Система травлення



Скачати 38.42 Kb.
Дата конвертації23.06.2020
Розмір38.42 Kb.
#10284
Годіж Лілія 13фізіологія
Годіж Лілія 13фізіологія, Годіж Лілія 13фізіологія, Годіж Лілія 13фізіологія, Годіж Лілія 13фізіологія, Годіж Лілія 13фізіологія
Годіж Лілія

Тема : Система травлення.




Термін

Визначення

Хімус

 рідкий або напіврідкий вміст шлунку або кишечника, який складається з частково перетравленої їжі, шлункового та кишкового соку, секретів залоз, жовчі, злущених епітеліальних клітин та мікроорганізмів.

Жування

рефлекторний акт, який забезпечує перемішування, подрібнення та просочення їжі слиною до консистенці, що дозволяє відбутися ковтанню.

Ковтання

  це рефлекторний процес поетапного переміщення харчової грудки з ротової  порожнини до шлунка.


Антикарієсні властивості слини




Система травлення

 це сукупність виконавчих структур, до яких належать органи травного каналу і травні залози, та апарату регуляції^які завдяки своїм функція забезпечують процеси гідролізу поживних речовин білків, жирів, вуглеводів до їх мономерів і їх всмоктування у кров і лімфу для транспортування до клітин організму відповідно до потреб метаболізму.


5.1


1 Склад слини різних слинних залоз неоднаковий (привушні – серозна – найрідкіша, під’язикові – слизова – найгустіша). Змішана слина має 99,4 – 99,5% води, решта – органічні та неорганічні речовини, які забезпечують оптимум рН для дії ферментів. Органічні: - амілаза (секретується переважно привушними залозами), ліпаза слизової оболонки язика, кисла та лужна фосфатази, РНК-ази, ДНК-ази, муцин (глікопротеїн), захисні речовини (лізоцим, імуноглобуліни), поодинокі сперматозоїди; неорганічні – К+, Na+, Ca2+, Cl-, HCO3- та ін. В стані спокою рН слини складає 5,5-6,0, а при стимуляції підвищується до 7,8.Слина розчиняє речовини, що діють на смакові рецептори, зволожує ротову порожнину, змочує їжу, формує та покириває харчову грудку, сприяє ковтанню.Розпочинає гідроліз вуглеводів (- амілаза найбільш активна при рН 6,9 й розчеплює крохмаль до олігоцукридів (декстринів), мальтаза розчеплює дицукрид мальтозу до глюкози – тому, якщо потримати довго в роті ломтик хліба, відчувається солодкий присмак).Захисна функція полягає в тому, що в слині містяться бактерицидні речовини (лізоцим, імуноглобуліни  тому собака зализує рани), вони сприяють заживленню мікротравм рота.При надходженні разом з харчовою грудкою в шлунок продовжує травлення в середині грудки та частково нейтралізує кислотність шлункового соку.

2. У людини слина утворюється постійно, на протязі доби. Це пояснюється актом мови, при « сухій» ротовій порожнині мова ускладнюється. Привушні і підщелепні залози виділяють слину при умові їх подразнення.



Утворюється слина в часточках (ацинусах) слинних залоз.

Утворення поділяється на 2 стадії:

Утворення первинної слини, яка за складом нагадує плазму крові, але при проходженні через протоки, з нею відбуваються зміни:

- реабсорбція: Na+ i Cl- в кров;

- надходження в проток К+ і НСО3;

- утворюється клітинами протоку слизу (муцин);

- секреторні клітини cекретують ферменти (синтез іде на рибосомах, в апараті Гольджі), це активний процес.

Утворення вторинної слини. Вторинна слина відрізняється від первинної вмістом йонів Na+ i Cl- стало менше в 7 – 10 разів, К+ і НСО3 більше в 1 – 3 рази, вторинна слина містить ферменти та інші речовини.

3. Кількість і якість слини залежить від характеру їжі:

- на сухарі виділяється слини більше, ніж на хліб;

- менше слини виділяється на рідкі продукти;

- багато слини виділяється на неїстівні продукти (пісок, кислота).

4. їжа знаходиться в ротовій порожнині близько 15 секунд, тому повного розщеплення крохмалю не відбувається. Але травлення в ротовій порожнині має дуже велике значення, тому що є пусковим механізмом для функціонування шлунково-кишкового тракту і подальшого розщеплення їжі.


5.  Ізольований шлуночок реагує як на безумовні-умовні рефлекси, так і на нервово-гуморальні впливи . Секреторні залози шлунка продукують за добу близько 2 л шлункового соку, завдяки якому продовжується гідроліз харчових речовин, що надійшли у травний канал.
5.3

1 А


2 Д

3 Е


4 В

5 Д


6 С

7


8

9 В


10 А

Робота 2. Дослідження смакових полів язика
Висновки:
1. На поверхні язика міститься чотири основних типи рецепторів, які визначають чотири основні смаки. Інші смакові відчуття є похідними від основних. Солодкий смак дають органічні молекули таких речовин, як цукри, гліколі, альдегіди, деякі спирти, кетони, а також інші речовини: солі берилію, хлороформ, деякі рослинні білки африканських ягід – тауматин, монелін. Гіркий смак дають алкалоїди, такі як хінін, кофеїн і стрихнін, а також неорганічні сполуки магнію, кальцію, амонію. Солоний смак дають аніони солей, деякі пептиди. Кислий смак визначається pH, його дають іони водню.

2 Значення :



  • Забезпечує аналіз якості їжі, перевірку її на придатність до вживання.

  • Подразнення смакових рецепторів спричиняє рефлекторне виділення слини, тому сприяє травленню, зокрема жуванню, ковтанню, виділенню, шлункового та підшлункового соків.

  • Має захисне значення, забезпечує розчинення слиною різних речовин, а також сприяє "відмиванню" язика.

  • Смак має значення для отримання задоволення від їжі.

  • Слід пам'ятати про значення цієї системи в діагностиці захворювань, оскільки порушення смакової чутливості може свідчити про патологічні зміни, і не тільки в ротовій порожнині.


3.


Скачати 38.42 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка