Принципи складання рецептури, емульсійних косметичних кремів. Технологія готування емульсійних кремів. Технологія виробництва емульсійних кремів типу о/в передбачає виконання наступних операцій



Скачати 359.32 Kb.
Дата конвертації11.09.2020
Розмір359.32 Kb.

Гуцуляк Назарій Вікторович

2.1.6, 2.2.7, 1.3.3, 5.1.2, 4.2.3, 6.3.6, 8.1.1, 8.2.6, 7.3.6


2. 1. 6. Принципи складання рецептури, емульсійних косметичних кремів. Технологія готування емульсійних кремів.
Технологія виробництва емульсійних кремів типу о/в передбачає виконання наступних операцій.

  • готування водної фази;

  • готування олійної фази;

  • емульгування;

  • охолодження;

  • введення термолабільних БАР;

  • парфумування;

  • фасовка і упаковка.

Технологічні операції процесу виробництва крему типу в/о

  • Готування водної фази;

  • Готування олійної фази;

  • Емульгування;

  • Охолодження;

  • Ведення термолабільних речовин;

  • Парфумування;

  • Пластична обробка;

  • Фасовка і упаковка крему.



2.2.7. Creme Mesolift - Anti-Aging Radiance Cream by Lierac Paris

Ingredients:



Water (Aqua) (вода) – розчинник. один з постійних компонентів у рецептурах більшості косметичних виробів. Забезпечує їм необхідну прозорість, в'язкість, концентрацію, колір.

Caprylic/Capric Triglyceride (каприлові тригліцериди) - натуральні емоленти, отримані з кокосової олії, зволожують верхній шар клітин шкіри і волосся, живлять і захищають від негативного впливу зовнішнього середовища.

Glycerin (гліцерин) –трьохатомний спирт, безколірна в’язка рідина без запаху. В складі косметичних засобів знижує випаровування води, має пом’якшуючу і зволожуючу дію.

Cyclopentasiloxane (циклопентасилоксан) – безбарвна рідина без запаху, «летучі» силікони, тому легко вивітрюється при температурі тіла, практично не залишає слідів крім тонкої легкої водовідштовхуючої плівки. Надає шкірі і волоссю шовковистості і м’якості, без замилення і липкості, полегшує розчісуванню волосся.

Dimethicone (диметікон) – кремнійорганічний полімер, силікон. В’язка масляниста рідина. Використовується в косметичних засобах як компонент, що покращує структуру і сумісність різних інгредієнтів в рецептурі. Чинить м’яку захисну дію на шкіру.

Alcohol (спирт етиловий) – рідина з характерним запахом, змішується з водою. Забезпечує антисептичну дію, має тонізуючу дію на шкіру, помірне знежирення, легкий в'яжучий і дезодоруючий вплив

Citrus Aurantifolia (Lime) Seed Oil (ефірна олія лайма) –підходить для жирної і схильної до жирності шкіри завдяки балансуючої дії на процес саловиділення. Відбілює, стягує пори, стимулює регенерацію клітин, відновлює шкіру.

Prunus Armeniaca (Apricot) Kernel Oil – олія абрикосових кісточок має протизапальну, регенеруючи і тонізуючу дію. Вона підходить для всіх типів шкіри, включаючи ніжну шкіру немовлят і шкіру, схильну до вікових змін.

PEG-20 Methyl Glucose Sesquistearate (метил глюкози сесквистеарат) суміш поліетиленгліколю, жирних кислот і глюкози. Многофункціональний компонент, емолент, сурфактант, емульгатор, загущувач емульсій. Не токсичний для шкіри, відноситься до «хороших» інгредієнтів.

Ceteareth-30 (цетеарет - 30) – емульгатор і пом'якшувальний компонент, використовується як співемульгатор в рецептурі кремів, утворює емульсії типу о/в.

Propylene Glycol (пропіленгліколь) - безбарвна густа рідина без запаху зі слабким солодким смаком. Розчинник і екстрагент, має консервуючі, стерилізуючі, бактерицидні, стабілізуючі властивості.

Sodium Mannuronate Methylsilanol (маннуронат метилсилоксан натрію) - волого утримуючий агент, пом’якшуючий, утримуює вологу в шкірі і волоссі.

Sodium Hyaluronate (гіалорунат натрію) – полісахарид, структурний компонент гіалуронової кислоти. Проникає глибоко в шкіру і чинить стійкий омолоджуючий ефект.

Lactic acid (кислота молочна) – Використовується 80% розчин кислоти. Володіє зволожуючим, відбілюючим, протизапальним ефектом і рекомендується при обезводненій, в'ялій шкірі, при мелазмі і фотостарінні.

Citric Acid (лимонна кислота) – використовується, як консервант, розчинник, модифікатор pH. Має в'яжучу, очищаючу і відбілюючу дію.

Glycolic Acid (гліколева кислота) – відноситься до фруктових кислот, використовується для регулювання рН. Здатна прискорювати відшаровування ороговілих клітин шкіри.

Malic Acid (яблучна кислота) – стабілізатор кислотності, ароматична речовина, володіє гарною протизапальною, антиоксидантною, очищаючою, в’яжучою дією.

Sorbic Acid (Кислота сорбінова) – білий порошок, погано розчинний у воді. Є консервантом. Має слабку активність проти бактерій, помірну активність проти дріжджів і високу активність проти цвілі

Panthenol (пантенол) - це вітамін групи В. Має протизапальний ефект і заспокоює подразнену шкіру. Стимулює епітелізацію і сприяє прискоренню загоєння дрібних ран. У засобах для волосся створює захисну плівку, яка має тривалий зволожуючий ефект. Надає волоссю блиск. Заспокоює свербіж та інфекції шкіри голови.

Tocopherol (токоферол, вітамін Е) – Найбільш потужний вітамін-антиоксидант, який захищає шкіру від дії канцерогенних вільних радикалів і відіграє важливу роль у забезпеченні нормального постачання тканин киснем. У косметичних засобах також використовується як натуральний консервант, який зберігає олійні компоненти кремів і лосьйонів.

Retinyl Palmitate (ретинілпальмітат) - складний ефір пальмітинової кислоти і вітаміну А. Має пом'якшуючу дію на шкіру, підвищує її еластичність, активізує процес оновлення клітин, розгладжує дрібні зморшки.

Arachis Hypogaea (Peanut) Oil (олія арахісова) – має протизапальну, регенеруючу і тонізуючу дію. Вона підходить для всіх типів шкіри, включаючи ніжну шкіру немовлях і шкіру, схильну до вікових змін.

Hydrogenated Vegetable Oil (гідрогенізовані рослинні олії) – рослинний саломас, що широко використовується в косметичних засобах як замінник олій. Стійкий до прогіркання, пом’якшує, живить шкіру.

Potassium Sorbate (сорбат калію) - запобігає чи обмежує розмноження мікробів в косметиці. Є консервантом природного походження, нетоксичним і нешкідливим.

Sodium Benzoate (натрію бензоат) - використовується для захисту препаратів від пліснявих грибів і дріжджів. Бактерицидна дія набагато слабша оскільки він лише пригнічує розмноження мікроорганізмів, не знищуючи їх при цьому.
1.3.3. Гідролату зеленого чаю 70,0

Настойка календули 15,0

Гліцерину 5,0

Кислоти лимонної 0,5

Кислоти саліцилової 0,3

Вітамін В1 1,0

Білої глини 5,0

Алантоїну 0,9

Ефірної олії бергамоту 0,02

Ароматизатора 0,2



Даний косметичний засіб – лосьйон для обличчя на гідролаті зеленого чаю. Має підтягуючу, омолоджуючу, тонізуючу дію. Органічні кислоти будуть відбілювати і відлущувати роговий шар шкіри. Біла глина буде підсушувати і разом з алантоїном будуть сприяти зняттю запалення, а також регенерації шкіри. Композиція в цілому буде м’яко очищати і тонізувати комбіновану, схильну до жирності шкіру.

Гідролат зеленого чаю – рідина, з характерним запахом, змішується з водою, спиртом, гліцерином. Сильний антиоксидант, зменшує запалення і заспокоює подразнення шкіри, зміцнює стінки судин.

Настойка календули – рідина жовто-коричневого кольору із специфічним запахом, розчинна у воді. Підсилює захисні функції організму, має протизапальну, дезінфікуючу, протимікробну, тонізуючу дію, сприяє регенерації тканин.

Гліцерин – трьохатомний спирт, безколірна в’язка рідина без запаху. В складі косметичних засобів знижує випаровування води, має пом’якшуючу і зволожуючу дію.

Кислота саліцилова – безбарвні кристали, добре розчинні в етанолі, погано розчинна у воді. Має відлущуючу дію, розм'якшує верхній шар шкіри і пробки в фолікулах, перешкоджає утворенню комедонів. Проявляє антисептичну та антибактеріальну дію.

Кислота лимонна біла кристалічна речовина без запаху, з кислим смаком. Розчиняється у воді і етанолі. Використовується в косметичних препаратах як консервант, розчинник, модифікатор ph. Має в'яжучу, очищаючу і відбілюючу дію.

Вітамін В1 прозорий, розчинний у воді розчин. Впливає на еластичність шкіри, усуває сухість, сприяє процесам регенерації.

Біла глина - під дією білої глини судини в верхніх шарах шкіри стають гнучкими, а шкіра еластичною. Крім того біла глина діє на шкіру як антисептик, активізує кровообіг, знімає запалення. Маски для обличчя мають відбілюючу, очищаючу та регенеруючу дію. Біла глина - це справжнє спасіння для жирної і проблемної шкіри. Вона поглинає надлишковий жир, прекрасно підсушує шкіру і нормалізує роботу сальних залоз

Алантоїн - білий, аморфний порошок, розчинний у воді. Рослинний компонент із екстракту живокосту , проявляє пом'якшувальну, протизапальну, епітелізуючу і зволожуючу дію. У складі дезодорантів і антиперспірантів проявляє бактерицидний ефект, пригнічуючи ріст бактерій.

Ефірна олія бергамоту – масляниста рідина з характерним різким запахом, не розчинна у воді, змішується з оліями, спиртом, ефіром. Усуває запальні процеси і подразнення шкіри. Нормалізує секрецію сальних і потових залоз на жирних ділянках шкіри, освітлює і звужує пори. Володіє антипаразитарною, антигрибковою дією.

Ароматизатор - суміш пахучих речовин, які вводять до складу косметичних засобів для надання їм приємного запаху і хороших споживчих властивостей.


Компонент

Кількість компонента (в грамах) на 10 кг

Гідролату зеленого чаю

7150

Настойка календули

1530

Гліцерину

510

Кислоти лимонної

51

Кислоти саліцилової

31

Вітамін В1

100

Білої глини

510

Алантоїну

92

Ефірної олії бергамоту

2

Ароматизатора

20

Готуємо водну фазу. Відважуємо необхідну кількість гідролату зеленого чаю 7150 г, поміщаємо в реактор і додаємо відважені 510 г гліцерину, 51 г кислоти лимоної, 100 г вітаміну В1, 92 г алантоїну, 20 г ароматизатора. Вміст реактора перемішуємо до повного розчинення речовин. Готуємо спиртову фазу. В реактор поміщаємо настоянку календули 1530 г, кислоти саліцилової 31 г, білої глини 510 г, ефірної олії бергамоту 2 г. Додаємо ефірні олії, перемішуємо. Залишаємо на відстоювання. Фільтруємо. Лосьйон фасуємо у флакони відповідної місткості.



5.1.2. Фізико-хімічні властивості мил, вимоги до якості.

Фізико-хімічні властивості мил і вимоги,запропоновані до їхньої якості.

Залежно від складу жирів (жирозамінників) і лугу, які застосовуються для виробництва мила, а також від вмісту жирнокислих солей у ньому, мило як вказувалося вище, може бути твердим, рідким або кремоподібним. Тверді жирні кислоти дають тверді мила, у той час як рідкі дають мила м'які - кремоподібні. Калієві мила м'якшої консистенції, ніж натрієві.

Безводні мила мають температуру плавлення 225-270 °С. Вода в складі мила знижує температуру плавлення, туалетні мила, що містять до 60 % жирних кислот, плавляться при температурі нижче 100 °С.

Мила гігроскопічні, калієве мило володіє більшою гігроскопічністю, ніж натрієве, мила ненасичених кислот більше гігроскопічні, ніж насичені. Поглинаючи воду, мило набрякає, збільшуючись в об’ємі. Набрякання супроводжується виділенням тепла, що пояснює саморозігрівання, що спостерігається іноді при попаданні води в суху мильну стружку або при збереженні суміші сухої і вологої мильної стружки. Іноді саморозігрівання мильної стружки призводить до її обвуглювання і навіть загоряння.

При досить великій кількості води мило може розчинятися. Розчинність мил з різних кислот у воді залежить від ряду факторів. Мила низькомолекулярних кислот розчиняються у воді швидше й у більшій мірі, ніж високомолекулярних кислот. Розчинність мил високомолекулярних кислот трохи підвищується в присутності мил більш низькомолекулярних кислот. Мила ненасичених кислот розчиняються краще, ніж мила насичених кислот. Стеаринове мило розчиняється у воді тільки при температурі 70 °С і вище. У той же час у сумішах з милом олеїнової або інших жирних ненасичених кислот стеаринове мило досить легко розчиняється у воді кімнатної температури. Мила нафтенових і смоляних кислот добре розчиняються у воді при кімнатній температурі. Калієві мила мають кращу розчинність, ніж натрієві.

Вимоги, запропоновані до якості туалетного мила

До твердого туалетного мила звичайно висувають наступні вимоги:



  • мило при кімнатній температурі повинно бути твердим, не липким, однорідного кольору по всій поверхні, без плям; на його поверхні не повинен виступати наліт солей;

  • мило не повинно мати запаху продуктів розкладання органічних речовин, прогірклих жирів, рибного й інших неприємних запахів (у 60 %-ному милі допускається слабкий запах нафтенових кислот);

  • туалетне мило повинно мати колір від білого до кремового (для незабарвлених мил); або рівномірно пофарбований колір світлих і чистих тонів, без сторонніх відтінків.

Основним показником, що характеризує якість мила є вміст у ньому жирних кислот (у вигляді солей).

4.2.3. Fioravanti Shine Enhancing Shampoo by Rene Furterer

Ingredients:



Water (Aqua) (вода) – розчинник. один з постійних компонентів у рецептурах більшості косметичних виробів. Забезпечує їм необхідну прозорість, в'язкість, концентрацію, колір.

Disodium Laureth Sulfosulfate (дісодіум лаурет сульфосукцинат) – в'язка прозора речовина. М'який аніонний сурфактант, сіль янтарної кислоти, практично не проникає в шкіру і навіть при великих концентраціях не токсичний. Він є компонентом м'яких шампунів в тому числі дитячих шампунів і косметики для інтимної гігієни.

Sodium Laureth Sulfate (лаурет сульфат натрію) - аніонактивна поверхнево активна речовина, яка проявляє емульгуючу дію, видаляє жирові забруднення з волосся і шкіри. Прекрасний піноутворювач і очисний компонент.

Cocamide MIPA (кокамід моноізопропаноламід) – безбарвна гігроскопічна рідина, яка в складі косметичних засобів виконує декілька функцій – емульгуючий агент, стабілізатор емульсій, сурфактант, контроль в’язкості, емолент, стабілізатор піни, тощо.

Laureth-3 (лауреат-3), неіоногений емульгатор, солюбілізатор. Світла прозора рідина без запаху, при охолодженні може мутніти. Можна додавати як в олійну так і з водну фазу, утворює емульсію в/о, добре розчинний в оліях, частково у воді. Використовується в гелях для душу, шампунях, лосьйонах, кремах і дезодорантах.

Coco-Glucoside (кокоглюкозиди) – дуже м'яка неіоногенна ПАР, володіє очисними властивостями. Використовується як очисний і пом’якшуючий інгредієнт в шампунях і пінах для ванн.

Butylphenyl Methylpropional (бутил феніл метилпропіонал) – безбарвна, або ледь жовтувата рідина з насиченим квітковим запахом використовується як ароматизатор в складі косметичних продуктів.

Citric Acid (лимонна кислота) – використовується, як консервант, розчинник, модифікатор pH. Має в'яжучу, очищаючу і відбілюючу дію.

Fragrance (Parfum) (ароматизатор) – суміш в дозволених до застосуванні в косметичних засобах ароматичних речовин, які будуть маскувати неприємний запах допоміжних речовин і надавати хороших споживчих характеристик косметичному засобу.

Glycol Palmitate (гліколя пальмітат) структуроутворювач(загущувач), емульгатор, емолент.

Glycol Stearate (гліцерил стеарат) структуроутворювач (загущувач), емульгатор, емолент, ПАР (миючі засоби). Застосовується як стабілізатор емульсії, в засобах для епіляції, для стабілізації кольору

Guar Hydroxypropyltrimonium Chloride (гуар гідроксипропілтримоніум хлорид) – виготовляється із гуарової смоли. Використовується для захисту рогового шару шкіри від агресивної дії ПАР і мила. Основне призначення гуара - забезпечення стійкої піни в очищуючих косметичних засобах для догляду за волоссям і надання волоссю необхідної пишності.

Hexyl Cinnamal (гексил коричний альдегід) – масляниста рідина жовтого кольору з квітковим запахом, який нагадує запах жасмину. Використовується в парфумерній і косметичній промисловості в якості відушки.

Limonene (лімонен) - рідина з приємним фруктовим запахом, компонент цитрусових ефірних масел (близько 90%). Володіє інсектицидними властивостями. Використовується як натуральний запашник.

Linalool (ліналоол) - використовують для складання парфумерних композицій, ароматів для мила і косметичних виробів. Має сильний квітковий запах з деревними нотами.

Methylisothiazolinone (метилізотіазолінон) – нетоксичний антибактеріальний компонент, що володіє широким спектром протимікробної дії відносно грамнегативних і грампозитивних бактерій, грибків, дріжджів. Консервант широкого спектру дії.

Phenoxyethanol (феноксиетанол) - антисептичний агент, використовують для дезінфекції шкірних покривів, володіє очищуючою, антибактеріальною дією, посилює дію інших антисептиків.

Polyquaternium-22 (поліквотерніум – 22) – антистатик, плівко утворювач і фіксатор для волосся.

Sodium Cocoamphoacetate (Натрію кокоамфоацетат) – володіє м’яким миючим ефектом, використовується як піноутворювач, ПАР, антистатик

Sorbic Acid (кислота сорбінова) – білий порошок, погано розчинний у воді. Є консервантом. Має слабку активність проти бактерій, помірну активність проти дріжджів і високу активність проти цвілі.
6.3.6. Відвару кори дуба 30,0

Екстракту ромашки 1,5

Екстракту шавлії 2,1

Екстракту розмарину 1,7

Екстракту хвої 3,4

Екстракту сосни 2,4

Екстракт кропиви 1,6

Алантоїну 2,0

Д-пантенолу 3,0

Ефірної олії м’яти 0,2

Спирту етилового 70 % 40,0

Настою звіробою до 250,0


Даний косметичний засіб – зубний еліксир. Даний косметичний засіб ретельно і бережно очищає ротову порожнину, дезинфікує і ароматизує. Екстракти шавлії, розмарину, сосни і хвої піклується про ясна надаючи протизапальний і антимікробний ефект.
Відвару кори дуба – має в’яжучі, протизапальні, протигнилісні властивості.

Екстракт ромашки – розчинний у воді порошок. Має протизапальну, антисептичну, деяку знеболюючу і в'яжучу дію. Стимулює процеси регенерації і загоєння тканин і пом'якшує шкіру.

Екстракту розмарину – ефективний антисептик, здатен активувати процеси регенерації , тонізує, ліквідує різні запальні процеси. Нормалізує виділення шкірного сала, згладжує зморшки і омолоджує шкіру.

Екстракту хвої – хороший протизапальний, антибактеріальний, противірусний, кровоочисний засіб.

Екстракту сосни – гарно дезінфікує і освіжує ротову порожнину, заживляє ясна, тому включається в склад засобів гігієнічного догляду за зубами і яснами.

Екстракт шавлії – розчинний у воді порошок. Має бактерицидну, тонізуючу дії на шкіру, бере участь в утворенні повноцінного колагену, нормалізує внутрішньоклітинний обмін.

Екстракт кропиви – розчинний у воді порошок. Прекрасний тонізуючий і в'яжучий засіб. Володіє дезодоруючою, дезінфікуючою діями.

Алантоїн - білий, аморфний порошок, розчинний у воді. Рослинний компонент із екстракту живокосту , проявляє пом'якшувальну, протизапальну, епітелізуючу і зволожуючу дію. У складі дезодорантів і антиперспірантів проявляє бактерицидний ефект, пригнічуючи ріст бактерій.

Д-пантенол – в’язка рідина, змішується з водою. Має протизапальний ефект і заспокоює подразнену шкіру. Стимулює епітелізацію і сприяє прискоренню загоєння опіків, виразок, тріщин та запалень.

Ефірна олія м’яти – масляниста рідина з характерним різким запахом, не розчинна у воді, змішується з оліями, спиртом, ефіром. Охолоджує шкіру, усуваючи подразнення, гіперемію, набряклість. Підвищує захисний бар'єр епідермісу.

Спирт етиловий – рідина з характерним запахом, змішується з водою. Забезпечує антисептичну дію, має тонізуючу дію на шкіру, помірне знежирення, легкий в'яжучий і дезодоруючий вплив

Настою звіробою – має в’яжучу, протизапальну і деяку протимікробну дію, що сприяє регенерації тканин.



Компонент

Кількість компонента (в грамах) на 10 кг

Відвару кори дуба

1200.0

Екстракту ромашки

60.0

Екстракту шавлії

84.0

Екстракту розмарину

68.0

Екстракту хвої

136.0

Екстракту сосни

96.0

Екстракт кропиви

64.0

Алантоїну

80.0

Д-пантенолу

120.0

Ефірної олії м’яти

8.0

Спирту етилового 70 %

1600.0

Настою звіробою

6484.0


Технологія.

В реакторі змішуємо 6484.0 г настою звіробою, 1200.0 г відвару кори дуба, розчиняємо відважені екстракт ромашки 60.0 г, екстракту шавлії 84.0 г, екстракту розмарину 68.0 г, екстракту хвої 136.0 г, екстракту сосни 96.0 г, екстракт кропиви 64.0 г, алантоїну 80.0 г, Д-пантенолу 120.0 г . Ретельно перемішуємо до повного розчинення речовин, додаємо 1600.0 г спирту етилового 70 % і перемішуємо до однорідності. Відстоюємо, фільтруємо і розливаємо у флакони.


8.1.1. Парфумерні рідини. Визначення, класифікація. Класифікація запахів парфумерних засобів.

Парфумерні рідини – спиртові чи спиртово-водні розчини сумішей пахучих речовин і настойок із приємним запахом. До парфумерних рідин відносяться парфуми, одеколони, туалетні і пахучі води.

% парфумерної композиції вітчизняних виробників:


  • духи 10-50% ( духи «екстра» не менше 15 %)

  • туалетна вода 6-12%

  • одеколони 1,5-6 % (екстра не менше 4 %)

  • духмяна вода 1-1,5 %

% парфумерних композицій закордоних виробників

- духи (parfum) 20-30 %

- духмяна (парфумерна вода, денна вода) (eau de parfum) 15-20 %

- туалетна вода (eau de toilette) 10-12 %

- одеколон (eau de cologne) 6-12 %.
Класифікація запахів парфумерних засобів. Існує декілька класифікацій: французька, німецька, американська, які постійно зазнають змін.

Французька :



  • квіткові

  • шипрові (поєднання ароматів дерев, моху, що надає парфумам теплоти, глибини і свіжості)

  • цитрусові (лимон, апельсин, помаранч, бергамот)

  • із запахом деревини

  • папороті або «фужере» (поєднання запаху лаванди, кумарину, бергамоту з ароматом «нот» дерев і дубового моху)

  • шкіряні (поєднання «сухий тютюновий» аромат з квітковим запахом)

  • амброві (східні аромати, ладанник, ваніль, ладанної камеді)





8.2.6. Cold Sweat Deodorant Stick by Nickel

Ingredients:



Aqua (Water) (вода) – розчинник. один з постійних компонентів у рецептурах більшості косметичних виробів. Забезпечує їм необхідну прозорість, в'язкість, концентрацію, колір.

Butylene Glycol (бутиленгліколь) - має гарну вологоутримуючу здатність. Виконує роль хімічного енхансери - компонента, що підсилює дію інших інгредієнтів. Використовується як екстрагент і розчинник.

Glycerin (гліцерин) –трьохатомний спирт, безколірна в’язка рідина без запаху. В складі косметичних засобів знижує випаровування води, має пом’якшуючу і зволожуючу дію.

Sodium Stearate (натрію стеарат) - біла порошкоподібна речовина. Аніонна ПАР. Використовується як миюча основа в шампунях, пінах для ванн, а також як добавка в сухих духах і дезодорантах, зубних пастах.

Sorbitol (сорбітол) – шестиатомний спирт, білий порошок, солодкого смаку, використовується як зволожуючий компонент. Впливає на текстуру засобів,надаючи їм особливу м'якість, пластичність і бархатистість. У рецептурах успішно замінює гліцерин та гліколі.

Fragrance (Parfum) (ароматизатор) – суміш в дозволених до застосуванні в косметичних засобах ароматичних речовин, які будуть маскувати неприємний запах допоміжних речовин і надавати хороших споживчих характеристик косметичному засобу.

Menthol (ментол) – кристалічний продукт з м'ятним запахом і охолоджуючим ефектом. Має незначну подразнюючу і відволікаючу дію, використовується як охолоджуючий, освіжаючий і ароматизуючий інгредієнт.

Farnesol (фарнезол) - безколірна або блідо-жовта рідина зі слабким квітково-деревним запахом, в основному використовується як ароматична добавка. Має бактеріостатичну дію.

Phenoxyethanol (феноксиетанол) - антисептичний агент, використовують для дезінфекції шкірних покривів, володіє очищуючою, антибактеріальною дією, посилює дію інших антисептиків.

Methylparaben (метилпарабен) – консервант. Має широкий спектр антимікробної активності. Рекомендовано для виробництва косметичних продуктів, не подразнює шкірний покрив, слизові оболонки очей і порожнини рота.

Ethylparaben (етилпарабен) – використовується як консервант, відрізняється вираженою антимікробною активністю, активно протидіє різноманітним організмам, активний в будь-яких розчинах: кислих, лужних і нейтральних рідинах.

Benzyl Benzoate (бензилбензоат) - в'язка рідина з приємним запахом. У косметиці в основному використовується для ароматизації і як фіксатор.

Butylphenyl Methylpropional (бутил феніл метилпропіонал) – безбарвна, або ледь жовтувата рідина з насиченим квітковим запахом використовується як ароматизатор в складі косметичних продуктів.

Citral (цитраль) - в'язка рідина з сильним запахом лимона. Цитраль використовують як запашну речовину в парфумерії і як ароматизатор у харчовій промисловості; як антисептик і протизапальний засіб.

Citronellol (цитранеллол) - рідина з сильним свіжим ароматом цитрусових, меліси, цітронелли. Використовується зазвичай для ароматизації косметичних засобів. Є біологічно безпечним репелентом.

Coumarin (кумарин) – фіксує запахи, його добавляють в парфуми в якості фіксатора сухих фантазійних нот. Має стійкий, м'який, солодкуватий запах, надає косметиці ароматичних ноток ванілі і кориці. Активізує діяльність клітин шкіри. В косметиці і парфумерії використовують кумарин не більше 3 %.

Geraniol (гераніол) - є безбарвною рідиною із запахом троянди. Зазвичай використовується в косметиці як ароматична речовина. Може викликати алергію.

Isoeugenol (ізоевгенол) – пахуча рідина із сильним, пряним запахом гвоздики. Використовується в парфумерних композиціях і для ароматизації косметичних продуктів.

Limonene (лімонен) - рідина з приємним фруктовим запахом, компонент цитрусових ефірних масел (близько 90%). Володіє інсектицидними властивостями. Використовується як натуральний запашник.

Linalool (ліналоол) - використовують для складання парфумерних композицій, ароматів для мила і косметичних виробів. Має сильний квітковий запах з деревними нотами.
7.3.6. Олії мурумуру 40,0

Олії манго 30,0.

Олії Ши 10,0

Бджолиного воску до 150,0

Ягідного воску 10,0

Олії макадамі 8,0

Олії обліпихи 5,0

Вітаміну А 1,0

Гліцерину 2,0

Діоксиду титану 4,0


Даний косметичний засіб – зволожуючий, пом’якшуючий бальзам для губ, який має зволожуючі, живильні, захисні і пом’якшуючі властивості. Завдяки вдало підібраному складу даний косметичний засіб буде ніжно піклуватися про чутливу шкіру губ, прекрасно зволожувати її за рахунок натуральних олії мурмуру, манго, обліпихи і восків. А вітамін А буде відновлювати і регенерувати ніжну шкіру губ.

Олія мурумуру – захищає шкіру від втрати вологи, відновлюючи її гідроліпідний бар'єр, має пом’якшуючу і поживну дію. При кімнатній температурі має дуже тверду консистенцію, тому ідеально підходить для виготовлення помади і бальзамів для губ; при додаванні в косметичні препарати надає їм приємну текстуру.

Олії манго - чинить регенеруючи дію, сприяючи загоєнню дрібних шкірних тріщин і виразок. Пом’якшує і розгладжує шорстку і грубу шкіру, запобігає появі розтяжок.

Олія ши – олія ши, активізує синтез колагену, володіє гарною захисною і регенеруючою діями, в тому числі захист від УФ-випромінювання. має пом'якшуючу дію при подразненнях та тріщинах на шкірі. Володіє зволожуючими та протизапальними властивостями. Поліпшує вивільнення полярних активних інгредієнтів.

Бджолиний віск відбілений – біла воскоподібна речовина, нерозчинна у воді, змішується з оліями і жирами. Має виражену протизапальну, пом’ягшуючу, ранозаживляючу дію. Використовується як структуроутворюючий, термостійкий і пом'ягшуючий інгредієнт. Температура плавлення приблизно 60С.

Ягідний віск – білі гранули які розтоплюються при температурі 50-55 С. дуже добре загущує масляну основу, регулює в’язкість продукту, зволожуючий агент, утворює захисну плівку від зовнішніх агресорів, пом’якшує і живить шкіру, природній антисептик і протираковий агент, прискорює загоєння і регенерацію пошкодженої шкіри.

Олія обліпихова – живить, зволожує, перешкоджаючи висиханню та лущенню, пом’якшує шкіру. Активно сприяє відновленню кислотно-лужного та жирового балансу, запобігає передчасному старінню шкіри, відбілює шкіру. Розгладжує мімічних та дрібних вікових. Має сильну протизапальну дію, що дозволяє застосовувати олію обліпихи у боротьбі з висипом вугрів та прищиками, успішно застосовується при лікуванні опіків шкіри, у тому числі сонячних.

Олії макадамі - усуває подразнення, лущення шкіри, відновлює її м’якість і ніжність, має антиоксидантні властивості. Один з кращих засобів для старіючої шкіри – відновлює, тонізує, пом’якшує і зволожує.

Вітамін А – сприяє регенерації шкіри, пом'якшує і живить шкіру, попереджує виникнення сухості і відлущування, покращує еластичність і підтримує тургор.

Гліцерин – трьохатомний спирт, безколірна в’язка рідина без запаху. В складі косметичних засобів знижує випаровування води, має пом’якшуючу і зволожуючу дію.

Титану диоксид – біла порошкоподібна речовина. В залежності від косметичної форми може використовуватися, як білий пігмент і фото захисний компонент. В зубних пастах використовується для посилення ефекту відбілювання.

Компонент

Кількість компонента (в грамах) на 10 кг

Олії мурумуру

2666,7

Олії манго

2000,0

Олії Ши

666,6

Бджолиного воску

2666,7

Ягідного воску

666,7

Олії макадамі

533,3

Олії обліпихи

333,3

Вітаміну А

66,7

Гліцерину

133,3

Діоксиду титану

266,7


Технологія.

Спочатку готуємо жирову фазу. Відважуємо необхідну кількість воску бджолиного 2666,7 г, поміщаємо в реактор і розтоплюємо при температурі 80 ºС, паралельно відважуються віск ягідний 666,7 г який додаються в реактор. Після повного розтоплення восків додаються відважену олію мурмуру 2666,7 г, олію манго 2000,0 г, олію ши 666,6 г, олію макадамі 533,3 г та олію обліпихи 333,3 г. В дану суміші розтоплюємо 66,7 г вітаміну А і 266,7 г ароматизатора, додаємо 133,3 г. Перемішуємо до повного розчинення і рівномірного однорідного диспергування. Передаємо на фасовочну машину, де готовий продукт розливається по флаконах.

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка