Загальна характеристика полби Підготувала Торконяк Олена грс-13



Дата конвертації21.07.2021
Розмір1.91 Mb.

Загальна характеристика полби

Підготувала

Торконяк Олена ГРС-13

Полба — зернова культура, яка має майже 100 % склоподібності, і вміщує 17-23 % білка, 38-40 % сирої клейковини. [8] Маса 1000 зерен у середньому становить 29-35г, у форм з Італії та Піренейського півострову 45-55 г, на відміну від пшениці, де маса 1000 зерен становить 40-50 г.

господарське значення Полба - найцінніша круп'яна пшениця. Отримана з неї крупа використовується для приготування каші, супів, соусів. З борошна полби роблять хліб і десерти. В Італії з полби готують різотто, в Туреччині, Ірані та Індії - гарніри до птиці та риби.


За поживністю жито перевершує овес , ячмінь і не поступається рису . Завдяки низькому вмісту клейковини, страви з полби є необхідною частиною раціону людей, які страждають алергією на глютеин. 

Урожайність

Відносно низька. В середньому, за 2010-2013 гг.урожайность культури в умовах Республіки Татарстан составіла17 ц / га. 

Однак, при обробленні в екстремальних умовах, жито дає урожайвище пшениці м’якої, пшениці твердої , ячменю , вівса , проса і гречки . 



Кормова цінність

Зерно полби або відходи її переробки можуть бути використані в якості компонента комбікормів для свиней і птиці. При високій собівартості такого корму його застосування цілком виправдано в продукції сегмента "преміум". 

Застосування

Використовується в селекції пшениці. Додавання полб'яною борошна до пшеничного підвищує якість хліба.

Корисні властивості та спосіб приготування

  •  Полба значно перевершує пшеницю по вмісту рослинного білка, ненасичених жирних кислот, клітковини, заліза і вітамінів групи B. А муко полісахариди, що містяться в ній допомагають нашому імунітету рости і розвиватися.Постійна присутність даної каші в раціоні посприяє зміцненню імунітету, нормалізації рівня цукру в крові, поліпшенню роботи серцево-судинної, ендокринної, нервової, травної та репродуктивної систем.
  • У Італії полбу широко використовують для приготування різотто, а в США і Німеччині з її муки готують всілякі соуси і десерти. У нас полбу найчастіше використовую в якості каші, яка завжди виступала символом здоров’я.

Харчування полби корисно для:

  • зміцнення імунної системи дітей і дорослих;
  • нормалізації серцево-судинної і нервової системи;
  • нормалізації рівня цукру в крові;
  • поліпшення роботи ендокринної, травної та репродуктивної систем;
  • зниження ризику виникнення онкологічних захворювань;
  • усунення надмірної ваги; 

Лікарська рослина

Цікаві факти про полбу

  • 1. Слов'янський народ вважав, що зерна пшениці можуть захистити людей від порч.
  • 2. Існує одна цікава притча про чоловіка, який посіяв поле пшениці: поки працівник спав, один недоброзичливець засіяв між рядами пшениці бур'ян. Працівник же просто почекав, поки пшениця дозріє і потім відділив зернятка від бур'янів. Ісус розповідав цю притчу з таким посилом: пшениця символізує праведника, бур'ян - грішника, ворогом є Сатана, а жнива уособлює Страшний суд, коли женці - ангели, з'являться відокремити обраних від осуджених.
  • 3. Український сорт озимої пшениці ще в 1865 році був вивезений в США і згодом поширився по всьому світу і полюбився багатьом фермерам.
  • 4. Є головною зерновою культурою багатьох країн.
  • 5. Полба або Кусмін є найдавнішим сортом пшениці, який ще називають "Зерно Буття" і "праматір зернових".
  • 6. За площею посіву пшениця займає перше місце серед всіх сільськогосподарських культур.
  • 7. У християнському мистецтві пшениця є символом хліба причастя, який відповідає словами Спасителя, що відломив шматочок хліба на Таємній вечері, сказавши: "Це - моє тіло".
  • 8. Пшениця і її паростки багаті крохмалем, необхідними людському організму білками, безліччю мінералів і клітковини, а також вітамінами групи В і вітаміном Е.
  • 9. Зернятка в культурних сортах пшениці знаходяться до моменту, поки їх не виб'ють при обмолоті.
  • 10. Щоб підвищити поживність зерен пшениці їх пророщують.
  • 11. Із зерен рослини виготовляють солод, який в подальшому використовують при виготовленні пива та горілки.


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка