Регуляція ферментативних процесів шляхом зміни кількості ферменту



Скачати 15.25 Kb.
Дата конвертації25.04.2021
Розмір15.25 Kb.

  1. Регуляція ферментативних процесів шляхом зміни кількості ферменту.

Цей шлях регуляції є механізмом довготривалої адаптації ферментного апарату. Для його включення і повної реалізації необхідно декілька годин або діб. У більшості випадків він полягає в змінах в інтенсивності біосинтезу певного ферментного білка за рахунок впливу на систему ядерного генома або рибосомального білкового синтезу (тобто процеси транскрипції та трансляції). У деяких біохімічних системах кількість білка-ферменту в клітині збільшується шляхом стабілізації існуючих молекул за рахунок гальмування активності протеаз, що їх розщеплюють.

Цей тип регуляції широко представлений у мікроорганізмів, які мають вражаючу властивість пристосування до змін у хімічному складі культурального середовища (концентрацій амінокислот, вуглеводів, присутності певних антибіотиків тощо) шляхом швидкої активації або гальмування синтезу відповідних ферментів.



  1. Ізоферменти.

(ізоензими, ізозими)

множинні молекулярні форми одного й того самого ферменту, які характеризуються генетично зумовленими відмінностями первинної структури, набором і співвідношенням субодиниць та різною каталітичною активністю.

 лактатдегідрогенази (ЛДГ; лактат НАД-оксидоредуктаза)


  1. Малонова кислота як інгібітор ферментів циклу трикарбонових кислот.

Інгібування сукцинатдегідрогеназної реакції малоновою кислотою

Сукцинат зв'язується з активним центром ферменту сукцинатдегідрогенази

Під час ферментативної реакції відбувається відщеплення двох атомів водню від сукцинату та приєднання їх до коферменту FАD.

У результаті утворюється фумарат, який звільняється з активного центру сукцинатдегідрогенази



Малонова кислота – структурний аналог сукцинату, вона також зв'язується з активним центром сукцинатдегідрогенази. При цьому хімічної реакції не відбувається

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка