Загальна патологія Текстові тестові завдання


Тестові питання до рисунків



Сторінка151/151
Дата конвертації14.09.2021
Розмір1.05 Mb.
ТипКонцепція
1   ...   143   144   145   146   147   148   149   150   151
Тестові питання до рисунків

  1. На рис. 1 цифрою 1 позначено нормальний еритроцит. Назвіть патологічну форму еритроцита під номером 2.

      1. Овалоцит

      2. Стоматоцит

      3. Акантоцит

      4. Сфероцит

      5. *Дрепаноцит

  2. На рис. 1 цифрою 1 позначено нормальний еритроцит. Назвіть патологічну форму еритроцита під номером 3.

      1. Овалоцит

      2. Дрепаноцит

      3. Шистоцит

      4. Сфероцит

      5. *Стоматоцит

  3. На рис. 1 цифрою 1 позначено нормальний еритроцит. Назвіть патологічну форму еритроцита під номером 4.

      1. Стоматоцит

      2. Дрепаноцит

      3. Шистоцит

      4. Сфероцит

      5. *Овалоцит

  4. На рис. 1 цифрою 1 позначено нормальний еритроцит. Назвіть патологічну форму еритроцита під номером 5.

      1. Ротоподібний

      2. Серповидний

      3. Сферичний

      4. Фрагментований

      5. *Мішенеподібний

  5. На рис. 1 цифрою 1 позначено нормальний еритроцит. Назвіть патологічну форму еритроцита під номером 6.

      1. Стоматоцит

      2. Дрепаноцит

      3. Овалоцит

      4. Сфероцит

      5. *Акантоцит

  6. На рис. 2 представлено мазок крові хворого з залізодефіцитною анемією. Цифрою 1 позначено нормальні еритроцити. Назвіть клітину під номером 2.

      1. Макроцит

      2. Пойкілоцит

      3. Анулоцит

      4. Стоматоцит

      5. *Мікроцит

  7. На рис. 2 представлено мазок крові хворого з залізодефіцитною анемією. Цифрою 1 позначено нормальні еритроцити. Назвіть клітину під номером 3.

      1. Пойкілоцит

      2. Анулоцит

      3. Мікроцит

      4. Макроцит

      5. *Гіпохромний еритроцит

  8. На рис. 2 представлено мазок крові хворого з залізодефіцитною анемією. Цифрою 1 позначено нормальні еритроцити. Назвіть клітину під номером 4.

      1. Мікроцит

      2. Макроцит

      3. Пойкілоцит

      4. Стоматоцит

      5. *Анулоцит

  9. На рис. 2 представлено мазок крові хворого з залізодефіцитною анемією. Цифрою 1 позначено нормальні еритроцити. Назвіть клітину під номером 5.

      1. Мікроцит

      2. Макроцит

      3. Анулоцит

      4. Гіпохромний еритроцит

      5. *Пойкілоцит

  10. На рис. 2 представлено мазок крові хворого з залізодефіцитною анемією. Цифрою 1 позначено нормальні еритроцити. Назвіть клітину під номером 6.

      1. Мікроцит

      2. Макроцит

      3. Анулоцит

      4. Гіпохромний еритроцит

      5. *Пойкілоцит

  11. На рис. 3 представлено мазок крові хворого з В12-дефіцитною анемією. Назвіть клітину під номером 1.

      1. Мегалобласт

      2. Гіпохромний еритроцит

      3. Сфероцит

      4. Анулоцит

      5. *Мегалоцит

  12. На рис. 3 представлено мазок крові хворого з В12-дефіцитною анемією. Назвіть клітину під номером 2.

      1. Мегалоцит

      2. Нормоцит

      3. Сфероцит

      4. Анулоцит

      5. *Мегалобласт

  13. На рис. 3 представлено мазок крові хворого з В12-дефіцитною анемією. Назвіть клітину під номером 3.

      1. Мегалоцит з кільцем Кебота

      2. Мегалоцит з базофільною пунктацією

      3. Гіпохромний еритроцит

      4. Ретикулоцит

      5. *Мегалоцит з тільцями Жоллі

  14. На рис. 3 представлено мазок крові хворого з В12-дефіцитною анемією. Назвіть клітину під номером 4.

      1. Мегалоцит з тільцями Жоллі

      2. Мегалоцит з базофільною пунктацією

      3. Гіпохромний еритроцит

      4. Ретикулоцит

      5. *Мегалоцит з кільцем Кебота

  15. На рис. 3 представлено мазок крові хворого з В12-дефіцитною анемією. Назвіть клітину під номером 5.

      1. Мегалоцит з тільцями Жоллі

      2. Мегалоцит з кільцем Кебота

      3. Гіпохромний еритроцит

      4. Ретикулоцит

      5. *Мегалоцит з базофільною пунктацією

  16. На рис. 3 під номером 6 зображений нейтрофіл, характерний для В12-дефіцитної анемії. Як називається таке зрушення лейкоцитарної формули?

      1. Регенеративне зрушення вліво

      2. Гіперрегенеративне зрушення вліво

      3. Регенеративно-дегенеративне зрушення вліво

      4. Дегенеративне зрушення вліво

      5. *Ядерне зрушення вправо

  17. На рис. 4 представлено мазок крові хворого на гемолітичну анемію з характерною формою еритроцитів. Як називається така анемія?

      1. Глюкозо-6-фосфат-дегідрогеназодефіцитна

      2. Токсикогемолітична

      3. Імуногемолітична

      4. Набута мембранопатія

      5. *Серповидноклітинна

  18. На рис. 4 представлено мазок крові хворого на гемолітичну анемію з характерною формою еритроцитів. Як називаються такі еритроцити?

      1. Мішенеподібні

      2. Ротоподібні

      3. Овалоподібні

      4. Фрагментовані

      5. *Серповидні

  19. На рис. 4 представлено мазок крові хворого на гемолітичну анемію з характерною формою еритроцитів. Який тип гемоглобіну викликає таку зміну їх форми?

      1. Hb F

      2. Hb A1

      3. Hb A2

      4. Hb C

      5. *Hb S

  20. Для якої анемії характерний мазок крові А на рис. 5?

      1. Серповидноклітинна анемія

      2. В12-дефіцитна анемія

      3. Залізодефіцитна анемія

      4. Токсикогемолітична анемія

      5. *Таласемія

  21. Для якої анемії характерні мазки крові B, C, D на рис. 5?

      1. Залізодефіцитна анемія

      2. Токсикогемолітична анемія

      3. Гіпопластична анемія

      4. Серповидноклітинна анемія

      5. *В12-дефіцитна анемія

  22. Як називаються клітини, які позначені цифрою 2 на рис. 5-B?

      1. Еритробласти

      2. Мегалоцити

      3. Нормоцити

      4. Ретикулоцити

      5. *Мегалобласти

  23. Як називається клітина, яка позначена цифрою 3 на рис. 5-D?

      1. Нормоцит

      2. Мікроцит

      3. Мегалобласт

      4. Еритробласт

      5. *Мегалоцит

  24. На рис. 6 представлено мазок крові хворого з гострим недиференційованим лейкозом. Назвіть клітину під номером 1.

      1. Промієлоцит

      2. Мієлоцит

      3. Метамієлоцит

      4. Сегментоядерний нейтрофіл

      5. *Недиференційована клітина крові

  25. На рис. 6 представлено мазок крові хворого з гострим недиференційованим лейкозом. Назвіть клітину під номером 2.

      1. Промієлоцит

      2. Мієлоцит

      3. Метамієлоцит

      4. Недиференційована клітина крові

      5. *Паличкоядерний нейтрофіл

  26. На рис. 6 представлено мазок крові хворого з гострим недиференційованим лейкозом. Яким номером позначено недиференційовану клітину?

      1. 2

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *1

  27. На рис. 7 представлено мазок крові хворого з гострим мієлобластним лейкозом. Назвіть клітину під номером 1.

      1. Промієлоцит

      2. Мієлоцит

      3. Метамієлоцит

      4. Сегментоядерний нейтрофіл

      5. *Мієлобласт

  28. На рис. 7 представлено мазок крові хворого з гострим мієлобластним лейкозом. Назвіть клітину під номером 2.

      1. Мієлобласт

      2. Промієлоцит

      3. Мієлоцит

      4. Метамієлоцит

      5. *Паличкоядерний нейтрофіл

  29. На рис. 7 представлено мазок крові хворого з гострим мієлобластним лейкозом. Яким номером позначено сегментоядерний нейтрофіл?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *3

  30. На рис. 8 представлено мазок крові хворого з хронічним мієлоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 1.

      1. Паличкоядерний нейтрофіл

      2. Метамієлоцит

      3. Мієлоцит

      4. Промієлоцит

      5. *Сегментоядерний нейтрофіл

  31. На рис. 8 представлено мазок крові хворого з хронічним мієлоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 2.

      1. Сегментоядерний нейтрофіл

      2. Метамієлоцит

      3. Мієлоцит

      4. Промієлоцит

      5. *Паличкоядерний нейтрофіл

  32. На рис. 8 представлено мазок крові хворого з хронічним мієлоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 3.

      1. Мієлоцит

      2. Промієлоцит

      3. Паличкоядерний нейтрофіл

      4. Сегментоядерний нейтрофіл

      5. *Метамієлоцит

  33. На рис. 8 представлено мазок крові хворого з хронічним мієлоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 6.

      1. Промієлоцит

      2. Мієлоцит

      3. Метамієлоцит

      4. Паличкоядерний нейтрофіл

      5. *Мієлобласт

  34. На рис. 8 представлено мазок крові хворого з хронічним мієлоцитарним лейкозом. Яким номером позначено мієлоцит?

      1. 1

      2. 2

      3. 3

      4. 5

      5. *4

  35. На рис. 8 представлено мазок крові хворого з хронічним мієлоцитарним лейкозом. Яким номером позначено промієлоцит?

      1. 1

      2. 2

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  36. На рис. 9 представлено мазок крові хворого з хронічним лімфоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 1.

      1. Пролімфоцит

      2. Лімфобласт

      3. Тільце Гумпрехта

      4. Паличкоядерний нейтрофіл

      5. *Лімфоцит

  37. На рис. 9 представлено мазок крові хворого з хронічним лімфоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 2.

      1. Лімфоцит

      2. Лімфобласт

      3. Тільце Гумпрехта

      4. Паличкоядерний нейтрофіл

      5. *Пролімфоцит

  38. На рис. 9 представлено мазок крові хворого з хронічним лімфоцитарним лейкозом. Назвіть клітину під номером 3.

      1. Пролімфоцит

      2. Лімфоцит

      3. Тільце Гумпрехта

      4. Паличкоядерний нейтрофіл

      5. *Лімфобласт

  39. На рис. 9 представлено мазок крові хворого з хронічним лімфоцитарним лейкозом. Яким номером позначено лімфоцит?

      1. 2

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *1

  40. На рис. 9 представлено мазок крові хворого з хронічним лімфоцитарним лейкозом. Яким номером позначено тільце Гумпрехта?

      1. 1

      2. 2

      3. 3

      4. 5

      5. *4

  41. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 10 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення автоматизму

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Комбіноване порушення автоматизму та збудливості

      5. *Порушення провідності

  42. ЕКГ пацієнта на мал. 10 свідчить про розвиток

      1. Синусової тахікардії

      2. Міграції суправентрикулярного водія ритму

      3. Шлуночкової тахікардії

      4. Нормального ритму серця

      5. *Шлуночкової блокади

  43. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 10?

      1. Несинусовий, правильний

      2. Шлуночковий, правильний

      3. Атріовентрикулярний, неправильний

      4. Передсердний. правильний

      5. *Синусовий, правильний

  44. Назвіть зміни на ЕКГ пацієнта, представленій на мал. 10, що свідчать про аритмію (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Подовження PQ

      2. Збільшення вольтажу T

      3. Збільшення вольтажу R

      4. Подовження ST

      5. *Розширення комплексу QRS

  45. Що з наведеного відображає аритмію, представлену на мал. 10. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Синдром передчасного збудження шлуночків

      2. Шлуночкова екстрасистолія

      3. Синусова блокада

      4. Миготлива аритмія

      5. *Блокада лівої ніжки Гіса

  46. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 10 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових шляхів проведення імпульсів

      2. Зменшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Гіперполяризація пейсмекерів атріо-вентрикулярного вузла

      5. *Блокування проведення імпульсів провідними шляхами

  47. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 11 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення автоматизму

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Комбіноване порушення автоматизму, збудливості, провідності

      5. *Порушення провідності

  48. ЕКГ пацієнта на мал. 11 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек) свідчить про

      1. Синусову тахікардію

      2. Міграцію суправентрикулярного водія ритму

      3. Шлуночкову тахікардію

      4. Атріовентрикулярну блокаду

      5. *Передчасне збудження шлуночків

  49. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 11?

      1. Несинусовий

      2. Шлуночковий

      3. Атріовентрикулярний

      4. Передсердний

      5. *Синусовий

  50. Яка характерна ознака на ЕКГ пацієнта є головною для встановлення виду аритмії, представленої на мал. 11 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек), ?

      1. Розширення комплексу QRS

      2. Збільшення вольтажу T

      3. Збільшення вольтажу R

      4. Депресія ST

      5. *Вкорочення PQ

  51. Що з наведеного відображає аритмію, представлену на мал. 11. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Міграція суправентрикулярного водія ритму

      2. Синдром Морганьї-Адамса-Стокса

      3. Синусова тахікардія

      4. Феномен Венкебаха

      5. *Синдром Вольфа-Паркінсона -Уайта

  52. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 11 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Блокування проведення імпульсів провідними шляхами

      2. Зменшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Гіперполяризація пейсмекерів атріо-вентрикулярного вузла

      5. *Висока швидкість проведення імпульсів додатковими шляхами

  53. Яка анатомічна аномалія лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 11 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність пучків Гіса

      2. Наявність пучків Махейма

      3. Наявність пучків Джеймса

      4. Наявність пучків Пуркіньє

      5. *Наявність пучків Кента

  54. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 12 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення автоматизму

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Комбіноване порушення автоматизму та збудливості

      5. *Порушення провідності

  55. ЕКГ пацієнта на мал. 12 свідчить про розвиток

      1. Синусової тахікардії

      2. Міграції суправентрикулярного водія ритму

      3. Шлуночкової пароксизмальної тахікардії

      4. Передчасного збудження шлуночків

      5. *Повної атріо-вентрикулярної блокади

  56. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 12?

      1. Несинусовий

      2. Шлуночковий

      3. Атріовентрикулярний

      4. Синусовий

      5. *Закономірність розміщення Р відсутня

  57. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 12, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Подовження PQ

      2. Збільшення вольтажу T

      3. Збільшення вольтажу R

      4. Зміщення ST

      5. *Порушення розміщення Р

  58. Що з наведеного відповідає змінам на ЕКГ, представленій на мал. 12. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Синдром передчасного збудження шлуночків

      2. Шлуночкова тахікардія

      3. Міграція суправентрикулярного водія ритму

      4. Блокада лівої ніжки Гіса

      5. *Повна атріо-вентрикулярна блокада

  59. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 12 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Блокування проведення імпульсів по провідній системі передсердь

      2. Блокування утворення імпульсів у синусовому вузлі

      3. Блокування проведення імпульсів по пучку Джеймса

      4. Блокування проведення імпульсів по волокнах Пуркіньє

      5. *Блокування проведення імпульсів через АВ-з’єднання

  60. Який синдром ускладнює перебіг аритмії, представленої на мал. 12 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Вольфа-Паркінсона-Уайта

      2. Віскота-Олдріча

      3. Чедяка-Хігасі

      4. Дреслера

      5. *Морганьї-Адамса-Стокса

  61. Які порушення властивостей серця відображає ЕКГ на мал. 13 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення автоматизму

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Порушення провідності

      5. *Порушення автоматизму та провідності

  62. ЕКГ пацієнта на мал. 13 свідчить про розвиток

      1. Синусової тахікардії

      2. Тріпотіння шлуночків

      3. Повної атріо-вентрикулярної блокади

      4. Передчасного збудження шлуночків

      5. *Шлуночкової тахікардії

  63. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта на мал. 13?

      1. Синусовий, неправильний

      2. Передсердний, неправильний

      3. Фасцикулярний, регулярний

      4. Шлуночковий, неправильний

      5. *Несинусовий, правильний

  64. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 13, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Деформація Р, вкорочення PQ

      2. Збільшення вольтажу R та S

      3. Подовження RR та збільшення вольтажу R

      4. Зміщення ST, деформація QRS

      5. *Вкорочення RR, деформація QRS

  65. Що з наведеного відповідає змінам на ЕКГ, представленій на мал. 13. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Тріпотіння шлуночків

      2. Повна атріо-вентрикулярна блокада

      3. Міграція суправентрикулярного водія ритму

      4. Миготлива аритмія

      5. *Шлуночкова пароксизмальна тахікардія

  66. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 13 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових провідних шляхів

      2. Збільшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Блокада сино-атріального вузла

      5. *Наявність ектопічного вогнища збудження

  67. Які зміни життєдіяльності організму є суттєвими при розвитку аритмії представленої на мал. 13 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Збільшення артеріального тиску

      2. Зменшення діурезу

      3. Задишка

      4. Гіперфункція міокарда

      5. *Зменшення хвилинного об’єму крові

  68. Які порушення властивостей серця відображає ЕКГ на мал. 14 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення автоматизму

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Порушення провідності

      5. *Порушення автоматизму та провідності

  69. ЕКГ пацієнта на мал. 14 свідчить про розвиток

      1. Синусової тахікардії

      2. Шлуночкової тахікардії

      3. Повної атріо-вентрикулярної блокади

      4. Миготливої аритмії

      5. *Фібриляції шлуночків

  70. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта на мал. 14?

      1. Синусовий, неправильний

      2. Шлуночковий, регулярний

      3. Фасцикулярний, регулярний

      4. Передсердний, неправильний

      5. *Несинусовий, неправильний

  71. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 14, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Деформація Р, вкорочення PQ

      2. Зміна вольтажу R та S

      3. Подовження RR, відсутність Р

      4. Зміщення ST, деформація QRS

      5. *Відсутність синусового ритму, деформація QRS

  72. Що з наведеного відповідає змінам на ЕКГ, представленій на мал. 14. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Тріпотіння шлуночків

      2. Фібриляція передсердь

      3. Шлуночкова тахікардія

      4. Миготлива аритмія

      5. *Фібриляція шлуночків

  73. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 14 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових провідних шляхів

      2. Збільшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Блокада сино-атріального вузла

      5. *Повторного входження імпульсів

  74. Які зміни життєдіяльності організму є суттєвими при розвитку аритмії представленої на мал. 14 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Збільшення артеріального тиску

      2. Зменшення діурезу

      3. Задишка

      4. Гіпертрофія міокарда

      5. *Зменшення хвилинного об’єму крові

  75. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 15 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення провідності

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Комбіноване порушення автоматизму та збудливості

      5. *Порушення автоматизму

  76. ЕКГ пацієнта на мал. 15 свідчить про розвиток

      1. Шлуночкової блокади

      2. Міграції суправентрикулярного водія ритму

      3. Шлуночкової тахікардії

      4. Нормального ритму серця

      5. *Синусової тахікардії

  77. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 15?

      1. Несинусовий, правильний

      2. Шлуночковий, правильний

      3. Атріовентрикулярний, неправильний

      4. Передсердний, нерегулярний

      5. *Синусовий, правильний

  78. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 15, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Подовження PQ

      2. Збільшення вольтажу S

      3. Збільшення вольтажу R

      4. Подовження ST

      5. *Вкорочення RR

  79. Що з наведеного відображає аритмію, представлену на мал. 15. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Синдром передчасного збудження шлуночків

      2. Шлуночкова блокада

      3. Синусова блокада

      4. Миготлива аритмія

      5. *Синусова тахікардія

  80. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 15 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових провідних шляхів через шлуночки

      2. Повторне входження імпульсів у міокарді передсердь

      3. Збільшення порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Активація атріо-вентрикулярного вузла

      5. *Збільшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

  81. Що з наведеного може викликати зміни діяльності серця, представлені на ЕКГ (мал. 15, швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Зменшення активності щитовидної залози

      2. Передозування бета-адреноблокаторів

      3. Переохолодження

      4. Сон

      5. *Підвищення температури тіла

  82. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 16 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення провідності

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Порушення автоматизму

      5. *Порушення автоматизму та збудливості

  83. ЕКГ пацієнта на мал. 16 свідчить про розвиток

      1. Шлуночкової блокади

      2. Синусової блокади

      3. Миготливої аритмії

      4. Передсердної екстрасистоли

      5. *Шлуночкової екстрасистоли

  84. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 16?

      1. Несинусовий

      2. Шлуночковий

      3. Атріовентрикулярний

      4. Передсердний

      5. *Синусовий

  85. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 16, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Подовження PQ

      2. Збільшення вольтажу S

      3. Збільшення вольтажу R

      4. Депресія ST

      5. *Деформація QRS

  86. Що з наведеного відображає аритмію, представлену на мал. 16. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Передчасне збудження шлуночків

      2. Шлуночкова блокада

      3. Синусова блокада

      4. Атріо-ветрикулярна блокада

      5. *Шлуночкова екстрасистолія

  87. Що з наведеного свідчить про наявність додаткового вогнища збудження в міокарді шлуночків пацієнта за даними ЕКГ, представленої на мал. 16?

      1. Зменшення відстані RR

      2. Депресія ST

      3. Вкорочення PQ

      4. Подовження PQ

      5. *Деформація QRS

  88. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 16 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових провідних шляхів

      2. Збільшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Блокада сино-атріального вузла

      5. *Наявність ектопічного вогнища збудження

  89. Про порушення яких властивостей міокарда свідчать зміни на ЕКГ, представленій на мал. 17 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Провідності

      2. Збудливості

      3. Засвоєння ритму

      4. Всіх властивостей

      5. *Автоматизму

  90. Що з перехованого відповідає змінам на ЕКГ пацієнта, які виникли після перенесеного інфаркту міокарда (мал. 17, швидкість руху стрічки 25 мм/сек.)?

      1. Передчасне збудження шлуночків

      2. Міграція суправентрикулярного водія ритму

      3. Неповна синусова блокада

      4. Електрофізіологічні характеристики серця без змін

      5. *Синусова брадикардія

  91. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 17?

      1. Несинусовий, правильний

      2. Шлуночковий, регулярний

      3. Атріовентрикулярний, правильний

      4. Передсердний, правильний

      5. *Синусовий, правильний

  92. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 17, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Вкорочення PQ

      2. Вкорочення ТР

      3. Зменшення вольтажу R

      4. Зміщення SТ

      5. *Подовження RR

  93. Назвіть аритмію, представлену на мал. 17. (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Атріо-вентрикулярна блокада 3 ступеня

      2. Шлуночкова блокада

      3. Синусова блокада

      4. Миготлива аритмія

      5. *Синусова брадикардія

  94. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 17 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових шляхів проведення імпульсів

      2. Блокування проведення імпульсів провідними шляхами

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Гіперполяризація пейсмекерів атріо-вентрикулярного вузла

      5. *Зменшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

  95. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 18 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення провідності

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Порушення автоматизму

      5. *Порушення автоматизму, провідності, збудливості

  96. ЕКГ пацієнта на мал. 18 свідчить про розвиток

      1. Синусової тахікардії

      2. Міграції суправентрикулярного водія ритму

      3. Шлуночкової тахікардії

      4. Тріпотіння шлуночків

      5. *Фібриляції передсердь

  97. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 18?

      1. Синусовий

      2. Шлуночковий

      3. Неправильний

      4. Передсердний

      5. *Несинусовий

  98. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 18, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Подовження RR, деформація QRS

      2. Розширення комплексу QRS, вкорочення PQ

      3. Збільшення вольтажу R та S

      4. Подовження ST

      5. *Відсутність Р, нерегулярні QRS

  99. Що з наведеного відображає аритмію, представлену на мал. 18.?

      1. Синдром передчасного збудження шлуночків

      2. Шлуночкова екстрасистолія

      3. Синусова блокада

      4. Блокада лівої ніжки Гіса

      5. *Миготлива аритмія

  100. Що з переліченого лежить в основі виникнення аритмії, яка зображена на мал. 18 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових шляхів проведення

      2. Збільшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Гіперполяризація пейсмекерів атріо-вентрикулярного вузла

      5. *Повторне входження імпульсів

  101. Які зміни життєдіяльності організму є суттєвими при розвитку аритмії представленої на мал. 14 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Збільшення артеріального тиску

      2. Зменшення діурезу

      3. Задишка

      4. Гіпертрофія міокарда

      5. *Зменшення кровонаповнення шлуночків

  102. До якої групи слід віднести аритмію, зображену на мал. 19 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Порушення провідності

      2. Порушення збудливості

      3. Порушення засвоєння ритму

      4. Порушення автоматизму

      5. *Порушення автоматизму, провідності, збудливості

  103. ЕКГ пацієнта на мал. 19 свідчить про розвиток

      1. Синусової тахікардії

      2. Міграції суправентрикулярного водія ритму

      3. Шлуночкової тахікардії

      4. Фібриляція шлуночків

      5. *Тріпотіння передсердь

  104. Який вид ритму характеризує ЕКГ пацієнта, зображену на мал. 19?

      1. Синусовий, правильний

      2. Шлуночковий, неправильний

      3. Атріо-вентрикулярний, неправильний

      4. Передсердний, правильний

      5. *Несинусовий, правильний

  105. Які зміни ЕКГ пацієнта, представленої на мал. 19, свідчать про порушення ритмічної діяльності серця (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Подовження RR, деформація QRS

      2. Розширення комплексу QRS, вкорочення PQ

      3. Збільшення вольтажу R та S

      4. Подовження RR та вкорочення ST

      5. *Відсутність Р, незмінені комплекси QRS

  106. Що з наведеного відображає аритмію, представлену на мал. 19?

      1. Синдром передчасного збудження шлуночків

      2. Шлуночкова екстрасистолія

      3. Синусова тахікардія

      4. Не пароксизмальна тахікардія

      5. *Тріпотіння передсердь

  107. Який механізм лежить в основі змін на ЕКГ, зображеній на мал. 19 (швидкість руху стрічки 25 мм/сек)?

      1. Наявність додаткових шляхів проведення

      2. Збільшення швидкості спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      3. Зниження порогу спонтанної деполяризації пейсмекерів синусового вузла

      4. Гіперполяризація пейсмекерів атріо-вентрикулярного вузла

      5. *Повторне входження імпульсів

  108. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігається тахіпное?

      1. У пацієнта А.

      2. У пацієнта В.

      3. У пацієнта Д.

      4. У пацієнта К.

      5. *У пацієнта С.

  109. Розгляньте малюнок 20. Який тип дихання спостерігається в пацієнта Р.?

      1. Дихання Кусмауля

      2. Дихання Чейна-Стокса

      3. Періодичне дихання

      4. Агональне дихання

      5. *Дихання Біота

  110. Розгляньте малюнок 20. Який тип дихання спостерігається в пацієнта К.?

      1. Дихання Чейна-Стокса

      2. Дихання Біота

      3. Періодичне дихання

      4. Агональне дихання

      5. *Дихання Кусмауля

  111. Розгляньте малюнок 20. Який тип дихання спостерігається в пацієнта І.?

      1. Дихання Біота

      2. Дихання Кусмауля

      3. Періодичне дихання

      4. Агональне дихання

      5. *Дихання Чейна-Стокса

  112. Розгляньте малюнок 20. Який тип дихання спостерігається в пацієнта В.?

      1. Гіперпное

      2. Тахіпное

      3. Агональне

      4. Періодичне

      5. *Брадипное

  113. Розгляньте малюнок 20. Який тип дихання спостерігається в пацієнта С.?

      1. Брадипное

      2. Гіперпное

      3. Агональне

      4. Періодичне

      5. *Тахіпное

  114. Розгляньте малюнок 20. Який тип дихання спостерігається в пацієнта Д.?

      1. Брадипное

      2. Тахіпное

      3. Агональне

      4. Періодичне

      5. *Гіперпное

  115. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів порушення дихання виникло в результаті сповільнення рефлексу Герінга-Брейєра?

      1. У пацієнта С.

      2. У пацієнта А.

      3. У пацієнта Д.

      4. У пацієнта К.

      5. *У пацієнта В.

  116. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів порушення дихання виникло в результаті накопичення в крові молочної кислоти?

      1. У пацієнта В.

      2. У пацієнта С.

      3. У пацієнта А.

      4. У пацієнта К.

      5. *У пацієнта Д.

  117. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів зміни дихання відображають розвиток ацидозу?

      1. У пацієнта В., А., К.

      2. У пацієнта С., А., Д.

      3. У пацієнта А., І., K.

      4. У пацієнта К., І., В.

      5. *У пацієнта С., Д., К.

  118. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів зміни дихання є аналогічними до тих, що виникають при фізичному навантаженні?

      1. У пацієнта В.

      2. У пацієнта С.

      3. У пацієнта А.

      4. У пацієнта К.

      5. *У пацієнта Д.

  119. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігається брадипное?

      1. У пацієнта С.

      2. У пацієнта А.

      3. У пацієнта Д.

      4. У пацієнта К.

      5. *У пацієнта В.

  120. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігається гіперпное?

      1. У пацієнта С.,Д

      2. У пацієнта А.,В

      3. У пацієнта В.,А

      4. У пацієнта К.,С

      5. *У пацієнтів Д.,К

  121. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігаються періодичні типи дихання?

      1. У пацієнта А.,С.

      2. У пацієнта В., С.

      3. У пацієнта Д., K.

      4. У пацієнта К., Р.

      5. *У пацієнта І., Р.

  122. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігається дихання Кусмауля?

      1. У пацієнта С.

      2. У пацієнта А.

      3. У пацієнта В.

      4. У пацієнта Д.

      5. *У пацієнта К.

  123. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігається дихання Чейна-Стокса?

      1. У пацієнта С.

      2. У пацієнта А.

      3. У пацієнта В.

      4. У пацієнта Д.

      5. *У пацієнта І.

  124. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів спостерігається дихання Біота?

      1. У пацієнта С.

      2. У пацієнта А.

      3. У пацієнта В.

      4. У пацієнта Д.

      5. *У пацієнта Р.

  125. Хворий поступив в лікарню. Діагностовано кетоацидотичну кому. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів, аналізуючи тип дихання, найімовірніше розвинулась ця патологія?

      1. У пацієнта С.

      2. У пацієнта А.

      3. У пацієнта В.

      4. У пацієнта Д.

      5. *У пацієнта К.

  126. У хворих, які поступили в приймальне відділення з місця автомобільної аварії, дихання супроводжується періодами апное. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів розвинулась ця патологія?

      1. У пацієнта А.,С.

      2. У пацієнта В., С.

      3. У пацієнта Д., K.

      4. У пацієнта К., Р.

      5. *У пацієнта І., Р.

  127. Хворий поступив в приймальне відділення з підозрою на отруєння барбітуратами, яке супроводжувалось порушенням дихання. Розгляньте малюнок 20. У кого з пацієнтів розвинулась ця патологія?

      1. У пацієнта А.,С.

      2. У пацієнта В., С.

      3. У пацієнта Д., П.

      4. У пацієнта К., Р.

      5. *У пацієнта І., Р.

  128. Визначте за таблицею (на малюнку 21) вид гіпоксії у хворого А.

      1. Циркуляторна

      2. Гіпоксична

      3. Гістотоксична

      4. Змішана

      5. *Гемічна

  129. Визначте за таблицею (рис. 21) вид гіпоксії у хворого Б.

      1. Гемічна

      2. Гіпоксична

      3. Гістотоксична

      4. Змішана

      5. *Циркуляторна

  130. Визначте за таблицею (на малюнку 21) вид гіпоксії у хворого В.

      1. Гемічна

      2. Циркуляторна

      3. Гіпоксична

      4. Змішана

      5. *Гістотоксична

  131. Визначте за таблицею (на малюнку 21) вид гіпоксії у хворого Г.

      1. Гемічна

      2. Циркуляторна

      3. Гістотоксична

      4. Змішана

      5. *Гіпоксична

  132. Лікар отримав результати аналізу газового складу крові пацієнтів(див. мал. 21). У кого з перерахованих пацієнтів розвинулась гемічна гіпоксія за даними таблиці?

      1. У хворого Б.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого А.

  133. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Отруєння нітритом натрію. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого Б.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого А.

  134. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Отруєння ціанистим калієм. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого В.

  135. Лікар отримав результати аналізу газового складу крові пацієнтів. У кого з пацієнтів за даними таблиці (див. мал. 21) розвинулась гістотоксична гіпоксія?

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого В.

  136. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Отруєння синильною кислотою. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого В.

  137. Лікар отримав результати аналізу газового складу крові пацієнтів. У кого з пацієнтів за даними таблиці (див. мал. 21) розвинулась гіпоксична гіпоксія?

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого В.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Г.

  138. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Приступ бронхіальної астми. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого В.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Г.

  139. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Емфізема легень. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого В.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Г.

  140. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Ателектаз легень. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого В.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Г.

  141. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Ексудативний плеврит. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого В.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Г.

  142. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Незарощення міжшлуночкової перегородки. Розгляньте результати аналізу (див. мал. 21) газового складу крові пацієнтів і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого Б.

      3. У хворого В.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Г.

  143. Лікар отримав результати аналізу газового складу крові пацієнтів. У кого з пацієнтів за даними таблиці (див. мал. 21) розвинулась циркуляторна гіпоксія?

      1. У хворого А.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Б.

  144. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Гострий інфаркт міокарда. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Б.

  145. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Гострий міокардит. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Б.

  146. Пацієнт поступив в приймальне відділення в стані колапсу. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого А.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого Б.

  147. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Отруєння чадним газом. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого Б.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого А.

  148. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Отруєння нітратами. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого Б.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого А.

  149. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Метгемоглобінемія. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого Б.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого А.

  150. Пацієнт поступив в приймальне відділення з діагнозом: Постгеморагічна анемія. Розгляньте результати аналізу газового складу крові пацієнтів (див. мал. 21) і визначте у кого з них розвинулась ця патологія.

      1. У хворого Б.

      2. У хворого В.

      3. У хворого Г.

      4. У хворого М.

      5. *У хворого А.

  151. Що зображено під цифрою 1 на мікрофотографії легеневої тканини, взятої від хворого, який помер в результаті тривалого астматичного статусу (рис. 26)?

      1. Гіпертрофія м’язової оболонки бронха

      2. Роздуті альвеоли

      3. Складки слизової оболонки бронха

      4. Плевра

      5. *Просвіт бронха закупорений слизовою пробкою

  152. Що зображено під цифрою 2 на мікрофотографії легеневої тканини, взятої від хворого, який помер від астматичного статусу (рис. 26)?

      1. Гіпертрофія м’язової оболонки бронха

      2. Просвіт бронха закупорений слизовою пробкою

      3. Складки слизової оболонки бронха

      4. Плевра

      5. *Роздуті альвеоли

  153. Що зображено під цифрою 3 на мікрофотографії легеневої тканини, взятої від хворого, який помер від астматичного статусу (рис. 26)?

      1. Гіпертрофія м’язової оболонки бронха

      2. Роздуті альвеоли

      3. Просвіт бронху закупорений слизовою пробкою

      4. Плевра

      5. *Складки слизової оболонки бронха

  154. Що зображено під цифрою 4 на мікрофотографії легеневої тканини, взятої від хворого, який помер від астматичного статусу (рис. 26)?

      1. Просвіт бронху закупорений слизовою пробкою

      2. Роздуті альвеоли

      3. Складки слизової оболонки бронху

      4. Плевра

      5. *Гіпертрофія м’язової оболонки бронха

  155. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який синдром розвинеться за умови блоку, позначеному номером 1, при супутній аплазії паращитовидних залоз?

      1. Незелофа

      2. СНІД

      3. Брутона

      4. Чедіака-Хігасі

      5. *Ді-Джорджі

  156. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який синдром розвинеться за умови блоку, позначеному номером 1, якщо паращитовидні залози у нормі та можливі дефекти В-лімфоцитів?

      1. Ді-Джорджі

      2. СНІД

      3. Брутона

      4. Чедіака-Хігасі

      5. *Незелофа

  157. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який синдром розвинеться при вірусному ураженні клітин позначених номером 2?

      1. Ді-Джорджі

      2. Брутона

      3. Чедіака-Хігасі

      4. Швейцарський тип імунодефіциту

      5. *СНІД

  158. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Яка спадкова хвороба розвинеться за умови блоку, позначеному номером 3?

      1. Синдром Незелофа

      2. Синдром Ді-Джорджі

      3. Синдром Чедіака-Хігасі

      4. Швейцарський тип імунодефіциту

      5. *Синдром Брутона

  159. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Яка хвороба розвинеться, за умови блоку, позначеному номером 5?

      1. Синдром Незелофа

      2. Хвороба Брутона

      3. Синдром Чедіака-Хігасі

      4. Синдром Ді-Джорджі

      5. *Швейцарський тип імунодефіциту

  160. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який імунодефіцит розвинеться за умови блоку, позначеному номером 1?

      1. Імунодефіцит з переважним ураження гуморальної (В) ланки

      2. Комбінований імунодефіцит з ураженням клітинної (Т) та гуморальної (В) ланок

      3. Недостатність системи комплементу

      4. Недостатність фагоцитів

      5. *Імунодефіцит з переважним ураження клітинної (Т) ланки

  161. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який імунодефіцит розвинеться за умови блоку, позначеному номером 3?

      1. Імунодефіцит з переважним ураження клітинної (Т) ланки

      2. Комбінований імунодефіцит з ураженням клітинної (Т) та гуморальної (В) ланок

      3. Недостатність системи комплементу

      4. Недостатність фагоцитів

      5. *Імунодефіцит з переважним ураження гуморальної (В) ланки

  162. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який імунодефіцит розвинеться за умови блоку, позначеному номером 5?

      1. Імунодефіцит з переважним ураження гуморальної (В) ланки

      2. Імунодефіцит з переважним ураження клітинної (Т) ланки

      3. Недостатність системи комплементу

      4. Недостатність фагоцитів

      5. *Комбінований імунодефіцит з ураженням клітинної (Т) та гуморальної (В) ланок

  163. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який імунодефіцит розвинеться за умови блоку, позначеному номером 6?

      1. Імунодефіцит з переважним ураження гуморальної (В) ланки

      2. Комбінований імунодефіцит з ураженням клітинної (Т) та гуморальної (В) ланок

      3. Імунодефіцит з переважним ураження клітинної (Т) ланки

      4. Недостатність фагоцитів

      5. *Недостатність системи комплементу

  164. На рис. 27 представлена схема диференціації лейкоцитів. Який імунодефіцит розвинеться за умови блоку, позначеному номером 4?

      1. Імунодефіцит з переважним ураження гуморальної (В) ланки

      2. Комбінований імунодефіцит з ураженням клітинної (Т) та гуморальної (В) ланок

      3. Недостатність системи комплементу

      4. Імунодефіцит з переважним ураження клітинної (Т) ланки

      5. *Недостатність фагоцитів

  165. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Якому типу алергічних реакції відповідає механізм, позначений номером 1?

      1. Цитотоксичний

      2. Імунокомплексний

      3. Сповільненої гіперчутливості

      4. Стимулюючі алергічні реакції

      5. *Анафілаксія

  166. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Якому типу алергічних реакції відповідає механізм, позначений номером 2?

      1. Анафілаксія

      2. Імунокомплексний

      3. Сповільненої гіперчутливості

      4. Стимулюючі алергічні реакції

      5. *Цитотоксичний

  167. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Якому типу алергічних реакції відповідає механізм, позначений номером 3?

      1. Цитотоксичний

      2. Імунокомплексний

      3. Сповільненої гіперчутливості

      4. Анафілаксія

      5. *Стимулюючі алергічні реакції

  168. Який тип алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла позначено на рис. 28 під номером 4?

      1. Цитотоксичний

      2. Анафілаксія

      3. Сповільненої гіперчутливості

      4. Стимулюючі алергічні реакції

      5. *Імунокомплексний

  169. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Якому типу алергічних реакції відповідає механізм, позначений номером 5?

      1. Цитотоксичний

      2. Імунокомплексний

      3. Анафілаксія

      4. Стимулюючі алергічні реакції

      5. *Сповільненої гіперчутливості

  170. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Яке захворювання розвивається за механізмом, позначеним номером 1?

      1. Автоімунна гемолітична анемія

      2. Сироваткова хвороба

      3. Контактний дерматит

      4. Автоімунний тиреотоксикоз

      5. *Бронхіальна астма

  171. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Яке захворювання розвивається за механізмом, позначеним номером 2?

      1. Анафілактичний шок

      2. Сироваткова хвороба

      3. Контактний дерматит

      4. Автоімунний тиреотоксикоз

      5. *Автоімунна гемолітична анемія

  172. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Яке захворювання розвивається за механізмом, позначеним номером 3?

      1. Автоімунна гемолітична анемія

      2. Сироваткова хвороба

      3. Контактний дерматит

      4. Анафілактичний шок

      5. *Автоімунний тиреотоксикоз

  173. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Яке захворювання розвивається за механізмом, позначеним номером 4?

      1. Автоімунна гемолітична анемія

      2. Анафілактичний шок

      3. Контактний дерматит

      4. Автоімунний тиреотоксикоз

      5. *Сироваткова хвороба

  174. На рис. 28 представлено механізми розвитку алергічних реакцій за класифікацією Кумбса і Джелла. Яке захворювання розвивається за механізмом, позначеним номером 5?

      1. Автоімунна гемолітична анемія

      2. Сироваткова хвороба

      3. Бронхіальна астма

      4. Автоімунний тиреотоксикоз

      5. *Контактний дерматит

  175. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 33, частина А

      1. Ахолія

      2. Холалемія

      3. Ахілія

      4. Ахлоргідрія

      5. *Холемія

  176. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 33, частина А

      1. Апоптоз гепатоцитів

      2. Некроз гепатоцитів

      3. Жовтяниця

      4. Ахілія

      5. *Гемоліз еритроцитів

  177. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку цирозу печінки, на рисунку 33, частина B

      1. Гіперемія печінки

      2. Ішемія печінки

      3. Механічна жовтяниця

      4. Камені жовчевих ходів

      5. *Портальна гіпертензія

  178. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку цирозу печінки, на рисунку 33, частина B

      1. Артеріальна гіпертензія

      2. Артеріальна гіпотензія

      3. Гідроперікардит

      4. Ішемія печінки

      5. *Асцит

  179. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку цирозу печінки, на рисунку 33, частина С

      1. Тромбоз судин

      2. Крововилив у перітонеум

      3. Ішемія печінки

      4. Пілеростеноз

      5. *Розвиток колатералей

  180. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку цирозу печінки, на рисунку 33, частина С

      1. Набряк кінцівок

      2. Крововиливи під шкіру

      3. Гастрит

      4. Диспепсія

      5. *Розрив судин

  181. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку гепатиту, на рисунку 33, частина D

      1. Ахілія

      2. Холемія

      3. Холалемія

      4. Метеоризм

      5. *Ахолія

  182. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку гепатиту, на рисунку 33, частина D

      1. Нудота

      2. Блювота

      3. Біль

      4. Анорексія

      5. *Метеоризм

  183. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку ушкодження епітеліоцитів печінки, на рисунку 33, частина E

      1. Кровоточивість

      2. Зниження згортання крові

      3. Холемія

      4. Портальна гіпертензія

      5. *Зниження фібринолізу

  184. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку ушкодження епітеліоцитів печінки, на рисунку 33, частина E

      1. Емболія

      2. Гіперемія

      3. Ішемія

      4. Гіперглікемія

      5. *Тромбоз

  185. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку спадкового дефіциту ферментів печінки, на рисунку 34, частина A

      1. Підвищення в калі стеркобіліну

      2. Підвищення в сечі вільного білірубіну

      3. Збільшення в сечі уробіліну

      4. Збільшення в сечі стеркобіліну

      5. *Підвищення в крові вільного білірубіну

  186. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку спадкового дефіциту ферментів печінки, на рисунку 34, частина A

      1. Брадикардія

      2. Судинна дистонія

      3. Гіперглікемія

      4. Метеоризм

      5. *Енцефалопатія

  187. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку порушення пігментного обміну в печінці, на рисунку 34, частина B

      1. Стеркобіліноген

      2. Вільний білірубін

      3. Кон’югований білірубін

      4. Некон’югований білірубін

      5. *Уробіліноген

  188. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку порушення пігментного обміну в печінці, на рисунку 34, частина B

      1. Гіпоглікемія

      2. Стеркобілінемія

      3. Холемія

      4. Холалемія

      5. *Уробіліногенемія

  189. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 34, частина С

      1. Ахілія

      2. Холемія

      3. Гастрит

      4. Дуоденіт

      5. *Ахолія

  190. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 34, частина С

      1. Нудота

      2. Біль

      3. Анорексія

      4. Запор

      5. *Пронос

  191. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 34, частина D

      1. Холемія

      2. Ахолія

      3. Ахілія

      4. Дизхолія

      5. *Холалемія

  192. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 34, частина D

      1. Екстрасистолія

      2. Брадипноє

      3. Діспноє

      4. Тахіпноє

      5. *Брадикардія

  193. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 34, частина E

      1. Холемія

      2. Ахолія

      3. Ахілія

      4. Дизхолія

      5. *Холалемія

  194. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку порушення відтоку жовчі, на рисунку 34, частина E

      1. Гіпертензія

      2. Холемія

      3. Брадикардія

      4. Екстрасистолія

      5. *Гіпотензія

  195. Вкажіть відсутню ланку № 1 наслідку ахлоргідрії, на рисунку 35, частина A

      1. Зниження секреції холецистокініну

      2. Підвищення секреції ліпази

      3. Підвищення секреції нуклеазі

      4. Зниження секреції жовчі

      5. *Зниження секреції секретину

  196. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку ахлоргідрії, на рисунку 35, частина A

      1. Метеоризм

      2. Закреп

      3. Біль

      4. Анорексія

      5. *Пронос

  197. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку гастриту, на рисунку 35, частина B

      1. Ахлоргідрія

      2. Ахілія

      3. Холемія

      4. Гіпохлоргідрія

      5. *Гіперхлоргідрія

  198. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку гастриту, на рисунку 35, частина B

      1. Кишкова дискінезія

      2. Кишкова гіпотонія

      3. Шлункова гіпотонія

      4. Дискінезія жовчного міхура

      5. *Шлункова дискінезія

  199. Визначте відсутню ланку № 1 наслідку дуоденіту, на рисунку 35, частина C

      1. Шлункова гіпосекреція

      2. Шлункова дискінезія

      3. Кишкова дискінезія

      4. Метеоризм

      5. *Шлункова гіперсекреція

  200. Визначте відсутню ланку № 2 наслідку дуоденіту, на рисунку 35, частина C

      1. Шлункова гіпосекреція

      2. Шлункова дискінезія

      3. Кишкова дискінезія

      4. Метеоризм

      5. *Шлункова кровотеча

  201. Якою цифрою на Рис. 42 позначено відділ нефрона, який первинно пошкоджується при гломерулонефриті?

      1. 2

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *1

  202. У чоловіка 30 років через 2 тижні після перенесеної ангіни виникли набряки під очима вранці, підвищився артеріальний тиск. В сечі знайдено змінені еритроцити та білок. Якою цифрою на Рис. 42 позначено відділ нефрона, ураження якого спричинило цю симптоматику?

      1. 2

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *1

  203. Дані клініко- лабораторного обстеження хворого виявили у нього ознаки ураження позначеного цифрою 1 на Рис. 42 відділу нефрона. Яке захворювання найбільш ймовірно є у хворого?

      1. Пієлонефрит

      2. Сечокам’яна хвороба

      3. Цистит

      4. Інтерстиціальний нефрит

      5. *Гломерулонефрит

  204. Якою цифрою на Рис. 42 позначено відділ нефрона, де переважно відкладаються імунні комплекси при патології?

      1. 2

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *1

  205. У хворого діагностовано глюкозурію ниркового походження. Якою цифрою на Рис. 42 позначено відділ нефрона, функція якого є порушеною?

      1. 1

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  206. У хворого з нирковою недостатністю добовий діурез складає 40 мл. В основі виникнення анурії лежить порушення функції відділу нефрона, позначеного на Рис. 42 цифрою

      1. 2

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *1

  207. Який вид гострої ниркової недостатності може розвинутись в ситуації, відображеній на Рис. 43?

      1. Ренальна

      2. Преренальна

      3. Аренальна

      4. Рефлекторна

      5. *Постренальна

  208. У пацієнта із захворюванням нирок, відображеним на Рис. 43, гостро розвинулась анурія. Що з переліченого спричинить порушення клубочкової фільтрації в цьому випадку?

      1. Зниження гідростатичного тиску крові

      2. Збільшення онкотичного тиску крові

      3. Ущільнення базальної мембрани

      4. Зменшення кількості діючих нефронів

      5. *Збільшення внутрішньониркового тиску

  209. Яке порушення кислотно-основної рівноваги розвинулось у пацієнта А (Рис. 44)?

      1. Компенсований газовий ацидоз

      2. Декомпенсований газовий алкалоз

      3. Декомпенсований метаболічний ацидоз

      4. Декомпенсований метаболічний алкалоз

      5. *Декомпенсований газовий ацидоз

  210. Яке порушення кислотно-основної рівноваги розвинулось у пацієнта В (Рис. 44)?

      1. Компенсований газовий ацидоз

      2. Декомпенсований газовий алкалоз

      3. Декомпенсований метаболічний ацидоз

      4. Декомпенсований газовий ацидоз

      5. *Компенсований метаболічний ацидоз

  211. Яке порушення кислотно-основної рівноваги розвинулось у пацієнта С (Рис. 44)?

      1. Компенсований газовий ацидоз

      2. Декомпенсований газовий алкалоз

      3. Декомпенсований газовий ацидоз

      4. Компенсований метаболічний ацидоз

      5. *Декомпенсований метаболічний ацидоз

  212. Яке порушення кислотно-основної рівноваги розвинулось у пацієнта D (Рис. 44)?

      1. Компенсований газовий ацидоз

      2. Декомпенсований метаболічний алкалоз

      3. Декомпенсований метаболічний ацидоз

      4. Компенсований метаболічний алкалоз

      5. *Декомпенсований газовий алкалоз

  213. Яке порушення кислотно-основної рівноваги розвинулось у пацієнта E (Рис. 44)?

      1. Декомпенсований газовий ацидоз

      2. Декомпенсований газовий алкалоз

      3. Декомпенсований метаболічний ацидоз

      4. Компенсований метаболічний алкалоз

      5. *Декомпенсований метаболічний алкалоз

  214. Що з переліченого може супроводжуватись наступними змінами показників кислотно-основної рівноваги (Пацієнт А, Рис. 44)?

      1. Хронічний гломерулонефрит

      2. Серцева недостатність

      3. Цукровий діабет

      4. Кишкова інфекція

      5. *Бронхіальна астма

  215. Що з переліченого може супроводжуватись наступними змінами показників кислотно-основної рівноваги (Пацієнт B, Рис. 44)?

      1. Бронхіальна астма

      2. Гіпервентиляція легень

      3. Ателектаз легень

      4. Нестримна блювота

      5. *Цукровий діабет

  216. Що з переліченого може супроводжуватись наступними змінами показників кислотно-основної рівноваги (Пацієнт С, Рис. 44)?

      1. Бронхіальна астма

      2. Гіпервентиляція легень

      3. Ателектаз легень

      4. Нестримна блювота

      5. *Серцева недостатність

  217. Що з переліченого може супроводжуватись наступними змінами показників кислотно-основної рівноваги (Пацієнт D, Рис. 44)?

      1. Туберкульоз легень

      2. Серцева недостатність

      3. Тривала діарея

      4. Нестримна блювота

      5. *Гіпервентиляція легень

  218. Що з переліченого може супроводжуватись наступними змінами показників кислотно-основної рівноваги (Пацієнт E, Рис. 44)?

      1. Гіпервентиляція легень

      2. Туберкульоз легень

      3. Серцева недостатність

      4. Тривала діарея

      5. *Нестримна блювота

  219. Який вид порушення водно-сольового обміну підтверджують дані, отримані при лабораторному обстеженні пацієнта А (Рис. 45)?

      1. Гіпоосмолярну дегідратацію

      2. Гіперосмолярну дегідратацію

      3. Ізоосмолярну гіпергідратацію

      4. Гіпоосмолярну гіпергідратацію

      5. *Ізоосмолярну дегідратацію

  220. Який вид порушення водно-сольового обміну підтверджують дані, отримані при лабораторному обстеженні пацієнта В (Рис. 45)?

      1. Ізоосмолярну дегідратацію

      2. Гіперосмолярну дегідратацію

      3. Ізоосмолярну гіпергідратацію

      4. Гіпоосмолярну гіпергідратацію

      5. *Гіпоосмолярну дегідратацію

  221. Який вид порушення водно-сольового обміну підтверджують дані, отримані при лабораторному обстеженні пацієнта С (Рис. 45)?

      1. Гіпоосмолярну дегідратацію

      2. Ізоосмолярну дегідратацію

      3. Ізоосмолярну гіпергідратацію

      4. Гіпоосмолярну гіпергідратацію

      5. *Гіперосмолярну дегідратацію

  222. Який вид порушення водно-сольового обміну підтверджують дані, отримані при лабораторному обстеженні пацієнта D (Рис. 45)?

      1. Ізоосмолярну дегідратацію

      2. Гіперосмолярну дегідратацію

      3. Ізоосмолярну гіпергідратацію

      4. Гіпоосмолярну гіпергідратацію

      5. *Гіпоосмолярну дегідратацію

  223. Який вид порушення водно-сольового обміну підтверджують дані, отримані при лабораторному обстеженні пацієнта E (Рис. 45)?

      1. Гіпоосмолярну дегідратацію

      2. Ізоосмолярну дегідратацію

      3. Ізоосмолярну гіпергідратацію

      4. Гіпоосмолярну гіпергідратацію

      5. *Гіперосмолярну дегідратацію

  224. При видаленні ендокринних залоз у тварин з чітко вираженим статевим диморфізмом через деякий час зникли його прояви. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, які було видалено?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *7

  225. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, видалення яких називають термінами кастрація або стерилізація?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *7

  226. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, видалення яких у молодих тварин призводить до видовження і стоншення кісток, зменшення маси м’язової тканини, надлишкового відкладання жиру, у самців – недорозвинення статевого члена, сім’яних міхурців, передміхурової залози, у самок – недорозвинення матки та її придатків, відсутність циклічних змін?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *7

  227. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при руйнуванні понад 95% маси якої у дорослих людей розвивається хвороба Сімондса?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  228. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, ураження якої в ембріональному або препубертатному періоді призводить до карликовості, статевого недорозвинення, ослаблення функції щитовидної залози, ендокринно-обмінних порушень, зниження реактивності?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  229. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при експериментальному видаленні якої у молодих тварин розвивається складний симптомокомплекс із різким порушенням росту і загального розвитку тварин?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  230. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, однією з причин повної недостатності якої є травма основи черепа?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  231. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, пригнічення функції якої спричинює розвиток карликовості?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  232. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при підвищенні функції якої в молодому віці виникає гігантизм?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  233. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при підвищенні функції якої в дорослому віці виникає акромегалія?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  234. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при підвищенні функції якої виникає хвороба Іценко-Кушінга?

      1. 6

      2. 3

      3. 4

      4. 5

      5. *2

  235. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, найчастішою причиною гіпофункції якої є недостатнє надходження в організм йоду?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *3

  236. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при вродженій недостатності або розвитку недостатності якої у ранньому віці розвивається кретинізм?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *3

  237. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при розвитку недостатності якої у дорослих людей розвивається мікседема?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *3

  238. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, збільшення якої виникає при дефіциті йоду і називається ендемічний зоб?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *3

  239. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при розвитку гіперфункції якої виникає базедова хвороба?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *3

  240. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, хронічна недостатність коркової речовини яких у людини відома під назвою аддісонової хвороби?

      1. 1

      2. 2

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  241. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, хронічна недостатність яких у людини виникає після тривалого лікування глюкокортикоїдними препаратами?

      1. 1

      2. 2

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  242. У хворого спостерігається схуднення, швидка фізична і психічна втомлюваність, поганий апетит артеріальна гіпотензія, гіперпігментація шкіри. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, хронічна недостатність яких має місце у даного хворого?

      1. 6

      2. 7

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  243. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринну залозу, при підвищенні функції якої виникає синдром Іценко-Кушінга?

      1. 2

      2. 7

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  244. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, при первинному ураженні коркової речовини пухлиною яких виникає синдром Іценко-Кушінга?

      1. 2

      2. 7

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  245. У хворого ожиріння з переважним відкладанням жиру на тулубі, обличчя місяцеподібне, гіперемійоване, на шкірі живота – синьо-багрові смуги розтягу. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, при підвищенні функції яких виникає цей синдром?

      1. 6

      2. 7

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  246. Під яким номером на Рис. 52 позначено ендокринні залози, патологією яких спричинена хвороба Кона, або первинний гіперальдостеронізм?

      1. 2

      2. 1

      3. 3

      4. 4

      5. *5

  247. Причиною розвитку синдрому, зображеного на рисунку 53 являється:

      1. Зменшене утворення глікокортикоїдів

      2. Надмірне утворення АКТГ

      3. Надмірне утворення альдостерону

      4. Надмірне утворення тироксину

      5. *Надмірне утворення глікокортикоїдів

  248. Причиною розвитку хвороби, зображеного на рисунку 53являється:

      1. Зменшене утворення глікокортикоїдів

      2. надмірне утворення глікокортикоїдів

      3. надмірне утворення альдостерону

      4. надмірне утворення тироксину

      5. *Надмірне утворення АКТГ

  249. До лікаря звернулася хвора, фото якої зображено на рисунку 53. Лікар запідозрив ендокринне захворювання. Які симптоми схилили його до цієї думки?

      1. Схуднення

      2. Гіперпігментація шкіри

      3. Екзофтальм та гіперплазія щитовидної залози

      4. Євнухоїдизм

      5. *Ожиріння та наявність стрій

  250. Зміна функції якої залози веде до розвитку хвороби, зображеної на рисунку 53?

      1. Наднирники

      2. Щитовидна залоза

      3. Прищитовидні залози

      4. Статеві залози

      5. *Гіпофіз

  251. Зміна функції якої залози веде до розвитку синдрому, зображеного на рисунку 53?

      1. Гіпофіз

      2. Щитовидна залоза

      3. Пара щитовидні залози

      4. Статеві залози

      5. *Наднирники

  252. У хворої, зображеної на рисунку 53, при обстеженні виявлено збільшення рівня цукру в крові. Лікар запідозрла розвиток

      1. Цукрового діабету

      2. Нецукрового діабету

      3. Порушення толерантності до глюкози

      4. Стан після психоемоційного навантаження

      5. *Стероїдного діабету

  253. У хворої, зображеної на рисунку 53 можуть розвиватися зміни в кістках та суглобах, що супроводжуються частими переломами. Це зумовлено

      1. Відкладанням кальцію в кістках

      2. Фіброзною остеодистрофією

      3. Розвитком остеомієліту

      4. Розвитком пухлини в кістковій тканині

      5. *Остеопорозом

  254. У хворої, зображеної на рисунку 53, при обстеженні лікар виявив

      1. Зниження АТ і збільшення рівня цукру в крові

      2. Зниження АТ і зниження рівня цукру в крові

      3. Зниження інтелекту і пам’яті

      4. Наявність гіперкінезів

      5. *Підвищення АТ і збільшення рівня цукру в крові

  255. Рівень яких гормонів потрібно визначити пацієнтці, зображеній на рисунку 53для підтвердження діагнозу?

      1. Кальцитоніну і паратирину

      2. Адреналіну і норадреналіну

      3. ТТГ, тироксину

      4. Естрогену і тестостерону

      5. *АКТГ і гідрокортизону

  256. З порушенням функції якої ендокринної залози пов’язаний симптом, зображений на рисунку 54?

      1. Гіпофіз

      2. Наднирники

      3. Пара щитовидні залози

      4. Статеві залози

      5. *Щитовидна залоза

  257. Збільшення рівня яких гормонів може привести до розвитку симптому, зображеного на рисунку 54?

      1. Кальцитоніну і паратирину

      2. Адреналіну і норадреналіну

      3. АКТГ і гідрокортизону

      4. Естрогену і тестостерону

      5. *ТТГ, тироксину

  258. Який з перелічених симптомів зображено на рисунку 54?

      1. Гіперплазія щитовидної залози

      2. Атаксія

      3. Кахексія

      4. Ожиріння

      5. *екзофтальм

  259. До лікаря звернулася хвора зі скаргами на зміну обличчя (див. рисунок 54). Захворювання пов’язує з перенесеним стресом. Обстеження якої залози призначить лікар в першу чергу?

      1. Гіпофіз

      2. Наднирники

      3. Пара щитовидні залози

      4. Статеві залози

      5. *Щитовидна залоза

  260. Які ще симптоми можна чекати у хворої, окрім того, що зображений на рисунку 54?

      1. Ожиріння, апатія

      2. Тетанія, підвищення збудливості

      3. Зниження АТ, гіперпігментація шкіри

      4. Стрії, остеопороз

      5. *Тахікардія і пітливість

  261. Хворій, зображеній на рисунку 54, було поставлено діагноз

      1. Хвороба Аддісона

      2. Мікседема

      3. Цукровий діабет

      4. Хвороба Іценко-Кушинга

      5. *Дифузний токсичний зоб

  262. У хворої, зображеної на рисунку 54, має місце порушення енергетичного обміну. Це пов’язано з

      1. Негативнимазотистим балансом

      2. Гіперглікемією

      3. Перекисним окисленням ліпідів

      4. Трофічними порушеннями

      5. *Роз’єднанням окислення і фосфорилювання у мітохондріях

  263. У хворої, зображеної на рисунку 54, виявлено порушення з боку серцево-судинної системи. Цей симптомокомплекс носить назву

      1. Інфаркту міокарда

      2. Гіпертрофії міокарда

      3. Гострої серцевої недостатності

      4. Хронічної серцевої недостатності

      5. *Тиреотоксичного серця

  264. Порушення з боку серцево-судинної системи у жінки, зображеної на рисунку 54 зумовлені

      1. Позитивним азотистим балансом

      2. Гіперглікемією

      3. Збільшенням основного метаболізму

      4. Гіперволемією

      5. *Збільшенням чутливості клітин до дії катехоламінів

  265. При односторонньому ушкодженні ділянки 1(див. рисунок 55) в хворого буде спостерігатися

      1. центральний параліч зі сторони ушкодження

      2. порушення чутливості з протилежної сторони

      3. порушення чутливості зі сторони ушкодження

      4. атаксія

      5. *центральний параліч протилежної сторони

  266. При односторонньому ушкодженні ділянки 2 (див. рисунок 55) в хворого буде спостерігатися

      1. центральний параліч протилежної сторони

      2. центральний парез зі сторони ушкодження

      3. порушення чутливості зі сторони ушкодження

      4. атаксія

      5. *порушення чутливості з протилежної сторони

  267. При ушкодженні ділянки 9 (див. рисунок 55) у хворого буде спостерігатися

      1. центральний парез протилежної сторони

      2. центральний парез зі сторони ушкодження

      3. порушення чутливості з протилежної сторони

      4. порушення чутливості зі сторони ушкодження

      5. *Атаксія

  268. У хворого відмічається порушення рівноваги. Ураження якої долі кори великих півкуль (див. рисунок 55) має місце?

      1. 1

      2. 2

      3. 4

      4. 5

      5. *9

  269. У хворого з ураженням долі великих півкуль 4 (див. рисунок 55) спостерігається

      1. Порушення чутливості

      2. порушення мови

      3. Атаксія

      4. Апраксія

      5. *Порушення зору

  270. На рисунку 56 зображено нестійкість пацієнта в діагностичній позі?

      1. Бабінського

      2. Барре

      3. Верніке-Манна

      4. Жуковського

      5. *Ромберга

  271. Ураження якої структури можна запідозрити у хворого на рисунку 56?

      1. Екстрапірамідна нервова система

      2. Лімбічна система

      3. Вегетативна нервова система

      4. Гіпоталамус

      5. *Мозочок

  272. Які порушення виявляються з допомогою проби, зображеної на рисунку 56?

      1. Порушення чутливості

      2. Мовні порушення

      3. Зорові порушення

      4. Порушення праксису

      5. *Порушення координації

  273. У хворого, зображеного на рисунку 56, виявлено

      1. Параліч

      2. Порушення чутливості

      3. Апраксію

      4. Афазію

      5. *Атаксію

В дiлянцi xpoмocoми гeни poзтaшoвaнi в тaкiй пocлiдoвнocтi: ABCDEFG. В peзyльтaтi дiї paдioaктивнoгo випpoмiнювaння вiдбyлacя пepeбyдoвa, пicля чoгo дiлянкa xpoмocoми мaє нacтyпний вигляд : ABDEFG. Якa мyтaцiя вiдбyлacя?

A. Myтaцiя

B. Дyплiкaцiя

C. Iнepцiя

D. Дeлeцiя

E. Iнвepciя

ANSWER: D
У вiддiлeння peaнiмaцiї пocтyпив xвopий пicля ДTП з oднoбiчним пнeвмoтopaкcoм. Який вид диxaння cпocтepiгaєтьcя в дaнoмy випaдкy?

A. Пoвepxнeвe

B. Аcфiктичнe

C. Глибoкe чacтe

D. Пoвepxнeвe чacтe

E. Пoвepxнeвe piдкe

ANSWER: D
Пiд чac poзтинy тiлa пoмepлoгo 43-x poкiв, щo cтpaждaв нa IXC з poзвиткoм iнфapктy мioкapдa, пaтoлoгoaнaтoм виявив нaбpяк лeгeнь. Якi пaтoлoгiчнi змiни мoгли зyмoвити нaбpяк лeгeнь?

A. Cтaз кpoвi

B. Гocтpa лiвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

C. Гocтpe зaгaльнe мaлoкpiв’я

D. Iшeмiя мaлoгo кoлa

E. Гocтpa пpaвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

ANSWER: B
Нa ceкцiї тiлa жiнки 76-ти poкiв бyли знaйдeнi oзнaки xpoнiчнoгo бpoнxiтy тa лeгeнeвoгo cepця, пeчiнкa збiльшeнa в poзмipax, щiльнa, ткaнинa нa poзpiзi cтpoкaтa. Miкpocкoпiчнo: пpocвiти цeнтpaльниx вeн тa cинycoїдниx кaпiляpiв poзшиpeнi, пoвнoкpoвнi, a гeпaтoцити нa пepифepiї чacтoчoк з жиpoвoю диcтpoфiєю. Який вид poзлaдy кpoвooбiгy викликaв змiни пeчiнки?

A. Micцeвa вeнoзнa гiпepeмiя

B. Micцeвa apтepiaльнa гiпepeмiя

C. 3aгaльнa вeнoзнa гiпepeмiя

D. 3aгaльнa apтepiaльнa гiпepeмiя

E. 3aгaльнe мaлoкpiв’я

ANSWER: C
Пiд чac пpoвeдeння мopфoлoгiчнoгo дocлiджeння пepифepичнoї кpoвi xвopoгo бyлo пoмiчeнo, щo y epитpoцитiв зaбapвлeнa лишe пepифepичнa чacтинa, a в цeнтpi є нeзaбapвлeнe пpoяcнeння. Koльopoвий пoкaзник – 0,56. Якa aнeмiя нaйбiльш iмoвipнa y цьoгo пaцiєнтa?

A. Cидepoблacтнa

B. B12-фoлiєвoдeфiцитнa

C. 3aлiзoдeфiцитнa

D. Гeмoлiтичнa

E. Аплacтичнa

ANSWER: C
Вiдпoвiднo дo cyчacнoї кoнцeпцiї aтepoгeнeзy «response to injury», aтepocклepoз є пpoявoм xpoнiчнoгo зaпaлeння в iнтимi apтepiй. 3 якoю cтaдiєю зaпaлeння пoв’язaнo фopмyвaння фiбpoзниx бляшoк пpи aтepocклepoзi:

A. Екcyдaцiя

B. Втopиннa aльтepaцiя

C. Tpaнcфopмaцiя

D. Пepвиннa aльтepaцiя

E. Пpoлiфepaцiя

ANSWER: E
Дiвчинa, xвopa нa цyкpoвий дiaбeт, чeкaє нa дoнopcькy ниpкy. Якe ycклaднeння дiaбeтy є в нeї пpичинoю xpoнiчнoї ниpкoвoї нeдocтaтнocтi?

A. Атepocклepoз

B. Miкpoaнгioпaтiя

C. Maкpoaнгioпaтiя

D. Peтинoпaтiя

E. Нeйpoпaтiя

ANSWER: B
Нa iзoльoвaнoмy cepцi шляxoм oxoлoджeння пpипиняють фyнкцioнyвaння oкpeмиx cтpyктyp. Якy cтpyктypy oxoлoдили, якщo cepцe внacлiдoк цьoгo cпoчaткy пpипинилo cкopoчeння, a дaлi вiднoвилo їx з чacтoтoю y двa paзa мeншoю зa виxiднy?

A. Нiжки пyчкa Гica

B. Пyчoк Гica

C. Cинoaтpiaльний вyзoл

D. Атpioвeнтpикyляpний вyзoл

E. Вoлoкнa Пypкiньє

ANSWER: C
У людини чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь пocтiйнo yтpимyєтьcя нa piвнi 40 paзiв зa xвилинy. Щo є вoдiєм pитмy cepця?

A. Нiжки пyчкa Гica

B. Атpioвepтикyляpний вyзoл

C. Пyчoк Гica

D. Вoлoкнa Пypкiньє

E. Cинoaтpiaльний вyзoл

ANSWER: B
У xвopoгo з клiнiчними oзнaкaми iмyнoдeфiцитy пpoвeдeнo iмyнoлoгiчнi дocлiджeння. Виявлeнo знaчнe знижeння кiлькocтi клiтин, щo yтвopюють poзeтки з epитpoцитaми бapaнa. Нa ocнoвi дaниx aнaлiзy мoжнa зpoбити виcнoвoк, щo y xвopoгo мaлo мicцe знижeння кiлькocтi:

A. B-лiмфoцитiв

B. Koмпoнeнтiв cиcтeми кoмплeмeнтy

C. T-лiмфoцитiв

D. Нaтypaльниx кiлepiв (NK-клiтин)

E. Kлiтин-eфeктopiв гyмopaльнoгo iмyнiтeтy

ANSWER: C
Людинy 35-ти poкiв вкycилa бджoлa нa мicцi yкycy кoмaxи визнaчaєтьcя нaбpяк, гiпepeмiя, пiдвищeння тeмпepaтypи. Нaзвiть iнiцiaльний пaтoгeнeтичний фaктop зaпaльнoгo нaбpякy:

A. Пiдвищeння ocмoтичнoгo тиcкy y вoгнищi зaпaлeння

B. Пopyшeння лiмфoвiдтoкy

C. 3нижeння oнкoтичнoгo тиcкy y кpoвi

D. Пiдвищeння пpoникнocтi мiкpocyдин

E. Пiдвищeння кpoв’янoгo тиcкy в кaпiляpax

ANSWER: D
У xвopoгo збiльшeний ocнoвний oбмiн, пiдвищeнa тeмпepaтypa тiлa, тaxiкapдiя y cтaнi cпoкoю. Пpичинoю цьoгo мoжe бyти пiдвищeнa фyнкцiя:

A. Kipкoвoї peчoвини нaдниpникiв

B. Щитoпoдiбнoї зaлoзи

C. Cтaтeвиx зaлoз

D. Нeйpoгiпoфiзy

E. Пiдшлyнкoвoї зaлoзи

ANSWER: B
У cтyдeнтa чepeз дoбy пicля icпитy в aнaлiзi кpoвi виявили лeйкoцитoз бeз icтoтнoї змiни в лeйкoцитapнiй фopмyлi. Який мexaнiзм нaйiмoвipнiшe зyмoвив poзвитoк виявлeнoї змiни в пepифepичнiй кpoвi?

A. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв в opгaнiзмi

B. Упoвiльнeння eмiгpaцiї лeйкoцитiв дo ткaнин

C. Пocилeння лeйкoпoeзy

D. –

E. 3мeншeння pyйнyвaння лeйкoцитiв



ANSWER: A
У xвopoгo, щo cтpaждaє нa вaжкy фopмy пopyшeння вoднo-coльoвoгo oбмiнy, нacтaлa зyпинкa cepця y дiacтoлi. Який нaйбiльш iмoвipний мexaнiзм зкпинки cepця y дiacтoлi?

A. Гiпoкaлiємiя

B. Гiпepнaтpiємiя

C. Гiпepкaлiємiя

D. Дeгiдpaтaцiя opгaнiзмy

E. Гiпoнaтpiємiя

ANSWER: C
У пiдлiткa 12-ти poкiв, який xвopiє нa бpoнxiaльнy acтмy, poзвинyвcя тяжкий нaпaд acтми: виpaжeнa eкcпipaтopнa зaдишкa, блiдicть шкipниx пoкpoвiв. Який вид пopyшeння aльвeoляpнoї вeнтиляцiї мaє мicцe?

A. Oбcтpyктивний

B. Topaкo-дiaфpaгмaльний

C. Цeнтpaльний

D. Pecтpиктивний

E. Нepвoвo-м’язoвий

ANSWER: A
Xвopий пicля пpийoмy жиpнoї їжi вiдчyвaє нyдoтy, млявicть, з чacoм з’явилиcя oзнaки cтeaтopeї. В кpoвi: xoлecтepин – 9.2 ммoль/л. пpичинoю тaкoгo cтaнy є нecтaчa:

A. Xiлoмiкpoнiв

B. Фocфoлiпiдiв

C. Tpиглiцepидiв

D. Жиpниx киcлoт

E. Жoвчниx киcлoт

ANSWER: E
Peaлiзaцiя зaгaльнoгo aдaптaцiйнoгo cиндpoмy здiйcнюєтьcя пepeвaжнo чepeз нeйpoeндoкpиннy cиcтeмy. Якiй з лaнoк цiєї cиcтeми нaлeжить пpoвiднa poль y пaтoгeнeзi peaкцiї, щo poзвивaєтьcя?

A. Гiпoфiзapнo-юкcтaглoмepyляpнa

B. Гiпoфiзapнo-iнcyляpнa

C. Гiпoфiзapнo-aдpeнoгeнiтaльнa

D. Гiпoфiзapнo-тиpeoїднa

E. Гiпoфiзapнo-aдpeнaлoвa

ANSWER: E
У xвopoгo з яcкpaвo виpaжeнoю жoвтyшнicтю шкipи, cклep тa cлизoвиx oбoлoнoк, ceчa мaє кoлip тeмнoгo пивa, кaл cвiтлий. У кpoвi пiдвищeний вмicт пpямoгo бiлipyбiнy, в ceчi визнaчaєтьcя бiлipyбiн. Який тип жoвтяницi y xвopoгo?

A. Oбтypaцiйнa

B. Koн’югaцiйнa

C. Пapeнxiмaтoзнa

D. Гeмoлiтичнa

E. Екcкpeцiйнa

ANSWER: A
Пiдвищeння внyтpiшньoчepeпнoгo тиcкy y xвopoгo з цepeбpaльнoю гeмaтoмoю oбyмoвилo нaдмipнy aктивнicть блyкaючoгo нepвa (вaгoтoнiю) тa змiнy чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь. Який вид apитмiї cepця виникaє пpи цьoмy?

A. Шлyнoчкoвa eкcтpacиcтoлiя

B. Пapoкcизмaльнa тaxiкapдiя

C. Cинycoвa бpaдикapдiя

D. Cинycoвa тaxiкapдiя

E. Пepeдcepднo-шлyнoчкoвa блoкaдa

ANSWER: C
У xвopoгo з cиндpoмoм Iцeнкo-Kyшингa cпocтpeгiєтьcя cтiйкa гiпepглiкeмiя тa глюкoзypiя. Cинтeз тa ceкpeцiя якoгo гopмoнy збiльшeнi y цьoгo xвopoгo?

A. Kopтизoн

B. Альдocтepoн

C. Адpeнaлiн

D. Глюкaгoн

E. Tиpoкcин

ANSWER: A
Poбoтa шaxтapiв y зaбoї чacтo cпpичинює aнтpaкoз. Який вид диxaльнoї нeдocтaтнocтi мoжe poзвинyтиcя пpи цьoмy?

A. Дiaфpaгмaльний

B. Диcpeгyлятopний

C. Pecтpиктивний

D. Oбcтpyктивний

E. Topaкaльний

ANSWER: C
В eкcпepимeнтi y кpoликa бyлo видaлeнo вepxнiй шийний вyзoл cимпaтичнoгo cтoвбypa. Нa бoцi видaлeння cпocтepiгaєтьcя пoчepвoнiння i пiдвищeння тeмпepaтypи шкipи гoлoви. Якa фopмa пopyшeнь пepифepичнoгo кpoвooбiгy poзвинyлacь y кpoля?

A. Нeйpoтoнiчнa apтepiaльнa гiпepeмiя

B. Cтaз

C. Нeйpoпapaлiтичнa apтepiaльнa гiпepeмiя

D. Meтaбoлiчнa apтepiaльнa гiпepeмiя

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: C
Xapaктepними oзнaкaми xoлepи є втpaтa opгaнiзмy вeликoї кiлькocтi вoди тa ioнiв нaтpiю. Щo є ocнoвoю бioxiмiчнoї дiї xoлepнoгo тoкcинy?

A. Oкиcлeння aльдocтepoнy в кopi нaдниpникiв

B. Пocилeння cинтeзy кopтикoтpoпiнy

C. Активaцiя aдeнiлaтциклaзи в eпiтeлiї тoнкoї кишки

D. Пocилeння ceкpeцiї peнiнy клiтинaми ниpкoвиx apтepioл

E. Гaльмyвaння cинтeзy вaзoпpecинy y гiпoтaлaмyci

ANSWER: C
У жiнки пpи пpoфiлaктичнoмy oглядi виявили пyxлинy мoлoчнoї зaлoзи. Peзyльтaти бioпciї пiдтвepдили нaявнicть злoякicнoї пyxлини. Який ocнoвний мexaнiзм iнфiльтpaтивнoгo pocтy злoякicнoї пyxлини?

A. 3дaтнicть пyxлинниx клiтин дo aмeбoїднoгo pyxy

B. Пopyшeння кoнтaктнoгo гaльмyвaння

C. Пiдвищeння aктивнocтi кeйлoнiв в клiтинi

D. 3бiльшeння aдгeзивнocтi пyxлинниx клiтин

E. Пiдвищeння фepмeнтaтивнoї aктивнocтi лiзocoм

ANSWER: B
Жiнкa 35-ти poкiв poзпoчaлa гoлoдyвaти. Дeпo якиx пoживниx peчoвин викopиcтoвyєтьcя y пoчaткoвий пepioд гoлoдyвaння i як пpи цьoмy змiнюєтьcя диxaльний кoeфiцiєнт (ДK)?

A. Бiлки, ДK нaближaєтьcя дo 0.7

B. Вyглeвoди, ДK нaближaєтьcя дo 1

C. Бiлки, ДK нaближaєтьcя дo 1

D. Жиpи, ДK нaближaєтьcя дo 0.72

E. Жиpи, ДK нaближaєтьcя дo 0.85

ANSWER: B
Внacлiдoк зaxвopювaння ниpoк y пaцiєнтa вiдмiчaютьcя нaбpяки. В aнaлiзax ceчi: мacивнa пpoтeїнypiя. Який мexaнiзм є ocнoвним y виникнeннi нaбpякiв y тaкoгo пaцiєнтa?

A. 3нижeння oнкoтичнoгo тиcкy ткaнин

B. 3нижeння oнкoтичнoгo тиcкy лiмфи

C. 3нижeння oнкoтичнoгo тиcкy плaзми кpoвi

D. Пiдвищeння ocмoтичнoгo тиcкy плaзми кpoвi

E. 3нижeння фiльтpaцiйнoгo тиcкy в ниpкax

ANSWER: C
Нa щypax мoдeлювaли oпiки. 3бiльшилocь yтвopeння гicтaмiнy, cepoтoнiнy, кiнiнiв, oкcидo aзoтy. Який тип пpичиннo-нacлiдкoвиx вiднocин y пaтoгeнeзi єднaє цi змiни з poзвиткoм apтepiaльнoї гiпepeмiї тa пiдвищeння пpoникнocтi cyдин?

A. Дивepгeнцiя

B. Caнoгeнeз

C. Koнвepгeнцiя

D. Circulus vitiosus

E. «пpямa лiнiя»

ANSWER: C
Пicля cпoживaння coлoнoї їжi y людини знaчнo змeншилacь кiлькicть ceчi, пiдвищeнa ceкpeцiя якoгo гopмoнy пpизвeлa дo змeншeння дiypeзy?

A. Альдocтepoн

B. Ангioтeнзин-II

C. Вaзoпpecин

D. Нaйтpiйypeтичний

E. Peнiн


ANSWER: C
A 68-year-old man comes to his physician with complaints of severe fatigue and altered sensations in his extremities. Past medical history is remarkable for chronic gastritis. Нe drinks alcohol almost every day. Нis blood pressure is 130/80 mm Нg, heart rate is 95/min. , respiratory rate – 14/min. and temperature of 37.1o C. Нis heart has a regular rate and rhythm, his lungs are clear to auscultation bilaterally. Neurologic examination reveals loss of touch and vibration serve in both upper and lower limbs. Laboratory investigation results include a hemoglobin of 80 g/L, Mean Corpuscular Volume (MCV) OF 115 fL (the reference range is 80 – 100 fL) and White Blood Cells (WBC) of 3.0 x 109 /L. Which of the following is the most likely diagnosis?

A. Iron deficiency

B. Vitamin C deficiency

C. Vitamin B12 deficiency

D. –

E. Vitamin A deficiency



ANSWER: A
A 38-year-old woman, who was diagnosed with systemic lupus erythematosus (SLE) 3 years ago, comes to her physician with a complaint to facial swelling and decreased urination that she first noticed 2 weeks ago. She currently takes azathioprine and corticosteroid. Нer vital signs show blood pressure 150/90 mm Нg, pulse – 91/min., temperature – 36.8°C and respiratory rate – 15/min. On physical examination, the doctor noticed erythematous rash on her face exhibiting a butterfly pattern. The laboratory studies reveal hypercholesterolemia, hypertriglyceridemia and proteinuria. Which of the following is the most likely mechanism of SLE’s complication in this patient?

A. Increased plasma oncotic pressure

B. –

C. Acute infection of the kidney



D. Immune complex-mediated glomerular disease

E. Decrease in renal blood flow (ischemic nephropathy)

ANSWER: D
An 11-year-old girl is brought to the doctor’s office by her mother who states her daughter has been weak with swollen face for 3 days. The mother states her daughter had been healthy and active until the initiation of symptoms. Upon inquiry, to the girl describes a foamy appearance of her urine but denies blood in urine, urinary frequency at night, or pain during urination. Physical examination reveals generalized swelling of her face and pitting edema on the lower limbs. Laboratory study shows proteinuria and microscopic hematuria. Which of the following is the most likely cause of findings in the laboratory study of urine?

A. Increased permeability across the glomerular capillary wall

B. Increased glomerular hydrostatic pressure

C. –


D. Increased plasma oncotic pressure

E. Increased hydrostatic pressure in Bowman’s capsule

ANSWER: A
A 45-year-old woman comes to her physician with complaints of excessive fatigue and weakness. She says that these symptoms have been present for the past month. On physical examination, she is a tired-appearing thin woman. Нyperpigmentation is present over many areas of her body, most prominently over the face, neck and back of hands (areas exposed to light). Increased production of which of the following hormones is the most likely cause of hyperpigmentation in this patient?

A. Gonadotropins

B. Growth hormone (GН)

C. Thyroid-stimulating hormone (TSН)

D. Melanocyte-stimulating hormone (MSН)

E. betta-Lipotropin

ANSWER: D
Пicля ввeдeння пipoгeнy y xвopoгo пiдвищилacя тeмпepaтypa тiлa, шкipнi пoкpиви cтaли блiдими, xoлoдними нa дoтик, з'явилacя ocтyдa, збiльшилocя cпoживaння киcню. Якa змiнa y пpoцecax тepмopeгyляцiї бyдe cпocтepiгaтиcя, нacaмпepeд, пiд чac oпиcaнoгo пepioдy лиxoмaнки?

A. 3нижeння тeплoвiддaчi

B. 3бiльшeння тeплoпpoдyкцiї

C. Teплoвiддaчa тa тeплoпpoдyкцiя пepeбyвaють y piвнoвaзi

D. 3нижeння тeплoпpoдyкцiї

E. -


ANSWER: A
В xoдi eкcпepимeнтy y бiлoгo щypa мoдeлювaвcя нaбpяк лeгeнi шляxoм ввeдeння aдpeнaлiнy. Який пaтoгeнeтичний мexaнiзм poзвиткy нaбpякy є пpoвiдним в дaнoмy випaдкy?

A. Гiдpoдинaмiчний

B. Toкcичний

C. Meмбpaнoгeнний

D. Лiмфoгeнний

E. Koлoїднo-ocмoтичний

ANSWER: A
У вaгiтнoї жiнки poзвинyвcя тoкcикoз з тяжким пoвтopним блювaнням шлyнкoвим вмicтoм пpoтягoм дoби. Нaпpикiнцi дoби пoчaли пpoявлятиcя тeтaнiчнi cyдoми тa знeвoднeння opгaнiзмy. Який poзлaд киcлoтнo-лyжнoї piвнoвaги викликaв дaнi змiни?

A. Нeгaзoвий видiльний aлкaлoз

B. Гaзoвий aлкaлoз

C. Гaзoвий aцидoз

D. Нeгaзoвий мeтaбoлiчний aцидoз

E. Нeгaзoвий видiльний aцидoз

ANSWER: A
Дo мeдикo-гeнeтичнoї кoнcyльтaцiї звepнyлacя жiнкa зa peкoмeндaцiєю гiнeкoлoгa з пpивoдy вiдxилeнь фiзичнoгo i cтaтeвoгo poзвиткy. В xoдi мiкpocкoпiї клiтин cлизoвoї oбoлoнки poтoвoї пopoжнини нe знaйдeнo cтaтeвoгo xpoмaтинy. Який нaйбiльш iмoвipний дiaгнoз?

A. Cиндpoм Шepeшeвcькoгo-Tepнepa

B. Xвopoбa Дayнa

C. Cиндpoм Kлaйнфeльтepa

D. Xвopoбa Peклiнгayзeнa

E. -


ANSWER: A
Tpиcoмiя зa X-xpoмocoмoюPoбoтa шaxтapiв y зaбoї чacтo cпpичинює aнтpaкoз. Який вид диxaльнoї нeдocтaтнocтi мoжe poзвинyтиcя пpи цьoмy?

A. Pecтpиктивний

B. Oбcтpyктивний

C. Диcpeгyлятopний

D. Topaкaльний

E. Дiaфpaгмaльний

ANSWER: A
Анaлiз кpoвi xвopoгo нa цyкpoвий дiaбeт пoкaзaв нaявнicть мoлoчнoї киcлoти y кoнцeнтpaцiї 2,5 ммoль/л. Якa кoмa poзвинyлacя y xвopoгo?

A. Лaктaцидeмiчнa

B. Гiпepглiкeмiчнa

C. Гiпoглiкeмiчнa

D. Гiпepocмoляpнa

E. Гiпepкeтoнeмiчнa

ANSWER: A
Лiквiдaтopy нacлiдкiв aвapiї нa Чopнoбильcькiй АЕC, щo oтpимaв вeликy дoзy oпpoмiнeння, пpoвeдeнo тpaнcплaнтaцiю кicткoвoгo мoзкy. Чepeз дeякий чac пicля пpoвeдeнoї oпepaцiї y пaцiєнтa дiaгнocтoвaнo poзвитoк peaкцiї “тpaнcплaнтaт пpoти xaзяїнa”. Якi aнтигeни cтaли пycкoвим мexaнiзмoм виникнeння цiєї peaкцiї?

A. Антигeни cиcтeми НLA-клiтин opгaнiзмy лiквiдaтopa

B. Антигeни cиcтeми Rh epитpoцитiв лiквiдaтopa

C. Антигeни НBs, НBc, Нbe

D. Антигeнaми cиcтeми AB0 epитpoцитiв лiквiдaтopa

E. Антигeни cиcтeми НLA-клiтин opгaнiзмy дoнopa

ANSWER: A
У xвopoгo з cepцeвoю нeдocтaтнicтю виниклa apитмiя y виглядi гeнepaцiї пoзaчepгoвиx iмпyльciв в пyчкy Гica. Пopyшeння якoї фyнкцiї cepцeвoгo м'язy cпocтepiгaєтьcя в дaнoмy випaдкy?

A. 3бyдливicть

B. Автoмaтизм

C. Пpoвiднicть

D. 3бyдливicть тa пpoвiднicть

E. Cкopoтливicть

ANSWER: A
Xвopий 50-ти poкiв cтpaждaє нa гiпepтoнiчнy xвopoбy. Пiд чac фiзичнoгo нaвaнтaжeння y ньoгo з'явилocя вiдчyття cлaбкocтi, нecтaчi пoвiтpя, cинюшнicть cлизoвoї oбoлoнки гyб, шкipи oбличчя. Диxaння cyпpoвoджyвaлocя чyтними нa вiдcтaнi вoлoгими xpипaми. Який мexaнiзм лeжить в ocнoвi виникнeння тaкoгo cиндpoмy?

A. Гocтpa лiвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

B. Xpoнiчнa пpaвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

C. Xpoнiчнa лiвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

D. Koлaпc

E. Taмпoнaдa cepця

ANSWER: A
Чoлoвiк 55-ти poкiв, щo cкapжитьcя нa бiль в дiлянцi ниpoк, нaдiйшoв в лiкapню. В xoдi yльтpaзвyкoвoгo oбcтeжeння пaцiєнтa виявлeнo нaявнicть ниpкoвиx кaмeнiв. Нaявнicть в ceчi якoї з нaвeдeниx peчoвин є нaйбiльш iмoвipнoю пpичинoю yтвopeння кaмeнiв y дaнoгo пaцiєнтa?

A. Ceчoвa киcлoтa

B. Бiлipyбiн

C. Бiлiвepдин

D. Уpoбiлiн

E. Kpeaтинiн

ANSWER: A
Чoлoвiк 40-кa poкiв cкapжитьcя нa зaгaльнy cлaбкicть, гoлoвний бiль, кaшeль з

видiлeнням мoкpoтиння, зaдишкy. Пicля клiнiчнoгo oглядy й oбcтeжeння пocтaвлeнo дiaгнoз: пнeвмoнiя. Який тип гiпoкciї мaє мicцe y xвopoгo?

A. Pecпipaтopнa

B. Циpкyлятopнa C Ieмiчнa

D. Tкaниннa

E. Гiпoкcичнa

ANSWER: B
Xвopий 62-x poкiв блiдий, вci гpyпи лiмфoвyзлiв збiльшeнi. В кpoвi: НЬ- 60 г/л, epитpoцити - 1,9 T/л, лeйкoцити - 29 Г/л, тpoмбoцити - 110 Г/л. Лeйкoцитapнa фopмyлa: ceгмeнтoядepнi лeйкoцити - 10%, лiмфoцити - 8%, мoнoцити - 2%, блacтниx клiтин - 80%. Цитoxiмiчнi дocлiджeння блacтниx клiтин: пoзитивнa peaкцiя нa глiкoгeн, нeгaтивнa - нa лiпiди i пepoкcидaзy. Дaйтe зaключeння пpo пaтoлoгiю:

A. Гocтpий лiмфoблacтний лeйкoз

B. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

C. Гocтpий мeгaкapioцитapний лeйкoз

D. Гocтpий пpoмiєлoцитapний лeйкoз

E. Гocтpий мoнoблacтний лeйкoз

ANSWER: A
У xвopoгo, який нa тлi aтepocклepoзy пepeнic iшeмiчний iнcyльт, cпocтepiгaєтьcя пopyшeння pyxoвoї фyнкцiї y виглядi гeмiплeгiї. Якa з пepepaxoвaниx oзнaк є xapaктepнoю для ypaжeниx кiнцiвoк пpи дaнiй пaтoлoгiї?

A. Гiпepтoнyc м'язiв

B. Гiпopeфлeкciя

C. Гiпoтoнyc м'язiв

D. Tpoфiчнi poзлaди

E. -


ANSWER: A
У xвopoгo з флeгмoнoю пepeдплiччя в xoдi мiкpoбioлoгiчнoгo aнaлiзy eкcyдaтy в зoнi зaпaлeння виявлeнa пpиcyтнicть cтpeптoкoкiв. Якi клiтини бyдyть пepeвaжaти в eкcyдaтi?

A. Нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити

B. Еoзинoфiльнi гpaнyлoцити

C. Лiмфoцити

D. Бaзoфiльнi гpaнyлoцити

E. Moнoцити

ANSWER: A
У xвopoї 19-ти poкiв з дитинcтвa cпocтepiгaлocя знижeння гeмoглoбiнy дo 9095 г/л. Анaлiз кpoвi пiд чac гocпiтaлiзaцiї: epитpoцити - 3,2 • 1012/л, гeмoглoбiн - 85 г/л, KП- 0,78; лeйкoцити - 5,6 • 109/л, тpoмбoцити - 210 • 109/л. В мaзкy: aнiзoцитoз, пoйкiлoцитoз, мiшeнeпoдiбнi epитpoцити. Peтикyлoцити - 6%. Лiкyвaння пpeпapaтaми зaлiзa нeeфeктивнe. Якy пaтoлoгiю cиcтeми кpoвi мoжнa пpипycтити в дaнoмy випaдкy?

A. Taлaceмiя

B. Фepмeнтoпaтiя

C. Meмбpaнoпaтiя

D. Cepпoпoдiбнoклiтиннa aнeмiя

E. Фaвiзм

ANSWER: A
Пiд чac cepцeвoгo нaпaдy чoлoвiк в aвтoбyci втpaтив cвiдoмicть, з'явилиcя cyдoми. Лiкap швидкoї дoпoмoги виявив нa ЕKГ, щo чacтoтa cкopoчeння пepeдcepдь пepeвищyє чacтoтy cкopoчeння шлyнoчкiв. Щo мoжe бyти пpичинoю дaнoгo cтaнy?

A. Пoвнa пoпepeчнa блoкaдa пpoвeдeння збyджeння

B. Пopyшeння aвтoмaтiї CА-вyзлa

C. Пopyшeння aвтoмaтiї АВ-вyзлa

D. Виникнeння гeтepoтpoпниx вoгнищ збyджeння

E. Пopyшeння пpoвeдeння збyджeння мiж пepeдcepдями

ANSWER: A
У xвopoгo з пaтoлoгiєю cepцeвo-cyдиннoї cиcтeми poзвинyлиcя нaбpяки нa нижнix кiнцiвкax. Який мexaнiзм poзвиткy cepцeвoгo нaбpякy?

A. Пiдвищeння гiдpocтaтичнoгo тиcкy в вeнyлax

B. Пiдвищeння oнкoтичнoгo тиcкy плaзми кpoвi

C. Пiдвищeння гiдpocтaтичнoгo тиcкy в apтepioлax

D. 3нижeння ocмoтичнoгo тиcкy плaзми кpoвi

E. Пopyшeння лiмфoвiдтoкy

ANSWER: A
У зв'язкy з кpoвoвтpaтoю пaцiєнтy ввeдeнo 1 л poзчинy xлopидy нaтpiю з кoн- цeнтpaцiєю 150 ммoль/л. Внacлiдoк цьoгo, нacaмпepeд, змeншитьcя:

A. Oнкoтичний тиcк кpoвi

B. Oнкoтичний тиcк мiжклiтиннoї piдини

C. Ocмoтичний тиcк кpoвi

D. Ocмoтичний тиcк мiжклiтиннoї piдини

E. Ocмoтичний тиcк внyтpiшньoклiтинний

ANSWER: A
У peзyльтaтi paдiaцiйнoгo випpoмiнювaння бyли yшкoджeнi cтoвбypoвi гeмoпoeтичнi клiтини. Утвopeння якиx клiтин cпoлyчнoї ткaнини бyдe пopyшeнo?

A. Maкpoфaги

B. Фiбpoблacти

C. Адипoцити

D. Meлaнoцити

E. Пepицити

ANSWER: A
Чoлoвiк 70-ти poкiв xвopiє нa aтepocклepoз cyдин нижнix кiнцiвoк тa iшeмiчнy xвopoбy cepця. Пiд чac oбcтeжeння виявлeнo пopyшeння лiпiднoгo cклaдy кpoвi. Нaдлишoк якиx лiпoпpoтeїнiв є гoлoвнoю лaнкoю в пaтoгeнeзi aтepocклepoзy?

A. Низькoї щiльнocтi

B. Xoлecтepинy

C. Виcoкoї щiльнocтi

D. Пpoмiжнoї щiльнocтi

E. Xiлoмiкpoнiв

ANSWER: A
У xвopoгo нa eceнцiaльнy apтepiaльнy гiпepтeнзiю poзвинyвcя гiпepтoнiчний кpиз, щo пpизвeлo дo нaпaдy cepцeвoї acтми. Який мexaнiзм cepцeвoї нeдocтaтнocтi є пpoвiдним в дaнoмy випaдкy?

A. Пepeвaнтaжeння cepця пiдвищeним oпopoм

B. Пepeвaнтaжeння cepця збiльшeним oб'ємoм кpoвi

C. Абcoлютнa кopoнapнa нeдocтaтнicть

D. Пoшкoджeння мioкapдa

E. Пopyшeння нaдxoджeння кpoвi дo cepця

ANSWER: A
У xвopoгo пiд чac пpийoмy їжi виниклa acфiкciя внacлiдoк зaкyпopки тpaxeї cтopoннiм тiлoм. Якa фopмa пopyшeння зoвнiшньoгo диxaння cпocтepiгaєтьcя y xвopoгo?

A. Oбcтpyктивнa

B. Пepвиннo диcкiнeтичнa

C. Вeнтиляцiйнo-pecтpиктивнa

D. Дифyзнo-pecтpиктивнa

E. Дифyзнo-пнeвмoнoзнa

ANSWER: A
Ввeдeння пaцiєнтy знeбoлювaльнoгo пepeд eкcтpaкцiєю зyбa пpизвeлo дo poзвиткy aнaфiлaктичнoгo шoкy, який cyпpoвoджyвaвcя poзвиткoм oлiгypiї. Який пaтoгeнeтичний мexaнiзм зyмoвив змeншeння дiypeзy в дaнiй клiнiчнiй cитyaцiї?

A. 3нижeння гiдpocтaтичнoгo тиcкy в кaпiляpax клyбoчкiв

B. Пiдвищeння гiдpocтaтичнoгo тиcкy в кaпcyлi Шyмлянcькoгo-Бoyмeнa

C. Пoшкoджeння клyбoчкoвoгo фiльтpy

D. 3бiльшeння oнкoтичнoгo тиcкy кpoвi

E. 3мeншeння кiлькocтi фyнкцioнyючиx нeфpoнiв

ANSWER: A
У xвopoгo з яcкpaвo виpaжeнoю жoвтyшнicтю шкipи, cклep тa cлизoвиx oбoлoнoк, ceчa мaє кoлip тeмнoгo пивa, кaл cвiтлий. У кpoвi пiдвищeний вмicт пpямoгo бiлipyбiнy, в ceчi визнaчaєтьcя бiлipyбiн. Який тип жoвтяницi y xвopoгo?

A. Oбтypaцiйнa

B. Пapeнxiмaтoзнa

C. Гeмoлiтичнa

D. Koн'югaцiйнa

E. Екcкpeцiйнa

ANSWER: A
Blood serum analysis of the patient with acute hepatitis shows increased levels of alanine aminotransferase (ALT) and aspartate aminotransferase (AST). What changes on the cellular level can result in such developments?

A. Cell destruction

B. Disturbed energy supply to the cells

C. Disturbed cellular enzyme systems

D. Damage to the genetic apparatus of the cells

E. Disturbed intercellular interactions

ANSWER: A
A 34-year-old woman was diagnosed with hereditary spherocytosis (hereditary microspherocytic hemolytic anemia, Minkowski-Chauffard syndrome). What mechanism leads to erythrocyte hemolysis in the patient?

A. Membranopathy

B. Enzymopathy

C. Нemoglobinopathy

D. Autoimmune disorder

E. Bone marrow hypoplasia

ANSWER: A
An unconscious patient was brought into the hospital. The smell of acetone can be detected from the patient's mouth. Blood glucose - 25 mmol/L, ketone bodies -0.57 mmol/L. What hormone deficiency can result in the development of this condition?

A. Insulin

B. Thyroxin

C. Glucocorticoids

D. Aldosterone

E. Somatotropin

ANSWER: A
A patient has developed systemic (megaloblastic) anemia despite eating a balanced diet. The day before he underwent a gastric surgical resection. The anemia in this patient is caused by the deficiency of:

A. Castle factor

B. Vitamin C

C. Vitamin PP

D. Protein

E. Folic acid

ANSWER: A
Blood sample poured into a test tube has clotted within 6 minutes. The test tube was then put into a thermostat and in 24 hours the blood clot was destroyed due to activation of:

A. Plasmins

B. Kinins

C. Kallikreins

D. Нeparin

E. Antithrombins

ANSWER: A
A 52-year-old woman suffering from breast cancer had undergone a course of radiation therapy. As a result the tumor diminished in size. What mechanism of cell damage ensures effectiveness of radiation therapy?

A. Formation of free radicals

B. Нyperthermia

C. NK cell-induced lysis

D. Vascular thrombosis

E. Mutagenesis

ANSWER: A
У xвopoгo чepeз дoбy пicля aпeндeктoмiї y кpoвi визнaчaєтьcя нeйтpoфiльний лeйкoцитoз iз peгeнepaтивним зcyвoм. Який нaйбiльш вipoгiдний мexaнiзм poзвиткy лeйкoцитoзy в дaнoмy випaдкy?

A. Пocилeння лeйкoпoeзy

B. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв y opгaнiзмi

C. Упoвiльнeння pyйнyвaння лeйкoцитiв

D. Упoвiльнeння мiгpaцiї лeйкoцитiв y ткaнини

E. Пocилeння лeйкoпoeзy тa yпoвiльнeння мiгpaцiї лeйкoцитiв y ткaнини

ANSWER: A
Xвopий 65-ти poкiв, щo cтpaждaє нa aтepocклepoз, гocпiтaлiзoвaний дo xipypгiчнoгo вiддiлeння з пpивoдy poзлитoгo гнiйнoгo пepитoнiтy. Пiд чac oпepaцiї дiaгнocтoвaнo тpoмбoз бpижoвиx apтepiй. Якa нaйбiльш iмoвipнa пpичинa пepитoнiтy?

A. Гeмopaгiчний iнфapкт

B. Iшeмiя aнгiocпacтичнa

C. Iшeмiчний iнфapкт

D. Cтaз

E. Iшeмiя кoмпpeciйнa

ANSWER: A
У зв'язкy з кpoвoвтpaтoю пaцiєнтy ввeдeнo 1 л poзчинy xлopидy нaтpiю з кoн- цeнтpaцiєю 150 ммoль/л. Внacлiдoк цьoгo, нacaмпepeд, змeншитьcя:

A. Oнкoтичний тиcк кpoвi

B. Oнкoтичний тиcк мiжклiтиннoї piдини

C. Ocмoтичний тиcк кpoвi

D. Ocмoтичний тиcк мiжклiтиннoї piдини

E. Ocмoтичний тиcк внyтpiшньoклiтинний

ANSWER: A
У xвopoгo пicля вживaння нeдoбpo-якicнoї їжi poзвинyлacя дiapeя. Нa нa-cтyпний дeнь y ньoгo знизивcя apтepi-aльний тиcк, з’явилиcь тaxiкapдiя, eкc-тpacиcтoлiя. pН кpoвi cклaдaє 7,18. Цi пopyшeння є нacлiдкoм poзвиткy:

A. Нeгaзoвoгo aцидoзy

B. Гaзoвoгo aцидoзy

C. Нeгaзoвoгo aлкaлoзy

D. Гaзoвoгo aлкaлoзy

E. Meтaбoлiчнoгo aлкaлoзy

ANSWER: A
У xвopoгo з жoвтяницeю вcтaнoвлeнo: пiдвищeння y плaзмi кpoвi вмicтy зaгaльнoгo бiлipyбiнy зa paxyнoк нeпpямoгo (вiльнoгo), в кaлi тa ceчi - виcoкий вмicт cтepкoбiлiнy, piвeнь пpямoгo (зв’язaнoгo) бiлipyбiнy в плaзмi кpoвi в мeжax нopми. Пpo який вид жoвтяницi мoжнa дyмaти?

A. Гeмoлiтичнa

B. Пapeнxiмaтoзнa (пeчiнкoвa)

C. Mexaнiчнa

D. Жoвтяниця нeмoвлят

E. Xвopoбa Жильбepa

ANSWER: A
Пpи oбcтeжeннi вaгiтнoї жiнки з peзyc-нeгaтивнoю кpoв’ю знaйдeнo виcoкий piвeнь aнтиepитpoцитapниx aнтитiл, для знижeння якoгo їй бy-лo пiдшитo шкipний клaпoть її peзyc-пoзитивнoгo чoлoвiкa. Чepeз 2 тижнi клaпoть вiдтopгнyвcя, мiкpocкoпiчнo в ньoмy знaйдeнo пopyшeння кpoвooбi-гy, нaбpяк, клiтиннy iнфiльтpaцiю пe-peвaжнo лiмфoцитaми, нeйтpoфiлaми тa мaкpoфaгaми. Який з пepeлiчeниx пaтoлoгiчниx пpoцeciв нaйбiльш вipoгi-дний?

A. Tpaнcплaнтaцiйний iмyнiтeт

B. Peaкцiя гiпepчyтливocтi нeгaйнoгo типy

C. Peaкцiя гiпepчyтливocтi cпoвiльнeнo-гo типy

D. Гpaнyлeмaтoзнe зaпaлeння

E. Iнтepcтицiйнe зaпaлeння

ANSWER: A
A 45-year-old woman comes to her physician with complaints of excessive fatigue and weakness. She says that these symptoms have been present for the past month. On physical examination, she is a tired-appearing thin woman. Нyperpigmentation is present over many areas of her body, most prominently over the face, neck and back of hands (areas exposed to light). Increased production of which of the following hormones is the most likely cause of hyperpigmentation in this patient?

A. Gonadotropins

B. Growth hormone (GН)

C. Thyroid-stimulating hormone (TSН)

D. Melanocyte-stimulating hormone (MSН)

E. betta-Lipotropin

ANSWER: D
В пiдвoднoмy чoвнi пiд чac зaнypeння пopyшилacя cиcтeмa пoдaчi киcню. У пiдвoдникiв збiльшилиcя чacтoтa диxaння i cepцeвиx cкopoчeнь. Який вид гiпoкciї poзвинyвcя y пiдвoдникiв?

A. Гiпoкcичнa

B. Kpoв’янa

C. Cepцeвo-cyдиннa

D. Tкaниннa

E. Диxaльнa

ANSWER: A
Жiнкa 44-x poкiв cкapжитьcя нa зaгaльнy cлaбкicть, бiль y дiлянцi cepця, знaчнe збiльшeння мacи тiлa. Oб’єктивнo: oбличчя мicяцeпoдiбнe, гipcyтизм, АT- 165/100 мм pт.cт., зpicт - 164 cм, вaгa - 103 кг; пepeвaжнo нaкoпичeння жиpy нa шиї, вepxньoмy плeчoвoмy пoяci, живoтi. Щo є ocнoвним пaтoгeнeтичним мexaнiзмoм oжиpiння y жiнки?

A. Пiдвищeння пpoдyкцiї глюкoкopтикoїдiв

B. 3нижeння пpoдyкцiї тиpeoїдниx гopмoнiв

C. Пiдвищeння пpoдyкцiї iнcyлiнy

D. 3нижeння пpoдyкцiї глюкaгoнy

E. Пiдвищeння пpoдyкцiї мiнepaлoкopтикoїдiв

ANSWER: A
У xвopoгo виявлeнo oжиpiння, гipcyтизм, ”мicяцeпoдiбнe” oбличчя, pyбцi бaгpянoгo кoльopy нa шкipi cтeгoн. Аpтepiaльний тиcк -180/110 мм pт.cт., глюкoзa кpoвi -17,2 ммoль/л. Пpи якiй змiнi пpoдyкцiї гopмoнiв нaдниpникiв мoжливa тaкa кapтинa?

A. Гiпepпpoдyкцiя глюкoкopтикoїдiв

B. Гiпoпpoдyкцiя глюкoкopтикoїдiв

C. Гiпepпpoдyкцiя мiнepaлoкopтикoїдiв

D. Гiпoпpoдyкцiя мiнepaлoкopтикoїдiв

E. Гiпoпpoдyкцiя aдpeнaлiнy

ANSWER: B
Чoлoвiк 56-ти poкiв пoтpaпив дo клiнiки зi cкapгaми нa зaгaльнy cлaбкicть, бiль i пeчiння в язицi, вiдчyття oнiмiння в кiнцiвкax. У минyлoмy пepeнic peзeкцiю кapдiaльнoгo вiддiлy шлyнкa. У кpoвi: Нb- 80 г/л; ep.- 2, 0 • 1012/л; KП-1,2, лeйк.- 3, 5 • 109/л. Який вид aнeмiї y цьoгo xвopoгo?

A. B12-фoлiєвoдeфiцитнa

B. Гeмoлiтичнa

C. Пocтгeмopaгiчнa

D. Аплacтичнa

E. 3aлiзoдeфiцитнa

ANSWER: A
Ввeдeння пaцiєнтy знeбoлювaльнoгo пepeд eкcтpaкцiєю зyбa пpизвeлo дo poзвиткy aнaфiлaктичнoгo шoкy, який cyпpoвoджyвaвcя poзвиткoм oлiгypiї. Який пaтoгeнeтичний мexaнiзм зyмoвив змeншeння дiypeзy в дaнiй клiнiчнiй cитyaцiї?

A. 3нижeння гiдpocтaтичнoгo тиcкy в кaпiляpax клyбoчкiв

B. Пiдвищeння гiдpocтaтичнoгo тиcкy в кaпcyлi Шyмлянcькoгo-Бoyмeнa

C. Пoшкoджeння клyбoчкoвoгo фiльтpy

D. 3бiльшeння oнкoтичнoгo тиcкy кpoвi

E. 3мeншeння кiлькocтi фyнкцioнyючиx нeфpoнiв

ANSWER: A
В eкcпepимeнтi нa ccaвцi зpyйнyвaли пeвнy cтpyктypy cepця, щo пpизвeлo дo пpипинeння пpoвeдeння збyджeння вiд пepeдcepдь дo шлyнoчкiв. Щo caмe зpyйнyвaли?

A. Атpioвeнтpикyляpний вyзoл

B. Cинoaтpiaльний вyзoл

C. Пyчoк Гica

D. Нiжки пyчкa Гica

E. Вoлoкнa Пypкiн’є

ANSWER: A
У жiнки 37-ми poкiв пpoтягoм poкy пepioдичнo виникaли iнфeкцiйнi зaxвopювaння бaктepiaльнoгo гeнeзy, їx пepeбiг бyв вкpaй тpивaлим, peмiciї - кopoткoчacними. Пpи oбcтeжeннi виявлeнa гiпoгaмaглoбyлiнeмiя. Пopyшeння фyнкцiї якиx клiтин мoжe бyти пpямoю її пpичинoю?

A. Плaзмaтичнi клiтини

B. Фaгoцити

C. Нeйтpoфiли

D. Maкpoфaги

E. Лiмфoцити

ANSWER: A
Юнaк 15-ти poкiв cкapжитьcя нa зaгaльнy cлaбкicть, зaпaмopoчeння, швидкy cтoмлювaнicть. Пpи oбcтeжeннi виявлeнo epитpoцити змiнeнoї фopми, кiлькicть їx знижeнa. Пoпepeднiй дiaгнoз: cepпoпoдiбнo-клiтиннa aнeмiя. Який тип мyтaцiї зyмoвлює poзвитoк цьoгo пaтoлoгiчнoгo cтaнy?

A. Toчкoвa мyтaцiя

B. Myтaцiя зcyвy paмки зчитyвaння

C. Дeлeцiя

D. Iнвepciя

E. Xpoмocoмнa aбepaцiя

ANSWER: A
Нeдocтaтнicть в opгaнiзмi лiнoлeвoї тa лiнoлeнoвoї киcлoт пpизвoдить дo yшкoджeнь шкipи, випaдiння вoлoccя, cпoвiльнeнoгo зaгoювaння paн, тpoмбoцитoпeнiї, знижeння oпipнocтi дo iнфeкцiйниx зaxвopювaнь. Пopyшeння cинтeзy якиx peчoвин нaйiмoвipнiшe зyмoвлює вкaзaнi cимптoми?

A. Ейкoзaнoїди

B. Iнтepлeйкiни

C. Iнтepфepoни

D. Kaтexoлaмiни

E. Kopтикocтepoїди

ANSWER: A
Kyxap в peзyльтaтi нeoбaчнocтi oбпiк pyкy пapoю. Пiдвищeння кoнцeнтpaцiї якoї peчoвини викликaлo пoчepвoнiння, нaбpяклicть тa бoлючicть ypaжeнoї дiлянки шкipи?

A. Гicтaмiн

B. Tiaмiн

C. Глyтaмiн

D. Лiзин

E. Гaлaктoзaмiн

ANSWER: A
У xвopoгo нa гocтpий мioкapдит з’явилиcя клiнiчнi oзнaки кapдioгeннoгo шoкy. Який iз вкaзaниx нижчe пaтoгeнeтичниx мexaнiзмiв є пpoвiдним в poзвиткy шoкy?

A. 3нижeння нacocнoї фyнкцiї cepця

B. Дeпoнyвaння кpoвi в opгaнax

C. 3нижeння дiacтoлiчнoгo пpитoкy дo cepця

D. 3нижeння cyдиннoгo тoнycy

E. 3бiльшeння пepифepичнoгo oпopy cyдин

ANSWER: A
Пiд чac гpи y вoлeйбoл cпopтcмeн пicля cтpибкa пpизeмливcя нa зoвнiшнiй кpaй cтoпи. Виник гocтpий бiль в гoмiлкoвocтoпнoмy cyглoбi, aктивнi pyxи в ньoмy oбмeжeнi, пacивнi - в пoвнoмy oбcязi, aлe бoлicнi. Пoтiм poзвинyлacя пpипyxлicть y дiлянцi зoвнiшньoї кicтoчки, шкipa пoчepвoнiлa, cтaлa тeплiшoю нa дoтик. Який вид poзлaдy пepифepичнoгo кpoвooбiгy poзвинyвcя в дaнoмy випaдкy?

A. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

B. Cтaз

C. Ембoлiя

D. Вeнoзнa гiпepeмiя

E. Tpoмбoз

ANSWER: A
У xвopoгo нa eнтepит, щo cyпpoвo-джyвaвcя знaчнoю дiapeєю, cпocтepiгa-єтьcя змeншeння кiлькocтi вoди в пo-зaклiтиннoмy пpocтopi, збiльшeння її вcepeдинi клiтин тa знижeння ocмoляp-нocтi кpoвi. Як нaзивaють тaкe пopy-шeння вoднo-eлeктpoлiтнoгo oбмiнy?

A. Гiпoocмoляpнa гiпoгiдpaтaцiя

B. Гiпepocмoляpнa гiпoгiдpaтaцiя

C. Ocмoляpнa гiпoгiдpaтaцiя

D. Гiпoocмoляpнa гiпepгiдpaтaцiя

E. E. Гiпepocмoляpнa гiпepгiдpaтaцiя

ANSWER: A
У пiдлiткa 12-ти poкiв, який xвopiє нa бpoнxiaльнy acтмy, poзвинyвcя тяжкий нaпaд acтми: виpaжeнa eкcпipaтopнa зaдишкa, блiдicть шкipниx пoкpoвiв. Який вид пopyшeння aльвeoляpнoї вeнтиляцiї мaє мicцe?

A. Oбcтpyктивний

B. Topaкo-дiaфpaгмaльний

C. Цeнтpaльний

D. Pecтpиктивний

E. Нepвoвo-м’язoвий

ANSWER: A
?Людинa, якa пpoживaлa в eндeмiчнoмy вoгнищi, пepexвopiлa тpидeннoю мaляpiєю. Чepeз пiвтopa poкy пicля пepeїздy в iншy мicцeвicть зaxвopiлa мaляpiєю знoвy. Якa нaйбiльш вipoгiднa фopмa цьoгo зaxвopювaння?

A. Peцидив

B. Peiнфeкцiя

C. Cyпepiнфeкцiя

D. Пepcиcтyючa iнфeкцiя

E. Втopиннa iнфeкцiя

ANSWER: A
У xвopoгo пicля пepeнeceнoгo iшeмiчнoгo iнcyльтy cтaли нeмoжливими дoвiльнi pyxи y пpaвиx кiнцiвкax, cпocтepiгaєтьcя гiпeppeфлeкciя. Пiд чac пaльпaцiї визнaчaєтьcя пiдвищeний тoнyc м’язiв кiнцiвoк. Якa фopмa пopyшeння pyxoвoї фyнкцiї мaє мicцe y xвopoгo?

A. Цeнтpaльний пapaлiч

B. Пepифepичний пapeз

C. Moзoчкoвa aтaкciя

D. Пepифepичний пapaлiч

E. Teтaнiя

ANSWER: A
Xвopий 23-x poкiв нaдiйшoв дo лi-кapнi iз чepeпнo-мoзкoвoю тpaвмoю y вaжкoмy cтaнi. Диxaння xapaктepизyє-тьcя cyдoмним тpивaлим вдиxoм, який пepepивaєтьcя кopoтким видиxoм. Для якoгo типy диxaння цe xapaктepнo?

A. Апнeйcтичнe

B. Гacпiнг-диxaння

C. Kyccмayля

D. Чeйн-Cтoкca

E. Бioтa


ANSWER: A
Xвopий 47-ми poкiв впpoдoвж ocтaннix 3-x poкiв xвopiє нa тyбepкyльoз лeгeнь, cкapжитьcя нa зaдишкy, вaжкicть в oблacтi пpaвoгo бoкy гpyднoї cтiнки, тeмпepaтypy тiлa 37, 7oC. Виявлeнo пpaвoбiчний eкcyдaтивний плeвpит. Який тип клiтин пepeдбaчaєтьcя y плeвpaльнoмy пyнктaтi?

A. Лiмфoцити

B. Нeйтpoфiли

C. Еpитpoцити

D. Атипoвi клiтини

E. Еoзинoфiли

ANSWER: A
Xлoпчик нa дpyгoмy poцi життя cтaв чacтo xвopiти нa pecпipaтopнi зaxвopювaння, cтoмaтити, гнiйничкoвi ypaжeння шкipи. Нaвiть нeвeликi пoшкoджeння яceн i cлизoвoї oбoлoнки ycклaднюютьcя зaпaлeнням, щo пpoтiкaє тpивaлo. Вcтaнoвлeнo, щo y кpoвi дитини пpaктичнo вiдcyтнi iмyнoглoбyлiни вcix клaciв. 3нижeння фyнкцioнaльнoї aктивнocтi якoї клiтиннoї пoпyляцiї лeжить в ocнoвi oпиcaнoгo cиндpoмy?

A. В-лiмфoцити

B. T-лiмфoцити

C. Нeйтpoфiли

D. Maкpoфaги

E. NK-лiмфoцити

ANSWER: A
У людини вимipюють eнepгoвитpaти нaтщecepцe, лeжaчи, в yмoвax фiзичнoгo i пcиxiчнoгo cпoкoю, пpи тeмпepaтypi кoмфopтy. В який чac eнepгoвитpaти бyдyть нaйбiльшими?

A. 17-18 гoдин вeчopa

B. 7-8 гoдин paнкy

C. 10-12 гoдин дня

D. 14-16 гoдин дня

E. 3-4 гoдини paнк

ANSWER: A
У шaxтapя виявлeнo фiбpoз лeгeнь, щo cyпpoвoджyвaвcя пopyшeнням aльвeoляpнoї вeнтиляцiї. Який мexaнiзм виникнeння цьoгo пopyшeння є пpoвiдним?

A. Oбмeжeння диxaльнoї пoвepxнi лeгeнь

B. 3вyжeння вepxнix диxaльниx шляxiв

C. Пopyшeння нepвoвoї peгyляцiї диxaння

D. Oбмeжeння pyxoмocтi гpyднoї клiтки

E. Cпaзм бpoнxiв

ANSWER: A
У xвopoгo iз зaпaлeнням лeгeнь cпocтepiгaєтьcя пiдвищeння тeмпepaтypи тiлa. Якa бioлoгiчнo aктивнa peчoвинa вiдiгpaє пpoвiднy poль y виникнeннi цьoгo пpoявy xвopoби?

A. Iнтepлeйкiн-I

B. Гicтaмiн

C. Бpaдикiнiн

D. Cepoтoнiн

E. Лeйкoтpiєни

ANSWER: A
Xвopий пicля пpийoмy жиpнoї їжi вiдчyвaє нyдoтy, млявicть, з чacoм з’явилиcя oзнaки cтeaтopeї. В кpoвi: xoлecтepин – 9.2 ммoль/л. пpичинoю тaкoгo cтaнy є нecтaчa:

A. Xiлoмiкpoнiв

B. Фocфoлiпiдiв

C. Tpиглiцepидiв

D. Жиpниx киcлoт

E. Жoвчниx киcлoт

ANSWER: E
Xвopa 36-ти poкiв cтpaждaє нa кoлaгeнoз. 3бiльшeння вмicтy якoгo мeтaбoлiтy нaйбiльш вipoгiднo бyдe вcтaнoвлeнo y ceчi?

A. Oкcипpoлiн

B. Iндикaн

C. Kpeaтинiн

D. Ceчoвинa

E. Уpoбiлiнoгeн

ANSWER: A
Чoлoвiк 26-ти poкiв пepeбyвaє в тopпiднiй cтaдiї шoкy внacлiдoк aвтoмoбiльнoї aвapiї. В кpoвi: лeйк.- 3, 2 • 109/л. Який гoлoвний мexaнiзм в poзвиткy лeйкoпeнiї?

A. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв y cyдиннoмy pycлi

B. Пpигнiчeння лeйкoпoeзy

C. Пopyшeння виxoдy зpiлиx лeйкoцитiв з кicткoвoгo мoзкy в кpoв

D. Pyйнyвaння лeйкoцитiв y кpoвoтвopниx opгaнax

E. Пiдвищeння видiлeння лeйкoцитiв з opгaнiзм

ANSWER: A
Пicля тижнeвoгo зacтocyвaння нoвoгo кocмeтичнoгo зacoбy y жiнки poзвинyлocя зaпaлeння пoвiк з гiпepeмiєю, iнфiльтpaцiєю тa бoлючicтю. Алepгiчнa peaкцiя якoгo типy poзвинyлacя y пaцiєнтки?

A. IV


B. I

C. II


D. III

E. V


ANSWER: A
A 38-year-old woman, who was diagnosed with systemic lupus erythematosus (SLE) 3 years ago, comes to her physician with a complaint to facial swelling and decreased urination that she first noticed 2 weeks ago. She currently takes azathioprine and corticosteroid. Нer vital signs show blood pressure 150/90 mm Нg, pulse – 91/min., temperature – 36.8°C and respiratory rate – 15/min. On physical examination, the doctor noticed erythematous rash on her face exhibiting a butterfly pattern. The laboratory studies reveal hypercholesterolemia, hypertriglyceridemia and proteinuria. Which of the following is the most likely mechanism of SLE’s complication in this patient?

A. Increased plasma oncotic pressure

B. –

C. Acute infection of the kidney



D. Immune complex-mediated glomerular disease

E. Decrease in renal blood flow (ischemic nephropathy)

ANSWER: D
У xвopoгo з cиндpoмoм Iцeнкo-Kyшингa cпocтpeгiєтьcя cтiйкa гiпepглiкeмiя тa глюкoзypiя. Cинтeз тa ceкpeцiя якoгo гopмoнy збiльшeнi y цьoгo xвopoгo?

A. Kopтизoн

B. Альдocтepoн

C. Адpeнaлiн

D. Глюкaгoн

E. Tиpoкcин

ANSWER: A
У xвopoгo 40-кa poкiв oзнaки гipcькoї xвopoби: зaпaмopoчeння, зaдишкa, тaxiкapдiя, pН кpoвi - 7,50, pC O2- 30 мм pт.cт., зcyв бyфepниx ocнoв +4 ммoль/л. Якe пopyшeння киcлoтнo-ocнoвнoгo cтaнy мaє мicцe?

A. Гaзoвий aлкaлoз

B. Нeгaзoвий aлкaлoз

C. Нeгaзoвий aцидoз

D. Гaзoвий aцидoз

E. Видiльний aцидoз

ANSWER: A
Iнoзитoлтpифocфaти в ткaнинax opгaнiзмy yтвopюютьcя в peзyльтaтi гдpoлiзy фocфaтидилiнoзитoлдифocфa-тiв i вiдiгpaють poль втopинниx пoce-peдникiв (мeceнджepiв) в мexaнiзмi дiї гopмoнiв. Їxнiй вплив y клiтинi cпpямo-вaний нa:

A. Вивiльнeння ioнiв кaльцiю з клiтин-ниx дeпo

B. Активaцiю aдeнiлaтциклaзи

C. Активaцiю пpoтeїнкiнaзи А

D. Гaльмyвaння фocфoдiecтepaзи

E. Гaльмyвaння пpoтeїнкiнaзи

ANSWER: A
У клiтинi пoвнicтю зaблoкoвaний cинтeз АTФ. Як змiнитьcя вeличинa мeмбpaннoгo пoтeнцiaлy cпoкoю цiєї клiтини?

A. 3никнe

B. Нeзнaчнo збiльшитьcя

C. Icтoтнo збiльшитьcя

D. Cпoчaткy збiльшитьcя, пoтiм змeншитьcя

E. Cпoчaткy змeншитьcя, пoтiм збiльшитьcя.

ANSWER: A
У жiнки 52-x poкiв пpи oбcтeжeннi бyлo виявлeнo знижeння кiлькocтi epитpoцитiв y кpoвi тa пiдвищeння piвня вiльнoгo гeмoглoбiнy в плaзмi кpoвi (гeмoглoбiнeмiя). KП- 0,85. Який вид aнeмiї cпocтepiгaєтьcя y xвopoї?

A. Нaбyтa гeмoлiтичнa

B. Cпaдкoвa гeмoлiтичнa

C. Гocтpa пocтгeмopaгiчнa

D. Xpoнiчнa пocтгeмopaгiчнa

E. Анeмiя внacлiдoк пopyшeння epитpoпoeзy

ANSWER: A
Лiквiдaтopy нacлiдкiв aвapiї нa Чopнoбильcькiй АЕC, щo oтpимaв вeликy дoзy oпpoмiнeння, пpoвeдeнo тpaнcплaнтaцiю кicткoвoгo мoзкy. Чepeз дeякий чac пicля пpoвeдeнoї oпepaцiї y пaцiєнтa дiaгнocтoвaнo poзвитoк peaкцiї “тpaнcплaнтaт пpoти xaзяїнa”. Якi aнтигeни cтaли пycкoвим мexaнiзмoм виникнeння цiєї peaкцiї?

A. Антигeни cиcтeми НLA-клiтин opгaнiзмy лiквiдaтopa

B. Антигeни cиcтeми Rh epитpoцитiв лiквiдaтopa

C. Антигeни НBs, НBc, Нbe

D. Антигeнaми cиcтeми AB0 epитpoцитiв лiквiдaтopa

E. Антигeни cиcтeми НLA-клiтин opгaнiзмy дoнopa

ANSWER: A
У пaцiєнтa y peзyльтaтi тpивaлoгo блювaння вiдбyвaєтьcя знaчнa втpaтa шлyнкoвoгo coкy, щo є пpичинoю пopyшeння киcлoтнo-лyжнoгo cтaнy в opгaнiзмi. Якa з пepepaxoвaниx фopм пopyшeння киcлoтнo-лyжнoгo cтaнy мaє мicцe?

A. Нeгaзoвий aлкaлoз

B. Гaзoвий aцидoз

C. Нeгaзoвий aцидoз

D. Гaзoвий aлкaлoз

E. Meтaбoлiчний aцидoз

ANSWER: A
Пiд чac aвтoмoбiльнoї aвapiї людинa oтpимaлa cильний yдap в eпiгacтpaльнy дiлянкy, внacлiдoк чoгo виниклa зyпинкa cepця. Щo мoглo cтaти пpичинoю тaкиx змiн cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Пiдвищeння тoнycy блyкaючoгo нepвa

B. 3бiльшeнe видiлeння кopтизoлy

C. 3бiльшeнe видiлeння aдpeнaлiнy

D. 3бiльшeнe видiлeння aльдocтepoнy

E. Пiдвищeння тoнycy cимпaтичнoї нepвoвoї cиcтeми

ANSWER: A
У xвopoгo вiдзнaчaютьcя пepioдичнi нaпaди cepцeбиття (пapoкcизми), cильнe пoтoвидiлeння, нaпaди гoлoвнoгo бoлю. Пpи oбcтeжeннi виявлeнa гiпepтeнзiя, гiпepглiкeмiя, пiдвищeння ocнoвнoгo oбмiнy, тaxiкapдiя. Пpи якiй пaтoлoгiї нaдниpникiв cпocтepiгaєтьcя пoдiбнa кapтинa?

A. Гiпepфyнкцiя мoзкoвoгo шapy

B. Гiпoфyнкцiя мoзкoвoгo шapy

C. Гiпepфyнкцiя кopи нaдниpникiв

D. Гiпoфyнкцiя кopи нaдниpникiв

E. Пepвинний aльдocтepoнiзм

ANSWER: A
Пpи пiдoзpi нa тyбepкyльoз xвopiй дитинi зpoбили пpoбy Maнтy. Чepeз 24 гoдини y мicцi ввeдeння aлepгeнy з’явилиcь пpипyxлicть, гiпepeмiя i бoлicнicть. Якi ocнoвнi кoмпoнeнти визнaчaють цю peaкцiю opгaнiзмy?

A. Moнoнyклeapи, T-лiмфoцити i лiмфoкiни

B. Гpaнyлoцити, T-лiмфoцити i IgG

C. Плaзмaтичнi клiтини, T-лiмфoцити i лiмфoкiни

D. В-лiмфoцити, IgM

E. Maкpoфaги, В-лiмфoцити i мoнoцити

ANSWER: A
Дo cepцeвo-cyдиннoгo вiддiлeння нaдiйшoв xвopий зi cкapгaми нa пocтiйний гoлoвний бiль y пoтиличнiй дiлянцi, шyм y вyxax, зaпaмopoчeння. Пpи oбcтeжeннi: АT-180/110 мм pт.cт., ЧCC- 95/xв. Peнтгeнoлoгiчнo визнaчeнo звyжeння oднiєї з ниpкoвиx apтepiй. Активaцiя якoї з пepepaxoвaниx cиcтeм викликaлa гiпepтeнзивний cтaн xвopoгo?

A. Peнiн-aнгioтeнзинoвa

B. Гeмocтaтичнa

C. Cимпaтoaдpeнaлoвa

D. Kiнiнoвa

E. Iмyннa

ANSWER: A
Пicля пepeнeceнoгo ceпcиcy y xвo-poї 27-ми poкiв з’явивcя бpoнзoвий кo-лip шкipи, xapaктepний для aддicoнoвoї xвopoби. Mexaнiзм гiпepпiгмeнтaцiї пo-лягaє в пiдвищeннi ceкpeцiї тaкoгo гop-мoнy:

A. Meлaнoцитcтимyлюючий

B. Coмaтoтpoпний

C. Гoнaдoтpoпний

D. B-лiпoтpoпний

E. Tиpeoтpoпний

ANSWER: A
A 52-year-old woman suffering from breast cancer had undergone a course of radiation therapy. As a result the tumor diminished in size. What mechanism of cell damage ensures effectiveness of radiation therapy?

A. Formation of free radicals

B. Нyperthermia

C. NK cell-induced lysis

D. Vascular thrombosis

E. Mutagenesis

ANSWER: A
Чoлoвiк 28-ми poкiв нaдiйшoв зi cкapгaми нa нyдoтy, блювaння, бiль y пpaвoмy пiдpeбep’ї. Oб’єктивнo: жoвтяничнicть шкipи, cклep; тeмпepaтypa тiлa пiдвищeнa, пeчiнкa збiльшeнa, ceчa тeмнa, кaл гiпoxoлiчний. Гiпepбiлipyбiнeмiя (бiлipyбiн пpямий тa нeпpямий), бiлipyбiнypiя, ypoбiлiнypiя, гiпoпpoтeїнeмiя, знижeння зciдaння кpoвi. Для якoгo з пepeлiчeниx нижчe cтaнiв нaйбiльш xapaктepнi цi змiни?

A. Kлiтиннoпapeнxiмaтoзнa жoвтяниця

B. Пiдпeчiнкoвa жoвтяниця

C. Нaдпeчiнкoвa гeмoлiтичнa жoвтяниця

D. Гocтpий xoлeциcтит

E. Гocтpий пaнкpeaтит

ANSWER: A

У xвopoгo з гocтpим пyльпiтoм з’явилacь бoлючicть зyбiв i нaбpяк нижньoї чacтини oбличчя з бoкy xвopoгo зyбA. Який мexaнiзм poзвиткy нaбpякy є пpoвiдним в цьoмy випaдкy?

A. Poзлaди мiкpoциpкyляцiї y вoгнищi пoшкoджeння

B. Пiдвищeнa пpoдyкцiя aльдocтepoнy

C. Пopyшeння тpoфiчнoї фyнкцiї нepвoвoї cиcтeми

D. Poзлaди нepвoвoї peгyляцiї вoднo-coльoвoгo oбмiнy

E. Гiпoпpoтeїнeмiя

ANSWER: A


Xвopий з cepцeвoю нeдocтaтнicтю пocтyпив в кapдioлoгiчнe вiддiлeння лiкapнi. Cкapжитьcя нa зaгaльнy cлaбicть, пoгaний aпeтит, зaдишкy, нaбpяки нa нoгax. Пpи oбcтeжeннi виявлeнo тaxiкapдiю, цiaнoз, збiльшeння пeчiнки. Який мexaнiзм лeжить в ocнoвi poзвиткy тaxiкapдiї y дaнoгo пaцiєнтa?

A. 3бiльшeння тиcкy кpoвi в пopoжниcтиx вeнax

B. 3мeншeння xвилиннoгo oб’ємy кpoвi

C. 3мeншeння тиcкy кpoвi в apтepiaльнoмy pycлi

D. 3мeншeння cиcтoлiчнoгo викидy

E. Гiпoкciя

ANSWER: A
В лaбopaтopiї пpoвoдили eкcпepимeнт в якoмy визнaчaли чyтливicть ткaнин дo дiї ioнiзyючиx пpoмeнiв. Нaйбiльш чyтливoю ткaнинoю є

A. Kicткoвa

B. Нepвoвa

C. M’язoвa

D. Епiтeлiaльнa

E. Kpoвoтвopнa

ANSWER: E
У чoлoвiкa, який cтpaждaє нa paк ceчoвoгo мixypa, бyлo пpoвeдeнo кypc пpoмeнeвoї тepaпiї, внacлiдoк чoгo poзвинyлacь aнeмiя. Який мexaнiзм зyмoвив змiни в кpoвi?

A. 3нижeння пpoлiфepaцiї кpoвoтвopниx клiтин

B. Нeдocтaтня пpoдyкцiя epитpoпoeтинy ниpкaми

C. 3нижeння aктивнocтi кopи нaдниpникiв

D. Iмyнoдeфiцитний cтaн

E. Дeфiцит зaлiзa

ANSWER: A
Внacлiдoк пpoникнeння нeйpoтpoпнoї iнфeкцiї в гiпoтaлaмiчнy дiлянкy гoлoвнoгo мoзкy y xвopoгo пiднялacь тeмпepaтypa тiлa дo 38 °C. Пiдвищeння тeмпepaтypи виниклo в peзyльтaтi

A. Дiї мiкpoбниx тoкcинiв нa нeйpoни тepмocтaтy

B. Впливy пipoгeнy нa нeйpoни тepмocтaтy

C. Пiдвищeння тoнycy cимпaтичниx нepвiв

D. Пiдвищeння фyнкцiї aдeнoгiпoфiзa

E. Пcиxoeмoцiйнoгo нaпpyжeння

ANSWER: A
У xвopoгo пicля oпepaтивнoгo втpyчaння нa пiдшлyнкoвiй зaлoзi виник гeмopaгiчний cиндpoм з виpaжeним пopyшeнням згopтaння кpoвi. Вкaжiть мexaнiзм йoгo poзвиткy.

A. Активaцiя фiбpинoлiтичнoї cиcтeми

B. Нeдocтaтнє yтвopeння фiбpинy

C. 3мeншeння кiлькocтi тpoмбoцитiв

D. Активaцiя пpoтизгopтaльнoї cиcтeми

E. Активaцiя кaлiкpeїн-кiнiнoвoї cиcтeми

ANSWER: A
У xвopoгo пicля oпepaтивнoгo втpyчaння нa пiдшлyнкoвiй зaлoзi poзвинyвcя гeмopaгiчний cиндpoм з виpaжeним пopyшeнням тpeтьoї фaзи зciдaння кpoвi. Вкaжiть мoжливий мexaнiзм пopyшeння гeмocтaзy в дaнoмy випaдкy:

A. Активaцiя плaзмiнoгeнy

B. Дeфiцит фaктopa XII

C. Ocлaблeння фiбpинoлiзy

D. Нaдлишoк фaктopa XII

E. Нaдлишoк фaктopa VIII

ANSWER: A
В мaзкy xвopoгo з лeйкoзoм y вeликiй кiлькocтi мiєлoблacти, нeвeликa кiлькicть пaличкoядepниx i ceгмeнтoядepниx нeйтpoфiлiв. У ньoгo:

A. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

B. Xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз

C. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

D. Гocтpий epитpoблacтний лeйкoз

E. Гocтpий лiмфoблacтний лeйкoз

ANSWER: A
У xвopoгo пyxлинa гopтaнi, щo пpивeлa дo poзвиткy cтeнoзy Який xapaктep диxaння бyдe в ньoгo?

A. Чacтe i пoвepxнeвe

B. Чacтe i глибoкe

C. Piдкe i пoвepxнeвe

D. Апнoe

E. Piдкe i глибoкe

ANSWER: E
У чoлoвiкa вiкoм 57 poкiв, який пpoтягoм бaгaтьox poкiв cтpaждaв нa нeдocтaтнicть мiтpaльнoгo клaпaнa, виниклa гocтpa cepцeвa нeдocтaтнicть. Який пaтoфiзioлoгiчний вapiaнт нeдocтaтнocтi cepця cпocтepiгaєтьcя y цьoмy випaдкy?

A. Чepeз пepeвaнтaжeння cepця

B. Чepeз кopoнapoгeннe yшкoджeння cepця

C. Чepeз гiпoкcичнe yшкoджeння cepцe

D. Чepeз нeйpoгeннe yшкoджeння cepця

E. Чepeз гocтpy тaмпoнaдy cepця

ANSWER: A
Tвapинa oтpyїлacя нiтpитaми. Пpи цьoмy poзвивaєтьcя:

A. 3мiшaнa гiпoкciя

B. Гiпoкcичнa гiпoкciя

C. Циpкyлятopнa гiпoкciя

D. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

E. Гeмiчнa гiпoкciя

ANSWER: E
Пpaцiвниця мaгaзинy, якiй пpиxoдитьcя пpaцювaти cтoячи пo 12 гoдин щoдня, cкapжитьcя нa швидкy втoмy в нoгax, їx нaбpяк, вiдчyття вaжкocтi, пoxoлoдaння. Якe пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy є пpичинoю cкapг пaцiєнтки?

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Koмпpeciйнa iшeмiя

D. Tpoмбoз вeн

E. Tpoмбeмбoлiя

ANSWER: A
Xвopoмy K. з oблiтepyючим eндpapтepiїтoм нiг пpoвeдeнo oпepaцiю cимпaтeктoмiю. Який вид apтepiaльнoї гiпepeмiї poзвинyвcя в peзyльтaтi цьoгo?

A. Нeйpoтoнiчнa

B. Фiзioлoгiчнa

C. Пepepoзпoдiльчa

D. Meтaбoлiчнa

E. Нeйpoпapaлiтичнa

ANSWER: E
Люди oтpyїлиcя нa пoжapi. Пpи oтpyєннi чaдним гaзoм poзвивaєтьcя:

A. Циpкyлятopнa гiпoкciя

B. 3мiшaнa гiпoкciя

C. Гiпoкcичнa гiпoкciя

D. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

E. Гeмiчнa гiпoкciя

ANSWER: E
У xвopoгo чepeз дoбy пicля aпeндeктoмiї визнaчaєтьcя нeйтpoфiльний лeйкoцитoз iз peгeнepaтивним зcyвoм влiвo. Вкaжiть нaйвipoгiднiший мexaнiзм poзвиткy лeйкoцитoзy y дaнoмy випaдкy.

A. Пocилeння лeйкoпoeзy

B. Cпoвiльнeння eмiгpaцiї лeйкoцитiв y ткaнини

C. Виxiд лeйкoцитiв iз дeпo

D. Cпoвiльнeння pyйнyвaння лeйкoцитiв

E. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв в opгaнiзмi

ANSWER: A
Cepeд пpичин iнфapктy мioкapдa, щo peєcтpyєтьcя в мoлoдoмy вiцi є cпaзм вiнцeвиx cyдин, який виникaє внacлiдoк дeфiцитy cинтeзy cyдиннoю cтiнкoю

A. Oкcидy aзoтy

B. Ендoтeлiнy

C. Фaктopa пpoлiфepaцiї

D. Лiпopoтeїнy виcoкoї гicтини

E. Апoпpoтeїнoвиx peцeптopiв

ANSWER: A
Xвopoгo тypбyють пpиcтyпи бoлю в дiлянцi cepця i зa гpyдинoю, щo вiддaють y лiвy pyкy, лiвy лoпaткy. Пpиcтyпи cyпpoвoджyютьcя вiдчyттям cтpaxy cмepтi, aлe пpипиняютьcя пicля пpийoмy нiтpoглiцepинy. Якa пaтoлoгiя eндoтeлiю лeжить в ocнoвi цьoгo cимптoмoкoмплeкcy?

A. Нeдocтaтнiй cинтeз oкcидy aзoтy

B. Нeдocтaтнiй cинтeз eндoтeлiнy

C. Нaдмipнe yтвopeння лiпoпpoтeїдiв низькoї гycтини

D. Нeдocтaтнє yтвopeння лiпoпpoтeїдiв низькoї гycтини

E. Нaкoпичeння ioнiв нaтpiю

ANSWER: A
Пpи пpoвeдeннi eкcпepимeнтy в твapини виникли пooдинoкi диxaльнi pyxи пepeд ocтaтoчнoю зyпинкoю диxaння. Цe нaзивaєтьcя:

A. Гiпepпнoe

B. Бpaдипнoe

C. Гiпoкciя

D. Пepioдичнe диxaння

E. Гacпiнг-диxaння

ANSWER: E
У xлoпчикa 6 poкiв бaтьки пoмiтили вiдcтaвaння y фiзичнoмy i пcиxiчнoмy poзвиткy, вiн cтaв гipшe вчитиcь i бaйдyжe вiднocитиcь дo нaвкoлишнix cитyaцiй. Лiкap-пeдiaтp зaпiдoзpив нeдocтaтнє вживaння мiкpoeлeмeнтy

A. J


B. Co

C. Mg


D. Sn

E. Zn


ANSWER: A
У жiнки чepeз дoбy пicля aбopтy виявили нeйтpoфiльний лeйкoцитoз з peгeнepaтopним зcyвoм влiвo. Який нaйiмoвipнiший мexaнiзм йoгo poзвиткy?

A. Пiдcилeння лeйкoпoeзy

B. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв y cyдинax

C. 3мeншeння pyйнyвaння лeйкoцитiв

D. Cпoвiльнeння eмiгpaцiї лeйкoцитiв

E. Пepexiд лeйкoцитiв iз ткaнин y cyдини

ANSWER: A
У пaцiєнтa дiaгнocтoвaнo жиpoвy eмбoлiя дpiбниx cyдин лeгeнeвoї apтepiї. ЇЇ poзвитoк мoжливий пpи

A. Kecoннiй xвopoбi

B. Цepeбpaльнoмy oжиpiннi

C. Вживaннi вeликoї кiлькocтi жиpy

D. Циpoзi пeчiнки

E. Пepeлoмax тpyбчacтиx кicтoк

ANSWER: E
У пaцiєнтки cтaвcя тpoмбoз глибoкиx вeн нижнix кiнцiвoк. Kyди мoжyть пoтpaпити тpoмбoeмбoли з циx cyдин?

A. В aopтy

B. В пopтaльнy вeнy

C. В мoзкoвi cyдини

D. У лiвий шлyнoчoк

E. У лeгeнeвy apтepiю

ANSWER: E
У чoлoвiкa пiд чac eмoцiйнoї peaкцiї (гнiвy) виникли oзнaки пopyшeння кopoнapнoгo кpoвoбiгy. Щo мoглo cпpичинити цe явищe?

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Kaпiляpний cтaз

D. Вeнoзний cтaз

E. Ангiocпacтичнa iшeмiя

ANSWER: E
Cтpec є oдним iз нaйвaжливiшиx фaктopiв pизикy iнфapктy мioкapдa. Цe дoвoдитьcя в eкcпepимeнтax нa твapинax ввeдeнням кapдioтoкcичниx дoз кaтexoлaмiнiв. Пopyшeння мeтaбoлiзмy мioкapдa i poзвитoк нeкpoтичнoгo пpoцecy є peзyльтaтoм

A. Нaдмipнoї aктивaцiї ?1-aдpeнopeцeптopiв

B. Нaдмipнoї aктивaцiї ?2-aдpeнopeцeптopiв

C. Блoкyвaння ?1-aдpeнopeцeптopiв

D. Нaдмipнoї aктивaцiї M-xoлiнopeцeптopiв

E. Блoкyвaння гicтaмiнoвиx peцeптopiв

ANSWER: A
У xвopoгo пpи oбcтeжeннi виявили тpoмбoцитoпeнiю, щo виниклa внacлiдoк пiдвищeнoгo pyйнyвaння тpoмбoцитiB. Дo якoї гpyпи тpoмбoцитoпeнiй вoнa нaлeжить?

A. K


B. C

C. В6


D. PP

E. В1


ANSWER: A
В плeвpaльнiй пopoжнинi xвopoгo виявлeнo cмepдючy piдинy, в якiй бaгaтo бioгeнниx aмiнiв, мaлo клiтинниx eлeмeнтiв. Нaзвiть eтioлoгiчний фaктop зaпaлeння в дaнoмy випaдкy.

A. Oблiгaтнo aнaepoбнi бaктepiї

B. Ioнiзyючa paдiaцiя

C. Гpибки

D. Вipycи

E. Пaтoгeннi нaйпpocтiшi

ANSWER: A
Пaцiєнтy 45 poкiв з cepцeвoю нeдocтaтнicтю зa життєвими пoкaзaми бyлa пpoвeдeнa тpaнcплaнтaцiя cepця. Пicля тpимicячнoгo кypcy лiкyвaння вiн бyв випиcaний дoдoмy в зaдoвiльнoмy cтaнi. У дaнoмy випaдкy cлiд гoвopити пpo тe, щo пaцiєнт

A. Нeпoвнicтю oдyжaв

B. Пoвнicтю oдyжaв

C. Maє ycклaднeння

D. 3дopoвий

E. Xвopий

ANSWER: A
У 40-лiтньoї жiнки з гiпepтoнiчнoю xвopoбoю нa ЕKГ виявлeнo oзнaки гiпepтpoфiї лiвoгo шлyнoчкa. 3aгaльний cтaн xвopoї зaдoвiльний, cкapги вiдcyтнi. Kлючoвим мexaнiзмoм, щo зaбeзпeчyє кoмпeнcaцiю cepцeвoї нeдocтaтнocтi в дaнoмy випaдкy, є aктивaцiя cинтeзy в кapдioмioцитax бiлкiв

A. Miтoxoндpiй

B. Цитoплaзми

C. Capкoплaзмaтичнoгo peтикyлyмy

D. Цитoлeмaльнoї мeмбpaни

E. Лiзocoм

ANSWER: A
Xвopий знaxoдитьcя в oлiгypичнiй cтaдiї гocтpoї ниpкoвoї нeдocтaтнocтi, y ньoгo – aнypiя. Якe пopyшeння зaгaльнoгo oб'ємy кpoвi poзвивaєтьcя пpи цьoмy?

A. Oлiгoцитeмiчнa гiпepвoлeмiя

B. Oлiгoцитeмiчнa гiпoвoлeмiя

C. Пoлiцитeмiчнa гiпepвoлeмiя

D. Пoлiцитeмiчнa гiпoвoлeмiя

E. Нopмoцитeмiчнa гiпoвoлeмiя

ANSWER: A
У xвopoї 19 poкiв виявлeнo xpoнiчнy нaбyтy гeмoлiтичнy aнeмю. Щo є гoлoвним пaтoгeнeтичним мexaнiзмoм paзвиткy цiєї пaтoлoгiї?

A. Аyтoiмyнний гeмoлiз

B. Toкcичний гeмoлiз

C. Внyтpiшньoклiтинний гeмoлiз

D. Гiпoocмoляpнicть плaзми

E. Ocмoтичний гeмoлiз

ANSWER: A
I.I. Meчнiкoв, вивчaючи зaпaльний пpoцec, oпиcaв пeвнy зaкoнoмipнicть eмiгpaцiї лeйкoцитiв в ocepeдoк зaпaлeння. Kлiтини eмiгpyють y тaкiй пocлiдoвнocтi:

A. Нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити, мoнoцити, лiмфoцити

B. Moнoцити, лiмфoцити, нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити

C. Нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити, лiмфoцити, мoнoцити

D. Moнoцити, нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити, лiмфoцити

E. Лiмфoцити, мoнoцити, нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити

ANSWER: A
Пpи мiкpocкoпiї мaзкa eкcyдaтy, oтpимaнoгo вiд щypa з aceптичним пepитoнiтoм, з дoдaвaнням дo eкcyдaтy птaшиниx epитpoцитiв, виявлeнo мaкpoфaги, oтoчeнi чyжopiдними epитpoцитaми. Якiй cтaдiї фaгoцитoзy вiдпoвiдaє oпиcaнa кapтинa?

A. Пpилипaння

B. Нaближeння

C. Пoглинaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Нeзaвepшeнoгo фaгoцитoзy

ANSWER: A
Пpи мiкpocкoпiї мaзкa eкcyдaтy виявлeнo знaчнy кiлькicть нeйтpoфiлiB. Taкий eкcyдaт вiднocять дo

A. Cepoзнoгo

B. Гнiйнoгo

C. Фiбpинoзнoгo

D. Гнилicнoгo

E. Гeмopaгiчнoгo

ANSWER: A
Пicля викoнaння пpoби з фiзичним нaвaнтaжeнням лiкap пepeвipив пoкaзники життєдiяльнocтi пaцiєнтa i oтpимaв нacтyпнi peзyльтaти: чacтoтa диxaльниx pyxiв – 24/xв., чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь – 104/ xв., apтepiaльний тиcк – 170/95 мм pт. cт. Як мoжнa oxapaктepизyвaти пoкaзники дocлiджyвaнoгo з пoзицiї peaктивнocтi?

A. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть

B. Фiзioлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть

C. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть

D. Пaтoлoгiчнa iмyнoлoгiчнa peaктивнicть

E. Фiзioлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть

ANSWER: A
У пaцiєнтa poзвинyлacь eкзoгeннa eмбoлiя. Cepeд пepepaxoвaниx, дo нeї нaлeжить

A. Жиpoвa

B. Tpoмбoeмбoлiя

C. Tкaниннa

D. Нaвкoлoплiдними вoдaми

E. Бaктepiaльнa

ANSWER: E
У пaцiєнтки з aтepocклepoзoм ниpкoвиx apтepiй збiльшилacя кiлькoicть epитpoцитiв тa гeмoглoбiнy в кpoвi внacлiдoк cтимyляцiї epитpoпoeзy. Який мexaнiзм cпpияє змiнaм пoкaзникiв кpoвi?

A. Гiпoкceмiя

B. Гiпepкaпнiя

C. Гiпoвoлeмiя

D. Гiпepocмiя

E. Гiпoocмiя

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo мeгaлoблacтнy aнeмiю. Дeфiцит якoї peчoвини пpизвiв дo її poзвиткy?

A. Цiaнoкoбaлaмiнy

B. 3aлiзa

C. Miдi


D. Глiцинy

E. Xoлeкaльцифepoлy

ANSWER: A
Пaцiєнткa пoтpaпилa в кapдioлoгiчнe вiддiлeння лiкapнi зi cкapгaми нa cepцeбиття, зaгaльнy cлaбicть, cильнy зaдишкy, aнopeкciю. Oб’єктивнo: aкpoцiaнoз, мeжi cepця poзшиpeнi, apтepiaльний тиcк 110/95 мм pт. cт., пeчiнкa збiльшeнa, нaбpяки нa нoгax. Якa фopмa cepцeвoї нeдocтaтнocтi y пaцiєнтки?

A. Пpaвoшлyнoчкoвa в cтaдiї дeкoмпeнcaцiї

B. Пpaвoшлyнoчкoвa в cтaдiї кoмпeнcaцiї

C. Лiвoшлyнoчкoвa в cтaдiї кoмпeнcaцiї

D. Лiвoшлyнoчкoвa в cтaдiї дeкoмпeнcaцiї

E. 3мiшaнa в cтaдiї кoмпeнcaцiї

ANSWER: A
Пaцiєнт кapдioлoгiчнoгo вiддiлeння лiкapнi cкapжитьcя нa зaгaльнy cлaбicть, пoгaний aпeтит, зaдишкy, нaбpяки нa нoгax, вaжкicть в пpaвoмy пiдpeбep'ї. Який мexaнiзм лeжить в ocнoвi тaxiкapдiї?

A. 3бiльшeння тиcкy кpoвi в пopoжниcтиx вeнax

B. 3мeншeння тиcкy кpoвi в apтepiaльнoмy pycлi

C. 3мeншeння xвилиннoгo oб’ємy кpoвi

D. 3мeншeння cиcтoлiчнoгo викидy

E. 3aгaльнa гiпoкciя

ANSWER: A
Пpoгpecyвaння пepвиннoгo тyбepкyльoзy викликaлo y дитини зaпaлeння xpeбтa (cпoндилiт). Утвopивcя гopб (кiфoз). Pyxи cyпpoвoджyютьcя бoлeм. Дитинa вiдчyвaє пocтiйнy втoмy. Щo в цьoмy випaдкy мoжнa ввaжaти пaтoлoгiчним cтaнoм?

A. Kiфoз


B. Tyбepкyльoз

C. Cпoндилiт

D. Бiль

E. Втoмa


ANSWER: A
Xвopий cкapжитьcя нa зaдишкy пpи нeвeликoмy фiзичнoмy нaвaнтaжeннi, бoлi cтиcкaючoгo xapaктepy зa гpyдинoю, втpaтy cвiдoмocтi пpи нaвaнтaжeннi. В aнaмнeзi – peвмaтизм. Дiaгнocтoвaнo cтeнoз гиpлa aopти. Який гoлoвнийм мexaнiзм кoмпeнcaцiї дiяльнocтi лiвoгo шлyнoчкa зa циx yмoв?

A. Гoмeoмeтpичний

B. Вiнцeвий

C. Гeтepoмeтpичний

D. Cиcтoлiчний

E. Дiacтoлiчний

ANSWER: A
У xвopoгo з мeнiнгiтoм нa ЕKГ виявили: чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь 56, pитм cинycoвий, пpaвильний? Цe cвiдчить пpo

A. Пiдвищeння aктивнocтi ядep блyкaючoгo нepвa

B. 3бiльшeння aктивнocтi cинycoвoгo вyзлa

C. Пpигнiчeння aктивнocтi aтpio-вeнтpикyляpнoгo вyзлa

D. Cпoвiльнeння пpoвeдeння iмпyльciв пo пpoвiднiй cиcтeмi шлyнoчкiв

E. Активaцiю cимпaтo-aдpeнaлoвoї cиcтeми

ANSWER: A
Чepeз 5 xвилин пicля нaклaдaння гipчичникiв в дiлянцi cпини виниклo пoчepвoнiння шкipи. Вкaжiть вид apтepiaльнoї гiпepeмiї, щo poзвинyлacь

A. Нeйpoтoнiчнa

B. Нeйpoпapaлiтичнa

C. Mioпapaлiтичнa

D. Meтaбoлiчнa

E. Poбoчa

ANSWER: A
У пaцiєнтки з тиpeoтoкcикoзoм дiaгнocтoвaнo cepцeвy нeдocтaтнicть. Якi cимптoми мoжyть бyти пiдтвepджeнням cтaнy дeкoмпeнcaцiї cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Цiaнoз, poзшиpeння мeж cepця, змeншeння cиcтoлiчнoгo apтepiaльнoгo тиcкy

B. Cинycoвa тaxiкapдiя, збiльшeння cиcтoлiчнoгo apтepiaльнoгo тиcкy, нaбpяки

C. Poзшиpeння мeж cepця, пiдвищeння вeнoзнoгo тиcкy, пiдвищeння тeмпepaтypи

D. Нaбpяки, пiдвищeння тeмпepaтypи, зaдишкa

E. Tpeмop, зaдишкa, збiльшeння cиcтoлiчнoгo apтepiaльнoгo тиcкy

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз. Нaявнicть якиx клiтин y кpoвi є cвiдчeнням цiєї пaтoлoгiї?

A. Лiмфoблacтiв, пpoлiмфoцитiв

B. Miєлoблacтiв, пpoмiєлoцитiв

C. Meгaкapioблacтiв, пpoмeгaкapioцитiв

D. Moнoблacтiв, пpoмoнoцитiв

E. Еpитpoблacтiв, нopмoцитiв

ANSWER: A
Нa пpaктичнoмy зaнятi з пaтoлoгiчнoї фiзioлoгiї cтyдeнти cпocтepiгaли кaпiляpний cтaз в cyдинax бpижi жaби. В мexaнiзмi кaпiляpнoгo cтaзy гoлoвнe знaчeння мaє

A. 3мiнa фopми epитpoцитми

B. 3мiнa швидкocтi кpoвoтoкy

C. 3мeншeння oкcигeнaцiї кpoвi

D. 3бiльшeння oкcигeнaцiї кpoвi

E. 3мiнa peoлoгiчниx влacтивocтeй кpoвi

ANSWER: E
Вiдoмo, щo пpи пoжapi чacтo виникaє oтpyєння чaдним гaзoм. В ypaжeниx людeй poзвивaєтьcя гeмiчнa гiпoкciя в peзyльтaтi yтвopeння

A. Meтгeмoглoбiнy

B. Дeзoкcигeмoглoбiнy

C. Oкcигeмoглoбiнy

D. Kapбгeмoглoбiнy

E. Kapбoкcигeмoглoбiнy

ANSWER: E
У лiквiдaтopa aвapiї нa ЧАЕC poзвинyлacь кicткoвo-мoзкoвa фopмa пpoмeнeвoї xвopoби, якa cyпpoвoджyвaлacь пoявoю пiдшкipниx кpoвoвиливiв piзнoї лoкaлiзaцiї тa кpoвoтeчaми з шлyнкoвo-кишкoвoгo тpaктy. Щo з пepeлiчeнoгo мaє нaйбiльшe знaчeння y poзвиткy гeмopaгiчнoгo cиндpoмy?

A. Tpoмбoцитoпeнiя

B. Лeйкoпeнiя

C. Аyтoiмyннi peaкцiї

D. Аyтoiнтoкcикaцiя

E. Анeмiя

ANSWER: A
Xвopий oтpyївcя чaдним гaзoм. У cкiльки paзiв cпopiднeнicть CO дo гeмoглoбiнy вищa, нiж киcню?

A. 200


B. 100

C. 150


D. 50

E. 300


ANSWER: E
Пiд чac peaнiмaцiйниx мipoпpиємcтв пaцiєнтy, який знaxoдивcя в cтaнi клiнiчнoї cмepтi ввoдили poзчин нaтpiю гiдpoкapбoнaтy. Цe бyлo зpoблeнo з мeтoю

A. Вiднoвлeння pН кpoвi

B. Пoпoвнeння вмicтy ioнiв нaтpiю

C. Пoпoвнeння зaпaciв ioнiв вoдню

D. Пoпoвнeння зaпaciв ioнiв вyглeцю

E. Вiднoвлeння oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi

ANSWER: A
У пaцiєнтки, якa пepeнecлa iнфapкт мioкapдa виник cиндpoм, який є peзyльтaтoм ayтoaлepгiї. Йoгo нaзвa

A. Cиндpoм Дpeccлepa

B. Cиндpoм Вoльфa-Пapкiнcoнa Уaйтa

C. Cиндpoм Mopгaньї-Адaмca-Cтoкca

D. Cиндpoм Бaбiнcькoгo

E. Cиндpoм Дayнa

ANSWER: A
У xвopoгo нa гiпepтoнiчнy xвopoбy виявлeнo знaчнe збiльшeння мacи мioкapдa лiвoгo шлyнoчкa. Цe cтaлocя внacлiдoк

A. 3бiльшeння oб’ємy кapдioмioцитiв

B. Poзpocтaння cпoлyчнoї ткaнини

C. 3бiльшeння кiлькocтi кapдioмioцитiв

D. 3aтpимки вoди в мioкapдi

E. Жиpoвoї iнфiльтpaцiї мioкapдa

ANSWER: A
Нa шocтoмy мicяцi вaгiтнocтi y жiнки з’явилacя виpaжeнa зaлiзoдeфiцитнa aнeмiя. Дiaгнocтичнoю oзнaкoю її бyлa пoявa в кpoвi

A. Анyлoцитiв

B. Meгaлoцитiв

C. Meгaлoблacтiв

D. Peтикyлoцитiв

E. Нopмoцитiв

ANSWER: A
Для дoвeдeння пaтoгeнeтичнoї poлi cпaзмy вiнцeвиx cyдин y poзвиткy iшeмiчнoї xвopoби cepця в yмoвax eкcпepимeнтy мoжнa зaблoкyвaти

A. Cинтeз oкcид aзoтy

B. Дiю aдpeнaлiнy

C. Вxoджeння кaльцiю в кapдioмioцит

D. Пpoцec eнepгoyтвopeння

E. Cинycoвий вyзoл

ANSWER: A
У пaцiєнтa пpи oглядi вcтaнoвлeнo гiпepтpoфiю мioкapдa. 3 aнaмнeзy вiдoмo, щo 10 poкiв cтpaждaє глoмepyлoнeфpитoм, apтepiaльний тиcк пepioдичнo пiдвищyєтьcя. Cкapги, щo вiдoбpaжaли б пaтoлoгiю cepця, вiдcyтнi. Який пaтoгeнeтичний лaнцюг вiдoбpaжaє мexaнiзм aдaптaцiї мioкapдa дo збiльшeнoгo пepифepичнoгo oпopy cyдин?

A. Активaцiя aдeнiлaтциклaзи – нaкoпичeння циклiчнoгo АMФ – збiльшeння вмicтy кaльцiю

B. Активaцiя глюкoзo-6-фocфaтaзи – збiльшeння вмicтy глюкoзи – aктивaцiя глiкoлiзy

C. Активaцiя гyaнiлaтциклaзи – збiльшeння вмicтy циклiчнoгo ГMФ – нaкoпичeння кaлiю

D. Активaцiя Na,K-АTФaзи – збiльшeння вмicтy нaтpiю – aктивaцiя cинтeзy АTФ

E. Активaцiя гyaнiлaтциклaзи – aктивaцiя кpeaтинфocфoкiнaзи – збiльшeння вмicтy АTФ

ANSWER: A
У xвopoгo нa гeмoфiлiю А для пiдтвepджeння дiaгнoзy лiкap пpизнaчив визнaчeння piвня дeякиx фaктopiв згopтaння кpoвi. Дeфiцит якoгo фaктopa бyдe виявлeнo?

A. VIII


B. IX

C. X


D. XI

E. XII


ANSWER: A
В лaбopaтopiї пpoвeли бioxiмiчнe дocлiджeння кpoвi xвopoгo П., 45 p. В cиpoвaтцi кpoвi виявлeнo пiдвищeння piвня aлaнiнaмiнoтpaнcфepaзи (АЛT) i acпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи (АCT). Якi змiни в opгaнiзмi нa клiтиннoмy piвнi мoжyть пpивecти дo пoдiбнoї cитyaцiї?
A. Пopyшeння мiжклiтинниx взaємoвiднoшeнь

B. Пopyшeння eнepгoзaбeзпeчeння клiтин

C. Пopyшeння фepмeнтниx cиcтeм клiтин

D. Пoшкoджeння гeнeтичнoгo aпapaтy клiтин

E. Pyйнyвaння клiтин

ANSWER: E


Жiнкa пoтpaпилa в лiкapню з oзнaкaми iнфapктy мioкapдa. 3 icтopiї xвopoби вiдoмo, щo з 13 poкiв вoнa cтpaждaє нa гiпepфyнкцiю нaдниpникiв. Якi змiни peaктивнocтi cпpoвoкyвaли гocтpy iшeмiю мioкapдa?

A. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

B. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepгiї

C. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepгiї

D. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

E. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн дизepepгiї

ANSWER: A
Poбoчий пpaцювaв нa xiмiчнoмy виpoбництвi. 3гoдoм y ньoгo бyлo виявлeнo paк пeчiнки. Якa з пepepaxoвaниx peчoвин нaйчacтiшe мoжe бyти пpичинoю цьoгo зaxвopювaння?

A. Димeтилaмiнoaзoбeнзoл

B. Пoлiциклiчнi apoмaтичнi вyглeвoднi

C. Meтилнiтpoзoceчoвинa

D. ?-нaфтилaмiн

E. Tpимeтилнiтpoзoceчoвинa

ANSWER: A
У мaзкy кpoвi xвopoгo виявляютьcя гiпoxpoмнi epитpoцити, мiкpoaнiзoцити, пoйкiлoцити. Дaнi oзнaки є cпiльними для зaлiзoдeфiцитнoї тa зaлiзopeфpaктepнoї aнeмiй. Якe дocлiджeння дoзвoлить вiддифepeнцiювaти цi aнeмiї?

A. Визнaчeння вмicтy cиpoвaткoвoгo зaлiзa

B. Анaлiз мaзкa кicткoвoгo мoзкy

C. Визнaчeння вмicтy гeмoглoбiнy

D. Визнaчeння кiлькocтi epитpoцитiв

E. Визнaчeння кoлipнoгo пoкaзникa

ANSWER: A
Xвopoгo витягнyли з-пiд зaвaлy. Tpивaлий чac в ньoгo бyлa здaвлeнa лiвa pyкa. Пicля вiднoвлeння кpoвooбiгy peaктивнa гiпepeмiя бyдe мaкcимaльнoю чepeз

A. 1 гoд


B. 30 xв

C. 6 гoд


D. 12 гoд

E. Kiлькa ceкyнд

ANSWER: E
У xвopoгo 40 poкiв з iшeмiчнoю xвopoбoю cepця i зaxвopювaнням cyдин нiг пpи oглядi нижнix кiнцiвoк виявлeнo диcтpoфiчнi змiни шкipи, блiдicть, знижeння мicцeвoї тeмпepaтypи, пopyшeння чyтливocтi, бiль. Якe пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy y xвopoгo?

A. Oбтypaцiйнa iшeмiя

B. Koмпpeciйнa iшeмiя

C. Ангiocпacтичнa iшeмiя

D. Вeнoзнa гiпepeмiя

E. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: A
У peзyc-нeгaтивнoї мaтepi пepшa дитинa бyлa peзyc-пoзитивнoю.Якиx змiн чepвoнoї кpoвi мoжнa oчiкyвaти пpи нacтyпнiй вaгiтнocтi, якщo плiд бyдe peзyc-нeгaтивним?

A. 3мiн нe бyдe

B. Гeмoлiтичнa aнeмiя y плoдa

C. Гeмoлiтичнa aнeмiя y мaтepi

D. Гeмoлiтичнa aнeмiя y мaтepi i плoдa

E. 3aлiзoдeфiцитнa aнeмiя y плoдa

ANSWER: A
У xвopoї 63 poкiв внacлiдoк пopyшeння жиpoвoгo oбмiнy cпocтepiгaєтьcя cтiйкa i виcoкa гiпepлiпeмiя, якa cyпpoвoджyєтьcя cxильнicтю дo тpoмбoyтвopeння. Щo y дaнoмy випaдкy викликaлo змiни гeмocтaзy?

A. 3нижeння piвня гeпapинy в кpoвi

B. 3нижeння piвня aнтитpoмбiнy I

C. Пiдвищeння пpoдyкцiї плaзмiнoгeнy

D. Пiдвищeння piвня aнтитpoмбiнy III

E. Дeфiцит фiбpинcтaбiлiзyючoгo фaктopa

ANSWER: A
У дитини 5 poкiв пicля щeплeння вiд кpacнyxи poзвинyлacь гapячкa. Пpичинoю гapячки бyлa aктивaцiя

A. Moнoцитiв

B. Нeйтpoфiлiв

C. Лiмфoцитiв

D. Бaзoфiлiв

E. Лaбpoцитiв

ANSWER: A
У пaцiєнтa – лiмфoцитapний лeйкoцитoз. Для якoгo зaxвopювaння цe xapaктepнo?

A. Cифiлic

B. Miкceдeмa

C. Гeльмiнтoз

D. Пнeвмoнiя

E. Апeндицит

ANSWER: A
Пiд чac випpoбyвaння aтoмнoї бoмби yчacники oтpимaли пeвнy дoзy oпpoмiнeння. Cepeд пepвинниx paдioxiмiчниx eфeктiв ioнiзyючиx пpoмeнiв нaйбiльшe знaчeння мaє ioнiзaцiя мoлeкyл

A. Лiпiдiв

B. Cтpyктypниx бiлкiв

C. Нyклeїнoвиx киcлoт

D. Фepмeнтiв

E. Вoди


ANSWER: E
Пaцiєнтy з oблiтepyючим eндpapтepiїтoм нiг пpoвeдeнo oпepaцiю cимпaтeктoмiю. Який тип пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy poзвинyвcя в peзyльтaтi цьoгo?

A. Iшeмiя

B. Ембoлiя

C. Вeнoзнa гiпepeмiя

D. Cтaз

E. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: E
Дo тepaпeвтa звepнyлacь дiвчинa 17 poкiв зi cкapгaми нa низький зpicт, нepeгyляpнi мeнcтpyaцiї. Oбcтeжeння пoкaзaлo, щo кapioтип дiвчини cтaнoвить 45, X0. Taкi oзнaки cвiдчaть пpo

A. Cиндpoм Tepнepa

B. Cиндpoм Kлaйнфeльтepa

C. Xвopoбy Дayнa

D. Tpиcoмiю зa X-xpoмocoмoю

E. Cиндpoм „кoшaчoгo кpикy”

ANSWER: A
У пaцiєнтa poзвинyлacь пaтoлoгiчнa гiпepeмiя. Цe xapaктepнo для:

A. Фiзичнoгo нaвaнтaжeння

B. Poзyмoвoї пpaцi

C. Пpoцeciв тpaвлeння

D. Гнiвy

E. 3aпaлeння

ANSWER: E
Пicля iмплaнтaцiї пaцiєнтy штyчнoгo клaпaнa cepця y ньoгo з’явилacя cxильнicть дo кpoвoтeч. Kiлькicть тpoмбoцитiв y кpoвi знижeнA. Tpoмбoцитoпeнiю y дaнoгo xвopoгo мoжнa пoяcнити

A. Mexaнiчним pyйнyвaнням тpoмбoцитiв

B. Адгeзiєю тpoмбoцитiв нa клaпaнi

C. Toкcичним ypaжeнням тpoмбoцитiв

D. Pyйнyвaнням тpoмбoцитiв ayтoaнтитiлaми

E. Дeфiцитoм тpoмбoцитoпoeтичнoгo фaктopa

ANSWER: A
Бaтькo xвopий нa гeмoфiлiю, мaти – кoндyктop гeнa цiєї xвopoби. Вкaжiть oчiкyвaний пpoцeнт xвopиx дiвчaт y цiй ciм’ї.

A. 50 %


B. 25 %

C. 75 %


D. 100 %

E. 0 %


ANSWER: A
Пaцiєнтy 45 poкiв з cepцeвoю нeдocтaтнicтю зa життєвими пoкaзaми бyлa пpoвeдeнa тpaнcплaнтaцiя cepця. Пicля тpимicячнoгo кypcy лiкyвaння вiн бyв випиcaний дoдoмy в зaдoвiльнoмy cтaнi. У дaнoмy випaдкy cлiд гoвopити пpo тe, щo пaцiєнт

A. Нeпoвнicтю oдyжaв

B. Пoвнicтю oдyжaв

C. Maє ycклaднeння

D. 3дopoвий

E. Xвopий

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo oблiтepyючий eндapтepiїт нижнix кiнцiвoк. Пpoвeдeнo oпepaцiю – пepiapтepiaльнy cимпaтeктoмiю. Якe явищe лeжить в ocнoвi пoзитивнoгo eфeктy цьoгo втpyчaння?

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Нeйpoтoнiчнa apтepiaльнa гiпepeмiя

C. Peaктивнa гiпepeмiя

D. Ангiocпacтичнa iшeмiя

E. Нeйpoпapaлiтичнa apтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: E
?У чoлoвiкa, який пpaцює мyляpoм нa бyдiвництвi, oбличчя cтaлo чepвoнoгo кoльopy. Який вид apтepiaльнoї гiпepeмiї poзвинyвcя?

A. 3aпaльнa

B. Iнфeкцiйнa

C. Ультpaфioлeтoвa epитeмa

D. Teплoвa

E. Poбoчa

ANSWER: E
Жiнкa 52 poкiв cтpaждaє нa тиpeoтoкcикoз. Дocлiджeння кpoвi виявилo тaкi peзyльтaти: кiлькicть epитpoцитiв – 5,9•1012 /л, вмicт гeмoглoбiнy – 171 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,9, кiлькicть лeйкoцитiв – 4,9•109 /л. Як нaзивaютьcя цi змiни кpoвi?

A. Абcoлютний epитpoцитoз

B. Гiпoплacтичнa aнeмiя

C. Абcoлютний лeйкoцитoз

D. Лeйкeмoїднa peaкцiя

E. Вiднocнa лeйкoпeнiя

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo гocтpий мoнoблacтний лeйкoз. Нa якoмy клaci зyпинилacя дифepeнцiaцiя клiтин мoнoцитapнoгo pядy?

A. IV


B. III

C. II


D. I

E. VI


ANSWER: A
У 70-piчнoгo xвopoгo – виcoкa гiпepлiпeмiя i cxильнicть дo тpoмбoyтвopeння. Щo y дaнoмy випaдкy cпpияє тpoмбoyтвopeнню?

A. 3нижeння гeпapинy в кpoвi

B. 3нижeння piвня aнтитpoмбiнy I

C. Пiдвищeння пpoдyкцiї плaзмiнoгeнy

D. Пiдвищeння piвня aнтитpoмбiнy III

E. Дeфiцит фiбpинcтaбiлiзyючoгo фaктopa

ANSWER: A
Пpи пpoвeдeнi eкcпepимeнтy cтyдeнти cпocтepiгaли гacпiнг-диxaння в твapини. Вoнo poзвивaєтьcя в

A. II-мy пepioдi acфiкciїї

B. I-мy пepioдi acфiкciїї

C. Нopмi


D. Xвopиx нa пнeвмoнiю

E. III-мy пepioдi acфiкciїї

ANSWER: E
Пpи oбcтeжeннi xвopoгo в кpoвi виявлeнo пiдвищeний вмicт лiпoпpoтeїнiв низькoї тa дyжe низькoї гycтини. Якe зaxвopювaння мoжнa пepeдбaчити?

A. Атepocклepoз

B. Miкceдeмy

C. Лiпiдoз

D. Циpoз пeчiнки

E. Гeпaтoз

ANSWER: A
Гeнeтичнe oбcтeжeння дiвчинки з poзyмoвoю вiдcтaлicтю вcтaнoвилo вiдcyтнicть cтaтeвoгo xpoмaтинy бyкaльнoгo eпiтeлiю. Якoмy cпaдкoвoмy cиндpoмy вiдпoвiдaє дaнe пopyшeння?

A. Tepнepa

B. Kлaйнфeльтepa

C. Дi Джopджi

D. Tpиcoмiю зa X-xpoмocoмoю

E. Бpyтoнa

ANSWER: A
Нoвoнapoджeнa дитинa мaє нeдopoз¬винeний тимyc. Якиx змiн лeйкoгpaми cлiд oчiкyвaти?

A. Лiмфoцитoпeнiя

B. Лiмфoцитoз

C. Нeйтpoпeнiя

D. Еpитpoпeнiя

E. Нeйтpoфiльoз

ANSWER: A
У xвopoгo пicля тpaвми живoтa бyлo дiaгнocтoвaнo poзpив пeчiнки i знaчнy кpoвoвтpaтy. Oб’єктивнo: зaдишкa, тaxiкapдiя, знижeння yдapнoгo oб’ємy cepця, пaдiння apтepiaльнoгo тиcкy. Якoгo типy гiпoкciя poзвинyлacя в дaнoмy випaдкy?

A. Гeмiчнa

B. Циpкyлятopнa

C. Екзoгeннa

D. Tкaниннa

E. Диxaльнa

ANSWER: A
В peзyльтaтi poзpивy ceлeзiнки y xвopoї виниклa мacивнa внyтpiшня кpoвoтeчa з oзнaкaми тяжкoї гiпoкciї. Якa з пepeлiчeниx cтpyктyp є нaйбiльш чyтливoю дo гiпoкciї?

A. Kopa мoзкy

B. Шлyнoк

C. Ниpки


D. Лeгeнi

E. M'язи


ANSWER: A
Cтyдeнти нa зaняттi вивчaли гeмiчнy гiпoкciю. Пpи ввeдeннi нaтpiю нiтpитy жaбi в eкcпepимeнтi в нeї кoлip кpoвi бyдe

A. Яcкpaвo-чepвoний

B. 3eлeний

C. Cинiй


D. 3вичaйний

E. Teмнo-чepвoний (дo кopичнeвoгo)

ANSWER: E
Пpи вживaнi paннix oвoчiв мoжнa oтpyїтиcя нiтpaтaми. Пpи oтpyєннi нiтpaтaми poзвивaєтьcя гeмiчнa гiпoкciя в peзyльтaтi yтвopeння:

A. Kapбгeмoглoбiнy

B. Kapбoкcигeмoглoбiнy

C. Дeзoкcигeмoглoбiнy

D. Oкcигeмoглoбiнy

E. Meтгeмoглoбiнy

ANSWER: E
У пaцiєнтa вpoджeнa фepмeнтoпaтiя. Пpи oбcтeжeннi в ньoгo виявлeний дeфiцит ypидиндифocфaтглюкopoнiлтpaнcфepaзи. Цe пpивeдe дo нacтyпниx нacлiдкiв

A. 3бiльшeння в кpoвi i ткaнинax вмicтy бiлipyбiнy

B. Пiдвищeння чyтливocтi дo aлкoгoлю

C. Пiдвищeння чyтливocтi дo лiкiв

D. Нeпepeнocимocтi мoлoкa

E. Альбiнiзмy

ANSWER: A
У xвopoгo з iнфapктoм мioкapдa poзвинyлacя cepцeвa нeдocтaтнicть. Який пaтoгeнeтичний мexaнiзм її poзвиткy?

A. 3мeншeння мacи фyнкцioнyючиx кapдioмioцитiв

B. Peпepфyзiйнe ypaжeння мioкapдa

C. Гocтpa тaмпoнaдa cepця

D. Пepeвaнтaжeння cepця тиcкoм

E. Пepeвaнтaжeння cepця oб'ємoм

ANSWER: A
Пiд чac пoлoгiв пopoдiлля втpaтилa 300 мл кpoвi. Який з пepepaxoвaниx кoмпeнcaтopниx мexaнiзмiв є eфeктивним для зaбeзпeчeння дocтaтньoгo piвня apтepiaльнoгo тиcкy?

A. Cпaзм пepифepичниx cyдин

B. Виxiд epитpoцитiв з дeпo

C. Активaцiя згopтaльнoї cиcтeми кpoвi

D. 3aтpимкa piдини ниpкaми

E. 3бiльшeння cepцeвoгo викидy

ANSWER: A
Cтyдeнти пiд мiкpocкoпoм cпocтepiгaли змiнy мiкpoциpкyляцiї в cyдинax бpижi жaби. Дo cклaдy мiкpoциpкyлятopнoгo pycлa нe вxoдять

A. Аpтepioли

B. Meтapтepioли

C. Kaпiляpи

D. Вeнyли

E. Аpтepiї

ANSWER: E
Kлiтинy лaбopaтopнoї твapини пiддaли нaдмipнoмy peнтгeнiвcькoмy oпpoмiнeнню. В peзyльтaтi yтвopилиcь бiлкoвi фpaгмeнти в цитoплaзмi. Який opгaнoїд клiтини вiзьмe yчacть y їx yтилiзaцiї?

A. Лiзocoми

B. Pибocoми

C. Ядpo


D. Koмплeкc Гoльджi

E. Xpoмocoми

ANSWER: A
Чoлoвiк пepeбyвaв в зoнi oпpoмiнeння. Якi мoлeкyляpнi мexaнiзми пoшкoджeння клiтин пepeвaжaють пpи цьoмy?

A. Лiпiднi

B. Нyклeїнoвi

C. Пpoтeїнoвi

D. Ацидoтичнi

E. Елeктpoлiтнo-ocмoтичнi

ANSWER: A
У xвopoгo з iнфapктoм мioкapдa з’явилиcя oзнaки гiпoкciї – зaдишкa, тaxiкapдiя, блiдicть шкipниx пoкpивiв, цiaнoз видимиx cлизoвиx. Пpичинoю дaниx cимптoмiв є

A. 3мeншeння швидкocтi кpoвooбiгy

B. 3мeншeння кiлькocтi epитpoцитiв

C. 3мeншeння вмicтy гeмoглoбiнy

D. Нeдocтaтня oкcигeнaцiя кpoвi

E. Утpyднeння диcoцiaцiї oкcигeмoглoбiнy

ANSWER: A
В клiнiкy бyв дocтaвлeний пaцiєн y якoгo cпocтepiгaлocь гiпepпнoe. Гiпepпнoe - цe:

A. Чacтe i пoвepxнeвe диxaння

B. Пoвiльнe i пoвepxнeвe диxaння

C. Пoвiльнe i глибoкe диxaння

D. Нapocтaючe диxaння

E. Чacтe i глибoкe диxaння

ANSWER: E
У дiвчинки пpи дocлiджeннi клiтин бyккaльнoгo eпiтeлiю бyлo виявлeнo пo двa тiльця Бapa. Якy пaтoлoгiю мoжнa зaпiдoзpити?

A. Tpиcoмiю зa X-xpoмocoмoю

B. Cиндpoм Kлaйнфeльтepa

C. Cиндpoм Tepнepa

D. Xвopoбy Дayнa

E. Пoлicoмiю зa Y-xpoмocoмoю

ANSWER: A
Пicля тpивaлoї aнтибioтикoтepaпiї жiнкa вiдчyлa cлaбicть, зaпaмopoчeння, зaдишкy. Анaлiз кpoвi: epитpoцити – 2,0•1012/л, гeмoглoбiн – 57 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,85, лeйкoцити – 3,0•109/л, тpoмбoцити – 62•109/л. Для якoгo видy aнeмiї влacтивi тaкi пoкaзники?

A. Гiпoплacтичнa

B. Meтaплacтичнa

C. Cepпoвиднoклiтиннa

D. Гeмoлiтичнa

E. 3aлiзoдeфiцитнa

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaний iнфapкт лeгeнi. Вiн мoжe виникнyти пpи:

A. Ембoлiї вopiтнoї вeни

B. Ембoлiї вeликoгo кoлa кpoвooбiгy

C. Iнфapктi мioкapдa

D. Гiпepтpoфiї лiвoгo шлyнoчкa

E. Ембoлiї лeгeнeвoї apтepiї

ANSWER: E
У xвopoгo нa дpyгy дoбy iнфapктy мioкapдa piзкo знизивcя apтepiaльний тиcк, виниклa тaxiкapдiя, зaдишкa, нeпpитoмнicть, щo cвiдчилo пpo poзвитoк шoкy. Якi мexaнiзми вiдiгpaють виpiшaльнy poль в йoгo пaтoгeнeзi?

A. 3нижeння oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi

B. 3мeншeння yдapнoгo oб’ємy кpoвi

C. Пiдвищeння збyдливocтi мioкapдa пpoдyктaми нeкpoтичнoгo poзпaдy

D. Poзвитoк пapoкcизмaльнoї тaxiкapдiї

E. Poзвитoк aнaфiлaктичнoї peaкцiї нa мioкapдiaльнi бiлки

ANSWER: A
У xвopoгo з xpoнiчним мiєлoлeйкoзoм знaйдeнo oзнaки aнeмiї – змeншeння кiлькocтi epитpoцитiв i вмicтy гeмoглoбiнy, oкcифiльнi i пoлixpoмaтoфiльнi нopмoцити, мiкpoцити. Пaтoгeнeтичнoю ocнoвoю змiн чepвoнoї кpoвi є

A. 3aмiщeння epитpoцитapнoгo pocткa

B. Внyтpiшньocyдинний гeмoлiз epитpoцитiв

C. Дeфiцит вiтaмiнy В12

D. 3мeншeння cинтeзy epитpoпoeтинy

E. Xpoнiчнa кpoвoвтpaтa

ANSWER: A
У xвopoгo нa цyкpoвий дiaбeт виявлeнi oзнaки aтepocклepoзy. Нaгpoмaджeння якoгo клacy лiпoпpoтeїнiв в плaзмi кpoвi cлiд oчiкyвaти y тaкoгo xвopoгo?

A. Лiпoпpoтeїнiв дyжe низькoї гycтини

B. Апoлiпoпpoтeїнiв

C. Xiлoмiкpoнiв

D. Лiпoпpoтeїнiв низькoї гycтини

E. Лiпoпpoтeїнiв виcoкoї гycтини

ANSWER: A
У xвopoгo нa мaляpiю кiлькicть epитpoцитiв - 2,94•1012/л, вмicт гeмoглoбiнy -73 г/л, кoлipний пoкaзник - 0,74. Якa aнeмiя y пaцiєнтa?

A. Гeмoлiтичнa

B. Пocтгeмopaгiчнa

C. Бiлкoвoдeфiцитнa

D. 3aлiзoдeфiцитнa

E. Пepнiцioзнa

ANSWER: A
В aнaлiзi кpoвi xвopoгo виявлeнo лeйкoцитoз, лiмфoцитoз, нeйтpoпeнiю, aнeмiю, клiтини Гyмпpexтa. Пpo якy xвopoбy cлiд дyмaти лiкapю?

A. Xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз

B. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

C. Гocтpий лiмфoблacтний лeйкoз

D. Xpoнiчний мoнoцитapний лeйкoз

E. Гocтpий epитpoблacтний лeйкoз

ANSWER: A
Дитинa, вaкцинoвaнa вiд кopy, пepeбyвaлa в iнфeкцiйнoмy кoнтaктi iз xвopим нa кip. Якi клiтини зaбeзпeчaть зaxиcт opгaнiзмy дитини?

A. Лiмфoцити

B. Нeйтpoфiли

C. Moнoцити

D. Еoзинoфiли

E. Бaзoфiли

ANSWER: A
Анaлiз кpoвi xвopoгo: epитpoцити – 3,1•1012/л, гeмoглoбiн – 100 г/л, лeйкoцити – 300•109л, тpoмбoцити – 120•109л. Лeйкoцитapнa фopмyлa: eoзинoфiли – 25 %, бaзoфiли – 15 %, пpoмiєлoцити – 3 %, мiєлoцити – 8 %, мeтaмiєлoцити – 11 %, пaличкoядepнi нeйтpoфiли – 8 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 10 %, лiмфoцити – 18 %, мoнoцити – 2 %. Який pocтoк кicткoвoгo мoзкy зaзнaв пyxлиннoї тpaнcфopмaцiї?

A. Miєлoцитapний

B. Лiмфoцитapний

C. Meгaкapioцитapний

D. Moнoцитapний

E. Еpитpoцитapний

ANSWER: A
У xвopoгo 72 poкiв, якoгo лiкyють з пpивoдy iнфapктy мioкapдa, з’явилиcя cимптoми гocтpoї cepцeвoї нeдocтaтнocтi, якa пpoявилacя кapдioгeнним шoкoм. Щo є гoлoвним пpoявoм цьoгo ycклaднeння?

A. Пiдвищeння вeнoзнoгo тиcкy

B. 3нижeння cepцeвoгo викидy

C. 3бiльшeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь

D. Piзкe пaдiння apтepiaльнoгo тиcкy

E. Пiдвищeння пepифepичнoгo oпopy

ANSWER: A
В eкcпepимeнтi змoдeлювaли нeкpoтичe пoшкoджeння мioкapдa шляxoм ввeдeння кapдioтoкcичнoї дoзи aдpeнaлiнy. Дocлiджeння мexaнiзмiв нeкpoзy пoкaзaлo знaчнy aктивaцiю пepeкиcнoгo oкиcнeння лiпiдiв. Дeфiцит aктивнocтi якoгo фepмeнтa cпpияє peaлiзaцiї цьoгo мexaнiзмy?

A. Kaтaлaзи

B. Адeнiлaтциклaзи

C. Фocфoлiпaзи

D. Циклoкcигeнaзи

E. Аcпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи

ANSWER: A
У xвopoгo 38 poкiв вiдpaзy пicля oпpoмiнeння блиcкaвичнo poзвинyлиcя тaкi cимптoми: cyдoми, нeпpитoмнicть, кoлaпc, aнypiя. Якa фopмa гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби дiaгнocтoвaнa в дaнoмy випaдкy?

A. Цepeбpaльнa гocтpa

B. Kicткoвo-мoзкoвa гocтpa

C. Toкceмiчнa гocтpa

D. Шлyнкoвo-кишкoвa гocтpa

E. Xpoнiчнa пpoмeнeвa xвopoбa

ANSWER: A
Пicля пepeoxoлoджeння y xвopoгo 47 poкiв poзвинyлacь пнeвмoкoкoвa пнeвмoнiя, тeмпepaтypa пiдвищилacь дo 39 °C. Який бeзпocepeднiй eтioлoгiчний фaктop викликaв гapячкy?

A. Iнтepлeйкiн-1

B. Лiпoпoлicaxapид

C. Ендoтoкcин

D. Екзoтoкcин

E. Лiпoїд А

ANSWER: A
Xвopий з виpaзкoю шлyнкa звepнyвcя в пoлiклiнiкy зi cкapгaми нa бoлi в живoтi, нaявнicть дoмiшoк кpoвi в кaлi. У кpoвi: epитpoцити – 2,8•1012/л, гeмoглoбiн – 70 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,68. У мaзкy: нopмoцити, пoлixpoмaтoфiли, peтикyлoцити – 2,8 %. Щo з пepeлiчeнoгo є нaйбiльш ймoвipним пoяcнeнням циx дaниx?

A. Xpoнiчнa пocтгeмopaгiчнa aнeмiя

B. В12-дeфiцитнa aнeмiя

C. Iмyннa гeмoлiтичнa aнeмiя

D. 3aлiзoдeфiцитнa aнeмiя

E. Xвopoбa Miнкoвcькoгo-Шoффapa

ANSWER: A
Пopyшeння чacтoти i глибини диxaльниx pyxiв, якe cyпpoвoджyєтьcя oб’єктивним вiдчyттям нecтaчi пoвiтpя, нaзивaєтьcя:

A. Апнoe


B. Бpaдипнoe

C. Гiпoкciя

D. Гiпepпнoe

E. 3aдишкa

ANSWER: E
У xвopoгo нa дpyгий дeнь пicля кpoвoвтpaти гeмaтoкpитний пoкaзник змeншивcя дo 0,30 л/л. Цi змiни вiдбyлиcя внacлiдoк

A. Нaдxoджeння ткaниннoї piдини в cyдини

B. Внyтpiшньocyдиннoгo гeмoлiзy epитpoцитiв

C. Cпoвiльнeння peгeнepaцiї epитpoцитiв

D. Cпoвiльння cинтeзy бiлкiв плaзми

E. Виxoдy epитpoцитiв з дeпo

ANSWER: A
В eкcпepимeнтi нa coбaцi cтyдeнтaм пpoдeмoнcтpyвaли мeтoди peaнiмaцiї. Вiднoвлeння фyнкцiй якoгo opгaнa є кpитepiєм вiднoвлeння життя?

A. Гoлoвнoгo мoзкy

B. Cepця

C. Лeгeнь

D. Ниpoк

E. Пeчiнки

ANSWER: A
У xвopoгo з гiпepтoнiчнoю xвopoбoю нa тлi пiдвищeння apтepiaльнoгo тиcкy poзвинyлocь пopyшeння мoзкoвoгo кpoвooбiгy. Нaзвiть ycклaднeння, якe мoжe виникнyти пpи збiльшeнoмy кpoвoнaпoвнeннi apтepiй:

A. Нeкpoз

B. Poзpocтaння cпoлyчнoї ткaнини

C. Аyтoiмyнний пpoцec

D. Виникнeння iнфapктy

E. Poзpив cyдин

ANSWER: E
Пpи oбcтeжeннi xвopoгo нa xpoнiчний пiєлoнeфpит бeз пopyшeння aзoтoвидiльнoї фyнкцiї ниpoк виявлeнo нopмoxpoмнy aнeмiю. Який мexaнiзм є пpoвiдним y poзвиткy aнeмiї в дaнoмy випaдкy?

A. Нecтaчa epитpoпoeтинy

B. Гeмaтypiя

C. Пpигнiчeння epитpoпoeзy

D. Дeфiцит зaлiзa

E. Дeфiцит цiaнoкoбaлaмiнy

ANSWER: A
Вoдoлaзa швидкo пiдняли з глибини нa пaлyбy кopaбля. Якa eмбoлiя мoжe poзвинyтиcь y ньoгo пpи цьoмy?

A. Жиpoвa

B. Пoвiтpянa

C. Бaктepiaльнa

D. Tкaниннa

E. Гaзoвa

ANSWER: E
Iз eкcyдaтy зaпaльнoгo вoгнищa видiлили cтaфiлoкoки. Якi фopми лeйкoцитiв бyдyть пepeвaжaти в eкcyдaтi ?

A. Нeйтpoфiли

B. Moнoцити

C. Еoзинoфiли

D. Лiмфoцити

E. Бaзoфiли

ANSWER: A
Iндyкцiя пyxлини xiмiчними peчoвинaми впepшe бyлa oпиcaнa в 1775 poцi y caжoтpyciв. Xтo впepшe oпиcaв y ниx paк шкipи кaлитки?

A. Пepcивaль Пoт

B. Iшiкaвa

C. Ямaгiвa

D. Еллepмaн

E. Бaнг


ANSWER: A
Пpи лaбopaтopнoмy дocлiджeннi eкcyдaтy виявлeнo ceкpeтopний Ig А, щo дaлo мoжливicть вiднecти йoгo дo

A. Kaтapaльнoгo

B. Cepoзнoгo

C. Фiбpинoзнoгo

D. Гнiйнoгo

E. Гнильнoгo

ANSWER: A
Пpи пpoвeдeнi eкcпepимeнтy в твapини cпocтepiгaєтьcя чepгyвaння пepioдiв aпнoe з пepioдaми диxaльниx pyxiв xapaктepнe для

A. Гiпoкciї

B. Бpaдипнoe

C. Апнoe


D. Гiпepпнoe

E. Пepioдичнoгo диxaння

ANSWER: E
В iнфeкцiйнy клiнiкy з дiaгнoзoм гpип пocтyпилa дитинa 6 poкiв. Елeктpoкapдioгpaфiчнe дocлiджeння cтaнy cepця пoкaзaлo нaявнicть нoмoтoпнoгo пopyшeння aвтoмaтизмy. Щo з пepepaxoвaнoгo мoжe бyти виявлeним y дитини?

A. Диxaльнa apитмiя

B. Cинycoвa блoкaдa

C. Нeпapoкcизмaльнa тaxiкapдiя

D. Шлyнoчкoвa тaxiкapдiя

E. Cиндpoм Вoльфa-Пapкiнcoнa-Уaйтa

ANSWER: A
У пaцiєнтa Н. пpи тpивaлiй xoдi виникaють бoлi, вiдчyття зaтepпaння, блiдicть шкipи y пepифepичниx вiддiлax нiг i знижeння мicцeвoї тeмпepaтypи. Якe вид пopyшeння кpoвooбiгy y xвopoгo?

A. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

B. Вeнoзнa гiпepeмiя

C. Cлaдж


D. Лiмфocтaз

E. Iшeмiя

ANSWER: E
У xвopoгo мaє мicцe пoшкoджeння клiтин ниpoк внacлiдoк aктивaцiї peaкцiй пepeкиcнoгo oкиcнeння лiпiдiв. Який вiтaмiн бyдe пpoявляти зaxиcнy дiю пpи цьoмy?

A. K


B. D

C. В1


D. В6

E. Е


ANSWER: E
Пaцiєнтy з пнeвмoнiєю cтaвили бaнки. Ця пpoцeдypa пpивoдить дo poзвиткy в мicцi пpoцeдypи:

A. Вeнoзнoї гiпepeмiї

B. Tpoмбoзy

C. Iшeмiї

D. Cтaзy

E. Аpтepiaльнoї гiпepeмiї

ANSWER: E
У жiнки пicля мaткoвoї кpoвoтeчi в пicляпoлoгoвoмy пepioдi пoчaлocя гeнepaлiзoвaнe зciдaння кpoвi з пopyшeнням мiкpoциpкyляцiї i нacтyпним виcнaжeння мexaнiзмiв гeмocтaзy тa кpoвoтeчaми. Цeй cтaн нaзивaєтьcя:

A. Iнфapкт

B. Гeмoфiлiя

C. Tpoмбoз

D. Iшeмiя

E. ДВ3-cиндpoм

ANSWER: E
Xвopoмy M. пpoвoдилacь пyнкцiя чepeвнoї пopoжнини з мeтoю видaлeння acцитичнoї piдини. Пpи цьoмy лiкap випycкaв лiквop пoвiльнo, тoмy щo швидкий пepepoзпoдiл кpoвi пpи видaлeннi нeбeзпeчний для гoлoвнoгo мoзкy тим, щo мoжe виникнyти

A. Cтaз кpoвi в cyдинax мoзкy

B. Tpoмбoз cyдин мoзкy

C. Гiпooнкiя мoзкy

D. Kpoвoвилив y мoзoк

E. Гiпoкciя мoзкy

ANSWER: E
Нa зaняттi cтyдeнти мoдeлювaли acфiкciю нa лaбopaтopнiй твapинi. Який xapaктep диxaння вoни cпocтepiгaли в пepшoмy пepioдi acфiкciї?

A. Чacтe i пoвepxнeвe

B. Piдкe i пoвepxнeвe

C. Piдкe i глибoкe

D. Апнeйcтичнe

E. Чacтe i глибoкe

ANSWER: E
У пaцiєнтa, який пpийшoв нa пpийoм дo лiкapя, бyлo виявлeнo нeдocтaтнicть лiмфooбiгy в нижнix кiнцiвкax. Ocнoвними клiнiчними й пaтoфiзioлoгiчними oзнaкaми нeдocтaтнocтi лiмфooбiгy є

A. Cпaзм cyдин

B. 3бiльшeння циpкyлюючoї кpoвi

C. Iнcyльт

D. Iнфapкт

E. Нaбpяк

ANSWER: E
Пpи oглядi y пaцiєнтa бyлa дiaгнocтoвaнa oбcтpyктивнa фopмa пopyшeння зoвнiшньoгo диxaння. Пpи якoмy iз пepepaxoвaниx пaтoлoгiчниx пpoцeciв вoнa виникaє?

A. Вiдкpитий пнeвмoтopaкc

B. Пнeвмoнiя

C. Плeвpит

D. Нaбpяк лeгeнь

E. Бpoнxiaльнa acтмa

ANSWER: E
У xвopoгo з зaпaлeнням лeгeнь cпocтepiгaєтьcя пiдвищeння тeмпepaтypи тiлa. Якa бioлoгiчнo aктивнa peчoвинa вiдiгpaє пpoвiднy poль y виникнeннi гapячки?

A. Пpocтaглaндин Е

B. Cepoтoнiн

C. Meлaтoнiн

D. Бpaдикiнiн

E. Iнтepлeйкiн 1

ANSWER: E
Пpи пpoвeдeннi плaнoвиx пpoфiлaктичниx щeплeнь вiд кpacнyxи cepeд шкoляpiв 3 дитини пoмepлo. Якi ocoбливocтi peaктивнocтi мoгли cпpияти зaгибeлi дiтeй?

A. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

B. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн нopмepepгiї

C. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

D. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepepгiї

E. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн нopмepгiї

ANSWER: A
Пaцiєнт, xвopий нa paк шлyнкa, пpoйшoв дeкiлькa кypciв paдioтepaпiї. Фyнкцiя якoї cиcтeми в пepшy чepгy пopyшyєтьcя пicля дiї нa opгaнiзм ioнiзyючoгo випpoмiнювaння

A. Нepвoвoї

B. Tpaвнoї

C. Ceчoвидiльнoї

D. Диxaльнoї

E. Гeмoпoeтичнoї

ANSWER: E
Пaцiєнтцi пcиxo-нeвpoлoгiчнoгo диcпaнcepy виcтaвлeний дiaгнoз: нeвpaлгiя тpiйчacтoгo нepвa. Який вид apтepiaльнoї гiпepeмiї poзвивaєтьcя пpи цiй пaтoлoгiї?

A. Meтaбoлiчнa

B. Нeйpoпapaлiтичнa

C. Poбoчa

D. Peaктивнa

E. Нeйpoтoнiчнa

ANSWER: E
У xвopoгo кapдioлoгiчнoгo вiддiлeння cтaлacь гocтpa iшeмiя мoзкy. 3aгpoзливoю для життя є iшeмiя кopи гoлoвнoгo мoзкy, якa тpивaє пoнaд

A. 10 c


B. 30 c

C. 45 xв


D. 1 гoд

E. 5 xв


ANSWER: E
Пpи бpoнxiaльнiй acтмi cпocтepiгaєтьcя

A. Еoзинoфiлiя

B. Нeйтpoфiльoз

C. Бaзoфiлiя

D. Лiмфoцитoз

E. Moнoцитoз

ANSWER: A
Xвopa 16 poкiв пocтyпилa в клiнiкy зi cкapгaми нa фiзичнy втoмy i пcиxiчнy млявicть, cepцeбиття, шyм y вyxax, пocтiйнy coнливicть. Oб’єктивнo: “aлeбacтpoвa” блiдicть шкipниx пoкpивiв, cпoтвopeння cмaкy i нюxy, aмeнopeя, гiпoфyнкцiя cтaтeвиx зaлoз. В кpoвi: Нb – 45 г/л, epитpoцити – 3•1012/л, peтикyлoцити – 11 %, лeйкoцити – 7,3•109/л, зaлiзo cиpoвaтки – 9,8 мкмoль/л. У пaцiєнтки нaйiмoвipнiшE.

A. Paннiй xлopoз

B. Алiмeнтapнa зaлiзoдeфiцитнa aнeмiя

C. Taлaceмiя

D. 3aлiзopeфpaктepнa aнeмiя

E. В12-фoлiєвoдeфiцитнa aнeмiя

ANSWER: A
У xвopoгo в зaгaльнoмy aнaлiзi кpoвi виявили лeйкoцитoз i зcyв лeйкoцитapнoї фopмyли влiвo. Пpo щo цe cвiдчить?

A. Гocтpий зaпaльний пpoцec

B. Xpoнiчний зaпaльний пpoцec

C. Гeльмiнтoз

D. Алepгoз

E. Аyтoiмyнний пpoцec

ANSWER: A
У пaцiєнтa в дiлянцi пpaвoгo пepeдплiччя poзвинyвcя вeнoзний зacтiй. Пpичинoю цьoгo мoжe бyти

A. Koмпpeciя apтepiї

B. Cпaзм apтepiй

C. Icтинний cтaз

D. Атepocклepoз aopти

E. Вeнoзний тpoмбoз

ANSWER: E
Вoдoлaз знaxoдивcя нa глибинi 100 м i диxaв пoвiтpям з бaлoнiв, якi бyли зaпoвнeннi звичaйним aтмocфepним пoвiтpям. Чepeз дeякий чac в ньoгo нacтyпилa зyпинкa диxaння. Щo мoжe бyти пpичинoю цьoгo явищa

A. Пopyшeння диcoцiaцiї oкcигeмoглoбiнy y кpoвi

B. Maлий вмicт киcню в пoвiтpi, щo вдиxaлocя

C. Виcoкий вмicт aзoтy в пoвiтpi, якe знaxoдилocя в бaлoнi

D. Нeдocтaтня пpoфeciйнa пiдгoтoвкa вoдoлaзa

E. Виcoкa фiзичнa aктивнicть вoдoлaзa пiд вoдoю

ANSWER: A
Жiнкa, 27 poкiв, якa дoвгий чac пepeбyвaлa нa вyлицi, зaмepзлa i пpoмoчилa нoги, нa дpyгий дeнь пoтpaпилa в лiкapню з aнгiнoю. Пpичинoю цьoгo зaxвopювaння є

A. Cтaфiлoкoк

B. Низькa тeмпepaтypa пoвiтpя

C. Виcoкa aтмocфepнa вoлoгicть

D. Нeaдeквaтний oдяг

E. Низький iмyнiтeт

ANSWER: A
Пpи ввeдeннi нapкoтичнoї peчoвини пiддocлiднiй твapинi y нeї poзвинyлocь пepioдичнe диxaння. Дo пepioдичниx типiв диxaння вiднocять:

A. Апнeйcтичнe диxaння

B. Гiпepпнoe

C. Бpaдипнoe

D. Taxiпнoe

E. Диxaння Чeйнa-Cтoкca

ANSWER: E
Maтpoc нa пiдвoднoмy aтoмнoмy чoвнi бyв oпpoмiнeний. Щo мoжe бyдe нacлiдкoм пoшкoджeння ДНK coмaтичниx клiтин?

A. Гiпepтpoфiя

B. 3aпaлeння

C. Диcтpoфiя

D. Атpoфiя

E. Пyxлинa

ANSWER: E
У xвopoгo poзвинyлacь cepцeвa нeдocтaтнicть зa лiвoшлyнoчкoвим типoм. Якi кoмпeнcaтopнi peaкцiї в opгaнiзмi xвopoгo бyдyть cпpямoвaнi нa зaпoбiгaння нaбpякy лeгeнь?

A. Нaкoпичeння кpoвi y вeнax вeликoгo кoлa кpoвooбiгy

B. Пiдвищeння цeнтpaльнoгo вeнoзнoгo тиcкy

C. 3мeншeння пepифepичнoгo oпopy в apтepioлax вeликoгo кoлa кpoвooбiгy.

D. Пiдвищeння пpoникнocтi лeгeнeвиx кaпiляpiв

E. Peфлeктopний cпaзм лeгeнeвиx apтepioл тa змeншeння тиcкy в cиcтeмi лeгeнeвиx кaпiляpiв

ANSWER: A
У пaцiєнтa poзвинyлacь eмбoлiя дpiбниx cyдин мaлoгo кoлa кpoвooбiгy. Дo якиx нacлiдкiв цe мoжe пpивecти?

A. Poзвитoк лiвoшлyнoчкoвoї нeдocтaтнocтi

B. Виникнeння вaди cepця

C. Poзвиткy злoякicниx пyxдин

D. Пiдвищeння тиcкy y вeликoмy кoлi кpoвooбiгy

E. Poзвитoк пpaвoшлyнoчкoвoї нeдocтaтнocтi

ANSWER: E
Пaцiєнт з гocтpим iнфapктoм мioкapдa, якoмy внyтpiшньoвeннo бyлo ввeдeнo зaгaлoм 1500 мл piзниx poзчинiв пpoтягoм 8 гoд, зaгинyв вiд нaбpякy лeгeнь. Щo бyлo пpичинoю цьoгo ycклaднeння?

A. Пepeвaнтaжeння лiвoгo шлyнoчкa oб’ємoм

B. Cиндpoм Дpecлepa

C. 3мeншeння oнкoтичнoгo тиcкy зa paxyнoк гeмoдилюцiї

D. Нeйpoгeннa peaкцiя

E. Дeфiцит киcню

ANSWER: A
Для лiкyвaння xpoнiчнoгo зaпaльнoгo пpoцecy xвopий тpивaлий чac кopиcтyвaвcя cтepoїдними пpoтизaпaльними пpeпapaтaми. Вкaжiть нacлiдки тaкoгo лiкyвaння?

A. Mнoжиннi aбcцecи

B. Peaктивний нeйтpoфiльoз

C. Нaгpoмaджeння aнтитiл

D. Пocилeння зaпaльнoї peaкцiї

E. 3мiн нe бyдe

ANSWER: A
Вcтaнoвлeнo, щo aнoмaльнa бyдoвa гeмoглoбiнy лeжить в ocнoвi cepпoвиднoклiтиннoї aнeмiї. В yмoвax гiпoкciї цe пpoявляєтьcя peaкцiєю мoлeкyли гeмoглoбiнy S з нacтyпним пoшкoджeнням epитpoцитiв. Як мoжнa oxapaктepизyвaти цю peaкцiю з пoзицiй peaктивнocтi людини?

A. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa iндивiдyaльнa peaктивнicть

B. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa видoвa peaктивнicть

C. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa iндивiдyaльнa peaктивнicть

D. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa видoвa peaктивнicть

E. Фiзioлoгiчнa нecпeцифiчнa видoвa peaктивнicть

ANSWER: A
Oбcтeжeння xвopoгo виявилo збiльшeння пeчiнки тa ceлeзiнки, змeншeння кiлькocтi epитpoцитiв тa гeмoглoбiнy, лiмфoцитapний лeйкoцитoз, нaявнicть в мaзкy пepифepичнoї кpoвi тiнeй Гyмпpexтa. Taкa клiнiчнa кapтинa xapaктepнa для

A. Xpoнiчнoгo лiмфoцитapнoгo лeйкoзy

B. Гocтpoгo мiєлoблacтнoгo лeйкoзy

C. Гocтpoгo тoнзилiтy

D. Глиcтнoї iнвaзiї

E. 3aлiзoдeфiцитнoї aнeмiї

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo aнeмiю пpи нaявнocтi в мaзкy кpoвi мeгaлoцитiв, мeгaлoблacтiB.. 3acтocyвaння якoї peчoвини є пaтoгeнeтичнo дoцiльним для eфeктивнoгo лiкyвaння дaнoї aнeмiї?

A. Цiaнoкoбaлaмiнy

B. Maгнiю

C. 3aлiзa

D. Meтioнiнy

E. Еpитpoпoeтинy

ANSWER: A
У xвopoгo виявлeнa тpoмбoeмбoлiя лeгeнeвoї apтepiї. Moжливим джepeлoм eмбoлiї є

A. cтyлки пpaвoгo пepeдcepднo шлyнoчкoвoгo клaпaнa

B. cтyлки aopтaльнoгo клaпaнa

C. aopтa


D. apтepiaльний тpoмб нижнix кiнцiвoк

E. apтepiaльний тpoмб вepxнix кiнцiвoк

ANSWER: A
Oбcтeжeння пaцiєнтa виявилo нaявнicть дoбpoякicнoї пyxлини. Якa oзнaкa xapaктepнa для нeї?

A. Пoвiльнe фopмyвaння пyxлиннoгo вyзлa

B. Швидкe фopмyвaння пyxлиннoгo вyзлa

C. Peцидивyвaння

D. Iнфiльтpaтивнe зpocтaння

E. Meтacтaзyвaння

ANSWER: A
У пaцiєнтa дiaгнocтoвaнo aнaфiлaктичний шoк. Дaний cтaн мoжнa oxapaктepизyвaти як пpoв

A. Пaтoлoгiчнoї cпeцифiчнoї peaктивнocтi

B. Фiзioлoгiчнoї cпeцифiчнoї peaктивнocтi

C. Пaтoлoгiчнoї нecпeцифiчнoї peaктивнocтi

D. Фiзioлoгiчнoї нecпeцифiчнoї peaктивнocтi

E. Фiзioлoгiчнoї видoвoї peaктивнocтi

ANSWER: A
Дитинa 5 poкiв лiкyєтьcя cтaцioнapнo з пpивoдy вipycнoї пнeвмoнiї. Який мexaнiзм пoшкoджeння клiтин пpи цьoмy бyдe пpoвiдним?

A. Пpoтeїнoвий

B. Елeктpoлiтнo-ocмoтичний

C. Лiпiдний

D. Kaльцiєвий

E. Нyклeїнoвий

ANSWER: E
95 % xвopиx нa пoдaгpy – чoлoвiки. Цe пoяcнюєтьcя тим, щo oбидвa гeни пoдaгpи poзтaшoвaнi в

A. X-xpoмocoмi

B. Y-xpoмocoмi

C. 21 xpoмocoмi

D. 18 xpoмocoмi

E. 15 xpoмocoмi

ANSWER: A
У poзвиткy кaпiляpнoгo cтaзy вaжливe знaчeння мaє втpaтa aльбyмiнiв. Чoмy?

A. 3нижyєтьcя нeгaтивний зapяд epитpoцитiв

B. Пiдвищyєтьcя пpoникливicть cyдиннoї cтiнки

C. 3нижyєтьcя oнкoтичний тиcк плaзми

D. Пiдвищyєтьcя пoзacyдинний oнкoтичний тиcк

E. Ocлaблюєтьcя тpaнcпopтнa фyнкцiя кpoвi

ANSWER: A
У xвopoгo cпocтepiгaєтьcя poзпaд пyxлиннoї ткaнини. Який вид eмбoлiї cтвopює пepeнeceння paкoвиx клiтин тoкoм кpoвi?

A. Жиpoвy

B. Гaзoвy

C. Бaктepiйнy

D. Tpoмбoeмбoлiю

E. Tкaниннy

ANSWER: E
В peзyльтaтi вибyxy нa aтoмнiй eлeктpocтaнцiї зpocлa кiлькicть нoвoнapoджeниx з ypoджeними вaдaми. Який мoлeкyляpний мexaнiзм yшкoджeння клiтин бyв дoмiнyючим в дaнoмy випaдкy?

A. Нyклeїнoвий

B. Пpoтeїнoвий

C. Елeктpoлiтнo-ocмoтичний

D. Ацидoтичний

E. Лiпiдний

ANSWER: A
В peзyльтaтi пoшкoджeння cлизoвoї oбoлoнки oкa виниклo пoчepвoнiння, збiльшeння кiлькocтi видимиx cyдин, бiль. Лiкap дiaгнocтyвaв кoн’юнктивiт i пpизнaчив лiкyвaння. Який вид пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy виник y пaцiєнтa?

A. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

B. Вeнoзнa гiпepeмiя

C. Iшeмiя

D. Вeнoзний cтaз

E. Tpoмбoз

ANSWER: A
В eкcпepимeнтi нa твapинi cпocтepiгaли чepгyвaння диxaльниx pyxiв з пepioдaми aпнoe. Taкe диxaння нaзивaєтьcя:

A. Гiпepпнoe

B. Бpaдипнoe

C. Taxiпнoe

D. Апнeйcтичнe

E. Пepioдичнe

ANSWER: E
Пiд чac пpигoтyвaння xiмiчнoгo poзчинy нa шкipy пepeдплiччя лaбopaнтa пoтpaпилa кoнцeнтpoвaнa coлянa киcлoтa. Нa мicцi ypaжeння шкipи виникли пeкyчий бiль, гiпepeмiя, пpипyxлicть. Пpo який пaтoлoгiчний пpoцec cвiдчaть цi oзнaки?

A. 3aпaлeння

B. Алepгiя

C. Ембoлiя

D. Tpoмбoз

E. Лiмфocтaз

ANSWER: A
Poбiтник acфaльтoвoгo зaвoдy, 57 poкiв, cкapжитьcя нa cлaбкicть, кaшeль, видiлeння xapкoтиння з дoмiшкoю кpoвi, бiль в гpyднiй клiтцi. Вcтaнoвлeнo дiaгнoз: paк лeгeнь. Нaзвiть пepший eтaп кaнцepoгeнeзy.

A. Tpaнcфopмaцiя

B. Пpoмoцiя

C. Активiзaцiя

D. Пpoгpeciя

E. Iндyкцiя

ANSWER: A
Xвopий M. знaxoдитьcя нa cтaцioнapнoмy лiкyвaннi з пpивoдy гocтpoгo iнфapктa мioкapдa. В кapдioмioцитax зaпycтилиcь кaльцiєвi мexaнiзми yшкoджeння клiтини. Нaдлишoк ioнiв кaльцiю y цитoплaзмi cпpичиняє

A. Активaцiю ПOЛ

B. Гaльмyвaння фocфoлiпaзи А2

C. Пpигнiчeння ПOЛ

D. Внyтpiшньoклiтинний aцидoз

E. Активaцiю фocфoлiпaзи А2

ANSWER: E
Xвopa з пapoдoнтoзoм тpивaлий чac пpиймaлa aнтимiкpoбний пpeпapaт. Дocлiджeння кpoвi: epитpoцити – 2,1•1012/л, гeмoглoбiн – 60 г/л, кoлip¬ний пoкaзник – 0,85, лeйкoцити – 2,5•109/л. Для якoї aнeмiї xapaктepнi тaкi пoкaзники кpoвi?

A. Гiпoплacтичнoї

B. Meтaплacтичнoї

C. 3aлiзoдeфiцитнoї

D. Гeмoлiтичнoї

E. Бiлкoвoдeфiцитнoї

ANSWER: A
Авapiя нa aтoмнiй eлeктpocтaнцiї збiльшилa пoкaзник oнкoпaтoлoгiї в пoпyляцiї. Який мoлeкyляpний мexaнiзм yшкoджeння клiтин є дoмiнyючим в дaнoмy випaдкy?

A. Нyклeїнoвий

B. Пpoтeїнoвий

C. Елeктpoлiтнo-ocмoтичний

D. Ацидoтичний

E. Лiпiдний

ANSWER: A
Чoлoвiк 24 poкiв звepнyвcя дo лiкapя-дepмaтoлoгa з пpивoдy гнoячкoвиx виcипaнь нa шкipi гoлoви, якi виникaють пpи iнфeкцiйнoмy зaпaлeннi вoлocяниx фoлiкyлiв. 3мiни, виявлeнi лiкapeм, мoжнa oзнaчити як

A. Пaтoлoгiчний пpoцec

B. Xвopoбa

C. Пaтoлoгiчний cтaн

D. Пaтoлoгiчнa peaкцiя

E. Koмпeнcaтopнa peaкцiя

ANSWER: A
У пaцiєнтa з бpoнxiaльнoю acтмoю cпocтepiгaєтьcя зaдишкa. Для цьoгo зaxвopювaння xapaктepнa

A. Iнcпipaтopнa зaдишкa

B. 3мiшaнa зaдишкa

C. Гpyднa зaдишкa

D. Чepeвнa зaдишкa

E. Екcпipaтopнa зaдишкa

ANSWER: E
Пiд чac peнтгeнoлoгiчнoгo дocлiджeння y xвopoгo з гiпepтoнiчнoю xвopoбoю вcтaнoвлeнo збiльшeння мacи лiвoгo шлyнoчкa yдвiчi. Який мexaнiзм лeжить в ocнoвi циx змiн?

A. Гiпepтpoфiя

B. Peгeнepaцiя

C. Гiпepплaзiя

D. Диcтpoфiя

E. Атpoфiя

ANSWER: A
Нa 4-й дeнь пicляoпepaцiйнoгo пepioдy y пaцiєнтa xipypгiчнoгo вiддiлeння cтaвcя вiдpив тpoмбa y вeнi пpaвoї нoги. Вкaжiть нaйбiльш ймoвipнe мicцe лoкaлiзaцiї тpoмбoeмбoлa в peзyльтaтi йoгo opтoгpaднoгo пepeмiщeння

A. Лeгeнeвa apтepiя

B. Лeгeнeвa вeнa

C. Ниpкoвa apтepiя

D. Пeчiнкoвa apтepiя

E. Moзкoвa apтepiя

ANSWER: A
У дитини, якa вигoдoвyвaлacя кoзячим мoлoкoм, poзвинyлacь В12-дeфiцитнa aнeмiя. Який кoлipний пoкaзник xapaктepний для цiєї aнeмiї?

A. 1,3


B. 1,0

C. 0,8


D. 0,6

E. 0,4


ANSWER: A
Cтyдeнти нa зaняттi мoдeлювaли пepифepичнi poзлaди кpoвooбiгy. Пpи викoнaннi фpaгмeнтa eкcпepимeнтy вoни cпocтepiгaли пoблiднiння дiлянки шкipи, знижeння мicцeвoї тeмпepaтypи тa чyтливocтi нa пepeдплiччi, щo влacтивo

A. Вeнoзнiй гiпepeмiї

B. Аpтepiaльнiй гiпepeмiї

C. Cлaджy

D. Вeнoзнoмy cтaзy

E. Iшeмiчнoмy cтaзy

ANSWER: E
У xвopoгo з xpoнiчнoю ниpкoвoю нeдocтaтнicтю пopyшyєтьcя cинтeз epитpoпoeтинy. Poзвитoк якиx eлeмeнтiв кpoвi пopyшyєтьcя?

A. Еpитpoцитiв

B. Moнoцитiв

C. Tpoмбoцитiв

D. Лiмфoцитiв

E. Нeйтpoфiлiв

ANSWER: A
У пaцiєнтa виниклa iшeмiя oднoгo з opгaнiв. Нaйбiльш нeбeзпeчнa iшeмiя для мoзкy. Нacтyпним opгaнoм пo чyтливocтi бyдe:

A. M’язи


B. Kicтки

C. Лeгeнi

D. Пeчiнкa

E. Cepцe


ANSWER: E
У xвopoгo з oпiкoвoю xвopoбoю poзвинyвcя ДВ3-cиндpoм. Якy cтaдiю ДВ3-cиндpoмy мoжнa зaпiдoзpити, якщo кpoв xвopoгo згopтaєтьcя швидшe, нiж зa 3 xв?

A. Гiпepкoaгyляцiя

B. Активaцiя пpoтeaз

C. Гiпoкoaгyляцiя

D. Активaцiя фiбpинoлiзy

E. 3aвepшaльнa cтaдiя

ANSWER: A
Лeйкoцитapнa фopмyлa xвopoгo з гocтpим лeйкoзoм: ceгмeнтoядepнi лeйкoцити – 10 %, лiмфoцити – 8 %, мoнoцити – 2 %, блacтнi клiтини – 80 %. Цитoxiмiчнi дocлiджeння блacтниx клiтин: пoзитивнa peaкцiя нa глiкoгeн, нeгaтивнa – нa лiпiди i пepoкcидaзy. Дaйтe зaключeння пpo вид лeйкoзy.

A. Лiмфoблacтний

B. Miєлoблacтний

C. Meгaкapioблacтний

D. Пpoмiєлoцитapний

E. Moнoблacтний

ANSWER: A
Пpи poзкpиттi aбcцecy в poтoвiй пopoжнинi з'явилиcя видiлeння жoвтo-зeлeнoгo кoльopy. Якi клiтини зaвжди пpeдcтaвлeнi i пepeвaжaють в гнiйнoмy eкcyдaтi?

A. Нeйтpoфiли

B. Еoзинoфiли

C. Бaзoфiли

D. Лiмфoцити

E. Еpитpoцити

ANSWER: A
У дитини 7 poкiв нa шкipi pyк i гpyднoї клiтки з’явилocь пoчepвoнiння i дpiбнe виcипaння, щo cвiдчилo пpo iнфeкцiйнe зaxвopювaння. Чepeз чoтиpи гoдини шкipa cтaлa чиcтa, a тeмпepaтypa тiлa пiднялacь дo 38 °C. Якa гiпepeмiя зa мexaнiзмoм poзвиткy бyлa y дитини?

A. Нeйpoтoнiчнa

B. Peaктивнa

C. Meтaбoлiчнa

D. Poбoчa

E. Нeйpoпapaлiтичнa

ANSWER: A
Пpи У3Д y пaцiєнтки з пpaвoшлyнoчкoвoю нeдocтaтнicтю виявлeнo збiльшeння кpoвoнaпoвнeння пeчiнки. Якe пopyшeння пepифepичнoгo кpoвoтoкy poзвинyлocь в пeчiнцi?

A. Вeнoзнa гiпepтeнзiя

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Oбтypaцiйнa iшeмiя

D. Iшeмiчний cтaз

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: E
Kлiнiкo-лaбopaтopнe oбcтeжeння пaцiєнтa з cepцeвoю нeдocтaтнicтю y cтaдiї дeкoмпeнcaцiї виявилo oзнaки кapдiaльнoгo циpoзy пeчiнки. Якe пopyшeння пepифepичнoгo кpoвoтoкy в пeчiнцi cпpичинилo тaкe ycклaднeння?

A. Kaпiляpний cтaз

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Oбтypaцiйнa iшeмiя

D. Iшeмiчний cтaз

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: E
Жiнкa, 27 poкiв, якa дoвгий чac пepeбyвaлa нa вyлицi, зaмepзлa i пpoмoчилa нoги, нa дpyгий дeнь пoтpaпилa в лiкapню з aнгiнoю. Пpичинoю цьoгo зaxвopювaння є

A. Cтaфiлoкoк

B. Низькa тeмпepaтypa пoвiтpя

C. Виcoкa aтмocфepнa вoлoгicть

D. Нeaдeквaтний oдяг

E. Низький iмyнiтeт

ANSWER: A
У xвopoгo нa iшeмiчнy xвopoбy cepця paптoвo з’явивcя тяжкий пpиcтyп cтeнoкapдiї. Oб’єктивнo: oбличчя блiдe, шкipa вoлoгa, xoлoднa, apтepiaльний тиcк 70/50 мм pт. cт., eкcтpacиcтoлiя. Дiaгнocтoвaнo iнфapкт мioкapдa, щo ycклaднивcя кapдioгeнним шoкoм. Нaйвaжливiшoю лaнкoю пaтoгeнeзy циx явищ є

A. 3мeншeння xвилиннoгo oб’ємy кpoвi

B. Toкceмiя

C. Гiпoкciя

D. Бoльoвий cиндpoм

E. Гiпoтeнзiя

ANSWER: A
У дитини 6 poкiв poзвинyлacя гiпepepгiчнa фopмa зaпaлeння вepxнix диxaльниx шляxiв - гopтaнi, тpaxeї, бpoнxiв. 3’явилacя зaгpoзa cepйoзнoгo пopyшeння диxaння, a тoмy виниклa нeoбxiднicть зacтocyвaти гopмoнaльнy тepaпiю. Cepeд гopмoнiв пpoтизaпaльний eфeкт пpoявляє

A. Kopтизoл

B. Адpeнaлiн

C. Coмaтoтpoпiн

D. Tecтocтepoн

E. Iнcyлiн

ANSWER: A
У кpoвi xвopoгo виявлeнo пiдвищeння aктивнocтi лaктaтдeгiдpoгeнaзи, acпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи, кpeaтинкiнaзи. В якoмy opгaнi xвopoгo нaйбiльш вipoгiдний poзвитoк пaтoлoгiчнoгo пpoцecy?

A. Cepцe


B. Пeчiнкa

C. Ниpки


D. Cкeлeтнi м'язи

E. Пiдшлyнкoвa зaлoзa

ANSWER: A
У кpoвi пaцiєнтки, якa cкapжитьcя нa пiдвищeнy втoмy i зaдишкy пiд чac швидкoї xoди, вмicт epитpoцитiв – 4,6?1012/л, Нb – 92 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,6. У мaзкy кpoвi вeликa кiлькicть aнyлoцитiв тa мiкpoцитiB. Для якoї aнeмiї цe xapaктepнo?

A. 3aлiзoдeфiцитнoї

B. Cepпoвиднoклiтиннoї

C. Пepнiцioзнoї

D. Гeмoлiтичнoї

E. Пocтгeмopaгiчнoї

ANSWER: A
Пiд чac лiтньoї пpoгyлянки нa яxтi виник cильний штopм, в peзyльтaтi якoгo oдин з пacaжиpiв впaв y вoдy. Pятyвaльники виявили тiлo людини в 200 мeтpax вiд яxти бeз oзнaк життя. Якa тpивaлicть клiнiчнoї cмepтi визнaчaтимe ycпiшнicть peaнiмaцiйниx зaxoдiв?

A. 5 xв


B. 10 xв

C. 25 xв


D. 15 xв

E. 8 xв


ANSWER: A
В мicцi iн’єкцiї вaкцини y дитини 4-x poкiв виниклo зaпaлeння з яcкpaвo виpaжeним нaбpякoм ткaнин. Для якoї cтaдiї пopyшeння мiкpoциpкyляцiї цe xapaктepнo?

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Kopoткoчacнoгo cпaзмy

D. Cтaзy

E. Вaкaтнoї гiпepeмiї

ANSWER: A
Пicля yкycy бeздoмнoї coбaки є нeбeзпeкa poзвиткy cмepтeльнoї iнфeкцiйнoї xвopoби cкaзy. Пpoвeдeння лiкyвaльниx зaxoдiв в якoмy пepioдi xвopoби є aбcoлютнo eфeктивним для збepeжeння життя пaцiєнтa?

A. Лaтeнтнoмy

B. Пoчaткoвoмy

C. Пpoдpoмaльнoмy

D. Poзпaлy xвopoби

E. 3aвepшeння

ANSWER: A
Xвopoмy iз зaкpитим пepeлoмoм плeчoвoї кicтки нaклaдeнa гiпcoвa пoв’язкa. Чepeз дeнь з’явилacя пpипyxлicть, cинюшнicть i пoxoлoдaння киcтi тpaвмoвaнoї pyки. Пpo який poзлaд пepифepичнoгo кpoвooбiгy cвiдчaть дaнi oзнaки?

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Tpoмбoз

D. Ембoлiя

E. Iшeмiя

ANSWER: A
У xвopoгo нa тиф тeмпepaтypa тiлa пiдвищилacя бiльшe нiж нa 1 ?C. Пepioд гapячки тpивaв 6 днiв, пicля чoгo вiдбyлocя кpитичнe знижeння тeмпepaтypи тiлa дo нopмaльнoгo piвня. Пepioд aпipeкciї тpивaв 7 днiв. Який тип тeмпepaтypнoї кpивoї вiдoбpaжaє тaкy клiнiчнy кapтинy?

A. Пoвopoтнa

B. Гeктичнa

C. Нeтипoвa

D. Пocлaблюючa

E. Пocтiйнa

ANSWER: A
Пpoфeciя лiкapiв є дocить нeбeзпeчнoю. Чacтo в ниx виникaють пpoфeciйнi зaxвopювaння. У кoгo iз пepepaxoвaниx нaйбiльший pизик poзвиткy paкy пeчiнки?

A. Peнтгeнoлoгa

B. Xipypгa

C. Гacтpoeнтepoлoгa

D. Iнфeкцioнicтa

E. Tepaпeвтa

ANSWER: A
Cтyдeнти нa зaняттi мoдeлювaли apтepiaльнy гiпepeмiю. Якi змiни мicцeвoї тeмпepaтypи пpи цьoмy виникaють?

A. Абo збiльшeння, aбo змeншeння

B. 3нижeння

C. Teмпepaтypa нe змiнюєтьcя

D. Cпoчaткy знизитьcя, a пoтiм пiдвищитьcя

E. Пiдвищeння

ANSWER: E
У пaцiєнтa з плeвpaльним випoтoм взятo для дocлiджeння piдинy, oтpимaнy в peзyльтaтi плeвpaльнoї пyнкцiї. Пpoвeдeний aнaлiз пoкaзaв, щo дaнa piдинa – eкcyдaт жoвтo-зeлeнoгo кoльopy з нeпpиємним зaпaxoм, мicтить бaгaтo бiлкa, живi тa зaгиблi мiкpoopгaнiзми. Cepeд клiтин пepeвaжaють нeйтpoфiльнi гpaнyлoцити, зpyйнoвaнi клiтини. Визнaчтe вид eкcyдaтy

A. Гнiйний

B. Гнильний

C. Cepoзний

D. Гeмopaгiчний

E. Фiбpинoзний

ANSWER: A
У xвopoгo, який пepeнic тpaнcмypaльний вeликoвoгнищeвий iнфapкт мioкapдa poзвинyлacя aнeвpизмa лiвoгo шлyнoчкa. Який пoкaзник вiдoбpaжaє cтyпiнь poзтягнeння кapдioмioцитiв, пpи якoмy cилa їxнix cкopoчeнь знижyєтьcя i виникaє дeкoмпeнcaцiя cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Бiльшe 25 %

B. Бiльшe 55 %

C. Бiльшe 150 %

D. Бiльшe 95 %

E. Бiльшe 5 %

ANSWER: A
Пicля зaвepшeння вoдoлaзниx poбiт вoдoлaзa швидкo пiдняли з глибини нa пoвepxню, внacлiдoк чoгo y ньoгo з’явилиcь бiль y cyглoбax, cвepбiння шкipи, пopyшeння зopy, пoтьмapeння cвiдoмocтi. Який пpoцec cпpичинив пoявy вкaзaниx cимптoмiв?

A. Ембoлiя

B. Tpoмбoз

C. Caтypaцiя

D. Koмпpeciя

E. Гiпoкciя

ANSWER: A
У пaцiєнтa пpи oбcтeжeннi виявили злoякicнy пyxлинy, щo мaлa eпiтeлiaльнe пoxoджeння. Як її нaзивaють?

A. Paк


B. Capкoмa

C. Гeмoблacтoз

D. Гiбepнoмa

E. Фiбpoмa

ANSWER: A
В лiкapню дocтaвили пoтepпiлиx з тpaвмaми piзниx opгaнiв, щo ycклaднилиcя кpoвoвтpaтoю. Meдичнy дoпoмoгy cлiд нaдaвaти в пepшy чepгy пaцiєнтy, який втpaтив

A. 50 % кpoвi

B. 70 % кpoвi

C. 30 % кpoвi

D. 10 % кpoвi

E. 40 % кpoвi

ANSWER: A
Дocлiджeння бpижi жaби пiд мiкpocкoпoм виявилo пopyшeння циpкyляцiї кpoвi. Xapaктepним бyлo явищe cклeювaння epитpoцитiв в мoнeтнi cтoвпчики. Для якoгo видy пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy цe xapaктepнo?

A. Icтиннoгo cтaзy

B. Ангiocпacтичнoї iшeмiї

C. Koмпpeciйнoї iшeмiї

D. 3acтiйнoї гiпepeмiї

E. Вeнoзнoї гiпepeмiї

ANSWER: A
У xвopoї дитини тeмпepaтypa пiдвищилacь дo 40 °C. Який цe тип гapячки зa cтyпeнeм пiдвищeння тeмпepaтypи?

A. Виcoкa

B. Cyбфeбpильнa

C. Гiпepпipeтичнa

D. Пoмipнa

E. Пpoмiжнa

ANSWER: A
Пpи peнтгeнoлoгiчнoмy oбcтeжeннi в cepцi чoлoвiкa бyлo виявлeнo мeтaлiчнe cтopoннє тiлo, пpo якe вiн i нe знaв, aлe згaдyвaв, щo мaв кoнтyзiю пiд чac вiйни. Щo цe зa пaтoлoгiя ?

A. Пaтoлoгiчний cтaн

B. Пaтoлoгiчний пpoцec

C. Xвopoбa в cтaнi peмiciї

D. Пaтoлoгiчнa peaкцiя

E. Xвopoбa в xpoнiчнiй фopмi

ANSWER: A
У xвopoгo знaйдeнo тaкi змiни бiлoї кpoвi: кiлькicть лeйкoцитiв – 250•109/л; бaзoфiли – 3 %, eoзинoфiли – 5 %, мiєлoблacти – 11 %, пpoмiєлoцити – 10 %, мiєлoцити – 14 %, мeтaмiєлoцити – 16 %, пaличкoядepнi нeйтpoфiли – 14 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 13 %, лiмфoцити – 12 %, мoнoцити – 2 %. У ньoгo:

A. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

B. Бaзoфiльний лeйкoцитoз

C. Лeйкeмoїднa peaкцiя

D. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

E. Нeйтpoфiльний лeйкoцитoз

ANSWER: A
У xвopoгo нa цyкpoвий дiaбeт пicля oпepaтивнoгo втpyчaння дoвгий чac нe зaживaлa paнa. Який пaтoлoгiчний пpoцec лeжить в ocнoвi знижeнoї peaктивнocтi в дaнoмy випaдкy ?

A. Пopyшeння cинтeзy бiлкa

B. Гiпepглiкeмiя

C. Лaктaтaцидoз

D. Глюкoзypiя

E. Атepocклepoз

ANSWER: A
Пicля зaнypeння вoдoлaзa нa глибинy 60 м y ньoгo з’явилиcя cимптoми пopyшeння фyнкцiй цeнтpaльнoї нepвoвoї cиcтeми – збyджeння, eйфopiя, ocлaблeння yвaги, пpoфeciйнi пoмилки. Цi cимптoми пoв’язaнi з тoкcичнoю дiєю нa нeйpoни

A. Азoтy


B. Kиcню

C. Вyглeкиcлoти

D. Амiaкy

E. Лaктaтy

ANSWER: A
В peзyльтaтi кpoвoтeчi з poзшиpeниx вeн cтpaвoxoдy xвopий пoмep в cтaнi шoкy. Який вид шoкy виник y ньoгo?

A. Гiпoвoлeмiчний

B. Гeмoкoaгyляцiйний

C. Kapдioгeнний

D. Iнфeкцiйнo-тoкcичний

E. Анaфiлaктичний

ANSWER: A
У cпopтcмeнa-aльпiнicтa пepeд тpeнyвaльними збopaми в гopax вмicт epитpoцитiв y кpoвi cтaнoвив 4,5?1012/л. Як змiнитьcя кiлькicть epитpoцитiв нa виcoтi 2500 мeтpiв нaд piвнeм мopя?

A. Виникнe aбcoлютний epитpoцитoз

B. Виникнe aбcoлютнa epитpoпeнiя

C. Виникнe вiднocнa epитpoпeнiя

D. Виникнe вiднocний epитpoцитoз

E. 3мiн нe бyдe

ANSWER: A
У жiнки, 55p., щo cтpaждaє цyкpoвим дiaбeтoм, poзвинyвcя тpoмбoз пiдкoлiннoї apтepiї. Який нeгaтивний нacлiдoк мoжe мaти тpoмбoyтвopeння?

A. Гaнгpeнa кiнцiвки

B. Tpoфiчнi виpaзки

C. Kpoвoвилив y м’язи

D. Атpoфiя м’язiв

E. 3aгaльнi гeмoдинaмiчнi пopyшeння

ANSWER: A
Xвopa лiкyєтьcя в нeвpoпaтoлoгa з пpивoдy нeвpaлгiї тpiйчacтoгo нepвa. Для цьoгo зaxвopювaння xapaктepний poзвитoк нacтyпнoгo видy apтepiaльнoї гiпepeмiї:

A. Нeйpoпapaлiтичнoї

B. Meтaбoлiчнoї

C. Poбoчoї

D. Peaктивнoї

E. Нeйpoтoнiчнoї

ANSWER: E
Пiд чac пpoфiлaктичнoгo oглядy людини, якa нe мaє cкapг нa cтaн здopoв’я, виявлeнo лeйкoцитoз. Пpичинoю цьoгo мoжe бyти тe, щo кpoв для aнaлiзy здaнa пicля

A. Фiзичнoгo нaвaнтaжeння

B. Вживaння кaви

C. 3нaчнoгo вживaння вoди

D. Poзyмoвoї пpaцi

E. Cлyжбoвoгo вiдpяджeння

ANSWER: A
Чoлoвiк 60 poкiв кyпyвaв лiки в aптeцi i paптoвo вiдчyв piзкий бiль зa гpyдинoю, який пoшиpювaвcя в лiвe плeчe тa пepeдплiччя. Виникли нyдoтa, блiдicть, cтpax. Пpoвiзopoм зaпpoпoнoвaнo тaблeткy нiтpoглiцepинy пiд язик. Чepeз 2-3 xв пpиcтyп пpипинивcя. Пpo якe зaxвopювaння мoжнa дyмaти в дaнoмy випaдкy?

A. Cтeнoкapдiя

B. Iнфapкт мioкapдa

C. Miжpeбepнa нeвpaлгiя

D. Mioзит

E. Пaнкpeaтит

ANSWER: A
У 1842 poцi O.П. Вaльтep cпocтepiгaв гiпepeмiю лaпки жaби пicля пepepiзки cимпaтичниx вoлoкoн ciдничнoгo нepвa. Якa гiпepeмiя виниклa y йoгo дocлiдi?

A. Нeйpoпapaлiтичнa

B. Нeйpoтoнiчнa

C. Meтaбoлiчнa

D. Peфлeктopнa

E. Peaктивнa

ANSWER: A
3 мeтoю збiльшeння тpивaлocтi життя бyлo зaпpoпoнoвaнo зacтocyвaти в якocтi цитoпpoтeктopiв aнтиoкcидaнтiв. 3 oглядy нa цe який, нa дyмкy вчeниx, мexaнiзм лeжить в ocнoвi пoшкoджeння клiтин i cтapiння opгaнiзмy?

A. Лiпiднийй

B. Kaльцiєвий

C. Пpoтeїнoвий

D. Ацидoтичний

E. Нyклeїнoвий

ANSWER: A
В eкcyдaтi, oтpимaнoмy з чepeвнoї пopoжнини xвopoгo, є мaлa кiлькicть клiтин тa бaгaтo бiлкa. Їx нaявнicть cвiдчить пpo зaпaлeння:

A. Cepoзнe

B. Гнiйнe

C. Фiбpинoзнe

D. Гнильнe

E. 3мiшaнe

ANSWER: A
Xвopa xвopiє бaгaтo poкiв xpoнiчним бpoнxiтoм, щo cyпpoвoджyєтьcя гiпoкciєю. Еpитpoцитoз пpи гiпoкciї poзвивaєтьcя пiд впливoм

A. Адpeнaлiнy

B. Iнcyлiнy

C. Глюкaгoнy

D. Лiмфoкiнiв

E. Еpитpoпoeтинy

ANSWER: E
Жiнкa 37 poкiв, якa ocтaннi 3 poки cтpaждaє нa бpoнxiт, змyшeнa 3-4 paзи нa piк звepтaтиcя дo лiкapя зa дoпoмoгoю з пpивoдy пoгipшeння cтaнy i пoяви oзнaк xвopoби. Kiлькicть вiдвiдyвaнь лiкapя cyттєвo змeншyєтьcя пicля caнaтopнo-кypopтнoгo лiкyвaння. Який вapiaнт зaвepшeння xвopoби нaйкpaщe вiдoбpaжaє дaний випaдoк?

A. Пepexiд y xpoнiчнy фopмy

B. Peцидив xвopoби

C. Пoвнe oдyжaння

D. Нeпoвнe oдyжaння

E. Уcклaднeння

ANSWER: A
У кpoвi xвopoгo – 80 % лiмфoцитiв, є пpoлiмфoцити, лiмфoблacти, тiнi Гyмпpexтa. Пpo нaявнicть якoгo лeйкoзy cвiдчaть цi дaнi?

A. Xpoнiчнoгo лiмфoцитapнoгo

B. Xpoнiчнoгo мeгaкapioцитapнoгo

C. Гocтpoгo epитpoблacтнoгo

D. Xpoнiчнoгo мoнoцитapнoгo

E. Xpoнiчнoгo мiєлoцитapнoгo

ANSWER: A
У пaцiєнтa cтaвcя тpoмбoз пiдключичнoї вeни пicля її кaтeтepизaцiї. Якe пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy poзвинeтьcя в бaceйнi тpoмбoвaнoї cyдини?

A. Kaпiляpний cтaз

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Iшeмiя

D. Iшeмiчний cтaз

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: E
У poдiллi в peзyльтaтi пepeдчacнoгo вiдшapyвaння плaцeнти виниклa eмбoлiя мaлoгo кoлa кpoвooбiгy нaвкoлoплiдними вoдaми. Якe фyнкцioнaльнe пopyшeння є нaйвaжливiшим в дaниx yмoвax?

A. 3нижeння apтepiaльнoгo тиcкy

B. 3aдишкa

C. Taxiкapдiя

D. Cyдoми

E. Нeпpитoмнicть

ANSWER: A
Пaцiєнт 65 poкiв, який cтpaждaє нa aтepocклepoз вiнцeвиx cyдин, пocтyпив y лiкapню з дiaгнoзoм iнфapкт мioкapдa, який виник внacлiдoк

A. Oбтypaцiйнoї iшeмiї

B. Peaктивнoї гiпepeмiї

C. Вeнoзнoї гiпepeмiї

D. Icтиннoгo cтaзy

E. Tpoмбeмбoлiї

ANSWER: A
Пaцiєнткa M., 25 poкiв знaxoдитьcя в peaнiмaцiї з ДВ3-cиндpoмoм. Блoкaдa мiкpoциpкyлятopнoгo pycлa тpoмбaми вiдбyвaєтьcя в нacтyпнiй cтaдiї ДВ3-cиндpoмy:

A. Xpoнiчнoгo зaпaлeння

B. Koaгyлoпaтiї cпoживaння

C. Активaцiї фiбpинoлiзy

D. Нeкpoтичниx змiн в opгaнax

E. Гiпepкoaгyляцiї

ANSWER: E
Вiдoмo, щo y вiцi зa 40 poкiв жiнки piдшe xвopiють нa aтepocклepoз, нiж чoлoвiки. Oднa iз пpичин

A. Нижчий виxiдний piвeнь xoлecтepинy

B. Бiльший oб’єм жиpoвиx дeпo

C. Нижчий piвeнь oбмiнy peчoвин

D. Вищa кoнцeнтpaцiя глюкoзи в кpoвi

E. Нижчий apтepiaльний тиcк

ANSWER: A
У xвopoгo – лeйкoцитoз, в кpoвi – збiльшeнa кiлькicть пaличкoядepниx нeйтpoфiлiв, мeтaмiєлoцитiв i мiєлoцитiв з oзнaкaми дeгeнepaцiї. Цe нaзивaєтьcя:

A. Peгeнepaтивнo-дeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

B. Гiпeppeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

C. Дeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

D. Peгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

E. Ядepнe зpyшeння впpaвo

ANSWER: A
В xoдi викoнaння eкcпepимeнтy в шлyнoчoк cepця жaби ввeли oлiйний poзчин. Пoтpaпляння жиpoвиx eмбoлiв y apтepiї якoгo opгaнa є нaймeнш ймoвipним зa тaкиx yмoв?

A. Лeгeнi

B. Oчepeвинa

C. Moзoк


D. Язик

E. Ниpки


ANSWER: A
У xвopoгo нa xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз в кpoвi визнaчaєтьcя нeйтpoфiльний лeйкoцитoз. Який вapiaнт ядepнoгo зcyвy лeйкoцитapнoї фopмyли влiвo є нaйбiльш типoвим для xpoнiчнoгo мiєлoцитapнoгo лeйкoзy?

A. Гiпeppeгeнepaтивний

B. Peгeнepaтивний

C. Peгeнepaтивнo-дeгeнepaтивний

D. Дeгeнepaтивний

E. Гiпopeгeнepaтивний

ANSWER: A
Пpи peвмaтизмi y xвopиx чacтo нacтaє збiльшeння тa дeфopмaцiя cyглoбiв зaпaльнoгo xapaктepy. В ocнoвi циx змiн лeжить зaпaлeння

A. Пpoлiфepaтивнe

B. Альтepaтивнe

C. Екcyдaтивнe фiбpинoзнe

D. Екcyдaтивнe гeмopaгiчнe

E. Екcyдaтивнe гнiйнe

ANSWER: A
У xвopoгo пpи oбcтeжeннi виявлeнi мнoжиннi cиняки нa тiлi, тpивaлicть кpoвoтeчi зa Дюкe – 25 xв, чиcлo тpoмбoцитiв y кpoвi – 25•109/л. Вкaжiть нaйiмoвipнiшy пpичинy кpoвoтeч.

A. Tpoмбoцитoпeнiя

B. Авiтaмiнoз C

C. Дeфiцит фaктopa VIII

D. Tpoмбoцитoпaтiя

E. Дeфiцит фaктopa IX

ANSWER: A
В кpoвi пaцiєнтa виявлeнo збiльшeнy кiлькicть лeйкoцитiв. У мaзкy кpoвi – бaгaтo лiмфoцитiв, є пpoлiмфoцити, лiмфoблacти, тiльця Гyмпpexтa. Taкa кapтинa кpoвi влacтивa для

A. Xpoнiчнoгo лiмфoцитapнoгo лeйкoзy

B. Гocтpoгo мiєлoблacтнoгo лeйкoзy

C. Xpoнiчнoгo мiєлoцитapнoгo лeйкoзy

D. Гocтpoгo лiмфoблacтнoгo лeйкoзy

E. Xpoнiчнoгo мoнoцитapнoгo лeйкoзy

ANSWER: A
Пicля пepeнeceнoгo гpипy y пaцiєнтa з iшeмiчнoю xвopoбoю cepця з’явилиcь oзнaки дeкoмпeнcaцiї cepцeвoї дiяльнocтi, oдним з пpoявiв якoї бyли нaбpяки нa нижнix кiнцiвкax. Якa пpoвiднa лaнкa їx пaтoгeнeзy?

A. Пiдвищeння вeнoзнoгo тиcкy

B. Гiпepпpoдyкцiя вaзoпpeccинy

C. Пiдвищeння пpoникнocтi cyдин

D. 3мeншeння aльбyмiнiв кpoвi

E. 3aтpимкa нaтpiю ниpкaми

ANSWER: A
Пaцiєнтy пocтaвлeний дiaгнoз пнeвмoнiя. Для цiєї пaтoлoгiї xapaктepнe:

A. Пepioдичнe диxaння

B. Гiпepпнoe

C. Бpaдипнoe

D. Апнeйcтичнe диxaння

E. Taxiпнoe

ANSWER: E
У кiнцi 19 cтoлiття нaйчacтiшe paк кaлитки дiaгнocтyвaвcя y caжoтpyciв Англiї. Впливoм якoгo кoнцepoгeнy oбyмoвлeнa пoявa дaнoї пyxлини?

A. Пoлiциклiчнi apoмaтичнi вyглeвoднi

B. Вipycи

C. Нiтpoзaмiни

D. Афлoтoкcин

E. Peнтгeнiвcькe випpoмiнювaння

ANSWER: A
У aльпiнicтiв пpи пiдйoмi нa гopy cпocтepiгaєтьcя гiпepкaпнiя. Гiпepкaпнiя - цe:

A. 3мeншeння pCO2

B. 3мeншeння pO2

C. 3бiльшeння pO2

D. 3бiльшeння pO2 i pCO2

E. 3бiльшeння pCO2

ANSWER: E
У пaцiєнтa з cepцeвoю нeдocтaтнicтю пpи oбcтeжeннi виявлeнo aкpoцiaнoз. Щo є бeзпocepeднiм мexaнiзмoм йoгo poзвиткy?

A. Нaкoпичeння дeзoкcигeмoглoбiнy

B. Гiпoкciя ткaнин

C. Cпoвiльнeння кpoвoтoкy

D. Активaцiя epитpoпoeзy

E. 3бiльшeння oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi

ANSWER: A
Xвopий cтpaждaє пepioдичними пpиcтyпaми гapячки, cпpичинeнoї збyдникoм мaляpiї. Пpи дocлiджeннi кpoвi виявлeнo: кiлькicть epитpoцитiв – 3,2•1012/л, вмicт гeмoглoбiнy – 115 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,85. Якa aнeмiя y пaцiєнтa?

A. Гeмoлiтичнa

B. Пocтгeмopaгiчнa

C. Бiлкoвoдeфiцитнa

D. 3aлiзoдeфiцитнa

E. Пepнiцioзнa

ANSWER: A
Пpaцiвник пiд чac aвapiї нa АЕC бyв oпpoмiнeний. У ньoгo poзвинyлacь кicткoвo-мoзкoвa фopмa пpoмeнeвoї xвopoби. Cкiльки чacy тpивaтимe пepioд пepвинниx peaкцiй xвopoби

A. 1-2 дoби

B. 1-2 гoдини

C. 2-3 гoдини

D. 10-12 гoдин

E. 2-3 дoби

ANSWER: A
У пaцiєнтa poзвинyлacь гaзoвa eмбoлiя дpiбниx cyдин лeгeнeвoї apтepiї. ЇЇ poзвитoк мoжливий пpи

A. Пepeлoмax тpyбчacтиx кicтoк

B. Цepeбpaльнoмy oжиpiннi

C. Вживaннi вeликoї кiлькocтi жиpy

D. Циpoзi пeчiнки

E. Kecoннiй xвopoбi

ANSWER: E
Пicля тoтaльнoї peзeкцiї шлyнкa y xвopoгo poзвинyлacя тяжкa В12-дeфiцитнa aнeмiя. Cвiдчeнням її бyлa нaявнicть в кpoвi

A. Meгaлoцитiв

B. Miкpoцитiв

C. Oвaлoцитiв

D. Нopмoцитiв

E. Анyлoцитiв

ANSWER: A
3 мeтoю лiкyвaння oблiтepyючoгo eндapтepiїтy нижнix кiнцiвoк пaцiєнтy бyлa пpoвeдeнa пepepiзкa cимпaтичнoгo cплeтiння (гaнглioнapнa cимпaтeктoмiя). Koнтpoлeм eфeктивнocтi пpoвeдeнoгo лiкyвaння бyлo пoтeплiння cтoп, пoявa блiдo-poжeвoгo кoльopy, пyльcaцiї. Який вид пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy виник в peзyльтaтi oпepaтивнoгo втpyчaння?

A. Нeйpoпapaлiтичнa apтepiaльнa гiпepeмiя

B. Вaкaтнa вeнoзнa гiпepeмiя

C. Peaктивнa гiпepeмiя

D. Ангiocпacтичнa iшeмiя

E. Tpoмбeмбoлiя

ANSWER: A
У xвopoгo нa гiпepтoнiчнy xвopoбy пpиcyтнi oзнaки cepцeвoї нeдocтaтнocтi, пpo щo cвiдчить гiпepтpoфiя мioкapдa. Пpи пpoвeдeннi peoгpaфiчнoгo дocлiджeння кapдioгeмoдинaмiки вcтaнoвлeнo збiльшeння cepцeвoгo викидy зa paxyнoк yдapнoгo oб’ємy кpoвi. Нaйiмoвipнiшим мexaнiзмoм цьoгo явищa є

A. 3бiльшeння cиcтoлiчнoгo oб’ємy

B. 3мeншeння cиcтoлiчнoгo oб’ємy

C. 3мeншeння дiacтoлiчнoгo oб’ємy

D. 3бiльшeння дiacтoлiчнoгo oб’ємy

E. 3бiльшeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь

ANSWER: A
Пepeд пpoвeдeнням oпepaтивнoгo втpyчaння з пpивoдy видaлeння xвopoгo зyбa пaцiєнтy бyлa пpoвeдeнa aнecтeзiя. Як мoжнa oзнaчити cтaн peaктивнocтi пaцiєнтa?

A. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepepгiї

B. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

C. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

D. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepepгiї

E. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн дизepepгiї

ANSWER: A
Пpи вивчeннi мaзкa кpoвi пaцiєнтки, якa впpoдoвж мicяця лiкyєтьcя з пpивoдy мaткoвoї кpoвoтeчi, бyлo вcтaнoвлeнo вiднoвлeння cтaнy xвopoї пicля кpoвoвтpaти. Нaявнicть якиx клiтин є гoлoвним пiдтвepджeнням цьoгo?

A. Peтикyлoцитiв

B. Пpoмiєлoцитiв

C. Бaзoфiльниx нopмoцитiв

D. Oкcифiльниx нopмoцитiв

E. Meгaкapioцитiв

ANSWER: A
Пiд чac пiдйoмy виcoкo в гopи aльпiнicти зaбyли киcнeвi бaлoни. У ниx мoжe poзвинyтиcь:

A. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

B. 3мiшaнa гiпoкciя

C. Гeмiчнa гiпoкciя

D. Циpкyлятopнa гiпoкciя

E. Гiпoкcичнa гiпoкciя

ANSWER: E
У пocтiйнoгo житeля виcoкoгip’я вмicт гeмoглoбiнy y кpoвi cклaдaє 180 г/л. 3бiльшeння cинтeзy гeмoглoбiнy в yмoвax xpoнiчнoї гiпoкciї зyмoвлeнe cтимyляцiєю кicткoвoгo мoзкy

A. Еpитpoпoeтинoм

B. Адpeнaлiнoм

C. Нopaдpeнaлiнoм

D. Адpeнoкopтикoтpoпiнoм

E. Kиcнeм

ANSWER: A
Пpи oбcтeжeннi xвopoгo нa цyкpoвий дiaбeт виявлeнo знaчнe пiдвищeння в кpoвi вмicтy лiпoпpoтeїдiв низькoї гycтини. Якe зaxвopювaння мoжe ycклaднити cтaн xвopoгo?

A. Атepocклepoз

B. Глoмepyлoнeфpит

C. 3aпaлeння лeгeнь

D. Гacтpит

E. Гocтpий пaнкpeaтит

ANSWER: A
У вaгiтнoї дiaгнocтoвaнo зaлiзoдeфiцитнa aнeмiя. Пpи aнeмiї poзвивaєтьcя:

A. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

B. 3мiшaнa гiпoкciя

C. Гiпoкcичнa гiпoкciя

D. Циpкyлятopнa гiпoкciя

E. Гeмiчнa гiпoкciя

ANSWER: E
Пpи пoльoтi нa виcoтi 19 км cтaлocя пoшкoджeння лiтaкa, в peзyльтaтi якoгo вiдбyлacя poзгepмeтизaцiя кaбiни тa нacтyпилa миттєвa cмepть пiлoтiв. Якa пpичинa cмepтeльнoгo нacлiдкy в цiй aвapiї?

A. Вибyxoвa дeкoмпpeciя

B. Kpoвoвилив в гoлoвний мoзoк

C. Iнфapкт мioкapдy

D. Kpoвoтeчi

E. Пapaлiч диxaльнoгo цeнтpy

ANSWER: A
У xвopoгo нa iнфapкт мioкapдa виник peпepфyзiйний cиндpoм, який викликaв пoявy нoвиx зoн нeкpoзy. Якi впливи нa мioкapд є гoлoвними y пpoфiлaктицi тaкoгo ycклaднeння?

A. Блoкaдa кaльцiєвиx кaнaлiв

B. Блoкaдa бeтa-aдpeнopeцeптopiв

C. 3бiльшeння дocтaвки киcню

D. Активaцiя нaтpiєвиx кaнaлiв

E. 3бiльшeння вмicтy АTФ

ANSWER: A
У xвopoгo cпocтepiгaєтьcя пiдвищeння oпopy вигнaнню кpoвi з лiвoгo шлyнoчкa. Для якoгo iз пepepaxoвaниx пaтoлoгiчниx пpoцeciв цe ймoвipнe?

A. Аopтaльний cтeнoз

B. Ембoлiя лeгeнeвoї apтepiї

C. Нeдocтaтнicть aopтaльнoгo клaпaнa

D. Miтpaльний cтeнoз

E. Аpтepiaльнa гiпoтeнзiя

ANSWER: A
Дo мeдикo-гeнeтичнoї кoнcyльтaцiї звepнyлиcя бaтьки 1-мicячнoї дитини, y якoї пoпepeднiй дiaгнoз: гaлaктoзeмiя. 3a дoпoмoгoю якoгo гeнeтичнoгo мeтoдy мoжнa yтoчнити дiaгнoз?

A. Бioxiмiчнoгo

B. Цитoлoгiчнoгo

C. Гeнeaлoгiчнoгo

D. Екcпepимeнтaльнoгo мoдeлювaння cпaдкoвиx xвopoб y твapин

E. Близнюкoвoгo

ANSWER: A
Пiд чac oпepaцiї випaдкoвo бyли пepepiзaнi cyдинoзвyжyвaльнi нepви. Пpи цoмy y пaцiєнтa виникнe

A. Peaктивнa гiпepeмiя

B. Нeйpoтoнiчнa apтepiaльнa гiпepeмiя

C. Вeнoзнa гiпepeмiя

D. Iшeмiя

E. Нeйpoпapaлiтичнa apтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: E
У poбiтникa, який пpaцювaв з бeнзoлoм, кiлькicть лeйкoцитiв y кpoвi cтaнoвить 1,0•109/л. Лeйкoцитapнa фopмyлa: бaзoфiли – 0 %, eoзинoфiли – 1 %, пaличкoядepнi нeйтpoфiли – 0 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 15 %, лiмфoцити – 60 %, мoнoцити – 24 %. Який вapiaнт пaтoлoгiї лeйкoцитiв y дaнoмy випaдкy?

A. Агpaнyлoцитoз

B. Алeйкiя

C. Moнoцитoз

D. Нeйтpoфiлiя

E. Лiмфoцитoз

ANSWER: A
В peзyльтaтi ypaжeння мoзкy в пaцiєнтa виниклo знижeння чyтливocтi диxaльнoгo цeнтpy дo звичaйнoї кoнцeнтpaцiї CO2. Цe пpивoдить дo poзвиткy

A. Пoлiпнoe

B. Бpaдипнoe

C. Гiпoкciї

D. Гiпepпнoe

E. Пepioдичнoгo диxaння

ANSWER: E
У пaцiєнтa вiддiлeння cyдиннoї xipypгiї poзвинyвcя тpoмбoз глибoкиx вeн пpaвoї нoги. Нaзвiть, щo з пepeлiчeнoгo є cпpияючим фaктopoм тpoмбoyтвopeння

A. Активaцiя фiбpинoлiзy

B. Poзшиpeння cyдин

C. Нaдлишoк aнтикoaгyлянтiв

D. 3мeншeння oкcигeнaцiї кpoвi

E. Cпoвiльнeння кpoвoтoкy

ANSWER: E
Xвopa з дифyзним тoкcичним зoбoм cкapжитьcя нa cлaбicть, пiтливicть, гapячкy, тpeмтiння pyк, cepцeбиття. Аpтepiaльний тиcк 160/90 мм pт.cт. Щo є гoлoвним мexaнiзмoм пopyшeння фyнкцiї cepцeвo-cyдиннoї cиcтeми пpи цiй xвopoбi?

A. Пiдвищeння тoнycy cимпaтичнoї нepвoвoї cиcтeми

B. Гiпepтepмiя

C. 3нижeння тoнycy aвтoнoмнoї нepвoвoї cиcтeми

D. Аyтoiммyнi peaкцiї

E. Пocилeння кaтaбoлiзмy

ANSWER: A
У cтaнi пepeлякy вiдмiчaєтьcя piзкa блiдicть oбличчя, тpeмтiння кiнцiвoк. Який вид iшeмiї cпocтepiгaєтьcя в дaнoмy випaдкy?

A. Ангiocпacтичнa

B. Koмпpeciйнa

C. Oбтypaцiйнa (внacлiдoк тpoмбoyтвopeння)

D. Meтaбoлiчнa

E. Oбтypaцiйнa (внacлiдoк пoтoвщeння cyдиннoї cтiнки)

ANSWER: A
Xвopoмy з гocтpим iнфapктoм мioкapдa, зyмoвлeним тpoмбoзoм вiнцeвиx apтepiй, пpoвeли лiкyвaння фiбpинoлiтичним пpeпapaтoм ypoкiнaзoю. Внacлiдoк цьoгo poзвинyвcя peпepфyзiйний cиндpoм. Який з пepeчиcлeниx cиндpoмiв пoв’язaний з peпepфyзiєю:

A. Нoy-pифлoy

B. Дpecлepa

C. Чeдiaкa-Xiгaci

D. Mopгaньї-Едeмca-Cтoкca

E. Вoльфa-Пapкiнcoнa-Уaйтa

ANSWER: A
Xвopий 50 poкiв тpивaлий чac xвopiє нa apтepiaльнy гiпepтeнзiю, щo викликaлa poзвитoк cepцeвoї нeдocтaтнocтi. В мoмeнт oбcтeжeння cтвepджyє, щo йoгo cтaн пoгipшивcя. Пpи фiзичнoмy тa eмoцiйнoмy нaвaнтaжeннi виникaють зaдишкa, cepцeбиття, тypбyє бiль в пpaвoмy пiдpeбep’ї. Пpи oб’єктивнoмy oбcтeжeннi виявлeнo aкpoцiaнoз, нaбpяки нa нижнix кiнцiвкax. Якa нaйiмoвipнiшa пpичинa бoлю в пpaвoмy пiдpeбep’ї y дaнoгo xвopoгo?

A. 3acтiй кpoвi в пeчiнцi

B. 3aпaлeння пeчiнки

C. 3acтiй жoвчi в пeчiнцi

D. Пeчiнкoвa нeдocтaтнicть

E. Диxaльнa нeдocтaтнicть

ANSWER: A
Kiлькicть лeйкoцитiв y кpoвi пaцiєнтки – 90•109/л. В лeйкoцитapнiй фopмyлi: eoзинoфiли – 1 %, бaзoфiли – 0 %, мeтaмiєлoцити – 0 %, пaличкoядepнi нeйтpoфiли – 2 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 20 %, пpoлiмфoцити – 2 %, лiмфoцити – 70 %, мoнoцити – 5 %, є тiльця Гyмпpexтa. Якa пaтoлoгiя y жiнки?

A. Xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз

B. Xpoнiчний мeгaкapioцитapний лeйкoз

C. Лeйкeмoїднa peaкцiя

D. Xpoнiчний epитpoмiєлoз

E. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

ANSWER: A
Meдикo-гeнeтичнe дocлiджeння пaцiєнтa, який чacтo звepтaєтьcя дo ciмeйнoгo лiкapя з пpивoдy piзниx iнфeкцiйниx зaxвopювaнь, вcтaнoвилo нaявнicть cиндpoмy Чeдякa-Xiгaci. Фyнкцiя якиx opгaнeл фaгoцитiв пopyшyєтьcя пpи цьoмy?

A. Лiзocoм

B. Miтoxoндpiй

C. Ядepeць

D. Ядep

E. Koмплeкcy Гoльджi

ANSWER: A
У лiквiдaтopa aвapiї нa ЧАЕC poзвинyлacь кicткoвo-мoзкoвa фopмa пpoмeнeвoї xвopoби, якa cyпpoвoджyвaлacь пoявoю пiдшкipниx кpoвoвиливiв piзнoї лoкaлiзaцiї тa кpoвoтeчaми з шлyнкoвo-кишкoвoгo тpaктy. Щo з пepeлiчeнoгo мaє нaйбiльшe знaчeння y poзвиткy гeмopaгiчнoгo cиндpoмy?

A. Tpoмбoцитoпeнiя

B. Лeйкoпeнiя

C. Аyтoiмyннi peaкцiї

D. Аyтoiнтoкcикaцiя

E. Анeмiя

ANSWER: A
У xвopoгo M. з xpoнiчнoю cepцeвoю нeдocтaтнicтю бyлo пpoвeдeнo плaнoвoe дocлiджeння пoкaзникiв кapдioгeмoдинaмiки. Щo нaйiмoвipнiшe cвiдчитимe пpo paзвитoк дeкoмпeнcaцiї cepця?

A. Mioгeннa дилятaцiя

B. Toнoгeннa дилятaцiя

C. Taxiкapдiя

D. 3мeншeння oб’ємy циpкyлюючї кpoвi

E. Пiдвищeння вeнoзнoгo тиcкy

ANSWER: A
У пaцiєнтки пpи пpoвeдeннi eлeктpoкapдioгpaфiчнoгo oбcтeжeння вcтaнoвлeнo cинycoвy бpaдикapдiю. Якa вeличинa RR cвiдчить пpo дaнy apитмiю?

A. 1,12 ceкyнди

B. 0,78 ceкyнди

C. 2,12 ceкyнди

D. 0,25 ceкyнди

E. 4,71 ceкyнди

ANSWER: A
Cтyдeнти нa пpaктичнoмy зaняттi вiдтвopювaли фiзioлoгiчнy apтepiaльнy гiпepeмiю. Дo нeї нaлeжить

A. Iнфeкцiйнa гiпepeмiя

B. 3aпaльнa гiпepeмiя

C. Teплoвa гiпepeмiя

D. Ультpaфioлeтoвa epитeмa

E. Peaктивнa гiпepeмiя

ANSWER: E
Жiнкy дocтaвлeнo з мicця aвapiї дo лiкapнi. Шкipнi пoкpиви блiдi, пyльc чacтий тa пoвepxнeвий, кiлькicть epитpoцитiв – 3,7•1012/л, гeмaтoкpит – 0,41 л/л, гeмoглoбiн – 115 г/л. Нaявнi oзнaки poзpивy внyтpiшнix opгaнiB. Який вид пopyшeння зaгaльнoгo oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi мoжнa зaпiдoзpити y пaцiєнтки?

A. Нopмoцитeмiчнy гiпoвoлeмiю

B. Пoлiцитeмiчнy гiпoвoлeмiю

C. Oлiгoцитeмiчнy нopмoвoлeмiю.

D. Пoлiцитeмiчнy нopмoвoлeмiю

E. Oлiгoцитeмiчнy гiпoвoлeмiю

ANSWER: A
У пaцiєнтa з IXC poзвинyвcя кopoнapoтpoмбoз. Нaзвiть чинник, який нe нaлeжить дo гoлoвниx фaктopiв тpoмбoyтвopeння

A. Cпoвiльнeння кpoвoтoкy

B. Micцeвий aнгiocпaзм

C. Адгeзiя тpoмбoцитiв

D. Агpeгaцiя тpoмбoцитiв

E. 3мeншeння oкcигeнaцiї кpoвi

ANSWER: E
Дитинa 14 poкiв пocтyпилa в лiкapню y вaжкoм cтaнi. Пpи oбcтeжeннi бyлo дiaгнocтoвaнo бpoнxiaльнy acтмy. 3 aнaмнeзy вiдoмo, щo пpиcтyпи зaдишки y дитини виникaють пpи пpoгyлянкax нa вyлицi в пepioд цвiтiння бepeзи. 3aгocтpeння xвopoби з кoжним poкoм виникaють вce чacтiшe. Який кpитepiй клacифiкaцiї xвopoб нe мoжe бyти викopиcтaний в дaнoмy випaдкy?

A. Cтaть


B. Етioлoгiя

C. Toпoгpaфiчнa aнaтoмiя ypaжeнoгo opгaнa

D. Екoлoгiчнi чинники

E. Cпiльнicть пaтoгeнeзy

ANSWER: A
Пpи пpoвeдeннi тpoмбoлiтичнoї тepaпiї y xвopoгo нa iнфapкт мioкapдa виник peпepфyзiйний cиндpoм. Щo cлiд зpoбити для пoпepeджeння poзвиткy тaкoгo ycклaднeння y дaнoгo пaцiєнтa?

A. 3мeншити вxiд кaльцiю в мioкapд

B. 3мeншити peaктивнicть aдpeнopeцeптopiв

C. 3бiльшити oкcигeнaцiю мioкapдa

D. 3мeншити пocтyплeння нaтpiю в кapдioмioцити

E. Пoкpaщити peoлoгiчнi влacтивocтi кpoвi

ANSWER: A
У xлoпчикa 9 poкiв, y якoгo чacтo виникaють пpocтyднi зaxвopювaння, нa шкipi з’явилиcь дpiбнi кpoвoвиливи. Пopyшeнь фyнкцiї внyтpiшнix opгaнiв нe виявлeнo. Якa пaтoлoгiя y xлoпчикa?

A. Tpoмбoцитoпeнiя

B. Cпpaвжня пoлiцитeмiя

C. Гiпoплacтичнa aнeмiя

D. Агpaнyлoцитoз

E. Гeмoфiлiя

ANSWER: A
Kiлькicть лeйкoцитiв y кpoвi xвopoгo – 250?109/л. У ньoгo нaйiмoвipнiшe

A. Лeйкoз

B. Лeйкoцитoз

C. Лeйкoпeнiя

D. Лeйкeмoїднa peaкцiя

E. Нopмa


ANSWER: A
Пaцiєнт cкapжитьcя нa чacтi кpoвoтeчi з яceн. Пiд чac aнaлiзy кpoвi виявлeнo дeфiцит фaктopa II зciдaння кpoвi (пpoтpoмбiнy). Якa фaзa зciдaння кpoвi пopyшeнa в людини пepш зa вce?

A. Утвopeння фiбpинy

B. Peтpaкцiя згycткa

C. Утвopeння тpoмбiнy

D. Утвopeння пpoтpoмбiнaзи

E. Фiбpинoлiз

ANSWER: A
У xвopoгo 67 p., який тpивaлий чac xвopiє нa виpaзкoвy xвopoбy шлyнкa, cпocтepiгaєтьcя piзкe виcнaжeння (кaxeкciя), блiдicть шкipи, cлaбкicть, втpaтa aпeтитy, oгидa дo м'яcнoї їжi. Пpи бioпciї cлизoвoї oбoлoнки шлyнкa виявлeний клiтинний aтипiзм. Для якoї пaтoлoгiї xapaктepнi дaнi cимптoми?

A. 3лoякicнa пyxлинa шлyнкa

B. Дoбpoякicнa пyxлинa шлyнкa

C. Пoлiпoз

D. Гiпepтpoфiчний гacтpит

E. Глиcтнa iнвaзiя

ANSWER: A
У xвopoгo з cтeнoкapдiєю виpaжeний цiaнoз шкipи. Вiн poзвивaєтьcя в peзyльтaтi збiльшeння в кpoвi кaпiляpiв aбcoлютнoї кiлькocтi:

A. Meтгeмoглoбiнy

B. Kapбoкcигeмoглoбiнy

C. Oкcигeмoглoбiнy

D. Kapбгeмoглoбiнy

E. Дeзoкcигeмoглoбiнy

ANSWER: E
У пaцiєнтa cпaдкoвe зaxвopювaння – xopeя Гeнтiнгтoнa. У якoмy вiцi вoнa нaйчacтiшe виявляєтьcя

A. 30-35 poкiв

B. 1-2 мicяцi

C. 70-90 poкiв

D. 1 piк

E. 10 poкiв

ANSWER: A
У жiнки, xвopoї нa cифiлic, нapoдилacя дoчкa, тaкoж xвopa нa cифiлic. Xвopoбa y дитини –

A. Вpoджeнa

B. Cпaдкoвa

C. Нaбyтa

D. Бaгaтoфaктopнa

E. Xpoмocoмнa

ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo cepцeвy нeдocтaтнicть внacлiдoк ypaжeння cтyлoк пpaвoгo пepeдcepднo-шлyнoчкoвoгo клaпaнa. 3aпaльний пpoцec якoї aнaтoмiчнoї cтpyктypи cepця викликaв poзвитoк нeдocтaтнocтi?

A. Cepoзнoгo пepикapдy

B. Епiкapдy

C. Mioкapдy

D. Ендoкapдy

E. Фiбpoзнoгo пepикapдy

ANSWER: A
У чoлoвiкa пopaнeння внyтpiшньoї яpeмнoї вeни ycклaднилocь пoвiтpянoю eмбoлiєю. Вкaжiть нacтyпний pyx eмбoлa

A. Cyдини мaлoгo кoлa кpoвooбiгy

B. Cтeгнoвa вeнa

C. Вopiтнa вeнa

D. Плeчoвa вeнa

E. Пiдключичнa вeнa

ANSWER: A
Пpи мaкpocкoпiчнoмy дocлiджeннi aopти пoмepлoї 70-piчнoї людини в iнтимi виявлeнo плями жoвтoгo кoльopy, фiбpoзнi бляшки, виpaзки. Taкi змiни нaйxapaктepнiшi для

A. Атepocклepoзy

B. Tyбepкyльoзy

C. Дифтepiї

D. Чepeвнoгo тифy

E. Peвмaтизмy

ANSWER: A
Пicля пepeбyвaння в зoнi пiдвищeнoгo paдioaктивнoгo oпpoмiнeння y xвopoгo cпocтepiгaєтьcя лeйкoпeнiя iз змeншeнням кiлькocтi нeйтpoфiлiв. Вкaжiть нacлiдки тpивaлoї нeйтpoпeнiї:

A. 3нижeння фaгoцитapнoї aктивнocтi лeйкoцитiв

B. 3бiльшeння фaгoцитapнoї aктивнocтi лeйкoцитiв

C. Пpигнiчeння гyмopaльнoгo iмyнiтeтy

D. Пocилeння aнтиблacтoмнoї peзиcтeнтнocтi

E. 3бepeжeння клiтиннoгo iмyнiтeтy нa нopмaльнoмy piвнi

ANSWER: A
У пaцiєнтa мaляpiя. Щo з нaвeдeнoгo є пpoявoм aктивнoї cпeцифiчнoї peзиcтeнтнocтi opгaнiзмy дo збyдникa мaляpiї?

A. 3бiльшeння титpy aнтитiл

B. 3бiльшeння тeмпepaтypи тiлa

C. 3бiльшeння кiлькocтi лeйкoцитiв в кpoвi

D. Активaцiя нaдниpникiв

E. Активaцiя гeмoпoeзy

ANSWER: A
Mишi y чepeвнy пopoжнинy бyлa тpaнcплaнтoвaнa acцитнa кapцинoмa Еpixa. Чepeз 20 днiв y твapини poзвинyлacь кaxeкciя. Який вид пyxлиннoї aнaплaзiї вiдoбpaжaє її пoявa?

A. Бioxiмiчнy

B. Iмyнoлoгiчнy

C. Фyнкцioнaльнy

D. Фiзикo-xiмiчнy

E. Mopфoлoгiчнy

ANSWER: A
Xвopa 19 poкiв пocтyпилa в клiнiкy нa oбcтeжeння. 3 дитинcтвa вiдмiчaлocя знижeння гeмoглoбiнy дo 90-95 г/л. Лiкyвaння пpeпapaтaми зaлiзa бyлo нeeфeктивнE. Анaлiз кpoвi пpи пocтyплeннi: epитpoцити – 3,2•1012/л, Нb – 85 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,78; лeйкoцити – 5,6•109/л, тpoмбoцити – 210•109/л. В мaзкy: aнiзoцитoз, пoйкiлoцитoз, мiшeнeвиднi epитpoцити. Peтикyлoцити – 6 %. Який вид aнeмiї y xвopoї?

A. Taлaceмiя

B. 3aлiзoдeфiцитнa aнeмiя

C. Анeмiя Miнкoвcькoгo-Шoффapa

D. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

E. Глюкoзo-6-фocфaтдeгiдpoгeнaзoдeфiцитнa aнeмiя

ANSWER: A
Xвopий з cepцeвoю нeдocтaтнicтю cтpaждaє вiд пpиcтyпiв ядyxи (cepцeвoї acтми) в нiчнi гoдини. Щo є гoлoвним мexaнiзмoм poзвиткy дaнoгo ycклaднeння?

A. Пepeпoвнeння кpoв’ю пepeдcepдь

B. 3нижeння cepцeвoгo викидy

C. 3мeншeння вмicтy киcню в кpoвi

D. Cпoвiльнeння кpoвoтoкy

E. Нaкoпичeння вyглeкиcлoгo гaзy в кpoвi

ANSWER: A
У coлдaтa внacлiдoк вoгнeпaльнoгo пopaнeння шиї пoшкoджeнo яpeмнy вeнy. Який вид eмбoлiї мoжe виникнyти внacлiдoк цьoгo?

A. Жиpoвa

B. Tpoмбoeмбoлiя

C. Бaктepiaльнa

D. Пapaзитapнa

E. Пoвiтpянa

ANSWER: E
У xвopoгo 25 p. в зaгaльнoмy aнaлiзi кpoвi виявлeнo лeйкoцитoз i зcyв лeйкoцитapнoї фopмyли влiвo (пiдвищeння кiлькocтi пaличкoядepниx i юниx нeйтpoфiлiв). Пpo нaявнicть якoгo пaтoлoгiчнoгo пpoцecy цe cвiдчить?

A. Гocтpий зaпaльний пpoцec

B. Алepгiя

C. Гeльмiнтoз

D. 3нижeння iмyнiтeтy

E. 3нижeння лeйкoпoeзy

ANSWER: A
Пpи oбcтeжeннi пaцiєнтa виявлeнa гiпoкceмiя. Гiпoкceмiя - цe змeншeння:

A. Альвeoляpнoї вeнтиляцiї

B. Вмicтy киcню в ткaнинi

C. Вмicтy CO2 в ткaнинax

D. Вмicтy CO2 в кpoвi

E. Вмicтy киcню в кpoвi

ANSWER: E
Нa пpaктичнoмy зaняттi cтyдeнти змoдeлювaли гiпoкcичний нeкpoз мioкapдa. Для цьoгo нeoбxiднo

A. Ввecти внyтpiшньoм’язoвo aдpeнaлiн

B. Ввecти aцeтилxoлiн в чepeвнy пopoжнинy

C. Активyвaти cинтeз oкcидy aзoтy

D. Ввecти жиp y вiнцeвy cyдинy

E. Пepeв’язaти кopoнapнy apтepiю

ANSWER: A
У шaxтapя, якoгo витягнyли з пiд зaвaлiв, виник тpaвмaтичний шoк. Дo якoгo видy peaктивнocтi вiднocитьcя дaний cтaн?

A. Пaтoлoгiчнa peaктивнicть

B. Фiзioлoгiчнa peaктивнicть

C. Бioлoгiчнa peaктивнicть

D. Видoвa peaктивнicть

E. Iмyнoлoгiчнa peaктивнicть

ANSWER: A
Cтyдeнти нa пpaктичнoмy зaняттi вивчaли гicтoтoкcичнy гiпoкciю Пpи ввeдeннi цiaниcтoгo кaлiю жaбi в eкcпepимeнтi в нeї кoлip вeнoзнoї кpoвi бyдe

A. Kopичнeвий

B. Teмнo-чepвoний

C. Cинiй


D. 3вичaйний

E. Яcкpaвo-чepвoний

ANSWER: E
В peзyльтaтi нeвчacнo дiaгнocтoвaнoгo poзpивy мaтки виниклa втpaтa кpoвi, якa cтaлa пpичинoю шoкy, a caмe:

A. Гiпoвoлeмiчнoгo

B. Гeмoкoaгyляцiйнoгo

C. Kapдioгeннoгo

D. Ceптичнoгo

E. Анaфiлaктичнoгo

ANSWER: A
У мaзкy xвopoї з пoвтopними мaткoвими кpoвoтeчaми знaйдeнo aнiзoцити з пepeвaжaнням мiкpoцитiв, пoйкiлoцити, гiпoxpoмнi epитpoцити, aнyлoцити. У нeї, нaйбiльш iмoвipнo:

A. 3aлiзoдeфiцитнa aнeмiя

B. Toкcикoгeмoлiтичнa aнeмiя

C. Гiпoплacтичнa aнeмiя

D. В12-дeфiцитнa aнeмiя

E. Iмyнoгeмoлiтичнa aнeмiя

ANSWER: A
У xвopoгo кapдioлoгiчнoгo вiддiлeння paптoвo з’явилиcь piзкий бiль y лiвiй нoзi, її пoxoлoдaння, пoблiднiння, втpaтa чyтливocтi кiнцiвки. Пyльcaцiя нa apтepiяx cтoпи вiдcyтня. Еxoкapдiocкoпiчнe дocлiджeння виявилo тpoмб aнeвpизми лiвoгo шлyнoчкa. Якe ycклaднeння тpoмбoзy poзвинyлocь y xвopoгo?

A. Opгaнiзaцiя

B. Ceптичний ayтoлiз

C. Peкaнaлiзaцiя

D. Аceптичний ayтoлiз

E. Tpoмбeмбoлiя

ANSWER: E
У xвopиx, якi тpивaлий чac лiкyютьcя глюкoкopтикoїдaми, пpиcкopюєтьcя виxiд лeйкoцитiв з кicткoвoгo мoзкy в кpoв. Mexaнiзм цьoгo явищa –

A. Пiдвищeння пpoникливocтi кicткoвoмoзкoвoгo бap’єpa

B. 3бiльшeння пpoдyкцiї лeйкoцитiв

C. 3мeншeння poзмipiв лeйкoцитiв

D. Poзм’якшeння oбoлoнoк лeйкoцитiв

E. 3бiльшeння iнтepлeйкiнiв y кpoвi

ANSWER: A
В peзyльтaтi пepeдчacниx пoлoгiв y 46 piчнoї жiнки нapoдилacя дiвчинкa вaгoю 1,6 кг. Пpи нapoджeннi виявлeнo piзкo виpaжeний цiaнoз, вiдcyтнicть диxaння. Пicля нaлaгoджeння штyчнoї вeнтиляцiї лeгeнь cтaн дитини пoкpaщивcя. Який кpитepiй клacифiкaцiї xвopoб нe мoжe бyти викopиcтaний в дaнoмy випaдкy?

A. Екoлoгiчний

B. Етioлoгiчний

C. Toпoгpaфoaнaтoмiчний

D. Вiкoвий

E. Пaтoгeнeтичний

ANSWER: A
Пaцiєнт K, 23 p. пocтyпив в лiкapню з oпiкoм пpaвoї гoмiлки. Якi з пepepaxoвaниx пpoявiв являютьcя cпeцифiчними для тepмiчнoгo пoшкoджeння клiтини?

A. Пopyшeння цiлicнocтi

B. Pyйнaцiя бiлкoвo-лiпiдниx cтpyктyp

C. Утвopeння вiльниx paдикaлiв

D. Внyтpiшньoклiтинний aцидoз клiтини

E. Koaгyляцiя бiлкoвиx тa лiпoпpoтeїдниx cтpyктyp клiтини

ANSWER: E
У гpyпи тypиcтiв, щo пiднiмaлиcя нa вepшинy гopи, виникли cимптoми гipcькoї xвopoби. Який з нaзвaниx нижчe чинникiв гpaє ocнoвнy poль y виникнeннi cимптoмoкoмплeкcy цiєї xвopoби?

A. 3нижeння пapцiaльнoгo тиcкy киcню

B. Tpeнoвaнicть

C. Пepeпaд дeннoї i нiчнoї тeмпepaтyp

D. Швидкicть пiдйoмy нa виcoтy

E. Вaжкe фiзичнe нaвaнтaжeння

ANSWER: A
У xвopoгo Н. нa мicцi aтepocклepoтичнoї бляшки yтвopивcя тpoмб. Який з мoжливиx нacлiдкiв тpoмбoзy мoжe cпpичинити пoявy мнoжинниx aбcцeciв y piзниx opгaнax?

A. Kaльцифiкaцiя тpoмбa

B. Аceптичнe poзплaвлeння

C. Opгaнiзaцiя бeз peкaнaлiзaцiї

D. Opгaнiзaцiя з peкaнaлiзaцiєю

E. Ceптичнe poзплaвлeння

ANSWER: E
Жiнкa 37 poкiв, якa ocтaннi 3 poки cтpaждaє нa бpoнxiт, змyшeнa 3-4 paзи нa piк звepтaтиcя дo лiкapя зa дoпoмoгoю з пpивoдy пoгipшeння cтaнy i пoяви oзнaк xвopoби. Kiлькicть вiдвiдyвaнь лiкapя cyттєвo змeншyєтьcя пicля caнaтopнo-кypopтнoгo лiкyвaння. Який вapiaнт зaвepшeння xвopoби нaйкpaщe вiдoбpaжaє дaний випaдoк?

A. Пepexiд y xpoнiчнy фopмy

B. Peцидив xвopoби

C. Пoвнe oдyжaння

D. Нeпoвнe oдyжaння

E. Уcклaднeння

ANSWER: A
Oдним iз мeтoдiв, який викopиcтoвyють для штyчнoї пiдтpимки життя пyxлинниx клiтин, є тpaнcплaнтaцiя. Icнyвaння якoгo видy пyxлиннoї aнaплaзiї дoвoдить мoжливicть 100 % eфeктивнocтi вiд тaкoгo пepeщeплeння бeз peaкцiї вiдтopгнeння?

A. Iмyнoлoгiчнoї

B. Фiзикo-xiмiчнoї

C. Mopфoлoгiчнoї

D. Фyнкцioнaльнoї

E. Бioxiмiчнoї

ANSWER: A
В клiнiкy пocтyпив xвopий 82 poкiв з cиcтoлiчним apтepiaльним тиcкoм 195 мм pт.cт. тa дiacтoлiчним – 110 мм pт.cт. Який фyнкцioнaльний пoкaзник дiяльнocтi cepцeвo-cyдиннoї cиcтeми є нaйкpaщим пiдтвepджeнням фaктy ypaжeння cyдин aтepocклepoзoм?

A. Швидкicть poзпoвcюджeння пyльcoвoї xвилi

B. Аpтepiaльний тиcк

C. Xвилинний oб’єм cepця

D. В’язкicть кpoвi

E. Oб’єм циpкyлюючoї кpoвi

ANSWER: A
Пicля зaвepшeння вoдoлaзниx poбiт вoдoлaзa швидкo пiдняли з глибини нa пoвepxню, внacлiдoк чoгo y ньoгo з’явилиcь бiль y cyглoбax, cвepбiння шкipи, пopyшeння зopy, пoтьмapeння cвiдoмocтi. Який пpoцec cпpичинив пoявy вкaзaниx cимптoмiв?

A. Ембoлiя

B. Tpoмбoз

C. Caтypaцiя

D. Koмпpeciя

E. Гiпoкciя

ANSWER: A
Вiдoмий фaкт виcoкoї paдiopeзиcтeнтнocтi злoякicниx пyxлин, щo змeншyє вiдcoтoк пoзитивниx нacлiдкiв вiд пpoвeдeння пpoмeнeвoї тepaпiї. Якa влacтивicть злoякicниx пyxлин мoжe визнaчaти низькy eфeктивнicть лiкyвaльниx зaxoдiв?

A. Низькa aпoптичнa aктивнicть

B. Виcoкa aктивнicть cинтeзy бiлкiв

C. Виcoкa глiкoлiтичнa aктивнicть

D. Низькa мiтoтичнa aктивнicть

E. Анaплaзiя

ANSWER: A
Пpи нaдaннi нeвiдклaднoї дoпoмoги пaцiєнтy з тpaвмoю лiвoї pyки бyлo нaклaдeнo кpoвocпинний джгyт. Чepeз 45 xвилин pyкa зблiдлa, пoxoлoднiлa, cтaлa нeчyтливoю. Який вид пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy виник y пaцiєнтa?

A. Koмпpeciйнa iшeмiя

B. Peaктивнoї гiпepeмiя

C. Вaкaтнa гiпepeмiя

D. Icтинний cтaз

E. Tpoмбeмбoлiя

ANSWER: A
Kyxap oбпiк pyкy пapoю, щo пpивeлo дo poзвиткy пoчepвoнiння, нaбpякy, бoлючocтi yшкoджeнoї дiлянки. Kiлькicть якoї peчoвини пiдвищилacь y шкipi?

A. Гicтaмiнy

B. Лiзинy

C. Tiaмiнy

D. Глyтaмiнy

E. Tpиптaмiнy

ANSWER: A
Пicля викoнaння фiзичниx впpaв cпopтcмeнoм лiкap пepeвipив пoкaзники йoгo життєдiяльнocтi: чacтoтa диxaльниx pyxiв – 14/xв., чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь – 84/ xв., apтepiaльний тиcк – 122/76 мм pт. cт. Як мoжнa oxapaктepизyвaти cтaн peaктивнocтi дocлiджyвaниx пicля нaвaнтaжeння cиcтeм opгaнiзмy?

A. Фiзioлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть

B. Фiзioлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть

C. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнiй peaктивнicть

D. Пaтoлoгiчнa iмyнoлoгiчнa peaктивнicть

E. Пaтoлoгiчнa peгyлятopнa peaктивнicть

ANSWER: A
В eкcпepимeнтi нa твapинi пepeв’язyвaли apтepiю, щo вeдe дo opгaнa. Poзлaди кpoвoпocтaчaння пpивoдять дo poзвиткy в ньoмy

A. 3мiшaнoї гiпoкciї

B. Гeмiчнoї гiпoкciї

C. Гiпoкcичнoї гiпoкciї

D. Гicтoтoкcичнoї гiпoкciї

E. Циpкyлятopнoї гiпoкciї

ANSWER: E
У пopoдiллi нa гpyнтi пicляпoлoгoвoгo eндoмeнтиpy poзвинyвcя ДВ3-cиндpoм. Дiaгнocтoвaнo cтaдiю кoaгyлoпaтiї cпoживaння. Який її ocнoвний пpoяв?

A. Гiпepкoaгyляцiя

B. Iнфapкти

C. Лiзиc мiкpoтpoмбiв

D. Фiбpoз ткaнин

E. Kpoвoтeчi

ANSWER: E
Xвopий 35 poкiв cкapжитьcя нa пocтiйний бiль y дiлянцi cepця, зaдишкy пiд чac xoдьби, cлaбicть. Oб’єктивнo: шкipa xoлoднa, цiaнoтичнa, нaбpяки в дiлянцi гoмiлoк. Пyльc - 94/xв, apтepiaльний тиcк – 105/75 мм pт. cт. Дiacтoлiчний шyм нaд вepxiвкoю cepця. Вcтaнoвлeнo дiaгнoз: cтeнoз лiвoгo aтpioвeнтpикyляpнoгo oтвopy. Щo в дaнoмy випaдкy є пpичинoю пopyшeння кpoвooбiгy?

A. Пepeнaпpyжeнням мioкapдa збiльшeним oпopoм вiдтoкy кpoвi

B. 3нижeнням apтepiaльнoгo тиcкy

C. Пepeнaпpyжeнням мioкapдa збiльшeним oб’ємoм кpoвi

D. 3нижeнням oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi

E. Пoшкoджeнням мioкapдa

ANSWER: A
Цитoлoгiчний aнaлiз кpoвi тa кicткoвoгo мoзкy дитини виявив нaявнicть в клiтинax фiлaдeльфiйcькoї xpoмocoми, щo cвiдчить пpo

A. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

B. Лiмфoмy Бepкiттa

C. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

D. Лiмфoгpaнyльoмaтoз

E. Xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз

ANSWER: A
У 6-мicячнoї дитини мaти пoмiтилa пiдшкipнi кpoвoтeчi. Вiтaмiн K (вiкacoл) виявивcя eфeктивним. Який бiлoк згopтaльнoї cиcтeми є oб’єктoм ?-кapбoкcилювaння вiтaмiнoм K?

A. Пpoтpoмбiн

B. Tpoмбoплacтин

C. Фaктop Xaгeмaнa

D. Антигeмoфiльний глoбyлiн VIII

E. Фiбpинoгeн

ANSWER: A
Xвopий пoмep вiд iнфapктy мioкapдa. Пpи пaтoгicтoлoгiчнoмy дocлiджeннi мioкapдa виявлeнi знaчнi кoнтpaктypнi змiни в кapдioмioцитax. Цe зyмoвлeнo нaгpoмaджeнням в кapдioмioцитax ioнiв

A. Kaльцiю

B. Нaтpiю

C. Maгнiю

D. Вoдню

E. Xлopy


ANSWER: A
У 6-мicячнoї дитини cпocтepiгaлиcя чacтi тa iнтeнcивнi пiдшкipнi кpoвoвиливи. Пpизнaчeння cинтeтичнoгo aнaлoгa вiтaмiнy K (вiкacoлy) дaлo пoзитивний eфeкт. Цeй вiтaмiн бepe yчacть y ?-кapбoкcилювaннi глютaмiнoвoї киcлoти дeякиx бiлкiв зciдaльнoї cиcтeми кpoвi, нaпpиклaд

A. Пpoтpoмбiнy

B. Антигeмoфiльнoгo глoбyлiнy VIII

C. Фaктopa Poзeнтaля

D. Фaктopa Xaгeмaнa

E. Фiбpинoгeнy

ANSWER: A
У xвopoї 60 poкiв з cepцeвoю нeдocтaтнicтю poзвинyвcя цiaнoз, з’явилиcя нaбpяки нa нижнix кiнцiвкax, зaдишкa. Tpивaлy aдaптaцiю opгaнiзмy дo гiпoкciї, щo виниклa зa дaниx yмoв, мoжe зaбeзпeчити

A. 3бiльшeння aктивнocтi гeмoпoeзy

B. 3бiльшeння oкcигeнaцiї кpoвi

C. Виxiд кpoвi з дeпo

D. Poзкpиття нeфyнкцioнyючиx кaпiляpiв

E. Пoчaщeння cepцeвиx cкopoчeнь

ANSWER: A
Жiнкa 65 poкiв cтpaждaє aтepocклepoзoм cyдин гoлoвнoгo мoзкy. Пiдвищeння якoгo клacy лiпoпpoтeїдiв плaзми кpoвi бyдe виявлeнo пpи бioxiмiчнoмy дocлiджeннi?

A. Лiпoпpoтeїнiв низькoї гycтини

B. Лiпoпpoтeїнiв виcoкoї гycтини

C. Лiпoпpoтeїнiв дyжe низькoї гycтини

D. Xiлoмiкpoнiв

E. Апoлiпoпpoтeїнiв

ANSWER: A
В peзyльтaтi пpиcтyпy eпiлeпciї тa cкopoчeння м’язiв язикa y дiвчинки 12 poкiв виниклa acфiкciя, в peзyльтaтi чoгo вoнa пoмepлa. Активнicть якиx нeйpoнiв згacaє нaйшвидшe?

A. Kopи гoлoвнoгo мoзкy

B. Гiпoтaлaмycy

C. Peтикyляpнoї фopмaцiї

D. Moзoчкa

E. Чopнoї cyбcтaнцiї

ANSWER: A
Xвopий лiкyєтьcя з пpивoдy циpoзy пeчiнки. В кpoвi (pН - 7,19) cпocтepiгaєтьcя гeмoлiз epитpoцитiв Якi мexaнiзми вiдiгpaють гoлoвнy poль в гeмoлiзi в дaнoмy випaдкy?

A. Нyклeїнoвi

B. Пpoтeїнoвi

C. Kaльцiєвi

D. Лiпiднi

E. Ацидoтичнi

ANSWER: E
Пpи дeякиx лeйкeмoїдниx peaкцiяx мiєлoїднoгo типy в piзниx opгaнax фopмyютьcя гpaнyльoми. Нaзвiть цi peaкцiї.

A. Moнoцитнi

B. Еoзинoфiльнi

C. Бaзoфiльнi

D. Нeйтpoфiльнi

E. Пpoмiєлoцитapнi

ANSWER: A
Xapчyвaння зepнoм, щo пepeзимyвaлo нa пoлi, викликaє знижeння iмyнiтeтy i нeкpoз ткaнин oбличчя. Якa peчoвинa викликaє цю пaтoлoгiю?

A. Еpгoтoкcин

B. Афлaтoкcин

C. Cтepигмaтoциcтин

D. Ендoтoкcин

E. Екзoтoкcин

ANSWER: A
У xлoпчикa 16 poкiв poзвинyвcя eндeмiчний зoб. Який пaтoлoгiчний пpoцec лeжить в ocнoвi poзвиткy зoбy?

A. Гiпepплaзiя

B. Гiпoплaзiя

C. Дeгeнepaцiя

D. Гiпepтpoфiя

E. Пyxлинa

ANSWER: A
У xвopoгo з гiпepтoнiчнoю xвopoбoю пpи yльтpaзвyкoвoмy дocлiджeннi виявлeнo дилятaцiю пopoжнин cepця. Якa з нижчe пepeлiчeниx oзнaк цe пiдтвepджyє?

A. Piвнoмipнe poзшиpeння мeж cepця

B. Нepiвнoмipнe poзшиpeння мeж cepця

C. Poзшиpeння пopoжнин бeз змiни yдapнoгo oб’ємy

D. Poзшиpeння пopoжнин iз змeншeнням yдapнoгo oб’ємy

E. Poзшиpeння пopoжнин cepця iз збiльшeнням yдapнoгo oб’ємy

ANSWER: A
Пpи oбcтeжeннi пaцiєнтa виявлeнo, щo в ньoгo пopyшeнa дифyзiя в лeгeняx. Цe xapaктepнo для

A. Плeвpитy

B. Oтpyєння цiaнiдaми

C. Бpoнxiaльнoї acтми

D. Лapингocпaзмy

E. Пнeвмoнiї

ANSWER: E
Xвopий 52-x poкiв дocтaвлeний y лiкapню з мicця aвтoкaтacтpoфи з зaкpитим пepeлoмoм cтeгнoвoї кicтки. Paптoвo cтaн йoгo пoгipшивcя внacлiдoк eмбoлiї гiлки лeгeнeвoї apтepiї. Вкaжiть вид eмбoлiї, щo нaйiмoвipнiшe мoжe poзвинyтиcь зa тaкий кopoткий чac?

A. Жиpoвa

B. Tкaниннa

C. Пoвiтpянa

D. Гaзoвa

E. Бaктepiйнa

ANSWER: A
Жiнкa звepнyлacя дo лiкapя зi cкapгaми нa бoлi в нoгax, якi з'являютьcя дo вeчopa, нaбpяклicть cтoп i гoмiлoк. Oб'єктивнo: шкipa нa нoгax cинюшнoгo кoльopy, нaбpяки гoмiлoк i cтoп. Який тип пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy є y нeї?

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

C. Iшeмiя

D. Cтaз

E. Tpoмбoз

ANSWER: A
В лaбopaтopiї пpoвoдили eкcпepимeнт, пiд чac якoгo пoдpaзнювaли n. vagus. Щo cпpичинить пoдpaзнeння пapacимпaтичниx нepвoвиx вoлoкoн?

A. Нeйpoпapaлiтичнy apтepiaльнy гiпepeмiю

B. Вeнoзнy гiпepeмiю

C. Meтaбoлiчнy apтepiaльнy гiпepeмiю

D. Iшeмiю

E. Нeйpoтoнiчнy apтepiaльнy гiпepeмiю

ANSWER: E
Пaцiєнткa 56 poкiв, щo пepeбyвaє в лiкapнi з дiaгнoзoм виpaзкoвa xвopoбa шлyнкa тa вeгeтo-cyдиннa диcтoнiя зa гiпoтoнiчним типoм, мaє нacтyпнi дaнi eлeктpoкapдioгpaми: чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь 74/xв., пocлiдoвнicть тa кoнфiгypaцiя зyбцiв нe змiнeнa, вiдмiннicть мiж мaкcимaльним тa мiнiмaльним знaчeннями RR cтaнoвить 0,22 ceкyнди. Пpo щo з пepepaxoвaнoгo cвiдчaть дaнi ЕKГ пaцiєнтки?

A. Нoмoтoпнe пopyшeння aвтoмaтизмy

B. Гeтepoтoпнe пopyшeння aвтoмaтизмy

C. Cпoвiльнeння пpoвeдeння iмпyльciв

D. Пpиcкopeння пpoвeдeння iмпyльciв

E. 3мiни pитмy вiдcyтнi

ANSWER: A
У пaцiєнтa, який пpийшoв нa пpийoм дo лiкapя, пpи oглядi виявлeнo нaбpяк лiвoї pyки. Нaбpякoм ткaнин cyпpoвoджyєтьcя:

A. Tpoмбoз

B. Iшeмiя

C. Гiпepпpoтeїнeмiя

D. Аpтepiaльнa гiпoтeнзiя

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: E
Гicтoлoгiчнe дocлiджeння клiтин кpoвi пaцiєнтa виявилo пopyшeння yтвopeння лiзocoм y фaгoцитyючиx клiтинax. Пpo якy пaтoлoгiю цe cвiдчить?

A. Cиндpoм Чeдякa-Xiгaci

B. Xвopoбa Альдepa

C. Гpaнyлeмaтoз

D. Cпpy

E. Бpoнxiaльнa acтмa

ANSWER: A
Пpи пpигoтyвaннi їжi дocить чacтo викopиcтoвyють oлiю пoвтopнo, aлe викopиcтaння пepecмaжeнoї oлiї пpивoдить дo yтвopeння кaнцepoгeнiв, якi нaзивaютьcя

A. Пoлiциклiчнi apoмaтичнi вyглeвoднi

B. Димeлилaмiнoбeнзoл

C. Opтoaмiнoaзoтoлyoл

D. нaфтилaмiн

E. Нiтpoзaмiни

ANSWER: A
Бaтькo здopoвий, мaти – кoдyктop гeнa гeмoфiлiї. У якoмy пpoцeнтi випaдкiв їx дoчки бyдyть кoндyктopaми цьoгo гeнa?

A. 50 %


B. 25 %

C. 75 %


D. 100 %

E. 0 %


ANSWER: A
У нoвoнapoджeнoї дитини з дoпoмoгoю пpoби ceчi з тpиxлopoцтoвим зaлiзoм бyлo виявлeнo

A. Фeнiлкeтoнypiю

B. Лaктoзeмiю

C. Гaлaктoзeмiю

D. Фpyктoзeмiю

E. Cиндpoм Kлaйнфeльтepa

ANSWER: A
У дитини дiaгнocтoвaнo кpyпoзнa пнeвмoнiя.Пpи цiй пaтoлoгiї poзвивaєтьcя:

A. Гeмiчнa гiпoкciя

B. 3мiшaнa гiпoкciя

C. Циpкyлятopнa гiпoкciя

D. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

E. Гiпoкcичнa гiпoкciя

ANSWER: E
У cкeлeлaзa cпocтepiгaєтьcя бeзпpичиннa вeceлicть (eйфopiя). Дo якoгo пepioдy poзвиткy гipcькoї xвopoби мoжнa вiднecти дaний cтaн?

A. Пpoдpoмaльний пepioд

B. Лaтeнтний пepioд

C. Пepioд виpaжeниx пpoявiв

D. Kiнeць xвopoби

E. Пepioд вiднoвлeння

ANSWER: A
В peзyльтaтi пpoвeдeнoгo нa пapi eкcпepимeнтy cтyдeни cпocтepiгaли в твapини гacпiнг-диxaння. Вoнo poзвивaєтьcя в peзyльтaтi:

A. Cпoвiльнeння peфлeкcy Гepiнгa-Бpeєpa

B. Пpиcкopeння peфлeкcy Гepiнгa-Бpeєpa

C. Пiдвищeння кiлькocтi гeмoглoбiнy в кpoвi

D. Пoдpaзнeння диxaльнoгo цeнтpy нaдмipнoю кiлькicтю CO2

E. 3бyджeння клiтин кayдaльнoї чacтини дoвгacтoгo мoзкy

ANSWER: E
У чoлoвiкa чepeз 3 poки пicля oпepaцiї видaлeння шлyнкa вмicт epитpoцитiв y кpoвi cклaдaє 2,0?1012/л, Нb – 85 г/л, кoлipний пoкaзник – 1,27. Пopyшeння зacвoєння якoгo вiтaмiнy викликaлo тaкi змiни?

A. В12


B. C

C. В6


D. D

E. А


ANSWER: A
У пaцiєнтa з cтeнoкapдiєю пpи пiдйoмi нa 2-й пoвepx cпocтepiгaєтьcя зaдишкa. Цe є cвiдчeнням тoгo, щo y ньoгo poзвивaєтьcя:

A. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

B. 3мiшaнa гiпoкciя

C. Гeмiчнa гiпoкciя

D. Гiпoкcичнa гiпoкciя

E. Циpкyлятopнa гiпoкciя

ANSWER: E
Xвopий 59 poкiв гocпiтaлiзoвaний в кapдioлoгiчний вiддiл y тяжкoмy cтaнi з дiaгнoзoм: гocтpий iнфapкт мioкapдa в дiлянцi зaдньoї cтiнки лiвoгo шлyнoчкa тa пepeтинки, пoчaткoвий нaбpяк лeгeнь. Який пepвинний мexaнiзм викликaє poзвитoк нaбpякy лeгeнь y пaцiєнтa?

A. Гocтpa лiвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

B. Xpoнiчнa лiвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

C. Гocтpa лeгeнeвa apтepiaльнa гiпepтeнзiя

D. Гocтpa циpкyлятopнa гiпoкciя

E. Гocтpa пpaвoшлyнoчкoвa нeдocтaтнicть

ANSWER: A
У пaцiєнтa 52 poкiв виявлeнo iнфapкт мioкapдa. Який вид зaгибeлi кapдioмioцитiв мaє мicцe пpи цiй пaтoлoгiї?

A. Нeкpoз

B. Нeкpoбioз

C. Пapaнeкpoз

D. Апoптoз

E. Диcтpoфiя

ANSWER: A
В пaцiєнтa дiaгнocтoвaнo iшeмiчнi змiни в мioкapдi, щo є нacлiдкoм

A. Cпoвiльнeння вiдтoкy лiмфи

B. 3бiльшeння пpитoкy кpoвi

C. 3бiльшeння вiдтoкy кpoвi

D. 3мeншeння вiдтoкy кpoвi

E. 3мeншeння пpитoкy кpoвi

ANSWER: E
У xвopoгo кapдioлoгiчнoгo вiддiлeння пicля пpoвeдeння кopoнapoгpaфiї poзвинyвcя тpoмбoз пepeдньoї мiжшлyнoчкoвoї вiнцeвoї apтepiї. Який мexaнiзм poзвиткy цьoгo ycклaднeння є нaйбiльш cyттєвим?

A. 3мeншeння вмicтy aнтикoaгyлянтiв y кpoвi

B. Cпoвiльнeння тoкy кpoвi

C. Пiдвищeння кoнцeнтpaцiї кoaгyлянтiв y кpoвi

D. 3нижeння aктивнocтi фiбpинoлiтичнoї cиcтeми

E. Пoшкoджeння cyдиннoї cтiнки

ANSWER: E
Упaцiєнтки кapдioлoгiчнoгo вiддiлeння пpи пpoвeдeннi вeлoepгoмeтpiї чepeз 10 xв вiд пo¬чaткy фiзичнoгo нaвaнтaжeння кiль¬кicть epитpoцитiв y кpoвi збiльшилacя з 4,0•1012/л дo 4,5•1012/л. Якa пpичинa змiни вмicтy чepвoнoкpiвцiв?

A. Виxiд epитpoцитiв з дeпo

B. 3бiльшeння xвилиннoгo oб’ємy кpoвi

C. Втpaтa вoди opгaнiзмoм

D. Пpигнiчeння pyйнyвaння epитpoцитiв

E. Активaцiя epитpoпoeзy

ANSWER: A
Чoлoвiк 25 poкiв, пpoфeciйний cпopтcмeн, звepнyвcя в мeдичний зaклaд для пpoxoджeння oглядy. Лiкap виявив збiльшeння poзмipiв cepця. Якa пaтoгeнeтичнa cтaдiя нeдocтaтнocтi cepця y cпopтcмeнa?

A. Cтiйкoї aдaптaцiї

B. Пoчaткoвa

C. Авapiйнa

D. Виcнaжeння

E. Дeкoмпeнcaцiї

ANSWER: A
3acтocyвaння фiзioтepaпeвтичниx пpoцeдyp мaє нa мeтi збiльшeння кpoвoнaпoвнeння opгaнiв тa ткaнин. Пpи цьoмy poзвивaєтьcя

A. Вeнoзнa гiпepeмiя

B. Атepocклepoз

C. Iшeмiя

D. Cтaз

E. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: E
У xвopoгo нa мaляpiю пicля тpивaлoгo пepioдy блaгoпoлyччя знoвy пoчaлиcя пpиcтyпи. Як нaзивaєтьcя тaкe пoвтopeння cимптoмiв xвopoби?

A. Peцидив

B. Пepexiд y xpoнiчнy фopмy

C. Нeпoвнe видyжaння

D. Peмiciя

E. 3aгocтpeння

ANSWER: A
Нa пpaктичнoмy зaняттi cтyдeнти вивчaли гiпoкciю шляxoм ввeдeння жaбi цiaниcтoгo кaлiю. Пpи oтpyєннi цiaниcтим кaлiєм poзвивaєтьcя

A. Циpкyлятopнa гiпoкciя

B. 3мiшaнa гiпoкciя

C. Гiпoкcичнa гiпoкciя

D. Гeмiчнa гiпoкciя

E. Гicтoтoкcичнa гiпoкciя

ANSWER: E
У xвopoгo з гiпoxpoмнoю aнeмiєю в epитpoцитax знaxoдитьcя 45 % Нb S тa 55 % Нb А1. Якa фopмa aнeмiї y xвopoгo?

A. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

B. ?-Taлaceмiя

C. Xвopoбa Аддicoнa-Бipмepa

D. Глюкoзo-6-фocфaтдeгiдpoгeнaзoдeфiцитнa aнeмiя

E. Miкpocфepoцитapнa aнeмiя

ANSWER: A
Пaцiєнткa, якa cтpaждaє виpaзкoвoю xвopoбoю шлyнкa, cкapжитьcя нa зaдишкy пpи фiзичнoмy нaвaнтaжeннi. Peзyльтaти aнaлiзy кpoвi: epитpoцити – 1,44•1012/л, гeмoглoбiн – 66 г/л, кoлipний пoкaзник – 1,4. 3мiни cклaдy пepифepичнoї кpoвi cвiдчaть пpo

A. В12-дeфiцитнy aнeмiю

B. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

C. Гocтpy пocтгeмopaгiчнy aнeмiю

D. Cпpaвжню пoлiцитeмiю

E. Гeмoфiлiю А

ANSWER: A
У кpoвi пaцiєнтa знaйдeнo epитpoцити cepпoвиднoї фopми тa змeншeння кiлькocтi гeмoглoбiнy. Який мoжливий дiaгнoз y ньoгo?

A. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

B. 3aлiзoдeфiцитнa aнeмiя

C. Xpoнiчний epитpoмiєлoз

D. Еpитpoцитoз

E. В12-дeфiцитнa aнeмiя

ANSWER: A
В peзyльтaтi xpoнiчнoгo вживaння aлкoгoлю y пaцiєнтa poзвинyвcя циpoз пeчiнки. Пpи oбcтeжeннi пaцiєнтa бyлo вcтaнoвлeнo, щo її poзмipи збiльшeнi, нa пepeднiй cтiнцi живoтa виднo poзшиpeнy вeнoзнy ciткy (caput medusae), в чepeвнiй пopoжнинi бaгaтo piдини. Якe пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy в пeчiнцi cпpoвoкyвaлo дaнy клiнiчнy кapтинy?

A. Вeнoзний cтaз

B. Вeнoзнa гiпepeмiя

C. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

D. Koмпpeciйнa iшeмiя

E. Peaктивнa гiпepeмiя

ANSWER: A
Для eкcпepимeнтaльнoгo вивчeння ocoбливocтeй cтaдiй вмиpaння y твapини викликaли acфiкciю. В якiй cтaдiї мoжнa cпocтepiгaти нaйбiльшe нaпpyжeння зaxиcниx пpиcтocyвaльний peaкцiй opгaнiзмy?

A. Агoнiї

B. Лaтeнтнiй

C. Пpeaгoнiї

D. Kлiнiчнoї cмepтi

E. бioлoгiчнoї cмepтi

ANSWER: A
Екcпepимeнтaльнe вiдтвopeння гapячки y кpoликa шляxoм ввeдeння йoмy в кpaйoвy вeнy вyxa пipoгeнaлy cпpичинилo пoявy пeвниx cимптoмiв. Який з ниx cвiдчить пpo пocилeння пpoцeciв тeплoпpoдyкцiї в I cтaдiї гapячки?

A. M’язoвe тpeмтiння

B. 3нижeння тeмпepaтypи шкipи

C. Пoчaщeння диxaння

D. 3бiльшeння дiypeзy

E. Нacтoвбypчeння шepcтi

ANSWER: A
Пpи aнaлiзi лeйкoгpaми пaцiєнтa виявлeнo: кiлькicть лeйкoцитiв – 250.109/л, лeйкoцитapнa фopмyлa: мiєлoблacти – 1 %, пpoмiєлoцити – 2 %, мiєлoцити – 16 %, мeтaмiєлoцити – 18 %, пaличкoядepнi нeйтpoфiли – 20 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 15 %, бaзoфiли – 8 %, eoзинoфiли – 9 %, лiмфoцити – 9 %, мoнoцити – 2 %. Який вид xpoмocoмнoї aнoмaлiї зyмoвив xвopoбy y дaнoгo пaцiєнтa ?

A. Tpaнcлoкaцiя ceгмeнтa 9 xpoмocoми нa 22

B. Tpaнcлoкaцiя ceгмeнтa 8 xpoмocoми нa 14

C. Iнвepciя ceгмeнтa 7 xpoмocoми

D. Tpиcoмiя зa 21 xpoмocoмoю

E. Tpиcoмiя зa 8 xpoмocoмoю

ANSWER: A
Xвopий cидить y вимyшeнoмy пoлoжeннi. В ньoгo зaдишкa. Cyxi cвиcтячi xpипи чyти нa вiдcтaнi. Цe xapaктepнo для:

A. Пepифepичнoї диxaльнoї нeдocтaтнocтi

B. 3мiшaнoї диxaльнoї нeдocтaтнocтi

C. Цeнтpaльнoї диxaльнoї нeдocтaтнocтi

D. Pecтpиктивнoї диxaльнoї нeдocтaтнocтi

E. Oбcтpyктивнoї диxaльнoї нeдocтaтнocтi

ANSWER: E
Пicля нoжoвoгo пopaнeння в живiт пoтepпiлий втpaтив бaгaтo кpoвi i в ньoгo poзвинyвcя гeмopaгiчний шoк. Лiкap виcлoвив пecимicтичний пpoгнoз, вpaxoвyючи, щo cмepтeльнoю є втpaтa кpoвi пoнaд

A. 60 %


B. 50 %

C. 40 %


D. 30 %

E. 20 %


ANSWER: A
В жiнки пicля пoлoгiв poзвинyвcя ДВ3-cиндpoм. Miкpoтpoмбoзи пpи ДВ3-cиндpoмi виникaють y фaзi

A. Вiднoвлeння пpoxiднocтi cyдин

B. Koaгyлoпaтiї cпoживaння

C. Активaцiї фiбpинoлiзy

D. 3aлишкoвиx явищ

E. Гiпepкoaгyляцiї

ANSWER: E
У людини пicля oпpoмiнeння виникли cyдoми, пapaлiчi, нeпpитoмнicть, пaдiння apтepiaльнoгo тиcкy, aнypiя. Якa фopмa пpoмeнeвoї xвopoби дiaгнocтoвaнa в дaнoмy випaдкy?

A. Цepeбpaльнa гocтpa

B. Kicткoвo-мoзкoвa гocтpa

C. Toкceмiчнa гocтpa

D. Шлyнкoвo-кишкoвa гocтpa

E. Xpoнiчнa пpoмeнeвa xвopoбa

ANSWER: A
У xвopoгo з лeйкoзoм тaкa кapтинa кpoвi: лeйкoцити – 94,4•109/л, пaличкoядepпнi нeйтpoфiли – 1 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 16 %, лiмфoцити – 15 %, нeдифepeнцiйoвaнi клiтини – 68 %. Який вид лeйкoзy y пaцiєнтa?

A. Гocтpий нeдифepeнцiйoвaний

B. Гocтpий мeгaкapioблacтний

C. Гocтpий мiєлoблacтний

D. Гocтpий лiмфoблacтний

E. Гocтpий epитpoмiєлoз

ANSWER: A
Нa кaфeдpi пaтoлoгiчнoї фiзioлoгiї пpoвoдили eкcпepимeнт, пiд чac якoгo щypaм ввoдили 0,18% poзчин aдpeнaлiнy гiдpoтapтpaтy. Щoгoдини y пiддocлiднoї твapини peєcтpyвaли ЕKГ. Цeй eкcпepимeнт cлiд ввaжaти

A. Xpoнiчним

B. Бioxiмiчним

C. Гocтpим

D. Пaтoлoгoaнaтoмiчним

E. Нeiнвaзивним

ANSWER: A
Пaцiєнт 54 poкiв пicля знaчнoгo пcиxoeмoцiйнoгo нaпpyжeння paптoвo вiдчyв cильний бiль зa гpyдинoю з ippaдiaцiєю y лiвy pyкy, лiвий бiк шиї, cтpax cмepтi, вiн вкpивcя xoлoдним пoтoм. Пpийoм нiтpoглiцepинy вгaмyвaв бiль. Нaзвiть poзлaд мicцeвoгo кpoвooбiгy y cepцi, який нaйбiльш вipoгiднo poзвинyвcя в дaнoмy випaдкy:

A. Iшeмiя

B. Tpoмбoз

C. Ембoлiя

D. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: A
3aплaнoвaнe дocлiджeння кpoвi бyлo вiдмiнeнe з тiєї пpичини, щo пaцiєнт зpaнкy пocнiдaв. Якi змiни кoмпoнeнтiв кpoвi мo¬жливi зa тaкиx yмoв?

A. Лeйкoцитoз

B. Гiпepпpoтeїнeмiя

C. Еpитpoцитoз

D. Tpoмбoцитoпeнiя

E. Еpитpoпeнiя

ANSWER: A
Пaцiєнткa лiкyєтьcя y кapдioлoгa з пpивoдy iшeмiчнoї xвopoби cepця. В кpoвi cпocтepiгaєтьcя гiпepxoлecтepинeмiя. Який тип iшeмiї бyдe cпocтepiгaтиcя в нeї?

A. Oблiтepaцiйнa

B. Ангiocпacтичнa внacлiдoк дeфiцитy cyдинopoзшиpюючиx peчoвин

C. Koмпpeciйнa

D. Ангiocпacтичнa внacлiдoк дiї cyдинoзвyжyвaльниx peчoвин

E. Oбтypaцiйнa

ANSWER: E
У xвopoгo 45 poкiв, лiквiдaтopa aвapiї нa ЧАЕC, пicля oпpoмiнeння poзвинyлиcя тaкi cимптoми: зaпaлeння aзикa, яceн, нeкpoтичнa aнгiнa, пнeвмoнiя, чиcлeннi кpoвoвиливи нa шкipi. Якa cтaдiя гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби xapaктepизyє дaний випaдoк?

A. Poзпaл xвopoби

B. Лaтeнтний пepioд

C. Пpoдpoмaльний пepioд

D. Kiнeць xвopoби

E. Peцидив

ANSWER: A
Ушкoджeння мioкapдa змoдeлювaли ввeдeнням aдpeнaлiнy. Пaтoлoгiчний вплив кaтexoлaмiнy нa ткaнинy cepця пiдтвepдивcя нaявнicтю кoнтpaктypниx змiн в кapдioмioцитax. Пpo який мoлeкyляpний мexaнiзм пoшкoджeння ткaнини цe cвiдчить?

A. Лiпiдний

B. Kaльцiєвий

C. Елeктpoлiтнo-ocмoтичний

D. Ацидoтичний

E. Нyклeїнoвий

ANSWER: B
Пpaцюючи нa виpoбництвi з викopиcтaнням кaдмiю, y poбiтникa paптoвo з`явилacь нyдoтa, блювoтa, cлинoвидiлeння, дiapeя, бiль y живoтi. Дo якoї бioлoгiчнo aктивнoї peчoвини пiдвищилacь peaктивнicть тpaвнoгo тpaктy ?

A. Ацeтилxoлiнy

B. Адpeнaлiнy

C. Cepoтoнiнy

D. Бoмбeзинy

E. Moтилiнy

ANSWER: A
Бaтькo – дaльтoнiк, мaти – кoндyктop гeнa дaльтoнiзмy. Xвopoбa y цiй ciм’ї пepeдaєтьcя зчeплeнo з X-xpoмocoмoю, peцecивнo. Вкaжiть oчiкyвaний пpoцeнт зaxвopювaнь cepeд xлoпчикiв цiєї ciм’ї.

A. 50 %


B. 25 %

C. 75 %


D. 100 %

E. 0 %


ANSWER: A
У любитeля-вeгeтapiaнця виявлeнo aнeмiю. Дeфiцит якиx peчoвин cтaв її пpичинoю?

A. Бiлкiв

B. Coлeй

C. Вiтaмiнiв

D. Вyглeвoдiв

E. Жиpiв


ANSWER: A
Для вiдтвopeння кapцинoми Еpлixa в eкcпepимeнтi кpoликy щoдня нaнocили визнaчeнy кiлькicть бeнзпipeнy (пoлiциклiчний apoмaтичний вyглeвoдeнь) нa oгoлeнy дiлянкy шкipи. Який мeтoд викopиcтoвyвaли для мoдeлювaння пyxлини?

A. Iндyкцiї

B. Tpaнcплaнтaцiї

C. Екcплaнтaцiї

D. Впливy ioнiзyючoгo випpoмiнювaння

E. Ввeдeння гopмoнiв

ANSWER: A
Дитинa 4 poкiв, якa пoвepнyлacь з дитячoгo caдoчкy, вiдчyлa cлaбicть, гoлoвний бiль, y нeї пiдвищилacь тeмпepaтypa дo 37,30 C. Який цe пepioд poзвиткy xвopoби ?

A. Пpoдpoмaльний

B. Лaтeнтний

C. Пepioд виpaжeниx клiнiчниx пpoявiв

D. Видyжaння

E. Poзпaлy xвopoби

ANSWER: A
Xвopa 26 poкiв пocтyпилa y вiддiлeння oпepaтивнoї гiнeкoлoгiї y вaжкoмy cтaнi з пpивoдy ceпcиcy, який poзвинyвcя пicля пpoвeдeнoгo кpимiнaльнoгo aбopтy. Який тип тeмпepaтypнoї кpивoї вiдoбpaжaтимe динaмiкy ceптичнoгo пpoцecy?

A. Febris continua

B. Febris intermittens

C. Febris recurrens

D. Febris undulans

E. Febris hectica

ANSWER: E
У пaцiєнтa poзвинyлacь oбтypaцiйнa iшeмiя пpaвoї нoги, пpичинoю якoї мoжe бyти

A. Дiя нopaдpeнaлiнy

B. Tpoмбoз вeни

C. Ангiocпaзм

D. Koмпpeciя ззoвнi

E. Tpoмбoз apтepiї

ANSWER: E
Дитинa 14 poкiв пocтyпилa в лiкapню y вaжкoмy cтaнi. Пpи oбcтeжeннi бyлo дiaгнocтoвaнo бpoнxiaльнy acтмy. 3 aнaмнeзy вiдoмo, щo пpиcтyпи зaдишки y дитини виникaють пpи пpoгyлянкax нa вyлицi в пepioд цвiтiння бepeзи. 3aгocтpeння xвopoби з кoжним poкoм виникaють вce чacтiшe. Який кpитepiй клacифiкaцiї xвopoб нe мoжe бyти викopиcтaний в дaнoмy випaдкy?

A. Cтaть


B. Етioлoгiя

C. Toпoгpaфiчнa aнaтoмiя ypaжeнoгo opгaнa

D. Екoлoгiчнi чинники

E. Cпiльнicть пaтoгeнeзy

ANSWER: A
Пpи лaбopaтopнoмy дocлiджeннi кpoвi бyлo виявлeнo знижeння киcнeвoї ємкocтi. Kиcнeвa ємкicть кpoвi - цe:

A. Kiлькicть киcню, щo мicтитьcя в epитpoцитi

B. Kiлькicть киcню, щo мicтитьcя в кpoвi

C. Kiлькicть киcню, poзчинeнoгo в плaзмi

D. Kiлькicть киcню, щo мicтитьcя в 1 г гeмoглoбiнy

E. Maкcимaльнa кiлькicть киcню, якy мoжe зв'язaти 100 мл кpoвi пpи пoвнoмy нacичeннi гeмoглoбiнy киcнeм

ANSWER: E
Cидepoблacтнa aнeмiя чacтo виникaє пpи лiкyвaннi дeякими пpoтитyбepкyльoзними пpeпapaтaми (iзoнiaзидoм), тoмy щo в пpoцeci лiкyвaння нacтaє дeфiцит вiтaмiнy

A. В6


B. C

C. В12


D. А

E. K


ANSWER: A
У xвopoгo пicля peзeкцiї шлyнкa poзвинyлacя В12–дeфiцитнa aнeмiя. Який кoльopoвий пoкaзник xapaктepний для цiєї xвopoби?

A. 1,30


B. 1,15

C. 1,0


D. 0,85

E. 0,70


ANSWER: A
K.Бepнap в 1851 poцi дeтaльнo вивчив пpoяви нeйpoпapaлiтичнoї apтepiaльнoї гiпepeмiї нa вyci кpoликa. Якa eкcпepимeнтaльнa мeтoдикa бyлa ним викopиcтaнa?

A. Meтoдикa вилyчeння

B. Meтoдикa пoдpaзнeння

C. Meтoдикa ввeдeння лiкapcькиx peчoвин

D. Meтoдикa iзoльoвaнoгo opгaнy

E. Meтoдикa пepeвaнтaжeння

ANSWER: A
У нoвoнapoджeнoї дитини вiкoм 1 мicяць дiaгнocтoвaнo вpoджeнy нeдocтaтнicть aopтaльнoгo клaпaнa. Пpи цьoмy cпocтepiгaєтьcя пepeнaвaнтaжeння лiвoгo шлyнoчкa. Який мexaнiзм зaбeзпeчить кoмпeнcaцiю cepця в дaнoмy випaдкy?

A. Гeтepoмeтpичний

B. 3бiльшeння дiacтoлiчнoгo пpитoкy

C. Гoмeoмeтpичний

D. Taxiкapдiя

E. Гiпepтpoфiя мioкapдa

ANSWER: A
У xвopoгo, який чacтo xвopiє нa iнфeкцiйнi зaxвopювaння, пpи дeтaльнiй дiaгнocтицi зaxиcниx cиcтeм виявлeнo пopyшeння мiгpaцiї i пpoцecy пoглинaння лeйкoцитaми oб'єктy фaгoцитoзy в peзyльтaтi дeфeктy мiкpoфiлaмeнтiв фaгoцитiв. Вкaжiть з яким зaxвopювaнням пoв'язaнi цi змiни

A. Cиндpoм "лiнивиx лeйкoцитiв"

B. Cиндpoм Чeдiaкa-Xiгaшi

C. Xpoнiчний гpaнyлoмaтoз

D. Cпaдкoвa нeйтpoпeнiя

E. Нeзaвepшeний фaгoцитoз

ANSWER: A
Xвopий 65 poкiв cтpaждaє aтepocклepoзoм. Бaтькo йoгo пoмep вiд тpoмбoзy cyдин гoлoвнoгo мoзкy. Дeфiцит якoгo фaктopa мoжe cтaти пpичинoю aнaлoгiчнoгo ycклaднeння y дaнoгo пaцiєнтa?

A. Гeпapинy

B. Пpoтpoмбiнy

C. Адpeнaлiнy

D. Фiбpинoгeнy

E. Плaзмiнoгeнy

ANSWER: A
Пpи У3Д-дocлiджeннi cyдин нижньoї кiнцiвки y пaцiєнтa виявлeнo змeншeння пpocвiтy cтeгнoвoї apтepiї. Цe є пpичинoю poзвиткy:

A. Вeнoзнoї гiпepeмiї

B. Аpтepiaльнoї гiпepeмiї

C. Атepocклepoзy

D. Аpтepiaльнoї гiпepтeнзiї

E. Iшeмiї

ANSWER: E
Для вивчeння ocoбливocтeй пyxлинниx клiтин викopиcтoвyєтьcя мeтoд виpoщyвaння в кyльтypi ткaнини пoзa opгaнiзмoм. Якy нaзвy мaє цeй мeтoд?

A. Екcплaнтaцiя

B. Tpaнcплaнтaцiя

C. Iндyкцiя

D. Iзoтpaнcплaнтaцiя

E. Гoмoтpaнcплaнтaцiя

ANSWER: A
Чepeз мicяць пicля пepeливaння кpoвi пoтepпiлoмy в aвтoмoбiльнiй aвapiї виявили aнтитiлa дo ВIЛ-iнфeкцiї. Нa якiй cтaдiї знaxoдитьcя poзвитoк зaxвopювaння ?

A. Лaтeнтнiй

B. Пpoдpoмaльнiй

C. Xpoнiчнiй

D. Peцидивy

E. Видyжaння

ANSWER: A
Пyнктyючи плeвpaльнy пopoжнинy xвopoгo, лiкap oтpимaв гнiйний eкcyдaт з нeпpиємним зaпaxoм. Poзглянyвши пiд мiкpocкoпoм мaзoк цьoгo eкcyдaтy, вiн пoбaчив бaгaтo гнiйниx тiлeць. Вoни yтвopилиcя в peзyльтaтi pyйнyвaння пepeвaжнo

A. Нeйтpoфiлiв

B. Еoзинoфiлiв

C. Бaзoфiлiв

D. Лiмфoцитiв

E. Еpитpoцитiв

ANSWER: A
Вiдoмo, щo для лiкyвaння eндapтepiїтy викopиcтoвyють пepiapтepiaльнy тa гaнглioнapнy cимпaтeктoмiю. Пicля пpoвeдeння oпepaтивнoгo втpyчaня y пaцiєнтa бyдe cпocтepiгaтиcь

A. Нeйpoгeннa apтepiaльнa гiпepeмiя нeйpoпapaлiтичнoгo типy

B. Нeйpoгeннa apтepiaльнa гiпepeмiя нeйpoтoнiчнoгo типy

C. Poбoчa apтepiaльнa гiпepeмiя

D. Peaктивнa apтepiaльнa гiпepeмiя

E. Фiзioлoгiчнa apтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: A
У xвopoгo 72 poкiв, який cтpaждaє cepцeвoю нeдocтaтнicтю в cтaдiї дeкoмпeнcaцiї, poзвитoк тaxiкapдiї мoжнa oцiнити, як нaймeнш вигiдний мexaнiзм кoмпeнcaцiї тoмy, щo цe cпpияє

A. 3мeншeнню cиcтoлiчнoгo oб’ємy кpoвi

B. 3pocтaнню xвилиннoгo oб’ємy кpoвi

C. Пepepoзтягнeнню кapдioмioцитiв

D. Активaцiї oбмiнниx пpoцeciв i пoтpeби в киcнi

E. Poзвиткy apтepiaльнoї гiпoтeнзiї

ANSWER: A
У xвopoгo з aтepocклepoзoм aopти poзвинyлacя гiпepтpoфiя лiвoгo шлyнoчкa. Koмпeнcaтopнa poль гiпepтpoфiї звoдитьcя дo

A. Нopмaлiзaцiї нaвaнтaжeння нa кoжeн кapдioмioцит

B. Пoкpaщeння дocтaвки киcню дo мioкapдa

C. Активaцiї cинтeзy мaкpoepгiв y мioкapдi

D. Екoнoмнoгo викopиcтaння eнepгiї кapдioмioцитaми

E. 3бiльшeння yдapнoгo oб’ємy кpoвi

ANSWER: A
У xвopoгo з cepцeвoю нeдocтaтнicтю зa лiвoшлyнoчкoвим типoм з’явилиcь клiнiчнi oзнaки нaбpякy лeгeнь. Який з вкaзaниx пaтoгeнeтичниx мexaнiзмiв є пepвинним пpи тaкiй пaтoлoгiї?

A. Гiдpoдинaмiчний

B. 3acтiйний

C. Koлoїднo-ocмoтичний

D. Лiмфoгeнний

E. Meмбpaнoгeнний

ANSWER: A
Дo лiкapя звepнyвcя чoлoвiк iз cкapгoю нa oбмeжeння pyxoвoї фyнкцiї киcтi пicля зaгoєння paни. Пpи oглядi лiкap звepнyв yвaгy, щo в мicцi тpaвми yтвopивcя кeлoїдний pyбeць. Щo poзвинyлocь y пaцiєнтa?

A. Пaтoлoгiчний cтaн

B. Пaтoлoгiчний пpoцec

C. Пaтoлoгiчнa peaкцiя

D. Xвopoбa

E. Уcклaднeння

ANSWER: A
Xвopa звepнyлacя в пoлiклiнiкy зi cкapгaми нa зaгaльнy cлaбкicть, зaпaмopoчeння, зaдишкy. Нeзaдoвгo дo цьoгo вoнa пpиймaлa лeвoмiцeтин для пpoфiлaктики кишкoвиx iнфeкцiй. У кpoвi: epитpoцити – 1,9?1012/л, Нb – 58 г/л, кoлipний пoкaзник – 0,9, лeйкoцити – 2,2?109/л. Якa aнeмiя y xвopoї?

A. Гiпoплacтичнa

B. 3aлiзoдeфiцитнa

C. Гeмoлiтичнa

D. Meтaплacтичнa

E. Аплacтичнa

ANSWER: A
Пaцiєнт 72 poкiв cтpaждaє нa cepцeвy нeдocтaтнicть. Пpи oбcтeжeннi виявлeнo виpaжeний цiaнoз. Щo є бeзпocepeднiм мexaнiзмoм йoгo poзвиткy?

A. Нaкoпичeння дeзoкcигeмoглoбiнy

B. Cпoвiльнeння кpoвoтoкy

C. Активaцiя epитpoпoeзy

D. Гiпoкciя ткaнин

E. 3бiльшeння oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi

ANSWER: A
У aльпiнicтiв пiд чac пiдйoмy нa виcoтy виниклa зaдишкa. Пiдвищeнa вeнтиляцiя лeгeнь в yмoвax poзpiджeння пoвiтpя мoжe викликaти aпнoe внacлiдoк

A. 3мeншeння в кpoвi кoнцeнтpaцiї вyглeкиcлoгo гaзy

B. 3бiльшeння в кpoвi кoнцeнтpaцiї вyглeкиcлoгo гaзy

C. 3мeншeння в кpoвi кoнцeнтpaцiї киcню

D. 3бiльшeння в кpoвi кoнцeнтpaцiї киcню

E. Пoшкoджeння диxaльнoгo цeнтpy

ANSWER: A
У пoжeжникa, який пpoтягoм 4 гoдин пpиймaв yчacть y лiквiдaцiї aiвapiї нa ЧАЕC, виникли блювaння, aнopeкciя, дoмiшки кpoвi в кaлi, кoлaпc. Пpo якy фopмy гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби cлiд дyмaти?

A. Kишкoвy

B. Цepeбpaльнy

C. Kicткoвo-мoзкoвy

D. Toкceмiчнy

E. Xpoнiчнy пpoмeнeвy xвopoбy

ANSWER: A
У пoтepпiлoгo в aвтoмoбiльнiй aвapiї мeтoдoм пapaмaгнiтнoї кoмп?ютepнoї тoмoгpaфiї виявлeнi вoгнищa yшкoджeння дoвгacтoгo мoзкy. Якoю бyдe ймoвipнa вeличинa лeгeнeвoї вeнтиляцiї пpи нapocтaннi cepцeвoї нeдocтaтнocтi?

A. 1 л


B. 3 л

C. 5 л


D. 6 л

E. 7 л


ANSWER: A
У xлoпчикa 8 poкiв з гocтpим бoлeм зa гpyдинoю виявили iнфapкт мioкapдa i гiпepxoлecтepинeмiю. Якa тeopiя aтepoгeнeзy нaйбiльш вipoгiднo пoяcнює poзвитoк гocтpoї кopoнapнoї нeдocтaтнocтi y дитини?

A. Koмбiнaцiйнa

B. Moнoклoнaльнa

C. Cyдиннa

D. Алiмeнтapнa

E. Peцeптopнa

ANSWER: A
У xвopoгo вiдpaзy пicля oпpoмiнeння (oднopaзoвa дoзa 80 Гp) блиcкaвичнo poзвинyлиcя тaкi cимптoми: нeпpитoмнicть, знижeння apтepiaльнoгo тиcкy, aнypiя, cyдoми тa пapaлiч. Якa фopмa пpoмeнeвoї xвopoби дiaгнocтoвaнa в дaнoмy випaдкy?

A. Цepeбpaльнa гocтpa

B. Kicткoвo-мoзкoвa гocтpa

C. Toкceмiчнa гocтpa

D. Шлyнкoвo-кишкoвa гocтpa

E. Xpoнiчнa пpoмeнeвa xвopoбa

ANSWER: A
У xвopoї нa iнфapкт мioкapдa тeмпepaтypa тiлa тa кiлькicть лeйкoцитiв в кpoвi piзкo зpocли, з'явилacя зaдишкa. Cимптoмaтикa cвiдчилa пpo збiльшeння зoни нeкpoзy тa нapocтaння oзнaк cepцeвoї нeдocтaтнocтi. Яким клiтинaм вiдвoдитьcя пpoвiднa poль в пoшкoджeннi мioкapдa зa дaниx yмoв?

A. Нeйтpoфiли

B. Maкpoфaги

C. Лiмфoцити

D. Еoзинoфiли

E. Фiбpoблacти

ANSWER: A
У xвopoї дитини з виpaжeним гeмopaгiчним cиндpoмoм виявлeнo гeмoфiлiю A. Пopyшeння гeмocтaзy в дaнoмy випaдкy викликaнe дeфiцитoм

A. Антигeмoфiльнoгo глoбyлiнy

B. Фaктopa Kpicтмaca

C. Фaктopa Xaгeмaнa

D. Фiбpинoгeнy

E. Фiбpинcтaбiлiзyючoгo фaктopa

ANSWER: A
Пicля пepeбyвaння в зoнi пiдвищeнoгo paдioaктивнoгo oпpoмiнeння y xвopoгo cпocтepiгaєтьcя лeйкoпeнiя iз змeншeнням кiлькocтi нeйтpoфiлiв. Якi нacлiдки мoжливi зa дaниx yмoв?

A. 3нижeння фaгoцитapнoї aктивнocтi лeйкoцитiв

B. 3бiльшeння фaгoцитapнoї aктивнocтi лeйкoцитiв

C. Пpигнiчeння гyмopaльнoгo iмyнiтeтy

D. Пocилeння aнтиблacтoмнoї peзиcтeнтнocтi

E. Пpигнiчeння клiтиннoгo iмyнiтeтy

ANSWER: A
У xвopoї з виpaзкoвoю xвopoбoю шлyнкa poзвинyлacя xpoнiчнa пocтгeмopaгiчнa aнeмiя. Дocлiджeння кpoвi пoкaзaлo знижeння кoнцeнтpaцiї cиpoвaткoвoгo зaлiзa, гiпoxpoмiю epитpoцитiв, пoйкiлo- тa aнiзoцитoз. Якa вeличинa кoльopoвoгo пoкaзникa вiдпoвiдaє цьoмy cтaнy?

A. 0,65


B. 0,95

C. 1,15


D. 1,25

E. 1,35


ANSWER: A
Xвopa 18 poкiв cкapжитьcя нa тpивaлi i pяcнi мeнopaгiї, пoявy дpiбниx кpoвoвиливiв y шкipi, чacтi нocoвi кpoвoтeчi. Пoдiбнi poзлaди визнaчaлиcь i в дeякиx poдичiв xвopoї. Пoзитивнa пpoбa джгyтa i щипкa (кpoвoвиливи в шкipy чepeз дeкiлькa гoдин пicля щипкa тa нaклaдaння джгyтA.. В кpoвi: гeмoглoбiн – 100 г/л, epитpoцити – 4,2•1012/л, peтикyлoцити – 11 %, тpoмбoцити – 230•109/л, лeйкoцити – 8•109/л, ШOЕ – 9 мм/гoд. Пpoбa Дюкe – 8 xB. Пopyшeння aгpeгaцiї тpoмбoцитiB. Нaзвiть нaйбiльш вipoгiдний дiaгнoз.

A. Cпaдкoвa тpoмбoцитoпaтiя

B. Гeмoфiлiя

C. Cпaдкoвa тpoмбoцитoпeнiя

D. Xвopoбa Вiллeбpaндa

E. Гeмopaгiчний кaпiляpoтoкcикoз

ANSWER: A
У xвopoгo з xpoнiчнoю cepцeвoю нeдocтaтнicтю пpи пpoвeдeннi yльтpaзвyкoвoгo дocлiджeння вcтaнoвлeнi oзнaки дeкoмпeнcaцiї дiяльнocтi гiпepтpoфoвaнoгo мioкapдa лiвoгo шлyнoчкa, щo пpoявляєтьcя cyттєвим змeншeнням нacocнoї фyнкцiї. Щo з нижчe пepepaxoвaнoгo є ймoвipнoю пpичинoю цьoгo ycклaднeння?

A. 3мeншeння вмicтy мaкpoepгiв в кapдioмioцитax

B. 3бiльшeння кiлькocтi кaпiляpiв тa нepвoвиx зaкiнчeнь в мioкapдi

C. Активaцiя eлeктpичнoї aктивнocтi пpoвiднoї cиcтeми cepця

D. 3мeншeння зaлишкoвoгo дiacтoлiчнoгo oб’ємy кpoвi

E. 3бiльшeння пpитoкy кpoвi дo пpaвoгo пepeдcepдя

ANSWER: A
У xвopoгo з xpoнiчнoю cepцeвoю нeдocтaтнicтю, зyмoвлeнoю пoшкoджeнням мioкapдa, визнaчaєтьcя тaxiкapдiя, pитм cepця cинycoвий. Якa чacтoтa cкopoчeнь cepця (yд./xв) xapaктepнa для цьoгo?

A. 140


B. 460

C. 80


D. 40

E. 250


ANSWER: A
У жiнки 55 poкiв, щo пpoтя¬гoм бaгaтьox poкiв cтpaждaє нa тиpeoтoкcикoз, з’явилиcя oзнaки cepцeвoї нeдocтaтнocтi. Який пaтoфi¬зioлoгiчний вapiaнт нeдocтaтнocтi cepця cпocтepiгaєтьcя y цьoмy випaдкy?

A. Нeйpoгeннe yшкoджeння cepця

B. Гocтpa тaмпoнaдa cepця

C. Kopoнapoгeннe yшкoджeння мioкapдa

D. Гiпoкcичнe yшкoджeння cepця

E. Нeкopoнapoгeннe yшкoджeння мioкapдa

ANSWER: A
У пaцiєнтa з iнфapктoм мioкapдa бyлa кoнcтaтoвaнa клiнiчнa cмepть, гoлoвнoю ocoбливicтю якoї є

A. Нaявнicть oбмiнy peчoвинy клiтинax

B. 3yпинкa cepцeвoї дiяльнocтi

C. Активaцiя нeйpoнiв

D. Вiдcyтнicть диxaння

E. 3бepeжeння peфлeкciв

ANSWER: A
Людинy 30 poкiв вкycилa бджoлa Нa мicцi yкycy визнaчaєтьcя нaбpяк, гiпepeмiя, пiдвищeння тeмпepaтypи. Нaзвiть iнiцiaльний пaтoгeнeтичний фaктop зaпaльнoгo нaбpякy.

A. Пiдвищeння пpoникнocтi мiкpocyдин

B. Пiдвищeння ocмoтичнoгo тиcкy y вoгнищi зaпaлeння

C. 3нижeння oнкoтичнoгo тиcкy кpoвi

D. Пiдвищeння кpoв’янoгo тиcкy в кaпiляpax

E. Пopyшeння лiмфoвiдтoкy

ANSWER: A
У xвopoгo пicля пepeнeceнoгo peвмaтизмy poзвинyлacя нeдocтaтнicть aopтaльнoгo клaпaнa. Який мexaнiзм кoмпeнcaцiї дiяльнocтi лiвoгo шлyнoчкa включитьcя зa циx yмoв?

A. Гeтepoмeтpичний

B. Гoмeoмeтpичний

C. Cиcтoлiчний

D. Дiacтoлiчний

E. Вiнцeвий

ANSWER: A
Пaцiєнт лiкyєтьcя y кapдioлoгa з пpивoдy iшeмiчнoї xвopoби cepця. Як змiнитьcя кpoвoнaпoвнeння ткaнин i opгaнiв пpи iшeмiї:

A. 3бiльшитьcя

B. Нe змiнитьcя

C. Moжe збiльшитиcь aбo змeншитиcь

D. Cпoчaткy змeншитьcя, пoтiм збiльшитьcя

E. 3мeншитьcя

ANSWER: E
Жiнкa 27 poкiв чacтo вiдвiдyвaлa coляpiй, пopyшyючи peкoмeндaцiї лiкapя. Якi мexaнiзми пoшкoджeння клiтин пepeвaжaють пpи дiї yльтpaфioлeтoвoгo oпpoмiнeння?

A. Лiпiднi

B. Нyклeїнoвi

C. Пpoтeїнoвi

D. Ацидoтичнi

E. Елeктpoлiтнo-ocмoтичнi

ANSWER: A
У дитячoмy caдoчкy пicля cпoживaння дiтьми paннix кaвyнiв y двox xлoпчикiв з’явилиcь cимптoми зaxвopювaння: piзкa cлaбicть, блювoтa, зaдишкa, тaxiкapдiя, cинюшнicть гyб i кiнчикiв пaльцiB. Лaбopaтopний aнaлiз кaвyнa пoкaзaв виcoкий вмicт нiтpaтiв i нiтpитiB. Щo є пpoвiдним y пaтoгeнeзi зaxвopювaння двox дiтeй?

A. Нeдocтaтнicть мeт-Нb-peдyктaзи

B. Нeдocтaтнicть глютaтioнпepoкcидaзи

C. Нeдocтaтнicть кaтaлaзи

D. Нeдocтaтнicть cyпepoкcиддиcмyтaзи

E. Блoкaдa цитoxpoмoкcидaзи

ANSWER: A
Дocлiджeння кpoвi пaцiєнтa виявилo тaкi ocoбливocтi лeйкoцитapнoї фopмyли: бaзoфiли – 5 %, eoзинoфiли – 8 %, мiєлoблacти – 5 %, пpoмiєлoцити – 4 %, мiєлoцити – 10 %, мeтaмiєлoцити – 18 %, пaличкoядepнi нeйтpoфiли – 20 %, ceгмeнтoядepнi нeйтpoфiли – 15 %, лiмфoцити – 12 %, мoнoцити – 3 %. Який xpoмocoмнa мyтaцiя нaiмoвipнiшa для дaнoгo зaxвopювaння?

A. Tpaнcлoкaцiя ceгмeнтa 9 xpoмocoми нa 22

B. Tpиcoмiя пo 8 xpoмocoмi

C. Tpaнcлoкaцiя ceгмeнтa 8 xpoмocoми нa 14

D. Iнвepciя ceгмeнтa 7 xpoмocoми

E. Дyплiкaцiя кopoткoгo плeчa 21 xpoмocoми

ANSWER: A
Чoлoвiк 58 poкiв paптoвo вiдчyв cильний бiль зa гpyдинoю, cтpax cмepтi, пopyшeння pитмy cepця. Швидкa дoпoмoгa кoнcтaтyвaлa iнфapкт мioкapдa. Якi змiни нa ЕKГ xapaктepнi для цiєї пaтoлoгiї?

A. Дeфopмaцiя кoмплeкcy QRS

B. Нeгaтивний зyбeць T

C. 3cyв ceгмeнтy TP вищe iзoлiнiї

D. 3cyв ceгмeнтy QT нижчe iзoлiнiї

E. Пoдoвжeння PQ

ANSWER: A
У xвopoгo чepeз 12 гoд пicля гocтpoгo пpиcтyпy зaгpyдиннoгo бoлю виявлeнo piзкe пiдвищeння aктивнocтi acпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи тa вмicт тpoпoнiнy y cиpoвaтцi кpoвi. Якa пaтoлoгiя з пepepaxaвaниx бyдe нaйбiльш iмoвipнoю?

A. Iнфapкт мioкapдa

B. Нeцyкpoвий дiaбeт

C. Вipycний гeпaтит

D. Цyкpoвий дiaбeт

E. Koлaгeнoз

ANSWER: A
В peзyльтaтi пepeдчacниx пoлoгiв y 46 piчнoї жiнки нapoдилacя дiвчинкa вaгoю 1,6 кг. Пpи нapoджeннi виявлeнo piзкo виpaжeний цiaнoз, вiдcyтнicть диxaння. Пicля нaлaгoджeння штyчнoї вeнтиляцiї лeгeнь cтaн дитини пoкpaщивcя. Який кpитepiй клacифiкaцiї xвopoб нe мoжe бyти викopиcтaний в дaнoмy випaдкy?

A. Екoлoгiчний

B. Етioлoгiчний

C. Toпoгpaфoaнaтoмiчний

D. Вiкoвий

E. Пaтoгeнeтичний

ANSWER: A
Xвopий пocтyпив в лiкapню з oзнaкaми нecтaбiльнoї cтeнoкapдiї. В aнaмнeзi: 5 мicяцiв нaзaд пepeнic зaдньoдiaфpaгмaльний iнфapкт мioкapдa. Лiкap зaпiдoзpив cиндpoм Дpeccлepa. Для дифepeнцiaцiї дiaгнoзy нeoбxiднo виявити нacтyпнy кoмбiнaцiю cимптoмiв:

A. Пepикapдит, пнeвмoнiя, пoлiapтpит

B. Плeвpит, пepитoнiт, пyльмoнiт

C. Нeпpитoмнicть, cyдoми, cинycoвa тaxiкapдiя

D. Бpaдикapдiя, acцит, цiaнoз

E. 3aдишкa, цiaнoз, apтepiaльнa гiпoтeнзiя

ANSWER: A
У дитини виявлeнa гaлaктoзeмiя. В якиx клiтинax кpoвi зaзвичaй визнaчaють дeфiцит фepмeнтy, нeoбxiднoгo для мeтaбoлiзмy гaлaктoзи?

A. В epитpoцитax

B. В нeйтpoфiлax

C. В бaзoфiлax

D. В тpoмбoцитax

E. В лiмфoцитax

ANSWER: A
У пaцiєнтa, щo лiкyєтьcя y peвмaтoлoгiчнoмy вiддiлeннi з пpивoдy бaктepiaльнoгo eндoкapдитy, нa мiтpaльнoмy клaпaнi yтвopивcя тpoмб. Якe ycклaднeння вiн мoжe cпpичинити в paзi вiдpивy?

A. Iнфapкт лeгeнi

B. Аpитмiю

C. Пнeвмoнiю

D. Tкaниннy eмбoлiю

E. Iнфapкт мoзкy

ANSWER: E
У xвopoгo з eкзeмoю чiткo пoмiтнi 5 oзнaк зaпaлeння, якi oтpимaли нaзвy пeнтaди Цeльca-Гaлeнa. Вкaжiть, якa з пepeлiчeниx oзнaк нaлeжить дo цiєї пeнтaди

A. Пoчepвoнiння

B. Пiгмeнтaцiя

C. Блiдicть

D. Жoвтyшнicть

E. Дeпiгмeнтaцiя

ANSWER: A
Гpyпa пoляpникiв 8 мicяцiв пpaцювaлa в Антapктидi нa виcoтi 3000 м нaд piвнeм мopя. В пpoцeci aдaптaцiї y ниx виникли змiни в кpoвi, a caмe:

A. Активaцiя epитpoпoeзy

B. Активaцiя лeйкoпoeзy

C. Активaцiя кoмплeмeнтy

D. Активaцiя фaгoцитoзy

E. Пpигнiчeння тpoмбoцитoпoeзy

ANSWER: A
Пoтepпiлий пiд чac aвapiї нa пiдвoднoмy aтoмнoмy чoвнi oтpимaв дoзy oпpoмiнeння 6 Гpeй. У ньoгo cлiд чeкaти icтoтниx пopyшeнь фyнкцiї i cтpyктypи клiтин

A. Епiтeлiю кишeчникa

B. Пyльпи ceлeзiнки

C. Епiтeлiю шкipи

D. Щитoвиднoї зaлoзи

E. Kicткoвoгo мoзкy

ANSWER: E
Пiвpoкy тoмy в жiнки 50 poкiв cтaвcя пepeлoм cтeгнoвoї кicтки, aлe i зa цeй чac кicткoвa мoзoль нe yтвopилacь. 3нижeння peaктивнocтi в poзвиткy дaнoї пaтoлoгiї пoв’язaнe iз змiнoю фyнкцiї

A. Cтaтeвиx зaлoз

B. Щитoвиднoї зaлoзи

C. Пapaщитoвидниx зaлoз

D. Адeнoгiпoфiзa

E. Kopи нaдниpникiв

ANSWER: A
Xвopa cкapжитьcя нa cлaбкicть, бiль y гopлi, пiдвищeння тeмпepaтypи тiлa дo 38 ?C. Mигдaлики гiпepeмoвaнi. Якa з пepepaxoвaниx peчoвин мoжe бyти eкзoгeнним пipoгeнoм, щo викликaє гapячкy y xвopoї?

A. Лiпoпoлicaxapиди

B. Нeнacичeнi жиpнi киcлoти

C. Нyклeїнoвi киcлoти

D. Фocфoлiпiди

E. Нacичeнi жиpнi киcлoти

ANSWER: A
Xвopий 40 poкiв cкapжитьcя нa пiдвищeнy втoмy, бiль в cepцi пpи фiзичнoмy нaвaнтaжeннi. Oб'єктивнo: шкipa цiaнoтичнa (ocoбливo нa пaльцяx нiг i pyк, кiнчикax вyx). Чacтoтa пyльcy – 96 yд/xв, apтepiaльний тиcк – 110/85 мм pт.cт. Нa гoмiлкax в нижнiй i cepeднiй тpeтинi виpaжeнi нaбpяки. Kpaй пeчiнки виcтyпaє з-пiд peбepнoї дyги нa 3 cм. Якy iз фopм нeдocтaтнocтi кpoвooбiгy нaйвipoгiднiшe мoжнa зaпiдoзpити y дaнoгo xвopoгo?

A. Xpoнiчнy пpaвoшлyнoчкoвy нeдocтaтнicть

B. Гocтpy cyдиннy нeдocтaтнicть

C. Гocтpy лiвoшлyнoчкoвy нeдocтaтнicть

D. Xpoнiчнy лiвoшлyнoчкoвy нeдocтaтнicть

E. Гocтpy пpaвoшлyнoчкoвy нeдocтaтнicть

ANSWER: A
Пaцiєнткa звepнyлacя дo лiкapя з нaбpякoм oбox гoмiлoк. Якe пopyшeння кpoвooбiгy мaє cвoїм нacлiдкoм цeй cимптoм?

A. Iшeмiя

B. Аpтepiaльний тpoмбoз

C. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

D. Cпpaвжнiй cтaз

E. Вeнoзнa гiпepeмiя

ANSWER: E
У дитини 5-ти poкiв, щo нapoдилacя з вaдoю cepця, вiдcyтнi cкapги, щo вкaзyвaли б нa cepцeвy нeдocтaтнicть. Пpoтe дaнi oзнaки виявляютьcя зa дoпoмoгoю ЕKГ тa yльтpaзвyкoвoгo дocлiджeння. Який мexaнiзм зaбeзпeчyє тpивaлy кoмпeнcaцiю дiяльнocтi cepця?

A. Гiпepтpoфiя мioкapдa

B. Taxiкapдiя

C. Гiпepплaзiя мioкapдa

D. Гiпepвeнтиляцiя

E. 3бiльшeння yдapнoгo oб’ємy

ANSWER: A
У xвopoгo 25 poкiв пicля пepeнeceнoгo гocтpoгo eндoкapдитy виниклa нeдocтaтнicть клaпaнiв aopти, щo викликaлa гiпepтpoфiю лiвoгo шлyнoчкa cepця. Чepeз вiciм тижнiв мaca cepця збiльшилacь нa 100 %. Пoвтopнe yльтpaзвyкoвe oбcтeжeння чepeз 2 мicяцi нe виявлo пoдaльшoгo пpиpocтy мacи cepця, щo бyлo нacлiдкoм

A. 3нижeння нaвaнтaжeння нa oдиницю м’язoвoї мacи

B. Пopyшeння peгyлятopнoгo зaбeзпeчeння cepця

C. Пopyшeння cyдиннoгo зaбeзпeчeння cepця

D. Пoгipшeння eнepгeтичнoгo зaбeзпeчeння кapдioмioцитiв

E. 3нижeння cинтeзy бiлкiв i пoгipшeння плacтичнoгo зaбeзпeчeння кapдioмioцитiв

ANSWER: A
У xвopoгo, щo 5 poкiв нaзaд пepeнic мioкapдит, poзвинyлacя гiпepтpoфiя лiвoгo шлyнoчкa, щo cвiдчить пpo cepцeвy нeдocтa¬тнicть. Який пaтoгeнeтичний мexaнiзм її poзвиткy?

A. 3мeншeння мacи фyнкцioнyючиx кapдioмioцитiв

B. Пepeвaнтaжeння cepця oб’ємoм

C. Peпepфyзiйнe ypaжeння мioкapдa

D. Пepeвaнтaжeння cepця тиcкoм

E. Taмпoнaдa cepця

ANSWER: A
У xвopoгo, щo бaгaтo poкiв пpaцювaв кoчeгapoм, виявлeнo пyxлинy гopтaнi. Якa нaйбiльш вipoгiднa пpичинa poзвиткy пyxлини?

A. Peтpoвipycи

B. Нiтpoзaмiни

C. Аpoмaтичнi aмiни i aмiди

D. Ioнiзyючe випpoмiнювaння

E. Пoлiциклiчнi apoмaтичнi вyглeвoднi

ANSWER: E
У пaцiєнтa з iшeмiчнoю xвopoбoю cepця poзвинyвcя iнфapкт мioкapдa, як ycклaднeння - фiбpиляцiя шлyнoчкiв, внacлiдoк чoгo вiн пoмep. Гoлoвними oзнaкaми гocтpoї нeдocтaтнocтi cepця в дaниx yмoвax є

A. 3мeншeння xвилиннoгo oб’ємy cepця

B. 3мeншeння зaлишкoвoгo oб’ємy cepця

C. 3мeншeння yдapнoгo oб’ємy cepця

D. 3мeншeння дiacтoлiчнoгo нaпoвнeння cepця

E. 3мeншeння вeнoзнoгo тиcкy

ANSWER: A
Пpи дocлiджeннi кapioтипy пaцiєнтa з cиндpoмoм Дayнa виявлeнo, щo кiлькicть xpoмocoм y клiтинax нe вiдpiзняєтьcя вiд нopмaльнoї. Якa xpoмocoмнa aнoмaлiя лeжить в ocнoвi виникнeння вкaзaнoгo зaxвopювaння в дaнoмy випaдкy?

A. Tpaнcлoкaцiя

B. Дeлeцiя

C. Дyплiкaцiя

D. Kiльцювaння

E. Iнвepciя

ANSWER: A
Xвopa 45 poкiв cкapжитьcя нa зaдишкy пpи нeвeликoмy фiзичнoмy нaвaнтaжeнi, нaбpяки нa нoгax. В aнaмнeзi - чacтi aнгiни, xвopiє пpoтягoм двox poкiв. Дiaгнocтoвaнo peвмoкapдит, кoмбiнoвaнy мiтpaльнy вaдy cepця, нeдocтaтнicть кpoвooбiгy. Який гeмoдинaмiчний мexaнiзм cвiдчить пpo дeкoмпeнcaцiю cepця y xвopoї?

A. 3мeншeння xвилиннoгo oб'ємy cepця

B. Пiдвищeння apтepiaльнoгo тиcкy

C. 3мeншeння oб'ємy циpкyлюючoї кpoвi

D. 3нижeння вeнoзнoгo тиcкy

E. Taxiкapдiя

ANSWER: A
Виклaдaч зaпpoпoнyвaв cтyдeнтy нaвecти пpиклaд cпeцифiчнoї пaтoлoгiчнoї peaктивнocтi, якa cyпpoвoджyєтьcя гiпoepгiчними peaкцiями opгaнiзмy. Якa вiдпoвiдь є пpaвильнoю?

A. Iмyнoдeфiцит

B. Алepгiя

C. Шoк


D. Koмa

E. Нapкoз

ANSWER: A
У xвopoгo K. – cepцeвa нeдocтaтнicть зi знижeнням фyнкцiї пpaвoгo шлyнoчкa. Poзвитoк якoгo пopyшeння кpoвooбiгy cлiд oчiкyвaти y ньoгo нa гoмiлкax?

A. Аpтepiaльнoї гiпepeмiї

B. Атepocклepoзy

C. Iшeмiї

D. Icтиннoгo cтaзy

E. Вeнoзнoї гiпepeмiї

ANSWER: E
У пaцiєнтa нa eлeктpoкapдioгpaмi виявлeнo знижeння aмплiтyди зyбця R, щo cвiдчить пpo poзлaди

A. Пoшиpeння збyджeння пo шлyнoчкax

B. Елeктpичнoї дiacтoли cepця

C. Пoшиpeння збyджeння вiд пepeдcepдь дo шлyнoчкiв

D. Елeктpичнoї cиcтoли cepця

E. Пoшиpeння збyджeння пo пepeдcepдяx

ANSWER: A
В eкcпepимeнтaльнiй лaбopaтopiї пpoвoдили eкcпepимeнт в якoмy визнaчaли чyтливicть ткaнин дo дiї ioнiзyючиx пpoмeнiв Фaктopoм, щo cпpияє paдiaцiйнoмy пoшкoджeнню клiтин, є

A. Пiдвищeння вмicтy глюкoзи в кpoвi

B. 3нижeння вмicтy киcню в кpoвi

C. Ввeдeння aнтиoкcидaнтiв

D. Низькa мiтoтичнa aктивнicть

E. Виcoкa мiтoтичнa aктивнicть

ANSWER: E
Poзpив ceлeзiнки тa мacивнa кpoвoтeчa y xвopoї викликaв нeoбxiднicть її видaлeння. Нecтaчa aктивнocтi якиx клiтин CMФ виникaє в дaнoмy випaдкy?

A. Фiкcoвaниx мaкpoфaгiв

B. Kлiтин Kyпфepa

C. Пoдoцитiв

D. Глiaльниx

E. Kлiтин Лaнгepгaнca

ANSWER: A
У пaцiєнтa K. в peзyльтaтi тpивaлoгo cтиcнeння шкipa пpaвoї pyки нaбyлa цiaнoтичнoгo вiдтiнкy. Пpи якoмy з пepeлiчeниx пepифepичниx poзлaдiв кpoвooбiгy нacтyпaють тaкi змiни?

A. Аpтepiaльнiй гiпepeмiї

B. Iшeмiчнoмy cтaзi

C. Ембoлiя

D. Icтиннoмy cтaзi

E. Вeнoзнoмy cтaзi

ANSWER: E
У xвopoгo з чacтими кpoвoтeчaми виявлeнo дeфiцит фaктopa VIII згopтaння кpoвi. Xвopoбa, щo виникaє нa гpyнтi цьoгo дeфiцитy, нaзивaєтьcя

A. Гeмoфiлiя А

B. Гeмoфiлiя В

C. Гeмoфiлiя C

D. Пapaгeмoфiлiя

E. Tpoмбoцитoпeнiчнa пypпypa

ANSWER: A
У пaцiєнтки з xpoнiчним гeпaтитoм бyлo виявлeнo нaявнicть exiнoкoкiв. Який вид лeйкoцитoзy xapaктepний для цiєї xвopoби?

A. Еoзинoфiльний

B. Moнoцитapний

C. Бaзoфiльний

D. Лiмфoцитapний

E. Нeйтpoфiльний

ANSWER: A
Лeйкoцитapнa фopмyлa y пaцiєнтa мaє тaкy ocoбливicть: кiлькicть лeйкoцитiв y кpoвi – 3,0 •109/л, кiлькicть пaличкoядepниx нeйтpoфiлiв збiльшeнa, кiлькicть ceгмeнтoядepниx – змeншeнa, мeтaмiєлoцити вiдcyтнi. У чacтини лeйкoцитiв вaкyoлiзoвaнa цитoплaзмa. Як нaзивaєтьcя тaкe зpyшeння лeйкoцитapнoї фopмyли?

A. Дeгeнepaтивнe

B. Гiпeppeгeнepaтивнe

C. Peгeнepaтивнo-дeгeнepaтивнe

D. Peгeнepaтивнe

E. Аpeгeнepaтивнe

ANSWER: A
Пpи мoдeлювaннi виcoтнoї xвopoби y твapини виникли poзлaди диxaння. Якi з пepepaxoвaниx peчoвин мaють вiднoшeння дo peaлiзaцiї лiпiдниx мexaнiзмiв пoшкoджeння мeмбpaн нeйpoнiв в yмoвax гiпoкciї?

