Виключити жирну, солодку і смажену їжу. Приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями



Скачати 19.52 Kb.
Дата конвертації08.07.2020
Розмір19.52 Kb.
Виключити жирну, солодку і смажену їжу. Приймати їжу 5-6 разів на день невеликими порціями. Їжу готують виключно на пару, варять або тушкують, запікають. Перед вживанням обов'язково охолоджують до температури 30-60 градусів.

Сіль у раціоні рекомендується мінімізувати, а якщо вийде — зовсім виключити хоча б на перший час. В якості основних продуктів варто приділити особливу увагу тим, які багаті білком — м'ясо, риба, молочні продукти.

Продукти, які слід виключити з раціону при лікуванні панкреатиту:

- алкогольні напої

- гострі страви;

- копченості, ковбаси та консерви

- деякі овочі та зелень (редис, капуста, ріпа, редька, бруква, щавель, шпинат)

- яловичий і баранячий жир

- страви з жирних сортів риби, смажені

- страви з жирних сортів м'яса, смажені

- супи - капустяні, пшоняні, міцні м'ясні, грибні та рибні навари.

Продукти, які можна їсти при панкреатиті:

- хліб і булки з пшеничного борошна злегка підсушені (I і II сорту), сухарі;

- супи овочеві, але без білокачанної капусти; круп'яні, але без пшона, або вермішелевий (в якості заправки можна додати 5-10 грам вершкового масла або сметани);

- нежирні сорти м'яса (індичка, кролик, курка, яловичина) у вигляді парових котлет, суфле, тефтелей або відварені цілим шматком;

- нежирні сорти риби (судак, сазан, тріска) (парова, відварена шматком, запечена);

- паровий омлет з 1-2 яєць;

- некислий домашній сир, негострі сорти сиру, свіжий кефір, молоко тільки в складі інших страв;

- несолоне вершкове масло не більше 30 грам, олія (рафінована соняшникова, оливкова) до 15 грам

- різні види круп'яних каш (манна, гречана, рисова, вівсяна, перлова), макаронні вироби;

- овочі та зелень, які містять мало клітковини (картопля, морква, цвітна капуста, кабачки, гарбуз), у відварному або запеченому вигляді;

- з фруктів можна вживати несолодкі яблука і груші, запечені або у вигляді пюре;

- компот, желе, кисіль (з перетертих фруктів, на сорбіті);



- неміцний чай з молоком, зелений чай, фруктово-ягідні соки без цукру, відвар шипшини або пшеничних висівок.

Понеділок

  • Сніданок : вівсяна каша, слабкий і несолодкий чай.

  • Другий сніданок : овочевий салат.

  • Обід: овочевий суп-пюре, відварна риба чи курка.

  • Полуденок : печені яблука.

  • Вечеря : Печені овочі і фрикадельки курячі.

Вівторок

  • Сніданок: варені яйця 2 шт. і компот.

  • Другий сніданок: запечені овочі.

  • Обід: овочевий суп.

  • Полуденок: сирна запіканка.

  • Вечеря: картопляне пюре з відвареним м'ясом, компот.

Середа

  • Сніданок: гречана каша, несолодкий чай.

  • Другий сніданок: склянка кефіру або нежирного йогурту без добавок.

  • Обід: відварені овочі і риба, стакан киселю.

  • Полуденок: вівсяне печиво і компот.

  • Вечеря: овочеве пюре.

Четвер

  • Сніданок: рисова каша, чай.у

  • Другий сніданок: сухарики з відваром шипшини.

  • Обід: гречаний суп не жирний.

  • Полуденок: варені яйця 2 шт. і склянка киселю.

  • Вечеря: печений кролик з овочами.

П'ятниця

  • Сніданок: манна каша, компот.

  • Другий сніданок: варене куряче м'ясо, трав'яний відвар.

  • Обід: нежирний рибний суп.

  • Полуденок: запечені фрукти.

  • Вечеря: відварна курятина з рисом.

Субота

  • Сніданок: сирна запіканка і склянка несолодкого чаю.

  • Другий сніданок: овочевий фруктовий салат.

  • Обід: суп-пюре, відварна риба чи курка.

  • Полуденок: сухарики з натуральним йогуртом.

  • Вечеря: тюфтелька з гречаною кашею і кисіль.

Неділя

  • Сніданок: вівсяна кашаі склянка фруктового соку.

  • Другий сніданок: сир з нежирним йогуртом без добавок.

  • Обід: варене м'ясо і гречаний суп.

  • Полуденок: кисіль з сухариками.

  • Вечеря: фруктовий сік і рибна запікан


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка