За допомогою апарата Єлізарова здійснюють: A. Апаратну консолідацію перелому



Скачати 274.59 Kb.
Дата конвертації05.09.2021
Розмір274.59 Kb.

За допомогою апарата Єлізарова здійснюють:

A. Апаратну консолідацію перелому.

B. Остеопластику.

C. Остеотомію.

D. Транспортну іммобілізацію.

E. Позавогнищевий компресійний остеосинтез.

ANSWER: E
Як називається репозиція за допомогою скелетного витяжіння ?

A. Іммобілізаційна.

B. Закрита, поступова

C. Одномоментна.

D. Ручна.

E. Відкрита.

ANSWER: B
Інтрамедулярний остеосинтез це:

A. Фіксація після закритої репозиції.

B. Консолідація.

C. Фіксація після відкритої репозиції.

D. Закрита репозиція.

E. Відкрита репозиція.

ANSWER: C
Види зміщень кісткових переломів:

A. По ширині, по типу „зеленої гілки”, довжині, по осі.

B. По ширині, під кутом, в результаті компресії.

C. По ширині, кругові, по лінії Лангенгарса, по осі.

D. По ширині, по епіфізарній частині, по діафізу і метафізу.

E. По ширині, довжині, під кутом і по осі.

ANSWER: E
До основних принципів лікування переломів відносяться наступні, крім:

A. Антибактеріальна терапія.

B. Консолідація і відновлення функції.

C. Фіксація.

D. Репозиція.

E. Транспортна іммобілізація.

ANSWER: A
Який метод є вирішальним в діагностиці переломів кісток ?

A. Термографія.

B. Рентгенографія.

C. УЗД.


D. Вимірювання.

E. Пальпація.

ANSWER: B
Який з перерахованих переломів є абсолютним показанням до відкритої репозиції кісткових відламків ?

A. Перелом ускладнений жировою емболією.

B. Компресійний перелом.

C. Перелом з інтерпозицією м’яких тканин між відламки

D. Метафізарний перелом.

E. Вколочений перелом.

ANSWER: C
Вкажіть який перелом є ускладненим:

A. Компресійний.

B. Відривний.

C. Перелом кісток тазу із розривом уретри.

D. Вклочений.

E. Метаепіфізарний.

ANSWER: C
За характером лінії перелому розрізняють наступні його види, окрім:

A. Зигзагоподібний.

B. Вколочений.

C. Гвинтоподібний.

D. Косий.

E. Поперечний.

ANSWER: A
Епіфізарний перелом це завжди:

A. Неповний перелом.

B. Перелом без зміщення.

C. Втнурішньосуглобовий перелом.

D. Оскольчастий перелом.

E. Перелом по типу „зеленої гілки”.

ANSWER: C
Який вид емболії може виникнути при масивних переломах ?

A. Ретроградна емболія.

B. Емболія стороннім тілом.

C. Тромбоемболія.

D. Жирова.

E. Повітряна.

ANSWER: D
При якому переломі не визначаються абсолютні клінічні ознаки перелому ?

A. Вогнепальному.

B. Гвинтоподібному.

C. Вколоченому.

D. Патологічному.

E. Діафізарному.

ANSWER: C
Розрізняють наступні види зміщення кісткових відламків, окрім:

A. По кругу.

B. По периферії

C. Під кутом.

D. по ширині.

E. По довжині.

ANSWER: A
Перелом по типу „зеленої гілки” це:

A. Оскольчастий перелом.

B. Внутрішньосуглобовий перелом.

C. Епіфізарний перелом.

D. Метафізарний перелом.

E. Піднадкісничний перелом.

ANSWER: E
Відкритий перелом це:

A. Перелом із пошкодженням внутрішніх органів.

B. Перелом із пошкодженням судинно-нервового пучка.

C. Перелом із пошкодженням синовіальної оболонки.

D. Перелом із пошкодженням фасції.

E. Перелом із порушенням цілісності шкіри або слизової оболонки.

ANSWER: E
Після вторинної хірургічної обробки гнійної рани дренаж є:

A. Тільки при наявності запливів та додаткових гнійників.

B. Тільки при неповній ліквідації гнійного вогнища.

C. В залежності від локалізації рани.

D. Необхідним.

E. Обов’язковим

ANSWER: E
Які критерії оцінки перебігу раневого процесу найбільш об’єктивні:

A. Оцінка електропотенціалів тканин в рані.

B. Клінічний.

C. Бактеріологічний і цитологічний.

D. Вимірювання рН виділень з рани.

E. Біохімічний.

ANSWER: C
Який із критеріїв оцінки перебігу раневого процесу використовується найчастіше:

A. Термографічний

B. Імунологічний

C. Клінічний.

D. Бактеріологічний.

E. Цитологічний

ANSWER: C
До фізичної антисептики відносяться наступні міроприємства, окрім:

A. Ультразвукова кавітація рани.

B. Лазерна кавітація рани.

C. Протеолітичних ферментів.

D. Дренування рани.

E. Застосування гігроскопічного матеріалу.

ANSWER: C
Який найбільш оптимальний метод дезинфекції повітря в операційній:

A. Використання бактерицидних ламп.

B. Вологе прибирання операційної з використанням дезінфеканів.

C. Використання кондиціонерів.

D. Адекватний обмін повітря.

E. Провітрювання операційної.

ANSWER: A
Який шовний матеріал з перерахованих є потенційним алергеном?

A. Вікріл.

B. Поліамід.

C. Кетгут.

D. Лавсан

E. Капрон.

ANSWER: C
Хто вперше запропонував методику хірургічного висічення країв, стінок і дна рани.

A. Бергман

B. Фрідріх.

C. Земельвейс

D. Лістер.

E. Пирогов.

ANSWER: B
Яка ознака того, що гіпсовий бинт повністю просяк водою ?

A. Бинт стає важким.

B. Припинення виділення бульбашок газу.

C. Бинт стає м’яким.

D. Повна зміна забарвлення.

E. Рівномірне набухання бинта.

ANSWER: B
Деонтологія - це наука, яка регламентує наступні проблеми, окрім:

A. Проблеми юриспруденції і судової медицини.

B. Проблеми медичної етики, професійних обов’язків.

C. Проблеми стосунків „лікар - родичі хворого”.

D. Проблеми стосунків „лікар-лікар”, „лікар-медсестра”.

E. Проблеми стосунків „лікар-хворий”.

ANSWER: A
Абсолютним показанням до оперативного лікування переломів є:

A. Невдала закрита репозиція відламків.

B. Косий перелом із зміщенням по довжині.

C. Наявність між відламками інтерпозиції м’яких тканин

D. Переломовивих.

E. Вколоченний перелом.

ANSWER: C
Перелом верхньої третини стегна. Місце проведення спиці Кіршнера з метою скелетного витягання.

A. Надвиростки стегна.

B. П’яткова кістка.

C. Надколінник.

D. Бугристість великогомілкової кістки.

E. Великогомілкова кістка.

ANSWER: A
Перелом нижньої третини стегна. Місце проведення спиці Кіршнера з метою скелетного витягання.

A. Верхня третина великогомілкової кістки.

B. Бугристість великогомілкової кістки.

C. Надколінник.

D. Надвиростки стегна.

E. П’яткова кістка.

ANSWER: B
Перелом нижньої третини гомілки. Місце проведення спиці Кіршнера з метою скелетного витягання.

A. Дистальний сегмент уламку.

B. Проксимальний сегмент уламку.

C. Трансметатарзальне проведення спиці.

D. Таранна кістка

E. П’яткова кістка.

ANSWER: E
Скелетне витягання відноситься до:

A. Всіх вище перерахованих.

B. Позавогнищевого дистракційного методу

C. Позавогнищевого компресійного остеосинтезу

D. Оперативного лікування перелому.

E. Консервативного лікування перелому.

ANSWER: E
Позавогнищевий компресійний остеосинтез це:

A. Метод кісткової пластики.

B. Метод нарощування кістки.

C. Метод консолідації перелому

D. Оперативне лікування перелому.

E. Консервативне лікування перелому.

ANSWER: D
Металоостеосинтез це:

A. Метод витягання.

B. Метод фіксації.

C. Метод транспортної іммобілізації.

D. Вид консолідації

E. Вид репозиції.

ANSWER: B
Скелетне витягання дозволяє здійснити:

A. Відкриту репозицію і фіксацію кісткових уламків.

B. Попередити розвиток інфекції в зоні перелому.

C. Покращити мікроциркуляцію в зоні перелому.

D. Прискорити консолідацію перелому.

E. Закриту репозицію і фіксацію кісткових уламків.

ANSWER: E
Вкажіть яке саме грізне ускладнення може виникнути при недотриманні правил та принципів транспортної іммобілізації:

A. Травма магістрального судинно-нервового пучка.

B. Порушення мікроциркуляції в зоні перелому.

C. Порушення консолідації перелому.

D. Розвиток інфекції.

E. Больовий синдром.

ANSWER: A
Шина Дітеріхса накладається при:

A. Переломі кісток передпліччя.

B. Переломі кісток тазу.

C. Переломі плеча.

D. Переломі стегна.

E. Переломі кісток гомілки.

ANSWER: D
Шина Дітерікса окрім іммобілізації використовується для:

A. Здійснює первинне витягання і врівноважує тягу м’язів.

B. Попереджує можливість інфікування відкритого перелому.

C. Зменшує больовий синдром.

D. Консолідації перелому

E. Фіксації перелому кісток верхньої кінцівки.

ANSWER: A
При пошкодженні хребта транспортують хворого в положенні:

A. Лежачи на боці з напівзігнутими ногами.

B. Вид транспортування залежить від зони ураження.

C. Лежачи на щиті.

D. Лежачи на носилках.

E. Сидячи.

ANSWER: C
Реінфузія крові можлива при:

A. Відсутності ознак бактеріального забруднення аутокрові .

B. Кровотеча в порожнину суглоба.

C. Кровотечах при оперативних втручаннях.

D. Кровотечі в плевральну порожнину.

E. Кровотечі в черевну порожнину.

ANSWER: A
При визначенні групи крові по системі АВО використовується:

A. Все вірно.

B. Непрямий антиглобуліновий метод.

C. Реакція конглютинації з альбуміном.

D. Реакція конглютинації з желатином.

E. Реакція прямої аглютинації на поверхні або в пробірках.

ANSWER: E
З сироваткою 0(І) групи аглютинуються еритроцити всіх перерахованих груп, крім:

A. А,В(IV)

B. АВ(ІV).

C. В(ІІІ).

D. А(ІІ).

E. 0(І).


ANSWER: E
При визначенні групи крові АВО співвідношення досліджувана кров / стандартна сироватка повинно бути:

A. 1:20


B. 1:10.

C. 1:5.


D. 1:2.

E. 1:1.


ANSWER: B
При визначенні групи крові АВО стандартними реагентами Цоліклон впіввідношення досліджувана кров / стандартний реагент повинно бути:

A. 1:20.


B. 1:10.

C. 1:5.


D. 1:2.

E. 1:1.


ANSWER: B
Перед оцінкою результату при визначення групи крові АВО простою реакцією необхідно додати 0,9% розчину хлориду натрію в краплі суміші з стандартними сироватками:

A. Не добавляється.

B. А(ІІ),В(ІІІ),АВ(ІV).

C. В краплі, де просліжується аглютинація.

D. А(ІІ) та В(ІІІ).

E. Всіх груп.

ANSWER: E
При визначенні групи крові з застосуванням стандартних сироваток результат оцінюється не раніше:

A. 4хв.


B. 3,5хв.

C. 5хв.


D. 2,5хв

E. 2хв.


ANSWER: C
Проби на групову індивідуальну сумісність це є змішування :

A. Сироватки донора з сироваткою реципієнта.

B. Еритроцитів реципієнта та крові донора.

C. Еритроцитів реципієнта з стандартними еритроцитами.

D. Еритроцитів реципієнта з еритроцитами донора.

E. Сироватки донора з еритроцитами реципієнта .

ANSWER: B
Проби на індивідуальну сумісність донора та реципієнта проводяться:

A. Для виявлення антитіл проти еритроцитів донора.

B. Для виявлення імунних антитіл в сироватці реципієнта.

C. Для виявлення аутосенсибілізації еритроцитів реципієнта та донора та імунних антитіл в сироватці донора.

D. Для підтвердження ідентичності донора та реципієнта по антигенам системи АВО.

E. Для підтвердження ідентичності донора та репіцієнта по антигенам систем резус та АВО.

ANSWER: A
При визначенні групи крові АВО ізогемаглютинуючими сироватками перехресним шляхом оцінка результату здійснюється не раніше:

A. 6хв.


B. 5хв.

C. 4хв.


D. 3хв.

E. 2хв.


ANSWER: B
Резус-належність не враховується при трансфузіях дорослим трансфузійних середовищ:

A. Плазми.

B. Тромбоцитарної маси.

C. Лейкоцитарної маси.

D. Відмитих еритроцитів.

E. Еритроцитарної маса.

ANSWER: A
Число еритроцитарних антигенних систем , які мають значення в клінічній трансфузіології не менше:

A. 15.


B. 14.

C. 13.


D. 11.

E. 9.


ANSWER: B
Групових еритроцитарних антигенних систем відомо не менше:

A. 27.


B. 25.

C. 23.


D. 21.

E. 19.


ANSWER: C
Донори резус-від’ємної групи крові мають фенотипи:

A. сdЕ


B. СdЕ.

C. Сdе


D. сDе.

E. dcе.


ANSWER: E
Для визначення групи крові АВО прямою (простою)реакцією необхідно:

A. Гіперімунна сироватка.

B. Одна серія реагентів «ЦОЛІКЛОН»

C. Дві серії стандартних сироваток групи О(І), А(ІІ), В(ІІІ), одна серія стандартних сироваток групи АВ(ІV).

D. Дві серії стандартних сироваток групи А(ІІ), В(ІІІ).

E. Одна серія стандартних сироваток групи О(І), А(ІІ), В(ІІІ).

ANSWER: C
Визначення групи базується на:

A. Гемолізі еритроцитів реципієнта тестовою сироваткою.

B. Аглютинації сироватки донора еритроцитами реципієнта.

C. Аглютинації еритроцитів донора еритроцитами реципієнта.

D. Гемолізі еритроцитів донора тестовою сироваткою.

E. Аглютинації еритроцитів донора з тестовою сироваткою.

ANSWER: E
Позначення груп крові “О,А,В,АВ” відповідають класифікації:

A. Н.Н.Еланського та В.Н.Шамова.

B. Міжнародній.

C. Моса.


D. Янського

E. Ландштейнера.

ANSWER: B
Правильним є твердження:

A. Антигенні системи крові не мають значення для фізіології людини та інфекційної паталогії

B. Антигенні системи властиві еритроцитам , лейкоцитам, тромбоцитам та плазменним білкам.

C. В антигенні системи об’єднують тільки лейкоцитарні антигени.

D. Групові антигени системи мають значення тільки при гемотрансфузіях.

E. В антигенній системі об’єднують тільки еритроцитарні антигени.

ANSWER: B
Універсальним донором є донор, який має групу та резус крові :

A. АВ(ІІ)Rh-

B. АВ(ІV) Rh+

C. В(ІІІ) Rh-

D. А(ІІ) Rh+

E. 0(І) Rh-

ANSWER: E
Серед групових антигенів крові розрізняють слідуючі різновиди:

A. Важкі та прості антигени.

B. Еритроцитарні, лейкоцитарні, тромбоцитарні та сироваткові.

C. Еритроцитарні, лейкоцитарні та тромбоцитарні.

D. Еритроцитарні та плазмені.

E. Еритроцитарні та лейкоцитарні.

ANSWER: B
Основною складовою жирових емульсій є:

A. Розчини електролітів

B. Амінокислоти

C. Базисний розчин

D. Вода

E. Емульгований рослиний жир

ANSWER: E
Резус-фактор вперше був знайдений в еритроцитах людини та описаний

A. Вінером, 1940.

B. Дунгерном та Гіршфельдом, 1940р.

C. Ландштейнером та Вінером, 1940р.

D. Ландштейнером, 1940р.

E. Левіним та Стетсоном, 1939р.

ANSWER: C
Групи крові були вперше відкриті і описані

A. Моссом 1910р

B. Ландштейнером 1901 р.

C. Ландштейнером 1900 р.

D. Шаттоком, 1900р

E. Янським 1907р.

ANSWER: B
Білкові гідролізати придставляють собою суміш

A. Амінокислот, низько молекулярних пептидів

B. Високомолекулярних пептидів і амінокислот

C. Низькомолекулярних пептидів і незамінних амінокислот

D. Замінних амінокислот і пептидів

E. Незамінних і замінних амінокислот

ANSWER: A
Кровозамінником переносчиком кисню є:

A. Дісоль.

B. Гемодез.

C. Поліфер.

D. Поліглюкін.

E. Перфторан.

ANSWER: E
Методика проведення біологічної проби при введенні поліглюкіну”:

A. Після в/в введення перших 10 та послідуючих 10 крапель розчину робиться перерва на 3 хвилини.

B. Після в/в введення перших 5 та послідуючих 30 крапель робиться перерва на 5 хвилин.

C. Після внутрішньовенного введення перших 20 та послідуючих 30 крапель розчину робиться перерва на 3 хвилини.

D. Після в/в введення перших 10 та послідуючих 30 крапель розчину робиться перерва на 5 хвилин.

E. Після в/в введення перших 10 та послідуючих 30 крапель розчину робиться перерва на 3 хвилини.

ANSWER: E
Кровозамінником гемодинамічногї дії є:

A. Желатиноль.

B. Амінокровін.

C. Поліфер.

D. Поліглюсоль.

E. Сорбітол.

ANSWER: A
Кровозамінником гемодинамічної дії є:

A. Лактасол.

B. Реополіглюкін.

C. Неогемодез.

D. Гемодез.

E. Поліглюкін.

ANSWER: E
Препарат” Фібриноген” показаний для корекції:

A. Дефіциту фактора Кристмаса.

B. Дефіциту антигемофільного глобуліну А.

C. Дефіциту протромбіну.

D. Дефіциту протромбінового комплексу.

E. Дефіциту фібриногену.

ANSWER: E
Препаратом крові імунної дії є:

A. Кріопреципітат.

B. Альбумін.

C. Плазма свіжозаморожена.

D. Імуноглобулін стафілококовий донорський.

E. Плазма ліофілізована.

ANSWER: D
Основні лікувальні властивості протеїну:

A. Зменшення фібринолітичної активності крові.

B. Підвищення активності тромбоцитів.

C. Гемостатичні.

D. Підтримка колоїдно - осмотичного тиску.

E. Збільшення ОЦК, реологічні.

ANSWER: D
Препаратом крові стимулюючої дії є:

A. Розчин альбуміну.

B. Тромбін.

C. Фібринна плівка.

D. Кріопреципітат.

E. Полібіолін.

ANSWER: E
Препаратом крові гемостатичної дії, що використовуються місцево, є:

A. Фібринолізин.

B. Глюнат.

C. Тромбін.

D. Полібіолін.

E. Гемостатична губка.

ANSWER: E
Препаратами крові гемостатичної дії є:

A. Відмиті еритроцити.

B. Альбумін.

C. Фібринолізин.

D. Фібриноген.

E. Полібіолін.

ANSWER: D
Препаратом крові фібринолітичної дії є:

A. Плазма свіжозаморожена.

B. Протеїн.

C. Полібіолін.

D. Фібринолізин.

E. Альбумін

ANSWER: D
Препаратом крові комплексної дії є:

A. Імуноглобулін антистафілококовий донорський.

B. Розчин альбуміну та протеїн.

C. Кріопреципітат .

D. Еритроцитарна маса заморожена

E. Плазма суха.

ANSWER: B
Сучасний гемоконсервант:

A. Фізіологічний розчин

B. Гепарин

C. СРDА.


D. Цитроглюкофосфат (ЦГФ).

E. Глюгіцир.

ANSWER: E
Групу крові АВО та резус-належність у стаціонарних хворих визначають:

A. Лікар кабінету трансфузійної терапії лікарні.

B. Лікар-лаборант клінічної лабораторії лікарні.

C. Середній лаборант

D. Лікар, відповідальний за організацію трансфузійної терапії в лікувальному відділенні.

E. Лікуючий лікар.

ANSWER: E
При ревізії різаної рани передньої черевної стінки встановлено пошкодження парієтальної очеревини. Як називається таке пошкодження ?

A. Проникаюче.

B. Наскрізне.

C. Тангенціальне.

D. Сліпе

E. Закрите

ANSWER: A
Спосіб вправлення вивиху плеча за методом Гіппократа це:

A. Вправлення вивиху в чотири етапи.

B. Вправлення вивиху в два етапи.

C. Вправлення вивиху в три етапи.

D. Вправлення вивиху після попереднього витяжіння.

E. Одномоментний спосіб.

ANSWER: E
Найбільш раціональний метод знеболювання при вправленні вивиху плеча:

A. Епідуральна анестезія.

B. Анестезія охолодженням.

C. Провідникова анестезія.

D. Внутрішньовенний наркоз.

E. Місцева анестезія.

ANSWER: D
Скільки етапів передбачає вправлення вивиху плеча за Кохером.

A. 6


B. 3

C. 5


D. 2.

E. 4


ANSWER: E
Найбільш часто зустрічається вивих:

A. Шийного відділу хребта.

B. Гомілки.

C. Стегна.

D. Ключиці.

E. Плеча.

ANSWER: E
Найчастіше зустрічається:

A. Вродженні вивихи

B. Застарілі вивихи.

C. Патологічні вивихи.

D. Привичні вивихи.

E. Травматичні вивихи.

ANSWER: E
Які з перерахованих ознак є нехарактерними для вивиху?

A. Відсутність активних і різке обмеження пасивних рухів.

B. Пружинна фіксація.

C. Деформація.

D. Вкорочення кінцівки.

E. Патологічна рухомість.

ANSWER: E
Симптом „пружинної” фіксації характерний для:

A. Розтяжіння.

B. Патологічного перелому.

C. Травматичного вивиху.

D. Патологічного вивиху.

E. Перелому травматичного.

ANSWER: C
Патологічний вивих це результат:

A. Хірургічного лікування застарілого вивиху.

B. Захворювань (пухлина, туберкульоз, остеомієліт).

C. Невдалого хірургічного лікування привичного вивиху.

D. Слабкості капсули суглобу.

E. Неправильного вправлення свіжого вивиху.

ANSWER: B
Лікування привичних вивихів плеча.

A. Хірургічне лікування.

B. Імобілізація пневмошинами

C. Вправлення, імобілзація гіпсовою лонгетою.

D. Вправлення, імобілізація на клиновидній пов”язці.

E. Вправлення, пов”язка Вельпо.

ANSWER: A
Застарілий вивих це вивих:

A. Діагностований після 4 тижнів.

B. Діагностований до 3 тижнів.

C. Діагностований через 7 днів.

D. Діагностований до 3 діб.

E. Діагностований до 2 діб.

ANSWER: A
Методи вправлення застарілого вивиха плеча?

A. Показане хірургічне лікування.

B. За Купером.

C. За Гіппократом.

D. За Джанелідзе.

E. За Мохером.

ANSWER: A
За терміном давності вивихи поділяють на:

A. Гострі, підгострі, хронічні.

B. Свіжі, старі, гострі.

C. Старі, свіжі, несвіжі.

D. Задавнені, старі, свіжі

E. Свіжі, несвіжі, застарілі.

ANSWER: E
Закрита травма тканин або органа із порушенням тільки їх функції:

A. Струс.

B. Здавлення.

C. Забій.

D. Розтягнення.

E. Розрив.

ANSWER: A
Місцевою ознакою повного розриву м’яза є:

A. Пальпаторне відчуття „провалу” в м’язі у зоні ушкодження.

B. Втрата функції.

C. Біль.


D. гематома.

E. Крововилив.

ANSWER: A
Яке ускладнення травми, не потребує екстренної допомоги:

A. Розрив селезінки.

B. Перелом плеча.

C. Напруженний пневмоторакс.

D. Травматичний шок.

E. Кровотеча.

ANSWER: B
У хворого як результат дорожньо - транспортної пригоди перелом стегна, великогомілкової кістки, розрив селезінки, закрита черепномозкова травма, забій мозку. Як називається такий вид травматичного ушкодження?

A. Автодорожня травма.

B. Ізольована травма.

C. Реанімаційна травма

D. Політравма.

E. Комбінована.

ANSWER: D
Травмою, яка виникла в результаті дії високої температури займаються:

A. Комбустіологи.

B. Реаніматологи.

C. Ортопеди.

D. Травматологи.

E. Загальні хірурги.

ANSWER: A
Що таке поєднана травма.

A. Правильної відповіді немає.

B. Електротравма і опік полум’ям.

C. Поєднання дії високої температури із механічною травмою.

D. Поєднання механічної травми і дії радіоактивного опромінення.

E. Пошкодження опорно - рухового апарату і пошкодження внутрішніх органів.

ANSWER: E
Що таке комбінована травма.

A. Відкритий перелом із пошкодженням судинно-нервового пучка.

B. Закрита травма грудної клітки, розрив селезінки.

C. Закрита черепно - мозкова травма і закрита травма живота.

D. Дія механічного фактора в поєднанні із дією радіації.

E. Перелом стегна і закрита черепно - мозкова травмам.

ANSWER: D
До легеневих ускладнень післяопераційного періоду відноситься все, окрім|крім|:

A. Асфіксії.

B. Бронхіту;

C. Гострої вірусної інфекції

D. Ателектазу;

E. Пневмонії;

ANSWER: C
При метеоризмі в післяопераційному періоді показано все, окрім:

A. Гіпертонічної клізми.

B. Декомпресії шлунка;

C. Медикаментозної стимуляції перистальтики;

D. Введення спазмолітиків;

E. Газовідвідної трубки

ANSWER: D
Розходженню країв рани після лапаротомії сприяє все окрім:

A. Порушення техніки зашивання рани|.

B. Введення дренажа через рану

C. Введення дренажа через контрапертуру

D. Неадекватно вибраного шовного матеріалу;

E. Компартсиндрому

ANSWER: C
До післяопераційних ускладнень з боку операційної рани відноситься все, окрім:

A. Евентрації.

B. Болю в рані;

C. Інфільтрату;

D. Гематоми;

E. Кровотечі;

ANSWER: B
Профілактика нагноєння операційної рани:

A. Герметична пов'язка.

B. Лікувальна фізкультура;

C. Дренування рани;

D. Розсмоктуючі шви на рану;

E. Часті шви на рану;

ANSWER: C
До радикальної операції відносяться:

A. Пункція плевральної порожнини

B. Біопсія;

C. Обхідний анастомоз при раку ободової кишки;

D. Гастростомія з приводу рани стравоходу;

E. Холецистектомія;

ANSWER: E
Підготовка кишечника в доопераційному періоді передбачає призначення:

A. Холоду на живіт.

B. Очисних|очищувальний| клізм;

C. Зондового живлення|харчування|;

D. Безшлакової дієти;

E. Відхаркувальних препаратів;

ANSWER: B
Що належить до профілактики легеневих ускладнень після|потім| операції:

A. Холод на живіт.

B. Дихальна гімнастика;

C. Промивання шлунку;

D. Вдихання закису азоту;

E. Призначення препаратів заліза;

ANSWER: B
Операція за життєвими показаннями проводиться|виробляється,справляється| при:

A. Варикозному розширенні вен нижніх кінцівок|скінченність|.

B. Облітеруючому ендартеріїті|;

C. Злоякісній пухлині;

D. Доброякісній пухлині;

E. Профузній кровотечі|тривати|;

ANSWER: E
Планове оперативне лікування проводиться|виробляється,справляється| з приводу:

A. Жовчнокам'яної хвороби.

B. Асфіксії;

C. Кровотечі з|із| пошкодженої судини|посудина|;

D. Защемленої грижі;

E. Гострого апендициту;

ANSWER: A
Екстрена операція показана при:

A. Раку печінки.

B. Трофічній виразці|язва|;

C. Ліпомі;

D. Варикозному розширенні вен нижніх кінцівок

E. Перфоративній| виразці|язва| шлунку;

ANSWER: E
По терміновості розрізняють операції:

A. Діагностичні, нетермінові, одноетапні.

B. Радикальні, планові, паліативні;

C. Екстрені, термінові|строковий|, планові;

D. Планові, екстрені, багатоетапні;

E. Екстренні, термінові|строковий|, паліативні;

ANSWER: C
Пов’язка Вельпо накладається:

A. При переломі кістки передпліччя.

B. При вивиху в ліктьовому суглобі.

C. При переломі плечової кістки з метою іммобілізації

D. При переломі ключиці з метою репозиції.

E. Після правлення вивиху плеча з метою фіксації.

ANSWER: E
Пов’язку Дезо накладають при:

A. Всі відповіді правильні.

B. Правильної відповіді немає.

C. Для допоміжної іммобілізації після операції на м’яких тканинах верхньої кінцівки.

D. При транспортній іммобілізації.

E. Як засіб первинної медичної допомоги при переломі ключиці.

ANSWER: A
Оклюзійну пов’язку накладають при:

A. Піопневмотораксі.

B. Обширній рваній рані грудної клітки

C. Переломі ребер.

D. Гемотораксі.

E. Відкритому пневмотораксі

ANSWER: E
Положення кінцівки при накладанні пов’язки повинне бути:

A. Припіднятим.

B. Опущеним.

C. Функціонально вигідним.

D. В стані повної нерухомості

E. Ортостатичним.

ANSWER: C
Мета оклюзійної пов’язки:

A. Правильної відповіді немає.

B. Герметичне закриття рани для запобігання попадання повітря в плевральну порожнину.

C. Профілактика вторинної кровотечі.

D. Профілактика повітряного шляху попадання інфекції в рану.

E. Профілактика вторинного інфікування.

ANSWER: B
Пов’язка виконує наступні функції, крім :

A. Дезинфікуюча.

B. Фіксуюча.

C. Іммобілізуюча.

D. Оклюзійна.

E. Гемостатична.

ANSWER: A
Гіпсові бинти виготовляють з:

A. Напівсинтетичного матеріалу.

B. Марлі.

C. Гідрофільного матеріалу.

D. Полотна.

E. Синтетичного матеріалу.

ANSWER: B
Які додаткові середники використовуються для накладання оклюзійної пов”язки ?

A. Марлевий тампон.

B. Тканина із гумовим покриттям.

C. Пневмошина.

D. Шина Крамера.

E. Косинка.

ANSWER: B
Який найбільш інформативний і надійний метод діагностики кровотечі в черевну порожнину:

A. Гастроскопія

B. Магнітно - резонансна томографія

C. Лапароцентез

D. Комп’ютерна діагностика

E. УЗД.


ANSWER: C
Який метод тимчасової зупинки кровотечі найбільш раціональний при повному пошкодженні магістральної артерії?

A. Туга тампонада.

B. Тимчасове шунтування.

C. Накладання затискача на судину.

D. Перев’язка судини на протязі

E. Перев’язка судини в рані.

ANSWER: B
До методів кінцевої зупинки кровотечі відносяться наступні, крім:

A. Перев’язка на протязі.

B. Накладання затискача на судину.

C. Судинний шов.

D. Перев’язка судини

E. Прошивання судини.

ANSWER: B
При якій кровотечі тампонада є основним методом гемостазу?

A. Легеневій.

B. Носовій.

C. Артеріальній.

D. Матковій

E. Паренхіматозній.

ANSWER: B
Як зупинити кровотечу із порожнини після трепанації великогомілкової кістки?

A. Тампонадою переміщеним клаптем м’яза.

B. Перев’язкою судин.

C. Прошиванням судин.

D. Діатермокоагуляцією.

E. Тампоном із гарячим фізіологічним розчином.

ANSWER: A
Назвіть найефективніший на сьогодні середник біологічного походження для місцевого гемостазу при паренхіматозній кровотечі.

A. Тахокомб.

B. Фібриноген

C. Фібринний клей.

D. Гемостатична губка

E. Тромбін.

ANSWER: A
Метод кінцевої зупинки із діплоітичних вен при трепанації черепа?

A. Парафін місцево.

B. Перев’язка вен

C. Прошивання вен.

D. Діатермокоагуляція.

E. Лазерна або ультразвукова кавітація

ANSWER: A
Хто вперше запропонував накладання лігатури на судину.

A. Вілізій.

B. Гален.

C. Амбруаз Паре

D. Авіцена.

E. Гіппократ.

ANSWER: C
На який максимальний термін можна накладати джгут в зимовий період:

A. 4 год.

B. 45 хв.

C. 2 год.

D. 3 год.

E. 30 хв.

ANSWER: C
Яка тканина людського організму найбільш чутлива до травм?

A. Фасції і сухожилки.

B. Очеревина

C. М’язи


D. Слизові оболонки.

E. Шкіра.

ANSWER: A
На який максимальний термін можна накладати джгут в літній період:

A. 2 год.

B. 45 хв.

C. 90 хв.

D. 1 год.

E. 30 хв.

ANSWER: C
Яке ускладнення може виникнути при накладанні джгута на середню третину плеча:

A. Рожисте запалення.

B. Травма ліктьового нерва.

C. Травма м’язів

D. Некроз шкіри.

E. Гематома.

ANSWER: B
Ймовірність розвитку раневої інфекції залежить від наступних причин, окрім:

A. Виконання первинної хірургічної обробки під загальним знеболенням.

B. Стану місцевих і загальних факторів захисту.

C. Локалізації рани.

D. Вірулентності мікроорганізмів.

E. Кількості бактерій на 1 грам тканини.

ANSWER: A
До діагностичних операцій відносяться:

A. Розкриття панарицію.

B. Вправлення вивиху плеча;

C. Біопсія лімфовузлів;

D. Герніотомія;

E. Апендектомія;

ANSWER: C
Паліативні операції це:

A. Вид операцій, які виконують за допомогою спеціальної апаратури

B. Операції, які застосовують для часткового або повного відновлення анатомічної форми та функції різних органів.

C. Операції, при яких видаляється повністю патологічне вогнище.

D. Операції, які виконують з метою полегшення стану.

E. Операції, які виконуються за допомогою мікроскопа.

ANSWER: D
Реконструктивні операції це:

A. Вид операцій, які виконують за допомогою спеціальної апаратури.

B. Операції, які застосовують для часткового або повного відновлення анатомічної форми та функції різних органів.

C. Операції, при яких видаляється повністю патологічне вогнище.

D. Операції, які виконують з метою полегшення стану.

E. Операції, які виконуються за допомогою мікроскопа.

ANSWER: B
Радикальні оперативні втручання це:

A. Операції, які застосовують для повного відновлення анатомічної форми органу.

B. Операції, які виконують за допомогою спеціальної апаратури.

C. Операції, які виконуються за допомогою мікроскопа.

D. Операції, які виконують з метою полегшення стану хворого.

E. Операції, при яких видаляється повністю патологічне вогнище.

ANSWER: E
Залежно від об’єму виконання хірургічні операції поділяються на:

A. Всі відповіді не вірні.

B. Паліативні.

C. Радикальні.

D. Розширені.

E. Малі, середнього об’єму, великі.

ANSWER: E
Основною ціллю передопераційної підготовки є:

A. Всі відповіді вірні

B. Зменшення болю під час операції

C. Тимчасове покращення стану хворого

D. Підсилення ефекту консервативного лікування

E. Зниження ризику розвитку ускладнень операції.

ANSWER: E
Яку концентрацію новокаїну використовують при анестезії за О.В. Вишневським?

A. 5 %


B. 2 %

C. 0,25 %.

D. 0,5 %.

E. 1 %


ANSWER: C
Анестетик, що дає найбільш тривалий ефект знеболення

A. Меркаїн.

B. Піромекаїн

C. Тримекаїн.

D. Лідокаїн.

E. Дікаїн.

ANSWER: A
Яке з перерахованих ускладнень можливе при проведенні спинномозкової анестезії?

A. Блювота

B. Судоми.

C. Травматичний шок.

D. Парез кишечника

E. Падіння артеріального тиску.

ANSWER: E
Куди вводиться анестетик при епідуральній анестезії?

A. Між твердою мозковою оболонкою і субарахноїдальним простором

B. Між м’якою мозковою оболонкою і надкісницею хребців.

C. Між субарахноїдальним простором і надкісницею хребців.

D. Між твердою мозковою оболонкою і надкісницею хребців.

E. Між м’якою мозковою оболонкою і субарахноїдальним простором.

ANSWER: D
До реґіонарної місцевої анестезії відносяться:

A. Внутрішньовенна, термінальна, внутрішньокісткова, спинномозкова, епідуральна.

B. Внутрішньовенна, внутрішньоартеріальна, інфільтраційна, спинномозкова, епідуральна.

C. Інфільтраційна, провідникова, внутрішньоартеріальна, внутрішньокісткова, епідуральна.

D. Інфільтраційна, провідникова, внутрішньовенна, внутрішньокісткова, спинномозкова.

E. Провідникова, внутрішньосудинна, внутрішньокісткова, спинномозкова, епідуральна.

ANSWER: E
Інтубація трахеї попереджає

A. Всі відповіді не вірні

B. Злоякісну гіпертермію під час наркозу

C. Порушення серцевого|сердечний| ритму

D. Бронхоспазм

E. Порушення прохідності дихальних шляхів

ANSWER: E
До якого виду місцевої анестезії відноситься внутрішньокісткова анестезія?

A. Футлярна.

B. Термінальна.

C. Провідникова.

D. Інфільтраційна.

E. Реґіонарна.

ANSWER: E
Провідникова анестезія за Оберстом-Лукашевичем використовується при:

A. При операціях на молочній залозі.

B. При операціях на шиї.

C. При операціях на кисті.

D. При операціях з приводу панарицію

E. Переломах ребер.

ANSWER: D
|Коли застосовуються міореликсинти

A. Всі відповіді не вірні

B. Під час премедикації

C. Перед ввідним наркозом

D. При місцевому знеболенні

E. Під час інтубації трахеї

ANSWER: E
Ларингоспазм не розвивається при

A. Всі відповіді не вірні

B. Ендотрахеальному наркозі

C. Масковому| наркозі

D. Епідуральній анестезії

E. Внутрішньовенному наркозі

ANSWER: B
Для епідуральної анестезії використовується розчин лідокаїну

A. 7 %


B. 1 %

C. 2 %


D. 5 %

E. 10 %


ANSWER: C
Епідуральний простір розташований|схильний| між

A. Всі відповіді не вірні

B. Твердою мозковою оболонкою і павутинною

C. М'якою мозковою оболонкою і павутинною

D. Твердою мозковою оболонкою і м'якою мозковою оболонкою

E. Твердою мозковою оболонкою і жовтою зв'язкою

ANSWER: E
Критерій оцінки ефективності дихання:

A. Відсутність тахікардії

B. Газовий склад крові

C. Частота дихання

D. Хвилинний об'єм|обсяг| дихання

E. Дихальний об'єм

ANSWER: B
Центральний венозний тиск|тиснення| є|з'являтися,являтися| показником:

A. Легеневої гіпертензії

B. Серцевого|сердечний| викиду

C. Об'єму|обсяг| крові

D. Скоротливої|скорочувальний| здатності|здібність| правого шлуночку

E. Венозного тонусу

ANSWER: D
Для попередження|попереджувати,запобігання| регургітації під час ввідного наркозу необхідно:

A. Поставити зонд в шлунок і евакуювати з нього вміст

B. Перед інтубацією проводити примусову вентиляцію мішком Амбу

C. Міорелаксанти вводити|запроваджувати| поволі

D. Опустити головний кінець

E. Підняти головний кінець

ANSWER: A
Інтубацію трахеї проводять для:

A. Здійснення бронхоскопії.

B. Проведення санації трахеї і бронхів

C. Попередження|попереджувати,запобігання| асфіксії унаслідок|внаслідок| западіння| язика

D. Проведення ШВЛ|

E. Попередження|попереджувати,запобігання| регургітації

ANSWER: D
Адсорбер в наркозному апараті необхідний:

A. Для поглинання анестетика|

B. Для підігріву|підігрівання| газонаркотичної суміші

C. Для поглинання вуглекислоти

D. Для поглинання вологи

E. Для регенерації кисню

ANSWER: C
З метою профілактики аспіраційного синдрому в екстреній хірургії необхідно:

A. Попередити м'язову фібриляцію на введення|вступ| міорелаксантів.

B. Швидко ввести|запровадити| в стан наркозу;

C. Спорожнити|випорожнити| шлунок за допомогою зонда;

D. Покласти хворого на лівий бік;

E. Надати|наділити,надати| хворому положення|становище| Тренделенбурга;

ANSWER: C
Який на вашу думку метод знеболення найбільш доцільний при операції з приводу сухожилкового панарицію?

A. Внутрішньовенний наркоз.

B. Інтубаціний наркоз;

C. Провідникова анестезія;

D. Анестезія охолоджуванням;

E. Інфільтраційна анестезія;

ANSWER: C
До переваг неінгаляційного наркозу відносять:

A. Повна|цілковитий| відсутність ускладнень.

B. Хороша|добрий| керованість анестезією

C. Відсутність регургітації

D. Мала токсичність анестетиков

E. Швидке введення|вступ| в наркоз

ANSWER: E
Провідним видом знеболення в хірургічному кабінеті стоматологічної поліклініки є|з'являтися,являтися|:

A. Спинномозкова анестезія

B. Ендотрахеальний наркоз

C. Провідникова анестезія

D. Пеpедуpальная анестезія

E. Спинномозкова анестезія

ANSWER: C
При внутрішньовенній анестезії можлива поява апное. Що потрібно робити в даному випадку?

A. Ввести антигіпоксанти.

B. Ввести міорелаксанти

C. Виконати інтубацію трахеї.

D. Почати ШВЛ з допомогою маски та повітрепровода.

E. Виконати трахеостомію

ANSWER: D
Метод анестезії при операції з приводу панарицію?

A. Інфільтраційна анестезія.

B. Перидуральна анестезія.

C. Плексусна анестезія.

D. Анестезія хлоретилом.

E. Провідникова анестезія.

ANSWER: E
Як називається IІІ стадія наркозу ?

A. Агональна.

B. Пробудження.

C. Збудження.

D. Аналгезії.

E. Хірургічна.

ANSWER: E
Який із наведених нижче препаратів не відноситься до міорелаксантів?

A. Міорелаксин

B. Лістенон.

C. Ардуан.

D. Дітілін.

E. Прозерін.

ANSWER: E
М’язеві релаксанти діють на рівні:

A. На рівні синапсів

B. На рівні поперечносмугастих м’язів.

C. На рівні нервових гангліїв.

D. На рівні стовбурових структур.

E. На рівні нервового волокна.

ANSWER: A
До діагностичних операцій відносяться всі нижче перераховані, крім:

A. Артроскопія.

B. Лапароскопічна холецистектомія

C. Ексцезійна біопсія.

D. Торакоскопія.

E. Лапароскопія

ANSWER: B
Чим небезпечне передчасне гоління операційного поля?

A. Всі відповіді правильні.

B. Можливе зниження дії антисептика

C. Може виникнути інфекція у випадку подряпин і саден

D. Може виникнути алергія.

E. Може відрости волосся.

ANSWER: C
Що не відноситься до етапів хірургічного лікування хворих ?

A. Визначення ступеню тимчасової втрати працездатності

B. Лікування в післяопераційному періоді.

C. Хірургічна операція.

D. Анестезіологічне забезпечення операції

E. Передопераційна підготовка.

ANSWER: A
Де повинен перебувати хворий впродовж першої доби після операції проведеної під наркозом із штучною вентиляцією легень?

A. Немає правильної відповіді

B. В реанімаційному залі

C. В операційній

D. В палаті відділення інтенсивної терапії

E. В палаті хірургічного відділення

ANSWER: D
Які з вказаних анестетиків належать до неінгаляційних ?

A. ефір, оксибутират натрію, енфлюран, ізофлюран

B. пропофол, фторотан, форан, ефір, фторотан

C. діоксид азоту, ефір, гексенал, фторотан

D. фторотан, діоксид азоту, кетамін, ефір

E. пропофол, оксибутират натрію , кетамін

ANSWER: E
В залежності від будови дихального аппарату можливе використання наступних дихальних контурів окрім :

A. екстракорпорального

B. напівзакритого

C. напіввідкритого

D. відкритого

E. закритого

ANSWER: A
До провідникової анестезії не належить:

A. анестезія змащуванням

B. епідуральна анестезія,

C. плексусна анестезія,

D. інфільтраційна анестезія,

E. спінальна анестезія;

ANSWER: A
Як називається положення хворого з опущеним головним кінцем

A. ортопедичне

B. ниркове;

C. за Образцовим

D. за Тренделенбургом;

E. за Фовлером

ANSWER: D
Як називається положення хворого з піднятим головним кінцем ?

A. пульмонологічне

B. серцево-судинне

C. за Образцовим

D. за Тренделенбургом;

E. за Фовлером

ANSWER: E
Що лежить в основі гіповолемії ?

A. Порушення мікроциркуляції.

B. Зменшення ниркової фільтрації.

C. Падіння ЦВТ.

D. Падіння АТ.

E. Підвищення АТ.

ANSWER: D
Індекс Альговера це:

A. Співвідношення ОЦК до ЦВТ.

B. Співвідношення ЦВТ до ОЦК.

C. Співвідношення ЧСС до діастолічного АТ.

D. Співвідношення ЧСС до систолічного АТ.

E. Співвідношення систолічного АТ до ЦВТ.

ANSWER: D
Індекс Альговера в нормі:

A. 2,0.


B. 1,5.

C. 1,0


D. 0,5.

E. 0,2.


ANSWER: D
В яких випадках є ефективним прекардіальний удар?

A. У всіх перерахованих випадках.

B. Раптовій зупинці серця.

C. Миготінні шлуночків.

D. Миготінні передсердь.

E. Екстрасистолії.

ANSWER: B
Виділіть протипокази до проведення інтенсивної терапії та реанімаційних міроприємств

A. Новонароджені.

B. Вік хворого 90 і більше

C. Онкопатологія в ІVстадії IV клінічній групі

D. Ознаки клінічної смерті.

E. Ознаки агонії.

ANSWER: C
При раптовій зупинці кровообігу незворотні зміни в корі головного мозку, як правило, наступають:

A. Через 1 - 2 хвилини.

B. Через 4 - 5 хвилин.

C. Через 12 хвилин.

D. Через 10 хвилин.

E. Через 15 хвилин.

ANSWER: B
Назвіть шляхи введення адреналіну в процесі серцево-легеневої реанімації.

A. Внутрішньошкірно, внутрішньо серцево, ендотрахеально.

B. Підшкірно, внутрішньом”язево, внутрішньосерцево

C. Внутрішньовенно, внутрішньо серцево, ендотрахеально.

D. Підшкірно, внутрішньошкірно, внутрішньо серцево.

E. Втурішньом’язово, внутрішнтосерцево, ендотрахеально

ANSWER: C
Коли наступає клінічна смерть ?

A. Після зупинки кровообігу.

B. Після зупинки дихання.

C. Артеріальний тиск не визначається.

D. Пульс на периферичних артеріях перестає визначатись.

E. Після зупинки дихання і кровообігу.

ANSWER: E
Ймовірність розвитку раневої інфекції залежить від наступних причин, окрім:

A. Виконання первинної хірургічної обробки під загальним знеболенням.

B. Стану місцевих і загальних факторів захисту

C. Локалізації рани.

D. Вірулентності мікроорганізмів.

E. Кількості бактерій на 1 грам тканини.

ANSWER: A
Все із перерахованого є факторами ризику нагноєння рани, окрім:

A. Білок крові 78 %.

B. Опромінення рани.

C. Ожиріння.

D. Цукровий діабет.

E. Гіповітаміноз.

ANSWER: A
Антибактеріальна терапія гнійної рани це:

A. Механічна антисептика.

B. Змішана антисептика.

C. Біологічна антисептика.

D. Хімічна антисептика.

E. Фізична антисептика.

ANSWER: C
Який шовний матеріал має виражений „фітільний” ефект?

A. Дексон

B. Вікріл.

C. Шовк.


D. Капрон.

E. Лавсан.

ANSWER: C
Хворий К. Оперований з приводу гангренозного холециститу. на 5 день післяопераційного періоду відмічено нагноєння рани. Ймовірний шлях попадання інфекції в рану?

A. Ендогенний контактний.

B. Лімфогенний.

C. Гематогенний.

D. Міліарний.

E. Іплантаційний.

ANSWER: A
Хворому Н. провели операцію інтрамедулярного металоостеосинтезу перелому стегна. На 14 день після операційного періоду відмічено нагноєння рани. Ймовірний шлях попадання інфекції в рану?

A. Правильної відповіді немає.

B. Контактний ендогенний

C. Імплантаційний.

D. Повітряно-крапельний.

E. Повітряний.

ANSWER: C
Яка проба використовується для виявлення на інструментах залишків миючого розчину ?

A. Хлорамінова.

B. Фенолфталеїнова.

C. Проба Мікуліча.

D. Дезактинова проба.

E. Бензидинова проба.

ANSWER: B
Який антисептик використовується з метою перед стерилізаційної обробки інструментів ?

A. Євросепт.

B. Новосепт.

C. Дезактин.

D. Хлорамін В.

E. Хлорамін А.

ANSWER: C
Який із перерахованих антисептиків відноситься до окисників?

A. Спирт.

B. Хлорамін.

C. Йодонат.

D. Діоксидин.

E. Перекис водню.

ANSWER: E
Із скількох етапів складається класичний метод обробки операційного поля за Гросіком - Філончиковим?

A. 7.


B. 5.

C. 4.


D. 6

E. 10.


ANSWER: C
Обробка рани пульсуючою струменем антисептика це:

A. Механічна антисептика.

B. Хімічна антисептика.

C. Фізична антисептика.

D. Біологічна антисептика.

E. Змішана антисептика.

ANSWER: E
Кавітація рани лазером це:

A. Біологічна антисептика.

B. Хімічна антисептика.

C. Фізична антисептика.

D. Фізична антисептика.

E. Механічна антисептика.

ANSWER: C
Бензидинова проба виявляє:

A. Неорганічні домішки.

B. Органічні домішки.

C. Водний накип.

D. Скриту кров.

E. Миючий засіб.

ANSWER: D
Яким антисептичним препаратом користувався І. Земельвейс.

A. Перекис водню.

B. Розчин хлорного вапна.

C. Спирт.

D. Фенол.

E. Карболова кислотою

ANSWER: B
При огляді рани на місці ДТП лікар швидкої допомоги відмітив, що причиною інтенсивної артеріальної кровотечі є судина, яку чітко видно в рані. Назвіть найбільш раціональний метод тимчасової зупинки кровотечі.

A. Накласти на артерію затискач.

B. Пальцеве притискання судини на протязі.

C. Накласти давлячу пов’язку.

D. Перев’язати судину

E. Накласти джгут.

ANSWER: A
Хто вперше запропонував судинний шов?

A. В.Караваєв.

B. М.Пирогов.

C. С.Юдін

D. Т.Більрот.

E. А.Каррель.

ANSWER: E
Пульсуюча гематома може трансформуватись у:

A. Несправжню посттравматичну аневризму.

B. Веретеноподібну аневризму.

C. Розшаровуючу аневризму

D. Артеріовенозний шунт.

E. Істинну аневризму

ANSWER: A
Що таке пульсуюча гематома?

A. Це гематома яка з’єднана з просвітом крупного артеріального стовбура

B. Це гематома біля артеріовенозної аневризми

C. Це гематома в порожнині перикарда.

D. Це гематома, що знаходиться біля артерії великого діаметру.

E. Це гематома яка знаходиться парааортально

ANSWER: A
Як зупинити інтенсивну пізню вторинну артеріальну кровотечу із гнійної рани?

A. Перев’язати судину на протязі.

B. Перев’язати судину в рані.

C. Прошити судину.

D. Тампонувати рану.

E. Накласти судинний шов.

ANSWER: A
Крововилив це:

A. Дифузне просякання кров’ю будь-якої тканини.

B. Вихід крові із судини у внутрішнє середовище.

C. Вихід крові із судини назовні.

D. Скупчення крові в порожнині.

E. Скупчення крові між тканинами.

ANSWER: A
Найбільша дієва профілактика вторинних кровотеч із рани:

A. Повноцінна первинна хірургічна обробка рана.

B. Застосування гемостатичних препаратів.

C. Застосування перекису водню.

D. Тампонада із гарячим фізіологічним розчином.

E. Накладання гемостатичної губки.

ANSWER: A
Пізня вторинна кровотеча виникає після:

A. Розвитку інфекції в рані.

B. Виштовхування тромбу із просвіту судини.

C. Ліквідація спазму судини.

D. Зісковзування лігатури із судини.

E. Підвищення артеріального тиску.

ANSWER: A
Скупчення крові обмежене тканинами це:

A. Гемартроз.

B. Гемоторакс

C. Гемоперитонеум

D. Гематома

E. Крововилив

ANSWER: D
Геморагічний шок - це один із видів:

A. Дестрибютивного шоку.

B. Ізоволемічного шоку.

C. Травматичного шоку.

D. Гіперволемічного шоку

E. Гіповолемічного шоку.

ANSWER: E
Причина ранніх вторинних кровотеч.

A. Розвиток інфекції в рані.

B. Гіпокоагуляція.

C. Зісковзування лігатури з судин.

D. Деструкція судин.

E. Аррозія судин.

ANSWER: C
Основна причина пізніх вторинних кровотеч.

A. Арозія судинної стінки .

B. Гіповітаміноз.

C. Порушення проникності судинної стінки.

D. Гіпокоагуляція.

E. Зміна місцевої геодинаміки.

ANSWER: A
Хворому А. Виконано ПХО вогнепальної рани стегна. На 9 день відмічено нагноєння рани і інтенсивну зовнішню кровотечу із рани. Яка виникла кровотечі?

A. Діапедезна

B. Пізня вторинна.

C. Рання вторинна.

D. Пізня.

E. Первинна

ANSWER: B
Блювота по типу „кавової гущі” є ознакою:

A. Носової кровотечі.

B. Шлункової кровотечі.

C. Скритої кровотечі.

D. Легеневої кровотечі.

E. Кишкової кровотечі.

ANSWER: B
Гематурія це:

A. Гематома навколо сечового міхура

B. Крововилив в паравезикальну клітковину.

C. Кровотеча в паравезикальну клітковину.

D. Кровотеча в нирку

E. Кровотеча в сечовивідні шляхи.

ANSWER: E
Гемобілія це:

A. Кровотеча в жовчевивідні протоки

B. Крововилив в підшлункову залозу.

C. Крововилив в печінку

D. Кровотеча в черевну порожнину.

E. Кровотеча в печінку.

ANSWER: A
Гемоторакс це результат:

A. Змішаної кровотечі.

B. Гематоми.

C. Крововиливу.

D. Внутрішньої кровотечі.

E. Зовнішньої кровотечі.

ANSWER: D
Причини виникнення кровотечі при пухлині шлунка:

A. Жодна з відповідей не є вірною.

B. Кровотеча як результат дії соляної кислоти

C. Кровотеча як результат механічного ушкодження стінки судин.

D. Кровотеча як результат порушення проникності судинної стінки.

E. Кровотеча як результат аррозії судини.

ANSWER: E
Найбільш частою причиною кровотечі є:

A. Кровотеча в результаті розпаду пухлини.

B. Кровотеча, як результат механічного пошкодження судин.

C. Кровотеча при порушенні проникності судинної стінки.

D. Кровотеча при некрозі судини.

E. Кровотеча при арозії судини.

ANSWER: B
Витікання крові із пошкодженої судини назовні це:

A. Жодна з відповідей не є правильною.

B. Гемостаз.

C. Гематома.

D. Кровотеча.

E. Крововилив.

ANSWER: D
Які з перерахованих чинників підвищують стійкість кори го­ловного мозку у випадку ішемії?

A. Застосування похідних тіобарбітурової кислоти.

B. Помірна гіпервентиляція

C. Гіпотермія

D. Похилий вік

E. Дитячий вік

ANSWER: C
Що не вважається помилкою при виконанні непрямого масажу серця ?

A. Згинання рук у ліктьових суглобах

B. Натискання в епігастральній ділянці;

C. Перелом ребер?

D. Відсутність пульсових хвиль на центральних артеріях?

E. Прогинання грудини на 1-2 см?

ANSWER: C
При механічній асфіксії застосовують такі дії, крім:

A. Застосування прийому Геймліха

B. Звільнення дихальних шляхів пальцем, затискачем, аспіратором.

C. Трахеотомії?

D. Конікотомії?

E. Проштовхнути стороннє тіло в глибину?

ANSWER: E
При ушкодженні шийного відділу хребта заборонено закидати голову потерпілому назад у зв’язку з:

A. Небезпекою аспірації крові у дихальні шляхи

B. Всі вище перераховані варіанти;

C. Небезпекою травмування спинного мозку?

D. Загрозою асфіксії?

E. Пошкодження синокаротидних синусів?

ANSWER: C
Введення препаратів при серцево-легеневій реанімації не проводиться:

A. Внутрішньосерцево

B. Ендотрахеально;

C. Підшкірно;

D. Внутрішньоартеріально;

E. Внутрішньовенно;

ANSWER: C
Ознакою правильності проведення непрямого масажу серця є:

A. Відновлення дихання

B. Відновлення притомності;

C. Наявність пульсації на центральних артеріях;

D. Наявність руху повітря з дихальних шляхів;

E. Прогинання грудини на 5-6 см;

ANSWER: C
При проведенні непрямого масажу серця компресію проводять на:

A. У будь-якому місці грудної клітки

B. Між середньою та нижньою третинами груднини;

C. Верхню третину груднини;

D. Мечевидний вілросток;

E. Проекцію верхівки серця;

ANSWER: B
Прекардіальний удар - це:

A. Різкий поштовх у ділянці епігастрію

B. Елемент електродефібриляції;

C. Різке натискання на бокові поверхні грудної клітки;

D. Удар кулаком по грудній клітці в середину груднини;

E. Удар кулаком по грудній клітці в проекції верхівки серця;

ANSWER: E
„Потрійний прийом „ П. Сафара включає:

A. Очищення дихальних шляхів, штучна вентиляція легень, закритий масаж серця

B. Штучну вентиляцію легень, закритий масаж серця, дефібриляцію;

C. Інтубацію трахеї, ШВЛ, непрямий масаж серця;

D. Закидання голови, відкриття рота, висування нижньої щелепи;

E. Оцінку загального стану, непрямий масаж серця, штучну вентиляцію легень;

ANSWER: D
Основними елементами базової серцево-легеневої реанімації (за Сафаром) є:

A. Діагностика клінічної смерті, штучна вентиляція легень, закритий масаж серця

B. Оцінка загального стану, інтубація трахеї, непрямий масаж серця;

C. Церебральна реанімація та післяреанімаційна інтенсивна терапія;

D. Забезпечення прохідності дихальних шляхів, штучна вентиляція легень, непрямий масаж серця;

E. Штучне дихання, непрямий масаж серця, дефібриляція;

ANSWER: D
Показаннями до проведення реанімації є:

A. Преагональний стан.

B. Відсутність пульсу на периферичних артеріях;

C. Відсутність притомності;

D. Біологічна смерть;

E. Клінічна смерть;

ANSWER: E
Яка з наведених нижче відповідей не є ознакою клінічної смерті:

A. Зниження температури тіла

B. Розширення зіниць;

C. Збережені периферичні рефлекси;

D. Відсутність дихання;

E. Відсутність пульсації на центральних артеріях;

ANSWER: C
Реанімація це:

A. Назва лікувального закладу.

B. Інтенсивна терапія при зупинці кровообігу і дихання;

C. Наука про механізми згасання життєвих функцій організму;

D. Назва лікарської спеціальності;

E. Процес згасання життєвих функцій організму;

ANSWER: B
Основною ознакою клінічної смерті є:

A. Землистий колір шкіри

B. Атонія, арефлексія;

C. Відсутність серцебиття і дихання;

D. Блідість шкірних покривів;

E. Відсутність притомності;

ANSWER: C
Як називається друга зона пошкодження при вогнепальному пораненні ?

A. Зона клітинного некрозу.

B. зона молекулярного некрозу

C. Зона непрямого травматичного некрозу

D. Всі відповіді невірні

E. Зона прямого травматичного некрозу.

ANSWER: E
Як називається перша зона пошкодження при вогнепальному пораненні ?

A. Зона клітинного струсу.

B. Зона молекулярного струсу

C. Безпосередньо раневий канал.

D. Травматичного парабіозу.

E. Травматичного некрозу

ANSWER: C
Яка рана із вище перерахованих найбільш бактеріально забруднена?

A. Укушена.

B. Рублена.

C. Колота.

D. Отруєна.

E. Різана.

ANSWER: A
Рана загоюється вторинним натягом . Термін загоєння 21 день. Рана чиста, покрита грануляційною тканиною. По краях активна епітелізація. Краї рани щільні.Який вид швів необхідно накласти на рану ?

A. Вторинний пізній.

B. Вторинний ранній.

C. Первинно відстрочений.

D. Первинний.

E. Провізорний.

ANSWER: A
В якій ділянці людського тіла є грануляційна тканина в нормі?

A. В ділянці мигдаликів.

B. На слизовій прямої кишки.

C. На слизовій шлунка

D. В ротовій порожнині.

E. В нормі, без пошкоджень в організмі грануляційної тканини немає.

ANSWER: E
Загоєння рани під струпом це:

A. Загоєння рани через інфільтрат

B. Особливий, самостійний вид загоєння ран.

C. Загоєння під пов’язкою

D. Варіант загоєння вторинним натягом.

E. Варіант загоєння первинним натягом.

ANSWER: B
Чим досягається функціональний спокій після первинної хірургічної обробки рани на кінцівці?

A. Накладанням асептичної пов’язки.

B. Іммобілізацією.

C. Застосуванням УВЧ рани.

D. Гіпотермією.

E. Ліжковим режимом.

ANSWER: B
Яка ділянка тіла людини найбільш неблагоприємна для загоєння рани?

A. Грудна клітка.

B. Кисть.

C. Промежина.

D. Шия.

E. Ступня

ANSWER: E
Яка ділянка тіла людини найбільш благоприємна для загоєння рани:

A. Обличчя.

B. Передпліччя

C. Живіт.

D. Ступня.

E. Стегно.

ANSWER: A
Вкажіть на найбільш вагомий фактор ризику нагноєння рани після первинної хірургічної обробки.

A. Бактеріально забруднена рана.

B. Важкий цукровий діабет у пацієнта.

C. Розчавлена рана.

D. Рублена рана.

E. Відсутність антибіотико - профілактики.

ANSWER: B
Дренаж Редона це:

A. Контрольний дренаж

B. Активний дренаж.

C. Проточний дренаж.

D. Наскрізний дренаж.

E. Пасивний дренаж.

ANSWER: B
Який найбільш раціональний метод дренування за наявності великих розмірів глибокої гнійної рани ?

A. Поліхлорвініловими трубками.

B. Проточно - промивний.

C. Гумовними полосками.

D. За методом Редона.

E. Марлевими тампонами.

ANSWER: B
Трипсин має:

A. Дегідратаційну дію.

B. Дезинфікуючу дію.

C. Некролітичну дію.

D. Протизапальну дію.

E. Антисептичну дію.

ANSWER: C
До екстракорпоральних методів детоксикації належить:

A. Лімфосорбція.

B. Застосування сорбентів ентерально.

C. Застосування дезінтоксикаційних розчинів

D. Форсований діурез.

E. Керована гемодилюція.

ANSWER: A
Що є провідною складовою загального лікування хворого з гнійною раною?

A. Імунокоригуюча терапія

B. Антибактеріальна терапія.

C. Протизапальна терапія

D. УФО рани.

E. Детоксикація.

ANSWER: B
Перекис водню є хімічний антисептик групи:

A. Детергентів

B. Окислювачів

C. Альдегідів

D. Спиртів

E. Галоїдів

ANSWER: B
Який з названих антисептиків ви використаєте у лікуванні від синьо -гнійної інфекції?

A. 0, 5 % розчин нашатирного спирту.

B. 1 % йодонат.

C. 1 % спиртовий розчин брильянтового зеленого

D. 1 % розчин хлораміну В.

E. 2 % розчин борної кислоти.

ANSWER: E
Мазь, яка використовується для лікування рани в І фазі раневого процесу повинні бути приготовлена на:

A. На індиферентній основі.

B. На жировій основі з додаванням кортикостероїдів.

C. На основі антисептичної речовини

D. Жировій основі

E. Гідрофільній основі.

ANSWER: E
Які з перерахованих мазей використовуються в І фазі раневого процесу:

A. Фторокорт.

B. Гідрокортизонова.

C. Пантестинова.

D. Метилурацилова.

E. Левосін.

ANSWER: E
Основне завдання лікування рани в ІІІ фазі раневого процесу.

A. Стимуляція розвитку грануляцій.

B. Стимуляція епітелізації.

C. Дегідратація.

D. Стимуляція регенерації.

E. Очищення рани.

ANSWER: B
Вогнепальна рана вважається:

A. Умовно забрудненою.

B. Некротичною.

C. Гнійною.

D. Високобактеріально забрудненою

E. Асептичною.

ANSWER: D
Що таке провізорний шов.

A. Це різновид раннього вторинного шва.

B. Шов, який накладають до розвитку грануляційної тканини.

C. Шов, який накладають після розвитку грануляційної тканини.

D. Шов, який накладають на рану, але не зав’язують

E. Різновид первинного шва.

ANSWER: D
Основна мета вторинної хірургічної обробки рани.

A. Боротьба з інфекцією в рані.

B. Видалення змертвілих тканин.

C. Накладання пізніх вторинних швів.

D. Накладання ранніх вторинних швів.

E. Зупинка кровотечі.

ANSWER: A
Основна мета первинної хірургічної обробки рани:

A. Переведення рани з інфікованої в чисту та закриття її первинним швом.

B. Попередження нагноєння рани

C. Видалення сторонніх тканин

D. Видалення змертвілих тканин

E. Зупинка кровотечі.

ANSWER: A
Обов’язковою умовою при накладанні пізніх вторинних швів є:

A. Поява краєвої епітелізації.

B. Стихання запалення в рані

C. Адекватне загальне знеболення

D. Промивання рани антисептиками.

E. Висічення країв рани.

ANSWER: E
Показаннями до первинної хірургічної обробки рани є:

A. Всі відповіді правильні.

B. Множинні рани від вогнепальної зброї.

C. Множинні колоті рани без пошкодження внутрішніх органів.

D. Наявність ознак розвитку інфекції в рані.

E. Люба випадкова рана впродовж до 48 - 72 годин з моменту нанесення.

ANSWER: E
Вкажіть на основну умову, необхідну для загоєння рани первинним натягом?

A. Задовільний загальний стан хворого.

B. Відсутність в рані змертвілих тканин

C. Відсутність гематом і сторонніх тканин в рані

D. Щільне прилягання країв рани

E. Відсутність в рані інфекції.

ANSWER: E
Визначальний фактор, який впливає на загоєння рани:

A. Стать хворого

B. Маса тіла хворого

C. Стан імунного захисту організму.

D. Вік хворого.

E. Стан кровопостачання в зоні поранення.

ANSWER: E
Як називається третя зона ушкодження при вогнепальному пораненні:

A. Зона травматичного парабіозу

B. Зона прямого травматичного некрозу.

C. Зона грануляцій.

D. Раневий канал.

E. Зона молекулярного струсу.

ANSWER: E
Яка рана є потенційно загрозливою для виникнення анаеробної інфекції:

A. Вогнепальна

B. Колота

C. Рвана.

D. Різана.

E. Рублена

ANSWER: A
Згідно класифікації фаз перебігу раневого процесу за М.Кузіним розрізняють фази:

A. Судинних змін, регенерації, грануляції.

B. Гідратації, альтерації, епітелізації.

C. Запалення, ексудації, регенерації.

D. Запалення, очищення рани, епітелізації

E. Запалення, регенерації, утворення рубця

ANSWER: E
При якій рані найбільше ушкоджуються навколишні тканини.

A. Колотій

B. Рубаній

C. Вогнепальній.

D. Різаній

E. Укушеній

ANSWER: C
При якому виді рани найменше ушкоджуються навколишні тканини.

A. Колотій.

B. Рубаній

C. Вогнепальній.

D. Різаній

E. Укушеній

ANSWER: D
Критичний рівень мікробного забруднення рани:

A. 108 бактерій в 1 грамі

B. 105 бактерій в 1 грамі

C. 103 бактерій в 1 грамі

D. 107 бактерій в 2 грамах

E. 106 бактерій в 1 грамі

ANSWER: B
Як називається перша фаза перебігу раневого процесу за М Кузіним?

A. Епітелізації

B. Регенерації

C. Дегідратації

D. Запалення

E. Гідратації

ANSWER: D
Як називається третя фаза перебігу раневого процесу за М.Кузіним?

A. Регенерації і грануляції.

B. Судинних змін і очищення рани.

C. Дегідратації і епітелізації.

D. Гідратації та альтерації.

E. Реорганізації рубця і епітелізації.

ANSWER: E
Сказ передається через:

A. Колоті рани

B. Отруєні рани

C. Укушені рани

D. Різані рани.

E. Розчавлені рани

ANSWER: C
Як називається друга фаза перебігу раневого процесу за М. Кузіним?

A. Запалення, ексудації і регенерації.

B. Реорганізації рубця і епітелізації.

C. Регенерації, утворення і дозрівання грануляційної тканини

D. Судинних змін і очищення рани

E. Запалення і альтерації.

ANSWER: C
Які види кінцевої зупинки кровотеч відносять до механічних?

A. Всі відповіді вірні.

B. Судинний шов.

C. Накладання затискача на кровоточиву судину.

D. Діатермокоагуляція.

E. Накладання джгута.

ANSWER: B
При вторинній артеріальній кровотечі в гнійній рані найбільш часто застосовують:

A. Всі перераховані методи.

B. Перев?язку судини на протязі.

C. Діатермоноагуляцію.

D. Перев’язування кровоточивої судини в рані.

E. Тампонаду рани.

ANSWER: B
При травмі якого органу черевної порожнин можлива реінфузія крові:

A. Жовчний міхур.

B. Товста кишка.

C. Тонка кишка.

D. Селезінка.

E. Шлунок.

ANSWER: D
Що являється причиною ранніх вторинних кровотеч?

A. Арозія судин, виштовхування тромбу, зісковзування лігатури.

B. Нагноєння рани, арозія судин, підвищений АТ.

C. Нагноєння рани, підвищений АТ, зісковзування лігатури.

D. Виштовхування тромбу, зісковзування лігатури, підвищений АТ.

E. Нагноєння рани, виштовхування тромбу, зісковзування лігатури.

ANSWER: D
Виділення пінистої алої крові через рот свідчить про:

A. Всі відповіді вірні.

B. Кровотечу із шлунка.

C. Кровотечу з стравоходу.

D. Легеневу кровотечу.

E. Кровотечу з ротової порожнини.

ANSWER: D
Яке ускладнення можливе при пошкодженні крупних вен шиї та грудної клітки?

A. Всі відповіді вірні.

B. Повітряна емболія судин головного мозку.

C. Тромбемболія судин головного мозку

D. Повітряна емболія.

E. Тромбемболія.

ANSWER: D
Біологічним методом зупинки кровотечі є:

A. Всі вище перераховані методи.

B. Внутрішньом’язеве введення вікасолу.

C. Внутрішньовенне введення амінокапронової кислоти.

D. Введення адреналіну.

E. Тампонада рани пасмом чепця або м’язом.

ANSWER: E
Для якої локалізації кровотечі характерна блювота “кавовою гущею”?

A. Пряма кишка.

B. Товста кишка.

C. Шлунок.

D. Трахея.

E. Легені.

ANSWER: C
В які терміни виникають ранні вторинні кровотечі?

A. В перші 3 доби після пошкодження.

B. В перші 1-2 доби після пошкодження.

C. В першу добу після пошкодження.

D. В перші години після пошкодження.

E. В перші хвилини після пошкодження.

ANSWER: A
Який спосіб відноситься до кінцевого методу зупинки кровотеч?

A. Притиснення судини в рані пальцями.

B. Накладання джгута

C. Максимальне згинання кінцівки в суглобі

D. Накладання кровозупинного зажима.

E. Прошивання судин.

ANSWER: E
Який з перерахованих методів відноситься до кінцевої зупинки артеріальної кровотечі?

A. Застосування гемостатичної губки.

B. Застосування холоду.

C. Перев’язка судин на протязі.

D. Притиснення артерії на протязі

E. Накладання джгута.

ANSWER: C
Для якої локалізації джерела кровотечі характерна мелена?

A. Пряма кишка.

B. Сигмовидна кишка.

C. Нирки.

D. Шлунок.

E. Легені.

ANSWER: D
Кінцевий результат пульсуючої гематоми.

A. Нагноєння гематоми.

B. Розсмоктування гематоми.

C. Утворення аневризми.

D. Організація гематоми.

E. Звапнення гематоми.

ANSWER: C
Який з нижче перерахованих методів зупинки кровотечі є фізичним:

A. Електрокоагуляція.

B. Тампонування рани.

C. Накладання судинного шва.

D. Застосування гемостатичної губки.

E. Застосування фібринної плівки.

ANSWER: A
Який фактор згортання відсутній при гемофілії В?

A. Фактор Х.

B. Фактор ІХ.

C. Фактор VІІІ.

D. Фактор VІІ.

E. Фактор VІ.

ANSWER: B
Який фактор згортання відсутній при гемофілії А?

A. Фактор Х.

B. Фактор ІХ.

C. Фактор VІІІ.

D. Фактор VІІ.

E. Фактор VІ.

ANSWER: C
Найбільш відоме захворювання яке характеризується порушенням процесу згортання крові.

A. Пухлини.

B. Отруєння фосфором.

C. Сепсис.

D. Уремія.

E. Гемофілія.

ANSWER: E
Які кровотечі відносяться до скритих?

A. Кровотечі без клінічних ознак.

B. Утворення гематоми.

C. Кровотечі в порожнину суглобу.

D. Кровотечі в черевну порожнину.

E. Кровотечі в плевральну порожнину.

ANSWER: A
Яке захворювання не викликає діапедезних кровотеч?

A. Скарлатина.

B. Сепсис.

C. Пухлина.

D. Уремія.

E. Авітаміноз С.

ANSWER: C
Анатомічна класифікація кровотеч:

A. Артеріоло-венозна, капілярна, паренхіматозна кровотеча.

B. Артеріальна, венозна, капілярна, паренхіматозна кровотеча.

C. Артеріальна, венозна, паренхіматозна кровотеча

D. Артеріальна, венозна, капілярна кровотеча.

E. Артеріальна, венозна кровотеча.

ANSWER: B
Гематома, яка з’єднується з просвітом пошкодженої артерії, називається:

A. Сформована гематома.

B. Екстравазат-гематома.

C. Організована гематома.

D. Пульсуюча гематома.

E. Екстравазат.

ANSWER: D
Ендогенний шлях потрапляння інфекції в рану - це:

A. Іплантаційний шлях

B. Крапельний шлях

C. Повітряний шлях.

D. Інфузійний шлях.

E. Гематогенний шлях.

ANSWER: E
Хворий Н. оперований з приводу анаеробної газової гангрени. Особливості організації догляду за хворим?

A. Госпіталізація в окрему палату із індивідуальним інструментарієм, перев’язочним матеріалом і сестринським постом.

B. Госпіталізація в інфекційний стаціонар із ізоляцією в боксі.

C. Госпіталізація у відділення баротерапії.

D. Госпіталізація в гнійне хірургічне відділення.

E. Обов’язкове перебування в реанімаційному відділенні.

ANSWER: A
Що таке нозокоміальна інфекція ?

A. Інфекція, що виникла на догоспітальному етапі

B. Інфекція, що виникла за межами хірургічного стаціонару

C. Інфекція із первинним ураженням м’яких тканин.

D. Інфекція верхніх дихальних шляхів

E. Інфекція, що виникла в хірургічному стаціонарі.

ANSWER: E
З метою очищення рани від некротичних мас хірург застосував трипсин. Який це метод антисептики?

A. Хімічний.

B. Біологічний

C. Змішаний

D. Фізичний

E. Механічний

ANSWER: B
Який з перерахованих антисептиків має дезодоруючу дію?

A. 70 % етиловий спирт

B. 96 % етиловий спирт

C. Перманганат калію

D. Фурацилін

E. Діоксидин

ANSWER: C
Застосування ультразвукової кавітації рани це:

A. Біологічна антисептика

B. Змішана антисептика.

C. Хірургічна антисептика

D. Фізична антисептика

E. Механічна антисептика

ANSWER: D
Вторинна хірургічна обробка рани проводиться у випадку:

A. Асептичної рани

B. При наявності рани в якій вже розвинулась інфекція

C. Укушеної рани

D. Вогнепальної рани

E. Бактеріально забрудненої рани

ANSWER: B
Мета первинної хірургічної обробки рани:

A. Налагодити адекватне дренування рани

B. Перетворити бактеріально забруднену рану в асептичну

C. Зупинка кровотечі і висічення країв рани.

D. Добитись загоєння рани вторинним натягом

E. Накладання первинного шва на рану

ANSWER: B
Головне правило техніки безпеки медперсоналу хірургічних стаціонарів.

A. Всі маніпуляції при яких можливий контакт із кров’ю повинні виконувати в рукавичках.

B. Регулярне проходження медичних оглядів.

C. Щодення зміна халату, маски, шапочки.

D. Носіння спеціальної одежі.

E. Щоденний гігієнічний душ.

ANSWER: A
Стерилізацію ріжучих інструментів доцільно проводити:

A. Холодним хімічним способом з антисептиком

B. В параформаліновій камері

C. В сухожаровій шафі

D. В автоклаві

E. Кип’ятінням

ANSWER: A
Особливість збудників шпитальної інфекції.

A. Збудники не висіваються на звичайних живильних середовищах

B. Збудники є нехарактерними для основних гнійно-септичних захворювань

C. Збудники не відіграють важливу роль у її виникненні

D. Збудники надзвичайно стійкі до основних антисептиків і антибіотиків

E. Збудники надзвичайно чутливі до антисептиків

ANSWER: D
Стерилізація хірургічних інструментів здійснюється:

A. В біксі Шімельбуша

B. В сухожаровій шафі

C. В автоклаві

D. В кип’ятильнику

E. В стерилізаторі

ANSWER: B
Шпитальна інфекція виникає?

A. Як результат інфікування хворого під час перебування його в хірургічному стаціонарі

B. Як результат неправильно проведеної операції

C. Як результат діагностичних помилок

D. Як результат післяопераційних ускладнень

E. Як результат загальної хірургічної патології

ANSWER: A
У хворого оперованого з приводу гострого флегмонозного апендициту післяопераційний період ускладнився нагноєнням рани. Який найбільш ймовірний шлях попадання інфекції в рану ?

A. Ендогенний контактний

B. Імплантаційний

C. Лімфогенний

D. Гематогенний

E. Повітряно-крапельний

ANSWER: A
Як називається патологічний стан котрий прямо або опосередковано пов’язаний із діями лікаря?

A. Халатність

B. Злочин

C. Ятрогенія

D. Ускладнення

E. Лікарська помилка

ANSWER: C
Прямий метод контролю за стерильністю це:

A. Біологічний.

B. Фенолфталеїновий.

C. Бензидиновий.

D. Фізичний

E. Хімічний

ANSWER: A
Заводським методом стерилізації є:

A. Променева стерилізація

B. Стерилізація в сухожарових шафах

C. Стерилізація в параформаліновій камері

D. Стерилізація парою

E. Стерилізація в автоклаві

ANSWER: A
При тиску 2 атм. час стерилізації в автоклаві складає:

A. 1 год 30 хв.

B. 50 хв.

C. 30 хв.

D. 45 хв.

E. 1 год.

ANSWER: C
Застосування дренажа Редона це є:

A. Фракційне дренування

B. Сорбційне дренування

C. Проточно-промивне дренування

D. Пасивне дренування

E. Активне дренування

ANSWER: E
Хлорамін В відноситься до:

A. Кислот

B. Спиртів

C. Галоїдів

D. Окисників

E. Барвників

ANSWER: C
До групи альдегідів відносяться:

A. Протаргол

B. Формалін

C. Сулема

D. Борна кислота

E. Карболова кислота

ANSWER: B
Застосування бактерицидної лампи - це профілактика:

A. Повітряної інфекції

B. ВІЛ - інфекції

C. Імплантаційної інфекції

D. Контактної інфекції

E. Ендогенної інфекції

ANSWER: A
Фенолфталеїнова проба проводиться з метою:

A. Виявлення залишків антисептичних речовин

B. Перевірки якості дезинфекції

C. Перевірки якості стерилізації

D. Виявлення миючих засобів

E. Виявлення скритої крові

ANSWER: D
Абсолютно стерильні операційні необхідні в :

A. Шлунковій хірургії

B. Нейрохірургії

C. При трансплантації органів

D. Судинній хірургії

E. Ендокринній хірургії

ANSWER: C
Який шовний матеріал не має „фітільного” ефекту?

A. Атравматичний

B. Монофіламентний

C. Синтетичний

D. Кручений

E. Плетений

ANSWER: B
Який антисептик із наведених відноситься до галоїдів?

A. Діоксидін

B. Йодонат

C. KMnO4


D. Н2О2

E. Сулема

ANSWER: B
Який з наведених антисептиків відноситься до окисників?

A. Йод


B. KMnO4

C. Формалін

D. Сулема

E. Спирт


ANSWER: B
Хто запропонував класичний метод обробки операційного поля:

A. Шімельбуш

B. Бергман

C. Гросік - Філончиков

D. Пирогов

E. Земельвейс

ANSWER: C
Позитивна бензидинова проба свідчить про:

A. Недостатню стерилізаційну експозицію інструментів.

B. Неякісно проведену передстерилізаційну обробку інструментів

C. Неякісно проведену стерилізацію інструментів.

D. Недостатнє кип’ятіння інструментів

E. Неякісну дезинфекцію інструментів

ANSWER: B
Стерилізація шовного матеріалу це:

A. Всі відповіді правильні

B. Профілактика інплантаційної інфекції

C. Профілактика екзогенної інфекції

D. Профілактика контактної інфекції

E. Профілактика ендогенної інфекції

ANSWER: B
Біологічне очищення рани це є:

A. Очищення рани за допомогою мазей на гідрофільній основі

B. Очищення рани перекисом водню

C. Очищення рани за допомогою протеолітичних ферментів

D. Очищення рани за допомогою кюретки

E. Очищення рани за допомогою антисептиків

ANSWER: C
Комплекс профілактичних міроприємств направлених на попередження потраплянн інфекції в рану називається:

A. Автоклавуванням

B. Асептикою

C. Стерилізацією

D. Дезінфекцією

E. Антисептикою

ANSWER: B
Хто запропонував для стерилізації перев’язочного матеріалу бікс?

A. Шіммельбуш

B. Бергман

C. Лістер

D. Пирогов

E. Суботін

ANSWER: A
Первинна хірургічна обробка рани це:

A. Хімічна антисептика

B. Фізична антисептика

C. Біологічна антисептика

D. Асептика

E. Механічна антисептика

ANSWER: E
Дренування рани це:

A. Хімічна антисептика

B. Фізична антисептика

C. Біологічна антисептика

D. Всі відповіді правильні

E. Механічна антисептика

ANSWER: B
Хто є автором асептики?

A. Л.Пастер

B. Д.Лістер

C. М. Пирогов

D. І.Земельвейс

E. Е.Бергман

ANSWER: E
„Все, що стикається з раною повинно бути стерильним”,- це золоте правило...?

A. Хірургії

B. Гігієни

C. Асептики

D. Дезінфекції

E. Антисептики

ANSWER: C
Хто є автором антисептичного методу в хірургії?

A. Е.Бергман

B. Л.Пастер

C. Д.Лістер

D. М.Пирогов

E. І.Земельвейс

ANSWER: C
Фізична антисептика включає:

A. Розкриття гнійника

B. Вторинну хірургічну обробку рани

C. Дренування рани

D. Первинну хірургічну обробку рани

E. Туалет рани

ANSWER: C
До шовного матеріалу, що не розсмоктується відноситься:

A. Вірної відповіді немає

B. Поліпропілен

C. Вікріл

D. Дексон

E. Кетгут

ANSWER: B
За правилом Отенберга в реакцію аглютинації вступають:

A. аглютиноген донора з аглютинінами рецепієнта

B. аглютиніни донора з аглютинінами реціпієнта

C. аглютиніни донора з аглютинінами рецепієнта

D. система АВО донора із системою резус фактора рецепієнта

E. система резус фактора донора із системою АВО

ANSWER: A
Правило Отенберга розкриває суть:

A. Антигенної системи крові АВО

B. Антигенної системи резус-фактора

C. Феномену універсальності донора та універсальності рецепієнта

D. Спадковості груп крові

E. Реакції ізоаглютинації

ANSWER: C
Термін "ubi pus ibi incisio" відноситься до:

A. гнійної рани

B. асептичної рани

C. гнійного вогнища

D. вогнища некрозу

E. Пухлини

ANSWER: C
До якого методу тимчасової зупинки кровотеч відноситься застосування тромбіну?

A. Механічного;

B. Фізичного;

C. Хімічного;

D. Біологічного;

E. Змішаного.

ANSWER: D
Назвіть захворювання (патологічні стани), які прямо чи опосередковано пов’язані із діями лікаря:

A. Плановими.

B. Екстреними.

C. Ятрогенними.

D. Деонтологічними.

E. Хірургічними.

ANSWER: C
Абсолютними симптомами перелому кінцівки являються:

A. Біль, набряк;

B. Патологічна рухомість, крепітація уламків;

C. Порушення функції кінцівки, деформація кінцівки;

D. Біль, крепітація уламків

E. Патологічна рухомість, набряк

ANSWER: B
Який метод відноситься до механічної антисептики?

A. дренування рани;

B. застосування антибіотиків;

C. первинна хірургічна обробка рани;

D. ультразвукова кавітація рани;

E. застосування розчину пероксиду водню .

ANSWER: C
Які кровотечі відносяться до анатомічної класифікації

A. первинні, вторинні;

B. приховані внутрішні, приховані зовнішні;

C. артеріальні, венозні, капілярні, паренхіматозні;

D. ранні, пізні;

E. зовнішні, внутрішні.

ANSWER: C
На які основні групи поділяють всі способи зупинки кровотеч:

A. тимчасові, кінцеві;

B. фізичні, хімічні;

C. механічні, біологічні;

D. надійні, не надійні;

E. долікарські, лікарські.

ANSWER: A
?Яка клінічна форма бешихи є найважчою?

A. мігруюча

B. еритематозна

C. некротична

D. флегмонозна

E. бульозна

ANSWER: C
Що є показанням до хірургічного лікування фурункула:

A. значна локальна болючість.

B. абсцедування

C. формування стрижня

D. розвиток інфільтрату;

E. носогубна локалізація

ANSWER: B
Чим небезпечне пошкодження молочних ходів при хірургічному лікуванні лактаційного маститу:

A. переходом інтерстиціальної форми маститу в паренхіматозну

B. довготривалою лактореєю та формуванням молочних нориць

C. виникає різкий лактостаз, що призводить до виникнення пан маститу;

D. може припинитись лактація;

E. розповсюдженням інфекції на протокову систему;

ANSWER: B
Збудником бешихи є:

A. Стрептокок

B. Стафілокок

C. Диплокок

D. Асоціація кокової флори

E. Протей

ANSWER: A
Лімфангоїт це:

A. Поєднана патологія лімфатичних судин і вен.

B. Ускладнення лімфаденіту

C. Окрема нозологічна одиниця

D. Первинний патологічний процес

E. Вторинне запалення лімфатичних судин

ANSWER: E
Характерними ознаками хронічної специфічної інфекції є наступні, окрім:

A. своєрідність клініки і потреба в хірургічному лікуванні

B. тривалий хронічний перебіг

C. специфічні місцеві прояви

D. відсутність воріт для проникнення інфекції

E. специфічний збудник;

ANSWER: D
Гостре гнійне обмежене запалення клітковини є:

A. Абсцес

B. Гідраденіт

C. Флегмона;

D. Фурункул

E. Лімфаденіт

ANSWER: A
Який вид флегмони найважчий в клінічному перебігу?

A. Анаеробна неклостридіальна флегмона

B. Обширна міжм”язева флегмона;

C. Обширна епіфасціальна флегмона

D. Гнилісна флегмона середостіння.

E. Органна флегмона;

ANSWER: D
Карбункул найчастіше розвивається на

A. Поперековій ділянці

B. Спині;

C. Передній стінці живота

D. Сідничній ділянці;

E. Задній поверхні шиї;

ANSWER: E
Найбільш універсальним фізичним канцерогеном є:

A. Солярій.

B. Холодовий стрес

C. Ультрафіолетові промені

D. Гіпертермія;

E. Інфрачервоні промені;

ANSWER: C
Карциноми частіше метастазують:

A. Імплантаційно;

B. Імплантаційно;

C. Гематогенно;

D. Лікворогенно;

E. Лімфогенно;

ANSWER: E
Як місцево лікувати абсцес після його розкриття?

A. всі відповіді правильні.

B. призначити комплекс фізіотерапевтичних процедур;

C. лікувати як гнійну рану відповідно до фаз перебігу раневого процесу;

D. накласти на рану первинний шов

E. накласти на рану ранні вторинні шви;

ANSWER: C
Найбільш характерною місцевою ознакою бешихи є:

A. місцеве підвищення температури та сильний свербіж.

B. гіперемія із чіткими контурами, що нагадує „ язики полум’я”;

C. поява піхурів різноманітного калібру із серозним вмістом

D. різкий біль, що не знімається аналгетиками

E. набряк тканин, симптом лігатури

ANSWER: B
Принципи хірургічного лікування гнояка наступні, окрім:

A. некректомія

B. розкриття кишень та запливів;

C. дренування;

D. розкриття ;

E. первинна хірургічна обробка

ANSWER: E
Який відділ хребта уражається туберкульозним процесом найчастіше

A. Крижово-поперековий

B. Грудний;

C. Крижовий;

D. Шийний;

E. Поперековий;

ANSWER: B
Симптом „ластівчиного гнізда” це:

A. Термографічний симптом.

B. Рентгенологічний симптом

C. Фізикальний симптом;

D. Пальпаторний симптом;

E. Клінічний симптом;

ANSWER: B
Симптом „ластівчиного гнізда” позитивний при:

A. Туберкульозному артриті

B. Туберкульозному лімфаденіті

C. Туберкульозному кокситі;

D. Туберкульозному спондиліті

E. Туберкульозному гоніті

ANSWER: D
Найяскравіша і найтиповіша клініка гострої артеріальної недостатності виникає як результат:

A. Емболії лімфатичної протоки

B. Емболії артерії;

C. Атеросклерозу;

D. Тромбозу артерії;

E. Екстравазальної компресії артерії;

ANSWER: B
За допомогою якої функціональної проби перевіряють стан

A. Гаккенбруха.

B. Броді-Троянова-Тренделенбурга

C. Дельбе-Пертеса;

D. Пратта;

E. Шайніса;

ANSWER: A
В чому полягає суть операції Лінтона:

A. У підсиленні м’язевої помпи за рахунок фасціопластики.

B. У фенестрації апоневрозу в проекції перфорантних вен;

C. Субфасціальній перев’язці перфорантних вен;

D. В епіфасціальній перев’язці перфорантних вен;

E. Перевязка вени на протязі;

ANSWER: C
В чому полягає суть операції Коккета:

A. У фенестрації апоневрозу в проекції перфорантних вен;

B. У фенестрації апоневрозу в проекції перфорантних вен;

C. Субфасціальній перев’язці перфорантних вен;

D. В епіфасціальній перев’язці перфорантних вен;

E. Перевязка вени на протязі;

ANSWER: D
Трофічні виразки медіальної поверхні нижньої третини гомілки виникають в основному як результат:

A. Варікозної хвороби

B. Гострого тромбофлебіту

C. Лімфостазу;

D. Облітеруючого ендартеріїту

E. Облітеруючого атеросклерозу

ANSWER: A
Мета невідкладного оперативного втручання при гострому висхідному тромбофлебіті в басейні великої підшкірної вени:

A. Профілактика лімфостазу.

B. Профілактика тромбоемболії легеневої артерії;

C. Профілактика розвитку трофічних виразок;

D. Профілактика ілеофеморального тромбозу;

E. Ліквідація тромбофлебіту;

ANSWER: B
Гострий масивний іліофеморальний тромбоз є причиною розвитку:

A. Сухої гангрени

B. Післятромбофлебітичного синдрому;

C. Набряку та індурації шкіри

D. Неспроможності клапанів перфорантних вен;

E. Лімфостазу;

ANSWER: B
Емболія сегментарних гілок легеневої артерії ускладнюється

A. Інфаркт-пневмонією

B. Пневмонією;

C. Гангреною;

D. Абсцесом;

E. Плевритом;

ANSWER: A
Вологий некроз це різновид

A. Парабіозу.

B. Колікваційного некрозу

C. Дистрофії;

D. Ішемічного некрозу

E. Коагуляційного некрозу

ANSWER: B
Відмороження це:

A. Вторинний некроз

B. Дистрофія;

C. Прямий некроз;

D. Парабіоз;

E. Непрямий некроз;

ANSWER: C
Інфаркт міокарда це:

A. Дистрофія.

B. Парабіоз;

C. Непрямий некроз

D. Коагуляцій ний некроз;

E. Колікваційний некроз;

ANSWER: C
При туберкульозному спондиліті первинне вогнище виникає в:

A. Субхондральній кістковій пластинці.

B. Хрящевій пограничній зоні;

C. Компактній частині хребця

D. В губчастій частині хребця

E. Міжхребцевому диску;

ANSWER: D
Чим закінчується резекція суглобу і некректомія проведена з приводу туберкульозу:

A. Артрорізом

B. Контрактурою;

C. Анкілозом;

D. Артрозом;

E. Артрозом;

ANSWER: C
Хід пункційного каналу при пункції натічного абсцесу повинен бути:

A. Проникаючим

B. Тангенціальним;

C. Зигзагоподібним;

D. Дотичним;

E. Прямим;

ANSWER: C
При пункції натічного абсцесу виявляють:

A. Комбіновану інфекцію

B. Змішану інфекцію

C. Моноінфекцію;

D. Суперінфекцію;

E. Поліінфекцію;

ANSWER: C
При якій формі туберкульозу кісток і суглобів можливе приєднання неспецифічної гнійної інфекції:

A. При артритичній

B. При норицевій

C. При утворенні напливних абсцесів

D. При післяартритичній

E. При передартритичній

ANSWER: B
Decubitus це:

A. Опік.


B. Пролежень;

C. Нориця;

D. Виразка;

E. Рана;


ANSWER: B
Як по автору називається метастаз раку шлунка в надключичні лімфатичні вузли:

A. Зудека;

B. Зудека;

C. Вірхова;

D. Шніцлера;

E. Крукенберга;

ANSWER: C
До вродженої патології судин нижніх кінцівок відноситься синдром:

A. Іценко-Кушінга

B. Вірхова;

C. Пакс-Вебера-Рубашова

D. Леріша;

E. Леріша;

ANSWER: C
Слоновість це патологія:

A. Лімфатичних судин

B. Шкіри;

C. Вен;


D. Артерій;

E. Підшкірної клітковини

ANSWER: A
Причиною емболії великого кола кровообігу є:

A. Слоновість.

B. Посттромбофлебітичний синдром

C. Ілеофеморальний тромбоз;

D. Варикозна хвороба

E. Постінфарктна аневризма з миготливою аритмією;

ANSWER: E
Який метод доопераційної діагностики раку щитоподібної залози найбільш інформативний:

A. Комп’ютерна томографія

B. УЗД;

C. Тонкоголкова пункційна біопсія з цитологічним дослідженням;

D. Непряма лімфографія;

E. Пряма лімфографія;

ANSWER: C
Як називається пальпація живота за Образцовим-Стражеско:

A. Методична, ковзна, поверхнева

B. Послідовна, поверхнева, ковзна

C. Методична, поверхнева, ковзна

D. Методична, глибока, ковзна;

E. Послідовна, поверхнева, орієнтовна;

ANSWER: D
Інфаркт це як правило результат

A. Сповільнення току крові

B. Дистрофії;

C. Екстравазальної компресії;

D. Оклюзії;

E. Спазму;

ANSWER: D
Для якої патології молочної залози характерним є втягнутий сосок:

A. Кістозної мастопатії

B. Фіброзної мастопатії

C. Раку молочної залози;

D. Ювенільного маститу;

E. Лактаційного маститу;

ANSWER: C
При якій нориці методом вибору є консервативне лікування:

A. Губовидній.

B. Трубчастій;

C. Кишковій;

D. Внутрішній;

E. Штучній;

ANSWER: B
Після ампутації з приводу вологої гангрени:

A. Накладають провізорний шов.

B. Рану культі залишають відкритою;

C. Накладають ранній вторинний шов;

D. Накладають вторинний шов;

E. Накладають первинний шов;

ANSWER: A
Фібринолізин це:

A. Антиоксидант.

B. Тромболітик;

C. Антикоагулянт непрямої дії;

D. Антикоагулянт прямої дії;

E. Дезагрегант;

ANSWER: B
З допомогою якого пристрою найчастіше здійснюють непряму емболектомію:

A. Зонда Фолєя.

B. Зонда Фогарті;

C. Апарату пульсуючого струменю

D. Лазерної установки;

E. Ультразвукового катетера;

ANSWER: B
Найбільш раціональний метод лікування синдрому Леріша:

A. Тромболітична та антикоагулянт на терапія

B. Аортостегнове шунтування;

C. Видалення атеросклеротичних бляшок;

D. Інтімтромбектомія;

E. Тромболітична терапія;

ANSWER: B
Яка патологія артерій вимагає оперативного втручання в екстреному порядку:

A. Артеріовенозна аневризма

B. Емболія магістральної артерії;

C. Синдром патологічної звивистості сонної артерії

D. Аневризма здухвинної артерії

E. Синдром Леріша

ANSWER: B
Симптом переміжної кульгавості характерний для:

A. Післятромбофлебітичного синдрому;.

B. Хронічної артеріальної недостатності;

C. Хронічної лімфо-венозної недостатності;

D. Гострої венозної недостатності;

E. Гострої артеріальної недостатності;

ANSWER: B
Існують наступні шляхи поширення злоякісних пухлин, окрім:

A. Імплантаційне метастазування.

B. Парадоксальне метастазування;

C. Гематогенне метастазування;

D. Лімфогенне местазування;

E. Пряма інвазія (проростання в оточуючі тканини);

ANSWER: B
Хрестоматійний приклад дії фізичних канцерогенів є наступні, окрім:

A. Рак шлунка в результаті хронічної гіпотермії

B. Рак щитоподібної залози після променевої терапії ділянки шиї;

C. Папілярний рак щитовидної залози (аварія на ЧАЕС);

D. Рак легень у шахтарів уранових родовищ;

E. Плоско клітинна карцинома шкіри (УФО);

ANSWER: A
Який метод лікування злоякісних пухлин дає можливість впливати на ділянки віддаленого метастазування?

A. Гормональний.

B. Хіміотерапевтичний;

C. Рентгенологічний;

D. Променевий;

E. Хірургічний;

ANSWER: B
При T2N1M0 можлива

A. Пластична операція

B. Радикальна операція

C. Діагностична операція

D. Паліативна операція;

E. Симптоматична операція;

ANSWER: B
Хворому з приводу раку гортані T4N2M0 виконали трахеостомію. Як називається така операція

A. Пластична

B. Радикальна

C. Реконструктивна

D. Симптоматична;

E. Паліативна;

ANSWER: D
Символ М1 класифікація TNM як правило свідчить про:

A. Операбельність раку.

B. Можливість радикального комбінованого лікування раку;

C. Неоперабельність раку;

D. Можливість радикального хірургічного лікування раку;

E. Можливість радикального лікування раку;

ANSWER: C
Променева терапія як самостійний радикальний метод використовується для лікування раку:

A. Яйників;

B. Яйників;

C. Щитоподібної залози

D. Нижньої губи;

E. Шлунка;

ANSWER: D
Як називається метод лікування злоякісних пухлин коли поряд із хірургічним методом застосовуються хіміопрепарати?

A. Специфічний онкологічний;

B. Хірургічний, хіміотерапевтичний;

C. Поєднаний;

D. Комбінований;

E. Комплексний;

ANSWER: D
Що є показанням для видалення доброякісної пухлини:

A. Правильної відповіді немає.

B. Проростання пухлини в сусідні органи

C. Механічне здавлення пухлиною навколишніх структур

D. Наявність віддалених метастазів

E. Наявність регіонарних метастазів;

ANSWER: C
Класичний комплексний метод лікування злоякісних пухлин це:

A. Хірургічний, терапевтичний, рентгенологічний

B. Хірургічний, радикальний, паліативний

C. Хірургічний, симптоматичний, паліативний

D. Хірургічний, гормональний, імунологічний

E. Хірургічний, променевий, хіміотерапевтичний

ANSWER: E
Що не належить до класичних методів лікування онкохворих:

A. Кріодеструкція пухлини

B. Антибактеріальна терапія

C. Гормональна імунотерапія

D. Хіміотерапія;

E. Хірургічний метод;

ANSWER: B
Що є визначальним для діагностики фази розвитку кістково-суглобового туберкульозу:

A. Термографія.

B. Рентгенологічне дослідження

C. Мікробіологічне дослідження

D. УЗД;

E. Клінічна картина;

ANSWER: B
Де лікуються хворі на кістково-суглобовий туберкульоз?

A. У гнійно-септичних відділеннях.

B. В протитуберкульозних диспансерах

C. В ортопедичних стаціонарах

D. В травматологічних стаціонарах

E. В хірургічних стаціонарах;

ANSWER: B
В чому полягає особливість пункції туберкульозного холодного абсцесу:

A. З метою запобігання інфікування та утворення нориці, при пункції треба змістити шкіру так, щоб пункцій ний канал не був прямим.

B. Пункцію слід проводити за межами судинно-нервового пучка

C. Пункцію слід проводити за межами судинно-нервового пучка

D. Для пункції використовують троакар для видалення казеозних мас

E. Треба використовувати голку із великим діаметром

ANSWER: A
В чому полягає суть симптому Александрова при туберкульозному кокситі?

A. Деформація кульшового суглоба і атрофія м’язів.

B. Порушення функції кульшового суглобу;

C. Потовщення шкірно-підшкірної складки на стороні ураження;

D. Деформація кульшового суглобу;

E. Атрофія м’язів стегна на стороні ураження;

ANSWER: C
Як називається ІІІ фаза кістково-суглобового туберкульозу за П.Г.Корнєвим?

A. Ексудативно-фунгозна

B. Артритична;

C. Передартритична;

D. Кісткова;

E. Післяартритична;

ANSWER: E
Як називається ІІ фаза кістково-суглобового туберкульозу за П.Г.Корнєвим?

A. Післяартритична.

B. Синовіальна;

C. Артритична;

D. Фунгозна;

E. Кісткова;

ANSWER: C
Як називається І фаза кістково-суглобового туберкульозу за П.Г.Корнєвим?

A. Артритична.

B. Кісткова;

C. Передартритична;

D. Синовіально-ексудативна

E. Фунгонозна;

ANSWER: C
Туберкульозний артрит це:

A. Рецидивуючий первинно-хронічний процес.

B. Первинно-гострий процес

C. Вторинне захворювання;

D. первинно-хронічне захворювання;

E. Первинне захворювання

ANSWER: C
Для якої форми туберкульозу суглоба характерна „біла пухлина”?

A. Правильної відповіді немає

B. Кісткової форми

C. Фунгозної форми

D. Ексудативної форми;

E. Синовіальної форми;

ANSWER: C
Який суглоб найчастіше уражається туберкульозом

A. Плечовий;

B. Плечовий;

C. Кульшовий;

D. Ліктьовий;

E. Гомілковоступневий;

ANSWER: C
Як називається некроз туберкульозних бугорків?

A. Гнійний;

B. Гнійний;

C. Казеозний;

D. Неспецифічний;

E. Специфічний;

ANSWER: C
До хірургічного туберкульозу відносяться наступні локалізації, окрім:

A. Дисемінований туберкульоз легень.

B. Туберкульоз очеревини, плеври;

C. Туберкульоз, плеври;

D. Туберкульоз лімфатичних вузлів;

E. Кістково-суглобовий;

ANSWER: A
Кістково-суглобовий туберкульоз це:

A. Гостра специфічна інфекція

B. Хронічна специфічна інфекція;

C. Гостра кістково-суглобова інфекція

D. Гостра кістково-суглобова інфекція

E. Хронічна неспецифічна інфекція;

ANSWER: B
Яка форма бешихи є найбільш небезпечною:

A. Некротична;

B. Флегмонозна;

C. Бульозна;

D. Еритематозно-бульозна;

E. Еритематозна;

ANSWER: A
Працівник м’ясокомбінату звернувся із скаргами на біль, потовщення першого пальця правої кисті. Палець синього кольору, тканини інфільтровані, болючі. В анамнезі мікротравма.

A. Лімфаденіт.

B. Еризипелоїд;

C. Бешиха;

D. Пандактиліт;

E. Панарицій;

ANSWER: B
Який шлях метастазування злоякісних пухлин є неможливим?

A. Міжорганний контактний

B. Лімфогенний;

C. Контактний між хворим і здоровим;

D. Імплантаційний;

E. Гематогенний;

ANSWER: C
Яка із перерахованих ознак не притаманна злоякісній пухлині:

A. Інфікований ріст.

B. Часті рецидиви;

C. Наявність капсули;

D. Местазування;

E. Атипізм;

ANSWER: C
Рак розвивається із :

A. Кровоносних судин.

B. Лімфатичних судин та вузлів;

C. Залозистого або покривного епітелію

D. Ембріональної тканини;

E. Незрілої сполучної тканини

ANSWER: C
Запідозрено гострий гематогенний остеомієліт. Метод ранньої діагностики:

A. Реовазографія з доплерографією.

B. Пункція кістки з доплерографією;

C. УЗД;


D. Термографія;

E. Рентгенографія;

ANSWER: B
Чим зумовлена специфіка онкологічної деонтології:

A. Важністю онкопатології, можливою інвалідизацією та летальністю, уявою про невиліковність.

B. Тип що онкологія є самостійною наукою

C. Застосуванням в процесі лікування онкопатології променевих методів лікування;

D. Специфікою методів лікування онкохворих;

E. Характером патології;

ANSWER: A
Тактика хірурга при фурункулі в стадії абсцедування

A. Адекватна антибактеріальна терапія

B. Адекватна антибактеріальна терапія

C. Розкриття та дренування фурункула

D. УВЧ терапія

E. Видалення гнійного стрижня;

ANSWER: C
Що є вирішальним для загоєння молочної нориці при гострому гнійному лактаційному маститі:

A. Кюретаж нориці.

B. Припинення лактації

C. Висічення нориці;

D. Адекватне хірургічне лікування маститу;

E. Годування дитини грудьми;

ANSWER: B
При якій формі гострого лактаційного маститу показана ампутація молочної залози?

A. Гангренозному панмаститі.

B. Гангренозній;

C. При наявності множинних маститів

D. Флегмонозній;

E. Апостематозній;

ANSWER: A
Який вид лімфангіту зустрічається найчастіше?

A. Стобуровий.

B. Сітчастий;

C. Вогнищевий;

D. Нисхідний;

E. Висхідний;

ANSWER: A
Який метод знеболення показаний при підшкірному панариції кісткової фаланги ІІ пальця:

A. Місцева анестезія хлоретилом

B. Провідникова анестезія за Оберстом-Лукашевичем

C. Провідникова анестезія за Брауном-Усольцевою

D. Провідникова анестезія за Брауном

E. Місцева анестезія за Вишневським

ANSWER: B
Патологічна рухомість частини грудної стінки характерна для:

A. Пневмотораксу закритого.

B. Вікончатого перелому ребер;

C. Пневмотораксу відкритого

D. Множинного перелому ребер

E. Пневмотораксу клапанного;

ANSWER: B
Який із методів діагностики найбільш інформативний при закритій черепномозковій травмі:

A. Пневмоенцефалографія.

B. Люмбальна пункція;

C. Електроенцефалографія;

D. Сонографія;

E. Комп’ютерна томографія

ANSWER: E
Накопичення крові в плевральній порожнині до рівня середини лопатки:

A. Костодіафрагмальний.

B. Малий

C. Середній;

D. Великий;

E. Тотальний;

ANSWER: C
Симптом „світлого проміжку” характерний для?

A. Всіх вище перерахованих захворювань

B. Ішемії головного мозку

C. Запалення головного мозку

D. Здавлення головного мозку

E. Струсу головного мозку;

ANSWER: D
Позитивна "проба з краплею" свідчить про

A. Продовження кровотечі із оболонок мозку

B. Зупинку кровотечі із оболонок мозку

C. Кровотечу із тканин голови

D. Закриту черепно-мозкову травму

E. Відкриту черепну-мозкову травму

ANSWER: E
У хворого із травмою грудної клітки пальпаторно визначається симптом крепітації, про що це свідчить:

A. Клапанний пневмоторакс

B. Відкритий пневмоторакс

C. Гемоторакс;

D. Підшкірну емфізему;

E. Гематому;

ANSWER: D
При напруженому пневмотораксі виникають всі вище перераховані симптоми окрім

A. Зміщення трахеї в бік пневмотораксу.

B. Ціаноз;

C. Відсутність дихальних шумів з одного боку;

D. Задишка;

E. Біль в грудній клітці;

ANSWER: A
Яка абсолютна клінічна ознака вивиху правого плечового суглобу

A. Набряк

B. Пружиняча фіксація

C. Деформація

D. Патологічна рухомість;

E. Крепітація;

ANSWER: B
Зникнення печінкової тупості при гострих болях в животі свідчить про:

A. Всі відповіді правильні

B. Початок гострого апендициту

C. Варіант норми

D. Скупчення рідини в черевній порожнині;

E. Наявність вільного газу в черевній порожнині

ANSWER: E
Обстеження хворого починають із:

A. Всі відповіді правильні

B. Поверхневої пальпації

C. Аускультації;

D. Огляду;

E. Глибокої пальпації;

ANSWER: D
Хворий лікується з приводу облітеруючого атеросклерозу судин нижніх кінцівок. Який неінвазивний метод обстеження в даному випадку є самим інформативним:

A. Доплерографія.

B. Капіляроскопія;

C. Дермографія;

D. Термографія;

E. Реовазографія;

ANSWER: A
Для якого захворювання щитовидної залози характерна осиплість голосу?

A. Гострий тиреоїдин

B. Рак щитоподібної залози

C. Зоб Хашімото;

D. Вузловий зоб;

E. Дифузний токсичний зоб;

ANSWER: B
Як називається виділення крові з сечею?

A. Дизурія.

B. Уробілінурія;

C. Гематурія;

D. Уретрорагія;

E. Хілурія;

ANSWER: C
Хворий поступив з підозрою на перелом правої плечової кістки. Яка абсолютна клінічна ознака найбільш характерна для даної патології?

A. Пружиняча фіксація

B. Крепітація;

C. Різкий біль і вкорочення;

D. Деформація;

E. Відсутність функції;

ANSWER: B
У хворого діагностовано перфоративну виразку шлунка. Який синдром виникне у хворого?

A. Тромбоемболічний.

B. Геморагічний;

C. Перитоніту;

D. Поліорганної недостатності

E. Інтоксикаційний;

ANSWER: C
Чи потрібно визначити симптом крепітації кісткових уламків при діагностованому переломі?

A. Обов’язково визначається в кожному випадку

B. Визначити недоцільно і небезпечно

C. Залежить від виду перелому

D. Залежить від стану хворого

E. Залежить від локалізації перелому

ANSWER: B
Позитивний симптом кашльового поштовху свідчить:

A. Про наявність в грижі сальника

B. Про наявність в грижі кишківника

C. Що грижа вправима

D. Що грижа вроджена

E. Що грижа защемлена

ANSWER: C
Яка проба дає можливість визначити стан внутрішньо плевральної кровотечі. Продовжується чи зупинилась.

A. Штанге.

B. Собразе;

C. Броді;

D. З краплею

E. Грегуара

ANSWER: E
Тріада Базедова це:

A. Втрата ваги, тремор, екзофтальм

B. Тремор, збудливість, пітливість

C. Тахікардія, тремор, екзофтальм

D. Зоб, тремор, тахікардія;

E. Зоб, тахікардія, екзофтальм

ANSWER: E
Наявність симптомів флюктуації при запальних процесах свідчить про:

A. Абортивний запальний процес

B. Формування біогенної капсули

C. Скупчення гною

D. Наявність інфільтрату;

E. Стихання запального процесу;

ANSWER: C
З якого відділу кишківника починають глибоку пальпацію черевної порожнини?

A. Прямої кишки.

B. Сліпої кишки;

C. Сигмовидної кишки;

D. Нисхідного відділу попереково-ободової кишки;

E. Висхідного відділу попереково-ободової кишки;

ANSWER: C
У хворої М., 62 років при клінічному обстеженні запідозрено наявність обтуруючої пухлини нисхідного відділу товстої кишки. Який метод інструментального обстеження показаний в даному випадку?

A. Лапароцентез і біопсія

B. Фіброколоноскопія

C. Лапароскопія

D. УЗД;

E. Рентгенографія живота

ANSWER: B
В двох проекціях проводиться

A. Рентгенографія

B. Езофагодуоденоскопія

C. Колоноскопія

D. Термографія;

E. УЗД


ANSWER: A
По методу Образцова-Стражеско проводиться:

A. Всі відповіді правильні

B. Пальпація;

C. Перкусія;

D. Аускультація;

E. Огляд


ANSWER: B
Хворий С., 32 років поступив на оперативне лікування з приводу правобічної пахової кили. Які дані об’єктивного обстеження хворого дозволяють ствердити що грижа вправима?

A. Всі відповіді правильні

B. Грижа не опускається в калитку

C. Відсутність випинання

D. Позитивний симптом кашльового поштовху

E. Відсутність болевого синдрому

ANSWER: D
Симптом „мокрої подушки” характерний для:

A. Абсцесу легень

B. Ахалазії стравоходу

C. Дивертикула стравоходу

D. Виразкової хвороби

E. Пілоростенозу;

ANSWER: B
Який із наведених симптомів при огляді свідчить про те, що пухлина передньої поверхні шиї є зобом:

A. Пухлина зміщується при ковтанні

B. Пухлиноподібний утвір у формі „метелика”;

C. Поява розширених і застійних яремних вен;

D. Пухлиноподібний утвір зміщується за грудину

E. Пухлиноподібний утвір локалізується в проекції долі щитоподібної залози;

ANSWER: A
Вкажіть правильну послідовність обстеження хірургічного хворого:

A. Огляд, вимірювання, пальпація, перкусія, аускультація.

B. Пальпація, огляд, перкусія, аускультація, вимірювання

C. Вимірювання, огляд, пальпація, перкусія, аускультація

D. Пальпація, перкусія, огляд, аускультація, вимірювання;

E. Огляд, пальпація, перкусія, аускультація, вимірювання;

ANSWER: E
Симптом „лимонної шкірки” характерний для:

A. Фіброзної мастопатії.

B. Фіброаденоми молочної залози

C. Субареолярного маститу;

D. Раку молочної залози;

E. Інтрамамарного маститу;

ANSWER: D
Синдром Леріша це ураження:

A. Стегнових артерій

B. Периферійних артерій;

C. Біфуркації аорти і її гілок

D. Інфраренального відділу черевної аорти

E. Супраренального відділу черевної аорти;

ANSWER: C
Правобічна геміколектомія при раку сліпої кишки це:

A. Антибластична операція

B. Радикальна операція

C. Операція відчаю

D. Паліативна операція

E. Симптоматична операція

ANSWER: B
Яких хворих об’єднує ІІІ клінічна група

A. Хворих яким зроблена радикальна операція з приводу раку і які є здоровими

B. Хворих із символами раку Т3N3

C. Хворих із символом раку N3

D. Хворих із символом раку Т3

E. Хворих із ІІІ стадією раку

ANSWER: A
До доброякісних пухлин не належать

A. Меланома

B. Фіброліпома

C. Остеома;

D. Лейоміома

E. Ліпома

ANSWER: A
Як називається доброякісна пухлина із хряща

A. Остеоїд

B. Остеома

C. Склерома

D. Хондрома

E. Фіброма

ANSWER: D
Що таке антибластика в хірургії раку?

A. Спосіб оперування направлений на попередження попадання пухлинних елементів в рану

B. Спосіб зонального та футлярного оперування раку;

C. Спосіб зонального оперування рани;

D. Спосіб футлярного оперування раку;

E. Спосіб оперування направлений на зменшення розсіювання пухлинних елементів в рані і знищення цих елементів які попали в рану;

ANSWER: E
Як називається доброякісна пухлина кровоносних судин

A. Лімфоангіосаркома

B. Гемангіома

C. Лімфангіома

D. Базеліома

E. Лімфома

ANSWER: B
Як називається доброякісна пухлина із гладкого м’яза

A. Міосаркома

B. Рабдоміома

C. Лейоміома

D. Фіброма

E. Фіброміома;

ANSWER: C
Як називається доброякісна пухлина із поперечносмугастого м’яза:

A. Міосаркома

B. Рабдоміома

C. Лейоміома

D. Фіброма

E. Фіброміома

ANSWER: B
Що таке абластика в хірургії злоякісних пухлин?

A. Комплекс радіологічних, хіміотерапевтичних та гормональних методик в лікуванні злоякісних пухлин

B. Комплекс міроприємств направлених на знищення пухлинних (бластних) елементів в рані;

C. Спосіб оперування направлений на боротьбу із пухлинними (бластними) елементами в рані

D. Спосіб оперування направлений на попередження попадання пухлинних (бластних);

E. Спосіб оперування при якому видаляють всі пухлинні (бластні) елементи в межах здорових тканини;

ANSWER: E
Чим досягається абластичність хірургічних втручань в онкології?

A. Застосуванням ультразвукового скальпеля

B. Застосування діатермії

C. Дотриманням принципів зональності і футлярності оперування

D. Застосування аргонового скальпеля

E. Скрупульозною технікою оперування

ANSWER: C
Кінцевим методом діагностики пухлини є:

A. Патогістологічне дослідження біопсійного матеріалу

B. Цитологія мазка відбитка

C. Цитологія пунктату;

D. УЗД;

E. Ендоскопія;

ANSWER: A
Що означає символ М0?

A. Віддалені метастази визначаються тільки з допомогою комп’ютерної томографії

B. Віддалені метастази визначаються тільки УЗД

C. Маса пухлини не відома, метастази в лімфатичні вузли не визначаються;

D. Віддалені метастази визначаються тільки з допомогою лімфографії

E. Віддалені метастази не визначаються;

ANSWER: E
Що означає символ М

A. Наявність гістологічно підтвердженого метастазу в регіонарні лімфатичні вузли.

B. Наявність віддалених лімфо- або гематогенних метастазів

C. Ступінь інвазії пухлини в сусідні органи

D. Величину і характер метастазів у лімфатичні вузли

E. Величину первинної пухлини

ANSWER: B
Що означає символ Nо:

A. Лімфатичні вузли не збільшуються

B. Лімфатичні вузли визначаються тільки за допомогою УЗД

C. Лімфатичні вузли не визначаються

D. Метастазів у видимі лімфатичні вузли немає

E. Метастазів в лімфатичні вузли немає;

ANSWER: C
Що є визначальним у дослідженні лімфатичних вузлів при підозрі на їх метастичне ураження:

A. Лімфографія (пряма і непряма).

B. Термографія

C. Біопсія;

D. УЗД дослідження

E. Пальпація;

ANSWER: C
Що є основною ознакою злоякісної пухлини

A. Метастазування.

B. Болевий синдром

C. Блокада лімфовідтоку

D. Швидкий ріст;

E. Компресія на сусідні органи;

ANSWER: A
Лімфогенне метастазування найбільш характерне для:

A. Остеосаркоми

B. Аденокарциноми;

C. Аденоми

D. Тератоми

E. Саркоми

ANSWER: B
Гематогенне метастазування найбільш характерне для:

A. Аденоми

B. Тератоми;

C. Саркоми;

D. Лімфоми;

E. Карциноми;

ANSWER: C
Яке твердження щодо фаз процесу метастазування злоякісних пухлин є хибним:

A. Розмноження і ріст метастатичних ракових елементів.

B. Фіксація ракових клітин в лімфатичних вузлах або органах;

C. Емболія легеневої, сонної або ниркової артерій;

D. Міграція з током крові або лімфи (безперервний ріст);

E. Відрив ракових пухлин від основної пухлини і проникнення їх в лімфатичні або кровоносні судини;

ANSWER: C
Діагноз Тis виставляється на основі (TNM-класифікація):

A. Клінічних даних

B. Комп’ютерної томографії

C. Гістологічного дослідження

D. УЗД обстеження

E. Даних ендоскопії;

ANSWER: C
Що означає символ Тis:

A. Рак який вийшов за межі епітелію в (і) стромальні (s) структури

B. Передінвазивний, внутрішньо епітеліальний рак (рак на місці);

C. Вказує на ступінь інвазії (і), саркоми (s),

D. Рак із метастазами в регіонарні лімфатичні вузли;

E. Пухлина розміром до 1 см, без метастазів;

ANSWER: B
Обов’язковою в діагностиці пухлин є:

A. УЗД;


B. Морфологічна верифікація

C. Комп’ютерна томографія

D. Ангіографія;

E. Ендоскопія.

ANSWER: B
Яке твердження щодо оцінки символу Т в діагностиці пухлини є хибним:

A. На основі комп’ютерної томографії

B. На основі рентгенографії

C. На основі ендоскопії

D. На основі анамнезу

E. На основі УЗД;

ANSWER: D
До якої стадії ви віднесете карциному при наявності М 1:

A. ІІІ а.

B. ІІІ;

C. IV;


D. ІІ а;

E. ІІ


ANSWER: C
Які символи закладені в міжнародну класифікацію раку:

A. АВС.


B. ТМК

C. TNM;


D. ТОЗ;

E. ВОЗ


ANSWER: C
Як називаються внутрішні реакції в організмі що призводять до розвитку злоякісної пухлини

A. Тератогенез.

B. Ембріогенез;

C. Канцерогенез;

D. Патогенез;

E. Саногенез;

ANSWER: C
Найбільш небезпечним фізичним канцерогеном є:

A. Всі відповіді правильні

B. Теплові промені доменних печей

C. Ультрафіолетові промені

D. Інфрачервоні промені;

E. Іонізуюча радіація

ANSWER: E
Карциноми частіше метастазують:

A. Контактно.

B. Імплантаційно;

C. Гематогенно;

D. Лікворогенно;

E. Лімфогенно;

ANSWER: E
Найбільш поширеним хімічним канцерогеном є:

A. Альдегіди.

B. Бензпірен;

C. Метиловий спирт;

D. Етиловий спирт

E. Глюкоза;

ANSWER: B
Ймовірність імплантаційного метастазування виникає:

A. Під час хірургічного лікування пухлини

B. При попаданні клітин пухлини в лімфатичні тканини;

C. При попаданні клітин пухлини в кров;

D. При проростанні пухлини оточуючих тканин і органів

E. При швидкому рості пухлини;

ANSWER: A
Саркома метастазує

A. Циркуляторно.

B. Контактно;

C. Лімфогенно;

D. Імплантаційно;

E. Гематогенно;

ANSWER: E
Яке твердження щодо карциноми є вірним:

A. Експансивний ріст

B. Не викликає кахексії

C. Метастазує;

D. Має капсулу;

E. Повільно росте;

ANSWER: C
Карцинома це:

A. Злоякісна пухлина мезенхімального походження.

B. Злоякісна пухлина сполучнотканинного походження

C. Злоякісна пухлина епітеліального походження

D. Доброякісна пухлина із сполучної тканини;

E. Доброякісна пухлина із епітеліальної тканини;

ANSWER: C
Саркома це:

A. Злоякісна пухлина мезенхімального походження

B. Злоякісна пухлина сполучнотканинного походження

C. Доброякісна пухлина із сполучної тканини;

D. Доброякісна пухлина із епітеліальної тканини;

E. Злоякісна пухлина епітеліального походження

ANSWER: B
Назвіть доброякісну пухлину епітеліального походження

A. хондрома

B. Остеома

C. Папілома

D. Фіброма;

E. Ліпома;

ANSWER: C
Ліпома це:

A. Локальний поліморфізм жирової тканини.

B. Злоякісна пухлина із жирової тканини;

C. Трансформація жирової тканини;

D. Жирові скупчення обмеженні сполучнотканинними трабекулами

E. Доброякісна пухлина із жирової тканини

ANSWER: E
Для злоякісної пухлини характерними ознаками є наступні, окрім:

A. Відсутність капсули

B. Інфільтративний ріст

C. Метастазування

D. Анаплазія;

E. Мала ймовірність рецидиву;

ANSWER: E
Яке твердження щодо злоякісної пухлини є хибним:

A. Анаплазія

B. Анемія, кахексія

C. Наявність капсули

D. Метастазування;

E. Інфільтративний ріст;

ANSWER: C
Що таке флеботромбоз?

A. Запалення стінки вени без утворення тромбу.

B. Утворення тромбу у вені без запалення її стінки;

C. Закупорка просвіту вени тромбами;

D. Запалення стінки вени із тромбозом

E. Запалення стінки вени;

ANSWER: B
Яке твердження щодо доброякісної пухлини є хибним:

A. Наявність капсули

B. Низька морфологічна диференціація

C. Відсутність метастазів

D. Експансивний ріст пухлини;

E. Повільний ріст пухлини

ANSWER: B
Яке твердження щодо тромбофлебіту поверхневих вен є хибним:

A. Болючість при пальпації за ходом трамбованої вени.

B. Локальне підвищення температури;

C. Значний набряк кінцівок нижче місця ураження;

D. Гіперемія, ущільнення та болючість за ходом ураженої вени;

E. Пекучий біль за ходом уражених вен;

ANSWER: C
Що таке тромбофлебіт?

A. Це запалення стінки вени і паравазальної клітковини.

B. Це утворення тромбу у вені без запалення її стінки;

C. Це запалення стінок вени із утворенням в ній тромбу;

D. Це гостре запалення стінок вен;

E. Це запалення стінок вен;

ANSWER: C
Що є показанням до ампутації кінцівки при облітеруючому атеросклерозі?

A. Ішемія IV ст..

B. Супутній цукровий діабет;

C. Біль в кінцівці в спокої;

D. Переміжна кульгавість

E. Синдром Леріша;

ANSWER: A
Яке твердження щодо показів до ампутації при облітеруючому атеросклерозі нижніх кінцівок є хибним:

A. Гангрена ступні з переходом на гомілку.

B. Синдром Леріша;

C. Обширна гангрена частини ступні;

D. Неможливість провести реконструкцію уражених судин при критичній ішемії;

E. Хронічна ішемія ІV ст..;

ANSWER: B
Вкажіть на найбільш часту причину хронічної ішемії нижніх кінцівок:

A. Тромбози та емболії

B. Неспецифічний артеріїт

C. Облітеруючий ендартеріїт;

D. Облітеруючий атеросклероз;

E. Хвороба Рейно;

ANSWER: D
Яку стадію хронічної ішемії нижніх кінцівок ви поставите, коли у хворого є виразково-некротичні зміни в ділянці стоп:

A. ІІІ.


B. ІІ Б;

C. ІV;


D. ІІ А;

E. І;


ANSWER: C
Яке твердження щодо профілактики інфікування стоп у хворих на цукровий діабет є помилковим:

A. При появі мозоля, тріщини шкіри ступні, мікротравми негайно звертатись до лікаря.

B. Корисним є часті гарячі ванни та масаж стоп;

C. Хворий на діабет не повинен ходити босим;

D. Взуття повинно відповідати розміру ноги;

E. Профілактика травм і ретельний догляд за стопами;

ANSWER: B
Що не є ускладненням сепсису?

A. Портальна гіпертензія

B. Септичні кровотечі

C. Пролежні;

D. Пневмонія;

E. Ендокардит;

ANSWER: A
Особливість клінічного перебігу сепсису у фазі септикопіємії:

A. Виражена гіповолемія та респіраторний дистрес-синдром.

B. Поява метастатичних вторинних вогнищ

C. Порушення свідомості, церебральна кома

D. Обов’язкове виникнення септичного шоку;

E. Виражений ендотоксикоз;

ANSWER: B
Яке твердження щодо патоморфологічних змін внутрішніх органів при сепсисі є помилковим:

A. Гіпертофія лівого шлуночка

B. Ділянка некрозу в паренхімі селезінки

C. Набряк і набухання мозку

D. Вогнищевий нефрит, септичний гепатит

E. Ендокардит, перикардит

ANSWER: A
Яке твердження щодо патоморфологічних змін в рані при сепсисі є помилковим:

A. Значні гнійні виділення із рани, гіпергрануляції

B. Рана нагадує муляж, суха, анемічна

C. Параліч грануляцій

D. Виділення із рани незначні, іхорозні

E. Рана покрита некротичною плівкою;

ANSWER: A
При мікроскопії мазків у випадку анаеробної газової інфекції виявляють:

A. Грамнегативні палички і коки

B. Грамнегативні палички

C. Крупні грампозитивні палички

D. Скупчення лімфоцитів

E. Скупчення нейтрофілів

ANSWER: C
Експрес метод мікробіологічної діагностики анаеробної газової інфекції:

A. Гістологія м’язових волокон

B. Бак посів в анаеробних умовах

C. Мікроскопія мазків

D. Цитологія тканин

E. Цитологія ексудату

ANSWER: C
Як називається сепсис, при якому виявити первинне вогнище інфекції не вдалось:

A. Ендогенний

B. Нозокоміальний;

C. Криптогенний;

D. Ятрогенний;

E. Ідіопатичний;

ANSWER: C
Що таке криптогенний сепсис?

A. Сепсис як результат дії продуктів розпаду тканин.

B. Сепсис при якому первинне вогнище інфекції виявити не вдалося;

C. Сепсис що розвивається при попаданні інфекції в ділянці крипт

D. Сепсис як результат госпіталізму;

E. Вид нозокоміального сепсису

ANSWER: B
Характерною ознакою хронічного остеомієліту є:

A. відсутність періостальної реакції.

B. Утворення нориці;

C. Гіпертермія і гіперлейкоцитоз;

D. Підвищення внутрішньокісткового тиску

E. Відшарування надкісниці;

ANSWER: B
Основна причина утворення остеоміелітичних секвестрів

A. Гнійний дифузний мієліт.

B. Збільшення внутрішньокісткового тиску;

C. Апоптоз фрагмента кістки;

D. Порушення кровопостачання певного сегменту кістки;

E. Гнійне розплавлення кістки;

ANSWER: D
Що дозволяє діагностувати гострий гематогенний остеомієліт на найбільш ранній стадії:

A. Магнітно-ядерно резонансне дослідження.

B. Кольорова контрастна рентгенографія

C. Пункція кістки із визначення тиску, температури, цитології пунктату;

D. Комп’ютерна томографія

E. Ультразвукова ехолокація;

ANSWER: C
При якій формі гематогенного остеомієліту ймовірний септичний шок:

A. Блискавичній

B. Септикопіємічній;

C. Всі відповіді правильні

D. Гострій місцево-вогнищевій

E. Гострій токсичній;

ANSWER: C
Травматичний остеомієліт починається із:

A. Метаепіфізарної частини

B. З місця ушкодження кістки

C. Метадіафізарної частини кістки;

D. Кісткового мозку;

E. Окістя;

ANSWER: B
При якій формі гематогенного остеомієліту відсутня місцева вогнищева симптоматика:

A. Гострій місцевій

B. Хронічно-норицевій

C. Блискавично-токсичній

D. Вторинно-хронічний

E. Первинно-хронічний;

ANSWER: C
Вогнепальний остеомієліт це:

A. Лімфогенний остеомієліт.

B. Первинно хронічний сепсис

C. Екзогенний остеомієліт

D. Гострий гематогенний остеомієліт;

E. Ендогенний остеомієліт

ANSWER: C
Основним джерелом забруднення вогнепальних ран анаеробним збудником є:

A. Кров та лімфа

B. Шлунково-кишковий тракт;

C. Земля і забруднена нею одежа;

D. Шкіра;

E. Повітря;

ANSWER: C
Яке із захворювань артерій спостерігається найбільш часто:

A. Гострий тромбангіт.

B. Синдром Леріша;

C. Облітеруючий атеросклероз;

D. Гнійно некротичний артеріїт;

E. Облітеруючий ендартеріїт;

ANSWER: C
До септичного ускладнення з боку судин не належать:

A. Септичні емболії.

B. Тромбофлебіт;

C. Облітеруючий ендартеріїт

D. Пілєфлебіт;

E. Септичний тромбоз;

ANSWER: C
Що таке пілефлебіт?

A. Некротичне запалення вени.

B. Тромбофлебітичне запалення вени;

C. Гнійне запалення вени;

D. Запалення стінки вени тромбозом;

E. Запалення стінки вени;

ANSWER: C
Вкажіть на локалізацію тромбофлебіту найбільш загрозливу для емболії легеневої артерії:

A. Гемороїдальні вени.

B. Система нижньої порожнистої вени

C. Вени шиї;

D. Система портальної вени;

E. Вени обличчя;

ANSWER: B
Яке саме грізне ускладнення септичних тромбозів:

A. Лімфангоїт.

B. Емболія;

C. Абсцедування;

D. Перифлебіт;

E. Некроз стінки вени;

ANSWER: B
Яке твердження щодо гнійного тромбофлебіту є хибним:

A. Може ускладнитись емболією сонної артерії.

B. Може ускладнитись менінгітом;

C. Може ускладнитись абсцесом печінки

D. Причиною є фурункул, карбункул, абсцес;

E. Розвивається як ускладнення деструктивного апендициту;

ANSWER: A
Що потрібно негайно зробити при розвитку септичного шоку:

A. Видалити первинне вогнище, яке є джерелом бактеремії

B. Стабілізувати геодинаміку, видалити первинне вогнище, яке є джерелом бактеремії;

C. Стабілізувати гемодинаміку, почати антибактеріальну терапію;

D. Розкрити широко і дренувати первинне вогнище, яке джерелом бактеремії;

E. Розпочати дезінтоксикаційну терапію;

ANSWER: B
Назвіть ускладнення при сепсисі:

A. Септичні кровотечі, тромбоемболія, септичний ендокардит, септичні пневмонії, амілоїдоз внутрішніх органів.

B. Септичний ендокардит, септичні пневмонії, карбункул, гідраденіт;

C. Септичні кровотечі, тромбоемболія, септичний ендокардит, септичні пневмонії, мастит, парапроктит;

D. Септичні кровотечі, тромбоемболія, септичний ендокардит, септичні пневмонії, панарицій, флегмони;

E. Септичні кровотечі, тромбоемболія, септичний ендокардит, септичні пневмонії, пролежні, вторинні вогнища інфекції;

ANSWER: E
Що таке септичний шок?

A. Це шок, що настає внаслідок масивного застосування антибіотиків

B. Вірна відповідь відсутня;

C. Це шок, який настає внаслідок масивної крововтрати

D. Це шок, що настає внаслідок дії екзотоксинів

E. Це шок, що настає внаслідок масивної травми;

ANSWER: D
Принцип напівпроникної мембрани використовують для:

A. Лікворосорбції.

B. Лімфосорбції;

C. Гемодіалізу;

D. Ентеросорбції;

E. Плазмофорезу;

ANSWER: C
Харчові волокна використовують з метою:

A. Екстракорпоральної детоксикації

B. Фотомодифікації крові;

C. Ентеросорбції;

D. Керованої гемодилюції;

E. Форсованого діурезу;

ANSWER: C
Яке твердження щодо ентеросорбції є хибним:

A. Модифікує процеси харчотравлення

B. Здійснює системну імунокорекцію

C. Стабілізує мембрани печінки

D. Ліквідовує кишкову непрохідність

E. Зв’язує ендогенні речовини і субстанції

ANSWER: D
Ентеросорбція це метод:

A. Інтракорпоральної детоксикації.

B. Еферентної трекової детоксикації;

C. Екстракорпоральної детоксикації

D. Керованої детоксикації;

E. Центрифужної детоксикації;

ANSWER: A
Вплив на первинне та вторинне вогнище інфекції при сепсисі передбачає:

A. Еферентну терапію.

B. Імуностимулюючу терапію;

C. Ранню і повноцінну хірургічну обробку

D. Детоксикаційну терапію;

E. Антибактеріальну терапію;

ANSWER: C
Гемодіаліз базується на:

A. Мембранному плазмофорезі

B. Трековій мембрані;

C. Напівпроникній мембрані;

D. Методі елімінації біологічно активних речовин

E. Конвекційному способі масоперенесення;

ANSWER: C
Штучна нирка це є:

A. Лімфоплазмосорбція.

B. Плазмосорбція;

C. Плазмофорез;

D. Гемодіаліз;

E. Гемосорбція;

ANSWER: D
Що таке криптогенний сепсис?

A. Сепсис викликаний ендо- і екзотоксикозом

B. Сепсис без встановленого первинного вогнища інфекції та вхідних воріт;

C. Сепсис із проникненням збудників через крипти шлунково-кишкового тракту;

D. Сепсис із чітко встановленим вторинним вогнищем;

E. Сепсис із чітко встановленим первинним вогнищем;

ANSWER: B
Емпірична антибактеріальна терапія це:

A. Терапія при отриманні негативної гемокультури.

B. Терапія яка проводиться в амбулаторних умовах

C. Терапія до одержання результатів бактеріограми

D. Терапія із урахуванням чутливості мікроорганізмів до антибіотиків

E. Терапія із урахуванням даних бактеріограми

ANSWER: C
До інтракорпоральних методів детоксикації організму не належать:

A. Перитонеальний діаліз.

B. Плазмосорбція;

C. Форсований діурез;

D. Гемодилюція;

E. Ентеросорбція;

ANSWER: B
Всі нижче наведенні твердження щодо екстракорпоральних методів детоксикації є правильним, окрім:

A. Гемодіаліз.

B. Лімфосорбція;

C. Плазмосорбція;

D. Ентеросорбція;

E. Плазмофорез;

ANSWER: D
Плазмофорез це метод:

A. Керованої детоксикації

B. Сорбційної гемодилюції

C. Сорбційної детоксикації

D. Екстракорпоральної детоксикації

E. Інтракорпоральної детоксикації

ANSWER: D
Яке твердження щодо Cl. histolyticum є правильним:

A. тканинорозплавляючий.

B. газоутворюючий;

C. газоутворюючий;

D. набряковий;

E. токсичний;

ANSWER: A
Вкажіть, яке правильне твердження щодо хронічного остеомієліту:

A. важка інтоксикація

B. підвищення внутрішньокісткового тиску більше 120 мм. вод.ст.;

C. викликає амілоїдоз внутрішніх органів

D. характерним є періостит;

E. переважають загальні клінічні ознаки

ANSWER: C
Який збудник найчастіше викликає анаеробну газову інфекцію:

A. Cl. Oedematicus

B. Cl. Hystolyticum

C. Cl. Perfringus

D. Cl. Septicum

E. Cl. Tetani.

ANSWER: C
Метод вибору лікування гострого висхідного тромбофлебіту поверхневих вен гомілки стегна:

A. хірургічне лікування - сафенектомія

B. флеботоніки, не стероїдні протизапальні препарати;

C. ліжковий режим і еластичне бинтування кінцівки;

D. антикоагулянти і дезагреганти

E. тромболітична терапія і антикоагулянти;

ANSWER: A
Як місцево лікувати абсцес після його розкриття?

A. всі відповіді правильні

B. призначити комплекс фізіотерапевтичних процедур;

C. лікувати як гнійну рану відповідно до фаз перебігу раневого процесу;

D. накласти на рану ранні вторинні шви;

E. накласти на рану ранні вторинні шви;

ANSWER: C
Найбільш характерна місцева ознака erysepeloides:

A. лімфангоїт та лімфаденіт.

B. ознаки абсцедування;

C. болюча і свербляча пляма рожево-червоного кольору на шкірі;

D. поява бул із геморагічним ексудатом;

E. некроз епідерміса;

ANSWER: C
Які лікувальні заходи не показані при erysepeloides:

A. вітаміни групи В.

B. місцево УФО шкіри;

C. розтин та адекватне дренування;

D. високі дози антибіотиків пеніцилінового ряду;

E. іммобілізація;

ANSWER: C
Найбільш характерною місцевою ознакою бешихи є:

A. місцеве підвищення температури та сильний свербіж.

B. гіперемія із чіткими контурами, що нагадує „ язики полум’я”;

C. поява піхурів різноманітного калібру із серозним вмістом;

D. різкий біль, що не знімається аналгетиками;

E. набряк тканин, симптом лігатури;

ANSWER: B
Яка клінічна форма бешихи є найважчою?

A. мігруюча.

B. еритематозна;

C. некротична;

D. флегмонозна;

E. бульозна;

ANSWER: C
Яка локалізація карбункула є неможливою:

A. сідниця.

B. тильна поверхня ступні;

C. підошовна поверхня ступні;

D. шия;

E. спина;

ANSWER: C
Яке додаткове обстеження необхідно провести у хворого із фурункулом?

A. загальний аналіз сечі.

B. посів крові на стерильність

C. визначити рівень глікемії;

D. загальний аналіз крові;

E. Rо-графія грудної клітки;

ANSWER: C
Назвіть небезпечну локалізацію фурункула

A. сідниця.

B. зовнішній слуховий прохід

C. носогубний трикутник;

D. волосиста частина голови;

E. шия;


ANSWER: C
Чим небезпечне пошкодження молочних ходів при хірургічному лікуванні лактаційного маститу:

A. переходом інтерстиціальної форми маститу в паренхіматозну.

B. довготривалою лактореєю та формуванням молочних нориць.

C. виникає різкий лактостаз, що призводить до виникнення пан маститу;

D. може припинитись лактація;

E. розповсюдженням інфекції на протокову систему;

ANSWER: B
Принципи хірургічного лікування гнояка наступні, окрім:

A. некректомія.

B. розкриття кишень та запливів гнояка;

C. дренування гнояка;

D. розкриття гнояка;

E. первинна хірургічна обробка із накладанням швів;

ANSWER: E
Причина широкого поширення антибіотико резистентних штамів мікроорганізмів:

A. Застосування антибіотикопрофілактики.

B. Зміна видового складу мікроорганізмів

C. Знижена імунологічна реактивність макроорганізму;

D. Неадекватна за дозою та показами антибіотикотерапія;

E. Зміна екології і біоценозу мікроорганізмів;

ANSWER: D
Що необхідно негайно робити при виникненні септичного шоку?

A. Збільшити дозу антибіотиків.

B. Стабілізувати геодинаміку;

C. Лімфосорбцію, плазмаферез, УФО аутокрові;

D. Хірургічну обробку первинного вогнища;

E. Хірургічну обробку вторинного вогнища;

ANSWER: B
Як називається сепсис викликаний Cl. Perfringers:

A. Бактеріальним.

B. Нозокоміальним;

C. Анаеробним;

D. Неспецифічними;

E. Хірургічний;

ANSWER: C
Що таке криптогенний сепсис:

A. Всі відповіді правильні.

B. SIRS без вогнища інфекції;

C. Сепсис без встановленого первинного вогнища інфекції;

D. Сепсис без вторинного вогнища інфекції;

E. Вид нозокоміальної інфекції;

ANSWER: C
Запорукою ефективного лікування гострого гематогенного остеомієліту є:

A. Іммобілізація ураженого сегменту кінцівки.

B. Повноцінне висококалорійне харчування хворих;

C. Госпіталізація в хірургічний стаціонар;

D. Рання діагностика остеомієліту

E. Своєчасна рентгенодіагностика

ANSWER: D
Вкажіть, яке твердження є невірним:

A. Всі відповіді є правильними.

B. Секвестр може пригоїтись і утворити нормальну за структурою частину кістки;

C. Секвестр може самостійно вийти назовні через норицю;

D. Секвестр необхідно обов’язково видаляти;

E. Секвестр може повністю розплавитись;

ANSWER: B
Що таке секвестр?

A. Частина некротизованої кістки, яка відокремлена від здорової.

B. Частина кістки і надкісниці уражена гнійно-некротичним процесом;

C. Некротизована частина кістки, яка пов’язана із надкісницею в зоні діафіза;

D. Зона некрозу кісткового мозку та компактної частини кістки в зоні метафіза;

E. Зона некрозу компактної частини кістки з переходом на метафіз;

ANSWER: A
Основним методом профілактики анаеробної газової інфекції є:

A. Введення протигангренозних сироваток.

B. Рання, радикальна первинна хірургічна обробка рани;

C. Транспортна іммобілізація;

D. Антибактеріальна терапія;

E. Антибактеріальна профілактика;

ANSWER: B
При анаеробній газовій гангрені виконують наступні типи операцій, окрім:

A. Екзартикуляції;

B. Ампутації;

C. Первинна хірургічна обробка із висіченням некротизованих тканин і накладанням провізорних швів;

D. „Лампасні” розрізи із висіченням уражених м”язів і фасцій;

E. Широкі, так звані „лампасні” розрізи через весь сегмент кінцівки;

ANSWER: C
Що таке симптом „бритви” при анаеробній газовій інфекції:

A. Правильної відповіді немає.

B. Гоління шкіри навколо рани супроводжується високим металічним звуком який резонує;

C. Гоління шкіри навколо рани різко болюче;

D. Гоління шкіри навколо рани полегшується через те що складки шкіри розправленні набряком;

E. Гоління шкіри навколо рани утруднене через набряк;

ANSWER: B
Яка рана найчастіше ускладнюється анаеробною газовою гангреною:

A. Скальпована.

B. Рубана;

C. Вогнепальна;

D. Забійна;

E. Кусана;

ANSWER: C
Яка частина людського організму найчастіше уражається анаеробною газовою інфекцією:

A. Шия.


B. Поперекова ділянка;

C. Нижні кінцівки;

D. Грудна клітка;

E. Верхні кінцівки;

ANSWER: C
Самим важким і небезпечним ускладненням ран є:

A. Дифтерія рани.

B. Гнилісна флегмона

C. Анаеробна газова інфекція;

D. Бешиха;

E. Лімфангоїт;

ANSWER: C
Про що свідчить позитивний „симптом лігатури” Мельникова ?

A. Про розвиток тромбозу глибоких вен.

B. Про порушення кровопостачання кінцівки;

C. Про зворотній розвиток патологічного процесу;

D. Про демаркацію патологічного процесу;

E. Про появу набряку і газу в тканинах вище рани;

ANSWER: E
Вкажіть на найбільш ранній прояв анаеробної газової інфекції:

A. Інтенсивний розпираючий біль в рані.

B. Інтоксикаційний синдром;

C. Некроз тканин;

D. Газоутворення і крипітація;

E. Набряк тканин;

ANSWER: A
Яка із клінічних форм анаеробної газової інфекції є найбільш сприятливою:

A. Змішана емфізематозно-набрякова

B. Гнилісна;

C. Флегмонозна;

D. Набрякова або токсична;

E. Емфізематозна або класична;

ANSWER: C
Для якої загальнохірургічної патології актуальним є такий афоризм „Хворий стоїть на краю могили, а лікар ходить по лезу бритви і нерідко з зав’язаними очима ”?

A. Емболії магістральної артерії

B. Сепсису;

C. Анаеробної газової гангрени;

D. Сибірської виразки;

E. Актиномікозу;

ANSWER: C
Для Cl. Hystolyticum найбільш характерним є:

A. Розвиток анаеробного сепсису.

B. Важка інтоксикація організму;

C. Швидкий розвиток газоутворення

D. Бурхливий розвиток набряку;

E. Швидке розплавлення тканин;

ANSWER: E
Для Cl. Oedematicus найбільш характерним є:

A. Легкий перебіг анаеробної інфекції;

B. Розвиток анаеробного сепсису;

C. Переважний розвиток газоутворення;

D. Бурхливий розвиток набряку і важка інтоксикація;

E. Розплавлення тканин в зоні ураження;

ANSWER: D
Для Cl. Perfringens найбільш характерним є:

A. Утворення серозно-геморагічного набряку і сепсису;

B. Важка інтоксикація організму

C. Некроз тканин;

D. Розвиток швидкого набряку

E. Швидке газоутворення в тканинах;

ANSWER: E
Збудниками анаеробної газової гангрени є наступні мікрорганізми, окрім:

A. Cl. oedematiens

B. Cl. perfringens

C. Cl. hystolyticum

D. Cl. tetani;

E. Cl. septicum

ANSWER: D
Тризм розривається у хворого на:

A. Енцефаліт;

B. Правець;

C. Менінгіт

D. Ботулізм;

E. Газову інфекцію;

ANSWER: B
Хворий на генералізовану форму правця повинен лікуватись в:

A. Інфекційному відділенні із строгою ізоляцією

B. Реанімаційному відділенні;

C. Травматологічному відділенні;

D. Інфекційному стаціонарі;

E. Хірургічному відділенні;

ANSWER: B
Risus sardonicus це ознака:

A. істерії.

B. менінгіту;

C. правця;

D. сказу;

E. ботулізму;

ANSWER: C
Опістотонус характерний для:

A. ботулізму;

B. енцефаліту

C. менінгіту;

D. правця;

E. сказу;

ANSWER: D
Від чого найчастіше наступає смерть хворого на правець:

A. Гіповолемії;

B. Зупинки серця

C. Асфіксії;

D. Сепсису;

E. Ендотоксичного шоку;

ANSWER: C
Збудником правця є:

A. Cl. oedematiens

B. B. anthracis;

C. Cl. tetani;

D. Cl. perfringens

E. Cl. histolyticus;

ANSWER: C
Розріз Барденгейера це:

A. Поперечний широкий розріз через нижні квадранти молочної залози.

B. Поперечний широкий розріз через верхні квадранти молочної залози;

C. Циркумареолярний розріз;

D. Дугоподібний розріз в ділянці нижньої половини основи молочної залози по перехідній складці;

E. Різновид радіарного розрізу;

ANSWER: D
До глибоких форм панарицію відносяться наступні, окрім:

A. Кісткового.

B. Суглобового;

C. Пандактиліту;

D. Сухожилкового;

E. Піднігтьового;

ANSWER: E
Для кісткової форми панарицію найбільш характерним є :

A. Супутній гнійний тендовагініт.

B. Ускладнення у вигляді флегмони кисті;

C. Сильний пульсуючий біль в кисті;

D. Згинальна контрактура пальця;

E. Секвестрація кістки та поява нориці;

ANSWER: E
Хірургічне лікування сухожилкового панарицію повинно бути:

A. Всі відповіді правильні.

B. Радикальним, із висіченням сухожилля і ранньою його пластикою;

C. Максимально радикальним із обов”язковим висіченням ураженого сухожилля;

D. Щадним, без розкриття сухожилкових піхв;

E. Максимально раннім, до розвитку тромбозу судин і некрозу сухожилка;

ANSWER: E
Кістковий панарицій частіше всього є:

A. Ускладнення сухожильного панарицію.

B. Ускладненням внутрішньошкірного панарицію;

C. Ускладненням піднігтьового панарицію;

D. Ускладненням підшкірного панарицію;

E. Підвидом гострого гематогенного остеомієліту;

ANSWER: D
Яка форма панарицію із перерахованих найбільш важка:

A. Кістковий.

B. Сухожилковий;

C. Піднігтьовий;

D. По типу „запонки”;

E. Підшкірний;

ANSWER: B
Яка форма панарицію зустрічається найбільш часто

A. Суглобовий

B. Кістковий;

C. Підшкірний;

D. Сухожильний;

E. Пандактиліт;

ANSWER: C
При якій патології теза „перша безсонна ніч через біль це абсолютний показ до операції” - є правильною:

A. Бешиха.

B. Панарицій;

C. Карбункул;

D. Мастит;

E. Фурункул;

ANSWER: B
Який вид знеболення є методом вибору при хірургічному лікуванні підшкірного панарицію:

A. Перидуральна анестезія.

B. Плексусна анестезія;

C. Місцева анестезія за методом тугого повзучого інфільтрату;

D. Провідникова анестезія за Оберстом-Лукашевичем;

E. Внутрішньовенний наркоз;

ANSWER: D
Панарицій винесений як окрема форма гнійно-септичної патології через:

A. Важкий клінічний перебіг та значну кількість ускладнень

B. Топографоанатомічні особливості будови тканин пальців кисті;

C. Фатальні наслідки захворювання для працездатності хворого;

D. Тому що кисть це важливий орган;

E. Високу захворюваність на панарицій;

ANSWER: B
Панарицій як правило виникає в результаті:

A. Порушення кровопостачання.

B. Цукрового діабету

C. Авітамінозу;

D. Мікротравми;

E. Переохолодження;

ANSWER: D
При гангренозному панмаститі показаний об’єм лікування:

A. Висічення гнійно-некротичних тканин з наступним промивним дренуванням.

B. Поєднання доступу за Ангерером і Барденгеєром;

C. Доступ по Барденгейеру із висіченням гнійно-некротичних тканин;

D. Ампутація молочної залози;

E. Радіарні розрізи по Ангереру;

ANSWER: D
Панарицій це:

A. Всі відповіді правильні.

B. Гостре гнійне запалення тканин долонної та бокової поверхні пальця і нігтьової фаланги;

C. гостре гнійне запалення тканин нігтьової фаланги пальця;

D. Гостре гнійне запалення тканин тильної поверхні пальця;

E. Гостре гнійне запалення всіх тканин пальця;

ANSWER: B
Панарицій по типу „запонки”це поєднання:

A. Кісткового і піднігтьового панарицію.

B. Сухожилкового і підшкірного панарицію;

C. Внутрішньошкірного і підшкірного панарицію;

D. Піднігтьового і підшкірного панарицію;

E. Кісткового і підшкірного панарицію;

ANSWER: C
Яка із флегмон кисті є найважчою в клінічному перебігу:

A. V-подібна флегмона з розповсюдженням на простір Пирогова- Парона.

B. Гіпотенора і тенора

C. Субфасціальна серединного простору;

D. Тильної поверхні і комісуральна;

E. Епіфасціальна тотальна;

ANSWER: A
Про яке захворювання слід подумати при частих фурункулах у хворого?

A. Спленомегалію.

B. Тиреотоксикоз;

C. Хронічний дерматит;

D. Цукровий діабет

E. Алергію;

ANSWER: D
Найбільш частою причиною абсцесів сідничної ділянки є:

A. Мікротравми.

B. Травма при падінні;

C. Ін’єкції медикаментів;

D. Фурункул;

E. Парапроктит;

ANSWER: C
Грубою помилкою в лікуванні фурункула є:

A. Антибактеріальна терапія

B. Призначення фізіотерапевтичних процедур

C. Видавлювання стрижня і гною;

D. Видалення стрижня

E. Розкриття фурункула;

ANSWER: C
Гострий гнійний лімфаденіт найчастіше є:

A. Хронічним неспецифічним

B. Специфічним;

C. Хронічним;

D. Вторинним;

E. Первинним;

ANSWER: D
Основний принцип лікування лімфангіту:

A. Імуномоделююча терапія.

B. Адекватна санація первинного вогнища;

C. Іммобілізація кінцівки;

D. Хірургічне лікування;

E. Антибіотикотерапія;

ANSWER: B
Збудником бешихи є:

A. Протей.

B. Асоціація кокової флори;

C. Диплокок;

D. Стафілокок;

E. Стрептокок;

ANSWER: E
Еризипілоїд локалізується:

A. В ділянці пальців кисті

B. В ділянці промежини;

C. На задній поверхні шиї;

D. Переважно в зоні носо-губного трикутника;

E. В будь-якій частині організму людини;

ANSWER: A
Розрізняють наступні форми бешихи, окрім:

A. Некротична.

B. Флегмонозна;

C. Бульозна;

D. Еритематозна;

E. Анаеробна;

ANSWER: E
Холодний абсцес виникає:

A. При сибірській виразці

B. При актиномікозі;

C. При туберкульозному спондиліті;

D. при хронічному гематогенному остеомієліті

E. При гострому гематогенному остеомієліті;

ANSWER: C
Хронічний гнійний абсцес обмежений:

A. Лімфоплазмоцитарним інфільтратом

B. Ендотеліальною капсулою;

C. Епітеліальною капсулою;

D. Запальним інфільтратом;

E. Піогенною капсулою;

ANSWER: E
Гострий гнійний абсцес обмежений:

A. Сполучнотканинною капсулою.

B. Піогенною капсулою;

C. Запальним лімфоплазмоцитарним інфільтративним валом;

D. Здоровою навколишньою тканиною;

E. Демаркаційною лінією;

ANSWER: C
Класичним симптомом абсцесу є:

A. Флуктуація в поєднанні із ознаками запалення.

B. Локальний біль і наявність типових ознак запалення;

C. Наявність лімфангоїту і ознак запалення в місці ураження;

D. Наявність всіх п”яти ознак запалення в місці ураження;

E. Місцеве підвищення температури і біль;

ANSWER: A
Який фурункул називають злоякісним:

A. Фурункул ускладнений лімфаденітом

B. Фурункул промежини

C. Фурункул ускладнений лімфангоїтом;

D. Фурункул носо-губного трикутника;

E. Абсцедуючий фурункул;

ANSWER: D
Можливі наступні ускладнення фурункула, окрім:

A. Сепсису.

B. Гідраденіту;

C. Тромбофлебіту;

D. Лімфаденіту;

E. Лімфангоїту;

ANSWER: B
Який метод знеболення є методом вибору при обширних глибоких флегмонах?

A. Місцева, пошарова анестезія маркаїном.

B. Внутрішньовенний комбінований наркоз

C. Футлярна новокаїнова блокада;

D. Внутрішньо кісткова анестезія маркаїном

E. Місцева анестезія за методом тугого повзучого інфільтрату;

ANSWER: B
Найбільш грізне ускладнення органної флегмони черевної порожнини:

A. Бешиха.

B. Мезаденіт;

C. Лімфаденіт;

D. Лімфонгоїт;

E. Перитоніт;

ANSWER: E
Під час розкриття флегмони разом із гнійним ексудатом в рану виділилась значна кількість бульбашок газу. Про що це свідчить?

A. Правильної відповіді немає.

B. Про міжтканину емфізему;

C. Про підшкірну емфізему;

D. Про гнилісну флегмону;

E. Про анаеробну флегмону;

ANSWER: E
Який вид флегмони найважчий в клінічному перебігу?

A. Гнилісна флегмона середостіння.

B. Органна флегмона;

C. Анаеробна неклостридіальна флегмона;

D. Обширна міжм”язева флегмона;

E. Обширна епіфасціальна флегмона;

ANSWER: A
Гостре розлите гнійне запалення клітковини це:

A. Бешиха.

B. Абсцес;

C. Аденофлегмона;

D. Флегмона;

E. Лімфангоїт;

ANSWER: D
Коли при фурункулі госпіталізація хворого є обв”язковою;

A. При локалізації фурункула в ділянці промежини.

B. При локалізації фурункула в ділянці тилу кисті;

C. Величина фурункула більша 2 см в діаметрі;

D. При локалізації в ділянці носо-губного трикутника;

E. При абсцедуванні фурункула;

ANSWER: D
Лімфангоїт це:

A. Поєднана патологія лімфатичних судин і вен.

B. Ускладнення лімфаденіту;

C. Вторинне запалення лімфатичних судин;

D. Окрема нозологічна одиниця;

E. Первинний патологічний процес;

ANSWER: C
Виникнення парапроктиту пов”язане із наявністю вогнища інфекції в:

A. В шкірі промежини

B. В параректальній жировій клітковині;

C. В бульбоуретральних залозах;

D. В простаті;

E. Стінці прямої кишки;

ANSWER: E
По частоті небезпечних ускладнень перше місце займає:

A. Карбункул в проекції судинно-нервового пучка.

B. Карбункул спини;

C. Карбункул обличчя;

D. Карбункул шиї;

E. Карбункул промежини;

ANSWER: C
В якій ділянці карбункул ніколи не виникає?

A. В ділянці гомілки.

B. В ділянці промежини

C. В ділянці долоні;

D. В ділянці кисті;

E. Задня поверхня шиї;

ANSWER: C
Карбункул найчастіше розвивається на:

A. Поперековій ділянці.

B. Спині;

C. Задній поверхні шиї

D. Передній стінці живота;

E. Сідничній ділянці;

ANSWER: C
Чому гідраденіт не розвивається в похилому і старечому віці?

A. В старечому віці згасає функція сальних залоз.

B. В старечому віці згасає функція апокринових, потових залоз;

C. В старечому віці розвивається атрофія лімфатичних судин;

D. В старечому віці немає опрілостей, мікро травмування пахвинних ділянок;

E. В старечому віці розвивається склероз клітковини пахвинних ділянок;

ANSWER: B
Гідраденіт це запалення:

A. Апокринових залоз.

B. Лімфатичних судин;

C. Підшкірної жирової основи;

D. Волосяного фолікула;

E. Сальних залоз;

ANSWER: A
Анаеробна неклостридіальна інфекція це:

A. хронічна специфічна хірургічна інфекція;

B. гостра специфічна хірургічна інфекція;

C. вид гнилісної хірургічної інфекції

D. хронічна неспецифічна хірургічна інфекція;

E. гостра неспецифічна хірургічна інфекція;

ANSWER: E
Достовірною ознакою абсцесу при пальпації місця захворювання є:

A. Потовщення шкіри.

B. Флюктуація;

C. Неможливість взяти шкіру в складку;

D. Місцеве підвищення температури;

E. Інфільтрація тканин;

ANSWER: B
Широкий хрестоподібний розріз із наступним висіченням гнійно-некротичних тканин застосовують при хірургічному лікуванні:

A. Абсцесу.

B. Парапроктиту;

C. Фурункулу;

D. Карбункулу;

E. Маститу;

ANSWER: D
Який найбільш оптимальний розріз для розкриття ретромамарного маститу?

A. Розріз Барденгейера.

B. Декілька радіарних розрізів;

C. Радіарний Ангерера з додатковою контрапертурою;

D. Циркумареолярний;

E. Радіарний Ангерера;

ANSWER: A
Який розріз використовують для хірургічного лікування карбункула:

A. Круговий.

B. Зетподібний;

C. Хрестоподібний;

D. Лінійний;

E. Облямовуючий;

ANSWER: C
Лактаційний мастит це:

A. Гостра змішана хірургічна інфекція.

B. Хронічна специфічна хірургічна інфекція;

C. Гостра специфічна хірургічна інфекція;

D. Хронічна неспецифічна хірургічна інфекція

E. Гостра неспецифічна хірургічна інфекція

ANSWER: E
Аденофлегмона це гнійне запалення:

A. Правильної відповіді немає.

B. Апокринових залоз і навколишньої клітковини;

C. Сальних залоз і навколишньої клітковини;

D. Потових залоз і навколишньої клітковини;

E. Лімфатичного вузла та навколишньої клітковини;

ANSWER: E
Гостре гнійно-некротичне запалення волосяного фолікула і навколишньої сполучної тканини та сальної залози це:

A. Ускладнений фурункул

B. Карбункул;

C. Фурункульоз;

D. Фолікуліт;

E. Фурункул;

ANSWER: E
Гостре зливне гнійно-некротичне запалення декількох волосяних фолікулів і сальних залоз із розповсюдженням на підшкірну клітковину і шкіру з утворенням обширного інфільтрату та некрозу це:

A. Абсцедуючий карбункул.

B. Карбункул;

C. Фурункульоз;

D. Фолікуліт;

E. Фурункул;

ANSWER: B
Яка локалізація карбункула є найнебезпечнішою?

A. В поперековій ділянці.

B. В ділянці носо-губного трикутника;

C. В паховій ділянці;

D. В ділянці спини;

E. В ділянці потилиці;

ANSWER: B
За локалізацією гнійника розрізняють наступні форми маститу, окрім:

A. Інтрамамарний.

B. Субареолярний;

C. Підшкірний;

D. Ретромамарний;

E. Субпекторальний;

ANSWER: E
Який мастит із перерахованих зустрічається найчастіше?

A. Синільний.

B. Ювенільний;

C. Мастит новонароджених

D. Лактаційний;

E. Післятравматичний;

ANSWER: D
Який парапроктит є найважчим в діагностиці, клінічному перебігу та лікуванні ?

A. Ішіоректальний.

B. Ретроректальний;

C. Підшкірний;

D. Пельвіоректальний;

E. Підслизовий;

ANSWER: D
При якій локалізації гнійника в молочній залозі показаний доступ Барденгейера ?

A. Правильної відповіді немає

B. Субареолярний;

C. Ретромамарний;

D. Підшкірний;

E. Інтрамамарний;

ANSWER: C
Повне загоєння нориці при хронічному остеомієліті можливе після:

A. Антибактеріальної терапії.

B. Секвестректомії;

C. Зашивання нориці;

D. Кюретажу нориці;

E. Висічення нориці;

ANSWER: B
Назвіть приклад штучної нориці:

A. Лігатурна нориця.

B. Сигмостома після видалення пухлини сигмовидної кишки;

C. Біліодигестивна нориця як ускладнення жовчнокам’яної хвороби

D. Післятравматична ректовезикальна нориця;

E. Вроджена стравохіднотрахеальна нориця;

ANSWER: B
?Назвіть приклад внутрішньої нориці:

A. Цистостома.

B. Холецистостома;

C. Гастроентеростома;

D. Гастростома;

E. Сигмостома;

ANSWER: C
Метод вибору лікування гострої артеріальної емболії:

A. Хірургічний.

B. За допомогою дезагрегантів;

C. За допомогою антикоагулянтів;

D. За допомогою тромболітиків;

E. Консервативне лікування;

ANSWER: A
Яка нориця із перерахованих самостійно закритись (загоїтись) не може:

A. Губовидна.

B. Трубчаста;

C. Гнійна;

D. Калова;

E. Зовнішня;

ANSWER: A
Джерелом емболії легеневої артерії є:

A. Артерії нижніх кінцівок

B. Система нижньої порожнистої вени

C. Аорта;

D. Ліве передсердя

E. Лівий шлуночок ;

ANSWER: B
Складові тріади Вірхова:

A. Правильної відповіді немає.

B. Прискорення току крові, гіпокоагуляція, травма судини;

C. Гіперкоагуляція, гіперкальціємія, гіповолемія;

D. Порушення току крові, пошкодження інтими, гіперкоагуляція;

E. Переміжна кульгавість, гангрена пальця, пошкодження судинної стінки;

ANSWER: D
Причиною переміжної кульгавості є:

A. Ішемічний міозит.

B. Ішемічна контрактура;

C. Порушення інервації кінцівки;

D. Порушення венозного відтоку;

E. Ішемія і різка гіпоксія під час ходьби;

ANSWER: E
Біла та синя флегмазія це прояв:

A. Варикозної хвороби.

B. Облітеруючого атеросклерозу

C. Синдрому Леріша;

D. Хвороби Рейно;

E. Гострого ілеофеморального тромбозу;

ANSWER: E
До внутрішніх нориць відносяться наступні, окрім:

A. Бронхо-плевральні

B. Матково-міхурові

C. Бронхо-стравохідні;

D. Шлунково-кишкові;

E. Параректальні;

ANSWER: E
Гангрена якого органу завжди є волога:

A. Гангрена кишки.

B. Гангрена при ендартеріїті;

C. Гангрена при хворобі Рейно;

D. Гангрена атеросклеротична;

E. Гангрена пальців ступні;

ANSWER: A
Назвіть найважче ускладнення трофічної виразки:

A. Рубцювання.

B. Лімфаденіт;

C. Малігнізація;

D. Лімфангоїт;

E. Рожисте запалення;

ANSWER: C
Яке найбільш грізне ускладнення тромбофлебіту в системі нижньої порожнистої вени:

A. Емболія сонної артерії.

B. Тромбоемболія легеневої артерії;

C. Біла флегмазія;

D. Лімфангоїт, лімфаденіт.

E. Гнійне розплавлення тромбів;

ANSWER: B
Синдром Леріша це:

A. Оклюзія на рівні глибокої стегнової артерії.

B. Оклюзія на рівні трифуркації;

C. Оклюзія на рівні супраренального відділу аорти;

D. Оклюзія на рівні підколінних артерій;

E. Оклюзія на рівні біфуркації аорти та здухвинних артерій;

ANSWER: E
Ентеростома це:

A. Правильної відповіді немає.

B. Внутрішня нориця;

C. Вроджена нориця;

D. Штучна нориця;

E. Патологічна нориця;

ANSWER: D
Вторинна слоновість характерна для:

A. Лімфаденіту та аденофлегмони

B. Трункулярного лімфангоїту;

C. Бешихи із частими рецидивами;

D. Гострої артеріальної недостатності

E. Хронічної артеріальної недостатності;

ANSWER: C
Обов’язковою умовою лікування пролежнів є:

A. Раціональне харчування хворого.

B. Застосування імуномодуляторів;

C. Перев’язки з антисептиками;

D. Застосування антибактеріальних препаратів

E. Припинення компресії в зоні пролежня;

ANSWER: E
Для діагностики норицевого каналу найбільш оптимально використати:

A. Рентгенологічне обстеження.

B. Інструментальне дослідження;

C. Ендоскопічне обстеження;

D. Контрастну фістулографію;

E. Ультразвукове дослідження;

ANSWER: D
Виберіть оптимальний метод лікування губовидної нориці:

A. Резекція ділянки кишки з норицевим ходом.

B. Перев’язка норицевого ходу;

C. Діатермокоагуляція нориці;

D. Пломбування нориці;

E. Консервативна терапія;

ANSWER: A
Гастростома це:

A. Набута нориця.

B. Нориця між шлунком та кишкою;

C. Штучна нориця;

D. Патологічна нориця;

E. Вроджена нориця;

ANSWER: C
Зовнішня нориця це патологічний хід який:

A. Закінчується сліпо в тканинах.

B. З’єднує патологічне вогнище з черевною порожниною;

C. З’єднує патологічне вогнище з кишкою

D. З’єднує патологічне вогнище з шлунком;

E. З’єднує патологічне вогнище із зовнішнім середовищем;

ANSWER: E
Виберіть оптимальний метод лікування вологої гангрени кінцівки, яка супроводжується поширенням процесу, високою температурою та інтоксикаційним синдромом

A. Гіпербарична оксигенація

B. Ампутація в межах незмінених тканин

C. Некректомія

D. Дезінтоксикаційна терапія

E. Антибіотикотерапія;

ANSWER: B
Інфаркт це:

A. Дистрофія

B. Некроз;

C. Зона критичної ішемії

D. Зона помірної ішемії

E. Парабіоз;

ANSWER: B
Стрептаза відноситься до препаратів:

A. Антикоагулянтів непрямої дії.

B. Антикоагулянтів прямої дії;

C. Антиагрегантів;

D. Тромболітиків;

E. Антибіотиків;

ANSWER: D
Операція Фогарті це

A. Резекція ділянки артерії.

B. Інтімтромбектомія;

C. Десимпатизація артерії;

D. Непряма емболектомія

E. Пряма емболектомія;

ANSWER: D
У випадку гострої емболії периферичних артерій показана:

A. Поперекова симпатектомія

B. Оперативне лікування- емболектомія.

C. Застосування реологічних препаратів;

D. Тромболітична терапія;

E. Терапія антикоагулянтами

ANSWER: B
Симптом переміжної кульгавості вказує на:

A. Захворювання спинного мозку.

B. Органічне ураження м’язів;

C. Лімфостаз;

D. Венозну недостатність;

E. Порушення артеріального кровопостачання;

ANSWER: E
Переміжна кульгавість характерна для:

A. Слоновості

B. Гострого тромбофлебіту;

C. Варикозної хвороби;

D. Облітеруючого атеросклерозу;

E. Посттромбофлебітичного синдрому;

ANSWER: D
Порушення току крові, пошкодження інтими та гіперкоагуляція це тріада:

A. Рокітанського;

B. Вірхова;

C. Пирогова;

D. Базедова;

E. Ерліха.

ANSWER: B
Біологічний кюретаж трофічної виразки це:

A. Ультразвукова кавітація.

B. Застосування протеолітичних ферментів;

C. Пов’язка Уна;

D. Пов’язка з мазями на водорозчинній основі;

E. Застосування антибіотиків.

ANSWER: B
Вкажіть оптимальний метод лікування трофічної виразки м’яких тканин при порушенні венозного відтоку:

A. Відновлення венозного відтоку з наступною аутодермопластикою

B. Пластика дефекту васкуляризованим клаптем;

C. Вільна аутодермопластика дефекту шкіри;

D. Лікування під пов’язкою;

E. Висічення виразки, зашивання країв рани;

ANSWER: A
Показанням до хірургічного лікування гострого тромбофлебіту поверхневих вен є:

A. Виражений больовий синдром.

B. Некротичні зміни тканин.

C. Гострий висхідний тромбофлебіт підшкірних вен;

D. Постромбофлебітичний синдром;

E. Варикозна хвороба;

ANSWER: C
Трофічні виразки медіальної поверхні нижньої третини гомілки виникають в основному як ускладнення:

A. Варикозної хвороби.

B. Гострого тромбофлебіту;

C. Лімфостазу;

D. Облітеруючого ендартеріїту;

E. Облітеруючого атеросклерозу;

ANSWER: A
Посттромбофлебітичний синдром нижніх кінцівок частіше всього є наслідком:

A. Хвороби Рейно.

B. Тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок;

C. Тромбозу стегнової вени;

D. Розширення підшкірних вен;

E. Тромбозу поверхневих вен;

ANSWER: B
Гангрена тканин виникає як наслідок:

A. Порушення водно-електролітного обміну.

B. Трофічних розладів;

C. Стиснення рани;

D. Порушення кровопостачання;

E. Дії високої температури.

ANSWER: D
Прямий некроз виникає внаслідок:

A. Хронічного тромбофлебіту

B. Гострого тромбофлебіту;

C. Дії високої температури

D. Облітеруючого ендартеріїту

E. Облітеруючого атеросклерозу;

ANSWER: C
Вкажіть на найбільш ранній та точний метод діагностики гострого гематогенного остеомієліту:

A. Реовазографія та ультразвукова ехолокація.

B. Кольорова контрастна термографія

C. Пальпація, перкусія, вимірювання;

D. Рентгенографія ураженого сегменту в двох проекціях;

E. Пункція кістки із вимірюванням внутрішньо-кісткового тиску та бактеріологічне і цитологічне дослідження пунктату ;

ANSWER: E
Лікування абсцесу Броді:

A. Хірургічне, секвестректомія, кюретаж, тампонада м’язом.

B. Консервативне, близькофокусна рентгентерапія;

C. Консервативне, протизапальна, імуномодулююча терапія;

D. Хірургічне, резекція ураженого сегмента кістки;

E. Хірургічне, остеотомія, розкриття, кюретаж і дренування.

ANSWER: E
Розрізняють наступні види секвестрів, окрім:

A. Центральний.

B. Проникаючий;

C. Тотальний;

D. Кортикальний;

E. Міжм’язевий;

ANSWER: E
Розвиток гострого гематогенного остеомієліту розпочинається переважно із:

A. Епіфіза.

B. Гаверсових каналів;

C. Периоста;

D. Метафіза;

E. Діафіза;

ANSWER: D
Що є першою рентгенологічною ознакою гострого гематогенного остеомієліту?

A. Периостит.

B. Мієліт;

C. Секвестральна коробка;

D. Секвестр;

E. Остит;

ANSWER: A
На який день з початку захворювання з’являються рентгенологічні ознаки гострого гематогенного остеомієліту:

A. на 32-й.

B. на 14-й;

C. на 25-й;

D. на 10-й;

E. на 2-3-й;

ANSWER: B
До первинно-хронічних атипових форм остеомієліту відносяться наступні, окрім:

A. Правильної відповіді немає.

B. Альбумінозний остеомієліт Ольє;

C. Склерозуючий остеомієліт Гарре;

D. Флегмона Реклю;

E. Абсцес Броді;

ANSWER: D
Гематогенний остеомієліт це:

A. Гостра дитяча інфекція

B. Хронічна специфічна хірургічна інфекція;

C. Гостра неспецифічна хірургічна інфекція;

D. Гостра анаеробна хірургічна інфекція;

E. Гостра специфічна хірургічна інфекція;

ANSWER: C
Яка форма гострого гематогенного остеомієліту за клінічним перебігом найбільш благоприємна:

A. Місцево-вогнищева форма;

B. Септико-піємічна форма;

C. Блискавична форма;

D. Септико-токсична форма;

E. Токсична форма;

ANSWER: A
Збудником гострого гематогенного остеомієліту найчастіше є:

A. Стрептокок.

B. Синьогнійна паличка;

C. Протей

D. Стафілокок;

E. Асоціація мікроорганізмів;

ANSWER: D
Як здійснюють транспортну іммобілізацію шийного відділу хребта ?

A. Пов’язкою Вельпо.

B. Хрестоподібною пов’язкою

C. Комірцем Шанца.

D. Пневматичною шиною.

E. Шиною Крамера.

ANSWER: C
Де проводиться транспортна іммобілізація.

A. В приймальному відділенні

B. На фельдшерсько - акушерському пункті.

C. На місці травми.

D. В травмпункті.

E. В машині швидкої допомоги.

ANSWER: C
До найбільш вірогідних ознак вивиху відносяться наступні, окрім:

A. Периферична вісь кінцівки проходить поза суглобовою западиною.

B. Симптом пустої суглобової западини.

C. Патологічна рухомість.

D. Зміна відносної довжини кінцівки при збережені абсолютної її довжини.

E. Симптом пружинячої фіксації.

ANSWER: C
Як називається друга фаза перебігу раневого процесу?

A. Фаза гідратації та епітелізації.

B. Фаза запалення і дегідратації.

C. Фаза дегідратації і регенерації.

D. Фаза очищення і епітелізації.

E. Фаза гідратації та дегідратації.

ANSWER: C
Що таке анурія ?

A. Відсутність виділення нирками сечі.

B. Зниження питомої ваги сечі.

C. Прояв гострої затримки сечі.

D. Погодинний діурез менше 50 мл сечі.

E. Добовий діурез 500 мл.

ANSWER: A
Що таке інтерпозиція м’яких тканин при переломі кісток ?

A. Інтерпозиція м’яких тканин відбувається поза межами перелому.

B. М’які тканини зміщуються назовні через рану.

C. М’які тканини попадають між кісткові фрагменти, що утруднює репозицію, фіксацію і консолідацію.

D. М’які тканини зміщуються в залежності від виду перелому.

E. М’які тканини зміщуються по осі.

ANSWER: C
Морфологія рани, яка дозволяє накласти ранні вторинні шви ?

A. Краї рубцево змінені із активною епітелізацією.

B. Вираженні грануляції, стінки рани рубцево не змінені, краї можна легко зблизити.

C. Поява гіпергрануляцій в рані.

D. Регенераторний тип мазка відбитка із рани.

E. Рана із виражено контракцією і помірним запаленням.

ANSWER: B
Який метод фіксації найчастіше використовується після закритої ручної репозиції ?

A. Накладають апарат Єлізарова

B. Накладають скелетний витяг

C. Накладають гіпсову пов’язку

D. Накладають апарат Гудушаурі.

E. Металоостеосинтез.

ANSWER: C
?Назвіть приклад внутрішньої нориці:

A. Цистостома.

B. Холецистостома;

C. Гастроентеростома;

D. Гастростома;

E. Сигмостома;

ANSWER: C
Метод вибору лікування гострої артеріальної емболії:

A. Хірургічний.

B. За допомогою дезагрегантів;

C. За допомогою антикоагулянтів;

D. За допомогою тромболітиків;

E. Консервативне лікування;

ANSWER: A
Яка нориця із перерахованих самостійно закритись (загоїтись) не може:

A. Губовидна.

B. Трубчаста;

C. Гнійна;

D. Калова;

E. Зовнішня;

ANSWER: A
Джерелом емболії легеневої артерії є:

A. Артерії нижніх кінцівок

B. Система нижньої порожнистої вени

C. Аорта;

D. Ліве передсердя

E. Лівий шлуночок ;

ANSWER: B
Складові тріади Вірхова:

A. Правильної відповіді немає.

B. Прискорення току крові, гіпокоагуляція, травма судини;

C. Гіперкоагуляція, гіперкальціємія, гіповолемія;

D. Порушення току крові, пошкодження інтими, гіперкоагуляція;

E. Переміжна кульгавість, гангрена пальця, пошкодження судинної стінки;

ANSWER: D
Причиною переміжної кульгавості є:

A. Ішемічний міозит.

B. Ішемічна контрактура;

C. Порушення інервації кінцівки;

D. Порушення венозного відтоку;

E. Ішемія і різка гіпоксія під час ходьби;

ANSWER: E
Біла та синя флегмазія це прояв:

A. Варикозної хвороби.

B. Облітеруючого атеросклерозу

C. Синдрому Леріша;

D. Хвороби Рейно;

E. Гострого ілеофеморального тромбозу;

ANSWER: E
До внутрішніх нориць відносяться наступні, окрім:

A. Бронхо-плевральні

B. Матково-міхурові

C. Бронхо-стравохідні;

D. Шлунково-кишкові;

E. Параректальні;

ANSWER: E
Гангрена якого органу завжди є волога:

A. Гангрена кишки.

B. Гангрена при ендартеріїті;

C. Гангрена при хворобі Рейно;

D. Гангрена атеросклеротична;

E. Гангрена пальців ступні;

ANSWER: A
Назвіть найважче ускладнення трофічної виразки:

A. Рубцювання.

B. Лімфаденіт;

C. Малігнізація;

D. Лімфангоїт;

E. Рожисте запалення;

ANSWER: C
Яке найбільш грізне ускладнення тромбофлебіту в системі нижньої порожнистої вени:

A. Емболія сонної артерії.

B. Тромбоемболія легеневої артерії;

C. Біла флегмазія;

D. Лімфангоїт, лімфаденіт.

E. Гнійне розплавлення тромбів;

ANSWER: B
Синдром Леріша це:

A. Оклюзія на рівні глибокої стегнової артерії.

B. Оклюзія на рівні трифуркації;

C. Оклюзія на рівні супраренального відділу аорти;

D. Оклюзія на рівні підколінних артерій;

E. Оклюзія на рівні біфуркації аорти та здухвинних артерій;

ANSWER: E
Ентеростома це:

A. Правильної відповіді немає.

B. Внутрішня нориця;

C. Вроджена нориця;

D. Штучна нориця;

E. Патологічна нориця;

ANSWER: D
Вторинна слоновість характерна для:

A. Лімфаденіту та аденофлегмони

B. Трункулярного лімфангоїту;

C. Бешихи із частими рецидивами;

D. Гострої артеріальної недостатності

E. Хронічної артеріальної недостатності;

ANSWER: C
Обов’язковою умовою лікування пролежнів є:

A. Раціональне харчування хворого.

B. Застосування імуномодуляторів;

C. Перев’язки з антисептиками;

D. Застосування антибактеріальних препаратів

E. Припинення компресії в зоні пролежня;

ANSWER: E
Для діагностики норицевого каналу найбільш оптимально використати:

A. Рентгенологічне обстеження.

B. Інструментальне дослідження;

C. Ендоскопічне обстеження;

D. Контрастну фістулографію;

E. Ультразвукове дослідження;

ANSWER: D
Виберіть оптимальний метод лікування губовидної нориці:

A. Резекція ділянки кишки з норицевим ходом.

B. Перев’язка норицевого ходу;

C. Діатермокоагуляція нориці;

D. Пломбування нориці;

E. Консервативна терапія;

ANSWER: A
Гастростома це:

A. Набута нориця.

B. Нориця між шлунком та кишкою;

C. Штучна нориця;

D. Патологічна нориця;

E. Вроджена нориця;

ANSWER: C
Зовнішня нориця це патологічний хід який:

A. Закінчується сліпо в тканинах.

B. З’єднує патологічне вогнище з черевною порожниною;

C. З’єднує патологічне вогнище з кишкою

D. З’єднує патологічне вогнище з шлунком;

E. З’єднує патологічне вогнище із зовнішнім середовищем;

ANSWER: E
Виберіть оптимальний метод лікування вологої гангрени кінцівки, яка супроводжується поширенням процесу, високою температурою та інтоксикаційним синдромом

A. Гіпербарична оксигенація

B. Ампутація в межах незмінених тканин

C. Некректомія

D. Дезінтоксикаційна терапія

E. Антибіотикотерапія;

ANSWER: B
Інфаркт це:

A. Дистрофія

B. Некроз;

C. Зона критичної ішемії

D. Зона помірної ішемії

E. Парабіоз;

ANSWER: B
Стрептаза відноситься до препаратів:

A. Антикоагулянтів непрямої дії.

B. Антикоагулянтів прямої дії;

C. Антиагрегантів;

D. Тромболітиків;

E. Антибіотиків;

ANSWER: D
Операція Фогарті це

A. Резекція ділянки артерії.

B. Інтімтромбектомія;

C. Десимпатизація артерії;

D. Непряма емболектомія

E. Пряма емболектомія;

ANSWER: D
У випадку гострої емболії периферичних артерій показана:

A. Поперекова симпатектомія

B. Оперативне лікування- емболектомія.

C. Застосування реологічних препаратів;

D. Тромболітична терапія;

E. Терапія антикоагулянтами

ANSWER: B
Симптом переміжної кульгавості вказує на:

A. Захворювання спинного мозку.

B. Органічне ураження м’язів;

C. Лімфостаз;

D. Венозну недостатність;

E. Порушення артеріального кровопостачання;

ANSWER: E
Переміжна кульгавість характерна для:

A. Слоновості

B. Гострого тромбофлебіту;

C. Варикозної хвороби;

D. Облітеруючого атеросклерозу;

E. Посттромбофлебітичного синдрому;

ANSWER: D
Порушення току крові, пошкодження інтими та гіперкоагуляція це тріада:

A. Ерліха.

B. Рокітанського;

C. Вірхова;

D. Пирогова;

E. Базедова;

ANSWER: C
Біологічний кюретаж трофічної виразки це:

A. Ультразвукова кавітація.

B. Застосування протеолітичних ферментів;

C. Пов’язка Уна;

D. Пов’язка з мазями на водорозчинній основі;

E. Застосування антибіотиків.

ANSWER: B
Вкажіть оптимальний метод лікування трофічної виразки м’яких тканин при порушенні венозного відтоку:

A. Відновлення венозного відтоку з наступною аутодермопластикою

B. Пластика дефекту васкуляризованим клаптем;

C. Вільна аутодермопластика дефекту шкіри;

D. Лікування під пов’язкою;

E. Висічення виразки, зашивання країв рани;

ANSWER: A
Показанням до хірургічного лікування гострого тромбофлебіту поверхневих вен є:

A. Виражений больовий синдром.

B. Некротичні зміни тканин.

C. Гострий висхідний тромбофлебіт підшкірних вен;

D. Постромбофлебітичний синдром;

E. Варикозна хвороба;

ANSWER: C
Трофічні виразки медіальної поверхні нижньої третини гомілки виникають в основному як ускладнення:

A. Варикозної хвороби.

B. Гострого тромбофлебіту;

C. Лімфостазу;

D. Облітеруючого ендартеріїту;

E. Облітеруючого атеросклерозу;

ANSWER: A
Посттромбофлебітичний синдром нижніх кінцівок частіше всього є наслідком:

A. Хвороби Рейно.

B. Тромбозу глибоких вен нижніх кінцівок;

C. Тромбозу стегнової вени;

D. Розширення підшкірних вен;

E. Тромбозу поверхневих вен;

ANSWER: B
Гангрена тканин виникає як наслідок:

A. Порушення водно-електролітного обміну.

B. Трофічних розладів;

C. Стиснення рани;

D. Порушення кровопостачання;

E. Дії високої температури.

ANSWER: D
Прямий некроз виникає внаслідок:

A. Хронічного тромбофлебіту

B. Гострого тромбофлебіту;

C. Дії високої температури

D. Облітеруючого ендартеріїту

E. Облітеруючого атеросклерозу;

ANSWER: C
Лікування абсцесу Броді:

A. Хірургічне, секвестректомія, кюретаж, тампонада м’язом.

B. Консервативне, близькофокусна рентгентерапія;

C. Консервативне, протизапальна, імуномодулююча терапія;

D. Хірургічне, резекція ураженого сегмента кістки;

E. Хірургічне, остеотомія, розкриття, кюретаж і дренування.

ANSWER: E
Розрізняють наступні види секвестрів, окрім:

A. Центральний.

B. Проникаючий;

C. Тотальний;

D. Кортикальний;

E. Міжм’язевий;

ANSWER: E
Розвиток гострого гематогенного остеомієліту розпочинається переважно із:

A. Епіфіза.

B. Гаверсових каналів;

C. Периоста;

D. Метафіза;

E. Діафіза;

ANSWER: D
Вкажіть на найбільш ранній та точний метод діагностики гострого гематогенного остеомієліту:

A. Реовазографія та ультразвукова ехолокація.

B. Кольорова контрастна термографія

C. Пальпація, перкусія, вимірювання;

D. Рентгенографія ураженого сегменту в двох проекціях;

E. Пункція кістки із вимірюванням внутрішньо-кісткового тиску та бактеріологічне і цитологічне дослідження пунктату ;

ANSWER: E
Що є першою рентгенологічною ознакою гострого гематогенного остеомієліту?

A. Периостит.

B. Мієліт;

C. Секвестральна коробка;

D. Секвестр;

E. Остит;

ANSWER: A
На який день з початку захворювання з’являються рентгенологічні ознаки гострого гематогенного остеомієліту:

A. на 32-й.

B. на 14-й;

C. на 25-й;

D. на 10-й;

E. на 2-3-й;

ANSWER: B
До первинно-хронічних атипових форм остеомієліту відносяться наступні, окрім:

A. Правильної відповіді немає.

B. Альбумінозний остеомієліт Ольє;

C. Склерозуючий остеомієліт Гарре;

D. Флегмона Реклю;

E. Абсцес Броді;

ANSWER: D
Гематогенний остеомієліт це:

A. Гостра дитяча інфекція

B. Хронічна специфічна хірургічна інфекція;

C. Гостра неспецифічна хірургічна інфекція;

D. Гостра анаеробна хірургічна інфекція;

E. Гостра специфічна хірургічна інфекція;

ANSWER: C
Яка форма гострого гематогенного остеомієліту за клінічним перебігом найбільш благоприємна:

A. Місцево-вогнищева форма;

B. Септико-піємічна форма;

C. Блискавична форма;

D. Септико-токсична форма;

E. Токсична форма;

ANSWER: A
Збудником гострого гематогенного остеомієліту найчастіше є:

A. Стрептокок.

B. Синьогнійна паличка;

C. Протей

D. Стафілокок;

E. Асоціація мікроорганізмів;

ANSWER: D
Як здійснюють транспортну іммобілізацію шийного відділу хребта ?

A. Пов’язкою Вельпо.

B. Хрестоподібною пов’язкою

C. Комірцем Шанца.

D. Пневматичною шиною.

E. Шиною Крамера.

ANSWER: C
Де проводиться транспортна іммобілізація.

A. В приймальному відділенні

B. На фельдшерсько - акушерському пункті.

C. На місці травми.

D. В травмпункті.

E. В машині швидкої допомоги.

ANSWER: C
До найбільш вірогідних ознак вивиху відносяться наступні, окрім:

A. Периферична вісь кінцівки проходить поза суглобовою западиною.

B. Симптом пустої суглобової западини.

C. Патологічна рухомість.

D. Симптом пружинячої фіксації.

E. Зміна відносної довжини кінцівки при збережені абсолютної її довжини.

ANSWER: C
Як називається друга фаза перебігу раневого процесу?

A. Фаза гідратації та епітелізації.

B. Фаза запалення і дегідратації.

C. Фаза дегідратації і регенерації.

D. Фаза очищення і епітелізації.

E. Фаза гідратації та дегідратації.

ANSWER: C
Що таке анурія ?

A. Відсутність виділення нирками сечі.

B. Зниження питомої ваги сечі.

C. Прояв гострої затримки сечі.

D. Погодинний діурез менше 50 мл сечі.

E. Добовий діурез 500 мл.

ANSWER: A
Що таке інтерпозиція м’яких тканин при переломі кісток ?

A. Інтерпозиція м’яких тканин відбувається поза межами перелому.

B. М’які тканини зміщуються назовні через рану.

C. М’які тканини попадають між кісткові фрагменти, що утруднює репозицію, фіксацію і консолідацію.

D. М’які тканини зміщуються в залежності від виду перелому.

E. М’які тканини зміщуються по осі.

ANSWER: C
Морфологія рани, яка дозволяє накласти ранні вторинні шви ?

A. Краї рубцево змінені із активною епітелізацією.

B. Вираженні грануляції, стінки рани рубцево не змінені, краї можна легко зблизити.

C. Поява гіпергрануляцій в рані.

D. Регенераторний тип мазка відбитка із рани.

E. Рана із виражено контракцією і помірним запаленням.

ANSWER: B
Як підготувати рану для того, щоб накласти вторинні пізні шви ?

A. Обробити рану ультразвуком

B. Висікти і мобілізувати краї рани.

C. Виконати дезінфекцію рани.

D. Провести стерилізацію рани.

E. Обробити рану пульсуючим струменем антисептика.

ANSWER: B
Розрізняють наступні види внутрішньочерепних гематом, окрім:

A. Внутрішньомозкова.

B. Внутрішньошлуночкова.

C. Субдуральна.

D. Епідуральна.

E. Епіфасціальна.

ANSWER: E
Лікування компресії головного мозку:

A. Консервативне - краніогіпотермія.

B. Консервативне - осмодіуретики.

C. Ліквородинамічне - часті спинномозкові пункції.

D. Консервативне - антибіотикотерапія.

E. Хірургічне - декомпресивна трепанація черепа.

ANSWER: E
З чого потрібно розпочинати надання медичної допомоги потерпілому із відкритим переломом стегна і інтенсивною кровотечею із рани:

A. Знеболення місця перелому

B. Протишокових заходів.

C. Зупинки кровотечі

D. Транспортної іммобілізації.

E. З накладання асептичної пов’язки.

ANSWER: C
Яка репозиція використовується при закритому переломі променевої кістки в типовому місці:

A. Закрита апаратна.

B. Відкрита апаратна.

C. З допомогою скелетного витяжіння.

D. Відкрита, ручна.

E. Одномоментна закрита ручна.

ANSWER: E
Є наступні методи фіксації кісткових уламків, окрім:

A. Закритий з допомогою гіпсової пов’язки.

B. Позавогнищевий апаратом Єлізарова.

C. Екстрамедулярний остеосинтез.

D. Інтрамедулярний остеосинтез.

E. Транспортний.

ANSWER: E
Вкажіть, який перелом є ускладненим:

A. Метаепіфізарний.

B. Перелом із пошкодженням судинно- нервового пучка.

C. Відкритий.

D. Оскольчатий.

E. Переломовивих.

ANSWER: B
Який метод фіксації використовують після репозиції перелому по типу

A. Апарат Єлізарова.

B. Скелете витяжіння.

C. Металоостеоситез інтрамедулярний.

D. Металоостеосинтез екстрамедулярний.

E. Гіпсовою пов’язкою.

ANSWER: D
Яку репозицію використовують при переломі „зеленої гілки” у дітей ?

A. Відкриту апаратну.

B. З допомогою скелетного витяжіння.

C. За допомогою апарата Єлізарова.

D. Відкриту одномоментну.

E. Закриту, ручну, одномоментну.

ANSWER: E
У хворого після травми голови із зовнішнього слухового проходу виділяється ліквор. Як називається така травма ?

A. Комбінована.

B. Отогенна.

C. Проникаюча.

D. Закрита.

E. Відкрита.

ANSWER: E
При ревізії рани грудної клітки під час первинної хірургічної обробки встановлено, що цілісність паріетальної плеври порушена. Як називається таке поранення ?

A. Комбіноване.

B. Непроникаюче.

C. Закрите.

D. Наскрізне.

E. Проникаюче.

ANSWER: E
Рана загоюється вторинними натягом. 9 день після поранення. При огляді рана чиста, покрита грануляціями, краї рани не інфільтровані, без ознак склерозу та краєвої епітелізації. Який шов необхідно накласти на рану ?

A. Вторинний пізній.

B. Первинний відтермінований

C. Вторинний ранній

D. Провізорний.

E. Первинний.

ANSWER: C
Що є показом до застосування пов’язки Дезо ?

A. Забій м’яких тканин передпліччя.

B. Перелом ключиці.

C. Перелом ліктьового відростка.

D. Відкритий пневмоторакс

E. Тріщина ребер

ANSWER: B
У хворого діагностовано відкритий відламковий перелом лівого плеча із пошкодженням судинно-нервового пучка. Лікувальна тактика ?

A. Первинна хірургічна обробка, іммобілізація гіпсовою лонгетою.

B. Ампутація кінцівки.

C. Зупинка кровотечі, тимчасова іммобілізація.

D. Скелетне витяжіння за ліктьовий відросток.

E. Невідкладна відкрита репозиція, остеосинтез, відновлення кровообігу.

ANSWER: E
Хворий із болем в животі для полегшення болю займає колінно-ліктьове положення. Дайте визначення цьому положенню.

A. Патологічне.

B. Симптоматичне.

C. Вимушене.

D. Пасивне.

E. Активне.

ANSWER: C
У хворого з закритою травмою живота при лапароцентезі отримали кров з домішками жовчі. Можлива причина кровотечі в черевну порожнину?:

A. Розрив сліпої кишки

B. Розрив стінки тонкої кишки

C. Всі відповіді правильні

D. Розрив селезінки

E. Розрив печінки

ANSWER: E
Патогенетична роль міоглобіну у розвитку синдрому довготривалого здавлення:

A. Порушує гальмівні процеси в ЦНС.

B. Закупорює просвіт дистальних звивистих канальців нирок.

C. Призводить до згущення крові з утворенням „сладж”- синдрому.

D. Пригнічення білковопродукуючої функції печінки

E. Кардіотоксична дія.

ANSWER: B
Який із факторів є основним в патогенезі синдрому тривалого здавлення ?

A. Гіперфосфатемія.

B. Крововтрата.

C. Травматична токсемія.

D. Плазмовтрата.

E. Травматичний шок

ANSWER: C
Як називається другий період довготривалого здавлення?

A. Реконвалесценції.

B. Проміжний з розвитком гострої ниркової недостатності.

C. Травматичного шоку.

D. Гемодинамічних розладів.

E. Психомоторного збудження

ANSWER: B
Як називається перший період довготривалого здавлення?

A. Період травматичного шоку.

B. Гострої ниркової недостатності.

C. Місцевих симптомів ушкодження тканин.

D. Наростання набряку та гемодинамічних розладів.

E. Ранній.

ANSWER: D
Патогенетична роль міоглобіну у розвитку синдрому довготривалого здавлення:

A. Порушує гальмівні процеси в ЦНС.

B. Закупорює просвіт дистальних звивистих канальців нирок.

C. Призводить до згущення крові з утворенням „сладж”- синдрому.

D. Порушує діяльність органів дихання.

E. Кардіотоксична дія.

ANSWER: B
Який із продуктів автолізу тканин організму відіграє основне значення в розвитку ниркової недостатності при синдромі довготривалого здавлення ?

A. Гемоглобін.

B. Гістамін.

C. Міоглобін

D. Серотонін.

E. Креатинін.

ANSWER: C
Травматичний токсикоз виникає:

A. Як результат травматичного шоку.

B. У результаті проникнення інфекції в зону довготривалого здавлення.

C. До звільнення від здавлення.

D. У результаті прямої дії травмуючого агента.

E. Після звільнення ділянки довготривалого здавлення.

ANSWER: E
Для важкого шоку характерним є шоковий індекс:

A. Рівний двом.

B. Рівний нулю.

C. Рівний одиниці.

D. Більше одиниці.

E. Менше одиниці.

ANSWER: E
Найбільш достовірний метод визначення характеру пошкоджень органів черевної порожнини при закритій травмі живота?

A. Моніторинг пульсу, АТ, ЦВТ.

B. Лапароцентез.

C. Термометрія органів живота.

D. Лапароскопія

E. Загальний аналіз крові.

ANSWER: D
Пошкодження паренхіматозних органів при закритій травмі живота ускладнюється:

A. Кровотечею.

B. Розлитим перитонітом.

C. Панкреонекрозом.

D. Жовчним перитонітом

E. Асцитом.

ANSWER: A
Пошкодження порожнистого органа при закритій травмі живота ускладнюється:

A. Лімфореєю

B. Кровотечею.

C. Больовим синдромом

D. Асцитом.

E. Перитонітом.

ANSWER: E
Профілактичні заходи, направлені на попередження попадання інфекції в рану називаються:

A. Профілактичною антисептикою.

B. Асептикою.

C. Профілактикою.

D. Антисептикою.

E. Дезінфекцією.

ANSWER: B
Патологічна рухомість частини грудної стінки характерна для:

A. Пневмотораксу закритого.

B. Вікончатого перелому ребер.

C. Пневмотораксу відкритого

D. Множинного перелому ребер.

E. Пневмотораксу клапанного.

ANSWER: B
У хворого із травмою грудної клітки пальпаторно і аускультативно визначається симптом підшкірної крепітації, про що це свідчить:

A. Клапанний пневмоторакс.

B. Відкритий пневмоторакс

C. Гемоторакс.

D. Підшкірну емфізему.

E. Гематому.

ANSWER: D
Симптом „світлого проміжку” характерний для:

A. Всі відповіді правильні

B. Ішемії головного мозку.

C. Запалення головного мозку.

D. Здавлення головного мозку

E. Струсу головного мозку.

ANSWER: D
Про що свідчить позитивна проба з краплею виділень з вуха

A. Продовження кровотечі із оболонок мозку.

B. Зупинену кровотечу із оболонок мозку.

C. Кровотечу із тканин голови.

D. Закриту черепно-мозкову травму.

E. Відкриту черепно-мозкову травму.

ANSWER: E
Яке найтяжче ускладнення закритої травми грудної клітки ?

A. Перелом грудини.

B. Плевропульмональний шок.

C. Пневмоторакс.

D. Перелом ребер.

E. Гемоторакс.

ANSWER: B
Який із методів діагностики найбільш інформативний при закритій черепномозковій травмі.

A. Пневмоенцефалографія.

B. Люмбальна пункція.

C. Електроенцефалографія.

D. Сонографія.

E. Комп’ютерна томографія.

ANSWER: E
Накопичення крові в плевральній порожнині до рівня середини лопатки це є гемоторакс:

A. Костодіафрагмальний.

B. Малий.

C. Середній.

D. Великий.

E. Тотальний.

ANSWER: C
До закритої черепномозкової травми відносяться наступні види, окрім:

A. Ішемія головного мозку.

B. Здавлення головного мозку кісткою.

C. Здавлення головного мозку гематомою.

D. Забій головного мозку.

E. Струс головного мозку.

ANSWER: A
Розрізняють наступні види пневмотораксу, окрім:

A. Закритий.

B. Клапанний.

C. Відкритий.

D. Напруженний.

E. Підшкірний.

ANSWER: E
Чим небезпечний клапанний пневмоторакс ?

A. Зупинкою серцебиття і дихання

B. Тромбоемболічними ускладненнями.

C. Декомпенсацією периферичної геодинаміки.

D. Порушенням об’єму циркулюючої крові.

E. Інфікуванням плевральної порожнини.

ANSWER: A
Є наступні види репозиції, окрім:

A. Транспортна.

B. Ручна.

C. Одномоментна.

D. Відкрита.

E. Закрита.

ANSWER: A
При пункції гемотораксу кров в шприці згортається, про що це свідчить:

A. Про відсутність в шприці гепарину.

B. Шприц нестерильний.

C. Кровотеча продовжується.

D. Настав фібриноліз.

E. Кровотеча зупинилася.

ANSWER: C
Перша медична допомога при відкритих переломах кісток передбачає наступні заходи, окрім:

A. Профілактику правця.

B. Накладання асептичної пов’язки.

C. Транспортну іммобілізацію.

D. Профілактику шоку

E. Зупинку кровотечі.

ANSWER: A
Який метод фіксації найчастіше використовується після закритої ручної репозиції ?

A. Накладають апарат Єлізарова

B. Накладають скелетний витяг

C. Накладають гіпсову пов’язку

D. Накладають апарат Гудушаурі.

E. Металоостеосинтез.

ANSWER: C
Ви медична сестра хірургічного відділення. До Вас поступає хворий 30 років на екстренну операцію з приводу розриву селезінки. Що необхідно зробити для підготовки хворого до операції?

A. Терміново доставити хворого до операційної.

B. Провести повну санітарну обробку.

C. Поставити очисну клізму.

D. Промити шлунок.

E. Поголити ділянку операційного поля.

ANSWER: A
Ви медична сестра хірургічного відділення. До Вас поступає хворий 40 років на термінову операцію з приводу деструктивного апендициту. Що необхідно зробити для підготовки хворого до операції?

A. Терміново доставити хворого до операційної.

B. Провести повну санітарну обробку.

C. Поставити очисну клізму.

D. Промити шлунок.

E. Поголити ділянку операційного поля.

ANSWER: A
Ви медична сестра хірургічного відділення. До Вас поступає хворий 35 років на термінову операцію з приводу защемленої кили. Що необхідно зробити для підготовки хворого до операції?

A. Терміново доставити хворого до операційної.

B. Провести повну санітарну обробку.

C. Поставити очисну клізму.

D. Промити шлунок.

E. Провести повну санітарну обробку, поставити очисну клізму.

ANSWER: C
Під час виконання перев’язки медичній сестрі на незахищену шкіру рук потрапила кров. Які запобіжні заходи слід виконати?

A. Зняти кров сухою стерильною серветкою.

B. Вимити руки з милом, обробити 1% розчином хлораміну.

C. Обробити руки 3% розчином хлораміну, протерти тампоном, змоченим у 70% етиловому спирті.

D. Двічі обробити забруднену шкіру рук 5% спиртовим розчином йоду.

E. Вимити руки з милом, протерти тампоном, змоченим 70% етиловим спиртом.

ANSWER: E
У пацієнта 41 р., який хворіє на туберкульоз легень, у післяопераційному періоді виникла легенева кровотеча. Що необхідно зробити в першу чергу?

A. Виміряти АТ. відрахувати пульс та частоту дихальних рухів.

B. Надати пацієнту напівсидяче положення і покласти міхур з льодом на грудну клітку.

C. Надати пацієнту напівсидяче положення і покласти міхур з льодом на епігастральну ділянку.

D. Приготувати для внутрішньовенного введення 10% розчин хлориду кальцію.

E. Заспокоїти пацієнта та викликати торакального хірурга.

ANSWER: A
У хворого протягом доби відсутній самостійний сечопуск. Яке ускладнення розвинулося:

A. Метеоризм;

B. Закреп;

C. Гостра затримка сечі;

D. Асцит;

E. Пієлонефрит.

ANSWER: A
У хворого протягом доби відсутній самостійний сечопуск. Діагностовано гостру затримку сечі. Які повинні бути першочергові дії медичного персоналу?

A. Ввести сечогінні препарати;

B. Зменшити об’єм інфузійної терапії;

C. Встановити сечовий катетер;

D. Налаштувати апарат «Штучна нирка»;

E. Призначити антибіотики.

ANSWER: C
У хворого з переломом ребер виник напад ядухи. Кашель із виділеннями пінистого харкотиння. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Кровотеча.

B. Набряк легень.

C. Гостра пневмонія.

D. Кардіогенний шок.

E. Тромбоемболія легеневої артерії.

ANSWER: A
У хворого із травмою голови у післяопераційному періоді виникло запалення білявушних слинних залоз (паротит). Якими ознаками характеризується дане ускладнення?

A. Западіння спереду від вушної раковини мяких тканин.

B. Припухлість спереду вушної раковини.

C. Щільний, горбистий утвір спереду вушної раковини.

D. Набряк вушної раковини і навколишніх тканин.

E. Всі відповіді вірні.

ANSWER: A
У хворого із травмою голови у післяопераційному періоді виникло запалення білявушних слинних залоз (паротит). Які дії медичного персоналу до приходу ЛОР-спеціаліста?

A. Знерухомити нижню щелепу.

B. Дати жувальну гумку.

C. Призначити антибіотики.

D. Прикласти теплий компрес на ділянку біля вушних залоз.

E. Прикласти холодний компрес на ділянку біля вушних залоз.

ANSWER: A
У якій позиції має перебувати хворий для поліпшення відходження харкотиння при абсцесі легень?

A. Немає значення.

B. У положенні «постуральний дренаж».

C. У лежачому положенні, на здоровому боці.

D. У лежачому положенні на хворому боці.

E. У положенні на спині.

ANSWER: A
У хворого після оперативного втручання, виник парез кишківника. Яким чином провести стимуляцію перистальтики кишечника у післяопераційному періоді:

A. Призначити руховий режим;

B. Застосувати післяопераційний пояс-бандаж;

C. Призначити антибіотики;

D. Призначити очисну клізму;

E. призначити проносні засоби.

ANSWER: A
У хворого після оперативного втручання, виник парез кишківника. Яким чином провести стимуляцію перистальтики кишечника у післяопераційному періоді:

A. Призначити напівспиртовий компрес;

B. Застосувати післяопераційний пояс-бандаж;

C. Призначити антибіотики;

D. Призначити очисну клізму;

E. призначити проносні засоби.

ANSWER: A
У хворого після ДПТ діагностовано перелом лівої ключиці, яким чином доцільно провести іммобілізацію ділянки перелому?

A. Накласти спіральну повязку;

B. Накласти повязку Дезо;

C. Накласти хрестоподібну повязку на грудну клітку;

D. Накласти колосоподібну повязку;

E. Накласти оклюзій ну повязку.

ANSWER: B
У хворого після ДПТ діагностовано перелом правої ключиці, яким чином доцільно провести іммобілізацію ділянки перелому?

A. Накласти спіральну повязку;

B. Накласти повязку Вельпо;

C. Накласти хрестоподібну повязку на грудну клітку;

D. Накласти колосоподібну повязку;

E. Накласти оклюзій ну повязку.

ANSWER: A
На місці події, очевидець надавав першу допомогу хворому із перелом ключиці. Перед бинтуванням під пахву вклав ватно-марлевий валик, руку потерпілого притиснув до грудей та зігнув у лікті під кутом 90°, перший циркулярний виток провів з боку спини під здорову пахву через груди, огинаючи ушкоджену руку та притискуючи її до грудної клітки, бинтував через спину, повертаючись до пахви здорового боку, виходив з-під неї і навскоси через груди до верхньої частини плеча, після цього утворюючи петлю для підтримання передпліччя, по передній поверхні піднімається до надпліччя ушкодженої руки. Аналогічні тури повторюють, поступово утворив пов'язку. Яку повязку наклав очевидець?

A. Накласти спіральну повязку;

B. Накласти повязку Дезо;

C. Накласти хрестоподібну повязку на грудну клітку;

D. Накласти колосоподібну повязку;

E. Накласти оклюзій ну повязку.

ANSWER: A
Студент під час іспиту «ОСКІ» моделював накладання повязки: перед бинтуванням під пахву вклав ватно-марлевий валик, руку притиснув до грудей та зігнув у лікті під кутом 90°, перший циркулярний виток провів з боку спини під здорову пахву через груди, огинаючи ушкоджену руку та притискуючи її до грудної клітки, бинтував через спину, повертаючись до пахви здорового боку, бинт виходив з-під неї і повертався навскоси через груди до верхньої частини плеча, після цього утворюючи петлю для підтримання передпліччя, бинтував по передній поверхні піднімається до надпліччя ушкодженої руки. Аналогічні тури повторював, поступово утворюючи повязку. При переломі якої кістки проводиться дана іммобілізація?

A. Плечової кістки, ключиці;

B. Лопатки, ключиці;

C. 1-5 ребра;

D. Грудного відділу хребта;

E. Не показана при переломах кістк.

ANSWER: A
Студент під час іспиту «ОСКІ» моделював накладання повязки: під пахву поклав подушечку, ушкоджену руку розташував таким чином, щоб долоня лежала на плечі здорової руки; перший тур наклав циркулярний — навколо грудей, другий — притискуєчий ушкоджену руку до грудної клітки; бинт провів під здоровою рукою на спину, навскоси до протилежного (хворого) плеча, огинаючи його вгорі і провів по передній поверхні вниз до ліктя хворої руки, охоплюють його трохи вище від ліктьового згину; провів під пахвою здорової руки. Який вид повязки моделював студент?

A. спіральну повязку;

B. повязку Дезо;

C. хрестоподібну повязку на грудну клітку;

D. колосоподібну повязку;

E. повязку Вельпо.

ANSWER: B
Хворому із переломом ключиці необхідно накласти повязку, на тривали час (1 місяць), якій повязці Ви надасте перевагу враховуючи фізіологічність положення ушкодженої кінцівки?

A. спіральну повязку;

B. повязку Дезо;

C. хрестоподібну повязку на грудну клітку;

D. колосоподібну повязку;

E. повязку Вельпо.

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: гіпсовий порошок стискнула в кулаці, після розтиску кулака він розсипався. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: гіпсовий порошок стискнула в кулаці, після розтиску кулака він залишився у вигляді грудочок. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: рівні порції гіпсу і води змішула на тарілці; одержана суміш застигнула через 5-6 хв.; при натисненні пальцями не роздавлюється волога при цьому не виступає. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: рівні порції гіпсу і води змішула на тарілці; одержана суміш застигнула через 15 хв.; при натисненні пальцями роздавлюється, виступає волога. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: гіпс і воду змішула в співвідношенні 1:1 і виготовила кульку, яка через 8 хв. стверднула, при опусканні її з висоти 1м вона не розбилась зберігши форму. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: гіпс і воду змішула в співвідношенні 1:1 і виготовила кульку, яка через 3 хв. стверднула, при опусканні її з висоти 1м вона розбилась на шматки. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
Перед накладанням гіпсової повязки, медична сестра провела пробу на доброякісність гіпсу: гіпс і воду змішула в співвідношенні 1:1 і виготовила кульку, яка через 15 хв. стверднула, при опусканні її з висоти 1м вона не розбилась але змінила форму. Про що свідчить результат даної проби?

A. Гіпс недоброякісний, використовувати його не можна;

B. Гіпс доброякісний, можна використовувати;

C. Результат неінформативний

D. Можна використовувати після додаткового зволоження;

E. Можна використовувати після підсушення;

ANSWER: A
З метою іммобілізації хворому накладено повязку по Бердинському. На яку ділянку накладається дана повязка?

A. На палець;

B. На кисть;

C. На передпліччя;

D. На плече;

E. На черевну стінку;

ANSWER: A
Хворому із термічною травмою кисті показана бинтова повязка. Який тип повязки найбільш доцільно застосувати?

A. Колосоподібну;

B. Спіральну повязку типу «Рукавичка» ;

C. Поворотну повязку;

D. 8-ми подібну повязку;

E. Повязку по Бердинському;

ANSWER: B
Хворий прооперований з приводу водянки оболонок яєчка. Який тип повязки найбільш доцільно застосувати у даному випадку?

A. Колосоподібну;

B. Суспензійну повязку;

C. Поворотну повязку;

D. 8-ми подібну повязку;

E. Повязку по Бердинському;

ANSWER: A
Хворий Н., 20 років, пірнаючи із пірса, вдарився головою до дна, отримав травму шийного відділу хребта. У хворого тетраплегія, дисфункція тазових органів, тривалий час знаходився у вимушеному положенні. При огляді в ділянці куприка і крижової кістки гіперемія, набряк шкіри, розміром 12 х 10 см., в центрі зона некрозу розміром 5 х 4 см. Ваш діагноз?

A. Післяін?єкційний абсцес.

B. Опік ІІ – ІІІ В ступеню

C. Пролежень.

D. Бешиха.

E. Алергічний дерматит.

ANSWER: A
Через 5 днів після операції апендектомії з приводу гострого флегмонозного апендициту у хворого з’явився біль, припухлість, почервоніння в ділянці післяопераційної рани. Пальпаторно визначається інфільтрат із флюктуацією в центрі. Температура тіла 38°. Визначте характер ускладнення?

A. Абсцес післяопераційного рубця.

B. Інфільтрат післяопераційного рубця

C. Нагноєння післяопераційної рани.

D. Інфільтрат післяопераційної рани.

E. Чужорідне тіло післяопераційної рани.

ANSWER: A
Хворий Д., 30 років, звернувся за медичною допомогою із скаргами на інтенсивний біль в ділянці ІІІ пальця лівої кисті. Хірург діагностував сухожилковий панарицій, провів операцію та гіпсову іммобілізацію. Який вид іммобілізації найбільш оптимальний в даному випадку?

A. Мостоподібна іммобілізація.

B. Лонгетно-циркулярна іммобілізація.

C. Лонгетна іммобілізація.

D. Лонгетно-вікончаста іммобілізація.

E. Циркулярна іммобілізація.

ANSWER: C
Хворий Н., 40 років, прооперований з приводу перфоративної виразки шлунка, ускладненої тотальним фібринозно-гнійним перитонітом. Яке положення хворого в ліжку повинна забезпечити медична сестра?

A. Фізіологічне.

B. Довільне.

C. Положення Фовлера.

D. Горизонтальне.

E. Із припіднятим головним краєм ліжка.

ANSWER: A
Хворий Н., 45 років, прооперований з приводу перфоративної виразки шлунка, ускладненої тотальним фібринозно-гнійним перитонітом. В післяопераційному періоді хворому надано положення Фовлера. Що передбачає дане положення?

A. Сидяче положення.

B. Високо піднята голова та ноги.

C. Високо піднята голова та зігнуті в колінах ноги.

D. Горизонтальне положення.

E. Високо підняті ноги, тулуб в горизонтальному положенні.

ANSWER: A
Хворий Н., 45 років, прооперований з приводу перфоративної виразки шлунка, ускладненої тотальним фібринозно-гнійним перитонітом. В післяопераційному періоді хворому надано положення Фовлера. Що передбачає дане положення?

A. Сидяче положення.

B. Високо піднята голова та ноги.

C. Високо піднята голова та зігнуті в колінах ноги.

D. Горизонтальне положення.

E. Високо підняті ноги, тулуб в горизонтальному положенні.

ANSWER: A
Під час проведення ендоскопічного дослідження хворому на хронічний гастрит було пошкодженно слизову оболонку стравоходу. Як називається патологічний стан, який виник у пацієнта і прямо зв’язаний з діями лікаря?

A. Ятрогенія

B. Лікарська помилка

C. Всі відповіді вірні

D. Немає правильної відповіді

E. Абстенентний синдром

ANSWER: A
До лікаря звернулася жінка із проханням розповісти їй про причину оперативного втручання її колеги по роботі. Якого деонтологічного принципу мав дотриматись лікар?

A. Принцип збереження лікарської таємниці

B. Принцип поваги прав та гідності людини

C. Принцип справедливості

D. Принцип поінформованої згоди

E. Принцип конфіденцйності

ANSWER: A
На семінарському обговоренні викладач запитав у студента назву 4-го періоду розвитку хірургії.Студент відповів невірно.А чи знаєте ви?

A. Емпіричний період

B. Анатомо-морфологічний період

C. Сучасна хірургія

D. Фізіологічний період

E. Період великих відкриттів

ANSWER: A
Студенти медичного університету після закінчення навчання складають клятву відомого лікаря древньої хірургії. Як звали цього лікаря?

A. Гіппократ

B. Гомер

C. Клавдій Гален

D. Ібн-Сіна

E. Авіценна

ANSWER: A
Під час виконання оперативного втручання хірург був вимушений перев’язати судину. Хто вперше запропонував накладати лігатуру на кровоточиву судину?

A. Корнелій Цельс

B. Авіценна

C. Гіппократ

D. Пирогов

E. Гален


ANSWER: A
При виконанні лікувальної маніпуляції медична сестра заразила пацієнта вірусом гепатиту В. Яку відповідальність вона буде нести за свої дії?

A. Адміністративну

B. Цивільно-правову

C. Морально-правову

D. Кримінальну

E. Всі відповіді вірні

ANSWER: A
Хворий К., 25 років під час бійки отримав ножове поранення грудної клітки, як наслідок виник відкритий пневмоторакс. Яку пов’язку доцільно накласти, щоб попередити потрапляння повітря в плевральну порожнину?

A. Оклюзійну

B. Компресорну

C. Спіралеподібну

D. Колосоподібну

E. Циркулярну

ANSWER: A
Хлопчик,10 років після падіння з велосипеда отримав травму правого вуха. Яку пов’язку доцільно накласти при ушкодженні вуха?

A. Пращеподібну

B. «Неаполітанську»

C. Колосоподібну

D. Циркулярну

E. Пов’язку Дезо

ANSWER: A
Чоловік П., 30 років впав при катанні на ковзанах. Було діагностовано вивих лівої плечового суглоба. Яку пов’язку доцільно накласти?

A. Вельпо

B. Спіралеподібну

C. Пращеподібну

D. Т-подібну

E. Колосоподібну

ANSWER: A
Хворий при падінні з другого поверху будинку травмував шийний відділ хребта.Як здійснити транспортну іммобілізацію?

A. Пов’язкою Вельпо.

B. Хрестоподібною пов’язкою

C. Комірцем Шанца.

D. Пневматичною шиною.

E. Шиною Крамера.

F. Поворотну.

G. Колосовидну.

H. Пращоподібну.

I. Черепашу.

J. Чепець.

K. Колосовидну.

L. Хрестоподібну.

M. „Лицарську рукавичку”

N. Колову.

O. Черепашу.

P. Лейкопластирна

Q. Колосовидна.

R. Спіральна.

S. Клеєва.

T. Черепашача.

U. 1-2.


V. 3.

W. 4.


X. 2.

Y. 1.


Z. Лонгетну.

[. Циркулярну.

\. Корсетну.

]. Гонітну.

^. Кокситну.

_. Лонгетну.

`. Повзуча

a. Корсетну.

b. Гонітну.

c. Кокситну.

d. Переломі кісток передпліччя.

e. Переломі кісток тазу.

f. Переломі плеча.

g. Переломі стегна.

h. Переломі кісток гомілки.

i. Припіднятим.

j. Опущеним.

k. Функціонально вигідним.

l. В стані повної нерухомості

m. Ортостатичним.

n. Колосовидна.

o. Хрестоподібна.

p. Спіральна.

q. Т-подібна.

r. Циркулярна.

s. Правильної відповіді немає.

t. Герметичне закриття рани для запобігання попадання повітря в плевральну порожнину.

u. Профілактика вторинної кровотечі.

v. Профілактика повітряного шляху попадання інфекції в рану.

w. Профілактика вторинного інфікування.

x. Ятрогенія пов’язана з лікувальними діями

y. Ятрогенія пов’язана з діагностичними процедурами

z. Ятрогенія пов’язана з профілактичними заходами

{. Інформаційна ятрогенія

|. Немає вірної відповіді.

}. Напівсинтетичний матеріал

~. Марлю

. Гідрофільний матеріал

Ђ. Полотно

Ѓ. Синтетичний матеріал

‚. Колосовидна.

ѓ. Фіксуюча

„. Спіральна.

…. Т-подібна.

†. Циркулярна.

‡. Шамов.

€. Янський

‰. Шмідт.

Љ. Вінер.

‹. Ландштейнер

ANSWER: A
Хворому П. 25 років після оперативного втручання з приводу гострого холециститу було накладено наступний вид пов’язки:

A. Лейкопластирна

B. Повзуча

C. Корсетну.

D. Гонітну.

E. Кокситну.

ANSWER: A
Під час операції з приводу тазового абсцесу гнійник розкритий і дренований трьома поліхлорвініловими трубками. Ваші рекомендації по видаленню дренажів.

A. На 1 добу;

B. На 2 добу;

C. На 3 добу;

D. При нормалізації клініко-лабораторних показників;

E. При відсутності гнійних виділень по дренажних трубках.

ANSWER: E
Під час операції операційна сестра відкрила бікс з операційною білизною і використовувала її. Після стерилізації бікс зберігався 4 доби. Тест індикатор позитивний, режим стерилізації витриманий. Як правильно було поступити в цій ситуації?

A. Бікс розвантажити і білизну відправити на прання.

B. Дії операційної сестри правильні.

C. Після операції довести до відома завідуючого операційним блоком.

D. Білизну слід було використовувати частково: ту що знаходилась зверху відкласти, а що внизу - використовувати.

E. Бікс не використовувати, а відправити на повторну стерилізацію.

ANSWER: E
Проба на забруднення інструментів позитивна. На якому етапі обробки інструментів допущена помилка?

A. Стерилізації в сухожаровій шафі.

B. Закладки інструментарію.

C. Сушки інструментів.

D. Перед стерилізаційної підготовки.

E. Зберігання стерильного інструментарію.

ANSWER: D
У палаті знаходиться хворий з анаеробною гангреною стопи. Як часто протягом доби і чим необхідно проводити прибирання?

A. Двічі мильною водою.

B. Двічі 6% розчином перекису водню з миючим розчином.

C. Тричі розчином хлорного вапна.

D. Тричі розчином хлораміну і миючим розчином.

E. Тричі миючим розчином і розчином хлорного вапна.

ANSWER: B
У хворого на цукровий діабет виявлена анаеробна неклостридіальна флегмона стопи. Проведена хірургічна обробка. Кінцівка поміщена в аеро - терапевтичну установку. Яким антисептиком необхідно обробляти робочу камеру установки?

A. Димексидом.

B. Діоксидином.

C. 5% спиртовим розчином йоду.

D. 6% перекисом водню і миючим розчином.

E. Етиловим спиртом.

ANSWER: D
У хворого на цукровий діабет виявлена анаеробна неклостридіальна флегмона передпліччя. Проведена хірургічна обробка. Який з наведених антисептиків Ви рекомендуєте для промивання рани.

A. Розчин риванолу.

B. Розчин хлоргексидину.

C. 5% спиртовим розчин йоду.

D. 6% перекис водню.

E. Розчин фурациліну.

ANSWER: D
У хворого на цукровий діабет велика гнійно-некротична рана на стопі. З наведених виберіть препарат для прискорення очищення рани?

A. Трипсин.

B. Фурацилін.

C. Левоміцетинова мазь.

D. Колагенова плівка.

E. Мірамістин.

ANSWER: A
У хворого на цукровий діабет велика гнійно-некротична рана передпліччя. Виберіть препарат для прискорення очищення рани?

A. Метилурацилова мазь.

B. Фурацилін.

C. Левоміцетинова мазь.

D. Хімотрипсин.

E. Мірамістин.

ANSWER: D
У хворого гнійно-некротична рана гомілки на грунті варикозної хвороби. Виберіть препарат для прискорення очищення рани?

A. Гепаринова мазь.

B. Хонсуріт.

C. Левоміцетинова мазь.

D. Розчин хлоргексидину.

E. Мірамістин.

ANSWER: B
У хворого укушена вялогранулююча з некротичними тканинами рана передпліччя. Виберіть препарат для очищення рани.

A. Бактеріофаг стафілококовий.

B. Мазь метилурацилова.

C. Трипсин.

D. Гепаринова мазь.

E. Йодобак.

ANSWER: C
У хворого укушена вялогранулююча рана передпліччя. Виберіть препарат для стимуляції розвитку грануляцій.

A. Офлокаїнова мазь.

B. Мазь метилурацилова.

C. 10 % розчин димексиду.

D. Гепаринова мазь.

E. Йодобак.

ANSWER: B
У хворого гнійна рана гомілки. Виберіть препарат для прискорення очищення рани?

A. Йодобак.

B. Розчин фурациліну.

C. Гепаринова мазь.

D. Мазь Вишневського.

E. Левоміколь.

ANSWER: E
У хворого велика гнійна рана спини. Виберіть препарат для прискорення очищення рани?

A. Мазь левосин.

B. Фурациллин.

C. Метилурацилова мазь.

D. Ріванол.

E. Хлорофіліпт.

ANSWER: A
У хірургічне відділення поступив хворий з анаеробною неклостридиальною флегмоною плеча. Проведена хірургічна обробка флегмони. Антисептики якої групи ви будете використовувати для промивання рани?

A. Окислювачів.

B. Альдегідів.

C. Спиртів.

D. Барвників.

E. Фенолів.

ANSWER: A
Хвора оперована з приводу абсцесу сідниці. Порожнина гнійника промита і дренована поліхлорвініловими трубками. Виберіть обгрунтування постановки дренажних трубок.

A. Створення умов для відтоку вмісту абсцесу;

B. Зменшення внутрішньо порожнинного тиску;

C. Контроль за характером мікрофлори;

D. Зменшення проявів інтоксикації;

E. Прискорення часу загоєння рани;

ANSWER: A
У хворого розвинувся абсцес передньої черевної стінки в ділянці післяопераційного рубця після апендектомії з приводу гострого деструктивного апендициту. Найбільш імовірний шлях попадання інфекції.

A. Ендогенний контактний;

B. Повітряний;

C. Контактний;

D. Імплантаційний;

E. Крапельний;

ANSWER: A
Хворому належить операція з приводу гострого аппендициту. Вкажіть межі та кратність обробки операційного поля.

A. Двічі в правій здухвинній ділянці.

B. Двічі від пупка до пахових складок.

C. Двічі від рівня сосків до пахових складок.

D. Тричі від реберних дуг до верхньої третини стегна.

E. Тричі від пупка до пахових складок.

ANSWER: C
Хворому належить операція з приводу захворювання шлунка. Вкажіть межі та кратність обробки операційного поля.

A. Тричі від реберних дуг до верхньої третини стегна.

B. Двічі від пупка до сосків.

C. Двічі від рівня сосків до пахових складок.

D. Двічі в епігастральній ділянці.

E. Тричі від сосків до пупка.

ANSWER: C
Хворому належить операція з приводу гострого холециститу. Вкажіть межі та кратність обробки операційного поля.

A. Двічі від рівня сосків до пахових складок.

B. Двічі від реберної дуги до пахових складок.

C. Двічі в правій підреберній ділянці.

D. Тричі від реберних дуг до верхньої третини стегна.

E. Один раз від сосків до пахових складок.

ANSWER: A
Хворому належить операція з приводу гострої злукової кишкової непрохідності, середньо-серединна лапаротомія. Вкажіть межі та кратність обробки операційного поля.

A. Тричі від реберних дуг до верхньої третини стегна.

B. Двічі в мезогастральній ділянці.

C. Тричі від мечевидного відростка до пахових складок.

D. Двічі в епігастральній і мезогастральній ділянках.

E. Двічі від рівня сосків до пахових складок.

ANSWER: E
Хворому належить операція з приводу перфоративної виразки шлунка. Вкажіть межі та кратність обробки операційного поля.

A. Тричі від реберних дуг до верхньої третини стегна.

B. Двічі від сосків до пупка.

C. Двічі від рівня сосків до пахових складок.

D. Двічі в епігастральній ділянці.

E. Двічі від реберних дуг до пахових складок.

ANSWER: C
Хворому належить операція з приводу пупкової защемленої грижі. Вкажіть межі та кратність обробки операційного поля.

A. Двічі від реберних дуг до верхньої третини стегна.

B. Двічі в мезогастральній ділянці.

C. Двічі від рівня сосків до пахових складок.

D. Двічі в епігастральній ділянці.

E. Один раз від рівня сосків до пахових складок.

ANSWER: C
Лікар виконав перев’язку гнійної рани. Яким розчином рекомендуєте обробити руки після перев'язки.

A. Фурациліну.

B. Спиртовим розчином хлоргексидину.

C. Перекисом водню.

D. Фізіологічним розчином.

E. Риванолу.

ANSWER: B
З наведених запропонуйте групу хімічних середників для обробки гнійної рани з ознаками анаеробної неклостридіальної інфекції.

A. Спирти;

B. Солі важких металів;

C. Окислювачі;

D. Кислоти;

E. Формалін.

ANSWER: C
Після лапароскопічної операції з використанням скло волоконної оптики інструментарій підготовлений до стерилізації. Виберіть метод стерилізації.

A. У сухожаровій шафі.

B. Автоклавуванням під тиском 1,1 атм.

C. Стерилізація в парах формаліну.

D. Методом 30 хвилинного кип'ятіння.

E. Обробити 96% спиртом три рази.

ANSWER: C
Проведена перев'язка рани у хворого з газовою гангреною. Як утилізувати використаний перев'язувальний матеріал?

A. Замочити в хлораміні, потім знищити.

B. Замочити у розчині хлорного вапна, потім знищити.

C. Випрати, простерилізувати і використовувати повторно.

D. Простерилізувати і знищити.

E. Спалити в спеціальній печі.

ANSWER: A
Після операції скло волоконна оптика оброблена і поміщена для стерилізації в сухо жарову шафу. Яка помилка допущена персоналом?

A. Не проведений бактеріологічний контроль.

B. Не виконана проба на забруднення.

C. Попередньо не оброблена антисептиком

D. Стерилізація в сухо жаровій шафі.

E. Помилки немає.

ANSWER: D
У пацієнта з розкритим абсцесом черевної порожнини хірург для дренування порожнини використав поліхлорвінілову дренажну трубку. Яку помилку допустив лікар при дренуванні черевної порожнини?

A. Не було доцільності в дренуванні.

B. Необхідно було дренувати марлевим тампоном.

C. Не заповнив трубку антисептиком

D. Використання однієї дренажної трубки.

E. Помилки немає.

ANSWER: D
Під час хірургічної обробки інфікованої рани з ціллю знищення анаеробної флори лікар відмітив відсутність розчину перекису водню. Що з антисептичних речовин слід використати в даному випадку?

A. Розчин хлоргексидину.

B. Розчин ріванолу.

C. Розчин мірамістину

D. Розчин марганцевокислого калію.

E. Розчин метиленової синьки.

ANSWER: D
Санітарка відкрила бікс. Операційна медсестра відмітила, що час від початку стерилізації складає 24 години, а білизна мокра. Виберіть правильність дії.

A. Використовувати білизну.

B. Бікс залишити відкритим для просушування і потім використати білизну для операції.

C. Правильної відповіді немає.

D. Бікс відправити на стерилізацію.

E. Виконати посів на стерильність.

ANSWER: D
Після операції метало остеосинтезу на великогомілковій кістці на 5 добу після операції відмітили підвищення температури до 39 0С, лихоманку, посилення болю в ділянці операції. Ще через три дні з’явились виділення гною між швами. Яке ускладнення операції?

A. Післяопераційний набряк тканин.

B. Синдром системної запальної відповіді.

C. Алергічна реакція на метал.

D. Нагноєння операційної рани.

E. Правильної відповіді немає.

ANSWER: D
Який з наведених препаратів лікар-хірург призначив хворому оперованого з приводу карбункула спини у післяопераційному періоді з ціллю стимуляції неспецифічного імунітету?

A. Цефтріаксон.

B. Левоміцетин.

C. Ціанокобаламін.

D. Т-активін.

E. Правильної відповіді немає

ANSWER: D
Хвора оперованого з приводу правобічного маститу. Проводиться промивання рани антисептиками, дренування з використанням левоміколю, антибактеріальна терапія. Які види антисептики застосовані?

A. Біологічна, хімічна.

B. Фізична, хімічна.

C. Біологічна, фізична

D. Механічна, хімічна, біологічна

E. Механічна, біологічна

ANSWER: D
В кінці робочого дня для проведення екстреного лапароцентезу виникла необхідність використання троакару, термін стерильності, якого був вичерпаний. Який вид екстренної стерилізації можна використати для стерилізації троакару?

A. Кип’ятіння.

B. Стерилізація в сухо жаровій шафі.

C. Обробити 5 % настойкою йоду.

D. Обпалювання.

E. Обробити 70% спиртом.

ANSWER: D
Під час операції з приводу тазового абсцесу гнійник розкритий і дренований трьома поліхлорвініловими трубками. Ваші рекомендації з видалення дренажів.

A. На 5 добу;

B. На 2 добу;

C. На 3 добу;

D. Після очищення рани і нормалізації клініко-лабораторних показників;

E. При відсутності гнійних виділень по дренажних трубках.

ANSWER: E
Під час операції з приводу тазового абсцесу гнійник розкритий і дренований двома поліхлорвініловими трубками. Ваші рекомендації з видалення дренажів.

A. На 10 добу;

B. При відсутності гнійних виділень по дренажних трубках.

C. На 3 добу;

D. Після нормалізації показників загального аналізу крові;

E. На 7 добу;

ANSWER: B
У хворого, оперованого з приводу гострого флегмонозного апендициту, післяопераційний період ускладнився нагноєнням рани. Який найбільш ймовірний шлях попадання інфекції в рану ?

A.


ANSWER: A
У хворого рублена рана гомілки. Хірург висік краї рани, зупинив кровотечу, промив рану пульсуючим струменем антисептика. Після підведення до дна рани трубчастого дренажа на рану наклав пошарові шви. Які види антисептики застосовані при цьому.

A. Механічна, фізична, хімічна.

B. Біологічна, фізична.

C. Механічна, біологічна.

D. Механічна, хімічна.

E. Біологічна, фізична, хімічна.

ANSWER: A
У хворого діагностовано лівобічний під діафрагмальний абсцес. Хірург під контролем сонографії троакаром виконав пункцію абсцесу. Через провідник троакара в порожнину абсцесу ввів дренажну трубку. Які методи антисептики використані в даному випадку.

A. Фізична, хімічна.

B. Фізична, біологічна.

C. Механічна, фізична

D. Механічна, біологічна.

E. Механічна, хімічна

ANSWER: C
Хворий К., наркоман, ВІЛ –інфікований, оперований з приводу анаеробної флегмони в ділянці верхньої третини стегна - “місце шахти”. Яка особливість передстерилізаційної обробки використаних хірургічних інструментів.

A. Прокипятити інструменти впродовж 1 год.

B. Замочування в суміші 6 % перекису водню і прального порошку.

C. Замочування в розчині санідез.

D. Замочування в розчині мурашиної кислоти і 6 % перекису водню .

E. Замочування в розчині хлорного вапна.

ANSWER: B
Хвора C. оперована місяць тому назад з приводу гострого апендициту. Післяопераційний період ускладнився під апоневротичним абсцесом в ділянці рани. Після розкриття гнійника утворилася нориця, при ревізії якої видалено капронову лігатуру. Після видалення лігатури рана загоїлась. Який шлях попадання інфекції в рану.

A. Гематогенний.

B. Лімфогенний.

C. Імплантаційний.

D. Контактний.

E. Криптогенний.

ANSWER: C
Хвора Н., 66 років, оперована з приводу післяопераційної вентральної грижі. Проведена герніопластика з допомогою поліпропіленової сітки. В віддаленому післяопераційному періоді поступово розвинулась флегмона ділянки післяопераційного рубця. Який найбільш імовірний шлях попадання інфекції в рану.

A. Крапельний.

B. Лімфогенний.

C. Гематогенний.

D. Контактний.

E. Імплатаційний.

ANSWER: E
Діагностовано інтра мамарний абсцес правої молочної залози. Виберіть метод лікування.

A. Антибактеріальна терапія.

B. Розкриття і дренування абсцесу.

C. Пункція абсцесу.

D. Пункція абсцесу, антибактеріальна терапія.

E. Висікання абсцесу, зашивання рани.

ANSWER: B
У хворого Н. обширна трофічна виразка нижньої третини гомілки з гнійно-некротичними нашаруваннями. Для прискорення очищення рани хірург вибрав препарат хемотрипсин. Який це вид антисептики?

A. Механічний.

B. Правильної відповіді немає.

C. Фізичний.

D. Хімічний.

E. Біологічний.

ANSWER: E
Під час операції з приводу тазового абсцесу гнійник розкритий, промитий хлоргексидином і дренований трьома поліхлорвініловими трубками. Які види антисептики застосовані.

A. Механічна, фізична;

B. Фізична;

C. Хімічна, механічна;

D. Механічна, фізична, хімічна;

E. Фізична, хімічна.

ANSWER: D
До механічного виду антисептики відноситься:

A. Первинна хірургічна обробка.

B. Застосування лазерного опромінення.

C. Ультразвукова обробка рани

D. Антибактеріальна терапія.

E. Промивання рани антисептиками

ANSWER: A
До фізичної антисептики відноситься:

A. Некректомія.

B. Дренування рани.

C. Промивання рани антисептиками.

D. Хіругічна обробка.

E. Застосування рослинних антисептиків

ANSWER: B
До біологічної антисептики відноситься:

A. Імуностимулююча терапія.

B. Промивання рани мірамістином.

C. Опромінення рани лазером.

D. Ультразвукова кавітація рани.

E. Застосування сорбентів.

ANSWER: A
До хімічної антисептики відноситься:

A. Застосування антибіотиків.

B. Застосування окислювачів.

C. Кварцування рани.

D. Імуномодулююча терапія.

E. Застосування аеротерапевтичної установки.

ANSWER: B
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть правильні дії лікуючого лікаря перед виконанням блокади.

A. Промити шлунок.

B. Поставити очисну клізму.

C. Ввести внутрішньом'язово ненаркотичний знеболюючий засіб.

D. Підшкірно ввести десенсибілізуючий засіб.

E. З'ясувати алергологічний анамнез до місцевих анестетиків.

ANSWER: E
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть протипоказання для виконання блокади.

A. Фурункул в правій поперековій області.

B. Ожиріння третього ступеня.

C. Деформація нижнегрудного відділу хребта.

D. Виражене здуття живота.

E. Підвищена температури тіла (38,5 о).

ANSWER: E
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть правильні дії лікуючого лікаря перед виконанням блокади.

A. Промити шлунок.

B. Поставити очисну клізму.

C. Ввести внутрішньом'язово ненаркотичний знеболюючий засіб.

D. Оглянути поперекову ділянку, оцінити відсутність або наявність протипоказань.

E. Підшкірно ввести десенсибілізуючий засіб.

ANSWER: D
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть протипоказання для виконання блокади.

A. Ожиріння третього ступеня.

B. Деформація нижнєгрудного відділу хребта.

C. Виражене здуття живота.

D. Підвищена температури тіла (38,5о)

E. Підвищена чутливість та алергічна реакція на анестетики.

ANSWER: D
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть протипоказання для виконання блокади.

A. Ожиріння третього ступеня.

B. Деформація нижнєгрудного відділу хребта.

C. Виражене здуття живота.

D. Гіперемія і набряк шкіри поперекового відділу хребта.

E. Підвищення температури тіла (38,5о)

ANSWER: D
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть протипоказання для виконання блокади.

A. Ожиріння третього ступеня.

B. Деформація нижнєгрудного відділу хребта.

C. Алергічна висипка на шкірі поперекового відділу хребта.

D. Виражене здуття живота.

E. Підвищена температури тіла (38,5о)

ANSWER: E
У хворої П. післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть протипоказання для виконання блокади.

A. Ожиріння третього ступеня.

B. Гнійничкові висипання на шкірі поперекового відділу хребта.

C. Деформація нижнєгрудного відділу хребта.

D. Виражене здуття живота.

E. Підвищена температури тіла (38,5оС)

ANSWER: B
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть необхідну довжину голки для виконання блокади.

A. Звичайна для внутрішньом'язових ін'єкцій.

B. Звичайна для внутрішньовенних ін'єкцій

C. Звичайна для підшкірних ін'єкцій.

D. Довжиною 8 см.

E. Довжиною 15 см.

ANSWER: D
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть необхідної ємності шприц для виконання блокади.

A. 2 мл.

B. 5 мл.

C. 10 мл.

D. 20 мл.

E. Вірної відповіді немає.

ANSWER: D
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. При проведенні блокади чи є необхідність виконувати внутрішньошкірну анестезію в області уколу голки.

A. Ні.


B. Обов'язково.

C. Тільки у хворих з ожирінням.

D. Тільки хворим з підвищеним сприйняттям болю.

E. Вірної відповіді немає.

ANSWER: A
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. Яка методика введення голки при виконанні блокади.

A. Специфічної методики немає.

B. Ввести відразу на всю довжину голки.

C. Ввести голку повільно на всю довжину.

D. Вводити голку поступально, передуючи її просуванню введення в тканини розчину анестетика.

E. Вірної відповіді немає.

ANSWER: D
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. Яка методика виконання блокади.

A. Специфічної методики немає.

B. Ввести відразу всю дозу анестетика.

C. Періодично підтягувати поршень шприца на себе для контролю можливого пошкодження судин і товстої кишки.

D. Ввести анестетик повільно протягом 15 хвилин.

E. Вірної відповіді немає.

ANSWER: C
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. Де повинна проводитися ця маніпуляція?

A. У палаті.

B. У маніпуляційному кабінеті.

C. У перев'язочній чистій.

D. У перев'язочній гнійній.

E. В операційній.

ANSWER: C
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. Яка методика виконання блокади.

A. Специфічною методики немає.

B. Періодично підтягувати поршень шприца на себе для контролю можливого знаходження голки у просвіті товстої кишки.

C. Ввести анестетик повільно протягом 15 хвилин.

D. Ввести відразу всю дозу анестетика.

E. Вірної відповіді немає.

ANSWER: B
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. Після виконання блокади які дії хворої?

A. Персонал на каталці транспортує хвору в палату, де протягом години вона повинна лежати на ліжку.

B. Полежати на спині протягом 30 хвилин потім самостійно йти до палати.

C. Персонал на каталці транспортує хвору в палату.

D. Полежати на спині протягом 30 хвилин потім персонал на каталці транспортує хворого в палату.

E. Самостійно йти в палату.

ANSWER: D
Хворій з лактостазом проведена ретромаммарна блокада 0,25% розчином новокаїну. Через 5 хвилин хворій стало погано дихати, з'явилася тахікардія, прогресуюча гіпотонія.Яке ускладнення розвинулося у хворої?

A. інтоксикаційна реакція на введення новокаїну.

B. анафілактична реакція на введення новокаїну.

C. ларинго - і бронхоспазм.

D. Психоемоційна реакція на маніпуляцію.

E. Правильної відповіді немає.

ANSWER: B
Хворій з лактостазом проведена ретромаммарна блокада 0,25% розчином новокаїну. Через 5 хвилин у хворої розвинулась анафілактична реакція на введення новокаїну. З наведеного виберіть адекватне лікування.

A. Симптоматична терапія.

B. Введення антигістамінних препаратів (димедрол, супрастин).

C. Введення в наркоз.

D. Введення антигістамінних препаратів, хлористого кальцію, глюкокортикоїдів, інфузійна терапія, сечогінні.

E. Інфузійна терапія, введення хлористого кальцію, сечогінних.

ANSWER: D
Хворому 70 років виконана операція видалення грижі під місцевою анестезією 0,25% розчином новокаїну з інсуфляцією кисню за допомогою маски. Через 20 хвилин після операції у хворого почався головний біль, з'явилася тривожність, задишка, тахікардія. Як розцінити таку симптоматику?

A. Типова психоемоційна реакція на операційну травму.

B. Запізніла збочена реакція на премедикацію.

C. Ларингіт і бронхоспазм у відповідь на інсуфляцію кисню.

D. Правильної відповіді немає.

E. Інтоксикаційна реакція на введення новокаїну.

ANSWER: C
Хворому 70 років виконана операція видалення грижі під місцевою анестезією 0,25% розчином новокаїну з інсуфляцією кисню за допомогою маски. Через 20 хвилин після операції у хворого почалася інтоксикаційна реакція на введення новокаїну. Які заходи профілактики таких реакцій?

A. Визначення індивідуальної чутливості на новокаїн внутрішньошкірною пробою.

B. З'ясувати з анамнезу про такі реакції на введення новокаїну.

C. Не використовувати місцеву анестезію як метод знеболення.

D. Правильної відповіді немає.

E. Використовувати розчин новокаїну меншої концентрації.

ANSWER: A
Хворому 70 років виконана операція видалення грижі під місцевою анестезією 0,25% розчином новокаїну з інсуфляцією кисню за допомогою маски. Через 20 хвилин після операції у хворого почалася інтоксикаційна реакція на введення новокаїну. Яке лікування призначите в цьому випадку?

A. Внутрішньовенне введення суспензії відмитих еритроцитів, 20% розчин кофеїну підшкірно.

B. Внутрішньовенне введення нативної плазми, ефедрин.

C. Внутрішньовенний наркоз з штучною вентиляцією легенів.

D. Правильної відповіді немає.

E. Інфузійна дезінтоксикаційна терапія з інгаляцій кисню, медикаментозний сон, підтримуюча симптоматична терапія.

ANSWER: E
Які на Вашу думку переваги місцевої анестезії перед загальним знеболенням?

A. Можливість застосування у пацієнтів будь-якого віку.

B. Можливість контролю функцій організму та їх корекції.

C. Забезпечує достатнє розслаблення м'язів.

D. Забезпечує можливість точного дозування анестетика.

E. Не потрібно складних і дорогих апаратів та інструментів.

ANSWER: A
Які на Вашу думку переваги місцевої анестезії перед загальним знеболенням?

A. Можливість застосування у пацієнтів будь-якого віку.

B. Можливість контролю функцій організму та їх корекції.

C. Забезпечує достатнє розслаблення м'язів.

D. Можливість використання на будь-якому етапі надання медичної допомоги.

E. Забезпечує можливість точного дозування анестетика.

ANSWER: D
Які на Вашу думку переваги місцевої анестезії перед загальним знеболенням?

A. Можливість застосування у пацієнтів будь-якого віку.

B. Можливість контролю функцій організму та їх корекції.

C. Можливість використання на будь-якому етапі надання медичної допомоги.

D. Забезпечує достатнє розслаблення м'язів.

E. Забезпечує можливість точного дозування анестетика.

ANSWER: C
Які на Вашу думку переваги місцевої анестезії перед загальним знеболенням?

A. Можливість застосування у пацієнтів будь-якого віку.

B. Дешевизна препаратів.

C. Можливість контролю функцій організму та їх корекції.

D. Забезпечує достатнє розслаблення м'язів.

E. Забезпечує можливість точного дозування анестетика.

ANSWER: B
Які на Вашу думку переваги місцевої анестезії перед загальним знеболенням?

A. Простота виконання.

B. Можливість застосування у пацієнтів будь-якого віку.

C. Можливість контролю функцій організму та їх корекції.

D. Забезпечує достатнє розслаблення м'язів.

E. Забезпечує можливість точного дозування анестетика.

ANSWER: A
Хворий 68 років госпіталізований в хірургічну клініку по швидкій допомозі з приводу гострої непрохідності кишок, підтвердженої при клінічному обстеженні. Хворіє цукровим діабетом середньої важкості. Під яким наркозом доцільно оперувати хворого?

A. Місцева анестезія

B. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

C. Масковий наркоз крапельним способом

D. Ендотрахеальний наркоз з керованим диханням і м’язовими релаксантами

E. Спинномозкова анестезія

ANSWER: D
В хірургічне відділення госпіталізовано хворого 55 років з приводу карбункула потилиці. Хворіє 5 днів. Температура тіла 39,2о. Під яким знеболюванням доцільно розкрити карбункул?

A. Поверхнева аплікаційна анестезія

B. Інфільтраційна анестезія за методом О.В. Вишневського

C. Внутрішньовенний наркоз

D. Масковий ефірний наркоз

E. Епідуральна анестезія

ANSWER: C
Більшість тривалих і складних операційних втручань виконується хірургами під ендотрахеальним наркозом з керованим диханням і міорелаксантами. Протипоказами для цього виду наркозу є:

A. Захворювання серцево-судинної системи

B. Тривалі операції на органах грудної клітки або черевної порожнини

C. Гострі інфекфійно-запальні процеси верхніх дихальних шляхів

D. Вік хворого

E. Вагітність

ANSWER: C
М’язові релаксанти при виконанні ендотрахеального наркозу застосовуються для:

A. Підвищення артеріального тиску

B. Пдвищення тонусу смугастих м’язів

C. Зниження тонусу смугастих м’язів

D. Пригнічення больових рефлексів

E. Пригнічення слиновиділення

ANSWER: C
Хворій 62 роки, під час гіпертонічного кризу в\м введено 10 мл 25% розчину сульфату магнію в верхню зовнішню ділянку правої сідниці, привело до виникнення абсцесу. Хвору госпіталізовано по швидкій допомозі в хірургічне відділення. Гнійник вирішено розкрити під внутрішньовенним тіопенталовим наркозом. Яку концентрацію розчину тіопенталу натрію необхідно приготувати для виконання операції?

A. 0,1% розчин

B. 0,5% розчин

C. 1% розчин

D. 5% розчин

E. 10% розчин

ANSWER: C
Для профілактики западання язика ранньому післяопераційному періоді хворому необхідно виконати:

A. Поставити товстий зонд в шлунок

B. Внутрішньовенно ввести 0,1% розчин атропіну сульфат

C. Поставити підковоподібний гумовий повітровід

D. Зафіксувати язик язикотримачем

E. Виконати трахеотомію

ANSWER: C
Хворого Н. 38 років з гострою крововтратою більше 1000 мл і продовжуючою кровотечею вирішено провести операцію під комбінованим ендотрахеальним наркозом. Який анестетик використаєте для вводного наркозу?

A. Тіопентал натрію

B. Кетамін

C. Сомбревін

D. Гексенал

E. Натрію оксибутират

ANSWER: B
У хворого під час введення в ефірний наркоз відновилось дихання: Що необхідно виконати?

A. Продовжувати наркоз

B. Припинити подачу анестетика

C. Почати робити штучне дихання

D. Ввести серцеві глікозиди

E. Ввести препарати що покращують мозковий кровообіг

ANSWER: B
В травматологічне відділення лікарні госпіталізований хворий Н. 28 років з заднім верхнім вивихом правого стегна. Виберіть раціональний вид знеболення при вправленні цього вивиху.

A. Ендотрахеальний наркоз з м’язовими релаксантами і керованим диханням

B. Нейролептаналгезія

C. Масковий фторотано-закисно-кисневий наркоз

D. Стовбурова анестезія

E. Перидуральна анестезія

ANSWER: C
Вкажіть яка з теорій наркозу відповідає найбільше сучасним уявам:

A. Коагуляційна теорія Клода Бернара

B. Ліпоїдна теорія Мейєра

C. Теорія пригнічення „ нервових клітин”

D. Теорія водних мікрокристалів полінга

E. Ні одна з них невідповідає

ANSWER: E
Анестезіологічна дія закису азоту проявляється якщо його концентрація в суміші з киснем:

A. 10-15%

B. 15-20%

C. 25-30%

D. 50-70%

E. 75-80%

ANSWER: C
Токсична дія закису азоту на організм проявляється якщо концентрація кисню в суміші складає:

A. 50-40%

B. 39-30%

C. 29-20%

D. 19-10%

E. 9-5%


ANSWER: E
Хворий С. 70 років госпіталізований до хірургічної клініки на планове операційне лікування з приводу стенозу виходу з шлунка. Який вид анестезії буде найбільш прийнятним для цього хворого?:

A. Місцева інфільтраційна анестезія

B. Масковий наркоз

C. Комбінований ендотрахеальний наркоз з м’язовими релаксантами

D. Перидуральна анестезія

E. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

ANSWER: C
Ускладненням вводного барбітурового наркозу може бути:

A. Блювання

B. Всі відповіді правильні

C. Зупинка серця

D. Регургітація

E. Параліч дихальної мускулатури

ANSWER: B
М’язові релаксанти при складних і довготривалих операціях анестезіологи використовують для:

A. Стабілізацією артеріального тиску

B. Зменшення болю

C. Втрата притоми

D. Розслаблення м’язів

E. Стабілізації дихання

ANSWER: D
Якщо хірурги під час операції використовують діатермію для гемостазу ,то якого складу газо-наркотичну суміш для інгаляційного наркозу слід використовувати:

A. Ефір та кисень

B. Ефір та закис азоту

C. Закис азоту, кисень та фторотан

D. Фторотан та ефір для наркозу

E. Ефір для наркозу, етран та фторотан

ANSWER: C
Кетаміновий наркоз протипоказаний хворим на:

A. Гіпертонічну хворобу

B. Виразкову хворобу шлунка

C. Хронічний бронхіт

D. Бронхіальну астму

E. Цукровий діабет

ANSWER: A
Виберіть найбільш безпечний наркоз для хворого при довготривалій операції на органах черевної порожнини:

A. Масковий ефірно-кисневий

B. Масковий фторотано-кисневий

C. Ендотрахеальний фторотан-кисневою сумішшю

D. Внутрішньовенний з інтубацією трахеї

E. Внутрішньовенний кетаміновий наркоз

ANSWER: C
Хворий М. 50 років оперується з приводу грижі білої лінії живота. Наркоз фторотан-киснева суміш. Артеріальний тиск 130/65 мм Hg, частота серцевих скорочень 78-61I, частота дихання 18 в 1 мін., зіниці – 2мм. Реакція на світло в’яла, рогівковий рефлекс знижений. Визначте стадію наркозу:

A. I


B. II

C. III1-2

D. III3

E. IV


ANSWER: C
Визначіть можливі ускладнення після ендотрахеального наркозу?

A. Не відновлення м'язевого тонусу

B. Регургітація

C. Западіння язика

D. Блювота

E. Всі перераховані

ANSWER: E
Протипоказами до внутрішньовенного наркозу каліпсолом (кетаміном) є:

A. Крововтрата більше 1 літра

B. Цукровий діабет

C. Черепно-мозкова травма

D. Ниркова недостатність

E. Печінкова недостатність

ANSWER: C
В хірургічну клініку госпіталізований хворий П. 42 років з шлунковою кровотечею середнього ступеню важкості. Проведена гемостатична терапія ефекту не дала. При ендоскопічному дослідженні встановлено що кровотеча продовжується. Вирішено хворого оперувати. Який з внутрішньовенних анестетиків є кращим для вводного наркозу осіб з крововтратою більше 1 літра.

A. Оксибутират-натрію

B. Тіопентан-натрій

C. Сомбревін

D. Кетамін (каліпсол)

E. Диприван

ANSWER: D
Найбільш раціональним видом знеболювання при вправленні вивихів плеча або стегна є:

A. Ендотрахеальний наркоз фторотаном

B. Внутрішньовенний наркоз барбітуратами

C. Нейролептаналгезія

D. Перидуральна анестезія

E. Атаралгезія

ANSWER: B
В хірургічному клініку госпіталізований хворий Б. 28 років з кістковим панарицієм середньої фаланги другого пальця правої кисті. Який вид анестезії є кращим при використанні операції у цього хворого.

A. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

B. Провідникова анестезія

C. Анестезія поверхнева хлоретилену

D. Інфільтраційна анестезія

E. Внутрішньокісткова анестезія

ANSWER: B
Виберіть вірну комбінацію препаратів для проведення наркозу методом нейролептаналгезії:

A. Седуксен + дроперидол

B. Фентаніл + седуксен

C. Фентаніл + кетамін

D. Дроперидол + фентаніл

E. Кетамін + седуксен

ANSWER: D
Як засіб для наркозу оксибутират натрію можна застосовувати тільки:

A. Внутрішньовенно

B. Внутрішньом’язово

C. Перорально

D. Ректально

E. Всіма перерахованими способами

ANSWER: E
В хірургічний кабінет поліклініки звернулась хвора Н. 55 років з приводу після ін"екційного абсцесу правої сідничної області. Хірург вирішив розкрити гнійник в амбулаторних умовах під внутрішньовенним кетаміновим наркозом. Яку дозу кетаміну необхідно ввести для досягнення хірургічної стадії наркозу?:

A. 1-2 мг/кг

B. 3-5 мг/кг

C. 7-10 мг/кг

D. 10-15 мг/кг

E. 15-20 мг/кг

ANSWER: A
Протипоказами для наркозу кетаміном є:

A. Гіпертонічна хвороба

B. Бронхіальна астма

C. Ниркова недостатність

D. Ураження печінки

E. Переломи кісток

ANSWER: A
Діпріван (пропофол) – анестетик ультракороткої дії. Тривалість наркозу його сягає:

A. 1-2 хв.

B. 4-6 хв.

C. 10-15 хв.

D. 15-20 хв.

E. 25-30 хв.

ANSWER: B
Вкажіть середні терапевтичні дози каліпсолу (кетаміну) для внутрішньовенного введення дорослим:

A. 0,5-1 мг/кг

B. 2-4 мг/кг

C. 5-8 мг/кг

D. 10-12 мг/кг

E. 12-15 мг/кг

ANSWER: B
Вкажіть середні терапевтичні дози каліпсолу (кетаміну) для внутрішньом’язового наркозу:

A. 1-2 мг/кг

B. 3-5 мг/кг

C. 10-15 мг/кг

D. 20-25 мг/кг

E. 25-39 мг/кг

ANSWER: B
Кетамін несумісний в одному шприці з:

A. Тіопентал-натрієм

B. Оксибутиратом натрію

C. Фентанілом

D. Пропафолом

E. Атропіном

ANSWER: A
При передозуванні антидеполяризуючих м’язових релаксантів для відновлення тонусу м’язів в якості антидота внутрішньвенно застосовують:

A. Супрастін

B. Промедол

C. Прозерін

D. Атропін

E. Седуксен

ANSWER: C
Метою премедикація є:

A. Попередження блювоти

B. Стабілізація гемодинаміки

C. Зняття емоційної напруги

D. Понизити тонус симпатичної нервової системи

E. Релаксація м’язів

ANSWER: C
Найбільш раціональним наркозом для хворого П. – 68 років, який госпіталізований до хірургічної клініки для операційне лікування з приводу діабетичної гангрени лівої нижньої кінцівки є:

A. Загальний масковий наркоз ефірно-кисневий

B. Загальний інтубаційний фторотано-кисневий

C. Епідуральна або спінальна анестезія

D. Внутрішньовенний наркоз кетаміном

E. Місцева інфільтративна анестезія

ANSWER: C
Хворий 58 років госпіталізований в хірургічну клініку по швидкій допомозі з приводу гострої непрохідності кишок. Хворіє цукровим діабетом середньої важкості. Під яким наркозом доцільно оперувати хворого?

A. Місцева анестезія

B. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

C. Масковий фторотановий наркоз

D. Ендотрахеальний наркоз з керованим диханням і м'язовими релаксантами

E. Спинно-мозкова анестезія

ANSWER: D
В хірургічне відділення госпіталізовано хворого 55 років з приводу карбункула потилиці. Хворіє 5 днів. Температура тіла 39,2°. Під яким знеболюванням доцільно розкрити карбункул?

A. Поверхнева анестезія зрощуванням

B. Інфільтраційна анестезія за методом О.В. Вишневського

C. Внутрішньовенний наркоз

D. Масковий ефірний наркоз

E. Епідуральна анестезія

ANSWER: C
Більшість тривалих і складних операційних втручань виконується хірургами під ендотрахеальним наркозом з керованим диханням і міорелаксантами. Протипоказанням для цього виду наркозу є:

A. Захворювання серцево-судинної системи

B. Хронічний панкреатит

C. Гострі інфекційно-запальні процеси верхніх дихальних шляхів

D. Вік хворого

E. Протипоказів немає

ANSWER: E
При довготривалих операціях на органах черевної порожнини м(язові релаксанти при комбінованому ендотрахеальному наркозі застосовуються для:

A. Підвищення артеріального тиску

B. Підвищення тонусу смугастих м'язів

C. Зниження тонусу смугастих м'язів

D. Пригнічення больових рефлексів

E. Пригнічення слиновиділення

ANSWER: C
У пацієнта 62 років, що хворіє на гіпертонічну хворобу під час гіпертонічного кризу в/м введено 10 мл 25% розчину сульфату магнію в верхньо-зовнішню ділянку правої сідниці, що привело до виникнення абсцесу. Хворого госпіталізовано по швидкій допомозі в хірургічне відділення. Гнійник вирішено розкрити під внутрішньовенним тіопенталовим наркозом. Яку концентрацію розчину тіопенталу натрію приготувати для виконання операції?

A. 0,1% розчин

B. 0,5% розчин

C. 1% розчин

D. 5% розчин

E. 10% розчин

ANSWER: C
В травматичний пункт звернулася хвора 35 років зі скаргами на сильний біль, сіпаючого характеру в ділянці долонної поверхні нігтьової фаланги З-го пальця правої кисті, набряк, почервоніння шкіри, підвищення температури тіла до 38,4°. Три дні тому голкою уколола палець. Встановлено діагноз: підшкірний панарицій нігтьової фаланги правої кисті. Лікування оперативне. Який вид місцевої анестезії доцільно застосувати при виконанні операції?

A. Анестезія поверхнева (аплікаційна).

B. Анестезія інфільтраційна

C. Анестезія провідникова за Оберстом-Лукашевичем

D. Анестезія нервових сплетінь

E. Внутрішньо-кісткова анестезія

ANSWER: C
Для усунення післяопераційного болю після операції протезування правого кульшового суглобу вирішено пролонгувати епідуральну анестезію через катетер в епідуральному просторі L3-5. Яку концентрацію лідокаїну використаєте для цього?

A. 0,25%


B. 0,5%

C. 1,0%


D. 2,0%

E. 5,0%.


ANSWER: D
Хворому на гострий апендицит вирішено здійснити операцію під місцевим знеболюванням. Який вид місцевого знеболювання застосуєте?

A. Поверхневу анестезію

B. Провідникову анестезію

C. Інфільтраційну пошарову анестезію за методом О.В.Вишневського

D. Паравертебральну анестезію

E. внутрішньо-тазову анестезію

ANSWER: C
Хворого на правобічну косу пахово-калиткову грижу вирішено оперувати під епідуральною анестезією. Визначте місце введення анестетичного засобу при цьому виді знеболювання.

A. Т3–Т6


B. Т7–Т10

C. Т10–Т12

D. L2–L3

E. L3–L5


ANSWER: D
В хірургічне відділення госпіталізована хвора С. 27 років з гострим гнійним маститом. Після підтвердження діагнозу в клініці, вирішено хвору оперувати. Виберіть раціональний засіб місцевої анестезії?

A. Поверхнева анестезія

B. Інфільтраційна анестезія за методом О.В. Вишневського

C. Провідникова ретромамарна анестезія

D. Акупунктурна аналгезія

E. Спинномозкова аналгезія

ANSWER: C
Хворого Б. 42 років з закритим переломом шийки правого стегна вирішено оперувати під регіональною перидуральною анестезією. Визначте місце введення анестетичного засобу:

A. T10-T12

B. L2-L3

C. L1-L2


D. L3-L5

E. L5-L6


ANSWER: B
Визначте, який з перерахованих препаратів є обов’язковим компонентом премедикації:

A. Церукал

B. Атропіну сульфат

C. Промедол

D. Ноксирон

E. Димедрол

ANSWER: B
Без яких препаратів неможливе здійснення премедикації:

A. Аскорбінова кислота

B. Атропіну сульфат

C. Церукал

D. Папаверин

E. Глюконат кальцію

ANSWER: B
Хворий П. 48 років готується до операції – резекції шлунка з приводу виразкової хвороби. Операція планується на наступний день після госпіталізації у клініку. В який термін часу доцільно виконати премедикацію хворому?

A. За 24 години до операції

B. За 12 годин до операції

C. За 6 годин до операції

D. За 30-40 хвилин до операції

E. За 10-15 хвилин до операції

ANSWER: D
У хворого Н. 35 років з гострою шлунковою кровотечею, вирішено встановити джерело кровотечі за допомогою ендоскопічного дослідження. Який засіб знеболення доцільно застосувати для усунення ротоглоткових рефлексів:

A. Інфільтраційну анестезію

B. Поверхневу анестезію

C. Паравертебральну блокаду

D. Вагосимпатичну блокаду

E. Електроакупунктуру

ANSWER: B
При виконанні операції на нижній половині живота визначте місце введення анестетика в перидуральний простір:

A. T7-T10

B. T10-T12

C. L2-L5


D. L2-L4

E. L3-L5


ANSWER: A
При виконанні операції – видалення передміхурової залози місцем введення анестетика в перидуральний простір є:

A. L2-L3


B. L3-L5

C. L2-L4


D. T10-T12

E. T7-T10

ANSWER: A
При виконанні операції на нижніх кінцівках місцем ін’єкції анестетика в перидуральний простір є:

A. L2-L3


B. L2-L4

C. L3-L5


D. T10-T12

E. T7-T10

ANSWER: C
При виконанні операції в ділянці промежини, прямої кишки місцем ін’єкції анестетика в перидуральний простір є:

A. T7-T10

B. T10-T12

C. L1-L2


D. L2-L3

E. L5-S1


ANSWER: D
При профілактичному огляді у пацієнта виявлено ліпому спини великих розмірів (10*6см.) , рекомендовано операційне лікування.Яку операцію за терміновістю необхідно виконати ?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: A
У приймальне відділення ургентної клініки швидкою допомогою доставлено пацієнта із ножовим пораненням живота . Яку операцію за терміновістю виконання необхідно виконати хворому?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: B
У приймальне відділення ургентної клініки швидкою допомогою доставлено пацієнта із вогнепальним пораненням грудної клітки. Яку операцію за терміновістю виконання необхідно виконати хворому?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: B
У хірургічне відділення ургентної клініки швидкою допомогою госпіталізовано пацієнта із защемленою пупковою килою, що самостійно вправилась під час транспортування пацієнта у стаціонар, тривалість защемлення до 60 хвилин. Болі в животі не турбують. Яку операцію за терміновістю необхідно виконати хворому?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: C
Пацієнту в переддень планового хірургічного втручання з приводу жовчево-кам(яної хвороби, хронічного калькульозного холециститу, з ціллю очищення вмісту кишківника необхідно провести клізму. Яку із клізм ви б призначили пацієнту ?

A. Очисна

B. Сифонна

C. Живильна

D. Клізма з розчином хлорал-гідрату

E. Клізма з 10%розчином натрій хлор

ANSWER: A
У хворого з полі травмою у пізньому післяопераційному періоді в ділянці куприка з(явилось почервоніння, припухлість, біль, свербіж. Який комплекс лікувально-профілактичних заходів ви призначите пацієнту?

A. Зміна постільної білизни

B. Зміна натільної білизни

C. Масаж для покращення мікроциркуляції

D. Асептична пов(язка з мазями на основі цинку

E. Всі відповіді вірні

ANSWER: E
В травматологічний пункт звернулася хвора, 40 років, яку годину тому вкусив невідомий собака. На лівій гомілці по задній поверхні укушена рана розмірами 4x2x0,5 см. Яка хірургічна допомога доцільна в цьому випадку?

A. Провізорні шви на рану.

B. Асептична пов’язка.

C. Мазьова пов’язка.

D. Туалет рани мильною водою, провізорні шви на рану.

E. Глухий шов.

ANSWER: D
Хвора 25 років звернулася у травмпункт із приводу різаної рани правої кісті, планово прищеплена проти правця. Який захід неспецифічної профілактики проти правця необхідно провести?

A. Профілактичне призначення антибіотиків.

B. Введення правцевого анатоксину.

C. Первинна хірургічна обробка рани.

D. Введення протиправцевої сироватки.

E. Введення протиправцевого імуноглобуліну.

ANSWER: B
Хворий 29 років, поступив зі скаргами на наявність різано-рваної рани нижньої третини правого стегна, через 8 годин з моменту травми. Назвіть головний засіб профілактики гнійно-септичних ускладнень в цьому випадку?

A. Введення протигангренозної сироватки.

B. Імуностимулююча терапія

C. Призначення антибіотиків.

D. Первинна хірургічна обробка рани.

E. Введення правцевого анатоксину.

ANSWER: D
У хворого при огляді діагностована глибока рвана рана правого стегна з нерівними краями, вкрита фібринозними нашарування. У крайових відділах — формується здорова грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

A. Загоєння шляхом рубцювання.

B. Загоєння первинним натягом.

C. Загоєння під струпом.

D. Безпосереднє закриття дефекту епітеліальною тканиною.

E. Загоєння вторинним натягом.

ANSWER: E
6. При    перв’язці у хворого з в’ялогранулюючою   раною правого плеча    виявлено    ураження    їїсиньогнійною паличкою за характерними клінічними ознаками та бактеріологічним дослідженням. Який засіб з нижченаведених найкраще використати для санаціїданої рани?

A. Біогенні стимулятори.

B. Сульфаніламіди.

C. Розчин борної кислоти.

D. Саліцилову кислоту.

E. Антибіотики.

ANSWER: C
Хворий30 років, доставлений в стаціонар з приводу наскрізного вогнепального поранення лівого плеча. Відмічається незначна кровотеча. Пульсація на периферичних артеріях кінцівки збережена. Плечовакістка не пошкоджена. Яку хірургічну допомогу слід надати хворому?

A. Хірургічна обробка рани з проточним її дренуванням.

B. Шов рани.

C. Шов рани та її дренування.

D. Дренування рани марлевим тампоном.

E. Накладання провізорних швів.

ANSWER: A
8. У хворого, 40 років, рвана рана стегна, отримана 3 дні тому внаслідок побутової травми. В ході оперативного втручання проведено додатковий розріз шкіри, висічення змертвілих тканин,   розкриття   гнійних   запливів,   дренування   рани.   Яку   операцію виконано хворому?

A. Рання первинна хірургічна обробка рани.

B. Відстрочена хірургічна обробка рани.

C. Вторинна хірургічна обробка рани.

D. Пізня первинна хірургічна обробка рани.

E. Повторна хірургічна обробка рани.

ANSWER: C
В хірургічне відділення поступив хворий, 40 років, який упав з висоти 3-х метрів і отримав поранення лівого стегна, після травми пройшло10 год. На момент огляду по передній поверхні стегна рана 5,0 х 4,0 см вкрита згустком. Яку хірургічну обробку рани слід провести?

A. Ранню первинну хірургічну обробку рани.

B. Відстрочену первинну хірургічну обробку рани.

C. Пізню первинну хірургічну обробку рани.

D. Вторинну хірургічну обробку рани.

E. Некректомію.

ANSWER: A
Хворий М., 45 років, поступив в хірургічне відділення з приводу різаної рани лівого передпліччя, через 50 годин від моменту отримання травми. Рану отримав в побуті. При огляді в н/з лівого передпліччя рана 6,0х0,8 см, тканини довкола помірно гіперемовані, пальпація болюча. Виділення з рани незначні серозні. Який вид хірургічної обробки слід провести в даному випадку:

A. Ранню первинну хірургічну обробку рани.

B. Відстрочену первинну хірургічну обробку рани.

C. Пізню первинну хірургічну обробку рани.

D. Вторинну хірургічну обробку рани.

E. Некректомію.

ANSWER: C
У хворого, 45 років, через 12 діб після поранення рана лівого стегна 5х2 см, чиста, вкрита грануляціями, краї її легко зводяться без зусилля. Який шов необхідно накласти на дану рану?

A. Первинний ранній;

B. Первинний відстрочений;

C. Вторинний ранній;

D. Вторинний пізній;

E. Провізорний.

ANSWER: C
Хворий В., 42 років, внаслідок автомобільної аварії отримав черепно-мозкову травму. При огляді у хворого відмічено виділення соломяно-жовтої рідини з вух та носа, крововиливи навколо очних яблук у вигляді «окулярів».Про який характер травми слід думати в даному випадку:

A. Струс головного мозку;

B. Забій головного мозку;

C. Відкриту черепно-мозкову травму;

D. Закриту черепно-мозкову травму;

E. Внутрішньо-черепну гематому.

ANSWER: C
14. Після падіння на вулиці та удару головою об асфальт хворий знаходиться без свідомості. Спостерігалось блювання; через 2 години свідомість відновилась. Чіткої органічної симптоматики при неврологічному огляді не було виявлено. Потім раптово розвинулась кома, порушення дихання, анізокорія. Про який характер ускладнення можна думати?

A. Забій головного мозку;

B. Струс головного мозку;

C. Наявність внутрішньочерепної гематоми;

D. Відкриту черепно-мозкову травму;

E. Ураження мозжочка.

ANSWER: C
Хворий після удару в грудну клітку скаржиться на неможливість дихати через різкий біль в правій половині грудної клітки, що посилюється при рухах, кашлі, диханні. Візуально пошкоджень грудної клітки не виявлено. Пальпаторно в ділянці 5-6 ребер по середньоключичній лінії визначається крепітація. Бокове та фронтальне навантаження викликає підсилення больового синдрому. Дихання вислуховується на всьому потязі, перкуторно - легеневий звук. Про яке ускладнення слід думати в даному випадку:

A. Забій грудної клітки;

B. Пневмоторакс;

C. Гемоторакс;

D. Перелом ребер;

E. Забій легені.

ANSWER: D
Потерпілий з ножовим пораненням правої половини грудної клітки у тяжкому стані, наростає задишка, ціаноз тканин, тахікардія, підшкірна емфізема. Грудна клітка асиметрична, права сторона відстає в акті дихання, там же визначається невелика рана по боковій поверхні без ознак триваючої кровотечі. При вдосі повітря всмоктується в рану, при видосі – назовні не виходить. Про яке ускладнення слід думати в даному випадку:

A. Гемоторакс;

B. Відкритий пневмоторакс;

C. Закритий пневмоторакс;

D. Напружений пневмоторакс;

E. Плевро-пульмональний шок.

ANSWER: D
Потерпілий з вогнепальним пораненням лівої половини грудної клітки у тяжкому стані, наростає задишка, ціаноз тканин, тахікардія, гіпотонія. Грудна клітка асиметрична, ліва сторона грудної кліткине приймаєучасті в акті дихання, там же визначається невелика рана по задній поверхні без ознак триваючої кровотечі. Аускультативно - дихання зліва відсутнє, перкуторно - на всьому протязі притуплення перкуторного звуку. Про яке ускладнення слід думати в даному випадку:

A. Тотальний гемоторакс;

B. Відкритий пневмоторакс;

C. Закритий пневмоторакс;

D. Напружений пневмоторакс;

E. Посттравмапичний плеврит.

ANSWER: A
18. У потерпілого з ножовим пораненням живота відзначаться на передній черевній стінці в лівому мезогастрії невеликий рановий отвір без ознак триваючої кровотечі, напруження передньої черевної стінки, різкий біль при пальпації, позитивні ознаки подразнення очеревини. Перкуторно – відсутність печінкової тупості. Пр проведенні рентгенологічного обстеження виявлено серп вільного газу під правим куполом діафрагми. Ушкодження якого органу викикло в результаті травми:

A. Великий сальник;

B. Підшлункова залоза;

C. Шлунок;

D. Печінка;

E. Селезунка.

ANSWER: C
19. Хворий М., 36 років, отримав травму внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. При огляді у хворого відмічено наявність парадоксального дихання – при вдосі фрагмент лівої половини грудної клітки по боковій поверхні втягується, при видосі – випинається. Про яке ускладнення слід думати:

A. Перелом ребер;

B. Множинний перелом ребер;

C. “Вікончастий” перелом грудної клітки;

D. Розчавлення грудної клітки;

E. Забій грудної клітки.

ANSWER: A
Хворий С., отримав вогнепальне поранення правого стегна. При огляді по передній поверхні стегна наявна рана діаметром до 1,0 см без ознак кровотечі. По задній поверхні стегна наявна рана діаметром до 2,0 см з помірною кровотечею. Як класифікується даний вид рани:

A. Дотична;

B. Сліпа;

C. Наскрізна;

D. Проникаюча;

E. Непроникаюча.

ANSWER: C
При проведенні маскового наркозу фторотаном хворий раптово перестав дихати, обличчя посиніло, шийні вени здулися, зіниці розширились. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Ларингоспазм.

B. Емболія легеневої артерії.

C. Напружений пневмоторакс.

D. Регургітація.

E. Клінічна смерть.

ANSWER: A
Під час проведення ендотрахеального наркозу анестезіолог заінтубував хворого, під’єднав інтубаційну трубку до дихального апарату. Проте аускультативно дихання в легенях не прослуховується, у хворого акроціаноз. Одночасно у хворого різко збільшився об’єм живота за рахунок випинання в епігастрії. Яке ускладнення виникло?

A. Розрив легені.

B. Розрив трахеї.

C. Інтубаційна трубка введена в стравохід.

D. Інтубаційна трубка перфорувала трахею і стравохід.

E. Перфорація гортані.

ANSWER: C
У хворого діагностовано лівобічний піддіафрагмальний абсцеC. Хірург під контролем УЗД з допомогою троакара виконав пункцію абсцеса, виділилось біля 100 мл гною. Через провідник троакара в порожнину абсцеса введена дренажна трубкA. Які методи антисептики використані в даному випадку.

A. Фізична, хімічна.

B. Фізична, біологічна.

C. Механічна, фізична

D. Механічна, біологічна.

E. Механічна, хімічна.

ANSWER: C
Хвора C. оперована місяць тому назад з приводу гострого апендициту. Післяопераційний період ускладнився. Субапоневротичним абсцесом в ділянці рани. Після розкриття гнійника утворилася нориця, при ревізії якої видалено капронову лігатуру. Який шлях попадання інфекції в рану мав місцE.

A. Гематогенний.

B. Лімфогенний.

C. C.Імплантаційний.

D. Контактний.

E. Змішаний.

ANSWER: C
У хворого З., 48 років оперованого з приводу аноеробної неклостридіальної флегмони гомілки на 6 день після операції виникла вторинна арозивна артеріальна кровотечA. В ділянці обширної гнійно-некротичної рани артеріальної судини не видно. Найбільш раціональний метод зупинки кровотечі.

A. Перев’язка на протязі підколінної артерії.

B. Промивання і перев’язка артерії в рані.

C. Тампонада рани гемостатичною губкою.

D. Перев’язка на протязі стегнової артерії.

E. Тампонада рани і накладання давячої пов’язки.

ANSWER: D
У хворого А, 45 років, після травми підколінної ділянки частиною агрегата бурякозбирального комбайна виник пухлиноподібний утвір розміром 12 х 10 см. Шкіра над утвором із незначним садном. Пальпаторно різка болючість, утвір пульсує, аускультативно над утвором систолічний шум. З часу травми пройшло 6 годин. Ваш діагноз?

A. Міжм’язева гематома підколінної ділянки.

B. Розрив аневризми підколінної артерії.

C. Пульсуюча гематома підколінної ділянки.

D. Несправжня аневризма підколінної артерії.

E. .Посттравматична аневризма підколінної артерії.

ANSWER: C
Хворий Б,, 22 роки, оперований з приводу гострого апендициту. Інтраопераційно встановлено наявність гострого гангренозного апендициту. До якого виду належить ця операція.

A. Чиста.

B. Асептична.

C. Умовно контамінована.

D. Контамінована.

E. Гнійна.

ANSWER: D
У хворого рак антрального відділу шлунка, віддалених метастазів немає.Виконана субтотальна резекція шлунка з видаленням великого сальника. Яка операція проведена хворому.

A. Онкологічна.

B. Радикальна.

C. Симптоматична.

D. Паліативна.

E. Комбінована.

ANSWER: B
Хворому планували виконати гастректомію з приводу раку шлунка. Проведено лапаротомію. При інтраопераційній ревізії виявили метастази в печінку. Виконання гастректомії визнано недоцільним. Яка операція проведена хворому.

A. Симптоматична.

B. Радикальна.

C. Паліативна.

D. Діагностична.

E. Лікувальна.

ANSWER: D
Хвора C. 81 рік, оперована з приводу гангрени ступні. Проведена ампутація кінцівки на рівні с/з стегнA. На 5 день розвинулись гострі розлади мозкового кровообігу. На 10 день при огляді крижової ділянки виявлено припухлість, гіперемію шкіри, в центрі ділянка сухого некрозу коричневого кольору. Яке ускладнення виникло у хворого, стадія розвитку.

A. Флегмона крижової ділянки, стадія інфільтрату.

B. Пролежень, стадія ішемії.

C. Пролежень, стадія гнійного розплавлення.

D. Ішемічний некроз шкіри, стадія сформованого некрозу.

E. Пролежень, стадія поверхневого некрозу.

ANSWER: E
Лікар швидкої допомоги прибувши на місце ДТП виявив у травмованої відкритий перелом в ділянці н/з стегна із кровотечею із рани у вигляді пульсуючого струменю. Яка кровотеча? Назвіть метод найефективної тимчасової зупинки кровотечі.

A. Артеріальна, накладання джгута.

B. Венозна, накладання компресійної пов’язки.

C. Артеріальна, туга тампонада рани.

D. Венозна, накладання джгута.

E. Артеріальна, перев’язка артерії в рані.

ANSWER: A
Хірург під час видалення пухлини правого наднирника пошкодив нижню порожнисту вену. Який найбільш раціональний метод зупинки кровотечі.

A. Перев’язка нижньої порожнистої вени.

B. Накладання судинного шва.

C. Тампонада марлевим тампоном.

D. Лазерна або ультразвукова коагуляція.

E. Прошивання нижньої порожнистої вени.

ANSWER: B
Під час операції металоостеосинтезу перелому стегна осколками кістки поранив стегнову артерію. Виникла масивна артеріальна кровотеча. Який найбільш раціональний метод тимчасової зупинки кровотечі з метою візуалізації місця розриву артерії.

A. Тампонада марлевим тампоном.

B. Накладання джгута.

C. Пальцеве притискання стегнової артерії до лонної кістки.

D. Перев’язка стегнової артерії на протязі.

E. Накладання кровозупинних затискачіB.

ANSWER: C
На операцію готується хвора 58 років із великою невправимою післяопераційною вентральною грижею. Супутніх захворювань і системних розладів не виявлено. Який оптимальний вид знеболення?

A. Внутрішньовенний наркоз тіопенталом.

B. Внутрішньовенний наркоз із штучною вентиляцією легень.

C. Масочний фторотановий наркоз.

D. Масочний ефірний наркоз в поєднанні із закисом азоту.

E. Перидуральна анестезія.

ANSWER: B
У хворого Н., 26 років, діагностовано підшкірний панарицій нігтьової фаланги ІІ пальця правої кисті. Показане хірургічне лікування – вскриття панариція. Який метод знеболення найбільш оптимальний?

A. Провідникова анестезія за Оберстом Лукашевичем.

B. Провідникова анестезія за Усольцевою.

C. Провідникова анестезія за Брауном.

D. Провідникова анестезія на рівні шийного сплетення.

E. Провідникова анестезія на рівні променевого та ліктьового нервів.

ANSWER: A
У хворого 20 років на операційному столі після екстубації трахеї відмічається брадипное, тахікардія, акроціаноз. М’язевий тонус знижений. Дії лікаря-анестезіолога.

A. Знеболити хворого.

B. Штучна вентиляція легень з допомогою маски.

C. Повторна інтубація.

D. Ввести серцеві глікозиди і дихальні аналептики.

E. Перевести в реанімаційний відділ.

ANSWER: B
У хворого Н. варикозна хвороба правої нижньої кінцівки, ускладнена обширною трофічною виразкою нижньої третини гомілки. Трофічна виразка із гнійнонекротичним нашаруванням . Для очищення рани хірург вибрав препарат хемотрипсин. Який це вид антисептики?

A. Механічний.

B. Поєднаний.

C. Фізичний.

D. Хімічний.

E. Біологічний.

ANSWER: E
Хвора оперована з приводу гострого гнійного лактаційного маститу. Хірург провів ультразвукову кавітацію порожнини гнійника і вакуумне дренування рани. До якого методу антисептики відносяться ці методики?

A. Фізична.

B. Хімічна.

C. Поєднана.

D. Механічна.

E. Біологічна.

ANSWER: A
Хворий прооперований з приводу глибокої субпекторальної флегмони. В післяопераційному періоді йому призначили цефтріаксон по 1гр внутрішньовенно 3 рази на добу і ронколейкін. Назвіть метод антисептики.

A. Поєднана.

B. Хімічна.

C. Біологічна.

D. Механічна.

E. Фізична.

ANSWER: C
У хворого в ранньому післянаркозному періоді в результаті аспірації шлункового вмісту в трахеобронхіальне дерево розвинувся так званий «синдром Мендельсона». Яка сутність цього ускладнення?

A. Гострий ексудативний пневмоніт.

B. Внутрішньолікарняна пневмонія.

C. Ятрогенний трахеобронхіт.

D. Ателектаз легень.

E. Бактеріальна нижньодолева пневмонія.

ANSWER: A
У хворої гострий гнійний ретромамарний мастит. Показане хірургічне лікування. Який найбільш оптимальний метод знеболення.

A. Ендотрахеальний наркоз.

B. Внутрішньовенний наркоз із штучною вентиляцією легень.

C. Місцева інфільтративна анестезія за Вишневським.

D. Внутрішньовенний наркоз.

E. Ретромамарна новокаїнова блокада.

ANSWER: D
У хворого в ранньому післяопераційному періоді відмічено западіння язика із ознаками механічної асфіксії. Вкажіть що необхідно зробити.

A. Заінтубувати хворого, перевести в реанімацію.

B. Налагодити штучну вентиляцію легень.

C. Ввести хворому дихальні аналгетики.

D. Після операції ввести хворому антагоніст міорелаксантіB.

E. Поставити повітропровідник і забезпечити моніторинг медперсоналом впродовж 2 годин після наркозу.

ANSWER: E
Хворий різко піднявся з ліжка, став на ноги, після чого втратив свідомість і впаB. Відомо, що хворий тривалий час знаходився в ліжку в горизонтальному положенні, стан хворого був задовільний. При огляді шкіра бліда, пульс частий, слабого наповнення, дихання поверхневE. Ваш діагноз, що робити?

A. Колапс, перевести в реанімацію.

B. Обморок, підняти вверх ноги, нашатир до носа.

C. Емболія легеневої артерії, інтубація трахеї.

D. Кардіогенний шок, серцево-легенева реанімація.

E. Інфаркт міокарда, перевести в реанімацію.

ANSWER: B
Хворий в стані клінічної смерті. Впродовж 30 хвилин йому проводились реанімаційні міроприємства. Без свідомості. Пульс, серцебиття, дихання відсутні. На ЕКГ ізолінія. Зіниці широкі, на світло не реагують. На спині з’явились синюшні плями. Ваші дії.

A. Продовжувати серцево-судинну реанімацію, адреналін в міокард.

B. Реанімацію припинити, біологічна смерть.

C. Реанімацію продовжити після дефібриляції.

D. Реанімацію продовжити, відкритий масаж серця.

E. Реанімацію продовжити, інтубація трахеї, відкритий масаж серця.

ANSWER: B
Хворому 20 років, проведена первинна хірургічна обробка обширної рваної рани стегнA. Через півтори години після операції пов’язка раптово інтенсивно промокла кров’ю. Після зняття пов’язки встановлено, що кров просочується поміж швами. Яка кровотеча виникла у хворого.

A. Первинна пізня.

B. Рання вторинна.

C. Пізня вториннA.

D. Первинно відтермінована.

E. Вторинно відтермінована.

ANSWER: B
У хворого закрита травма грудей. Стан важкий: тахікардія, гіпотонія, тахіпное, дихання зліва не вислуховується, перкуторний звук вкорочений. Ваш попередній діагноз.

A. Пневмоторакс напружений.

B. Гідроторакс.

C. Гемоторакс.

D. Пневмомедіастінум.

E. Пневмоторакс клапанний.

ANSWER: C
У хворого Л., 30 років, поранення животA. При лапаротомії встановлено кровотечу в черевну порожнину, джерелом якої є рана селезінки. В черевній порожнині біля двох літрів крові. Кров зібрана в стерильну посудину, профільтрована через 8 шарів марлі, для стабілізації добавлений гепарин. Проте при додатковій ревізії після спленектомії виявлено поранення тонкої кишки. Чи можна в даному випадку проводити реінфузію крові?

A. Можна без попередньої підготовки.

B. Ні не можна.

C. Можна після антибіотикопрофілактики.

D. Можна за життєвими показами.

E. Можна після проведення гемосорбції.

ANSWER: B
Через 5 годин після операції апендектомії у хворого відмічено: різко виражена слабість, головокружіння, запаморочення, спрага.Шкірні покриви бліді, пульс частий, слабкого наповнення, АТ 90/60.Через дренаж з черевної порожнини поступає геморагічний вміст. Визначте характер ускладнення, тактика хірурга:

A. Післяопераційний больовий шок, протишокова терапія.

B. Анафілактичний шок на медикаменти, антигістамінні препарати.

C. Внутрішньочеревна кровотеча, екстренна релапаротомія

D. Кровотеча в черевну порожнину, гемостатична терапія.

E. E. Внутрішньочеревна кровотеча, діагностична лапароскопія.

ANSWER: C
Коваль 52 років, під час роботи, отримав рвану рану в ділянці лівого передпліччя. Самостійно обробив її перекисом водню, наклав пов’язку. Звернувся до лікаря через дві доби із скаргами на біль в ділянці рани, підвищення температури тіла до 380. При огляді краї рани набряклі, гіперемовані, виділення із рани гнійні. Тактика хірурга.

A. Первинна хірургічна обробка рани.

B. Хірургічна обробка гнійної рани.

C. Хірургічна обробка інфікованої рани.

D. Накладання пов’язки із гіпертонічним розчином.

E. Мазева пов’язка та іммобілізація кінцівки.

ANSWER: B
Мужчина 24 років, травмований в автомобільній аварії. При поступленні в клініку ціаноз, дихання затруднене, 40 за хвилину. АТ 80/60 мм.рт.ст. Пульс -135 на хвилину. Дихання зліва не прослуховується, крепітація в лівій половині грудної клітки. Тони серця глухі. Діагноз, невідкладна допомога.

A. Лівобічний напружений пневмоторакc. Торакоцентез і дренування лівої плевральної порожнини.

B. Лівобічний гемоторакс, торакотомія.

C. Клапанний лівобічний пневмоторакс, торакотомія.

D. Травматичний шок, внутрішньовенна інфузія в магістральну та периферичну вену.

E. Закритий пневмоторакс, інтубація трахеї, налагодження штучної вентиляції легень.

ANSWER: A
Жінка 35 років, перенесла лапароскопічну холецистектомію без дренування черевної порожнини. Через 12 годин стан хворої погіршився. Головокружіння, шум у вухах, загальна слабість. АТ 80/40 мм.рт.ст. Пульс 115 ударів на 1 хвилину. Шкірні покриви бліді. В загальному аналізі крові – анемія. Ваш діагноз, тактика.

A. Післяопераційний перитоніт, лапаротомія.

B. Післяопераційний шок, інфузійна терапія.

C. Гостра виразка шлунка ускладнена проблема, консервативна терапія.

D. Післяопераційний шовний перитоніт, антибактериальна терапія.

E. Кровотеча у вільну черевну порожнину, лапаротомія.

ANSWER: E
Хворий оперований з приводу рваної рани внутрішньої поверхні правого стегна ускладненої кровотечею. Проведена первинна хірургічна обробка рани. Кровотеча зупинена шляхом перев’язки судин в рані. Через тиждень рана нагноїлася. На 10 день під час перев’язки із рани виникла інтенсивна артеріальна кровотеча. Вид кровотечі, її причини.

A. Первинна, виштовхування тромба.

B. Вторинна, зняття пов’язки із рани.

C. Рання вторинна, стабілізація АТ.

D. Вторинна відтермінована, зіскакування лігатури.

E. Пізня вторинна, гнійне розплавлення судини і тромба.

ANSWER: E
Хворий З, 39 років, оперований з приводу гострого деструктивного панкреатиту. Розкрито велику заочеревинну флегмону. Через люмботомічний розріз в рану під час перев’язок виділялися секвестри підшлункової залози. Через 14 днів після операції на черговій перев’язці відмічено інтенсивну венозну кровотечу із заочеревинного простору. Причина.

A. Пошкодження судин під час операції.

B. Недоліки гемостазу під час операції.

C. Пропотівання крові через судинну стінку в результаті дії протеолітичних ферментів.

D. Ферментна і гнійно-некротична аерозія судин.

E. Зміна хімізму крові та гіпокоагуляційний синдром.

ANSWER: D
До молодого хірурга поступає пацієнт в якого в результаті автокатастрофи має місце поранення стегнової артерії. На місці події був накладений джугт, пройшло півтори години. Під час первинної хірургічної обробки хірург виявив, що стегнова артерія повністю пересічена із розчавленням її кінців. Тактика хірурга.

A. Повторно накласти джгут і викликати судинного хірурга.

B. Накласти на кіеці артерії затискачі і викликати судинного хірурга.

C. Прошити і перев’язати кінці артерій, закінчити ПХО рани і після стабілізації гемодинаміки відправити хворого в судинний центр.

D. Перев’язати кінці артерій, закінчити ПХО рани, призначити препарати для розширення колатерального кровообігу.

E. Налагодити тимчасовий шунт артерії і викликати судинного хірурга.

ANSWER: E
У хворого забійна рана передньої поверхні правої гомілки. З часу отримання травми пройшло 48 годин. Краї рани гіперемійовані, набряклі, місцями некротизовані. Виділення серозно-геморагічні. Вид рани? Тактика хірурга.

A. Інфікована рана, вторинна хірургічна обробка.

B. Інфікована рана, первинна хірургічна обробка.

C. Інфікована рана, туалет рани.

D. Гнійна рана, дренування рани.

E. Гнійна рана, первинна хірургічна обробка.

ANSWER: A
Під час трепанації черепа з приводу епідуральної гематоми і компресії мозку відмічена інтенсивна кровотеча із діплоітичних вен. Найбільш оптимальний метод її зупинки.

A. Діатермокоагуляція.

B. Лазерна фотокоагуляція.

C. Тампонада стерильним воском.

D. Тампонада гемостатичною губкою.

E. Застосовувати медичний клей КЛ- 3.

ANSWER: C
У хворого Н., діагностовано закриту травму животA. При клінічному та лабораторному обстеженні запідозрено внутрішню кровотечу. Який метод діагностики найбільш інформативний і достовірний в даному випадку.

A. Лапароцентез.

B. УЗД.

C. Комп’ютерна діагностика.

D. Рентгенографія живота.

E. Езофагогастродуоденоскопія.

ANSWER: A
У хворого із важкою закритою черепномозковою травмою з’явилися клінічні ознаки внутрішньочерепної кровотечі. Який найбільш оптимальний метод діагностики внутрішньочерепних гематом.

A. УЗД.


B. Ro-графія черепа

C. Спинномозкова пункція.

D. Комп’ютерна томографія.

E. Краніоангіографія.

ANSWER: D
Під час ампутації кінцівки з місця опилу кістки спостерігається значна кровотеча, яка самостійно не зупиняється. Який оптимальний метод кінцевої зупинки такої кровотечі.

A. Діатермокоагуляція судин.

B. Прикладання тампона із гарячим фізрозчином.

C. Застосування гемостатичної губки.

D. Пломбування стерильним воском.

E. Біотампонада м’язевим клаптем.

ANSWER: D
У хворого скарги на головокружіння, загальну слабість, короткочасну втрату свідомості, чорний стілець. При пальцевому дослідженні прямої кишки – меленA. Для якої локалізації джерела кровотечі це характерно.

A. Ободова кишка.

B. Пряма кишка.

C. Верхні відділи шлунково-кишкового тракту.

D. Легені.

E. Варикозно розширені вени стравоходу.

ANSWER: C
Хворий М., 69 років прооперований з приводу перфоративної виразки шлункA. На 10 день після операції у хворого діагностовано післяінєкційний абсцес правої сідниці. Який це вид інфекції.

A. Стафілококова.

B. Бактеріальна.

C. Ендогенна.

D. Екзогенна.

E. Госпітальна.

ANSWER: E
Хвора З., 55 років, оперована з приводу пупкової кили, 6 день післяопераційного періоду. Скарги на біль і наявність ущільнення в ділянці варикозно розширених вен правої гомілки. При огляді в ділянці варикозно розширеної підшкірної вени гіперемія, болючий інфільтрат.Ваш діагноз.

A. Тромбоз вени.

B. Флеботромбоз.

C. Лімфангоїт.

D. Гострий тромбофлебіт.

E. Гострий тромбангіт.

ANSWER: D
Хворому 20 років, планується операція з приводу вправимої пахової кили. Супутньої патології не має, пацієнт – спортсмен. Медсестра зробила за вказівкою лікаря премедикацію. Які подальші дії медсестри?

A. Транспортувати хворого в операційну на сидячій каталці.

B. Провести хворого в операційну пішки.

C. Транспортувати хворого в операційну на сидячій каталці.

D. Транспортувати хворого в операційну тільки в лежачому положенні на каталці.

E. Відправити хворого в операційну пішки.

ANSWER: D
Хвора Н., 66 років, оперована з приводу післяопераційної вентральної грижі. Проведена герніопластика з допомогою поліпропіленової сітки. В післяопераційному періоді на 16 день констатовано обширну серому в ділянці післяопераційного рубця із ознаками запалення. Який шлях попадання інфекції в рану.

A. Ятрогенний.

B. Лімфогенний.

C. Гематогенний.

D. Контактний.

E. Імплатаційний.

ANSWER: E
У хворої C., 56 років, варикозна хвороба правої нижньої кінцівки ІІІ ст. Після фізичного навантаження варикозно розширений вузол в ділянці гомілки розірвався, виникла значна венозна кровотеча. Найбільш раціональний метод тимчасової зупинки кровотечі.

A. Накласти джгут Есмарха вище місця кровотечі.

B. Накласти джгут Есмарха нижче місця кровотечі.

C. Провести пальцеве притискання в ділянці судинної лакуни на стегні.

D. Накласти затискач на вену.

E. Надати кінцівці підвищене положення і накласти тиснучу пов’язку.

ANSWER: E
У хворої Н., 36 років діагностовано рак молочної залози. Виконано радикальну мастектомію і видалення яйників для зняття гормонального фактора. Яку операцію виконали хворій.

A. Двохмоментну.

B. Радикальну.

C. Симптоматичну.

D. Радикальну

E. Комбіновану.

ANSWER: E
В травмпункт звернувся хворий із скаргами на різкий біль в ділянці правого плечового суглоба. Біль з’явився під час гри в теніс. При огляді положення правої верхньої кінцівки вимушене. Активні рухи відсутні. При пасивних рухах плече пружинить. Плечовий суглоб деформований. Ваш діагноз:

A. Дисторзіо плечового суглоба

B. Перелом пдеча

C. Перелом ключиці.

D. Вивих плеча.

E. Розрив дельтовидного м’яза.

ANSWER: D
Хворий К. 76 років оперований в плановому порядку з приводу правобічної паховокалиткової грижі.Впродовж доби хворий не зміг самостійно помочитися, не дивлячись на те, що йому дозволили піднятися з ліжка на ноги. Яке ускладнення виникло у хворого, Ваші дії:

A. Поранення сечового міхура, повторна операція.

B. Анурія, сечогінні препарати.

C. Гостра затримка сечі, катетеризація сечового міхура

D. Гостра затримка сечі, надлобкова цистостомія

E. Цистит, уретрит, протизапальна терапія.

ANSWER: C
Хворий звернувся в травмпункт із скаргами на біль в правому плечовому суглобі. При клінічному обстеженні виявлено задній вивих правого плечA. Виконано вправлення вивиха за Кохером під місцевою анестезією. Накладена гіпсова пов’язкA. Хворий відправлений додому на амбулаторне лікування. Помилки допущені при наданні допомоги хворому.

A. Все було зроблено правильно, помилок недопущено.

B. Не зроблена контрольна рентгенографія.

C. Не зроблена рентгенографія до вправлення та після вправлення вивиха.

D. Не зроблена рентгенографія до вправлення, після вправлення вивихA. Неадекватне знеболення.

E. Неадекватний метод вправлення та неадекватний метод знеболення.

ANSWER: D
Сержант К., 23 роки, доставлений в госпіталь через 2 години після поранення в результаті розриву міни. Об’єктивно: блідий, пульс - 130 ударів на годину, АТ 80/40 мм рт ст. В нижній третині правої гомілки обширна рвана рана, із якої виступають кісткові відламки. Рана забруднена землею. Кровотеча помірна венозна. Хірургічна тактика.

A. Первинна хірургічна обробка рани, позавогнищевий металоостеосинтез, рану залишити відкритою.

B. Первинна хірургічна обробка рани, інтрамодулярний остеосинтез, первинні шви на рану після дренування.

C. Первинна хірургічна обробка рани, первинні шви на рану, іммобілізація гіпсовою пов’язкою.

D. Промивання рани пульсуючим струменем антисептика, дренування, іммобілізація.

E. Рану вести за відкритою методикою, після очищення і появи грануляцій – металоостеосинтез і вторинні шви.

ANSWER: A
Хворий на операційному столі. Буде проведено операцію - тиреоїдектомію під ендотрахеальним наркозом. Після інтубації трахеї і початку штучної вентиляції легень у хворого над правою легенею дихання вислуховується, над лівою - ні. Що робити?

A. Ввести інтубаційну трубку глибше.

B. Підтягнути інтубаційну трубку вище.

C. Роздути манжетку.

D. Провести повторну інтубацію.

E. Провести плевральну пункцію.

ANSWER: B
У хворого 30 років, перелом в середній третині правого стегна із зміщенням відламків по ширині і осі. Клінічно і рентгенологічно є ознаки інтерпозиції м’ягких тканин між уламками. Який метод лікування в даному випадку?

A. Відкрита репозиція відламків, металоостеосинтез.

B. Скелетне витяжіння з наступною фіксацією гіпсовою пов’язкою.

C. Позавогнищевий остеосинтез апаратом Ілізарова.

D. Закрита репозиція, глуха гіпсова пов’язка.

E. Довготривале (2 місяці) скелетне витяжіння.

ANSWER: A
Бабуся 79 років впала із сходів ганку. Відчула різкий біль в ділянці правого кульшового суглобу. Самостійно піднятися не може. Який вид травми найбільш ймовірний?

A. Забій сідниці і стегна.

B. Вивих стегна – центральний.

C. Перелом шийки стегна.

D. Перелом кісток тазу.

E. Вивих стегна – задній.

ANSWER: C
У хворого політравма: закрита травма грудної клітки - підшкірна емфізема, перелом ІV - VI ребер зліва; закрита травма живота - гемоперитонеум, відкритий перелом правої гомілки. З чого необхідно розпочинати невідкладну допомогу?

A. Відкрита репозиція відламків, металоостеосинтез.

B. Торакоцентез, дренування плевральної порожнини.

C. Лапаротомія в екстренному порядку.

D. Протишокова терапія.

E. Первинна хірургічна обробка рани, металоостеосинтез.

ANSWER: C
Юнак під час гри у футбол впав на витягнуту руку. Відчув різкий біль в ділянці променевозап’ястного суглобу. Рентгенологічно встановлено наявність перелому променя в типовому місці із зміщенням відламків.Вкажіть на оптимальний вид репозиції і фіксації.

A. Скелетне витяжіння.

B. Апарат Ілізарова.

C. Відкрита, екстрамодулярний остеосинтез.

D. Закрита, ручна, гіпсова пов’язка.

E. Відкрита, остеосинтез спицями Кіршнера.

ANSWER: D
У хворого 36 років в анамнезі: два роки тому вивих правого плеча. Вивих вправив амбулаторно лікар без знеболення. Під час вправлення відмічав сильний біль, вивих вправився за третьою спробою. Після цього впродовж двох років повторно, більше 10 разів, в результаті незначної травми або неконтрольованого руху виникає повторний вивих плеча. Вкажіть, як називається цей вивих, оптимальний метод лікування.

A. Застарілий, лікувальна фізкультура, курс масажу.

B. Старий, хірургічне лікування.

C. Старий, тривала іммобілізація гіпсовою пов’язкою.

D. Привичний, хірургічне лікування.

E. Застарілий, хірургічне лікування.

ANSWER: D
У хворого із політравмою відкрита черепномозкова травма; перелом 3-7 ребер зліва; перелом правого стегна; травматичний шок ІІІ ст. Окрім того в ділянці зовнішньої поверхні стегна забійна рана розміром 14 х 4 см. Коли потрібно провести первинну хірургічну обробку рани.

A. Відразу після поступлення в стаціонар.

B. Через 2 години після поступлення в стаціонар.

C. Відразу після того, як потерпілий буде виведений із шоку.

D. Через 24 години після поступлення в стаціонар.

E. Термін первинна хірургічна обробка рани не має принципового значення.

ANSWER: C
У хворого закрита травма живота. При клінічному обстеженні запідозрено пошкодження порожнистого органа. Чим супроводжується розрив порожнистого органа.

A. Кровотечею.

B. Тавматичним шоком.

C. Скупченням вільного газу в порожнині малого тазу.

D. Скупчення вільного газу під куполом діафрагми.

E. Скупчення газу в кишечнику.

ANSWER: D
Після операції апендектомії рана нагноїлася, на 4 день шви зняті, краї рани розведені, виявлено підапоневротичний гнійник, порожнина промита, дренована. сьомий день після розкриття гнійника. На перев’язці рана без ознак запалення. Краї рани м’які, рухомі, рана покрита здоровою грануляційною тканиною, виділень практично не має. Який вид швів необхідно накласти на рану.

A. Первинний.

B. Ранній вторинний.

C. Провізорний.

D. Первинно-відтермінований.

E. Пізній вторинний

ANSWER: B
Хірург провів операцію в плановому порядку з приводу вправимої косої пахової кили. Операція пройшла без технічних труднощів. Який вид швів потрібно накласти на рану.

A. Рану треба зашити наглухо – первинний шов.

B. Рану потрібно дренувати – первинний шов.

C. Необхідно використати методику первинного відтермінованого шва.

D. Рану необхідно дренувати з наступним накладанням провізорних швів.

E. Рану треба зашити наглухо – накласти ранній вторинний шов.

ANSWER: A
Хвора Н. 60 років, працювала на присадибній ділянці і поранила сапою ногу. На рану наклала пов’язку і продовжила роботу. На третій день відмітила сіпаючий біль в рані, скорочення м’язів в рані, тризм.Яке ускладнення раневого процесу виникло.

A. Правець.

B. Анаеробна інфекція.

C. Анаеробна інфекція.

D. Анаеробна неклобридіальна інфекція.

E. Гнійна інфекція.

ANSWER: A
При огляді у хворого хірург відмітив гіперемію, набряк країв рани, краї та дно рани покриті гнійним-некротичним нальотом. Виділення із рани серозно-гнійні.Визначте фазу перебігу раневого процесу, що є найбільш оптимальним для місцевого лікування даної рани.

A. Фаза набряку та гіперемії, перекис водню 3 %.

B. Перша фаза – запалення, антибактеріальні мазі на гідрофільній основі

C. Перша фаза – запалення, антибактеріальні мазі на жировій основі.

D. Друга фаза – ексудації, дренування рани.

E. Друга фаза - ексудації, антибактеріальні мазі на гідрофільній основі

ANSWER: B
У хворого закритий перелом середньої третини стегна із зміщенням кісткових відламків по довжині та ширині. Хворому 34 роки. Супутньої патології немає. Назвіть оптимальний метод стабільної фіксації відламків.

A. Шина Дітеріхса.

B. Шина Крамера.

C. Гіпсова пов’язка.

D. Інтрамедулярний остеосинтез.

E. Апарат Ілізарова.

ANSWER: D
Хворий Д., 49 років, впав з висоти двох метрів. Клінічно і рентгенологічно у хворого встановлено наявність центрального вивиха стегна. Вкажіть оптимальну точку проведення спиці Кіршнера для скелетного витягу.

A. Бугристість великогомілкової кістки.

B. Надвиростки стегна.

C. Великий вертел стегна.

D. Діафіз стегна.

E. Надколінник.

ANSWER: C
У хворої С., 59 років, в результаті незначної травми, відчула хруст і різкий біль в ділянці правого стегна. Рік тому назад перенесла операцію – мастектомію. Який перелом виник у хворої.

A. Діафізарний.

B. Метадіафізарний.

C. Патологічний.

D. Компресійний.

E. Травматичний.

ANSWER: C
Хлопчик 7 років під час гри у футбол впав і травмував руку. При огляді праве передпліччя деформоване, зігнуте під кутом в середній третині різка болючість, патологічна рухомість. На рентгенограмі перелом обох кісток передпліччя із зміщенням під кутом. Цілісність окістя непорушена. Як називається такий перелом.

A. Закритий діафізарний, простий.

B. Закритий матадіафізарний ускладнений.

C. Остеоепіфізеоліз обох кісток передпліччя.

D. Закритий, діафізарний, ускладнений.

E. Закритий, діафізарний, піднадкістковий, по типу зеленої гілки.

ANSWER: E
Хворий К., 30 років, під час катання на ковзанах впав, підвернув ногу, відчув хруст. При обстеженні деформація в ділянці нижньої третини гомілки, патологічна рухомість, на рентгенограмі гвинтоподібний перелом діафіза великогомілкової кістки із зміщенням по осі і під кутом.Вкажіть, який оптимальний метод стабільної фіксації перелома в даному випадку.

A. Скелетний витяг.

B. Гіпсова пов’язка.

C. Екстрамедулярний остеосинтез.

D. Апарат Єлізарова.

E. Шина Дітеріхса.

ANSWER: C
У хворого відкритий перелом лівого плеча. При огляді в середній третині плеча рвана рана в якій видно лінію перелому, між кістковими відламками знаходится фасція і м’язева тканина. Кровотеча із рани незначна.Вкажіть на оптимальну тактику при даному переломі.

A. Первинна хірургічна обробка рани рани, відкрита репозиція, мателоостеосинтез.

B. Первинна хірургічна обробка рани рани, ручна репозиція, гіпсова пов’язка.

C. Асептична пов’язка, скелетний витяг.

D. Первинна хірургічна обробка рани рани, відкрита репозиція, гіпсова пов’язка.

E. Первинна хірургічна обробка рани рани, відкрита репозиція, скелетний витяг.

ANSWER: A
Хворий 46 років, отримав травму при падінні із драбини на витягнуті ноги. При рентгенологічному дослідженні встановлено наявність вколоченого надвиросткового перелому лівого стегна. Вкажіть на оптимальний метод лікування.

A. Скелетний витяг за бугристість великогомілкової кістки.

B. Відкрита репозиція, інтрамедулярний остеосинтез.

C. Закрита репозиція, екстрамедулярний остеосинтез.

D. Фіксація гіпсовою пов’язкою.

E. Накладання апарата Ілізарова.

ANSWER: D
Хворий Л.36 років, отримав вогнепальне поранення в ділянку правого стегна. При ревізії рани встановлено розрив стегнової артерії. Рентгенологічно оскольчастий перелом стегнової кістки із зміщенням відламків та інтерпозицією м’яких тканин. Вкажіть правильну послідовність дій хірурга.

A. Первинна хірургічна обробка рани рани, тимчасовий джгут на артерію, металоостеосинтез, шов артерії.

B. Первинна хірургічна обробка рани, шов артерії, скелетний витяг.

C. Первинна хірургічна обробка рани, шунт на артерію, скелетний витяг, шов артерії.

D. Первинна хірургічна обробка рани, шов артерії, гіпсова пов’язка.

E. Первинна хірургічна обробка рани, перев’язка артерії, металоостеосинтез.

ANSWER: A
У хворого рвана рана медіальної поверхні лівого стегна розміром 12х8 см. Травму отримав годину тому. При ревізії рани на дні її знаходиться судинно-нервовий пучок. Який обєм первинної хірургічної обробки?

A. Первинну хірургічну обробку не проводити, рану лікувати відкрито.

B. Консервативне лікування з наступним накладанням ранніх вторинних швів.

C. Консервативне лікування з наступним накладанням пізніх вторинних швів.

D. Первинна хірургічна обробка рани, ревізія судиннонервового пучка, дренування, первинний шов.

E. Висікають рану, перев’язують судинний пучок, дренаж без накладання швів.

ANSWER: D
Жінка 39 років отримала травму правої кисті. При огляді рана тильної кисті розміром 8х3 см, краї нерівні, рвані, рана забруднена землею. Від часу травми пройшло дві години. Вкажіть найефективніший метод місцевої профілактики правця.

A. Повна і якісна первинна хірургічна обробка рани.

B. Введення в краї рани антибіотиків.

C. Введення в ділянку рани протиправцевої сироватки.

D. Введення протиправцевого анатоксину і сироватки.

E. Введення в краї рани антибіотика і протиправцевої сироватки.

ANSWER: A
Хворий Т. 28 років, під час велоперегонів отримав травму. Поступив в хірургічний відділ два тижні тому назад із обширною скальпованою раною латеральної поверхні правого стегна. На час огляду рана розміром 16х10 мм, покрита здоровими рожевими грануляціями, виділення із рани серозні. Ознак запалення немає. Який оптимальний варіант подальшого лікування?

A. Накласти ранні вторинні шви.

B. Продовжувати лікувати рану відкрито до повної епітелізації.

C. Провести аутодермальну пластику ранового дефекту.

D. Накласти пізні вторинні шви.

E. Провести первинну хірургічну обробку рани, накласти первинні шви.

ANSWER: C
У хворого закрита травма голови. Була втрата свідомості, ретроградна амнезія. Мав місце світлий проміжок. При огляді хворий без свідомості. На комп’ютерній томографії голови об’ємний утвір в лівій скронево тім’яній ділянці розміром 6х3 см. Ваш діагноз, тактика.

A. Забій мозку, консервативне лікування в умовах реанімації.

B. Забій мозку, церебральна кома, хірургічне лікування.

C. Здавлення мозку епідуральною гематомою, хірургічне лікування.

D. Забій мозку, субарахноїдальний крововилив, люмбальна пункція.

E. Струс мозку, субарахноїдальний крововилив, консервативне лікування.

ANSWER: C
Хворий A. 36 років, отримав травму під час дорожньо-транспортної пригоди. Домінує важка черепномозкова травма. Церебральна кома другого ступеня. Який метод діагностики є найбільш достовірним в оцінці інтракраніальних пошкоджень в даного хворого?

A. Спінальна пункція.

B. Електроенцефалографія.

C. Рентгенографія.

D. Комп’ютерна томографія.

E. Ультразвукова діагностика.

ANSWER: D
У потерпілого відкритий перелом середньої третини лівого стегна. Виражений больовий синдром, хворий кричить від нестерпного болю. З рани стирчить уламок кістки, відмічається інтенсивна кровотеча. З якого міроприємства необхідно розпочати медичну допомогу?

A. Зупинка зовнішньої кровотечі.

B. Знеболення.

C. Накладання асептичної пов’язки.

D. Транспортна іммобілізація.

E. Протишокова рання інфузійна терапія.

ANSWER: A
У потерпілого, якого звільнили із завалу виявили синдром довготривалого стиснення правої гомілки з переломом обох кісток і опік ІІ - ІІІ А ступеню обох китиць і передпліччя. Як називається така травма.

A. Поєднана.

B. Множинна.

C. Комбінована.

D. Політравма.

E. Важка травма.

ANSWER: C
У хворого із закритою травмою живота розривом селезінки провели лапоратомію, спленектомію. При ревізії органів черевної порожнини іншої патології не виявили. В черевній порожнині більше 1,5 літра крові. Провели реінфузію аутокрові. Яка основна мета реінфузії в даному випадку.

A. Гемодинамічна.

B. Імуностимулююча

C. Замісна.

D. Гемостатична.

E. Протишокова.

ANSWER: C
Хлопчик 11 років отримав травму. Діагностовано відкритий перелом правої плечової кістки. Через 24 години після поступлення в стаціонар виконана операція – відкрита репозиція, металоостеосинтез. Через 12 годин після операції відмічено значний набряк кінцівки, крепітація в ділянці м’ягких тканин плеча, передпліччя, надключичної ділянки. Стан хворого важкий, тахікардія,тахіпное, дитина збуджена. Температура тіла 39?. Про яке ускладнення перш за все треба подумати.

A. Гострий післяопераційний тромбофлебіт.

B. Суб та епіфасціальна обширна гематома.

C. Нагноєння післяопераційної рани.

D. Післяопераційна субфасціальна флегмона.

E. Анаеробна газова інфекція.

ANSWER: E
Жінка 47 років, працювала на дачі і поранила сапою ногу в ділянці тильної поверхні стопи. За медичною допомогою не зверталася, промила рану перекисом водню і наклала пов’язку. Через два дні відмітила значне погіршення стану, виник розпираючий біль в ділянці правої нижньої кінцівки. Температура тіла 39°, тахікардія, гіпотонія. Місцево: різкий набряк стопи та гомілки, шкіра покрита синюшними плямами. Рана на тилі стопи 3х4 см, тканини сірі, ексудат мутний. При пальпації в ділянці гомілки визначається крепітація. Яке ускладнення виникло у хворої?

A. Нагноєння рани, сепсис.

B. Нагноєння рани, септичний шок.

C. Анаеробна газова інфекція.

D. Гнилісна інфекція, сепсис.

E. Бешиха, флегмонозно-некротична форма.

ANSWER: C
При падінні на вулиці громадянка В., 64 років, відчула різкий біль в ділянці правої гомілки. При огляді травмованої кінцівки виявлено деформацію в середній третині правої гомілки, наявність рани лінійної форми розмірами 20х5 мм по передньо-медіальній поверхні лівої гомілки, патологічну рухомість в цій же ділянці. Ваш попередній діагноз?

A. Пошкодження зв’язкового апарату правого гомілково-стопного суглобу.

B. Забійна рана правої гомілки.

C. Закритий перелом кісток правої гомілки із зміщенням уламків.

D. Відкритий вивих правого колінного суглобу.

E. Відкритий перелом кісток правої гомілки.

ANSWER: E
Під час проведення оперативного втручання з приводу карциноми іліоцекального кута, невелика кількість кишкового вмісту потрапила в рану і не була добре вимита. Який це вид інфікування?

A. Контактний

B. Гематогенний

C. Лімфогенний

D. Транссудативний

E. Нема правильної відповіді

ANSWER: A
У пацієнта К. Відбулося імплантаційне інфікування. Що є джерелом імплантаційної інфекції?

A. Технічна апаратура операційної

B. Хірургічні інструменти

C. Катетери

D. Перевищення норми бактеріального забруднення повітря операційної

E. Операційна білизна

ANSWER: C
Після виконання оперативного втручання з приводу перитоніту, хворому було поставлено три дренажні трубки. До якого виду антисептики відносяться дренажі?

A. Фізичної

B. Механічної

C. Хімічної

D. Біологічної

E. Змішаної

ANSWER: A
Хворому було накладено вторинний пізній шов. Що є обов'язковою умовою для його накладення?

A. Літній вік пацієнта.

B. Висічення грануляцій і рубців

C. Наявність рубця в рані

D. Наявність гранулюючих рани.

E. Відсутність клінічних ознак інфекції до розвитку грануляцій

ANSWER: B
Хворого під час проведення операції було інфіковано. Відомо, що попадання інфекції в рану відбулося з шовного матеріалу. Який це шлях інфікування?

A. Повітряний

B. Правильної відповіді немає

C. Контактний

D. Імплантацій ний

E. Всі перераховані вище шляхи.

ANSWER: D
При огляді травмованої ноги виявлено деформацію в середній третині правої гомілки, наявність рани лінійної форми розмірами 18х7 мм по передньо-медіальній поверхні лівої гомілки, патологічну рухомість в цій же ділянці. Який попередній діагноз?

A. Пошкодження зв’язкового апарату правого гомілково-стопного суглобу.

B. Забійна рана правої гомілки.

C. Закритий перелом кісток правої гомілки із зміщенням уламків.

D. Відкритий вивих правого колінного суглобу.

E. Відкритий перелом кісток правої гомілки.

ANSWER: E
При об’єктивному обстеженні хворого виявлено наступне: деформацію передпліччя в дистальній третині, припухлість м’яких тканин в цій ділянці, при пальпації виявляється виражена болючість, відчуття хрусту та патологічна рухомість. Попередній діагноз:

A. Забій правого передпліччя.

B. Вивих правого променево-зап’ясного суглобу.

C. Перелом променевої кістки правого передпліччя в типовому місці.

D. Переломовивих півмісяцевої кістки правого зап’ястка.

E. Задній вивих правого передпліччя.

ANSWER: C
Лікар перед трансфузією визначив групу крові пацієнта, групу крові донора(із флакону), провів проби на індивідуальну сумісність, провів гемотрансфузію. Чи правильний порядок дій лікаря?

A. Так порядок дій відповідає протоколу гемотрансфузії.

B. Ні, лікар повинен двічі перевіряти групи крові донора та реципієнта.

C. Ні, лікар не провів біологічну пробу на сумісність.

D. Ні, перед переливанням лікар повинен заповнити документацію.

E. Ні, лікар не провів пробу на індивідуальну сумісність по Rh.

ANSWER: C
В приймальний відділ звернувся хворий К. із колотою раною правої стопи, з анамнезу стало відомо, що травму отримав близько 32 годин тому. Обєктивно: на підошвинній поверхні раневий дефект що зяє, в діаметрі до 1 см, без ознак набряку та виділень. Яка це рана за ступенем інфікованості?

A. Чиста.

B. Умовно чиста.

C. Гнійна.

D. Гнилісна .

E. Свіжоінфікована.

ANSWER: E
Пацієнту М. з різаною раною лівого передпліччя, через 18 годи після травми проведено первинну хірургічну обробку рани. Який вид ПХО рани проведено?

A. Проста ПХО рани.

B. Відстрочену ПХО рани.

C. Пізню ПХО рани.

D. Ранню ПХО рани.

E. Проведено вторинну хірургічну обробку.

ANSWER: D
Пацієнту М. з різаною раною лівого стегна, через 32 години після травми проведено первинну хірургічну обробку рани. Який вид ПХО рани проведено?

A. Проста ПХО рани.

B. Пізню ПХО рани.

C. Ранню ПХО рани.

D. Проведено вторинну хірургічну обробку.

E. Відстрочену ПХО рани.

ANSWER: E
До лікарні доставлено пацієнта з різаною раною спини, яку отримав 8 діб тому. Лікарем було накладено шви на рану. Який вид швів було накладено?

A. Первинні

B. Відстрочені первинні

C. Ранні вторинні

D. Пізні вторинні

E. Третинні

ANSWER: C
До лікарні доставлено пацієнта з різаною раною спини, яку отримав 2 доби тому. Лікарем було накладено шви на рану. Який вид швів було накладено?

A. Первинні

B. Відстрочені первинні

C. Ранні вторинні

D. Пізні вторинні

E. Третинні

ANSWER: A
До лікарні звернувся пацієнт із гнійною раною спини. Яка тактика лікаря?

A. Обробити та дренувати гнійну рану.

B. Провести первинну хірургічну обробку рани.

C. Призначити фізіотерапію.

D. Призначити консервативну терапію.

E. Призначити імунологічну терапія.

ANSWER: A
Хворий К. після падіння та ковзного удару головою об бетонну балку, доставлений до лікарні. Об’єктивно: в потиличній ділянці наявна рана із значним відшаруванням шкіри на всьому протязі. Який тип рани у пацієнта?

A. Різана рана

B. Колота рана

C. Забійна рана

D. Рвана рана

E. Розчавлена рана

ANSWER: D
У хворого наявний прямий раневий дефект з рівними краями довжиною до 8 см, при ревізії ознак запалення не виявлено. Який тип рани у пацієнта?

A. Різана

B. Колота

C. Забійна

D. Рублена

E. Рвана


ANSWER: A
У хворого наявний лінійний раневий дефект з рівними краями довжиною до 10 см, при ревізії визначено, що пошкодження сягає м'язевих тканин, ознак запалення не виявлено. Який тип рани у пацієнта за важкістю?

A. Ускладнена

B. Поверхнева

C. Середня

D. Складна

E. Проста

ANSWER: E
До приймального відділення доставлено хворого після автомобільної аварії. Об’єктивно: в середній третині правого стегна наявна рана з якої видно гострий уламок кістки. Який вид перелому у пацієнта?

A. Простий

B. Не повний

C. Частковий

D. Закритий

E. Відкритий

ANSWER: E
На рентгенограмі правого стегна наявний лінійний дефект що простягається на весь діаметру кістки. Який вид перелому у пацієнта?

A. Закритий не повний

B. Закритий частковий

C. Закритий повний

D. Закритий уламковий

E. Відкритий

ANSWER: C
Чоловік 25 років після падіння з висоти 1 м на праве плече відчув різкий біль, відмітив деформацію правого плеча із зміщенням до переду та обмеження рухів у правій верхній кінцівці. Який вид патології у пацієнта?

A. Перлом правої плечової кістки

B. Перелом ключиці справа

C. Передній вивих плеча

D. Перелом лопатки

E. Вивих ключиці

ANSWER: C
Після падіння з висоти хворий відчув різкий біль в лівій гомілці, патологічну рухомість в середній третині лівої гомілки. Який перелом у потерпілого?

A. Закритий повний

B. Закритий не повний

C. Закритий частковий

D. Закритий уламковий

E. Відкритий

ANSWER: A
У хворого М., 52 років, діагностовано хронічний остеомієліт правої гомілки. Рік тому операція – інтрамедулярний остеосинтез осколкового перелому середньої третини гомілки. При огляді – гомілка збільшена в об?ємі, в середній третині набряк, гіперемія, в центрі нориця із гнійними виділеннями та гіпергрануляціями. Що є карданальним в діагностиці та подальшому лікуванні даного хворого.

A. Бактеріологічне дослідження, антибактеріальна терапія.

B. Рентгенографія стегна, санація норицевого ходу.

C. Фістулографія, хірургічне лікування із видаленням металевого стержня.

D. Комп?ютерна томографія, антибактеріальна терапія.

E. Комп?ютерна томографія, видалення нориці.

ANSWER: C
У хворого B., 65 років, хронічний остеомієліт. Тривалість захворювання 9 років. Після тривалих ремісій 1 - 2 рази на рік спостерігається загострення, відкривається нориця із гнійними виділеннями із запальною місцевою реакцією та загальними проявами гнійносептичного процесу. Що найімовірніше підтримує хронічний перебіг захворювання в даному випадку.

A. Значення імунобіологічної резистентності організму.

B. Зміна характеру мікрофлори.

C. Переохолодження та повторні травми.

D. Наявність кісткових секвестрів.

E. Хронічне запалення м'яких тканин в місці ураження.

ANSWER: D
У хворого Н., 30 років, діагностовано пандактиліт першого пальця лівої кисті. При огляді окрім змін в ділянці пальця відмічено набряк, гіперемію, болючість в ділянці підвищення першого пальця. Яке ускладнення виникло у хворого, метод знеболення в разі хірургічного втурчання.

A. Флегмона тенара, провідникова анестезія.

B. Абсцес в ділянці тенара, місцева анестезія

C. Флегмона тенара, анестезія за Усольцевою.

D. Флегмона тенара, внутрішньовенний наркоз.

E. Абсцес в ділянці тенара, анестезія за Брауном-Усольцевою.

ANSWER: D
Хворий К., 28 років, отримав мікротравму кисті на виробництві. На третій день у хворого діагностовано шкірну форму панарицію ІІ пальця правої кисті. В анамнезі одна безсонна ніч через больовий синдром. З чим треба диференціювати шкірну форму панарицію.

A. Рожа, бульозна форма.

B. Еризепілоід.

C. Панарицій по типу «запонки».

D. Підшкірний панарицій.

E. Алергічний дерматит, бульозна форма.

ANSWER: C
У хворого Д., 36 років в ділянці долонної поверхні нігтьової фаланги І пальця лівої кисті незначно болючий міхур розміром 1,5 х 2 см. Навколо міхура вузький ободок гіперемії. Через тонку стінку міхура просвічує гній. Функція пальця незначно порушена. Захворів після мікротравми.Ваш діагноз.

A. Підшкірний панарицій.

B. Еризепілоід.

C. Рожа, бульозна форма.

D. Шкірний панарицій.

E. Алергічний дерматит, бульозна форма.

ANSWER: D
Хворий П., 29 років, скаржиться на інтенсивний, пульсуючий біль, який підсилюється при опусканні руки. Об?єктивно: набряк та гіперемія навколонігтьового валика. Під нігтьовою пластинкою просвічується скупчення жовтуватої рідини. При натискуванні в ділянці нігтьової фаланги різка болючість.Ваш діагноз.

A. Пароніхія.

B. Піднігтьовий панарицій.

C. Підшкірний панарицій.

D. Панарицій по типу «запонки».

E. Кістковий панарицій.

ANSWER: B
У хворого К., 26 років, різький біль в ділянці середньої і основної фаланги ІІІ пальця лівої кисті. Палець незначно збільшений в об?ємі. Гіперемії немає. Палець в напівзігнутому положенні, при спробі його розігнути виникає нестерпний біль.Ваш діагноз. Хірургічна тактика.

A. Суглобовий панарицій, хірургічне лікування.

B. Сухожилковий панарицій, хірургічне лікування.

C. Пандактиліт, хірургічне лікування.

D. Гострий тендовагініт, іммобілізація.

E. Кістковий панарицій, хірургічне лікування.

ANSWER: B
Хворий М., 30 років, оперований з приводу підшкірного панарицію сім днів тому. Рана не загоюється, трансформується в норицю із наявністю гіпергрануляцій. Виділення гнійні. Уражена нігтьова фаланга булавовидно потовщена.Ваш діагноз.

A. Стороннє тіло в рані.

B. Кістковий панарицій.

C. Малігнізація тканин в ділянці рани.

D. Параліч регенерації.

E. Сухожилковий панарицій з секвестрацією.

ANSWER: B
Хворий C., 30 років, впродовж двох тижнів амбулаторно лікувався з приводу підшкірного панариція І пальця лівої кисті.. При огляді палець різько потовщений, деформований. Шкіра напружена, ціанотична. В ділянці пальця дві нориці із гнійними виділеннями, навколо нориці некроз тканин. Явища лімфангоїту, лімфаденіту. На рентгенограмі деструкція кісток і міжфалангового суглоба. Ваш діагноз.

A. Еризепілоід.

B. Кістковий панарицій.

C. Сухожильний панарицій.

D. Суглобовий панарицій.

E. Пандактиліт.

ANSWER: E
У хворого 30 років, діагностовано флегмону тенара. Показане хірургічне лікування. Що є вкрай важливим при проведенні операції в даному випадку.

A. Широке розкриття гнійника.

B. Адекватне дренування.

C. Адекватне знеболення.

D. Знекровлення місця операції.

E. Можливість пошкодження рухових гілок серединного нерва.

ANSWER: E
Хвора К., 40 років, хворіє варикозною хворобою обох нижніх кінцівок 8 років. Скарги на біль, почервоніння, набряк в ділянці варикозно розширених вен - котрі з?явилися 4 дні тому. Займалась самолікуванням. При огляді варикозно розширені вузли щільні, болючі, тканини навколо них інфільтровані. Процес поширюється від гомілки до верхньої третини стегна. Ваш діагноз.

A. Гострий висхідний флеботромбоз.

B. Гострий нисхідний тромбофлебіт.

C. Гострий висхідний тромбофлебіт

D. Гострий тромбофлебіт, лімфангоіт.

E. Гострий ілеофеморальний тромбоз.

ANSWER: C
Хвора Н., 50 років, працюючи на присадибній ділянці поранила ступню. За медичною допомогою не зверталася. Через 7 днів навколо рани виникли судоми, які поширилися на скелетну мускулатуру кінцівки і тулуба. З?явились розлади дихання. Місцево рана під струпом. Ваш діагноз.

A. Блискавична форма раневого правця.

B. Раневий висхідний правець.

C. Раневий нисхідний правець.

D. Генералізований блискавичний правець.

E. Раневий загальний правець, хронічна форма.

ANSWER: B
Хворий C., 56 років, рік тому назад оперований з приводу відкритого перелома правого стегна. Післяопераційний період ускладнився гострим ілеофембральним тромбозом. При огляді набряк правої гомілки, гіперпігментація та індурація шкіри. В нижній третині по медіальній поверхні трофічна виразка розміром 5 х 4 см. В ділянці гомілки та стегна варикозне розширення вен.Ваш діагноз. Характер варикозу.

A. Післятромбофлебітичний синдром, варикоз первинний.

B. Варикозна хвороба, індуративно-варазкова форма, варикоз первинний.

C. Варикозна хвороба, варикоз вторинний.

D. Післятромбофлебітичний синдром, стадія реканалізації, варикоз первинний.

E. Посттромбофлебітичний синдром, , індуративно-варазкова форма, варикоз вторинний.

ANSWER: E
Хворий Н., 64 роки, оперований шість місяців тому з приводу аденоми простати. Післяопераційний період ускладнився гострим ілеофеморальним тромбозом, котрий трансформувався в післятромбофлебітичний синдром.Який метод оцінки прохідності глибоких вен найбільш простий та інформативний.

A. Проведення функціональних проб (маршова проба).

B. Флебографія нисхідна.

C. Термометрія.

D. Флебографія нисхідна.

E. УЗД венозних стовбурів.

ANSWER: E
У хворого Н., 36 років, діагностовано фурункул верхньої губи. Температура тіла 39?, різко виражений набряк правої половини обличчя в проекції гілок передньої лицевої вени. Вкажіть на можливий шлях поширення пілефлебіту.

A. V. anguliaris, . V. facialis, sinus cavernosus.

B. V. ophtalmica, V. facialis, sinus cavernosus.

C. V. ophtalmica, sinus cavernosus.V. anguliaris.

D. V. anguliaris, V. ophtalmica, sinus cavernosus.

E. V. anguliaris, . V. facialis, sinus cavernosus.

ANSWER: D
Хворий К., 46 років. Скарга на біль, наявність інфільтрата в міжлопатковій ділянці, підвищення температури тіла до 39°, загальну слабість. Об?єктивно: в міжлопатковій ділянці запальний інфільтрат розміром 10 х 8 см., шкіра над ним гіперемійована із синюшним відтінком. В центрі інфільтрату некроз шкіри, пальпаторно різка болючість. При пальпації через отвори в місцях волосяних фолікулів виділяються гнійні маси (симптом «сита»).Ваш діагноз.

A. Запальний інфільтрат.

B. Актиномікоз.

C. Сибірка.

D. Карбункул.

E. Флегмона.

ANSWER: D
Хворий М., 32 років скаржиться на біль, наявність вогнища запалення в ділянці правого передпліччя. Температури тіла до 38,6°. Об?єктивно: в середній третині лівого передпліччя інфільтрат розміром 3 х 3 см., який випинається над поверхнею шкіри у вигляді піраміди. Шкіра гіперемійована, в центрі через стончену шкіру проглядається сіро- зелений утвір (стрижень).Ваш діагноз.

A. Фурункул, стадія інфільтрації.

B. Фурункул, стадія абсцедування і відторгнення гнійно-некротичного стрижня.

C. Фурункул, стадія рубцювання.

D. Карбункул, стадія формування гнійно- вогнища.

E. Карбункул, стадія абсцезування і відторгнення гнійно-некротичного стрижня.

ANSWER: B
Хворий Н., 56 років, скаржиться на біль в ділянці правої сідниці, підвищення температури тіла до 38,6°. Лікувалася в неврологічному стаціонарі, отримувала нестероїдні протизапальні препарати. Об?єктивно: в ділянці правої сідниці набряк, гіперемія. Пальпаторно інфільтрат розміром 10 х 8 см., різко болючий. Симптом флюктуації сумнівний. Ваш діагноз. Що потрібно виконати для його уточнення.

A. Післяін'єкційний інфільтрат, діагностичну пункцію

B. Післяін'єкційний абсцес, діагностичну пункцію.

C. Післяін'єкційний абсцес, рентгенографію.

D. Післяін'єкційна гематома, томографію.

E. Післяін'єкційний абсцес, термографію.

ANSWER: B
У хворий К., 36 років, після спроби витиснути гнійний стрижень, із фурункула зявився розлитий набряк, гіперемія в ділянці лівого передпліччя, котрі швидко наростають. При огляді в ділянці передпліччя обширний інфільтрат без чітких контурів, в центрі флюктуація. Температури тіла до 40°. Ваш діагноз.

A. Абсцедуючий фурункул.

B. Карбункул.

C. Абсцедуючий фурункул, лімфангоіт.

D. Флегмона передпліччя.

E. Абсцес передпліччя.

ANSWER: D
У хворої B., 43 років, діагностовано варикозне розширення підшкірних вен в басейні великої підшкірної вени. Хвора обстежується з метою подальшого хірургічного лікування. З допомогою якої функціональної проби можна оцінити стан остіального клапана.

A. Претта.

B. Дельбе Пертеса.

C. Троянова Тренделенбурга.

D. Шайніса.

E. Гаккенбруха-Сікара.

ANSWER: C
У хворої B., 70 років, раптово підвищилася температура тіла до 39° із ознобом. Скарги на нудоту, головний біль, загальну слабість, біль і почервоніння в ділянці гомілки. Хворіє два дні. Об`єктивно: в ділянці передньої поверхні гомілки набряк та гіперемія у вигляді язиків полум`я з чіткими контурами.Ваш діагноз.

A. Рожа, еритематозна форма.

B. Флегмона гомілки.

C. Флегмона гомілки, лімфангоіт.

D. Рожа, бульозна форма.

E. Рожа, флегмонозна форма.

ANSWER: A
У хворої К., 64 років, скарги на підвищення температури тіла до 38,6° , загальну слабість,головний біль, нудоту, біль в ділянці лівої гомілки. Хворіє 7 днів. Об'єктивно: гомілка збільшена в об'ємі за рахунок набряку, шкіра гіперемійована, вкрита міхурами від 2 до 5 см в діаметрі які заповнені геморагічним ексудатом. Навколо міхурів і під міхурами шкіра синюшна-чорного кольору.Ваш діагноз.

A. Рожа, еритематозна форма.

B. Флегмона гомілки.

C. Рожа, еритематозно-бульозна форма.

D. Рожа, бульозно-некротична форма.

E. Волога гангрена гомілки.

ANSWER: D
У хворої C., 10 років, раптово без видимої причини підвищилася температура тіла до 40° C із сильним ознобом. Загальний стан важкий, загальна слабість, тахікардія. На другий день з'явився інтенсивний, розпираючий біль в ділянці нижньої третини лівого стегна та згинальна контрактура в кульшовому і колінному суглобах. Через 7 днів при пальпації та перкусії виявлено чітку болючість в проекції дистального метадіафізу стегнової кістки. Ваш діагноз.

A. Абсцес Броді.

B. Гострий гематогенний остеомієліт.

C. Гострий гематогенний периостит.

D. Флегмона лівого стегна.

E. Гострий гнійний артрит.

ANSWER: B
Хворому із варикозною хворобою правої нижньої кінцівки в басейні великої підшкірної вени у вертикальному положенні при максимально наповнених поверхневих венах на верхню третину стегна наклали гумовий джгут. Хворому запропонували походити 5 хвилин, після чого наступило повне спорожнення вен. Як називається така проба, про що вона свідчить.

A. Дельбе Пертеса, повну прохідність глибоких вен та повноцінність клапанного апарату глибоких і перфоратних вен.

B. Троянова Тренделенбурга, неспроможність остіального клапана та клапанних перфоратних вен.

C. Шайніса, неспроможність клапанного апарату поверхневих вен, добру прохідність глибоких вен.

D. Мейо-Претта, про задовільну функцію глибокої венозної системи.

E. Шварца, недостатність клапанів основного стовбура великої підшкірної вени, добру прохідність глибоких вен.

ANSWER: A
Хворий К., 37 років, п'ять днів тому назад прцюючи на присадибній ділянці поранив І палець правої кисті. Скарги на загальну слабість, пітливість,біль та посіпування тканин в рані, біль в попереку. Об'єктивно тризм жувальних м'язів. Яке ускладнення виникло у хворого, де повинен лікуватися такий пацієнт.

A. Нагноєння рани, амбулаторно в поліклініці.

B. Нагноєння рани, в хірургічному стаціонарі.

C. Правець, в реанімаційному відділенні.

D. Правець, в інфекційному відділенні.

E. Правець, в хірургічному відділенні.

ANSWER: C
Хірург оперує хворого з приводу обширної флегмони лівого стегна. При цьому відмічено ураження підшкірної клітковини, фасції і м?язи. Тьмяні, не кровлять, у вигляді «брудних ганчірок». У міжфасціальних проміжках велика кількість рідкого гною, з запахом. Ваш діагноз.

A. Грампозитивна флегмона.

B. Анаеробна газова флегмона.

C. Анаеробна неклостридіальна флегмона.

D. Стрептококова флегмона.

E. Стафілококова флегмона.

ANSWER: C
Хворий Н., 42 років, госпіталізований у ВАІТ із політравмою: закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку, перелом ІІ-ІУ ребер зліва, закритий перелом лівого стегна. На 6 день перебуванняв реанімації з постійним катетером в сечовому міхурі у хворого константовано гострий цистит, правобічний пієлонефрит. Як називається така інфекція?

A. Висхідна.

B. Урологічна

C. Нозокоміальна.

D. Катетеризаційна.

E. Реанімаційна.

ANSWER: C
У хворого Г., 36 років, діагностовано субапоневротичну флегмону серединного долонного простору зліва. У хворого виражена інтоксикація, температура тіла 39°, гіперлейкоцитоз, зсув формули вліво. Хірург діагностував сепсис. Що є ведучим компонентом в лікуванні даногго пацієнта.

A. Детоксикаційна терапія.

B. Антисептична терапія.

C. Хірургічне лікування.

D. Антибактеріальна терапія.

E. Імуномодулююча терапія.

ANSWER: C
Лікар акушер гінеколог скаржиться на біль і наявність виразки в ділянці нігтьової фаланги ІІ пальця лівої кисті. В аксілярній ділянці пальпується збільшений лімфатичний вузол. Із анамнезу відомо, що 25 років тому назад лікар проводив оперативне втручання і проколов голкою палець. У пацієнтки позитивна реакція Васермана. Ваш діагноз?.

A. Шанкр панарицій.

B. Підшкірний панарицій

C. Еризипілоід.

D. Сибірка.

E. Вяльгранулююча рана пальця.

ANSWER: A
Хворий К., 36 років, отримав травму на виробництві. Об'єктивно: В ділянці правого передпліччя різана рана розміром 10 х 3 х 2 см, забруднена землею, з помірною кровотечею. З часу травми пройшло 3 години. В чому полягає неспецифічна профілактика правця в даному випадку.

A. Введення протиправцевої сироватки.

B. Введення протиправцевого імуноглобуліну.

C. Проведення первинної хірургічної обробки рани.

D. Введення протиправцевого анатоксина.

E. Введення протиправцевої сироватки і анатоксина за Безредко.

ANSWER: C
Хворий Б., 30 років, отримав вогнепальне кулеве поранення правого стегна. При огляді вхідний отвір в діаметрі до 1 см., вихідний в діаметрі 10 см, краї рани нерівні, рвані, з явищами некрозу. Із рани інтенсивна венозна кровотеча. В місці рани патологічна рухомість і крепітація. Що є кардинальним в профілактиці анаеробної інфекції в даному випадку.

A. Транспортна імобілізація.

B. Лікувальна іммобілізація.

C. Антибіотикопрофілактика.

D. Первинна хірургічна обробкарани.

E. Накладання первинних швів.

ANSWER: D
Хворий Н., 62 роки, під час роботи в полі впала на витягнуту руку. При огляді константовано відкритий перелом обох кісток правого передпліччя. Рана забруднена землею. Хірург поліклініки наклав на рану шви, провів одномоментну репозицію відламків і наклав гіпсову пов?язку. На третій стан хворої різко погіршав. Температура тіла 39?, різький біль в руці. Пов?язка знята. В ділянці рани набряк, гіперемія, які поширюються на все передпліччя. Шкіра блистить, мармурового кольору, пальпаторно крепітація. Яке ускладнення виникло.

A. Нагноєння рани, флегмона передпліччя.

B. Обширна гематома передпліччя.

C. Зміщення кісткових відламків, гематома.

D. Анаеробна газова інфекція.

E. Правець, блискавична форма.

ANSWER: D
У хворого К., 40 років, після розкриття під шкіроюпанарицію ІІІ пальця правої кисті підвищилась температура тіладо 38°. З'явився біль в ділянці передпліччя і плеча. При огляді на передній поверхні передпліччя і плеча гіперемія у вигляді доріжки, пальпаторно болючість та ущільнення. Яке ускладнення виникло у хворого.

A. Рожа.


B. Рожисте запалення.

C. Гострий висхідний тромбофлебіт.

D. Лімфамгоіт.

E. Флегмона передпліччя і плеча.

ANSWER: D
У хворої Н., 56 років, скарги на загальну слабість, біль в ділянці правої гомілки, підвищення температури тіла до38,6°C.Сім днів тому назад поранила лопатою ногу. Об'єктивно: Гомілка набрякла, потовщена, шкіра напружена, позитивний симптом «Леза бритва», Мельнікова, виражений ендотоксикоз. Ваш діагноз.

A. Рожа, некротична форма.

B. Флегмона стафілококова.

C. Абсцес, сепсис.

D. Анаеробна флегмона.

E. Правець, блискавична форма.

ANSWER: D
У хворого діагностовано анаеробну газову гангрену ступні з переходом на гомілку. Стан хворого важкий. Симптом «лігатури» - Мельнікова позитивний, на рівні середньої третини гомілки. Треба по життєвих показах ампутувати кінцівку. Особливості та рівень ампутації.

A. Ампутація найпротішим, гільйотинним способом на рівні середньої третини, без зашивання кукси.

B. Ампутація нижньої третини за Календером.

C. Ампутація гільйотинним способом на рівні середньої третини стегна із зашиванням рани рідкими швами.

D. Ампутація на рівні середньої третини стегна конусокруговим методом за Пироговим із рідкими швами на рану.

E. Ампутація на рівні верхньої третини гомілки із накладанням лампасних розрізів на куксу.

ANSWER: A
У хворого діагностовано анаеробну газову флегмону правого передпліччя та плеча, з переходом на грудну клітку. Проведено оперативне втручання - флегмона розкрита широкими лампасними розрізами із розсічених субфасціальних та клітковинних просторів. Який метод лікування, в комплексі із хірургічним є найбільш ефективним в даному випадку.

A. Антибактеріальна терапія.

B. Ввведення антигангренозних сироваток.

C. Детоксикаційна терапія.

D. Гіпербарична оксигенація.

E. Ультрафіолетове опромінення аутокрові та гемосорбція.

ANSWER: D
У хворої 39 років клінічно і заданими УЗД діагностовано апендикулярний абсцес. Хвора прооперована під внутрішньовенним наркозом. Операція – розкриття гнійника доступом за Пироговим. Призначена антибактеріальна терапія – після якої у хворої раптово виникли : загальна слабість, тахікардія до 130 ударів за хвилину, АТ 70/60 мм.рт.ст., холодний піт. Яке ускладнення розвинулось?

A. Анафілактичний шок на введення антибіотиків.

B. Септичний шок, в результаті основного захворювання.

C. Важкий SIRS синдром.

D. Ендотоксичний шок, як результат вивільнення ендотоксинів із мікроорганізмів під дією антибіотиків.

E. Колапс, як результат основного захворювання і анестезіологічного забезпечення.

ANSWER: D
У хворого гострий деструктивний інфікований панкреонекроз. При УЗД виявлено наявність вільної рідини в сальниковій сумці, в лівій плевральній порожнині та париколярній клітковині. Температура тіла 39°. Що слід особливо враховувати на старті антибактеріальної терапії у даного хворого.

A. Важкість SIRS.

B. Важкість основного захворювання.

C. Синдром Яриша-Гексгеймера (масивний розпад бактерій з вивільненням великої кількості ендотоксинів).

D. Важкість САRS.

E. Важкість синдрому ПОН.

ANSWER: C
Ургентний хірург оглядає хворого із рваною раною правого стегна. З приводу рани хворий лікувався 5 днів амбулаторно. При огляді звертає на себе увагу: рана суха, «без шиття», із незначними виділеннями з неприємним запахом. Шкіра навколо рани ціанотична із бронзовими і голубуватими плямами. М'язи в рані мають вигляд «вареного м'яса», набряклі. На шкірі проглядаються сліди від «затісної» пов'язки. На рентгенограмі проглядаються прошарки між м'язами і окремі м'язеві пучки, позитивний симптом Краузе. Ваш діагноз.

A. Рожа, гнійно некротична форма.

B. Рожа, флегмонозна форма.

C. Гнилістна флегмона.

D. Анаеробна газова флегмона.

E. Дифтерія рани

ANSWER: D
У хворої B., 28 років, діагностовано гострий деструктивний інфікований панкреонекроз. Клінічно і лабораторно у хворої виявлено гострий респіраторний дистрессиндром, гостру печінкову і ниркову недостатність. Оцініть стан хворого.

A. У хворої панкреатичний сепсис.

B. У хворої важкий SIRS.

C. У хворої синдром ПОН.

D. У хворогї важкий САRS.

E. У хворої важкий сепсис.

ANSWER: C
Хворому Н., 30 років, амбулаторно під провідниковою анестезією лідокаїном розкрили підшкірний панарицій ІІ пальця правої кисті. На наступний день стан хворого вкрай важкий. Госпіталізований в ургентну хірургічну клініку. Свідомість затьмарена. Температура тіла 39,5°С, тахікардія, аускультативно грубий систолічний шум. На рентгенографії легені ознаки пневмонії. Позитивні менінгіальні знаки. Ваш діагноз.

A. Ендотоксичний шок.

B. Сепсис, блискавична форма.

C. Сепсис, синдром ПОН.

D. Важкий SIRS.

E. Анафілактичний шок.

ANSWER: B
У хворого К., 49 років, діагностовано гострий гнійний тиреоїдит який ускладнився флегмоною шиї та сепсисом. Що є вирішальним в комплексному лікуванні даного хворого.

A. Корекція метаболічних порушень.

B. Ліквідація вогнища інфекції.

C. Антимікробна терапія.

D. Детоксикаційна терапія.

E. Корекція гемодинамічних порушень.

ANSWER: B
Хворий оперований з приводу апендикулярного абсцесу який самовільно прорвався в черевну порожнину. Стан хворого важкий. Температура тіла 39°, тахікардія, тахіпное, стійка артеріальна гіпотензія (АТ 80/50 мм.рт.ст), не дивлячись на адекватну корекцію гіповолемії. Що у хворого.

A. Важкий сепсис.

B. Септичний шок.

C. Синдром поліорганної дисфункції.

D. Важкий SIRS.

E. Сепсис синдром.

ANSWER: B
Хворий B., 56 років, прооперований з приводу хронічного калькульозного холециститу. Операція проведена під внутрішньовенним наркозом із штучною вентиляцією легень, пройшла без ускладнень. На 6 день післяопераційного періоду у хворого виникла двобічна нижньодолева пневмонія. Як трактувати це ускладнення.

A. Позалікарняна пневмонія.

B. Гіпостатична пневмонія

C. Аспіраційна пневмонія.

D. Вірусна пневмонія.

E. Нозокоміальна пневмонія.

ANSWER: E
У хвора Н.,36 років, оперована в ургентному порядку з приводу гострої кишкової непрохідності. На 7 день після операції підвищилась температура тіла до 39°, яка супроводжувалася ознобом, появою болючого інфільтрату в ділянці верхньозовнішнього квадрата правої сідниці. На другий день хірург при огляді виявив в центрі інфільтрату флюктуацію. Характер інфекції, діагноз, хірургічна тактика.

A. Нозокоміальна, післяін'єкційний абсцес, хірургічне лікування.

B. Госпітальна, післяін?єкційний інфільтрат, консервативна терапія.

C. Банальна, посттравматичнагематома з нагноєнням, хірургічне лікування.

D. Банальна, метастатичний абсцес, хірургічне лікування.

E. Стафілококова, абсцес правої сідниці, хірургічне лікування.

ANSWER: A
Хворому із політравмою, травматичним шоком проведено катетеризацію правої підключичної вени за Селдінгером. Через 14 днів з'явився набряк та гіперемія шкіри навколо катетера. Пальпаторно біль, та поява гнійних виділень. У хворого температура тіла 38,6; гіперлейкоцитоз (L-20,6 •109 ), тахікардія. Інших гнійно-септичних вогнищ не виявлено. Характер інфекції, діагноз.

A. Банальна, нагноєння місця катетеризації.

B. Нозокоміальна, катетеризаційний ангіогенний сепсис.

C. Стафілококова, гнійно-резорбтивна гарячка.

D. Специфічна, катетеризаційний ангіогений сепсис.

E. Ідіопатична, ангіогений сепсис.

ANSWER: B
У хворого із гострим гематогенним остеомієлітом - гіпертермія, тахікардія, тахіпное, гіперлейкоцитоз (L-25 •109 ). П?ята доба після остеоперфорації та дренування гнійного вогнища в ділянці метадіафіза правої великогомілкової кістки. Ваш діагноз.

A. Криптогенний сепсис.

B. Первинний сепсис.

C. Вторинний сепсис.

D. Підгострий сепсис.

E. Блискавичний сепсис.

ANSWER: C
Хворий B., 39 років, прооперований з приводу обширної флегмони лівого плеча. Після операції, стан важкий. Скарги на біль в правій поперековій ділянці, температура тіла 39°. При УЗД виявлено гнійне вогнище в ділянці паранефрію зправа. Ваш діагноз.

A. Септицемія ускладнена правобічним паранефритом.

B. Септикопіемія із вторинним метастатичним вогнищем.

C. Правобічний паранефрит.

D. Урологічний сепсис, гострий гнійний паранефрит.

E. Вторинний сепсис, гіперефічна форма.

ANSWER: B
У хворого М., 36 років, діагностовано обширну заочеревинну флегмону зліва. Температура тіла 38,6°. Пульс - 120 ударів на 1 хвилину, гіперлейкоцитоз (21•109 ), сатурація артеріальної крові - 86, білірубін 84 мкмоль/л, активність амінотрансфераз два рази вища за норму. Хворий загальмований. Ваш діагноз. Що є провідним в лікуванні даного хворого.

A. Сепсис, хірургічне лікування.

B. Септичний шок, протишокова терапія.

C. Синдром ПОН, інтенсивна терапія в умовах ВАІТ.

D. Важкий сепсис, антибактеріальна терапія.

E. Важкий сепсис, компенсація функції органів і систем та імунокорекція.

ANSWER: A
У хворої на гострий лактаційний гнійний панмастит діагностовано сепсис, септикопіемію, правобічну абсцедуючу пневмонію. У хворої Температура тіла 39°, тахікардія. Що в даному випадку є провідним компонентом лікування.

A. Антибактеріальна терапія.

B. Детоксикаційна терапія.

C. Інфузійно-трансфузійна терапія.

D. Хірургічне лікування первинного вогнища і санація вторинного вогнища.

E. Антибактеріальна терапія, імунотерапія та детоксикація.

ANSWER: D
У хворої К., 63 років, клінічно і сонографічно встановлено емболію правої плечової артерії (12 годин від початку захворювання). В анамнезі три роки тому інфаркт міокарда, миготлива аритмія. Найбільш вірогідне джерело ембола, хірургічна тактика.

A. Вени нижньої кінцівки, тромболітична терапія.

B. Лівий шлуночок, хірургічне лікування.

C. Правий шлуночок, хірургічне лікування.

D. Легеневий стовбур, хірургічне лікування.

E. Лівий шлуночок, тромболітичне лікування.

ANSWER: B
Хворий Н., 62 роки, в анамнезі інфаркт міокарда, миготлива аритмія. Вранці піднявся з ліжка і відчув раптовий різкий біль в лівій ступні і гомілці. При огляді через 8 годин від початку захворювання: блідість шкірних покривів із синюшними плямами (мармурове забарвлення), шкіра ступні та гомілки холодна. Больова та тактильна чутливість порушена. Ваш діагноз. Найбільш інформативний неінвазивний метод діагностики для його підтвердження.

A. Гострий венозний тромбоз, флебографія.

B. Гостра артеріальна емболія, УЗД судин нижньої кінцівки.

C. Гостра артеріальна емболія, аортоартеріографія.

D. Гострий радикулярний синдром, рентгенографія хребта.

E. Гострий ілеофембральний тромбоз, УЗД венозних стовбурів.

ANSWER: B
Лікар швидкої допомоги оглядає вдома жінку 55 років. Скарги на нестерпний біль в лівій китиці, передпліччі і плечі. Біль супроводжується онімінням пальців кисті, порушенням функції. Пальпаторно кисть холодна на дотик. В анамнезі у хворої гостре порушення мозкового кровообігу три роки тому назад. Ваш діагноз. Які додаткові дані необхідно отримати, продовжуючи огляд?

A. Параліч лівої верхньої кінцівки, огляд невропатолога.

B. Мієломна хвороба, рентгенографія кісток передпліччя.

C. Емболія плечової артерії, пальпаторне визначення пульсації на плечовій, променевій і ліктьовій артеріях.

D. Плечелопаточний периартрит, визначити об’єм пасивних та активних рухів у суглобах.

E. Патологічний перелом лівого плеча, рентгенографія плеча.

ANSWER: C
У хворого «як грім з ясного неба» виник нестерпний біль в ділянці лівої ступні і нижньої третини гомілки. Хворому 60 років, в анамнезі інфаркт міокарда, аневризма лівого шлуночка. Клінічно миготлива аритмія, ступня і нижня третина гомілки бліді, холодні на дотик. Ваш діагноз. Які додаткові дані необхідно отримати, продовжуючи огляд?

A. Тромбоз підколінної артерії, дані ЕКГ.

B. Гострий ілеофемеральний тромбоз, дані флебографії.

C. Радикулярний синдром, дані про неврологічний статус.

D. Емболія підколінної артерії, дані пальцевого дослідження артеріальних стовбурів нижньої кінцівки.

E. Облітеруючий тромбангіт, дані сонографії.

ANSWER: D
У хворого раптово 6 годин тому виник різкий нестерпний біль в ділянці правої ступні та гомілки. Хворому 60 років. В анамнезі інфаркт міокарда, аневризма лівого шлуночка. Клінічно миготлива аритмія, права ступня і гомілка бліді з мармуровим відтінком, холодні на дотик. Пульс на правій стегновій артерії не визначається, на лівій стегновій артерії задовільних характеристик. Ваш діагноз. Обов’язковий метод дослідження. Хірургічна тактика.

A. Емболія правої стегнової артерії, УЗД, хірургічне лікування.

B. Тромбоз правої стегнової артерії, термометрія, хірургічне лікування.

C. Правобічний синдром Леріша, артеріографія, хірургічне лікування.

D. Облітеруючий аортоартеріїт, аортоангіографія, тромболітична терапія.

E. Емболія правої стегнової артерії, УЗД, тромболітична терапія.

ANSWER: A
У хворого 62 років скарги на біль, відчуття заніміння і холоду в ділянках стоп і гомілок. Після 200 метрів через інтенсивний біль в ікрах хворий мусить зупинитися і відпочити, щоб продовжувати ходу. Пульс на обох стегнових артеріях не визначається. Ваш діагноз. Як називається така хода?

A. Облітеруючий ендартеріїт, переміжна кульгавість.

B. Синдром Леріша, переміжна кульгавість.

C. Синдром Панченко, гіпоксична кульгавість.

D. Синдром Мошковича, гіпоксична кульгавість.

E. Хвороба Бюргера, переміжна кульгавість.

ANSWER: B
При обстеженні хворого 70 років виявлено облітеруючий атеросклероз правої нижньої кінцівки, ХАН ІV ст., гангрену правої ступні. Що є основним критерієм у диференціальній діагностиці вологої та сухої гангрени.

A. Рівень атеросклеротичної оклюзії.

B. Дані УЗД судин.

C. Рівень відсутності пульсації.

D. Демаркаційна лінія.

E. Вираженість переміжної кульгавості.

ANSWER: D
У хворої Н., 58 років, цукровий діабет тип ІІ, правобічна діабетична ступня ІУ-У ст., ішемічно гангренозна форма. Волога гангрена правої ступні. Хірургічна тактика.

A. Консервативна терапія з метою перевести вологу гангренуу в суху, а далі некректомія.

B. Комплексна консервативна терапія з метою демаркації процесу, а далі некректомія.

C. Компенсація діабета, реконструктивна операція на судинах, некректомія.

D. Висушування вологої гангрени антисептиками і 96 % етилового спирту з подальшою некректомією.

E. Висока ампутація кінцівки в межах здорових тканин.

ANSWER: E
У хворого 70 років облітеруючий атеросклероз обох нижніх кінцівок. ХАН правої нижньої кінцівки ІІ ст., правої ІV ст. Волога гангрена правої ступні. Що є вирішальним для вибору рівня ампутації?

A. Демаркаційна лінія.

B. Вік хворого.

C. Поширеність некрозу.

D. Рівень атеросклеротичної оклюзії за даними УЗД.

E. Рівень відсутності пульсації судин.

ANSWER: D
У хворого 46 років діагностовано гостру емболію правої стегнової артерії. В ургентному порядку хворого прооперували. Операцію емболектомію виконали з допомогою катетера Фогарті. Яку емболектомію виконали хворому?

A. Інструментальну.

B. Непряму.

C. Пряму.

D. Хірургічну.

E. Реконструктивну.

ANSWER: B
У хворого К., 56 років, на основі даних клінічного, сонографічного та ангіографічного обстежень встановлено наявність двобічного синдрому Леріша. Колатеральний кровообіг в стані субкомпенсації. Супутньої патології немає. Який метод лікування найбільш доцільний?

A. Фізіотерапевтичне із дією на поперекові симпатичні стовбури.

B. Консервативна дезагрегантна та тромболітична терапія.

C. Аортостегнове біфуркаційне шунтування синтетичним протезом.

D. Антикоагулянтна та тромболітична терапія.

E. Внутрішньовенне введення препаратів простагландину Е (алпростан, вазопростан).

ANSWER: C
У хворого C., 59 років, ішемічна хвороба серця, стенокардія напруги. При аортокоронарографії виявлене одне локальне стенотичне звуження коронарної артерії. Якому виду лікування слід віддати перевагу в даному випадку?

A. Коронаролітики і антикоагулянти.

B. Аортокоронарне шунтування.

C. Стентування місця звуження.

D. Ендоваскулярна лазерна деструкція місця оклюзії.

E. Інтімтромбектомія місця оклюзії.

ANSWER: C
Хвора К., 40 років, хворіє на варикозну хворобу правої нижньої кінцівки більш 10 років. Два дні тому в ділянці варикозно розширених вен виник гострий тромбофлебіт. Хірург при огляді констатував наявність гострого висхідного тромбофлебіту гомілки і стегна з поширенням до верхньої третини стегна. Чим небезпечне дане захворювання?

A. Розвитко ілеофеморального тромбозу.

B. ромбозом судин головного мозку.

C. Тромбозом легеневої артерії.

D. Тромбозом артерій нирок.

E. Інфарктом міокарда.

ANSWER: C
Хвора К., 40 років, хворіє на варикозну хворобу правої нижньої кінцівки більше 10 років. Варикоз в басейні великої підшкірної вени. Три дні тому виник тромбофлебіт. Хірург при огляді констатував гострий висхідний тромбофлебіт поверхневих вен до верхньої третини стегна. Лікувальна тактика.

A. Хірургічне лікування в ургентному порядку.

B. Тромболітична терапія, планове хірургічне лікування.

C. Антикоагулянтна та тромболітична терапія.

D. Ліжковий режим, шина Беллера, антикоагулянти.

E. Ліжковий режим, тромболітика, антикоагулянти.

ANSWER: A
У хворого Б., 28 років, в анамнезі 30 днів тому операція апендектомія з приводу деструктивного апендициту. На десятий день після операції в ділянці післяопераційного рубця з'явилася гіперемія, пальпаторно флюктуація. При ревізії - виділилося біля 5 мл. гнійного ексудату. Незважаючи на адекватне дренування та лікування рана не загоюється, розміром 1 х 0,5 см,, з наявністю гіпергрануляцій. Виділення серозно гнійні. Найбільш вірогідний характер ускладнення.

A. Нагноєння післяопераційної рани.

B. Губовидна кишкова нориця.

C. Трубчаста кишкова нориця.

D. Лігатурна нориця.

E. Серома післяопераційного рубця.

ANSWER: D
При огляді хворої К., 53 років, хірург відмітив наявність двох трофічних виразок розміром 3 х 2 і 1,5 х 1,5 см в ділянці медіальної поверхні правої гомілки. Шкіра навколо виразок змінена. Для якого захворювання характерна така локалізація виразок.

A. Посттромбофлебітичний синдром фаза реканалізації.

B. Варикозна хвороба, клапанна недостатність вен Коккета.

C. Посттромбофлебітичний синдром , клапанна недостатність вен Богіда.

D. Облітеруючого ендартеріїту, фаза трофічних змін.

E. Облітеруючого атеросклерозу, ХАН – ІУ ст.

ANSWER: B
Хворому A., 70 років, з приводу неоперабельної пухлини головки підшлункової залози, механічної жовтяниці виконали операцію - холецистоентеростомію. Як називається така операція, вид нориці.

A. Паліативна, нориця штучна, внутрішня, біліодигестивна.

B. Радикальна, нориця штучна, внутрішня, біліобіліарна.

C. Паліативна, нориця набута, зовнішня, біліарна.

D. Симптоматична, нориця штучна, зовнішня, біліарна.

E. Радикальна, нориця штучна, зовнішня, біліарна.

ANSWER: A
Хворий Н., 20 років, пірнаючи із пірса, вдарився головою до дна, отримав травму шийного відділу хребта. У хворого тетраплегія, дисфункція тазових органів. Два з половиною дні ліжкового режиму. При огляді в ділянці куприка і крижової кістки гіперемія, набряк шкіри, розміром 12 х 10 см., в центрі зона некрозу розміром 5 х 4 см. Ваш діагноз.

A. Післяін'єкційний абсцес.

B. Опік ІІ – ІІІ В ступеню

C. Пролежень.

D. Бешиха.

E. Алергічний дерматит.

ANSWER: C
Хворий Ж., 50 років. Скарги на наявність рани в правій здухвинній ділянці з якої виділяється серозний ексудат із домішками калу та газів. Два місяці тому оперований з приводу гострого деструктивного апендициту. Після операції розвинулася калова флегмона післяопераційної рани. При огляді в правій здухвинний ділянці рана розміром 2 Х 1,5 см., краї якої покриті слизовою кишки. Із рани помірні серозні виділення із калом. Ваш діагноз.

A. Несформована трубчаста нориця.

B. Сформована трубчаста нориця.

C. Несформована губовидна нориця.

D. Сформована губовидна нориця.

E. Штучна сформована губовидна нориця.

ANSWER: D
У хворого К., 63 роки, діагностовано клінічно і ендоскопічно рак шлунка. В надключичній ділянці ліворуч пальпується лімфатичний вузол розміром 3 х 3 см, обмежено рухомий. Вкажіть на найбільш ймовірний характер патології лімфовузла.

A. Банальний надключичний лімфаденіт.

B. Віддалений метастаз Вірхова.

C. Регіонарний метастаз Вірхова.

D. Віддалений метастаз Крукенберга.

E. Регіонарний метастаз Крукенберга.

ANSWER: B
У хворої Н., 42 роки, при огляді правої молочної залози виявлено болючий інфільтрат в ділянці верхнього зовнішнього квадрата молочної залози. Сосок втугнутий. Позитивний симптом «лимонної шкірки». Яка патологія найбільш ймовірна у хворої. Що потрібно виконати з метою остаточної діагностики.

A. Фіброзна мастопатія. УЗД молочної залози.

B. Фіброзно-кістозна мастопатія. Мамографія.

C. Рак молочної залози, пункційна біопсія.

D. Астит, стадія інфільтрата, пункційна біопсія.

E. Гнійний мастит, пункційна біопсія.

ANSWER: C
Хворій Н., 50 років, оперують з приводу раку малочної залози. Хірург провів радикальну мастектомію. Перед зашиванням рани на всю раневу поверхню на 1 хвилину помістив марлеву серветку змочену 96 % розчином етанолу. Як називається цей метод онкохірургії.

A. Асептика.

B. Абластика

C. Антибластика.

D. Зокальність

E. Хіміотерапія

ANSWER: C
У хворої при пункційній біопсії пухлини молочної залози виявили рак. Клінічно пухлина у верхньозовнішньому квадраті розміром 1,5 х 2 см. Регіонарні лімфатичні вузли не збільшені. При рентгенологічному і сонографічному дослідженні та КТ віддалення метастазів не виявлено. Дайте характеристику даній клінічній ситуації за системою ТNM.

A. Т1, N1, М1.

B. Т1, Nх, Мх.

C. Т1, Nо, М о.

D. Т2, N1, М1.

E. Т2, Nо, Мо.

ANSWER: C
У хворої при пункційній біопсії пухлини молочної залози виявили рак. Клінічно пухлина 3 см в діаметрі. Пальпуються щільні рухомі лімфатичні вузли в аксілярній ділянці, віддалених метастазів не виявлено. Дайте характеристику даній клінічній ситуації за системою ТNM.

A. Т2, N1, Мо.

B. Т1, N2, Мх.

C. Т2, Nо, М 1.

D. Т3, N1, М1.

E. Т2, N3, М о.

ANSWER: A
У хворої при пункційній біопсії виявили рак молочної залози. Клінічно пухлина 6 см в діаметрі, щільна, над пухлиною шкіра у вигляді лимонної шкірки. Сосок втягнутий. Аксілярні лімфатичні вузли великих розмірів, спаяні, обмежено рухомі. При КТ виявлено деструкцію І поперекового хребця. Дайте характеристику даній клінічній ситуації за системою ТNM.

A. Т3, N2, М1.

B. Т4, N3, М1.

C. Т4, N3, М о.

D. Т3, N3, Мо.

E. Т4, N3, М1.

ANSWER: A
У хворого клінічно діагностований підшкірний панарицій нігтьової фаланги ІІ пальця лівої кисті. В анамнезі дві безсонні ночі. Лікувальна тактика, метод знеболення?

A. Консервативна терапія 2-3 дні, при безуспішності операція під наркозом.

B. Хірургічне лікування, розкриття гнійника, наркоз.

C. Хірургічне лікування, розкриття , місцева анестезія.

D. Хірургічне лікування, розкриття гнійника, провідникова анестезія.

E. Регіонарна новокаїнова блокада з антибіотиками, при безуспішності операція, місцева анестезія.

ANSWER: D
У хворого з допомогою гастродуоденоскопії виявлено виразку тіла шлунка в діаметрі 3,5 см. Проведена біопсія із дна та країв виразки. При гістологічному дослідженні встановлено наявність високодиференційовані аденокарциноми. Який шлях метастазування найбільш ймовірне в даному випадку.

A. Гематогенний

B. Імплатаційний.

C. Високодиференційована аденокарцинома не метастазує.

D. Лімфогенний

E. Контактний.

ANSWER: D
Онколог прооперував хворого з приводу раку сліпої кишки. Операція - правобічна геміколонектомія. В післяопераційному періоді хворому призначили хіміотерапію. Як називається такий метод лікування хворих на рак.

A. Специфічний.

B. Радикальний.

C. Комплексний.

D. Комбінований.

E. Радикальний.

ANSWER: C
У хворого на тильній поверхні ІІ пальця лівої кисті після виконання сільськогосподарських робіт утворилися гнійники із наявністю гнійного стержня в центрі. Навколо набряк, гіперемія, функція пальця порушена. Ваш діагноз.

A. Підшкірний панарицій.

B. Внутрішньошкірний панарицій.

C. Фурункул.

D. Еризепілоід.

E. Кістковий панарицій.

ANSWER: C
У хворого К., після мікротравми в ділянці долонної поверхні нігтьової фаланги ІІ пальця лівої кисті утворився гнійник. При огляді визначається міхур в діаметрі 1,5 см наповнений гноєм. Рухи в пальці практично не обмежені. Діагноз, тактика, метод знеболення.

A. Підшкірний панарицій, операція, провідникова анестезія.

B. Підшкірний панарицій, операція, наркоз.

C. Панарицій «по типу запонки», операція, наркоз.

D. Внутрішньошкірний панарицій, висічення некротизованого епідермісу, анестезії не потрібно.

E. Бульозна фіброма еризепілоіду, консервативне лікування.

ANSWER: D
У хворого підшкірний панарицій І пальця правої кисті. Хворіє 4 дні, остання ніч безсонна. Болить весь палець, проте найбільше в ділянці нігтьової фаланги. Який метод найінформативніший для визначення локалізації вогнища і місця доступу до гнійника.

A. Рентгенографія.

B. «Пальпація» зондом.

C. Термометрія.

D. УЗД.

E. комп'ютерна томографія.

ANSWER: B
Хворий A. під час розчленування туші свині отримав мікротравму ІІ пальця правої кисті. Через два дні в ділянці пальця з'явилася гіперемія на тлі якої синюшні плями, різкий біль. При огляді палець потовщений, різко болючий, функція пальця порушена. Ваш діагноз.

A. Підшкірний панарицій.

B. Сухожилковий панарицій.

C. Флегмона пальця.

D. Еризіпелоід.

E. Гострий тендовагініт.

ANSWER: D
6. У хворого гострий сухожилковий панарицій І пальця лівої кисті ускладнюється гнійним тендовагінітом з розвитком «V» (ве) подібної флегмони Вкажіть найбільш ймовірний шлях метастазування даного гнійно-септичного процесу.

A. На сухожильні піхви ІІ-ІV пальців.

B. В ділянку тенора і гіпотенора.

C. В ділянку глибокого долонного клітковинного простору.

D. В простір Пирогова-Парона.

E. На тильну поверхню кисті і передпліччя.

ANSWER: D
У хворого сухожилковий панарицій ІІІ пальця правої кисті. Хворого готують до оперативного лікування. Завдяки чому панарицій визначено як окрему гнійно-септичну патологію і що є вирішальним в проведенні хірургічного лікування.

A. Характеру віртуальних ускладнень.

B. Важкості клінічного перебігу.

C. Топографоанатомічним особливостям будови пальців та кисті.

D. Високому ризику втрати функції кисті.

E. Можливості розповсюдження патологічного процесу на кисть та передпліччя.

ANSWER: C
У хворого кістковий панарицій нігтьової фаланги ІІ пальця лівої кисті. Виражений больовий синдром, три безсонні ночі напередодні госпіталізації, t° - 38,60C, в аналізі крові - гіперлейкоцитоз. Вкажіть на оптимальний метод знеболення.

A. Місцева анестезія.

B. Провідникова анестезія за Оберстом Лукашевичем.

C. Місцева анестезія за О.B.Вишневським.

D. Внутрішньовенний наркоз.

E. Перидуральна анестезія.

ANSWER: B
Хворий Д., 30 років, звернувся за медичною допомогою із скаргами на інтенсивний біль в ділянці ІІІ пальця лівої кисті. Хірург діагностував сухожилковий панарицій, провів операцію. Що є обов'язковим в подальшому лікуванні хворого.

A. Щоденні перев?язки.

B. Іммобілізація.

C. Вітамінотерапія.

D. ання відновна терапія.

E. Локальна кріотерапія.

ANSWER: B
У породіллі 25 років хірург діагностував гострий лактаційний мастит. Температура тіла 39°. На УЗД в ретромамарному просторі рідинний утвір в діаметрі 6,8 см. Діагноз, тактика, доступ.

A. Ретромамарний мастит, хірургічне лікування, доступ за Барденгоєром.

B. Інтрамамарний мастит, хірургічне лікування, доступ за Ангерером.

C. Ретромамарний мастіт, пункція рідинного утвору, антибактеріальна терапія.

D. Ретромамарна кіста, пункція, цитологічне дослідження.

E. Панмастіт, хірургічне лікування, доступ за Райєром.

ANSWER: A
У породіллі після чергового масажу та зціджування правої молочної залози з приводу лактостазу піднялася температура до 39?. У нижньо-зовнішньому квадраті залози пальпується щільний, різко болючий інфільтрат розміром 8 х 6 см. Симптом флюктації сумнівний. Дані УЗД не переконливі. Що слід виконати з метою подальшої діагностики.

A. Мамографію.

B. КТ молочної залози.

C. Бакпосів виділень із соска.

D. Діагностичну пункцію.

E. Контрольний розріз інфільтрата за Ангерером.

ANSWER: D
У породіллі К., 21 року діагностовано гострий гнійний лактаційний мастит. Під внутрішньовенним наркозом проведений доступ за Ангерером. Розсічено інфільтрат верхньо-зовнішнього квадрата молочної залози. При цьому встановлено наявність великої кількості гнійників в діаметрі від 0,5 до 1 см. Які поширюються на всю зону інфільтрата. Ваш діагноз. Об?єм операції.

A. Апостематозний «сотоподібний» мастит, видалення інфільтрату в об'ємі секторальної резекції.

B. Флегмонозний мастит, розкриття та дренування гнійника.

C. Гангренозний мастит, розкриття та дренування гнійника.

D. Серозно-інфільтративний мастит, антибактеріальна терапія.

E. Актиномікоз молочної залози, консервативна специфічна терапія.

ANSWER: A
У породіллі A., 20 років, діагностовано гострий гнійний інтрамамарний лактаційний мастит. Проведено розкриття маститу за Ангерером з переходом на зону ареоли. Чим може в подальшому ускладнитися перебіг післяопераційного періоду.

A. Зниженням чутливості соска.

B. Появою келоїдного рубця.

C. Косметичним дефектом.

D. Молочною норицею.

E. Лактостазом.

ANSWER: D
У породіллі 28 років, діагностовано гострий лактаційний гангренозний панмастит. Сепсис, септичний шок. Який об'єм операції показаний в даному випадку, анестезіологічне забезпечення.

A. Мастектомія, ендотрахеальний наркоз.

B. Розкриття гнійника чотирма доступами за Ангерером, внутрішньовенний наркоз.

C. озкриття гнійника широким доступом за Барденгоєром із накладанням контрапертур, внутрішньовенний наркоз.

D. Ампутація молочної залози, ретромамарна анестезія.

E. Мастектомія, місцева анестезія.

ANSWER: A
Хвора Н., 35 років, прооперована 17 днів тому назад з приводу гострого лактаційного флегмонозного маститу. Стан хворої важкий. Рани з ознаками запалення, виділення активні, гнійні із домішками молока. Зціжування молочних залоз болючE. Підвищення температури до 38°. Що потрібно виконати для швидкого видужання пацієнтки.

A. Поміняти програму антибактеріальної терапії.

B. Зробити повторну хірургічну обробку гнійних вогнищ.

C. Призначити імуномодулюючу терапію.

D. Припинити лактацію.

E. Налагодити проточну-промивну систему дренування.

ANSWER: D
Хвора К., 40 років, поступила в хірургічне відділення зі скаргами на інтенсивний пульсуючий біль в нігтьовій фаланзі ІІ пальця правої кисті. При огляді відмічається скупчення гною під епідермісом у вигляді міхура. Міхур розкритий, виділилось біля 1 мл. гною, епідерміс висічений. При огляді раневої поверхні в центрі визначається біла цятка величиною у головку сірника. Діагноз. Тактика.

A. Внутрішньошкірний панарицій, антибактеріальна терапія.

B. Підшкірний панарицій, хірургічне лікування.

C. Кістковий панарицій, ревізія нориці.

D. Панарицій у вигляді «запонки», хірургічне лікування.

E. Сухожилковий панарицій, хірургічне лікування.

ANSWER: D
Хворий К., 30 років, звернувся за медичною допомогою зі скаргами на біль в ділянці ІІІ пальця лівої кисті. При огляді на тильній поверхні основної фаланги запальний інфільтрат із трьома некротичними стрижнями в центрі. Діагноз.

A. Підшкірний панарицій.

B. Сухожилковий панарицій.

C. Абсцес пальця.

D. Карбункул пальця.

E. Фурункул пальця.

ANSWER: D
Хворий Б., 30 років, прооперований з приводу сухожилкового панарицію V пальця правої кисті. На п?ятий день після операції стан хворого погіршав, температура тіла 39?. Виділення із рани гнійні. В нижній третині передпліччя набряк, гіперемія, різка болючість. Позитивний симптом флюктуації. Яке ускладнення виникло у хворого, тактика.

A. Гострий лімфангоїт, консервативна терапія.

B. Бешиха передпліччя, консервативна терапія.

C. Флегмона простору Пирогова-Парона, хірургічне лікування.

D. Гострий тендовагініт передпліччя, консервативне лікування.

E. «V» (ве) подібна флегмона, хірургічне лікування.

ANSWER: C
Хворий М., 58 років, поступив в хірургічне відділення через 12 днів від початку захворювання займався самолікуванням. Турбує біль в ділянці ІІ пальця лівої кисті. Зі слів хворого після прориву гною стан покращився. Нігтьова фаланга булавовидно потовщена, ціаноз шкіри. На боковій поверхні визначається нориця із гнійними виділеннями. Ваш діагноз. Що необхідно виконати з метою дообстеження.

A. Сухожилковий панарицій, бакпосів із рани.

B. Підшкірний панарицій, флюктуація.

C. Пандактиліт, УЗД пальця.

D. Кістковий панарицій, рентгенографія пальця.

E. Гематогенний остеомієліт, норицева форма, рентгенографія пальця.

ANSWER: D
Хворий М., 22 роки, скарги на пульсуючий біль в ділянці кисті. Об'єктивно різкий набряк, гіперемія тилу кисті. Симптом флюктуації сумнівний. Біля основи ІІІ пальця на місці мозоля помірна гіперемія, пальпаторно різкий біль. Температура тіла 39 0C. Діагноз?

A. Флегмона тильної поверхні кисті.

B. Комісуральна флегмона кисті.

C. Бешиха.

D. Флегмона простору Пирогова.

E. «V» (ве) подібна флегмона кисті.

ANSWER: B
У хворого К., 42 років, підшкірний панарицій І пальця правої кисті . Хворіє 4 дні в, в анамнезі безсонна ніч. Хірург в умовах гнійної операційної після обробки операційного поля виконав провідникову анестезію за Оберстом Лукашевичем. Визначив місце розрізу. Що ще необхідно зробити для якісного проведення розкриття панарицію.

A. Ввести антибіотик.

B. Провідникову анестезію доповнити N < A.

C. Знекровити палець шляхом накладання джгута.

D. Ввести антигістамінні препарати.

E. Провідникову анестезію доповнити внутрішньовенним наркозом.

ANSWER: C
Через 5 днів після операції апендектомії з приводу гострого флегмонозного апендициту у хворого з’явився біль, припухлість, почервоніння в ділянці післяопераційної рани. Пальпаторно визначається інфільтрат із флюктуацією в центрі. Температура тіла 38°. Визначте характер ускладнення.

A. Нагноєння післяопераційної рани.

B. Інфільтрат післяопераційного рубця.

C. Абсцес післяопераційного рубця.

D. Інфільтрат післяопераційної рани.

E. Чужорідне тіло післяопераційної рани.

ANSWER: A
До хірурга в поліклініку звернувся чоловік 40 років із скаргами на наявність болючого ущільнення в ділянці верхньої губи із гнійним стрижнем в центрі, головний біль, підвищення температури тіла до 39°C. Набряк із верхньої губи поширюється на обличчя і праве око. Ваш діагноз? Тактика лікаря поліклініки.

A. Карбункул верхньої губи, хірургічне лікування.

B. Фурункул носогубного трикутника, невідкладна госпіталізація в хірургічну клініку.

C. Фурункул верхньої губи, розкриття фурункула.

D. Тромбоз кавернозного синуса, консервативне лікування.

E. Фурункул верхньої губи, сепсис, антибіотикотерапія.

ANSWER: B
У хворої 50 років, що страждає на цукровий діабет 2-го типу на задній поверхні шиї з’явивсь різко болючий інфільтрат розміром 56 см, шкіра над ним синьо-багряного кольору з некротичними осередками з яких виділяється гній. Загальний стан хворої тяжкий, температура досягає 40°С, у крові лейкоцити - 20?109/л, підвищений рівень глюкози - 15 ммоль/л, в сечі з’явився ацетон (++). Поставте діагноз.

A. Карбункул

B. Фурункул

C. Гідраденіт

D. Абсцес

E. Флегмона

ANSWER: A
У пацієнтки різко болюча, збільшена права молочна залоза. При пальпації біль різко посилюється, в залозі визначається розм'якшення. Температура до 39? C, піднесення її супроводжується ознобами і проливними потами. Стан важкий. Хворіє 5 днів. Нормальні пологи два тижні тому. Годувала грудьми. Діагноз?

A. Гострий лактаційний мастит, серозна фаза.

B. Лактостаз.

C. Гострий лактаційний мастит, фаза абсцедування.

D. Флегмона молочної залози.

E. Нагноєння кісти молочної залози.

ANSWER: C
У хворої гострий гнійний лактаційний мастит, множинні абсцеси залози. З наведеного виберіть необхідний метод лікування.

A. Розкриття та дренування.

B. Пункція молочної залози.

C. Мазеві компреси з антибіотиками.

D. Напівспиртові компреси на молочну залозу.

E. Послідовні пункції залози з евакуацією вмісту.

ANSWER: A
У хворої гострий гнійний лактаційний мастит. Інтрамаммарний абсцес в верхньо-зовнішньому квадранті. З наведеного виберіть оптимальний розріз для розтину гнійника.

A. Радіарний, через ділянку найбільшого розм'якшення, довжиною за розміром гнійника.

B. Радіарний в верхньо-зовнішньому квадранті з контрапертурою в нижньо-зовнішньому квадранті.

C. Радіарний, через ділянку найбільшого розм'якшення.

D. Параареолярний.

E. Розріз Барденгейера.

ANSWER: A
У хворого на спині визначається інфільтрат діаметром до 7 см, синюшного кольору, у центрі якого мають місце некротизовані тканини, при надавлюванні через кілька отворів виділяється гній. Ваш діагноз?

A. Абсцес

B. Карбункул.

C. Флегмона.

D. Бешиха.

E. Фурункул.

ANSWER: B
У хворої через 10 днів після внутрішньо-м’язової ін’єкції утворилося болісний запальний утвір в ділянці верхньо-зовнішнього квадранта правої сідниці, температура тіла до 38° С у вечірній час протягом останніх 3 діб. Назвіть найбільш імовірний діагноз.

A. Гематома сідниці

B. Бешиха

C. Гнійний натічник

D. Постін’єкційний абсцес сідниці

E. Жодне з перерахованих захворювань

ANSWER: D
Наркоман через 2 доби після введення наркотику в стегнову вену став відзначати підвищення температури тіла до 40? С, появу болючої припухлості в паховій ділянці, збільшення об'єму стегна, почервоніння шкіри в ділянці інфільтрату. Який попередній діагноз?

A. Карбункул

B. Флегмона

C. Бешиха

D. Остеомієліт

E. Парапроктит

ANSWER: B
До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на біль в поперековій ділянці. Хворіє впродовж 4-х днів. Спостерігається озноб. При обстеженні - температура 38,5? С, в поперековій ділянці справа наявний щільний інфільтрат діаметром до 5 см, шкіра над ним темно-червоного кольору. В центрі інфільтрату відзначається декілька отворів, крізь які виділяється густий гній. Який є попередній діагноз?

A. Абсцес поперекової ділянки;

B. Флегмона поперекової ділянки;

C. Натічник поперекової ділянки;

D. Карбункул поперекової ділянки;

E. Вірної відповіді немає.

ANSWER: D
Хворий Д., 60 років, прооперований з приводу правобічного паранефриту. До якого виду флегмон відноситься дане захворювання ?

A. Субфасціальна флегмона;

B. Міжм’язева флегмона;

C. Флегмона глибоких клітинних просторів

D. Підшкірна флегмона;

E. Вірної відповіді нема.

ANSWER: C
Хворому В. 47 років проведено оперативне втручання з приводу між м’язової флегмони стегна. В чому полягає оперативне лікування флегмони?

A. Розтин гнійника;

B. Розтин і тампонада з антисептиком;

C. Розтин і дренування;

D. Розтин, пальцева ревізія і дренування;

E. Розтин, видалення гною, накладення швів.

ANSWER: D
Хворий 48 років, госпіталізований у хірургічне відділення на 3-й день з рвано-розчавленою раною правої гомілки. Стан хворого важкий, температура 38,9 С, виражений набряк тканин гомілки, шкіра фіолетово-синюшного кольору, крепітація навколо рани, з якої виділяється сукровична темна рідина. Яка інфекція може викликати такий стан?

A. Аанаеробна клостридіальна

B. Дифтерія рани

C. Грам-негативна мікрофлора

D. Кокова мікрофлора

E. Анаеробна неклостридіальна

ANSWER: A
Хворий X., 17 років, скаржиться на загальну слабкість, тризм, посмикування м’язів із незначними серозно-гнійним виділенням, шкіра навколо рани гіперемована. Ваш діагноз?

A. Флегмона

B. Остеомієліт

C. Інфікована рана

D. Бешиха

E. Правець

ANSWER: E
Хворий 36 років, доставлений в хірургічне відділення машиною швидкої допомоги. Тиждень тому проколов праву кисть цвяхом. За медичною допомогою не звертався. При огляді хворий стогне, кисть набрякла, має місце скорочення мімічних м’язів. Температура тіла 41°С. Який найбільш імовірний діагноз?

A. Флегмона кисті

B. Бешиха

C. Пошкодження сухожилків

D. Алергічна реакція

E. Правець

ANSWER: E
Хворому 29 років проведена первинна хірургічна обробка розчавленої рани верхньої третини лівого стегна. Через 2 дні стан хворого погіршився, при огляді — рана з незначними виділеннями, м’язи сіруватого кольору, кінцівка набрякла, шкіра холодна, вкрита синюшними плямами, при пальпації визначається крепітація. Свідомість запаморочена. Температура тіла 40,3°С. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Флегмона стегна

B. Правець

C. Бешиха

D. Артеріальний тромбоз

E. Анаеробна газова гангрена

ANSWER: E
У хворого 50 років через добу після отримання рваної рани стегна з’явились інтенсивний головний біль, відчуття страху, збудження, посилення болю в рані, тризм, дисфагія, ригідність м’язів потилиці, шиї, спини. Об'єктивно: загальний стан хворого важкий, Т 39 С°, тахіпное - 30 за 1хв, пульс 120 за 1 хв., AT- 110/90 мм рт. ст, через 15-18 хв. у хворого з’являються судоми, які тривають до 10 с. Встановлено діагноз: правець. Визначте клінічну форму захворювання.

A. Блискавична.

B. Гостра.

C. Підгостра.

D. Хронічна.

E. Рецидивуюча.

ANSWER: A
Хворому який звернувся до лікаря поліклініки було встановлено діагноз підшкірний панарицій. Від оперативного лікування хворий відмовився. При подальшому це призвело до виникнення кісткового панарицію. Яка з перерахованих анатомічних особливостей сприяє швидкому переходу підшкірного панарицію до кісткового.

A. невелика кількість волосяних фолікулів та сальних залоз на шкірі пальцю

B. особливості артеріального кровопостачання пальців кисті

C. наявність вираженої підшкірної фасції

D. значна товщина та щільність шкіри долонної поверхні пальців

E. сотовий характер будови підшкірної клітковини пальця.

ANSWER: E
Після потрапляння скалки під ніготь у хворого виник біль під нігтем, гіперемія шкіри навколо нігтя і гнійні виділення з-під вільного краю нігтя. Діагностовано піднігтьовий панарицій. Яке хірургічне лікування необхідне даному хворому?

A. Висічення епоніхії;

B. Повне видалення нігтьової пластинки;

C. Крайове видалення нігтьової пластики;

D. Операція Канавела;

E. Бічні розрізи за Клаппом.

ANSWER: C
До хірургічного відділення надійшов хворий віком 22 роки зі скаргами на наявність рани на гомілці, біль, печіння, парестезії у ділянці рани, відчуття посмикування литкових м‘язів, підвищення температури тіла до 37,5°С, загальну слабкість. З‘ясовано, що рану отримав 2 тижні тому під час сільськогосподарських робіт. Яке захворювання повинен запідозрити лікар у першу чергу?

A. Правець;

B. Анаеробна газова гангрена;

C. Сибірка;

D. Дифтерія;

E. Сказ.


ANSWER: A
У жінки К. 56 років норицева форма хронічного остеомієліту. Як додатковий метод обстеження потрібно призначити:

A. Фістулографію

B. УЗ-дослідження

C. Комп’ютерну томографію

D. Пункцію нориці

E. Термографію

ANSWER: A
У лікарню звернувся пацієнт з флегмоною кисті. Вкажіть які клінічні прояви будуть характерні для цієї флегмони:

A. A.Обмеження активних рухів в променево-зап?ясному суглобі

B. Локальне пониження температури

C. Блідість шкіри

D. Набряк, гіперемія шкіри, місцеве підвищення температури, біль у ділянці запалення і порушення функції кисті

E. Підвищення температури тіла

ANSWER: D
У пацієнта остеомієлітична флегмона лівого стегна.Яке лікування слід призначити?

A. УВЧ-терапію, антибіотики

B. Розкриття флегмони, дренування, антибактеріальну терапію

C. Антибактеріальну терапію, напівспиртовий компрес

D. Пункцію флегмони з введенням протеолітичних ферментів

E. Антибіотико терапію, пункцію флегмони через закриту норицю

ANSWER: B
У хворої М., 62 років при клінічному обстеженні запідозрено наявність обтуруючої пухлини нисхідного відділу товстої кишки. Який метод інструментального обстеження показаний в даному випадку?

A. Лапароцентез і біопсія

B. Фіброколоноскопія

C. Лапароскопія

D. УЗД

E. Рентгенографія живота



ANSWER: B
У хворого діагностовано рак шлунка Т1N0М0. Якому лікування підлягає хворий?

A. .Хіміотерапії;

B. Радикальному хірургічному лікуванню;

C. Променевій терапії;

D. .Комбінованому лікуванню;

E. EСимптоматична терапія.

ANSWER: B
Хворі з злоякісною пухлиною, яка підлягає радикальному лікуванню відносяться до:

A. І-а клінічної групи;

B. І-б клінічної групи;

C. ІІ-ї клінічної групи;

D. ІІ-а клінічної групи;

E. ІІІ-ї клінічної групи.

ANSWER: D
Хворому з приводу раку гортані T4N2M0 виконали трахеостомію. Як називається така операція

A. Пластична

B. Радикальна

C. Реконструктивна

D. Симптоматична;

E. Паліативна;

ANSWER: D
Яку патологію слід виключити за наявності збільшеного щільного лімфатичного вузла в лівій надключичній ділянці

A. рак щитоподібної

B. дивертикул Ценкера

C. рак шлунка

D. кісту грудної лімфатичної протоки

E. рак підшлункової залози

ANSWER: C
Для якого захворювання щитовидної залози характерним є осиплість голосу?

A. Тиреоїдит Ріделя

B. Тиреотоксичний зоб

C. Рак щитовидної залози

D. Гнійний тиреоїдит

E. Тиреоїдит Хашімото

ANSWER: C
У хворого пухлина прямої кишки відповідає символом Т3N1M1, до якої клінічної групи ви віднесете такого хворого:

A. .IV


B. .I б

C. .ІІІ


D. .ІІ а

E. .І


ANSWER: A
У хворого діагностовано рак прямої кишки . Вкажіть локалізацію можливий метастазів.

A. Печінка

B. Регіонарні лімфатичні вузли.

C. Легені

D. Шлунок

E. Головний мозок

ANSWER: B
На боковій поверхні грудної клітини у хворої 30 років видалено амбулаторно темно-коричневого кольору “родимку”. Гістологічне дослідження не проводили. Через 4 міс в пахвовій ділянці з’явився конгломерат лімфатичних вузлів. Рубець в ділянці видаленного утворення гладенький, м’який. Діагноз?

A. Метастази меланоми

B. Банальний запальний аксилярний лімфаденіт

C. Лімфостаз верхньої кінцівки

D. Туляремійний бубон

E. Лімфогранулематоз

ANSWER: A
У хворого із раком шлунка Т4N3M1 ускладненого перфорацією пухлини виконано резекцію шлунка із гастро-ентероанастомозом. Дана операція відноситься до:

A. Антибластична операція

B. Санітарна резекція

C. Паліативна операція

D. Симптоматична операція

E. Радикальна операція

ANSWER: B
У пацієнтки діагностовано рак правої молочної залози T4N2M1. До якої стадії та клінічної групи належить дана пацієнтка?

A. ІІІ стадії IV клінічна група.

B. IV стадії IV клінічна група.

C. IV стадії IІІ клінічна група

D. IІІ стадії IІІ клінічна група.

E. IІ стадії IV клінічна група.

ANSWER: B
У пацієнтки діагностовано рак правої молочної залози T1N0M0. До якої стадії та клінічної групи належить дана пацієнтка?

A. ІІІ стадії IV клінічна група.

B. I стадії IІ клінічна група.

C. I стадії I клінічна група

D. IІ стадії I клінічна група.

E. IІ стадії IІ клінічна група.

ANSWER: B
Захворювання якого органу можна виявити використовуючи колоноскопію?

A. Прямої кишки.

B. Товстої кишки.

C. Тонкої кишки.

D. Прямої кишки, товстої кишки.

E. Прямої, товстої та термінального відділу тонкої кишки.

ANSWER: D
Хвора звернулася зі скаргами на ущільнення та рану в ділянці правої молочної залози. При огляді ущільнення діаметром 5 см, зрощене з навколишніми тканинами, контури не чіткі, над пухлиною виразка з нечіткими краями, частково покриті струпом чорного кольору. Чим ускладнилось захворювання?

A. Розпадом пухлини.

B. Нагноєнням пухлини.

C. Метастазуванням.

D. Перфорацією пухлини

E. Анемією

ANSWER: A
У хворого діагностовано рак легені. Яке ускладнення може виникнути у хворого у випадку розпаду пухлини?

A. Гемо- пневмоторакс.

B. Нагноєння.

C. Малігнізація.

D. Кахексія.

E. Ракова інтоксикація

ANSWER: A
В лікарню звернувся хворий із діагностованим онкозахворюванням IV клінічної групи. Ріст -180 см, вага 43 кг, вік- 47 років. Скарги на значне схуднення – 25 кг за 3 місяці, виражену загальну слабкість. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Кахексія.

B. Ракова інтоксикація.

C. Метастазування

D. Розпад пухлини.

E. Зниження імунітету.

ANSWER: A
У хворої із діагностованим раком шлунка виявлено пухлиноподібні утвори в обох яєчниках. Як можна трактувати виявлені зміни?

A. метастаз Крукенберга.

B. метастаз Вірхова.

C. метастаз Шніцлера.

D. метастаз Пирогова.

E. полікістоз обох яєчників.

ANSWER: A
У хворої діагностовано двобічний рак яйників. Яке обстеження необхідно провести для виключення метастатичного ґенезу захворювання (метастаз Крукенберга)?

A. ЕФГДС.

B. УЗД печінки.

C. УЗД нирки

D. Рентгенографію стегнових кісток.

E. УЗД сечового міхура.

ANSWER: A
У пацієнта діагностовано екзофітну пухлину кишківника. Яке ускладнення можливе у пацієнта за умови подальшого росту пухлини?

A. Зниження імунітету.

B. Розпад пухлини.

C. Кахексія

D. Малігнізація.

E. Обтураційна кишкова непрохідність.

ANSWER: E
У хірургічну клініку звернувся хворий Ч. Зі скаргами на наявність гангрени кінчиків пальців і п’яткової ділянки лівої стопи. Яке захворювання можна запідозрити у даного пацієнта?

A. Варикозна хвороба, бешиха.

B. Посттромбофлебітична хвороба, висхідний тромбофлебіт.

C. Облітеруючий атеросклероз, облітеруючий ендартеріїт.

D. Флеботромбоз, гострий тромбофлебіт.

E. Цукровий діабет, сирингомієлія.

ANSWER: C
У хірургічну клініку поступив хворий з симптомами некрозу, основні з яких: зменшення об’єму уражених тканин, наявність демаркаційної лінії, відсутність інтоксикації. Для якого патологічного стану характерні дані симптоми?

A. Сухий некроз.

B. Вологий некроз.

C. Флегмона.

D. Інфікування анаеробною флорою.

E. Інфікування клостридіальною флорою.

ANSWER: A
У хірургічну клініку поступив хворий з симптомами некрозу, основні з яких: збільшення об’єму тканин за рахунок набряку, відсутність демаркаційної лінії, характерне приєднання гнійної (гнилісної) інфекції. Виражені симптоми інтоксикації. Для якого патологічного стану характерні дані симптоми?

A. Сухий некроз.

B. Вологий некроз.

C. Флегмона.

D. Трофічна виразка.

E. Пролежень.

ANSWER: B
Хвора 40 років лікувалась в хірургічному відділенні з приводу гострого тромбофлебіту поверхневих вен та гомілки стегна. На 5-1 день захворювання після підйому з ліжка раптово відчула сильний біль за грудиною. Спостерігались короткочасна втрата свідомості, ціаноз верхньої половини тіла, задишка, тахікардія, зниження АТ до 80/50 мм.рт.ст. Безпосередні результати екстреної інтенсивної терапії були успішними. Визначте діагноз?

A. Гостра серцево-судинна недостатність.

B. Вогнищевий інфаркт міокарда.

C. Трансмузальний інфаркт міокарда.

D. Тромбоемболія гілки легеневої артерії.

E. Тромбоемболія стовбуру легеневої артерії.

ANSWER: D
Хвора 70 років госпіталізована до хірургічного відділення з приводу гострої ішемії лівої нижньої кінцівки через 28 годин від початку захворювання. Стопа та гомілка мармурового кольору, пальці майже чорні, на тилі стопи великий пухир з геморагічним вмістом. Відсутні больова та тактильна чутливість , рухи в гомілково-стегновому суглобі та пальцях. Пульсація визначається лише на стегновій артерії. Визначне стадію захворювання та вид змертвіння.

A. Некротична, волога гангрена.

B. Органічних змін, прегангренозний стан.

C. Органічних змін, некроз стопи.

D. Функціональних змін, однак змертвіння немає.

E. Некротична, суха гангрена.

ANSWER: A
Хвора 70 років госпіталізована до хірургічного відділення через 28 годин потому, як відчула різкий біль в лівій ступні та гомілці. Об'єктивно: Т0 – 38,20, пульс 110 за 1 хв., АТ 90/60 мм.рт.ст. Ліві ступня та гомілка мармурового кольору, пальці темно-багрові, на тилі стопи великий пухир з темно-геморагічним вмістом. Шкіра холодна. Відсутні больова та тактильна чутливість до середньої третини гомілки, рухи пальців, в гомілково-стегновому та колінному суглобах. Пульсація визначається лише на стегновій артерії. Визначте діагноз?

A. Гострий тромбоз стегнової артерії, ішемія в стадії органічних змін.

B. Гострий тромбоз стегнової артерії, волога гангрена стопи.

C. Емболія стегнової артерії, гостра ішемія в стадії функціональних порушень. лівої

D. Емболія стегнової артерії, волога гангрена стопи.

E. Емболія стегнової артерії, стадія органічних змін.

ANSWER: D
Хвора П. 35-ти років скаржиться на наявність трофічної виразки медіальної поверхні нижньої третини правої гомілки. Яке захворювання, із нище наведених, може призвести до даного ускладнення?

A. Варикозна хвороба.

B. Ішемічна хвороба серця.

C. Облітеруючий атеросклероз.

D. Флеботромбоз.

E. Емболія стегнової артерії.

ANSWER: A
Хворий 70 років поступив до приймального відділення через 6 годин після появи різкого болю в правій нижній кінцівці. Протягом останніх 10 років відмічає біль в м'язах гомілки під час нетривалого ходіння, швидке замерзання стопи. Права стопа та нижня третина гомілки блідо-синього кольору, холодні на дотик, больова чутливість знижена, відсутні активні рухи в гомілково-ступневому суглобі і пальців стопи. Пульсація визначається лише на стегновій артерії. Визначте діагноз.

A. Облітеруючий ендартеріїт.

B. Тромбоемболія підколінно-стегнового сегменту.

C. Облітеруючий атеросклероз.

D. Тромбоемболія підклубово-стегнового сегменту.

E. Олітеруюючий тромбангіт.

ANSWER: B
Хворий 70 років скаржиться на постійний інтенсивний біль в правій стопі та гомілці, через який майже не спить. Намагається постійно тримати ногу опущеної до підлоги. Перший палець почорнілий, решта пальців та дистальна третина стопи синьо-багрові, проксимальніше – до нижньої третини стегна шкіра бліда, холодна. Спостерігаються набряк стопи та гомілки, контрактура у колінному суглобі, порушення чутливості до середини гомілки. Пульсація визначається лише під пахвинною складкою. Визначте діагноз?

A. Облітеруючий ендартеріїт.

B. Облітеруючий атеросклероз.

C. Облітеруючий ендартеріоз.

D. Облітеруючий тромбангіт.

E. Хвороба Бюргера.

ANSWER: B
Хворий Б. 50-ти років скаржиться на помірні болі, які виникли раптово, в правій нижній кінцівці, що посилюються при рухах ногою. При огляді відмічено наявність набряку кінцівки і синюшність шкірних покривів. Поверхневі вени на правій нозі повнокровні, чітко контуруються. Відмічається різка болючість по ходу судинно-нервового пучка. Який діагноз найбільш ймовірний?

A. Варикозна хвороба.

B. Посттромбофлебітична хвороба.

C. Гострий тромбофлебіт.

D. Флеботромбоз.

E. Емболія стегнової артерії.

ANSWER: C
Хворий П. 32-х років скаржиться на посилене відчуття холоду в нижніх кінцівках, м’язову втомлюваність і судоми в кінцівках під час фізичного навантаження. Із анамнезу відомо, що хворіє близько 6-ти місяців. Багато курить і зловживає спиртними напоями. Трудова діяльність пов’язана з вібрацією. Об’єктивно: шкірні покриви нижніх кінцівок бліді, холодні на дотик, м’язи кінцівок атрофовані, пусьсова хвиля на артеріях різко ослаблена. Який найбільш вірогідний діагноз?

A. Варикозна хвороба.

B. Посттромбофлебітична хвороба.

C. Облітеруючий ендартеріїт.

D. Флеботромбоз.

E. Емболія стегнової артерії.

ANSWER: C
Хворий Ф. 50-ти років скаржиться на болі в гомілково-ступневий м’язах, що виникають при ходьбі і змушують зупинитись. Супутньо хворіє артеріальною гіпертензією. Веде малорухливий спосіб життя. При огляді: відмічається гіпотрофія кінцівок, зменшення волосяного покриву, блідість і похолодання кінцівки. Яке із захворювань судин повинен запідозрити лікар?

A. Облітеруючий атеросклероз.

B. Облітеруючий ендартеріїт.

C. Тромбоз нижніх кінцівок.

D. Варикозну хворобу.

E. Посттромбофлебітичний синдром.

ANSWER: A
Хворий Ф. 63-ох років скаржиться на біль в гомілковових м’язах що виникає при ходьбі та в спокої, проходить при відпочинку з опущеними ногами. Захворювання ні з чим не пов’язує. При огляді: кінцівки бліді, холодні на дотик, пульсація на підколінних артеріях та артеріях стопи різко ослаблена. Яке додаткове обстеження призначить лікар щоб підтвердити чи спростувати діагноз облітеруючого атеросклерозу нижніх кінцівок?

A. Біохімічний аналіз крові (холестерин загальний, ЛПВГ).

B. Ангіографію судин нижніх кінцівок.

C. МРТ.


D. УЗД органів черевної порожнини.

E. Коагулограму.

ANSWER: B
Хворий Ю. 34-ох років скаржиться на болі в гомілково-ступневий м’язах, що виникають при ходьбі і змушують зупинитись. В анамнезі: часті перемерзання. Курить. При огляді: відмічається гіпотрофія кінцівок, зменшення волосяного покриву, блідість і похолодання кінцівки. Яке із захворювань судин повинен запідозрити лікар?

A. Облітеруючий атеросклероз.

B. Облітеруючий ендартеріїт.

C. Тромбоз нижніх кінцівок.

D. Варикозну хворобу.

E. Посттромбофлебітичний синдром.

ANSWER: B
Хворому, який довгий час знаходиться на стаціонарному лікуванні у хірургічному відділенні, з приводу трофічних виразок нижніх кінцівок, сирингомієлії (дифузне ураження спинного мозку) необхідно проводити профілактику пролежней. Який із нище наведений методів дозволить запобігти утворенню пролежней?

A. Щоденне провітрювання палати.

B. Призначення антибіотиків широкого спектру дії.

C. Обробка шкіри типових для пролежней ділянок розчинами антисептиками.

D. Призначення судинно розширюючих препаратів.

E. Призначенням великої кількості рідини для пиття.

ANSWER: C
Хворий В., 39 років, прооперований з приводу обширної флегмони лівого плеча. Після операції, стан важкий. Скарги на біль в правій поперековій ділянці, температура тіла 39°. При УЗД виявлено гнійне вогнище в ділянці паранефрію зправа. Ваш діагноз.

A. Септицемія ускладнена правобічним паранефритом.

B. Септикопіемія із вторинним метастатичним вогнищем.

C. Правобічний паранефрит.

D. Урологічний сепсис, гострий гнійний паранефрит.

E. Вторинний сепсис.

ANSWER: B
Хворий Л., 65 років, скаржиться на інтенсивний біль в ділянці литкових м?язів які змушують його зупинятися через кожні 500 метрів ходи. Об?єктивно: обидві ступні бліді, холодні на дотик, без волосяного покриву. Ваш попередній діагноз. Обов?язковий елемент клінічного обстеження хворого.

A. Облітеруючий атеросклероз. Визначення пульсації на артеріях кінцівки.

B. Облітеруючий ендартеріїт, визначення пульсації на артеріях кінцівок.

C. Облітеруючий ендартеріїт, УЗД судин.

D. Тромбоз артерій нижніх кінцівок, пальпація магістральних артерій нижніх кінцівок.

E. Облітеруючий атеросклероз, ангіографія нижніх кінцівок.

ANSWER: A
Хворий М., 22 роки, скарги на пульсуючий біль в ділянці кисті. Об?єктивно різкий набряк, гіперемія тилу кисті. Симптом флюктуації сумнівний. Біля основи ІІІ пальця на місці мозоля помірна гіперемія, пальпаторно різкий біль. Температура тіла 39?. Діагноз?

A. Флегмона тильної поверхні кисті.

B. Комісуральна флегмона кисті.

C. Бешиха.

D. Флегмона простору Пирогова.

E. «V» (ве) подібна флегмона кисті.

ANSWER: B
Хворий Н., 62 роки, в анамнезі інфаркт міокарда, миготлива аритмія. Вранці піднявся з ліжка і відчув раптовий різкий біль в лівій ступні і гомілці. При огляді через 8 годин від початку захворювання: блідість шкірних покривів із синюшними плямами (мармурове забарвлення), шкіра ступні та гомілки холодна. Больова та тактильна чутливість порушена. Ваш діагноз. Найбільш інформативний неінвазивний метод діагностики для його підтвердження.

A. Гострий венозний тромбоз, флебографія.

B. Гостра артеріальна емболія, УЗД судин нижньої кінцівки.

C. Гостра артеріальна емболія, аортоартеріографія.

D. Гострий радикулярний синдром, рентгенографія хребта.

E. Гострий ілеофембральний тромбоз, УЗД венозних стовбурів.

ANSWER: B
Швея звернулася до хірурга поліклініки зі скаргами на біль в ділянці нігтьової фаланги ІІ пальця правої кисті. Під час роботи вколола палець довгою голкою, ніч не спала через біль. При огляді на долонній поверхні нігтьової фаланги виражене напруження і болючість м’яких тканин, гіперемія і гіпертермія. В ділянці проколу відшарування епідермісу з утворенням гнійного міхура. Ваш діагноз:

A. Підшкірний панарицій.

B. Внутрішньошкірний панарицій.

C. Флегмона ІІ пальця правої кисті.

D. Підшкірний панарицій у вигляді «запонки».

E. Кістковий панарицій.

ANSWER: D
У хворої В., 43 років, діагностовано варикозне розширення підшкірних вен в басейні великої підшкірної вени. Хвора обстежується з метою подальшого хірургічного лікування. З допомогою якої функціональної проби можна оцінити стан остіального клапана.

A. Претта.

B. Дельбе Пертеса.

C. Троянова Тренделенбурга.

D. Шайніса.

E. Гаккенбруха-Сікара.

ANSWER: C
У хворої Н., 42 роки, при огляді правої молочної залози виявлено болючий інфільтрат в ділянці верхнього зовнішнього квадрата молочної залози. Сосок втугнутий. Позитивний симптом «лимонної шкірки». Яка патологія найбільш ймовірна у хворої. Що потрібно виконати з метою остаточної діагностики.

A. Фіброзна мастопатія. УЗД молочної залози.

B. Фіброзно-кістозна мастопатія. Мамографія.

C. Рак молочної залози, пункційна біопсія.

D. Мастит, стадія інфільтрата, пункційна біопсія.

E. Гнійний мастит, пункційна біопсія.

ANSWER: C
У хворої П., після зняття гіпсу в ділянці гомілки з'явилася гіперемія у вигляді язиків полум'я, біль і висока температура тіла. Який найбільш ймовірний діагноз?

A. Бешиха

B. Флегмона

C. Лімфангоіт

D. Дерматит контактний

E. Дерматит інфекційний

ANSWER: A
У хворого після ДПТ діагностовано перелом лівої ключиці, яким чином доцільно провести іммобілізацію ділянки перелому?

A. Накласти спіральну повязку;

B. Накласти повязку Дезо;

C. Накласти колосоподібну повязку;

D. Накласти оклюзій ну повязку.

E. Накласти хрестоподібну повязку на грудну клітку;

ANSWER: B
Під час проведення ендоскопічного дослідження хворому на хронічний гастрит було пошкодженно слизову оболонку стравоходу. Як називається патологічний стан, який виник у пацієнта і прямо зв’язаний з діями лікаря?

A. Ятрогенія

B. Лікарська помилка

C. Всі відповіді вірні

D. Немає правильної відповіді

E. Абстенентний синдром

ANSWER: A
У хворого укушена вялогранулююча з некротичними тканинами рана передпліччя. Виберіть препарат для очищення рани.

A. Бактеріофаг стафілококовий.

B. Мазь метилурацилова.

C. Трипсин.

D. Гепаринова мазь.

E. Йодобак.

ANSWER: C
У хворого укушена вялогранулююча рана передпліччя. Виберіть препарат для стимуляції розвитку грануляцій.

A. Офлокаїнова мазь.

B. Мазь метилурацилова.

C. 10 % розчин димексиду.

D. Гепаринова мазь.

E. Йодобак.

ANSWER: B
У хворого велика гнійна рана спини. Виберіть препарат для прискорення очищення рани?

A. Мазь левосин.

B. Фурациллин.

C. Метилурацилова мазь.

D. Ріванол.

E. Хлорофіліпт.

ANSWER: A
У хірургічне відділення поступив хворий з анаеробною неклостридиальною флегмоною плеча. Проведена хірургічна обробка флегмони. Антисептики якої групи ви будете використовувати для промивання рани?

A. Окислювачів.

B. Альдегідів.

C. Спиртів.

D. Барвників.

E. Фенолів.

ANSWER: A
Під час хірургічної обробки інфікованої рани з ціллю знищення анаеробної флори лікар відмітив відсутність розчину перекису водню. Що з антисептичних речовин слід використати в даному випадку?

A. Розчин хлоргексидину.

B. Розчин ріванолу.

C. Розчин мірамістину

D. Розчин марганцевокислого калію.

E. Розчин метиленової синьки.

ANSWER: D
Після операції метало остеосинтезу на великогомілковій кістці на 5 добу після операції відмітили підвищення температури до 39 С0, лихоманку, посилення болю в ділянці операції. Ще через три дні з’явились виділення гною між швами. Яке ускладнення операції?

A. Післяопераційний набряк тканин.

B. Синдром системної запальної відповіді.

C. Алергічна реакція на метал.

D. Нагноєння операційної рани.

E. Правильної відповіді немає.

ANSWER: D
Хвора оперованого з приводу правобічного маститу. Проводиться промивання рани антисептиками, дренування з використанням левоміколю, антибактеріальна терапія. Які види антисептики застосовані?

A. Біологічна, хімічна.

B. Фізична, хімічна.

C. Біологічна, фізична

D. Механічна, хімічна, біологічна

E. Механічна, біологічна

ANSWER: D
У хворого рублена рана гомілки. Хірург висік краї рани, зупинив кровотечу, промив рану пульсуючим струменем антисептика. Після підведення до дна рани трубчастого дренажа на рану наклав пошарові шви. Які види антисептики застосовані при цьому.

A. Механічна, фізична, хімічна.

B. Біологічна, фізична.

C. Механічна, біологічна.

D. Механічна, хімічна.

E. Біологічна, фізична, хімічна.

ANSWER: A
Діагностовано інтра мамарний абсцес правої молочної залози. Виберіть метод лікування.

A. Антибактеріальна терапія.

B. Розкриття і дренування абсцесу.

C. Пункція абсцесу.

D. Пункція абсцесу, антибактеріальна терапія.

E. Висікання абсцесу, зашивання рани.

ANSWER: B
У хворого Н. обширна трофічна виразка нижньої третини гомілки з гнійно-некротичними нашаруваннями. Для прискорення очищення рани хірург вибрав препарат хемотрипсин. Який це вид антисептики?

A. Механічний.

B. Правильної відповіді немає.

C. Фізичний.

D. Хімічний.

E. Біологічний.

ANSWER: E
У хворої післяопераційна динамічна кишкова непрохідність. Вирішено для лікування застосувати паранефральну блокаду новокаїном. З наведеного виберіть правильні дії лікуючого лікаря перед виконанням блокади.

A. Промити шлунок.

B. Поставити очисну клізму.

C. Ввести внутрішньом'язово ненаркотичний знеболюючий засіб.

D. Підшкірно ввести десенсибілізуючий засіб.

E. З'ясувати алергологічний анамнез до місцевих анестетиків.

ANSWER: E
Хворий 68 років госпіталізований в хірургічну клініку по швидкій допомозі з приводу гострої непрохідності кишок, підтвердженої при клінічному обстеженні. Хворіє цукровим діабетом середньої важкості. Під яким наркозом доцільно оперувати хворого?

A. Місцева анестезія

B. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

C. Масковий наркоз крапельним способом

D. Ендотрахеальний наркоз з керованим диханням і м’язовими релаксантами

E. Спинномозкова анестезія

ANSWER: D
В хірургічне відділення госпіталізовано хворого 55 років з приводу карбункула потилиці. Хворіє 5 днів. Температура тіла 39,2о. Під яким знеболюванням доцільно розкрити карбункул?

A. Поверхнева аплікаційна анестезія

B. Інфільтраційна анестезія за методом О.В. Вишневського

C. Внутрішньовенний наркоз

D. Масковий ефірний наркоз

E. Епідуральна анестезія

ANSWER: C
Хворій 62 роки, під час гіпертонічного кризу в\м введено 10 мл 25% розчину сульфату магнію в верхню зовнішню ділянку правої сідниці, привело до виникнення абсцесу. Хвору госпіталізовано по швидкій допомозі в хірургічне відділення. Гнійник вирішено розкрити під внутрішньовенним тіопенталовим наркозом. Яку концентрацію розчину тіопенталу натрію необхідно приготувати для виконання операції?

A. 0,1% розчин

B. 0,5% розчин

C. 1% розчин

D. 5% розчин

E. 10% розчин

ANSWER: C
Для профілактики западання язика ранньому післяопераційному періоді хворому необхідно виконати:

A. Поставити товстий зонд в шлунок

B. Внутрішньовенно ввести 0,1% розчин атропіну сульфат

C. Поставити підковоподібний гумовий повітровід

D. Зафіксувати язик язикотримачем

E. Виконати трахеотомію

ANSWER: C
Хворий С. 70 років госпіталізований до хірургічної клініки на планове операційне лікування з приводу стенозу виходу з шлунка. Який вид анестезії буде найбільш прийнятним для цього хворого?:

A. Місцева інфільтраційна анестезія

B. Масковий наркоз

C. Комбінований ендотрахеальний наркоз з м’язовими релаксантами

D. Перидуральна анестезія

E. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

ANSWER: C
В хірургічному клініку госпіталізований хворий Б. 28 років з кістковим панарицієм середньої фаланги другого пальця правої кисті. Який вид анестезії є кращим при використанні операції у цього хворого.

A. Внутрішньовенний барбітуровий наркоз

B. Провідникова анестезія

C. Анестезія поверхнева хлоретилену

D. Інфільтраційна анестезія

E. Внутрішньокісткова анестезія

ANSWER: B
В травматичний пункт звернулася хвора 35 років зі скаргами на сильний біль, сіпаючого характеру в ділянці долонної поверхні нігтьової фаланги З-го пальця правої кисті, набряк, почервоніння шкіри, підвищення температури тіла до 38,4°. Три дні тому голкою уколола палець. Встановлено діагноз: підшкірний панарицій нігтьової фаланги правої кисті. Лікування оперативне. Який вид місцевої анестезії доцільно застосувати при виконанні операції?

A. Анестезія поверхнева (аплікаційна).

B. Анестезія інфільтраційна

C. Анестезія провідникова за Оберстом-Лукашевичем

D. Анестезія нервових сплетінь

E. Внутрішньо-кісткова анестезія

ANSWER: C
Хворий П. 48 років готується до операції – резекції шлунка з приводу виразкової хвороби. Операція планується на наступний день після госпіталізації у клініку. В який термін часу доцільно виконати премедикацію хворому?

A. За 24 години до операції

B. За 12 годин до операції

C. За 6 годин до операції

D. За 30-40 хвилин до операції

E. За 10-15 хвилин до операції

ANSWER: D
У хворого Н. 35 років з гострою шлунковою кровотечею, вирішено встановити джерело кровотечі за допомогою ендоскопічного дослідження. Який засіб знеболення доцільно застосувати для усунення ротоглоткових рефлексів:

A. Інфільтраційну анестезію

B. Поверхневу анестезію

C. Паравертебральну блокаду

D. Вагосимпатичну блокаду

E. Електроакупунктуру

ANSWER: B
При профілактичному огляді у пацієнта виявлено ліпому спини великих розмірів (10*6см.) , рекомендовано операційне лікування.Яку операцію за терміновістю необхідно виконати ?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: A
У приймальне відділення ургентної клініки швидкою допомогою доставлено пацієнта із ножовим пораненням живота . Яку операцію за терміновістю виконання необхідно виконати хворому?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: B
У приймальне відділення ургентної клініки швидкою допомогою доставлено пацієнта із вогнепальним пораненням грудної клітки. Яку операцію за терміновістю виконання необхідно виконати хворому?

A. Планова

B. Екстрена

C. Термінова

D. Рання відтермінована

E. Пізня відтермінована

ANSWER: B
Пацієнту в переддень планового хірургічного втручання з приводу жовчево-кам(яної хвороби, хронічного калькульозного холециститу, з ціллю очищення вмісту кишківника необхідно провести клізму. Яку із клізм ви б призначили пацієнту ?

A. Очисна

B. Сифонна

C. Живильна

D. Клізма з розчином хлорал-гідрату

E. Клізма з 10%розчином натрій хлор

ANSWER: A
В травматологічний пункт звернулася хвора, 40 років, яку годину тому вкусив невідомий собака. На лівій гомілці по задній поверхні укушена рана розмірами 4x2x0,5 см. Яка хірургічна допомога доцільна в цьому випадку?

A. Провізорні шви на рану.

B. Асептична пов’язка.

C. Мазьова пов’язка.

D. Туалет рани мильною водою, провізорні шви на рану.

E. Глухий шов.

ANSWER: D
Хвора 25 років звернулася у травмпункт із приводу різаної рани правої кісті, планово прищеплена проти правця. Який захід неспецифічної профілактики проти правця необхідно провести?

A. Профілактичне призначення антибіотиків.

B. Введення правцевого анатоксину.

C. Первинна хірургічна обробка рани.

D. Введення протиправцевої сироватки.

E. Введення протиправцевого імуноглобуліну.

ANSWER: B
Хворий 29 років, поступив зі скаргами на наявність різано-рваної рани нижньої третини правого стегна, через 8 годин з моменту травми. Назвіть головний засіб профілактики гнійно-септичних ускладнень в цьому випадку?

A. Введення протигангренозної сироватки.

B. Імуностимулююча терапія

C. Призначення антибіотиків.

D. Первинна хірургічна обробка рани.

E. Введення правцевого анатоксину.

ANSWER: D
У хворого при огляді діагностована глибока рвана рана правого стегна з нерівними краями, вкрита фібринозними нашарування. У крайових відділах — формується здорова грануляційна тканина, яка не здіймається над рівнем рани. Назвіть вид загоєння рани.

A. Загоєння шляхом рубцювання.

B. Загоєння первинним натягом.

C. Загоєння під струпом.

D. Безпосереднє закриття дефекту епітеліальною тканиною.

E. Загоєння вторинним натягом.

ANSWER: E
При перв’язці у хворого з в’ялогранулюючою раною правого плеча виявлено ураження їїсиньогнійною паличкою за характерними клінічними ознаками та бактеріологічним дослідженням. Який засіб з нижченаведених найкраще використати для санаціїданої рани?

A. Біогенні стимулятори.

B. Сульфаніламіди.

C. Розчин борної кислоти.

D. Саліцилову кислоту.

E. Антибіотики.

ANSWER: C
Хворий 30 років, доставлений в стаціонар з приводу наскрізного вогнепального поранення лівого плеча. Відмічається незначна кровотеча. Пульсація на периферичних артеріях кінцівки збережена. Плечовакістка не пошкоджена. Яку хірургічну допомогу слід надати хворому?

A. Хірургічна обробка рани з проточним її дренуванням.

B. Шов рани.

C. Шов рани та її дренування.

D. Дренування рани марлевим тампоном.

E. Накладання провізорних швів.

ANSWER: A
У хворого, 40 років, рвана рана стегна, отримана 3 дні тому внаслідок побутової травми. В ході оперативного втручання проведено додатковий розріз шкіри, висічення змертвілих тканин, розкриття гнійних запливів, дренування рани. Яку операцію виконано хворому?

A. Рання первинна хірургічна обробка рани.

B. Відстрочена хірургічна обробка рани.

C. Вторинна хірургічна обробка рани.

D. Пізня первинна хірургічна обробка рани.

E. Повторна хірургічна обробка рани.

ANSWER: C
В хірургічне відділення поступив хворий, 40 років, який упав з висоти 3-х метрів і отримав поранення лівого стегна, після травми пройшло10 год. На момент огляду по передній поверхні стегна рана 5,0 х 4,0 см вкрита згустком. Яку хірургічну обробку рани слід провести?

A. Ранню первинну хірургічну обробку рани.

B. Відстрочену первинну хірургічну обробку рани.

C. Пізню первинну хірургічну обробку рани.

D. Вторинну хірургічну обробку рани.

E. Некректомію.

ANSWER: A
Хворий М., 45 років, поступив в хірургічне відділення з приводу різаної рани лівого передпліччя, через 50 годин від моменту отримання травми. Рану отримав в побуті. При огляді в н/з лівого передпліччя рана 6,0х0,8 см, тканини довкола помірно гіперемовані, пальпація болюча. Виділення з рани незначні серозні. Який вид хірургічної обробки слід провести в даному випадку:

A. Ранню первинну хірургічну обробку рани.

B. Відстрочену первинну хірургічну обробку рани.

C. Пізню первинну хірургічну обробку рани.

D. Вторинну хірургічну обробку рани.

E. Некректомію.

ANSWER: D
У хворого, 45 років, через 12 діб після поранення рана лівого стегна 5х2 см, чиста, вкрита грануляціями, краї її легко зводяться без зусилля. Який шов необхідно накласти на дану рану?

A. Первинний ранній;

B. Первинний відстрочений;

C. Вторинний ранній;

D. Вторинний пізній;

E. Провізорний.

ANSWER: C
Хворий В., 42 років, внаслідок автомобільної аварії отримав черепно-мозкову травму. При огляді у хворого відмічено виділення соломяно-жовтої рідини з вух та носа, крововиливи навколо очних яблук у вигляді «окулярів».Про який характер травми слід думати в даному випадку:

A. Струс головного мозку;

B. Забій головного мозку;

C. Відкриту черепно-мозкову травму;

D. Закриту черепно-мозкову травму;

E. Внутрішньо-черепну гематому.

ANSWER: C
Після падіння на вулиці та удару головою об асфальт хворий знаходиться без свідомості. Спостерігалось блювання; через 2 години свідомість відновилась. Чіткої органічної симптоматики при неврологічному огляді не було виявлено. Потім раптово розвинулась кома, порушення дихання, анізокорія. Про який характер ускладнення можна думати?

A. Забій головного мозку;

B. Струс головного мозку;

C. Наявність внутрішньочерепної гематоми;

D. Відкриту черепно-мозкову травму;

E. Ураження мозжочка.

ANSWER: C
Хворий після удару в грудну клітку скаржиться на неможливість дихати через різкий біль в правій половині грудної клітки, що посилюється при рухах, кашлі, диханні. Візуально пошкоджень грудної клітки не виявлено. Пальпаторно в ділянці 5-6 ребер по середньоключичній лінії визначається крепітація. Бокове та фронтальне навантаження викликає підсилення больового синдрому. Дихання вислуховується на всьому потязі, перкуторно - легеневий звук. Про яке ускладнення слід думати в даному випадку:

A. Забій грудної клітки;

B. Пневмоторакс;

C. Гемоторакс;

D. Перелом ребер;

E. Забій легені.

ANSWER: D
Потерпілий з ножовим пораненням правої половини грудної клітки у тяжкому стані, наростає задишка, ціаноз тканин, тахікардія, підшкірна емфізема. Грудна клітка асиметрична, права сторона відстає в акті дихання, там же визначається невелика рана по боковій поверхні без ознак триваючої кровотечі. При вдосі повітря всмоктується в рану, при видосі – назовні не виходить. Про яке ускладнення слід думати в даному випадку:

A. Гемоторакс;

B. Відкритий пневмоторакс;

C. Закритий пневмоторакс;

D. Напружений пневмоторакс;

E. Плевро-пульмональний шок.

ANSWER: D
Потерпілий з вогнепальним пораненням лівої половини грудної клітки у тяжкому стані, наростає задишка, ціаноз тканин, тахікардія, гіпотонія. Грудна клітка асиметрична, ліва сторона грудної кліткине приймаєучасті в акті дихання, там же визначається невелика рана по задній поверхні без ознак триваючої кровотечі. Аускультативно - дихання зліва відсутнє, перкуторно - на всьому протязі притуплення перкуторного звуку. Про яке ускладнення слід думати в даному випадку:

A. Тотальний гемоторакс;

B. Відкритий пневмоторакс;

C. Закритий пневмоторакс;

D. Напружений пневмоторакс;

E. Посттравмапичний плеврит.

ANSWER: A
У потерпілого з ножовим пораненням живота відзначаться на передній черевній стінці в лівому мезогастрії невеликий рановий отвір без ознак триваючої кровотечі, напруження передньої черевної стінки, різкий біль при пальпації, позитивні ознаки подразнення очеревини. Перкуторно – відсутність печінкової тупості. Пр проведенні рентгенологічного обстеження виявлено серп вільного газу під правим куполом діафрагми. Ушкодження якого органу викикло в результаті травми:

A. Великий сальник;

B. Підшлункова залоза;

C. Шлунок;

D. Печінка;

E. Селезунка.

ANSWER: C
Хворий М., 36 років, отримав травму внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. При огляді у хворого відмічено наявність парадоксального дихання – при вдосі фрагмент лівої половини грудної клітки по боковій поверхні втягується, при видосі – випинається. Про яке ускладнення слід думати:

A. Перелом ребер;

B. Множинний перелом ребер;

C. “Вікончастий” перелом грудної клітки;

D. Розчавлення грудної клітки;

E. Забій грудної клітки.

ANSWER: C
Хворий С., отримав вогнепальне поранення правого стегна. При огляді по передній поверхні стегна наявна рана діаметром до 1,0 см без ознак кровотечі. По задній поверхні стегна наявна рана діаметром до 2,0 см з помірною кровотечею. Як класифікується даний вид рани:

A. Дотична;

B. Сліпа;

C. Наскрізна;

D. Проникаюча;

E. Непроникаюча.

ANSWER: C
1. У хворого важка черепномозкова травма з поєднанням забою і компресії головного мозку. Показана екстренна операція - декомпресивна трепанація черепа. Який із наведених нижче препаратів для наркозу знижує внутрішньочерепний тиск?

A. Кетамін.

B. Каліпсол.

C. Тіопентал.

D. Сомбревін.

E. Діпрофол.

ANSWER: E
3. На місці ДТП у потерпілого чоловіка 46 років при перекладанні його на ноші виникла клінічна смерть. Яка тривалість періоду клінічної смерті?

A. 3-6 хвилин при гіпертермії.

B. 3-5 хвилин при нормотермії.

C. 6-8 хвилин при нормотермії.

D. 6-7 хвилин при гіпертермії.

E. 8-10 хвилин при нормотермії.

ANSWER: B
4. Рядовий М., 20 років, поступив через 3 години після кульового поранення лівого передпліччя. Об’єктивно: стан задовільний, пульс – 72 удари за хвилину, артеріальний тиск 120/70 мм рт ст. У верхній третині передпліччя на тильній поверхні вхідний отвір 0,5 см в діаметрі, на долонній поверхні вихідний отвір такого самого розміру. М’ягкі тканини не набряклі. Кістки цілі, активні рухи пальців і кисті збережені. Хірургічна тактика.

A. Первинна хірургічна обробка рани, первинний шов, іммобілізація.

B. Первинна хірургічна обробка рани, вести рани відкритими, іммобілізація.

C. Потреби в первинна хірургічна обробка рани немає, асептичні пов’язки, іммобілізація, антибактеріальна терапія.

D. Первинна хірургічна обробка рани, дренування, іммобілізація.

E. Первинна хірургічна обробка рани, ревізія судиннонервових пучків, іммобілізація, антибактеріальна терапія.

ANSWER: A
При проведенні внутрішньовенного наркозу з приводу операції герніотомії через 10 хвилин після введення тіопенталу натрію хворий перестав самостійно дихати, з’явилася тахікардія, яка поступово перейшла у брадикардію, ціаноз губ, лиця.Тактика анестезіолога.

A. Припинити наркоз, ввести дихальні аналептики.

B. Ввести міорелаксанти, заінтубувати хворого.

C. Провести штучну вентиляцію легень з допомогою маски.

D. Ввести серцеві глікозиди і поглибити наркоз.

E. Змінити анестетик, перевести хворого на масочний наркоз.

ANSWER: C
6. Чоловіка 40 років готують до екстренної операції – трепанації черепа з приводу епідуральної гематоми. Який із анестетиків не слід застосовувати при проведенні загальної анестезії?

A. Тіопентал натрію.

B. Рокофол.

C. Каліпсол.

D. Оксибутират натрію.

E. Фентаніл.

ANSWER: C
7. Рядовий А., 22 роки, отримав поранення лівого стегна кулею. Поступив у госпіталь через чотири години після поранення. Стан важкий, пульс – 110 ударів за хвилину, артеріальний тиск 100/50 мм рт ст., блідий. На передній поверхні лівого стегна вхідний отвір 1,5?1 см, на задній поверхні вихідний отвір із рваними краями, розмір 2,5?3 см. Об’єм стегна збільшений. При пальпації флюктуація в ділянці поранення. Патологічної рухомості немає. Пульсація периферичних артерій ослаблена. Хірургічна тактика.

A. Накласти на рани асептичні пов’язки, іммобілізація гіпсовою пов’язкою.

B. Провести первинну хірургічну обробку вогнепальних ран.

C. Провести дренування раневого каналу, накласти асептичні пов’язки.

D. Асептичні пов’язки на рану після наскрізного дренування, антибіотикотерапія.

E. Асептичні пов’язки, дренування, іммобілізація.

ANSWER: B
Хворий загальмований, шкірні покриви із сірим відтінком з наявністю ціанотичних плям. Пульс різко ослаблений, ниткоподібний, частий. Артеріальний тиск не визначається. Дихання поверхневе, часте. Назвіть вид термінального стану.

A. Клінічна смерть.

B. Агональний стан.

C. Біологічна смерть.

D. Передагональний стан.

E. Незворотній термінальний стан.

ANSWER: D
При проведенні маскового наркозу фторотаном хворий раптово перестав дихати, обличчя посиніло, шийні вени здулися, зіниці розширились. Яке ускладнення виникло у хворого?

A. Ларингоспазм.

B. Емболія легеневої артерії.

C. Напружений пневмоторакс.

D. Регургітація.

E. Клінічна смерть.

ANSWER: A
Під час проведення ендотрахеального наркозу анестезіолог заінтубував хворого, під’єднав інтубаційну трубку до дихального апарату. Проте аускультативно дихання в легенях не прослуховується, у хворого акроціаноз. Одночасно у хворого різко збільшився об’єм живота за рахунок випинання в епігастрії. Яке ускладнення виникло?

A. Розрив легені.

B. Розрив трахеї.

C. Інтубаційна трубка введена в стравохід.

D. Інтубаційна трубка перфорувала трахею і стравохід.

E. Перфорація гортані.

ANSWER: C
В ортопедичному відділенні запланована артроскопічна операція на колінному суглобі. Старша операційна сестра дала розпорядження простерилізувати артроскоп. Який метод стерилізації слід застосувати, час стерилізації.

A. Автоклавування, 1 годин.

B. Сухошарова шафа, 1 година

C. Кипятіння, 6 годин

D. Параформалінова камера, 6 годин

E. Іонізуюче випромінювання, 6 годин.

ANSWER: D
У хворого діагностовано лівобічний піддіафрагмальний абсцеC. Хірург під контролем УЗД з допомогою троакара виконав пункцію абсцеса, виділилось біля 100 мл гною. Через провідник троакара в порожнину абсцеса введена дренажна трубкA. Які методи антисептики використані в даному випадку.

A. Фізична, хімічна.

B. Фізична, біологічна.

C. Механічна, фізична

D. Механічна, біологічна.

E. Механічна, хімічна.

ANSWER: C
Хворий К., наркоман, оперований з приводу обширної флегмони в ділянці верхньої третини стегна “місце шахти”. Операція - хірургічна обробка анаеробної флегмони. Із анамнезу відомо, що хворий ВІЛ -інфікований. Яка особливість передстерилізаційної обробки використаних інструментів.

A. Додатково прокипятити інструменти впродовж 1 год.

B. Додаткове замочування в суміші 6 % перекису водню і прального порошку.

C. Додаткове замочування в розчині С- 4.

D. Додаткове замочування в розчині мурашиної кислоти і 6 % перекису водню .

E. Додаткове замочування в розчині хлорного вапна і бланідазу.

ANSWER: B
Хвора C. оперована місяць тому назад з приводу гострого апендициту. Післяопераційний період ускладнився. Субапоневротичним абсцесом в ділянці рани. Після розкриття гнійника утворилася нориця, при ревізії якої видалено капронову лігатуру. Який шлях попадання інфекції в рану мав місцE.

A. Гематогенний.

B. Лімфогенний.

C. Імплантаційний.

D. Контактний.

E. Змішаний.

ANSWER: C
У хворого A., 40 років, після травми відмічається масивна кровотеча із рваної глибокої рани язикA. Який найбільш оптимальний метод зупинки кровотечі.

A. Прошити кровоточиве місце кетгутом.

B. Накласти шви на рану язика.

C. Перев’язати язикову артерію в трикутнику Пирогова

D. Перев’язати на протязі зовнішню сонну артерію.

E. Провести тампонаду рани ггемостатичною губкою.

ANSWER: C
У хворого З., 48 років оперованого з приводу аноеробної неклостридіальної флегмони гомілки на 6 день після операції виникла вторинна арозивна артеріальна кровотечA. В ділянці обширної гнійно-некротичної рани артеріальної судини не видно. Найбільш раціональний метод зупинки кровотечі.

A. Перев’язка на протязі підколінної артерії.

B. Промивання і перев’язка артерії в рані.

C. Тампонада рани гемостатичною губкою.

D. Перев’язка на протязі стегнової артерії.

E. Тампонада рани і накладання давячої пов’язки.

ANSWER: D
У хворого А, 45 років, після травми підколінної ділянки частиною агрегата бурякозбирального комбайна виник пухлиноподібний утвір розміром 12 х 10 см. Шкіра над утвором із незначним садном. Пальпаторно різка болючість, утвір пульсує, аускультативно над утвором систолічний шум. З часу травми пройшло 6 годин. Ваш діагноз?

A. Міжм’язева гематома підколінної ділянки.

B. Розрив аневризми підколінної артерії.

C. Пульсуюча гематома підколінної ділянки.

D. Несправжня аневризма підколінної артерії.

E. Посттравматична аневризма підколінної артерії.

ANSWER: C
У хворого Н. діагностовано механічну жовтяницю на грунті пухлини головки підшлункової залози. Проведена операція хомдоходуоденостомія. Яка операція виконана хворому.

A. Радикальна.

B. Паліативна.

C. Корегуюча.

D. Пластична.

E. Онкологічна.

ANSWER: B
Хворий Б,, 22 роки, оперований з приводу гострого апендициту. Інтраопераційно встановлено наявність гострого гангренозного апендициту. До якого виду належить ця операція.

A. Чиста.

B. Асептична.

C. Умовно контамінована.

D. Контамінована.

E. Гнійна.

ANSWER: D
У хворого рак антрального відділу шлунка, віддалених метастазів немає.Виконана субтотальна резекція шлунка з видаленням великого сальника. Яка операція проведена хворому.

A. Онкологічна.

B. Радикальна.

C. Симптоматична.

D. Паліативна.

E. Комбінована.

ANSWER: B
Хворому планували виконати гастректомію з приводу раку шлунка. Проведено лапаротомію. При інтраопераційній ревізії виявили метастази в печінку. Виконання гастректомії визнано недоцільним. Яка операція проведена хворому.

A. Симптоматична.

B. Радикальна.

C. Паліативна.

D. Діагностична.

E. Лікувальна.

ANSWER: D
У хворого рак шлунка ускладнений профузною кровотечею. Проведено лапаротомію. При ревізії встановлено, що пухлина неоперабельнA. Для зупинки кровотечі хірург перев’язав всі шлункові артерії.Яка проведена операція.

A. Радикальна.

B. Паліативна.

C. Симптоматична.

D. Діагностична.

E. Лікувальна.

ANSWER: C
Хворому із ішемічною хворобою серця з допомогою ендоваскулярної технології після коронарографії проведено ультразвукове видалення атеросклеротичної бляшки і поставлено стент в коронарну артерію. Яка операція виконана хворому.

A. Симультанна.

B. Паліативна.

C. Радикальна.

D. Комбінована.

E. Спеціальна.

ANSWER: E
У хворої C. діагностовано інтрамамарний мастит правої молочної залози. При УЗД діагностиці констатовано абсцес верхньозовнішнього квадрата молочної залози. Хірург в об’ємі секторальної резекції виконав видалення гнійника в межах здорових тканин і наклав на рану шви.Чи правильно поступив хірург.

A. Так правильно.

B. Ні, треба було додатково дренувати рану.

C. Ні, рану треба було залишати відкритою.

D. Ні, рану потрібно було частково зашити із залишенням тампонів.

E. Ні, треба додатково призначити антибіотики.

ANSWER: B
Хворому B. 46 років, проведена пульмонектомія з приводу раку легені. Третій день післяопераційного періоду. В якій фазі післяопераційного періоду знаходиться хворий.

A. Анаболічній.

B. Зворотнього розвитку.

C. Катаболічній

D. Реконвалесценції.

E. Операційного виснаження.

ANSWER: C
Хвора Н. 60 років, оперована з приводу фіброміоми матки. Проведена операція під загальним знеболенням ампутація матки з додатками. 21 день після операції. Рана загоїлася первинним натягом. Функція шлунково-кишкового тракту відновленA. Яка функціональна фаза післяопераційного періоду.

A. Катаболічна.

B. Анаболічна.

C. C.Компенсаторна.

D. Окисно-відновна.

E. Зворотнього розвитку.

ANSWER: B
У хворого 75 років на 12 день після операції з приводу перфоративної виразки шлунка після сильного кашлю виник біль в животі. При огляді в ділянці лапаротомного рубця. Пухлиноподібний утвір розміром 12 х 6 мм. При пальпації помірно болючий, через шкіру промацуються петлі тонкої кишки. Яке ускладнення виникло у хворого.

A. Післяопераційна вправлена грижа.

B. Невправима післяопераційна грижа.

C. Флегмона післяопераційного рубця.

D. Підшкірна евентерація.

E. Гематома післяопераційного рубця.

ANSWER: D
Хвора C. 81 рік, оперована з приводу гангрени ступні. Проведена ампутація кінцівки на рівні с/з стегнA. На 5 день розвинулись гострі розлади мозкового кровообігу. На 10 день при огляді крижової ділянки виявлено припухлість, гіперемію шкіри, в центрі ділянка сухого некрозу коричневого кольору. Яке ускладнення виникло у хворого, стадія розвитку.

A. Флегмона крижової ділянки, стадія інфільтрату.

B. Пролежень, стадія ішемії.

C. Пролежень, стадія гнійного розплавлення.

D. Ішемічний некроз шкіри, стадія сформованого некрозу.

E. Пролежень, стадія поверхневого некрозу.

ANSWER: E
Лікар швидкої допомоги прибувши на місце ДТП виявив у травмованої відкритий перелом в ділянці н/з стегна із кровотечею із рани у вигляді пульсуючого струменю. Яка кровотеча? Назвіть метод найефективної тимчасової зупинки кровотечі.

A. Артеріальна, накладання джгута.

B. Венозна, накладання компресійної пов’язки.

C. Артеріальна, туга тампонада рани.

D. Венозна, накладання джгута.

E. Артеріальна, перев’язка артерії в рані.

ANSWER: A
Хірург під час видалення пухлини правого наднирника пошкодив нижню порожнисту вену. Який найбільш раціональний метод зупинки кровотечі.

A. Перев’язка нижньої порожнистої вени.

B. Накладання судинного шва.

C. Тампонада марлевим тампоном.

D. Лазерна або ультразвукова коагуляція.

E. Прошивання нижньої порожнистої вени.

ANSWER: B
Хірург під час холецистектомії поранив власну печінкову артерію. Який оптимальний метод тимчасової і остаточної зупинки кровотечі.

A. Пальцеве перетискання елементів печінково-дванадцятипалої зв’язки, судинний шоB.

B. Затискач на артерію з наступною перев’язкою.

C. Затискач на артерію з наступним прошиванням.

D. Турнікет на артерію, судинний шоB.

E. Пальцеве перетискання печінково-дванадцятипалої зв’язки, перев’язка артерії.

ANSWER: D
У хворого рвана рана правої половини обличчя. Рентгенологічно: оскольчастий перелом нижньої та верхньої щелепи. Із рани інтенсивна артеріальна кровотечA. Найбільш раціональний метод зупинки кровотечі.

A. Перев’язка правої загальної сонної артерії.

B. Перев’язка правої зовнішньої та внутрішньої сонних артерій.

C. Перев’язка правої внутрішньої сонної артерії.

D. Накладання судинного шва на ушкодженну артерію.

E. Перев’язка правої зовнішньої сонної артерії.

ANSWER: E
Під час операції металоостеосинтезу перелому стегна осколками кістки поранив стегнову артерію. Виникла масивна артеріальна кровотеча. Який найбільш раціональний метод тимчасової зупинки кровотечі з метою візуалізації місця розриву артерії.

A. Тампонада марлевим тампоном.

B. Накладання джгута.

C. Пальцеве притискання стегнової артерії до лонної кістки.

D. Перев’язка стегнової артерії на протязі.

E. Накладання кровозупинних затискачіB.

ANSWER: C
На операцію готується хвора 58 років із великою невправимою післяопераційною вентральною грижею. Супутніх захворювань і системних розладів не виявлено. Який оптимальний вид знеболення?

A. Внутрішньовенний наркоз тіопенталом.

B. Внутрішньовенний наркоз із штучною вентиляцією легень.

C. Масочний фторотановий наркоз.

D. Масочний ефірний наркоз в поєднанні із закисом азоту.

E. Перидуральна анестезія.

ANSWER: B
У хворого Н., 26 років, діагностовано підшкірний панарицій нігтьової фаланги ІІ пальця правої кисті. Показане хірургічне лікування – вскриття панариція. Який метод знеболення найбільш оптимальний?

A. Провідникова анестезія за Оберстом Лукашевичем.

B. Провідникова анестезія за Усольцевою.

C. Провідникова анестезія за Брауном.

D. Провідникова анестезія на рівні шийного сплетення.

E. Провідникова анестезія на рівні променевого та ліктьового нервів.

ANSWER: A
У хворого 20 років на операційному столі після екстубації трахеї відмічається брадипное, тахікардія, акроціаноз. М’язевий тонус знижений. Дії лікаря-анестезіолога.

A. Знеболити хворого.

B. Штучна вентиляція легень з допомогою маски.

C. Повторна інтубація.

D. Ввести серцеві глікозиди і дихальні аналептики.

E. Перевести в реанімаційний відділ.

ANSWER: B
При проведенні внутрішньовенної анестезії з приводу операції герніотомії у хворого 25 років, без супутньої патології після введення тіопенталу натрію відмічено розслаблення жувальних м’язів, відсутність самостійного дихання, тахікардія, яка поступово перейшла в брадикардію, акроціаноз. Дії лікаря-анестезіолога.

A. Інтубація трахеї.

B. Введення міорелаксантіB.

C. Штучна вентиляція легень з допомогою маски.

D. Перевід на ендотрахеальний наркоз.

E. Інгаляція зволоженого кисню.

ANSWER: C
У хворого Н. варикозна хвороба правої нижньої кінцівки, ускладнена обширною трофічною виразкою нижньої третини гомілки. Трофічна виразка із гнійнонекротичним нашаруванням . Для очищення рани хірург вибрав препарат хемотрипсин. Який це вид антисептики?

A. Механічний.

B. Поєднаний.

C. Фізичний.

D. Хімічний.

E. Біологічний.

ANSWER: E
Хвора оперована з приводу гострого гнійного лактаційного маститу. Хірург провів ультразвукову кавітацію порожнини гнійника і вакуумне дренування рани. До якого методу антисептики відносяться ці методики?

A. Фізична.

B. Хімічна.

C. Поєднана.

D. Механічна.

E. Біологічна.

ANSWER: A
Хворий прооперований з приводу глибокої субпекторальної флегмони. В післяопераційному періоді йому призначили цефтріаксон по 1гр внутрішньовенно 3 рази на добу і ронколейкін. Назвіть метод антисептики.

A. Поєднана.

B. Хімічна.

C. Біологічна.

D. Механічна.

E. Фізична.

ANSWER: C
У хворого Н., 42 роки, діагностовано обширну флегмону порожнини рота з переходом на гортань є симптоми порушення прохідності верхніх дихальних шляхіB. Показане хірургічне лікування в екстренному порядку. Вкажіть оптимальний вибір знеболення.

A. Внутрішньовенний наркоз.

B. Внутрішньовенний наркоз із штучною вентиляцією легень.

C. Масочний наркоз.

D. Місцева інфільтраційна анестезія.

E. Внутрішньовенний наркоз із штучною вентиляцією легень через трахеостому.

ANSWER: E
У хворого в ранньому післянаркозному періоді в результаті аспірації шлункового вмісту в трахеобронхіальне дерево розвинувся так званий «синдром Мендельсона». Яка сутність цього ускладнення?

A. Гострий ексудативний пневмоніт.

B. Внутрішньолікарняна пневмонія.

C. Ятрогенний трахеобронхіт.

D. Ателектаз легень.

E. Бактеріальна нижньодолева пневмонія.

ANSWER: A
Хворому 53 роки, планується операція з приводу пухлини сліпої кишки. При обстеженні у нього виявлено хронічний гепатит. Який із нижче перерахованих препаратів має найбільшу гепатотоксичність і небажаний при проведенні наркоза.

A. Циклопропан.

B. Закис азоту.

C. Ефір.


D. Фторотан.

E. Кетамін

ANSWER: D
Хворий з дуже лабільною психікою знаходиться перед операцією в стані різкого емоційного напруження та страху. Якому препарату треба віддати перевагу в якості засобу для премедикації?

A. Дроперидолу

B. Промедолу.

C. Сибазону

D. Морфіну

E. Омнопону.

ANSWER: C
У хворої гострий гнійний ретромамарний мастит. Показане хірургічне лікування. Який найбільш оптимальний метод знеболення.

A. Ендотрахеальний наркоз.

B. Внутрішньовенний наркоз із штучною вентиляцією легень.

C. Місцева інфільтративна анестезія за Вишневським.

D. Внутрішньовенний наркоз.

E. Ретромамарна новокаїнова блокада.

ANSWER: D
У хворого волога гангрена правої ступні як результат гострої ішемії після емболії підколінної артерії. Хворому показана операція – ампутація на рівні с/з стегнA. Знеболення спинномозкова анестезія. Який анестетик використовується в даному випадку.

A. 10 % розчин новокаїну.

B. 5 % розчин новокаїну.

C. 4 % розчин лідокаїну.

D. 0,5 % розчин бупівокаїн

E. 1 % розчин лідокаїну.

ANSWER: D
У хворого в ранньому післяопераційному періоді відмічено западіння язика із ознаками механічної асфіксії. Вкажіть що необхідно зробити.

A. Заінтубувати хворого, перевести в реанімацію.

B. Налагодити штучну вентиляцію легень.

C. Ввести хворому дихальні аналгетики.

D. Після операції ввести хворому антагоніст міорелаксантіB.

E. Поставити повітропровідник і забезпечити моніторинг медперсоналом впродовж 2 годин після наркозу.

ANSWER: E
Хворий різко піднявся з ліжка, став на ноги, після чого втратив свідомість і впаB. Відомо, що хворий тривалий час знаходився в ліжку в горизонтальному положенні, стан хворого був задовільний. При огляді шкіра бліда, пульс частий, слабого наповнення, дихання поверхневE. Ваш діагноз, що робити?

A. Колапс, перевести в реанімацію.

B. Обморок, підняти вверх ноги, нашатир до носа.

C. Емболія легеневої артерії, інтубація трахеї.

D. Кардіогенний шок, серцево-легенева реанімація.

E. Інфаркт міокарда, перевести в реанімацію.

ANSWER: B
Хворий в стані клінічної смерті. Впродовж 30 хвилин йому проводились реанімаційні міроприємства. Без свідомості. Пульс, серцебиття, дихання відсутні. На ЕКГ ізолінія. Зіниці широкі, на світло не реагують. На спині з’явились синюшні плями. Ваші дії.

A. Продовжувати серцево-судинну реанімацію, адреналін в міокард.

B. Реанімацію припинити, біологічна смерть.

C. Реанімацію продовжити після дефібриляції.

D. Реанімацію продовжити, відкритий масаж серця.

E. Реанімацію продовжити, інтубація трахеї, відкритий масаж серця.

ANSWER: B
При огляді травмованого на місці дорожньо-транспортної події відмічено: відсутність свідомості, дихання та пульсу на сонних артеріях. Зіниці широкі, на світло не реагують. Діагноз. Ваші дії.

A. Клінічна смерть, срцево-легенева реанімація.

B. Травматичний шок, термінальна стадія, налагодити інфузійну терапію.

C. Біологічна смерть, медична допомога не має сенсу.

D. Важкий колаптоїдний стан, внутрішньосубтріальна інфузійна терапія.

E. Важка церебральна кома, транспортувати в реанімацію.

ANSWER: C
У хворого C., 50 років, після операції з приводу закритої травми живота констатована зупинка серцевої діяльності і дихання. Яким повинно бути співвідношення вдихів і компресій грудної клітки при проведенні реанімаційних міроприємств.

A. 1 : 10

B. 1 : 5

C. 2 : 15

D. 2 : 30

E. 2 : 10

ANSWER: D
Хворому 20 років, проведена первинна хірургічна обробка обширної рваної рани стегнA. Через півтори години після операції пов’язка раптово інтенсивно промокла кров’ю. Після зняття пов’язки встановлено, що кров просочується поміж швами. Яка кровотеча виникла у хворого.

A. Первинна пізня.

B. Рання вторинна.

C. Пізня вториннA.

D. Первинно відтермінована.

E. Вторинно відтермінована.

ANSWER: B
При екстренній лапаротомії з приводу проникаючого ножового поранення живота виявлена рана правої частки печінки із сильною кровотечею. Використовуючи отримані Вами із курсу анатомії знання щодо особливостей кровопостачання печінки вкажіть на найбільш оптимальний спосіб тимчасової зупинки кровотечі.

A. Тампонада рани марлевою серветкою.

B. Пальцеве притиснення країв печінки.

C. Тампонада рани пасмом великого чепця.

D. Пальцеве перетиснення печінково-дванадцятипалої зв’язки.

E. Пальцеве притискання печінки до діафрагми.

ANSWER: D
У хворого закрита травма грудей. Стан важкий: тахікардія, гіпотонія, тахіпное, дихання зліва не вислуховується, перкуторний звук вкорочений. Ваш попередній діагноз.

A. Пневмоторакс напружений.

B. Гідроторакс.

C. Гемоторакс.

D. Пневмомедіастінум.

E. Пневмоторакс клапанний.

ANSWER: C
У хворого Л., 30 років, поранення животA. При лапаротомії встановлено кровотечу в черевну порожнину, джерелом якої є рана селезінки. В черевній порожнині біля двох літрів крові. Кров зібрана в стерильну посудину, профільтрована через 8 шарів марлі, для стабілізації добавлений гепарин. Проте при додатковій ревізії після спленектомії виявлено поранення тонкої кишки. Чи можна в даному випадку проводити реінфузію крові?

A. Можна без попередньої підготовки.

B. Ні не можна.

C. Можна після антибіотикопрофілактики.

D. Можна за життєвими показами.

E. Можна після проведення гемосорбції.

ANSWER: B
Перед проведенням гемотрансфузії лікар визначив групу крові реципієнта і донора, групову і резуссумісність. Проте, під час переливання крові у хворого з’явився біль за грудиною, озноб, біль в попереку, задишка, падіння АТ, гіперемія обличчя. Що з хворим?

A. Анафілактичний шок.

B. Емболія легеневої артерії.

C. Гемотрансфузійна реакція.

D. Гемотрансфузійний шок.

E. Пірогенний шок.

ANSWER: D
Через 5 годин після операції апендектомії у хворого відмічено: різко виражена слабість, головокружіння, запаморочення, спрага.Шкірні покриви бліді, пульс частий, слабкого наповнення, АТ 90/60.Через дренаж з черевної порожнини поступає геморагічний вміст. Визначте характер ускладнення, тактика хірурга:

A. Післяопераційний больовий шок, протишокова терапія.

B. Анафілактичний шок на медикаменти, антигістамінні препарати.

C. Внутрішньочеревна кровотеча, екстренна релапаротомія

D. Кровотеча в черевну порожнину, гемостатична терапія.

E. E. Внутрішньочеревна кровотеча, діагностична лапароскопія.

ANSWER: C
Коваль 52 років, під час роботи, отримав рвану рану в ділянці лівого передпліччя. Самостійно обробив її перекисом водню, наклав пов’язку. Звернувся до лікаря через дві доби із скаргами на біль в ділянці рани, підвищення температури тіла до 380. При огляді краї рани набряклі, гіперемовані, виділення із рани гнійні. Тактика хірурга.

A. Первинна хірургічна обробка рани.

B. Хірургічна обробка гнійної рани.

C. Хірургічна обробка інфікованої рани.

D. Накладання пов’язки із гіпертонічним розчином.

E. Мазева пов’язка та іммобілізація кінцівки.

ANSWER: B
Мужчина 32 років, постраждав внаслідок дорожньо-транспортної пригоди. Хворого знайшли без свідомості. В приймальному відділенні АТ 60/40 мм.рт.ст., пульс 120 ударів за хвилину. Дихання діафрагмальне. Перелом обох гомілок. Обов’язковими є всі перераховані міроприємства окрім:

A. Антибактеріальна терапія.

B. Заміщення об’єму циркулюючої крові

C. Лапароцентоз.

D. Комп’ютерна томографія голови.

E. Рентгенографія органів грудної клітки і нижніх кінцівок.

ANSWER: A
Мужчина 24 років, травмований в автомобільній аварії. При поступленні в клініку ціаноз, дихання затруднене, 40 за хвилину. АТ 80/60 мм.рт.ст. Пульс -135 на хвилину. Дихання зліва не прослуховується, крепітація в лівій половині грудної клітки. Тони серця глухі. Діагноз, невідкладна допомога.

A. Лівобічний напружений пневмоторакc. Торакоцентез і дренування лівої плевральної порожнини.

B. Лівобічний гемоторакс, торакотомія.

C. Клапанний лівобічний пневмоторакс, торакотомія.

D. Травматичний шок, внутрішньовенна інфузія в магістральну та периферичну вену.

E. Закритий пневмоторакс, інтубація трахеї, налагодження штучної вентиляції легень.

ANSWER: A
Під час холецистектомії яка проходила технічно важко виникла кровотеча із ложа жовчного міхурA. Вкажіть який це вид кровотечі. Найоптимальніший метод зупинки.

A. Паренхіматозна, накласти шви на тканину печінки.

B. Паренхіматозна, застосовувати діатермокоагуляцію.

C. Паренхіматозна, тампонада марлею із гарячим фізрозчином.

D. Венозний, накласти шви на рану печінки.

E. Паренхіматозна, застосувати пластину Тахокомбу.

ANSWER: E
25-річний пацієнт поступив у відділення невідкладної хірургії через 30 хвилин після автомобільної аварії. Скарги на біль в животі, загальну слабість, нудоту, запоморочення. При огляді шкірні покрови бліді, АТ – 60/40 мм.рт.ст. Пульс 130 ударів за хвилину. В лівому підребер’ї підшкірний крововилив від удару. Ознаки черепно-мозкової травми відсутні, дихання прослуховується з обох бокіB. Найбільш вірогідний діагноз? Тактика.

A. Закрита травма живота, інфузійна терапія.

B. Травматичний шок, протишокова інфузійна терапія.

C. Закрита травма живота, протишокова терапія, лапароцентез.

D. Закрита травма живота, провести рентгенографію органів живота.

E. Закрита травма живота, розрив селезінки, провести лапаротомію.

ANSWER: E
Жінка 35 років, перенесла лапароскопічну холецистектомію без дренування черевної порожнини. Через 12 годин стан хворої погіршився. Головокружіння, шум у вухах, загальна слабість. АТ 80/40 мм.рт.ст. Пульс 115 ударів на 1 хвилину. Шкірні покриви бліді. В загальному аналізі крові – анемія. Ваш діагноз, тактика.

A. Післяопераційний перитоніт, лапаротомія.

B. Післяопераційний шок, інфузійна терапія.

C. Гостра виразка шлунка ускладнена проблема, консервативна терапія.

D. Післяопераційний шовний перитоніт, антибактериальна терапія.

E. Кровотеча у вільну черевну порожнину, лапаротомія.

ANSWER: E
У хворого із відкритим переломом стегна кровотеча із рани. Кров виливається інтенсивною, рівномірною, струєю яка не пульсує. Колір струї темний. Яка кровотеча.

A. Артеріальна.

B. Змішана.

C. Венозна.

D. Капілярна.

E. Паренхіматозна.

ANSWER: C
У хворого рвана рана внутрішньої поверхні плечA. Із рани інтенсивна кровотечA. Кров швидко заповнює рану. Колір крові червоний. Притиснення судин вище рани не зупиняє кровотечу, але кров стає темною. Притиснення судин нижче рани не зупиняє кровотечу, проте кров стає алою. Яка кровотеча:

A. Артеріальна.

B. Венозна.

C. Артеріо-венознA.

D. Масивна капілярна.

E. Гемолітична.

ANSWER: C
У хворого із закритою травмою живота під час лапаротомії діагностовано розрив правої частки печінки. Кровотеча масивна, її трудно зупинити. Чому?

A. Кровотеча із печінки із двох джерел, артеріальна і портальна.

B. Печінка рихлий паренхіматозний орган.

C. Жовч, котра попадає в рану підсилює кровотечу.

D. Судини печінки тісно зв’язані із стромою, при пораненні вони зяють і не спадаються.

E. Завдяки подвійному кровопостачанню в печінці високий артеріо-венозний тиск.

ANSWER: D
Хворий масою 65 кілограм, отримав ножове поранення правої загальної сонної артерії. В результаті короткочасної гострої крововтрати потерпілий втратив 2,5 літри крові. Характер крововтрати.

A. Важкого ступеню.

B. Середнього ступеню важкості.

C. Смертельна.

D. Життєвонебезпечна.

E. Компенсована.

ANSWER: C
П’ятеро людей які потрапили в дорожньо-транспортну аварію постраждали. У всіх діагностовано політравму із важкою кровотечою. Хто із потерпілих має шанси більш легко перенести крововтрату.

A. Дитина, віком 5 років.

B. Мужчина, віком 22 роки.

C. Мужчина, віком 72 роки.

D. Жінка, віком 38 років

E. Жінка, віком 60 років.

ANSWER: D
Хворий оперований з приводу рваної рани внутрішньої поверхні правого стегна ускладненої кровотечею. Проведена первинна хірургічна обробка рани. Кровотеча зупинена шляхом перев’язки судин в рані. Через тиждень рана нагноїлася. На 10 день під час перев’язки із рани виникла інтенсивна артеріальна кровотеча. Вид кровотечі, її причини.

A. Первинна, виштовхування тромба.

B. Вторинна, зняття пов’язки із рани.

C. Рання вторинна, стабілізація АТ.

D. Вторинна відтермінована, зіскакування лігатури.

E. Пізня вторинна, гнійне розплавлення судини і тромба.

ANSWER: E
Хворий З, 39 років, оперований з приводу гострого деструктивного панкреатиту. Розкрито велику заочеревинну флегмону. Через люмботомічний розріз в рану під час перев’язок виділялися секвестри підшлункової залози. Через 14 днів після операції на черговій перев’язці відмічено інтенсивну венозну кровотечу із заочеревинного простору. Причина.

A. Пошкодження судин під час операції.

B. Недоліки гемостазу під час операції.

C. Пропотівання крові через судинну стінку в результаті дії протеолітичних ферментів.

D. Ферментна і гнійно-некротична аерозія судин.

E. Зміна хімізму крові та гіпокоагуляційний синдром.

ANSWER: D
Ви лікар швидкої допомоги, прибули на місце дорожньо-транспортної події. У мужчини 30 років, відкритий перелом середньої третини лівої гомілки, кровотеча із рани. Що є показом до накладання джгута.

A. Люба кровотеча при пораненні кінцівки.

B. Артеріальна кровотеча при пораненні кінцівки.

C. Венозна кровотеча при пораненні кінцівки.

D. Люба кровотеча при пораненні кінцівки яка продовжується.

E. Люба кровотеча при пораненні кінцівки яка супроводжується шоком.

ANSWER: B
Хірург закінчує операцію на черевній порожнині. Етап зашивання лапаротомної рани. Який шовний матеріал слід використати при зашиванні апоневрозу білої лінії живота.

A. Кетгут.

B. Капрон № 5.

C. Вікрил.

D. Капрон № 3.

E. Пролен 2,0.

ANSWER: B
У хворого із закритою травмою грудної клітки, переломом ІІ-VІІ ребер праворуч діагностований гемоторакC. Клінічно: тахікардія більше 120 на хвилину, АТ 60 мм.рт.ст. і нижче, ступор, різка блідість, анурія. Яка ступінь крововтрати.

A. Термінальна.

B. Незворотня.

C. Важка.

D. Масивна.

E. Неконтрольована.

ANSWER: D
У хворого Н., 40 років, після операції апендектомії нагноїлася ранA. Клінічно і бактеріологічно в рані синьогнійна інфекція. Який антибіотик в даному випадку найоптимальніший.

A. Цефалоспорин.

B. Поліміксин B.

C. Меронем.

D. Тетрациклін.

E. Хлорамфенікол.

ANSWER: B
До молодого хірурга поступає пацієнт в якого в результаті автокатастрофи має місце поранення стегнової артерії. На місці події був накладений джугт, пройшло півтори години. Під час первинної хірургічної обробки хірург виявив, що стегнова артерія повністю пересічена із розчавленням її кінців. Тактика хірурга.

A. Повторно накласти джгут і викликати судинного хірурга.

B. Накласти на кіеці артерії затискачі і викликати судинного хірурга.

C. Прошити і перев’язати кінці артерій, закінчити ПХО рани і після стабілізації гемодинаміки відправити хворого в судинний центр.

D. Перев’язати кінці артерій, закінчити ПХО рани, призначити препарати для розширення колатерального кровообігу.

E. Налагодити тимчасовий шунт артерії і викликати судинного хірурга.

ANSWER: E
У хворого К., 68 років, який знаходився в травматологічному відділі з приводу закритого перелому шийки правого стегна в крижовій ділянці з’явився пролежень. Виділення із рани синьо-зеленого кольору. Який антисептик найефективніший при синьогнійній інфекції.

A. Хлоргексидан.

B. Розчин борної кислоти.

C. Йод.


D. Перекис водню.

E. Розчин марганцю.

ANSWER: B
Юнак, 16 років, впав із велосипеда, отримав травму носа. При огляді інтенсивна носова кровотеча. Найоптимальніший метод зупинки торпідної носової кровотечі.

A. Діатермокоагуляція судин.

B. Прошивання кровоточивого місця.

C. Передня або задня тампонада носа.

D. Прикладання гемостатичної губки.

E. Накладання на кровоточиве місце пластинки «Тахокомб»

ANSWER: C
У хворого забійна рана передньої поверхні правої гомілки. З часу отримання травми пройшло 48 годин. Краї рани гіперемійовані, набряклі, місцями некротизовані. Виділення серозно-геморагічні. Вид рани? Тактика хірурга.

A. Інфікована рана, вторинна хірургічна обробка.

B. Інфікована рана, первинна хірургічна обробка.

C. Інфікована рана, туалет рани.

D. Гнійна рана, дренування рани.

E. Гнійна рана, первинна хірургічна обробка.

ANSWER: A
Під час трепанації черепа з приводу епідуральної гематоми і компресії мозку відмічена інтенсивна кровотеча із діплоітичних вен. Найбільш оптимальний метод її зупинки.

A. Діатермокоагуляція.

B. Лазерна фотокоагуляція.

C. Тампонада стерильним воском.

D. Тампонада гемостатичною губкою.

E. Застосовувати медичний клей КЛ- 3.

ANSWER: C
У хворого пухлина сліпої кишки. Запланована операція – правобічна геміколонектомія в плановому порядку. Що буде найоптимальнішим у профілактиці гнійних ускладнень в післяопераційному періоді.

A. Застосування протеолітичних ферментів.

B. Пасивна специфічна імунізація.

C. Антибіотикотерапія.

D. Антибіотикопрофілактика.

E. ереливання гіперімунної плазми.

ANSWER: D
У хворого Н., діагностовано закриту травму животA. При клінічному та лабораторному обстеженні запідозрено скриту внутрішню кровотечу. Який метод діагностики найбільш інформативний і достовірний в даному випадку.

A. Лапароцентез.

B. УЗД.

C. Комп’ютерна діагностика.

D. Рентгенографія живота.

E. Езофагогастродуоденоскопія.

ANSWER: A
У хворого із важкою закритою черепномозковою травмою з’явилися клінічні ознаки внутрішньочерепної кровотечі. Який найбільш оптимальний метод діагностики внутрішньочерепних гематом.

A. УЗД.


B. Ro-графія черепа

C. Спинномозкова пункція.

D. Комп’ютерна томографія.

E. Краніоангіографія.

ANSWER: D
У хворого із шлунково-кишковою кровотечею констатовано: тахікардію до 120 за 1 хв., АТ 80/40 мм.рт.ст., холодний піт, блідність шкірних покривів, ціаноз, задишка, олігоурія. Дефіцит ОЦК 22 %. Визначте орієнтовно ступінь крововтрати.

A. Легкий.

B. Важкий.

C. Середній.

D. Масивний

E. Незворотній

ANSWER: B
Під час ампутації кінцівки з місця опилу кістки спостерігається значна кровотеча, яка самостійно не зупиняється. Який оптимальний метод кінцевої зупинки такої кровотечі.

A. Діатермокоагуляція судин.

B. Прикладання тампона із гарячим фізрозчином.

C. Застосування гемостатичної губки.

D. Пломбування стерильним воском.

E. Біотампонада м’язевим клаптем.

ANSWER: D
Хворий під час операції тиреоїдектомії з приводу дифузного токсичного зоба втратив 500 мл. Крові, що відповідає 15 % об’єму циркулюючої крові. Визначте ступінь крововтрати.

A. Важкого ступеня важкості.

B. Масивна.

C. Компенсована.

D. Легкого ступеня важкості.

E. Середнього ступеня важкості.

ANSWER: E
У хворого із закритою травмою живота під час операції виявлено розрив селезінки. В черевній порожнині біля 1800 мл. Крові. Визначте важкість крововтрати і ОЦК.

A. Середня ступінь, втрата 20 % ОЦК.

B. Масивна крововтрата, втрата більше 30 % ОЦК.

C. Незворотня крововтрата, втрата більше 40 % ОЦК.

D. Важка крововтрата, втрата 25 % ОЦК.

E. Легка крововтрата, втрата 15 % ОЦК.

ANSWER: B
Під час автомобільної катастрофи водій отримав важку травму грудної грудної клітки та голови. При огляді без свідомості, дихання поверхневе, самостійне, пульс на периферичних артеріях збережений. Що робити?

A. Проводити реанімаційні міроприємства на місці події.

B. Проводити реанімаційні міроприємства в машині швидкої допомоги.

C. Провести закритий масаж серця і штучне дихання.

D. Транспортувати хворого реанімобілем в положенні на лівому боці в лікарню.

E. На місці налагодити інфузію противошокових препаратів і після стабілізації АТ транспортувати в лікарню.

ANSWER: D
У хворого скарги на головокружіння, загальну слабість, короткочасну втрату свідомості, чорний стілець. При пальцевому дослідженні прямої кишки – меленA. Для якої локалізації джерела кровотечі це характерно.

A. Ободова кишка.

B. Пряма кишка.

C. Верхні відділи шлунково-кишкового тракту.

D. Легені.

E. Варикозно розширені вени стравоходу.

ANSWER: C
Під час операції з приводу гострого калькульозного холециститу відмічена інтенсивна кровотеча із лона жовчного міхурA. Хірург провів часткову зупинку кровотечі діатермокоагуляцією після чого затампонував ложе сальником. Які методи зупинки кровотечі використав хірург.

A. Механічний, біологічний.

B. Хімічний, фізичний.

C. Фізичний, біологічний.

D. Механічний, хімічний.

E. Біологічний, хімічний.

ANSWER: C
Хворий М., 69 років прооперований з приводу перфоративної виразки шлункA. На 10 день після операції у хворого діагностовано післяінєкційний абсцес правої сідниці. Який це вид інфекції.

A. Стафілококова.

B. Бактеріальна.

C. Ендогенна.

D. Екзогенна.

E. Госпітальна.

ANSWER: E
Хірург оперує хвору з приводу післяопераційної вентральної кили. Вирішено провести герніопластику із використанням поліпропіленової сітки. Який шовний матеріал слід вибрати в даному випадку.

A. Кетгут.

B. Пролен.

C. Вікріл.

D. Лавсан.

E. Капрон.

ANSWER: B
Ви, лікар швидкої допомоги, прибули на виклик. Молода жінка без свідомості, із поперечними різаними поверхневими ранами передньої поверхні обох передпліч. При огляді - свідомість затьмарена, пульс 130 на 1 хвилину, АТ 80/40 мм.рт.ст. Із ран виділяється темна кров, значна кількість якої на підлозі поряд із потерпілою. Вид кровотечі, метод зупинки, подальша тактика.

A. Артеріальна, джгут, госпіталізація.

B. Венозна, тиснуча пов’язка, інфузійна терапія колоїдами в машині швидкої допомоги, госпіталізація.

C. Венозна, затискачі на судини в рані, госпіталізація.

D. Венозна, джгут нижче поранення, інфузійна терапія в машині швидкої допомоги, госпіталізація.

E. Артеріовенозна, затискачі на судини, ПХО в умовах стаціонару.

ANSWER: B
Хвора З., 55 років, оперована з приводу пупкової кили, 6 день післяопераційного періоду. Скарги на біль і наявність ущільнення в ділянці варикозно розширених вен правої гомілки. При огляді в ділянці варикозно розширеної підшкірної вени гіперемія, болючий інфільтрат.Ваш діагноз.

A. Тромбоз вени.

B. Флеботромбоз.

C. Лімфангоїт.

D. Гострий тромбофлебіт.

E. Гострий тромбангіт.

ANSWER: D
У хворого варикозна хвороба правої нижньої кінцівки ІІІ ступеня. Хворий підготовлений до операції. Які препарати входять в арсенал премедикації перед наркозом?

A. ериферичний М-холінолітик, антигістамінний препарат, наркотичний анальгетик.

B. Антикоагулянт, антибіотик, наркотичний анальгетик.

C. Антикоагулянт, антигістамінний препарат, наркотичний анальгетик.

D. ериферичний М-холінолітик, антигістамінний препарат, наркотичний анальгетик.

E. Периферичний М-холінолітик, антикоагулянт, наркотичний анальгетик.

ANSWER: A
У хворого Ж ., 72 років, діагностовано рак лівої половини ободової кишки, ускладнений обтураційною кишковою непрохідністю. Хворий виснажений із супутньою серцево-судинною патологією. Який вид наркозу буде оптимальним для проведення операції у даного хворого?

A. Внутрішньовенний тіопенталовий наркоз.

B. Масочний наркоз фторотаном.

C. Масочний наркоз ефіром.

D. Нейролептанальгезія із штучною вентиляцією легень.

E. Спинномозкова анестезія.

ANSWER: D
У хворого Н., 25 років, гострий апендицит, показана операція апендектомія. Знеболення – внутрішньовенний наркоз. Що є обов’язковою та важливою умовою для якісного проведення наркозу та операції.

A. Проведення очисної клізми.

B. Проведення сифонної клізми.

C. Введення антибіотиків.

D. Забезпечення «порожнього шлунка».

E. Введення антикоагулянтів.

ANSWER: D
Хворому 20 років, планується операція з приводу вправимої пахової кили. Супутньої патології не має, пацієнт – спортсмен. Медсестра зробила за вказівкою лікаря премедикацію. Які подальші дії медсестри?

A. Транспортувати хворого в операційну на сидячій каталці.

B. Провести хворого в операційну пішки.

C. Транспортувати хворого в операційну на сидячій каталці.

D. Транспортувати хворого в операційну тільки в лежачому положенні на каталці.

E. Відправити хворого в операційну пішки.

ANSWER: D
Хворий Т., 42 років, знаходиться в реанімаційному відділенні з приводу політравми, важкого шоку. Переніс серцево-легеневу реанімацію. Виражена гіпоксія. Який наркотичний препарат із перерахованих має виражену антигіпоксичну дію?

A. Тіопентал натрію.

B. Кетамін.

C. Натрію оксибутират.

D. Пропофол.

E. Морфін.

ANSWER: C
У хворої З., 40 років, хронічний калькульозний холецистит. Запланована операція – лапароскопічна холецистектомія під внутрішньовенним наркозом із ШВЛ. Який анестетик є препаратом вибору в сучасній анестезіології?

A. Фентаніл.

B. Пропофол.

C. Тіопентал натрію.

D. Кетамін.

E. Натрію оксибутират.

ANSWER: B
?Хвора Н., 66 років, оперована з приводу післяопераційної вентральної грижі. Проведена герніопластика з допомогою поліпропіленової сітки. В післяопераційному періоді на 16 день констатовано обширну серому в ділянці післяопераційного рубця із ознаками запалення. Який шлях попадання інфекції в рану.

A. Ятрогенний.

B. Лімфогенний.

C. Гематогенний.

D. Контактний.

E. Імплатаційний.

ANSWER: E
У хворого К., 30 років, діагностовано рублену рану гомілки. Хірург в ургентному порядку після місцевої анестезії висік краї рани, зупинив кровотечу, промив рану пульсуючим струменем антисептикA. Після підведення до дна рани трубчастого дренажа на рану наклав пошарові шви. Яку операцію виконав хірург. Які види антисептики застосовані при цьому.

A. Первинну хірургічну орбробку рани, механічна, фізична, хімічна.

B. Повну хірургічну орбробку рани, механічна, біологічна,фізична.

C. Вторинну хірургічну обробку рани, механічна, хімічна та біологічна.

D. Первинну хірургічну орбробку рани, механічна, біологічна, хімічна.

E. Часткову хірургічну обробку рани, механічна, фізична, хімічна.

ANSWER: A
У хворої C., 56 років, варикозна хвороба правої нижньої кінцівки ІІІ ст. Після фізичного навантаження варикозно розширений вузол в ділянці гомілки розірвався, виникла значна венозна кровотеча. Найбільш раціональний метод тимчасової зупинки кровотечі.

A. Накласти джгут Есмарха вище місця кровотечі.

B. Накласти джгут Есмарха нижче місця кровотечі.

C. Провести пальцеве притискання в ділянці судинної лакуни на стегні.

D. Накласти затискач на вену.

E. Надати кінцівці підвищене положення і накласти тиснучу пов’язку.

ANSWER: E
У хворого жовчнокамяна хвороба, хронічний калькульозний холецистит з частими приступами печінкової кольки. Окрім того у хворої вузловий еутиреоїдний зоб. Хворому під внутрішньовенним наркозом із штучною вентиляцією легень виконали холецистоектомію і гемітиреоідектомію. Яку операцію виконали хворій.

A. Радикальну.

B. Двохмоментну.

C. Комбіновану.

D. Поєднану (симультанну)

E. Лікувальну.

ANSWER: D
У хворої Н., 36 років діагностовано рак молочної залози. Виконано радикальну мастектомію і видалення яйників для зняття гормонального фактора. Яку операцію виконали хворій.

A. Двохмоментну.

B. Радикальну.

C. Симптоматичну.

D. Радикальну

E. Комбіновану.

ANSWER: E
У ослабленого хворого похилого віку після операції на шлунку, котра виконана під внутрішньовенним наркозом із штучною вентиляцією легень з використанням неполяризуючих міорелаксантів відмічено: гіповентиляцію легень, ціаноз, м’язеву релаксацію. Чим обумовлений цей стан?

A. Аспіраційним синдромом.

B. Інфарктом міокарда.

C. Віком та станом хворого.

D. Залишковою міорелаксацією.

E. Передозуванням наркотичних препаратів.

ANSWER: D
Під час велосипедних змагань спортсмен впав і отримав удар в ліву половину грудної клітки після чого виникли сильний біль в ділянці удару, різка задишка, яка дуже швидко наростає, ціаноз лиця. Загальний стан хворого швидко погіршується. Зі сторони пошкодження дихання не прослуховується, перкуторно тимпаніт. Ваш діагноз і ваші дії:

A. Гемоторакс, термінове транспортування в ургентну клініку.

B. Відкритий пневмоторакс, перевести у закритий.

C. Відкритий пневмоторакс, оклюзійна пов’язка.

D. Клапанний пневмоторакс, терміново перевести у відкритий.

E. Закритий пневмоторакс і гемоторакC.

ANSWER: D
В травмпункт звернувся хворий із скаргами на різкий біль в ділянці правого плечового суглоба. Біль з’явився під час гри в теніс. При огляді положення правої верхньої кінцівки вимушене. Активні рухи відсутні. При пасивних рухах плече пружинить. Плечовий суглоб деформований. Ваш діагноз:

A. Дисторзіо плечового суглоба

B. Перелом плеча

C. Перелом ключиці.

D. Вивих плеча.

E. Розрив дельтовидного м’яза.

ANSWER: D
Хворий К. 76 років оперований в плановому порядку з приводу правобічної паховокалиткової грижі.Впродовж доби хворий не зміг самостійно помочитися, не дивлячись на те, що йому дозволили піднятися з ліжка на ноги. Яке ускладнення виникло у хворого, Ваші дії:

A. A. Поранення сечового міхура, повторна операція.

B. B. Анурія, сечогінні препарати.

C. Гостра затримка сечі, катетеризація сечового міхура

D. D. Гостра затримка сечі, надлобкова цистостомія

E. E. Цистит, уретрит, протизапальна терапія.

ANSWER: C
Хворий звернувся в травмпункт із скаргами на біль в правому плечовому суглобі. При клінічному обстеженні виявлено задній вивих правого плечA. Виконано вправлення вивиха за Кохером під місцевою анестезією. Накладена гіпсова пов’язкA. Хворий відправлений додому на амбулаторне лікування. Помилки допущені при наданні допомоги хворому.

A. Все було зроблено правильно, помилок недопущено.

B. Не зроблена контрольна рентгенографія.

C. Не зроблена рентгенографія до вправлення та після вправлення вивиха.

D. Не зроблена рентгенографія до вправлення, після вправлення вивихA. Неадекватне знеболення.

E. Неадекватний метод вправлення та неадекватний метод знеболення.

ANSWER: D
В приймальний відділ поступив хворий 35 років із скаргами на різку загальну слабість, головокружіння, нудоту і блювоту вмістом «кавова гуща». Вдома під час дефекації відмітив появу великої кількості калу чорного кольору, втрачав свідомість. Пульс – 110 ударів на хвилину, АТ 90/60 мм рт ст. Попередній діагноз. Найбільш інформативний метод додаткового обстеження.

A. Шлунково-кишкова кровотеча із верхніх відділів ШКТ, фіброезофагогастродуоденоскопія.

B. Кишкова кровотеча, фіброколоноскопія.

C. Шлунково-кишкова кровотеча, нижні відділи ШКТ, ірігографія.

D. Шлунково-кишкова кровотеча, нижні відділи, ректороманоскопія.

E. Шлунково-кишкова кровотеча, верхні відділи, рентгеноскопія шлунка і дванадцятипалої кишки.

ANSWER: A
Сержант К., 23 роки, доставлений в госпіталь через 2 години після поранення в результаті розриву міни. Об’єктивно: блідий, пульс - 130 ударів на годину, АТ 80/40 мм рт ст. В нижній третині правої гомілки обширна рвана рана, із якої виступають кісткові відламки. Рана забруднена землею. Кровотеча помірна венозна. Хірургічна тактика.

A. Первинна хірургічна обробка рани, позавогнищевий металоостеосинтез, рану залишити відкритою.

B. Первинна хірургічна обробка рани, інтрамодулярний остеосинтез, первинні шви на рану після дренування.

C. Первинна хірургічна обробка рани, первинні шви на рану, іммобілізація гіпсовою пов’язкою.

D. Промивання рани пульсуючим струменем антисептика, дренування, іммобілізація.

E. Рану вести за відкритою методикою, після очищення і появи грануляцій – металоостеосинтез і вторинні шви.

ANSWER: A
9. Хворому із важким гіповолемічним шоком внаслідок профузної кровотечі із виразки шлунка показана в екстренному порядку операція. Якому із релаксантів слід надати перевагу при проведенні наркозу?

A. Ардуану.

B. Дитиліну.

C. Тубарину.

D. Диплацину.

E. Анатруксонію.

ANSWER: B
У хворої хронічний калькульозний холецистит з частими приступами печінкової коліки. Показана операція в плановому порядку - холецистектомія. В анамнезі - два роки тому хвора перенесла важку черепномозкову травму. Який із анестетиків не бажано використовувати під час проведення наркозу?

A. Дипрофол.

B. Кетамін.

C. Дипріван.

D. Рекофол.

E. Тіопентал натрію.

ANSWER: B
У хворого із політравмою, важким геморагічним та травматичним шоком, діагностовано розрив селезінки, гемоперитонеум. Показана екстренна операція. Препаратом вибору для проведення наркозу є:

A. Кетамін.

B. Тіопентал.

C. Оксибутират натрію.

D. Дипрофол.

E. Рекофол.

ANSWER: A
12. У хворого 59 років під час операції з приводу тотального перитоніту на кардіомоніторі зареєстрована фібриляція серцевих шлуночків. Яке першочергове міроприємство слід виконати?

A. Введення адреналіну.

B. Поглибити наркоз.

C. Провести електричну дефібриляцію.

D. Призупинити операцію.

E. Ввести атропін.

ANSWER: C
У постраждалого в дорожньо-транспортній пригоді діагностовано клінічну смерть. Яке положення слід надати хворому перед початком серцево-легеневої реанімації?

A. Горизонтальне, на спині.

B. На спині із припіднятим головним кінцем.

C. На спині з опущеним головним кінцем.

D. На спині, з повернутою головою ліворуч.

E. На спині, з повернутою головою праворуч.

ANSWER: C
Хворий на операційному столі. Буде проведено операцію - тиреоїдектомію під ендотрахеальним наркозом. Після інтубації трахеї і початку штучної вентиляції легень у хворого над правою легенею дихання вислуховується, над лівою - ні. Що робити?

A. Ввести інтубаційну трубку глибше.

B. Підтягнути інтубаційну трубку вище.

C. Роздути манжетку.

D. Провести повторну інтубацію.

E. Провести плевральну пункцію.

ANSWER: B
15. У хворого 30 років, перелом в середній третині правого стегна із зміщенням відламків по ширині і осі. Клінічно і рентгенологічно є ознаки інтерпозиції м’ягких тканин між уламками. Який метод лікування в даному випадку?

A. Відкрита репозиція відламків, металоостеосинтез.

B. Скелетне витяжіння з наступною фіксацією гіпсовою пов’язкою.

C. Позавогнищевий остеосинтез апаратом Ілізарова.

D. Закрита репозиція, глуха гіпсова пов’язка.

E. Довготривале (2 місяці) скелетне витяжіння.

ANSWER: A
У дитини 8 років після травми, клінічно і рентгенологічно діагностовано перелом правого стегна на межі ростової зони (епіфіза). Як називається цей перелом?

A. По типу «зеленої гілки».

B. Асептичний некроз ростової зони.

C. Остеоепіфізеоліз.

D. Хвороба Осгут Шлаттера.

E. Метадіафізарний.

ANSWER: E
Бабуся 79 років впала із сходів ганку. Відчула різкий біль в ділянці правого кульшового суглобу. Самостійно піднятися не може. Який вид травми найбільш ймовірний?

A. Забій сідниці і стегна.

B. Вивих стегна – центральний.

C. Перелом шийки стегна.

D. Перелом кісток тазу.

E. Вивих стегна – задній.

ANSWER: C
18. Хворий знаходиться на скелетному витягу з приводу відкритого перелому правої гомілки. На 9 день відмічено гіперемію, набряк шкіри в ділянці рани в місці перелому. З’явились серозно-гнійні виділення. Який вид репозиції та фіксації в даному випадку найоптимальніший?

A. Відкрита репозиція, інтрамедулярний остеосинтез.

B. Відкрита репозиція, екстрамедулярний остеосинтез.

C. Продовжити скелетне витяжіння.

D. Накласти «вікончасту» гіпсову пов’язку.

E. Позавогнищевий остеосинтез за Ілізаровим.

ANSWER: D
У хворого політравма: закрита травма грудної клітки - підшкірна емфізема, перелом ІV - VI ребер зліва; закрита травма живота - гемоперитонеум, відкритий перелом правої гомілки. З чого необхідно розпочинати невідкладну допомогу?

A. Відкрита репозиція відламків, металоостеосинтез.

B. Торакоцентез, дренування плевральної порожнини.

C. Лапаротомія в екстренному порядку.

D. Протишокова терапія.

E. Первинна хірургічна обробка рани, металоостеосинтез.

ANSWER: C
20. Юнак під час гри у футбол впав на витягнуту руку. Відчув різкий біль в ділянці променевозап’ястного суглобу. Рентгенологічно встановлено наявність перелому променя в типовому місці із зміщенням відламків.Вкажіть на оптимальний вид репозиції і фіксації.

A. Скелетне витяжіння.

B. Апарат Ілізарова.

C. Відкрита, екстрамодулярний остеосинтез.

D. Закрита, ручна, гіпсова пов’язка.

E. Відкрита, остеосинтез спицями Кіршнера.

ANSWER: D
У хворого 36 років в анамнезі: два роки тому вивих правого плеча. Вивих вправив амбулаторно лікар без знеболення. Під час вправлення відмічав сильний біль, вивих вправився за третьою спробою. Після цього впродовж двох років повторно, більше 10 разів, в результаті незначної травми або неконтрольованого руху виникає повторний вивих плеча. Вкажіть, як називається цей вивих, оптимальний метод лікування.

A. Застарілий, лікувальна фізкультура, курс масажу.

B. Старий, хірургічне лікування.

C. Старий, тривала іммобілізація гіпсовою пов’язкою.

D. Привичний, хірургічне лікування.

E. Застарілий, хірургічне лікування.

ANSWER: D
Хворий 38 років отримав травму на виробництві. Клінічно і рентгенологічно діагностовано перелом середньої третини стегна із зміщенням відламків по ширині та довжині. В місці перелому велика скальпована рана шкіри. Показане скелетне витяжіння. Через який фрагмент кінцівки слід провести спицю Кіршнера?

A. П’яткову кістку.

B. Нижню третину гомілки.

C. Бугристість великогомілкової кістки.

D. Надвиростки стегна.

E. Надколінник.

ANSWER: A
В реанімацію поступив хворий із клінікою важкого геморагічного шоку. Кровотеча зупинена. Об’єм крововтрати 35 % об’єму циркулюючої крові. За короткий проміжок часу хворому перелито один літр еритроцитарної маси, сумісної за групою і резус-фактором після проведення біологічних проб. Після переливання у хворого виник тремор, судоми, тахікардія, аритмія, знизився артеріальний тиск. Яке ускладнення виникло у хворого? Що робити?

A. Цитратна інтоксикація, на кожні 500 мл крові вводити 5 мл 10 % хлориду кальцію.

B. Анафілактичний шок, глюкокортикоїди.

C. Післягемотрансфузійний шок, три сеанси гемодіалізу.

D. Важка трансфузійна реакція, десенсибілізуюча терапія.

E. Несумісність крові донора і реципієнта, підключити до апарату штучної нирки.

ANSWER: A
24. Перед проведенням гемотрансфузії лікар визначив групу крові донора і реципієнта, групову і резус-сумісність, проте при проведенні гемотрансфузії у хворого з’явився біль за грудиною, затруднене дихання, зниження артеріальний тиск, гіперемія обличчя. Що з хворим? Чого не зробив лікар? Що робити?

A. Анафілактичний шок, не ввів десенсибілізуючих препаратів, внутрішньовенно гідрокортизон.

B. Несумісність крові, не провів біологічної проби, припинити переливання крові.

C. Гемотрансфузійний шок, не перевірив термін зберігання крові, припинити переливання крові.

D. Цитратний шок, не ввів хлористий кальцій, припинити переливання крові.

E. Трансфузійна реакція, не ввів десенсибілізуючих препаратів, внутрішньовенно хлористий кальцій і гідрокортизон.

ANSWER: B
Хворий поступив в ортопедичну клініку з приводу асептичного некрозу головки правого стегна. Планується важка операція - резекція кульшового суглоба і заміна його на штучний суглоб. Операція пов’язана із значною крововтратою. Який метод гемотрансфузії найбільш оптимальний?

A. Пряме переливання крові.

B. Переливання еритроцитарної маси.

C. Переливання еритроцитарної маси і кріоконсервованої плазми.

D. Заготувати аутокров, після операції перелити з попередньою гемодилюцією.

E. Переливання відмитих еритроцитів.

ANSWER: D
Співробітники Міністерства надзвичайних ситуацій разом із бригадою швидковї допомоги прибули на місце трагедії. Від вибуху газу стався обвал будинку. Знайдено потерпілого, нижні кінцівки якого причавила залізобетонна плита. З часу обвалу пройшло дві години. Як швидко розвивається клінічна картина травматичного токсикозу?

A. Відразу після стиснення кінцівки.

B. Після звільнення кінцівок від стиснення.

C. Через 6 годин після звільнення кінцівки.

D. Через 6-10 годин після звільнення кінцівок.

E. Через 24 години після звільнення кінцівок.

ANSWER: B
27. У хворого із політравмою відкрита черепномозкова травма; перелом 3-7 ребер зліва; перелом правого стегна; травматичний шок ІІІ ст. Окрім того в ділянці зовнішньої поверхні стегна забійна рана розміром 14 х 4 см. Коли потрібно провести первинну хірургічну обробку рани.

A. Відразу після поступлення в стаціонар.

B. Через 2 години після поступлення в стаціонар.

C. Відразу після того, як потерпілий буде виведений із шоку.

D. Через 24 години після поступлення в стаціонар.

E. Термін первинна хірургічна обробка рани не має принципового значення.

ANSWER: C
28. У хворого закрита травма живота. При клінічному обстеженні запідозрено пошкодження порожнистого органа. Чим супроводжується розрив порожнистого органа.

A. Кровотечею.

B. Тавматичним шоком.

C. Скупченням вільного газу в порожнині малого тазу.

D. Скупчення вільного газу під куполом діафрагми.

E. Скупчення газу в кишечнику.

ANSWER: D
Хворий Н., 43 років, отримав рублену рану латеральної поверхні гомілки 16 днів тому назад. Первинну хірургічну обробку рани не було проведено тому, що хворий за медичною допомогою звернувся на 3 день з ознаками нагноєння. При огляді краї рани без ознак запалення із активною епітелізацією і розвитком сполучної тканини, не рухомі. Рана покрита здоровою грануляційною тканиною. Виділень немає. Який вид швів необхідно накласти на рану.

A. Первинний.

B. Первинно-відтермінований.

C. Пізній вторинний

D. Ранній вторинний.

E. Провізорний.

ANSWER: C
30. Після операції апендектомії рана нагноїлася, на 4 день шви зняті, краї рани розведені, виявлено підапоневротичний гнійник, порожнина промита, дренована. сьомий день після розкриття гнійника. На перев’язці рана без ознак запалення. Краї рани м’які, рухомі, рана покрита здоровою грануляційною тканиною, виділень практично не має. Який вид швів необхідно накласти на рану.

A. Первинний.

B. Ранній вторинний.

C. Провізорний.

D. Первинно-відтермінований.

E. Пізній вторинний

ANSWER: B
Хворий оперований з приводу діабетичної гангрени правої ступні. Проведена операція - ампутація нижньої кінцівки на рівні нижньої третини стегна. Під час операції хірург відмітив незначний набряк тканин в зоні операції, знижену їх кровоточивість. Стегнова артерія повністю облітерована. Найбільш оптимальний метод завершення операції.

A. Зажати рану наглухо.

B. Накласти первинний шов, рану задренувати через контрапертуру.

C. Накласти провізорні шви, зав’язати їх на 2-3 день при відсутності ознак ішемії.

D. Залишити рану відкритою, з накладанням пізніх вторинних швів.

E. Залишити рану відкритою з наступним накладанням ранніх вторинних швів.

ANSWER: C
32. Хірург провів операцію в плановому порядку з приводу вправимої косої пахової кили. Операція пройшла без технічних труднощів. Який вид швів потрібно накласти на рану.

A. Рану треба зашити наглухо – первинний шов.

B. Рану потрібно дренувати – первинний шов.

C. Необхідно використати методику первинного відтермінованого шва.

D. Рану необхідно дренувати з наступним накладанням провізорних швів.

E. Рану треба зашити наглухо – накласти ранній вторинний шов.

ANSWER: A
Хвора Н., 60 років, працювала на присадибній ділянці і поранила сапою ногу. На рану наклала пов’язку і продовжила роботу. На третій день відмітила сіпаючий біль в рані, скорочення м’язів в рані, тризм.Яке ускладнення раневого процесу виникло.

A. Правець.

B. Анаеробна інфекція.

C. Анаеробна інфекція.

D. Анаеробна неклобридіальна інфекція.

E. Гнійна інфекція.

ANSWER: A
34. При огляді у хворого хірург відмітив гіперемію, набряк країв рани, краї та дно рани покриті гнійним-некротичним нальотом. Виділення із рани серозно-гнійні.Визначте фазу перебігу раневого процесу, що є найбільш оптимальним для місцевого лікування даної рани.

A. Фаза набряку та гіперемії, перекис водню 3 %.

B. Перша фаза – запалення, антибактеріальні мазі на гідрофільній основію

C. Перша фаза – запалення, антибактеріальні мазі на жировій основі.

D. Друга фаза – ексудації, дренування рани.

E. Друга фаза - ексудації, антибактеріальні мазі на гідрофільній основію

ANSWER: B
35. У хворого закритий перелом середньої третини стегна із зміщенням кісткових відламків по довжині та ширині. Хворому 34 роки. Супутньої патології немає. Назвіть оптимальний метод стабільної фіксації відламків.

A. Шина Дітеріхса.

B. Шина Крамера.

C. Гіпсова пов’язка.

D. Інтрамедулярний остеосинтез.

E. Апарат Ілізарова.

ANSWER: D
36. Хворий Д., 49 років, впав з висоти двох метрів. Клінічно і рентгенологічно у хворого встановлено наявність центрального вивиха стегна. Вкажіть оптимальну точку проведення спиці Кіршнера для скелетного витягу.

A. Бугристість великогомілкової кістки.

B. Надвиростки стегна.

C. Великий вертел стегна.

D. Діафіз стегна.

E. Надколінник.

ANSWER: C
37.У хворої С., 59 років, в результаті травми, відчула хруст і різкий біль в ділянці правого стегна. Рік тому назад перенесла операцію – мастектомію. Який перелом виник у хворої.

A. Діафізарний.

B. Метадіафізарний.

C. Патологічний.

D. Компресійний.

E. Травматичний.

ANSWER: C
Хлопчик 7 років під час гри у футбол впав і травмував руку. При огляді праве передпліччя деформоване, зігнуте під кутом в середній третині різка болючість, патологічна рухомість. На рентгенограмі перелом обох кісток передпліччя із зміщенням під кутом. Цілісність окістя непорушена. Як називається такий перелом.

A. Закритий діафізарний, простий.

B. Закритий матадіафізарний ускладнений.

C. Остеоепіфізеоліз обох кісток передпліччя.

D. Закритий, діафізарний, ускладнений.

E. Закритий, діафізарний, піднадкістковий, по типу зеленої гілки.

ANSWER: E
У хворої Н., 39 років, діагностовано оскольчастий перелом нижньої третини лівого плеча із зміщенням кісткових уламків. Інфіковані подряпини на шкірі в місці перелому тимчасово унеможливлюють відкриту репозицію і фіксацію. Показаний скелетний витяг. Оптимальна точка проведення спиці.

A. Надвиростки плечової кістки.

B. Ліктьовий відросток.

C. Верхня третина передпліччя.

D. Ліктьовий суглоб.

E. Нижня третина променевої кістки.

ANSWER: B
40. Хворий К., 30 років, під час катання на ковзанах впав, підвернув ногу, відчув хруст. При обстеженні деформація в ділянці нижньої третини гомілки, патологічна рухомість, на рентгенограмі гвинтоподібний перелом діафіза великогомілкової кістки із зміщенням по осі і під кутом.Вкажіть, який оптимальний метод стабільної фіксації перелома в даному випадку.

A. Скелетний витяг.

B. Гіпсова пов’язка.

C. Екстрамедулярний остеосинтез.

D. Апарат Єлізарова.

E. Шина Дітеріхса.

ANSWER: C
У хворого відкритий перелом лівого плеча. При огляді в середній третині плеча рвана рана в якій видно лінію перелому, між кістковими відламками знаходится фасція і м’язева тканина. Кровотеча із рани незначна.Вкажіть на оптимальну тактику при даному переломі.

A. Первинна хірургічна обробка рани рани, відкрита репозиція, мателоостеосинтез.

B. Первинна хірургічна обробка рани рани, ручна репозиція, гіпсова пов’язка.

C. Асептична пов’язка, скелетний витяг.

D. Первинна хірургічна обробка рани рани, відкрита репозиція, гіпсова пов’язка.

E. Первинна хірургічна обробка рани рани, відкрита репозиція, скелетний витяг.

ANSWER: A
42. Хворий оперований місяць тому назад з приводу перелому обох кісток середньої третини лівої гомілки. Проведено операцію відкриту репозицію і фіксацію екстрамедулярним остеосинтезом. При огляді має місце нагноєння первинної обробки рани. Дном рани є кістка із пластиною і шурупами. Оптимальна тактика в даному випадку.

A. Видалення металевого фіксатора, накладання апарата Ілізарова

B. Місцево – мазі на водорозчинній основі, антибактеріальна терапія.

C. Лікування гнійної рани, фіксація задньою гіпсовою лонгетою.

D. Видалення металевого фіксатора, інтрамедулярний остеосинтез.

E. Видалення металевого фіксатора, скелетний витяг, лікування гнійної рани.

ANSWER: A
Хвора 78 років, отримала травму, впала із сході у підвал. Скарги на сильний біль в кульшовому суглобі, на ногу стати не може. Рентгенологічно перелом шийки стегна.Вкажіть на оптимальний метод лікування.

A. Кокситна гіпсова пов’язка.

B. Скелетний витяг за великий трохантер

C. Скелетний витяг за бугристість великогомілкової кістки.

D. Накладання апарата Ілізарова.

E. Хірургічне лікування, металоостеосинтез.

ANSWER: E
44. Хворий 46 років, отримав травму при падінні із драбини на витягнуті ноги. При рентгенологічному дослідженні встановлено наявність вколоченого надвиросткового перелому лівого стегна. Вкажіть на оптимальний метод лікування.

A. Скелетний витяг за бугристість великогомілкової кістки.

B. Відкрита репозиція, інтрамедулярний остеосинтез.

C. Закрита репозиція, екстрамедулярний остеосинтез.

D. Фіксація гіпсовою пов’язкою.

E. Накладання апарата Ілізарова.

ANSWER: D
45. Хворий Л., 36 років, отримав вогнепальне поранення в ділянку правого стегна. При ревізії рани встановлено розрив стегнової артерії. Рентгенологічно оскольчастий перелом стегнової кістки із зміщенням відламків та інтерпозицією м’яких тканин. Вкажіть правильну послідовність дій хірурга.

A. Первинна хірургічна обробка рани рани, тимчасовий джгут на артерію, металоостеосинтез, шов артерії.

B. Первинна хірургічна обробка рани, шов артерії, скелетний витяг.

C. Первинна хірургічна обробка рани, шунт на артерію, скелетний витяг, шов артерії.

D. Первинна хірургічна обробка рани, шов артерії, гіпсова пов’язка.

E. Первинна хірургічна обробка рани, перев’язка артерії, металоостеосинтез.

ANSWER: A
?46.У хворого рвана рана медіальної поверхні лівого стегна розміром 12х8 см. Травму отримав годину тому. При ревізії рани на дні її знаходиться судинно-нервовий пучок. Який обєм первинної хірургічної обробки?

A. Первинну хірургічну обробку не проводити, рану лікувати відкрито.

B. Консервативне лікування з наступним накладанням ранніх вторинних швів.

C. Консервативне лікування з наступним накладанням пізніх вторинних швів.

D. Первинна хірургічна обробка рани, ревізія судиннонервового пучка, дренування, первинний шов.

E. Висікають рану, перев’язують судинний пучок, дренаж без накладання швів.

ANSWER: D
47. Жінка 39 років отримала травму правої кисті. При огляді рана тильної кисті розміром 8х3 см, краї нерівні, рвані, рана забруднена землею. Від часу травми пройшло дві години. Вкажіть найефективніший метод місцевої профілактики правця.

A. Повна і якісна первинна хірургічна обробка рани.

B. Введення в краї рани антибіотиків.

C. Введення в ділянку рани протиправцевої сироватки.

D. Введення протиправцевого анатоксину і сироватки.

E. Введення в краї рани антибіотика і протиправцевої сироватки.

ANSWER: A
48. Штангіст під час тренування, раптово, без розминки підняв штангу із граничною для нього вагою. Відчув різкий біль в ділянці лівого ліктьового суглоба. На рентгенограмі частина надвиростка плечової кістки знаходиться в м’яких тканинах. Як називається такий перелом?

A. Епіфізарний.

B. Метафізарний.

C. Епіфізіоліз.

D. Відривний.

E. Вколочений.

ANSWER: D
Хворий Т. 28 років, під час велоперегонів отримав травму. Поступив в хірургічний відділ два тижні тому назад із обширною скальпованою раною латеральної поверхні правого стегна. На час огляду рана розміром 16х10 мм, покрита здоровими рожевими грануляціями, виділення із рани серозні. Ознак запалення немає. Який оптимальний варіант подальшого лікування?

A. Накласти ранні вторинні шви.

B. Продовжувати лікувати рану відкрито до повної епітелізації.

C. Провести аутодермальну пластику ранового дефекту.

D. Накласти пізні вторинні шви.

E. Провести первинну хірургічну обробку рани, накласти первинні шви.

ANSWER: C
Хворий З., 37 років оперований з приводу закритого перелому лівого плеча 6 місяців тому назад. Через два місяці після зняття гіпсової пов’язки по лінії перелому зламався металевий фіксатор, з’явилася патологічна рухомість відломків. Який метод лікування несправжнього суглоба є найоптимальнішим?

A. Позавогнищевий компресійно-дистракційний остеосинтез.

B. Повторний інтрамедулярний остеосинтез.

C. Повторний екстрамедулярний остеосинтез.

D. Тривалий скелетний витяг.

E. Автопластика фрагментом малогомілкової кістки.

ANSWER: A
У хворого Ц, 78 років діагностовано медіальний оскольчатий перелом шийки лівого стегна. Стан хворого відносно задовільний. Супутня серцево-судинна та легенева патологія в стані компенсації. Найбільш оптимальний метод лікування даного пацієнта.

A. Накласти апарат Ілізарова.

B. Металоостеосинтез трьохлопастним цяхом.

C. Ендопротезування кульшового суглоба.

D. Металоостеосинтез металевою пластиною.

E. Скелетний витяг з наступною фіксацією гіпсовою пов’язкою.

ANSWER: C
У хворого закрита травма голови. Була втрата свідомості, ретроградна амнезія. Мав місце світлий проміжок. При огляді хворий без свідомості. На комп’ютерній томографії голови об’ємний утвір в лівій скронево тім’яній ділянці розміром 6х3 см. Ваш діагноз, тактика.

A. Забій мозку, консервативне лікування в умовах реанімації.

B. Забій мозку, церебральна кома, хірургічне лікування.

C. Здавлення мозку епідуральною гематомою, хірургічне лікування.

D. Забій мозку, субарахноїдальний крововилив, люмбальна пункція.

E. Струс мозку, субарахноїдальний крововилив, консервативне лікування.

ANSWER: C
У хворого закритий перелом середньої третини обох кінцівок правої гомілки із зміщенням під кутом. Хворому показане хірургічне лікування. Який метод репозиції застосовується при класичному оперативному лікування переломів.

A. Закрита ручна одномоментна.

B. Відкрита одномоментна, ручна.

C. Апаратна позавогнищева одномоментна.

D. З допомогою скелетного витягу.

E. Відкрита, багатомоментна, апаратна.

ANSWER: B
54.У хворого закритий перелом нижньої третини правого стегна із зміщенням по ширині і довжині із закороченям відламків. В ділянці перелому на шкірі інфіковані подряпини. Хворому накладено скелетний витяг за бугристість великогомілкової кістки. Який оптимальний вантаж необхідний для скелетного витягу?

A. 1/7 маси тіла (6-12 кг)

B. 1/14 маси тіла (4-7 кг)

C. 1/5 маси тіла (8-15 кг)

D. 1/15 маси тіла (3-5 кг)

E. 1/20 маси тіла (2-3 кг)

ANSWER: A
55. У хворої Н., 42 р. політравма: закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку. Закритий оскольчастий перелом обох кісток правої гомілки із зміщенням кісткових відломків. Травматичний шок другого ступеня. Який метод репозиції і фіксації відламків є оптимальним в даному випадку?

A. Відкрита репозиція, металоостеосинтез інтрамедулярний.

B. Закрита ручна репозиція, гіпсова пов’язка.

C. Відкрита ручна репозиція, металоостеосинтез екстрамедулярний.

D. Закрита репозиція і фіксація з допомогою скелетного витягу.

E. Позавогнищевий компресійно-дистракційний остеосинтез.

ANSWER: D
56. Хворий A. 36 років, отримав травму під час дорожньо-транспортної пригоди. Домінує важка черепномозкова травма. Церебральна кома другого ступеня. Який метод діагностики є найбільш достовірним в оцінці інтракраніальних пошкоджень в даного хворого?

A. Спінальна пункція.

B. Електроенцефалографія.

C. Рентгенографія.

D. Комп’ютерна томографія.

E. Ультразвукова діагностика.

ANSWER: D
57. У хворої Н., 42 років політравма із домінуванням закритої черепномозкової травми, забою головного мозку. Окрім того має місце закритий перелом обох кісток нижньої третини гомілки із зміщенням кіткових уламків. Показаний скелетний витяг. Вкажіть оптимальне місце проведення шпиці Кіршнера і вантаж необхідний для витягу.

A. Бугристість великогомілкової кістки, 1/7 маси тіла (6-10 кг).

B. П’яткова кістка, 1/14 маси тіла (4-7 кг).

C. Щиколотки обох гомілкових кісток, 1/14 маси тіла (10-12 кг).

D. Таранна кістка, 1/14 маси тіла (4-7 кг).

E. П’яткова кістка, 1/7 маси тіла (6-12 кг).

ANSWER: D
58. У потерпілого відкритий перелом середньої третини лівого стегна. Виражений больовий синдром, хворий кричить від нестерпного болю. З рани стирчить уламок кістки, відмічається інтенсивна кровотеча. З якого міроприємства необхідно розпочати медичну допомогу?

A. Зупинка зовнішньої кровотечі.

B. Знеболення.

C. Накладання асептичної пов’язки.

D. Транспортна іммобілізація.

E. Протишокова рання інфузійна терапія.

ANSWER: A
У хворого перелом обох кісток середньої третини правої гомілки із зміщенням відламків по ширині і довжині із заходженням відламків. Хворому 56 років. Проведено позавогнищевий компресійно-дистракційний остеосинтез. Який метод репозиції використано в даному випадку.

A. Закрита ручна, одномоментна.

B. Відкрита ручна поступова.

C. Відкрита одномоментна ручна.

D. Апаратна закрита поступова.

E. Ручна закрита поступова.

ANSWER: D
У хворого закритий осколчатий перелом середньої третини великогомілкової кістки із зміщенням кісткових відламків під кутом і периферії. Травматолог перед вибором методики лікування. Який із методів лікування найбільш небезпечний щодо інвазивності?

A. Відкрита репозиція, інтрамедулярний остеосинтез.

B. Відкрита репозиція, екстрамедулярний остеосинтез.

C. Відкрита репозиція, остеосинтез шурупами.

D. Відкрита репозиція, серкляжний шов.

E. Компресійно-дистракційний остеосинтез апаратом Ілізарова.

ANSWER: E
62. У потерпілого, якого звільнили із завалу виявили синдром довготривалого стиснення правої гомілки з переломом обох кісток і опік ІІ – ІІІ А ступеню обох китиць і передпліччя. Як називається така травма.

A. Поєднана.

B. Множинна.

C. Комбінована.

D. Політравма.

E. Важка травма.

ANSWER: C
61. У хворого із закритою травмою живота розривом селезінки провели лапоратомію, спленектомію. При ревізії органів черевної порожнини іншої патології не виявили. В черевній порожнині більше 1,5 літра крові. Провели реінфузію аутокрові. Яка основна мета реінфузії в даному випадку.

A. Гемодинамічна.

B. Імуностимулююча

C. Замісна.

D. Гемостатична.

E. Протишокова.

ANSWER: C
63. У хворого із закритою травмою грудної клітки клінічно і рентгенологічно стверджено наявність закритого пневмоторакса зліва. Ліва легеня наполовину колабована. Що робити?

A. Провести пункцію лівої плевральної порожнини, відсмоктати повітря.

B. Торакоцентез у другому міжребер’ї по середньоключичній лінії, дренаж за Бюлау.

C. Торакоцентез у сьомому міжребер’ї по середньоакселярній лінії, дренаж за Бюлау.

D. Торакоцентез у другому міжребер’ї по середньоключичній лінії, дренаж за Редоном.

E. Торакоцентез, зашивання рани легені, дренаж за Бюлау.

ANSWER: B
64.У травмпункт звернувся хворий із скаргами на біль в ділянці правого плечового суглоба. Біль виник при ударі тенісною ракеткою по м’ячу. При огляді права верхня кінцівка у вимушеному положенні, активні рухи в плечовому суглобі відсутні, при пасивних плече “пружинить”, головка плечової кістки пальпується в аксілярній ділянці. Ваш діагноз?

A. Вивих правого плеча.

B. Вивих правого плечового суглоба.

C. Вивих головки плечової кістки.

D. Дисторзіо правого плечового суглоба.

E. Вивих правої верхньої кінцівки.

ANSWER: A
65. Хлопчик 11 років отримав травму. Діагностовано відкритий перелом правої плечової кістки. Через 24 години після поступлення в стаціонар виконана операція – відкрита репозиція, металоостеосинтез. Через 12 годин після операції відмічено значний набряк кінцівки, крепітація в ділянці м’ягких тканин плеча, передпліччя, надключичної ділянки. Стан хворого важкий, тахікардія,тахіпное, дитина збуджена. Температура тіла 39?. Про яке ускладнення перш за все треба подумати.

A. Гострий післяопераційний тромбофлебіт.

B. Суб та епіфасціальна обширна гематома.

C. Нагноєння післяопераційної рани.

D. Післяопераційна субфасціальна флегмона.

E. Анаеробна газова інфекція.

ANSWER: E
Пацієнту була виконана первинна хірургічна обробка рваної рани поперекової ділянки. Первинні шви не накладені тому, що рана була сильно забруднена землею із обширним некрозом країв. На десяту добу після операції рана покрита яскравою грануляційною тканиною. Виділення серозні, перифокального запалення немає. Дефект тканан має овальну форму, розміром 15 х 4,5 см., глибина до 4 см. Визначте подальшу лікувальну тактику.

A. Далі вести рану відкритою до повного загоєння.

B. Накласти первинно-відтерміновані шви.

C. Накласти ранні вторинні шви.

D. Накласти пізні вторинні шви.

E. Накласти первинні шви після попереднього дренування.

ANSWER: C
Жінка 47 років, працювала на дачі і поранила сапою ногу в ділянці тильної поверхні стопи. За медичною допомогою не зверталася, промила рану перекисом водню і наклала пов’язку. Через два дні відмітила значне погіршення стану, виник розпираючий біль в ділянці правої нижньої кінцівки. Температура тіла 39°, тахікардія, гіпотонія. Місцево: різкий набряк стопи та гомілки, шкіра покрита синюшними плямами. Рана на тилі стопи 3х4 см, тканини сірі, ексудат мутний. При пальпації в ділянці гомілки визначається крепітація. Яке ускладнення виникло у хворої?

A. Нагноєння рани, сепсис.

B. Нагноєння рани, септичний шок.

C. Анаеробна газова інфекція.

D. Гнилісна інфекція, сепсис.

E. Бешиха, флегмонозно-некротична форма.

ANSWER: C
?Операція....

A. Пацієнту П. зробили операцію з приводу видалення селезінки. До якого виду операцій її можна віднести?

B. Умовно-чиста

C. Забруднена

D. Чиста

E. Первинно-інфікована

F. Брудна

ANSWER: C


Після оперативного втручання у хворого через 3 дні розвинувся ацидоз. Яка це фаза післяопераційного періоду?

A. Прямого розвитку

B. Катаболічна

C. Зворотного розвитку

D. Анаболічна

E. Загоєння

ANSWER: B
Пацієнту М., 40 років, поставлено діагноз рак підшлункової залози. З анамнезу відомо, що 1 місяць тому він пережив інфаркт міокарда. Через скільки часу варто проводити операцію, щоб не було ризику реінфаркту.

A. 4-6 тижнів

B. 1 місяць

C. 2-3 місяці

D. 4-5 місців

E. 6-12 місяців

ANSWER: E
Після оперативного втручання на шлунково-кишковому тракті у пацієнта на 7 день не відходять гази. Порушення якої фази післяопераційного періоду відбулося?

A. Катаболічної

B. Прямого розвитку

C. Зворотного розвитку

D. Анаболічної

E. Загоєння

ANSWER: C
В лікарню швидкої допомоги о пів на третю ночі було доставлено хлопчика 12 років з різкими болями в правій здухвинній ділянці. Після встановлення діагнозу апендицит, ургентно провели операцію. Шви зняли на 9 день після апендектомії. А коли у нормі потрібно знімати шви у дітей?

A. 3-4 день

B. 5-6 день

C. 7-8 день

D. 9-10 день

E. 11-12 день

ANSWER: B
6. Під час проведення загальної анестезії натрієм оксибутиратом у дозі 75 мг/кг внутріньовенно у хворого Н. розпочалися судоми та рухове збудження. Об’єктивно: пульс 100/хв., тахікардія. Шкіра та видимі слизові бліді, АТ 130/80 мм рт.ст. Яку помилку допустив анестезіолог при проведенні анестезії?

A. Перевищено дозу

B. Натрій оксибутират вводиться строго внутрішньом’язово

C. Занадто швидко було введено розчин анестетика

D. Не було проведено премедикації розчином атропіну

E. Всі перераховані

ANSWER: C
Після операції на товстому кишечнику пацієнту призначили стандартну легкозасвоювану дієту. Окрім того йому 3 рази на день давали по 5 крапель настойки опію. Для чого це було зроблено?

A. Для затримки випорожнень

B. Для покращення перистальтики

C. Для кращої засвоюваності їжі

D. Для заспокоєння

E. Для зняття больових відчуттів при прийомі їжі

ANSWER: A
8. Для проведення шийної вагосимпатичної блокади хворого поклали на спину, голову повернули у протилежний бік. Спочатку зробили внутрішньошкірну анестезію тонкою голкою на межі верхньої і середньої третин задньої поверхні грудинно-ключично-сосковидного м'яза. Потім набрали у 10-грамовий шприц з довгою голкою 0,25% розчин новокаїну, прокололи шкіру у вказаній точці і повільно просували голку в напрямі до передньої поверхні хребта й трохи вгору, вводячи раніше розчин новокаїну, а потім просуваючи голку. Яка помилка була допущена при проведенні блокади?

A. Потрібно брати голку середньої довжини

B. Для проведення блокади краще використовувати піромекаїн

C. Під лопатки не підклали валик

D. Голову потрібно повертати у тому ж напрямку, а не протилежному

E. Розчин анестетика повинен мати концентрацію 0,10%

ANSWER: C
9. Пацієнту провели паравертебральну блокаду. Голка ввели в точці, що розташована на 1-1,5 см латеральніше остистого відростка, перпендикулярно шкірі на глибину до поперечного відростка та ввели 10 мл 0,5-2% розчину новокаїну. Де допущена помилка?

A. Після введення голки у вказаній точці потрібно було злегка витягнути її і направити на 0,5-1 см над верхнім краєм поперечного відростка. Після цього вводити анестетик.

B. Після введення голки у вказаній точці потрібно було злегка витягнути її і направити на 1,5 см над верхнім краєм поперечного відростка. Після цього вводити анестетик.

C. Після введення голки у вказаній точці потрібно було злегка витягнути її і направити на 0,5-1 см над верхнім краєм остистого відростка. Після цього вводити анестетик.

D. Після введення голки у вказаній точці потрібно було злегка витягнути її і направити на 1,5 см над верхнім краєм остистого відростка. Після цього вводити анестетик.

E. Після введення голки у вказаній точці потрібно було злегка витягнути її і направити на 2 см над верхнім краєм поперечного відростка. Після цього вводити анестетик.

ANSWER: A
10. При проведенні спинномозкової анестезії пацієнту ввели розчин анестетика в субарахноїдальний простір після проколу твердої мозкової оболонки в каудальній частині поперекового відділу хребта. Ввели 2 % розчин лідокаїну в дозі 1 мг/кг, чим досягли ефекту на 40 хвилин. Як подовжити час дії анестезії в даному випадку?

A. Ввести додатково 1 мл кокаїну

B. Ввести 1 мл новокаїну

C. Ввести 1 мл фентанілу

D. Ввести лідокаїн в дозі 2 мг/кг

E. Зробити пункцію вище.

ANSWER: C
11. Хворому С. було проведено оперативне втручання із застосуванням субарахноїдальної анестезії. В результаті виник побічний ефект, а саме – зниження АТ. Яким чином можна було це попередити?

A. Швидко ввести 1000 - 1500 мл кристалоїдів

B. Повільно ввести 1000 - 1500 мл кристалоїдів

C. Швидко ввести Атенол, 10 мл

D. Швидко ввести Хлорталідон, 10 кубів

E. Повільно ввести розчин клофеліну, 10%

ANSWER: A
12. Після проведення оперативного втручання із застосуванням епідуральної анестезії з подовженням клофеліном, у пацієнта виникло шкірне свербіння. Чим воно купується?

A. Анальгетиками

B. Нейролептиками

C. Дерматолептиками

D. Антигістаміном

E. Дерматобарбіталами

ANSWER: B
13. До травмпункту поступив чоловік, 39 років, який постраждав у ДТП. Діагноз: перелом плечової кістки у типовому місці. Для зняття больового синдрому було проведено внутрішньо кісткову анестезію. 100 мл розчину анестетика ввели в дистальний епіфіз зламаної кістки. Практично весь розчин вилився у гематоми. Яка помилка допущена?

A. Не зафіксували зону введення розчину джгутом

B. Дали занадто багато анестетика

C. Розчин потрібно вводити в дистально розташовану кістку

D. Правильної відповіді нема

E. Усі відповіді вірні

ANSWER: C
14. Пацієнт поступив із закритим переломом стегна. Було вирішено зробити новокаїнову блокаду футлярів. Голку ввели до кістки в стороні від крупних судин і нервів, а потім підтягли на 0,5 - 1 см. На цій глибині ввели 0,25% розчин новокаїну в кількості 50 мл.

A. називається дана блокада по автору?

B. По Вишневському

C. По Дудкевичу

D. По Орлову

E. По Брауну

F. По Юдину

ANSWER: A


15. У хворого карцинома іліоцекального кута. Супутній діагноз: ІХС, атеросклероз, метаболічна кардіоміопатія, артеріальна гіпертензія ІІ ст.., серцева недостатність 2А. Який з перерахованих розчинів доцільно використати для анестезії?

A. Кетамін

B. Тіопентал-натрій

C. Фторотан

D. Ксенон

E. Дітилен

ANSWER: A
16. У хворого С. карцинома ректосигмоїдного кута. Супутній діагноз: бронхіальна астма. Після проведення операції у хворого розпочалось марення, підвищення салівації, підвищення глоткових і гортанних рефлексів. Чим це може бути викликано?

A. Не проведено гемостаз

B. Це побічна дія препарату

C. Анестезіолог перевищив дозу

D. Всі вище сказані

E. Немає правильної відповіді

ANSWER: B
Під час проведення наркозу тіопенталом натрію у хворого М. при невідкладній операції спостерігається асфіксія слиною і шлунковим вмістом, бронхо та ларингоспазм. Яке з правил передопераційної підготовки порушено?

A. В премедикацію не було включено омнопон

B. В премедикацію не було включено промедол

C. В премедикацію не було включено атропіну сульфат

D. В премедикацію не було включено морфінугідро хлорид

E. В премедикацію не було включено ар дуал

ANSWER: C
1. Хворому Т. поставлено діагноз: внутрішньочеревна кровотеча. Об’ктивно: пульс 160, АТ 80/40 мм рт.ст., тахікардія, шкірні покриви та видимі слизові бліді. Діяльність серця аритмічна. Із анамнезу життя відомо: хворий впав з висоти 5 м на лівий бік 30 хвилин тому. Заплановано проведення в/с лапаротомії, спленектомії, Лаваж, ДЧП по життєвих показниках. Яке інтраопераційне та післяопераційне лікування хворого з гемофілій ним статусом?

A. Лікування полягає в переливанні свіжозамороженої плазми, концентрату фактора ІХ

B. Лікування полягає у в/в введенні гепарину, п/ш введенні 0,4 мг/кг клексану

C. Введення п/ш клексану

D. Все з вище перерахованого

E. Немає правильної відповіді

ANSWER: A
2. У хворого після ДТП почалася кровотеча із середньої третини стегна. Об’єктивно: кров яскраво червона, пульсуюча, пульс 140/хв., АТ 90/70 мм рт.ст. Який метод зупинки кровотечі доцільно використати?

A. Спосіб Адельмана

B. Спосіб Бебкока

C. Спосіб Транленбурга

D. Спосіб Мікуліча

E. Жодна з перерахованих відповідей

ANSWER: A
Хворому планується проведення оперативного втручання на органах шиї. Про що повинен пам’ятати хірург при перев’язці судини для попередження повітряної емболії?

A. Препаруючи вени шиї у зв’зку з негативним тиском в них, попередньо проводити під них лігатури

B. При виділенні судини негайне її прошивання

C. Оперативні втручання на судинах шиї такі ж як і на інших

D. Все вище сказане

E. Нічого з перерахованого

ANSWER: A
Хворий М. оперується з приводу пухлини, що розпадається. Про що повинен пам’ятати хірург при перев’язці судини?

A. Судина перев’язується проксимальніше від місця кровотечі у здорових тканинах

B. Судина перев’язується дистальніше від місця кровотечі у здорових тканинах

C. Прошивання судини дистальніше

D. Прошивання судини проксимальніше

E. Жодної правильної відповіді

ANSWER: A
5. У хворої Д. Відмічено симптоми артеріо-венозної аневризми. Які з перерахованих симптомів виявлено?

A. Малопомітна пульсація

B. Шум має систоло-діастолічний характер

C. З’являються набряки, ціаноз

D. „симптом сповільнення”

E. все перераховане

ANSWER: E
6.Об’єктивно: непритомність, блідість шкіри, судоми, порушення дихання і серцевого ритму, розширення зіниць. Який патологічний процес розвинувся при неправильному виконанні операції на органах шиї?

A. Повітряна емболія

B. Пере різання корінця поворотного нерва

C. Поганий гемостаз

D. Жодна з перерахованих

E. Четверта фаза наркозу

ANSWER: A
8. У хворої С. холемія. Їй заплановане оперативне втручання на органах шиї. З яких препаратів повинна складатися передопераційна підготовка у хворих з холемією?

A. Свіжозаморожена плазма і концентрат фактору ІХ

B. Препарати кальцію, вікасолу і аскорбінової кислоти

C. Препарати фосфору та контрикалу, 30000ОД

D. Фізрозчин, препарати кальцію

E. Йодомарин, заморожена плазма, вікасол

ANSWER: B
У хворого після ДТП спостерігається різке зниження тиску, дезорієнтація, слабість, блідість шкіри та видимих слизових, спрага. Об’єктивно: еритроцитів 3,5109, Нв 120. Які механізми запобігають зміні гематологічних показників при кровотечі?

A. Компенсаторно-пристосувальні

B. Гемостатичні

C. Захисні

D. Все вище вказане

E. Жодної правильної відповіді

ANSWER: A
9. У хворого Д. заплановане оперативне втручання лапароскопічна холецистектомія з приводу хронічного калькульозного холециститу. Супутня патологія: варикозна хвороба вен нижніх кінцівок. Для попередження тромбоемболії потрібно провести таку передопераційну підготовку:

A. Еластичне бинтування нижніх кінцівок, клексан 0,4 п/ш

B. Фізрозчин+ношпа, баралгін

C. Кровопускання

D. Все перераховане

E. Нічого з перерахованого

ANSWER: A
У лікарню швидкої допомоги поступив хворий з ножовим пораненням живота. Пульс 140, тиск 80/40 мм рт.ст. Яка причина кровотечі?

A. Кровотеча від розриву судинної стінки

B. Кровотеча від роз’їдання судинної стінки

C. Кровотеча від просочування

D. Нейротрофічна кровотеча

E. Функціональна нещільність судин

ANSWER: A
11. Хворий Ф., який лкувався в травматологічному відділенні, внаслідок перелому середньої третини стегна після ДТП був у задовільному стані і виписаний до дому. По приїзді хворого додому відмічено загальну слабість, пітливість, болі в жиоті. Повторно госпіталізовано БШД у хірургічне відділення лікарні з діагнозом розрив селезінки. Яка особливість анатомічної будови даного органу?

A. Орган паренхіматозний і вкритий капсулою

B. Травматичне ушкодження lig. gastrolinealis

C. Орган розташований заочеревно

D. Всі відповіді вірні

E. Всі відповіді невірні

ANSWER: A
12. У хворого Б. внаслідок оперативного втручання виник ДВЗ-синдром. Який препарат потрібно вводити?

A. Клексан і гепарин

B. Клексан і корвалол

C. Клексан і ардуан

D. Ардуан і тіопентал натрію

E. Кетамін і гепарин

ANSWER: A
13. У хворого П. кровоточива виразка шлунку. Об’єктивно: еритроцити 2,3109, Нв 93 г/л, гематокрит 20 од, тахікардія, частота дихання 24/хв., підвищене потовиділення, блідість шкіри, рвота кров’ю. В анамнезі життя: приймав досить часто реопірин, ацетилсаліцилову кислоту, палить з 13 років, часто вживає алкоголь. Що спричинило дану патологію?

A. Неправильний спосіб життя

B. Порушений режим харчування

C. Застосування реопірину і ацетилсаліцилової кислоти

D. Все перераховане

E. Нічого з перерахованого

ANSWER: D
14. Хворому поставлено діагноз: розрив несправжньої аневризми. Чим він характеризується?

A. Профузна кровотеча

B. Нагноєння

C. Тромбоемболія

D. Все перераховане

E. Нічого з перерахованого

ANSWER: D
На травмпункт бригадою ШМД доставлений травмований А., 26 років, із скаргами на біль в ділянці дистальної третини правого передпліччя. Травма отримана при падінні на витягнуту руку із висоти зросту. При об’єктивному обстеженні виявлено наступне: деформацію передпліччя в дистальній третині, припухлість м’яких тканин в цій ділянці, при пальпації виявляється виражена болючість, відчуття хрусту та патологічна рухомість. Попередній діагноз:

A. Забій правого передпліччя.

B. Вивих правого променево-зап’ясного суглобу.

C. Перелом променевої кістки правого передпліччя в типовому місці.

D. Переломовивих півмісяцевої кістки правого зап’ястка.

E. Задній вивих правого передпліччя.

ANSWER: C
Під час виконання вправи на уроці фізкультури учень 9 класу Б., 14 років, отримав травму лівого передпліччя. При огляді травмованого шкільним лікарем було поставлено попередній діагноз: закритий перелом кісток лівого передпліччя. Яка перша допомога повинна бути надана цьому учню:

A. Накласти гарячий компрес, іммобілізувати шиною і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

B. Іммобілізація шиною, на ділянку травми накласти холод (шматки льоду в поліетиленовому кульку), і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

C. Зафіксувати ділянку перелому м’якою бинтовою пов’язкою, відправити учня додому.

D. Спробувати вправити перелом, після чого зафіксувати його шиною і транспортувати в поліклініку.

E. Руку зафіксувати косинковою пов’язкою, накласти гарячий компрес, і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

ANSWER: B
При падінні з дерева під час туристичного походу громадянин Д., 28 років, отримала закритий перелом лівої плечової кістки. Яку першу допомогу ви могли б надати травмованій в цих умовах?

A. Підвісити ліву руку на косинковій пов’язці, покласти холодний компрес і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

B. Руку не іммобілізувати (травмована підтримує її здоровою рукою), і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

C. Іммобілізувати ліву руку в розігнутому положенні довгою гілкою дерева і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

D. Підвісити ліву руку на косинковій пов’язці, покласти холодний компрес і транспортувати додому.

E. Іммобілізувати ліву руку, прифіксувавши її до тулуба в положенні згинання передпліччя під кутом 90°, покласти холодний компрес і транспортувати до найближчого лікувального закладу.

ANSWER: E
3. У хворого діагностовано перитоніт. В лікарняному ліжку йому надали положення Фовлера. Що це таке?

A. Високо піднята голова та зігнуті в колінах ноги

B. Високо піднята голова та випрямлені ноги

C. Положення тіла на лівому боці з опорою у ліжку на праву зігнуту ногу, ліва нога пряма

D. Ноги знаходяться на подушці, вище голови

E. Ноги та голова знаходяться на одному рівні, під поперек підкладено валик

ANSWER: A
При падінні на вулиці громадянка В., 64 років, відчула різкий біль в ділянці правої гомілки. При огляді травмованої кінцівки виявлено деформацію в середній третині правої гомілки, наявність рани лінійної форми розмірами 20х5 мм по передньо-медіальній поверхні лівої гомілки, патологічну рухомість в цій же ділянці. Ваш попередній діагноз?

A. Пошкодження зв’язкового апарату правого гомілково-стопного суглобу.

B. Забійна рана правої гомілки.

C. Закритий перелом кісток правої гомілки із зміщенням уламків.

D. Відкритий вивих правого колінного суглобу.

E. Відкритий перелом кісток правої гомілки.

ANSWER: E
При оглідя громадянки К.. 53 років, яка впала на вулиці, лікар бригади швидкої допомоги запідозрив наявність закритого перелому правої стегнової кістки. Наявність яких характерних симптомів може йому допомогти підтвердити діагноз?

A. Подовження правої ноги, вимушене положення, наявність деформації правого стегна, наявність крепітації уламків.

B. Припухлість в ділянці травми, почервоніння шкіри, підвищення місцевої температури, болючість при виконанні активного згинання в колінному суглобі.

C. Вкорочення правої ноги, деформація правого стегна, наявність патологічної рухомості в ділянці правого стегна.

D. Крепітація уламків, болючість при ходьбі, кульгання, підшкірний крововилив в середній третині правого стегна, болючість там же при пальпації.

E. Вкорочення правої ноги, наявність кровотечі з рани в ділянці перелому, наявність патологічної рухомості в ділянці правого стегна та хрусту (крепітації) уламків, неможливості активних рухів в правому колінному суглобі.

ANSWER: C
?1. До лікарні бригадою ШМД було доставлено хворого з нирковою колікою. Після загального огляду у приймальному відділенні, у пацієнта були виявлені головні воші. Яка повинна бути тактика персоналу у даному випадку?

A. Обробити голову лізлом

B. Постригти

C. Постригти та обробити голову розчином лізолу

D. Постригти та обробити голову розчином гнідину

E. Обробити голову розчином оцту 25%

ANSWER: C
Хворому Н., 43 роки, було зроблено операцію з приводу карциноми іліоцекального кута. Через 3 дні післяопераційного періоду у нього на шкірі з’явилися прояви дерматиту. Які дії персоналу в даному випадку?

A. Змащувати маззю Лассара

B. Змащувати маззю з цинку хлоридом

C. Змащувати вазеліном

D. Змащувати етиловим спиртом

E. Змащувати хлоргексидином

ANSWER: A
4. Під час проведення перев’язки у чистій перев’язочній медсестра подала пінцет рукою у звичайній гумовій рукавичці. А як потрібно подавати інструменти при здійсненні перев’язок?

A. Стерильною рукавичкою

B. Корнцангом

C. Затискачем

D. Немає правильної відповіді

E. Всі відповіді вірні

ANSWER: C
В приймальне відділення доставлено хворого, який перебуває у стані колапсу. Якого положення треба надати хворому під час його обстеження і транспортування?

A. Горизонтального на спині нахиленого з піднятим на 10-15° головним кінцем.

B. Горизонтального на спині положення

C. Положення напівсидячи на носилках з головою нахиленою вперед (щоб підборіддя торкалося грудної стінки).

D. Пацієнт поступає у відділення тільки для проведення обстеження.

E. Горизонтального на спині нахиленого з піднятим на 10-15° ножним кінцем.

ANSWER: E
6. В приймальне відділення поступив хворий з переломом плечової кістки у типовому місці. Після санітарно-гігієнічної обробки хворому треба одягнути сорочку. Як це зробити?

A. Через голову.

B. Із хворої руки.

C. Зі здорової руки.

D. З обох рук.

E. Всі відповіді вірні.

ANSWER: B
7. Лікар призначив на лікарняне ліжко хворого, між сіткою і матрацом покласти дерев’яний щит. Що стало передумовою такого призначення?

A. Вага хворого перевищує 70 кг.

B. Хворий перебуває у пасивному положенні.

C. У хворого є травма або захворювання хребта

D. Хворий перебуває у пасивному вимушеному положенні.

E. Хворому буде проведено оперативне втручання на органах шлунково-кишкового тракту.

ANSWER: C
8. До лікарні поступив хворий К, 30 років. Лікар призначив йому накладання гірчичників. Що є показанням для застосування такого виду подразнюючих засобів?

A. Постін’єкційні інфільтрати.

B. Гострі і хронічні запальні процеси верхніх дихальних шляхів, запалення легенів.

C. Гіпотонічний криз.

D. Висока пропасниця.

E. Артрити, міозити.

ANSWER: B
9. Після проведення операції у хворого виникло явище ортостатичного колапсу. Чим воно проявляється?

A. Зниження артеріального тиску

B. Короткочасна непритомність під час піднімання з ліжка,

C. Короткочасна непритомність під час переходу у положення стоячи

D. Жодної правильної відповіді

E. Всі відповіді вірні

ANSWER: A
Пацієнту М. було зроблено оперативне втручання з приводу карциноми язика. Якого положення слід надати йому у перші години після операції?

A. Горизонтально без подушки з повернутою набік головою

B. Горизонтально з подушкою. Голова повернута на бік

C. Горизонтально без подушки, голова повернута до стелі

D. Горизонтально з подушкою, голова повернута до стелі

E. Напівсидяче положення

ANSWER: A
11. До лікарні поступив хворий П. з травмою промежини. Яку пов’язку слід накладати у такому випадку?

A. Колосоподібну

B. Спіральну

C. Повертальну

D. Будь-яку з перелічених

E. Жодну


ANSWER: A
12. Хворому потрібно було накласти пов’язку на передпліччя. Лікар почав бинтувати її від ліктя до зап’ястя колосоподібно. Через деякий час пов’язка сповзла. Де допущено помилку?

A. Потрібно було застосувати Повертальну техніку і бинтувати знизу вверх

B. Потрібно було застосувати Повертальну техніку

C. Потрібно було застосувати просту спіральну техніку

D. Потрібно уло застосувати просту спіральну техніку і бинтувати знизу вверх

E. Нема правильної відповіді

ANSWER: D
13. До лікарні доставлено хворого після ДТП з пов’язкою Дезо. Для чого її застосовують?

A. Для фіксації верхньої кінцівки до тулуба

B. Для підвішування верхньої кінцівки

C. При переломах ключиці

D. При переломах плечової кістки

E. Усі відповіді вірні

ANSWER: E
14. Пацієнту наклали лонгетну гіпсову пов’язку. А які ще є види гіпсових пов’язок?

A. Циркулярна, розрізна, вікон часта

B. Мостоподібна, шинна

C. Лонгетноциркулярна

D. Кокситна, гонітна

E. Усі відповіді вірні

ANSWER: E
У пацієнта В. відбулося екзогенне інфікування післяопераційної рани. Що є безпосереднім джерелом екзогенного інфікування?

A. Хворі з гнійний-запальними захворюваннями

B. Бацилоносії

C. Тварини

D. Усе перераховане

E. Нічого з перерахованого

ANSWER: D
Під час проведення оперативного втручання з приводу карциноми іліоцекального кута, невелика кількість кишкового вмісту потрапила в рану і не була добре вимита. Який це вид інфікування?

A. Контактний

B. Гематогенний

C. Лімфогенний

D. Транссудативний

E. Нема правильної відповіді

ANSWER: A
3. Хворому з газовою гангреною провели прев’язку. Як утилізують використаний перев'язувальний матеріал?

A. Замочують в хлораміні, потім знищують.

B. Замочують у розчині хлорного вапна, потім знищують.

C. Перуть, стерилізують і використовують повторно.

D. Автоклавують перед тим як знищити.

E. Спалюють в спеціальній печі.

ANSWER: E
4. У лікарню поступив чоловік після ДТП. Коли виконують пізню первинну хірургічну обробку рани?

A. До 24 годин від моменту отримання рани.

B. До 12 годин від моменту отримання рани

C. Від 24 до 48 годин від моменту отримання рани.

D. Після 48 годин від моменту отримання рани

E. Через 3 години після проведення профілактики специфічної інфекції в рані.

ANSWER: D
5. Під час операції з приводу тазового абсцесу хірург розкрив гнійник і дресирував його трьома поліхлорвініловими трубками. Коли слід забирати дренажі?

A. На 1 добу

B. На 2 добу

C. На 3 добу

D. Після очищення рани і нормалізації клініко-лабораторних показників

E. При відсутності гнійних виділень по дренажних трубках.

ANSWER: E
6. У пацієнта К. Відбулося імплантаційне інфікування. Що є джерелом імплантаційної інфекції?

A. Технічна апаратура операційної

B. Хірургічні інструменти

C. Катетери

D. Перевищення норми бактеріального забруднення повітря операційної

E. Операційна білизна

ANSWER: C
7. Після виконання оперативного втручання з приводу перитоніту, хворому було поставлено три дренажні трубки. До якого виду антисептики відносяться дренажі?

A. Фізичної

B. Механічної

C. Хімічної

D. Біологічної

E. Змішаної

ANSWER: A
8. Хворому було накладено вторинний пізній шов. Що є обов'язковою умовою для його накладення?

A. Літній вік пацієнта.

B. Відсутність клінічних ознак інфекції до розвитку грануляцій

C. Висічення грануляцій і рубців

D. Наявність рубця в рані

E. Наявність гранулюючих рани.

ANSWER: C
9. На четвертий день після первинної хірургічної обробки рани було накладено первинно - відстрочений шов. А коли він накладається у нормі?

A. До 2 днів після первинної хірургічної обробки рани

B. На 3 день після первинної хірургічної обробки рани

C. На 5 день після первинної хірургічної обробки рани

D. На 5 - 7 дні після первинної хірургічної обробки рани

E. Після 7 дня від первинної хірургічної обробки рани

ANSWER: D
Під час операції медсестра відкрила стерильний бікс з операційним білизною і використовувала його. Після стерилізації бікс зберігався 4 доби. Тест індикатор позитивний, режим стерилізації витриманий. Як правильно поступити в даному випадку?

A. Довести до відома зав операційним блоком і використовувати білизну.

B. Нема правильної відповіді

C. Використовувати білизну не можна - прострочений термін зберігання

D. Білизну використовувати частково - що знаходиться вгорі в біксі відкласти, а що внизу - використовувати.

E. Бікс розвантажити і білизну відправити на повторне прання.

ANSWER: C
Після лапароскопічної операції з використанням скловолоконної оптики інструменти обробили та відправили на стерилізацію. Як кразе стерилізувати оптичний інструментарій?

A. У сухожарові шафі при температурі 130о.

B. Автоклавуванням

C. Методом кип'ятіння.

D. Стерилізація в параформаліновій камері.

E. Обробити 96% спиртом три рази.

ANSWER: D
Хворого під час проведення операції було інфіковано. Відомо, що попадання інфекції в рану відбулося з шовного матеріалу. Який це шлях інфікування?

A. Повітряний

B. Правильної відповіді немає

C. Контактний

D. Імплантацій ний

E. Всі перераховані вище шляхи.

ANSWER: D
13. Операція з приводу остеомієліту стегнової кістки.Об’єктивно: рана гнійна, висіяний золотистий стафілокок. Вирішено дренувати рану проточно-промивною системою. Чим варто промивати рану?

A. Фізіологічний розчин

B. Розчин хлористого кальцію

C. Розчин перманганату калію

D. Розчин формаліну

E. Розчин карболової кислоти.

ANSWER: C
14. Операція з приводу перелому плеча. Рана дренована. У якості дренажа використали:

A. Латексні смужки

B. Трубчастий дренаж

C. Марлево-трубчастий дренаж

D. Марлеві турунди

E. Правильної відповіді немає.

ANSWER: B
1. Хворому поставлено діагноз закритий перелом правої стегнової кістки. Наявність яких характерних симптомів підтверджує діагноз?

A. Подовження правої ноги, вимушене положення, наявність деформації правого стегна, наявність крепітації уламків.

B. Припухлість в ділянці травми, почервоніння шкіри, підвищення місцевої температури, болючість при виконанні активного згинання в колінному суглобі.

C. Вкорочення правої ноги, деформація правого стегна, наявність патологічної рухомості в ділянці правого стегна.

D. Крепітація уламків, болючість при ходьбі, кульгання, підшкірний крововилив в середній третині правого стегна, болючість там же при пальпації.

E. Вкорочення правої ноги, наявність кровотечі з рани в ділянці перелому, наявність патологічної рухомості в ділянці правого стегна та хрусту (крепітації) уламків, неможливості активних рухів в правому колінному суглобі.

ANSWER: C
При огляді травмованої ноги виявлено деформацію в середній третині правої гомілки, наявність рани лінійної форми розмірами 18х7 мм по передньо-медіальній поверхні лівої гомілки, патологічну рухомість в цій же ділянці. Який попередній діагноз?

A. Пошкодження зв’язкового апарату правого гомілково-стопного суглобу.

B. Забійна рана правої гомілки.

C. Закритий перелом кісток правої гомілки із зміщенням уламків.

D. Відкритий вивих правого колінного суглобу.

E. Відкритий перелом кісток правої гомілки.

ANSWER: E
3. При об’єктивному обстеженні хворого виявлено наступне: деформацію передпліччя в дистальній третині, припухлість м’яких тканин в цій ділянці, при пальпації виявляється виражена болючість, відчуття хрусту та патологічна рухомість. Попередній діагноз:

A. Забій правого передпліччя.

B. Вивих правого променево-зап’ясного суглобу.

C. Перелом променевої кістки правого передпліччя в типовому місці.

D. Переломовивих півмісяцевої кістки правого зап’ястка.

E. Задній вивих правого передпліччя.

ANSWER: C
Пацієнту К. встановлено діагноз постгеморагічний шок важкого ступеня, рекомендовано переливання одногрупної, однорезусної крові, проте у пацієнта також присутні явища гострої серцево-легеневої недостатності, що супроводжується набряком легень. Чи можна проводити гемотрансфузію?

A. Так, негайно.

B. Так, після компенсації серцево-легеневої недостатності та набряку легень.

C. Так,після компенсації набряку легень.

D. Так, після компенсації серцево-легеневої недостатності.

E. Ні.


ANSWER: A
У хворого М. інтраопераційно виявлено розрив брижі тонкої кишки із масивною внутрішньочеревною кровотечею, іншої патології не виявлено. Яка тактика лікаря?

A. Провести реінфузію.

B. Провести реінфузію, після фільтрації та фракціонування крові.

C. Провести переливання кровозамінників.

D. Провести переливання донорської крові.

E. Провести переливання свіжозамороженої плазми.

ANSWER: B
У хворого М. інтраопераційно виявлено розрив брижі тонкої кишки із масивною внутрішньочеревною кровотечею, іншої патології не виявлено. З анамнезу відомо, що травму було нанесено більше 16 годин тому. Яка тактика лікаря?

A. Провести реінфузію.

B. Провести реінфузію, після фільтрації та фракціонування крові.

C. Провести переливання сольових розчинів.

D. Провести переливання донорської крові.

E. Провести переливання альбіну.

ANSWER: D
У хворого Р. інтраопераційно виявлено розрив печінки із масивною внутрішньочеревною кровотечею, іншої патології не виявлено. Яка тактика лікаря?

A. Провести реінфузію.

B. Провести реінфузію, після фільтрації та фракціонування крові.

C. Провести переливання сольових розчинів.

D. Провести переливання донорської крові.

E. Провести переливання альбіну.

ANSWER: D
У хворого П. діагностовано патологію згортання крові. Який препарат крові потрібно перелити пацієнту?

A. Свіжоцитратну донорську кров.

B. Консервовану донорську кров.

C. Свіжозаморожену плазму.

D. Відмиті еритроцити.

E. Альбумін.

ANSWER: A
Пацієнту Ф. для профілактики кровотечі у післяопераційному періоді пацієнту необхідно призначити:

A. Альбумін.

B. Свіжозаморожену плазму.

C. Фібриноген.

D. Кріоприципітат.

E. Фібринолізин.

ANSWER: C
Підчас переливання крові через катетр у підключичну вену, загальний стан хворого погіршився, хворий збуджений з утрудненим диханням. Об’єктивно: ціаноз губ,обличчя, шиї,артеріальний тиск 90/50мм.рт.ст.,пульс ниткоподібний 130уд/хв. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. Тромбемболія

B. Повітряна емболія

C. Гемотрансфузійний шок

D. Цитратна інтоксикація

E. Калієва інтоксикація

ANSWER: B
Підчас переливання крові загальний стан хворого погіршився, хворий скаржиться на біль в грудях, задишку, що посилюється, кашель. Об’єктивно: ціаноз губ, пульс 110уд/хв. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. Тромбемболія

B. Повітряна емболія

C. Гемотрансфузійний шок

D. Цитратна інтоксикація

E. Калієва інтоксикація

ANSWER: A
Підчас переливання крові загальний стан хворого погіршився, хворий скаржиться різко виражену загальну слабість. Об’єктивно: брадикардія пульс 40уд/хв., діяльність серця аритмічна. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. Тромбемболія

B. Повітряна емболія

C. Гемотрансфузійний шок

D. Цитратна інтоксикація

E. Калієва інтоксикація

ANSWER: E
Підчас переливання крові загальний стан хворого погіршився, хворий скаржиться різко виражену загальну слабість. Об’єктивно: брадикардія пульс 40уд/хв., діяльність серця аритмічна. Яке обстеження необхідно провести для уточнення діагнозу?

A. Загальний аналіз крові

B. Визначення рівня калію в крові

C. ЕКГ


D. Загальний аналіз сечі

E. Ехокардіографію

ANSWER: B
Підчас переливання цільноконсервованої крові загальний стан хворого погіршився, хворий скаржиться на біль за грудиною, задишку, посмикування м’язів обличчя. Об’єктивно: Артеріальний тиск 90/50 мм.рт.ст., пульс 40 уд/хв. На ЕКГ подовження сегменту Q-T. Яке ускладнення виникло у пацієнта?

A. Тромбемболія

B. Повітряна емболія

C. Гемотрансфузійний шок

D. Цитратний шок

E. Калієва інтоксикація

ANSWER: D
Підчас переливання цільноконсервованої крові загальний стан хворого погіршився, з’явились біль за грудиною, задишка, посмикування м’язів обличчя. Об’єктивно: Артеріальний тиск 80/40 мм.рт.ст., пульс 50 уд/хв. На ЕКГ подовження сегменту Q-T. Яка тактика лікаря?

A. Припинення інфузії.

B. Припинення інфузії, та введення кровозамінників.

C. Припинення інфузії та введення 1% розчину калію.

D. Припинення інфузії та введення розчину хлористого кальцію.

E. Продовжити інфузію та ввести 10 мл хлористого кальцію.

ANSWER: D
Показники крові хворого М. наступні: еритроцити – 3,80 х 1012/л.; гемоглобін – 138 г/л.; КП – 1,0, лейкоцити – 1,0 х 109/л; швидкість осідання еритроцитів – 32 мм/год. Який з препаратів крові потрібно перелити пацієнту?

A. Свіжу кров.

B. Свіжозаморожену плазму.

C. Лейкоцитарний концентрат.

D. Відмиті еритроцити.

E. Переливання не доцільне.

ANSWER: C
Лікар перед трансфузією визначив групу крові пацієнта, групу крові донора(із флакону), провів проби на індивідуальну сумісність, провів гемотрансфузію. Чи правильний порядок дій лікаря?

A. Так порядок дій відповідає протоколу гемотрансфузії.

B. Ні, лікар повинен двічі перевіряти групи крові донора та реципієнта.

C. Ні, лікар не провів біологічну пробу на сумісність.

D. Ні, перед переливанням лікар повинен заповнити документацію.

E. Ні, лікар не провів пробу на індивідуальну сумісність по Rh.

ANSWER: C
До лікарні доставлено пацієнта з наскрізним вогнепальним пораненням правого плеча. Лікар хірург провів ревізію та хірургічну обробку рани, промив її розчином антисептика та ушив вузловими швами, призначив лікування. Чи надана адекватна допомога потерпілому?

A. Так, допомога надана у повній мірі.

B. Ні, оскільки лікар не провів іммобілізацію ушкодженої кінцівки.

C. Ні,вогнепальні поранення не ушиваються первинними швами.

D. Ні, лікар не ввів в порожнину рани антибіотик.

E. Ні, лікар не провів дезінтоксикаційну терапію перед ревізією рани.

ANSWER: C
В приймальний відділ звернувся хворий К. із колотою раною правої стопи, з анамнезу стало відомо, що травму отримав близько 32 годин тому. Обєктивно: на підошвинній поверхні раневий дефект що зяє, в діаметрі до 1 см, без ознак набряку та виділень. Яка це рана за ступенем інфікованості?

A. Чиста.

B. Умовно чиста.

C. Гнійна.

D. Гнилісна .

E. Свіжоінфікована.

ANSWER: E
Пацієнту М. з різаною раною лівого передпліччя, через 18 годи після травми проведено первинну хірургічну обробку рани. Який вид ПХО рани проведено?

A. Проста ПХО рани.

B. Відстрочену ПХО рани.

C. Пізню ПХО рани.

D. Ранню ПХО рани.

E. Проведено вторинну хірургічну обробку.

ANSWER: D
Пацієнту М. з різаною раною лівого стегна, через 32 години після травми проведено первинну хірургічну обробку рани. Який вид ПХО рани проведено?

A. Проста ПХО рани.

B. Пізню ПХО рани.

C. Ранню ПХО рани.

D. Проведено вторинну хірургічну обробку.

E. Відстрочену ПХО рани.

ANSWER: E
До лікарні доставлено пацієнта гнійною раною лівої гомілки. Якою повинна бути тактика лікаря?

A. Провести первинну хірургічну обробку рани.

B. Провести ревізію рани, промити розчином антисептика та ушити.

C. Провести некректомію та ушити рану.

D. Провести ревізію рани,некректомію та максимально дренувати рану.

E. Провести первинну хірургічну обробку, дренування та ушивання рани

ANSWER: D
До лікарні доставлено пацієнта з різаною раною спини, яку отримав 8 діб тому. Лікарем було накладено шви на рану. Який вид швів було накладено?

A. Первинні

B. Відстрочені первинні

C. Ранні вторинні

D. Пізні вторинні

E. Третинні

ANSWER: C
До лікарні доставлено пацієнта з різаною раною спини, яку отримав 2 доби тому. Лікарем було накладено шви на рану. Який вид швів було накладено?

A. Первинні

B. Відстрочені первинні

C. Ранні вторинні

D. Пізні вторинні

E. Третинні

ANSWER: A
Пацієнту М. з різаною раною лівого стегна, через 4 доби після травми проведено хірургічну обробку рани. Який вид хірургічної обробки проведено?

A. Первинна хірургічна обробка рани.

B. Пізню первинна хірургічну обробку рани.

C. Проведено вторинну хірургічну обробку рани.

D. Ранню первинна хірургічну обробку рани.

E. Відстрочену первинна хірургічну обробку рани.

ANSWER: C
До лікарні каретою швидкої допомоги доставлено пацієнта з колотою раною передньої черевної стінки, при ревізії рани зонд проходить у рану на всю довжину. Яка тактика лікаря?

A. Провести хірургічну обробку, ревізію та дренувати рану.

B. Провести серединну лапаротомію з ревізією органів черевної порожнини.

C. Провести хірургічну обробку, ревізію рани та шити останню.

D. Провести ревізію рани та ушити останню.

E. Провести ревізію рани , накласти асептичну пов’язку.

ANSWER: B
До лікарні звернувся пацієнт із гнійною раною спини. Яка тактика лікаря?

A. Обробити та дренувати гнійну рану.

B. Провести первинну хірургічну обробку рани.

C. Призначити фізіотерапію.

D. Призначити консервативну терапію.

E. Призначити імунологічну терапія.

ANSWER: A
Хворий К. після падіння та ковзного удару головою об бетонну балку, доставлений до лікарні. Об’єктивно: в потиличній ділянці наявна рана із значним відшаруванням шкіри на всьому протязі. Який тип рани у пацієнта?

A. Різана рана

B. Колота рана

C. Забійна рана

D. Рвана рана

E. Розчавлена рана

ANSWER: D
У хворого наявний прямий раневий дефект з рівними краями та крововиливами навколо рани, довжиною до 8 см. Який тип рани у пацієнта?

A. Різана

B. Колота

C. Забійна

D. Рублена

E. Рвана


ANSWER: D
У хворого наявний прямий раневий дефект з рівними краями довжиною до 8 см, при ревізії ознак запалення не виявлено. Який тип рани у пацієнта?

A. Різана

B. Колота

C. Забійна

D. Рублена

E. Рвана


ANSWER: A
У хворого наявний лінійний раневий дефект з рівними краями довжиною до 10 см, при ревізії визначено, що пошкодження сягає м?язевих тканин, ознак запалення не виявлено. Який тип рани у пацієнта за важкістю?

A. Ускладнена

B. Поверхнева

C. Середня

D. Складна

E. Проста

ANSWER: E
До приймального відділення доставлено хворого після автомобільної аварії. Об’єктивно: в середній третині правого стегна наявна рана з якої видно гострий уламок кістки. Який вид перелому у пацієнта?

A. Простий

B. Не повний

C. Частковий

D. Закритий

E. Відкритий

ANSWER: E
На рентгенограмі правого стегна наявний лінійний дефект що простягається на 2/3 діаметру кістки. Який вид перелому у пацієнта?

A. Закритий повний

B. Закритий частковий

C. Закритий не повний

D. Закритий уламковий

E. Відкритий

ANSWER: C
На рентгенограмі правого стегна наявний лінійний дефект що простягається на весь діаметру кістки. Який вид перелому у пацієнта?

A. Закритий не повний

B. Закритий частковий

C. Закритий повний

D. Закритий уламковий

E. Відкритий

ANSWER: C
Чоловік 25років після падіння з висоти 1 м на праве плече відчув різкий біль, відмітив деформацію правого плеча із зміщенням до переду та обмеження рухів у правій верхній кінцівці. Який ви патології у пацієнта?

A. Перлом правої плечової кістки

B. Перелом ключиці справа

C. Передній вивих плеча

D. Перелом лопатки

E. Вивих ключиці

ANSWER: C
Після падіння з висоти хворий відчув різкий біль в лівій гомілці, патологічну рухомість в середній третині лівої гомілки. Який перелом у потерпілого?

A. Закритий повний

B. Закритий не повний

C. Закритий частковий

D. Закритий уламковий

E. Відкритий

ANSWER: A
Хворий C., 20 років, солдат строкової служби. Після призову та важких фізичних навантажень з?явився біль і набряк в нижній третині правої гомілки. Температура тіла 37,4?. На рентгенограмі обмежений некроз губчастої частини великогомілкової кістки. Краї виявленого вогнища рівні, чіткі.Ваш діагноз. Хірургічна тактика.

A. Остеомієліт Ольє, консервативне лікування.

B. Остеомієліт Гарре, антибактеріальна терапія.

C. Абсцес Броді, трепанація кістки, кюретаж вогнища.

D. Абсцес Броді, антибактеріальна терапія, іммобілізація кінцівки

E. Антибіотичний остеомієліт Попкірова, хірургічне лікування.

ANSWER: C
2. У хворого М., 52 років, діагностовано хронічний остеомієліт правої гомілки. Рік тому операція – інтрамедулярний остеосинтез осколкового перелому середньої третини гомілки. При огляді – гомілка збільшена в об?ємі, в середній третині набряк, гіперемія, в центрі нориця із гнійними виділеннями та гіпергрануляціями. Що є карданальним в діагностиці та подальшому лікуванні даного хворого.

A. Бактеріологічне дослідження, антибактеріальна терапія.

B. Рентгенографія стегна, санація норицевого ходу.

C. Фістулографія, хірургічне лікування із видаленням металевого стержня.

D. Комп?ютерна томографія, антибактеріальна терапія.

E. Комп?ютерна томографія, видалення нориці.

ANSWER: C
У хворого B., 65 років, хронічний остеомієліт. Тривалість захворювання 9 років. Після тривалих ремісій 1 - 2 рази на рік спостерігається загострення, відкривається нориця із гнійними виділеннями із запальною місцевою реакцією та загальними проявами гнійносептичного процесу. Що найімовірніше підтримує хронічний перебіг захворювання в даному випадку.

A. Значення імунобіологічної резистентності організму.

B. Зміна характеру мікрофлори.

C. Переохолодження та повторні травми.

D. Наявність кісткових секвестрів.

E. Хронічне запалення м?яких тканин в місці ураження.

ANSWER: D
У хворого B., 65 років, хронічний остеомієліт правої гомілки. Хворіє 15 років. Два, три рази на рік спостерігається загострення захворювання, відкривається нориця із гнійним вмістом та відходженням кісткових секвестрів. Яке ускладнення з боку внутрішніх органів може виникнути у даного хворого.

A. Хронічний пієлонефрит.

B. Виразкова хвороба шлунка.

C. Амілоідоз нирок.

D. Гепатит C.

E. Шпитальна пневмонія.

ANSWER: C
Хворий М., 49 років, оперований 6 місяців тому назад з приводу відкритого перелому правого стегна. Операція - металоостеосинтез. В післяопераційному періоді рана нагноїлася і в подальшому трансформувалася в норицю. На рентгенограмі відмічається остеопороз в ділянці перелому, кінці кістки із явищами деструкції та наявністю невеликих секвестрів. Товщина металевого стержня не відповідає діаметру кістково-мозкового каналу.Ваш діагноз. Тактика.

A. Хронічний післятравматичний остеомієліт, секвестр-ектомія, заміна металевого стержня.

B. Хронічний післятравматичний остеомієліт, заміна інтрамедулярного остеосинтезу на екстрамедулярний.

C. Гострий післятравматичний остеомієліт, розкриття гнійника, секвестректомія.

D. Гострий посттравматичний остеомієліт, секвестректомія, антибактеріальна терапія.

E. Хронічний післятравматичний остеомієліт, видалення металоконструкції, видалення секвестрів, накладання апарата Ілізарова.

ANSWER: E
6. Хворий A., хворіє більше 10 років, переніс 8 операцій секвестректомій. При огляді в ділянці правої гомілки втягнуті рубці, неправильної формиіз норицею, в центрі одного із них. Виділення із нориці помірні. В ділянці нориці надмірне розростання грануляційної тканини у вигляді цвітної капусти. Найбільш ймовірний діагноз. Подальша діагностика.

A. Хронічний остеомієліт, малігнізація нориці, ексцезійна біопсія.

B. Хронічний остеомієліт, фістулографія.

C. Хронічний остеомієліт, норицева форма, фістулографія.

D. Первиннохронічний остеомієліт Гарре, норицева форма, малігнізація нориці, біопсія.

E. Первинно ранній остеомієліт Ольє, малігнізація нориці, цитологія мазка відбитка.

ANSWER: A
7. У хворого Н., 30 років, діагностовано пандактиліт першого пальця лівої кисті. При огляді окрім змін в ділянці пальця відмічено набряк, гіперемію, болючість в ділянці підвищення першого пальця. Яке ускладнення виникло у хворого, метод знеболення в разі хірургічного втурчання.

A. Флегмона тенара, провідникова анестезія.

B. Абсцес в ділянці тенара, місцева анестезія

C. Флегмона тенара, анестезія за Усольцевою.

D. Флегмона тенара, внутрішньовенний наркоз.

E. Абсцес в ділянці тенара, анестезія за Брауном-Усольцевою.

ANSWER: D
Хворий К., 28 років, отримав мікротравму кисті на виробництві. На третій день у хворого діагностовано шкірну форму панарицію ІІ пальця правої кисті. В анамнезі одна безсонна ніч через больовий синдром. З чим треба диференціювати шкірну форму панарицію.

A. Рожа, бульозна форма.

B. Еризепілоід.

C. Панарицій по типу «запонки».

D. Підшкірний панарицій.

E. Алергічний дерматит, бульозна форма.

ANSWER: C
У хворої К., 25 років, діагностовано підшкірний панарицій нігтьової фаланги ІІ пальця лівої кисті. Хірург під 2 % розчином лідокаїну через боковий доступ розкрив гнійник, промив порожнину розчином антисептика і поставив дренаж. Яке правило Ю.Джанелідзе проігнорував хірург.

A. Необхідно перед операцією провести антибіотико профілактику.

B. Хірург неправильно вибрав доступ.

C. Операцію потрібно виконувати після попереднього накладання джгута на палець.

D. Хірург вибрав неадекватний метод знеболення.

E. Хірург вибрав розчин анестетика малої концентрації.

ANSWER: C
У хворого Д., 36 років в ділянці долонної поверхні нігтьової фаланги І пальця лівої кисті незначно болючий міхур розміром 1,5 х 2 см. Навколо міхура вузький ободок гіперемії. Через тонку стінку міхура просвічує гній. Функція пальця незначно порушена. Захворів після мікротравми.Ваш діагноз.

A. Підшкірний панарицій.

B. Еризепілоід.

C. Рожа, бульозна форма.

D. Шкірний панарицій.

E. Алергічний дерматит, бульозна форма.

ANSWER: D
11. Хворий П., 29 років, скаржиться на інтенсивний, пульсуючий біль, який підсилюється при опусканні руки. Об?єктивно: набряк та гіперемія навколонігтьового валика. Під нігтьовою пластинкою просвічується скупчення жовтуватої рідини. При натискуванні в ділянці нігтьової фаланги різка болючість.Ваш діагноз.

A. Пароніхія.

B. Піднігтьовий панарицій.

C. Підшкірний панарицій.

D. Панарицій по типу «запонки».

E. Кістковий панарицій.

ANSWER: B
12. У хворого К., 26 років, різький біль в ділянці середньої і основної фаланги ІІІ пальця лівої кисті. Палець незначно збільшений в об?ємі. Гіперемії немає. Палець в напівзігнутому положенні, при спробі його розігнути виникає нестерпний біль.Ваш діагноз. Хірургічна тактика.

A. Суглобовий панарицій, хірургічне лікування.

B. Сухожилковий панарицій, хірургічне лікування.

C. Пандактиліт, хірургічне лікування.

D. Гострий тендовагініт, іммобілізація.

E. Кістковий панарицій, хірургічне лікування.

ANSWER: B
13. Хворий М., 30 років, оперований з приводу підшкірного панарицію сім днів тому. Рана не загоюється, трансформується в норицю із наявністю гіпергрануляцій. Виділення гнійні. Уражена нігтьова фаланга булавовидно потовщена.Ваш діагноз.

A. Стороннє тіло в рані.

B. Кістковий панарицій.

C. Малігнізація тканин в ділянці рани.

D. Параліч регенерації.

E. Сухожилковий панарицій з секвестрацією.

ANSWER: B
14. Хворий C., 30 років, впродовж двох тижнів амбулаторно лікувався з приводу підшкірного панариція І пальця лівої кисті.. При огляді палець різько потовщений, деформований. Шкіра напружена, ціанотична. В ділянці пальця дві нориці із гнійними виділеннями, навколо нориці некроз тканин. Явища лімфангоїту, лімфаденіту. На рентгенограмі деструкція кісток і міжфалангового суглоба. Ваш діагноз.

A. Еризепілоід.

B. Кістковий панарицій.

C. Сухожильний панарицій.

D. Суглобовий панарицій.

E. Пандактиліт.

ANSWER: E
Хворий Х., 40 років, отримав мікротравму правої кисті 4 дні тому. При огляді стан хворого важкий. Температура тіла 38,6°. В середній частині долоні припухлість, різка болючість. Виражений набряк та гіперемія тильної поверхні кисті, пальпаторно болючості на тильній поверхні немає. ІІІ-ІУ пальці знаходяться у вимушеному напівзігнутому положенні, їх розгинання викликає нестерпний біль. Ваш діагноз.

A. Комісуральна флегмона.

B. Сухожилковий панарицій.

C. Флегмона тильної поверхні кисті.

D. V-подібна флегмона кисті.

E. Субфасціальна флегмона середнього долонного простору.

ANSWER: E
У хворого Ю., 30 років, діагностовано флегмону тенара. Показане хірургічне лікування. Що є вкрай важливим при проведенні операції в даному випадку.

A. Широке розкриття гнійника.

B. Адекватне дренування.

C. Адекватне знеболення.

D. Знекровлення місця операції.

E. Можливість пошкодження рухових гілок серединного нерва.

ANSWER: E
Хвора Н., 50 років, працюючи на присадибній ділянці поранила ступню. За медичною допомогою не зверталася. Через 7 днів навколо рани виникли судоми, які поширилися на скелетну мускулатуру кінцівки і тулуба. З`явились розлади дихання. Місцево рана під струпом. Ваш діагноз.

A. Блискавична форма раневого правця.

B. Раневий висхідний правець.

C. Раневий нисхідний правець.

D. Генералізований блискавичний правець.

E. Раневий загальний правець, хронічна форма.

ANSWER: B
Хворий 65 років, скаржиться на інтенсивний біль в ділянці литкових м?язів які змушують його зупинятися через кожні 500 метрів ходи. Об?єктивно: обидві ступні бліді, холодні на дотик, без волосяного покриву. Ваш попередній діагноз. Обов?язковий елемент клінічного обстеження хворого.

A. Облітеруючий атеросклероз. Визначення пульсації на артеріях кінцівки.

B. Облітеруючий ендартеріїт, визначення пульсації на артеріях кінцівок.

C. Облітеруючий ендартеріїт, УЗД судин.

D. Тромбоз артерій нижніх кінцівок, пальпація магістральних артерій нижніх кінцівок.

E. Облітеруючий атеросклероз, ангіографія нижніх кінцівок.

ANSWER: A
1.Хвора К., 40 років, хворіє варикозною хворобою обох нижніх кінцівок 8 років. Скарги на біль, почервоніння, набряк в ділянці варикозно розширених вен – котрі з?явилися 4 дні тому. Займалась самолікуванням. При огляді варикозно розширені вузли щільні, болючі, тканини навколо них інфільтровані. Процес поширюється від гомілки до верхньої третини стегна. Ваш діагноз.

A. Гострий висхідний флеботромбоз.

B. Гострий нисхідний тромбофлебіт.

C. Гострий висхідний тромбофлебіт

D. Гострий тромбофлебіт, лімфангоіт.

E. Гострий ілеофеморальний тромбоз.

ANSWER: C
2. Хворий C., 56 років, рік тому назад оперований з приводу відкритого перелома правого стегна. Післяопераційний період ускладнився гострим ілеофембральним тромбозом. При огляді набряк правої гомілки, гіперпігментація та індурація шкіри. В нижній третині по медіальній поверхні трофічна виразка розміром 5 х 4 см. В ділянці гомілки та стегна варикозне розширення вен.Ваш діагноз. Характер варикозу.

A. Післятромбофлебітичний синдром, варикоз первинний.

B. Варикозна хвороба, індуративно-варазкова форма, варикоз первинний.

C. Варикозна хвороба, варикоз вторинний.

D. Післятромбофлебітичний синдром, стадія реканалізації, варикоз первинний.

E. Посттромбофлебітичний синдром, , індуративно-варазкова форма, варикоз вторинний.

ANSWER: E
Хворий Н., 64 роки, оперований шість місяців тому з приводу аденоми простати. Післяопераційний період ускладнився гострим ілеофеморальним тромбозом, котрий трансформувався в післятромбофлебітичний синдром.Який метод оцінки прохідності глибоких вен найбільш простий та інформативний.

A. Проведення функціональних проб (маршова проба).

B. Флебографія нисхідна.

C. Термометрія.

D. Флебографія нисхідна.

E. УЗД венозних стовбурів.

ANSWER: E
У хворого Н., 36 років, діагностовано фурункул верхньої губи. Температура тіла 39?, різко виражений набряк правої половини обличчя в проекції гілок передньої лицевої вени. Вкажіть на можливий шлях поширення пілефлебіту.

A. V. anguliaris, . V. facialis, sinus cavernosus.

B. V. ophtalmica, V. facialis, sinus cavernosus.

C. V. ophtalmica, sinus cavernosus.V. anguliaris.

D. V. anguliaris, V. ophtalmica, sinus cavernosus.

E. V. anguliaris, . V. facialis, sinus cavernosus.

ANSWER: D
5. Хворий К., 46 років. Скарга на біль, наявність інфільтрата в міжлопатковій ділянці, підвищення температури тіла до 39°, загальну слабість. Об?єктивно: в міжлопатковій ділянці запальний інфільтрат розміром 10 х 8 см., шкіра над ним гіперемійована із синюшним відтінком. В центрі інфільтрату некроз шкіри, пальпаторно різка болючість. При пальпації через отвори в місцях волосяних фолікулів виділяються гнійні маси (симптом «сита»).Ваш діагноз.

A. Запальний інфільтрат.

B. Актиномікоз.

C. Сибірка.

D. Карбункул.

E. Флегмона.

ANSWER: D
6. Хворий М., 32 років скаржиться на біль, наявність вогнища запалення в ділянці правого передпліччя. Температури тіла до 38,6°. Об?єктивно: в середній третині лівого передпліччя інфільтрат розміром 3 х 3 см., який випинається над поверхнею шкіри у вигляді піраміди. Шкіра гіперемійована, в центрі через стончену шкіру проглядається сіро- зелений утвір (стрижень).Ваш діагноз.

A. Фурункул, стадія інфільтрації.

B. Фурункул, стадія абсцезування і відторгнення гнійно-некротичного стрижня.

C. Фурункул, стадія рубцювання.

D. Карбункул, стадія формування гнійно- вогнища.

E. Карбункул, стадія абсцезування і відторгнення гнійно-некротичного стрижня.

ANSWER: B
7. Хворий Н., 56 років, скаржиться на біль в ділянці правої сідниці, підвищення температури тіла до 38,6°. Лікувалася в неврологічному стаціонарі, отримувала нестероїдні протизапальні препарати. Об?єктивно: в ділянці правої сідниці набряк, гіперемія. Пальпаторно інфільтрат розміром 10 х 8 см., різко болючий. Симптом флюктуації сумнівний. Ваш діагноз. Що потрібно виконати для його уточнення.

A. Післяін?єкційний інфільтрат, діагностичну пункцію

B. Післяін?єкційний абсцес, діагностичну пункцію.

C. Післяін?єкційний абсцес, рентгенографію.

D. Післяін?єкційна гематома, томографію.

E. Післяін?єкційний абсцес, термографію.

ANSWER: B
У хворий К., 36 років, після спроби витиснути гнійний стрижень, із фурункула зявився розлитий набряк, гіперемія в ділянці лівого передпліччя, котрі швидко наростають. При огляді в ділянці передпліччя обширний інфільтрат без чітких контурів, в центрі флюктуація. Температури тіла до 40°. Ваш діагноз.

A. Абсцедуючий фурункул.

B. Карбункул.

C. Абсцедуючий фурункул, лімфангоіт.

D. Флегмона передпліччя.

E. Абсцес передпліччя.

ANSWER: D
12.У хворої B., 43 років, діагностовано варикозне розширення підшкірних вен в басейні великої підшкірної вени. Хвора обстежується з метою подальшого хірургічного лікування. З допомогою якої функціональної проби можна оцінити стан остіального клапана.

A. Претта.

B. Дельбе Пертеса.

C. Троянова Тренделенбурга.

D. Шайніса.

E. Гаккенбруха-Сікара.

ANSWER: C
9. У хворої B., 70 років, раптово підвищилася температура тіла до 39° із ознобом. Скарги на нудоту, головний біль, загальну слабість, біль і почервоніння в ділянці гомілки. Хворіє два дні. Об?єктивно: в ділянці передньої поверхні гомілки набряк та гіперемія у вигляді язиків полум?я з чіткими контурами.Ваш діагноз.

A. Рожа, еритематозна форма.

B. Флегмона гомілки.

C. Флегмона гомілки, лімфангоіт.

D. Рожа, бульозна форма.

E. Рожа, флегмонозна форма.

ANSWER: A
10. У хворої К., 64 років, скарги на підвищення температури тіла до 38,6° , загальну слабість,головний біль, нудоту, біль в ділянці лівої гомілки. Хворіє 7 днів. Об'єктивно: гомілка збільшена в об'ємі за рахунок набряку, шкіра гіперемійована, вкрита міхурами від 2 до 5 см в діаметрі які заповнені геморагічним ексудатом. Навколо міхурів і під міхурами шкіра синюшна-чорного кольору.Ваш діагноз.

A. Рожа, еритематозна форма.

B. Флегмона гомілки.

C. Рожа, еритематозно-бульозна форма.

D. Рожа, бульозно-некротична форма.

E. Волога гангрена гомілки.

ANSWER: D
11. У хворої C., 10 років, раптово без видимої причини підвищилася температура тіла до 40° C із сильним ознобом. Загальний стан важкий, загальна слабість, тахікардія. На другий день з'явився інтенсивний, розпираючий біль в ділянці нижньої третини лівого стегна та згинальна контрактура в кульшовому і колінному суглобах. Через 7 днів при пальпації та перкусії виявлено чітку болючість в проекції дистального метадіафізу стегнової кістки. Ваш діагноз.

A. Абсцес Броді.

B. Гострий гематогенний остеомієліт.

C. Гострий гематогенний периостит.

D. Флегмона лівого стегна.

E. Гострий гнійний артрит.

ANSWER: B
Хворому із варикозною хворобою правої нижньої кінцівки в басейні великої підшкірної вени у вертикальному положенні при максимально наповнених поверхневих венах на верхню третину стегна наклали гумовий джгут. Хворому запропонували походити 5 хвилин, після чого наступило повне спорожнення вен. Як називається така проба, про що вона свідчить.

A. Дельбе Пертеса, повну прохідність глибоких вен та повноцінність клапанного апарату глибоких і перфоратних вен.

B. Троянова Тренделенбурга, неспроможність остіального клапана та клапанних перфоратних вен.

C. Шайніса, неспроможність клапанного апарату поверхневих вен, добру прохідність глибоких вен.

D. Мейо-Претта, про задовільну функцію глибокої венозної системи.

E. Шварца, недостатність клапанів основного стовбура великої підшкірної вени, добру прохідність глибоких вен.

ANSWER: A
1.Хворий К., 37 років, п?ять днів тому назад прцюючи на присадибній ділянці поранив І палець правої кисті. Скарги на загальну слабість, пітливість,біль та посіпування тканин в рані, біль в попереку. Об°єктивно тризм жувальних м?язів. Яке ускладнення виникло у хворого, де повинен лікуватися такий пацієнт.

A. Нагноєння рани, амбулаторно в поліклініці.

B. Нагноєння рани, в хірургічному стаціонарі.

C. Правець, в реанімаційному відділенні.

D. Правець, в інфекційному відділенні.

E. Правець, в хірургічному відділенні.

ANSWER: C
Хірург оперує хворого з приводу обширної флегмони лівого стегна. При цьому відмічено обширне ураження підшкірної клітковини, фасції і м?язи. Тьмяні, не кровлять, у вигляді «брудних ганчірок». У міжфасціальних проміжках велика кількість рідкого гною, з запахом. Ваш діагноз.

A. Грампозитивна флегмона.

B. Анаеробна газова флегмона.

C. Анаеробна неклостридіальна флегмона.

D. Стрептококова флегмона.

E. Стафілококова флегмона.

ANSWER: C
3. Хворий Н., 42 років, госпіталізований у ВАІТ із політравмою: закрита черепно-мозкова травма, забій головного мозку, перелом ІІ-ІУ ребер зліва, закритий перелом лівого стегна. На 6 день перебуванняв реанімації з постійним катетером в сечовому міхурі у хворого константовано гострий цистит, правобічний пієлонефрит. Як називається така інфекція?

A. Висхідна.

B. Урологічна

C. Нозокоміальна.

D. Катетеризаційна.

E. Реанімаційна.

ANSWER: C
В акушерському стаціонарі у п'яти породіль виник гострий гнійний лактаційний мастит.У новонароджених прояви стафілококової інфекції. При бактеріологічному дослідженні післяродових палат виявлено стафілокок.Як називається таке явище.

A. Стафілококова інфекція.

B. Акушерська інфекція.

C. Гінекологічна інфекція.

D. Нозокологічна інфекція.

E. Грампозитивна інфекція.

ANSWER: D
5. У хворого Г., 36 років, діагностовано субапоневротичну флегмону серединного долонного простору зліва. У хворого виражена інтоксикація, температура тіла 39°, гіперлейкоцитоз, зсув формули вліво. Хірург діагностував сепсис. Що є ведучим компонентом в лікуванні даногго пацієнта.

A. Детоксикаційна терапія.

B. Антисептична терапія.

C. Хірургічне лікування.

D. Антибактеріальна терапія.

E. Імуномодулююча терапія.

ANSWER: C
6. У хворого Н., 36 років, ургентний хірург діагностував пандактиліт І пальця лівої кисті. Хворий лікувався в поліклініці з приводу панарицію 12 днів. Супутньої патології у хворого не виявлено. Рівень цукру в крові відповідає нормі. Яка найбільш вірогідна причина розвитку пандактиліту.

A. Висока вірулентність мікрофлори.

B. Імуносупресія хворого.

C. Помилка при амбулаторному лікуванні хворого.

D. Топографоанатомічні особливості будови тканин пальця.

E. Недостатня антибактеріальна терапія.

ANSWER: C
7. Лікар акушер гінеколог скаржиться на біль і наявність виразки в ділянці нігтьової фаланги ІІ пальця лівої кисті. В аксілярній ділянці пальпується збільшений лімфатичний вузол. Із анамнезу відомо, що 25 років тому назад лікар проводив оперативне втручання і проколов голкою палець. У пацієнтки позитивна реакція Васермана. Ваш діагноз?.

A. Шанкр панарицій.

B. Підшкірний панарицій

C. Еризипілоід.

D. Сибірка.

E. Вяльгранулююча рана пальця.

ANSWER: A
8. Хворий К., 36 років, отримав травму на виробництві. Об'єктивно: В ділянці правого передпліччя різана рана розміром 10 х 3 х 2 см, забруднена землею, з помірною кровотечею. З часу травми пройшло 3 години. В чому полягає неспецифічна профілактика правця в даному випадку.

A. Введення протиправцевої сироватки.

B. Введення протиправцевого імуноглобуліну.

C. Проведення первинної хірургічної обробки рани.

D. Введення протиправцевого анатоксина.

E. Введення протиправцевої сироватки і анатоксина за Безредко.

ANSWER: C
9. Хворий Б., 30 років, отримав вогнепальне кулеве поранення правого стегна. При огляді вхідний отвір в діаметрі до 1 см., вихідний в діаметрі 10 см, краї рани нерівні, рвані, з явищами некрозу. Із рани інтенсивна венозна кровотеча. В місці рани патологічна рухомість і крепітація. Що є кардинальним в профілактиці анаеробної інфекції в даному випадку.

A. Транспортна імобілізація.

B. Лікувальна іммобілізація.

C. Антибіотикопрофілактика.

D. Первинна хірургічна обробкарани.

E. Накладання первинних швів.

ANSWER: D
Хворий Н., 62 роки, під час роботи в полі впала на витягнуту руку. При огляді константовано відкритий перелом обох кісток правого передпліччя. Рана забруднена землею. Хірург поліклініки наклав на рану шви, провів одномоментну репозицію відламків і наклав гіпсову пов?язку. На третій стан хворої різко погіршав. Температура тіла 39?, різький біль в руці. Пов?язка знята. В ділянці рани набряк, гіперемія, які поширюються на все передпліччя. Шкіра блистить, мармурового кольору, пальпаторно крепітація. Яке ускладнення виникло.

A. Нагноєння рани, флегмона передпліччя.

B. Обширна гематома передпліччя.

C. Зміщення кісткових відламків, гематома.

D. Анаеробна газова інфекція.

E. Правець, блискавична форма.

ANSWER: D
11. У хворого К., 40 років, після розкриття під шкіроюпанарицію ІІІ пальця правої кисті підвищилась температура тіладо 38°. З?явився біль в ділянці передпліччя і плеча. При огляді на передній поверхні передпліччя і плеча гіперемія у вигляді доріжки, пальпаторно болючість та ущільнення. Яке ускладнення виникло у хворого.

A. Рожа.


B. Рожисте запалення.

C. Гострий висхідний тромбофлебіт.

D. Лімфамгоіт.

E. Флегмона передпліччя і плеча.

ANSWER: D
У хворої Н., 56 років, скарги на загальну слабість, біль в ділянці правої гомілки, підвищення температури тіла до38,6°C.Сім днів тому назад поранила лопатою ногу. Об'єктивно: Гомілка набрякла, потовщена, шкіра напружена, позитивний симптом «Леза бритва», Мельнікова, виражений ендотоксикоз. Ваш діагноз.

A. Рожа, некротична форма.

B. Флегмона стафілококова.

C. Абсцес, сепсис.

D. Анаеробна флегмона.

E. Правець, блискавична форма.

ANSWER: D

A. У хворого із вогнепальним пораненням правого стегна, ускладненим переломом, з пасивним роздробленням стегнової кістки та розривом судинно-нервового пучка, розвинулась анаеробна газова інфекція. Ваша тактика.

B. Лампасні розрізи в ділянці стегна, позавогнищевий металоостеосинтез.

C. Розкриття гнійного вогнища, судинний шов, апарат Ілізарова.

D. Лампасні розрізи , перев?язка магістральних судин, скелетне витяжіння.

E. Хірургічна обробка рани, перев?язка судин, іммобілізація вікончастою пов?язкою.

F. Ампутація кінцівки гільйотинним способом без зашивання кукси.

ANSWER: E


14. У хворого діагностовано анаеробну газову гангрену ступні з переходом на гомілку. Стан хворого важкий. Симптом «лігатури» - Мельнікова позитивний, на рівні середньої третини гомілки. Треба по життєвих показах ампутувати кінцівку. Особливості та рівень ампутації.

A. Ампутація найпротішим, гільйотинним способом на рівні середньої третини, без зашивання кукси.

B. Ампутація нижньої третини за Календером.

C. Ампутація гільйотинним способом на рівні середньої третини стегна із зашиванням рани рідкими швами.

D. Ампутація на рівні середньої третини стегна конусокруговим методом за Пироговим із рідкими швами на рану.

E. Ампутація на рівні верхньої третини гомілки із накладанням Лампасних розрізів на куксу.

ANSWER: A
У хворого діагностовано обширну анаеробну газову флегмону правого передпліччя та плеча, з переходом на грудну клітку. Проведено оперативне втручання - флегмона розкрита широкими лампасними розрізами із розсічених субфасціальних та клітковинних просторів. Який метод лікування, в комплексі із хірургічним є найбільш ефективним в даному випадку.

A. Антибактеріальна терапія.

B. Ввведення антигангренозних сироваток.

C. Детоксикаційна терапія.

D. Гіпербарична оксигенація.

E. Ультрафіолетове опромінення аутокрові та гемосорбція.

ANSWER: D

A. Хворий Н., 35 років, оперований з приводу гострого гангренозного апендициту. Четверта доба після операції. Температура тіла 38?С, Лейкоцити – 15,6 • 10 9 паличко ядерних – 21. Тахікардія – 100 ударів за хвилину. Тахіпное – 25 дихальних рухів за хвилину. Ваш діагноз.

B. Гнійно-резорбтивна лихоманка.

C. Інтоксикаційний синдром.

D. Сепсис.

E. Ендотоксикоз.

F. Синдром системної запальної відповіді.

ANSWER: C


2. У хворої 39 років клінічно і заданими УЗД діагностовано апендикулярний абсцес. Хвора прооперована під внутрішньовенним наркозом. Операція – розкриття гнійника доступом за Пироговим. Призначена антибактеріальна терапія – після якої у хворої раптово виникли : загальна слабість, тахікардія до 130 ударів за хвилину, АТ 70/60 мм.рт.ст., холодний піт. Яке ускладнення розвинулось?

A. Анафілактичний шок на введення антибіотиків.

B. Септичний шок, в результаті основного захворювання.

C. Важкий SIRS синдром.

D. Ендотоксичний шок, як результат вивільнення ендотоксинів із мікроорганізмів під дією антибіотиків.

E. Колапс, як результат основного захворювання і анестезіологічного забезпечення.

ANSWER: D
3. У хворого гострий деструктивний інфікований панкреонекроз. При УЗД виявлено наявність вільної рідини в сальниковій сумці, в лівій плевральній порожнині та париколярній клітковині. Температура тіла 39°. Що слід особливо враховувати на старті антибактеріальної терапії у даного хворого.

A. Важкість SIRS.

B. Важкість основного захворювання.

C. индром Яриша-Гексгеймера (масивний розпад бактерій з вивільненням великої кількості ендотоксинів).

D. Важкість САRS.

E. Важкість синдрому ПОН.

ANSWER: C
Ургентний хірург оглядає хворого із рваною раною правого стегна. З приводу рани хворий лікувався 5 днів амбулаторно. При огляді звертає на себе увагу: рана суха, «без шиття», із незначними виділеннями з неприємним запахом. Шкіра навколо рани ціанотична із бронзовими і голубуватими плямами. М'язи в рані мають вигляд «вареного м'яса», набряклі. На шкірі проглядаються сліди від «затісної» пов'язки. На рентгенограмі проглядаються прошарки між м'язами і окремі м'язеві пучки, позитивний симптом Краузе. Ваш діагноз.

A. Рожа, гнійно некротична форма.

B. Рожа, флегмонозна форма.

C. Гнилістна флегмона.

D. Анаеробна газова флегмона.

E. Дифтерія рани

ANSWER: D
У хворого М., 52 роки політравма: Перелом кісток тазу, закритий перелом стегна, закрита травма грудної клітки, перелом ІІІ-ІV ребер зліва, малий гемоторакс. Хворий знаходиться у ВАІТ. Температура тіла 38,7°, тахікардія (110 серцевих скорочень за хвилина), тахіпное (26 дихальних рухів за хвилину), гіперлейкоцитоз (16 • 10 9 ). Оцініть стан хворого.

A. У хворого сепсис.

B. У хворого синдром ПОН.

C. У хворого синдром САRS

D. У хворого синдром SIRS.

E. У хворого ендотоксикоз.

ANSWER: D
У хворої B., 28 років, діагностовано гострий деструктивний інфікований панкреонекроз. Клінічно і лабораторно у хворої виявлено гострий респіраторний дистрессиндром, гостру печінкову і ниркову недостатність. Оцініть стан хворого.

A. У хворої панкреатичний сепсис.

B. У хворої важкий SIRS.

C. У хворої синдром ПОН.

D. У хворогї важкий САRS.

E. У хворої важкий сепсис.

ANSWER: C
6.Хворому Н., 30 років, амбулаторно під провідниковою анестезією лідокаїном розкрили підшкірний панарицій ІІ пальця правої кисті. На наступний день стан хворого вкрай важкий. Госпіталізований в ургентну хірургічну клініку. Свідомість затьмарена. Температура тіла 39,5°, тахікардія, аускультативно грубий систолічний шум. На рентгенографії легені ознаки пневмонії. Позитивні менінгіальні знаки. Ваш діагноз.

A. Ендотоксичний шок.

B. Сепсис, блискавична форма.

C. Сепсис, синдром ПОН.

D. Важкий SIRS.

E. Анафілактичний шок.

ANSWER: B
7. У хворого К., 49 років, діагностовано гострий гнійний тиреоїдит який ускладнився флегмоною шиї та сепсисом. Що є вирішальним в комплексному лікуванні даного хворого.

A. Корекція метаболічних порушень.

B. Ліквідація вогнища інфекції.

C. Антимікробна терапія.

D. Детоксикаційна терапія.

E. Корекція гемодинамічних порушень.

ANSWER: B
8. У хворого A., 30 років, діагностовано фурункул носогубного трикутника. Займався самолікуванням, робив спроби видалити гнійний стрижень. Після чого стан погіршився, підвищилася температура тіла до 39°, з?явилися менінгіальні знаки, тахікардія, тахіпное. Чим обумовлений важкий стан хворого.

A. Інтоксикаційним синдромом.

B. Локалізацією первинного вогнища інфекції.

C. Ендотоксикозом.

D. Характером та локалізацією вторинного вогнища інфекції.

E. Наявністю SIRS.

ANSWER: D
9. У хворої Н., 29 років, діагностовано гострий гнійний лактаційний мастит. Проведено УЗД, виявлено в ділянці верхньозовнішнього квадрата правої молочної залози вогнище неправильної форми із розрідженням. Під контролем сонографії проведено пункцію вогнища-отримано 35 мл. Гною. Порожнина гнійника дренована поліхлорвініловою трубкою через розріз-прокол. На другий день стан хворої погіршав.

A. пература тіла до 39°. З чим пов?язане погіршення стану хворої.

B. Зниженою чи спотвореною імунореактивністю хворої.

C. Відсутністю детоксикаційної терапії.

D. Неадекватним об?ємом хірургічного втручання.

E. Високою вірулентністю мікрофлори.

F. Неправильним вибором антибактериальної терапії.

ANSWER: C


10. Хворий К., 39 років, прооперований з приводу неускладненого варикозного розширення поверхневих вен лівої нижньої кінцівки. На 5 день після операції в ділянці ран гомілки відмічено гіперемію, набряк, болючість. При ревізії ран зондом відмічено появу гнійного ексудату. Яка інфекція розвинулася у хворого.

A. Банальна.

B. Специфічна.

C. Нозокоміальна.

D. Хірургічна.

E. Післяопераційна.

ANSWER: C
Хворий оперований з приводу апендикулярного абсцесу який самовільно прорвався в черевну порожнину. Стан хворого важкий. Температура тіла 39°, тахікардія, тахіпное, стійка артеріальна гіпотензія (АТ 80/50 мм.рт.ст), не дивлячись на адекватну корекцію гіповолемії. Що у хворого.

A. Важкий сепсис.

B. Септичний шок.

C. Синдром поліорганної дисфункції.

D. Важкий SIRS.

E. Сепсис синдром.

ANSWER: B
Хворий B., 56 років, прооперований з приводу хронічного калькульозного холециститу. Операція проведена під внутрішньовенним наркозом із штучною вентиляцією легень, пройшла без ускладнень. На 6 день післяопераційного періоду у хворого виникла двобічна нижньодолева пневмонія. Як трактувати це ускладнення.

A. Позалікарняна пневмонія.

B. Гіпостатична пневмонія

C. Аспіраційна пневмонія.

D. Вірусна пневмонія.

E. Нозокоміальна пневмонія.

ANSWER: E
12. У хвора Н.,36 років, оперована в ургентному порядку з приводу гострої кишкової непрохідності. На 7 день після операції підвищилась температура тіла до 39°, яка супроводжувалася ознобом, появою болючого інфільтрату в ділянці верхньозовнішнього квадрата правої сідниці. На другий день хірург при огляді виявив в центрі інфільтрату флюктуацію. Характер інфекції, діагноз, хірургічна тактика.

A. Нозокоміальна, післяін?єкційний абсцес, хірургічне лікування.

B. Госпітальна, післяін?єкційний інфільтрат, консервативна терапія.

C. Банальна, посттравматичнагематома з нагноєнням, хірургічне лікування.

D. Банальна, метастатичний абсцес, хірургічне лікування.

E. Стафілококова, абсцес правої сідниці, хірургічне лікування.

ANSWER: A
13. Хворому із політравмою, травматичним шоком проведено катетеризацію правої підключичної вени за Селдінгером. Через 14 днів з?явився набряк та гіперемія шкіри навколо катетера. Пальпаторно біль, та поява гнійних виділень. У хворого температура тіла 38,6?; гіперлейкоцитоз (L-20,6 •109 ), тахікардія. Інших гнійно-септичних вогнищ не виявлено. Характер інфекції, діагноз.

A. Банальна, нагноєння місця катетеризації.

B. Нозокоміальна, катетеризаційний ангіогенний сепсис.

C. Ідіопатична, ангіогений сепсис.

D. Стафілококова, гнійно-резорбтивна гарячка.

E. Специфічна, катетеризаційний ангіогений сепсис.

ANSWER: B
У хворого із гострим гематогенним остеомієлітом - гіпертермія, тахікардія, тахіпное, гіперлейкоцитоз (L-25 •109 ). П?ята доба після остеоперфорації та дренування гнійного вогнища в ділянці метадіафіза правої великогомілкової кістки. Ваш діагноз.

A. Криптогенний сепсис.

B. Первинний сепсис.

C. Вторинний сепсис.

D. Підгострий сепсис.

E. Блискавичний сепсис.

ANSWER: C
Хворий B., 39 років, прооперований з приводу обширної флегмони лівого плеча. Після операції, стан важкий. Скарги на біль в правій поперековій ділянці, температура тіла 39°. При УЗД виявлено гнійне вогнище в ділянці паранефрію зправа. Ваш діагноз.

A. Септицемія ускладнена правобічним паранефритом.

B. Септикопіемія із вторинним метастатичним вогнищем.

C. Правобічний паранефрит.

D. Урологічний сепсис, гострий гнійний паранефрит.

E. Вторинний сепсис, гіперефічна форма.

ANSWER: B
17.Хворий A., 42 років, прооперований з приводу гострого гангренозно-перфоративного апендициту. Стан хворого важкий, важкість обумовлена абдомінальним сепсисом. Бакпосів виявив патогенну грамвід?ємну мікрофлору. Що є ведучим в патогенезі сепсису у цього хворого.

A. Ендотоксини грамвід?ємної флори.

B. Протеоліз із порушенням загального ферментного гемостазу.

C. Екзотоксини мікробного походження.

D. Підвищення вмісту лактату крові.

E. Депресія фагоцитарної і бактерицидної активності гранулоцитів.

ANSWER: A
18. У хворого М., 36 років, діагностовано обширну заочеревинну флегмону зліва. Температура тіла 38,6°. Пульс – 120 ударів на 1 хвилину, гіперлейкоцитоз (21•109 ), сатурація артеріальної крові – 86, білірубін 84 мкмоль/л, активність амінотрансфераз два рази вища за норму. Хворий загальмований. Ваш діагноз. Що є провідним в лікуванні даного хворого.

A. Важкий сепсис, хірургічне лікування.

B. Септичний шок, протишокова терапія.

C. Синдром ПОН, інтенсивна терапія в умовах ВАІТ.

D. Важкий сепсис, антибактеріальна терапія.

E. Важкий сепсис, компенсація функції органів і систем та імунокорекція.

ANSWER: A
19. У хворої на гострий лактаційний гнійний панмастит діагностовано сепсис, септикопіемію, правобічну абсцедуючу пневмонію. У хворої Температура тіла 39°, тахікардія. Що в даному випадку є провідним компонентом лікування.

A. Антибактеріальна терапія.

B. Детоксикаційна терапія.

C. Інфузійно-трансфузійна терапія.

D. Хірургічне лікування первинного вогнища і санація вторинного вогнища.

E. Антибактеріальна терапія, імунотерапія та детоксикація.

ANSWER: D
3. У хворої К., 63 років, клінічно і сонографічно встановлено емболію правої плечової артерії (12 годин від початку захворювання). В анамнезі три роки тому інфаркт міокарда, миготлива аритмія. Найбільш вірогідне джерело ембола, хірургічна тактика.

A. Вени нижньої кінцівки, тромболітична терапія.

B. Лівий шлуночок, хірургічне лікування.

C. Правий шлуночок, хірургічне лікування.

D. Легеневий стовбур, хірургічне лікування.

E. Лівий шлуночок, тромболітичне лікування.

ANSWER: B
1. Хворий Н., 62 роки, в анамнезі інфаркт міокарда, миготлива аритмія. Вранці піднявся з ліжка і відчув раптовий різкий біль в лівій ступні і гомілці. При огляді через 8 годин від початку захворювання: блідість шкірних покривів із синюшними плямами (мармурове забарвлення), шкіра ступні та гомілки холодна. Больова та тактильна чутливість порушена. Ваш діагноз. Найбільш інформативний неінвазивний метод діагностики для його підтвердження.

A. Гострий венозний тромбоз, флебографія.

B. Гостра артеріальна емболія, УЗД судин нижньої кінцівки.

C. Гостра артеріальна емболія, аортоартеріографія.

D. Гострий радикулярний синдром, рентгенографія хребта.

E. Гострий ілеофембральний тромбоз, УЗД венозних стовбурів.

ANSWER: B
2. Лікар швидкої допомоги оглядає вдома жінку 55 років. Скарги на нестерпний біль в лівій китиці, передпліччі і плечі. Біль супроводжується онімінням пальців кисті, порушенням функції. Пальпаторно кисть холодна на дотик. В анамнезі у хворої гостре порушення мозкового кровообігу три роки тому назад. Ваш діагноз. Які додаткові дані необхідно отримати, продовжуючи огляд?

A. Параліч лівої верхньої кінцівки, огляд невропатолога.

B. Мієломна хвороба, рентгенографія кісток передпліччя.

C. Емболія плечової артерії, пальпаторне визначення пульсації на плечовій, променевій і ліктьовій артеріях.

D. Плечелопаточний периартрит, визначити об’єм пасивних та активних рухів у суглобах.

E. Патологічний перелом лівого плеча, рентгенографія плеча.

ANSWER: C
4. У хворого «як грім з ясного неба» виник нестерпний біль в ділянці лівої ступні і нижньої третини гомілки. Хворому 60 років, в анамнезі інфаркт міокарда, аневризма лівого шлуночка. Клінічно миготлива аритмія, ступня і нижня третина гомілки бліді, холодні на дотик. Ваш діагноз. Які додаткові дані необхідно отримати, продовжуючи огляд?

A. Тромбоз підколінної артерії, дані ЕКГ.

B. Гострий ілеофемеральний тромбоз, дані флебографії.

C. Радикулярний синдром, дані про неврологічний статус.

D. Емболія підколінної артерії, дані пальцевого дослідження артеріальних стовбурів нижньої кінцівки.

E. Облітеруючий тромбангіт, дані сонографії.

ANSWER: D
5. У хворого раптово 6 годин тому виник різкий нестерпний біль в ділянці правої ступні та гомілки. Хворому 60 років. В анамнезі інфаркт міокарда, аневризма лівого шлуночка. Клінічно миготлива аритмія, права ступня і гомілка бліді з мармуровим відтінком, холодні на дотик. Пульс на правій стегновій артерії не визначається, на лівій стегновій артерії задовільних характеристик. Ваш діагноз. Обов’язковий метод дослідження. Хірургічна тактика.

A. Емболія правої стегнової артерії, УЗД, хірург