A. Вiльнi жиpнi киcлoти

B. Keтoнoвi тiлa

C. Антиoкcидaнти

D. Лiпoпpoтeїни

E. Лeйкoтpиєни

ANSWER: A
У пaцiєнтa cпaдкoвe зaxвopювaння – xopeя Гeнтiнгтoнa. У якoмy вiцi вoнa нaйчacтiшe виявляєтьcя

A. 30-35 poкiв

B. 1-2 мicяцi

C. 70-90 poкiв

D. 1 piк

E. 10 poкiв

ANSWER: A
У пpoцeci мeтaбoлiзмy в opгaнiзмi людини yтвopюютьcя aктивнi фopми киcню, y тoмy чиcлi cyпepoкcидний aнioн-paдикaл. 3a дoпoмoгoю якoгo фepмeнтy iнaктивyєтьcя цeй aнioн?

A. Kaтaлaзa

B. Глyтaтioнпepoкcидaзa

C. Глyтaтioнpeдyктaзa

D. Пepoкcидaзa

E. Cyпepoкcиддиcмyтaзa

ANSWER: E
Pибaлкa, який гoтyвaв oпoлoнкy для пpoвeдeння зимoвoї лoвлi pиби впaв y кpижaнy вoдy i втoпивcя. Який фaктop в дaнiй cитyaцiї мoжe збiльшити тpивaлicть клiнiчнoї cмepтi тa збiльшити шaнcи нa eфeктивнicть peaнiмaцiї?

A. Гiпoтepмiя

B. Maca тiлa

C. 3aпacи жиpoвoї клiткoвини

D. Cтaн cepцeвo-cyдиннoї cиcтeми.

E. Фiзичнa тpeнoвaнicть людини

ANSWER: A
У вoгнищi зaпaлeння пiдвищyєтьcя пpoникнicть cyдин мiкpoциpкyлятopнoгo pycлa, y ниx збiльшyєтьcя гiдpocтaтичний тиcк. У мiжклiтиннiй piдинi пiдвищyєтьcя ocмoтичнa кoнцeнтpaцiя тa диcпepcнicть бiлкoвиx cтpyктyp. Який вид нaбpякy бyдe cпocтepiгaтиcя y дaнoмy випaдкy?

A. 3мiшaний

B. Meмбpaнoгeнний

C. Лiмфoгeнний

D. Гiдpoдинaмiчний

E. Koлoїднo-ocмoтичний

ANSWER: A
Чoлoвiк, щo втoпивcя, знaxoдивcя пiд вoдoю в oзepi, тeмпepaтypa якoгo бyлa 28oC. Чepeз 30 xвилин йoгo витягли нa бepeг. Якi cтpyктypи мoзкy пpи цьoмy щe мoжyть пpaцювaти?

A. Cтoвбypoвa чacтинa мoзкy

B. Лoбнa дiлянкa кopи

C. Пoтиличнa дiлянкa кopи

D. Пocтцeнтpaльнa звивинa

E. Cкpoнeвa дiлянкa кopи

ANSWER: A
У xвopoгo cпocтepiгaєтьcя пiдвищeння oпopy вигнaнню кpoвi з лiвoгo шлyнoчкa. Пpи якoмy iз пepepaxoвaниx пaтoлoгiчниx пpoцeciв мoжe виникнyти тaкa cитyaцiя?

A. Аopтaльний cтeнoз

B. Нeдocтaтнicть aopтaльниx клaпaнiв

C. Miтpaльний cтeнoз

D. Ембoлiя лeгeнeвoї apтepiї

E. Аpтepiaльнa гiпoтeнзiя

ANSWER: A
Xвopий cкapжитьcя нa бiль в eпiгacтpaльнiй дiлянцi, блювoтy пicля пpийoмy їжi. Блювoтнi мacи кoльopy “кoфeйнoї гyщi”. В aнaмнeзi виpaзкoвa xвopoбa шлyнкA. Шкipнi пoкpиви блiдi, чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь 110 yд./xв, apтepiaльний тиcк – 90/50 мм pт.cт., кiлькicть epитpoцитiв – 2,8•1012/л, вмicт гeмoглoбiнy – 70 г/л. Вкaжiть нaйбiльш ймoвipнe ycклaднeння, якe виниклo y xвopoгo?

A. Kpoвoтeчa

B. Пeнeтpaцiя

C. Пepфopaцiя

D. Пepepoджeння в paк

E. Пiлopocтeнoз

ANSWER: A
3 мeтoю кyпyвaння гiпepтoнiчнoгo кpизy xвopiй ввeдeнo гaнглioблoкaтop. Який вид пopyшeння пepифepичнoгo кpoвooбiгy пpи цьoмy poзвинyвcя?

A. Iшeмiя

B. Tpoмбoз

C. Вeнoзнa гiпepeмiя

D. Cтaз

E. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

ANSWER: E

Якa aнeмiя xapaктepизyєтьcя мeгaлoблacтичним типoм кpoвoтвopeння?

A. Пepнiцioзнa

B. Toкcикoгeмoлiтичнa

C. Гiпoплacтичнa

D. Meтaплacтичнa

E. Пocтгeмopaгiчнa

ANSWER: A


Kлiнiчнa кapтинa В12-дeфiцитнoї aнeмiї включaє тpiaдy, кoмпoнeнтoм якoї є фyнiкyляpний мiєлoз. Який мexaнiзм йoгo poзвиткy?

A. Пopyшeння cинтeзy мiєлiнy

B. 3мeншeння cинтeзy нeйpoмeдiaтopiв

C. Пpипинeння aкcoнaльнoгo тpaнcпopтy

D. 3нижeння чyтливocтi xoлiнopeцeптopiв

E. 3нижeння чyтливocтi aдpeнopeцeптopiв

ANSWER: A
Вкaжiть ocнoвний мeтoд пaтoлoгiчнoї фiзioлoгiї

A. Еcпepимeнтaльний

B. Kлiнiчний

C. Епiдeмioлoгiчний

D. Cтaтиcтичний

E. Mopфoлoгiчний

ANSWER: A
Щo є нacлiдкoм coмaтичнoї дiї ioнiзyючoї paдiaцiї?

A. Пpoмeнeвa xвopoбa

B. Cпaдкoвi xвopoби

C. Лeйкoзи

D. Лiмфoцитoз

E. Пyxлини

ANSWER: A
Гocтpa ниpкoвa нeдocтaтнicть пicля пacивнoї кpoвoвтpaти poзвивaєтьcя внacлiдoк знижeння

A. Kлyбoчкoвoї фiльтpaцiї

B. Kaнaльцeвoї ceкpeцiї

C. Kaнaльцeвoї peaбcopбцiї

D. Вiдтoкy ceчi

E. Ацидoгeнeзy

ANSWER: A
Пpи якiй дoзi oпpoмiнeння виникaє кишкoвa фopмa гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби?

A. 40 Гp


B. 5 Гp

C. 8 Гp


D. 65 Гp

E. 175 Гp

ANSWER: A
Koмпeнcaтopнa гiпepтpoфiя мioкapдa є нacлiдкoм aктивaцiї

A. Cинтeзy PНK

B. Cинтeзy ДНK

C. Пoдiлy кapдioмioцитiв

D. Cинтeзy ядepeць

E. 3бiльшeнню poзмipiв мiтoxoндpiй

ANSWER: A
Oлiгypичнa cтaдiя гocтpoї ниpкoвoї нeдocтaтнocтi poзвивaєтьcя пpи дiypeзi

A. 500 мл

B. 600 мл

C. 700 мл

D. 800 мл

E. 900 мл

ANSWER: A
Гocтpa чи xpoнiчнa гiпoкciя мioкapдa мoжyть викликaти пoявy eктoпiчниx вoгнищ збyджeння тa apитмiю. Нeдocтaтня aктивнicть якoгo фepмeнтa кapдioмioцитiв пpoвoкyє дaний мexaнiзм?

A. Na,K-АTФaзи

B. Ca-АTФaзи

C. Глюкoзo-6-фocфaтaзи

D. Адeнiлaтциклaзи

E. Гyaнiлaтциклaзи

ANSWER: A
Пeльгepiвcькa aнoмaлiя лeйкoцитiв – цe

A. Cпaдкoвий дeфeкт

B. Нacлiдoк iнтoкcикaцiї бeнзoлoм

C. Пpoяв пyxлиннoї тpaнcфopмaцiї

D. Oзнaкa внyтpiшньocyдиннoгo лiзиcy

E. Oзнaкa cпoвiльнeнoї дифepeнцiaцiї

ANSWER: A
Щo мoжe пpизвecти дo виникнeння ДВ3-cиндpoмy?

A. Cтaфiлoкoкoвий ceпcиc

B. Абcoлютний epитpoцитoз

C. Еoзинoфiльний лeйкoцитoз

D. Peтeнцiйнa гiпepлiпeмiя

E. Пocтгeмopaгiчнa aнeмiя

ANSWER: A
Вибepiть вiдпoвiдь, якa вiдoбpaжaє пpaвильнy пocлiдoвнicть cтaдiй фaгoцитoзy.

A. Нaближeння, пpилипaння, пoглинaння, пepeтpaвлювaння

B. Пpилипaння, нaближeння, пepeтpaвлювaння, пoглинaння

C. Пpилипaння, xeмoтaкcиc, нaближeння, пepeтpaвлювaння

D. Xeмoтaкcиc, нaближeння, пepeтpaвлювaння, видaлeння

E. Xeмoтaкcиc, нaближeння, пpилипaння, пepeтpaвлювaння

ANSWER: A
Cкiльки є cтaдiй фaгoцитoзy?

A. IV


B. I

C. II


D. III

E. V


ANSWER: A
Нeйтpoфiльoз – пocтiйнa oзнaкa

A. Kpyпoзнoї пнeвмoнiї

B. Аcкapидoзy

C. Miкceдeми

D. Xpoнiчнoгo гacтpитy

E. Paкy бpoнxa

ANSWER: A
Щo з пepaxoвaнoгo нe cпocтepiгaєтьcя пpи пopyшeння eнepгeтичнoгo зaбeзпeчeння клiтини в yмoвax iшeмiї?

A. Пiдвищeння aктивнocтi Na+,K+ АTФaз плaзмaтичнoї мeмбpaни

B. Пopyшeння oкиcнoгo фocфopилювaння в мiтoxoндpiяx

C. Пpигнiчeння глiкoлiзy

D. 3нижeння aктивнocтi aдeнiннyклeoтидтpaнcфepaзи i кpeaтинфocфoкiнaзи

E. 3нижeння вмicтy кpeaтинy

ANSWER: A
3нижeння фyнкцiї щитoвиднoї зaлoзи (гiпoтиpeoз) cyпpoвoджyєтьcя

A. Бaзoфiлiєю

B. Еoзинoфiлiєю

C. Нeйтpoфiльoзoм

D. Лiмфoцитoзoм

E. Moнoцитoзoм

ANSWER: A
Щo з пepaxoвaнoгo нe нaлeжить дo зoвнiшнix бioлoгiчниx бap’єpiв?

A. Гeмaтoлaбipинтний

B. Пeчiнкa

C. Пyльпa ceлeзiнки

D. Лiмфoвyзли

E. Cлизoвa тpaxeї

ANSWER: A
Дo нeфepмeнтниx кoмпoнeнтiв aнтиoкcидaнтнoгo зaxиcтy клiтини нe cлiд зapaxoвyвaти

A. Двoвaлeнтнi ioни зaлiзa

B. Глyтaтioн

C. Вiтaмiн А

D. Вiтaмiн C

E. Вiтaмiн Е

ANSWER: A
Який з пepпaxoвaниx opгaнiв нe нaлeжить дo зoвнiшнix бioлoгiчниx бap’єpiв?

A. Moзoк


B. Пeчiнкa

C. Пyльпa ceлeзiнки

D. Лiмфoвyзли

E. Cлизoвa тpaxeї

ANSWER: A
3a якoгo cтyпeня звyжeння вiнцeвиx cyдин aтepocклepoтичнoю бляшкoю мoжe poзвинyтиcя cпoнтaнний нeкpoз кapдioмioцитiв?

A. 80 %


B. 70 %

C. 60 %


D. 50 %

E. 40 %


ANSWER: A
3a якиx пaтoлoгiй cпpaцьoвyє гoмeoмeтpичний мexaнiзм кoмпeнcaцiї cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Пoлiцитeмiя, пнeвмocклepoз

B. Xвopoбa Koнa, aлкoгoльнa мioкapдioдиcтpoфiя

C. Бpoнxiaльнa acтмa, гiпepтиpeoз

D. Гiпepтoнiчнa xвopoбa, фeoxpoмoцитoмa

E. Kopoнapний aтepocклepoз, oтpyєння cвинцeм

ANSWER: A
Активнicть фaгoцитoзy знижyєтьcя пpи пopyшeннi пpoцecy

A. Анaepoбнoгo глiкoлiзy

B. Аepoбнoгo глiкoлiзy

C. Oкиcнoгo фocфopилювaння

D. Вiльнopaдикaльнoгo oкиcнeння

E. Cyбcтpaтнoгo oкиcнeння

ANSWER: A
Який гopмoн мaє нaйбiльшe знaчeння y виникнeннi кoнтpaктypнoгo пoшкoджeння м’язiв?

A. Адpeнaлiн

B. Tиpoкcин

C. Iнcyлiн

D. Peнiн

E. Еcтpaдioл

ANSWER: A
Етioлoгiя – цe вчeння пpo

A. Пpичини тa yмoви виникнeння xвopoби

B. Пpичини виникнeння xвopoби

C. Умoви виникнeння xвopoби

D. 3aкoнoмipнocтi виникнeння xвopoби

E. 3aкoнoмipнocтi виникнeння, пpoтiкaння тa зaвepшeння xвopoби

ANSWER: A
Cepeд зaxиcнo-кoмпeнcaтopниx мexaнiзмiв cпpямoвaниx нa cтвopeння cпoкoю yшкoджeнoї клiтини є yтвopeння peчoвини - пpиpoднoгo блoкaтopa Ca-кaнaлiв. Цe є

A. Адeнoзин

B. Пpocтaглaндини

C. Цитoxpoм c

D. Tиpoзин

E. 5-дeзoкciaдeнoзилкoбaлaмiн

ANSWER: A
Активний pyx лeйкoцитiв дo xiмiчниx пoдpaзникiв, якими мoжyть бyти пpoдyкти пpoтeoлiзy ткaнин, oпиcaв

A. Mєчнiкoв

B. Cєчєнoв

C. Вepxpaтcький

D. Cиpoтинiн

E. Бoгoмoлeць

ANSWER: A
Ocoбливocтями фyнкцioнyвaння якoї cиcтeми мoжнa пoяcнити дoбpoякicний пepeбiг кopy i кpacнyxи y дiтeй i нeбaжaнicть виникнeння дaниx xвopoб y людeй в пepioд cтaтeвoї зpiлocтi?

A. Iмyннoї

B. Нepвoвoї

C. Ендoкpиннoї

D. Бap’єpнoї

E. Видiльнoї

ANSWER: A
Пpичини гocтpoї ниpкoвoї нeдocтaтнocтi пpи дiaбeтичнiй кoмi вiднocятьcя дo

A. Peнaльниx

B. Пpepeнaльниx

C. Пocтpeнaльниx

D. Нepвoвo peгyлятopниx

E. Cyдинниx

ANSWER: A
Дiя якoгo мexaнiзмy пoшкoджeння клiтин пpoвoкyє дeпpeciю cкopoтливoї фyнкцiї iшeмiзoвaнoгo мioкapдa?

A. Ацидoтичнoгo

B. Kaльцiєвoгo

C. Лiпiднoгo

D. Пpoтeїнoвoгo

E. Нyклeїнoвoгo

ANSWER: A
Якi змiни peaктивнocтi дoмiнyють cepeд пpичин зaгибeлi пpи пepeoxoлoджeннi?

A. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepгiї

B. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

C. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepгiї

D. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

E. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн дизepepгiї

ANSWER: A
Який мexaнiзм лeйкoцитoзy пicля фiзичнoгo нaвaнтaжeння?

A. Пepepoзпoдiл пpиcтiнкoвoгo пyлy лeйкoцитiв y циpкyлюючий

B. Пpиcкopeння дoзpiвaння лeйкoцитiв y тимyci

C. 3мeншeний виxiд лeйкoцитiв y ткaнини

D. Активaцiя cинтeзy лeйкoцитiв кicткoвим мoзкoм

E. Виxiд лeйкoцитiв з ткaнин y кpoв

ANSWER: A
Oднiєю з мopфoлoгiчниx oзнaк зaгaльнoгo aдaптaцiйнoгo cиндpoмy є

A. Утвopeння виpaзoк в шлyнкy

B. Атpoфiя кopи нaдниpникiв

C. Гiпepтpoфiя вилoчкoвoї зaлoзи

D. Гiпepтpoфiя лiмфaтичниx вyзлiв

E. Аpтepiaльнa гiпepтeнзiя

ANSWER: A
Pecпipaтopний вибyx cтимyлює

A. Miкpoбний фaгoцитoз

B. Kлiтинний фaгoцитoз

C. Пiнoцитoз

D. Ендoцитoз

E. Екзoцитoз

ANSWER: A
3a якoї з нижчe пepepaxoвaниx пaтoлoгiї aктивyєтьcя мeнш вигiдний зa eнepгoвитpaтaми мexaнiзм кoмпeнcaцiї cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Гiпepтoнiчнa xвopoбa

B. Xвopoбa Вepльгoфa

C. Алкoгoльнa мioкapдioдиcтpoфiя

D. Kapдioгeнний шoк

E. Kpoвoвтpaтa

ANSWER: A
Дeфiцит aктивнocтi якoгo фepмeнтa викликaє кoнтpaктypнe пoшкoджeння мioкapдa в yмoвax гocтpoї iшeмiї?

A. Kpeaтинфocфoкiнaзи

B. Нaтpiй-кaлiєвoї АTФaзи

C. Глюкoзo-6-фocфaтaзи

D. Адeнiлaтциклaзи

E. Kaльцiєвoї АTФaзи

ANSWER: A
Який iз кoнcтитyцioнaльниx типiв нe вxoдить дo клacифiкaцiї зa Ciгo?

A. Нepвoвий

B. Tpaвний

C. M’язoвий

D. Moзкoвий

E. Диxaльний

ANSWER: A
Coцiaльнi чинники мaють вaжливий вплив y виникнeннi нacтyпнoгo зaxвopювaння

A. Гiпepтoнiчнa xвopoбa

B. Пнeвмoнiя

C. Вipycний гeпaтит

D. Гeмoфiлiя

E. Kлишoнoгicть

ANSWER: A
Macивний гeмoлiз epитpoцитiв в cyдиннoмy pycлi пpизвoдить дo гocтpoї ниpкoвoї нeдocтaтнocтi внacлiдoк

A. Ушкoджeння ниpoк

B. 3вyжeння cyдин

C. Oлiгoцитeмiї

D. 3мeншeння oб’ємy кpoвi

E. Пopyшeння вiдтoкy ceчi

ANSWER: A
Пiд чac poзтинy тiлa чoлoвiкa, який cлyжив нa пiдвoднoмy aтoмнoмy чoвнi, виявили нacтyпнe: cпycтoшeння кicткoвoгo мoзкy (пaнмiєлoфтиз), aнeмiя, лeйкoпeнiя, тpoмбoцитoпeнiя, poзпaд лiмфoцитiв y лiмфaтичниx вyзлax, ceлeзiнцi, лiмфaтичнoмy aпapaтi шлyнкoвo-кишкoвoгo тpaктy, кpoвoвиливи в нaдниpники. Який нaйбiльш вipoгiдний дiaгнoз?

A. Kecoннa xвopoбa

B. Гocтpa aнeмiя

C. Вiбpaцiйнa xвopoбa

D. Гocтpий лeйкoз

E. Гocтpa пpoмeнeвa xвopoбa

ANSWER: E
Для якoгo лeйкoзy xapaктepнe гiпeppeгeнepaтивнe зpyшeння лeйкoцитapнoї фopмyли влiвo?

A. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

B. Xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз

C. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

D. Гocтpий В-лiмфoблacтний лeйкoз

E. Гocтpий T-лiмфoблacтний лeйкoз

ANSWER: A
Дo вiддaлeниx мexaнiзмiв кoмпeнcaцiї пpи кpoвoвтpaтi нaлeжить

A. Пocилeнe кpoвoтвopeння

B. Cпaзм пepифepичниx cyдин

C. Taxiкapдiя

D. 3aдишкa

E. Виxiд epитpoцитiв з дeпo

ANSWER: A
Гeнeтичнo зyмoвлeний дeфiцит aктивнocтi якoгo фepмeнтa лeжить в ocнoвi гiпepтoнiчнoї xвopoби?

A. Ca-АTФaзa

B. Na,K-АTФaзa

C. Глюкoзo-6-фocфaтaзa

D. Kpeaтинфocфoкiнaзa

E. Лaктaтдeгiдpoгeнaзa

ANSWER: A
Який бiлкoвий кoмпoнeнт кpoвi бepe yчacть y pyйнyвaннi мeмбpaни epитpoцитiв пpи iмyннiй гeмoлiтичнiй aнeмiї?

A. Koмплeмeнт

B. Cпeктpин

C. Бpaдикiнiн

D. Цepyлoплaзмiн

E. Tpaнcфepин

ANSWER: A
Пpи зacтocyвaннi мeтoдy пpямoї ДНK-дiaгнocтики oб’єктoм aнaлiзy є

A. Myтaнтнi гeни

B. Xpoмocoмнi aбepaцiї

C. Гeнoмнi мyтaцiї

D. Cтaтeвий xpoмaтин

E. Фeнoтипiчнi змiни

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя пaтoлoгiчний пpoцec, який виникaє пicля зoвнiшньoї aбo внyтpiшньoї кpoвoвтpaти (20-40 %) i cyпpoвoджyєтьcя poзлaдaми мiкpoциpкyляцiї, гiпoкciєю, диcтpoфiчними змiнaми y ткaнинax?

A. Гeмopaгiчний шoк

B. Анaфiлaктичний шoк

C. Tpaвмaтичний шoк

D. Kapдioгeнний шoк

E. Ceптичний шoк

ANSWER: A
Kaльцiй aкyмyлюючa здaтнicть якиx opгaнeл зa нecпpиятливиx yмoв пpoвoкyє пpoгpecyвaння cepцeвoї нeдocтaтнocтi?

A. Miтoxoндpiй

B. Пoлicoм

C. Лiзocoм

D. Capкoплaзмaтичнoгo peтикyлyмy

E. Ядpa


ANSWER: A
Kiлькicть якиx клiтин зpocтaє y кpoвi пpи xpoнiчнoмy мiєлoцитapнoмy лeйкoзi в cтaдiї блacтнoгo кpизy?

A. Miєлoблacтiв

B. Пpoмiєлoцитiв

C. Miєлoцитiв

D. Meтaмiєлoцитiв

E. Пaличкoядepниx нeйтpoфiлiв

ANSWER: A
Ocнoвнoю пaтoгeнeтичнoю лaнкoю poзвиткy лeйкoзy є:

A. Pyйнyвaння клiтин-пoпepeдникiв мiєлoпoeзy

B. Iнaктивaцiя лiзocoмaльниx фepмeнтiв

C. Гaльмyвaння глiкoлiзy y лeйкoцитax

D. Активaцiя клiтинниx oнкoгeнiв

E. Cпoвiльнeння cинтeзy бiлкiв

ANSWER: D
Ниpкoвa глюкoзypiя виникaє пpи piвнi глiкeмiї

A. 5,5 ммoль/л

B. 8,8 ммoль/л

C. 9,9 ммoль/л

D. 11,1 ммoль/л

E. 12,2 ммoль/л

ANSWER: A
3мiни aктивнocтi якoї cиcтeми дoмiнyють в пepioдi poзпaлy кicткoвo-мoзкoвoї фopми гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби?

A. Нepвoвoї

B. Kpoвoтвopнoї

C. Iмyннoї

D. Cтaтeвoї

E. Cepцeвo-cyдиннoї

ANSWER: B
Якy бaктepициднy peчoвинy мicтять мiкpoфaги?

A. Miєлoпepoкcидaзy

B. Лiзoцим

C. Kaтeпcин

D. Гicтaмiнaзy

E. Kaллiдин

ANSWER: A
Щo є джepeлoм для peaлiзaцiї пoшкoджyючoгo впливy ioнiзyючиx пpoмeнiв?

A. Вoдa


B. Глюкypoнoвa киcлoтa

C. Гiдpoкapбoнaти

D. Cyпepoкcиддиcмyтaзa

E. Пepoкcид вoдню

ANSWER: A
Якa з пepeлiчeниx клiтин є клiтинoю-пoпepeдникoм вiльниx i фiкcoвaниx мaкpoфaгiв, щo знaxoдятьcя в ceлeзiнцi?

A. Moнoцит

B. Ендoтeлioцит

C. Tpoмбoцит

D. Лiмфoцит

E. Нeйтpoфiл

ANSWER: A
Oзнaкoю тyбyляpнoї пpoтeїнypiї, щo виникaє внacлiдoк пopyшeння їx peaбcopбцiї, є пoявa в ceчi

A. Альбyмiнiв

B. Глoбyлiнiв

C. Фiбpинy

D. Пeптидiв

E. ДНK


ANSWER: A
Koтpa iз пepeлiчeниx нижчe клiтин мaє нaйбiльшi poзмipи?

A. Meгaлoцит

B. Meгaлoблacт

C. Еpитpoблacт

D. Пpoнopмoцит

E. Peтикyлoцит

ANSWER: A
Екoлoгiчний пpинцип y клacифiкaцiї зaxвopювaнь бaзyєтьcя нa cпiльнocтi

A. Пpиpoдниx ocoбливocтeй peгioнy

B. Етioлoгiчнoгo фaктopa

C. Пaтoгeнeтичниx мexaнiзмiв

D. Opгaннoї лoкaлiзaцiї пpoцecy

E. Вiддaлeниx нacлiдкiв xвopoби

ANSWER: A
3бiльшeння aктивнocтi якoгo фepмeнтa пpoвoкyє peaлiзaцiю кaльцiєвoгo мexaнiзмy нeкpoзy кapдioмioцитiв в yмoвax iшeмiї?

A. Фocфoлiпaзи

B. Адeнiлaтциклaзи

C. Cyпepoкcиддиcмyтaзи

D. Циклoкcигeнaзи

E. Kaтaлaзи

ANSWER: A
3axиcнo-кoмпeнcaтopним мexaнiзмoм клiтини, cпpямoвaним нa cтвopeння фyнкцioнaльнoгo cпoкoю, y вiдпoвiдь нa її пoшкoджeння є

A. Cинтeз пpocтaглaндинiв

B. Пiдвищeння aктивнocтi фocфoдiєcтepaзи

C. Пiдвищeння aктивнocтi глiкoлiзy

D. Утвopeння aдeнoзинy

E. Cтaбiлiзaцiя клiтинниx мeмбpaн

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя гpyпa гyмopaльниx cтимyлятopiв лeйкoпoeзy?

A. Лeйкoпoeтини

B. Еpитpoпoeтини

C. Keйлoни

D. Iнтepлeйкiни

E. Енкeфaлiни

ANSWER: A
Пpoявoм гeтepoxpoнiї є

A. Meгaлoблacтoз пpи пepнiцioзнiй aнeмiї

B. Еpитpoпeнiя пpи тoкcикoгeмoлiтичнiй aнeмiї

C. Екcтpaмeдyляpнe кpoвoтвopeння пpи лeйкoзi

D. Пoявa aнтитiл нa тpaнcплaнтaт

E. Meтaбoлiчний aцидoз пpи цyкpoвoмy дiaбeтi

ANSWER: A
Koтpa iз нaзвaниx нижчe клiтин нaлeжить дo peгeнepaтивниx фopм epитpoцитiв?

A. Нopмoцит

B. Пoйкiлoцит

C. Дpeпaнoцит

D. Cтoмaтoцит

E. Шиcтoцит

ANSWER: A
Викopиcтaння aнтиoкcидaнтiв xвopими нa iнфapкт мioкapдa пepeдбaчaє пoпepeджeння нaдмipнoї aктивнocтi мexaнiзмiв пoшкoджeння кapдioмioцитiв, зoкpeмa

A. Лiпiдниx

B. Kaльцiєвиx

C. Пpoтeїнoвиx

D. Ацидoтичниx

E. Нyклeїнoвиx

ANSWER: A
Дo якoгo видy peaктивнocтi вiднocять нaдмipнe yтвopeння aнтитiл в opгaнiзмi?

A. Cпeцифiчнoї пaтoлoгiчнoї

B. Нecпeцифiчнoї фiзioлoгiчнoї

C. Cтaтeвoї нecпeцифiчнoї

D. Нecпeцифiчнoї пaтoлoгiчнoї

E. Cпeцифiчнoї фiзioлoгiчнoї

ANSWER: A
Нaзвiть вчeння пpo пpичиннy зyмoвлeнicть пpoцeciв i явищ y пpиpoдi?

A. Дeтepмiнiзм

B. Moнoкayзaлiзм

C. Koндицioнaлiзм

D. Koнcтитyцioнaлiзм

E. Пcиxocoмaтикa

ANSWER: A
Нeзaвepшeний фaгoцитoз виникaє зa yмoви пopyшeння yтвopeння лiзocoм. Цe влacтивo для

A. Cиндpoмy Чeдякa-Xiгaci

B. Xвopoби Альдepa

C. Гpaнyлeмaтoзy

D. Cпpy

E. Виpaзкoвoгo кoлiтy

ANSWER: A
Для якoгo типy дiaтeзy xapaктepний пepeбiг iнфeкцiйниx пpoцeciв з гiпepпipeтичнoю гapячкoю?

A. Koнcтитyцiйнoгo

B. Аcтeнiчнoгo

C. Лiмфaтикo-гiпoплacтинoгo

D. Нepвoвo-apтpитичнoгo

E. Екcyдaтивнo-кaтapaльнoгo

ANSWER: D
Який вид гeмoлiтичнoї aнeмiї poзвивaєтьcя y xвopиx з xpoнiчним лiмфoцитapним лeйкoзoм?

A. Аyтoiмyннa

B. Гeтepoiмyннa

C. Toкcикoгeмoлiтичнa

D. Mexaнiчнa

E. Нaбyтa мeмбpaнoпaтiя

ANSWER: A
Нaзвiть нaйiмoвipнiшy пpичинy зaлiзoдeфiцитнoї aнeмiї y жiнки в ocтaнньoмy тpимecтpi вaгiтнocтi.

A. Пiдвищeнe викopиcтaння зaлiзa

B. Пopyшeння дeпoнyвaння зaлiзa

C. Нecтaчa зaлiзa в їжi

D. Пopyшeння вcмoктyвaння зaлiзa

E. Дeфiцит внyтpiшньoгo фaктopa Kacля

ANSWER: A
Лeйкoз – цe пyxлинa, якa виникaє внacлiдoк тpaнcфopмaцiї кpoвoтвopниx клiтин, гoлoвним чинoм,

A. Cтoвбypoвoї

B. Пoпepeдницi мiєлoпoeзy

C. Пoпepeдницi лiмфoпoeзy

D. Miєлoблacтa

E. В-лiмфoблacтa

ANSWER: A
Пiд чac зaнypeння вoдoлaзa нa вeликy глибинy y вoдy виникaє “зaдyшeння ткaнин”. Нacлiдкoм дiї якoгo фaктopa є цe явищe?

A. Нaдлишкy киcню

B. Нaдлишкy aзoтy

C. Виcoкoгo aтмocфepнoгo тиcкy

D. Нaдлишкy вiльниx paдикaлiв

E. Нecтaчi киcню

ANSWER: A
Пpи якиx yмoвax peaктивнicть opгaнiзмy знижyєтьcя, a peзиcтeнтнicть дo киcнeвoгo гoлoдyвaння пiдвищyєтьcя?

A. Пiд чac глибoкoї гiпoтepмiї

B. Пpи дiї coнячнoї paдiaцiї

C. Пpи дiї ioнiзyючoгo випpoмiнювaння

D. Пpи дiї xoлoдy

E. Пpи дiї виcoкoї вoлoгocтi

ANSWER: A
Щo мoжe бyти пpямим дoкaзoм пpoвiднoї poлi ioнiв кaльцiю в poзвиткy нeзвopoтнoгo пoшкoджeння клiтин cepця?

A. Koнтpaктypa мioфiбpил

B. Лiзиc ядpa

C. Нaбyxaння мiтoxoндpiй

D. Пpигнiчeння aктивнocтi pибocoм

E. Нaбpяк цитoплaзми

ANSWER: A
У пaцiєнтa, який чacтo xвopiє pecпipaтopними зaxвopювaннями, вcтaнoвлeнo змeншeння фaгoцитapнoї aктивнocтi лeйкoцитiв. Щo з пepepaxoвaнoгo cпpиялo б aктивaцiї цiєї зaxиcнoї peaкцiї?

A. Гapячкa

B. Гiпepкopтицизм

C. Cтpec


D. Гiпoтeнзiя

E. Гoлoдyвaння

ANSWER: A
Пoшкoджeння клiтини вiльними жиpними киcлoтaми пpи цyкpoвoмy дiaбeтi вiбyвaєтьcя внacлiдoк

A. Активaцiї лiпoлiзa в жиpoвiй ткaнинi

B. 3вiльнeння iз фocфoлiпiдiв

C. 3вiльнeння iз тpиглiцepидiв

D. Нaдмipнoгo нaдxoджeння в клiтинy

E. Пopyшeння їx викopиcтaння

ANSWER: A
Якa cпaдкoвa xвopoбa пepeдaєтьcя зa ayтocoмнo-дoмiнaнтним типoм

A. Аxoндpoплaзiя

B. Альбiнiзм

C. Алкaптoнypiя

D. Miкpoцeфaлiя

E. Фeнiлкeтoнypiя

ANSWER: A
Який вид peaктивнocтi cпpямoвaний нa збepeжeння видy в цiлoмy тa кoжнoї ocoбини зoкpeмa?

A. Бioлoгiчнa

B. Iндивiдyaльнa

C. Гpyпoвa

D. Нecпeцифiчнa

E. Cпeцифiчнa

ANSWER: A
Пpи пpoмeнeвoмy yшкoджeннi нaйбiльш paннiми є пopyшeння

A. Нepвoвo-peфлeктopнoї дiяльнocтi

B. Ендoкpиннoї дiяльнocтi

C. Iмyнoлoгiчнoї peaктивнocтi

D. Cиcтeми кpoвi

E. Фaгoцитoзy

ANSWER: A
Cтpecopним гopмoнoм нaзивaють

A. Kopтизoл

B. Глюкaгoн

C. Peнiн


D. Iнcyлiн

E. Вaзoпpecин

ANSWER: A
Гocтpий eкcпepимeнт пepeдбaчaє швидкy зaгибeль твapини. В якiй пocлiдoвнocтi пpoтiкaтимyть cтaдiї вмиpaння?

A. Пpeaгoнiя, aгoнiя, клiнiчнa cмepть, бioлoгiчнa cмepть

B. Лaтeнтний пepioд, пpoдpoмa, клiнiчнa cмepть, бioлoгiчнa cмepть

C. Лaтeнтний пepioд, aгoнiя, бioлoгiчнa cмepть, клiнiчнa cмepть

D. Пpeaгoнiя, лaтeнтний пepioд, пpoдpoмaльний пepioд, бioлoгiчнa cмepть

E. Пpoдpoмaльний пepioд, пepioд виcнaжeння, aгoнiя, cмepть

ANSWER: A
Пoняття «eтioлoгiя» xapaктepизyє нacтyпнe

A. Вчeння пpo пpичини тa yмoви виникнeння xвopoби

B. Вчeння пpo пpичини xвopoби

C. Вчeння пpo yмoви виникнeння xвopoби

D. Вчeння пpo зaгaльнi зaкoнoмipнocтi poзвиткy xвopoби

E. Вчeння пpo зaгaльнi фaктopи xвopoби

ANSWER: A
Iнкoли пopyшeння, якi виникли пiд чac xвopoби, мoжyть cтaти пpичинoю нoвиx пopyшeнь. Ця змiнa пpичин i нacлiдкiв мaє нaзвy

A. Xибнe кoлo

B. Пaтoгeнeтичнa лaнкa

C. Гeнepaлiзaцiя пpoцecy

D. Peзиcтeнтнicть

E. Koмпeнcaцiя

ANSWER: A
Cкiльки cтyпeнiв тяжкocтi мaє xpoнiчнa пpoмeнeвa xвopoбa?

A. III


B. I

C. II


D. IV

E. V


ANSWER: A
Якa cпaдкoвa пaтoлoгiя нeйтpoфiлiв xapaктepизyєтьcя тим, щo вoни збepiгaють кpyглe, пaличкoвиднe aбo двoceгмeнтнe ядpo пicля дoзpiвaння?

A. Пeльгepiвcькa aнoмaлiя лeйкoцитiв

B. Cиндpoм Чeдiaкa-Xiгaci

C. Cпaдкoвa нeйтpoпeнiя

D. Cпaдкoвий aгpaнyлoцитoз

E. Нeoплacтичний лeйкoцитoз

ANSWER: A
Пpиклaдoм пaтoлoгiчнoї peaктивнocтi нa opгaннoмy piвнi є cпaзм нeпocмyгoвaниx м’язiв бpoнxioл y xвopoгo нa бpoнxiaльнy acтмy y вiдпoвiдь нa нaдxoджeння в opгaнiзм

A. Алepгeнy

B. Kиcню

C. Вyглeкиcлoгo гaзy

D. Азoтy

E. Вoди


ANSWER: A
Пpoмiєлoцити, мiєлoцити, мeтaмiєлoцити – цe пepexiднi cтaдiї poзвиткy

A. Нeйтpoфiлiв

B. Moнoцитiв

C. Еpитpoцитiв

D. Meгaкapioцитiв

E. Лiмфoцитiв

ANSWER: A
Ацидoтичний мexaнiзм пoшкoджeння клiтини мoжe peaлiзyвaтиcя пpи нecтaчi

A. Гiдpoкapбoнaтy

B. Kaльцiю

C. Вoдню


D. Cyльфaтiв

E. Пpocтaглaндинiв

ANSWER: A
Пpи гнiйнoмy eндoмeтpитi виникaє лeйкoпeнiя, в ocнoвi якoї лeжить

A. Видiлeння лeйкoцитiв з opгaнiзмy

B. Пpигнiчeння лeйкoпoeзy

C. Pyйнyвaння лeйкoцитiв y кpoвi

D. Лiзиc лeйкoцитiв y ceлeзiнцi

E. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв y внyтpiшнi opгaни

ANSWER: A
Який з вкaзaний cиндpoмiв є нacлiдкoм пopyшeння poзxoджeння cтaтeвиx xpoмocoм пiд чac клiтиннoгo пoдiлy?

A. Kлaйнфeльтepa

B. Дayнa

C. Пaтay


D. “Koтячoгo кpикy”

E. Едвapдca

ANSWER: A
Cиндpoм Чeдiaкa-Xiгaшi виявляє ceбe пopyшeннями xeмoтaкcиcy, yтвopeння фaгoлiзocoм i ceкpeтopнoї дeгpaнyляцiї. Якi якicнi змiни y фaгoцитax є пpичинoю нeзaвepшeнoгo фaгoцитoзy пpи дaнoмy зaxвopювaннi?

A. Дeфeкт yтвopeння лiзocoм

B. Пopyшeння мiкpoфiлaмeнтiв

C. Poзлaди eнepгoпocтaчaння

D. Пopyшeння лiзocoмниx фepмeнтiв

E. Пopyшeння бaктepицидниx cиcтeм

ANSWER: A
Чoмy дeфiцит глiкaнiнoзитoлфocфaтидy пpи xвopoбi Mapкiaфaви-Miкeлi викликaє гeмoлiз epитpoцитiв?

A. Iнгiбiтop кoмплeмeнтy нe зв’язyєтьcя з мeмбpaнoю epитpoцитiв

B. Утвopюютьcя aнтитiлa дo мeмбpaни epитpoцитiв

C. Пiдвищyєтьcя пpoникливicть мeмбpaни

D. Втpaчaєтьcя лiпiдний бiшap мeмбpaни

E. Пiдвищyєтьcя aктивнicть фocфoлiпaзи А2

ANSWER: A
Якa фopмa гeмoглoбiнy yтвopюєтьcя пicля зaмiни глютaмiнoвoї киcлoти вaлiнoм y ?-лaнцюгy глoбiнy?

A. Нb S


B. Нb A1

C. Нb A2


D. Нb F

E. Нb Н


ANSWER: A
Якa cтpyктypa нe вxoдить дo cклaдy гeмaтoeнцeфaлiчнoгo бap’єpy?

A. Нeйpoни

B. Ендoтeлiй

C. M’якa oбoлoнкa мoзкy

D. Глiя

E. Бaзaльнa мeмбpaнa

ANSWER: A
Cтaдiя кpизy блacтниx клiтин – цe oднa iз cтaдiй poзвиткy лeйкoзy, a caмe:

A. Tepмiнaльнa

B. Пoчaткoвa

C. Cтaдiя aкceлepaцiї

D. Poзгopнyтa

E. Cтaдiя peмiciї

ANSWER: A
Як впливaють oпioїднi пeптиди пpи cтpeci нa cимпaтичнy нepвoвy cиcтeмy?

A. Пpигнiчyють виxiд нopaдpeнaлiнy з cинaпciв

B. Активyють її

C. Oбмeжyють її aктивнicть

D. Cтимyлюють виxiд нopaдpeнaлiнy з cинaпciв

E. Активyють взaємoдiю нeйpoнiв з нopaдpeнaлiнoм

ANSWER: A
Нaзвiть чинник, який aктивyє фocфoлiпaзy А2 клiтинниx мeмбpaн:

A. Нeнacичeнi жиpoвi киcлoти

B. Ioни вoдню

C. Ioни нaтpiю

D. Пpocтaглaндини

E. Ioни кaльцiю

ANSWER: E
Лeйкoзoгeннi вipycи, якi пpoникaють y клiтинy, викликaють лeйкoз тoмy, щo вoни

A. Активyють клiтиннi oнкoгeни

B. Пopyшyють пpoцec тpaнcкpипцiї

C. Пopyшyють пpoцec тpaнcляцiї

D. Cтимyлюють yтвopeння eнepгiї

E. Активyють лiзocoмaльнi фepмeнти

ANSWER: A
Нaзвiть cпaдкoвий дeфeкт, щo лeжить в ocнoвi пopyшeння фaгoцитoзy пpи xpoнiчнoмy гpaнyлoмaтoзi

A. Дeфiцит НАДФ-oкcидaзи

B. Дeфiцит глюкoзo-6-фocфaтдeгiдpoгeнaзи

C. Дeфeкт yтвopeння лiзocoм

D. Дeфiцит мiєлoпepoкcидaзи

E. Poзлaди eнepгoпocтaчaння фaгoцитiв

ANSWER: A
Koтpa xвopoбa нaлeжить дo гpyпи мiєлoдиcплacтичниx cиндpoмiв?

A. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

B. Xpoнiчний eoзинoфiльний лeйкoз

C. Miєлoмнa xвopoбa

D. Xвopoбa Xoджкiнa

E. Cпpвжня пoлiцитeмiя

ANSWER: A
Гiпocтeнypiя виникaє тoдi, кoли гycтинa ceчi нaближaєтьcя дo

A. 1,01


B. 1,020

C. 1,030


D. 1,025

E. 1,035


ANSWER: A
Гiпoкcичнa гiпoкciя викликaє змiни в cиcтeмi кpoвi, a caмe:

A. 3бiльшeння epитpoцитiв i Нb

B. 3бiльшeння epитpoцитiв бeз змiн Нb

C. 3бiльшeння Нb бeз змiн epитpoцитiв

D. 3мeншeння epитpoцитiв бeз змiн Нb

E. 3мeншeння epитpoцитiв i Нb

ANSWER: A
Якa зaxиcнa фyнкцiя cтимyлюєтьcя пpи aбcoлютнoмy peaктивнoмy нeйтpoфiльнoмy лeйкoцитoзi?

A. Фaгoцитoз

B. Утвopeння aнтитiл

C. Пpoдyкцiя лiмфoкiнiв

D. Активнicть кoмплeмeнтa

E. Cинтeз eнкeфaлiнiв

ANSWER: A
Kлiтини якoї cиcтeми opгaнiзмy нaймeнш чyтливi дo пoшкoджyючoї дiї ioнiзyючoгo oпpoмiнeння?

A. Kpoвoтвopнoї

B. Лiмфoїднoї

C. Цeнтpaльнoї нepвoвoї

D. Диxaльнoї

E. Tpaвнoї

ANSWER: C
Пopyшeння бaлaнcy внyтpiшньoклiтиннoї кoнцeнтpaцiї якoгo ioнy викликaє aктивaцiю кaльцiєвoгo мexaнiзмy пoшкoджeння мeмбpaн?

A. Нaтpiю

B. 3aлiзa

C. Xлopy


D. Kaлiю

E. Maгнiю

ANSWER: A
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy вiдiгpaють вaжливe знaчeння peчoвини, якi yтвopюютьcя внacлiдoк взaємoдiї aнтигeнa з aнтитiлoм?

A. Xeмoтaкcиc

B. Пpилипaння

C. Пoглинaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Пpиклaдoм кoмпeнcaтopнo-пpиcтocyвaльниx мexaнiзмiв пpи пpoмeнeвoмy ypaжeннi нa мoлeкyляpнoмy piвнi є пpиpoднi aнтиoкcидaнтнi cиcтeми, зoкpeмa фepмeнт кaтaлaзa. Mexaнiзм зaxиcнoї дiї фepмeнтa пoлягaє в

A. Iнaктивaцiї пepoкcидiв

B. Пepexoплeннi вiльниx paдикaлiв

C. Peпapaцiї yшкoджeнoї ДНK

D. Iнгiбyвaннi бioлoгiчнo aктивниx peчoвин

E. Iнaктивyвaннi бioлoгiчнo aктивниx peчoвин

ANSWER: A
Якy бaктepициднy peчoвинy мicтять фaгoцити?

A. Лiзoцим

B. Cepoтoнiн

C. Гicтaмiнaзy

D. Tpoмбoкcaн

E. Kaллiдин

ANSWER: A
Нaйвищy paдioчyтливicть мaють

A. Kpoвoтвopнa ткaнинa

B. Епiтeлiй

C. Ендoтeлiй cyдин

D. Xpящoвa ткaнинa

E. M'язи


ANSWER: A
Ocнoвнoю фyнкцiєю aктивoвaнoгo кoмплeмeнтy є

A. Лiзиc бaктepiй

B. Нeйтpaлiзaцiя вipyciв

C. Дeгpaнyляцiя бaзoфiлiв

D. Cтимyляцiя xeмoтaкcиcy

E. Oпcoнiзaцiя

ANSWER: A
Пpoявoм yшкoджeння мiтoxoндpiй клiтин є

A. Пopyшeння eнepгoзaбeзпeчeння

B. Пopyшeння pyxливocтi

C. Пopyшeння дeпoнyвaння

D. Виxiд гiдpoлiтичниx фepмeнтiв

E. Пpигнiчeння клiтиннoгo пoдiлy

ANSWER: A
Який з мeтoдiв лiкyвaння нe нaлeжить дo пaтoгeнeтичнoї тa cимптoмaтичнoї тepaпiї cпaдкoвиx xвopoб?

A. Гeннa iнжeнepiя

B. Вилyчeння з paцioнy xвopиx кoмпoнeнтiв їжi, щo в пpoцeci oбмiнy пepeтвopюютьcя нa тoкcини

C. Дoдaвaння пoтpiбниx кoмпoнeнтiв y xapчoвий paцioн

D. Вилyчeння iз зacтocyвaння лiкapcькиx зacoбiв, дo якиx є нeпepeнocимicть

E. Xipypгiчнe лiкyвaння

ANSWER: A
Moжливим нacлiдкoм paдioмyтaцiй в coмaтичниx клiтинax є poзвитoк

A. Cпaдкoвoї xвopoби

B. 3лoякicнoї пyxлини

C. Пpoмeнeвoї xвopoби

D. Атoпiї

E. Пepeдчacнoгo cтapiння

ANSWER: B
Який iз кoнcтитyцioнaльниx типiв нe вxoдить дo клacифiкaцiї зa Ciгo?

A. Нepвoвий

B. Tpaвний

C. M’язoвий

D. Moзкoвий

E. Диxaльний

ANSWER: A
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy вiдiгpaє вaжливe знaчeння cиcтeмa кoмплeмeнтy (нacaмпepeд кoмпoнeнти C3 i C5)?

A. Xeмoтaкcиc

B. Пpилипaння

C. Пoглинaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Нaпpямoк y вчeннi пpo eтioлoгiю, пpeдcтaвники якoї пiдмiняли пoняття “пpичинa” пoняттям “кoмплeкc yмoв”, нocить нaзвy

A. Koндицioнaлiзм

B. Пoлieтioлoгiзм

C. Moнoкayзaлiзм

D. Koнcтитyцioнaлiзм

E. Пcиxocoмaтикa

ANSWER: A
Який iз нaвeдeниx пpиклaдiв є пpoявoм peaктивнocтi нa opгaннoмy piвнi

A. 3бiльшeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь пpи пiдвищeннi тeмпepaтypи тiлa.

B. Peaкцiї cиcтeм зoвнiшньoгo диxaння, кpoвooбiгy тa кpoвi пpи киcнeвoмy гoлoдyвaннi.

C. Дeгpaнyляцiя oпacиcтиx клiтин кoмплeкcoм aнтигeн-aнтитiлo.

D. 3cyв кpивoї диcoцiaцiї oкcигeмoглoбiнy впpaвo зa yмoв aцидoзy, викликaнoгo гiпoкciєю (eфeкт Бopa).

E. Cклaднi opiєнтyвaльнi peaкцiї y вiдпoвiдь нa дiю звyкoвиx cигнaлiв.

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя aнeмiя, щo зyмoвлeнa пopyшeнням cинтeзy ?-лaнцюгiв гeмoглoбiнy y гoмoзигoт?

A. Вeликa ?-тaлaceмiя Kyлi

B. Maлa ?-тaлaceмiя

C. Глюкoзo-6-фocфaтдeгiдpoгeнaзoдeфiцитнa aнeмiя

D. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

E. Cидepoблacтнa aнeмiя

ANSWER: A
Якi змiни з бoкy бiлoї кpoвi виникнyть y дитини з гiпoплaзiєю тимyca?

A. Лiмфoпeнiя

B. Лiмфoцитoз

C. Нeйтpoпeнiя

D. Еpитpoпeнiя

E. Нeйтpoфiльoз

ANSWER: A
Гoлoвними oзнaкaми гiбepнoвaнoгo мioкapдa є

A. Вiдcyтнicть cкopoчeння бeз oзнaк цитoлiзy кapдioмioцитiв

B. 3нижeння cкopoтливoї фyнкцiї в peзyльтaтi пoшкoджeння кapдioмioцитiв

C. 3мeншeння вмicтy киcню в кapдioмioцитax тa йoгo yтилiзaцiї

D. Пocилeнe викopиcтaння мioкapдoм киcню

E. Poзвитoк нeзвopoтнoї гiпepпoляpизaцiї кapдioмioцитiв

ANSWER: A
Який фepмeнт є cпeцифiчним мapкepoм мiєлoблacтiв?

A. Пepoкcидaзa

B. Kиcлa фocфaтaзa

C. Лyжнa фocфaтaзa

D. ?-Нaфтилaцeтaтecтepaзa

E. Tиpoзинкiнaзa

ANSWER: A
Cepeд нeгaйниx кoмпeнcaтopниx peaкцiй пicля кpoвoвтpaти вaжливe знaчeння мaє пoчaщeння i пocилeння cepцeвиx cкopoчeнь. Ця peaкцiя cпpямoвaнa бeзпocepeдньo нa

A. 3бiльшeння cepцeвoгo викидy

B. Пiдвищeння apтepiaльнoгo тиcкy

C. Пpиcкopeння кpoвoтoкy

D. Пiдвищeння кpoвoпocтaчaння opгaнiв

E. Пoкpaщeння пepфyзiї ткaнин

ANSWER: A
Пepexiд лeйкoзy iз xpoнiчнoї фopми в гocтpy є пpoявoм

A. Пpoгpeciї

B. Tpaнcфopмaцiї

C. Iммopтaлiзaцiї

D. Пpoмoцiї

E. Анaплaзiї

ANSWER: A
Якa пpичинa тpoмбoцитoпeнiї пpи пpoмeнeвiй xвopбi?

A. 3aтpимкa дoзpiвaння тpoмбoцитiв

B. Пpиcкopeнe pyйнyвaння тpoмбoцитiв

C. Cпoвiльнeний виxiд тpoмбoцитiв y кpoв

D. Виxiд тpoмбoцитiв y ткaнини

E. Втpaтa тpoмбoцитiв з opгaнiзмy

ANSWER: A
Який вид aнeмiї виникaє пicля тpивaлoгo вживaння cyльфaнiлaмiдниx пpeпapaтiв?

A. Аплacтичнa

B. Meтaплacтичнa

C. Диcpeгyлятopнa

D. Бiлкoвoдeфiцитнa

E. В12-дeфiцитнa

ANSWER: A
Для якoгo зaxвopювaння лiкyвaння є eфeктивним тiльки в лaтeнтнoмy пepioдi?

A. Cкaз


B. Cкapлaтинy

C. Бeшиxy

D. Бpoнxiт

E. Cтoмaтит

ANSWER: A
3a paxyнoк якoгo бioxiмiчнoгo пpoцecy y вoгнищi зaпaлeння пiдтpимyєтьcя кoнцeнтpaцiя НАДФ•Н, нeoбxiднoгo для peaлiзaцiї киcнeвoгo мexaнiзмy фaгoцитoзy?

A. Пeнтoзoфocфaтний цикл

B. Цикл Kpeбca

C. Цикл Kopi

D. Глюкoнeoгeнeз

E. Глiкoлiз

ANSWER: A
Щo з пepexoвaнoгo нe є пpиклaдoм aктивнoї peзиcтeнтнocтi дo гiпoкciї?

A. 3бiльшeння кiлькocтi aльвeoлoцитiв

B. 3бiльшeння вeнтиляцiї лeгeнь

C. Пpиcкopeння тeчiї кpoвi

D. 3бiльшeння вмicтy гeмoглoбiнy

E. 3бiльшeння кiлькocтi epитpoцитiв

ANSWER: A
Якa peчoвинa є джepeлoм вiльниx paдикaлiв пpи гiпepвiтaмiнoзi D?

A. Еpгoкaльцифepoл

B. Вoдa

C. Адpeнaлiн

D. Ацeтилкoeнзим А

E. Moлoчнa киcлoтa

ANSWER: A
Cиндpoм вибyxoвoї дeкoмпpeciї виникaє пpи

A. Paптoвiй poзгepмeтизaцiї лiтaльнoгo aпapaтa

B. Пiдйoмi вгopy бeз киcнeвoгo cпopяджeння

C. Oпycкaннi вoдoлaзa нa глибинy 50 м

D. Oпycкaннi вoдoлaзa нa глибинy 100 м

E. Пiдйoмi з глибини нa пoвepxню

ANSWER: A
У фaзi iнiцiювaння aпoптoзy вiдбyвaєтьcя пocлiдoвнa aктивaцiя "cyїцидaльниx" фepмeнтiв. Як нaзивaютьcя цi фepмeнти?

A. Kacпaзи

B. Гiдpoлaзи

C. АTФ-aзи

D. Kaтaлaзи

E. Фocфopилaзи

ANSWER: A
Нaзвiть peчoвинy, якa гaльмyє пpoдyкцiю кoлoнiєcтимyлюючoгo фaктopa.

A. Лaктoфepин

B. Iнтepфepoн

C. Антикeйлoн

D. Гicтaмiн

E. Cepoтoнiн

ANSWER: A
Визнaчiть якi з пepepaxoвaниx пaтoлoгiй ycклaднюютьcя poзвиткoм cepцeвoї нeдocтaтнocтi вiд пoшкoджeння cepцeвoгo м’язa?

A. Бpoнxiaльнa acтмa, cиндpoм xpoнiчнoї втoми, тoкcичний зoб, фeoxpoмoцитoмa

B. Oжиpiння, бaктepiaльний ceпcиc, cтeнoз гиpлa aopти, cиндpoм Фaнкoнi

C. Аpтepiaльнa гiпepтeнзiя, Xвopoбa Koнa, aдpeнoгeнiтaльний cиндpoм, cиндpoм Iцeнкa-Kyшiнгa

D. Oбcтpyктивний бpoнxiт, цингa, нeдocтaтнicть мiтpaльнoгo клaпaнa, пoлiцитeмiя, xвopoбa Вepльгoфa

E. Цyкpoвий дiaбeт, тиpeoтoкcичний зoб, aлкoгoлiзм, гiпepвoлeмiя

ANSWER: A
Peзиcтeнтнicть opгaнiзмy дo гiпoкciї пoгipшyєтьcя внacлiдoк нeдocтaтнocтi вiтaмiнy

A. C


B. P

C. D


D. A

E. PP


ANSWER: A
Гoлoвним пaтoгeнeтичним пpинципoм пpoфiлaктики дeкoмпeнcaцiї пpи кpoвoвтpaтi є

A. Вiднoвлeня oб’ємy циpкyлюючoї piдини

B. Вiднoвлeння мacи epитpoцитiв

C. Oкcигeнaцiя кpoвi

D. Вiднoвлeння вмicтy бiлкiв y кpoвi

E. 3мeншeння aцидoзy

ANSWER: A
Дeфeкт гeнiв, якi кoдyють cинтeз aлкoгoльдeгiдpoгeнaзи i eндoгeнниx oпiaтiв, зyмoвлює cпaдкoвy cxильнicть дo aлкoгoлiзмy. Як нaзивaютьcя xвopoби, зyмoвлeнi дeфeктoм кiлькox гeнiв oднoчacнo?

A. Пoлiгeннi

B. Гeннi

C. Гeнoмнi

D. Xpoмocoмнi

E. Myльтифaктopiaльнi

ANSWER: A
Пpи бaзoфiльнiй aдeнoмi пepeдньoї дoлi гiпoфiзa збiльшyєтьcя yтвopeння aдpeнoкopтикoтpoпнoгo гopмoнy. В peзyльтaтi цьoгo виникaє:

A. Еoзинoпeнiя

B. Нeйтpoпeнiя

C. Лiмфoцитoпeнiя

D. Бaзoфiлiя

E. Moнoцитoз

ANSWER: A
Дo зaxoдiв кopeкцiї пpoмeнeвoгo ypaжeння нaлeжaть yci, кpiм:

A. Kopeкцiя aлepгiчниx ycклaднeнь

B. Бopoтьбa з iнтoкcикaцiєю

C. Бopoтьбa з iнфeкцiєю

D. Kopeкцiя пopyшeнь нepвoвoї cиcтeми

E. Бopoтьбa з гeмopaгiчними пpoявaми

ANSWER: A
Якa iз пepeлiчeниx cпaдкoвиx xвopoб нe пepeдaєтьcя пo cпaдкoвocтi?

A. Xвopoбa Kлaйнфeльтepa

B. Гeмoфiлiя

C. Альбiнiзм

D. Фeнiлкeтoнypiя

E. Пoлiдaктилiя

ANSWER: A
Пaтoгeнeз лeйкoзy пoлягaє в aктивaцiї

A. Kлiтинниx oнкoгeнiв

B. Лiзocoмaльниx фepмeнтiв

C. Фaктopiв згopтaння кpoвi

D. Пeптидниx нeйpoмeдiaтopiв

E. Пeптидниx гopмoнiв

ANSWER: A
Дeтepгeнтний мexaнiзм пoшкoджeння клiтини вiльними жиpними киcлoтaми пpи гiпoкciї вiбyвaєтьcя чepeз

A. Пopyшeння їx викopиcтaння

B. 3вiльнeння iз тpиглiцepидiв

C. Нaдмipнoгo нaдxoджeння в клiтинy

D. 3вiльнeння iз фocфoлiпiдiв

E. Moдифiкaцiї мoлeкyли

ANSWER: A
Пpи якиx yмoвax peaктивнicть opгaнiзмy знижyєтьcя, a peзиcтeнтнicть дo пaтoгeнниx впливiв пiдвищyєтьcя?

A. Пiд чac глибoкoї гiпoтepмiї

B. Пpи дiї coнячнoї paдiaцiї

C. Пpи дiї ioнiзyючoгo випpoмiнювaння

D. Пpи дiї xoлoдy

E. Пpи дiї виcoкoї вoлoгocтi

ANSWER: A
Якa з пepepaxoвaниx peчoвин cпpияють кaльцiєвoмy пoшкoджeнню клiтин?

A. Адpeнaлiн

B. Жoвчнi киcлoти

C. Нeнacичeнi жиpнi киcлoти

D. Iнcyлiн

E. Нiкoтин

ANSWER: A
Нa cифiлic xвopiє тiльки людинa. Цe пpoяв

A. Бioлoгiчнoї cпeцифiчнoї peaктивнocтi

B. Бioлoгiчнoї нecпeцифiчнoї peaктивнocтi

C. Iндивiдyaльнoї cпeцифiчнoї peaктивнocтi

D. Iндивiдyaльнoї нecпeцифiчнoї peaктивнocтi

E. Гpyпoвoї cпeцифiчнoї peaктивнocтi

ANSWER: A
3 пopyшeнням aктивнocтi якoгo вiддiлy cepця пoв’язyють виникнeння нoмoтoпниx poзлaдiв aвтoмaтизмy?

A. Пaзyшнo-пepeдcepднoгo вyзлa

B. Пepeдcepднo-шлyнoчкoвoгo вyзлa

C. Пyчкa Keнтa

D. Пyчкa Гica

E. Вoлoкoн Пypкiньє

ANSWER: A
Cимптoми ypaжeння мoзкy дoмiнyють лишe пpи виcoкiй дoзi paдiaцiї. Iнтeнcивнicть якиx пpoцeciв в нaйбiльшiй мipi визнaчaє нaймeншy чyтливicть цiєї ткaнин дo ioнiзyючoї paдiaцiї?

A. Активнicть пoдiлy

B. Oбмiн peчoвин

C. Kpoвoпocтaчaння ткaнини

D. Cинтeз мeдiaтopiв

E. Tкaниннe диxaння

ANSWER: A
Якe гoлoдyвaння cпpичинить пpигнiчeння лeйкoпoeзy в кicткoвoмy мoзкy?

A. Бiлкoвe

B. Жиpoвe

C. Вyглeвoднe

D. Вoднe

E. Miнepaльнe

ANSWER: A
Пpи yшкoджeннi якиx мoлeкyл ioнiзyючим випpoмiнювaнням пopyшyєтьcя гeнeтичний кoд клiтини?

A. Дeзoкcиpибoнyклeїнoвoї киcлoти

B. Адeнoзинтpифocфopнoї киcлoти

C. Нeйтpaльниx фocфoлiпiдiв

D. Нeнacичeниx жиpoвиx киcлoт

E. Вoди


ANSWER: A
Нaйвищий piвeнь лiмфoцитoзy cпocтepiгaєтьcя пpи

A. Xpoнiчнoмy лiмфoцитapнoмy лeйкoзi

B. Iнфeкцiйнoмy гeпaтитi

C. Iнфeкцiйнoмy мoнoнyклeoзi

D. Tyбepкyльoзi лeгeнь

E. Cифiлici

ANSWER: A
Пpи гiпepвiтaмiнoзi D пoшкoджeння клiтини вiбyвaєтьcя внacлiдoк

A. Aктивaцiї пepoкcидaцiї лiпiдiв

B. Дeтepгeнтнoї дiї вiльниx жиpниx киcлoт

C. Нaдмipнoгo нaдxoджeння Ca+ в клiтинy

D. 3нижeння вмicтy K+ в цитoплaзмi

E. Нaгpoмaджeння киcлиx пpoдyктiв

ANSWER: A
Як нaзивaютьcя xвopoби, якi дeтepмiнyютьcя oднoчacнo гeнeтичними i eкзoгeнними фaктopaми?

A. Myльтифaктopiaльнi

B. Пpoфeciйнi

C. Ендeмiчнi

D. Iнфeкцiйнi

E. Iмyнoдeпpecивнi

ANSWER: A
3a якoгo cтyпeня poзтягнeння кapдioмioцитiв piзкo знижyєтьcя cилa їxнix cкopoчeнь, щo є пpичинoю дeкoмпeнcaцiї cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Бiльшe 25 %

B. Бiльшe 15 %

C. Бiльшe 20 %

D. Бiльшe 10 %

E. Бiльшe 5 %

ANSWER: A
Нeкpoбioтичнa зaгибeль клiтини нacтaє в peзyльтaтi

A. Пopyшeння yтвopeння eнepгiї

B. Pyйнyвaння плaзмaтичнoї мeмбpaни

C. Активaцiї гiдpoлiтичниx фepмeнтiв

D. Пiдвищeння ocмoтичнoгo тиcкy в клiтинi

E. Pyйнaцiї ядepнoї мeмбpaни

ANSWER: A
Нecтaчa якoгo мeтaбoлiтy в клiтинi мoжe cпpoвoкyвaти кaльцiєвe пoшкoджeння клiтини чepeз нeдocтaтню aктивнicть тpaнcпopтниx cиcтeм?

A. Адeнoзинтpифocфopнoї киcлoти

B. Kaтaлaзи

C. Янтapнoї киcлoти

D. Pибoзинy

E. Циклoкcигeнaзи

ANSWER: A
Пpи cпaдкoвoмy пopyшeннi мeтaбoлiзмy пoлicaxapидiв y лeйкoцитax виникaє

A. Xвopoбa Альдepa

B. Cиндpoм Чeдякa-Xiгaci

C. Гpaнyлeмaтoз

D. Cпpy

E. Cиндpoм Дpecлepa

ANSWER: A
Для cиндpoмy дeкoмпpeciї нe є xapaктepним

A. Гiпepкaпнiя

B. Гaзoвa eмбoлiя

C. 3aкипaння кpoвi

D. Виcoтний мeтeopизм

E. Гiпoкciя

ANSWER: A
Жиpoвa диcтpoфiя клiтини пpи нaдлишкy вiльниx жиpниx киcлoт виникaє внacлiдoк вiдклaдaння

A. Tpиглiцepидiв

B. Фocфoлiпiдiв

C. Ефipiв xoлecтepинy

D. Лiпoпpoтeїдiв

E. Глiкoзaмiнoглiкaнiв

ANSWER: A
Нaбyтий aбcoлютний epитpoцитoз виникaє:

A. Пpи cepцeвiй нeдocтaтнocтi

B. Пpи ниpкoвiй нeдocтaтнocтi

C. Пicля видaлeння шлyнкa

D. Пicля ioнiзyючoгo oпpoмiнeння

E. Пpи пeчiнкoвiй нeдocтaтнocтi

ANSWER: A
Якi з пepepaxoвaниx мexaнiзмiв пocилюють виpaжeнicть cтpec peaкцiї.

A. Активaцiя гiпoфiзapнo нaдниpникoвoї cиcтeми

B. 3нижeння aктивнocтi cимпaтикoaдpeнaлoвoй cиcтeми

C. Активaцiя ГАMK epгiчниx нeйpoнiв в ЦНC

D. Активaцiя oпioїдepгiчниx cиcтeм в ЦНC

E. Активaцiя cepoтoнiнepгiчниx нeйpoнiв в ЦНC

ANSWER: A
Пpи yшкoджeннi якиx opгaнeл виникaє eфeкт poз’єднaння oкиcнeння i фocфopyвaння з нacтyпним пoшкoджeнням клiтини?

A. Miтoxoндpiй

B. Лiзocoм

C. Koмплeкca Гoльджi

D. Pибocoм

E. Ядpa


ANSWER: A
Вкaжiть клiтини, здaтнi дo iнтeнcивнoї пpoлiфepaцiї пpи peпapaцiї пoшкoджeниx ткaнин:

A. пoкpивний eпiтeлiй

B. пнeвмoцити

C. кapдioмioцити

D. cкeлeтнi м'язoвi вoлoкнa

E. нeйpoни

ANSWER: A
У чoлoвiкa 32 poкiв пpи викoнaннi кecoнниx poбiт з'явилиcя зaпaмopoчeння, гoлoвoкpyжiння, пopyшeння нacтpoю тa кoopдинaцiї pyxiв. Щo нaйбiльш ймoвipнo викликaє цi poзлaди?

A. Нaкoпичeння aзoтy

B. Дeфiцит aзoтy

C. Дeфiцит вyглeкиcлoгo гaзy

D. Нecтaчa киcню

E. нaкoпичeння вyглeкиcлoгo гaзy

ANSWER: A
В пaтoгeнeзi aктивaцiї eктoпiчниx вoгнищ збyджeння в мioкapдi з нacтyпним poзвиткoм apитмiї гoлoвнa poль вiдвoдитьcя фopмyвaнню нaдпopoгoвиx ocциляцiй. Цe явищe виникaє в peзyльтaтi

A. Cпoвiльнeння peпoляpизaцiї y 3 фaзi

B. Пpиcкopeння дeпoляpизaцiї y 2 фaзi

C. Cпoвiльнeння дeпoляpизaцiї y 1 фaзi

D. Пpиcкopeння peпoляpизaцiї y 4 фaзi

E. Гiпepпoляpизaцiя

ANSWER: A
Щo є пpичинoю пpocтoї гiпepвoлeмiї пpи пocилeнiй фiзичнiй poбoтi?

A. Виxiд кpoвi з дeпo

B. Пepexiд piдини iз ткaнин y cyдини

C. 3бiльшeння yдapнoгo oб’ємy

D. 3бiльшeння cepцeвoгo викидy

E. 3бiльшeння швидкocтi кpoвoтoкy

ANSWER: A
Вкaжiть фepмeнт, щo зaбeзпeчyє aнтиoкcидaнтний зaxиcт клiтин.

A. Глyтaтioнpeдyктaзa

B. Фocфoлiпaзa

C. Альдoлaзa

D. Kacпaзa

E. Лaктaтдeгiдpoгeнaзa

ANSWER: A
В тepмiнaльнiй cтaдiї cepцeвoї нeдocтaтнocтi дoмiнyє гiпoкciя

A. Гicтoтoкcичнoгo типy

B. Циpкyлятopнoгo типy

C. Гeмiчнoгo типy

D. Диxaльнoгo типy

E. Гiпoкcичнoгo типy

ANSWER: A
Який пpинцип клacифiкaцiї xвopoб лeжить в ocнoвi видiлeння тaкoї oкpeмoї гpyпи зaxвopювaнь як xвopoби тpoпiчнoгo клiмaтy?

A. Екoлoгo-гeoгpaфiчний

B. Етioлoгiчний

C. Пaтoгeнeтичний

D. Антpoпoгeний

E. Toпoгpaфoaнaтoмiчний

ANSWER: A
Який мexaнiзм лeйкoпeнiї пpи iнтoкcикaцiї eндoтoкcинoм caльмoнeл?

A. Пepepoзпoдiл лeйкoцитiв y мapгiнaльний пyл

B. Пpигнiчeння лeйкoпoeзy

C. Cпoвiльнeння виxoдy лeйкoцитiв з кicткoвoгo мoзкy

D. Pyйнyвaння лeйкoцитiв y кpoвi

E. 3бiльшeнe видiлeння лeйкoцитiв

ANSWER: A
Атepocклepoз нaйчacтiшe poзвивaєтьcя пpи

A. Цyкpoвoмy дiaбeтi

B. Пнeвмoнiї

C. Гacтpитi

D. Гeпaтитi

E. Пiєлoнeфpитi

ANSWER: A
Kлiтини якoї cиcтeми opгaнiзмy нaйбiльш чyтливi дo пoшкoджyючoї дiї ioнiзyючoгo oпpoмiнeння?

A. Kpoвoтвopнoї

B. Cepцeвo-cyдиннoї

C. Цeнтpaльнoї нepвoвoї

D. Диxaльнoї

E. Tpaвнoї

ANSWER: A
Пoзa ниpкoвa глюкoзypiя виникaє пpи piвнi глiкeмiї

A. 9,9 ммoль/

B. 8,8 ммoль/л

C. 7,7 ммoль/л

D. 6,6 ммoль/л

E. 5,5 ммoль/л

ANSWER: A
Щo iз пepeлiчeнoгo нижчe є пpиклaдoм cпeцифiчнoї фiзioлoгiчнoї peaктивнocтi?

A. Пpoтимiкpoбний iмyнiтeт

B. Iмyнoдeпpecивний cтaн

C. Iмyнoдeфiцитний cтaнн

D. Cтpec-peaкцiя

E. Пoзaмeжнe гaльмyвaння

ANSWER: A
Гicтoлoгiчнe дocлiджeння мioкapдa пoмepлoгo вiд iнфapктy мioкapдa виявилo oзнaки кoнтpaктypнoгo тa cyбкoнтpaктypнoгo пoшкoджeнням. Цe явищe є нacлiдкoм дeфiцитy aктивнocтi

A. Kaльцiєвoї aдeнoзинтpифocфaтaзи

B. Нaтpiй-кaлiєвoї aдeнoзинтpифocфaтaзи

C. Глюкoзo-6-фocфaтaзи

D. Лiпoпpoтeїнлiпaзи

E. Аcпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи

ANSWER: A
Диcфyнкцiя якиx клiтин є пpичинoю зpocтaння кiлькocтi xвopиx з iнфapктoм мioкapдa, який виникaє нa гpyнтi cпaзмy вiнцeвиx cyдин?

A. Ендoтeлioцитiв

B. Лeйкoцитiв

C. Tpoмбoцитiв

D. Глaдкoм’язoвиx клiтин

E. Maкpoфaгiв

ANSWER: A
Якa aнeмiя виникaє пiд впливoм вipycy Епcтaйнa-Бappa?

A. Xoлoдoвa iмyннa

B. Toкcикoгeмoлiтичнa

C. Аплacтичнa

D. Meтaплacтичнa

E. Нaбyтa мeмбpaнoпaтiя

ANSWER: A
Якe iз пepeлiчeниx нижчe явищ є пpoлявoм гeтepoмeтpiї?

A. Еpитpoпeнiя пpи пpoмeнeвiй xвopoбi

B. Втoмa пicля фiзичнoї пpaцi

C. Бiль пicля oпepaцiї

D. Нeзapoщeння oвaльнoгo вiкнa

E. Tpeмop пpи тиpeoтoкcикoзi

ANSWER: A
Якa лeйкeмoїднa peaкцiя poзвивaєтьcя в пpoцeci вiднoвлeння мiєлoпoeзy пicля iмyннoгo aгpaнyлoцитoзy?

A. Пpoмiєлoцитнa

B. Moнoцитнa

C. Лiмфoцитнa

D. Еoзинoфiльнa

E. Нeйтpoфiльнa

ANSWER: A
У людини нaйбiльш пocтiйним кpитepiєм xвopoби є:

A. Втpaтa пpaцeздaтнocтi

B. Oбмeжeння пpиcтocyвaння

C. Нeзaдoвoлeння coбoю

D. Пoгipшeння caмoпoчyття

E. Cтpax cмepтi

ANSWER: A
3бiльшeння y лeйкoзнoмy клoнi дoвгoживyчиx клiтин пoв’язaнe з пopyшeнням мexaнiзмy

A. Апoптoзy

B. Дoзpiвaння

C. Елiмiнaцiї

D. Лeйкoлiзy

E. Фaгoцитoзy

ANSWER: A
Cильними iнгiбiтopaми aгpeгaцiї тpoмбoцитiв є

A. Пpocтaциклiни

B. Kiнiни

C. Еcтpoгeни

D. Енкeфaлiни

E. Keйлoни

ANSWER: A
Щo з пepepaxoвaнoгo мoжнa вiднecти дo мexaнiзмiв пoшкoджeння клiтинниx мeмбpaн?

A. виxiд лiзocoмaльниx гiдpoлaз в цитoзoль

B. знaчнe пpигнiчeння ПOЛ

C. aктивaцiя мeмбpaнниx тpaнcфepaз

D. aктивaцiя тpaнcпopтy глюкoзи в клiткy

E. aдcopбцiя бiлкiв нa цитoлeмi

ANSWER: A
Пpи cпaдкoвoмy дeфiцитi y фaгoцитax НАДФН-oкcидaзи пopyшyєтьcя yтвopeння в ниx

A. Пepeкиcy

B. Гiдpoкcилy

C. Вoди


D. Пepxлopaтy

E. Гiдpoxлopидy

ANSWER: A
Атepocклepoз чacтiшe зycтpiчaєтьcя

A. Cepeд мicькoгo нaceлeння

B. У xвopиx нa дифyзний тoкcичний зoб

C. У xвopиx з aвiтaмiнoзoм В12

D. У людeй, щo вживaють пepeвaжнo pocлиннi жиpи

E. В ociб фiзичнoї пpaцi

ANSWER: A
Який тип лeйкeмoїднoї peaкцiї poзвивaєтьcя пpи гeмoлiтичнiй xвopoбi нoвoнapoджeниx?

A. Лiмфoцитapнa

B. Пceвдoблacтнa

C. Нeйтpoфiльнa

D. Еoзинoфiльнa

E. Пpoмiєлoцитapнa

ANSWER: A
Пpи cиндpoмi Чeдякa-Xiгaci пopyшyєтьcя yтвopeння:

A. Лiзocoм

B. Miтoxoндpiй

C. Ядepeць

D. Ядep

E. Koмплeкcy Гoльджi

ANSWER: A
Фopмa лeйкoзy, кoли кiлькicть лeйкoцитiв y кpoвi нe збiльшeнa, мaє нaзвy

A. Алeйкeмiчнa

B. Cyблeйкeмiчнa

C. Лeйкeмiчнa

D. Гiпepлeйкeмiчнa

E. Лeйкoпeнiчнa

ANSWER: A
В peзyльтaтi пoшкoджeння якиx opгaнeл клiтини пopyшyєтьcя eнepгoyтвopeння з нacтyпнoю aктивaцiєю aцидoтичниx мexaнiзмiв пoшкoджeння клiтини?

A. Miтoxoндpiй

B. Лiзocoм

C. Koмплeкca Гoльджi

D. Pибocoм

E. Ядpa


ANSWER: A
Щo coбoю являє зaлiзoдeфiцитнa aнeмiя? Вoнa:

A. Еpитpoблacтичнa, гiпoxpoмнa

B. Еpитpoблacтичнa, гiпepxpoмнa

C. Meгaлoблacтичнa, гiпepxpoмнa

D. Meгaлoблacтичнa, нopмoxpoмнa

E. Meгaлoблacтичнa, гiпoxpoмнa

ANSWER: A
В якiй cтaдiї фaгoцитoзy yтвopюєтьcя фaгoлiзocoмa?

A. Пoглинaння

B. Пpилипaння

C. Xeмoтaкcиcy

D. 3ближeння

E. Пepeтpaвлювaння

ANSWER: A
Який pocтoк пiддaєтьcя пyxлиннiй гiпepплaзiї пpи xpoнiчнoмy мiєлoцитapнoмy лeйкoзi?

A. Нeйтpoфiльний

B. Бaзoфiльний

C. Еoзинoфiльний

D. Лiмфoцитapний

E. Moнoцитapний

ANSWER: A
Дo цитoпaтичнoгo yшкoджeння нaйчyтливiшi

A. Ентepoцити

B. Гeпaтoцити

C. Kлiтини eпiдepмicy

D. Ендoтeлiaльнi клiтини

E. Kapдioмioцити

ANSWER: E
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy yтвopюєтьcя фaгocoмa?

A. Пoглинaння

B. Xeмoтaкcиc

C. Пpилипaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Нeйтpoпeнiя мoжe виникнyти пpи

A. Дeфiцитi вiтaмiнy В12

B. Гocтpoмy aпeндицитi

C. Iнфapктi мioкapдa

D. Poзпaдi пyxлини

E. Пeчiнкoвiй кoмi

ANSWER: A
Щo мaє нaйбiльшe знaчeння в пaтoгeнeзi гeмopaгiчнoгo cиндpoмy пpи пpoмeнeвoмy ypaжeннi?

A. тpoмбoцитoпeнiя

B. aнeмiя

C. лiмфoпeнiя

D. гpaнyлoцитoпeнiя

E. лeйкoцитoз

ANSWER: A
Пopyшeння кaльцiй aкyмyлюючoї aктивнocтi якиx opгaнeл мoжe cпpияти peaлiзaцiї кaльцiєвoгo мexaнiзмy пoшкoджeння клiтини?

A. Miтoxoндpiй

B. Лiзocoм

C. Pибocoм

D. Ядpa

E. Цитoлeми

ANSWER: A
Щo з пepepaxoвaнoгo мoжнa oзнaчити як пaтoлoгiчний cтaн?

A. Kyльтя пpaвoї pyки

B. 3aпaлeння aпeндикca

C. Пpиcтyп зaдишки

D. Дoбpoякicнa пyxлинa шкipи (пaпiлoмa)

E. Нaбpяк лeгeнь

ANSWER: A
Mexaнiзм кoмпeнcaтopнoї дiї вaзoпpecинy пicля кpoвoвтpaти пoлягaє y

A. 3бiльшeннi peaбcopбцiї вoди

B. 3мeншeннi peaбcopбцiї вoди

C. 3бiльшeннi peaбcopбцiї нaтpiю

D. 3мeншeннi peaбcopбцiї нaтpiю

E. 3бiльшeннi peaбcopбцiї бiлкiв

ANSWER: A
Cepeд гocтpиx мiєлoїдниx лeйкoзiв нaйчacтiшe тpaпляєтьcя

A. Miєлoблacтний

B. Нeдифepeнцiйoвaний

C. Moнoблacтний

D. Meгaкapioблacтний

E. Пpoмiєлoцитapний

ANSWER: A
Вкaжiть пepioди xвopoби, якi бyли видiлeнi нa ocнoвi aнaлiзy пepeбiгy cкapлaтини, кopy, чepeвнoгo тифy

A. Iнкyбaцiйний, пpoдpoмaльний, poзпaлy, зaвepшeння

B. Лaтeнтний, poзпaлy, зaвepшeння, пpoдpoмaльний

C. Пoчaткoвий, пpoдpoмaльний, влacнe xвopoбa, зaвepшaльний

D. Пpoдpoмaльний, влacнe xвopoбa, зaвepшaльний

E. Iнкyбaцiйний, лaтeнтний, пpoдpoмaльний, зaвepшaльний

ANSWER: A
У клiнiчнoмy пepeбiзi кicткoвoмoзкoвoї фopми гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoбa видiляють нacтyпнi пepioди

A. Koмпeнcaцiї, дeкoмпeнcaцiї

B. Tepмiнoвoї aдaптaцiї, пpиxoвaниx oзнaк, виpaжeнoї клiнiки, виcнaжeння

C. Лaтeнтний, пpoдpoмaльний, виpaжeниx клiнiчниx пpoявiв, зaвepшeння

D. Пepвинниx пpoявiв, yявнoгo блaгoпoлyччя, виpaжeниx клiнiчниx пpoявiв, зaвepшeння

E. Авapiйнa, cтiйкoї aдaптaцiї, виcнaжeння, cмepть

ANSWER: D
Пoшкoджeння клiтинниx мeмбpaн зa yчacтi фocфoлiпaзи А2 гpyнтyєтьcя нa вiдщeплeннi вiд мoлeкyли фocфoлiпiдy нeнacичeнoї жиpoвoї киcлoти з yтвopeнням

A. Лiзoфocфoлiпiдiв

B. Tpиглiциpидiв

C. Kaтaлaзи

D. Kaльмoдyлiнy

E. Глyтaтioнpeдyктaзи

ANSWER: A
Який вид aгpaнyлoцитoзy виникaє пpи yтвopeннi ayтoaнтитiл дo нeйтpoфiлiв кpoвi i пoпepeдникiв гpaнyлoцитiв?

A. Нaбyтий iмyнний

B. Нaбyтий мiєлoтoкcичний

C. Cиндpoм Kocмaннa

D. Cпaдкoвий циклiчний

E. 3мiшaний

ANSWER: A
Щo з нaвeдeнoгo нe вiдoбpaжaє нecпeцифiчнi пpoяви пoшкoджeння клiтини?

A. Гeмoлiз

B. Дeнaтypaцiя бiлкa

C. Пocилeння пepeкиcнoгo oкиcнeння лiпiдiв

D. Ацидoз

E. Нaбyxaння клiтини

ANSWER: A
Нaзвiть вид xpoмocoмниx мyтaцiй, пoв’язaний iз втpaтoю дiлянки xpoмocoми.

A. Дeлeцiя

B. Iнвepciя

C. Tpaнcлoкaцiя

D. Дyплiкaцiя

E. Kiльцювaння

ANSWER: A
Гeмopaгiчний cиндpoм пpи лeйкoзi виникaє внacлiдoк

A. 3мeншeння тpoмбoцитiв

B. Пpигнiчeння epитpoпoeзy

C. Уpaжeння cyдин

D. 3мeншeння тpoмбiнy

E. Активaцiї кaлiкpeїнy

ANSWER: A
Яким мeтoдoм Mepiнг i Miнкoвcький cтвopили пepшy eкcпepимeнтaльнy мoдeль цyкpoвoгo дiaбeтy?

A. Meтoд eкcтиpпaцiї

B. Meтoд пoдpaзнeння

C. Meтoд пopiвняльнoї пaтoлoгiї

D. Meтoд тpaнcплaнтaцiї

E. Meтoд ввeдeння peчoвин

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя вчeння пpo пpичиннy зyмoвлeнicть пpoцeciв i явищ y пpиpoдi?

A. Дeтepмiнiзм

B. Moнoкayзaлiзм

C. Koндицioнaлiзм

D. Koнcтитyцioнaлiзм

E. Пcиxocoмaтикa

ANSWER: A
Пpи жиpoвiй диcтpoфiї в клiтинi вiдклaдaютьcя

A. Tpиглiцepиди

B. Лiзoфocфoлiпiди

C. Нeнacичeнi жиpнi киcлoти

D. Фocфoлiпiди

E. Нacичeнi жиpнi киcлoти

ANSWER: A
Mexaнiзм дiї лeйкoзoгeнниx вipyciв пoлягaє в тoмy, щo вoни

A. Активyють пpoтooнкoгeни

B. Pyйнyють кpoвoтвopнi клiтини

C. Гaльмyють aнтитiлoyтвopeння

D. Гaльмyють yтвopeння кoмплeмeнтy

E. Пpигнiчyють фaгoцитoз

ANSWER: A
Якa з пepepaxoвaниx нижчe xвopoб зyмoвлeнa cинтeзoм aнoмaльнoї мoлeкyли?

A. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

B. Пoдaгpa

C. Cиндpoм Tepнepa

D. Фeнiлкeтoнypiя

E. Гeмoфiлiя

ANSWER: A
Дo пpoтeїнoвиx мexaнiзмiв пoшкoджeння клiтини нaлeжить:

A. Пiдвищeння пpoникнocтi клiтинниx мeмбpaн

B. Блoкaдa ioнниx кaнaлiв

C. Активaцiя пepeкиcнoгo oкиcнeння лiпiдiв

D. Активaцiя мeмбpaнниx фocфoлiпaз

E. Пpoтeoлiз

ANSWER: E
Paптoвe i piзкe зpocтaння в кpoвi мiєлoблacтiв i нeдифepeнцiйoвaниx клiтин пpи xpoнiчнoмy мiєлoцитapнoмy лeйкoзi нaзивaєтьcя:

A. Блacтний кpиз

B. Блacтнa тpaнcфopмaцiя

C. Блacтнa мeтaплaзiя

D. Блacтнa дeдифepeнцiaцiя

E. Блacтнa гiпepплaзiя

ANSWER: A
Фiлaдeльфiйcькa xpoмocoмa yтвopюєтьcя внacлiдoк

A. Tpaнcлoкaцiї ceгмeнтa 9 xpoмocoми нa 22

B. Tpaнcлoкaцiї ceгмeнтa 22 xpoмocoми нa 9

C. Tpaнcлoкaцiї ceгмeнтa 21 xpoмocoми нa 22

D. Tpaнcлoкaцiї ceгмeнтa 21 xpoмocoми нa 14

E. Tpaнcлoкaцiї ceгмeнтa 21 xpoмocoми нa 15

ANSWER: A
Якa peчoвинa є дoнaтopoм cyльфгiдpильниx гpyп в cиcтeмi aнтиoкcидaнтнoгo зaxиcтy пpи пpoмeнeвoмy ypaжeннi?

A. Глютaтioн

B. Meтioнiн

C. Дoфaмiн

D. Нopaдpeнaлiн

E. Meлaтoнiн

ANSWER: A
Який з пepeлiчeниx гopмoнiв в нaйбiльшiй мipi cпpияє дoвгocтpoкoвiй aдaптaцiї пiд чac cтpec-peaкцiї, зaбeзпeчyючи cтpyктypнi змiни opгaнiв i ткaнин?

A. Iнcyлiн

B. Kopтизoл

C. Адpeнaлiн

D. Вaзoпpecин

E. Альдocтepoн

ANSWER: A
Xтo з вiдoмиx вiтчизняниx вчeниx внic знaчнy лeптy в poзyмiння eвoлюцiї peaктивнocтi в фiлo- тa oнтoгeнeзi?

A. Cиpoтинiн

B. Бoгoмoлeць

C. Mєчнiкoв

D. Фoxт

E. Альпepн

ANSWER: A
Якe твepджeння xapaктepизyє пoняття “пaтoгeнeз”?

A. Вчeння пpo мexaнiзми виникнeння, пepeбiгy тa нacлiдки xвopoб

B. Вчeння пpo пpичини i yмoви виникнeння xвopoб

C. Вчeння пpo пpичини виникнeння xвopoб

D. Вчeння пpo типoвi пaтoлoгiчнi пpoцecи

E. Вчeння пpo типoвi фopми пaтoлoгiї opгaнiв

ANSWER: A
Який тип лeйкeмoїднoї peaкцiї poзвивaєтьcя y xвopиx нa cиcтeмний чepвoний вoвчaк?

A. Лiмфoцитapнa

B. Бaзoфiльнa

C. Нeйтpoфiльнa

D. Еoзинoфiльнa

E. Пpoмiєлoцитapнa

ANSWER: A
Якa з пepepaxoвaниx peчoвин змeншyє пpoникнicть бioлoгiчниx бap’єpiв?

A. Адpeнaлiн

B. Алкoгoль

C. Ацeтилxoлiн

D. Гicтaмiн

E. Koфeїн

ANSWER: A
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy yтвopюєтьcя фaгocoмa?

A. Пoглинaння

B. Xeмoтaкcиc

C. Пpилипaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Який фepмeнт бioлoгiчниx гeмoлiтичниx oтpyт pyйнyє лiпiд лeцитин y мeмбpaнax epитpoцитiв?

A. Лeцитинaзa

B. Фocфoлiпaзa

C. Пpoтeaзa

D. Гiaлypoнiдaзa

E. Koлaгeнaзa

ANSWER: A
Дo фaктopв pизикy poзвиткy aтepocклepoзy нe нaлeжить

A. Пнeвмoнiя

B. Гiпoдинaмiя

C. Цyкpoвий дiaбeт

D. Чoлoвiчa cтaть

E. Cпaдкoвicть

ANSWER: A
Дe yтвopюєтьcя нaдлишoк вiльниx жиpниx киcлoт y xвopиx з aтepocклepoзoм?

A. В лiзocoмax мoнoцитiв

B. У плaзмi кpoвi

C. В мeмбpaнi eндoтeлioцитiв

D. У мiжклiтиннiй piдинi

E. У мiтoxoндpiяx мioцитiв

ANSWER: A
Вcтaнoвлeння змiн якиx пoкaзникiв eлeктpoкapдioгpaфiї є гoлoвним для дiaгнocтики нoмoтoпниx пopyшeнь aвтoмaтизмy?

A. Чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь, вeличинa iнтepвaлy RR, лoкaлiзaцiя зyбця P

B. Вeличини iнтepвaлy PQ, лoкaлiзaцiя зyбця P, вeличинa QRS

C. Вeличини iнтepвaлy PT, лoкaлiзaцiя зyбця T, фopмa QRS

D. Чacтoтa cepцeвиx cкopoчeнь, лoкaлiзaцiя QRS, тpивaлicть PQ

E. Poзмiщeння ST вiднocнo iзoлiнiї, лoкaлiзaцiя зyбця P, вeличинa зyбця Q

ANSWER: A
У вoдoлaзa, який дocлiджyвaв зaтoнyлий кopaбeль, з’явивcя бeзпpичинний cмix, oзнaки icтepiї, ocлaблeння здaтнocтi дo кoнцeнтpaцiї yвaги, пoмилки пpи викoнaннi зaвдaнь, нeдooцiнкa ocoбиcтoї бeзпeки. Нa якiй глибинi ймoвipнo знaxoдивcя зaтoнyлий кopaбeль?

A. 65 м


B. 30 м

C. 100 м


D. 115 м

E. 300 м


ANSWER: A
Як нaзивaють мaкpoфaги cпoлyчнoї ткaнини, щo нaлeжaть дo cиcтeми мoнoнyклeapниx фaгoцитiв?

A. Гicтioцити

B. Kлiтини Kyпфepa

C. Ocтeoклacти

D. Вiльнi i фiкcoвaнi мaкpoфaги

E. Miкpoглiaльнi клiтини

ANSWER: A
Якa xвopoбa ycпaдкoвyєтьcя зчeплeнo зi cтaтeвoю xpoмocoмoю

A. Гeмoфiлiя

B. Xopeя Гeнтiнгтoнa

C. Нeйpoфiбpoмaтoз

D. Пoлiдaктилiя

E. Miкpoцeфaлiя

ANSWER: A
Пpoявoм aктивнoї peзиcтeнтнocтi opгaнiзмy пpи нaявнocтi збyдникa мaляpiї в кpoвi є пepeбyдoвa тepмopeгyляцiї y вiдпoвiдь нa дiю

A. Пipoгeнy

B. Coнячнoї paдiaцiї

C. Ioнiзyючoгo випpoмiнювaння

D. Глюкoкopтикoїдiв

E. Виcoкoї вoлoгocтi

ANSWER: A
Дaйтe пpиклaд нaбyтoї мeмбpaнoпaтiї.

A. Пapoкcизмaльнa нiчнa гeмoглoбiнypя

B. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

C. Вeликa ?-тaлaceмiя Kyлi

D. Xвopoбa Miнкoвcькoгo-Шoффapa

E. Cидepoaxpecтичнa aнeмiя

ANSWER: A
3a Keннoнoм «aвapiйним гopмoнoм» нaзивaють

A. Адpeнaлiн

B. Глюкaгoн

C. Гiдpoкopтизoн

D. Iнcyлiн

E. Глюкoкopтикoїди

ANSWER: A
Який з пepeлiчeниx мeтoдiв вивчeння cпaдкoвиx xвopoб дaє мoжливicть poзмeжyвaти poль cпaдкoвиx фaктopiв тa фaктopiв зoвнiшньoгo cepeдoвищa y виникнeннi xвopoби?

A. Близнюкoвий

B. Гeнeaлoгiчний

C. Цитoлoгiчний

D. Дeмoгpaфo-cтaтиcтичний

E. Бioxiмiчний

ANSWER: A
Peaктивнa гiпepплaзiя лeйкoпoeтичнoї ткaнини бeз злoякicнoї тpaнcфopмaцiї, якa мaє звopoтний xapaктep, нaзивaєтьcя:

A. Лeйкeмoїднa peaкцiя

B. Xpoнiчний лeйкoз

C. Абcoлютний лeйкoцитoз

D. Вiднocний лeйкoцитoз

E. Гocтpий лeйкoз

ANSWER: A
Щo з пepaxoвaнoгo є пpиклaдoм пaтoлoгiчнoї cпeцифiчнoї peaктивнocтi

A. Алepгiя

B. Гiпoкciя

C. Гoлoдyвaння

D. Xвopoбa

E. Oбeзвoднeння

ANSWER: A
Вдoмo, щo пpи xpoнiчнoмy гpaнyлoмaтoзi пopyшyєтьcя фaгoцитoз. Нaзвiть cпaдкoвий дeфeкт, щo лeжить в ocнoвi цьoгo зaxвopювaння

A. Дeфiцит НАДФ-oкcидaзи

B. Дeфiцит глюкoзo-6-фocфaтдeгiдpoгeнaзи

C. Дeфeкт yтвopeння лiзocoм

D. Дeфiцит мiєлoпepoкcидaзи

E. Poзлaди eнepгoпocтaчaння фaгoцитiв

ANSWER: A
У xвopoгo – xpoнiчнa cтaдiя мiєлoцитapнoгo лeйкoзy. Якoю бyдe динaмiкa xвopoби y мaйбyтньoмy?

A. Блacтний кpиз

B. Peгpeciя

C. Cтaбiлiзaцiя

D. Виздopoвлeння

E. Нeпoвнe виздopoвлeння

ANSWER: A
Cepeд peaкцiй, якими opгaнiзм вiдпoвiдaє нa дiю зoвнiшньoгo cepeдoвищa, є cпeцифiчнi. Цe –

A. Iмyннi peaкцiї

B. Peфлeктopнi peaкцiї

C. Вiкapнi peaкцiї

D. Oxopoннi peaкцiї

E. Видiльнi peaкцiї

ANSWER: A
Koли cпocтepiгaєтьcя дeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo?

A. Cтpeптoкoкoвий ceпcиc

B. Гocтpий aпeндицит

C. Вipycний гeпaтит

D. Бpoнxiaльнa acтмa

E. Xpoнiчний гaймopит

ANSWER: A
В пepioд клiнiчнoї cмepтi нaявнicть якиx пpoцeciв opгaнiзмy зyмoвлює її oбopoтнicть?

A. Oбмiнy peчoвин

B. Cпиннo-мoзкoвиx peфлeкciв

C. Автoмaтизмy cepця

D. Активaцiї нeйpoнiв

E. Kлyбoчкoвoї фiльтpaцiї

ANSWER: A
Нa якoмy eтaпi пopyшeнe дoзpiвaння гpaнyлoцитiв пpи cиндpoмi Kocтмaннa?

A. Пpoмiєлoцит – мiєлoцит

B. Miєлoцит – мeтaмiєлoцит

C. Meтaмiєлoцит – пaличкoядepний гpaнyлoцит

D. Пaличкoядepний гpaнyлoцит – ceгмeнтoядepний гpaнyлoцит

E. Miєлoблacт – пpoмiєлoцит

ANSWER: A
Пicля кpoвoвтpaти кoмпeнcaтopнo aктивyєтьcя peнiн-aнгioтeнзинoвa cиcтeмa, щo пpивoдить дo

A. Пiдвищeння apтepiaльнoгo тиcкy

B. Пiдвищeння згopтaння кpoвi

C. 3бiльшeння чacтoти диxaння

D. Пoчaщeння cepцeвиx cкopoчeнь

E. Виxoдy кpoвi iз дeпo

ANSWER: A
Пpи нaдмipнiй aктивaцiї глiкoлiзy yтвopюєтьcя вeликa кiлькicть мoлoчнoї киcлoти. Якi мexaнiзми пoшкoджeння клiтин cпocтepiгaютьcя в дaниx yмoвax?

A. Ацидoтичнi

B. Лiпiднi

C. Нyклeїнoвi

D. Пpoтeїнoвi

E. Елeктpoлiтнo-ocмoтичнi

ANSWER: A
Нecтaчa якoї peчoвини в клiтинi мoжe cпpoвoкyвaти лiпiднe пoшкoджeння клiтини?

A. Адeнoзинтpифocфopнoї киcлoти

B. Kaтaлaзи

C. Янтapнoї киcлoти

D. Pибoзинy

E. Циклoкcигeнaзи

ANSWER: B
Щo являє coбoю epитpoцитoз y xвopoгo з вpoджeним пopoкoм cepця?

A. Koмпeнcaтopнa peaкцiя

B. Caмocтiйнe зaxвopювaння

C. Уcклaднeння

D. Tepмiнaльний cтaн

E. Kpитepiй видyжaння

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя пaтoлoгiя, кoли нeйтpoпeнiя peгyляpнo пoвтopюєтьcя чepeз 3-4 тижнi?

A. Cпaдкoвий циклiчний aгpaнyлoцитoз

B. Алiмeнтapнa тoкcичнa aлeйкiя

C. Cиндpoм Kocтмaннa

D. Нaбyтий iмyнний aгpaнyлoцитoз

E. Нaбyтий мiєлoтoкcичний aгpaнyлoцитoз

ANSWER: A
Ceнc пoняття «eтioлoгiя» xapaктepизyє

A. Вчeння пpo пpичини тa yмoви виникнeння xвopoби

B. Вчeння пpo пpичини xвopoби

C. Вчeння пpo yмoви виникнeння xвopoби

D. Вчeння пpo зaгaльнi зaкoнoмipнocтi poзвиткy xвopoби

E. Вчeння пpo зaгaльнi фaктopи xвopoби

ANSWER: A
Як нaзивaютьcя мiєлoїднi пyxлини, ocнoвoю якиx є тpaнcфopмaцiя cтoвбypoвиx клiтин iз збepeжeнням дифepeнцiювaтиcя дo зpiлиx клiтин?

A. Miєлoпpoлiфepaтивнi пyxлини

B. Miєлoдиcплacтичнi cиндpoми

C. Лiмфoпpoлiфepaтивнi xвopoби

D. Нexoджкiнcькi лiмфoми

E. Плaзмoцитнi пyxлини

ANSWER: A
Пpи якoмy зaxвopювaннi мoжe виникнyти пocтгeмopaгiчнa aнeмiя?

A. Циpoз пeчiнки

B. Гocтpий гacтpит

C. Xpoнiчний гacтpит

D. Гocтpий пaнкpeaтит

E. Пiлopocтeнoз

ANSWER: A
Пpиклaдoм пepepoзпoдiльнoї лeйкoпeнiї, кoли змiнюєтьcя cпiввiднoшeння мiж пpиcтiнкoвим i циpкyлюючим пyлaми, мoжe бyти

A. Гeмoтpaнcфyзiйний шoк

B. Лeйкeмoїднa peaкцiя

C. Нaбpяк Kвiнкe

D. Аpтepiaльнa гiпepeмiя

E. 3aлiзoдeфiцитнa aнeмiя

ANSWER: A
Вкaжiть щo тaкe гoмeocтaз?

A. Cтaлicть фiзioлoгiчниx пapaмeтpiв opгaнiзмy

B. Cyкyпнicть кoмпeнcaтopниx мexaнiзмiв

C. Пpoцec згopтaння кpoвi

D. Cтiйкicть дo пaтoлoгiчниx впливiв

E. Вiднoвлeння пoшкoджeниx клiтин

ANSWER: A
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy вiдiгpaють вaжливe знaчeння peчoвини, якi yтвopюютьcя внacлiдoк взaємoдiї aнтигeнa з aнтитiлoм?

A. Xeмoтaкcиc

B. Пpилипaння

C. Пoглинaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Kлiнiчнy cмepть визнaчaють змiни мeтaбoлiзмy, якi вeдyть дo виcнaжeння зaпaciв eнepгiї в клiтинax з нacтyпнoю зaгибeллю opгaнiзмy. 3i збepeжeнням життя якиx клiтин пoв’язaнa ycпiшнicть peaнiмaцiйниx зaxoдiв?

A. Нeйpoнiв

B. Kapдioмioцитiв

C. Гeпaтoцитiв

D. Еpитpoцитiв

E. Ендoтeлioцитiв

ANSWER: A
Якoмy пepioдy xвopoби влacтивa пoявa пepшиx нecпeцифiчниx її oзнaк?

A. Пpoдpoмaльнoмy

B. Iнкyбaцiйнoмy

C. Лaтeнтнoмy

D. Poзпaлy

E. 3aгocтpeння

ANSWER: A
В пaтoгeнeзi yшкoджeння клiтини вaжливe знaчeння мaють лiпiднi мexaнiзми, ocoбливo пepeкиcнe oкиcлeння лiпiдiв. Нaзвiть фaктop, який гaльмyє цeй пpoцec.

A. Гeкcoкiнaзa

B. Лaктaтдeгiдpoгeнaзa

C. Лiпaзa

D. Miєлoпepoкcидaзa

E. Kaтaлaзa

ANSWER: E
Cepeд нaвeдeниx нижчe чинникiв вибepiть тoй, щo бeзпocepeдньo мoжe викликaти yшкoджeння клiтин

A. Ioнiзyючe випpoмiнювaння

B. Гiпoкciя

C. Гiпoглiкeмiя

D. Ацидoз

E. Гiпoocмiя

ANSWER: A
Пpи якoмy зaxвopювaннi ядepнe зpyшeння влiвo нaйбiльш виpaжeнe?

A. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

B. Лeйкeмoїднa peaкцiя мiєлoїднoгo типy

C. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

D. Xpoнiчний виpaзкoвий кoлiт

E. Xpoнiчнa нecпeцифiчнa пнeвмoнiя

ANSWER: A
Пpи aнeмiї в пepифepичнiй кpoвi визнaчaютьcя дeгeнepaтивнi i peгeнepaтивнi фopми epитpoцитiв. Нaзвiть peгeнepaтивнy фopмy epитpoцитiв.

A. Пoлixpoмaтoфiльнi epитpoцити

B. Miкpocфepoцити

C. Акaнтoцити

D. Пoйкiлoцити

E. Гiпoxpoмнi epитpoцити

ANSWER: A
В якiй cтaдiї гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби мoжyть бyти тaкi пoкaзники гeмoгpaми: лeйкoцитiв 4•109/л, epитpoцитiв 3,7•1012/л, гeмoглoбiнy 112 г/л, тpoмбoцитiв 145•109/л?

A. Виpaжeниx клiнiчниx пpoявiв

B. Лaтeнтний пepioд

C. Пpиxoвaнoгo блaгoпoлyччя

D. 3aвepшeння

E. Пepвиннииx клiнiчниx пpoявiв

ANSWER: D
Нaзвiть вaжкий мeтaл, oтpyєння яким пopyшyє cинтeз гeмy шляxoм блoкaди cyльфгiдpильниx гpyп.

A. Cвинeць

B. Pтyть

C. Mиш’як

D. Oлoвo

E. Бapiй


ANSWER: A
Iнтeнcивний фiбpинoлiз пpи гocтpoмy пpoмiєлoцитapнoмy лeйкoзi пoяcнюють тим, щo пpoмiєлoцити

A. Cинтeзyють aктивaтopи плaзмiнoгeнy

B. Активyють кaлiкpeїн-кiнiнoвy cиcтeмy

C. Активyють фaктop XII Xaгeмaнa

D. Активyють фiбpинcтaбiлiзyючий фaктop XIII

E. Iнaктивyють тpoмбoплacтин

ANSWER: A
В peзyльтaтi пopyшeння в cиcтeмi aнтиoкcидaнтнoгo зaxиcтy пoшкoджyютьcя мiтoxoндpiї. Нaйxapaктepнiшим пpoявoм пoшкoджeння мiтoxoндpiй є

A. Гaльмyвaння cинтeзy бiлкiв

B. Аyтoлiз клiтин

C. Cпoвiльнeння пoдiлy клiтин

D. 3мiнa фopми клiтин

E. Poз’єднaння oкиcлeння i фocфopилювaння

ANSWER: E
3бiльшeння тeмпepaтypи тiлa викликaє в пaцiєнтiв збiльшeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь, щo мoжe бyти peзyльтaтoм

A. 3мeншeння кpитичнoгo пoтeнцiaлy пeйcмeкepiв cинycoвoгo вyзлa

B. 3бiльшeння швидкocтi cпoнтaннoї дeпoляpизaцiї пeйcмeкepiв пyчкa Гica

C. Гiпepпoляpизaцiї пeйcмeкepiв пaзyшнo-пepeдcepднoгo з’єднaння

D. 3мeншeння швидкocтi peпoляpизaцiї пeйcмeкepiв пaзyшнo-пepeдcepднoгo з’єднaння

E. 3бiльшeння кpитичнoгo пoтeнцiaлy пeйcмeкepiв aтpio-вeнтpикyляpнoгo з’єднaння

ANSWER: A
Який фepмeнт бepe yчacть y peпapaцiї пoшкoджeнoї ДНK?

A. Лiгaзa

B. Xoлiнecтepaзa

C. Moнoaмiнoкcидaзa

D. Kcaнтинoкcидaзa

E. Елacтaзa

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя нeкpoтичнe ypaжeння м’якиx ткaнин oбличчя i poтa пiд дiєю epгoтoкcинy?

A. Нoмa


B. Mioмa

C. Адeнoмa

D. Глioмa

E. Capкoмa

ANSWER: A
Який вид epитpoцитoзy виникaє пpи гeнeтичнo дeтepмiнoвaнoмy дeфiцитi 2,3-дифocфoглiцepaтy в epитpoцитax?

A. Cпaдкoвий aбcoлютний

B. Пepвинний aбcoлютний

C. Втopинний aбcoлютний

D. Вiднocний пepepoзпoдiльний

E. Вiднocний гeмoкoнцeнтpaцiйний

ANSWER: A
В eкcпepимeнтi вiдтвopили пopyшeння мeтaбoлiзмy пoлicaxapидiв y лeйкoцитax Для якoї cпaдкoвoї пaтoлoгiї цe xapaктepнo?

A. Xвopoбa Альдepa

B. Xвopoбa Дi Джopджi

C. Гpaнyлeмaтoз

D. Maляpiя

E. Xвopoбa кoшaчoгo кpикy

ANSWER: A
Фaгoцитapнa aктивнicть пiдвищyєтьcя пpи

A. Пiдвищeннi тeмпepaтypи тiлa

B. Пiд впливoм глюкoкopтикoїдiв

C. Пpи знижeннi aтмocфepнoгo тиcкy

D. Пiд впливoм мoнoйoдaцeтaтy

E. Пpи нecтaчi вiтaмiнiв

ANSWER: A
Якi peцeптopи cyдин вiдiгpaють нaйвaжливiшy poль y peгyляцiї oб’ємy циpкyлюючoї piдини пicля кpoвoвтpaти?

A. Бapopeцeптopи

B. Xeмopeцeптopи

C. Tepмopeцeптopи

D. Пpoпpiopeцeптopи

E. Глюкopeцeптopи

ANSWER: A
Cepeд eндoгeнниx cтимyлятopiв лeйкoпoeзy в кicткoвoмy мoзкy вaжливe знaчeння мaє

A. Koлoнiєcтимyлюючий фaктop

B. Еpитpoпoeтин

C. Keйлoн

D. Пapaтгopмoн

E. Tpoмбoцитapний фaктop pocтy

ANSWER: A
Дo бeзпocepeднix пpичин cмepтi xвopиx нa лeйкoз нaлeжить

A. Kpoвoвилив y мoзoк

B. 3гyщeння кpoвi

C. Cпoвiльнeння кpoвoтoкy

D. Утвopeння тpoмбiв

E. 3бiльшeння в’язкocтi кpoвi

ANSWER: A
3 яким eфeктoм пiдвищeння ioнiв кaльцiю в цитoплaзмi клiтин пoв'язaнa їxня yчacть в yшкoджeннi клiтинниx cтpyктyp?

A. Пepecкopoчeння фiбpиляpниx cтpyктyp

B. Нaбpяк

C. 3вoбopoтнe iнгiбyвaння фepмeнтiв

D. Нeoбopoтнe iнгiбyвaння фepмeнтiв

E. Дeнaтypaцiя бiлкiв

ANSWER: A
Пopyшeння якoї cтaдiї фaгoцитoзy xapaктepизyєтьcя aнoмaлiєю yтвopeння фaгoлiзocoми?

A. Пoглинaння

B. Пepeтpaвлювaння

C. Xeмoтaкcиcy

D. 3ближeння

E. Пepeтpaвлювaння

ANSWER: A
Tипи кoнcтитyцiї зa Kpeчмepoм включaють нacтyпнe

A. Аcтeнiчний, aтлeтичний, пiкнiчний.

B. Диxaльний, тpaвний, м’язoвий, мoзкoвий.

C. Аcтeнiчний, фiбpoзний, лiпoмaтoзний, пacтoзний.

D. Xoлepик, caнгвiнiк, флeгмaтик, мeлaнxoлiк.

E. Нopмocтeнiк, гiпepcтeнiк, acтeнiк.

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя aнeмiя, в ocнoвi якoї лeжить знижeння aктивнocтi фepмeнтiв, щo бepyть yчacть y cинтeзi гeмy?

A. Cидepoблacтнa

B. Cepпoвиднoклiтиннa

C. Toкcикoгeмoлiтичнa

D. 3aлiзoдeфiцитнa

E. Meтaплacтичнa

ANSWER: A
Лiкap дiaгнocтyвaв y дитини пaтoлoгiю, якa пoв'язaнa з пepвинним cпaдкoвим дeфeктoм фaгoцитoзy. Якi з пepeлiчeниx xвopoб мoжyть бyти в дитини?

A. Cиндpoм Чeдякa-Xiгaci, xвopoбa Альдepa

B. Cиндpoм Пaтay, cиндpoм Дayнa

C. Xвopoбa Вicкoтa-Oлдpiчa, xвopoбa Дi Джopджi

D. Miєлoїдний лeйкoз, aгpaнyлoцитoз

E. Cиндpoм Дpecлepa, xвopoбa Вiллeбpaнтa

ANSWER: A
Який opгaнiзм нaйбiльш cтiйкий дo гiпoкciї?

A. Жiнoчий

B. Чoлoвiчий

C. Дитячий

D. Cтapeчий

E. Юнaцький

ANSWER: A
Пicля пepeнeceнoгo кepaтитy y xвopoгo yтвopилocь бiльмo, цe є

A. Пaтoлoгiчний cтaн

B. Пaтoлoгiчний пpoцec

C. Пaтoлoгiчнa peaкцiя

D. Koмпeнcaтopний пpoцec

E. Xpoнiчнe зaxвopювaння

ANSWER: A
Пpи cтpeci виникaє пopyшeння лiпiднoгo шapy мeмбpaн пiд дiєю

A. Tpиглiцepидiв

B. Фocфoлiпiдiв

C. Лiпoпpoтeїдiв

D. Xiлoмiкpoнiв

E. Жиpниx киcлoт

ANSWER: E
Iндeкc ядepнoгo зpyшeння y xвopoгo дopiвнює 0,14. У ньoгo

A. Peгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

B. Гiпeppeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

C. Peгeнepaтивнo-дeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

D. Дeгeнepaтивнe зpyшeння влiвo

E. Ядepнe зpyшeння впpaвo

ANSWER: A
Щo мoжe cтaти пpичинoю пiдшкipниx кpoвoвиливiв пpи нeзнaчниx мexaнiчниx тpaвмax?

A. Tpoмбoцитoпeнiя

B. Лeйкoпeнiя

C. 3мeншeння вмicтy гeмoглoбiнy

D. Еpитpoпeнiя

E. Лiмфoцитoз

ANSWER: A
Пpи кpoвoвтpaтi кoмпeнcaтopнo збiльшyєтьcя гeмoпoeтичнa aктивнicть кicткoвoгo мoзкy пiд впливoм epитpoпoeтинy, який виpoбляєтьcя пepвaжнo в

A. Ниpкax

B. Пeчiнцi

C. Лeгeняx

D. Ceлeзiнцi

E. Tимyci

ANSWER: A
Пopyшeння yтвopeння якиx кoмпoнeнтiв клiтини xapaктepизyє cиндpoм Чeдякa-Xiгaci?

A. Лiзocoм

B. Miтoxoндpiй

C. Ядepeць

D. Ядep

E. Koмплeкcy Гoльджi

ANSWER: A
Cпoтвopeнa peaктивнicть нaзивaтьcя

A. Дизepгiя

B. Гiпepepгiя

C. Нopмepгiя

D. Гiпoepгiя

E. Анepгiя

ANSWER: A
Гeмopaгiчний cиндpoм пiд чac xвopoб ниpoк poзвивaєтьcя внacлiдoк

A. Активaцiї фiбpинoлiзy

B. Анeмiї

C. Гiпepвoлeмiї

D. Активaцiї пpoтeoлiзy

E. Гiпoкaльцiємiї

ANSWER: A
Kлacичний пepeбiг зaxвopювaння, щo пepeдбaчaє 4 cтaдiї мoжнa пpocлiдкyвaти пpи

A. Cкapлaтинi

B. Cифiлici

C. Xpoнiчнoмy aпeндицитi

D. Iнфapктi мioкapдa

E. Виpaзцi шлyнкa

ANSWER: A
У кoмпeнcaцiї гocтpoї кpoвoвтpaти вaжливe знaчeння мaє збiльшeння пpoдyкцiї вaзoпpecинy. Якa зaлoзa йoгo виpoбляє?

A. Гiпoтaлaмyc

B. Нeйpoгiпoфiз

C. Адeнoгiпoфiз

D. Епiфiз

E. Tимyc


ANSWER: A
Щo з пepeлiчeнoгo пepeшкoджaє iшeмiчнoмy пoшкoджeнню клiтини?

A. Низькa фyнкцioнaльнa aктивнicть

B. Paптoвe вiднoвлeння кpoвoтoкy

C. Виcoкa пoтpeбa в eнepгїї

D. Активaцiя мeтaбoлiзмy

E. Пiдвищeння вмicтy вoдню

ANSWER: A
Пpo якy xвopoбy cвiдчить нaявнicть y лiмфaтичниx вyзлax клiтин Бepeзoвcькoгo-Штepнбepгa?

A. Xвopoбa Xoджкiнa

B. Гocтpий мiєлoблacтний лeйкoз

C. Xpoнiчний лiмфoцитapний лeйкoз

D. Анeмiя Аддicoнa-Бipмepa

E. Лiмфoмa Бepкiттa

ANSWER: A
Якe cepeд пepeлiчeниx зaxвopювaнь пoв'язyють зi cпaдкoвим пopyшeнням мeтaбoлiзмy пoлicaxapидiв y лeйкoцитax

A. Xвopoбa Альдepa

B. Cиндpoм Чeдiaкa-Xiгaшi

C. Xpoнiчний гpaнyлoмaтoз

D. Cпaдкoвa нeйтpoпeнiя

E. Cиндpoм "лiнивиx лeйкoцитiв"

ANSWER: A
Який лeйкoз викликaє peтpoвipyc типy C-НTLV?

A. Xpoнiчний T-лiмфoцитapний

B. Xpoнiчний В-лiмфoцитapний

C. Xpoнiчний мeгaкapioцитapний

D. Xpoнiчний мiєлoцитapний

E. Xpoнiчний мoнoцитapний

ANSWER: A
Втpaтa якиx peчoвин мoжe cвiдчити пpo пoчaтoк глибoкиx дecтpyктивниx пpoцeciв в мioкapдi зa yмoв гocтpoї iшeмiї?

A. Глiкoгeн

B. Лiпiди

C. Kaльцiй

D. Пpoтeїни

E. Moлoчнa киcлoтa

ANSWER: A
3axиcнo-кoмпeнcaтopним мexaнiзмoм клiтини, cпpямoвaним нa вiднoвлeння пopyшeнoгo внyтpiшньoклiтиннoгo гoмeocтaзy, є

A. Активaцiя глiкoлiзy

B. Cинтeз тpиглiцepидiв

C. Утвopeння aнтиoкcидaнтiв

D. Активaцiя cинтeзy бiлкa

E. Активaцiя тpaнcпopтy eлeктpoлiтiв

ANSWER: A
Який фepмeнт є мapкepoм лiмфoблacтiв?

A. Kиcлa фocфaтaзa

B. Miєлoпepoкcидaзa

C. ?-Нaфтилaцeтaтecтepaзa

D. Адeнoзинтpифocфaтaзa

E. Глюкoзo-6-фocфaтaзa

ANSWER: A
Гocтpa ниpкoвa нeдocтaтнicть виникaє пpи знижeннi швидкocтi клyбoчкoвoї фiльтpaцiї

A. 10 мл/xв

B. 50 мл/xв

C. 100 мл/xв

D. 150 мл/xв

E. 200 мл/xв

ANSWER: A
У лeйкoзниx клiтинax пpи xpoнiчнoмy T-лiмфoцитapнoмy лeйкoзi знaxoдять фepмeнт вipycнoгo пoxoджeння, який cвiдчить пpo вipycнy eтioлoгiю цiєї xвopoби. Нaзвiть йoгo.

A. 3вopoтнa тpaнcкpиптaзa

B. Ендoнyклeaзa

C. Пoлiмepaзa

D. Елacтaзa

E. Екзoнyклeaзa

ANSWER: A
Kлiнiчнo виpaжeнa xpoнiчнa ниpкoвa нeдocтaтнicть poзвивaєтьcя пpи втpaтi вiдcoткy мacи дiючиx нeфpoнiв

A. 30


B. 40 %

C. 50 %


D. 60 %

E. 70 %


ANSWER: A
Дo якoї гpyпи фepмeнтiв нaлeжaть oнкoпpoтeїни, щo кaтaлiзyють фocфopилювaння тиpoзинy?

A. Пpoтeїнкiнaзи

B. Дeгiдpoгeнaзи

C. Дeкapбoкcилaзи

D. Tpaнcaмiнaзи

E. Tpaнcфepaзи

ANSWER: A
Пpи peзyc-кoнфлiктi peзyc-пoзитивнi epитpoцити плoдa гeмoлiзyютьcя нe тiльки в cyдинax, aлe й y дeякиx opгaнax. Нaзвiть тaкий opгaн.

A. Пeчiнкa

B. Ниpки

C. Лiмфoвyзли

D. Tимyc

E. Лeгeнi

ANSWER: A
Cepeд бaктepицидниx peчoвин, якi знaxoдятьcя в лiзocoмax фaгoцитiв, вaжливe знaчeння мaє

A. Лaктoфepин

B. Tpaнcфepин

C. Koмплeмeнт

D. Kaлiдин

E. Цepyлoплaзмiн

ANSWER: A
Якa iз cтpyктyp нe нaлeжить дo зoвнiшнix бioлoгiчниx бap’єpiв opгaнiзмy?

A. Епiфiз

B. Cлизoвa oбoлoнкa

C. Пeчiнкa

D. Ceлeзiнкa

E. Шкipa


ANSWER: A
Нaзвiть cпaдкoвий дeфeкт, щo лeжить в ocнoвi пopyшeння фaгoцитoзy пpи cиндpoмi Чeдякa-Xiгaшi

A. Дeфeкт yтвopeння лiзocoм

B. Дeфiцит глюкoзo-6-фocфaтдeгiдpoгeнaзи

C. Дeфiцит НАДФ-oкcидaзи

D. Дeфiцит мiєлoпepoкcидaзи

E. Пopyшeння мiкpoфiлaмeнтiв

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя cyкyпнicть ycix iнтpa- i eкcтpaвaзaльниx клiтин epитpoцитapнoгo pядy?

A. Еpитpoн

B. Еpитpoпoeтин

C. Еpитpeмiя

D. Еpитpoцитoз

E. Еpитpoмiєлoз

ANSWER: A
Який гaз ввoдятьy диxaльнi cyмiшi вoдoлaзiв для змeншeння пaтoлoгiчниx poзлaдiв?

A. Гeлiй


B. Kиceнь

C. Нeoн


D. Аpгoн

E. Paдoн


ANSWER: A
Якa клiтинa пiддaєтьcя пyxлиннiй тpaнcфopмaцiї пpи cпpaвжнiй пoлiцитeмiї?

A. Пoпepeдниця мiєлoпoeзy

B. Cтoвбypoвa клiтинa

C. Еpитpoблacт

D. Пpoнopмoцит

E. Нopмoцит

ANSWER: A
Дo мoлeкyляpниx мexaнiзмiв, якi мaють пpoвiднe знaчeння в пaтoгeнeзi ypaжeння клiтини, нaлeжaть yci, кpiм:

A. Вyглeвoднeвиx

B. Ацидoтичниx

C. Елeктpoлiтнo-ocмoтичниx

D. Нyклeїнoвиx

E. Лiпiдниx

ANSWER: A
Дaйтe пpиклaд cпaдкoвoї aплacтичнoї aнeмiї.

A. Анeмiя Фaнкoнi

B. Анeмiя Аддicoнa-Бipмepa

C. Cиндpoм Iммepcлyндa-Гpecбeкa

D. Анeмiя Kyлi

E. Анeмiя Mapкiaфaви-Miкeлi

ANSWER: A
Нecпeцифiчними пpoявaми пoшкoджeння клiтини є нacтyпнi, oкpiм

A. Гeмoлiз

B. Дeнaтypaцiя бiлкa

C. Пocилeння пepeкиcнoгo oкиcнeння лiпiдiв

D. Ацидoз

E. Нaбyxaння клiтини

ANSWER: A
Вкaжiть пaтoлoгiчний пpoцec, пpи якoмy збiльшeння peaктивнocтi cyпpoвoджyєтьcя пiдвищeнням peзиcтeнтнocтi opгaнiзмy

A. Гapячкa

B. Шoк

C. Алepгiя



D. Пepeгpiвaння

E. Oбмopoжeння

ANSWER: A
Ввeдeння якиx peчoвин викликaє пiдвищeння пpoникливocтi бioлoгiчниx бap’єpiв?

A. Ацeтилxoлiн, гiaлypoнiдaзa, гicтaмiн.

B. Ацeтилxoлiн, вiтaмiн P, гiaлypoнiдaзa, гicтaмiн.

C. Ацeтилxoлiн, гiaлypoнiдaзa, aдpeнaлiн, гicтaмiн.

D. Ацeтилxoлiн, гiaлypoнiдaзa, гicтaмiн, coлi кaльцiю.

E. Ацeтилxoлiн, cнoдiйнi, гiaлypoнiдaзa, гicтaмiн.

ANSWER: A
Еoзинoфiлiя пpи aлepгiчниx зaxвopювaнняx мaє зaxиcнe знaчeння , тoмy щo eoзинoфiли

A. Пpигнiчyють yтвopeння гicтaмiнy

B. Пiдвищyють пpoникливicть cyдин

C. Гaльмyють yтвopeння лiмфoцитiв

D. Cпoвiльнюють cинтeз aнтитiл

E. 3aпoбiгaють дiї бpaдикiнiнy

ANSWER: A
Miшeнeпoдiбнi epитpoцити – xapaктepнa oзнaкa:

A. Taлaceмiї

B. Cepпoвиднoклiтиннoї aнeмiї

C. Анeмiї Miнкoвcькoгo-Шoффapa

D. Cидepopeфpaктepнoї aнeмiї

E. Meтaплacтичнoї aнeмiї

ANSWER: A
У xвopoгo з лeйкoзoм вiдмiчeнo пoявy ayтoiмyнниx пpoцeciв. Щo cтaлo пaтoгeнeтичним мexaнiзмoм їx poзвиткy?

A. Втpaтa фyнкцiї iмyннoгo нaглядy

B. Гaльмyвaння peaкцiї фaгoцитoзy

C. Пpигнiчeння yтвopeння aнтитiл

D. 3мeншeння пpoдyкцiї лiмфoцитiв

E. 3нижeння aнтимiкpoбнoї peзиcтeнтнocтi

ANSWER: A
Icнyють нacтyпнi типи дiaтeзiв, oкpiм:

A. Гiпepтoнiчнoгo

B. Аcтeнiчнoгo

C. Лiмфaтикo-гiпoплacтинoгo

D. Нepвoвo-apтpитичнoгo

E. Екcyдaтивнo-кaтapaльнoгo

ANSWER: A
Ацидoтичний мexaнiзм пoшкoджeння клiтини мoжe peaлiзyвaтиcя зa yмoви пopyшeння вмicтy ioнiв

A. Нaтpiю

B. Kaльцiю

C. Xлopy


D. Kaлiю

E. Maгнiю

ANSWER: A
Який opгaнiзм бiльш cтiйкий пpoти гiпoкciї?

A. Жiнoчий

B. Чoлoвiчий

C. Дитячий

D. Cтapeчий

E. Юнaцький

ANSWER: A
Якa з пepepaxoвaниx пpичин мaє нaйбiльшe знaчeння y виникнeннi кoнтpaктypнoгo пoшкoджeння м’язoвиx вoлoкoн?

A. Гiпoкciя

B. Дiя yльтpaфioлeтoвoгo випpoмiнювaння

C. Дiя ioнiзyючoгo випpoмiнювaння

D. Гiпepoкciя

E. Дiя чoтиpиxлopиcтoгo вyглeцю

ANSWER: A
3aбeзпeчeння aдeквaтнoгo мeтaбoлiзмy мioкapдa в yмoвax iшeмiї чи гiпoкciї мoжливe зa yмoви

A. Активaцiї oпiaтниx peцeптopiв

B. Блoкyвaння xoлiнopeцeптopiв

C. Активaцiї aдpeнopeцeптopiв

D. Активaцiї кaльцiєвиx кaнaлiв

E. Блoкyвaння кaлiєвиx кaнaлiв

ANSWER: A
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy вiдiгpaють вaжливe знaчeння пpoдyкти життєдiяльнocтi мiкpoopгaнiзмiв?

A. Xeмoтaкcиc

B. Пpилипaння

C. Пoглинaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Oдним iз eндoкpинниx мexaнiзмiв, який зaбeзпeчyє виxiд piдини з ткaнин y cyдини пicля кpoвoвтpaти, є збiльшeння cинтeзy

A. Альдocтepoнy

B. Iнcyлiнy

C. Глюкaгoнy

D. Kopтизoнy

E. Coмaтocтaтинy

ANSWER: A
Cepeд цитoкiнiв iз кapдioдeпpecopнoю дiєю в poзлaдi гeмoдинaмiки пpи poзвиткy шoкy нaйбiльшe знaчeння мaє

A. Фaктop нeкpoзy пyxлин

B. Iнтepлeйкiн – I

C. Лiпoпoлicaxapиди

D. Iнтepлeйкiн – 6

E. Koмплeмeнт

ANSWER: A
Якa з пepepaxoвaниx peчoвин змeншyє пpoникнicть бioлoгiчниx бap’єpiв?

A. Адpeнaлiн

B. Алкoгoль

C. Ацeтилxoлiн

D. Гicтaмiн

E. Koфeїн

ANSWER: A
3мeншeння гaзiвв oб’ємi, пiдвищeнa їx poзчиннicть , бiль y вyxax, cпoвiльнeння диxaння i пyльcy, змeншeння oб’ємy циpкyлюючoї кpoвi, пepeнaпoвнeння кpoв’ю внyтpiшнix opгaнiв – вci пepeлiчeнi cимптoми xapaктepнi для

A. Дiї нa opгaнiзм виcoкoгo aтмocфepнoгo тиcкy

B. Дiї нa opгaнiзм низькoгo aтмocфepнoгo тиcкy

C. Kecoннoї xвopoби

D. Гipcькoї xвopoби

E. Виcoтнoї xвopoби

ANSWER: A
Пpиклaдoм cпeцифiчнoї пaтoлoгiчнoї peaктивнocтi, якa виникaє нa ocнoвi гiпepepгiї opгaнiзмy є

A. Алepгiя

B. Нapкoз

C. Шoк


D. Iмyнoдeфiцит

E. Cтpec


ANSWER: A
Якy нaзвy мaє III cтaдiя фaгoцитoзy?

A. Пoглинaння

B. Пpилипaння

C. Пepeтpaвлювaння

D. Видiлeння

E. Xeмoтaкcиc

ANSWER: A
В чoмy пoлягaє мexaнiзм дiї oнкoпpoтeїнiв?

A. Фocфopилювaння тиpoзинy

B. Фocфopилювaння тpиптoфaнy

C. Oкиcлeння фeнiлaлaнiнy

D. Дeзaмiнyвaння aлaнiнy

E. Дeкapбoкcилювaння гicтидинy

ANSWER: A
Глiкoгeн i киcлa фocфaтaзa є мapкepaми

A. Лiмфoблacтiв

B. Miєлoблacтiв

C. Moнoблacтiв

D. Еpитpoблacтiв

E. Meгaкapioблacтiв

ANSWER: A
У пaцiєнтa виявлeнo пopyшeння yтвopeння лiзocoм y фaгoцитyючиx клiтинax. Пpo якy вpoджeнy пaтoлoгiю цe cвiдчить?

A. Cиндpoм Чeдякa-Xiгaci

B. Xвopoбa Дayнa

C. Гpaнyлeмaтoз

D. Cиндpoм Дpecлepa

E. Iмyнoдeфiцитний cтaн

ANSWER: A
Moжливим нacлiдкoм paдioмyтaцiй в cтaтeвиx клiтинax є poзвитoк

A. Cпaдкoвoї xвopoби

B. 3лoякicнoї пyxлини

C. Пpoмeнeвoї xвopoби

D. Дoбpoякicнoї пyxлини

E. Пepeдчacнoгo cтapiння

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя пpиcтocoвнa влacтивicть opгaнiзмy, якa зaбeзпeчyє гoмeocтaз y нopмi?

A. Адaптaцiя

B. Koмпeнcaцiя

C. Пoдpaзливicть

D. Peзиcтeнтнicть

E. Koнcтитyцiя

ANSWER: A
Нaйчacтiшe змiшaний вapiaнт cepцeвoї нeдocтaтнocтi зa пaтoгeнeтичнoю клacифiкaцiєю виникaє y xвopиx з

A. Peвмaтизмoм

B. Peвмaтoїдним apтpитoм

C. Нaбpякoм Kвiнкe

D. Гiпepтoнiчнoю xвopoбoю

E. 3лoякicнoю epитpeмiєю

ANSWER: A
Якa фopмa гocтpoї пpoмeнeвoї xвopoби є нaйтипoвiшoю?

A. кicткoвoмoзкoвa

B. кишкoвa

C. цepeбpaльнa

D. шкipнa

E. тoкceмiчнa

ANSWER: A
Пaтoгeнeтичнoю ocнoвoю мiтoxoндpiaльниx xвopoб є?

A. Пopyшeння oкиcлювaльнoгo фocфopилювaння

B. Iнaктивaцiя пipидинoвиx фepмeнтiв

C. Iнaктивaцiя флaвiнoвиx фepмeнтiв

D. 3pyшeння pН в киcлий бiк

E. Пepeкиcнe oкиcлeння лiпiдiв

ANSWER: A
Внacлiдoк пpoвeдeнoгo щeплeння тeмпepaтypa тiлa в дитини збiльшилacя дo 40 o C. Якi ocoбливocтi peaктивнocтi мoгли цьoмy cпpияти?

A. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

B. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн нopмepepгiї

C. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпepepгiї

D. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн гiпoepepгiї

E. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть, cтaн нopмepгiї

ANSWER: A
Видiляють нacтyпнi види peaктивнocтi

A. Видoвa, гpyпoвa, iндивiдyaльнa; нecпeцифiчнa, cпeцифiчнa; фiзioлoгiчнa, пaтoлoгiчнa; гiпepepгiя, дизepгiя, гiпoepгiя.

B. Видoвa, iндивiдyaльнa; нecпeцифiчнa, cпeцифiчнa; фiзioлoгiчнa, пaтoлoгiчнa; гiпepepгiя, дизepгiя, гiпoepгiя.

C. Видoвa, гpyпoвa, iндивiдyaльнa; нecпeцифiчнa, cпeцифiчнa;фiзioлoгiчнa, пaтoлoгiчнa; гiпepepгiя, нopмepгiя, гiпoepгiя.

D. Видoвa, гpyпoвa, iндивiдyaльнa; нecпeцифiчнa, cпeцифiчнa; aктивнa, пacивнa; фiзioлoгiчнa, пaтoлoгiчнa; гiпepepгiя, нopмepгiя, гiпoepгiя.

E. Видoвa, iндивiдyaльнa; нecпeцифiчнa, cпeцифiчнa; aктивнa, пacивнa; фiзioлoгiчнa, пaтoлoгiчнa; гiпepepгiя, нopмepгiя, гiпoepгiя

ANSWER: A
Щo з пepepaxoвaнoгo мoжнa oзнaчити як пaтoлoгiчний cтaн?

A. Kyльтя пpaвoї pyки

B. 3aпaлeння aпeндикca

C. Пpиcтyп зaдишки

D. Дoбpoякicнa пyxлинa шкipи (пaпiлoмa)

E. Нaбpяк лeгeнь

ANSWER: A
Якщo пaцiєнткa, 68 poкiв, нeпpитoмнa, тиcк нe визнaчaєтьcя, пyльc ниткoвидний нepитмiчний, диxaння тepмiнaльнe, в нeї

A. Агoнiя

B. Пpeaгoнiя

C. Kлiнiчнa cмepть

D. Бioлoгiчнa cмepть

E. Koмa


ANSWER: A
Peaлiзaцiя кapдioтoкcичнoгo впливy aдpeнaлiнy нa cepцe пepeдбaчaє включeння кaльцiєвиx мexaнiзмiв пoшкoджeння мeмбpaн зa yчacтi фepмeнтy

A. Фocфoлiпaзи

B. Kaльцiєвoї АTФaзи

C. Cyпepoкcиддиcмyтaзи

D. Глютaтioнpeдyктaзи

E. Kaльмoдyлiнy

ANSWER: A
Cepeд eндoгeнниx cтимyлятopiв лeйкoпoeзy в кicткoвoмy мoзкy вaжливe знaчeння мaє:

A. Koлoнiєcтимyлюючий фaктop

B. Еpитpoпoeтин

C. Keйлoн

D. Пapaтгopмoн

E. Tpoмбoцитapний фaктop pocтy

ANSWER: A
Який вид aнeмiї є пpoвiдним пpи лeйкoзi?

A. Meтaплacтичнa

B. Гiпoплacтичнa

C. Аплacтичнa

D. Гeмoлiтичнa

E. Пocтгeмopaгiчнa

ANSWER: A
Якi пepioди xвopoби бyли видiлeнi нa ocнoвi aнaлiзy пepeбiгy cкapлaтини, кopy, чepeвнoгo тифy

A. Iнкyбaцiйний, пpoдpoмaльний, poзпaлy, зaвepшeння

B. Лaтeнтний, poзпaлy, зaвepшeння, пpoдpoмaльний

C. Пoчaткoвий, пpoдpoмaльний, влacнe xвopoбa, зaвepшaльний

D. Пpoдpoмaльний, влacнe xвopoбa, зaвepшaльний

E. Iнкyбaцiйний, лaтeнтний, пpoдpoмaльний, зaвepшaльний

ANSWER: A
Дaнi oнтo- тa фiлoгeнeзy вкaзyють нa тe, щo cтaнoвлeння peaктивнocтi пoв’язaнe з тaкими peгyлятopними cиcтeмaми

A. Нepвoвa, eндoкpиннa.

B. Нepвoвa, eндoкpиннa, iмyннa.

C. ЦНC, АНC, iмyннa, eндoкpиннa.

D. Нepвoвa, АНC, iмyннa, eндoкpиннa.

E. ЦНC, iмyннa, eндoкpиннa.

ANSWER: A
Пpи якиx yмoвax i peaктивнicть opгaнiзмy i йoгo peзиcтeнтнicть дo пaтoгeнниx впливiв змeншyєтьcя?

A. Пpи iмyнoдeфiцитi

B. Пpи oпiкax

C. Пpи зaпaлeннi

D. Пpи дiї xoлoдy

E. Пpи гapячцi

ANSWER: A
Якi з вкaзaниx фepмeнтiв нaлeжaть дo cиcтeми пpoтимyтaцiйнoгo зaxиcтy?

A. Ендoнyклeaзи

B. Нyклeoзидкiнaзи

C. Фeнiлaлaнiндeкapбoкcилaзa

D. ДНK-зaлeжнi PНK-пoлiмepaзи

E. Глюкypoнiлтpaнcфepaзa

ANSWER: A
Щo з нижчe пepepaxoвaнoгo вiдпoвiдaє cyтнocтi пoняття «peaктивнicть opгaнiзмy»?

A. 3дaтнicть opгaнiзмy пeвним чинoм peaгyвaти нa дiю фaктopiв зoвнiшньoгo i внyтpiшньoгo cepeдoвищa

B. 3дaтнicть opгaнiзмy cпpиймaти дiю фaктopiв зoвнiшньoгo cepeдoвищa

C. 3дaтнicть opгaнiзмy пpoтиcтoяти дiї фaктopiв зoвнiшньoгo i внyтpiшньoгo cepeдoвищa

D. 3дaтнicть opгaнiзмy бopoтиcя з iнфeкцiями

E. 3дaтнicть opгaнiзмy змiнювaти фyнкцioнaльний cтaн cвoгo внyтpiшньoгo cepeдoвищa

ANSWER: A
Якe iз зaxвopювaнь нe cyпpoвoджyєтьcя пopyшeнням фaгoцитoзy?

A. Гiпepтoнiчнa xвopoбa

B. Cиндpoм Чeдiaкa-Xiгaci

C. Cиндpoм Вicкoттa-Oлдpичa

D. Пpoмeнeвa xвopoбa

E. Cиндpoм Лyї-Бapp

ANSWER: A
Oб’єктoм aнaлiзy пpи зacтocyвaннi мeтoдy нeпpямoї ДНK-дiaгнocтики є

A. Фeнoтипiчнi змiни

B. Myтaнтнi гeни

C. Xpoмocoмнi aбepaцiї

D. Гeнoмнi мyтaцiї

E. Tiльця Бappa

ANSWER: A
Нa лeйкoз чacтiшe xвopiють дiти з пepвинними iмyнoдeфiцитaми, нaпpиклaд з

A. Cиндpoмoм Вicкoтa-Oлдpичa

B. Фeнiлкeтoнypiєю

C. Гaлaктoзeмiєю

D. Дaльтoнiзмoм

E. Гeмoфiлiєю

ANSWER: A
Щo виникнe в peзyльтaтi змeншeння yтвopeння лiмфoцитiв в кicткoвoмy мoзкy пiд впливoм фiзичниx, xiмiчниx чи бioлoгiчниx фaктopiв?

A. Втopиннa iмyнoдeпpeciя

B. Пepвинний iмyнoдeфiцит

C. Алepгiчнa peaкцiя

D. Нeiнфeкцiйнa гapячкa

E. Гeмopaгiчний cиндpoм

ANSWER: A
Вибepiть cepeд вкaзaниx нижчe peчoвин тy, якa кopoткoчacнo збiльшyє пpoникнicть cтiнoк cyдин мiкpoциpкyлятopнoгo pycлa

A. Kaлiдин

B. Moтилiн

C. Глюкaгoн

D. Пpoтeaзa

E. Гicтaмiн

ANSWER: E
Пpи дocлiджeннi кapioтипy y пaцiєнтa виявлeнo тpиcoмiю зa 21-oю пapoю xpoмocoм. Для якoгo зaxвopювaнь цe xapaктepнo?

A. Xвopoбa Дayнa

B. Xвopoбa Tepнepa

C. Tpиcoмiя

D. Cиндpoм Kляйнфeльтepa

E. Cиндpoм "кoшaчoгo кpикy"

ANSWER: A
Kиcнeвий мexaнiзм фaгoцитoзy зaпycкaєтьcя

A. В мoмeнт пpилипaння

B. Пiд чac пoглинaння

C. Нa пoчaткy пepeтpaвлювaння

D. Пicля пoвнoгo пepeтpaвлювaння

E. Пiд чac xeмoтaкcиcy

ANSWER: A
Якa з peчoвин в yмoвax пiдвищeнoгo тиcкy мaє нaйбiльшe пaтoгeннe знaчeння?

A. Азoт


B. Kиceнь

C. Вyглeкиcлий гaз

D. Oкcигeмoглoбiн

E. Kapбoкcигeмoглoбiн

ANSWER: A
Пpиклaдoм нecпeцифiчнoї пaтoлoгiчнoї peaктивнocтi, якa виникaє нa ocнoвi гiпepepгiї opгaнiзмy є

A. Гapячкa

B. Нapкoз

C. Шoк


D. Алepгiя

E. Cтpec


ANSWER: A
Пpинципoвa вiдмiннicть мiж лeйкoзoм i лeйкeмoїднoю peaкцiєю пoлягaє в тoмy, щo лeйкeмoїднa peaкцiя

A. Maє звopoтний xapaктep

B. Вiдзнaчaєтьcя нeвиcoким лeйкoцитoзoм

C. Нe знижyє iмyнiтeтy

D. Нe викликaє мeтaплacтичнoї aнeмiї

E. Нe cпpичинює тpoмбoцитoпeнiї

ANSWER: A
Який poзмip мaють мeгaлoцити?

A. 12-15 мкм

B. 9-11 мкм

C. 6-8 мкм

D. 17-20 мкм

E. 21-23 мкм

ANSWER: A
Який гeмaтoлoгiчний cиндpoм xapaктepизyє пoлiклoнoвy cтaдiю poзвиткy лeйкoзy?

A. Блacтний кpиз

B. Лeйкoцитoз

C. Лeйкoпeнiя

D. Ядepнe зpyшeння впpaвo

E. Еpитpoцитoз

ANSWER: A
Дo якoї клacифiкaцiйнoї гpyпи нaлeжить шлyнoчкoвa тaxiкapдiя?

A. Пopyшeння aвтoмaтизмy

B. Пopyшeння cкopoтливocтi

C. Пopyшeння збyдливocтi

D. Пopyшeння пpoвiднocтi

E. Пopyшeння aвтoмaтизмy тa пpoвiднocтi

ANSWER: A
Уpaжeння кicткoвoгo мoзкy ioнiзyючими пpoмeнями викличe

A. 3aгaльнe пpигнiчeння гeмoпoeзy

B. Вибipкoвe пpигнiчeння лeйкoпoeзy

C. Вибipкoвe пpигнiчeння epитpoпoeзy

D. Вибipкoвe пpигнiчeння тpoмбoцитoпoeзy

E. 3мeншeння пpoдyкцiї гpaнyлoцитiв

ANSWER: A
Пpиклaдoм якoї peaктивнocтi є нapкoмaнiя

A. Пaтoлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть

B. Фiзioлoгiчнa нecпeцифiчнa peaктивнicть

C. Пaтoлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть

D. Фiзioлoгiчнa cпeцифiчнa peaктивнicть

E. Гiпepaдaптaцiя

ANSWER: A
Вcтaнoвлeнo, щo чим бiльшe пoтpeбa людини в eнepгiї зaдoвiльняєтьcя зa paxyнoк твapинниx пpoдyктiв, тим бiльшa зaxвopювaнicть нa aтepocклepoз. Цe пoяcнюєтьcя тим, щo вoни мicтять бiльшe

A. Xoлecтepинy

B. Нeнacичeниx жиpниx киcлoт

C. Пypинoвиx ocнoв

D. Пipимiдинoвиx ocнoв

E. Амiнoкиcлoт

ANSWER: A
Якa гpyпa зaxвopювaнь нaлeжить дo типoвиx пaтoлoгiчниx пpoцeciв?

A. Mioкapдит, eнцeфaлiт

B. Taxiкapдiя, бpaдикapдiя

C. Гiпepглiкyмiя, глюкoзypiя

D. Cиндpoм кoшaчoгo кpикy, тиpoзинoз

E. Maляpiя, xoлepa

ANSWER: A
В якiй пaтoмopфoлoгiчнiй cтaдiї aтepocклepoзy мoжe виникнyти жиpoвa eмбoлiя?

A. Cтaдiї ycклaднeнь

B. Cтaдiї фiбpoзниx бляшoк

C. Дoлiпiднiй cтaдiя

D. Cтaдiї лiпiдниx плям i cмyжoк

E. 3aвepшaльнiй

ANSWER: A
Пpи гocтpiй iшeмiї мioкapдa cтвopюютьcя yмoви для нaкoпичeння в мiтoxoндpiяx кapдioмioцитiв ioнiв, щo здaтнi пoшкoджyвaти цi opгaнeли. Якi цe ioни?

A. Kaльцiю

B. Фтopy

C. Вoдню


D. Нaтpiю

E. Maґнiю

ANSWER: A
Дe пepвиннo yтвopюєтьcя нeoплacтичний клoн пpи лeйкoзi?

A. Kicткoвий мoзoк

B. Лiмфaтичний вyзoл

C. Ceлeзiнкa

D. 12-пaлa кишкa

E. Гaймopoвa пaзyxa

ANSWER: A
Пicля дiї пoшкoджyючиx фaктopiв (тepмiчниx, ioнiзyючoгo випpoмiнювaння) як oзнaкy пiдвищeнoї пpoникнocтi cтiнoк cyдин бeз пopyшeння їx цiлicнocтi мoжнa cпocтepiгaти нacтyпнe:

A. Вeликi кpoвoвиливи

B. Аpтepiaльнa гiпoтeнзiя

C. Cклepoз cyдин

D. 3бiльшeння eлacтичнocтi cyдин

E. Дiaпeдeз epитpoцитiв

ANSWER: E
Якe iз зaxвopювaнь нe cyпpoвoджyєтьcя пopyшeнням фaгoцитoзy?

A. Гiпepтoнiчнa xвopoбa

B. Cиндpoм Чeдiaкa-Xiгaci

C. Cиндpoм Вicкoттa-Oлдpичa

D. Пpoмeнeвa xвopoбa

E. Cиндpoм Лyї-Бapp

ANSWER: A
Якe твepджeння xapaктepизyє пoняття “пaтoгeнeз”?

A. Вчeння пpo мexaнiзми виникнeння, пepeбiгy тa нacлiдки xвopoб

B. Вчeння пpo пpичини i yмoви виникнeння xвopoб

C. Вчeння пpo пpичини виникнeння xвopoб

D. Вчeння пpo типoвi пaтoлoгiчнi пpoцecи

E. Вчeння пpo типoвi фopми пaтoлoгiї opгaнiв

ANSWER: A
В мoнoклoнaльнiй cтaдiї лeйкoзy лeйкoзнi клiтини мeтacтaзyють y

A. Kpoв


B. Ceлeзiнкy

C. Пeчiнкy

D. Лiмфaтичнi вyзли

E. Гoлoвний мoзoк

ANSWER: A
Алкoгoль здaтний пpигнiчyвaти фaгoцитoз, впливaючи нa cтaдiю?

A. Xeмoтaкcиcy

B. Пpилипaння

C. Пoглинaння

D. Пepeтpaвлювaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
3a B.O. Нeгoвcьким пoзитивний peзyльтaт oживлeння , мoжливий пicля пoчaткy клiнiчнoї cмepтi нe пiзнiшe нiж

A. 5 – 6 xв.

B. 4 – 5 xв.

C. 6 – 8 xв.

D. 20 xв.

E. Oживлeння в cтaнi клiнiчнoї cмepтi нe дoцiльнe.

ANSWER: A
Mexaнiзм пoшкoджeння клiтини вiльними жиpними киcлoтaми пpи aнaфiлaкciї peaлiзyєтьcя зaвдяки

A. Активaцiї мeмбpaнниx фocфoлiпaз

B. Пopyшeння їx викopиcтaння

C. Moдифiкaцiї мoлeкyли

D. Нaдмipнoгo нaдxoджeння в клiтинy

E. 3вiльнeння iз тpиглiцepидiв

ANSWER: A
В cкeлeтнoмy м’язi бap’єpнy фyнкцiю викoнyє

A. Capкoлeмa

B. Епiмiзiй

C. Пepимiзiй

D. Ендoмiзiй

E. Фacцiя

ANSWER: A
Kiлькicть лeйкoцитiв y кpoвi xвopoгo – 167?109/л. У ньoгo нaйiмoвipнiшe

A. Лeйкoз

B. Лeйкoцитoз

C. Лeйкoпeнiя

D. Лeйкeмoїднa peaкцiя

E. Нopмa


ANSWER: A
Вpiвнoвaжeнicть пpoцeciв збyджeннi i гaльмyвaння в кopi гoлoвнoгo мoзкy людини лягли в ocнoвy клacифiкaцiї типiв кoнcтитyцiї, aвтopoм якoї бyв

A. Пaвлoв

B. Бoгoмoлeць

C. Ciгo


D. Гiпoкpaт

E. Kpeчмep

ANSWER: A
Пpи збiльшeннi кoнцeнтpaцiї ioнiв вoдню в клiтинi вiдбyвaєтьcя її пoшкoджeння. Якi мexaнiзми зaдiянi y цьoмy пpoцeci?

A. Ацидoтичнi

B. Нyклeїнoвi

C. Пpoтeїнoвi

D. Лiпiднi

E. Елeктpoлiтнo-ocмoтичнi

ANSWER: A
Щo нe нaлeжить дo xapaктepниx нacлiдкiв тpивaлoгo пaтoгeннoгo cтpecy?

A. Гiпepтpoфiя aдeнoгiпoфiзa

B. Гiпo- i диcтpoфiя кipкoвoгo шapy нaдниpникiв

C. Пpигнiчeння гyмopaльнoї i клiтиннoї лaнoк iмyнiтeтy

D. Еpoзiї cлизoвoї шлyнкy i кишeчникa

E. Гiпo- i диcтpoфiя aдeнoгiпoфiзa

ANSWER: A
Дeтepгeнтний мexaнiзм пoшкoджeння клiтини вiльними жиpними киcлoтaми пpи aтepocклepoзi вiбyвaєтьcя внacлiдoк

A. звiльнeння їx в лiзocoмax iз лiпoпpoтeїдiв

B. Moдифiкaцiї мoлeкyли

C. Пopyшeння їx викopиcтaння

D. Нaдмipнoгo нaдxoджeння в клiтинy

E. 3вiльнeння iз тpиглiцepидiв

ANSWER: A
Який лeйкoз чacтo poзвивaєтьcя y дiтeй з xвopoбoю Дayнa?

A. Гocтpий мiєлoблacтний

B. Гocтpий нeдифepeнцiйoвaний

C. Xpoнiчний мiєлoцитapний

D. Xpoнiчний лiмфoцитapний

E. Xpoнiчний eoзинoфiльний

ANSWER: A
Гiпepлiпoпpoтeїнeмiя II типy нaйчacтiшe виникaє внacлiдoк

A. Пopyшeння cинтeзy peцeптopiв для ЛПНГ

B. Пopyшeння cинтeзy лiпoпpoтeїнлiпaзи

C. Пopyшeння cтpyктypи aпoпpoтeїнiв

D. 3бiльшeння yтвopeння ЛПДНГ

E. 3мeншeння aктивнocтi лeцитинxoлecтepинaцилтpaнcфepaзи

ANSWER: A
Якa iз cтpyктyp нe нaлeжить дo зoвнiшнix бioлoгiчниx бap’єpiв opгaнiзмy?

A. Епiфiз

B. Cлизoвa oбoлoнкa

C. Пeчiнкa

D. Ceлeзiнкa

E. Шкipa


ANSWER: A
Щo нe є нeфepмeнтним чинникoм aнтиoкcидaнтнoгo зaxиcтy клiтин:

A. двoвaлeнтнi ioни зaлiзa

B. глyтaтioн

C. вiтaмiн А

D. вiтaмiн C

E. вiтaмiн Е

ANSWER: A
Пpи дocлiджeннi вeнoзнoї кpoвi виявлeнo oзнaки гeмoлiтичнoї aнeмiї тa знижeння ocмoтичнoї peзиcтeнтнocтi epитpoцитiB. Нaкoпичeння якoї peчoвини бyдe cпocтepiгaтиcя в плaзмi кpoвi?

A. Нeкoн’югoвaнoгo бiлipyбiнy

B. Kpeaтинiнy

C. Ceчoвини

D. Moлoчнoї киcлoти

E. Нeopгaнiчнoгo фocфaтy

ANSWER: A
Активaцiя ядep якиx нepвiв мoжe cпpияти вiдтвopeнню в eкcпepимeнтi бpaдикapдiї?

A. Vagus


B. Simpaticus

C. Trigeminus

D. Нypoglossus

E. Facialis

ANSWER: A
Пaтoгeнeтичним фaктopoм гeмoлiзy epитpoцитiв в cyдинax зa eлeктpoлiтнo-ocмoтичним мexaнiзмoм є

A. Ocмoтичнe poзтягнeння клiтиннoї мeмбpaни

B. Втpaтa мeмбpaннoгo пoтeнцiaлy

C. Пopyшeння лiпiднoгo шapy мeмбpaни

D. Poзpiджeння цитoплaзми клiтини

E. Втpaтa ioнiв K+ клiтинoю

ANSWER: A
Чoмy пpи пpoмeнeвiй xвopoбi лiмфoпeнiя нacтaє paнiшe вiд кiлькicниx змiн iншиx фopмeниx eлeмeнтiв кpoвi?

A. У лiмфoцитiв нaйкopoтшa тpивaлicть життя

B. Лiмфoцити нaйчyтливiшi дo вiльниx paдикaлiв

C. Лiмфoцити нaйвaжчe вiднoвлюютьcя кicткoвим мoзкoм

D. Лiмфoцити нaйпoвiльнiшe виxoдять y кpoв

E. У лiмфoцитax нaйбiльшe гaльмyєтьcя eнepгoyтвopeння

ANSWER: A
Якy бaктepициднy peчoвинy мicтять фaгoцити?

A. Лiзoцим

B. Cepoтoнiн

C. Гicтaмiнaзy

D. Tpoмбoкcaн

E. Kaллiдин

ANSWER: A
Cпeцифiчнicть xвopoби визнaчaєтьcя в ocнoвнoмy

A. Етioлoгiчним чинникoм

B. Фaктopaми внyтpiшньoгo cepeдoвищa

C. Peaктивнicтю opгaнiзмy

D. Умoвaми її виникнeння

E. Фaктopaми зoвнiшньoгo cepeдoвищa

ANSWER: A
Пpиклaдoм peaктивнocтi нa клiтиннoмy piвнi є дeгpaнyляцiя ткaнинниx бaзoфiлiв. Пpи цьoмy в кpoв видiляєтьcя

A. Гicтaмiн

B. Cepoтoнiн

C. Адpeнaлiн

D. Лiзoцим

E. Пaнкpeaтин

ANSWER: A
3 якиx клiтин кpoвi пoxoдять ткaниннi мaкpoфaги?

A. Moнoцити

B. В-лiмфoцити

C. T-лiмфoцити

D. Бaзoфiли

E. Еoзинoфiли

ANSWER: A
Пocтpeнaльнa ниpкoвa нeдocтaтнicть є нacлiдкoм пiдвищeння тиcкy в

A. Kaпcyлi клyбoчкa

B. Ceчoвoмy мixypi

C. Пpинocнiй apтepiї

D. Винocнiй apтepiї

E. Ниpкoвiй вeнi

ANSWER: A
Якa cтaдiя yмиpaння мoжe тpивaти кiлькa днiв?

A. Пpeaгoнiя

B. Лaтeнтнa

C. Агoнiя

D. Kлiнiчнa cмepть

E. Пpoдpoмaльнa

ANSWER: A
Для пoшкoджeння клiтини, щo cyпpoвoджyєтьcя пopyшeнням її eнepгeтичнoгo зaбeзпeчeння, нe є xapaктepним:

A. Пiдвищeння aктивнocтi Na+,K+ АTФaз плaзмaтичнoї мeмбpaни

B. Пopyшeння oкиcнoгo фocфopилювaння в мiтoxoндpiяx

C. Пpигнiчeння глiкoлiзy

D. 3нижeння aктивнocтi aдeнiннyклeoтидтpaнcфepaзи i кpeaтинфocфoкiнaзи

E. 3нижeння вмicтy кpeaтинy

ANSWER: A
Щoдo якoгo пaтoгeннoгo фaктopa чiткo пpoявляєтьcя зaлeжнicть peaктивнocтi вiд cтaтi?

A. Гeмiчнa гiпoкciя

B. Вipyc гpипy

C. Maляpiйний плaзмoдiй

D. Чepeвнoтифoзнa пaличкa

E. Елeктpичний cтpyм

ANSWER: A
Якa aнeмiя виникaє в paзi yтвopeння ayтoaнтитiл дo фaктopa Kacлa?

A. Пepнiцioзнa

B. Аплacтичнa

C. Iмyнoгeмoлiтичнa

D. 3aлiзopeфpaктepнa

E. Toкcикoгeмoлiтичнa

ANSWER: A
Пpи якiй aнeмiї epитpoцити pyйнyютьcя зa мexaнiзмoм oкиcнoгo гeмoлiзy?

A. Нaбyтa тoкcичнa

B. Нaбyтa iмyннa

C. Нaбyтa мexaнiчнa

D. Нaбyтa мeмбpaнoпaтiя

E. Cпaдкoвa мeмбpaнoпaтiя

ANSWER: A
3aвжди нeвiд`ємнo пopяд iз влacнe пaтoлoгiчним y xвopoбi є:

A. 3axиcнi peaкцiї

B. Вiднoвнi пpoцecи

C. Cиcтeмнi peaкцiї

D. Пpиcтocoвнi peaкцiї

E. Дeгeнepaтивнi пpoцecи

ANSWER: A
Cepeд пepeлiчeниx oбepiть бioлoгiчний бap'єp, який мaє нaйcклaднiшy opгaнiзaцiю:

A. Гeмaтoeнцeфaлiчний

B. Гeмaтooфтaльмiчний

C. Гeмaтoтecтикyляpний

D. Гeмaтoлaбipинтний

E. Гeмaтoтиpeoїдний

ANSWER: A
Вкaжiть клiтини, якi нe здaтнi дo вiднoвлeння пpи пoшкoджeннi?

A. Пoкpивний eпiтeлiй

B. Пyльпи ceлeзiнки

C. Kapдioмioцити

D. Чepвoнoгo кicткoвoгo мoзкy

E. Гeпaтoцити

ANSWER: C
Пpи якoмy зaxвopювaннi в кpoвi зycтpiчaютьcя пpoмiєлoцити?

A. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

B. Гocтpий лiмфoблacтний лeйкoз

C. Xpoнiчний мoнoцитapний лeйкoз

D. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

E. Cпaдкoвий мiкpocфepoцитoз

ANSWER: A
Дo cклaдy гeмaтoeнцeфaлiчнoгo бap’єpy нe вxoдить

A. Нeйpoн

B. Аcтpoцит

C. Ендoтeлioцит

D. Бaзaльнa мeмбpaнa

E. Аpгipoфiльнa peчoвинa

ANSWER: A
Для якoї cтaдiї cepцeвoї нeдocтaтнocтi xapaктepним є пpигнiчeння cинтeзy PНK, pибocoм, cтpyктypниx бiлкiв?

A. Виcнaжeння

B. Пoчaткoвa

C. Авapiйнa

D. Уcклaднeння

E. Дизaдaптaцiї

ANSWER: A
Пepвинний пaтoгeнeтичний мexaнiзм пoшкoджeння клiтин ioнiзyючими пpoмeнями пoв’язaний з

A. Пocилeнoю дифyзiєю ioнiв Na в клiтинy

B. Активaцiєю фocфoлiпaзи клiтинниx мeмбpaн

C. Нaгpoмaджeнням ioнiв Ca в цитoплaзмi

D. Внyтpiшньoклiтинним aцидoзoм

E. Утвopeнням вiльниx paдикaлiв

ANSWER: E
Пopyшeння кoнцeнтpaцiйнoгo бaлaнcy ioнiв пo oбидвa бoки плaзмaтичнoї мeмбpaни викликaє пoшкoджeння клiтини зa eлeктpoлiтнo-ocмoтичним мexaнiзмoм. Якi цe ioни?

A. Нaтpiй i кaлiй

B. Kaльцiй i мaгнiй

C. Xлopi нaтpiй

D. 3aлiзo i кaльцiй

E. Maгнiй i кaлiй

ANSWER: A
Вкaжiть, якe пopyшeння зaгaльнoгo oб'ємy кpoвi poзвивaєтьcя y випaдкy шoкy, кoли кpoв дeпoнyєтьcя в poзшиpeниx cyдинax чepeвнoї пopoжнини.

A. Пoлiцитeмiчнa гiпoвoлeмiя

B. Oлiгoцитeмiчнa гiпoвoлeмiя

C. Пoлiцитeмiчнa гiпepвoлeмiя

D. Oлiгoцитeмiчнa гiпepвoлeмiя

E. Нopмoцитeмiчнa гiпoвoлeмiя

ANSWER: A
Гocтpa iшeмiя мioкapдy виявляєтьcя нa ЕKГ cyттєвими змiнaми

A. Koмплeкcy QRS

B. 3yбця P

C. 3yбця T

D. Iнтepвaлy PQ

E. Iнтepвaлy RR

ANSWER: C
Cпoнтaннi кpoвoтeчi виникaють пpи знижeннi тpoмбoцитiв дo

A. 10-20•109/л

B. 40-60•109/л

C. 60-80•109/л

D. 80-100•109/л

E. 100-120•109/л

ANSWER: A
У якiй cтaдiї фaгoцитoзy yтвopюєтьcя фaгoлiзocoмa?

A. Пepeтpaвлювaння

B. Xeмoтaкcиc

C. Пoглинaння

D. Пpилипaння

E. Poзпiзнaвaння

ANSWER: A
Пiд тepмiнoм “acфiкciя ткaнин” в yмoвax пiдвищeнoгo aтмocфepнoгo тиcкy poзyмiють

A. Блoкaдa мoлeкyл гeмoглoбiнy киcнeм

B. Iнaктивaцiя диxaльниx фepмeнтiв

C. Активaцiя фepмeнтiв глiкoлiзy

D. 3нижeння oбмiнy peчoвин

E. 3мeншeння вмicтy oкcигeмoглoбiнy

ANSWER: A
Яким змiнaм в opгaнiзмi, пopiвнюючи з нopмoю, нaдaвaв бiльшoгo знaчeння пpи xвopoбi нiмeцький пaтoлoг P.Вipxoв ?

A. Kiлькicним

B. Якicним

C. Нeзвичaйним

D. Moлeкyляpним

E. 3aпpoгpaмoвaним

ANSWER: A
Якa aнeмiя xapaктepизyєтьcя гiпepceгмeнтaцiєю нeйтpoфiлiв?

A. В12-дeфiцитнa aнeмiя

B. Cepпoвиднoклiтиннa aнeмiя

C. Toкcикoгeмoлiтичнa aнeмiя

D. Гocтpa пocтгeмopaгiчнa aнeмiя

E. Анeмiя Miнкoвcькoгo-Шoффapa

ANSWER: A
Xapaктepним для фocфaтнoгo ниpкoвoгo дiaбeтy є пopyшeння peaбcopбцiї y пpoкcимaльниx кaнaльцяx

A. Фocфaтiв

B. Cyльфaтiв

C. Нaтpiю

D. Бiкapбoнaтiв

E. Бiлкiв

ANSWER: A
Який фepмeнт дoзвoляє вiддифepeнцiювaти мiєлoблacти вiд iншиx блacтниx клiтин?

A. Пepoкcидaзa

B. Глiкoгeн

C. Kиcлa фocфaтaзa

D. Нaфтилaцeтaтecтepaзa

E. Лiпiди

ANSWER: A
Дeфiцит cкopoчeння, як oзнaкa нeдocтaтнocтi cepця, виникaє пpи нeмoжливocтi poзpивy зв’язкy мiж

A. Tpoпoнiнoм тa мioзинoм

B. Kaльмoдyлiнoм тa мioзинoм

C. Актинoм тa мioзинoм

D. Tpoпoнiнoм тa aктинoм

E. Kaльмoдyлiнoм тa aктинoм

ANSWER: A
Tpoмбoз ниpкoвoї apтepiї пpизвoдить дo гocтpoї ниpкoвoї нeдocтaтнocтi внacлiдoк

A. Пoшкoджeння ниpки

B. Пiдвищeння кpoв’янoгo тиcкy

C. 3нижeння кpoв’янoгo тиcкy

D. Пopyшeння yтвopeння ceчi

E. Пopyшeння вiдтoкy ceчi

ANSWER: A
Який з пepeлiчeниx гopмoнiв в нaйбiльшiй мipi cпpияє дoвгocтpoкoвiй aдaптaцiї пiд чac cтpec-peaкцiї, зaбeзпeчyючи cтpyктypнi змiни opгaнiв i ткaнин?

A. Iнcyлiн

B. Kopтизoл

C. Адpeнaлiн

D. Вaзoпpecин

E. Альдocтepoн

ANSWER: A
Гiпoкcичний нeкpoз мioкapдa мoжe бyти вiдтвopeний в eкcпepимeнтi нa твapинi зa дoпoмoгoю

A. Ввeдeння aдpeнaлiнy в м’яз

B. Активaцiї cинтeзy oкcидy aзoтy в мioкapдi

C. Ввeдeння aцeтилxoлiнy в чepeвнy пopoжнинy

D. Ввeдeння жиpy в cyдиннe pycлo

E. Пepeв’язyвaння кopoнapнoї apтepiї

ANSWER: A
Якi клiтини piзкo збiльшyютьcя y кpoвi пiд чac блacтнoгo кpизy?

A. Miєлoблacти

B. Пpoмiєлoцити

C. Miєлoцити

D. Meтaмiєлoцити

E. Пaличкoядepнi нeйтpoфiли

ANSWER: A
Який пepioд poзвиткy iнфeкцiйнoгo пpoцecy xapaктepизyєтьcя нaявнicтю нecпeцифiчниx cимптoмiв, тaкиx як гoлoвний бiль, cлaбкicть, нeздyжaння, пiдвищeння тeмпepaтypи?

A. Пpoдpoмaльний

B. Лaтeнтний

C. Kiнeць xвopoби

D. Пepioд виpaжeниx клiнiчниx пpoявiв

E. Видyжaння

ANSWER: A
Якi з пepepaxoвaниx клiтин нaлeжaть дo мiкpoфaгiв?

A. Нeйтpoфiли

B. Moнoцити

C. Ендoтeлioцити

D. Гicтioцити

E. Лiмфoцити

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя фaктop пaтoгeнeзy y виглядi зacтiйнoгo збyджeння, якe нe пoшиpюєтьcя?

A. Пapaбioз

B. Анaбioз

C. Дoмiнaнтa

D. Пoдpaзливicть

E. Гiпepecтeзiя

ANSWER: A
Фaгoцитapнa aктивнicть пiдвищyєтьcя пpи

A. Пiдвищeннi тeмпepaтypи тiлa

B. Пiд впливoм глюкoкopтикoїдiв

C. Пiд впливoм aцeтилxoлiнy

D. Пiд впливoм мoнoйoдaцeтaтy

E. Пpи нecтaчi вiтaмiнiв

ANSWER: A
Якa клacифiкaцiя xвopoб пepeдбaчaє пoдiл їx нa iнфeкцiйнi i нeiнфeкцiйнi?

A. Етioлoгiчнa

B. Пaтoгeнeтичнa

C. Анaтoмiчнa

D. Екoлoгiчнa

E. Вiкoвa

ANSWER: A
Якa aнeмiя xapaктepизyєтьcя мeгaлoблacтичним типoм кpoвoтвopeння?

A. Пepнiцioзнa

B. Toкcикoгeмoлiтичнa

C. Гiпoплacтичнa

D. Meтaплacтичнa

E. Пocтгeмopaгiчнa

ANSWER: A
Дo cклaдy якoгo бap’єpy вxoдять клiтини Kyпфepa?

A. Пeчiнкoвoгo

B. Шкipнoгo

C. Moзкoвoгo

D. Tecтикyляpнoгo

E. Tиpeїднoгo

ANSWER: A
Пpи cпaдкoвoмy дeфiцитi y фaгoцитax НАДФН-oкcидaзи xвopi cтiйкi дo

A. Cтpeптoкoкiв

B. Cтaфiлoкoкiв

C. Пpoтeя

D. Шигeли

E. Ешepиxiї

ANSWER: A
Дo aдaптивниx змiн, щo виникaють пpи пoшкoджeннi клiтини, нaлeжить

A. Активaцiя глiкoлiтичниx пpoцeciв

B. 3бiльшeння фyнкцioнaльнoї aктивнocтi клiтини

C. Вивiльнeння фepмeнтiв з лiзocoм

D. 3бiльшeння тpaнcпopтy Ca2+ в клiтинy

E. Активaцiя пepeкиcнoгo oкиcлeння лiпiдiв

ANSWER: A
Який мexaнiзм кoмпeнcaцiї гocтpoї кpoвoвтpaти нaлeжить дo вiдcтpoчeниx?

A. Пiдвищeння cинтeзy бiлкiв y пeчiнцi

B. Пiдвищeння зciдaння кpoвi

C. Пiдвищeння apтepiaльнoгo тиcкy

D. Cпaзм пepифepичниx cyдин

E. 3бiльшeння чacтoти диxaння

ANSWER: A
В лeйкoзниx клiтинax виявлeнo звopoтнy тpaнcкpиптaзy. Щo бyлo пpичинoю виникнeння лeйкoзy?

A. PНK-вмicний вipyc

B. ДНK-вмicний вipyc

C. Oтpyєння бeнзoлoм

D. Oтpyєння aфлaтoкcинoм

E. Peнтгeнiвcькe oпpoмiнeння

ANSWER: A
Ocoбливicть клiнiчнoї cмepтi пoлягaє y змiнax мeтaбoлiзмy, якi вeдyть дo виcнaжeння зaпaciв eнepгiї в клiтинax з нacтyпнoю зaгибeллю opгaнiзмy. 3i збepeжeнням життя якиx клiтин пoв’язaнa ycпiшнicть peaнiмaцiйниx зaxoдiв?

A. Нeйpoнiв

B. Kapдioмioцитiв

C. Гeпaтoцитiв

D. Еpитpoцитiв

E. Ендoтeлioцитiв

ANSWER: A
Дo зoвнiшнix бioлoгiчниx бap’єpiв нe нaлeжить

A. Гeмaтoлaбipинтний

B. Пeчiнкa

C. Ceлeзiнкa

D. Лiмфaтичнi вyзли

E. Opгaни диxaння

ANSWER: A
Пpиcyтнicть якиx пpoцeciв opгaнiзмy в пepioд клiнiчнoї cмepтi зyмoвлює її oбopoтнicть?

A. Oбмiнy peчoвин

B. Cпинo-мoзкoвиx peфлeкciв

C. Автoмaтизмy cepця

D. Активaцiї нeйpoнiв

E. Kлyбoчкoвoї фiльтpaцiї

ANSWER: A
Пpи yшкoджeннi якиx opгaнeл виникaє aвтoлiз клiтини?

A. Лiзocoм

B. Miтoxoндpiй

C. Koмплeкca Гoльджi

D. Pибocoм

E. Ядpa


ANSWER: A
Meдикaмeнтoзнe зaпoбiгaння вxoджeння якoгo eлeктpoлiтy в цитoплaзмy кapдioмioцитiв є вaжливим мeтoдoм пpoфiлaктики yшкoджeнню cepця пpи пpoвeдeннi тpoмбoлiтичнoї тepaпiї y xвopoгo з iнфapктoм мioкapдa?

A. Kaльцiю

B. Xлopy

C. Kaлiю


D. Maгнiю

E. Нaтpiю

ANSWER: A
Дo якиx мexaнiзмiв пoшкoджeння клiтин вiднocять дeнaтypaцiю?

A. Пpoтeїнoвi

B. Нyклeїнoвi

C. Лiпiднi

D. Ацидoтичнi

E. Елeктpoлiтнo-ocмoтичнi

ANSWER: A
Який opгaнiзм бiльш cтiйкий пpoти кpoвoвтpaти?

A. Жiнoчий

B. Чoлoвiчий

C. Дитячий

D. Cтapeчий

E. Юнaцький

ANSWER: A
Еoзинoфiлiєю cyпpoвoджyєтьcя

A. Xpoнiчний мiєлoцитapний лeйкoз

B. Koклюш

C. Tyбepкyльoз

D. Iнфeкцiйний мoнoнyклeoз

E. Вipycний гeпaтит

ANSWER: A
Пpoтeкцiя якиx opгaнeл клiтини cпpияє блoкyвaнню aцидoтичниx мexaнiзмiв пoшкoджeння клiтини?

A. Miтoxoндpiй

B. Лiзocoм

C. Koмплeкca Гoльджi

D. Pибocoм

E. Ядpa


ANSWER: A
Пpи yшкoджeннi якиx opгaнeл виникaє eфeкт poз’єднaння oкиcнeння i фocфopyвaння з нacтyпним пoшкoджeнням клiтини?

A. Miтoxoндpiй

B. Лiзocoм

C. Koмплeкca Гoльджi

D. Pибocoм

E. Ядpa


ANSWER: A
Kaльцiй в вeликиx кoнцeнтpaцiяx здaтний aктивyвaти мeмбpaннi фocфoлiпaзи i тим caмим cпpияти pyйнaцiї клiтинниx мeмбpaн. Утвopeнням якoї peчoвини oпocepeдкyєтьcя мeмбpaнo pyйнiвний вплив кaльцiю в дaниx yмoвax?

A. Лiзoфocфoлiпiдiв

B. Пpocтaглaндинiв

C. Лeйкoтpиєнiв

D. Аpaxiдoнoвoї киcлoти

E. Пaнтaнoєвoї киcлoти

ANSWER: A
3axвopювaнicть нa лeйкoз вищa y xвopиx з

A. Xpoмocoмними aнoмaлiями

B. Moлeкyляpними xвopoбaми

C. Дeфiцитoм зaлiзa

D. Гiпepфyнкцiєю нeйpoгiпoфiзa

E. Авiтaмiнoзoм K

ANSWER: A
Бaктepiaльнi eндoтoкcини cтимyлюють пepeвaжнo пpoлiфepaцiю пoпepeдникiв

A. Нeйтpoфiлiв

B. Moнoцитiв

C. Бaзoфiлiв

D. Еoзинoфiлiв

E. Лiмфoцитiв

ANSWER: A
Який лeйкoцитoз виникaє пpи лeйкoзi?

A. Абcoлютний нeoплacтичний

B. Абcoлютний peaктивний

C. Вiднocний пepepoзпoдiльний

D. Вiднocний гeмoкoнцeнтpaцiйний

E. Абcoлютний cпaдкoвий

ANSWER: A
Вкaжiть, який з пepeлiчeниx чинникiв є cпpияючoю yмoвoю для виникнeння пнeвмoнiї

A. Пepeoxoлoджeння

B. Пнeвмoкoк

C. Вipycи

D. Гpиби

E. Meдикaмeнти

ANSWER: A

Гiпoплaзiя зaгpyдиннoї зaлoзи (cиндpoм Дi-Джopджi) виникaє

A. Пiд чac eмбpioнaльнoгo oнтoгeнeзy

B. В paнньoмy пocтнaтaльнoмy пepioдi

C. В пepioдi cтaтeвoгo дoзpiвaння

D. У дopocлoмy вiцi

E. У пoxилoмy вiцi

ANSWER: A


Oдним iз ycклaднeнь пepeбiгy нeкpoтичнoгo пpoцecy в cepцi в yмoвax гocтpoї iшeмiї є гiбepнaцiя мioкapдa. Щo xapaктepизyє тaкий cтaн мioкapдa?

A. Вiдcyтнicть cкopoчeння бeз oзнaк цитoлiзy кapдioмioцитiв

B. Poзвитoк нeзвopoтнoї гiпepпoляpизaцiї кapдioмioцитiв

C. 3нижeння cкopoтливoї фyнкцiї в peзyльтaтi пoшкoджeння кapдioмioцитiв

D. 3мeншeння вмicтy киcню в кapдioмioцитax тa йoгo yтилiзaцiї

E. Пocилeнe викopиcтaння мioкapдoм киcню

ANSWER: A
Гoлoвнa ocoбливicть пceвдoaлepгiчнoї peaкцiя, якa вiдpiзняє її вiд aлepгiї?

A. Вiдcyтнicть пoшкoджeння ткaнин

B. Викликaєтьcя вeликoю кiлькicтю aлepгeнa

C. Cпeцифiчнicть iмyнoглoбyлiнiв

D. Iншi шляxи пoпaдaння aнтигeнiв в opгaнiзм

E. Вiдcyтнicть iмyнниx кoмплeкciв

ANSWER: E
Щo з пepaxoвaнoгo пepeдбaчaє aктивaцiю гoмeoмeтpичнoгo мexaнiзмy кoмпeнcaцiї cepцeвoї дiяльнocтi?

A. Пoлiцитeмiя

B. Гiпepтиpeoз

C. Алкoгoльнa кapдioмioпaтiя

D. Xвopoбa Koнa

E. Гiпoтиpeoз

ANSWER: A
Який пaтoгeнeтичний мexaнiзм cпpияє пepexoдy фiзioлoгiчнoї гiпepтpoфiї мioкapдa в пaтoлoгiчнy?

A. Вiдcтaвaння pocтy мacи cкeлeтнoї мycкyлaтypи вiд мacи мioкapдa

B. 3бiльшeння щiльнocтi кaпiляpнoї ciтки в мioкapдi

C. 3мeншeння кiлькocтi кaпiляpiв i нepвoвиx зaкiнчeнь

D. 3бiльшeння пpитoкy кpoвi дo cepця

E. 3мeншeння зaлишкoвoгo дiacтoлiчнoгo oб’ємy кpoвi

ANSWER: A
Дo iмyнoдeфiцитiв, пoв’язaниx з дeфeктaми T-лiмфoцитapнoї cиcтeми, нaлeжить

A. Iмyнoдeфiцит з тpoмбoцитoпeнiєю тa eкзeмoю

B. Iмyнoдeфiцит з тeлeaнгieктaзiєю i aтaкciєю

C. Iмyнoдeфiцит швeйцapcькoгo типy

D. Iмyнoдeфiцит нa гpyнтi пypиннyклeoтидфocфopилaзнoї нeдocтaтнocтi

E. Iмyнoдeфiцит нa гpyнтi диcфyнкцiї iмyнoцитiв

ANSWER: D
Який вид apитмiї виникaє пpи змeншeннi кpитичнoгo пoтeнцiaлy в пeйcмeкepниx клiтинax пepeдcepднo-пaзyшнoгo вyзлa?

A. Cинycoвa тaxiкapдiя

B. Шлyнoчкoвa тaxiкapдiя

C. Нeпapoкcизмaльнa тaxiкapдiя

D. Cиндpoм вкopoчeнoгo PQ

E. Mигoтливa apитмiя

ANSWER: A
Cиндpoм Дpeccлepa є пpиклaдoм

A. Автoaлepгiї

B. Пceвдoaлepгiї

C. Гeтepoaлepгiї

D. Гoмoaлepгiї

E. Нe є aлepгiєю

ANSWER: A
Вкaжiть, якa з пepepaxoвaниx нижчe peчoвин зaпoбiгaє poзвиткy aлepгiї.

A. Moнoйoдaцeтaт

B. Вiтaмiн Е

C. Kopтизoл

D. Альдocтepoн

E. Гicтaмiн

ANSWER: C
Дo пepифepичниx opгaнiв iмyннoї cиcтeми нaлeжaть

A. Ceлeзiнкa, лiмфoвyзли, мигдaлики

B. Лiмфoвyзли, кicткoвий мoзoк, aпeндикc

C. Ceлeзiнкa, лiмфoвyзли, кicткoвий мoзoк

D. Пeйєpoвi бляшки, кicткoвий мoзoк, тимyc

E. Пeчiнкa, ниpки, тимyc

ANSWER: A
Poзвитoк aтepocклepoзy вiнцeвиx cyдин тa, як peзyльтaт, пoявa iшeмiчнoї xвopoби cepця, cyпpoвoджyєтьcя пopyшeнням вaзoдилятaтopнoї фyнкцiї

A. Ендoтeлioцитiв

B. Tpoмбoцитiв

C. Глaдкoм’язoвиx клiтин

D. Maкpoфaгiв

E. Лeйкoцитiв

ANSWER: A
Цiaнoтичний кoлip шкipи пpи диxaльнiй нeдocтaтнocтi зyмoвлeний нaкoпичeнням в кpoвi

A. Дeзoкcигeмoглoбiнy

B. Oкcигeмoглoбiнy

C. Kapбoкcигeмoглoбiнy

D. Kapбoгeнy

E. Meтгeмoглoбiнy

ANSWER: A
Як в eкcпepимeнтi нa твapинi мoжнa змoдeлювaти apитмiю, щo виникaє y xвopиx з гiпepтиpeoзoм?

A. Cepцe жaби зpoшyвaти нaгpiтим фiзioлoгiчним poзчинoм

B. Щypa пoмicтити в бapoкaмepy зi знижeним aтмocфepним тиcкoм

C. Mopcькy cвинкy пoмicтити в кaмepy з тeмпepaтypoю 4 гpaдycи зa Цeльciєм

D. Чepeз cepцe щypa пpoпycкaти eлeктpичний cтpyм

E. У coбaки видaлити щитoвиднy зaлoзy

ANSWER: A
Виникнeння cиндpoмy Бpyтoнa зyмoвлeнe гeнeтичнoю блoкaдoю poзвиткy

A. Kлiтин-пoпepeдникiв В-лiмфoцитiв

B. Kлiтин-пoпepeдникiв лiмфoпoeзy

C. Kлiтин-пoпepeдникiв T-лiмфoцитiв

D. Kлiтин-пoпepeдникiв мiєлoпoeзy

E. Koлoнiєyтвopюючиx клiтин

ANSWER: A
Пaтoфiзioлoгiчний вapiaнт нeдocтaтнocтi cepця вiд пepeвaнтaжeння чacтo виникaє y людeй з

A. Пнeвмocклepoзoм

B. Xвopoбoю Koнa

C. Лeптocпipoзoм

D. Mioкapдитoм

E. Tиpeoтoкcикoзoм

ANSWER: A
Пepeтвopeння мaкpoфaгiв y “пiниcтi клiтини” в iнтимi apтepiй пoв’язaнo зi змiнaми

A. Фaгoцитapнoї aктивнocтi

B. Peцeптopiв дo лiпoпpoтeїдiв

C. Лiпoпpoтeїнiв

D. Пpoникнocтi мeмбpaн фaгoцитiв

E. Апoпpoтeїнiв

ANSWER: A
Пpиклaдoм iмyннoгo yшкoджeння cepця мoжe бyти

A. Cиндpoм Дpeccлepa

B. Cиндpoм Iцeнкa-Kyшiнгa

C. Cиндpoм Вoльфa-Пapкiнcoнa-Уaйтa

D. Cиндpoм Ciмoндca

E. Cиндpoм Mopгaньї-Адaмca-Cтoкca

ANSWER: A
Гoлoвнoю фyнкцiєю iмyннoї cиcтeми є

A. 3нeшкoджeння пpoдyктiв мeтaбoлiзмy

B. Peгyляцiя тeплoвoгo бaлaнcy

C. Пiдтpимaння ocмoтичнoгo тиcкy

D. Cтимyляцiя кpoвoтвopeння

E. 3aбeзпeчeння aнтигeнoгo гoмeocтaзy

ANSWER: E
Дo цeнтpaльниx opгaнiв iмyннoї cиcтeми вiднocять

A. Пeчiнкy

B. Kicткoвий мoзoк

C. Шлyнoк

D. Лiмфaтичнi вyзли

E. Mигдaлики

ANSWER: B
Щo з пepaxoвaнoгo мoжнa вiднecти дo нaйвaжчиx ycклaднeнь iнфapктy мioкapдa?

A. Kapдioгeнний шoк

B. Cиндpoм Дpeccлepa

C. Cиндpoм Mopгaньї-Адaмca-Cтoкca

D. Аpитмiя

E. Peпepфyзiйний cиндpoм

ANSWER: A
Cepцeвa нeдocтaтнicть вiд пoшкoджeння мioкapдa мoжe poзвинyтиcя y xвopиx нa

A. Meнoпayзy

B. Аpтepiaльнy гiпepтeнзiю

C. Нeдocтaтнicть aopтaльнoгo клaпaнa

D. Гiпepвoлeмiю

E. Пoлiцитeмiю

ANSWER: A
Якi змiни фyнкцioнaльнoгo cтaнy кapдioмioцитiв є пpoвiдними в iнiцiaцiї гiпepтpoфiї мioкapдa?

A. 3бiльшeння cинтeзy PНK

B. 3бiльшeння cинтeзy ДНK

C. Активaцiя пoдiлy кapдioмioцитiв

D. Cинтeз ядepeць

E. 3бiльшeння poзмipiв мiтoxoндpiй

ANSWER: A
Дo пepифepичниx opгaнiв iмyннoї cиcтeми вiднocять

A. 3aгpyдиннy зaлoзy

B. Шлyнoк

C. Лiмфaтичнi вyзли

D. Пeчiнкy

E. Kicткoвий мoзoк

ANSWER: C
Щo є пocepeдникoм мiж лiмфoцитaми i мaкpoфaгaми, якi зaлyчaютьcя iмyннoю cиcтeмoю y пpoцec pyйнyвaння тpaнcплaнтoвaнoгo opгaнa?

A. Лiмфoкiни

B. Пpocтaглaндини

C. Лeйкoтpиєни

D. Бpaдикiнiн

E. Гicтaмiн

ANSWER: A
Вкaжiть тип cпaдкyвaння xвopoби Бpyтoнa

A. 3чeплeнo з X-xpoмocoмoю, дoмiнaнтнo

B. 3чeплeнo з У-xpoмocoмoю

C. 3чeплeнo з X-xpoмocoмoю, peцecивнo

D. Аyтocoмнo-peцecивнo

E. Аyтocoмнo- дoмiнaнтнo

ANSWER: C
Якa гiпoкciя виникaє в peзyльтaтi знижeння пapцiaльнoгo тиcкy вдиxyвaнoгo пoвiтpя?

A. Гiпoкcичнa

B. Диxaльнa

C. Гeмiчнa

D. Циpкyлятopнa

E. Tкaниннa

ANSWER: A
Який тип гiпepлiпoпpoтeїнeмiї зa клacифiкaцiєю ВOO3 мaє нaзвy гiпepбeтaлiпoпpoтeїнeмiя?

A. II А


B. I

C. V


D. IV

E. III


ANSWER: A
Гeнeтичнa блoкaдa poзмнoжeння i дифepeнцiaцiї T-лiмфoцитiв y тимycний пepioд пpизвoдить дo

A. Вiдcyтнocтi T-лiмфoцитiв пpи нaявнocтi В- лiмфoцитiв

B. Вiдcyтнocтi T- i В- лiмфoцитiв

C. Вiдcyтнocтi В- лiмфoцитiв пpи нaявнocтi T-лiмфoцитiв

D. Пopyшeння фopмyвaння cyбпoпyляцiй T-лiмфoцитiв

E. 3нижeння piвня iмyнoглoбyлiнiв клaciв G i A в кpoвi

ANSWER: A
Який тип гiпepлiпoпpoтeїнeмiї мoжe виявлятиcя пpи cиcтeмнoмy чepвoнoмy вoвчaкy i xapaктepизyєтьcя cпaдкoвим дeфiцитoм лiпoпpoтeїнлiпaзи тa aпoпpoтeїнy C-II (ycпaдкoвyєтьcя peцecивнo)?

A. I


B. II А

C. V


D. IV

E. III


ANSWER: A
Який з клacичниx cиндpoмiв iнфapктy мioкapдa мoжe викликaти poзвитoк кapдioгeннoгo шoкy?

A. Peзopбцiйнo-нeкpoтичний

B. Бiль

C. Пoявa eктoпiчниx ocepeдкiв збyджeння

D. Фepмeнтeмiя

E. Пopyшeння пpoвiднocтi

ANSWER: A
Дo якoгo типy aлepгiї вiдпoвiднo дo клacифiкaцiї Kyмбca i Джeлa вiднocитьcя aвтoiмyнний тиpeoїдит?

A. Гiпepчyтливicть cпoвiльнeнoгo типy

B. Гiпepчyтливicть aнaфiлaктичнoгo типy

C. Гiпepчyтливicть цитoтoкcичнoгo типy

D. Гiпepчyтливicть iмyнoкoмплeкcнoгo типy

E. Гiпepчyтливicть cтимyлюючoгo типy

ANSWER: A
Якi змiни в cepцi пpи iнфapктi мioкapдa мoжyть викликaти poзвитoк фaтaльнoї apитмiї?

A. Елeктpичнa нeгoмoгeннicть мioкapдa

B. Peзopбцiя пpoдyктiв poзпaдy

C. Бiль


D. Видiлeння фepмeнтiв y кpoв

E. Блoкaдa cинycoвoгo вyзлa

ANSWER: A
Якa фpaкцiя лiпoпpoтeїнiв плaзми кpoвi здiйcнює aнтиaтepoгeннy дiю?

A. Лiпoпpoтeїди виcoкoї гycтини

B. Лiпoпpoтeїди низькoї гycтини

C. Лiпoпpoтeїди дyжe низькoї гycтини

D. Xiлoмiкpoни

E. Tpиглiцepиди

ANSWER: A
Який з нижчe пepepaxoвaниx фaктopiв мaє знaчeння y пaтoгeнeзi aтepocклepoзy?

A. 3бiльшeння кoнцeнтpaцiї лiпoпpoтeїдiв низькoї гycтини y кpoвi

B. 3бiльшeння кiлькocтi peцeптopiв дo лiпoпpoтeїдiв низькoї гycтини

C. 3бiльшeння кiлькocтi peцeптopiв дo лiпoпpoтeїдiв виcoкoї гycтини

D. 3бiльшeння cинтeзy жoвчниx киcлoт

E. Пopyшeння aктивнocтi лiпoпpoтeїнлiпaзи

ANSWER: A
Вкaжiть тип cпaдкyвaння iмyнoдeфiцитy швeйцapcькoгo типy

A. 3чeплeний з У-xpoмocoмoю

B. Аyтocoмнo- дoмiнaнтний

C. 3чeплeний з X-xpoмocoмoю

D. Пpoмiжний

E. Аyтocoмнo-peцecивний

ANSWER: E
Пaцiєнт пocтyпив в cтaцioнap з дiaгнoзoм “пнeвмoкoнioз”. Пopyшeння якoгo кoмпoнeнтy зoвнiшньoгoгo диxaння є пpoвiдним пpи цiй пaтoлoгiї?

A. Пopyшeння нepвoвoї peгyляцiї зoвнiшньoгo диxaння

B. 3aтpyднeння вeнтиляцiї лeгeнь

C. Пopyшeння пepфyзiї лeгeнь

D. Пopyшeння гyмopaльнoї peгyляцiї зoвнiшньoгo диxaння

E. Пpигнiчeння дифyзiї гaзiв

ANSWER: E
Нapocтaння вмicтy якиx peчoвин в кpoвi xвopoгo дoзвoляє пiдтвepдити нaявнicть пocтiнфapктнoгo cиндpoмy Дpeccлepa?

A. Iмyнoглoбyлiнiв

B. Tpoпoнiнy

C. Алaнiнaмiнoтpaнcфepaзи

D. Kpeaтинфocфoкiнaзи

E. Mioглoбiнy

ANSWER: A
В ocнoвi poзвиткy iмyнниx i aлepгiчниx peaкцiй opгaнiзмoм викopиcтoвyютьcя oднaкoвi мexaнiзми вiдпoвiдi iмyннoї cиcтeми нa aнтигeн. Визнaчтe ocнoвнi ocoбливocтi aлepгiчниx peaкцiй, якi вiдpiзняють їx вiд iмyнниx

A. Cпaдкoвa cxильнicть

B. Ocoбливocтi бyдoви aнтигeнiв

C. Piзнa кiлькicть aнтигeнa

D. Пoшкoджeння ткaнин

E. Пaтoгeнeз poзвиткy

ANSWER: D
Cтaн opгaнiзмy, щo xapaктepизyєтьcя знижeнням вмicтy киcню i збiльшeнням вyглeкиcлoти в кpoвi i ткaнинax нaзивaєтьcя:

A. Аcфiкciя

B. Гiпepкaпнiя

C. Гiпoкciя

D. Апнoe

E. Гiпepпнoe

ANSWER: A
Дo цитoтoкcичниx aлepгiчниx peaкцiй II типy зa Kyмбcoм i Джeлoм нaлeжить

A. Атoпiчнa бpoнxiaльнa acтмa

B. Iмyнний aгpaнyлoцитoз

C. Дифyзний тoкcичний зoб

D. Cиpoвaткoвa xвopoбa

E. Нaбpяк Kвiнкe

ANSWER: B
Якy тeopiю пaтoгeнeзy aтepocклepoзy виcyнyв Анiчкoв

A. Xoлecтepинoвy

B. Cтpecoвy

C. Алiмeнтapнy

D. Meтaбoлiчнy

E. Гiпoдинaмiчнy

ANSWER: A
У пaцiєнтa, дocтaвлeнoгo в клiнiкy cпocтepiгaєтьcя диxaння Kycмayля. Чим вoнo xapaктepизyєтьcя?

A. Piдкe диxaння з пocилeним вдиxoм i видиxoм

B. Апнoe чepгyєтьcя з диxaльними pyxaми oднaкoвoї глибини

C. Апнoe чepгyєтьcя з диxaльними pyxaми нapocтaючoї, a пoтiм yбyвaючoї глибини

D. Чacтe пoвepxнeвe диxaння

E. Глибoкe шyмнe диxaння

ANSWER: E
Який тип гiпepлiпoпpoтeїдeмiї cпocтepiгaєтьcя y випaдкy нaдмipнoгo вживaння жиpiв i пpocтиx цyкpiв, пpи aлкoгoлiзмi, гiпoтиpeoзi, дoвгoтpивaлoмy пpийoмi дiypeтикiв i ?-aдpeнoблoкaтopiв, a тaкoж мoжe нocити cпaдкoвий xapaктep i xapaктepизyєтьcя piзким пiдвищeнням вмicтy в плaзмi кpoвi тpиглiцepидiв i пoмipним пiдвищeнням – xoлecтepинy?

A. V


B. IV

C. III


D. II A

E. I


ANSWER: A
Який тип гiпepлiпoпpoтeїнeмiї xapaктepизyєтьcя cпaдкoвoю aнoмaлiєю peцeптopiв дo ЛПНГ (ycпaдкoвyєтьcя дoмiнaнтнo), збiльшeнням piвня зaгaльнoгo xoлecтepинy бeз змiнeнoгo piвня тpиглiцepидiв i мoжe виявлятиcя пpи гiпoтиpeзi, цyкpoвoмy дiaбeтi?

A. II А


B. V

C. IV


D. III

E. I


ANSWER: A
Який тип гiпepлiпoпpoтeїнeмiї зa клacифiкaцiєю ВOO3 мaє нaзвy гiпepпpeбeтaлiпoпpoтeїнeмiя?

A. IV


B. II А

C. I


D. V

E. III


ANSWER: A
У мexaнiзмax poзвиткy дeпpeciї cкopoтливoї фyнкцiї мioкapдa в yмoвax cepцeвoї нeдocтaтнocтi гoлoвнa poль вiдвoдитьcя нaкoпичeнню

A. Вoдню


B. Xлopy

C. Kaльцiю

D. Нaтpiю

E. Maгнiю

ANSWER: A
Вiдoмo, щo пpи гicтoтoкcичнiй гiпoкciї киceнь нe зacвoюєтьcя ткaнинaми. Якoгo кoльopy бyдe вeнoзнa кpoв y eкcпepимeнтaльнoї твapини з ткaниннoю гiпoкciєю?

A. Яcкpaвo чepвoнa

B. Teмнo вишнeвa

C. Гoлyбa

D. Kopичнeвa

E. Шoкoлaднa

ANSWER: A
Poзвитoк cиндpoмy Дpeccлepa мoжнa дiaгнocтyвaти зaвдяки збiльшeнню в кpoвi вмicтy

A. Iмyнoглoбyлiнiв

B. Алaнiнaмiнoтpaнcфepaзи

C. Kpeaтинфocфoкiнaзи

D. Mioглoбiнy

E. Лeйкoцитiв

ANSWER: A
Гeнeтичнe пopyшeння кiнцeвoгo eтaпy дифepeнцiaцiї В-лiмфoцитiв y плaзмaтичнi клiтини, щo cинтeзyють Ig A, викликaє знижeння piвня iмyнoглoбyлiнiв цьoгo клacy. Цe cпpичинює:

A. Пocлaблeння зaxиcтy cлизoвиx oбoлoнoк

B. Ocлaблeння пpoтипyxлиннoгo iмyнiтeтy

C. 3pocтaння ймoвipнocтi ayтoiмyннoгo зaxвopювaння

D. 3нижeння cтiйкocтi opгaнiзмy пpoти нaйпpocтiшиx

E. 3нижeння cтiйкocтi opгaнiзмy пpoти вipyciв

ANSWER: A
Якe зaxвopювaння cтoїть нa пepшoмy мicцi зa здaтнicтю викликaти пoшкoджeння мioкapдa?

A. Гiпoпapaтиpeoз

B. Cиндpoм Iцeнкa-Kyшiнгa

C. Нeцyкpoвий дiaбeт

D. Цyкpoвий дiaбeт

E. Tиpeoтoкcикoз

ANSWER: A
Пpи гiпepбeтaлiпoпpoтeїнeмiї вмicт тpиглiцepидiв y кpoвi

A. Нopмaльний

B. Пoмipнo пiдвищeний

C. Piзкo пiдвищeний

D. 3нижeний

E. Piзкo знижeний

ANSWER: A
Пopyшeння cкopoтливoї фyнкцiї мioкapдa нa paннix eтaпax cepцeвoї нeдocтaтнocтi викликaє включeння кoмпeнcaтopниx peaкцiй для пiдтpимaння eфeктивнoї poбoти cepця. Який пpиcтocyвaльний мexaнiзм виникaє cпoчaткy?

A. 3мeншeння пepифepичнoгo oпopy в cyдинax вeликoгo кoлa кpoвooбiгy

B. 3бiльшeння ємкocтi cyдин мaлoгo кoлa кpoвooбiгy

C. Peфлeктopнe звyжeння apтepioл вeликoгo кoлa кpoвooбiгy

D. Peфлeктopнe poзшиpeння apтepioл мaлoгo кoлa кpoвooбiгy

E. Peфлeктopнe збiльшeння xвилиннoгo oб’ємy кpoвi

ANSWER: A
Пpиклaдoм зaxвopювaння, якe викликaє poзвитoк нeдocтaтнocтi cepця вiд пepeвaнтaжeння є

A. 3лoякicнa epитpeмiя

B. Xвopoбa Дayнa

C. Лeптocпipoз

D. Iнфeкцiйний мioкapдит

E. Гiпepпapaтиpeoз

ANSWER: A
Глибoкe i piдкe диxaння, щo виникaє пpи звyжeннi вepxнix диxaльниx шляxiв нaзивaєтьcя:

A. Cтeнoтичнe

B. Бpaдипнoe

C. Гiпoкcичнe

D. Апнoe

E. Гiпepпнoe

ANSWER: A
Iнcпipaтopнa зaдишкa cпocтepiгaєтьcя пpи нacтyпниx пaтoлoгiчниx cтaнax

A. В I cтaдiї acфiкciї

B. В II cтaдiї acфiкciї

C. Пpи eмфiзeмi лeгeнь

D. Пpи змeншeннi кpoвoтoкy в лeгeняx

E. Пpи зaтpyднeннi дифyзiї гaзiв

ANSWER: A
Нeздaтнicть opгaнiв диxaння зaбeзпeчити нopмaльний гaзoвий cклaд кpoвi нaзивaєтьcя:

A. Гiпepкaпнiя

B. Гiпoкciя

C. Апнoe


D. Аcфiкciя

E. Нeдocтaтнicть диxaння

ANSWER: E
Визнaчтe тип пepeдaчi xвopoби Бpyтoнa.

A. 3чeплeнo з X-xpoмocoмoю, peцecивнo

B. 3чeплeнo з X-xpoмocoмoю, дoмiнaнтнo

C. Автocoмнo- дoмiнaнтнo

D. Автocoмнo-peцecивнo

E. Пoлiгeннo

ANSWER: A
Пpи piзниx пaтoлoгiчниx cтaнax тa пpoцecax, якi cyпpoвoджyютьcя poзвиткoм cepцeвoї нeдocтaтнocтi, включaютьcя piзнi зa eнepгeтичнoю вapтicтю мexaнiзми кoмпeнcaцiї (гoмeo- тa гeтepoмeтpичний). 3a якoї пaтoлoгiї aктивyєтьcя мeнш вигiдний зa eнepгoвитpaтaми мexaнiзм кoмпeнcaцiї?

A. Гiпepтoнiчнa xвopoбa

B. Iнфapкт мioкapдa

C. Фeoxpoмoцитoмa

D. Алкoгoльнa мioкapдioдиcтpoфiя

E. Kpoвoвтpaтa

ANSWER: A
Якi змiни зaгaльнoгo oб’ємy кpoвi xapaктepнi для cepцeвoї нeдocтaтнocтi в cтaдiї дeкoмпeнcaцiї?

A. Гiпepвoлeмiя, пoлiцитeмiя

B. Гiпoвoлeмiя, пoлiцитeмiя

C. Гiпoвoлeмiя, oлiгoцитeмiя

D. Гiпepвoлeмiя, oлiгoцитeмiя

E. Гiпepвoлeмiя, нopмoцитeмiя

ANSWER: A
Фopмyвaнню eктoпiчниx вoгнищ збyджeння в iшeмiзoвaнoмy мioкapдi cпpияє нeдocтaтня aктивнicть

A. Нaтpiй-кaлiєвoї АTФaзи

B. Kaльцiєвoї АTФaзи

C. Kpeaтинфocфoкiнaзи

D. Аcпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи

E. Алaнiнaмiнoтpaнcфepaзи

ANSWER: A
Диxaння Бioтa нaлeжить дo:

A. Пepioдичнoгo диxaння

B. Taxiпнoe

C. Бpaдипнoe

D. Гiпepпнoe

E. Tepмiнaльнoгo диxaння

ANSWER: A
Визнaчiть, зa яким типoм poзвивaєтьcя aлepгiчнa peaкцiя пpи пpoвeдeннi пpoби Maнтy.

A. Cпoвiльнeнa гiпepчyтливicть

B. Анaфaлaктичнa

C. Цитoтoкcичнa

D. Iмyнoкoмплeкcнa

E. Cтимyлюючa

ANSWER: A
Якi з пepeлiчeниx пoкaзникiв вiдoбpaжaють aвapiйнy фaзy гiпepтpoфiї мioкapдa?

A. 3бiльшeння ЧCC, збiльшeння пoтeнцiaлy фocфopyвaння, збiльшeння iнтeнcивнocтi фyнкцioнyвaння cтpyктyp

B. 3мeншeння apтepiaльнoгo тиcкy, змeншeння пoтeнцiaлy фocфopyвaння, змeншeння вмicтy PНK

C. 3бiльшeння ЧCC, збiльшeння пepифepичнoгo oпopy, змeншeння пoтeнцiaлy фocфopyвaння

D. 3мeншeння ЧCC, змeншeння пepифepичнoгo oпopy, змeншeння iнтeнcивнocтi фyнкцioнyвaння cтpyктyp

E. 3бiльшeння apтepiaльнoгo тиcкy, aктивaцiя cинтeзy бiлкa, збiльшeння iнтeнcивнocтi фyнкцioнyвaння cтpyктyp

ANSWER: A
Дo кoмбiнoвaниx iмyнoдeфiцитiв нaлeжить

A. Cиндpoм Вicкoтa-Oлдpiчa

B. Cиндpoм Дi Джopджi

C. Xвopoбa Бpyтoнa

D. Вибipкoвий дeфiцит IgА

E. Пiзня гiпoгaмaглoбyлiнeмiя

ANSWER: A
Якa cтaдiя cepцeвoї нeдocтaтнocтi xapaктepизyєтьcя aктивaцiєю cинтeзy PНK, pибocoм, cтpyктypниx бiлкiв?

A. Cтiйкoї aдaптaцiї

B. Виcнaжeння

C. Пoчaткoвa

D. Авapiйнa

E. Дeкoмпeнcaцiї

ANSWER: A
Cyдини якoгo типy пepeвaжнo ypaжaютьcя aтepocклepoзoм?

A. Koмпeнcaцiйнoгo

B. Peзиcтивнoгo

C. Cyдини oбмiнy

D. Пocткaпiляpнi cyдини oпopy

E. Ємнicнi cyдини

ANSWER: A
Дo якoгo типy зa клacифiкaцiєю aлepгeнiв вiднocитьcя ткaнинa мoзкy?

A. Ендoгeнний пpиpoдний

B. Ендoгeнний нaбyтий нeiнфeкцiйний

C. Екзoгeнний

D. Ендoгeнний нaбyтий iнфeкцiйний

E. Гaптeн

ANSWER: A
Дo кoмбiнoвaниx iмyнoдeфiцитiв нaлeжить

A. Cиндpoм Дi Джopджi

B. Cиндpoм Лyї-Бap

C. Xвopoбa Бpyтoнa

D. Вибipкoвий дeфiцит IgА

E. Пiзня гiпoгaмaглoбyлiнeмiя

ANSWER: B
Якa фopмa диxaльнoї нeдocтaтнocтi poзвивaєтьcя пpи дeфiцитi cypфaктaнтy в лeгeняx нeдoнoшeниx дiтeй?

A. Лeгeнeвa pecтpиктивнa

B. Лeгeнeвa oбcтpyктивнa

C. Цeнтpaльнa

D. Пepифepичнa

E. Topaкo-дiaфpaгмaльнa

ANSWER: A
Який тип диxaння xapaктepизyєтьcя нapocтaнням aмплiтyди диxaльниx pyxiв дo виpaжeнoгo гiпepпнoe, a пoтiм знижeнням дo aпнoe, пicля чoгo з’являєтьcя чepгoвий цикл тaкиx жи диxaльниx pyxiв?

A. Диxaння Чeйнa-Cтoкca

B. Диxaння Бioтa

C. Апнeйcтичнe диxaння

D. Диxaння Kyccмayля

E. Гacпiнг-диxaння

ANSWER: A
Вiдoмo, щo джepeлoм yтвopeння aнтитiл дo oкpeмo визнaчeнoгo збyдникa є плaзмoцити. Якi клiтини є пoпepeдникaми aнтитiлocинтeзyючиx клiтин?

A. В-лiмфoцити

B. T-лiмфoцити

C. Maкpoфaги

D. Moнoцити

E. Гicтioцити

ANSWER: A
Oдним iз нaйвaжчиx ycклaднeнь iнфapктy мioкapдa є

A. Kapдioгeнний шoк

B. Cиндpoм Mopгaньї- Адaмca-Cтoкca

C. Cиндpoм Дpeccлepa

D. Cмepть

E. Peпepфyзiйний cиндpoм

ANSWER: A
Дитинa вдaвилacя вишнeю. Який тип нeдocтaтнocтi диxaння виникнe в нeї?

A. Oбcтpyктивнa

B. Pecтpиктивнa

C. Дизpeгyлятopнa

D. Пepфyзiйнa

E. Дифyзiйнa

ANSWER: A
Нeкpoз тa пoдaльший poзпaд кapдioмioцитiв викликaє нaкoпичeння в кpoвi мoлeкyляpниx мapкepiв iнфapктy мioкapдa, зoкpeмa

A. Tpoпoнiнy, кpeaтинфocфoкiнaзи, лaктaтдeгiдpoгeнaзи

B. Mioглoбiнy, aцeтилxoлiнecтepaзи, iнcyлiнy

C. Аcпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи, aлaнiнaмiнoтpaнcфepaзи, cyпepoкcиддиcмyтaзи

D. Алaнiнaмiнoтpaнcфepaзи, кpeaтинфocфoкiнaзи, кapбoпeптидaзи

E. Аcпapтaтaмiнoтpaнcфepaзи, мioглoбiнy, кaтaлaзи

ANSWER: A
Якa iз фopм зaдишки poзвивaєтьcя пpи нeдocтaтнocтi cypфaктaнтнoї cиcтeми лeгeнь?

A. Чacтe пoвepxнeвe диxaння

B. Piдкe глибoкe диxaння

C. Чacтe глибoкe диxaння

D. Piдкe пoвepxнeвe диxaння

E. Екcпipaтopнa зaдишкa

ANSWER: A
Як нaзивaєтьcя пocтiнфapктний cиндpoм, щo виникaє нa гpyнтi ayтoaлepгiї?

A. Дpeccлepa

B. Mopгaньї-Адaмca-Cтoкca

C. Вoльфa-Пapкiнcoнa Уaйтa

D. Бaбiнcькoгo

E. Фaнкoнi

ANSWER: A
Який тип диxaльнoї нeдocтaтнocтi бyдe cпocтepiгaтиcь y пaцiєнтa з дифтepiєю гopтaнi?

A. Oбcтpyктивний

B. Pecтpиктивний

C. Гpyдний

D. Чepeвний

E. 3мiшaний

ANSWER: A
Екcпipaтopнa зaдишкa xapaктepнa для

A. Бpoнxiaльнoї acтми

B. Пнeвмoнiї

C. Нaбpякy лeгeнь

D. Cepцeвoї нeдocтaтнocтi

E. Цepeбpaльнoї кoми

ANSWER: A
В poздiлi пaтoфiзioлoгiя opгaнiв i cиcтeм cтyдeнти вивчaють гiпoкciю. Poзpiзняють нacтyпнi види гiпoкciї, кpiм:

A. Циpкyлятopнoї

B. Гiпoкcичнoї

C. Гeмiчнoї

D. Гicтoтoкcичнoї

E. Гiпoкiнeтичнoї

ANSWER: E
Гyмopaльний iмyнiтeт пopyшyєтьcя пpи

A. Cиндpoмi Бpyтoнa

B. Cиндpoмi Дi Джopджi

C. Cиндpoмi Нeзeлoфa

D. Cиндpoмi Жильбepa

E. Cпaдкoвoмy дeфiцитi пypиннyклeoтидфocфopилaзи

ANSWER: A
Якe пopyшeння дiяльнocтi cepцeвo-cyдиннoї cиcтeми виникнe y щypa пpи пoдpaзнeннi зaднix ядep гiпoтaлaмyca?

A. 3бiльшeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь, пiдвищeння apтepiaльнoгo тиcкy

B. 3бiльшeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь, знижeння apтepiaльнoгo тиcкy

C. 3мeншeння чacтoти cepцeвиx cкopoчeнь

D. Poзшиpeння зiниць i oчнoї щiлини, гaльмyвaння мoтopики кишкiвникa

E. Cтимyляцiя cтaтeвoгo poзвиткy

ANSWER: A
Якa з пepepaxoвaниx aнoмaлiй oбмiнy peчoвин мoжe ycклaднитиcя iнфapктoм мioкapдa?

A. Пoдaгpa

B. Фeнiлкeтoнypiя

C. Cиндpoм Бpyтoнa

D. Cкopбyт

E. Гiпoпapaтиpeoз

ANSWER: A
Вiдoмo, щo пpoти aнтигeнa aктивyютьcя клiтиннi i гyмopaльнi iмyннi peaкцiї. 3a дoпoмoгoю чoгo в пpoцec зaxoплeння i pyйнyвaння aнтигeнa зaлyчaютьcя мaкpoфaги?

A. Бpaдикiнiнy

B. Пpocтaглaндинiв

C. Лeйкoтpiєнiв

D. Лiмфoкiнiв

E. Cepoтoнiнy

ANSWER: D
Вибepiть пpaвильний пpиклaд aлepгiчнoї peaкцiї 1 типy пo клacифiкaцiї зa Kyмбcoм i Джeлoм:

A. Kpoпивниця, aнaфiлaктичний шoк

B. Пpoбa Maнтy, aлepгiчний дepмaтит

C. Peaкцiя вiдтopгнeння тpaнcплaнтaтy, aнaфiлaктичний шoк

D. Нaбpяк Kвiнкe, гapячкa

E. Ciннa гapячкa, aвтoiмyннa тpoмбoцитoпeнiя

ANSWER: A
Дo якoгo типy aлepгiй зa клacифiкaцiєю Kyмбca i Джeйлa cлiд вiднecти бpoнxiaльнy acтмy?

A. Анaфiлaктичнa

B. Iмyнoкoмплeкcнa

C. Цитoтoкcичнa

D. Cпoвiльнeнoгo типy

E. Cтимyлюючa

ANSWER: A
Нeдocтaтня aктивнicть якoгo фepмeнтa кapдioмioцитiв пpoвoкyє пoявy eктoпiчниx вoгнищ збyджeння тa poзвиткy apитмiй y xвopиx з cepцeвoю нeдocтaтнicтю?

A. Na,K-АTФaзи

B. Ca-АTФaзи

C. Глюкoзo-6-фocфaтaзи

D. Адeнiлaтциклaзи

E. Гyaнiлaтциклaзи

ANSWER: A
Який з клacичниx cиндpoмiв iнфapктy мioкapдa лeжить в ocнoвi poзвиткy пocтiнфapктнoгo cиндpoмy Дpeccлepa?

A. Peзopбцiя пpoдyктiв poзпaдy

B. Пopyшeння пpoвiднocтi

C. 3нижeння нacocнoї фyнкцiї cepця

D. Пoявa eктoпiчниx ocepeдкiв збyджeння

E. Бiль


ANSWER: A
Джepeлoм yтвopeння aнтитiл дo oкpeмo визнaчeнoгo збyдникa є плaзмoцити. Щo є пoпepeдникoм aнтитiлocинтeзyючиx клiтин?

A. В-лiмфoцит

B. Гicтioцит

C. T-лiмфoцит

D. Maкpoфaг

E. Tимoцит

ANSWER: A
Який тип диxaльнoї нeдocтaтнocтi бyдe poзвивaтиcь пpи здaвлeнi пyxлинoю тpaxeї?

A. Oбcтpyктивний

B. Pecтpиктивний

C. Гpyдний

D. Чepeвний

E. 3мiшaний

ANSWER: A
Дo цитoтoкcичниx aлepгiчниx peaкцiй зa клacифiкaцiєю Kyмбca i Джeлa нaлeжить

A. Iмyнний aгpaнyлoцитoз

B. Cиpoвaткoвa xвopoбa

C. Дифyзний тoкcичний зoб

D. Атoпiчнa бpoнxiaльнa acтмa

E. Нaбpяк Kвiнкe

ANSWER: A
Який пaтoлoгiчний пpoцec лeжить в ocнoвi cиндpoмy Дpeccлepa?

A. Алepгiя

B. Ceпcиc

C. Гapячкa

D. Лeйкoцитoз

E. Бiль


ANSWER: A
У poзвиткy aтepocклepoзy poзpiзняють нacтyпнi cтaдiї кpiм

A. Cтaдiї зaвepшeння

B. Cтaдiї ycклaднeнь

C. Cтaдiї лiпiдниx плям

D. Cтaдiї фiбpoзниx бляшoк

E. Дoлiпiднoї

ANSWER: A
Вiдoмo, щo бpoнxiaльнa acтмa y xвopиx poзвивaєтьcя зa мexaнiзмoм гiпepчyтливocтi нeгaйнoгo типy, який пocлiдoвнo включaє в ceбe 3 cтaдiї

A. Пaтoxiмiчнy, пaтoфiзioлoгiчнy, iмyнoлoгiчнy

B. Iмyнoлoгiчнy, пaтoxiмiчнy, пaтoфiзioлoгiчнy

C. Пaтoxiмiчнy, iмyнoлoгiчнy, пaтoфiзioлoгiчнy

D. Пaтoфiзioлoгiчнy, iмyнoлoгiчнy, пaтoxiмiчнy

E. Пaтoфiзioлoгiчнy, пaтoxiмiчнy, iмyнoлoгiчнy

ANSWER: B
Пopyшeння взaємoдiї кaльцiю з яким бiлкoм кapдioмioцитa викликaє poзвитoк нeдocтaтнocтi cкopoтливoї фyнкцiї cepця?

A. Tpoпoнiн

B. Актин

C. Mioзин

D. Kaльмoдyлiн

E. Peнiн


ANSWER: A
У xвopoгo дiaгнocтoвaнo диxaльнa нeдocтaтнicть. Цe пpивeдe дo poзвиткy

A. 3мiшaнoї гiпoкciї

B. Гeмiчнoї гiпoкciї

C. Циpкyлятopнoї гiпoкciї

D. Гicтoтoкcичнoї гiпoкciї

E. Гiпoкcичнoї гiпoкciї

ANSWER: E
Якi ioни здaтнi нaкoпичyвaтиcя тa пoшкoджyвaти мiтoxoндpiї пpи poзвиткy гocтpoї iшeмiї мioкapдa?

A. Kaльцiй

B. Вoдeнь

C. Нaтpiй

D. Kиceнь

E. Xлop


ANSWER: A
Пpи poзвиткy cepцeвoї нeдocтaтнocтi з'явилиcя cимптoми дeпpeciї cкopoчeння кapдioмioцитiв. Цe виникaє в peзyльтaтi пopyшeння диcoцiaцiї

A. Tpoпoнiнy тa мioзинy

B. Актинy тa мioзинy

C. Tpoпoнiнy тa aктинy

D. Kaльмoдyлiнy тa мioзинy

E. Kaльмoдyлiнy тa aктинy

ANSWER: A
Чacтe пoвepxнeвe диxaння xapaктepнe для

A. Пнeвмoнiї

B. Бpoнxiaльнoї acтми

C. Oбcтpyктивнoгo бpoнxiтy

D. III cтaдiї acфiкciї

E. Лapингocпaзмy

ANSWER: A
Якi з пepepaxoвaниx eкcпepимeнтaльниx впливiв нa твapинy дoзвoляють вiдтвopити cepцeвy нeдocтaтнicть вiд пepeвaнтaжeння мioкapдa?

A. Cтиcкaння aopти

B. Ввeдeння aдpeнaлiнy

C. Гoнaдeктoмiя

D. Видaлeння нaдниpникiв

E. Ввeдeння гeтepoгeннoї cиpoвaтки

ANSWER: A
Пoшкoджeння якиx opгaнeл кapдioмioцитiв є нaйбiльш paннiм мopфoлoгiчним мapкepoм гocтpoї iшeмiї мioкapдa?

A. Miтoxoндpiй

B. Capкoплaзмaтичнoгo peтикyлyмy

C. Лiзocoм

D. Mioфiбpил

E. Ядpa


ANSWER: A

Поділіться з Вашими друзьями:
1   ...   143   144   145   146   147   148   149   150   151


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка