1.
|
Скільки активних центрів можуть мати ферменти?
|
A.
|
1
|
B.
|
3
|
C.
|
2
|
D.
|
10
|
E. *
|
Залежить від кількості субодиниць фермента
|
2.
|
Алостеричні центри служать:
|
A.
|
Місцем спорідненості ферменту із субстратом
|
B.
|
Каталітичною ділянкою
|
C.
|
Контактною ділянкою
|
D.
|
Ділянкою роз’єднання просторово поєднаних амінокислотних залишків
|
E. *
|
Місцем впливу на фермент різних регуляторних чинників
|
3.
|
Ефекторами можуть виступати деякі нижчеперераховані речовини, крім:
|
A.
|
Гормонів
|
B.
|
Медіаторів нервової системи
|
C.
|
Металів
|
D.
|
Продуктів ферментативних реакцій
|
E. *
|
Всі відповіді невірні
|
4.
|
Ізоферменти різняться між собою деякими фізико-хімічними властивостями, крім:
|
A.
|
Електрофоретичною рухливістю
|
B.
|
Знаходяться в різних тканинах
|
C.
|
Різницею їх первинної структури
|
D.
|
Специфічністю
|
E. *
|
Молекулярною активністю
|
5.
|
Яким методом було уперше встановлено наявність ізоензимів?
|
A.
|
Діалізом
|
B.
|
Хроматографією
|
C.
|
Центрифугуванням
|
D.
|
Ренгеноструктурним аналізом
|
E. *
|
Електрофорезом в крохмальному гелі
|
6.
|
Яка риса не є спільною для всіх ізоферментів?
|
A.
|
Дія на один і той же субстрат
|
B.
|
Каталіз однакових реакцій
|
C.
|
Знаходження в різних тканинах
|
D.
|
Ізоферменти характерні для більшості ферментів, що у своїй структурі мають декілька субодиниць
|
E. *
|
Однакова електрофоретична рухливість
|
7.
|
Під час електрофоретичного дослідження ЛДГ в сироватці крові виявили переважання вмісту ЛДГ1 та ЛДГ2. Про патологію якого органа свідчать ці дані?
|
A.
|
Легень
|
B.
|
Печінки
|
C.
|
М’язів
|
D.
|
Селезінки
|
E. *
|
Серця
|
8.
|
Які із названих ферментів можуть об’єднуватися у поліферментні комплекси?
|
A.
|
Транскетолаза
|
B.
|
Сукцинатдегідрогеназа
|
C.
|
Альдолаза
|
D.
|
Глюкозо-6-фосфатаза
|
E. *
|
Піруватдегідрогеназа
|
9.
|
Яка властивість є спільною для ферментів та неорганічних каталізаторів?
|
A.
|
Специфічність
|
B.
|
Чутливість до дії сторонніх чинників
|
C.
|
Залежність від рН і температури
|
D.
|
Висока каталітична активність
|
E. *
|
Каталіз лише термодинамічно можливих реакцій
|
10.
|
Специфічність дії ферментів зумовлена наступними факторами, окрім:
|
A.
|
Конформаційною комплементарністю
|
B.
|
Електростатичною комплементарністю
|
C.
|
Особливістю структури активного центру фермента
|
D.
|
Його білковою природою
|
E. *
|
Особливістю структури алостеричного центру
|
11.
|
Якого виду специфічності ферментів не існує?
|
A.
|
Відносної
|
B.
|
Абсолютної
|
C.
|
Просторової
|
D.
|
Стереоспецифічності
|
E. *
|
Конформаційної
|
12.
|
Ферментами з відносною специфічністю можуть виступати:
|
A.
|
Уреаза
|
B.
|
Аргіназа, сахараза
|
C.
|
Сукцинатдегідрогеназа
|
D.
|
Алкогольдегідрогеназа
|
E. *
|
Ліпаза, протеази
|
13.
|
Що є спільним для ферментів з відносною специфічністю?
|
A.
|
Здатність перетворювати один субстрат
|
B.
|
Здатність впливати на D - ізомери
|
C.
|
Впливають на D - ізомери, але не впливають на L-ізомери
|
D.
|
Дія на декілька типів зв’язків певної групи субстратів
|
E. *
|
Дія на однаковий тип зв’язку певної групи субстратів
|
14.
|
Основна роль у травленні вуглеводів в травному каналі належить наступним глікозидазам:
|
A.
|
Альфа-амілаза, гексокіназа, лактаза
|
B.
|
Мальтаза, сахараза, ентерокіназа
|
C. *
|
Лактаза, альфа-амілаза, сахараза
|
D.
|
Сахараза, мальтаза, глікогенфосфорилаза
|
E.
|
Альдолаза, глюкокіназа, бета-амілаза
|
15.
|
Для вирішення кінцевого діагнозу всіх хворих з природженою та ранньою катарактою, необхідно обстежити на наявність:
|
A.
|
Фруктоземії
|
B.
|
Гіперурикемії
|
C.
|
Пентоземії
|
D.
|
Гіперлактемії
|
E. *
|
Галактоземії
|
16.
|
З наведених нижче вуглеводів вкажіть той, який у своєму складі містить галактозу:
|
A.
|
Глікоген
|
B.
|
Мальтоза
|
C.
|
Сахароза
|
D.
|
Крохмаль
|
E. *
|
Лактоза
|
17.
|
Із раціону хлопчика з ознаками галактоземії – блювота, діарея, порушення росту і розвитку, галактозурія, – слід виключити:
|
A.
|
Жири
|
B.
|
М’ясо, рибу
|
C. *
|
Молоко і молочні продукти
|
D.
|
Чай, каву, бобові
|
E.
|
Фрукти
|
18.
|
Причиною розвитку катаракти у дітей, хворих галактоземією, є зниження у кришталику активності фермента:
|
A.
|
Глюкокінази
|
B. *
|
Галактозо-1-фосфатуридилтрансферази
|
C.
|
Галактомутази
|
D.
|
Альдолази
|
E.
|
УДФ-глюкуронілтрансферази
|
19.
|
Найбільш ефективно перистальтику кишківника стимулює:
|
A.
|
крохмаль
|
B.
|
глікоген
|
C.
|
глюкоза
|
D.
|
фруктоза
|
E. *
|
целюлоза
|
20.
|
Альфа-амілаза слини розщеплює зв’язок:
|
A. *
|
альфа - 1, 4-глікозидний
|
B.
|
складноефірний
|
C.
|
пептидний
|
D.
|
дисульфідний
|
E.
|
альфа-1,6-глікозидний
|
21.
|
Добова потреба організму здорової людини у вуглеводах дорівнює в середньому:
|
A.
|
120-150 г
|
B.
|
60-80 г
|
C. *
|
450-500 г
|
D.
|
250-300 г
|
E.
|
200-250 г
|
22.
|
Надходження глюкози у клітини тканин за градієнтом концентрації шляхом пасивного транспорту стимулюється:
|
A.
|
глюкагоном
|
B. *
|
інсуліном
|
C.
|
адреналіном
|
D.
|
глюкокортикоїдами
|
E.
|
соматотропним гормоном
|
23.
|
Реакція фосфорилювання глюкози в печінці каталізується ферментом:
|
A.
|
глюкоізомеразою
|
B.
|
фосфоглюкомутазою
|
C.
|
альфа-1,4-глікозидазою
|
D. *
|
глюкокіназою
|
E.
|
гексозо-1-фосфатуридилтрансферазою
|
24.
|
?Температурний оптимум ферментів - це:
|
A.
|
Температура, при якій відбувається денатурація фермента
|
B.
|
Величина швидкості реакції при температурі 48-560С
|
C.
|
Найкращі умови споріднення між ферментом і субстратом
|
D.
|
Температура, при якій пригнічуються метаболічні процеси
|
E. *
|
Температура, при якій швидкість ферментативної реакції максимальна
|
25.
|
рН - оптимумом ферменту називають:
|
A.
|
рН 0 - 1
|
B.
|
Значення рН, при якому не існує комплементарності між субстратом і ферментом
|
C.
|
рН 8-10, температура 400 С
|
D.
|
рН середовища, при якій відбуваються зміни в третинній структурі білка
|
E. *
|
Значення рН, при якому активність ферменту найвища
|
26.
|
?Перетворення сукцинату в фумарат каталізується сукцинатдегідрогеназою. Який конкурентний інгібітор гальмує активність ферменту?
|
A. *
|
Малонова кислота
|
B.
|
Янтарна кислота
|
C.
|
Яблучна кислота
|
D.
|
Фумарова кислота
|
E.
|
Піровиноградна кислота
|
27.
|
Низький рівень якого метаболіту в гепатоцитах зумовлює гальмування циклу Кребса і посилення кетогенезу?
|
A. *
|
Оксалоацетату
|
B.
|
Жирних кислот
|
C.
|
АТФ
|
D.
|
АДФ
|
E.
|
Ацетил-КоА
|
28.
|
При визначенні активності АлАТ в сироватці крові спостерігали різке зростання його активності, внаслідок пошкодження мембран і виходу ферментів у кров. При якому захворюванні це можливе?
|
A.
|
Захворюванні нирок
|
B.
|
Гострому панкреатиті
|
C.
|
Інфаркті міокарду
|
D.
|
Розумовій відсталості
|
E. *
|
Гепатиті
|
29.
|
Які речовини можуть виступати алостеричними модифікаторами ферментів?
|
A.
|
Білки
|
B.
|
Вітаміни
|
C.
|
Амінокислоти
|
D.
|
Жири
|
E. *
|
Гормони
|