При розтині трупа спостерігали плями Тардьє. На яку отруту необхідно проводити аналіз?



Скачати 137.45 Kb.
Дата конвертації22.06.2021
Розмір137.45 Kb.

При розтині трупа спостерігали плями Тардьє. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Фенол


B. Морфін

C. Севін


D. Алетрин

E. ДДТ


ANSWER: E

При розтині трупа спостерігали плями Тардьє. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Солі хрому

B. Етанол

C. Скополамін

D. Циперметрин

E. Гептахлор

ANSWER: E

При розтині трупа спостерігали плями Тардьє. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Нітратна кислота

B. Атропін

C. Солі купруму

D. Метанол

E. Гексахлорциклогексан

ANSWER: E

Для виявлення карбарилу використали ГРХ. Якісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. Планіметрично

C. Денситометрично

D. По висоті або площі хроматографічного піку

E. По часу утримування

ANSWER: E

Для виявлення похідних хризантемової кислоти використали ТШХ. Кількісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. Денсометрично

C. По висоті або площі хроматографічного піку

D. По часу утримування

E. Планіметрично

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із бактеріями:

A. Акарициди

B. Фунгіциди

C. Гербіциди

D. Дефоліанти

E. Бактерициди

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із комахами:

A. Акарициди

B. Фунгіциди

C. Гербіциди

D. Дефоліанти

E. Інсектициди

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із рослинами:

A. Акарициди

B. Фунгіциди

C. Дефоліанти

D. Десіканти

E. Гербіциди

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із грибами:

A. Акарициди

B. Гербіциди

C. Дефоліанти

D. Десіканти

E. Фунгіциди

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для підсушування рослин:

A. Акарициди

B. Фунгіциди

C. Гербіциди

D. Дефоліанти

E. Десіканти

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для видалення листя:

A. Десіканти

B. Акарициди

C. Альгіциди

D. Репеленти

E. Дефоліанти

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із водоростями:

A. Дефоліанти

B. Атрактанти

C. Акарициди

D. Репеленти

E. Альгіциди

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для відлякування комах:

A. Дефоліанти

B. Атрактанти

C. Акарициди

D. Альгіциди

E. Репеленти

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для заманювання комах:

A. Дефоліанти

B. Акарициди

C. Репеленти

D. Зооциди

E. Атрактанти

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із кліщами:

A. Дефоліанти

B. Атрактанти

C. Гризоциди

D. Зооциди

E. Акарициди

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із гризунами:

A. Дефоліанти

B. Атрактанти

C. Акарициди

D. Гризоциди

E. Зооциди

ANSWER: E

Виберіть проявник при аналізі сульфурвмісних ФОС методом ТШХ:

A. розчин арґентум хлориду

B. водно-ацетоновий розчин арґентум аміакату

C. 2,6-дибром-N-хлор-п-хінолін в циклогексані

D. 2,6-дихлор-N-бром-п-хінонімін в циклогексані

E. 2,6-дибром-N-хлор-п-хінонімін в циклогексані

ANSWER: E

Спільною реакцією виявлення всіх ФОС в крові є метод Хестріна. Продукт реакції дає .... забарвлення:

A. Білий осад

B. Зелене

C. Синє

D. Оранжево-червоне

E. Фіолетове

ANSWER: E

Спільною реакцією виявлення всіх ФОС є реакція з амоній молібдатом в присутності відновників. Продукт реакції дає .... забарвлення:

A. Білий осад

B. Фіолетове

C. Зелене

D. Оранжево-червоне

E. Синє


ANSWER: E

Який антидот використовують при отруєнні метанолом:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Етанол

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: C

Який антидот використовують при отруєнні мухомором:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: C

Який антидот використовують при отруєнні важкими металами:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: E

Який антидот використовують при отруєнні фосфорорганічними пестицидами:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: B

Який антидот використовують при отруєнні снодійними (барбітуратами):

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрид

E. Унітіол

ANSWER: D

Який антидот використовують при отруєнні наркотичними анальгетиками:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: A

Який розчин вводять внутрішньоочеревенно людині, що отруїлася, при проведенні перитоніального діурезу:

A. просто дають діуретики

B. суміш хлоридів калію, натрію, кальцію, магнію, глюкози в певних співвідношеннях

C. 1,5-2 л 25 % розчин глюкози

D. 0,5 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

E. 1,5-2 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

ANSWER: B

Як називають метод детоксикації, в якому хворому внутрішньоочеревенно вводять суміш хлоридів калію, натрію, кальцію, магнію, глюкози в певних співвідношеннях, а потім розчин виводять з черевної порожнини за допомогою спеціального катетера?

A. Антидотна терапія

B. Переливання крові

C. Перитоніальний діаліз

D. Форсований діурез

E. Гемосорбція

ANSWER: C

Який розчин вводять внутрішньовенно людині, що отруїлася, при проведенні форсованого діурезу:

A. просто дають діуретики

B. суміш хлоридів калію, натрію, кальцію, магнію, глюкози в певних співвідношеннях

C. 1,5-2 л 25 % розчин глюкози

D. 0,5 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

E. 1,5-2 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

ANSWER: E

Як називають метод детоксикації, в якому хворому внутрішньовенно вводять 1,5-2 л рідини (ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози), а для стимуляції діурезу призначають діуретичні засоби?

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Антидотна терапія

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: D

При патологоанатомічному розтині трупів спостерігалося почервоніння і набряки слизових оболонок стравоходу і шлунка, запалення і некроз тканих товстих кишок. Чим було спричинене отруєння:

A. сполуками Плюмбуму

B. сполуками Меркурію

C. сполуками Барію

D. сполуками Вісмуту

E. сполуками Кадмію

ANSWER: B

Отруєння бісмутом викликало тяжке ураження нирок. При проведенні попереднього аналізу на наявність бісмуту в мінералізаті хімік-токсиколог використав реакцію з:

A. Дитизоном

B. Ацетатом міді

C. Хлоридом цезію та йодидом калію

D. Бруцином і бромідом калію

E. 8-оксихіноліном і калій йодидом

ANSWER: E

Мінералізат досліджують на наявність сполук арсену. Аналіз починають:

A. проби Зангер-Блека

B. реакції з дитизоном;

C. реакції з тіосечовиною;

D. випробувань в апараті Марша;

E. з реакції з аргентум ДДТК у піридині;

ANSWER: A

Надходження якої отрути „металічної” отрути може призвести до виникнення жовтяниці?

A. стибію

B. арсену

C. кадмію

D. меркурію

E. бісмуту

ANSWER: B

В супровідних документах вказано, що в трупа жінки спостерігали смуги Меєса. На яку отруту необхідно провести аналіз?

A. барій

B. меркурій

C. арсен

D. кадмій

E. бісмут

ANSWER: C

Відбулося отруєння важкими металами та арсеном. У такому випадку в якості антидоту використовують:

A. Глюкагон

B. Метиленову синь

C. Ліпоєву кислоту

D. Вітамін-В6

E. унітіол

ANSWER: E

Токсичні речовини можуть виділятися із організму через легені, нирки, шлунково-кишковий тракт, шкіру тощо. Через нирки виділяються отрути та їх метаболіти:

A. В молекулярній формі

B. Жиророзчинні сполуки

C. Неіонізовані сполуки

D. Іонізовані сполуки

E. З великою молекулярною масою

ANSWER: D

При описанні внутрішніх органів у вмісті шлунку виявлено речовину синьо-зеленого кольору. На яку речовину треба провести хіміко-токсикологічне дослідження ?

A. амонію оксалату

B. солі купруму

C. натрію хлориду

D. калію нітрату

E. солі барію

ANSWER: B

Відома велика кількість токсичних речовин, які можуть викликати отруєння. Ці речовини у токсикологічній хімії поділяються на групи залежно від:

A. Шляхів виведення із організму

B. Напрямків метаболізму в організмі

C. Способу їх виділення із об’єктів хіміко-токсикологічного дослідження

D. Хімічної будови і реакційної здатності отрут

E. Механізму їх токсичної дії

ANSWER: C

В супровідних документах вказується, що у трупа на нігтях є смуги Меєса. При спалюванні волосся утворився твердий залишок. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Меркурій

B. Плюмбум

C. Арґентум

D. Стибій

E. Талий

ANSWER: E

В супровідних документах вказується, що у потерпілого спостерігалося блювання сіро-фіолетовими масами з домішками крові, проноси. При спалюванні частини блювотних мас утворився твердий залишок. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Арґентум

B. Манган

C. Хром

D. Купрум

E. Цинк

ANSWER: C

В супровідних документах вказується, що шкіра трупа має сірувато-коричневе забарвлення. При спалюванні частини печінки утворився твердий залишок. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Арґентум

B. Манган

C. Хром


D. Купрум

E. Цинк


ANSWER: A

В супровідних документах вказується, що у потерпілого спостерігалося блювання коричневими масами. При спалюванні частини блювотних мас утворився твердий залишок. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Арґентум

B. Манган

C. Хром

D. Купрум

E. Цинк

ANSWER: B

На дослідження надійшов шлунок з вмістом, який мав жовте забарвлення. При спалюванні частини вмісту шлунка утворився твердий залишок. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Арґентум

B. Манган

C. Хром


D. Купрум

E. Цинк


ANSWER: C

Який детектор не застосовується в методі газової хроматографії?

A. УФ-детектор

B. полуменевий

C. ПІД

D. ДЕЗ


E. катарометр

ANSWER: A

Який детектор не застосовується в методі газової хроматографії?

A. флуоресцентний

B. полуменевий

C. ПІД


D. ДЕЗ

E. катарометр

ANSWER: A

Який детектор не застосовується в методі газової хроматографії?

A. спектрофотометричний

B. полуменевий

C. ПІД

D. ДЕЗ


E. катарометр

ANSWER: A

Роль випарювача у газовому хроматографі:

A. випаровування у газовому хроматографії

B. виявлення змін в складі газу або розчину на виході з колонки

C. прямого кількісного визначення

D. прямої індентифікації

E. розділення речовин

ANSWER: A

Детектор призначений для ...

A. випаровування у газовому хроматографі

B. виявлення змін в складі газу або розчину на виході з колонки

C. прямого кількісного визначення

D. прямої індентифікації

E. розділення речовин

ANSWER: B

Який процес відбувається в хроматографічній колонці?

A. ідентифікація розділюваних речовин

B. детектування розділюваних речовин

C. десорбція розділюваних речовин

D. сорбції і десорбції розділюваних речовин, в результаті якого відбувається розділення речовин

E. процес сорбції розділюваних речовин

ANSWER: D

Який елемент не належить приладу в газовій хроматографії?

A. детектор

B. змішувач рухомої фази

C. колонка

D. дозатор

E. випарювач

ANSWER: B

Який елемент не належить приладу в газовій хроматографії?

A. дегазатор

B. реєстратор

C. колонка в термататі

D. випарювач

E. детектор

ANSWER: A

Введення проби у газовому хроматографі виконується за допомогою:

A. дозуючих петель або піпеток

B. дозуючих петель

C. автоматично або мікрошприцем

D. автоматично

E. піпеток

ANSWER: C

У методі газової хроматографії нерухома фаза ... , а рухома ...

A. рідина, рідина

B. твердий сорбент або плівка рідини, газ

C. рідина, газ

D. твердий сорбент, рідина

E. твердий сорбент, газ

ANSWER: B

Час утримування – якісна характеристика речовини, яка залежить від усіх нижче перерахованих факторів, крім:

A. форми випарювача і температури детектора

B. природи і швидкості рухомої фази

C. швидкості рухомої фази

D. розміру зерен твердого сорбенту у колонці і їх природи

E. природи і маси нерухомої фази

ANSWER: E

Час утримування – якісна характеристика речовини, яка залежить від усіх нижче перерахованих факторів, крім:

A. типу колонки і температури термостатування

B. природи і температури детектора

C. природи нерухомої фази

D. коефіцієнту розподілу речовини між рухомою і нерухомою фазами

E. швидкості рухомої фази і її природи

ANSWER: B

Час утримування – якісна характеристика речовини, яка залежить від усіх нижче перерахованих факторів, крім:

A. природи визначуваної речовини

B. довжини колонки

C. природи нерухомої фази

D. природи рухомої фази

E. способу введення проби у випарювач

ANSWER: E

Час утримування – якісна характеристика речовини, яка залежить від усіх нижче перерахованих факторів, крім:

A. коефіцієнту розподілу речовини між рухомою і нерухомою фазами

B. довжини колонки

C. природи нерухомої фази

D. природи рухомої фази

E. природи детектора

ANSWER: E

Час утримування – якісна характеристика речовини, яка залежить від усіх нижче перерахованих факторів, крім:

A. температури колонки

B. показника заломлення речовини

C. природи рухомої фази

D. природи нерухомої фази

E. природи хроматографічної сполуки

ANSWER: B

Кількісними характеристиками речовини на хроматиграфічному піці є характеристика:

A. відносний виправний час утримування

B. відносний час утримування

C. висота і площа піку

D. виправний час утримування

E. час утримування

ANSWER: C

Якісною характеристикою речовини є:

A. число теоретичних тарілок

B. час утримування або відстань утримування

C. ширина піку

D. площа піку

E. висота піку

ANSWER: B

Час утримування – це ...

A. відстань час від моменту введення проби до моменту виходу максимуму піку

B. відстань від моменту виходу компонента, який не сорбується до моменту виходу даного компоненту

C. відстань від точки максимуму піку до нульової лінії

D. відстань між точками піку на будь-якій висоті

E. відстань між точками піку на половині висоти

ANSWER: A

Висота хроматографічного піку – це ...

A. відстань час від моменту введення проби до моменту виходу максимуму піку

B. відстань від моменту виходу компонента, який не сорбується до моменту виходу даного компоненту

C. відстань від точки максимуму піку до нульової лінії

D. відстань між точками піку на будь-якій висоті

E. відстань між точками піку на половині висоти

ANSWER: C

Основними характеристиками хроматографічного піку є:

A. всі перераховані

B. площа піку

C. час утримування

D. ширина піку

E. висота піку

ANSWER: A

Хроматограма – це зареєстрована в часі крива, яка показує зміну показів реєстратора хроматографа, в умовних одиницях С (умовні величини) від ...

A. напруги між електродами

B. довжини колонки

C. часу або об’єму рухомої фази

D. довжини хвилі

E. сили струму

ANSWER: C

Хроматографія базується на явищі:

A. Абсорбції

B. Адсорбції

C. Інтерференції

D. Рефракції

E. Сорбції

ANSWER: E

Хроматографія – це метод аналізу, який базується:

A. на статичному йонному обміні речовин-електролітів різними йонообмінниками

B. на статичній сорбції газоподібної речовини твердим сорбентом

C. на сорбції і десорбції речовини при переміщенні її в потоці рухомої фази вздовж нерухомого сорбенту

D. на статичній сорбції речовини твердою фазою з її розчину

E. на статичному йонному обміні

ANSWER: C

Від вмісту речовини у досліджуваному об’єкті в газовій і рідинній хроматографії залежить:

A. час або об’єм утримування

B. час утримування

C. об’єм виходу хроматограми

D. час виходу хроматограми

E. висота або площа хроматографічного піку

ANSWER: E

Для газовогохроматографа характерна наявність таких вузлів:

A. призма, дифракційна решітка, детектор.

B. монохроматогаф, детектор, колонка;

C. самописець, детектор, фотопомножувач;

D. колонка, самописець, фотоелемент;

E. інжектор, колонка, детектор

ANSWER: E

При газохроматографічному визначенні хлорпохідних органічних речовин (хлороформ, тетрахлорметан) найкраще використати детектори:

A. спектрофотометричний.

B. каторометр;

C. кондуктометричний;

D. хемілюмінесцентний;

E. детектор електорного захоплення

ANSWER: E

В основі якісного аналізу в газовій і рідинній хроматографії лежить залежність від природи речовини:

A. висоти або площі хроматографічного піку.

B. ширини піку на половині висоти;

C. півширини хроматографічного піку;

D. ширини піку біля основи хроматограми;

E. часу або об’єму утримування

ANSWER: E

В основі кількісного аналізу в газовій хроматографії лежить залежність:

A. Висоти, еквівалентної теоретичній тарілці, від кількості речовини.

B. Ширини хроматографічного піка від концентрації.

C. Об’єму утримування від концентрації речовини.

D. Часу утримування від концентрації речовини.

E. Висоти хроматографічного піка і його площі від концентрації речовини

ANSWER: E

Від вмісту речовини у досліджуваному лікарському засобі в газовій і рідинній хроматографії залежить:

A. час або об’єм утримування

B. час утримування

C. об’єм виходу хроматограми

D. час виходу хроматограми

E. висота або площа хроматографічного піку

ANSWER: E

В рідинній хроматографії застосовують такі нерухомі і рухомі фази:

A. Рідка, рідинна.

B. Тверда або рідка, газоподібна;

C. Тверда або рідка, рідинна

D. Тверда, газоподібна;

E. Тверда, рідинна;

ANSWER: C

Який антидот використовують при отруєнні мухомором:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: C

Який антидот використовують при отруєнні важкими металами:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: E

Який антидот використовують при отруєнні снодійними (барбітуратами):

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрид

E. Унітіол

ANSWER: D

Який антидот використовують при отруєнні наркотичними анальгетиками:

A. Налорфін

B. Атропін

C. Пілокарпін

D. Бемегрід

E. Унітіол

ANSWER: A

Для проведення імунохімічного аналізу як мітку використали лізоцим. Як буде називатися аналіз.

A. гетерогенний імунофлюоресцентний

B. гетерогенний радіоімунний

C. гомогенний імунофлюоресцентний

D. гетерогенний імуноферментний

E. гомогенний імуноферментний

ANSWER: E

Антитіла високої специфічності стосовно вихідного антигену називаються

A. гаптен

B. антисироватка

C. клональними

D. моноклональними

E. поліклональними

ANSWER: D

Антитіла в організмі синтезуються при надходженні:

A. будь-яких речовин

B. простих речовин

C. високомолекулярних речовин

D. отруйних речовин

E. низькомолекулярних речовин

ANSWER: C

Будь-яка чужорідна речовина, яка потрапила в організм, називається:

A. реагентом

B. метаболітом

C. антитілом

D. гаптеном

E. антигеном

ANSWER: E

Метод, який ґрунтується на специфічному зв’язуванні антигену з антитілом, називається:

A. імунним

B. імунохімічний

C. хроматографічним

D. спектрофотометричним

E. фотометричним

ANSWER: B

Для проведення гетерогенного імуноферментного аналізу, на відміну від гомогенного необхідно мати наступне устаткування:

A. сечу


B. антиген

C. мічений гаптен

D. антисироватку

E. полістиролівські планшети

ANSWER: E

При проведенні імуноферментного аналізу хромогенний субстрат дає забарвлення при взаємодії з:

A. антитілом

B. В-лімфоцитом

C. гаптеном

D. антигеном

E. антисироваткою

ANSWER: C

В гетерогенному імуноферментному аналізі при взаємодії міченого гаптену з антитілом, гаптен:

A. правильна відповідь відсутня

B. активність не змінюється

C. підвищується активність

D. вони не взаємодіють

E. втрачає свою активність

ANSWER: B

Для проведення імунохімічного аналізу як мітку використали (-галактозидаза. Як буде називатися аналіз.

A. гетерогенний імунофлюоресцентний

B. гетерогенний радіоімунний

C. гомогенний імунофлюоресцентний

D. гетерогенний імуноферментний

E. гомогенний імуноферментний

ANSWER: D

Антитіла різного ступеня специфічності стосовно вихідного антигену називаються

A. гаптен

B. антисироватка

C. клональними

D. моноклональними

E. поліклональними

ANSWER: E

Для проведення імунохімічного аналізу використовують мітки:

A. не використовують міток

B. флуоресцентну, радіоактивну, ферментну

C. тільки ферментну

D. тільки флюоресцентну

E. тільки радіоактивну

ANSWER: B

Антитіла в організмі виробляються:

A. В-лімфоцитами

B. гепатоцитами

C. моноцитами

D. еритроцитами

E. лейкоцитами

ANSWER: A

Антигени, які приєднали за допомогою ковалентного зв’язку до білка чи штучних поліпептидів називаються

A. реагентом

B. метаболітом

C. антитілом

D. гаптеном

E. антигеном

ANSWER: D

Речовини, що виробляються організмом для знешкодження і видалення токсичної речовини, називається:

A. реагентом

B. метаболітом

C. антитілом

D. гаптеном

E. антигеном

ANSWER: C

Імунохімічний аналіз сечі на опіати проводиться на полістирольних планшетах з використанням у якості мітки пероксидази хрону. Цей метод класифікується:

A. гетерогенний імунофлюоресцентний

B. гетерогенний радіоімунний

C. гомогенний імунофлюоресцентний

D. гетерогенний імуноферментний

E. як гомогенний імуноферментний

ANSWER: D

Як називається метод кількісного аналізу, якщо до проби сечі до операції пробопідготовки додається відома кількість речовини, прийнятого за стандарт.

A. метод порівняння

B. метод внутрішнього стандарту

C. метод зовнішнього стандарту

D. метод добавок

E. хроматограми свідків

ANSWER: B

Після екстракції отруйних речовин органічними розчинниками їх випарюють досуха і для введення сухий залишок розчиняють (метод ВЕРХ)

A. нерухомій фазі

B. рухомій фазі

C. бутанолі

D. етанолі

E. хлороформі

ANSWER: B

При проведенні ВЕРХ на наявність речовин основного характеру, їх з сечі екстрагують:

A. сумішшю хлороформ-ізопропанол, після підлужнення натрій карбонатом

B. сумішшю хлороформ-бутанол, після підлужнення аміаком гідролізату

C. діетиловим ефіром, після підкиснення сечі хлоридною кислотою

D. діетиловим ефіром, після підлужнення аміаком

E. сумішшю хлороформ-бутанол, після підлужнення сечі аміаком

ANSWER: A

В якій частині рідинного хроматографа відбувається розділення суміші речовин:

A. колонка

B. насос


C. автосамплер

D. детектор

E. інжектор

ANSWER: A

Який детектор не використовується в рідинній хроматографії:

A. кондуктометричний

B. диференціальний рефрактометр

C. спектрофотометричний

D. катарометр

E. УФ-детектор

ANSWER: D

Аналіз суміші речовин з близькими температурами кипіння краще провести методом:

A. іонної хроматографії

B. гель-хроматографії

C. високоефективної рідинної хроматографії

D. газової хроматографії

E. газової хроматографії з програмуванням температури

ANSWER: E

Для газового хроматографа характерна наявність таких вузлів:

A. призма, дифракційна решітка, детектор

B. монохроматогаф, детектор, колонка

C. інжектор, колонка, детектор

D. колонка, самописець, фотоелемент

E. самописець, детектор, фотопомножувач

ANSWER: C

В основі кількісного аналізу в газовій хроматографії лежить залежність:

A. Висоти, еквівалентної теоретичній тарілці , від кількості речовини.

B. Ширини хроматографічного піка від концентрації.

C. Об’єму утримування від концентрації речовини.

D. Висоти хроматографічного піка і його площі від концентрації речовини

E. Часу утримування від концентрації речовини.

ANSWER: D

Проводиться дослідження діалізату на солі мінеральних кислот. Реактив Грісса використовується для виявлення солей:

A. Нітратів

B. Хлоридів

C. Сульфатів

D. Хроматів

E. Нітритів

ANSWER: E

Попередні дослідження вказують на отруєння кислотою сульфатної. Для доказу кислоти сульфатної в біологічному матеріалі необхідно встановити наявність:

A. сульфід-іонів

B. сірководню

C. іонів гідрогену

D. сульфат-іонів

E. зв’язку між сульфат-іонами і іонами гідрогену

ANSWER: E

Для виявлення окисників використовують реакцію з дифеніламіном. Для якісного виявлення якої з приведених кислот використовують цю реакцію?

A. Фосфатної

B. Сульфатної

C. Борної

D. Хлоридної

E. Нітратної

ANSWER: E

Проводиться дослідження діалізату. Дослідження діалізату проводиться з метою виявлення кислоти:

A. Саліцилової

B. Ціанідної

C. Ацетатної

D. Бензойної

E. Сульфатної

ANSWER: E

Відбулося отруєння нітритами. Виявлення нітритів у діалізатах проводять реактивом:

A. Несслера

B. Марме

C. Маркі


D. Драгендорфа

E. Грісса

ANSWER: E

Проводиться дослідження діалізату на солі нітратної і нітритної кислот. За допомогою якої реакції можна відрізнити нітрити від нітратів у досліджуваному діалізаті?

A. йодкрохмальної реакції

B. ферум (II) сульфатом і кислотою сульфатною концентрованою

C. бруцином

D. дифеніламіном

E. з реактивом Грісса

ANSWER: E

Відбулося отруєння нітритами. Виявлення нітритів по реакції утворення азобарвника проводять з використанням кислоти:

A. Саліцилової

B. Хлоридної

C. Фосфатної

D. Сульфатної

E. Сульфанілової

ANSWER: E

При виявленні нітритів з кислотою сульфаніловою і 2-нафтолом з’являється оранжево-червоне забарвлення. Для якої сполуки характерне зазначене забарвлення?

A. кислоти сульфанілової

B. 2-нафтола в лужному середовищі

C. кислоти нітритної

D. солі діазонію

E. Азобарвника

ANSWER: E

При виявленні кислоти сульфатної в діалізаті відбулося зникнення червоного забарвлення розчину. Утворенням якої сполуки барію обумовлене таке забарвлення?

A. Нітрату

B. Карбонату

C. Ацетату

D. Хлориду

E. Родизонату

ANSWER: E

Відбулося отруєння солями калію. Який з реактивів використовують для виявлення іонів калію в діалізаті?

A. реактив Фелінга

B. цинкуранілацетат

C. дитизон

D. реактив Несслера

E. натрію гідротартрат

ANSWER: E

На йодкрохмальний папірець нанесли краплю хлоридної кислоти і пару крапель діалізату. При цьому спостерігали появу синього забарвлення. Про наявність якої речовини це може свідчити?

A. Сульфатної кислоти

B. Солей амонію

C. Нітратної кислоти

D. Нітратів

E. Нітритів

ANSWER: E

До діалізату додали розчин дифеніламіну, при цьому спостерігали появу синього забарвлення. Наявність якої отрути можна виключити?

A. Нітратної кислоти

B. Нітратної кислоти

C. Калій нітриту

D. Натрій нітрату

E. Амоній гідроксиду

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують в СТА для виявлення в діалізаті нітритів?

A. Йодкрохмальна реакція

B. З реактивом Грісса

C. З сульфаніловою кислотою

D. 1,8-нафтилендіаміном

E. З розчином ферум (ІІ) сульфату і концентрованою сульфатною кислотою

ANSWER: E

При проведенні попередніх досліджень папірець, змочений плюмбум ацетатом, не змінив свого забарвлення, а папірець, змочений лужним розчином купрум сульфату, посинів. Таке явище свідчить про:

A. Отруєння нітратами

B. Такі реакції в СТА не використовують

C. Отруєння сірководнем

D. Процеси гниття

E. Отруєння аміаком

ANSWER: E

При проведенні попередніх досліджень папірець, змочений плюмбум ацетатом, почорнів, а папірець, змочений лужним розчином купрум сульфату, свого забарвлення не змінив. Таке явище свідчить про:

A. Отруєння нітратами

B. Такі реакції в СТА не використовують

C. Отруєння аміаком

D. Процеси гниття

E. Отруєння сірководнем

ANSWER: E

При проведенні попередніх досліджень папірець, змочений плюмбум ацетатом, почорнів, а папірець, змочений лужним розчином купрум сульфату, посинів. Таке явище свідчить про:

A. Отруєння нітратами

B. Такі реакції в СТА не використовують

C. Отруєння сірководнем

D. Отруєння аміаком

E. Процеси гниття

ANSWER: E

При додаванні до діалізату розчину фенолфталеїну спостерігали появу малинового забарвлення. До одержаного розчину додали барій нітрат, при цьому не спостерігали утворення осаду, розчин залишився малиновим. Наявність якої отрути можна передбачити в діалізаті:

A. Магній карбонату

B. Натрій карбонату

C. Кальцій гідроксиду і кальцій карбонату

D. Натрій карбонату і натрій гідроксиду

E. Натрій гідроксиду

ANSWER: E

При додаванні до діалізату розчину фенолфталеїну спостерігали появу малинового забарвлення. До одержаного розчину додали барій нітрат, при цьому не спостерігали утворення осаду, розчин залишився малиновим. Наявність якої отрути можна передбачити в діалізаті:

A. Магній карбонату

B. Натрій карбонату

C. Кальцій гідроксиду і кальцій карбонату

D. Натрій карбонату і натрій гідроксиду

E. Калій гідроксиду

ANSWER: E

При додаванні до діалізату розчину фенолфталеїну спостерігали появу малинового забарвлення. До одержаного розчину додали барій нітрат, при цьому спостерігали утворення осаду, розчин залишився малиновим. Наявність якої отрути можна передбачити в діалізаті:

A. Магній карбонату

B. Натрій карбонату

C. Кальцій гідроксиду і кальцій карбонату

D. Калій гідроксиду

E. Натрій карбонату і натрій гідроксиду

ANSWER: E

При додаванні до діалізату розчину фенолфталеїну спостерігали появу малинового забарвлення. До одержаного розчину додали барій нітрат, при цьому спостерігали утворення осаду, розчин залишився малиновим. Наявність якої отрути можна передбачити в діалізаті:

A. Магній карбонату

B. Натрій гідроксиду

C. Кальцій гідроксиду і кальцій карбонату

D. Калій гідроксиду

E. Калій карбонату і калій гідроксиду

ANSWER: E

При додаванні до діалізату розчину фенолфталеїну спостерігали появу малинового забарвлення. До одержаного розчину додали барій нітрат, при цьому спостерігали утворення осаду і знебарвлення розчину. Наявність якої отрути можна передбачити в діалізаті:

A. Магній карбонату

B. Натрій гідроксиду і калій карбонату

C. Кальцій гідроксиду

D. Калій гідроксиду

E. Калій карбонату

ANSWER: E

При додаванні до діалізату розчину фенолфталеїну спостерігали появу малинового забарвлення. До одержаного розчину додали барій нітрат, при цьому спостерігали утворення осаду і знебарвлення розчину. Наявність якої отрути можна передбачити в діалізаті:

A. Барій карбонату

B. Натрій гідроксиду

C. Кальцій карбонату

D. Калій гідроксиду

E. Натрій карбонату

ANSWER: E

Який реагент не використовують для виявлення в діалізаті хлоридної кислоти?

A. Розчин метилоранжу

B. Калій хлорат

C. Аргентум нітрат

D. Розчин метилового червоного

E. Плюмбум нітрат

ANSWER: E

Перед виконанням реакцій на хлоридну кислоту, слід перевірити діалізати на наявність:

A. Нітратної кислоти

B. Така процедура відсутня

C. Сульфатів

D. Хлоридів

E. Сульфатної кислоти

ANSWER: E

Який реагент не використовують для виявлення в діалізаті нітратної кислоти?

A. Розчин метилоранжу

B. Бруцин

C. Фарбування шерсті

D. Розчин дифеніламіну

E. Сульфанілова кислота

ANSWER: E

Після відгонки нітратної кислоти з діалізату, необхідно:

A. Зруйнувати нітратну кислоту за допомогою сечовини

B. Нагріти до кипіння

C. Зібрати в розчин йоду

D. Її не відганяють

E. Зруйнувати нітритну кислоту за допомогою сечовини

ANSWER: E

Який реагент не використовують для виявлення в діалізаті сульфатної кислоти?

A. Розчин метилоранжу

B. Барій родизонат

C. Плюмбум нітрат

D. Барій хлорид

E. Кальцій нітрат

ANSWER: E

Для проведення відгонки хлоридної кислоти до діалізату додають:

A. Відгонку не проводять, бо це не є «летка» отрута

B. Воду


C. Купрум хлорид

D. Мідні ошурки

E. Нічого не додають

ANSWER: E

Для проведення відгонки нітратної кислоти до діалізату додають:

A. Відгонку не проводять, бо це не є «летка» отрута

B. Нічого не додають

C. Воду


D. Купрум нітрат

E. Мідні ошурки

ANSWER: E

Для проведення відгонки сульфатної кислоти до діалізату додають:

A. Відгонку не проводять, бо це не є «летка» отрута

B. Нічого не додають

C. Воду

D. Купрум сульфат

E. Мідні ошурки

ANSWER: E

У хіміко-токсикологічних лабораторіях для визначення N-нітрозосполук використовують реакцію Лібермана. У склад даного реактиву входять:

A. амоній молібдат і концентрована сульфатна кислота

B. формалін і концентрована сульфатна кислота

C. дихромат калію і концентрована сульфатна кислота

D. амоній ванадат і концентрована сульфатна кислота

E. фенол і концентрована сульфатна кислота

ANSWER: E

У хіміко-токсикологічних лабораторіях для визначення N-нітрозосполук використовують реакцію ....

A. Фореста

B. Драгендорфа

C. Маркі

D. Манделіна

E. Лібермана

ANSWER: E

У хіміко-токсикологічних лабораторіях для визначення N-нітрозосполук використовують реакцію з ....

A. натрій нітропрусидом

B. натрій (ІІІ) гексанітрокобальтатом

C. натрій (ІІІ) пентаціанофератом

D. калій (ІІІ) гесаціанофератом

E. калій (ІІ) гесаціанофератом

ANSWER: C

У хіміко-токсикологічних лабораторіях для визначення N-нітрозосполук використовують реакцію з ....

A. хлоридом кобальту

B. хлоридом цезію

C. хлоридом церію

D. хлоридом кадмію

E. хлоридом паладію

ANSWER: E

Виділивши N-нітрозосполуки з біологічного матеріалу, хімік-токсиколог очищає їх від домішок:

A. методом осадження

B. методом виділення

C. методом непрямої відгонки

D. методом прямої відгонки

E. методом хроматографії

ANSWER: E

Тверді N-нітрозосполуки виділяють з біологічного матеріалу ....:

A. екстракцією з гептаном

B. екстракцією з гексаном

C. екстракцією з бензолом

D. екстракцією з діетиловим ефіром

E. екстракцією з хлороформом

ANSWER: D

Рідкі N-нітрозосполуки виділяють з біологічного матеріалу ....:

A. настоюванням з оксалатною кислотою

B. екстракцією

C. перегонкою з водяною парою

D. настоюванням з водою

E. мінералізацією

ANSWER: C

Для визначення нітрит-іонів хімік-токсиколог використовує йодкрохмальну реакцію. На йодкрохмальному папері в хлориднокислому середовищі при наявності нітрит-іонів з’являється:

A. не відбувається нічого

B. пляма червоного кольору

C. пляма фіолетового кольору

D. пляма зеленого кольору

E. пляма синього кольору

ANSWER: E

Для визначення нітрит-іонів хімік-токсиколог використовує йодкрохмальну реакцію. На йодкрохмальному папері в хлориднокислому середовищі при наявності нітрит-іонів з’являється:

A. не відбувається нічого

B. кристали синього кольору

C. осад синього кольору

D. розчин синього кольору

E. пляма синього кольору

ANSWER: E

При визначенні нітрит-іонів з 0,1 % розчином 1,8-нафтилендіаміну в 10 % розчині ацетатної кислоти, з’являється .... забарвлення:

A. оранжево-коричневе

B. синьо-фіолетове

C. жовто-оранжеве

D. синьо-зелене

E. оранжево-червоне

ANSWER: E

Хімік-токсиколог готує 0,1 % розчин 1,8-нафтилендіаміну. В якому середовищі готується даний розчин?

A. нітратнокислому

B. нітритнокислому

C. ацетатнокислому

D. сульфатнокислому

E. хлориднокислому

ANSWER: C

Для визначення нітрит-іонів хімік-токсиколог використовує реактив Грісса. При наявності нітрит-іонів з’являється .... забарвлення:

A. оранжеве

B. червоне

C. синє

D. жовте


E. фіолетове

ANSWER: B

Для визначення нітрит-іонів хімік-токсиколог використовує реактив Грісса. Цей реактив готується в середовищі ..... кислоти:

A. нітритної

B. ацетатної

C. фторидної

D. винної

E. оксалатної

ANSWER: B

При визначенні нітритів, хімік-токсиколог застосовує реакцію з сульфаніловою кислотою і 2-нафтолом, при цьому в діалізаті виникає .... забарвлення:

A. оранжево-коричневе

B. червоно-фіолетове

C. жовто-зелене

D. оранжево-червоне

E. червоно-жовте

ANSWER: D

В організмі людини міститься близько 2 % метгемоглобіну. При наявності в організмі понад 10 % метгемоглобіну з’являються ознаки:

A. некрозу

B. анемії

C. цирозу

D. психозу

E. ціанозу

ANSWER: E

До токсикологічно важливих речовин належать нітрити. Нітрити, які надходять в організм, викликають утворення:

A. оксигемоглобіну і карбоксигемоглобіну

B. гемоглобіну і карбоксигемоглобіну

C. метгемоглобіну і оксигемоглобіну

D. гемоглобіну і метміоглобіну

E. метгемоглобіну і метміоглобіну

ANSWER: E

Реакція з цинк-уранілацетатом є мікрокристалоскопічною. Реакцію проводять .... , при наявності іонів натрію спостерігається поява зеленувато-жовтих кристалів, які мають форму ....:

A. на планшетці, квадратів

B. на предметному склі, кленовидних листків

C. у випарювальній чашці, ромбів

D. в пробірці, голок

E. на предметному склі, октаедрів

ANSWER: E

.... в ацетатнокислому середовищі утворює з іонами натрію зеленувато-жовтий осад. Вкажіть хімічну формулу осаду:

A. ZnUO(CH3COO)2, NaZnUO(CH3COO)2

B. ZnUO2(CH3COO)3, NaZnUO2(CH3COO)3

C. ZnUO2(CH3CO)2, NaZnUO3(CH3CO)2

D. ZnUO3(CH3COO)2, NaZnUO3(CH3COO)2

E. ZnUO2(CH3COO)2, NaZnUO2(CH3COO)2

ANSWER: E

Цинк-уранілацетат в .... середовищі утворює з іонами натрію .... осад:

A. виннокислому, жовтий

B. сульфатнокислому, зеленувато-жовтий

C. нітратнокислому, жовтий

D. хлориднокислому, блідо-жовтий

E. ацетатнокислому, зеленувато-жовтий

ANSWER: E

Якщо діалізат містить малу кількість іонів натрію, то розчин потрібно сконцентрувати ....:

A. фільтруванням

B. центрифугуванням

C. нагріванням

D. випаровуванням

E. осадженням

ANSWER: D

Випадання осаду натрій гексагідроксостибату відбувається при:

A. нагріванні і кип’ятінні

B. охолодженні і додаванні надлишку реактиву

C. охолодженні

D. охолодженні і потиранні стінок

E. нагріванні

ANSWER: D

При отруєнні гідроксидом натрію водні витяжки з біологічного матеріалу мають .... реакцію:

A. нейтральну

B. слабко кислу

C. слабко лужну

D. лужну

E. кислу

ANSWER: D

При визначенні в діалізаті іонів натрію з калій гексагідроксостибатом (V), утворюється .... осад:

A. синій


B. зелений

C. голубий

D. жовтий

E. білий

ANSWER: E

У хіміко-токсикологічній лабораторії іони натрію в діалізаті визначають за допомогою:

A. цинк хлориду

B. цинк уранілформіату

C. цинк-уранілацетату

D. цинк нітрату

E. цинк сульфату

ANSWER: C

При дослідженні діалізатів на наявність в них іонів натрію у хіміко-токсикологічній лабораторії використовують наступний реагент:

A. калій хлорид

B. калій ацетат

C. калій гексагідроксостибат (V)

D. калій карбонат

E. калій сульфат

ANSWER: C

Натрій гексанітрокобальтат (ІІІ) осаджує іони калію у вигляді жовтого кристалічного осаду. Вкажіть хімічний склад осаду:

A. K2Na2[Co(NO2)6]

B. KNa2[Co(NO2)6]

C. K2Na[Co(NO)6]

D. K2Na[Co(NO3)6]

E. K2Na[Co(NO2)6]

ANSWER: E

При визначенні іонів калію в діалізаті експерт-токсиколог використав реакцію з гексанітрокобальтатом (ІІІ) натрію, при цьому утворюється .... осад:

A. синій


B. зелений

C. голубий

D. жовтий

E. білий


ANSWER: D

При визначенні іонів калію з гідротартратом натрію, утворюється білий .... осад ....:

A. кристалічний KHC4H4O6

B. кристалічний K2H2C4H4O6

C. кристалічний K2HC4H4O6

D. кристалічний KH2C4H4O6

E. кристалічний K2C4H4O6

ANSWER: A

При визначенні іонів калію з гідротартратом натрію, утворюється білий .... осад ....:

A. дисперсний KHC4H4O6

B. желеподібний KHC4H4O6

C. аморфний KHC4H4O6

D. сирнистий KHC4H4O6

E. кристалічний KHC4H4O6

ANSWER: E

Наявність йонів калію в діалізаті у хіміко-токсикологічній лабораторії визначають:

A. натрій хлоридом

B. натрій ацетатом

C. натрій гексанітрокобальтату (ІІІ)

D. натрій карбонатом

E. натрій тіосульфатом

ANSWER: C

Наявність йонів калію в діалізаті у хіміко-токсикологічній лабораторії визначають:

A. натрій хлоридом

B. натрій ацетатом

C. натрій гідротартратом

D. натрій карбонатом

E. натрій тіосульфатом

ANSWER: C

Хімік-токсиколог не виявив у діалізатах карбонатів лужних металів, але в них містяться луги. При додаванні до діалізатів барій хлорид та фенолфталеїн хімік-токсиколог спостерігав осад .... , але .... забарвлення зберігалося:

A. випадає, жовте

B. розчиняється, біле

C. не випадає, рожеве

D. не випадає, жовте

E. випадає, рожеве

ANSWER: C

При наявності карбонатів лужних металів у діалізатах з барій хлоридом та фенолфталеїном, утворюється .... осад .... і зникає .... забарвлення:

A. жовтий, BaCO3, червоне

B. сірий, BaCO3, рожеве

C. білий, BaCO3, жовте

D. білий, BaCO3, рожеве

E. жовтий, BaCO3, малинове

ANSWER: D

У хіміко-токсикологічних лабораторіях наявність карбонатів лужних металів у діалізатах перевіряють ..... і .....:

A. барій хлоридом і метиловим оранжевим

B. барій хлоридом і метиловим червоним

C. барій хлоридом і метиловим синім

D. барій хлоридом і лакмусом

E. барій хлоридом і фенолфталеїном

ANSWER: E

Перед проведенням аналізу витяжок з біологічного матеріалу на вміст лугів, хімік-токсиколог перевіряє наявність у них ....:

A. хлоридів

B. нітритів

C. сульфатів

D. карбонатів

E. нітратів

ANSWER: D

У діалізатах лужність середовища визначають за допомогою .... , який змінює забарвлення при рН ....

A. фенолфталеїн, 8-10

B. метиловий оранжевий, 0-7

C. лакмус, 4-10

D. метиловий червоний, 5-7

E. метиловий синій, 2-6

ANSWER: A

Під час реакції хлорату калію з хлоридною кислотою виділяється вільний хлор, який ідентифікують за йодкрохмальним папірцем. Йод, який виділяється, реагує з крохмалем і при цьому експерт-токсиколог спостерігає:

A. голубе забарвлення

B. чорне забарвлення

C. синє забарвлення

D. червоне забарвлення

E. фіолетове забарвлення

ANSWER: C

При проведенні реакції діалізату, що містить хлоридну кислоту, з хлоратом калію виділяється вільний хлор, який ідентифікують за .....

A. бромідним папірцем

B. йодкрохмальним папірцем

C. фенолфталеїновим папірцем

D. лакмусовим папірцем

E. індикаторним папірцем

ANSWER: B

Для дослідження діалізату на наявність в ньому хлоридної кислоти, хімік-токсиколог проводить реакцію з хлоратом калію. Який ефект при цьому спостерігається:

A. не відбувається нічого

B. змінюється забарвлення

C. виділяється газ

D. випадає осад

E. виділяється хлор

ANSWER: E

Осад AgCl має здатність розчинятися аміаку. Вкажіть хімічний склад розчину:

A. [Ag(NH3)2]Cl

B. [Ag(NH3)3]Cl

C. [Ag2(NH3)3]Cl

D. [Ag(NH4)3]Cl

E. [Ag(NH3)4]Cl

ANSWER: A

Хлоридна кислота з аргентум нітратом утворює білий осад:

A. Ag2Cl


B. AgClO

C. AgCl

D. Ag2Cl2

E. AgCl2


ANSWER: C

До дистиляту хімік-токсиколог додав нітрату срібла, утворився білий сирнистий осад. Це свідчить про наявність у дистиляті:

A. саліцилової кислоти

B. сульфанілової кислоти

C. нітратної кислоти

D. сульфатної кислоти

E. хлоридної кислоти

ANSWER: E

Хлоридна кислота з аргентум нітратом утворює .... осад:

A. білий дисперсний

B. білий гелеподібний

C. білий аморфний

D. білий сирнистий

E. білий кристалічний

ANSWER: D

При відсутності якої кислоти в діалізатах можна проводити дослідження на наявність хлоридної кислоти?

A. нітритної

B. нітратної

C. сульфатної

D. сульфідної

E. сульфітної

ANSWER: C

Перед виконанням реакцій на хлоридну кислоту, хімік-токсиколог повинен перевірити діалізати на наявність .... кислоти:

A. нітритної

B. нітратної

C. сульфатної

D. сульфідної

E. сульфітної

ANSWER: C

Для руйнування нітритів в діалізаті в хіміко-токсикологічному аналізі застосовують .... кислоту:

A. сульфідну

B. сульфатну

C. сульфітну

D. сульфанілову

E. сульфамінову

ANSWER: E

Для руйнування нітритної кислоти в дистиляті після відгонки діалізату хімік-токсиколог використовує:

A. дифенілкарбазид

B. дитизоном

C. оксихінолін

D. сечовину

E. тіосечовину

ANSWER: D

Для руйнування нітритної кислоти після відгонки діалізату хімік-токсиколог використовує:

A. натрій азид

B. натрій нітрат

C. натрій сульфат

D. натрій ацетат

E. натрій карбонат

ANSWER: A

Яка кислота заважає проводити виявлення нітратної кислоти:

A. тартратна

B. фторидна

C. карбонатна

D. оксалатна

E. нітритна

ANSWER: E

Нітратна кислота забарвлює шерсть у жовтий колір. При обробці шерсті аміаком, вона змінює забарвлення:

A. з жовтого на чорний

B. з жовтого на коричневий

C. з жовтого на бурий

D. з жовтого на оранжевий

E. з жовтого на червоний

ANSWER: D

Нітратною кислотою фарбують шерсть. У який колір забарвлюються білі шерстяні нитки при дії нітратної кислоти?

A. червоний

B. жовтий

C. зелений

D. сірий

E. чорний

ANSWER: B

При хіміко-токсикологічному аналізі діалізату, який містить нітратну кислоту, її виявляють з свіжоприготовленим бруцином в сильно кислому середовищі, внаслідок чого розчин набув .... забарвлення:

A. оранжевого

B. зеленого

C. червоного

D. синього

E. білого

ANSWER: C

Нітратну кислоту, яка утворилась у приймачі під час її відгонки з діалізату, виявляють за допомогою дифеніламіну, утворюється безбарвний дифенілбензидин, який при окисленні перетворюється на сполуку ....кольору:

A. оранжевого

B. зеленого

C. червоного

D. синього

E. білого

ANSWER: D

Нітратну кислоту, яка утворилась у приймачі під час її відгонки з діалізату, виявляють за допомогою дифеніламіну. В якому середовищі проводять реакцію:

A. сильно кислому

B. сильно лужному

C. нейтральному

D. слабко кислому

E. слабко лужному

ANSWER: A

Судово-медичний токсиколог проводить дослідження мінералізату на наявність важких металів. Реакція утворення осаду сульфіду металу використовується при дослідженні мінералізату на всі отрути, крім:

A. кадмію.

B. плюмбуму;

C. арсену

D. стибію;

E. цинку;

ANSWER: C

Для виділення деяких “металічних” отрут проводиться деструкція біологічного матеріалу. За допомогою деструкції із трупних органів виділяють:

A. Стибій.

B. Кадмій.

C. Талій.

D. Срібло.

E. Ртуть.

ANSWER: E

В хіміко-токсикологічному аналізі “металевих” отрут використовують реакцію Марша За допомогою цієї реакції в мінералізаті можна виявити:

A. Вісмут і свинець

B. Барій і марганець.

C. Олово і стибій.

D. Арсен і кадмій

E. Арсен і стибій

ANSWER: E

Іони Cd2+ з натрій сульфідом утворюють осад … кольору.

A. синього

B. жовтого

C. чорного

D. коричневого

E. білого

ANSWER: B

У лікарню доставили чоловіка у якого відмічається виразковий стоматит, гнійний запах з ротової порожнини, порушення функцій печінки та нирок. На яку „металічну” отруту необхідно провести дослідження крові та сечі?

A. Меркурієм

B. Арсеном

C. Барієм

D. Бісмутом

E. Кадмієм

ANSWER: A

У лікарню доставили чоловіка у якого відмічається виразковий стоматит, гнійний запах з ротової порожнини, порушення функцій печінки та нирок. На яку „металічну” отруту необхідно провести дослідження крові та сечі?

A. Cd2+

B. Ag+


C. AsIII

D. Hg2+

E. Zn2+

ANSWER: D

Отруєння якою „металічною” отрутою призводить до „сулемового” нефрозу.

A. Ag+


B. Cd2+

C. AsIII

D. Ві3+

E. Hg2+


ANSWER: E

З обставин справи стало відомо, що потерпілий тривалий час приймає промеран як діуретичний засіб. На наявність якої отрути можна провести дослідження печінки?

A. Cd2+

B. Ag+


C. AsIII

D. Hg2+

E. Zn2+

ANSWER: D

Яким методом проводять ізолювання сполук Меркурію з біологічного матеріалу?

A. обзоленням

B. деструкцією

C. екстракцією

D. дистиляцією

E. сплавляння

ANSWER: B

Однією з методик проведення деструкції сечі для ізолювання сполук Hg2+ є використання наступних реактивів:

A. H2SO4 (к) i KMnO4 при кімнатній температурі

B. Кисень і повітря

C. HNO3 (к), CH3OH, H2SO4 (к) при кімнатній температурі

D. HNO3 (к), H2SO4 (к), HClO4 (к) при 150 0С

E. H2SO4 (к) i HNO3 (к) на азбестовій сітці

ANSWER: A

До досліджуваного розчину додали суспензію CuI. При цьому спостерігали утворення червоного осаду. Яку отруту виявив експерт-токсиколог?

A. Sb3+


B. Hg2+

C. Zn2+


D. Pb2+

E. Ba2+


ANSWER: B

Який реагент є спільним для виявлення в мінералізаті іонів Hg2+ i Pb2+?

A. Na – ДДТК

B. KI


C. (NH4)2[Hg(SCN)4]

D. CuI


E. Дитизон

ANSWER: E

Який реагент є спільним для виявлення в мінералізаті іонів Hg2+ i Ag+?

A. Дитизон

B. CuI

C. NaCl


D. Калій йодид

E. Na – ДДТК

ANSWER: A

Для виявлення якої отрути не використовують дитизон?

A. Аргентуму

B. Кадмію

C. Цинку

D. Плюмбуму

E. Меркурію

ANSWER: B

Для виявлення якої отрути не використовують дитизон?

A. меркурію

B. плюмбуму

C. арсену

D. цинку

E. арґентуму

ANSWER: C

Виберіть підтверджуючу реакцію для виявлення іонів Hg2+ в деструктаті:

A. КІ

B. Na – ДДТК



C. дитизоном

D. суспензією CuBr

E. суспензією CuI

ANSWER: E

Підтверджуючою реакцією на виявлення сполук Меркурію в деструктаті є реакція з:

A. КІ


B. Na – ДДТК

C. дитизоном

D. суспензією CuBr

E. суспензією CuI

ANSWER: E

Виберіть попередню реакцію для виявлення іонів Hg2+ в деструктаті:

A. КІ

B. Na – ДДТК



C. дитизоном

D. суспензією CuBr

E. суспензією CuI

ANSWER: C

Попередньою реакцією виявлення сполук Меркурію в деструктаті є реакція з:

A. КІ


B. Na – ДДТК

C. дитизоном

D. суспензією CuBr

E. суспензією CuI

ANSWER: C

При отруєнні яким важким металом спостерігаються тільки кишкові кровотечі?

A. барієм

B. арсеном

C. стибієм

D. бісмутом

E. Кадмієм

ANSWER: E

При проведенні аналізу мінералізату на наявність іонів Cd2+ використовують мікрокристалоскопічні реакції з реагентами:

A. з натрій сульфідом

B. з бруцином і KІ

C. тільки з бруцином і KBr

D. з піридином і KBr або бруцином і KBr

E. тільки з піридином і KBr

ANSWER: D

З яким реагентом іони Cd2+ дають прозорі призматичні кристали у вигляді сфероїдів?

A. суспензія CuI

B. Ag – ДДТК

C. бруцин і натрій сульфід

D. тіосечовина

E. бруцин і KBr

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції мінералізату з піридином і калій бромідом спостерігали утворення безбарвних призматичних кристалів у виглядів сфероїдів. Яку отруту виявили в мігнералізаті?

A. арсен


B. кадмій

C. бісмут

D. натрій

E. цинк


ANSWER: B

При додаванні до мінералізату (після виділення) натрій сульфіду спостерігали утворення жовтого осаду. Який іон дає таку реакцію?

A. Bi3+

B. Pb2+


C. Hg2+

D. Ca2+


E. Cd2+

ANSWER: E

Яка реакція є спільною для виявлення іонів Cd2+ і Bi3+ в мінералізаті?

A. хлороформ

B. Na – ДДТК

C. бруцин і калій бромід

D. натрій сульфід

E. хлоридна кислота

ANSWER: C

Виберіть попередню реакцію для виявлення іонів Кадмію в мінералізаті:

A. піридином і KBr

B. така реакція відсутня

C. з бруцином і KBr

D. Na – ДДТК

E. з Na2S

ANSWER: B

Для відновлення сполук Арсену в мінералізаті використовують водень, який одержують шляхом взаємодії:

A. цинку і натрій гідроксиду

B. воднем з газового балону

C. цинку і розведеної сульфатної кислоти

D. магнію і хлоридної кислоти

E. цинку і концентрованої сульфатної кислоти

ANSWER: C

До якої сполуки відновлюється Арсен при виявленні його в мінералізаті реакцією Зангер-Блека або в апараті Марша?

A. ступінь окиснення не змінюється

B. арсенат

C. арсеніт

D. арсен


E. Арсин

ANSWER: E

Виберіть підтверджуючу реакцію для виявлення іонів Арсену в мінералізаті?

A. з Ag – ДДТК в піридині

B. з Ag –ДДТК в хлороформі

C. Дитизон

D. Суспензія CuI

E. Зангер-Блека

ANSWER: A

Попередньою реакцією виявлення сполук Арсену в мінералізаті є реакція:

A. КІ

B. з Na-ДДТК



C. з Ag-ДДТК

D. Зангер-Блека

E. Марша

ANSWER: D

Плями якого кольору спостерігають на фільтрувальному папері в реакції Зангер-Блека при наявності в мінералізаті сполук Арсену?

A. фіолетові

B. червоні

C. коричневі

D. зелені

E. сині


ANSWER: C

В супровідних документах вказано, що ймовірно причиною смерті чоловіка стало гостре отруєння паризькою зеленню. На наявність якої „металічної” отрути необхідно провести аналіз?

A. органічної речовини

B. меркурій

C. бісмут

D. кадмій

E. Арсен

ANSWER: E

Яку з „металічних” отрут при хронічному отруєнні можна виявити в нігтях?

A. купрум

B. бісмут

C. барій


D. арсен

E. плюмбум

ANSWER: D

Надходження якої отрути „металічної” отрути може призвести до виникнення жовтяниці?

A. стибію

B. арсену

C. кадмію

D. меркурію

E. бісмуту

ANSWER: B

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції з цезій хлоридом і калій йодидом спостерігали утворення оранжево-червоних кристалів у вигляді шестикутників. Наявність якої отрути можна передбачити?

A. стибію

B. арсену

C. кадмію

D. меркурію

E. Вісмуту

ANSWER: E

З обставин справи стало відомо, що потерпілий тривалий час для лікування виразки використовує „Вікаір”. Наявність якої отрути можна передбачити в мінералізаті?

A. арсен

B. меркурій

C. вісмут

D. кадмій

E. плюмбум

ANSWER: C

Яка з отруйних речовин виводиться через шкіру, викликаючи при цьому дерматити і дерматози?

A. хінін


B. меркурій

C. кадмій

D. вісмут

E. етанол

ANSWER: D

При проведенні аналізу мінералізату на наявність іонів Bi3+ використовують як реагент натрій диетилдитіокарбамат. З якою метою його використовують?

A. для виділення Bi3+

B. для підтверджуючого виявлення

C. для попереднього виявлення

D. для попереднього або підтверджуючого виявлення

E. для маскування Bi3+

ANSWER: A

При додаванні до мінералізату розчину тіосечовини спостерігали появу лимонно-жовтого забарвлення. Наявність якої отрути можна передбачити?

A. плюмбум

B. арсен

C. меркурій

D. кадмій

E. Вісмут

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції з бруцином і калій бромідом спостерігали утворення безбарвних призматичних кристалів, зібраних у вигляді сфероїдів. Наявність якої металічної отрути можна передбачити:

A. плюмбум

B. арсен


C. меркурій

D. кадмій

E. бісмут

ANSWER: D

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції з бруцином і калій бромідом спостерігали утворення жовто-зелених кристалів, зібраних у вигляді сфероїдів. Наявність якої металічної отрути можна передбачити:

A. плюмбум

B. арсен

C. меркурій

D. кадмій

E. Вісмут

ANSWER: E

При додаванні до мінералізату, що містить солі Cu2+, розчину гексаціаноферату (ІІ) спостерігається утворення:

A. Осаду чорного кольору

B. Розчину яскраво-синього кольору

C. Осаду голубого кольору

D. Осаду коричнево-червоного кольору

E. Розчину червоного кольору

ANSWER: D

Для виявлення іонів Cu2+ в мінералізаті використовують розчин калій гексаціоноферату (ІІ). Виберіть формулу осаду, який при цьому утворюється:

A. Cu[Fe(CN)6]2

B. Cu4[Fe(CN)6]

C. K2Cu3[Fe(CN)6]2

D. Cu[Fe(CN)6]

E. Cu2[Fe(CN)6]

ANSWER: E

Реакцію з яким реагентом можна використати для виявлення іонів Mn2+ в розчині?

A. (NH4)2S2О7

B. (NH4)2SO3

C. (NH4)2S2O3

D. (NH4)2S2O8

E. K3[Fe(CN)6]

ANSWER: D

При проведенні реакції з амоній персульфатом в кислому середовищі в присутності іонів Ag+ спостерігали появу малиново-фіолетового забарвлення розчину. Який іон присутній в мінералізаті?

A. Mg2+


B. Mn2+

C. Fe3+


D. Ag+

E. Bi3+


ANSWER: B

Для виявлення якого іону можна використати в ХТА реакцію з малахітовим зеленим?

A. Mg2+

B. Fe3+


C. Mn2+

D. Sb3+

E. Bi3+

ANSWER: D

Для виявлення якого іону можна використати в ХТА реакцію з бриліантовим зеленим?

A. SbV


B. Bi3+

C. Fe3+


D. Mg2+

E. Mn2+


ANSWER: A

При додаванні до досліджуваного хлориднокислого розчину натрій тіосульфату спостерігали утворення червоного розчину. Який іон присутній у розчині?

A. Mn2+

B. Cd2+


C. Sb3+

D. Bi3+


E. Fe3+

ANSWER: C

Виявлення іонів Mn(II) з амоній персульфатом в … середовищі приводить до появи … забарвлення розчину.

A. кислому, червоне

B. кислому, синє

C. нейтральному, чорне

D. нейтральному або лужному, малиново-фіолетове

E. кислому, малиново-фіолетове

ANSWER: E

Додаючи до розчину, що містить іони Sb3+, натрій тіосульфат … спостерігають утворення … осаду.

A. Na2S2O8, чорний

B. Na2S2O4, фіолетовий

C. Na2S3O3, коричневий

D. Na3S2O3, білий

E. Na2S2O3, червоний

ANSWER: E

При додаванні до розчину солі Cr3+ у лужному середовищі пероксиду водню спостерігають утворення:

A. Розчину синього кольору

B. Розчину зеленого кольору

C. Розчину оранжевого кольору

D. Осаду жовтого кольору

E. Розчину жовтого кольору

ANSWER: E

Який реактив не використовують для виявлення іонів цинку?

A. Дитизон

B. (NH4)2[Hg(SCN)4]

C. K3[Fe(CN)6]

D. K4[Fe(CN)6]

E. Na2S

ANSWER: C

Калій гексаціаноферат (ІІ) взаємодіє з іонами цинку з утворенням … кристалічного осаду складу… .

A. зеленого, Zn3[Fe(CN)6]

B. білого, K2Zn3[Fe(CN)6]2

C. жовтого, K2Zn2[Fe(CN)6]3

D. синього, Zn2[Fe(CN)6]

E. фіолетового, КZn2[Fe(CN)6]

ANSWER: B

Натрій сульфід з іонами цинку утворює … осад ….

A. білий з жовтуватим відтінком, ZnSO4

B. жовтуватий, Zn2S

C. жовтий, ZnS

D. білий, ZnS

E. білий, ZnSO3

ANSWER: D

У реакції утворення надхромової кислоти … у випадку присутності сполук хрому виникатиме … забарвлення.

A. H2CrO4, зелене

B. H2Cr2O7, оранжеве

C. H2CrO7, прозоре

D. H2CrO5, жовте

E. H2CrO6, синє

ANSWER: E

Для виявлення хрому у попередніх випробуваннях слід проводити реакцію:

A. утворення надхромової кислоти після попереднього окиснення хрому

B. з натрій гідроксидом і гідроген пероксидом

C. з амоніаком

D. з калій перманганатом

E. з натрій гідроксидом

ANSWER: A

При виявленні цинку з амоній тетрароданомеркуратом спостерігається утворення … кристалічного осаду.

A. золотисто-жовтого

B. чорного

C. зеленого

D. фіолетового

E. білого

ANSWER: E

З хлоридною кислотою або натрій хлоридом утворює білий сирнистий осад іон ...

A. купруму (ІІ)

B. цинку


C. аргентуму

D. магнію

E. кальцію

ANSWER: C

Які катіони з йодидом калію утворюють осад нерозчинний в розчині аміаку і кислотах, але розчинний в розчині тіосульфату натрію?

A. кальцію

B. плюмбуму

C. барію


D. ртуті (І)

E. Срібла

ANSWER: E

Продукт реакції, який утворюється при взаємодії йонів мангану з персульфатом амонію, буде залежати від умов проведення реакції. Який продукт вказаної реакції утвориться при кип’ятінні в кислому середовищі з каталізатором?

A. МnО(ОН)2

B. Н2МnО3

C. MnО2

D. МnSO4


E. МnО4-

ANSWER: E

Людина отруїлася солями мангану. В мінералізаті виявляють йони мангану. Які реакції лежать в основі хімічних процесів виявлення його?

A. реакції обміну

B. реакції нейтралізації

C. окисно-відновні реакції

D. реакції гідролізу

E. реакції дисоціації

ANSWER: C

Яку реакцію використовують для якісного визначення іонів талію в мінералізаті?

A. З сірчаною кислотою

B. З дифенілкарбазидом

C. З тіосечовиною

D. З дитизоном

E. З родизонатом натрію

ANSWER: D

Відома велика кількість токсичних речовин, які можуть викликати отруєння. Ці речовини у токсикологічній хімії поділяються на групи залежно від:

A. Шляхів виведення із організму

B. Напрямків метаболізму в організмі

C. Способу їх виділення із об’єктів хіміко-токсикологічного дослідження

D. Хімічної будови і реакційної здатності отрут

E. Механізму їх токсичної дії

ANSWER: C

Отруйні речовини потрапляють в організм різними шляхами. Через неушкоджену шкіру в організм можуть легко потрапляти такі отрути:

A. Основного характеру.

B. Кислотного характеру.

C. Дисоційовані.

D. Водорозчинні.

E. Жиророзчинні.

ANSWER: E

Токсичні сполуки викликають порушення життєво важливих функцій в організмі. Пероральні й інгаляційні отруєння відносяться до інтоксикацій, що класифікуються:

A. особливостям клінічного перебігу.

B. походженню отрут;

C. умовам розвитку;

D. шляху надходження отрути;

E. за причиною розвитку;

ANSWER: D

Токсичні сполуки класифікуються в хіміко-токсикологічному аналізі в залежності від способу їх виділення з об'єктів. До якої групи отрут відноситься натрію нітрит?

A. отрути, які ізолюються екстракцією водою.

B. отрути, які ізолюються екстракцією органічними розчинниками;

C. отрути, що не вимагають ізолювання;

D. отрути, які ізолюються дистиляцією з водяною парою;

E. отрути, що вимагають спеціальних методів ізолювання;

ANSWER: A

Всмоктування речовин у ШКТ визначається фізико-хімічними властивостями отрут і умовами в різних відділах ШКТ. Лікарські речовини основного характеру всмоктуються:

A. стравоході

B. товстому кишечнику

C. тонкому кишечнику

D. шлунку

E. у ротовій порожнині

ANSWER: C

Всмоктування речовин у ШКТ визначається фізико-хімічними властивостями отрут і умовами в різних відділах ШКТ. Лікарські речовини кислотного характеру всмоктуються:

A. стравоході

B. товстому кишечнику

C. тонкому кишечнику

D. шлунку

E. у ротовій порожнині

ANSWER: D

Після проведення мінералізації печінки, мінералізат мав зелено-фіолетове забарвлення? На яку металічну отруту необхідно провести подальший аналіз?

A. Хром


B. Цинк

C. Манган

D. Купрум

E. Ферум (ІІІ)

ANSWER: A

Після проведення мінералізації печінки, мінералізат мав голубе забарвлення? На яку металічну отруту необхідно провести подальший аналіз?

A. Хром

B. Цинк


C. Манган

D. Купрум

E. Ферум (ІІІ)

ANSWER: D

Після виділення даної металічної отрути з мінералізату і проведення реакції з амоній тетрароданомеркуратом (ІІ) спостерігали появу жовто-зеленого осаду. Наявність якою отрути ми довели?

A. Хром


B. Жодна з отрут не дає осаду такого забарвлення

C. Цинк


D. Купрум

E. Ферум (ІІІ)

ANSWER: D

Після виділення даної металічної отрути з мінералізату і проведення реакції з амоній тетрароданомеркуратом (ІІ) спостерігали появу білого осаду. Наявність якою отрути ми довели?

A. Хром

B. Цинк


C. Манган

D. Купрум

E. Ферум (ІІІ)

ANSWER: B

Після виділення даної металічної отрути з мінералізату і проведення реакції з калій гексаціанофератом (ІІ) спостерігали появу білого осаду. Наявність якою отрути ми довели?

A. Хром


B. Манган

C. Цинк


D. Купрум

E. Ферум (ІІІ)

ANSWER: C

Після виділення даної металічної отрути з мінералізату і проведення реакції з калій гексаціанофератом (ІІ) спостерігали появу червоного осаду. Наявність якою отрути ми довели?

A. Хром

B. Манган

C. Цинк

D. Купрум

E. Ферум (ІІІ)

ANSWER: D

Для зменшення впливу заважаючих йонів, йони цинку переводять в органічний розчинник за допомогою натрій діетилдитіокарбамату. Чим проводять реекстракцію йонів цинку?

A. Нітратною кислотою

B. Хлорофором

C. Хлоридною кислотою

D. Діетиловим ефіром

E. Сульфатною кислотою

ANSWER: C

Для зменшення впливу заважаючих йонів, йони цинку переводять в органічний розчинник за допомогою

A. Натрій фосфат

B. Дитизон

C. Натрій діетилдитіокарбамат

D. Калій пікрат і тіосечовина

E. Амоній тетрароданомеркурат (ІІ)

ANSWER: C

З яким реагентом проводять мікрокристалоскопічну реакцію при виявленні Цинку в мінералізаті

A. Натрій фосфат

B. Дитизон

C. Натрій діетилдитіокарбамат

D. Калій пірат і тіосечовина

E. Амоній тетрароданомеркурат (ІІ)

ANSWER: E

З яким реагентом проводять мікрокристалоскопічну реакцію при виявленні Аргентума в мінералізаті

A. Натрій фосфат

B. Дитизон

C. Натрій йодид

D. Калій пікрат і тіосечовина

E. Калій йодид

ANSWER: D

Виберіть спільний реагент для виявлення в мінералізаті іонів аргентуму і цинку

A. Натрій хлорид

B. Дитизон

C. Калій гексаціаноферат (ІІІ)

D. Калій йодид

E. Діетилдитіокарбамат натрію

ANSWER: B

Виберіть спільний реагент для виявлення в мінералізаті іонів купруму і цинку

A. Піридин-роданідний реактив

B. Дитизон

C. Калій гексаціаноферат (ІІІ)

D. Амоній тетрароданомеркурат (ІІ)

E. Діетилдитіокарбамат натрію

ANSWER: D

Для виявлення якої отрути в мінералізаті як підтверджуючу реакцію використовують реакцію з дитизоном?

A. Арґентум

B. Талій

C. Арсен


D. Кадмій

E. Барій


ANSWER: B

Для виявлення якої отрути в мінералізаті як попередню реакцію використовують реакцію з дитизоном?

A. Арґентум або цинк

B. Хром або манганан

C. Талій або Стибій

D. Плюмбум або етанол

E. Аргентум або Талій

ANSWER: A

Для виявлення якої отрути в мінералізаті як попередню реакцію використовують реакцію з дитизоном?

A. Талій або цинк

B. Хром або манган

C. Талій або Стибій

D. Плюмбум або аргентум

E. Кадмій або Талій

ANSWER: D

Для попереднього виявлення якої отрути в мінералізаті використовують реакцію з малахітовим або бриліантовим зеленим?

A. Ця реакція йде як підтверджуюча, а не попередня

B. Хром або манган

C. Талій або Стибій

D. Плюмбум або етанол

E. Кадмій або Талій

ANSWER: C

Для попереднього виявлення якої отрути в мінералізаті використовують реакцію з малахітовим або бриліантовим зеленим?

A. Ця реакція йде як підтверджуюча, а не попередня

B. Хром

C. Кофеїн

D. Плюмбум

E. Стибій

ANSWER: E

При розтині трупа спостерігали гіперемія тканин легень, крововиливи в легенях і травному каналі. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Меркурій

B. Плюмбум

C. Арґентум

D. Стибій

E. Талий

ANSWER: D

При розтині трупа спостерігали численні крововиливи і некроз слизових оболонок травного каналу, некротичні зміни в нирках, жирове переродження печінки. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Барій


B. Плюмбум

C. Арґентум

D. Стибій

E. Талий

ANSWER: E

В супровідних документах вказується, що перед смертю у потерпілого спостерігалося блювання білими масами, біль в м’язах, судоми. При спалюванні частини печінки утворився твердий залишок. На яку металічну отруту необхідно провести аналіз?

A. Цинк

B. Плюмбум

C. Арґентум

D. Стибій

E. Барій

ANSWER: A

Пари цього металу при хронічному отруєнні спричинюють аргірію:

A. арґентуму

B. купруму

C. мангану

D. хрому

E. вісмуту

ANSWER: A

Відбулося отруєння сполуками Мангану. Який реактив використовується для проведення попереднього дослідження мінералізату на наявність іонів мангану?

A. купрум ацетат

B. тіосечовина

C. калій перйодат

D. дитизон

E. кислота сульфатна

ANSWER: C

Для виявлення якого іону використовують Калій перйодат:

A. цинку


B. купруму

C. мангану

D. хрому

E. вісмуту

ANSWER: C

Відбулося отруєння важкими металами. Для якої отрути використовуються реакції виявлення, які грунтуються на окисно-відновних властивостях?

A. цинку

B. купруму

C. плюмбуму

D. хрому

E. вісмуту

ANSWER: D

Після мінералізації біологічного матеріалу сумішкою сульфатної та нітратної кислот при наявності деяких “металічних” отрут мінералізат може набувати певних видимих ознак. Наявність білого осаду в мінералізаті свідчить про можливу присутність:

A. Цинку


B. Міді

C. Талію


D. Стибію

E. Барію

ANSWER: E

Де в організмі накопичується плюмбум при хронічному отруєнні?

A. шкіра

B. печінка

C. мозок

D. кров


E. кістки

ANSWER: E

Після мінералізації біологічного матеріалу сумішкою сульфатної та нітратної кислот при наявності деяких “металічних” отрут мінералізат може набувати певних видимих ознак. Наявність білого осаду в мінералізаті свідчить про можливу присутність:

A. Цинку


B. Міді

C. Талію


D. Стибію

E. Свинцю

ANSWER: E

Після проведення мінералізації утворився осад білого кольору. При дослідженні осаду на барій використовується (після переведення його у розчин):

A. плюмбум ДДТК

B. дифенілкарбазид

C. кислота нітратна

D. дитизон

E. кислота сульфатна концентрована і калій перманганат

ANSWER: E

Підтверджуючі хімічні реакції є одним з етапів аналізу мінералізату на наявність важких металів. Які реакції використовують для виявлення іонів плюмбуму? Реакції з …:

A. натрій хлоридом і натрій фосфатом

B. натрій тіосульфатом і калій хлоридом

C. натрій карбонатом і барій хлоридом

D. ферум хлоридом і купрум йодидом

E. калій йодидом і калій хроматом

ANSWER: E

Виберіть реакцію для виявлення в мінералізаті іонів Pb2+, в якій утворюється жовтий осад:

A. з K2SO4

B. з NaCl

C. з K2Cr2O7

D. з NHOH

E. з натрій родизонатом

ANSWER: C

Виберіть реагент, який дозволяє відділити осад BaSO4 від осаду PbSO4:

A. KHCO3


B. (NH4)2CO3

C. Na2CO3

D. NH4Cl

E. CH3COONH4

ANSWER: E

При взаємодії іонів Барію з натрій родизонатом в кислому середовищі утвориться барій гідрогенродизонат, який має … забарвлення.

A. чорне

B. зелене

C. яскраво-червоне

D. червоно-буре

E. жовте

ANSWER: C

Осад барій родизонату має червоно-буре забарвлення. При дії якого реагенту осад набуває яскраво-червоного кольору?

A. нітритної кислоти

B. хлоридної кислоти

C. натрій гідроксиду

D. амоній ацетату

E. натрій сульфату

ANSWER: B

Експерт-токсиколог проводив дослідження «мінералізату» на наявність «металічної» отрути. Для відокремлення осаду плюмбум сульфату від барій сульфату використовують розчин:

A. 1 М натрій сульфіт

B. 1 М сульфатна кислота

C. 1 М натрій сульфат

D. 25 % натрій ацетат

E. 30 % амоній ацетат

ANSWER: E

Експерт-токсиколог проводив дослідження «мінералізату» на наявність «металічної» отрути. До розчину, отриманого після обробки осаду амоній ацетатом, додали розчин калій йодиду. Випав осад золотисто-жовтого кольору, який розчиняється в гарячій воді, в ацетатній кислоті. Це свідчить про присутність у розчині:

A. катіонів барію

B. катіонів срібла

C. катіонів ртуті (І)

D. катіонів кальцію

E. катіонів свинцю

ANSWER: E

Реакція “золотого дощу” – це реакція утворення:

A. AgI

B. HgI2


C. AlI3

D. PbI2

E. [HgI4]2-

ANSWER: D

Для виявлення окисників експерт-токсиколог використовує:

A. Визначать тільки за запахом

B. Бензидин

C. Калій перманганат

D. Калій дихромат

E. Дифеніламін

ANSWER: E

Для виявлення летких відновників експерт-токсиколог використовує:

A. Визначать тільки за запахом

B. Бензидин

C. Дифеніламін

D. Калій перманганат

E. Калій дихромат

ANSWER: E

При надходженні в лабораторію об’єктів експерт-токсиколог проводить попередні випробування, одним з яких є визначення аміаку і сірководню. Для цього він збирає прилад із трьома папірцями. Колбу з папірцями експерт залишив на 30 хв. Після чого він спостерігав почорніння третього папірця, змоченого плюмбум ацетатом. Такий результат свідчить про:

A. Таких випробувань не проводять

B. Процеси гниття

C. Отруєння аміаком

D. Відсутність аміаку і сірководню

E. Отруєння сірководнем

ANSWER: E

При надходженні в лабораторію об’єктів експерт-токсиколог проводить попередні випробування, одним з яких є визначення аміаку і сірководню. Для цього він збирає прилад із трьома папірцями. Колбу з папірцями експерт залишив на 30 хв. Після чого він спостерігав посиніння першого і другого (лакмусового і змоченого купрум сульфатом), та почорніння третього (змоченого плюмбум ацетатом) папірців. Такий результат свідчить про:

A. Таких випробувань не проводять

B. Отруєння сірководнем

C. Отруєння аміаком

D. Відсутність аміаку і сірководню

E. Процеси гниття

ANSWER: E

При надходженні в лабораторію об’єктів експерт-токсиколог проводить попередні випробування, одним з яких є визначення аміаку і сірководню. Для цього він збирає прилад із трьома папірцями. Колбу з папірцями експерт залишив на 30 хв. Після чого він спостерігав посиніння першого і другого папірця (лакмусового і змоченого купрум сульфатом). Такий результат свідчить про:

A. Таких випробувань не проводять

B. Процеси гниття

C. Отруєння сірководнем

D. Відсутність аміаку і сірководню

E. Отруєння аміаком

ANSWER: E

При надходженні в лабораторію об’єктів експерт-токсиколог проводить попередні випробування, одним з яких є визначення аміаку і сірководню. Для цього він збирає прилад із трьома папірцями. Колбу з папірцями експерт залишив на 30 хв. Після чого він видимих змін не спостерігав. Такий результат свідчить про:

A. Таких випробувань не проводять

B. Процеси гниття

C. Отруєння сірководнем

D. Отруєння аміаком

E. Відсутність аміаку і сірководню

ANSWER: E

Одним з попередніх досліджень та зовнішнього огляду об’єктів належить визначення запаху. Яка речовина має специфічний запах?

A. Дихромат калію

B. Морфін

C. Купрум сульфат

D. Нітратна кислота

E. Формалін

ANSWER: E

Одним з попередніх досліджень та зовнішнього огляду об’єктів належить визначення запаху. Яка речовина має специфічний запах?

A. Кокаїн

B. Морфін

C. Купрум сульфат

D. Нітратна кислота

E. Ацетон

ANSWER: E

Яку речовину можна виявити спектрофотометрично по реакції утворення поліметинового барвника:

A. ацетатну кислоту

B. ацетон

C. формальдегід

D. фенол

E. ціанідну кислоту

ANSWER: E

Відбулося отруєння спиртами. Які похідні спиртів використовуються в газохроматографічному аналізі?

A. алкілацетати.

B. алкілсульфати

C. алкілсульфіти

D. Алкілнітрати

E. Алкілнітрити

ANSWER: E

Для ідентифікації і кількісного визначення токсикологічно важливих речовин часто використовують метод газорідинної хроматографії. Для цього речовини у дозатор хроматографа можна вводити у таких агрегатних станах:

A. газоподібному

B. рідкому

C. рідкому і твердому

D. газоподібному і твердому

E. рідкому і газоподібному

ANSWER: E

Гравіметрію можна використати для кількісного визначення:

A. тільки фенолу

B. тільки алкілгалогенідів

C. формальдегіду

D. етиленгліколю

E. ціанідів, фенолу і алкілгалогенідів

ANSWER: E

В сечі було виявлено ацетон. Який метод ви використаєте для кількісного визначення ацетону:

A. броматометрію

B. аргентометрію

C. алкаліметрію

D. гравіметрію

E. Йодометрію

ANSWER: E

Після закінчення перегонки тетраетилсвинцю, осад який при цьому утворився досліджують наступним чином:

A. випарюють досуха, додають нітратної кислоти і знову випарюють досуха

B. розчиняють у воді

C. розчиняють в розчині лугу

D. розчиняють при нагріванні в концентрованій сульфатній кислоті

E. розчиняють при нагріванні в 30 % розчині амоній ацетату

ANSWER: A

Відбулося отруєння тетраетилсвинцем. Тетраетилсвинець при дистиляції з водяною парою збирають у колбу, що містить:

A. у порожню колбу.

B. воду дистильовану;

C. натрію гідроксид;

D. кислоту хлоридну;

E. спиртовий розчин йоду

ANSWER: E

Відбулося отруєння ацетоном. З якої реакції почнете дослідження дистиляту на ацетон?

A. утворення індиго.

B. натрій нітропрусидом;

C. з фурфуролом;

D. йодоформної проби

E. з реактивом Міллона;

ANSWER: D

Якої реакції не дає м-крезол:

A. з бензальдегідом

B. з розчином ферум (ІІІ) хлориду

C. з реактивом Міллона

D. індофенолові реакцію

E. реакцію Лібермана

ANSWER: A

Відбулося отруєння фенолом. Якою реакцією виявляється ендогенний фенол?

A. реакцією Лібермана.

B. ферум (III) хлоридом;

C. із бромною водою

D. реактивом Миллона;

E. утворенням індофенолу;

ANSWER: C

Після проведення дистиляції з водяною парою судово-медичним токсикологом у дистиляті знайдений ацетон. Який реактив є найбільш доказовим для виявлення ацетону?

A. натрій нітропрусид

B. кислота фуксинсульфітна;

C. реактив Міллона;

D. лантану нітрат;

E. вода бромна;

ANSWER: A

В результаті проведення дистиляції з водяною парою дистилят дає позитивну йодоформну пробу. Які отрути будуть давати цю реакцію?

A. етиленгліколь і гліцерин.

B. етанол і ацетон

C. фенол і пропанол;

D. кислота ціанідна і анілін;

E. метанол і формальдегід;

ANSWER: B

Проведено ізолювання отрут дистиляцією з водяною парою. У результаті реакції з ферум (III) хлоридом утворилося синє забарвлення, що вказує на наявність:

A. аніліну.

B. ацетону;

C. фенолу, о-крезолу

D. фенолу, м-крезолу;

E. кислоти ацетатної;

ANSWER: C

Відбулося отруєння кислотою ацетатною. Яку кислоту використовують для підкислення об'єкта при направленому дослідженні на кислоту ацетатну:

A. нітратну.

B. оксалатну

C. хлоридну

D. сульфатну

E. тартратну

ANSWER: D

Судово-медичний токсиколог одержав завдання провести направлене дослідження на кислоту ацетатну. Особливістю дистиляції з водяною парою кислоти ацетатної є збір у колбу, що містить:

A. у порожню колбу.

B. кислоту хлоридну;

C. воду дистильовану;

D. натрій гідроксид

E. розчин йоду спиртовий;

ANSWER: D

Для виявлення ацетону в дистиляті використали реакцію з о-нітробензальдегідом. При цьому спостерігали:

A. Синій осад

B. Жовтий осад

C. Синє забарвлення

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Інтенсивно-червоне забарвлення

ANSWER: C

При виявленні ацетону в дистиляті з фурфуролом спостерігається:

A. Синій осад

B. Жовтий осад

C. Синє забарвлення

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Інтенсивно-червоне забарвлення

ANSWER: E

Для виявлення ацетону в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію з натрій нітропрусидом в кислому середовищі. При цьому він спостерігав:

A. Синій осад

B. Жовтий осад

C. Синє забарвлення

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Інтенсивно-червоне забарвлення

ANSWER: D

Для виявлення ацетону в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію з натрій нітропрусидом в лужному середовищі. При цьому він спостерігав:

A. Синій осад

B. Жовтий осад

C. Синє забарвлення

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Інтенсивно-червоне забарвлення

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення ацетону в дистиляті?

A. З натрій нітропрусидом

B. Утворення йодоформу

C. З фурфуролом

D. Утворення індиго

E. Утворення індофенолу

ANSWER: E

Спільною реакцією виявлення ацетатної кислоти і ацетону в дистиляті є реакція:

A. З натрій нітропрусидом

B. Утворення індиго

C. З о-нітробензальдегідом

D. З фурфуролом

E. Йодоформна проба

ANSWER: B

Спільною реакцією виявлення етанолу і ацетону в дистиляті є реакція:

A. З натрій нітропрусидом

B. Утворення індиго

C. З о-нітробензальдегідом

D. З фурфуролом

E. Йодоформна проба

ANSWER: E

Попередньою реакцією виявлення ацетону в дистиляті є реакція:

A. З натрій нітропрусидом

B. Утворення індиго

C. З о-нітробензальдегідом

D. З фурфуролом

E. Йодоформна проба

ANSWER: E

З обставин справи стало відомо, що у потерпілого перед смерттю спостерігалося блювання. Блювотні маси мали специфічний запах та містили домішки крові. На яку «летку» отруту необхідно провести дослідження?

A. Фенол

B. ТЕС


C. Етанол

D. Ацетон

E. Етанову кислоту

ANSWER: E

Реакція ацетатної кислот из ферум (ІІІ) хлоридом грунтується на утворенні основної солі. Виберіть формулу цієї солі.

A. FeOH(CH3COO)2

B. [Fe3(OH)6(CH3COO)2]+

C. [Fe2(OH)3(CH3COO)6]3-

D. [FeOHCH3COO]-

E. [Fe3(OH)2(CH3COO)6]+

ANSWER: E

Яку реакцію в ХТА використовують для виявлення як ацетону і ацетатної кислоти в дистиляті:

A. З йодом

B. З лантан (ІІІ) нітратом і йодом

C. Утворення етилацетату

D. Утворення йодоформу

E. Утворення індиго

ANSWER: E

Однією з особливостей ізолювання ацетатної кислоти из біологічного матеріалу є:

A. Підлужнюють дистиллят Na2CO3 і екстрагують хлороформом

B. Підлужнюють дистиллят NaHCO3 і екстрагують ефіром

C. Збирають в розчин хлоридної кислоти

D. До біологічного матеріалу додають бензол

E. Збираємо дистиллят в розчин лугу

ANSWER: E

Який реагент використовують для виявлення ацетатної кислоти в дистиляті, якщо внаслідок реакції утворюється індиго:

A. кальцій хлорид

B. ферум (ІІІ) хлорид

C. етанол

D. лантан (ІІІ) нітрат

E. о-нітробензальдегід

ANSWER: E

До дистилляту, що містить ацетатну кислоту, додали СаО і СаСО3. Пробірку закрили фільтрувальним папером, змоченим о-нітробензальдегідом. Вміст пробірки нагріли і прожарили. При цьому спостерігали:

A. Синю пляму на папері

B. Розчину темно-синього кольору

C. Специфічний запах

D. Осаду бурого кольору

E. Розчину червоного кольору

ANSWER: A

До дистилляту, що містить ацетатну кислоту, додали етанолу і концентрованої сульфатної кислоти. Одержаний розчин нагріли. При цьому спостерігали утворення:

A. Синя пляма на папері

B. Розчину темно-синього кольору

C. Специфічний запах

D. Осаду бурого кольору

E. Розчину червоного кольору

ANSWER: C

Для виявлення ацетатної кислоти в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію з лантан (ІІІ) нітратом і розчином йоду в присутності аміаку. При цьому він спостерігав утворення:

A. Синя пляма на папері

B. Розчину темно-синього кольору

C. Специфічний запах

D. Осаду бурого кольору

E. Розчину червоного кольору

ANSWER: B

При взаємодії дистиляту, що містить ацетатну кислоту, з розчином ферум (ІІІ) хлориду (при нагрівання) спостерігають утворення:

A. Синя пляма на папері

B. Розчину темно-синього кольору

C. Специфічний запах

D. Осаду бурого кольору

E. Розчину червоного кольору

ANSWER: D

При взаємодії дистиляту, що містить ацетатну кислоту, з розчином ферум (ІІІ) хлориду (без нагрівання) спостерігають утворення:

A. Синя пляма на папері

B. Розчину темно-синього кольору

C. Специфічний запах

D. Осаду бурого кольору

E. Розчину червоного кольору

ANSWER: E

Для виявлення ацетатної кислоти в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію естерифікаії. Ця реакція:

A. Така реакція відсутня

B. Утворення етилбензоату

C. Утворення індиго

D. Утворення етилформіату

E. Утворення етилацетату

ANSWER: E

Для виявлення ацетатної кислоти в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію естерифікаії. Ця реакція:

A. Утворення етилбензоату

B. Утворення індиго

C. З ферум (ІІІ) хлоридом

D. З лантан нітратом і йодом

E. З етанолом

ANSWER: E

Яка реакція не належить до реакцій попереднього виявлення ацетатної кислоти в дистиляті?

A. З фурфуролом

B. Утворення етилацетату

C. Утворення індиго

D. З лантан нітратом і йодом

E. З ферум (ІІІ) хлоридом

ANSWER: E

Попередньою реакцією виявлення ацетатної кислоти є реакція:

A. З фурфуролом

B. Утворення етилацетату

C. Утворення індиго

D. З лантан нітратом і йодом

E. З ферум (ІІІ) хлоридом

ANSWER: E

Провели ізолювання тетраетилсвинцю з біологічного матеріалу. Яку реакцію використовують для виявлення іонів плюмбуму, після переведення плюмбум йодиду в розчинну сполуку, якщо внаслідок реакції спостерігають утворення чорних кубічних кристалів?

A. З натрій сульфідом

B. З калій хроматом

C. З калій йодидом

D. З калій нітратом

E. З калій нітритом і купрум (ІІ) ацетатом

ANSWER: E

Провели ізолювання тетраетилсвинцю з біологічного матеріалу. Яку осадову реакцію використовують для виявлення іонів плюмбуму, після переведення плюмбум йодиду в розчинну сполуку, якщо внаслідок реакції спостерігають утворення осаду чорного кольору?

A. З калій нітритом і купрум (ІІ) ацетатом

B. З калій хроматом

C. З калій йодидом

D. З калій нітритом

E. З натрій сульфідом

ANSWER: E

При збиранні ТЕС в розчин йоду, утворюється осад плюмбум йодиду, який потім переводять в розчин:

A. Нагріванням з сульфатною кислотою

B. Розчиненням в лузі

C. Розчиненням у нітратній кислоті

D. Розчиненням у воді

E. Нагріванням з нітратною кислотою

ANSWER: E

Особливістю ізолювання тетраетилсвинцю є збирання дистиляту в розчин йоду, при цьому утворюються наступні продукти:

A. Pb(NO3)2 та 2CO2

B. Pb(NO3)2 та 2C2H5

C. Pb(NO3)2 та 2C4H10

D. PbI2 та 4C2H5

E. PbI2 та 2C4H10

ANSWER: E

При взаємодії дистиляту, що містить п-крезол, з бензальдегідом експерт-токсиколог спостерігав:

A. Червоне забарвлення

B. Осад жовтого кольору

C. Синє забарвлення

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Видимі зміни відсутні, оскільки реакція не відбувається

ANSWER: E

При взаємодії дистиляту, що містить м-крезол, з бензальдегідом експерт-токсиколог спостерігав:

A. Червоне забарвлення

B. Осад жовтого кольору

C. Синє забарвлення

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Видимі зміни відсутні, оскільки реакція не відбувається

ANSWER: E

При взаємодії дистиляту, що містить о-крезол, з розчином ферум (ІІІ) хлориду експерт-токсиколог спостерігав:

A. Зелений осад

B. Фіолетове забарвлення

C. Осад жовтого кольору

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Синє забарвлення

ANSWER: E

При взаємодії дистиляту, що містить п-крезол, з розчином ферум (ІІІ) хлориду експерт-токсиколог спостерігав:

A. Зелений осад

B. Фіолетове забарвлення

C. Осад жовтого кольору

D. Червоно-фіолетове забарвлення

E. Синє забарвлення

ANSWER: E

При взаємодії дистиляту, що містить м-крезол, з розчином ферум (ІІІ) хлориду експерт-токсиколог спостерігав:

A. Зелений осад

B. Фіолетове забарвлення

C. Осад жовтого кольору

D. Синє забарвлення

E. Червоно-фіолетове забарвлення

ANSWER: E

Спільною реакцією виявлення о-, м- і п-крезолу в дистиляті є реакція:

A. Утворення індиго

B. Лібермана

C. Індофенолова проба

D. З бензальдегідом

E. З ферум (ІІІ) хлоридом

ANSWER: E

Спільною реакцією виявлення о-, м- і п-крезолу в дистиляті є реакція:

A. Утворення індиго

B. Лібермана

C. Індофенолова проба

D. З бензальдегідом

E. З реактивом Міллона

ANSWER: E

При розтині трупа відчували специфічний запах, а також спостерігали сірувато-білу оболонку стравоходу та шлунка, в місцях, де не було епітелію темно-червоні плями, шлунок легко ламався. На яку „летку” отруту необхідно провести дослідження?

A. Ацетон

B. Етанол

C. Тетраетилсвинець

D. Ацетатна кислота

E. Фенол

ANSWER: E

Для виявлення фенолу в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію з ферум (ІІІ) хлоридом. При проведенні цієї реакції спостерігається:

A. Виділення бульбашок газу

B. Синій осад

C. Темно-червоне забарвлення

D. Білий осад

E. Синє забарвлення

ANSWER: E

Яка реакція виявлення фенолу в дистиляті ґрунтується на утворенні комплексної сполуки з іонами Hg2+?

A. З реактивом Фелінга

B. З бромною водою

C. З бензальдегідом

D. Лібермана

E. З реактивом Міллона

ANSWER: E

Внаслідок якої реакції на фенол відбувається утворення індофенолу?

A. З реактивом Фелінга

B. З бромною водою

C. З бензальдегідом

D. З реактивом Міллона

E. Лібермана

ANSWER: E

При проведенні реакції виявлення фенолу з бромною водою експерт-токсиколог спостерігав:

A. Виділення бульбашок газу

B. Синій осад

C. Синє забарвлення

D. Темно-червоне забарвлення

E. Білий осад

ANSWER: E

На утворенні якої сполуки ґрунтується реакція виявлення фенолу з бромною водою:

A. о-нітрозофенолу

B. 4-бромфенолу

C. 1,2-хінонмоноксим

D. Індофенолу

E. 2,4,6-трибромфенолу

ANSWER: E

При проведенні реакції на фенол з бензальдегідом експерт-токсиколог спостерігав:

A. Виділення бульбашок газу

B. Жовтий осад

C. Білий осад

D. Синє забарвлення

E. Темно-червоне забарвлення

ANSWER: E

При проведенні реакції з реактивом Міллона на фенол експерт-токсиколог спостерігав:

A. Виділення бульбашок газу

B. Жовтий осад

C. Білий осад

D. Синє забарвлення

E. Червоне забарвлення

ANSWER: E

Для виявлення якої „леткої” сполуки методом мікродифузії використовують реактив Фоліна-Чіокальто?

A. Даний реактив в СТА не використовується

B. Ацетатна кислота

C. Ацетон

D. Метанол

E. Фенол

ANSWER: E

На утворенні якої сполуки ґрунтується реакція Лібермана (для виявлення фенолу):

A. о-нітрозофенолу

B. 2-нітрозофенолу

C. 1,2-хінонмоноксим

D. 2,4,6-трибромфенолу

E. Індофенолу

ANSWER: E

При проведенні реакції Лібермана на фенол експерт-токсиколог спостерігав:

A. Виділення бульбашок газу

B. Жовтий осад

C. Червоне забарвлення

D. Білий осад

E. Синє забарвлення

ANSWER: E

При патологоанатомічному розтині трупів спостерігалося почервоніння і набряки слизових оболонок стравоходу і шлунка, запалення і некроз тканих товстих кишок. Чим було спричинене отруєння:

A. сполуками Плюмбуму

B. сполуками Меркурію

C. сполуками Барію

D. сполуками Вісмуту

E. сполуками Кадмію

ANSWER: B

Отруєння бісмутом викликало тяжке ураження нирок. При проведенні попереднього аналізу на наявність бісмуту в мінералізаті хімік-токсиколог використав реакцію з:

A. Дитизоном

B. Ацетатом міді

C. Хлоридом цезію та йодидом калію

D. Бруцином і бромідом калію

E. 8-оксихіноліном і калій йодидом

ANSWER: E

У лабораторії проведена біохімічна проба по аналізі зміни активності холінестерази. Яка речовина викликає пригнічення холінестерази?

A. Хлорофос

B. Хлороформ

C. Етилмеркурхлорид

D. Гептахлор

E. Гексахлоран

ANSWER: A

Відбулося отруєння невідомою речовиною. При перевірці рН біологічного матеріалу визначено рН=2,0-3,0. На яку групу речовин треба провести хіміко-токсикологічне дослідження?

A. мінеральні кислоти або велика кількість органічних кислот;

B. луги;

C. аміак;

D. слабкі органічні кислоти та солі важких металів;

E. солі лужних металів.

ANSWER: A

При обробці сільськогосподарських рослин загибель жінки відбулася в наслідок отруєння пестицидами. З якої реакції починають дослідження екстрактів із біологічних об'єктів на ФОС?

A. З біохімічної проби

B. З реакції на фосфат-іон

C. З реакції на метокси- або етокси-групи

D. З реакції на наявність атому хлору

E. З реакції на наявність атому сірки

ANSWER: A

При отруєнні “пічним газом” в організмі утворюється стійка токсична сполука - карбоксигемоглобін. Карбоксигемоглобін - це сполука, яка утворюється в організмі в результаті взаємодії:

A. Гемоглобіну з монооксидом вуглецю

B. Гемоглобіну з діоксидом вуглецю.

C. Гемоглобіну з киснемо.

D. Метгемоглобіну з чадним газом.

E. Гемоглобіну з заліза [ІІІ] оксидом.

ANSWER: A

При проведенні хіміко-токсикологічного аналізу на пестициди використовуються методи ізолювання, засновані на фізико-хімічних властивостях речовин. Загальним методом ізолювання для фосфорорганічних пестицидів є метод:

A. Ізолювання органічними розчинниками

B. Ізолювання водою, підкисленою щавлевою (оксалатною) кислотою

C. Ізолювання водою

D. Ізолювання спиртом, підкисленим щавлевою кислотою

E. Ізолювання ацетонітрилом, підкисленим хлоридною кислотою

ANSWER: A

При проведенні хіміко-токсикологічного аналізу на пестициди використовуються методи кількісного визначення речовин в органічних екстрактах. Який метод є найбільш чутливим при проведенні кількісного аналізу хлорофосу:

A. Біохімічний

B. Фотометричний

C. Аргентометричний

D. Планіметричний

E. Гравіметричний

ANSWER: A

Кількісне визначення пестицидів в органічних екстрактах після ізолювання з біологічного матеріалу проводиться різними методами. Який метод кількісного аналізу хлорофосу заснований на вимірі параметра - висоти піка:

A. Газо-рідинна хроматографія

B. Тонкошарова хроматографія

C. Фотометрія

D. Аргентометрія

E. Біохімічний метод

ANSWER: A

Відбулося отруєння мінеральною кислотою. Який метод необхідно використати для iзолювання з бiологiчного матерiалу мiнеральної кислоти?

A. настоювання з водою

B. перегонка з водяним пором

C. екстракцiя органiчними розчинниками з кислих водних витяжок

D. екстракцiя органiчними розчинниками з лужних водних витяжок

E. мiнералiзацiя кислотами

ANSWER: A

Для ізолювання лугів з біологічного матеріалу використовують метод настоювання з водою. Одержані водні витяжки фільтрують й очищають методом:

A. діалізу

B. тонкошарової хроматографії

C. екстракції з органічними розчинниками

D. дистиляції

E. сублімації

ANSWER: A

Проводиться ненаправлене хіміко-токсикологічне дослідження органів трупа. З якої групи отрут починають аналіз ?

A. З летких отрут

B. З металічних отрут

C. З лікарських отрут

D. З пестицидів

E. З мінеральних кислот, лугів і неорганічних солей

ANSWER: A

Від органів трупа відчувається запах гіркого мигдалю. На наявність якої леткої отрути необхідно виконати хіміко-токсикологічний аналіз?

A. Синильна (ціанідна) кислота

B. Фенол

C. Ацетон

D. Оцтова кислота

E. Хлороформ

ANSWER: A

Необхідно провести направлене судово-хімічне обстеження вмісту шлунку на етиленгліколь. Який із методів виділення використовується для цього?

A. Перегонка з водяною парою із біологічного матеріалу підкисленого мінеральною кислотою

B. Фракційна перегонка

C. Мікродифузія

D. Перегонка з водяною парою із підлужненого біологічного матеріалу

E. Перегонка з носієм

ANSWER: A

Одержаний дистилят дає позитивну реакцію з розчином хлориду заліза (ІІІ) і утворюється фіолетового кольору сполука. Цією реакцією доказують у дистиляті:

A. Фенол

B. Етиловий спирт

C. Ацетон

D. Анілін

E. Оцтову кислоту

ANSWER: A

При проведенні судово-хімічного аналізу дистиляту проводять реакцію з реактивом Фелінга. Вказати сполуку, яка реагує з цим реактивом:

A. Формальдегід

B. Метиловий спирт

C. Анілін

D. Фенол

E. хлороформ

ANSWER: A

У процесі виділення "металічних" отрут із біологічного матеріалу проводитися денітрація мінералізату. Для перевірки повноти денітрації використовують:

A. Дифеніламін

B. Сечовину.

C. Дифенілдитіокарбазон.

D. Діетилдитіокарбамат свинцю.

E. Гліцерин.

ANSWER: A

Відбулося отруєння хлорованим вуглеводнем. За допомогою якої реакції можна відрізнити хлороформ від чотирихлористого вуглецю в досліджуваному дистиляті?

A. З реактивом Фелінга

B. Утворення ізонітрилу.

C. З резорцином.

D. Відщеплення хлору.

E. Фудживара.

ANSWER: A

З метою виявлення оцтової кислоти в об'єкті дослідження провели її виділення шляхом дистиляції. Наявність оцтової кислоти в дистиляті можна виявити реакцією:

A. Із заліза (III) хлоридом.

B. З реактивом Фелінга.

C. З резорцином.

D. Утворення ізонітрилу

E. З бензальдегідом

ANSWER: A

У процесі метаболізму деяких речовин в організмі утворюється токсична речовина - формальдегід. Він може утворюватися:

A. З метанолу.

B. З етанолу.

C. З резорцину.

D. З ізопропілового спирту

E. З ацетону

ANSWER: A

Проводитися аналіз дистиляту з використанням реакції утворення йодоформу, що характеризується специфічним заходом. Дана реакція характерна для:

A. Етанолу

B. Метанолу.

C. Хлороформу.

D. Дихлоретану.

E. Ізоамілового спирту.

ANSWER: A

При проведенні експертизи було виявлено наявність формальдегіду в діалізаті. При біотрансформації якої речовини міг утворюється даний альдегід:

A. Метанолу

B. Хлоралгідрату.

C. Аміназину.

D. Хлордіазепоксиду.

E. Хлороформу.

ANSWER: A

В токсикологічній лабораторії провели перегонку з водяною парою “летких” отрут із біологічного матеріалу і одержали дистилят. Для виявлення дихлоретану в одержаному дистиляті використали реакцію:

A. Утворення ізонітрилу.

B. З резорцином.

C. З реактивом Фелінга.

D. З реактивом Неслера

E. Утворення етиленгліколю.

ANSWER: E

Яка реакції дозволить токсикологу відрізнити хлороформ від тетрахлорметану у досліджуваному дистиляті?

A. З реактивом Фелінга.

B. Утворення ізонітрилу.

C. З резорцином.

D. Відщеплення хлору.

E. Фудживара.

ANSWER: A

В токсикологічній лабораторії для виділення отруйних галогенопохідних провели перегонку з водяною парою із біологічного матеріалу з біологічного матеріалу. Яка реакція є найбільш доказовою на наявність хлоралгідрату?

A. Фуджівара;

B. з реактивом Фелінга;

C. реактивом Несслера;

D. утворення етиленгліколя;

E. утворення купрум ацетиленіду.

ANSWER: C

Токсиколог вибрав попередню реакцію для виявлення хлороформу в дистиляті. Що це за реакція?

A. Фудживара

B. бромна вода

C. 2,7-діоксинафталін

D. утворення берлінської блакиті

E. ферум (ІІІ) хлорид

ANSWER: A

При проведенні судово-токсикологічного аналізу дистиляту використовують реакцію з реактивом Фелінга. Наявність якої отрути передбачає токсиколог в дистиляті?

A. тетрахлорметан;

B. хлоралгідрат;

C. ціанідна кислота;

D. фенол;

E. анілін.

ANSWER: B

Відбулося отруєння галогенопохідними вуглеводнями. Яку з отрут виявляють токсикологи по ацетилену після лужного гідролізу?

A. хлороформ;

B. дихлоретан;

C. хлоралгідрат;

D. тетрахлорметан;

E. немає правильної відповіді

ANSWER: B

Експерту-токсикологу необхідно провести дослідження другого дистиляту на наявність формальдегіду. Яка реакція є специфічною для даної отрути?

A. з розчином резорцину в лужному середовищі;

B. кодеїном у кислоті сульфатній концентрованій;

C. кислотою сульфітною;

D. метиленовим фіолетовим;

E. відновлення аргентум оксиду і купрум гидроксиду.

ANSWER: B

Відбулося отруєння формальдегідом. Для якої реакції ідентифікації формальдегіду синьо-фіолетове забарвлення розчину, що з'явилося через 30 хв після початку її проведення, не є доказом наявності формальдегіду в дистиляті?

A. з кислотою хромотроповою;

B. кодеїном у сульфатному середовищі;

C. резорцином у лужному середовищі;

D. кислотою фуксинсульфітною;

E. реактивом Фелінга.

ANSWER: D

Для деяких “летких” отрут характерні особливості при їх ізолюванні з біологічних об’єктів. При дистиляції ізопентанолу з водяною парою експерту-токсикологу необхідно проводити:

A. Збір дистиляту в розчин натрій гідроксиду

B. Перегонка із селективним переносником - бензолом

C. Збір дистиляту в охолоджений приймач

D. Підкислення біологічного об’єкта сульфатною або фосфатною кислотою

E. Концентрування шляхом екстракції речовини ефіром з дистилятів

ANSWER: E

Як попередню реакцію виявлення ацетону в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію:

A. Йодоформна проба

B. З фурфуролом

C. З о-нітробензальдегідом

D. Утворення індиго

E. З натрій нітропрусидом

ANSWER: A

Виберіть формулу продукту реакції ацетону з натрій нітропрусидом в лужному середовищі.

A. Na4[Fe(CN)5ON = CHCOCH3]

B. Na2[Fe(CN)3ON = CHCOCH3]

C. Na2[Fe(CN)5ON]

D. Na3[Fe(CN)5ON = CHCOCH3]

E. Na3[Fe(CN)6ON]

ANSWER: A

Для виявлення ацетатної кислоти в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію естерифікації. Ця реакція:

A. Утворення оцтово-етилового ефіру

B. Утворення етилформіату

C. Утворення індиго

D. Утворення етилбензоату

E. Така реакція відсутня

ANSWER: A

Яка реакція дає можливість експерту-токсикологу відрізнити етиловий спирт від метилового:

A. утворення ефіру із саліциловою кислотою

B. утворення ефіру із бензойною кислотою

C. окиснення калій хроматом

D. утворення ефіру із ацетатною кислотою

E. утворення йодоформу

ANSWER: E

При отруєнні ТЕС, його при дистиляції збирають в розчин йоду. При цьому спостерігають утворення осаду плюмбум йодиду, який потім переводять в розчин:

A. Нагріванням з нітратною кислотою

B. Розчиненням у воді

C. Розчиненням у нітратній кислоті

D. Розчиненням в лузі

E. Нагріванням з сульфатною кислотою

ANSWER: A

Спільною реакцією виявлення етилового спирту і ацетону в дистиляті є реакція:

A. Йодоформна проба

B. З фурфуролом

C. З о-нітробензальдегідом

D. Утворення індиго

E. З натрій нітропрусидом

ANSWER: A

При отруєнні метанолом виникає сліпота. Це пов’язано із метаболізмом цієї речовини в організмі та утворенням токсичного метаболіту. Як називається цей метаболіт?

A. кон’югат метанолу

B. карбон (II) оксид

C. вуглекислий газ

D. метаналь

E. мурашина кислота

ANSWER: D

Який реагент використовують токсикологи для виявлення етанової кислоти в дистиляті, якщо внаслідок реакції утворюється індиго:

A. о-нітробензальдегід

B. лантан (ІІІ) нітрат

C. етанол

D. ферум (ІІІ) хлорид

E. кальцій хлорид

ANSWER: A

Під час метаболізму нижче вказаної речовини як метаболіт утворюється альдегід гліколевої кислоти. Яка отруту необхідно виявляти в біологічному матеріалу токсикологам?

A. етанол

B. метанол

C. ізопентанол

D. етиленгліколь

E. пропанол

ANSWER: D

Як попередню реакцію виявлення метилового спирту в дистиляті експерт-токсиколог використав реакцію:

A. Окиснення манган сульфатом

B. Утворення метилсаліцилату

C. Окиснення калій перманганатом

D. Утворення етилсаліцилату

E. Реакція Лібермана

ANSWER: C

Виберіть формулу речовини, яка утворюється при взаємодії ізоамілового спирту з розчином калій перманганату в сульфатнокислому середовищі в дистиляті при нагріванні:

A. НСНО


B. СН3СНО

C. (СН3)2СН2СН2СНО

D. Н2С2О4

E. НСН2ОН

ANSWER: C

Для виявлення етан-1,2-діолу в дистиляті експерт-токсиколог використав попередню реакцію з:

A. Відновлення калій перманганатом

B. Окиснення манган сульфатом

C. Утворення формальдегіду

D. Утворення метилсаліцилату

E. Реакція Лібермана

ANSWER: C

При отруєнні метиловим спиртом виникає необоротна сліпота. Це пов’язано із утворенням наступного метаболіту:

A. кон’югату метанолу

B. формальдегіду

C. чадного газу

D. вуглекислого газу

E. форміатної кислоти

ANSWER: B

При виявленні ацетону в дистиляті з фурфуролом експерт-токсиколог спостерігає:

A. Інтенсивно-червоне забарвлення

B. Червоно-фіолетове забарвлення

C. Синє забарвлення

D. Жовтий осад

E. Синій осад

ANSWER: A

Відбулося отруєння етиловим спиртом. Яку з перелічених реакцій не може використати токсиколог для його виявлення?

A. йодоформну пробу;

B. утворення етилацетату;

C. ізонітрильну пробу;

D. утворення ацетальдегіду;

E. утворення етилбензоату.

ANSWER: C

Виберіть формули речовин, які є кінцевими продуктами реакції утворення йодоформу з ацетону:

A. CHI3 та CH3COO-

B. CHI3 та HCOO-

C. CI3 - CO - CH3

D. CI3CHO і NaOH

E. IO3- i I-

ANSWER: A

Токсиколог проводить аналіз другого дистиляту. Яка з речовин заважає виявленню метанолу в дистиляті хімічними методами?

A. ацетон

B. формальдегід

C. етанол

D. хлоралгідрат

E. ізопентанол

ANSWER: B

Для виявлення в дистиляті спиртів в більшості випадків використовують реакції етерифікації. Який ефір має запах грушевої есенції:

A. метилпропаноат

B. метилбензоат

C. фенілацетат

D. метилацетат

E. ізоамілацетат

ANSWER: E

Попередньою реакцією на етиленгліколь є:

A. з металічним натрієм

B. з розчином купрум сульфату в присутності лугу

C. окиснення калій перйодатом до формальдегіду

D. окиснення нітратною кислотою

E. утворення 1,2-динітроетандіолу

ANSWER: C

Вживання якої речовини може призвести до утворення ацетону в організмі та виявлення його в сечі:

A. Ізопропанол

B. Бутанол

C. Ацетатна кислота

D. Ацетон

E. Пропан

ANSWER: A

При збиранні ТЕС в розчин йоду, утворюється осад плюмбум йодиду, який потім переводять при нагріванні в ...., який розчинний у воді:

A. Плюмбум (ІІ) нітрат

B. Плюмбум (ІІ) ацетат

C. Плюмбум (ІІ) карбонат

D. Плюмбум (ІІ) сульфат

E. Проводять аналіз плюмбум йодиду без переведення в інші сполуки

ANSWER: A

Яку реакцію в ХТА експерти-токсикологи використовують для виявлення як ацетону і ацетатної кислоти в дистиляті:

A. Утворення індиго

B. Утворення йодоформу

C. Утворення етилацетату

D. З лантан (ІІІ) нітратом і йодом

E. З йодом

ANSWER: A

Виберіть аналітичний ефект реакції, яку виконав експерт-токсиколог 2Cu(OH)2 + HCHO = Cu2O + HCOOH + 2H2O

A. сріблястий наліт

B. червоний осад

C. синя пляма

D. червоне забарвлення розчину

E. оранжеве забарвлення розчину

ANSWER: B

Яку реакцію не використовують в токсикологічній лабораторії для виявлення формальдегіду?

A. відщеплення хлору

B. фуксинсульфітна кислота

C. кодеїн

D. з резорцином

E. з реактивом Фелінга

ANSWER: A

В токсикологічній лабораторії отримали дистилят. Виберіть попередню реакцію для виявлення дихлоретану в ньому.

A. бромна вода

B. Фудживара

C. 2,7-діоксинафталін

D. утворення берлінської блакиті

E. ферум (ІІІ) хлорид

ANSWER: B

Яку реакцію не використовують у судово-токсикологічному дослідженні для виявлення хлороформу?

A. відщеплення хлору

B. Фудживара

C. хінолін

D. з резорцином

E. з реактивом Фелінга

ANSWER: C

Який аналітичний ефект спостерігає хімік-токсиколог в реакції 2[Ag(NH3)2]+ + НСНО + H3O+ = 2Ag + HCOO- + 3NH4+ +NH3.

A. сріблястий наліт

B. синій осад

C. синя пляма

D. червоне забарвлення розчину

E. оранжеве забарвлення

ANSWER: A

Яку підтверджуючу реакцію використає хімік-токсиколог для виявлення формальдегіду в дистиляті?

A. з хромотроповою кислотою

B. з метиловим фіолетовим

C. Фудживара

D. з резорцином

E. з фуксинсульфітною кислотою

ANSWER: D

Який аналітичний ефект спостерігає хімік-токсиколог в реакції 3Na4[Fe(CN)6] + 4FeCl3 = Fe4[Fe(CN)6]3 + 12NaCl. Який тип цієї реакції:

A. синій осад; попередня на ціанідну кислоту

B. синій осад; підтверджуюча на ціанідну кислоту

C. синя пляма; підтверджуюча на ціанідну кислоту

D. червоне забарвлення; підтверджуюча на ціанідну кислоту

E. оранжеве забарвлення; попередня на ціанідну кислоту

ANSWER: A

Яку попередню реакцію використає хімік-токсиколог для виявлення формальдегіду в дистиляті?

A. з фуксинсульфітною кислотою

B. з метиловим фіолетовим

C. Фудживара

D. з резорцином

E. відновлення іонів арґентуму

ANSWER: A

Який аналітичний ефект спостерігає хімік-токсиколог в реакції

A. синій осад; попередня на ціанідну кислоту

B. синій осад; підтверджуюча на ціанідну кислоту

C. синя пляма; підтверджуюча на ціанідну кислоту

D. червоне забарвлення; підтверджуюча на ціанідну кислоту

E. оранжеве забарвлення; попередня на ціанідну кислоту

ANSWER: D

Яку попередню реакцію використає хімік-токсиколог для виявлення формальдегіду в дистиляті?

A. з хромотроповою кислотою

B. з метиловим фіолетовим

C. Фудживара

D. з резорцином

E. відновлення іонів арґентуму

ANSWER: A

Який аналітичний ефект спостерігає хімік-токсиколог в 3KSCN + FeCl3 = Fe(SCN)3 + 3KCI. Який тип цієї реакції:

A. синій осад; попередня на ціанідну кислоту

B. синій осад; підтверджуюча на ціанідну кислоту

C. синя пляма; підтверджуюча на ціанідну кислоту

D. червоне забарвлення; підтверджуюча на ціанідну кислоту

E. оранжеве забарвлення; попередня на ціанідну кислоту

ANSWER: D

Яку реакцію не використовують токсикологи для виявлення хлоралгідрату?

A. відщеплення хлору

B. Фудживара

C. 2,7-діоксинафталін

D. з резорцином

E. з реактивом Фелінга

ANSWER: C

Для виявлення в крові токсичної речовини хімік-токсиколог в двох пробірках до 2 мл 10% розчину крові додав такий самий об’єм 0,01% розчину дихромату калію i 5 крапель 20% розчину гексаціаноферату (III) калію. В одній пробірці кров залишилась червоною, а в іншій забарвилась в коричнево-зелений колір. Хімік-токсиколог зробив висновок про присутність в досліджуваному розчині:

A. Кофеїну

B. гексеналу

C. концентрованої азотної кислоти

D. Атропiну

E. оксиду вуглецю (II)

ANSWER: E

Кількісно визначити оксид карбону (II) у крові можна спектрофотометричним методом, який запропонував Крамаренко В.П. із співробітниками. Для цього використовують порівняння спектрів:

A. дезоксигемоглобіну і метоксиміоглобіну

B. оксигемоглобіну і дезоксигемоглобіну

C. карбоксигемоглобіну і метоксигемоглобіну

D. оксигемоглобіну і метоксигемоглобіну

E. дезоксигемоглобіну і карбоксигемоглобіну

ANSWER: E

Проводиться судово-токсикологічне дослідження на фториди. Яка з реакцій є кольоровою при проведенні цього дослідження?

A. кислотою сульфатної

B. йодкрохмальним папером

C. одержання кислоти кремнефтороводородневої

D. травлення скла

E. з цирконалізариновим папером

ANSWER: E

Проводиться дослідження карбоксигемоглобіну в крові. Для переведення оксигемоглобіну в дезоксигемоглобін можна використовувати:

A. сечовину

B. формальдегід

C. калій сульфат

D. натрій сульфат

E. натрій сульфід

ANSWER: E

Проводиться направлене дослідження крові на карбоксигемоглобін. Карбоксигемоглобін - це сполука, що утвориться в організмі в результаті взаємодії гемоглобіну:

A. нітрогеном

B. нітроген(IV) оксидом

C. киснем

D. карбон (IV) оксидом

E. СО


ANSWER: E

Для виявлення йоду його відганяють у склянку, що містить…. і при цьому спостерігають …. забарвлення, внаслідок утворення ….:

A. Розчин крохмаль, знебарвлення йоду, оскільки відбувається хімічна реакція з утворенням йодидів

B. Дистильовану воду,

C. Розчин фенолу, жовтий осад, трибромфенолу

D. Розчин калій йодиду і крохмаль, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

E. Розчин крохмалю, синє, адсорбції його на поверхні крохмалю

ANSWER: E

Для виявлення брому його відганяють у склянку, що містить…. і при цьому спостерігають …. забарвлення, внаслідок утворення ….:

A. Розчин фенолу, жовтий осад, трибромфенолу

B. Дистильовану воду, зовнішніх ознак немає

C. Розчин крохмалю, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

D. Розчин калій гідроксиду і крохмаль, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

E. Розчин фенолу, білий осад, трибромфенолу

ANSWER: E

Для виявлення брому його відганяють у склянку, що містить…. і при цьому спостерігають …. забарвлення, внаслідок утворення ….:

A. Розчин йоду і крохмаль, знебарвлення йоду, оскільки відбувається хімічна реакція між бромом і йодом з утворенням йодидів

B. Дистильовану воду, зовнішніх ознак немає

C. Розчин сульфітної кислоти, зовнішніх ознак немає, сульфатної і хлоридної кислоти

D. Розчин крохмалю, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

E. Розчин калій йодиду і крохмаль, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

ANSWER: E

Для виявлення хлору його відганяють у склянку, що містить …. і при цьому спостерігають …. забарвлення, внаслідок утворення ….:

A. Розчин сульфатної кислоти

B. Дистильовану воду, зовнішніх ознак немає

C. Розчин фенолу, білий осад, трибромфенолу

D. Розчин сульфатної кислоти, зовнішніх ознак немає, сульфатної і хлоридної кислоти

E. Розчин сульфітної кислоти, зовнішніх ознак немає, сульфатної і хлоридної кислоти

ANSWER: E

Для виявлення хлору його відганяють у склянку, що містить …. і при цьому спостерігають …. забарвлення, внаслідок утворення ….:

A. Розчин йоду і крохмаль, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

B. Дистильовану воду, зовнішніх ознак немає

C. Розчин фенолу, білий осад, трибромфенолу

D. Розчин крохмалю, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

E. Розчин калій йодиду і крохмаль, синє, утворення йоду і адсорбції його на поверхні крохмалю

ANSWER: E

Для виявлення йоду його відганяють у склянку, що містить:

A. Розчин йоду і крохмаль

B. Дистильовану воду

C. Розчин фенолу

D. Розчин калій йодиду і крохмаль

E. Розчин крохмалю

ANSWER: E

Для виявлення брому його відганяють у склянку, що містить:

A. Розчин йоду і крохмаль

B. Дистильовану воду

C. Розчин крохмалю

D. Розчин калій гідроксиду і крохмаль

E. Розчин фенолу

ANSWER: E

Для виявлення брому його відганяють у склянку, що містить:

A. Розчин йоду і крохмаль

B. Дистильовану воду

C. Розчин сульфітної кислоти

D. Розчин крохмалю

E. Розчин калій йодиду і крохмаль

ANSWER: E

Для виявлення хлору його відганяють у склянку, що містить:

A. Розчин сульфатної кислоти

B. Дистильовану воду

C. Розчин фенолу

D. Розчин крохмалю

E. Розчин сульфітної кислоти

ANSWER: E

Для виявлення хлору його відганяють у склянку, що містить:

A. Розчин йоду і крохмаль

B. Дистильовану воду

C. Розчин фенолу

D. Розчин крохмалю

E. Розчин калій йодиду і крохмаль

ANSWER: E

При виявленні фторидів реакцією утворення кремнійфторидної кислоти експерт-токсиколог спостерігав:

A. Утворення синього забарвлення

B. Утворення білого осаду

C. Утворення малюнка на склі

D. Зміну забарвлення з червоного до жовтого

E. Помутніння краплі води

ANSWER: E

При виявленні фторидів реакцією травлення скла експерт-токсиколог спостерігав:

A. Утворення синього забарвлення

B. Утворення білого осаду

C. Помутніння краплі води

D. Зміну забарвлення з червоного до жовтого

E. Утворення малюнка

ANSWER: E

При взаємодії фторидів із цирконалізарином експерт-токсиколог спостерігав:

A. Утворення синього забарвлення

B. Утворення білого осаду

C. Утворення малюнка на склі

D. Помутніння краплі води

E. Зміну забарвлення з червоного до жовтого

ANSWER: E

Для виявлення фторидів в діалізаті використовують реакцію:

A. Не проводиться аналіз на фториди

B. Взаємодії з натрій гідроксидом

C. Взаємодії з фенолом

D. Взаємодії з кальцій гідроксидом

E. З цирконалізарином

ANSWER: E

Однією з реакцій, які використовують для виявлення чадного газу в крові – є реакція з плюмбум ацетатом. Це реакція має назву:

A. Залєсського

B. Лібмана

C. Кункеля-Ветцеля

D. Ветцеля

E. Рубнера

ANSWER: E

Однією з реакцій, які використовують для виявлення чадного газу в крові – є реакція з формальдигідом. Це реакція має назву:

A. Залєсського

B. Рубнера

C. Кункеля-Ветцеля

D. Ветцеля

E. Лібмана

ANSWER: E

Однією з реакцій, які використовують для виявлення чадного газу в крові – є реакція з таніном. Це реакція має назву:

A. Залєсського

B. Рубнера

C. Лібмана

D. Ветцеля

E. Кункеля-Ветцеля

ANSWER: E

Однією з реакцій, які використовують для виявлення чадного газу в крові – є реакція з калій гексаціанофератом (ІІІ) і ацетатною кислотою. Це реакція має назву:

A. Залєсського

B. Рубнера

C. Лібмана

D. Кункеля-Ветцеля

E. Ветцеля

ANSWER: E

Однією з реакцій, які використовують для виявлення чадного газу в крові – є реакція з калій гексаціанофератом (ІІІ) і калій дихроматом. Це реакція має назву:

A. Бюркера

B. Хорошкевича-Маркса

C. Сальковського-Катаяма

D. Гоппе-Зейлера

E. Сидорова

ANSWER: E

Однією з реакцій, які використовують для виявлення чадного газу в крові – є реакція з калій гексаціанофератом (ІІІ). Це реакція має назву:

A. Сидорова

B. Хорошкевича-Маркса

C. Сальковського-Катаяма

D. Гоппе-Зейлера

E. Бюркера

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує плюмбум ацетат. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. червоне, сіре

B. малинове, оранжеве

C. червоне, зелене

D. рожеве, червоне

E. червоне, коричневе

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує формальдегід. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. червоне, буро-сіре

B. червоне, жовто-оранжеве

C. червоне, жовто-зелене

D. рожеве, брудно-червоне

E. червоне, коричнево-чорне

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує танін. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. світло-червоне, буро-сіре

B. малиново-червоне, жовто-оранжеве

C. яскраво-червоне, жовто-зелене

D. світло-рожеве, брудно-червоне

E. карміново-червоне, сірувато-коричневе

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує калій гексаціаноферат (ІІІ) і ацетатну кислоту. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. світло-червоне, буро-сіре

B. малиново-червоне, жовто-оранжеве

C. яскраво-червоне, жовто-зелене

D. світло-рожеве, брудно-червоне

E. вишнево-червоне, сірувато-коричневе

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує калій гексаціаноферат (ІІІ) і калій дихромат. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. світло-червоне, жовто-оранжеве

B. малиново-червоне, синьо-зелене

C. яскраво-червоне, синьо-фіолетове

D. світло-рожеве, сіро-жовте

E. карміново-червоне, коричнево-зелене

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує калій гексаціаноферат (ІІІ). Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. червоне, коричневе

B. малинове, зелене

C. червоне, сіре

D. рожеве, буре

E. червоне, жовте

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує хінін і амоній сульфід. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. світло-червоне, жовте

B. малиново-червоне, зелене

C. яскраво-червоне, сіре

D. яскраво-червоне, коричневе

E. світло-рожеве, брудно-червоне

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує пробу Рубнера. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. червоне, сіре

B. малинове, оранжеве

C. червоне, зелене

D. рожеве, червоне

E. червоне, коричневе

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує пробу Лібмана. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. червоне, буро-сіре

B. червоне, жовто-оранжеве

C. червоне, жовто-зелене

D. рожеве, брудно-червоне

E. червоне, коричнево-чорне

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує пробу Кункеля –Ветцеля. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. світло-червоне, буро-сіре

B. малиново-червоне, жовто-оранжеве

C. яскраво-червоне, жовто-зелене

D. світло-рожеве, брудно-червоне

E. карміново-червоне, сірувато-коричневе

ANSWER: E

Хімік-токсиколог для визначення карбоксигемоглобіну використовує пробу Ветцеля. Кров, яка містить карбоксигемоглобін має .... забарвлення, а кров, що не містить карбоксигемоглобіну - ....

A. світло-червоне, буро-сіре

B. малиново-червоне, жовто-оранжеве

C. яскраво-червоне, жовто-зелене

D. світло-рожеве, брудно-червоне

E. вишнево-червоне, сірувато-коричневе

ANSWER: E

При розтині трупа спостерігали плями Тардьє. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Нітрати

B. Бензол

C. Крезол

D. Героїн

E. Фосфамід

ANSWER: E

Біохімічна проба використовується для виявлення пестицидів. Яка з речовин не діє вибірково на холінестеразу?

A. метафос.

B. хлорофос;

C. севін;

D. Карбофос

E. Гептахлор

ANSWER: E

Відбулося отруєння пестицидами. Який пестицид не пригнічує холінестеразу при надходженні в організм?

A. хлорофос.

B. карбофос;

C. метафос;

D. севін;

E. Гептахлор

ANSWER: E

При проведенні хіміко-токсикологічного аналізу на пестициди використовуються методи очистки органічних екстрактів від домішок . Який метод забезпечує найбільш повну очистку від домішок:

A. Виморожування жирів

B. Екстракційний метод

C. Центрифугування

D. Фільтрування

E. Тонкошарова хроматографія

ANSWER: E

Відбулося отруєння пестицидами. Який пестицид можна знайти по реакції утворення азобарвника?

A. гексахлорциклогексан.

B. гептахлор;

C. карбофос;

D. Карбарил

E. хлорофос;

ANSWER: D

Для виявлення якого пестициду можна використати біохімічну пробу

A. Циперметрин

B. Гранозан

C. Етилмеркурхлорид

D. Алетрин

E. Карбарил

ANSWER: E

Для виявлення якого пестициду можна використати біохімічну пробу

A. Циперметрин

B. Гранозан

C. Етилмеркурхлорид

D. Алетрин

E. Севін

ANSWER: E

Який пестицид дає біохімічну пробу:

A. Циперметрин

B. Гранозан

C. Етилмеркурхлорид

D. Алетрин

E. Карбарил

ANSWER: E

Який пестицид дає біохімічну пробу:

A. Циперметрин

B. Гранозан

C. Етилмеркурхлорид

D. Алетрин

E. Севін

ANSWER: E

Який пестицид дає холінестеразну пробу:

A. Циперметрин

B. Гранозан

C. Етилмеркурхлорид

D. Алетрин

E. Карбарил

ANSWER: E

Для виявлення дельтаметрину використали ТШХ. Кількісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. Денсометрично

C. По висоті або площі хроматографічного піку

D. По часу утримування

E. Планіметрично

ANSWER: E

Для виявлення дельтаметрину використали ТШХ. Кількісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. По коефіцієнту розподілу

C. По висоті або площі хроматографічного піку

D. По часу утримування

E. Денситометрично

ANSWER: E

Для виявлення дельтаметрину використали ТШХ. Якісний аналіз проводять:

A. Планіметрично

B. Коефіцієнту розподілу

C. По висоті або площі хроматографічного піку

D. По часу утримування

E. По коефіцієнту рухливості

ANSWER: E

Для виявлення похідних хризантемової кислоти використали ТШХ. Кількісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. По коефіцієнту розподілу

C. По висоті або площі хроматографічного піку

D. По часу утримування

E. Денситометрично

ANSWER: E

Для виявлення похідних хризантемової кислоти використали ТШХ. Якісний аналіз проводять:

A. Планіметрично

B. Коефіцієнту розподілу

C. По висоті або площі хроматографічного піку

D. По часу утримування

E. По коефіцієнту рухливості

ANSWER: E

Для виявлення похідних хризантемової кислоти використали ГРХ. Кількісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. Планіметрично

C. Денситометрично

D. По часу утримування

E. По висоті або площі хроматографічного піку

ANSWER: E

Для виявлення похідних хризантемової кислоти використали ГРХ. Якісний аналіз проводять:

A. По коефіцієнту рухливості

B. Планіметрично

C. Денситометрично

D. По висоті або площі хроматографічного піку

E. По часу утримування

ANSWER: E

Якого кольору будуть плями на хроматографічній пластинці після проявлення їх арґентум нітратом і опроміненням УФ-світлом, якщо у витяжці був дельтаметрин?

A. Червоні

B. Оранжеві

C. Жовті

D. Сині


E. Сіро-чорні

ANSWER: E

Як нерухома фаза в ГРХ для виявлення та кількісного визначення похідних хризантемової кислоти використовується:

A. Сферохром

B. Гексан

C. Ацетон-гексан

D. Азот

E. хроматон N-AW

ANSWER: E

Як рухома фаза в ГРХ для виявлення та кількісного визначення алетрину використовується:

A. Сферохром

B. Гексан

C. Ацетон-гексан

D. Азот


E. хроматон N-AW

ANSWER: D

Як рухома фаза в ГРХ для виявлення та кількісного визначення цигалотрину використовується:

A. Сферохром

B. хроматон N-AW

C. Гексан

D. Ацетон-гексан

E. Азот


ANSWER: E

Як рухома фаза в ГРХ для виявлення та кількісного визначення ресметрину використовується:

A. Сферохром

B. хроматон N-AW

C. Гексан

D. Ацетон-гексан

E. Азот

ANSWER: E

Для виявлення ресметрину використовують ТШХ. Виберіть проявник в даному методі:

A. УФ-світло

B. Фосфо-молібденовий реактив

C. Розчин дитизону

D. Водно-ацетоновий розчин арґентум аміакату

E. Арґентум нітрат і УФ-світло

ANSWER: E

Для виявлення алетрину використовують ТШХ. Виберіть проявник в даному методі:

A. УФ-світло

B. Фосфо-молібденовий реактив

C. Розчин дитизону

D. Водно-ацетоновий розчин арґентум аміакату

E. Арґентум нітрат і УФ-світло

ANSWER: E

Для виявлення циперметрину використовують ТШХ. Виберіть проявник в даному методі:

A. УФ-світло

B. Фосфо-молібденовий реактив

C. Розчин дитизону

D. Водно-ацетоновий розчин арґентум аміакату

E. Арґентум нітрат і УФ-світло

ANSWER: E

Для виявлення похідних хризантемової кислоти використовують ТШХ. Виберіть проявник в даному методі:

A. УФ-світло

B. Фосфо-молібденовий реактив

C. Розчин дитизону

D. Водно-ацетоновий розчин арґентум аміакату

E. Арґентум нітрат і УФ-світло

ANSWER: E

Які методи аналізу не використовуються для виявлення піретроїдів?

A. Хроматографічні

B. Газо-рідинна хроматографія

C. Тонкошарова хроматографія

D. Фізико-хімічні

E. Хімічні

ANSWER: E

Які методи аналізу не використовуються для виявлення похідних хризантемової кислоти?

A. Хроматографічні

B. Газо-рідинна хроматографія

C. Тонкошарова хроматографія

D. Фізико-хімічні

E. Хімічні

ANSWER: E

Для проведення ізолювання севіну з біологічного матеріалу використовують:

A. Дистиляцію

B. Екстракцію фенолом

C. Екстракцію етанолом

D. Екстракцію водою

E. Екстракцію бензолом

ANSWER: E

Для проведення ізолювання цигалотрину з біологічного матеріалу використовують:

A. Дистиляцію

B. Екстракцію фенолом

C. Екстракцію етанолом

D. Екстракцію водою

E. Екстракцію хлороформом

ANSWER: E

Для проведення ізолювання етилмеркурхлориду з біологічного матеріалу використовують:

A. Дистиляцію

B. Екстракцію фенолом

C. Екстракцію етанолом

D. Екстракцію водою

E. Екстракцію хлороформом

ANSWER: E

Однією з реакцій виявлення ФОС в біологічному матеріалі є реакція на фосфат-йон, яку виконують після:

A. Виморожування жиру

B. Настоювання з водою

C. Екстракції

D. Дистиляції

E. Мінералізації

ANSWER: E

Який з методів не використовується для очистки витяжки при дослідженні її на ФОС?

A. Екстракційно – хроматографічний

B. Тонко – шарова хроматографія

C. Екстракція

D. Виморожування жирів

E. Газо-рідинна хроматографія

ANSWER: E

Яким методом ізолюють ФОС з біологічного матеріалу?

A. Настоюванням з водою

B. Настоюванням із хлоридною кислотою

C. Екстракцією етанолом

D. Екстракцією ацетонітрилом

E. Екстракцією хлороформом

ANSWER: E

При смертельному отруєнні ФОС відсоток інгібування холінестерази буде рівний?

A. 70 – 80 %

B. 50 – 60 %

C. 90 - 95 %

D. 40 %

E. 50 %


ANSWER: C

При аналізі на ФОС використовують ензимний метод. Який фермент вибірково інгібують ФОС?

A. цитохромоксидазу

B. алкогольдегідрогеназу

C. холін естеразу

D. амілазу

E. ліпазу

ANSWER: C

Встановлено отруєння пестицидами. Біохімічна проба дала позитивний результат. Про наявність якого пестициду можна судити?

A. про ДДТ

B. дихлорофос

C. гексахлорциклогексан

D. гептахлор

E. етилмеркурхлорид

ANSWER: B

Судово-медичним токсикологом проведена біохімічна проба, заснована на зміні активності холінестерази. Яка речовина може викликати пригнічення холінестерази?

A. хлороформ

B. етилмеркурхлорид

C. хлорофос

D. гексахлоран

E. гептахлор

ANSWER: C

Для виявлення чадного газу в крові експерт-токсиколог використав пробу Залєсського. При цьому він використовує:

A. Плюмбум ацетат

B. Формальдегід

C. Танін


D. Калій гескаціаноферат (ІІІ) і ацетатну кислоту

E. Купрум сульфат

ANSWER: E

Для виявлення чадного газу в крові експерт-токсиколог використав пробу Рубнера. При цьому він використовує:

A. Купрум сульфат

B. Формальдегід

C. Танін

D. Калій гескаціаноферат (ІІІ) і ацетатну кислоту

E. Плюмбум ацетат

ANSWER: E

Для виявлення чадного газу в крові експерт-токсиколог використав пробу Хорошкевича-Маркса. При цьому він використовує:

A. Калій гескаціаноферат (ІІІ) і калій дихромат

B. Калій гескаціаноферат (ІІІ)

C. Амоній сульфід

D. Натрій гідроксид

E. Хінін і амоній сульфід

ANSWER: E

Для виявлення чадного газу в крові експерт-токсиколог використав пробу Сальковського-Катаяма. При цьому він використовує:

A. Калій гескаціаноферат (ІІІ) і калій дихромат

B. Калій гескаціаноферат (ІІІ)

C. Хінін і амоній сульфід

D. Натрій гідроксид

E. Амоній сульфід

ANSWER: E

Для виявлення чадного газу в крові експерт-токсиколог використав пробу Гоппе-Зейлера. При цьому він використовує:

A. Калій гескаціаноферат (ІІІ) і калій дихромат

B. Калій гескаціаноферат (ІІІ)

C. Хінін і амоній сульфід

D. Амоній сульфід

E. Натрій гідроксид

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Фреде?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Дипразину і хлордіазепоксид

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Фреде?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Тизерцину і дипразину

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Фреде?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Тизерцину і хлордіазепоксид

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Манделіна?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Дипразину і аміназину

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Манделіна?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Тизерцину і дипразину

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Манделіна?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Тизерцину і аміназину

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут „лужної” хлороформної витяжки можна використати реактив Маркі?

A. Оксазепаму і діазепаму

B. Хлордіазепоксиду і оксазепаму

C. Тизерцину і нітразепаму

D. Аміназину і оксазепаму

E. Дипразину і хлордіазепоксиду

ANSWER: E

Експерт-токсиколог може використати реакцію Віталі-Морена для виявлення в „лужній” хлороформній витяжці:

A. Тизерцину

B. Нітразепаму

C. Оксазепаму

D. Аміназину

E. Хлордіазепоксиду

ANSWER: E

Експерт-токсиколог може використати реакцію Віталі-Морена для виявлення в „лужній” хлороформній витяжці:

A. Тизерцину

B. Нітразепаму

C. Оксазепаму

D. Аміназину

E. Дипразину

ANSWER: E

Виберіть реагент, який можна використати для виявлення і тизерцину, і аміназину:

A. Реакція Віталі-Морена

B. Бромна вода

C. Концентрована хлоридна кислота

D. Концентрована сульфатна кислота

E. Реактив Манделіна

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки додали реактив Фреде. При цьому спостерігали появу оранжеве забарвлення. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Правильна відповідь відсутня

B. Нітразепам

C. Дипразин

D. Аміназин

E. Хлордіазепоксид

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки додали реактив Маркі. При цьому спостерігали появу жовтого забарвлення. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Правильна відповідь відсутня

B. Нітразепам

C. Дипразин

D. Аміназин

E. Хлордіазепоксид

ANSWER: E

Для виявлення якого 1,4-бензодіазепіну як реагент використовують реакцію Віталі-Морена?

A. Оксазепаму

B. Нітразепаму

C. Діазепаму

D. Аміназину

E. Хлордіазепоксиду

ANSWER: E

Для виявлення якого 1,4-бензодіазепіну як реагент використовують реактив Фреде?

A. Оксазепаму

B. Нітразепаму

C. Діазепаму

D. Аміназину

E. Хлордіазепоксиду

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить левомепромазин, додали реактив Маркі. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

B. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

C. пурпурового забарвлення

D. червоного забарвлення

E. Синювато-червоного забарвлення

ANSWER: E

Для ізолювання левомепромазину з біологічного матеріалу експерт-токсиколог вибрав поокремий метод ізолювання:

A. Васильєвої

B. Крамаренка

C. Валова

D. Ізотова

E. Саломатіна

ANSWER: E

Для ізолювання тизерцину з біологічного матеріалу експерт-токсиколог вибрав поокремий метод ізолювання:

A. Васильєвої

B. Крамаренка

C. Валова

D. Ізотова

E. Саломатіна

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить тизерцин, додали реактив Маркі. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

B. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

C. пурпурового забарвлення

D. червоного забарвлення

E. Синювато-червоного забарвлення

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення аміназину?

A. Бромна вода

B. Концентрована сульфатна кислота

C. Манделіна

D. Маркі


E. Нінгідрин

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення аміназину?

A. Бромна вода

B. Концентрована сульфатна кислота

C. Манделіна

D. Маркі

E. Діазотування

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення аміназину?

A. Бромна вода

B. Концентрована сульфатна кислота

C. Манделіна

D. Маркі


E. Фреде

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення аміназину?

A. Бромна вода

B. Концентрована сульфатна кислота

C. Манделіна

D. Маркі

E. Віталі-Морена

ANSWER: E

При взаємодії бромної води з хлорпромазином при нагріванні спостерігають появу забарвлення:

A. Таку реакцію не використовують

B. Синього

C. Жовтого

D. Зеленого

E. Малинового

ANSWER: E

Для виявлення якої „лікарської” отрути використовують бромну воду?

A. Нітразепам

B. Тизерцин

C. Тазепам

D. Піпольфен

E. Хлорпромазин

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить хлорпромазин, додали реактив Фреде. При цьому спостерігали появу:

A. Синювато-червоного забарвлення

B. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

C. Червоно-синього забарвлення, а при додаванні концентрованої сульфатної кислоти переходить у червоно-фіолетове

D. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

E. Даний реагент не використовується в СТД об’єктів на хлорпромазин

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить хлорпромазин, додали концентровану хлоридну кислоту. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

B. Червоно-фіолетового забарвлення

C. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

D. червоного забарвлення

E. Рожево-фіолетове забарвлення, яке переходить в червоно-фіолетове

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки додали концентровану хлоридну кислоту. При цьому спостерігали появу рожево-фіолетового забарвлення, яке переходить в червоно-фіолетове. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Нітразепам

B. Тизерцин

C. Тазепам

D. Піпольфен

E. Хлорпромазин

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить хлорпромазин, додали концентровану нітратну кислоту. При цьому спостерігали появу:

A. Рожево-фіолетове забарвлення, яке переходить в червоно-фіолетове

B. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

C. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

D. червоного забарвлення

E. Червоно-фіолетового забарвлення, яке швидко зникає

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить аміназин, додали реактив Маркі. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

B. Синювато-червоного забарвлення

C. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

D. пурпурового забарвлення

E. червоного забарвлення

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки додали реактив Маркі. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Нітразепам

B. Тизерцин

C. Оксазепам

D. Дипразин

E. Аміназин

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить аміназин, додали концентровану хлоридну кислоту. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

B. Червоно-фіолетового забарвлення

C. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

D. червоного забарвлення

E. Рожево-фіолетове забарвлення, яке переходить в червоно-фіолетове

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки додали концентровану хлоридну кислоту. При цьому спостерігали появу рожево-фіолетового забарвлення, яке переходить в червоно-фіолетове. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Нітразепам

B. Тизерцин

C. Оксазепам

D. Дипразин

E. Аміназин

ANSWER: E

До сухого залишку з „лужної” хлороформної витяжки, що містить аміназин, додали концентровану нітратну кислоту. При цьому спостерігали появу:

A. Рожево-фіолетове забарвлення, яке переходить в червоно-фіолетове

B. Зелене забарвлення, яке переходить в пурпурове

C. Червонуватого забарвлення, яке при нагріванні переходить в яскраво-червоне

D. червоного забарвлення

E. Червоно-фіолетового забарвлення, яке швидко зникає

ANSWER: E

До 1 мл сечі додали 1 мл розчину ФПН. При цьому спостерігали появу рожевого забарвлення. Яка речовина присутня в сечі:

A. Кофеїн

B. Аміназин

C. Анальгін

D. Хлордіазепоксид

E. Кодеїн

ANSWER: B

До 1 мл сечі додали 3 краплі 5 % розчину FеСl3. При цьому спостерігали появу фіолетового забарвлення. Яка речовина присутня в сечі:

A. саліцилова кислота

B. Барбітал

C. Пахікарпін

D. Хлордіазепоксид

E. Кодеїн

ANSWER: A

До 1 мл сечі додали 1 мл 10 % розчину К2Сr2О7 у 50 % розчині H2SO4. При цьому спостерігали появу зеленого забарвлення. Яка речовина присутня в сечі:

A. Морфін

B. Барбітал

C. Пахікарпін

D. Етанол

E. Кодеїн

ANSWER: D

Як називається метод кількісного визначення речовини по інтенсивності забарвлення плями:

A. денситометрія

B. планіметрія

C. фотометрія

D. спектрофотометрія

E. спектроскопія

ANSWER: A

До прямих методів кількісного аналізу в ТШХ належать:

A. тільки деситометричний

B. планіметричний і денситометричний

C. тільки спектрофотометрії у видимій області

D. УФ-спектроскопії, спектрофотометрії у видимій області

E. тільки планіметричний

ANSWER: B

Який екстрагент в експрес-аналізі гострих інтоксикацій використовують для виділення речовин з підлужненої сечі?

A. діетиловий ефір

B. бензол

C. хлороформ-бутанол

D. хлороформ-пентанол

E. Хлороформ

ANSWER: C

Хроматограму з речовинами основного характеру оприскали спиртовим розчином сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу червоної плями. Яка речовина присутня у витяжці?

A. новокаїн

B. стрихнін

C. анальгін

D. антипірин

E. дипразин

ANSWER: E

Метод тонкошарової хроматографії використовується для виявлення отрут. Які похідні виявляються на хроматограмах розчином ферум (III) хлориду?

A. Пурину

B. Хіноліну

C. Індолу

D. 1,4-бензодіазепіну

E. Фенотіазіну

ANSWER: E

Виберіть окрему систему розчинників для алкалоїдів:

A. хлороформ-бутанол-аміак

B. хлороформ-етанол

C. хлороформ-діоксан-ацетон-аміак

D. хлороформ-ацетон

E. хлороформ-діетиламін

ANSWER: E

Із «лужною» хлороформною витяжкою провели реакцію Віталі-Морена. Виберіть рядок, де знаходять всі речовин, які дають цю реакцію.

A. Дикаїн, бруцин, скополамін

B. Атропін, резерпін, стрихнін

C. Прокаїнамід, аконітин, новокаїн

D. Стрихнін, галантамін, атропін

E. Дикаїн, новокаїн, стрихнін

ANSWER: E

Із «лужною» хлороформною витяжкою провели реакцію Віталі-Морена. Виберіть рядок, де знаходять всі речовин, які дають цю реакцію.

A. Дикаїн, бруцин, скополамін

B. Атропін, резерпін, стрихнін

C. Прокаїнамід, аконітин, новокаїн

D. Стрихнін, галантамін, атропін

E. Дикаїн, новокаїн, новокаїнамід

ANSWER: E

Із «лужною» хлороформною витяжкою провели реакцію Віталі-Морена. Виберіть рядок, де знаходять всі речовин, які дають цю реакцію.

A. Дикаїн, бруцин, скополамін

B. Атропін, резерпін, стрихнін

C. Прокаїнамід, аконітин, новокаїн

D. Стрихнін, галантамін, атропін

E. Дикаїн, новокаїн, скополамін

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут можна використати реактив Манделіна?

A. Секуринін або папаверин

B. Прокаїн або кодеїн

C. Промедол або резерпін

D. Аконітин або морфін

E. Стрихнін або бруцин

ANSWER: E

Для виявлення якої отрути як мікрокристалоскопічний реагент не використовують пікринову кислоту:

A. Пахікарпін

B. Анабазин

C. Атропін

D. Стрихнін

E. Секуринін

ANSWER: E

Для підтвердження наявності канабіноїдів в гашиші використовують реакцію з реактивом Буке. При цьому експерт-токсиколог спостерігає появу:

A. Синьо-фіолетове забарвлення

B. Осад оранжевого кольору

C. Рожеве забарвлення, яке переходить у синє, а потім у темно-фіолетове

D. Жовтого забарвлення

E. Коричнево-червоне забарвлення

ANSWER: E

Для підтвердження наявності канабіноїдів в гашиші використовують реакцію з реактивом Дюкенау. При цьому експерт-токсиколог спостерігає появу:

A. Синьо-фіолетове забарвлення

B. Коричнево-червоне забарвлення

C. Осад оранжевого кольору

D. Жовтого забарвлення

E. Рожеве забарвлення, яке переходить у синє, а потім у темно-фіолетове

ANSWER: E

Для підтвердження наявності канабіноїдів в гашиші використовують реакцію з реактивом Паулі. При цьому експерт-токсиколог спостерігає появу:

A. Синьо-фіолетове забарвлення

B. Коричнево-червоне забарвлення

C. Осад оранжевого кольору

D. Рожеве забарвлення, яке переходить у синє, а потім у темно-фіолетове

E. Жовтого забарвлення

ANSWER: E

Тампони із змивами з рук наркоманів, що палили гашиш, висушують і …:

A. Заливають реактивом Буке

B. Заливають реактивом Паулі

C. Заливають реактивом Дюкенау

D. Настоюють двічі з етилацетатом

E. Настоюють двічі з діетиловим ефіром

ANSWER: E

Змиви з пальців рук наркоманів, що палили гашиш, проводять:

A. Миють руки водою, яку збирають

B. Ватним тампоном, змоченим ефіром

C. Ватним тампоном, змоченим етилацетатом

D. Сухим ватним тампоном

E. Ватним тампоном, змоченим спиртом

ANSWER: E

Слину разом із змивами з ротової порожнини аналізують на наявність канабіноїдів методом:

A. Реактивом Драгендорфа

B. Атомно-абсорбційною спектрофотометрією

C. З реактивом Дюкенау

D. З реактивом Буке

E. Методом ТШХ після екстракції етилацетатом

ANSWER: E

При аналізі слини на канабіноїди відбирають:

A. 3 мл слини і промивають ротову порожнину 50 мл 75 %-го метанолу, насиченого натрій хлоридом

B. 3 мл слини і промивають ротову порожнину 50 мл 50 %-го етанолу, насиченого натрій сульфатом

C. 3 мл слини і промивають ротову порожнину 50 мл 96 %-го етанолу

D. 3 мл слини

E. 3 мл слини і промивають ротову порожнину 50 мл 75 %-го етанолу, насиченого натрій хлоридом

ANSWER: E

Для визначення місця походження коноплі індійської проводять … аналіз гашишу:

A. Хімічні реакції

B. Газо-рідинну хроматографію

C. ТШХ

D. Екстракційно-фотометричний



E. Атомно-абсорбційну спектрофотометрію

ANSWER: E

Який метод аналізу не використовують для аналізу гашишу?

A. Атомно-абсорбційна спектрофотометрія

B. Хімічні реакції

C. Газо-рідинна хроматографія

D. ТШХ

E. Екстракційно-фотометричний



ANSWER: E

Виберіть проявник канабіноїдів в методі ТШХ:

A. Ферум (ІІІ) хлорид

B. Реактив Буке

C. Реактив Дукенау

D. Реактив Драгендорфа

E. Реактив Паулі

ANSWER: E

Для виявлення секуриніну експерт-токсиколог використав кольорову реакцію з реактивом:

A. Фреде

B. Ферум (ІІІ) хлорид і калій йодид

C. Бушарда

D. Ердмана

E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

Для виявлення секуриніну експерт-токсиколог використав кольорову реакцію з реактивом:

A. Фреде

B. Манделіна

C. Бушарда

D. Маркі


E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

Який реагент можна використати для виконання мікрокристалоскопічної реакції при виявленні галантаміну?

A. Меркурій (ІІ) хлорид

B. Реактив Бушарда

C. Реактив Драгендорфа

D. Пікринова кислота

E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки додали діазотовану сульфанілову кислоту і нагріли. При цьому спостерігали рожеве забарвлення, яке перейшло в червоне. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Такий реагент використовується тільки для виявлення теофіліну

B. Секуринін

C. Резерпін

D. Аконітин

E. Галантамін

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки додали реактив Маркі. При цьому спостерігали синьо-фіолетове забарвлення. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Такий реагент використовується тільки для виявлення морфіну

B. Секуринін

C. Резерпін

D. Аконітин

E. Галантамін

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки, що містить галантамін, додали реактив Маркі. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке перейшло в синє

B. Синє забарвлення хлороформного шару

C. Червоно-фіолетових прямокутників

D. Рожевого забарвлення, яке переходить в червоне

E. Синьо-фіолетове забарвлення

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки, що містить галантамін, додали діазотованої сульфанілової кислоти. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке перейшло в синє

B. Синьо-фіолетове забарвлення

C. Синє забарвлення хлороформного шару

D. Червоно-фіолетових прямокутників

E. Рожевого забарвлення, яке переходить в червоне

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки, що містить аконітин, додали розчин калій перманганату. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке перейшло в синє

B. Синьо-фіолетове забарвлення

C. Синє забарвлення хлороформного шару

D. Червоного забарвлення

E. Червоно-фіолетових прямокутників

ANSWER: E

До «лужної» хлороформної витяжки, що містить аконітин, додали кобальт-роданідний реактив. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке перейшло в синє

B. Синьо-фіолетове забарвлення

C. Червоно-фіолетових прямокутників

D. Червоного забарвлення

E. Синє забарвлення хлороформного шару

ANSWER: E

До «лужної» хлороформної витяжки, що містить аконітин, додали сульфатної кислоти і кристалики резорцину. При цьому спостерігали появу:

A. Зелене забарвлення, яке перейшло в синє

B. Синьо-фіолетове забарвлення

C. Синє забарвлення хлороформного шару

D. Червоно-фіолетових прямокутників

E. Червоного забарвлення

ANSWER: E

До сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки додали калій перманганат. При цьому спостерігали утворення червоно-фіолетових прямокутників. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Такий реагент використовується тільки для виявлення кокаїну

B. Секуринін

C. Галантамін

D. Резерпін

E. Аконітин

ANSWER: E

До «лужної» хлороформної витяжки додали сульфатної кислоти і кристалики резорцину. При цьому спостерігали червоне забарвлення. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Такий реагент не використовується

B. Секуринін

C. Галантамін

D. Резерпін

E. Аконітин

ANSWER: E

До «лужної» хлороформної витяжки додали кобальт-роданідний реактив. При цьому спостерігали синє забарвлення хлороформного шару. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Такий реагент не використовується

B. Секуринін

C. Галантамін

D. Резерпін

E. Аконітин

ANSWER: E

Для виявлення якої речовини можна використати як реагент кобальт-роданідний реактив?

A. Такий реагент не використовується

B. Секуринін

C. Галантамін

D. Бруцин

E. Аконітин

ANSWER: E

Для виявлення якої речовини можна використати як реагент резорцин?

A. Такий реагент не використовується

B. Секуринін

C. Галантамін

D. Бруцин

E. Аконітин

ANSWER: E

Який реагент можна використати для виконання кольорової реакції при виявленні аконітину?

A. Меркурій (ІІ) хлорид

B. Така реакція відсутня

C. Реактив Драгендорфа

D. Калій перманганат

E. Резорцин в присутності сульфатної кислоти

ANSWER: E

Який реагент можна використати для виконання кольорової реакції при виявленні аконітину?

A. Меркурій (ІІ) хлорид

B. Така реакція відсутня

C. Реактив Драгендорфа

D. Калій перманганат

E. Кобальт-роданідний реактив

ANSWER: E

Який реагент можна використати для виконання мікрокристалоскопічної реакції при виявленні аконітину?

A. Меркурій (ІІ) хлорид

B. Кобальт-роданідний реактив

C. Така реакція відсутня

D. Реактив Драгендорфа

E. Калій перманганат

ANSWER: E

Для виявлення яких лікарських отрут можна використати калій дихромат?

A. Секуринін

B. Прокаїн

C. Промедол

D. Аконітин

E. Резерпін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з концентрованою сульфатною кислотою, ацетатною кислотою і калій дихроматом спостерігали появу зеленого забарвлення, яке переходить в фіолетове, а потім в червоно-коричневе. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Промедол

B. Галантамін

C. Стрихнін

D. Бруцин

E. Резерпін

ANSWER: E

Для виявлення якої отрути як мікрокристалоскопічний реагент використовують меркурій (ІІ) хлорид?

A. Дикаїн

B. Атропін

C. Прокаїнамід

D. Прокаїн

E. Резерпін

ANSWER: E

Який реагент можна використати для виконання мікрокристалоскопічної реакції при виявленні резерпіну?

A. Реактив Бушарда

B. Така реакція відсутня

C. Реактив Драгендорфа

D. Пікринова кислота

E. Меркурій (ІІ) хлорид

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить резерпін, з меркурій (ІІ) хлоридом експерт-токсиколог спостерігав утворення … кристалів:

A. Кубічних

B. Призматичних

C. Прямокутних

D. Призм із роздвоєними кінцями

E. Тонких кристалів у вигляді сферолітів

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить резерпін, з льодяною ацетатною кислотою і кристаликом калій дихромату в присутності концентрованої сульфатної кислоти експерт-токсиколог спостерігав утворення …:

A. Не дає реакції із цим реактивом

B. Жовте забарвлення

C. Сине забарвлення, яке перейшло в зелене

D. Рожево-фіолетове забарвлення

E. Зелене забарвлення, яке перейшло в фіолетове, а потім в червоно-коричневе

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить резерпін, з реактивом Маркі експерт-токсиколог спостерігав утворення …:

A. Жовте забарвлення

B. Зелене забарвлення, яке перейшло в фіолетове, а потім в червоно-коричневе

C. Сине забарвлення, яке перейшло в зелене

D. Рожево-фіолетове забарвлення

E. Не дає реакції із цим реактивом

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки з концентрованою нітратною кислотою експерт-токсиколог спостерігав червоне забарвлення, яке перейшло в жовте, а після додавання станум (ІІ) хлориду – у фіолетове:

A. Секуринін

B. Прокаїн

C. Промедол

D. Аконітин

E. Бруцин

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут можна використати реактив Манделіна?

A. Секуринін

B. Прокаїн

C. Промедол

D. Аконітин

E. Бруцин

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Ердмана спостерігали появу червоного забарвлення, яке переходить в жовте. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Промедол

B. Галантамін

C. Резерпін

D. Стрихнін

E. Бруцин

ANSWER: E

Який реагент можна використати для виконання мікрокристалоскопічної реакції при виявленні бруцину?

A. Меркурій (ІІ) хлорид

B. Реактив Бушарда

C. Реактив Драгендорфа

D. Пікринова кислота

E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить бруцин, з концентрованою нітратною кислотою експерт-токсиколог спостерігав утворення …, а після додавання станум (ІІ) хлориду:

A. Не дає реакції із цим реактивом

B. Червоне забарвлення

C. Фіолетових струмочків

D. Синьо-фіолетове забарвлення, яке перейшло в червоне; жовте

E. Червоне забарвлення, яке перейшло в жовте; фіолетове

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить бруцин, з реактивом Ердмана експерт-токсиколог спостерігав утворення …:

A. Не дає реакції із цим реактивом

B. Червоне забарвлення

C. Фіолетових струмочків

D. Синьо-фіолетове забарвлення, яке перейшло в червоне

E. Червоне забарвлення, яке перейшло в жовте

ANSWER: E

Для виявлення яких отрут можна використати реактив Манделіна?

A. Секуринін

B. Прокаїн

C. Промедол

D. Аконітин

E. Стрихнін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Манделіна спостерігали появу синьо-фіолетового забарвлення, яке переходить в червоне. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Промедол

B. Галантамін

C. Резерпін

D. Бруцин

E. Стрихнін

ANSWER: E

Для виявлення алкалоїдів використовуються фармакологічні проби. Для якого алкалоїду при судово-токсикологічних дослідженнях проводять фармакологічні проби на тваринах?

A. Бруцину

B. Ефедрину

C. Кодеїну

D. Стрихніну

E. Морфіну

ANSWER: D

Проводиться якісне визначення алкалоїдів. Виберіть кольорові реактиви для даної групи речовин.

A. Марме, Драгендорфа, танін

B. Маркі, Фреде, Манделіна

C. Марме, Зонненшейна, Бушарда

D. кислоти пікринова, фосфорно-молібденова, фосфорно-вольфрамова

E. Драгендорфа, Майєра, Вагнера

ANSWER: B

Стрихнін у присутності бруцину у витяжці з біологічного матеріалу можна виявити за допомогою реакції:

A. З реактивом Ердмана

B. З реактивом Фреде

C. З ванадатом амонію і сульфатною кислотою

D. Віталі-Морена

E. Руйнування бруцину, дихроматом калію і сульфатною кислотою

ANSWER: E

Судово-медичний токсиколог проводить підбір осадових реактивів на алкалоїди. Який з реактивів відноситься до загальноосадових?

A. Ердмана

B. Фреде

C. Манделіна

D. Маркі

E. Драгендорфа

ANSWER: E

Для виявлення аконітину в „лужній” хлороформній витяжці хімік-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію. Що це за реакція?

A. з реактивом Зонненштейна

B. з реактивом Драгендорфа

C. з резорцином і сульфатною кислотою

D. з кобальт роданідом

E. з калій перманганатом

ANSWER: E

Реакція Віталі-Морена застосовується для якісного виявлення деяких отруйних речовин. Для виявлення яких отрут використовують дану реакцію?

A. дипразину, діазоліну, аміназину

B. хініну, хінідину

C. пахікарпіну, нікотину, анабазину

D. морфіну, кодеїну, діоніну

E. стрихніну, атропіну, скополаміну

ANSWER: E

Для виявлення секуриніну в „лужній” хлороформній витяжці хімік-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію. Що це за реакція?

A. з реактивом Зонненштейна

B. з реактивом Драгендорфа

C. з резорцином і сульфатною кислотою

D. з кобальт роданідом

E. з реактивом Бушарда

ANSWER: E

При дослідженні лужної хлороформної витяжки виявили стрихнін. Яка реакція на стрихнін найбільш специфічна?

A. реактивом Зонненшейна

B. реактивом Фреде

C. реактивом Манделіна

D. калію дихроматом і кислотою сульфатною концентрованою

E. з реактивом Драгендорфа

ANSWER: D

Судово-медичний токсиколог відбирає для роботи спеціальні «кольорові» реактиви. Який з реактивів дає забарвлення з алкалоїдами?

A. Драгендорфа

B. Маркі

C. Майєра

D. Вагнера

E. Марме

ANSWER: B

Кількісне визначення резерпіну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Правильна відповідь відсутня

C. Утворення поліметинового барвника

D. Фотометрією з кремніймолібденовою кислотою

E. Флюориметрією

ANSWER: E

Кількісне визначення анабазину в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Правильна відповідь відсутня

C. Флюориметрією

D. Фотометрією з кремніймолібденовою кислотою

E. Утворення поліметинового барвника

ANSWER: E

Кількісне визначення кодеїну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Правильна відповідь відсутня

C. Флюориметрією

D. Утворення поліметинового барвника

E. Фотометрією з кремніймолібденовою кислотою

ANSWER: E

Кількісне визначення морфіну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Правильна відповідь відсутня

C. Флюориметрією

D. Гравіметрією

E. Фотометрією з кремніймолібденовою кислотою

ANSWER: E

Кількісне визначення скополаміну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з фосфомолібденовою кислотою

B. Правильна відповідь відсутня

C. Титриметрією

D. Гравіметрією

E. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

ANSWER: E

Кількісне визначення атропіну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з фосфомолібденовою кислотою

B. Правильна відповідь відсутня

C. Титриметрією

D. Гравіметрією

E. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

ANSWER: E

Кількісне визначення кодеїну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Правильна відповідь відсутня

C. Титриметрією

D. Гравіметрією

E. Фотометрією з фосфомолібденовою кислотою

ANSWER: E

Кількісне визначення морфіну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Правильна відповідь відсутня

C. Титриметрією

D. Гравіметрією

E. Фотометрією з фосфомолібденовою кислотою

ANSWER: E

Кількісне визначення теоброміну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Фотометрією з фосфомолібденовою кислотою

C. Правильна відповідь відсутня

D. Титриметрією

E. Гравіметрією

ANSWER: E

Кількісне визначення теофіліну в «лужній» хлороформній витяжці можна провести:

A. Фотометрією з п-диметиламінобензальдегідом

B. Фотометрією з фосфомолібденовою кислотою

C. Правильна відповідь відсутня

D. Титриметрією

E. Гравіметрією

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну, меконіну

C. Папаверину, промедолу

D. Промедолу, кокаїну

E. Апоморфіну, діоніну

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Кокаїну та героїну

C. Папаверину та діоніну

D. Промедолу та морфіну

E. Апоморфіну та кодеїну

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну та діоніну

C. Папаверину та героїну

D. Промедолу та кодеїну

E. Апоморфіну та морфіну

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну та папаверину

C. Папаверину та кодеїну

D. Промедолу та морфіну

E. Апоморфіну та героїну

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить промедол, з пікриновою кислотою спостерігали появу … забарвлення:

A. Червоного

B. Фіолетового, яке переходить в червоно-зелене

C. Така реакція відсутня

D. Пурпурово-червоного забарвлення, яке переходить коричнево-фіолетове

E. Жовті призматичні кристали

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить промедол, з реактивом Маркі спостерігали появу … забарвлення:

A. Червоного

B. Фіолетового, яке переходить в червоно-зелене

C. Жовті призматичні кристали

D. Така реакція відсутня

E. Пурпурово-червоного забарвлення, яке переходить коричнево-фіолетове

ANSWER: E

Які реагенти можна використати для проведення мікрокристалоскопічних реакцій на промедол?

A. Маркі або Манделіна

B. Пікринову кислоту або реактив Драгендорфа

C. Маркі або Драгендорфа

D. Тільки Маркі

E. Тільки пікринову кислоту

ANSWER: E

Які реагенти можна використати для проведення кольорових реакцій на промедол?

A. Маркі або Манделіна

B. Пікринову кислоту або реактив Драгендорфа

C. Тільки пікринову кислоту

D. Маркі або Драгендорфа

E. Тільки Маркі

ANSWER: E

Підберіть реагенти для виявлення промедолу в «лужній» хлороформній витяжці:

A. Пікринова кислота, реактиви Маркі, Манделіна

B. Реактиви Драгендорфа, Бушарда, Манделіна

C. Реактиви Маркі, Ердмана, Зонненштейна

D. Реактиви Маркі, Манделіна, Фреде

E. Пікринова кислота, реактив Драгендорфа, реактив Маркі

ANSWER: E

Яку мікрокристалоскопічну реакцію можна використати для виявлення промедолу в «лужній» хлороформній витяжці?

A. Промедол не дає мікрокристалоскопічних реакцій

B. З реактивом Драгендорфа

C. З реактивом Манделіна

D. З реактивом Маркі

E. З пікриновою кислотою

ANSWER: E

Яку кольорову реакцію можна використати для виявлення промедолу в «лужній» хлороформній витяжці?

A. Промедол не дає кольорових реакцій

B. З реактивом Драгендорфа

C. З пікриновою кислотою

D. З реактивом Манделіна

E. З реактивом Маркі

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Маркі спостерігали появу пурпурово-червоного забарвлення, яке перейшло в коричнево-фіолетове. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Промедол

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність промедолу?

A. Кадмій хлорид

B. Меркурій хлорид

C. Драгендорфа

D. Така реакція відсутня

E. Пікринова кислота

ANSWER: E

Підберіть реактиви для проведення судово-токсикологічного аналізу «лужної» хлороформної витяжки на наявність в ній папаверину:

A. Пеллагрі, Фреде, Маркі

B. Зоненнштейна, меркурій (І) хлорид, Манделіна

C. Маркі, Шейблера, кадмій йодид

D. Шейблера, Маркі, Пеллагрі

E. Драгендорфа, Ердмана, Маркі

ANSWER: E

Підберіть реактиви для проведення судово-токсикологічного аналізу «лужної» хлороформної витяжки на наявність в ній папаверину:

A. Пеллагрі, Фреде, Маркі

B. Драгендорфа, меркурій (І) хлорид, Манделіна

C. Маркі, Ердмана, кадмій йодид

D. Шейблера, Маркі, Пеллагрі

E. Драгендорфа, кадмій хлорид, Маркі

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить папаверин, з ацетатним ангідридом в присутності хлоридної кислоти спостерігали появу … забарвлення:

A. Червоного

B. Фіолетового

C. Синьо-фіолетового

D. Жовто-зелена флюоресценція

E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить папаверин, з ацетатним ангідридом в присутності концентрованої сульфатної кислоти спостерігали появу … забарвлення:

A. Червоного

B. Фіолетового

C. Синьо-фіолетового

D. Зеленого

E. Жовто-зелена флюоресценція

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки, що містить папаверин, з реактивом Ердмана спостерігали появу … забарвлення розчину:

A. Не дає реакції

B. Зеленого

C. Фіолетового

D. Синьо-фіолетового

E. Червоного

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки, що містить папаверин, з реактивом Фреде спостерігали появу … забарвлення:

A. Жовта флюоресценція

B. Червоного

C. Фіолетового

D. Синьо-фіолетового

E. Зеленого

ANSWER: E

«Лужну» хлороформну витяжку, яка містить папаверин, дослідили за допомогою реакції Пеллагрі. При цьому спостерігали … забарвлення хлороформного шару.

A. Жовте

B. Пурпурово-червоне

C. Синє

D. Зелене

E. Не дає такої реакції

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Ердмана спостерігали появу стійкого червоного забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Морфін

E. Папаверин

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Фреде спостерігали появу зеленого забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Апоморфін

E. Папаверин

ANSWER: E

До сухого залишку в пробірці додали реактив Фреде. Якщо у витяжці присутній діонін, то при цьому спостерігають ….

A. Таке виявлення не проводять

B. Синє забарвлення, що переходить в синьо-фіолетове

C. Почервоніння

D. Посиніння

E. Зелене забарвлення, що переходить в синє

ANSWER: E

До сухого залишку в пробірці додали реактив Маркі. Якщо у витяжці присутній діонін, то при цьому спостерігають ….

A. Таке виявлення не проводять

B. Зелене забарвлення

C. Почервоніння

D. Посиніння

E. Синє забарвлення, що переходить в синьо-фіолетове

ANSWER: E

До сухого залишку в пробірці додали калій дихромат і концентровану сульфатну кислоту. Пробірку накрили фільтрувальним папером, змоченим натрій нітропрусидом і морфоліном, і нагріли. Якщо у витяжці присутній діонін, то при цьому спостерігають … фільтрувального паперу.

A. Таке виявлення не проводять

B. Синє забарвлення, що переходить в синьо-фіолетове

C. Зелене забарвлення

D. Почервоніння

E. Посиніння

ANSWER: E

Яку «лікарську» отруту основного характеру можна виявити по реакції з морфоліном і натрій нітропрусидом?

A. Промедол

B. Кодеїн

C. Морфін

D. Героїн

E. Діонін

ANSWER: E

Яку «лікарську» отруту основного характеру можна виявити по етоксигрупі?

A. Промедол

B. Кодеїн

C. Морфін

D. Героїн

E. Діонін

ANSWER: E

Для проведення судово-токсикологічного аналізу «лужної» хлороформної витяжки на діонін експерт-токсиколог підібрав реактиви:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Йодатна кислота, Шейблера, Маркі

C. Майєра, Зоненнштейна, ферум (ІІІ) хлорид

D. Ердмана, Маркі, Фреде

E. Маркі, Драгендорфа, Манделіна

ANSWER: E

Для аналізу «лужної» хлороформної витяжки експерт-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію з меркурій (ІІ) хлоридом. При цьому утворилися призматичні кристали. Яка отрута міститься у витяжці?

A. Жодна з перерахованих

B. Промедол

C. Апоморфін

D. Кодеїн

E. Діонін

ANSWER: E

Для аналізу «лужної» хлороформної витяжки експерт-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію з меркурій (ІІ) хлоридом. Вона дала позитивний результат. Яку отруту можна виявити даним реагентом?

A. Жодну з перерахованих

B. Промедол

C. Апоморфін

D. Кодеїн

E. Діонін

ANSWER: E

Для проведення судово-токсикологічного аналізу «лужної» хлороформної витяжки на кодеїн експерт-токсиколог підібрав реактиви:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Йодатна кислота, Шейблера, Маркі

C. Майєра, Зоненнштейна, ферум (ІІІ) хлорид

D. Ердмана, Маркі, Фреде

E. Маркі, Драгендорфа, Манделіна

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить кодеїн, з реактивом Ердмана експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Зелене, що переходить в синювате

B. Зелене із синюватим відтінком

C. Зелене, що переходить в синє

D. Фіолетове

E. Не дає реакції

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Манделіна спостерігали появу зеленого забарвлення, яке переходить в синє. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Морфін

E. Кодеїн

ANSWER: E

«Лужну» хлороформну витяжку, яка містить кодеїн, дослідили за допомогою реакції Пеллагрі. При цьому спостерігали … забарвлення хлороформного шару.

A. Не дає такої реакції

B. Жовте


C. Пурпурово-червоне

D. Синє


E. Зелене

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Фреде спостерігали появу зеленого забарвлення, яке перейшло в синювате. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Апоморфін

E. Кодеїн

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність кодеїну?

A. Кадмій хлорид

B. Пікринова кислота

C. Драгендорфа

D. Така реакція відсутня

E. Кадмій йодид

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить морфін, з калій гексаціанофератом (ІІ) і ферум (ІІІ) хлоридом експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Червоне, що переходить в жовте

B. Фіолетове забарвлення органічного шару

C. Криваво-червоне, що переходить в оранжево-жовте

D. Правильна відповідь відсутня

E. Не реагує

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить морфін, з калій гексаціанофератом (ІІІ) і ферум (ІІІ) хлоридом експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Червоне, що переходить в жовте

B. Фіолетове забарвлення органічного шару

C. Криваво-червоне, що переходить в оранжево-жовте

D. Фіолетове

E. Утворюється синій осад

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить морфін, з йодатною кислотою експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Червоне, що переходить в жовте

B. Утворюється синій осад

C. Криваво-червоне, що переходить в оранжево-жовте

D. Фіолетове

E. Фіолетове забарвлення органічного шару

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить морфін, з ферум (ІІІ) хлоридом експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Червоне, що переходить в жовте

B. Утворюється синій осад

C. Фіолетове забарвлення органічного шару

D. Криваво-червоне, що переходить в оранжево-жовте

E. Синє

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, що містить морфін, з реактивом Ердамана експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Утворюється синій осад

B. Фіолетове забарвлення органічного шару

C. Криваво-червоне, що переходить в оранжево-жовте

D. Фіолетове

E. Червоне, що переходить в жовте

ANSWER: E

Для аналізу «лужної» хлороформної витяжки експерт-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію з меркурій (ІІ) хлоридом. При цьому утворилися голчасті кристали зібрані в пучки. Яка отрута міститься у витяжці?

A. Жодна з перерахованих

B. Промедол

C. Апоморфін

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: E

Для аналізу «лужної» хлороформної витяжки експерт-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію з меркурій (ІІ) хлоридом. Вона дала позитивний результат. Яку отруту можна виявити даним реагентом?

A. Жодну з перерахованих

B. Промедол

C. Апоморфін

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Маркі спостерігали появу фіолетового забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Манделіна спостерігали появу фіолетового забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Ердмана спостерігали появу червоного забарвлення, яке переходить в жовте. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Апоморфін

E. Морфін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Фреде спостерігали появу фіолетового забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Діонін

B. Кокаїн

C. Кодеїн

D. Апоморфін

E. Морфін

ANSWER: E

При взаємодії героїну з етиловим спиртом експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Фіолетове, що переходить в брудно-зелене, а потім рожеве

B. Червоне, що перейшло в фіолетове

C. Не дає такої реакції

D. Фіолетове

E. Аналітичний ефект даної реакції – специфічний запах

ANSWER: E

При взаємодії героїну з реактивом Ердмана експерт-токсиколог спостерігав …. забарвлення:

A. Фіолетове, що переходить в брудно-зелене, а потім рожеве

B. Аналітичний ефект даної реакції – специфічний запах

C. Червоне, що перейшло в фіолетове

D. Фіолетове

E. Не дає такої реакції

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Маркі спостерігали появу червоного забарвлення, яке перейшло в фіолетове. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Героїн

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Манделіна спостерігали появу фіолетового забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Героїн

ANSWER: E

«Лужну» хлороформну витяжку, яка містить героїн, дослідили за допомогою реакції Пеллагрі. При цьому спостерігали … забарвлення ефірного шару.

A. Не дає такої реакції

B. Жовте


C. Синє

D. Зелене

E. Пурпурово-червоне

ANSWER: E

«Лужну» хлороформну витяжку, яка містить героїн, дослідили за допомогою реакції Пеллагрі. При цьому спостерігали … забарвлення хлороформного шару.

A. Не дає такої реакції

B. Жовте

C. Пурпурово-червоне

D. Синє

E. Зелене

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Фреде спостерігали появу фіолетового забарвлення, яке перейшло в брудно-зелене, а потім в рожеве. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Героїн

ANSWER: E

«Лужну» хлороформну витяжку, яка містить апоморфін, дослідили за допомогою реакції Пеллагрі. При цьому спостерігали … забарвлення ефірного шару.

A. Не дає такої реакції

B. Жовте

C. Синє


D. Зелене

E. Пурпурово-червоне

ANSWER: E

«Лужну» хлороформну витяжку, яка містить апоморфін, дослідили за допомогою реакції Пеллагрі. При цьому спостерігали … забарвлення хлороформного шару.

A. Не дає такої реакції

B. Жовте


C. Пурпурово-червоне

D. Синє


E. Зелене

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з розчином ферум (ІІІ) хлориду спостерігали появу синього забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Апоморфін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Ердмана спостерігали появу стійкого червоного забарвлення. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Морфін

E. Апоморфін

ANSWER: E

При взаємодії сухого залишку «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Фреде спостерігали появу брудно-зеленого забарвлення, яке перейшло в синє. Про наявність якої отрути можна говорити?

A. Етилморфін

B. Діонін

C. Кокаїн

D. Кодеїн

E. Апоморфін

ANSWER: E

Судово-медичний токсиколог при дослідженні витяжки з біологічного матеріалу провів мікрокристалоскопічну реакцію з кадмій хлоридом і одержав позитивний результат. Яка речовина присутня у витяжці?

A. Кокаїн

B. Промедол

C. Діонін

D. Папаверин

E. Ефедрин

ANSWER: D

Судово-медичний токсиколог проводить підбір осадових реактивів на алкалоїди. Який з реактивів відноситься до загальноосадових?

A. Ердмана

B. Фреде

C. Манделіна

D. Маркі

E. Драгендорфа

ANSWER: E

Судово-медичний токсиколог проводить «кольорові» реакції з хлороформним екстрактом, одержаним із підлужненої водної фази. Яка речовина реагує з реактивами Маркі і Манделина?

A. Всі зазначені сполуки

B. Діонін

C. Героїн

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: A

Судово-медичний токсиколог виконує «кольорові» реакції. Реакції з «кольоровими» реактивами на алкалоїди проводять:

A. все вищевказане вірно

B. зі спиртовими розчинами

C. водяними розчинами

D. сухими залишками

E. із хлороформними екстрактами

ANSWER: D

Судово-медичний токсиколог не одержав забарвлення з реактивом Маркі при дослідженні екстракту на алкалоїди. Який з алкалоїдів не реагує із цим «кольоровим» реактивом?

A. Наркотин

B. Атропін

C. Діонін

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: B

Судово-медичний токсиколог при дослідженні витяжки з біологічного матеріалу після додавання оцтового ангідриду та розчину кислоти сульфатної спостерігав жовто-зелену флюоресценцію в УФ-спектрі. Яка речовина може бути присутня у витяжці?

A. Кокаїн

B. Нікотин

C. Скополамін

D. Хінін

E. Папаверин

ANSWER: E

Для проведення підтверджуючих реакцій на отрути як реактив часто використовують розчин ферум (ІІІ) хлориду. Які речовини дають реакцію з даним реактивом?

A. папаверин, антипірин

B. діонін, анальгін

C. морфін, апоморфін

D. кодеїн, саліцилова кислота

E. морфін, героїн

ANSWER: C

Судово-медичний токсиколог відбирає для роботи спеціальні «кольорові» реактиви. Який з реактивів дає забарвлення з алкалоїдами?

A. Драгендорфа

B. Маркі

C. Майєра

D. Вагнера

E. Марме


ANSWER: B

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки, яка містить кокаїн, із калій перманганатом спостерігали утворення.

A. у вигляді дубових листочків

B. ромбічних

C. голчастих кристалів

D. світло-жовтих дендритів

E. прямокутних кристалів

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із гексахлорплатинатною кислотою спостерігали утворення світло-жовтих дендритів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Пахікарпін

E. Кокаїн

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із калій перманганатом спостерігали утворення прямокутних кристалів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Пахікарпін

E. Кокаїн

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із кобальроданідним реактивом спостерігали утворення голчастих кристалів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Пахікарпін

E. Хінін

ANSWER: E

Для виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці експерт-токсиколог використав реакцію з кобальтроданідним реактивом. При цьому він спостерігав утворення:

A. Фіолетове забарвлення органічного шару

B. Жовто-зелених призматичних кристалів

C. Золотисто-жовтих кристалів у вигляді дубових листочків

D. Блакитних призматичних кристалів

E. Голчастих кристалів

ANSWER: E

При проведенні аналізу «лужної» хлороформної витяжки з бромною водою спостерігали утворення червоно-бурих кристалів у вигляді зерен рису. Який алкалоїд присутній у витяжці?

A. Кокаїн

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін

E. Атропін

ANSWER: E

При взаємодії п-диметиламінобензальдегіду з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій присутній атропін, спостерігають:

A. Червоне або рожеве забарвлення

B. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

C. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

D. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

E. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

ANSWER: E

При проведенні аналізу «лужної» хлороформної витяжки з амоній молібдатом і хлоридною кислотою спостерігали появу жовтого забарвлення, яке при нагріванні перейшло в синє. Який алкалоїд присутній у витяжці?

A. Кокаїн

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін

E. Скополамін

ANSWER: E

При проведенні аналізу «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Фреде спостерігали появу жовтувато-коричневого забарвлення. Який алкалоїд присутній у витяжці?

A. Кокаїн

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін


E. Скополамін

ANSWER: E

Для виявлення скополаміну в «лужній» хлороформній витяжці токсиколог використав реакцію із сіллю Рейнеке. При цьому він спостерігав утворення кристалів:

A. Таку реакцію не використовують в СТА

B. Кубічних

C. Прямокутних

D. Голчастих

E. З ромбовидними кінцями

ANSWER: E

Для виявлення пахікарпіну гідройодиду в лікарському засобі експерт-токсиколог використав реакцію з натрій нітритом. При цьому він спостерігав утворення:

A. Голчастих кристалів

B. Жовто-зелених призматичних кристалів

C. Золотисто-жовтих кристалів у вигляді дубових листочків

D. Рожевої плями на фільтрувальному папері

E. Фіолетове забарвлення органічного шару

ANSWER: E

Для виявлення пахікарпіну в «лужній» хлороформній витяжці експерт-токсиколог використав реакцію з бромною водою. При цьому він спостерігав утворення:

A. Фіолетове забарвлення органічного шару

B. Голчастих кристалів

C. Жовто-зелених призматичних кристалів

D. Золотисто-жовтих кристалів у вигляді дубових листочків

E. Рожевої плями на фільтрувальному папері

ANSWER: E

Для виявлення пахікарпіну в «лужній» хлороформній витяжці експерт-токсиколог використав реакцію з реактивом Бушарда. При цьому він спостерігав утворення:

A. Фіолетове забарвлення органічного шару

B. Рожеве забарвлення

C. Жовто-зелених призматичних кристалів

D. Блакитних призматичних кристалів

E. Золотисто-жовтих кристалів у вигляді дубових листочків

ANSWER: E

Для виявлення пахікарпіну в «лужній» хлороформній витяжці експерт-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію з:

A. З сіллю Рейнеке

B. Окиснення бромом

C. Реактивом Фреде

D. Реактивом Драгендорфа

E. З реактивом Бушарда

ANSWER: E

Для виявлення пахікарпіну в «лужній» хлороформній витяжці експерт-токсиколог використав мікрокристалоскопічну реакцію з:

A. З сіллю Рейнеке

B. Окиснення бромом

C. Реактивом Фреде

D. Реактивом Драгендорфа

E. Кобальтроданіднидним реактивом

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із пікриновою кислотою спостерігали утворення жовто-зелених призматичних кристалів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Ареколін

E. Пахікарпін

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із пікриновою кислотою спостерігали утворення жовтих кристалів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Ареколін

E. Анабазин

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із сіллю Рейнеке спостерігали утворення голчастих кристалів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Атропін

E. Анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали кристалик ваніліну і концентрованої хлоридної кислоти. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали кристалик ваніліну і концентрованої хлоридної кислоти. При цьому спостерігали появу вишнево-червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали води, пергідролю і концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали води, пергідролю і концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу шоколадно-коричневого забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Анабазин

ANSWER: E

При взаємодії ваніліну в присутності конц. хлоридної кислоти з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій міститься анабазин, спостерігають:

A. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

B. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

C. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

D. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

E. Червоне або вишнево-червоне забарвлення

ANSWER: E

При взаємодії пергідролю в присутності конц. сульфатної кислоти з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій міститься анабазин, спостерігають:

A. Червоне або рожеве забарвлення

B. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

C. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

D. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

E. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду як мікрокристалоскопічний реагент можна використати сіль Рейнеке?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали кристалик ваніліну і концентрованої хлоридної кислоти. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Нікотин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали кристалик ваніліну і концентрованої хлоридної кислоти. При цьому спостерігали появу вишнево-червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Нікотин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали води, пергідролю і концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Нікотин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали води, пергідролю і концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу шоколадно-коричневого забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Нікотин

ANSWER: E

При взаємодії ваніліну в присутності конц. хлоридної кислоти з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій міститься нікотин, спостерігають:

A. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

B. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

C. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

D. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

E. Червоне або вишнево-червоне забарвлення

ANSWER: E

При взаємодії пергідролю в присутності конц. сульфатної кислоти з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій міститься нікотин, спостерігають:

A. Червоне або рожеве забарвлення

B. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

C. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

D. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

E. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

ANSWER: E

При взаємодії п-диметиламінобензальдегіду з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій присутній нікотин, спостерігають:

A. Червоне або рожеве забарвлення

B. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

C. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

D. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

E. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду як мікрокристалоскопічний реагент можна використати сіль Рейнеке?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Нікотин

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки з сіллю Рейнеке спостерігали утворення призматичних кристалів. Яка отрута дає такий аналітичний ефект?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Пахікарпін

D. Анабазин

E. Нікотин

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення кристалів у вигляді букви Х. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Пахікарпін

B. Скополамін

C. Ефедрин

D. Коніїн

E. Нікотин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали кристалик ваніліну і концентрованої хлоридної кислоти. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін або ефедрин

B. Атропін або скополамін

C. Пахікарпін або атропін

D. Ареколін або нікотин

E. Нікотин або анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали кристалик ваніліну і концентрованої хлоридної кислоти. При цьому спостерігали появу вишнево-червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін або ефедрин

B. Атропін або скополамін

C. Пахікарпін або атропін

D. Ареколін або нікотин

E. Нікотин або анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали води, пергідролю і концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін або ефедрин

B. Атропін або скополамін

C. Пахікарпін або атропін

D. Ареколін або нікотин

E. Нікотин або анабазин

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування «лужної» хлороформної витяжки) додали води, пергідролю і концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу шоколадно-коричневого забарвлення. На яку отруту необхідно проводити аналіз?

A. Хінін або ефедрин

B. Атропін або скополамін

C. Пахікарпін або атропін

D. Ареколін або нікотин

E. Нікотин або анабазин

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду як мікрокристалоскопічний реагент можна використати сіль Рейнеке?

A. Кодеїн або коніїн

B. Ефедрин або коніїн

C. Пахікарпін або нікотин

D. Ареколін або нікотин

E. Анабазин або нікотин

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення ромбічих кристалів. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Нікотин або хінін

B. Анабазин або пахікарпін

C. Скополамін або анабазин

D. Анабазин або ефедрин

E. Ареколін або коніїн

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення ромбічних кристалів. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Нікотин

B. Пахікарпін

C. Скополамін

D. Ефедрин

E. Коніїн

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення ромбічних кристалів. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Нікотин

B. Пахікарпін

C. Скополамін

D. Анабазин

E. Ареколін

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення голчастих кристалів. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Нікотин або хінін

B. Ареколін або кокаїн

C. Анабазин або пахікарпін

D. Скополамін або атропін

E. Анабазин або ефедрин

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення голчастих кристалів. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Нікотин

B. Ареколін

C. Пахікарпін

D. Скополамін

E. Ефедрин

ANSWER: E

При мікрокристалоскопічного дослідження «лужної» хлороформної витяжки з реактивом Драгендорфа спостерігали утворення голчастих кристалів. На яку отруту необхідно провести подальші дослідження?

A. Нікотин

B. Ареколін

C. Пахікарпін

D. Скополамін

E. Анабазин

ANSWER: E

До оцтовокислого розчину додали купрум сульфат, аміак і розчин сірковуглецю в бензолі. При цьому спостерігали забарвлення жовте забарвлення бензольного шару. Чим було спричинене отруєння?

A. Морфіном

B. Аконітином

C. Кофеїном

D. Анабазином

E. Коніїном

ANSWER: E

До оцтовокислого розчину додали купрум сульфат, аміак і розчин сірковуглецю в бензолі. При цьому спостерігали забарвлення жовте забарвлення бензольного шару. Чим було спричинене отруєння?

A. Морфіном

B. Аконітином

C. Кофеїном

D. Анабазином

E. Ефедрином

ANSWER: E

До хлориднокислого розчину додали купрум сульфат і розчин натрій гідроксиду. При цьому спостерігали забарвлення водного шару в голубий колір, а ефірного – в фіолетовий. Чим було спричинене отруєння?

A. Морфіном

B. Коніїном

C. Кофеїном

D. Анабазином

E. Ефедрином

ANSWER: E

При дослідженні «лужної» хлороформної витяжки на наявність в ній ефедрину використовують мікрокристалоскопічну реакцію з реактивом Драгендорфа. При цьому спостерігають …

A. Її використовують як загально осадову реакцію

B. Кубічні кристали

C. Призматичні кристали

D. Кристали у вигляді букв К і Х

E. Голчасті кристали

ANSWER: E

Судово-медичний токсиколог одержав фіолетові кристали у виді прямокутників з 1 %-вим розчином калій перманганату. Для якого з алкалоїдів характерна реакція з розчином калій перманганату?

A. Стрихніну

B. Кокаїну

C. Хініну

D. Пахікарпіну

E. Морфіну

ANSWER: B

Судово-медичний токсиколог виконує попередні реакції з осадовими реактивами. Для похідних якої групи алкалоїдів реакція з реактивом Драгендорфа найбільш доказова?

A. індолу

B. піридину і піперидину

C. Ізохіноліну

D. Хіноліну

E. Тропану

ANSWER: B

У досліджуваному об’єкті судово-медичний токсиколог знайшов кокаїн. Відзначте найбільш характерну реакцію на кокаїн:

A. реактивом Драгендорфа

B. калій перманганатом

C. сіллю Рейнеке

D. з кислотою пікринової

E. Вiталі-Морена

ANSWER: B

Судово-медичний токсиколог при дослідженні витяжки з біологічного матеріалу після додавання розчину кислоти сульфатної спостерігав блакитну флюоресценцію в УФ-спектрі. Яка речовина може бути присутня у витяжці?

A. Кокаїн

B. Нікотин

C. Скополамін

D. Атропін

E. Хінін

ANSWER: E

При дослідженні лужної хлороформної витяжки виявлені алкалоїди — похідні піридину і піперидина. Дані речовини дають найбільше характерні кристали з реактивом:

A. Марме

B. Зонненшейна

C. Маркі

D. Майєра

E. Драгендорфа

ANSWER: E

До сухого залишку (після випаровування витяжки) додали декілька крапель концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу жовто-зеленого забарвлення. Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. анальгіну

B. фенацетину

C. кофеїну

D. наркотину

E. меконіну

ANSWER: D

До сухого залишку (після випаровування витяжки) додали декілька крапель концентрованої сульфатної кислоти. При цьому спостерігали появу зеленого забарвлення. Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. анальгіну

B. фенацетину

C. кофеїну

D. наркотину

E. Меконіну

ANSWER: E

В процесі виділення “лікарських” отрут отримуємо дві хлороформові витяжки з кислого та з лужного середовища. В хлороформній витяжці із кислого середовища за допомогою реакції з розчином заліза (ІІІ) хлориду можна виявити:

A. Теофілін.

B. Діазепам.

C. Кофеїн.

D. Барбітал.

E. Антипірин

ANSWER: E

Судово-медичний токсиколог одержав забарвлену в смарагдовий колір сполуку при дослідженні кислої хлороформної витяжки. Яка з речовин здатна давати нітрозосполуки з натрій нітритом у кислому середовищі?

A. кислота саліцилова.

B. ноксирон;

C. антипірин

D. амідопірин;

E. анальгін;

ANSWER: C

Відбулося смертельне отруєння похідними піразолону. Для ізолювання цієї групи отрут використовується:

A. дистиляція з водяною парою.

B. екстракція водою, підкисленою оксалатною кислотою

C. екстракція водою;

D. екстракція органічними розчинниками;

E. мінералізація сумішшю сульфатної і нітратної концентрованих кислот;

ANSWER: B

Проведення хіміко-токсикологічного аналізу дало позитивну мурексидну реакцію і негативну реакцію з ізопропіламіном в присутності солей кобальту. На яку групу речовин необхідно проводити подальші дослідження:

A. кофеїн, теобромін

B. барбаміл, фенобарбітал

C. теофілін, фенобарбітал

D. теобромін, барбаміл

E. кофеїн, етамінал-натрій

ANSWER: A

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на теофілін?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на теобромін?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на кофеїн?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на бутадіон?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на антипірин?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на анальгін?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

З якої реакції починають аналіз «кислої» хлороформної витяжки на амідопірин?

A. З нітритною кислотою

B. Утворення азобарвника

C. З мурексидної реакції

D. З ферум (ІІІ) хлоридом

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

При взаємодії «кислої» хлороформної витяжки, що містить амідопірин, додали розчин арґентум нітрату. При цьому спостерігали появу:

A. така реакція відсутня

B. синьо-зеленого забарвлення

C. рожевої плями

D. червоного забарвлення

E. фіолетового забарвлення

ANSWER: E

При взаємодії «кислої» хлороформної витяжки, що містить амідопірин, додали сульфатної та хромотропової кислот. При цьому спостерігали появу:

A. така реакція відсутня

B. синьо-зеленого забарвлення

C. рожевої плями

D. червоного забарвлення

E. фіолетового забарвлення

ANSWER: E

Виявлення якою «лікарської» отрути можна провести з сульфатною та хромотроповою кислотою?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Амідопірин

ANSWER: E

Виявлення якою «лікарської» отрути можна провести з розчином арґентум нітрату?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Амідопірин

ANSWER: E

Для виявлення якої «лікарської» отрути експерти-токсикологи використовують реакцію з парами пергідролю?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Анальгін

ANSWER: E

Для виявлення якої «лікарської» отрути експерти-токсикологи використовують реакцію з парами пергідролю?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Метамізол натрію

ANSWER: E

При взаємодії «кислої» хлороформної витяжки, що містить анальгін, з парами пергідролю спостерігали появу:

A. така реакція відсутня

B. синьо-зеленого забарвлення

C. червоного забарвлення

D. оранжевого осаду

E. рожевої плями

ANSWER: E

При взаємодії «кислої» хлороформної витяжки, що містить анальгін, додали реактив Несслера і нагріли. При цьому спостерігали появу:

A. така реакція відсутня

B. синьо-зеленого забарвлення

C. рожевої плями

D. червоного забарвлення

E. оранжевого осаду

ANSWER: E

Для виявлення якої «лікарської» отрути використовують реакцію з реактивом Несслера?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Метамізол натрію

ANSWER: E

Для виявлення якої «лікарської» отрути використовують лігнінову пробу?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Метамізол натрію

ANSWER: E

При дії на «кислу» хлороформну витяжку розчином натрій нітриту в присутності хлоридної кислоти спостерігали появу зеленувато-синього забарвлення. На яку отруту необхідно проводити подальші дослідження?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Анальгін

ANSWER: E

При дії на «кислу» хлороформну витяжку розчином натрій нітриту в присутності хлоридної кислоти спостерігали появу червоно-бурого забарвлення. На яку отруту необхідно проводити подальші дослідження?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Бутадіон

ANSWER: E

При дії на «кислу» хлороформну витяжку розчином натрій нітриту в присутності хлоридної кислоти спостерігали появу зеленого забарвлення. На яку отруту необхідно проводити подальші дослідження?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Амідопірин

E. Антипірин

ANSWER: E

При дії на «кислу» хлороформну витяжку розчином натрій нітриту в присутності хлоридної кислоти спостерігали появу фіолетового забарвлення. На яку отруту необхідно проводити подальші дослідження?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Амідопірин

ANSWER: E

При дії на «кислу» хлороформну витяжку розчином ферум (ІІІ) хлориду спостерігали появу червоно-фіолетового забарвлення. На яку отруту необхідно проводити подальші дослідження?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Меконову кислоту

D. Антипірин

E. Анальгін

ANSWER: E

При дії на «кислу» хлороформну витяжку розчином ферум (ІІІ) хлориду спостерігали появу червоного забарвлення. На яку отруту необхідно проводити подальші дослідження?

A. Фенацетин

B. Наркотин

C. Анабазин

D. Амідопірин

E. Меконову кислоту

ANSWER: E

При проведенні ТШХ-скринінгу кислої хлороформної витяжки в системі хлороформ-ацетон і проявленні пластини розчином ферум (ІІІ) хлориду спостерігали появу фіолетових плям (Rf=0,20). Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. Меконіну

B. Кофеїну

C. Фенобарбіталу

D. Натрій етаміналу

E. Амідопірину

ANSWER: E

При проведенні ТШХ-скринінгу кислої хлороформної витяжки в системі хлороформ-ацетон і проявленні пластини розчином ферум (ІІІ) хлориду спостерігали появу червоних плям (Rf=0,20). Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. Меконіну

B. Кофеїну

C. Фенобарбіталу

D. Натрій етаміналу

E. Антипірину

ANSWER: E

При проведенні ТШХ-скринінгу кислої хлороформної витяжки в системі хлороформ-ацетон і проявленні пластини розчином ферум (ІІІ) хлориду спостерігали появу синьо-фіолетових плям (Rf=0,11). Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. Меконіну

B. Кофеїну

C. Фенобарбіталу

D. Натрій етаміналу

E. Аспірину

ANSWER: E

При проведенні ТШХ-скринінгу кислої хлороформної витяжки в системі хлороформ-ацетон і проявленні пластини розчином Меркурій (ІІ) сульфату і дифенілкарбазоном спостерігали появу синьо-фіолетових плям (Rf=0,34). Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. Меконіну

B. Кофеїну

C. Анальгіну

D. Саліциламіду

E. Барбамілу

ANSWER: E

При проведенні ТШХ-скринінгу кислої хлороформної витяжки в системі хлороформ-ацетон і проявленні пластини розчином Меркурій (ІІ) сульфату і дифенілкарбазоном спостерігали появу синьо-фіолетових плям (Rf=0,33). Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. Меконіну

B. Кофеїну

C. Анальгіну

D. Саліциламіду

E. Фенобарбіталу

ANSWER: E

При проведенні ТШХ-скринінгу кислої хлороформної витяжки в системі хлороформ-ацетон і проявленні пластини розчином Меркурій (ІІ) сульфату і дифенілкарбазоном спостерігали появу синьо-фіолетових плям (Rf=0,40). Про наявність якої отрути це може свідчити?

A. Меконіну

B. Кофеїну

C. Анальгіну

D. Саліциламіду

E. Бензоналу

ANSWER: E

Який проявник експерти-токсикологи використовують в ТШХ-скринінгу для виявлення теоброміну? Яке значення коефіцієнту рухливості? Забарвлення плям?

A. Ферум (ІІ) хлорид, 0-0,25, синьо-фіолетові

B. Меркурій (І) сульфат та дифенілкарбазон, 0,31-0,41, синьо-фіолетові

C. Ферум (ІІ) сульфат, 0,31-0,41, синьо-фіолетові

D. Ферум (ІІІ) хлорид, 0-0,25, синьо-фіолетові

E. Реактив Драгендорфа, 0-0,25, оранжево-коричневі

ANSWER: E

Який проявник експерти-токсикологи використовують в ТШХ-скринінгу для виявлення теофіліну? Яке значення коефіцієнту рухливості? Забарвлення плям?

A. Ферум (ІІ) хлорид, 0-0,25, синьо-фіолетові

B. Меркурій (І) сульфат та дифенілкарбазон, 0,31-0,41, синьо-фіолетові

C. Ферум (ІІ) сульфат, 0,31-0,41, синьо-фіолетові

D. Ферум (ІІІ) хлорид, 0-0,25, синьо-фіолетові

E. Реактив Драгендорфа, 0-0,25, оранжево-коричневі

ANSWER: E

Біля трупа чоловіка 48 років було знайдено 2 порожніх скляних флакони і 1 скляний флакон з ледь жовтуватою піноподібною масою. На яку отруту необхідно проводити судово-токсикологічний аналіз?

A. фенобарбітал

B. бутобарбітал

C. барбітал

D. гесенал

E. бензонал

ANSWER: D

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції „кислої” хлороформної витяжки з хлорцинкйодом спостерігали утворення золотистих прямокутних пластинок. Яка речовина може бути присутня у витяжці?

A. бензонал

B. гесенал

C. барбаміл

D. барбітал

E. саліцилова кислота

ANSWER: C

Біля трупа жінки 52 років було знайдено пустий блістер з таблеток „Корвалтаб”. На яку отруту необхідно проводити судово-токсикологічний аналіз?

A. бензонал

B. папаверин

C. барбітал

D. аміназин

E. фенобарбітал

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції „кислої” хлороформної витяжки з солями купруму і піридином спостерігали утворення фіолетових кристалів. Яка речовина може бути присутня в витяжці?

A. барбітал

B. барбаміл

C. фенобарбітал

D. гесенал

E. бензонал

ANSWER: A

При дослідженні „кислої” хлороформної витяжки мурексидна реакція дала позитивний аналітичний ефект? Яка речовина присутня у витяжці?

A. бензонал

B. барбаміл

C. метамізол натрію

D. гексенал

E. бутобарбітал

ANSWER: B

Експерт-токсиколог проводить аналіз „кислої” ефірної витяжки. При проведенні мікрокристалоскопічної реакції з концентрованою сульфатною кислотою спостерігали утворення голчастих кристалів. Які барбітурати ймовірно містяться у витяжці?

A. бензонал або гексенал

B. барбітал або фенобарбітал

C. барбаміл або барбітал

D. фенобарбітал або гексенал

E. гексенал або бутобарбітал

ANSWER: D

Після проведення ТШХ-скринінгу в загальній системі розчинників і проявленні хроматографічної пластинки розчином меркурій сульфату і дифенілкарбазоном спостерігали плями синьо-фіолетового кольору (Rf=0,37). Виберіть елюент для плям з не проявленої смуги на хроматограмі.

A. ацетон-циклогексан

B. ацетон

C. метанол-діетиламін

D. метанол-25%-вий розчин аміаку

E. метанол

ANSWER: B

Експерт-токсиколог провів ізолювання барбітуратів методом Попової. Виберіть поокрему систему розчинників для проведення ТШХ-скринінгу.

A. етилацетат-бензол-етанол-25%-вий розчин аміаку

B. хлороформ-ацетон

C. ацетон-циклогексан

D. хлороформ-бутанол-25%-вий розчин аміаку

E. хлороформ-ацетон-діоксан-25%-й розчин аміаку

ANSWER: D

Експерт-токсиколог провів ізолювання барбітуратів методом Попової. Виберіть загальну систему розчинників для проведення ТШХ-скринінгу.

A. етилацетат-бензол-етанол-25%-вий розчин аміаку

B. хлороформ-ацетон

C. ацетон-циклогексан

D. хлороформ-бутанол-25%-вий розчин аміаку

E. хлороформ-ацетон-діоксан-25%-й розчин аміаку

ANSWER: B

Судово-медичний токсиколог проводить ізолювання невідомої отрути по методу Васильєвої. При цьому найбільш повне руйнування зв'язку білок-отрута відбувається при значеннях рН, рівних:

A. 6-7.


B. 2-3

C. 4-5;


D. 11-12;

E. 9-10;


ANSWER: B

Судово-медичний токсиколог проводить ізолювання невідомої отрути з біологічного матеріалу методом Стаса-Отто. В цьому методі білкову фракцію осаджують:

A. ацетоном.

B. ацетонітрилом;

C. абсолютним етанолом

D. амоній хлоридом;

E. кислотою трихлорацетатною;

ANSWER: C

Відбулося смертельне отруєння алкалоїдами. При їх ізолюванні по методу В. Ф. Крамаренко експерт-токсиколог проводить очищення витяжки. З якою метою до витяжки додають амоній сульфат?

A. екстракції хлороформом.

B. екстракції ефіром;

C. центрифугування;

D. настоювання;

E. для висолювання

ANSWER: E

На судово-токсикологічне дослідження доставлений біологічний матеріал, що знаходиться в стадії гниття. Який метод раціонально використовувати для ізолювання отрут, що відносяться до групи речовин які ізолюються з біологічного матеріалу підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою, при роботі з біологічним матеріалом, що гниє?

A. кожен з зазначених.

B. Карташова;

C. Васильєвої;

D. Крамаренко;

E. Стаса-Отто

ANSWER: E

Відбулося отруєння препаратом із групи похідних фенотіазіну. Який розчинник експерт-токсиколог використовує для похідних фенотіазіну при ізолюванні їх з органів трупа методом Сшедзинського (модифікація Є.М. Саломатіна)?

A. розчин натрій гідроксиду.

B. ацетонітрил

C. ацетон;

D. етанол;

E. воду;


ANSWER: B

Метод Валова відноситься до окремих методів ізолювання отрут, які ізолюються з біологічного матеріалу підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою. Ізолювання отрут методом П. Валова експерти-токсикологи проводять екстракцією:

A. нейтральним ацетоном.

B. підкисленим етанолом;

C. підлужненою водою

D. водою нейтральної реакції;

E. підкисленою водою;

ANSWER: C

Метод Стаса-Отто відноситься до загальних методів ізолювання отрут, які ізолюються з біологічного матеріалу підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою. В методі Стаса-Отто експерти-токсикологи білки осаджують:

A. амоній сульфатом.

B. ацетоном;

C. етанолом

D. натрій вольфраматом;

E. кислотою трихлорацетатною;

ANSWER: C

Виберіть аналітичний ефект реакції барбіталу з концентрованою сульфатною кислотою:

A. Фіолетове забарвлення розчину

B. Призматичні кристали

C. Голчасті кристали

D. Рожеве забарвлення розчину

E. Не дає цієї реакції

ANSWER: B

Виберіть аналітичний ефект реакції фенобарбіталу з концентрованою сульфатною кислотою:

A. Фіолетове забарвлення розчину

B. Призматичні кристали

C. Голчасті кристали

D. Рожеве забарвлення розчину

E. Не дає цієї реакції

ANSWER: C

Виберіть аналітичний ефект реакції гексеналу з солями купуруму і піридином:

A. Фіолетове забарвлення розчину

B. Призматичні кристали

C. Голчасті кристали

D. Рожеве забарвлення розчину

E. Не дає цієї реакції

ANSWER: E

Виберіть аналітичний ефект реакції етаміналу натрію з солями купуруму і піридином:

A. Фіолетове забарвлення розчину

B. Призматичні кристали

C. Голчасті кристали

D. Рожеве забарвлення розчину

E. Не дає цієї реакції

ANSWER: E

Виберіть барбітурат, який дає реакцію з солями купруму і піридином:

A. Фенобарбітал

B. Бензонал

C. Етамінал натрію

D. Гексенал

E. Барбітал

ANSWER: E

Виберіть барбітурат, який дає реакцію з солями феруму (ІІІ) і калій йодидом:

A. Фенобарбітал

B. Бензонал

C. Барбітал

D. Гексенал

E. Жоден не дає

ANSWER: A

Виберіть барбітурат, який дає реакцію з солями феруму (ІІІ) і калій йодидом:

A. Бутобарбітал

B. Бензонал

C. Барбітал

D. Гексенал

E. Жоден не дає

ANSWER: A

Виберіть барбітурат, який не дає реакцію з цинкхлорйодом:

A. Гексенал

B. Етамінал натрій

C. Барбітал

D. Бутобарбітал

E. Барбаміл

ANSWER: A

Виберіть барбітурат, який не дає мурексидну реакцію:

A. Фенобарбітал

B. Етамінал натрій

C. Барбітал

D. Бутобарбітал

E. Барбаміл

ANSWER: D

Виберіть аналітичний ефект реакції фенобарбіталу з цинкхлорйодом:

A. Фіолетове забарвлення розчину

B. Призматичні кристали

C. Голчасті кристали

D. Рожеве забарвлення розчину

E. Не дає цієї реакції

ANSWER: E

Виберіть аналітичний ефект реакції барбіталу з солями феруму (ІІІ) і калій йодиду:

A. Фіолетове забарвлення розчину

B. Призматичні кристали

C. Голчасті кристали

D. Рожеве забарвлення розчину

E. Не дає цієї реакції

ANSWER: E

Виявленню речовин передує стадія очищення. Яким методом очищають водні витяжки з біологічного матеріалу при дослідженні на мінеральні кислоти?

A. Перегонкою з водяною парою

B. Сполученням екстракції з ТШХ

C. ТШХ


D. Екстракцією

E. Діалізом

ANSWER: E

У токсикологічній хімії отрути діляться на групи по методах ізолювання. Яким методом рекомендують ізолювати кислоту хлоридну з біологічного матеріалу?

A. сухоповітряною відгонкою

B. екстракцією з підкисленою водою

C. дистиляцією з водяною парою

D. екстракцією органічними розчинниками

E. екстракцією водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння кислотою. Яка з приведених кислот має найменшу летючість?

A. Синильна

B. Ацетатна

C. Хлоридна

D. Нітратна

E. Сульфатна

ANSWER: E

Для очищення речовин, які ізолюються з біологічного матеріалу настоюванням досліджуваного об’єкта з водою, використовують діаліз. Діаліз - це процес:

A. комплексоутворення

B. осадження

C. заміщення

D. сорбції

E. мембранної фільтрації

ANSWER: E

Сильні кислоти здатні обвуглювати тканини. Яка з кислот викликає таку реакцію?

A. Винна


B. Ацетатна

C. Хлоридна

D. Нітратна

E. Сульфатна

ANSWER: E

У токсикологічній хімії отрути діляться на групи по методах ізолювання. Яка з приведених сполук не відноситься до групи отрут, що ізолюються методом дистиляції?

A. крезол

B. фенол


C. кислота ацетатна

D. кислота синильна

E. кислота хлоридна

ANSWER: E

Для доказу отруєння кислотою використовують реакцію з мідними ошурками. До якого продукту йде відновлення кислоти сульфатної в зазначеній реакції?

A. сульфур триоксиду

B. кислоти сульфітної

C. Сульфура

D. Сірководню

E. сульфур діоксиду

ANSWER: E

Перед проведенням дослідження водну витяжку з біологічного матеріалу піддають очищенню. При хіміко-токсикологічному дослідженні на солі мінеральних кислот водну витяжку очищають:

A. Електрофорезом

B. ТШХ


C. Екстракцією

D. Дистиляцією

E. Діалізом

ANSWER: E

При потраплянні сильних кислот на шкіру іноді виникає забарвлення. Яка з кислот забарвлює шкіру в жовтий колір?

A. Фосфатна

B. Ацетатна

C. Хлоридна

D. Сульфатна

E. Нітратна

ANSWER: E

Проводиться дослідження на мінеральні кислоти. Яку з приведених кислот можна віднести до «леткої» отрути?

A. Силікатну

B. Фосфатну

C. Нітратну

D. Сульфатну

E. Хлоридну

ANSWER: E

Дитина вилила на себе концентровану сульфатну кислоту. Сорочечку надіслано на дослідження. Яким методом треба ізолювати цю речовину:

A. методом екстракції підкисленою водою

B. методом екстракції бензолом

C. методом перегонки з водяною парою

D. методом мінералізації

E. методом настоювання із спиртом

ANSWER: E

В залежності від використовуваного методу ізолювання в токсикологічній хімії отрути поділяють на групи. Яким методом ізолюють солі нітратної і нітритної кислот з біологічного матеріалу?

A. дистиляцією з водяною парою

B. методом мінералізації

C. екстракцією підкисленим етанолом

D. екстракцією підкисленою водою

E. екстракцією водою

ANSWER: E

Деякі речовини, потрапляючи на поверхню шкіри, викликають мокрий некроз. Яка з перерахованих сполук викликає подібну реакцію?

A. аміак


B. кислота хлорид на

C. кислота нітратна

D. кислота сульфатна

E. їдкий луг

ANSWER: E

До речовин, які ізолюються з біологічного матеріалу настоюванням досліджуваних об’єктів з водою, відносять мінеральні кислоти. Яка з приведених кислот є найбільш леткою?

A. Силікатна

B. Фосфатна

C. Нітратна

D. Сульфатна

E. Хлоридна

ANSWER: E

Відбулося отруєння нітритами. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння нітратами. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння натрій гідроксидом. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння калій гідроксидом. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння хлоридною кислотою. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння сульфатною кислотою. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння аміаком. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Відбулося отруєння нітратною кислотою. Виберіть метод ізолювання з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Настоювання з водою

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті з бруцином?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітрати

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті з 1,8-нафтилендіаміном?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітрити

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті реактивом Грісса?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітрити

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті розчином сульфанілової кислоти і лужним розчином ?-нафтолу?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітрити

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті розчином дифеніламіну?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітрити

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті розчином дифеніламіну?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітрати

ANSWER: E

Яку отруту можна виявити в діалізаті розчином дифеніламіну?

A. Фториди

B. Хлоридну кислоту

C. Сульфатну кислоту

D. Амоній гідроксид

E. Нітратну кислоту

ANSWER: E

Який індикатор використовують в ХТА для виявлення аміаку в біологічному матеріалі?

A. В аналізі не використовують індикатори

B. Реактив Несслера

C. Метиловий оранжевий

D. Лужний розчин купрум сульфату

E. Лакмус

ANSWER: E

Яку реакцію використовують в ХТА для виявлення аміаку в діалізаті:

A. З цинк-уранілацетатом

B. Термічного розкладу

C. Калій гексагідроксостибіатом

D. З гексанітрокобальтатом (ІІІ)

E. З реактивом Несслера

ANSWER: E

Перш ніж приступити до дослідження водних витяжок з біологічного матеріалу або діалізатів на наявність аміаку, треба дослідити ці рідини на наявність:

A. Одразу виявляють в діалізаті

B. OH-


C. CO32-

D. CS2


E. H2S

ANSWER: E

Перш ніж приступити до дослідження водних витяжок з біологічного матеріалу або діалізатів на наявність аміаку, треба дослідити ці рідини на наявність:

A. Одразу виявляють в діалізаті

B. Саліцилатів

C. Карбонатів

D. Сірковуглецю

E. Сірководню

ANSWER: E

При надходженні в організм нітритів вони з вторинними ароматичними амінами дають:

A. Виводять в незміненому вигляді

B. Нітрати

C. С-нітрозосполуки

D. Солі діазонію

E. N-нітрозосполуки

ANSWER: E

При надходженні в організм нітритів вони з первинними ароматичними амінами дають:

A. Виводять в незміненому вигляді

B. Нітрати

C. С-нітрозосполуки

D. N-нітрозосполуки

E. Солі діазонію

ANSWER: E

Відбулося отруєння селітрою. На яку речовину необхідно провести дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Хлоридна кислота

C. Сполуки брому

D. Нітратна кислота

E. Нітрати

ANSWER: E

Дані сполуки перешкоджають розвитку в м’ясних продуктах палички ботулізму, а при надходженні в організм у великій кількості викликають отруєння. Що це за речовини?

A. Сполуки фтору

B. Хлоридна кислота

C. Сполуки брому

D. Нітратна кислота

E. Нітрити

ANSWER: E

Дані сполуки перешкоджають розвитку в м’ясних продуктах палички ботулізму, а при надходженні в організм у великій кількості викликають отруєння. Що це за речовини?

A. Сполуки фтору

B. Хлоридна кислота

C. Натрій гідроксид

D. Нітратна кислота

E. Нітрати

ANSWER: E

На шкірі трупа спостерігалося чорне забарвлення шкіри. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Хлоридна кислота

C. Натрій гідроксид

D. Нітратна кислота

E. Сульфатна кислота

ANSWER: E

На шкірі трупа спостерігалося жовте забарвлення шкіри. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Натрій гідроксид

E. Нітратна кислота

ANSWER: E

Яку отруту використовують як пестицид?

A. формальдегід

B. ацетон

C. крезол

D. тетрахлорметан

E. хлоралгідрат

ANSWER: A

На шкірі трупа спостерігалося глибоке руйнування шкіри - струпи сірого та білого кольору. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Аміак


E. Натрій гідроксид

ANSWER: E

На шкірі трупа спостерігалося глибоке руйнування шкіри - струпи сірого та білого кольору. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Аміак

E. Калій гідроксид

ANSWER: E

На судово-токсикологічне дослідження надійшла драглеподібна кров бурого кольору. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Аміак


E. Калій гідроксид

ANSWER: E

На судово-токсикологічне дослідження надійшла драглеподібна кров бурого кольору. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Аміак

E. Натрій гідроксид

ANSWER: E

Відбулося отруєння каустичною содою. На яку речовину необхідно провести дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Аміак


E. Натрій гідроксид

ANSWER: E

Під час розтину патанатом звернув увагу на крупозне запалення легень. Інгаляційне надходження якої сполуки може призвести до смертельного отруєння?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Натрій гідроксид

D. Хлоридна кислота

E. Аміак

ANSWER: E

На судово-токсикологічне дослідження надійшла кров яскраво-червоного кольору. На яку отруту необхідно проводити дослідження?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Натрій гідроксид

D. Хлоридна кислота

E. Аміак

ANSWER: E

Дана речовина застосовується при переробці вовни для знежирення, в лабораторіях та побуті для чищення та відбілювання, а при надходженні в організм у великій кількості викликає отруєння. Що це за речовина?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Натрій гідроксид

D. Хлоридна кислота

E. Аміак

ANSWER: E

6 % розчин цієї сполуки використовують для лікування сверблячки, а при надходженні в організм у великій кількості викликає отруєння. Що це за речовина?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Аміак

D. Натрій гідроксид

E. Хлоридна кислота

ANSWER: E

Біля трупа жінки було знайдено упаковку з-під засобу видалення накипу з посуду. Внаслідок отруєння якою речовиною наступила смерть жінки?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Аміак


D. Натрій гідроксид

E. Хлоридна кислота

ANSWER: E

Біля трупа дитини було знайдено упаковку з-під «Містер Мускул», поряд розсипані дрібні білі кульки. Внаслідок отруєння якою речовиною наступила смерть дитини?

A. Сполуки фтору

B. Сульфатна кислота

C. Хлоридна кислота

D. Аміак


E. Натрій гідроксид

ANSWER: E

Дитина впала в каналізаційний люк. Внаслідок отруєння якою речовиною може наступити смерть дитини?

A. Сполуки фтору

B. Кальцій гідроксид

C. Сульфатна кислота

D. Хлоридна кислота

E. Аміак

ANSWER: E

Яка речовина міститься в засобах чистки і санітарії і при надходженні в організм може викликати отруєння?

A. Сполуки фтору

B. Аміак


C. Кальцій гідроксид

D. Сульфатна кислота

E. Хлоридна кислота

ANSWER: E

Яка речовина міститься в акумуляторах і при надходженні в організм може викликати отруєння?

A. Сполуки фтору

B. Аміак

C. Кальцій гідроксид

D. Хлоридна кислота

E. Сульфатна кислота

ANSWER: E

До групи речовин, які ізолюють з біологічного матеріалу настоюванням водою, належать:

A. Лікарські препарати

B. Леткі отрути

C. Солі мінеральних кислот

D. Похідні бензодіазепіну

E. Металічні отрути

ANSWER: C

До групи речовин, які ізолюють з біологічного матеріалу настоюванням водою, належать:

A. Лікарські препарати

B. Луги

C. Барбітурати

D. Похідні індолу

E. Метиловий спирт

ANSWER: B

До групи речовин, які ізолюють з біологічного матеріалу настоюванням водою, належать:

A. Лікарські препарати

B. Мінеральні кислоти

C. Барбітурати

D. Крезоли

E. Етиловий спирт

ANSWER: B

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до факторів зовнішнього середовища?

A. Маса тіла

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: D

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до конкретної токсичної ситуації?

A. Маса тіла

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: C

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до організму потерпілого?

A. Стійкість при зберіганні

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: B

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до самої отрути?

A. Маса тіла

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: E

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до факторів зовнішнього середовища?

A. Температура повітря

B. Швидкість введення отрути

C. Доза


D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: A

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до конкретної токсичної ситуації?

A. Температура повітря

B. Швидкість введення отрути

C. Доза

D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: B

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до організму потерпілого?

A. Температура повітря

B. Швидкість введення отрути

C. Доза


D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: E

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Антидотна терапія

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: C

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Гемосорбція

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Переливання крові

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Форсований діурез

D. Викликання блювання

E. Гемодіаліз

ANSWER: E

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Антидотна терапія

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: C

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Гемосорбція

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Переливання крові

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Форсований діурез

D. Викликання блювання

E. Гемодіаліз

ANSWER: E

При видiленні деякої "металічної" отрути проведено деструкцiю бiологiчного матерiалу. За допомогою деструкцiї iз органiв трупу видiляють:

A. Стибiй

B. Ртуть

C. Талiй

D. Срiбло

E. Кадмiй

ANSWER: B

Отруєння бісмутом викликало тяжке ураження нирок. При проведенні попереднього аналізу на наявність бісмуту в мінералізаті хімік-токсиколог використав реакцію з:

A. Дитизоном

B. Ацетатом міді

C. Хлоридом цезію та йодидом калію

D. Бруцином і бромідом калію

E. Тіосечовиною

ANSWER: E

У хіміко-токсикологічному аналізі для кількісного визначення ртуті в біологічному матеріалі рекомендовано екстракційно-фотометричний метод, який базується на реакції з:

A. дитизоном

B. тіосульфатом натрію

C. дифенілкарбазидом

D. сульфідом натрію

E. тіосечовиною

ANSWER: A

Ця металічна отрута частково виділяється через потові залози, при цьому спостерігається свербіж шкіри, дерматит.

A. сполуками Плюмбуму

B. сполуками Меркурію

C. сполуками Барію

D. сполуками Вісмуту

E. сполуками Кадмію

ANSWER: D

Відбулося отруєння важкими металами. В аналізі якої отрути не використовується реакція з дитизоном?

A. аргентуму.

B. стибію

C. талію;

D. цинку;

E. плюмбуму;

ANSWER: B

Яку „металічну” отруту можна виявити в нормі в біологічному матеріалі, внаслідок її накопичення в організмі при надходженні із зовнішнього середовища?

A. меркурій

B. талій

C. арсен


D. стибій

E. калій


ANSWER: A

Яку „металічну” отруту можна виявити в нормі в біологічному матеріалі, внаслідок її накопичення в організмі при надходженні із зовнішнього середовища?

A. калій

B. кадмій

C. барій

D. бісмут

E. стибій

ANSWER: B

Який важкий метал при надходженні в організм у великих кількостях розриває окисне фосфорилювання в мітохондріях?

A. цинк


B. бісмут

C. меркурій

D. кадмій

E. арсен


ANSWER: D

Виберіть метод ізолювання сполук Кадмію з біологічного матеріалу:

A. деструкція

B. дистиляція

C. екстракція

D. конденсація

E. Сплавляння

ANSWER: E

При гострому отруєнні сполуки Арсену накопичуються в:

A. мозку


B. нігтях

C. шкірі


D. волоссі

E. Печінці

ANSWER: E

При хронічному отруєнні сполуки Арсену накопичуються в:

A. печінці

B. волоссі

C. нирках

D. мозку


E. легенях

ANSWER: B

Соматогенна фаза це фаза, яка:

A. відображає процеси, які відбуваються в організмі при надходженні отрути

B. відповідає отруєнню леткими сполуками

C. такої фази немає

D. настає після руйнування токсичного агента його виділення з організму у вигляді ураження структури та функцій різних органів і систем організму

E. відтворює патогенну реакцію організму

ANSWER: D

Токсикогенна фаза це фаза, яка:

A. відображає наслідки дії отрути на організм

B. відповідає отруєнню леткими сполуками

C. такої фази немає

D. настає після руйнування токсичного агента його виділення з організму у вигляді ураження структури та функцій різних органів і систем організму

E. відтворює патогенну реакцію організму

ANSWER: E

Які важкі метали мають здатність при хронічному отруєнні накопичуватися в нігтях

A. Стибій

B. Купрум

C. Арсен

D. Барій

E. Плюмбум

ANSWER: C

Які важкі метали мають здатність при хронічному отруєнні накопичуватися в нігтях

A. Калій

B. Меркурій

C. Кадмій

D. Цинк


E. Аурум

ANSWER: B

Які важкі метали мають здатність при хронічному отруєнні накопичуватися в шкірі

A. Калій


B. Меркурій

C. Кадмій

D. Цинк

E. Аурум

ANSWER: E

Які важкі метали мають здатність при хронічному отруєнні накопичуватися в шкірі

A. Стибій

B. Купрум

C. Арґентум

D. Барій


E. Плюмбум

ANSWER: C

В шлунку легко всмоктується:

A. Атропін

B. Саліцилати

C. Солі барію

D. Солі аргентуму

E. Кокаїн

ANSWER: B

В шлунку легко всмоктується:

A. Морфін

B. Барбітурати

C. Солі купруму

D. Солі мангану

E. Хінін

ANSWER: B

Відповідно до клінічної класифікації отруєнь (за важкістю захворювання) їх поділяють на:

A. Легкі, середні, важкі, надтоважкі, смертельні

B. Гострі, хронічні, підгострі

C. Пероральні, інгаляційні, перкутальні

D. Медичні, професійні та побутові

E. Випадкові і навмисні

ANSWER: A

Відповідно до клінічної класифікації отруєнь (за особливостями клінічного перебігу), їх поділяють на:

A. Легкі, середні, важкі, надтоважкі, смертельні

B. Гострі, хронічні, підгострі

C. Пероральні, інгаляційні, перкутальні

D. Медичні, професійні та побутові

E. Випадкові і навмисні

ANSWER: B

Відповідно до етіопатогенетичної класифікації отруєнь (за шляхом надходження), їх поділяють на:

A. Легкі, середні, важкі, надтоважкі, смертельні

B. Гострі, хронічні, підгострі

C. Пероральні, інгаляційні, перкутальні

D. Медичні, професійні та побутові

E. Випадкові і навмисні

ANSWER: C

Відповідно до етіопатогенетичної класифікації отруєнь (за місцем розвитку), їх поділяють на:

A. Легкі, середні, важкі, надтоважкі, смертельні

B. Гострі, хронічні, підгострі

C. Пероральні, інгаляційні, перкутальні

D. Медичні, професійні та побутові

E. Випадкові і навмисні

ANSWER: D

Відповідно до етіопатогенетичної класифікації отруєнь (за умовами розвитку), їх поділяють на:

A. Легкі, середні, важкі, надтоважкі, смертельні

B. Гострі, хронічні, підгострі

C. Пероральні, інгаляційні, перкутальні

D. Медичні, професійні та побутові

E. Випадкові і навмисні

ANSWER: E

Як називається класифікація отрут за механізмом взаємодії з ферментними системами?

A. Клінічна класифікація

B. Класифікація за ступенем канцерогенної активності

C. Біологічна класифікація

D. Патохімічна класифікація

E. Патофізіологічна класифікація

ANSWER: D

Як називається класифікація отрут за типом гіпоксії, що розвивається?

A. Клінічна класифікація

B. Класифікація за ступенем канцерогенної активності

C. Біологічна класифікація

D. Патохімічна класифікація

E. Патофізіологічна класифікація

ANSWER: E

До групи яких отрут належать речовини, які викликають порушення психічної активності, свідомості (відповідно до класифікації за видом токсичної дії)

A. Психотоксичні

B. Сльозоточиві і подразнюючі

C. Удушливі

D. Шкірно-резорбтивні

E. Нервово-паралітичні

ANSWER: A

До групи яких отрут належать речовини, які викликають набряк легень (відповідно до класифікації за видом токсичної дії)

A. Психотоксичні

B. Сльозоточиві і подразнюючі

C. Удушливі

D. Шкірно-резорбтивні

E. Нервово-паралітичні

ANSWER: C

До групи яких отрут належать речовини, які викликають подразнення зовнішних слизових оболонок (відповідно до класифікації за видом токсичної дії)

A. Психотоксичні

B. Сльозоточиві і подразнюючі

C. Удушливі

D. Шкірно-резорбтивні

E. Нервово-паралітичні

ANSWER: B

До групи яких отрут належать речовини, які викликають параліч, набряк мозку (відповідно до класифікації за видом токсичної дії)

A. Психотоксичні

B. Загальнотоксичні

C. Удушливі

D. Шкірно-резорбтивні

E. Нервово-паралітичні

ANSWER: B

До групи яких отрут належать речовини, які викликають бронхоспазм, судоми, параліч (відповідно до класифікації за видом токсичної дії)

A. Психотоксичні

B. Сльозоточиві і подразнюючі

C. Удушливі

D. Шкірно-резорбтивні

E. Нервово-паралітичні

ANSWER: E

До групи яких отрут належать речовини, які викликають місцеву запальну некротичну дію (відповідно до класифікації за видом токсичної дії)

A. Психотоксичні

B. Сльозоточиві і подразнюючі

C. Удушливі

D. Шкірно-резорбтивні

E. Нервово-паралітичні

ANSWER: D

До малотоксичних отрут належать отрути DL50 яких:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Більше 1500 мг/кг маси тіла

C. Від 151 до 1500 мг/кг маси тіла

D. Від 15 до 150 мг/кг маси тіла

E. Меньше 15 мг/кг маси тіла

ANSWER: B

До помірнотоксичних отрут належать отрути DL50 яких:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Більше 1500 мг/кг маси тіла

C. Від 151 до 1500 мг/кг маси тіла

D. Від 15 до 150 мг/кг маси тіла

E. Меньше 15 мг/кг маси тіла

ANSWER: C

До високотоксичних отрут належать отрути DL50 яких:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Більше 1500 мг/кг маси тіла

C. Від 151 до 1500 мг/кг маси тіла

D. Від 15 до 150 мг/кг маси тіла

E. Меньше 15 мг/кг маси тіла

ANSWER: D

До надзвичайно токсичних отрут належать отрути DL50 яких:

A. Правильна відповідь відсутня

B. Більше 1500 мг/кг маси тіла

C. Від 151 до 1500 мг/кг маси тіла

D. Від 15 до 150 мг/кг маси тіла

E. Меньше 15 мг/кг маси тіла

ANSWER: E

Є різні класифікації отрут. В якій класифікації отрути поділяють на природні і синтетичні?

A. за походженням

B. за практичним застосуванням

C. за ступенем токсичності

D. за видом токсичної дії

E. за вибірковою токсичністю

ANSWER: A

Є різні класифікації отрут. В якій класифікації отрути поділяють на кардіотоксичні, гепатотоксичні, нефротоксичні, гематотоксичні та ін.?

A. за практичним застосуванням

B. за ступенем токсичності

C. за видом токсичної дії

D. за вибірковою токсичністю

E. за походженням

ANSWER: D

Є різні класифікації отрут. В якій класифікації отрути поділяють на неорганічні, органічні, елементорганічні?

A. за походженням

B. за хімічною будовою

C. за ступенем токсичності

D. за видом токсичної дії

E. за вибірковою токсичністю

ANSWER: B

Є різні класифікації отрут. В якій класифікації отрути поділяють на промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження?

A. за походженням

B. за практичним застосуванням

C. за ступенем токсичності

D. за видом токсичної дії

E. за вибірковою токсичністю

ANSWER: B

Є різні класифікації отрут. В якій класифікації отрути поділяють на природні і синтетичні?

A. за походженням

B. за практичним застосуванням

C. за ступенем токсичності

D. за видом токсичної дії

E. за вибірковою токсичністю

ANSWER: A

Є різні класифікації отрут. В якій класифікації отрути поділяють на нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні?

A. за походженням

B. за практичним застосуванням

C. за ступенем токсичності

D. за видом токсичної дії

E. за вибірковою токсичністю

ANSWER: D

Всі отрути поділяють на різні групи. Як поділяються отрути за вибірковою токсичністю?

A. Нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні

B. Кардіотоксичні, гепатотоксичні, нефротоксичні, гематотоксичні та ін.

C. Промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження

D. Природні і синтетичні

E. Неорганічні, органічні, елементорганічні

ANSWER: B

Всі отрути поділяють на різні групи. Як поділяються отрути за видом токсичної дії?

A. Нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні

B. Кардіотоксичні, гепатотоксичні, нефротоксичні, гематотоксичні та ін.

C. Промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження

D. Природні і синтетичні

E. Неорганічні, органічні, елементорганічні

ANSWER: A

Всі отрути поділяють на різні групи. Як поділяються отрути за ступенем токсичності?

A. Нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні

B. Надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні і малотоксичні

C. Промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження

D. Природні і синтетичні

E. Неорганічні, органічні, елементорганічні

ANSWER: B

Всі отрути поділяють на різні групи. Як поділяються отрути за практичним застосуванням?

A. Нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні

B. Надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні і малотоксичні

C. Промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження

D. Природні і синтетичні

E. Неорганічні, органічні, елементорганічні

ANSWER: C

Всі отрути поділяють на різні групи. Як поділяються отрути за походженням?

A. Нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні

B. Надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні і малотоксичні

C. Промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження

D. Природні і синтетичні

E. Неорганічні, органічні, елементорганічні

ANSWER: D

Всі отрути поділяють на різні групи. Як поділяються отрути за хімічною будовою?

A. Нервово-паралітичні, шкірно-резорбтивні, загально токсичні, удушливі, сльозоточиві, психотоксичні

B. Надзвичайно токсичні, високотоксичні, помірно токсичні і малотоксичні

C. Промислові, побутові, БОР, пестициди, лікарські засоби, отрути біологічного походження

D. Природні і синтетичні

E. Неорганічні, органічні, елементорганічні

ANSWER: E

Яку ендогенну металічну отруту можна виявити в нормі дробним методом в мінералізаті?

A. Етанол або ацетатна кислота

B. Арґентум або талій

C. Хром або стибій

D. Барій або манган

E. Цинк або купрум

ANSWER: E

Яку ендогенну металічну отруту можна виявити в нормі дробним методом в мінералізаті?

A. Купрум

B. Етанол

C. Арґентум

D. Хром

E. Барій


ANSWER: A

Поліпептиди зв’язують важкі метали за рахунок:

A. кінцевих карбоксильних і вінільних груп

B. кінцевих карбонільних і імінних груп

C. через залишки гістидину, який містить імідазольне кільце, і цистеїну, що має бічну сульфгідрильну групу

D. кінцевих карбоксильних і амінних груп

E. бічними функціональними групами або з кінцевою карбок­сильною групою та атомом нітрогену групи, яка знаходиться поряд з карбоксильною групою

ANSWER: E

Трипептиди зв’язують важкі метали за рахунок:

A. кінцевих карбоксильних і вінільних груп

B. кінцевих карбонільних і імінних груп

C. через залишки гістидину, який містить імідазольне кільце, і цистеїну, що має бічну сульфгідрильну групу

D. бічними функціональними групами або з кінцевою карбок­сильною групою та атомом нітрогену амідної групи, яка знаходиться поряд з карбоксильною групою

E. кінцевих карбоксильних і аміно-груп

ANSWER: E

Дипептиди зв’язують важкі метали за рахунок:

A. кінцевих карбоксильних і вінільних груп

B. кінцевих карбонільних і імінних груп

C. через залишки гістидину, який містить імідазольне кільце, і цистеїну, що має бічну сульфгідрильну групу

D. бічними функціональними групами або з кінцевою карбок­сильною групою та атомом нітрогену амідної групи, яка знаходиться поряд з карбоксильною групою

E. кінцевих карбоксильних і аміно-груп

ANSWER: E

Амінокислоти зв’язують важкі метали за рахунок:

A. кінцевих карбоксильних і вінільних груп

B. кінцевих карбонільних і імінних груп

C. через залишки гістидину, який містить імідазольне кільце, і цистеїну, що має бічну сульфгідрильну групу

D. бічними функціональними групами або з кінцевою карбок­сильною групою та атомом нітрогену амідної групи, яка знаходиться поряд з карбоксильною групою

E. кінцевих карбоксильних і аміно-груп

ANSWER: E

При надходженні в організм «металічні» отрути зв’язуються з амінокислотами, пептидами та білками. Який тип зв’язку присутній в цих сполуках?

A. Правильна відповідь відсутня

B. Йонний

C. Водневий

D. Металічний

E. Ковалентний

ANSWER: E

Важливим в хіміко-токсикологічному аналізі є кількісне визначення речовини, оскільки вони можуть бути ендогенними сполуками. Так йони цинку при надходженні в організм можуть викликати отруєння, але в нормі вони в організмі входять до складу:

A. Вітамінів

B. Амінокислот

C. Гормонів

D. Жирів

E. Ферментів

ANSWER: E

Свинець з організму в основному виділяється:

A. через потові залози

B. трансдермально

C. інгаляційно

D. через шкіру

E. через шлунково-кишковий тракт

ANSWER: E

Свинець, при гострому отруєнні організму, в основному (найбільше) депонується:

A. не депонується в тканинах

B. у ЦНС

C. у нирках

D. у кістках

E. в еритроцитах

ANSWER: E

Свинець, при хронічному надходженні в організм, в основному (найбільше) депонується:

A. не депонується в тканинах

B. у ЦНС


C. у нирках

D. в еритроцитах

E. у кістках

ANSWER: E

Яка речовина бере участь у власне мінералізації біологічного матеріалу при мінералізації сумішшю сульфатної і нітратної кислот? І чому?

A. Сульфатна кислота, оскільки вона є сильним окисником

B. Вода, оскільки вона розчиняє біологічний матеріал

C. Нітратна кислота, оскільки вона є водовіднімаючим засобом

D. Сульфатна кислота, оскільки вона є водовіднімаючим засобом

E. Нітратна кислота, оскільки вона є сильним окисником

ANSWER: E

Яка речовина бере участь в деструкції біологічного матеріалу при мінералізації сумішшю сульфатної і нітратної кислот? І чому?

A. Нітратна кислота, оскільки вона є сильним окисником

B. Сульфатна кислота, оскільки вона є сильним окисником

C. Вода, оскільки вона розчиняє біологічний матеріал

D. Нітратна кислота, оскільки вона є водовіднімаючим засобом

E. Сульфатна кислота, оскільки вона є водовіднімаючим засобом

ANSWER: E

На першопочатковій стадії проведення мінералізації біологічного матеріалу шляхом сплавляння до нього додають:

A. Нітратну кислоту

B. Натрій нітрат

C. Натрій карбонат

D. Суміш, яка складається з двох частин нітрату натрію і однієї частини карбонату натрію

E. Суміш, яка складається з двох частин карбонату натрію і однієї частини нітрату натрію

ANSWER: E

При дослідженні вмісту тигля (після обзолення біологічного матеріалу) на купрум у нього вносять:

A. аміак

B. дистильовану воду

C. сульфатну кислоту

D. хлоридну кислоту

E. нітратну кислоту

ANSWER: E

При дослідженні вмісту тигля (після обзолення біологічного матеріалу) на манган у нього вносять:

A. аміак


B. дистильовану воду

C. сульфатну кислоту

D. нітратну кислоту

E. хлоридну кислоту

ANSWER: E

Серед запропонованих варіантів відповідей виберіть відповідь, що відповідає останньому етапу проведення мінералізації методом сухого обзолення:

A. Спалювання залишків біологічного матеріалу

B. Висушування на водяному огрівнику і наступним перенесенням об’єкту в фарфоровий тигель

C. Висушування об’єкта у фарфоровій чашці на пісочному огрівнику

D. Охолодження, змочування об’єкта концентрованою нітратною кислотою

E. Розчинення сухого залишку в кислоті

ANSWER: E

Серед запропонованих варіантів відповідей виберіть відповідь, що відповідає четвертому етапу проведення мінералізації методом сухого обзолення:

A. Розчинення сухого залишку в кислоті

B. Висушування на водяному огрівнику і наступним перенесенням об’єкту в фарфоровий тигель

C. Висушування об’єкта у фарфоровій чашці на пісочному огрівнику

D. Охолодження, змочування об’єкта концентрованою нітратною кислотою

E. Спалювання залишків біологічного матеріалу

ANSWER: E

Серед запропонованих варіантів відповідей виберіть відповідь, що відповідає третьому етапу проведення мінералізації методом сухого обзолення:

A. Розчинення сухого залишку в кислоті

B. Спалювання залишків біологічного матеріалу

C. Висушування об’єкта у фарфоровій чашці на пісочному огрівнику

D. Охолодження, змочування об’єкта концентрованою нітратною кислотою

E. Висушування на водяному огрівнику і наступним перенесенням об’єкту в фарфоровий тигель

ANSWER: E

Серед запропонованих варіантів відповідей виберіть відповідь, що відповідає другому етапу проведення мінералізації методом сухого обзолення:

A. Розчинення сухого залишку в кислоті

B. Спалювання залишків біологічного матеріалу

C. Висушування на водяному огрівнику і наступним перенесенням об’єкту в фарфоровий тигель

D. Висушування об’єкта у фарфоровій чашці на пісочному огрівнику

E. Охолодження, змочування об’єкта концентрованою нітратною кислотою

ANSWER: E

Першим етапом проведення метода сухого обзолення є:

A. Розчинення сухого залишку в кислоті

B. Спалювання залишків біологічного матеріалу

C. Висушування на водяному огрівнику і наступним перенесенням об’єкту в фарфоровий тигель

D. Охолодження, змочування об’єкта концентрованою нітратною кислотою

E. Висушування об’єкта у фарфоровій чашці на пісочному огрівнику

ANSWER: E

Одним з недоліків метода сплавляння є:

A. Повільне окиснення жирів

B. Неповне окиснення біологічного матеріалу

C. Вибухонебезпечність

D. Взаємодія отрут зі стінками тигля

E. Бурхливість перебігу мінералізації

ANSWER: E

Одним з недоліків метода сухого обзолення є:

A. Бурхливість перебігу мінералізації

B. Повільне окиснення жирів

C. Неповне окиснення біологічного матеріалу

D. Вибухонебезпечність

E. Неможливість контролювати температуру

ANSWER: E

Одним з недоліків метода сухого обзолення є:

A. Бурхливість перебігу мінералізації

B. Повільне окиснення жирів

C. Неповне окиснення біологічного матеріалу

D. Вибухонебезпечність

E. Леткість отрут при високій температурі

ANSWER: E

Одним з недоліків метода сухого обзолення є:

A. Бурхливість перебігу мінералізації

B. Повільне окиснення жирів

C. Неповне окиснення біологічного матеріалу

D. Вибухонебезпечність

E. Взаємодія отрут зі стінками тигля

ANSWER: E

Для проведення метода сплавляння на аналіз беруть …. біологічного матеріалу:

A. 1/2


B. 1/3

C. 100 г


D. 1-10 г

E. 1-2 г

ANSWER: E

Для проведення метода сухого обзолення на аналіз беруть …. біологічного матеріалу:

A. 1/2

B. 1/3


C. 100 г

D. 1-2 г


E. 1-10 г

ANSWER: E

Мінералізація поділяється на дві групи методів – методи сухої і методи мокрої мінералізації. Який з перелічених методів не належить до методів мокрої мінералізації:

A. мінералізація сумішшю сульфатної кислоти і пергідролем

B. мінералізація сумішшю нітратної, сульфатної та перхлоратної кислотами

C. мінералізація нітратною кислотою

D. мінералізація сумішшю нітратної та сульфатної кислотами

E. метод сплавляння

ANSWER: E

Мінералізація поділяється на дві групи методів – методи сухої і методи мокрої мінералізації. Який з перелічених методів належить до методів сухої мінералізації:

A. мінералізація сумішшю сульфатної кислоти і пергідролем

B. мінералізація сумішшю нітратної, сульфатної та перхлоратної кислотами

C. мінералізація нітратною кислотою

D. мінералізація сумішшю нітратної та сульфатної кислотами

E. метод обзолення

ANSWER: E

Після виділення “металічних” отрут із біологічного матеріалу проводиться денітрація мінералізату. Денітрація мінералізату – це:

A. Руйнування нітратної кислоти у мінералізаті

B. Виділення ртуті із біологічного матеріалу за допомогою нітратної кислоти

C. Насичення деструктату азотною розведеною кислотою

D. Звільнення нітратної кислоти від оксидів азоту

E. Звільнення мінералізату від нітратів, нітратної кислоти та оксидів нітрогену

ANSWER: E

Для денітрації мінералізату використовуються різні відновники. Який реактив використовують для денітрації мінералізату найчастіше?

A. натрій тіосульфат

B. сечовину

C. натрій сульфіт

D. тіосечовину

E. розчин формальдегіду

ANSWER: E

Доза, яка викликає загибель 50 % (100 %) піддослідних тварин при способах введення – під шкіру, в м’язи, у вену та ін. позначається …. і називається:

A. Limac; зона гострої токсичної дії

B. DL50/ Limac; зона гострої токсичної дії

C. CL50 (CL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

D. Limac; поріг одноразової (гострої) дії токсичної речовини

E. DL50 (DL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

ANSWER: E

Доза, яка викликає загибель 50 % (100 %) піддослідних тварин при інгаляційному введенні, з наступним спостереженням за станом тварини протягом двох тижнів позначається …. і називається:

A. Limac; зона гострої токсичної дії

B. DL50/ Limac; зона гострої токсичної дії

C. Limac; поріг одноразової (гострої) дії токсичної речовини

D. DL50 (DL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

E. CL50 (CL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

ANSWER: E

Величина, що характеризує токсичну небезпеку хімічної речовини позначається …. і називається:

A. DL50 (DL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

B. Limac; поріг одноразової (гострої) дії токсичної речовини

C. ГДК


D. Limac; зона гострої токсичної дії

E. DL50/ Limac зона гострої токсичної дії

ANSWER: E

Мінімальна порогова доза, яка викликає зміни показників життєдіяльності організму, що виходять за межі пристосувальних фізіологічних реакцій позначається …. і називається:

A. Limac; зона гострої токсичної дії

B. DL50/ Limac; зона гострої токсичної дії

C. CL50 (CL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

D. DL50 (DL100) - середньосмертельна (смертельна) доза

E. Limac; поріг одноразової (гострої) дії токсичної речовини

ANSWER: E

…. вивчає зміни властивостей токсичної речовини, які відбуваються в організмі під час її надходження в організм, розподілу, метаболізму та виведення

A. Лабораторний аналіз інтоксикації

B. Токсикодинаміка

C. Аналіз залишкових кількостей пестицидів

D. санітарно-хімічний аналіз

E. Токсикокінетика

ANSWER: E

…. вивчає вплив токсичної речовини на організм, її здатність уражати органи, тканини та змінювати їх функції

A. Лабораторний аналіз інтоксикації

B. Токсикокінетика

C. Аналіз залишкових кількостей пестицидів

D. санітарно-хімічний аналіз

E. Токсикодинаміка

ANSWER: E

Сукупність науково обґрунтованих методів, які застосовуються на практиці для виділення, виявлення та кількісного визначення токсичних речовин – це:

A. Лабораторний аналіз інтоксикації

B. Аналіз залишкових кількостей пестицидів

C. Токсикодинаміка

D. Токсикокінетика

E. Хіміко-токсикологічний аналіз

ANSWER: E

Методи дослідження в біологічному матеріалі отруйних речовин, які зумовили смерть людини, а також різних речових доказів вивчає:

A. Профілактична

B. Токсикометрія

C. Токсикодинаміка

D. Токсикокінетика

E. Судова хімія

ANSWER: E

Розділом токсикології не є:

A. Клінічна

B. Токсикометрія

C. Токсикодинаміка

D. Токсикокінетика

E. Хіміко-токсикологічний аналіз

ANSWER: E

Розділом токсикології не є:

A. Профілактична

B. Токсикометрія

C. Токсикодинаміка

D. Токсикокінетика

E. Судова хімія

ANSWER: E

Розділом токсикологічної хімії є:

A. Аналітична хімія

B. Токсикометрія

C. Токсикодинаміка

D. Токсикокінетика

E. Хіміко-токсикологічний аналіз

ANSWER: E

Розділом токсикологічної хімії є:

A. Аналітична хімія

B. Токсикометрія

C. Токсикодинаміка

D. Токсикокінетика

E. Судова хімія

ANSWER: E

Одним із завдань токсикології є:

A. Розробка чутливих методів якісного визначення метаболітів токсичних речовин

B. Розробка нових чутливих методів кількісного визначення токсичних речовин

C. Впровадження у практику ХТА нових специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

D. Розробка ефективних методів очистки витяжок, одержаних з об’єктів ХТА

E. Визначення зони токсичної дії хімічної речовини

ANSWER: E

Одним із завдань токсикології є:

A. Впровадження у практику ХТА нових методів (хроматографії, спектрофотометрії тощо) виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Впровадження у практику ХТА нових чутливих і специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

C. Вдосконалення вже існуючих методів кількісного визначення токсичних речовин з відповідних об’єктів

D. Розробка чутливих методів кількісного визначення метаболітів токсичних речовин

E. Вивчення впливу токсичної речовини на організм, її здатності уражати органи, тканини та змінювати їх функції

ANSWER: E

Одним із завдань токсикології є:

A. Впровадження у практику ХТА нових чутливих і специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Розробка методів ізолювання метаболітів токсичних речовин

C. Розробка нових чутливих методів кількісного визначення токсичних речовин

D. Розробка ефективних методів очистки витяжок, одержаних з об’єктів ХТА

E. Визначення середньосмертельної (смертельної) дози

ANSWER: E

Одним із завдань токсикології є:

A. Впровадження у практику ХТА нових методів (хроматографії, спектрофотометрії тощо) виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Розробка чутливих методів якісного визначення метаболітів токсичних речовин

C. Впровадження у практику ХТА нових чутливих реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

D. Вдосконалення вже існуючих методів виділення токсичних речовин з відповідних об’єктів

E. Розробка основ екстраполяції на людину даних, які одержані під час експерименту на тваринах

ANSWER: E

Одним із завдань токсикології є:

A. Розробка методів ізолювання метаболітів токсичних речовин

B. Вдосконалення вже існуючих методів кількісного визначення токсичних речовин з відповідних об’єктів

C. Розробка нових чутливих методів кількісного визначення токсичних речовин

D. Впровадження у практику ХТА нових специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

E. Визначення зони гострої токсичної дії

ANSWER: E

Одним із завдань токсикології є:

A. Впровадження у практику ХТА нових методів (хроматографії, спектрофотометрії тощо) виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Впровадження у практику ХТА нових чутливих і специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

C. Розробка чутливих методів якісного визначення метаболітів токсичних речовин

D. Розробка ефективних методів очистки витяжок, одержаних з об’єктів ХТА

E. Вивчення патоморфологічних ознак інтоксикації при різних шляхах надходження отрути в організм

ANSWER: E

Яке із завдань не належить до завдань токсикологічної хімії?

A. Розробка методів ізолювання метаболітів токсичних речовин

B. Вдосконалення вже існуючих методів кількісного визначення токсичних речовин з відповідних об’єктів

C. Розробка нових чутливих методів кількісного визначення токсичних речовин

D. Розробка нових методів виділення токсичних речовин з відповідних об’єктів

E. Вивчення зміни властивостей токсичної речовини, які відбуваються в організмі під час її надходження в організм

ANSWER: E

Яке із завдань не належить до завдань токсикологічної хімії?

A. Впровадження у практику ХТА нових методів (хроматографії, спектрофотометрії тощо) виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Впровадження у практику ХТА нових чутливих і специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

C. Розробка чутливих методів кількісного визначення метаболітів токсичних речовин

D. Розробка ефективних методів очистки витяжок, одержаних з об’єктів ХТА

E. Виявлення та характеристика токсичних властивостей хімічних речовин, які здатні викликати в організмі людини або тварини патологічні зміни

ANSWER: E

Яке із завдань не належить до завдань токсикологічної хімії?

A. Впровадження у практику ХТА нових чутливих і специфічних реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Вдосконалення вже існуючих методів кількісного визначення токсичних речовин з відповідних об’єктів

C. Розробка чутливих методів якісного визначення метаболітів токсичних речовин

D. Розробка нових чутливих методів кількісного визначення токсичних речовин

E. Визначення порогу одноразової (гострої) дії токсичної речовини

ANSWER: E

Яке із завдань не належить до завдань токсикологічної хімії?

A. Впровадження у практику ХТА нових методів (хроматографії, спектрофотометрії тощо) виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

B. Розробка методів ізолювання метаболітів токсичних речовин

C. Розробка чутливих методів кількісного визначення метаболітів токсичних речовин

D. Вдосконалення вже існуючих методів виділення токсичних речовин з відповідних об’єктів

E. Вивчення клінічних ознак інтоксикації при різних шляхах надходження отрути в організм

ANSWER: E

Яке із завдань не належить до завдань токсикологічної хімії?

A. Розробка нових чутливих методів кількісного визначення токсичних речовин

B. Впровадження у практику ХТА нових чутливих реакцій виявлення токсичних речовин, виділених з відповідних об’єктів

C. Розробка ефективних методів очистки витяжок, одержаних з об’єктів ХТА

D. Розробка нових методів виділення токсичних речовин з відповідних об’єктів

E. Визначення гранично допустимої концентрації речовини

ANSWER: E

Змістом токсикологічної хімії є:

A. Метаболізм отрути

B. Локалізація отрути

C. Проведення кількісного визначення

D. Виконання реакцій

E. Розробка методів

ANSWER: E

Що вивчає токсикокинетика?

A. кількісне визначення отрути

B. ізолювання отрут

C. реакції і методи аналітичної хімії для виявлення токсичних речовин

D. механізми дії отрут на організм

E. процеси, що відбуваються з отрутами в організмі

ANSWER: E

Що вивчає токсикодинаміка?

A. накопичення отрути

B. розподіл отрути

C. метаболізм отруйних речовин в організмі

D. швидкість виведення отрут з організму

E. механізми дії отрут на організм

ANSWER: E

Що являє собою хіміко-токсикологічний аналіз?

A. підрозділ фармацевтичної хімії

B. розділ судової хімії

C. теоретичне обґрунтування методів визначення токсичних речовин

D. наука, що розробляє методи визначення токсичних речовин

E. сукупність науковообгрунтованих методів виявлення і кількісного визначення токсичних речовин

ANSWER: E

Виявлення у об’єкті судово-хімічного аналізу аміаку і сірководню свідчить про:

A. Хімічну взаємодію між аміаком і сірководнем

B. Отруєння аміаком

C. Отруєння сірководнем

D. Неправильне консервування біологічного матеріалу

E. Гниття біологічного матеріалу

ANSWER: E

Збереження чи перевезення об'єктів хіміко-токсикологічного дослідження припускає консервування об'єктів. При консервуванні об'єктів проби консерванту відправляються:

A. на вимогу органів дізнання, слідства і суду

B. при направлені судово-медичного експерта

C. при спеціальному запиті експерта, що проводить аналіз

D. обов'язково разом з об'єктом дослідження

E. необов'язково разом з об'єктом дослідження

ANSWER: D

Судово-токсикологічні експертизи виконуються у визначеному порядку з оформленням відповідної документації. Проведення дослідження об'єкта оформляється:

A. виписці з історії хвороби

B. вимога органів дізнання, слідства і суда

C. реєстраційному журналі

D. робочому журналі

E. в акті судово-токсикологічної експертизи

ANSWER: D

Судово-токсикологічні експертизи виконуються у визначеному порядку з оформленням відповідної документації. Зовнішній огляд й упакування об'єкта дослідження оформляються:

A. виписці з історії хвороби

B. вимога органів дізнання, слідства і суда

C. реєстраційному журналі

D. робочому журналі

E. в акті судово-токсикологічної експертизи

ANSWER: C

Судово-токсикологічні експертизи виконуються у визначеному порядку з оформленням відповідної документації. Підставою для проведення експертизи є:

A. виписка з історії хвороби

B. вимога органів дізнання, слідства і суду

C. реєстраційний журнал

D. робочий журнал

E. акт судово-токсикологічної експертизи

ANSWER: B

Вихідними даними при складанні плану судово-токсикологічного аналізу є встановлення наявності амоніаку і сірководню. До складу яких документів входять дані показники?

A. вимога органів дізнання, слідства і суду

B. виписку з історії хвороби

C. результати попередніх досліджень

D. результати зовнішнього огляду біологічного об'єкта

E. результати огляду місця події

ANSWER: C

Вихідними даними при складанні плану судово-токсикологічного аналізу є визначення кольору і запаху об'єкта. До складу яких документів входять дані показники?

A. вимога органів дізнання, слідства і суду

B. виписку з історії хвороби

C. результати попередніх досліджень

D. результати зовнішнього огляду біологічного об'єкта

E. результати огляду місця події

ANSWER: D

Сеча потерпілого надійшла для проведення попередніх досліджень. Реакція об'єкта може бути лужною в присутності:

A. кислоти ацетатної

B. кислоти нітратної

C. солей сильних кислот і слабких основ

D. солей слабких кислот і сильних основ

E. кислоти сульфатної

ANSWER: D

Збереження чи перевезення об'єктів хіміко-токсикологічного дослідження припускає консервування об'єктів. Яка з речовин використовується для консервування біологічного матеріалу?

A. ацетон

B. фенол


C. формальдегід

D. етанол

E. метанол

ANSWER: D

Судово-токсикологічні експертизи виконуються у визначеному порядку з оформленням відповідної документації. Результати проведення дослідження об'єкта відображаються в:

A. виписки з історії хвороби

B. вимога органів дізнання, слідства і суда

C. реєстраційного журналу

D. робочому журналу

E. акті судово-токсикологічної експертизи

ANSWER: E

Судово-токсикологічні експертизи виконуються у визначеному порядку з оформленням відповідної документації. Складання плану дослідження проводиться:

A. виписці з історії хвороби.

B. вимога органів дізнання, слідства і суда

C. реєстраційному журналі

D. робочому журналі

E. в акті судово-токсикологічної експертизи

ANSWER: D

Судово-токсикологічні експертизи виконуються у визначеному порядку з оформленням відповідної документації. Реєстрація об'єктів дослідження проводиться:

A. виписці з історії хвороби.

B. вимога органів дізнання, слідства і суда

C. реєстраційному журналі прийому і видачі речових доказів

D. робочому журналі

E. в акті судово-токсикологічної експертизи

ANSWER: C

Вихідними даними при складанні плану судово-токсикологічного аналізу є встановлення наявності консерванту. До складу яких документів входить даний показник?

A. вимога органів дізнання, слідства і суда

B. виписку з історії хвороби

C. результати попередніх досліджень

D. результати зовнішнього огляду біологічного об'єкта

E. результати огляду місця події

ANSWER: D

Вихідними даними при складанні плану судово-токсикологічного аналізу є визначення рН середовища. До складу яких документів входить даний показник?

A. вимога органів дізнання, слідства і суда

B. виписку з історії хвороби

C. результати попередніх досліджень

D. результати зовнішнього огляду біологічного об'єкта

E. у результати огляду місця події

ANSWER: C

Біологічний об'єкт характеризується наявністю процесу гниття. Зміна кольору якого індикаторного паперу вказує на процеси гниття об'єкта хіміко-токсикологічного аналізу (виділення сірководню)?

A. йодкрохмального

B. універсального індикаторного

C. обробленого плюмбум ацетатом

D. циркон алізаринового

E. лакмусового

ANSWER: C

Промивні води шлунка потерпілого надійшли для проведення попередніх досліджень. Реакція об'єкта може бути кислою в присутності:

A. амоній гідроксиду

B. калій гідроксиду

C. солей сильних кислот і слабких основ

D. солей слабких кислот і сильних основ

E. натрій гідроксиду

ANSWER: C

Реакція середовища сечі або промивних вод шлунка визначається за універсальним індикаторним папірцем. Яка реакція середовища визначається в розчинах карбонатів лужних металів?

A. рН=3...4

B. рН=2...3

C. рН=7...8

D. рН=12...13

E. рН=1...2

ANSWER: C

Нерухомою фазою в газо-рідинній хроматографії для виявлення та кількісного визначення спиртів є:

A. активоване вугілля.

B. оксид алюмінію;

C. сферохром, покритий шаром парафіну;

D. сферохром, покритий шаром вазелінового масла;

E. сферохром, покритий шаром вініліну

ANSWER: E

В якості рухомої фази (носія) у газовій хроматографії застосовують такі гази:

A. O2, N2, Ar, He;

B. He, SO3, CO2, H2;

C. H2, He, NH3, SO2;

D. N2, Ar, He;

E. H2, He, N2, Ar

ANSWER: E

Для кількісного визначення „летких” отрут можна використати спектрофотометрію. Для спектрофотометричного визначення алкілгалогенідів використовують:

A. з фуксин сульфітною кислотою.

B. з калій біхроматом;

C. гравіметрію;

D. аргентометрію;

E. реакцію Фуджівара

ANSWER: E

Для газового хроматографа характерна наявність таких вузлів:

A. призма, дифракційна решітка, детектор.

B. монохроматогаф, детектор, колонка;

C. колонка, самописець, фотоелемент;

D. самописець, детектор, фотопомножувач;

E. інжектор, колонка, детектор

ANSWER: E

В основі кількісного аналізу в газовій хроматографії лежить залежність:

A. Висоти, еквівалентної теоретичній тарілці , від кількості речовини.

B. Ширини хроматографічного піка від концентрації.

C. Об’єму утримування від концентрації речовини.

D. Часу утримування від концентрації речовини.

E. Висоти хроматографічного піка і його площі від концентрації речовини

ANSWER: E

Для кількісного визначення яких речовин використовують спектрофотометрію з фуксинсульфітною кислотою:

A. фенолу

B. ціанідної кислоти

C. тільки формальдегіду

D. алкілгалогенідів

E. етиленгліколю після окиснення, формальдегіду

ANSWER: E

Найбільш чутливим методом кількісного визначення отрут є метод ГРХ. Від якого параметра залежить висота піків аналізованих речовин при аналізі їх цим методом?

A. складу нерухомої фази.

B. складу рухливої фази;

C. швидкості руху газу;

D. від температури стовпчика;

E. кількості отрут

ANSWER: E

Які методи можна використати для кількісного аналізу фенолу?

A. броматометрію, спектрофотометрію;

B. гравіметрію, аргентометрію;

C. спекторофотометрію;

D. йодометрію;

E. гравіметрію, броматометрію

ANSWER: E

Для кількісного визначення яких речовин можна використати аргентометрію:

A. формальдегіду

B. фенолу

C. тільки для алкілгалогенідів

D. тільки для ціанідної кислоти

E. ціанідної кислоти, алкілгалогенідів

ANSWER: E

Яка з вимог не належить до вимог до газу-носія:

A. повинен підходити до певного виду детектора.

B. чистий

C. легкодоступний

D. інертний

E. однорідний за формою

ANSWER: E

При газохроматографічному визначенні суміші спиртів, розділення спиртів відбувається:

A. починається на виході з колонки

B. спочатку в інжекторі, потім в детекторі

C. в детекторі;

D. в інжекторі

E. в колонці

ANSWER: E

Обов’язковою частиною будь-якого хроматографа є інжектор. Його функції полягають у:

A. розділення і детектування.

B. детектуванні окремих компонентів проби;

C. посилення сигналу;

D. розділенні речовин проби;

E. забезпечення введення проби

ANSWER: E

Як детектори в газовій хроматографії можуть використовуватися:

A. полум’яно-іонізаційний, флуоресцентний.

B. детектор амперометричний;

C. детектор спектрофотометричний;

D. детектор кондуктометричний;

E. полум’яно-іонізаційний, катарометр

ANSWER: E

В основі якісного аналізу в газовій і рідинній хроматографії лежить залежність від природи речовини:

A. висоти або площі хроматографічного піку.

B. півширини хроматографічного піку;

C. ширини піку біля основи хроматограми;

D. ширини піку на половині висоти;

E. часу або об’єму утримування

ANSWER: E

Для розділення сумішей речовин застосовують хроматографічний метод. Хроматографія – це метод аналізу, який базується на перерозподілі речовини між:

A. Твердою і газовою фазами.

B. Рідкою і газовою фазами.

C. Рідкою і твердою фазами.

D. Двома рідкими фазами, які не змішуються між собою.

E. Рухомою і нерухомою фазами

ANSWER: E

Відбулося отруєння отрутою, яка ізолюється методом дистиляції. Яка отрута реагує з водою бромною?

A. етанол.

B. формальдегід

C. ізопентанол

D. кислота ацетатна

E. фенол

ANSWER: E

Відбулося отруєння фенолом. При ізолюванні фенолу з біологічного матеріалу варто виконати:

A. перегонку із селективним переносником бензолом.

B. концентрування з дистиляту шляхом екстракції ефіром

C. збір дистиляту в порожню колбу;

D. збір дистиляту в охолоджений приймач;

E. збір дистиляту в розчин натрій гідроксиду;

ANSWER: B

В процесі метаболізму фенолу в організмі може утворюватися гідрохінон, який процес лежить в основі цього методу:

A. ацетилювання

B. метилювання

C. кон’югація з сульфатною кислотою

D. кон’югація з глюкуроновою кислотою

E. гідроксилювання по ароматичному кільцю

ANSWER: E

При цілеспрямованому аналізі на наявність в біологічному матеріалі ацетатної кислоти перед перегонкою до нього додають:

A. розчин оксалатної кислоти

B. розчин хлоридної кислоти

C. розчин натрій гідроксиду

D. розчин фосфатної кислоти

E. розчин тартратної кислоти

ANSWER: D

Яка реакція є спільною для виявлення в дистиляті етанолу і ацетону:

A. утворення йодоформу

B. з ацетатною кислотою

C. з о-нітробензальдегідом

D. з фурфуролом

E. з натрій нітропрусидом

ANSWER: A

При дослідженні дистиляту на наявність в ньому ацетону необхідно дистилят:

A. піддати фракційній перегонці

B. безпосередньо проводити реакції в дистиляті

C. підкислити розчином фосфатної кислоти

D. висолити шляхом насичення дистиляту натрій хлоридом, кальцій хлоридом, калій карбонатом

E. підлужити розчином натрій карбонату

ANSWER: D

При цілеспрямованому аналізі на наявність в біологічному матеріалі фенолу перед перегонкою до нього додають:

A. розчин оксалатної кислоти

B. розчин хлоридної кислоти

C. розчин ацетатної кислоти

D. розчин фосфатної кислоти

E. розчин тартратної кислоти

ANSWER: C

Ця реакція дозволяє відрізнити о-крезол від м- і п-крезолу:

A. з бензальдегідом

B. індофенолова реакція

C. реактивом Міллона

D. з бромною водою

E. Лібермана

ANSWER: A

Під час метаболізму цієї речовини утворюється хінгідрон, який дає оливкове забарвлення сечі

A. п-крезолу

B. фенолу

C. ацетону

D. м-крезолу

E. ацетатної кислоти

ANSWER: B

Відбулося отруєння „леткими” отрутами. Тетраетилсвинець при дистиляції з водяною парою збирають:

A. У порожню колбу

B. У колбу, що містить спиртовий розчин йоду

C. У колбу, що містить гідроксид натрію

D. У колбу, що містить хлоридну кислоту

E. У колбу, що містить дистильовану воду

ANSWER: B

Яка реакція є спільною для виявлення ацетону і ацетатної кислоти:

A. утворення складних ефірів

B. утворення індиго

C. утворення йодоформу

D. з натрій нітропрусидом

E. з ферум (ІІІ) хлоридом

ANSWER: B

Після приймання всередину розчину цієї речовини з’являється блювання білими масами:

A. п-крезолу

B. ацетону

C. фенолу

D. м-крезолу

E. ацетатної кислоти

ANSWER: C

Ця реакція дозволяє відрізнити м-крезол від о-, п-крезолу і фенолу:

A. з бромною водою

B. індофенолова реакція

C. реактивом Міллона

D. розчин ферум (ІІІ) хлориду

E. Лібермана

ANSWER: D

Після приймання всередину концентрованого розчину цієї речовини з’являється криваве блювання:

A. п-крезолу

B. ацетону

C. фенолу

D. м-крезолу

E. ацетатної кислоти

ANSWER: E

Який реагент є спільним для виявлення ацетатної кислоти, фенолу і крезолів:

A. розчин бензальдегіду

B. лантан нітрат і йод

C. розчин нітритної кислоти

D. розчин етанолу

E. розчин ферум (ІІІ) хлориду

ANSWER: E

Найбільшу кількість фенолу при розтині можна знайти у :

A. печінці

B. головному мозку

C. нирках

D. крові

E. серці

ANSWER: C

Дану «летку» отруту додають до бензину як антидетонатор:

A. Таких речовин немає

B. Ацетатна кислота

C. Ацетон

D. Тетраметилсвинець

E. Тетраетилсвинець

ANSWER: E

Як називається речовина, яка належить до групи «летких» отрут, має подразнюючий запах, а при великому розбавленні має приємний фруктовий запах?

A. Крезол

B. Фенол

C. Ацетатна кислота

D. Ацетон

E. Тетраетилсвинець

ANSWER: E

Летальною дозою ацетону є:

A. 8 – 15 мл

B. 600 мл

C. 8 -10 мл

D. 100 мл

E. 25 – 50 мл

ANSWER: E

Яку «летку» отруту можна добути сухою перегонкою деревини?

A. Крезол

B. ТЕС

C. Фенол


D. Етанол

E. Ацетон

ANSWER: E

При якій патології можна визначити ацетон в сечі?

A. Така паталогія не існує

B. Ентероколіт

C. Панкреатит

D. Гепатит

E. Цукровий діабет

ANSWER: E

За фармакологічними властивостями ацетон належить до речовин, які проявляють:

A. Протиплазматичну дію

B. Гемолітичну дію

C. Токсичну дію

D. Терапевтичну дію

E. Наркотичну дію

ANSWER: E

При надходженні в організм ацетон метаболізує шляхом …; фаза біотрансфармації:

A. Ацетилування; ІІ

B. Кон’югації з глюкуроновою кислотою; ІІ

C. Відновлення; ІІ

D. Окиснення; ІІ

E. Окиснення; І

ANSWER: E

При надходженні в організм ацетон метаболізує шляхом …. з утворенням …:

A. Ацетилювання; ацетанілід

B. Не метаболізує

C. Гідролізу; йодоформу

D. Відновлення; вуглекислого газу та води

E. Окиснення; вуглекислого газу та води

ANSWER: E

Вживання якої речовини може призвести до утворення ацетону в організмі та виявлення його в сечі:

A. Пропанол

B. Ацетон

C. Ацетатна кислота

D. Бутанол

E. Ізопропанол

ANSWER: E

На першу добу після смерті шкіра трупа булла яскраво-червоного кольору, потім забарвлення зникло. На яку «летку» отруту необхідно провести дослідження?

A. ТЕС


B. М-крезолу

C. Фенолу

D. Ацетону

E. Ацетатної кислоти

ANSWER: E

При надходженні ацетатної кислоти в організм, вона метаболізує різними шляхами. Одним з напрямків її метаболізму є ….., при цьому утворюється…..:

A. Не метаболізує

B. Відновлення; СО2 і Н2О

C. Окиснення; етанол

D. Окиснення; ацетальдегід

E. Відновлення; етаналь

ANSWER: E

При надходженні ацетатної кислоти в організм, вона метаболізує різними шляхами. Одним з напрямків її метаболізму є ….., при цьому утворюється…..:

A. Не метаболізує

B. Відновлення; СО2 і Н2О

C. Окиснення; етанол

D. Окиснення; ацетальдегід

E. Відновлення; етанол

ANSWER: E

При надходженні ацетатної кислоти в організм, вона метаболізує різними шляхами. Одним з напрямків її метаболізму є ….., при цьому утворюється…..:

A. Не метаболізує

B. Відновлення; СО2 і Н2О

C. Окиснення; етанол

D. Окиснення; ацетальдегід

E. Окиснення; СО2 і Н2О

ANSWER: E

При вдиханні парів якої «леткої» отрути відбувається подразнення слизових оболонок дихальних шляхів, може розвинутися бронхоплевмонія, катаральний бронхіт, заплення глотки?

A. ТЕС


B. м-крезолу

C. Фенолу

D. Ацетону

E. Ацетатної кислоти

ANSWER: E

При пероральному надходженні якої «леткої» отрути може розвиватися гемолітична анемія, гемоглобінурія, анурія і уремія?

A. ТЕС

B. м-крезолу



C. Фенолу

D. Ацетону

E. Ацетатної кислоти

ANSWER: E

На утворенні якої сполуки ґрунтується реакція Лібермана (для виявлення фенолу):

A. 2,4,6-трибромфенолу

B. Індофенолу

C. 1,2-хінонмоноксим

D. 2-нітрозофенолу

E. о-нітрозофенолу

ANSWER: B

При вдиханні парів ацетатної кислоти може розвиватися:

A. Анемія

B. Гемоглобінурія

C. Кон’юктевіт

D. Уремія та анурія

E. Бронхоплевмонія, запалення глотки

ANSWER: E

Внаслідок дії якої „леткої” отрути смерть настає від глибокого виснаження центральної нервової системи?

A. ацетон

B. фенол

C. етанол

D. крезол

E. тетраетилсвинець

ANSWER: E

Надходження якої «леткої» отрути в організм призводить до збудження психіки з нападами маніакального збудження (зорові та слухові галюцинації)?

A. 1,2-дихлоретан

B. фенол


C. атропін

D. метанол

E. тетраетилсвинець

ANSWER: E

Яка „летка” отрута при надходженні в організм викликає блювання, різкий головний біль, глибокі розлади психіки з нападами маніакального збудження?

A. 1,2-дихлоретан

B. фенол

C. етанол

D. ацетатна кислота

E. тетраетилсвинець

ANSWER: E

В організмі тетраетилсвинець може метаболізувати з утворенням:

A. фенолу

B. Етанолу

C. Діетилсвинцю

D. Етану


E. Іонів плюмбуму

ANSWER: E

Яку речовину містить етильований бензин?

A. етилен

B. етил

C. етанол

D. октан

E. тетраетилсвинець

ANSWER: E

Виберіть продукт метаболізму п-крезолу в організмі людини:

A. бензойна кислота

B. 3-окситолуол

C. Толуол

D. Діокситолуол

E. п-оксибензойна кислота

ANSWER: E

Виберіть продукт метаболізму п-крезолу в організмі людини:

A. бензойна кислота

B. п-метилбензойна кислота

C. Толуол

D. Моноокситолуол

E. 3,4-діокситолуол

ANSWER: E

Виберіть продукт метаболізму м-крезолу в організмі людини:

A. бензойна кислота

B. п-оксибензойна кислота

C. 3,4-діокситолуїдин

D. Толуол

E. Діокситолуол

ANSWER: E

Виберіть продукт метаболізму о-крезолу в організмі людини:

A. бензойна кислота

B. п-оксибензойна кислота

C. 3,4-діокситолуїдин

D. Толуол

E. Діокситолуол

ANSWER: E

Як називається засіб, який використовують для дезінфекції медичного інструментарію (містить крезоли)?

A. Каолін

B. Орасепт

C. Креозот

D. Креолін

E. Лізол

ANSWER: E

Як називається засіб, який використовують в ветеринарії як дезінфікуючий засіб (містить крезоли)?

A. Каолін

B. Орасепт

C. Лізол


D. Креозот

E. Креолін

ANSWER: E

Як називається суміш технічного мила і неочищених крезолів?

A. Каолін

B. Орасепт

C. Лізол

D. Креозот

E. Креолін

ANSWER: E

Як називається суміш крезолів і калійного мила?

A. Каолін

B. Орасепт

C. Креозот

D. Креолін

E. Лізол

ANSWER: E

Як називається суміш трьох ізомерів крезолів, яку добувають з очищеної букової деревної смоли?

A. Каолін

B. Орасепт

C. Лізол

D. Креолін

E. Креозот

ANSWER: E

Однією з основних ознак отруєння фенолом є:

A. Дерматити і дерматози

B. Блювотні маси з домішками крові

C. Червоне забарвлення шкіри

D. Кров в сечі

E. Оливкове забарвлення сечі

ANSWER: E

Яку „летку” отруту використовують в медицині як дезінфікуючий засіб?

A. о-крезол

B. м-крезол

C. Ацетатну кислоту

D. Ацетон

E. Фенол

ANSWER: E

При дуже частому вживанні „Орасепту” може відбутися отруєння, оскільки даний лікарський засіб містить в своєму складі:

A. о-крезол

B. м-крезол

C. Ацетатну кислоту

D. Етанол

E. Фенол

ANSWER: E

При надходженні в організм фенол метаболізує декількома шляхами. Виберіть продукт, який утворюється в ІІ фазі біотрансформації.

A. Толуол

B. Циклогексанол

C. гіпурова кислота

D. Хінгідрон

E. Фенілглюкуронід

ANSWER: E

При надходженні в організм фенол метаболізує декількома шляхами. Виберіть продукт, який утворюється в ІІ фазі біотрансформації.

A. Толуол

B. Циклогексанол

C. Фенілацетат

D. Хінгідрон

E. Фенілсульфат

ANSWER: E

При надходженні в організм фенол метаболізує декількома шляхами. Виберіть продукт, який утворюється в І фазі біотрансформації.

A. Толуол

B. Циклогексанол

C. Фенілглюкуронід

D. Фенілсульфат

E. Хінгідрон

ANSWER: E

Одним з продуктів окиснення фенолу в організмі є:

A. Толуол

B. Циклогексанол

C. Фенілглюкуронід

D. Фенілсульфат

E. Хінгідрон

ANSWER: E

При надходженні в організм фенол метаболізує декількома шляхами. Які ці шляхи?

A. Окиснення, ацетилювання, кон’югація з глюкуроновою кислотою

B. Відновлення, сульфатна кон’югація, кон’югація з глюкуроновою кислотою

C. Окиснення, сульфатна кон’югація, кон’югація з гліцином

D. Відновлення, ацетилування

E. Окиснення, сульфатна кон’югація, кон’югація з глюкуроновою кислотою

ANSWER: E

При розтині трупа особи, яка отруїлася фенолом, найбільша кількість його знаходиться у:

A. Крові

B. Серці

C. Мозку


D. Печінці

E. Нирках

ANSWER: E

Особливістю ізолюванні фенолу з дистиляту є:

A. Збирання дистиляту в розчин йоду

B. Використання бензолу як носія

C. Екстрагування ефіром після підкислення

D. Підкислення його ацетатною кислотою

E. Екстрагування ефіром після підлужнення натрій гідрокарбонатом

ANSWER: E

Особливістю ізолюванні фенолу з біологічного матеріалу є:

A. Збирання дистиляту в розчин йоду

B. Використання бензолу як носія

C. Екстрагування ефіром після підлужнення натрій гідрокарбонатом

D. Екстрагування ефіром після підкислення

E. Підкислення його ацетатною кислотою

ANSWER: E

З метою виявлення оцтової кислоти в об’єкті дослідження провели її виділення шляхом дистиляції. Наявність оцтової кислоти в дистиляті можна виявити реакцією:

A. З бензальдегідом

B. Утворення ізонітрилу

C. З резорцином.

D. З реактивом Фелінга.

E. З заліза (III) хлоридом

ANSWER: E

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до факторів зовнішнього середовища?

A. Маса тіла

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: D

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до конкретної токсичної ситуації?

A. Маса тіла

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: C

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до організму потерпілого?

A. Стійкість при зберіганні

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: B

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до самої отрути?

A. Маса тіла

B. Індивідуальна чутливість

C. Сумісна дія з іншими токсичними речовинами та ліками

D. Вологість

E. Концентрація речовини

ANSWER: E

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до факторів зовнішнього середовища?

A. Температура повітря

B. Швидкість введення отрути

C. Доза


D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: A

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до конкретної токсичної ситуації?

A. Температура повітря

B. Швидкість введення отрути

C. Доза

D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: B

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, належить до організму потерпілого?

A. Температура повітря

B. Швидкість введення отрути

C. Доза


D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: E

Який з факторів, що впливають на розвиток інтоксикації, не належить до самої отрути?

A. Ступінь хімічної чистоти

B. Стійкість при зберіганні

C. Доза

D. Фізико-хімічні властивості речовини

E. Звикання та пристрасть

ANSWER: E

Який розчин вводять внутрішньоочеревенно людині, що отруїлася, при проведенні перитоніального діалізу:

A. просто дають діуретики

B. суміш хлоридів калію, натрію, кальцію, магнію, глюкози в певних співвідношеннях

C. 1,5-2 л 25 % розчин глюкози

D. 0,5 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

E. 1,5-2 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

ANSWER: B

Як називають метод детоксикації, в якому хворому внутрішньоочеревенно вводять суміш хлоридів калію, натрію, кальцію, магнію, глюкози в певних співвідношеннях, а потім розчин виводять з черевної порожнини за допомогою спеціального катетера?

A. Антидотна терапія

B. Переливання крові

C. Перитоніальний діаліз

D. Форсований діурез

E. Гемосорбція

ANSWER: C

Який розчин вводять внутрішньовенно людині, що отруїлася, при проведенні форсованого діурезу:

A. просто дають діуретики

B. суміш хлоридів калію, натрію, кальцію, магнію, глюкози в певних співвідношеннях

C. 1,5-2 л 25 % розчин глюкози

D. 0,5 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

E. 1,5-2 л ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози

ANSWER: E

Як називають метод детоксикації, в якому хворому внутрішньовенно вводять 1,5-2 л рідини (ізотонічний розчин, 5% розчин глюкози), а для стимуляції діурезу призначають діуретичні засоби?

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Антидотна терапія

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: D

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Антидотна терапія

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: C

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Гемосорбція

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Переливання крові

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Який з методів детоксикації організму не належить до природних:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Форсований діурез

D. Викликання блювання

E. Гемодіаліз

ANSWER: E

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Антидотна терапія

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: C

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Гемосорбція

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Переливання крові

B. Гіпервентиляція легень

C. Промивання шлунка

D. Форсований діурез

E. Викликання блювання

ANSWER: A

Виберіть штучний метод детоксикації організму:

A. Гіпервентиляція легень

B. Промивання шлунка

C. Форсований діурез

D. Викликання блювання

E. Гемодіаліз

ANSWER: E

Який метод очищення від домішок використовується після ізолювання настоюванням з водою нітратів і нітритів з біологічного об'єкта?

A. Діаліз

B. Тонкошарова хроматографія

C. Сублімація

D. Гель-хроматографія

E. Екстракція

ANSWER: A

Після ізолювання водою мінеральних кислот лугів й їхніх солей проведена очищення діалізом. Діаліз являє собою процес:

A. Мембранної фільтрації

B. Сорбції

C. Заміщення

D. Осадження

E. Комплексоутворення

ANSWER: A

Для виділення відповідних отрут із об'єктів дослідження використовують відповідні методи. Луги й аміак виділяють шляхом:

A. Настоювання з водою та наступним проведенням діалізу.

B. Мінералізації з наступною денітрацією.

C. Мікродифузії.

D. Настоювання підкисленим спиртом

E. Настоювання з органічними розчинниками.

ANSWER: A

До токсикологічно важливих речовин відносяться нітрити й нітрати. Надмірна кількість в організмі нітритів викликає утворення:

A. метгемоглобіну

B. оксигемоглобіну

C. карбоксигемоглобіну

D. дезоксигемоглобіну

E. оксиміоглобіну

ANSWER: A

При судово-хімічному дослідженні мінерализату необхідно використати прийом маскування. У вигляді якої сполуки виділяють іони міді (купруму) з минерализату?

A. діетилдитіокарбамату

B. Дитизону

C. Тетрародономеркурату

D. Гексаціаноферату

E. Сульфату

ANSWER: A

У попередній пробі використовують реакцію комплексоутворення. Яку реакцію використовують для виявлення іонів талію в мінералізаті?

A. з дитизоном

B. з родизонатом натрію

C. з тиосечовиною

D. з дифенілкарбазидом

E. із сірчаною кислотою

ANSWER: A

При дослідженні мінералізату на наявність іонів барію використали реакцію з родизонатом натрію. Які кольори продукту реакції?

A. червоний

B. жовтий

C. бурий

D. фіолетовий

E. синій


ANSWER: A

Необхідно довести наявність у мінералізаті іонів вісмуту. Яка попередня реакція використається для цього?

A. з 8-оксихіноліном

B. з ацетатом міді

C. із хроматом калію

D. з дитизоном

E. з родизонатом натрію

ANSWER: A

Проводять попереднє дослідження мінералізату на наявність іонів марганцю (мангану). Який при цьому використають реактив?

A. з перйодатом калію

B. Тіосечовиною

C. з ацетатом міді

D. із сірчаною кислотою

E. Дитизоном

ANSWER: A

Необхідно якісно виявити й кількісно визначити іони ртуті (меркурію) в мінералізаті. Яка реакція використається для цього?

A. з дитизоном

B. з родизонатом натрію

C. з дифенілкарбазидом

D. з тіосечовиною

E. з персульфатом амонію

ANSWER: A

Проба біологічного матеріалу містить ртуть. Яким методом роблять ізолювання ртуті?

A. деструкцією

B. Мінералізацією

C. перегонкою з водяною парою

D. органічними розчинниками

E. підкисленим спиртом

ANSWER: A

Помилково була прийнята сіль, що містить барій. Яка з наведених солей не проявляє токсичну дію на організм людини?

A. сульфат барію

B. карбонат барію

C. нітрат барію

D. ацетат барію

E. хлорид барію

ANSWER: A

На хіміко-токсикологічне дослідження прислані внутрішні органи з отруєнням хлоралгідратом. Яким методом треба ізолювати дану отруту?

A. перегонкою з водяною парою;

B. настоюванням з підкисленим спиртом;

C. настоюванням з підкисленою водою;

D. мінералізацією;

E. екстракцією органічними розчинниками.

ANSWER: A

При описанні внутрішніх органів у вмісті шлунку виявлено речовину синьо-зеленого кольору. На яку речовину треба провести хіміко-токсикологічне дослідження?

A. солі купруму;

B. солі барію;

C. калію нітрату;

D. натрію хлориду;

E. амонію оксалату.

ANSWER: A

У медичній практиці цю сполуку використовують як дезинфікуючий засіб. При отруєнні нею січа стає оливкова або оливково-чорною. Назвіть сполуку:

A. Фенол

B. Ізоаміловий спирт

C. Йодоформ

D. Оцтовоетиловий ефір

E. Етилбензоат

ANSWER: A

Для деяких “летких” отрут характерні особливості при їх ізолюванні з біологічних об'єктів. При дистиляції метанолу з водяною парою необхідно проводити:

A. Збір дистиляту в охолоджений приймач

B. Збір дистиляту в розчин натрію гідроксиду

C. Перегонка із селективним переносником - бензолом

D. Концентрування шляхом екстракції речовини ефіром з дистилятів

E. Підкислення біологічного об'єкта сульфатною або фосфорною кислотою

ANSWER: A

Для деяких “летких” отрут характерні особливості при їх ізолюванні з біологічних об'єктів. При дистиляції оцтової кислоти з водяною парою необхідно проводити:

A. Підкислення біологічного об'єкта сульфатною або фосфорною кислотою

B. Збір дистиляту в розчин натрію гідроксиду

C. Перегонка із селективним переносником - бензолом

D. Збір дистиляту в охолоджений приймач

E. Концентрування шляхом екстракції речовини ефіром з дистилятів

ANSWER: A

Робота й обов'язки судово-медичного експерта-токсиколога регламентуються нормативними актами ( кримінально -процесуальним кодексом - КПК). Згідно цього акту судово - медичний експерт-токсиколог має право:

A. Знайомитися з матеріалами справи, яка стосується експертизи.

B. Проводити допити.

C. Не давати експертного висновку, якщо поставлені складні питання.

D. Не проводити складних експертиз.

E. При відсутності реактивів і методик давати заключення (експертний висновок) на підставі однієї реакції чи одному методу.

ANSWER: A

О-метилювання є важливим способом біотрансформації органічних речовин в організмі, якому піддаються сполуки, що містять:

A. Фенольні групи

B. Аміногрупи

C. Тіолові групи

D. Нітрогрупи

E. Карбоксильні групи

ANSWER: A

Хлоралгідрат, який у малих дозах здійснює заспокійливу та снодійну дію, при передозуванні може викликати отруєння. Його виявлення за допомогою реакції з реактивом Несслера може бути помилковим у разі наявності в біоматеріалі:

A. Альдегідів

B. Хлороформу

C. Тетрахлорометану

D. Дихлороетану

E. Хлористого етилену

ANSWER: A

Відбулося отруєння спиртами. Які похідні спиртів використовуються в аналізі методом ГРХ?

A. алкілнітрити

B. алкілнітрати

C. алкілсульфіти

D. алкілсульфати

E. алкілацетати

ANSWER: A

Яка реакція або метод є найбільш доказовим для виявлення синильної кислоти в дистилятах після перегонки з водяною парою?

A. реакція утворення берлінської блакиті

B. реакція утворення роданіду заліза

C. реакція утворення бензидинової сині

D. реакція з пікриновою кислотою

E. метод мікродифузії

ANSWER: A

Яка реакція виявлення фенолу заснована на утворенні індофенолу?

A. реакція Лібермана

B. реакція з бромною водою

C. реакція з хлоридом заліза (III)

D. реакція з реактивом Міллона

E. реакція з бензальдегідом

ANSWER: A

Речовини, які попадають в організм, під впливом ферментів зазнають різноманітних перетворень. Який напрямок метаболізму одно - та багатоатомних спиртів має найбільше токсикологічне значення?

A. окислення

B. гідроксилування

C. дезалкілування

D. дезамінування

E. кон’югація

ANSWER: A

При проведенні дослідження на етиленгліколь його ізолюють із біологічного матеріалу методом перегонки з водяною парою. У цьому методі селективним переносником етиленгліколю є:

A. бензол

B. етиловий спирт

C. гептан

D. бензол

E. хлороформ

ANSWER: A

У хіміко-токсикологічну лабораторію надійшовши біологічний матеріал. Хімік-токсиколог при ненаправленому аналізі починає проводити дослідження з групи:

A. Летких отрут

B. Лікарських отрут

C. Металічних отрут

D. Пестицидів

E. Мінеральних кислот, лугів, неорганічних солей

ANSWER: A

Необхідно провести судово-токсикологічне дослідження вмісту шлунку на групу „летких” отрут. При цьому першу фракцію дистиляту збирають у приймач, який містить:

A. Розчин натрію гідроксиду

B. Розчин сульфатної кислоти.

C. Розчин хлоридної кислоти.

D. Розчин щавелевої кислоти.

E. Хлороформ.

ANSWER: A

Метод перегонки з водяною парою використовують для ізолювання йз біологічного матеріалу:

A. Метанолу

B. Героїну

C. Барбамілу

D. Меконової кислоти

E. Наркотину

ANSWER: A

Наявність етанолу в біологічному матеріалі можна довести реакцією:

A. Йодоформною пробою

B. З нітропрусидом натрію

C. З реактивом Фреде

D. Реакцією Лібермана

E. Із хлоридом заліза (ІІІ)

ANSWER: A

Яку отруту використовують як протиглистний засіб?

A. формальдегід

B. фенол


C. крезол

D. тетрахлоретан

E. хлоралгідрат

ANSWER: D

Яку отруту використовують для протравлення насіння перед посадкою?

A. ціанідна кислота

B. ацетон

C. крезол

D. формальдегід

E. хлоралгідрат

ANSWER: D

Яку отруту використовують у вогнегасниках?

A. формальдегід

B. фенол


C. крезол

D. тетрахлоретан

E. хлоралгідрат

ANSWER: D

У токсикологічній хімії отрути діляться на групи. Яка з речовин не відноситься до групи отрут, що вимагають особливих методів ізолювання з біологічного матеріалу?

A. барію кремнефторид

B. кальцію фторид

C. натрію фторид

D. натрію кремнефторид

E. кальцію силікат

ANSWER: E

В залежності від використовуваного методу ізолювання в токсикологічній хімії отрути поділяють на групи. Карбоксигемоглобін виявляють і визначають:

A. після його виділення з нирок шляхом настоювання зі спиртом

B. після його виділення з легень шляхом дистиляції

C. після його виділення з печінки шляхом мінералізації

D. після його виділення з крові шляхом діалізу

E. безпосередньо в крові без попереднього виділення

ANSWER: E

В залежності від використовуваного методу ізолювання в токсикологічній хімії отрути поділяють на групи. Фториди ізолюють з біологічного матеріалу:

A. методом простого спалювання

B. особливим (спеціальним) методом

C. методом деструкції

D. методом мінералізації

E. сплавленням з кальцій гідроксидом і амоній нітратом

ANSWER: E

У токсикологічній хімії отрути діляться на групи по методах ізолювання. До якої із приведених груп відноситься чадний газ по методу ізолювання з біологічних об’єктів?

A. потребуючим спеціальних методів ізолювання

B. речовин, які ізолюються екстракцією водою

C. речовин, які ізолюються екстракцією полярними розчинниками

D. до речовин, які ізолюються дистиляцією з водяною парою

E. не потребуючого ізолювання

ANSWER: E

Відбулося отруєння організму карбон (II) оксидом. Яка сполука гемоглобіну є найбільш стійкою?

A. Міоглобін

B. Дезоксигемоглобін

C. Метгемоглобін

D. Оксигемоглобін

E. Карбоксигемоглобін

ANSWER: E

Проводиться хіміко-токсикологічне дослідження на фториди і кремнефториди. У результаті якої реакції спостерігається помутніння краплі води?

A. утворення кислоти карбонатної

B. утворення кислоти сульфатної

C. утворення кислоти фосфатної

D. утворення кислоти нітратної

E. утворення кислоти силікатної

ANSWER: E

Проводиться дослідження карбоксигемоглобіну в крові. Який метод виявлення чадного газу в крові є попереднім?

A. ТШХ


B. Спектрофотометричний

C. ГРХ


D. Спектроскопічний

E. Хімічний

ANSWER: E

Відбулося отруєння чадним газом. Яка сполука утвориться при уражені організму зазначеною отрутою?

A. Метгемоглобін

B. Міоглобін

C. Дезоксигемоглобін

D. Оксигемоглобін

E. Карбоксигемоглобін

ANSWER: E

Який реагент використовують для виявлення йодидів після ізолювання?

A. Розчин йоду

B. Розчин крохмалю

C. Розчин фенолу

D. Хлорну воду

E. Натрій нітрит

ANSWER: E

Який реагент використовують для виявлення хлоридів після ізолювання?

A. Розчин йоду

B. Натрій нітрит

C. Розчин калій йодиду в крохмалі

D. Розчин фенолу

E. Арґентум нітрат

ANSWER: E

Який реагент використовують для виявлення бромідів після ізолювання?

A. Розчин йоду

B. Натрій нітрит

C. Розчин калій йодиду в крохмалі

D. Розчин фенолу

E. Дихромат калію в присутності сульфатної кислоти

ANSWER: E

Який реагент використовують для виявлення бромідів після ізолювання?

A. Розчин йоду

B. Натрій нітрит

C. Розчин калій йодиду в крохмалі

D. Розчин фенолу

E. Хлорну воду

ANSWER: E

Для виявлення фторидів використовують реакцію травлення скла. Який хімічний процес лежить в основі цієї реакції?

A. Хімічна реакція такого процесу відсутня

B. Таку реакцію не використовують

C. СаF2 + H2SO4 = СаSO4 + 2HF(

D. 3SiF4 + 3H2O = 2H2SiF6 + 2H2SiO3

E. 4HF + SiO2 = SiF4 + 2H2O

ANSWER: E

Яку речовину необхідно додати до біологічного матеріалу для ізолювання йодидів?

A. CHCl3

B. H2O


C. Ca(OH)2

D. Визначення без ізолювання

E. NaOH

ANSWER: E

Яку речовину необхідно додати до біологічного матеріалу для ізолювання бромідів?

A. CHCl3


B. H2O

C. Ca(OH)2

D. Визначення без ізолювання

E. NaOH


ANSWER: E

Яку речовину необхідно додати до біологічного матеріалу для ізолювання фторидів?

A. CHCl3

B. H2O


C. NaOH

D. Визначення без ізолювання

E. Ca(OH)2

ANSWER: E

Яку речовину необхідно додати до біологічного матеріалу для ізолювання чадного газу?

A. CHCl3


B. H2O

C. Ca(OH)2

D. NaOH

E. Визначення без ізолювання

ANSWER: E

Відбулося отруєння йодидами. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Настоювання з водою

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

ANSWER: E

Відбулося отруєння йодом. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

B. Настоювання з водою

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

ANSWER: E

Відбулося отруєння бромідами. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Настоювання з водою

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

ANSWER: E

Відбулося отруєння бромом. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

B. Настоювання з водою

C. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

D. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал вуглекислого газу

E. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

ANSWER: E

Відбулося отруєння хлором. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

B. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

C. Настоювання з водою

D. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

E. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал карбон діоксиду

ANSWER: E

Відбулося отруєння чадним газом. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал карбон діоксиду

B. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

C. Настоювання з водою

D. Спалювання в присутності кальцій гідроксиду і концентрованої нітратної кислоти

E. Визначають без ізолювання

ANSWER: E

Відбулося отруєння сполуками фтору. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал карбон діоксиду

B. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

C. Визначають без ізолювання

D. Настоювання з водою

E. Спалювання в присутності кальцій гідроксиду і концентрованої нітратної кислоти

ANSWER: E

Відбулося отруєння сполуками фтору. Виберіть метод ізолювання їх з біологічного матеріалу:

A. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал карбон діоксиду

B. Ізолюють пропусканням через біологічний матеріал теплого повітря

C. Спалювання в присутності натрій гідроксиду

D. Настоювання з водою

E. Спалювання в присутності гашеного вапна і амоній нітрату

ANSWER: E

Виберіть ознаки перорального надходження фторидів в організм:

A. На шкірі струпи сірого або білого кольору

B. різкий біль у підхрящевій області, нудота, блювота, нерідко синіми масами

C. сльозотеча, запалення і некроз роговиці, біль у носі, печіння, зміна чи втрата голосу, задишка

D. місцева подразнююча дія, печія, набряк шкіри, у важких випадках – виразки, які важко заживають

E. різкий біль у підхрящевій області, слинотеча, нудота, блювота, нерідко слизисто-кров’яними масами

ANSWER: E

Виберіть ознаки трансдермального надходження фторидів в організм:

A. На шкірі струпи сірого або білого кольору

B. Шкіра набуде жовтого кольору, виразки

C. сльозотеча, запалення і некроз роговиці, біль у носі, печіння, зміна чи втрата голосу, задишка

D. різкий біль у підхрящевій області, слинотеча, нудота, блювота, нерідко слизисто-кров’яними масами

E. місцева подразнююча дія, печія, набряк шкіри, у важких випадках – виразки, які важко заживають

ANSWER: E

Виберіть ознаки перкутального надходження фторидів в організм:

A. На шкірі струпи сірого або білого кольору

B. Шкіра набуде жовтого кольору, виразки

C. сльозотеча, запалення і некроз роговиці, біль у носі, печіння, зміна чи втрата голосу, задишка

D. різкий біль у підхрящевій області, слинотеча, нудота, блювота, нерідко слизисто-кров’яними масами

E. місцева подразнююча дія, печія, набряк шкіри, у важких випадках – виразки, які важко заживають

ANSWER: E

Надходження якої речовини в організм не призводить до пригнічення холінестерази?

A. Карбофосу

B. Октаметилу

C. Карбарилу

D. Фторидів

E. Каустичної соди

ANSWER: E

Надходження в організм яких мінеральних сполук призводить до пригнічення аденозинтрифосфатази?

A. Чадного газу

B. Нітратів

C. Хлоридів

D. Сульфатної кислоти

E. Фторидів

ANSWER: E

Надходження в організм яких сполук призводить до пригнічення холінестерази?

A. Чадного газу

B. Нітратів

C. Хлоридів

D. Сульфатної кислоти

E. Фторидів

ANSWER: E

Надходження в організм яких сполук призводить до порушення обміну кальцію?

A. Чадного газу

B. Нітратів

C. Хлоридів

D. Сульфатної кислоти

E. Фторидів

ANSWER: E

Дані сполуки використовують у сільському господарстві як інсектициди і засоби дератизації, а при надходженні в організм у великій кількості викликають отруєння. Що це за речовини?

A. Хлоридна кислота

B. Сполуки брому

C. Нітратна кислота

D. Нітрити

E. Сполуки фтору

ANSWER: E

Дані сполуки використовують в будівельній техніці як консервант деревини, а при надходженні в організм у великій кількості викликають отруєння. Що це за речовини?

A. Хлоридна кислота

B. Сполуки брому

C. Нітратна кислота

D. Нітрити

E. Сполуки фтору

ANSWER: E

У процесі метаболізму продуктом гідролізу севіну є:

A. немає правильної відповіді.

B. нафталін;

C. 2-нафтол;

D. 1-нафтол

E. анілін;

ANSWER: D

Який антидот необхідно використати при отруєнні РОС?

A. етиловий спирт;

B. преднізолон;

C. діпіроксим;

D. атропіну сульфат;

E. Унітіол

ANSWER: E

Відбулося отруєння сполуками, що містять меркурій, при контакті зі шкірою. Яка з сполук викликала ураження організму?

A. меркурій (II) сульфат

B. меркурій (II) хлорид

C. меркурій(І) хлорид

D. меркурій (II) сульфід

E. Етилмеркурхлорид

ANSWER: E

У сільському господарстві широко використовуються пестициди різних хімічних груп. Похідним кислоти карбамінової є:

A. пертан.

B. карбофос;

C. силiнон;

D. тіофос;

E. Севін

ANSWER: E

Виберіть ознаки отруєння гранозаном при інгаляційному надходженні в організм:

A. блювання (блювотні маси з домішками крові)

B. дерматити, дерматози

C. виразки, запальний інфільтрат на шкірі

D. нудота, біль при ковтанні, металевий смак у роті, біль в животі.

E. збудженість, безсоння, дратівливість

ANSWER: E

Виберіть ознаки отруєння гранозаном при перкутальному надходженні в організм:

A. блювання (блювотні маси з домішками крові)

B. дерматити, дерматози

C. збудженість, безсоння, дратівливість

D. нудота, біль при ковтанні, металевий смак у роті, біль в животі.

E. виразки, запальний інфільтрат на шкірі

ANSWER: E

Виберіть ознаки отруєння гранозаном при пероральному надходженні в організм:

A. блювання (блювотні маси з домішками крові)

B. дерматити, дерматози

C. виразки, запальний інфільтрат на шкірі

D. збудженість, безсоння, дратівливість

E. нудота, біль при ковтанні, металевий смак у роті, біль в животі

ANSWER: E

При пероральному надходженні севіну в організм його не можна виявити у внутрішніх органах через:

A. добу

B. 5 годин

C. 5 хвилин

D. 30 хвилин

E. 3 доби

ANSWER: E

При пероральному надходженні карбарилу в організм його можна виявити у внутрішніх органах через:

A. 3 години

B. 3 доби

C. 5 годин

D. 5 хвилин

E. 30 хвилин

ANSWER: E

При пероральному надходженні карбарилу в організм його можна виявити в крові через:

A. добу

B. 3 доби

C. 5 годин

D. 30 хвилин

E. 5 хвилин

ANSWER: E

При надходженні в організм севін метаболізує шляхом:

A. Кон’югації з гліцином або глюкуроновою кислотою

B. Дезамінування або відновленням

C. Дезалкілування або гідролізу

D. Відновлення або гідроксилювання

E. Окиснення або гідролізу

ANSWER: E

При надходженні в організм карбарил метаболізує шляхом:

A. Кон’югації з гліцином

B. Дезамінування

C. Дезалкілування

D. Відновлення

E. Гідролізу

ANSWER: E

При надходженні в організм севін метаболізує шляхом:

A. Кон’югації з гліцином

B. Дезамінування

C. Дезалкілування

D. Відновлення

E. Окиснення

ANSWER: E

При надходженні в організм карбарил метаболізує шляхом:

A. Кон’югації з гліцином

B. Дезамінування

C. Дезалкілування

D. Відновлення

E. Окиснення

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму севіну в організмі є:

A. бензойна кислота

B. м-феноксиметиловий спирт

C. іони меркурію

D. м-феноксибензойна кислота

E. альфа-нафтол

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму карбарилу в організмі є:

A. бензойна кислота

B. м-феноксиметиловий спирт

C. іони меркурію

D. м-феноксибензойна кислота

E. альфа-нафтол

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму гранозану в організмі є:

A. бензойна кислота

B. м-феноксиметиловий спирт

C. (-нафтол

D. м-феноксибензойна кислота

E. іони меркурію

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму цимбушу в організмі є:

A. бензойна кислота

B. м-феноксиметиловий спирт

C. альфа-нафтол

D. іони меркурію

E. м-феноксибензойна кислота

ANSWER: E

Який пестицид містить в своєму складі нітрильну групу?

A. Карбарил

B. Алетрин

C. Триаллат

D. Карбарил

E. Децис

ANSWER: E

Який пестицид (похідні карбамінової кислоти) містить в своєму складі гетероцикл з атомом Оксигену?

A. Карбагрин

B. Алетрин

C. Триаллат

D. Ептам


E. Карбофуран

ANSWER: E

Який пестицид (похідні карбамінової кислоти) містить в своєму складі два пропільні і етильний радикали?

A. Карбарин

B. Алетрин

C. Триаллат

D. Карбарил

E. Ептам

ANSWER: E

Який пестицид (похідні карбамінової кислоти) містить в своєму складі чотири метильні радикали?

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Триаллат

D. Карбарил

E. Тіурам Д

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних дитіокарбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Триаллат

D. Карбарил

E. Тіурам Д

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних тіокарбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Тіурам Д

D. Карбарил

E. Ептам

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних тіокарбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Тіурам Д

D. Карбарил

E. Триаллат

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних карбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Тіурам Д

D. Триаллат

E. Карбофуран

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних карбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Тіурам Д

D. Триаллат

E. Пропоксур

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних карбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Тіурам Д

D. Триаллат

E. Севін

ANSWER: E

Виберіть назву пестициду, який належить до похідних карбамінової кислоти:

A. Гранозан

B. Алетрин

C. Тіурам Д

D. Триаллат

E. Карбарил

ANSWER: E

Який пестицид належить до групи похідних карбамінової кислоти

A. Севіл

B. Карбарин

C. Гранозан

D. Декаметрин

E. Ептам

ANSWER: E

Який пестицид належить до групи РОС

A. Карбофуран

B. Карбарин

C. Денис


D. Алетрин

E. Етилмеркурхлорид

ANSWER: E

Який пестицид належить до групи РОС

A. Тіурам Д

B. Гранозал

C. Денис

D. Ресметрин

E. Агронал

ANSWER: E

Який пестицид належить до групи РОС:

A. Севін


B. Карбарил

C. Денис


D. Децис

E. Гранозан

ANSWER: E

Ромашка далматська містить речовини, які проявляють інсектицидні властивості і називаються:

A. Агронали

B. Карбарили

C. Карбамінати

D. Піретроїди

E. Піретрини

ANSWER: E

За стійкістю пестициди поділяють на дуже стійкі, стійкі, помірно стійкі, мало стійкі. Для малостійких пестицидів період розпаду:

A. 2 тижні

B. 1-6 місяців

C. 0,5-1 рік

D. 1-2 роки

E. 1 місяць

ANSWER: E

За стійкістю пестициди поділяють на дуже стійкі, стійкі, помірно стійкі, малостійкі. Для помірно стійких пестицидів період розпаду:

A. 2 тижні

B. 0,5-1 рік

C. 1-2 роки

D. Понад 2 роки

E. 1-6 місяців

ANSWER: E

За стійкістю пестициди поділяють на дуже стійкі, стійкі, помірно стійкі, малостійкі. Для стійких пестицидів період розпаду:

A. 2 тижні

B. 1-6 місяців

C. 1-2 роки

D. Понад 2 роки

E. 0,5-1 рік

ANSWER: E

За стійкістю пестициди поділяють на дуже стійкі, стійкі, помірно стійкі, малостійкі. Для дуже стійких пестицидів період розпаду:

A. 2 тижні

B. 1-6 місяців

C. 0,5-1 рік

D. 1-2 роки

E. Понад 2 роки

ANSWER: E

За характером проникнення пестициди поділяють на:

A. Інгаляційні, шлункові, системні, гербіциди

B. Дихальні, кишкові, системні, зооциди

C. Дихальні, кишкові, систематичні, гербіциди

D. Дихальні, шлункові, системні, гербіциди

E. Дихальні, кишкові, системні, гербіциди

ANSWER: E

Десіканти – це пестициди, які використовуються для:

A. Видалення листя

B. Регулятори росту рослин

C. Відлякування комах

D. Заманювання комах

E. Підсушування рослин

ANSWER: E

Дефоліанти – це пестициди, які використовуються для:

A. Підсушування рослин

B. Регулятори росту рослин

C. Відлякування комах

D. Заманювання комах

E. Видалення листя

ANSWER: E

Альгіциди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Листям

B. Гризунами

C. Рослинами

D. Кліщами

E. Водоростями

ANSWER: E

Гербіциди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Листям

B. Гризунами

C. Водоростями

D. Кліщами

E. Рослинами

ANSWER: E

Акарициди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Листям

B. Гризунами

C. Водоростями

D. Рослинами

E. Кліщами

ANSWER: E

Атрактанти – це пестициди, які використовуються для:

A. Підсушування рослин

B. Видалення листя

C. Регулятори росту рослин

D. Відлякування комах

E. Заманювання комах

ANSWER: E

Репеленти – це пестициди, які використовуються для:

A. боротьби із бактеріями

B. боротьби із грибами

C. Регулятори росту рослин

D. Заманювання комах

E. Відлякування комах

ANSWER: E

Інсектициди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Тваринами

B. Гризунами

C. Бактеріями

D. Грибами

E. Комахами

ANSWER: E

Зооциди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Комахами

B. Тваринами

C. Бактеріями

D. Грибами

E. Гризунами

ANSWER: E

Бактерициди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Комахами

B. Тваринами

C. Гризунами

D. Грибами

E. Бактеріями

ANSWER: E

Фунгіциди – це пестициди, які використовуються для боротьби із:

A. Комахами

B. Тваринами

C. Гризунами

D. Бактеріями

E. Грибами

ANSWER: E

Як називаються пестициди, якщо їх використовують для боротьби із бактеріями:

A. Акарициди

B. Фунгіциди

C. Гербіциди

D. Дефоліанти

E. Бактерициди

ANSWER: E

Які назви відповідають одній і тій самій речовині?

A. Нітразепам та діазепам

B. Еленіум та радедорм

C. Хлордіазепоксид та сибазон

D. Хлордіазепоксид та реланіум

E. Тазепам та оксазепам

ANSWER: E

Виберіть синонім (іншу торгову назву) оксазепаму:

A. Піпольфен

B. Реланіум

C. Еленіум

D. Радедорм

E. Тазепам

ANSWER: E

Аналіз на бензодіазепіни проводиться в два етапи. На другому етапі для ізолювання оксазепаму з біологічного матеріалу використовують метод:

A. Поетапне дослідження відсутнє

B. Валова

C. Саломатіна

D. Ізотова

E. Васильєвої

ANSWER: E

Аналіз на бензодіазепіни проводиться в два етапи. На першому етапі для ізолювання оксазепаму з біологічного матеріалу використовують метод:

A. Васильєвої

B. Поетапне дослідження відсутнє

C. Валова

D. Саломатіна

E. Ізотова

ANSWER: E

Для ізолювання тазепаму з біологічного матеріалу експерт-токсиколог вибрав поокремий метод ізолювання:

A. Васильєвої

B. Крамаренка

C. Валова

D. Саломатіна

E. Ізотова

ANSWER: E

Для ізолювання оксазпаму з біологічного матеріалу експерт-токсиколог вибрав поокремий метод ізолювання:

A. Васильєвої

B. Крамаренка

C. Валова

D. Саломатіна

E. Ізотова

ANSWER: E

При надходженні в організм оксазепам метаболізує шляхом гідролізу. Продукт реакції називається:

A. 3-гідроксинітразепам

B. таким шляхом не метаболізує

C. деметилхлордіазепоксид

D. 2-аміно-5-нітробензофенон

E. 2-аміно-5-хлорбензофенон

ANSWER: E

При надходженні в організм оксазепам зазнає метаболізму:

A. Не метаболізує

B. Окиснення по атому Нітрогену; І фаза біотрансформації

C. Гідроксилювання по ароматичному кільцю; ІІ фаза біотрансформації

D. N-деметилювання; ІІ фаза біотрансформації

E. Гідроліз; І фаза біотрансформації

ANSWER: E

При надходженні в організм нітразепам зазнає метаболізму:

A. Не метаболізує

B. Окиснення по атому Нітрогену; І фаза біотрансформації

C. Гідроксилювання по ароматичному кільцю; ІІ фаза біотрансформації

D. N-деметилювання; ІІ фаза біотрансформації

E. Гідроліз; І фаза біотрансформації

ANSWER: E

При надходженні в організм нітразепам метаболізує шляхом відновлення. Продукт реакції називається:

A. 3-гідроксипіпольфен

B. бензофенон

C. таким шляхом не метаболізує

D. 3-гідроксиаміназин

E. 7-амінопохідне радедорма

ANSWER: E

При надходженні в організм нітразепам зазнає метаболізму:

A. Не метаболізує

B. Окиснення по атому Нітрогену; І фаза біотрансформації

C. Гідроксилювання по ароматичному кільцю; ІІ фаза біотрансформації

D. Гідроліз; ІІ фаза біотрансформації

E. Відновлення; І фаза біотрансформації

ANSWER: E

Які назви відповідають одній і тій самій речовині?

A. Еленіум та оксазепам

B. Хлордіазепоксид та сибазон

C. Хлордіазепоксид та реланіум

D. Тазепам та діазепам

E. Нітразепам та радедорм

ANSWER: E

При надходженні в організм хлордіазепоксид зазнає метаболізму:

A. Не метаболізує

B. Окиснення по атому Нітрогену; І фаза біотрансформації

C. Гідроксилювання по ароматичному кільцю; ІІ фаза біотрансформації

D. N-деметилювання; ІІ фаза біотрансформації

E. Гідроліз; І фаза біотрансформації

ANSWER: E

При надходженні в організм хлордіазепоксид метаболізує шляхом N-деметилювання. Продукт реакції називається:

A. 3-гідроксипіпольфен

B. бензофенон

C. таким шляхом не метаболізує

D. 3-гідроксиаміназин

E. деметилхлордіазепоксид

ANSWER: E

При надходженні в організм хлордіазепоксид зазнає метаболізму:

A. Не метаболізує

B. Окиснення по атому Нітрогену; І фаза біотрансформації

C. Гідроксилювання по ароматичному кільцю; ІІ фаза біотрансформації

D. Гідроліз; ІІ фаза біотрансформації

E. N-деметилювання; І фаза біотрансформації

ANSWER: E

Якої дії немає тизерцин?

A. Заспокійлива

B. Протиблювотна

C. Анальгезуююча

D. Снодійна

E. Міорелаксуююча

ANSWER: E

Тизецин гідрохлорид – це:

A. Світло-жовтий кристалічний порошок, нерозчинний у воді

B. Жовтий кристалічний порошок, розчинний у воді

C. Білий порошок, який синіє на світлі

D. Білий з кремуватим відтінком порошок, який темніє на світлі

E. Білий кристалічний порошок, малорозчинний у воді

ANSWER: E

При надходженні в організм тизерцин зазнає метаболізму:

A. Не метаболізує

B. Окиснення по атому Нітрогену; І фаза біотрансформації

C. Гідроксилювання по ароматичному кільцю; ІІ фаза біотрансформації

D. Гідроліз; І фаза біотрансформації

E. С-деметилювання; І фаза біотрансформації

ANSWER: E

Які назви відповідають одній і тій самій речовині?

A. Нітразепам та діазепам

B. Хлордіазепоксид та сибазон

C. Тизерцин та піпольфен

D. Тизерцин та хлорпромазин

E. Дипразин та піпольфен

ANSWER: E

Виберіть синонім (іншу торгову назву) дипразину:

A. Реланіум

B. Радедорм

C. Хлорпромазин

D. Левомепромазин

E. Піпольфен

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення дипразину?

A. Концентрована сульфатна кислота

B. Манделіна

C. Маркі

D. Віталі-Морена

E. Нінгідрин

ANSWER: E

При проведенні газохроматографічного аналізу на наявність речовин кислого характеру, їх з сечі екстрагують:

A. сумішшю хлороформ-пропанол, після підлужнення аміаком гідролізату

B. сумішшю хлороформ-бутанол, після підлужнення аміаком гідролізату

C. діетиловим ефіром, після підкиснення сечі хлоридною кислотою

D. діетиловим ефіром, після підлужнення аміаком

E. сумішшю хлороформ-бутанол, після підлужнення сечі аміаком

ANSWER: C

Найбільш чутливим методом кількісного визначення отрут є метод ГРХ. Від якого параметра залежить висота піків аналізованих речовин при аналізі їх цим методом?

A. складу нерухомої фази

B. кількості отрут

C. складу рухливої фази

D. швидкості руху газу

E. від температури стовпчика

ANSWER: B

Метод ГРХ застосовується при дослідженнях крові і сечі для визначення багатьох отруйних речовин. Для яких отрут можливе застосування методу ГРХ, засноване на утворенні легколетких ефірів з кислотою нітритної?

A. спиртів

B. похідні кислоти барбітурової

C. похідні кислоти саліцилової

D. пестицидів

E. для похідних фенотіазіну

ANSWER: A

Як називається детектор, який вимірює температуру полум'я, в якому згоряє елюат:

A. по теплоті згоряння

B. плотнометр

C. полуменевий

D. іонізаційний

E. катарометр

ANSWER: C

При газохроматографічному визначенні суміші спиртів, розділення спиртів відбувається:

A. починається на виході з колонки

B. спочатку в інжекторі, потім в детекторі

C. в детекторі

D. в колонці

E. в інжекторі

ANSWER: D

Як називається метод кількісного визначення речовини по інтенсивності забарвлення плями:

A. денситометрія

B. планіметрія

C. фотометрія

D. спектрофотометрія

E. спектроскопія

ANSWER: A

До прямих методів кількісного аналізу в ТШХ належать:

A. тільки деситометричний

B. планіметричний і денситометричний

C. тільки спектрофотометрії у видимій області

D. УФ-спектроскопії, спектрофотометрії у видимій області

E. тільки планіметричний

ANSWER: B

Який екстрагент в експрес-аналізі гострих інтоксикацій використовують для виділення речовин з підлужненої сечі?

A. діетиловий ефір

B. бензол

C. хлороформ-бутанол

D. хлороформ-пентанол

E. Хлороформ

ANSWER: C

Для проявлення яких речовин можна використати розчин нінгідрину?

A. вторинних і третинних амінів

B. тільки для третинних амінів

C. тільки для вторинних амінів

D. первинних і вторинних амінів

E. тільки для первинних амінів

ANSWER: D

Як називається метод кількісного визначення речовини по площі плями:

A. денситометрія

B. фотометрія

C. планіметрія

D. спектрофотометрія

E. спектроскопія

ANSWER: C

До непрямих методів кількісного аналізу в ТШХ належать:

A. тільки денситометричний

B. тільки спектрофотометрії у видимій області

C. планіметричний і денситометричний

D. УФ-спектроскопії, спектрофотометрії у видимій області

E. тільки планіметричний

ANSWER: D

Який екстрагент в експрес-аналізі гострих інтоксикацій використовують для виділення речовин з підкисленої сечі?

A. діетиловий ефір

B. бензол

C. хлороформ-бутанол

D. хлороформ-пентанол

E. хлороформ

ANSWER: A

Які похідні можна проявити на хроматограмі розчином ферум (ІІІ) хлориду.

A. 1,4-бензодіазепіну, фенотіазину.

B. пурину, фенотіазину;

C. саліцилової кислоти, барбітурати;

D. саліцилової кислоти, пурину;

E. саліцилової кислоти, фенотіазину

ANSWER: E

В судово – токсикологічмому аналізі використовують метод хроматографії в тонкому шарі сорбенту (ТШХ). Величину Rf у цьому методі використовують для:

A. Характеристики тонкого шару сорбенту.

B. Характеристики системи розчинників

C. Визначення чистоти речовини.

D. Попереднього кількісного визначення.

E. Попередньої ідентифікації речовини

ANSWER: E

Виявлення якої речовини потребує ізолювання з сечі:

A. хінін


B. етанол

C. саліцілат натрію

D. аміназин

E. кодеїн

ANSWER: E

Який реактив можна використовувати для попереднього дослідження сечі на саліцилову кислоту і фенотіазини:

A. концентровану нітратну кислоту

B. концентровану сульфатну кислоту

C. метиловий спирт

D. реактив ФПН

E. ферум (ІІІ) хлорид

ANSWER: E

Відбулося гостре отруєння нейролептиками. Який реактив використовують для попереднього виявлення похідних фенотіазіну в сечі хімічним методом?

A. нінгідрин в ацетоні

B. Браттона-Маршалла

C. Драгендорфа

D. Марме

E. ФПН


ANSWER: E

Отрути поділяються на гострі, підгострі і хронічні. Яка ознака лежить в основі цієї класифікації?

A. тип гіпоксії

B. умови розвитку

C. місце розвитку

D. важкість захворювання

E. особливість клінічного перебігу

ANSWER: E

Які реактиви використовують для попереднього дослідження сечі на барбітурати:

A. цинкхлорйод

B. розчин літій гідроксиду

C. розчин кобальт нітрату

D. водні розчини кобальт ацетату і літій гідроксиду

E. кобальт ацетат в метиловому спирті і літій гідроксид в метанолі

ANSWER: E

Виявлення якої речовини потребує ізолювання з сечі при гострому отруєнні:

A. хінін

B. тизерцин

C. саліцилова кислота

D. аміназин

E. фенобарбітал

ANSWER: E

Які речовини в експрес-аналізі можна визначити безпосередньо в біологічному об’єкті:

A. для визначення будь-якої речовини необхідно провести ізолювання

B. тільки СО

C. тільки морфін

D. тільки етанол

E. етанол, фенацетин, СО, саліцилова кислота

ANSWER: E

Виберіть загальну систему розчинників для речовин основного характеру:

A. етилацетат-бензол-етанол-аміак

B. хлороформ-бутанол-аміак

C. хлороформ-етанол

D. хлороформ-ацетон

E. хлороформ-діоксан-ацетон-аміак

ANSWER: E

Які речовини можна проявити на хроматограмі розчином ферум (ІІІ) хлориду:

A. похідні хіноліну

B. похідні тропану

C. похідні індолу

D. похідні фенотіазіну

E. похідні піридину і піперидину

ANSWER: D

Виберіть окрему систему розчинників для похідних фенотіазину:

A. хлороформ-діетиламін

B. хлороформ-діоксан-ацетон-аміак

C. бензол - діоксан - 25 % розчин аміаку

D. хлороформ-бутанол-аміак

E. хлороформ-етанол

ANSWER: E

Який проявник використовують для виявлення алкалоїдів на хроматограмі?

A. меркурій нітрат

B. реактив Маркі

C. сульфатна кислота

D. ферум (ІІІ) хлорид

E. реактив Драгендорфа

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в секуринезі напівчагарниковій і при надходженні в організм викликає отруєння?

A. Галантамін

B. Бруцин

C. Резерпін

D. Аконітин

E. Секуринін

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в секуринезі напівчагарниковій?

A. Бруцин

B. Резерпін

C. Аконітин

D. Галантамін

E. Секуринін

ANSWER: E

Які кольорові реакції не використовують для виявлення галантаміну?

A. Фреде

B. Діазотована сульфанілова кислота

C. Формальдегід в конц. сульфатній кислоті

D. Маркі


E. Ердмана

ANSWER: E

Який алкалоїд блокує холінестеразу?

A. Карбарил

B. Аконітин

C. Стрихнін

D. Хлорофос

E. Галантамін

ANSWER: E

Який алкалоїд використовують в медицині при атонії кишок та сечового міхура?

A. Галантамін

B. Бруцин

C. Резерпін

D. Аконітин

E. Секуринін

ANSWER: E

Який алкалоїд використовують в медицині при м’язовій дистрофії, радикулітах, поліневритах?

A. Бруцин

B. Резерпін

C. Аконітин

D. Секуринін

E. Галантамін

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в підсніжниках Воронова і при надходженні в організм викликає отруєння?

A. Бруцин

B. Резерпін

C. Аконітин

D. Секуринін

E. Галантамін

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в підсніжниках Воронова?

A. Секуринін

B. Бруцин

C. Резерпін

D. Аконітин

E. Галантамін

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в аконіті волокнистому?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Бруцин

D. Резерпін

E. Аконітин

ANSWER: E

Яка з речовин має гіпотензивні властивості?

A. дикаїн

B. бруцин

C. стрихнін

D. новокаїн

E. резерпін

ANSWER: E

Якої реакції не дає резерпін?

A. Меркурій (ІІ) хлорид

B. Драгендорфа

C. Ердмана

D. Фреде


E. Станум (ІІ) хлорид

ANSWER: E

Якої реакції не дає резерпін?

A. Шейблера

B. Манделіна

C. Ердмана

D. Фреде

E. Кобльт роданідом

ANSWER: E

Виберіть продукт метаболізму резерпіну в організмі:

A. бензойна кислота

B. Диметоксибензойна кислота

C. Діоксистрихнін

D. Етанол

E. Метанол

ANSWER: E

Даний алкалоїд має здатність до накопичення в організмі і при тривалому вживанні розвивається хвороба Паркінсона. Який це алкалоїд?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Аміназин

E. Резерпін

ANSWER: E

Даний алкалоїд використовують в медицині при токсикозах у вагітних. Який це алкалоїд?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Аміназин

E. Резерпін

ANSWER: E

Даний алкалоїд володіє гіпотензивними властивостями. Який це алкалоїд?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Бруцин

E. Резерпін

ANSWER: E

Відбулося отруєння настойкою горіху блювотного. На який алкалоїд необхідно провести аналіз?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Резерпін

E. Бруцин

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в бобах Ігнатія і при надходженні в організм викликає отруєння?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Резерпін

E. Бруцин

ANSWER: E

Виберіть алкалоїд, який називають «судомною» отрутою?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Резерпін

E. Стрихнін

ANSWER: E

Відбулося отруєння настойкою горіху блювотного. На який алкалоїд необхідно провести аналіз?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Бруцин

D. Резерпін

E. Стрихнін і бруцин

ANSWER: E

Відбулося отруєння настойкою горіху блювотного. На який алкалоїд необхідно провести аналіз?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Резерпін

E. Стрихнін

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в бобах Ігнатія і при надходженні в організм викликає отруєння?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Резерпін

E. Стрихнін

ANSWER: E

Який алкалоїд містить в горісі блювотному?

A. Секуринін

B. Галантамін

C. Аконітин

D. Резерпін

E. Стрихнін

ANSWER: E

Який реактив використовують при аналізі гашишу?

A. Ердмана

B. Дюкенау

C. Манделіна

D. Фреде

E. Маркі


ANSWER: B

Попереднім дослідженням «лужної» хлороформної витяжки на папаверин є ТШХ-скринінг. Виберіть загальну систему розчинників і проявник.

A. Ацетон-циклогексан; реактив Драгендорфа

B. Хлороформ-етанол; реактив Драгендорфа

C. Хлороформ-діетиламін; реактив Драгендорфа

D. Хлороформ-ацетон; УФ-світло

E. Хлороформ-діоксан-ацетон-аміак; реактив Драгендорфа

ANSWER: E

Виберіть поокремий метод ізолювання папаверину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренка

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання папаверину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Стаса-Отто

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання папаверину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Васильєвої

ANSWER: E

Виберіть поокремий метод ізолювання кодеїну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренка

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання кодеїну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Стаса-Отто

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання кодеїну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Васильєвої

ANSWER: E

Попереднім дослідженням «лужної» хлороформної витяжки на морфін є ТШХ-скринінг. Виберіть загальну систему розчинників і проявник.

A. Ацетон-циклогексан; реактив Драгендорфа

B. Хлороформ-етанол; реактив Драгендорфа

C. Хлороформ-діетиламін; реактив Драгендорфа

D. Хлороформ-ацетон; УФ-світло

E. Хлороформ-діоксан-ацетон-аміак; реактив Драгендорфа

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність папаверину?

A. Меркурій хлорид

B. Пікринова кислота

C. Драгендорфа

D. Така реакція відсутня

E. Кадмій хлорид

ANSWER: E

Папаверин використовують в медицині як … засіб:

A. Протиасматичний

B. Він ніколи не використовувався в медицині

C. Анальгезуючий

D. Протикашлевий

E. Судинорозширюючий

ANSWER: E

Яка отрута основного характеру дає реакцію Пеллагрі?

A. Жодна не дає

B. Кокаїн

C. Парацетамол

D. Промедол

E. Діонін

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну

C. Папаверину

D. Промедолу

E. Діоніну

ANSWER: E

Діонін використовується в медицині у вигляді …., як … засіб:

A. Гідрохлориду, анальгетичний

B. Фосфату, проти кашлю

C. Гідрохлориду, протиблювотний

D. Гідрохлориду, блювотний

E. Гідрохлориду, в офтольмалогії

ANSWER: E

При надходженні в організм кодеїн метаболізує шляхом N-деметилюванням з утворенням:

A. Виводиться з організму в незміненому вигляді

B. Морфіну

C. Ацетатної кислоти

D. Норморфіну

E. Норкодеїну

ANSWER: E

Який реагент не використовують в судово-токсикологічному аналізі морфіну?

A. Реактив Драгендорфа

B. Реактив Маркі

C. Йодатна кислота

D. Концентрована нітратна кислота

E. Кадмій хлорид

ANSWER: E

Який реагент не використовують в судово-токсикологічному аналізі морфіну?

A. Реактив Драгендорфа

B. Реактив Ердмана

C. Йодатна кислота

D. Кадмій йодид

E. Кадмій хлорид

ANSWER: E

Яку реакцію не використовують для виявлення морфіну в «лужній» хлороформній витяжці?

A. З реактивом Драгендорфа

B. З реактивом Маркі

C. З ферум (ІІІ) хлоридом

D. З калій гексаціанофератом (ІІІ) і ферум (ІІІ) хлоридом

E. З калій гексаціанофератом (ІІ) і ферум (ІІІ) хлоридом

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність морфіну?

A. Меркурій йодид

B. Пікринова кислота

C. Драгендорфа

D. Така реакція відсутня

E. Кадмій йодид

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність морфіну?

A. Кадмій хлорид

B. Пікринова кислота

C. Драгендорфа

D. Така реакція відсутня

E. Меркурій хлорид

ANSWER: E

Яка отрута основного характеру дає реакцію Пеллагрі?

A. Жодна не дає

B. Кокаїн

C. Парацетамол

D. Промедол

E. Морфін

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну

C. Папаверину

D. Промедолу

E. Морфіну

ANSWER: E

При надходженні в організм морфін метаболізує шляхом …. (…. фаза біотрансформації):

A. Ацетилування, ІІ

B. О-метилюванням, І

C. N-деметилюванням, ІІ

D. Гідролізу, І

E. N-деметилюванням, І

ANSWER: E

При надходженні в організм морфін метаболізує шляхом …. з утворенням ….:

A. Ацетилування, героїну

B. О-метилюванням, норморфіну

C. N-деметилюванням, кодеїну

D. Гідролізу, ацетатної кислоти

E. О-метилюванням, кодеїну

ANSWER: E

При надходженні в організм героїн зазнає:

A. Окиснення

B. Естерифікації

C. Дезалкілування

D. Метилування

E. Гідролізу

ANSWER: E

Виберіть назву однієї і тієї самої речовини:

A. Етилморфін і героїн

B. Метилморфін і діонін

C. Етилморфін і кодеїн

D. Метилморфін і героїн

E. Діацетилморфін і героїн

ANSWER: E

На відміну від алкалоїдів опію героїн можна виявити за реакцією:

A. Манделіна

B. Драгендорфа

C. Фреде


D. Маркі

E. Утворення етилацетату

ANSWER: E

На відміну від алкалоїдів опію героїн можна виявити за реакцією:

A. Окиснення

B. Кольоровою

C. Осадовою

D. Мікрокристалоскопічною

E. Естерифікації

ANSWER: E

Який тип реакцій не використовується для виявлення героїну?

A. Окиснення

B. Естерифікації

C. Кольорові

D. Осадові

E. Мікрокристалоскопічні

ANSWER: E

Який реактив не використовують в судово-токсикологічному аналізі для виявлення героїну?

A. Шейблера

B. Манделіна

C. Реакцію утворення етилацетату

D. Маркі


E. Ферум (ІІІ) хлорид

ANSWER: E

Який реактив не використовують в судово-токсикологічному аналізі для виявлення героїну?

A. Драгендорфа

B. Манделіна

C. Реакцію утворення етилацетату

D. Маркі

E. Ердмана

ANSWER: E

Виберіть реакції якими можна виявити героїн:

A. Маркі, Манделіна, меркурій хлорид

B. Маркі, Манделіна, кадмій хлорид

C. Ферум (ІІІ) хлорид, Манделіна, Пеллагрі

D. Маркі, Ердмана, Пеллагрі

E. Маркі, Манделіна, Пеллагрі

ANSWER: E

Якою реакцією можна виявити героїн?

A. Жодна з реакцій не дає позитивного аналітичного ефекту

B. З реактивом Ердмана

C. З концентрованою сульфатною кислотою

D. Утворення етилпропаноату

E. Утворення етилацетату

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність героїну?

A. Кадмій хлорид

B. Меркурій хлорид

C. Пікринова кислота

D. Драгендорфа

E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

Яка отрута основного характеру дає реакцію Пеллагрі?

A. Жодна не дає

B. Кокаїн

C. Парацетамол

D. Промедол

E. Героїн

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну

C. Папаверину

D. Промедолу

E. Героїну

ANSWER: E

При надходженні в організм апоморфін зазнає метаболізму шляхом:

A. Дезалкілування, ІІ фаза біотрансформації

B. Дезалкілування, І фаза біотрансформації

C. Метилування, ІІ фаза біотрансформації

D. Кон’югації з глюкуроновою кислотою, І фаза біотрансформації

E. Кон’югації з глюкуроновою кислотою, ІІ фаза біотрансформації

ANSWER: E

При надходженні в організм апоморфін зазнає метаболізму шляхом:

A. Гідролізу

B. Дезалкілування

C. Метилування

D. Кон’югації з гліцином

E. Кон’югації з глюкуроновою кислотою

ANSWER: E

Яку речовину використовують для лікування алкогольної залежності?

A. Кодеїн

B. Кокаїн

C. Папаверин

D. Промедол

E. Апоморфін

ANSWER: E

Яка речовина утворюється при нагріванні морфіну з концентрованими хлоридною та сульфатною кислотами?

A. Виникає забарвлення

B. Кодеїн

C. Псевдоморфін

D. Норморфін

E. Апоморфін

ANSWER: E

Реакцію Пеллагрі можна використати для виявлення:

A. Жодна речовина не дає

B. Кокаїну

C. Папаверину

D. Промедолу

E. Апоморфіну

ANSWER: E

Яка отрута основного характеру дає реакцію Пеллагрі?

A. Жодна не дає

B. Кокаїн

C. Папаверин

D. Промедол

E. Апоморфін

ANSWER: E

Який реагент можна використати для проведення мікрокристалоскопічної реакції при аналізі витяжки на наявність апоморфіну?

A. Кадмій хлорид

B. Меркурій хлорид

C. Пікринова кислота

D. Драгендорфа

E. Така реакція відсутня

ANSWER: E

Який реагент не використовується для виявлення апоморфіну?

A. Реактив Манделіна

B. Реактив Ердмана

C. Концентрована нітратна кислота

D. Концентрована сульфатна і нітратна кислоти

E. Йодатна кислота

ANSWER: E

Підберіть реактиви для виявлення апоморфіну:

A. Фреде, Паулі, Дукенау, концентрована нітратна кислота

B. Фреде, Тринлера, Віталі-Морена, концентрована нітратна і сульфатна кислота

C. Манделіна, Ердмана, Маркі, концентрована нітратна і хлоридна кислота

D. Ердмана, Манделіна, Маркі, концентрована сульфатна кислота

E. Манделіна, Ердмана, Маркі, концентрована нітратна і сульфатна кислоти

ANSWER: E

Підберіть реактиви для виявлення апоморфіну:

A. Фреде, Ердмана, Дукенау, концентрована нітратна кислота

B. Фреде, Ердмана, Віталі-Морена, концентрована нітратна кислота

C. Фреде, Ердмана, Маркі, концентрована хлоридна кислота

D. Фреде, Манделіна, Маркі, концентрована сульфатна кислота

E. Фреде, Ердмана, Маркі, концентрована нітратна кислота

ANSWER: E

Яка з речовин не дає реакції Пеллагрі?

A. Апоморфін

B. Діонін

C. Папаверин

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: C

Який реактив використовують для фотометричного визначення атропіну і скополаміну?

A. за флюоресценцією

B. фосфомолібденова кислота

C. реактив Драгендорфа

D. п-диметиламінобензальдегід

E. купрум сульфат

ANSWER: D

Проводиться якісне визначення алкалоїдів. Виберіть кольорові реактиви для даної групи речовин.

A. Марме, Драгендорфа, танін

B. Маркі, Фреде, Манделіна

C. Марме, Зонненшейна, Бушарда

D. кислоти пікринова, фосфорно-молібденова, фосфорно-вольфрамова

E. Драгендорфа, Майєра, Вагнера

ANSWER: B

Відбулося комбіноване отруєння морфіном і кодеїном. За допомогою якого реактиву можна відрізнити морфін від кодеїну?

A. Драгендорфа

B. Фреде


C. Манделіна

D. Маркі


E. ферум (III) хлориду

ANSWER: E

Судово-медичний токсиколог одержав забарвлену сполуку з реактивом Маркі. Яка речовина реагує з цим «кольоровим» реактивом?

A. Усі зазначені сполуки

B. Героїн

C. Діонін

D. Кодеїн

E. Морфін

ANSWER: A

Який з алкалоїдів містить фенольний гідроксил?

A. Ефедрин

B. Морфін

C. Хінін

D. Кофеїн

E. Кодеїн

ANSWER: B

В результаті метаболізму з кодеїну в організмі утвориться морфін. Що знаходиться в основі зазначеного метаболізму?

A. Кон'югація

B. Відновлення

C. Окиснювання

D. Дезалкілування

E. Гідроліз

ANSWER: D

Яким реактивом можна виявити промедол в „лужній” хлороформній витяжці?

A. Буке

B. Дюкенау

C. Манделіна

D. Фреде


E. Маркі

ANSWER: E

Який реактив використовують для фотометричного визначення морфіну і кодеїну?

A. за флюоресценцією

B. фосфомолібденова кислота

C. реактив Драгендорфа

D. купрум сульфат

E. п-диметиламінобензальдегід

ANSWER: B

Яка з лікарських отрут не відноситься до похідних ізохіноліну?

A. Папаверин

B. Героїн

C. Діонін

D. Кофеїн

E. Кодеїн

ANSWER: D

Який з алкалоїдів не дає стійких солей з кислотами?

A. Хінін

B. Кокаїн

C. Кофеїн

D. Анабазин

E. Морфін

ANSWER: C

Судово-медичний токсиколог відбирає загальноалкалоїдні реактиви. До них належить:

A. усі вказані реактиви

B. кислота пікринова

C. кислота фосфорно-молібденова

D. кислота фосфорно-вольфрамова

E. реактив Майєра

ANSWER: A

Виберіть поокремий метод ізолювання ефедрину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренка

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання ефедрину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Стаса-Отто

ANSWER: E

Виберіть поокремий метод ізолювання пахікарпіну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренка

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання пахікарпіну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Стаса-Отто

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання пахікарпіну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Васильєвої

ANSWER: E

Попереднім дослідженням «лужної» хлороформної витяжки на пахікарпін є ТШХ-скринінг. Виберіть загальну систему розчинників і проявник.

A. Ацетон-циклогексан; реактив Драгендорфа

B. Хлороформ-етанол; реактив Драгендорфа

C. Хлороформ-діетиламін; реактив Драгендорфа

D. Хлороформ-ацетон; УФ-світло

E. Хлороформ-діоксан-ацетон-аміак; реактив Драгендорфа

ANSWER: E

Виберіть поокремий метод ізолювання анабазину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренка

ANSWER: E

Виберіть загальний метод ізолювання нікотину з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Саломатіна

D. Крамаренка

E. Васильєвої

ANSWER: E

Попереднім дослідженням «лужної» хлороформної витяжки на нікотин є ТШХ-скринінг. Виберіть загальну систему розчинників і проявник.

A. Ацетон-циклогексан; реактив Драгендорфа

B. Хлороформ-етанол; реактив Драгендорфа

C. Хлороформ-діетиламін; реактив Драгендорфа

D. Хлороформ-ацетон; УФ-світло

E. Хлороформ-діоксан-ацетон-аміак; реактив Драгендорфа

ANSWER: E

Виберіть поокремий метод ізолювання хініну з біологічного матеріалу:

A. Ізотова

B. Валова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренка

ANSWER: E

Який алкалоїд використовували як місцевоанестезуючий засіб?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Пахікарпін

E. Кокаїн

ANSWER: E

При надходженні в організм кокаїн зазнає:

A. Ацетилування

B. Метилування

C. Окиснення

D. Відновлення

E. Гідролізу

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму кокаїну в організмі є:

A. Секуренін

B. Не метаболізує

C. Скопін

D. Тропова кислота

E. Екгонін

ANSWER: E

Для виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці використовують еритрохінну реакцію. Яке буде забарвлення в лужному середовищі?

A. Червоний осад

B. Жовте


C. Синє

D. Яскраво-зелене

E. Червоно-фіолетову

ANSWER: E

Для виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці використовують талейохінну реакцію. Яке буде забарвлення в кислому середовищі?

A. Червоний осад

B. Жовте

C. Синє


D. Яскраво-зелене

E. Червоне

ANSWER: E

Для виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці використовують талейохінну реакцію. Яке буде забарвлення в нейтральному середовищі?

A. Червоний осад

B. Жовте


C. Червоне

D. Яскраво-зелене

E. Синє

ANSWER: E

Для виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці використовують талейохінну реакцію. Яке буде забарвлення в лужному середовищі?

A. Червоний осад

B. Жовте

C. Червоне

D. Синє

E. Яскраво-зелене

ANSWER: E

Кольоровою реакцією виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці є:

A. З реактивом Маркі

B. Такі реакції для виявлення хініну не використовуються

C. З реактивом Драгендорфа

D. З кобальтроданідним реактивом

E. Талейохінна реакція

ANSWER: E

Кольоровою реакцією виявлення хініну в «лужній» хлороформній витяжці є:

A. З реактивом Маркі

B. Такі реакції для виявлення хініну не використовуються

C. З реактивом Драгендорфа

D. З кобальтроданідним реактивом

E. Еритрохінна реакція

ANSWER: E

Який алкалоїд можна виявити в «лужній» хлороформній витяжці за голубою флюоресценцією в присутності сульфатної кислоти.

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Пахікарпін

E. Хінін

ANSWER: E

При отруєнні яким алкалоїдом спостерігається порушення функції ЦНС, нирок, печінки, розлад зору та слуху, дихання та кровообігу, галюцинації, гіпотермія.

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Пахікарпін

E. Хінін

ANSWER: E

Який алкалоїд використовували в медицині для стимуляції пологової діяльності?

A. Окситоцин

B. Кокаїн

C. Скополамін

D. Атропін

E. Хінін

ANSWER: E

Даний алкалоїд часто використовують для кримінальних абортів. Який це алкалоїд?

A. Окситоцин

B. Кокаїн

C. Скополамін

D. Атропін

E. Хінін

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду як мікрокристалоскопічний реагент можна використати сіль Рейнеке?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Атропін

ANSWER: E

Виберіть мікрокристалоскопічну реакцію для виявлення атропіну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З формальдегідом

B. З реактивом Фреде

C. З реактивом Бушарда

D. Така реакція відсутня

E. З пікриновою кислотою

ANSWER: E

При отруєнні яким алкалоїдом з’являється сухість у роті, носі, спрага, розлад ковтання, мови (беззвучність голосу), нудота, блювота, характерне різке розширення зіниць?

A. Ефедрин

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін


E. Атропін

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію виявлення атропіну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З реактивом Драгендорфа

B. З натрій нітритом

C. З формальдегідом

D. З бромною водою

E. Реакція Віталі-Морена

ANSWER: E

Виберіть мікрокристалоскопічну реакцію виявлення атропіну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З реактивом Драгендорфа

B. З натрій нітритом

C. З формальдегідом

D. З тетрабромауратною кислотою

E. З бромною водою

ANSWER: E

При надходженні в організм атропін зазнає:

A. Ацетилування

B. Метилування

C. Окиснення

D. Відновлення

E. Гідролізу

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму атропіну в організмі є:

A. Секуренін

B. Не метаболізує

C. Екгонін

D. Скопін

E. Тропова кислота

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму атропіну в організмі є:

A. Секуренін

B. Не метаболізує

C. Екгонін

D. Скопін

E. Тропін

ANSWER: E

При надходженні в організм скополамін зазнає:

A. Ацетилування

B. Метилування

C. Окиснення

D. Відновлення

E. Гідролізу

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму скополаміну в організмі є:

A. Секуренін

B. Не метаболізує

C. Екгонін

D. Тропін

E. Тропова кислота

ANSWER: E

Одним з продуктів метаболізму скополаміну в організмі є:

A. Секуренін

B. Не метаболізує

C. Екгонін

D. Тропін

E. Скопін

ANSWER: E

Виберіть мікрокристалоскопічну реакцію виявлення скополаміну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З реактивом Драгендорфа

B. З натрій нітритом

C. З формальдегідом

D. З бромною водою

E. З тетрабромауратною кислотою

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію виявлення скополаміну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З реактивом Драгендорфа

B. З натрій нітритом

C. З формальдегідом

D. З бромною водою

E. Реакція Віталі-Морена

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію виявлення скополаміну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З реактивом Драгендорфа

B. З натрій нітритом

C. З формальдегідом

D. З бромною водою

E. З амоній молібдатом і хлоридною кислотою

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію виявлення скополаміну в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З реактивом Драгендорфа

B. З натрій нітритом

C. З формальдегідом

D. З бромною водою

E. З реактивом Фреде

ANSWER: E

Відбулося отруєння таблетками від захитування. На яку отруту необхідно провести аналіз сечі?

A. Стрихнін

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін

E. Скополамін

ANSWER: E

Даний алкалоїд в судово-слідчих органах використовують як сироватку правди. Який це алкалоїд?

A. Стрихнін

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін


E. Скополамін

ANSWER: E

При отруєнні яким алкалоїдом з’являється затримка сечі, сухість у роті, гіперемія шкіри, тахікардія, пригнічення моторики ШКТ, тимчасове порушення зору?

A. Ефедрин

B. Нікотин

C. Ареколін

D. Хінін

E. Скополамін

ANSWER: E

При взаємодії п-диметиламінобензальдегіду з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій присутній скополамін, спостерігають:

A. Червоне або рожеве забарвлення

B. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

C. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

D. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

E. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

ANSWER: E

За фізичними властивостями скополамін – це:

A. Кристалічна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

B. Кристалічна речовина, розчинна у воді і органічних розчинниках

C. Оліїста рідина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

D. Оліїста рідина, розчинна у воді і органічних розчинниках

E. Оліїста рідина, нерозчинна у воді, але розчинна в органічних розчинниках

ANSWER: E

Кольоровою реакцією виявлення пахікарпіну в «лужній» хлороформній витяжці є реакція з:

A. Реактивом Маркі

B. Реактивом Фреде

C. Натрій нітритом

D. Формальдегідом

E. Бромною водою

ANSWER: E

Який алкалоїд використовували в медицині для стимуляції пологової діяльності?

A. Окситоцин

B. Кокаїн

C. Скополамін

D. Атропін

E. Пахікарпін

ANSWER: E

Даний алкалоїд часто використовують для кримінальних абортів. Який це алкалоїд?

A. Окситоцин

B. Кокаїн

C. Скополамін

D. Атропін

E. Пахікарпін

ANSWER: E

За фізичними властивостями пахікарпін – це:

A. Кристалічна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

B. Кристалічна речовина, розчинна у воді і органічних розчинниках

C. Оліїста рідина, нерозчинна у воді, але розчинна в органічних розчинниках

D. Оліїста рідина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

E. Оліїста рідина, розчинна у воді і органічних розчинниках

ANSWER: E

При взаємодії «лужної» хлороформної витяжки, в якій присутній коніїн, з купрум сульфатом та сірковуглецем спостерігають:

A. Червоне або рожеве забарвлення

B. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

C. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

D. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

E. Жовте забарвлення органічного шару

ANSWER: E

Який алкалоїд використовували в медицині для стимуляції пологової діяльності?

A. Окситоцин або хінін

B. Кокаїн або пахікарпін

C. Скополамін або ареколін

D. Атропін або хінін

E. Хінін або пахікарпін

ANSWER: E

Даний алкалоїд часто використовують для кримінальних абортів. Який це алкалоїд?

A. Окситоцин або хінін

B. Кокаїн або пахікарпін

C. Скополамін або ареколін

D. Атропін або хінін

E. Хінін або пахікарпін

ANSWER: E

Який метод можна використати як мікрокристалоскопічну реакцію, так і для очистки «лужної» хлороформної витяжки при її дослідженні на наявність коніїну?

A. Дистиляція

B. Діаліз

C. Екстракція

D. Такий метод не існує

E. Сублімація

ANSWER: E

Виберіть мікрокристалоскопічну реакцію виявлення коніїну в «лужній» хлороформній витяжці?

A. З пікриновою кислотою

B. Утворення метилсаліцилату

C. З формальдегідом

D. Із солями купруму і сірковуглецем

E. Утворення сублімату

ANSWER: E

Виберіть мікрокристалоскопічну реакцію виявлення коніїну в «лужній» хлороформній витяжці?

A. З пікриновою кислотою

B. Утворення метилсаліцилату

C. З формальдегідом

D. Із солями купруму і сірковуглецем

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію виявлення коніїну в «лужній» хлороформній витяжці?

A. Кольорові реакції не використовуються

B. Утворення сублімату

C. З формальдегідом

D. З реактивом Драгендорфа

E. Із солями купруму і сірковуглецем

ANSWER: E

Даний алкалоїд має запах мишачої сечі. Це дозволяє проводити направлений СТА. Виберіть цей алкалоїд:

A. Нікотин

B. Хінін

C. Скополамін

D. Ареколін

E. Коніїн

ANSWER: E

Даний алкалоїд міститься в болиголові, внаслідок високої токсичності не застосовується в медицині. Яка це речовина?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Анабазин

E. Коніїн

ANSWER: E

Даним алкалоїдом отруїли Сократа. Яка це речовина?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Анабазин

E. Коніїн

ANSWER: E

При проведенні мікрокристалоскопічної реакції «лужної» хлороформної витяжки із реактивом Драгендорфа спостерігали утворення ромбічних кристалів. Яка отрута присутня у витяжці?

A. Кодеїн

B. Ефедрин

C. Нікотин

D. Анабазин

E. Коніїн

ANSWER: E

За фізичними властивостями коніїн – це:

A. Кристалічна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

B. Кристалічна речовина, розчинна у воді і органічних розчинниках

C. Оліїста рідина, нерозчинна у воді, але розчинна в органічних розчинниках

D. Оліїста рідина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

E. Оліїста рідина, розчинна у воді і органічних розчинниках

ANSWER: E

Анабазин у вигляді анабадусту використовують:

A. В медицині для лікування виразкової хвороби шлунка

B. В офтальмології

C. В ветеринарії як глистогінний засіб

D. В медицині для лікування нікотинової залежності

E. В сільському господарстві як гербіцид

ANSWER: E

Анабазин у вигляді анабазин гідрохлориду використовують:

A. В медицині для лікування виразкової хвороби шлунка

B. В офтальмології

C. В сільському господарстві як стимулятор росту

D. В ветеринарії як глистогінний засіб

E. В медицині для лікування нікотинової залежності

ANSWER: E

Який метод можна використати як для ізолювання анабазину з біологічного матеріалу, так і для очистки «лужної» хлороформної витяжки:

A. Метод Васильєвої

B. Метод Крамаренка

C. Діаліз

D. Екстракція

E. Дистиляція

ANSWER: E

Особливістю ізолювання анабазину з біологічного матеріалу методом Крамаренка є:

A. Екстракція хлороформом з кислого середовища

B. Висолювання амоній сульфатом

C. Його не ізолюють даним методом

D. Особливість відсутня

E. Насичення «лужної» хлороформної витяжки гідрогенхлоридом

ANSWER: E

Який алкалоїд використовують як пестицид?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Аконітин

E. Анабазин

ANSWER: E

Виберіть мікрокристалоскопічну реакцію для виявлення анабазину в «лужній» хлороформній витяжці:

A. З формальдегідом

B. З реактивом Фреде

C. З реактивом Бушарда

D. Така реакція відсутня

E. З пікриновою кислотою

ANSWER: E

За фізичними властивостями анабазин – це:

A. Кристалічна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

B. Кристалічна речовина, розчинна у воді і органічних розчинниках

C. Оліїста рідина, нерозчинна у воді, але розчинна в органічних розчинниках

D. Оліїста рідина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

E. Оліїста рідина, розчинна у воді і органічних розчинниках

ANSWER: E

Для виявлення яких алкалоїдів в «лужній» хлороформній витяжці можна як мікрокристалоскопічний реагент використати розчин пікринової кислоти?

A. Цей реактив використовується тільки для осадових реакцій

B. Ареколіну і хініну

C. Атропіну і скополаміну

D. Пахікарпіну і нікотину

E. Атропіну і пахікарпіну

ANSWER: E

Для виявлення яких алкалоїдів в «лужній» хлороформній витяжці можна як мікрокристалоскопічний реагент використати розчин пікринової кислоти?

A. Цей реактив використовується тільки для осадових реакцій

B. Ареколіну і хініну

C. Атропіну і скополаміну

D. Пахікарпіну і нікотину

E. Ареколіну і атропіну

ANSWER: E

Для виявлення яких алкалоїдів в «лужній» хлороформній витяжці можна як мікрокристалоскопічний реагент використати розчин пікринової кислоти?

A. Цей реактив використовується тільки для осадових реакцій

B. Ареколіну і хініну

C. Атропіну і скополаміну

D. Пахікарпіну і нікотину

E. Ареколіну і пахікарпіну

ANSWER: E

Який алкалоїд використовується в ветеринарії, а при надходженні в організм викликає отруєння:

A. Хінін

B. Кокаїн

C. Пахікарпін

D. Нікотин

E. Ареколін

ANSWER: E

Який метод можна використати як для ізолювання ареколіну з біологічного матеріалу, так і для очистки «лужної» хлороформної витяжки:

A. Метод Васильєвої

B. Метод Крамаренка

C. Діаліз

D. Екстракція

E. Дистиляція

ANSWER: E

Особливістю ізолювання ареколіну з біологічного матеріалу методом Крамаренка є:

A. Екстракція хлороформом з кислого середовища

B. Висолювання амоній сульфатом

C. Його не ізолюють даним методом

D. Особливість відсутня

E. Насичення «лужної» хлороформної витяжки гідрогенхлоридом

ANSWER: E

За фізичними властивостями ареколін – це:

A. Кристалічна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

B. Кристалічна речовина, розчинна у воді і органічних розчинниках

C. Оліїста рідина, нерозчинна у воді, але розчинна в органічних розчинниках

D. Оліїста рідина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

E. Оліїста рідина, розчинна у воді і органічних розчинниках

ANSWER: E

При надходженні нікотину в організм він зазнає гідролізу. Виберіть назву продукту метаболізму:

A. Тропан

B. Нікотінин

C. Конітін

D. Котінін

E. Не гідролізує

ANSWER: E

При надходженні нікотину в організм він зазнає окиснення. Виберіть назву продукту метаболізму:

A. Тропан

B. Не окиснюється

C. Нікотінин

D. Конітін

E. Котінін

ANSWER: E

При надходженні нікотину в організм він зазнає метаболізму:

A. Гідроліз, І фаза біотрансформації

B. N-метилювання, І фаза біотрансформації

C. N-деметилювання, ІІ фаза біотрансформації

D. Окиснення, ІІ фаза біотрансформації

E. Окиснення, І фаза біотрансформації

ANSWER: E

При надходженні нікотину в організм він зазнає метаболізму:

A. Гідроліз, І фаза біотрансформації

B. Окиснення, ІІ фаза біотрансформації

C. N-метилювання, І фаза біотрансформації

D. N-деметилювання, ІІ фаза біотрансформації

E. N-метилювання, ІІ фаза біотрансформації

ANSWER: E

При надходженні нікотину в організм він зазнає метаболізму:

A. Гідроліз, І фаза біотрансформації

B. Окиснення, ІІ фаза біотрансформації

C. N-метилювання, І фаза біотрансформації

D. N-деметилювання, ІІ фаза біотрансформації

E. N-деметилювання, І фаза біотрансформації

ANSWER: E

Який метод можна використати як для ізолювання анабазину з біологічного матеріалу, так і для очистки «лужної» хлороформної витяжки:

A. Метод Васильєвої

B. Метод Крамаренка

C. Діаліз

D. Екстракція

E. Дистиляція

ANSWER: E

Особливістю ізолювання анабазину з біологічного матеріалу методом Крамаренка є:

A. Екстракція хлороформом з кислого середовища

B. Висолювання амоній сульфатом

C. Його не ізолюють даним методом

D. Особливість відсутня

E. Насичення «лужної» хлороформної витяжки гідрогенхлоридом

ANSWER: E

Який алкалоїд використовують як пестицид?

A. Хінін або скополамін

B. Атропін або кокаїн

C. Пахікарпін або коніїн

D. Апоморфін або нікотин

E. Нікотин або анабазин

ANSWER: E

Який алкалоїд використовують як пестицид?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Апоморфін

E. Нікотин

ANSWER: E

При взаємодії формальдегіду з «лужною» хлороформною витяжкою, в якій присутній нікотин, спостерігають:

A. Червоне або шоколадно-коричневе забарвлення

B. Жовте забарвлення, яке переходить у синє

C. Червоне забарвлення, яке переходить в вишнево-червоне, а потім у фіолетове

D. Рожеве забарвлення, яке переходить в фіолетове

E. Червоне або рожеве забарвлення

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду в «лужній» хлороформній витяжці можна використати кольорову реакцію з формальдегідом в присутності конц. нітратної кислоти?

A. Хінін

B. Атропін

C. Пахікарпін

D. Ареколін

E. Нікотин

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію для виявлення нікотину в «лужній» хлороформній витяжці

A. Утворення сублімату

B. З кобальтроданідним реактивом

C. З реактивом Бушарда

D. З йодом в діетиловому ефірі

E. З п-диметиламінобензальдегідом

ANSWER: E

Виберіть кольорову реакцію для виявлення нікотину в «лужній» хлороформній витяжці

A. З сіллю Рейнеке

B. З кобальтроданідним реактивом

C. З реактивом Бушарда

D. З йодом в діетиловому ефірі

E. З формальдегідом в присутності конц. нітратної кислоти

ANSWER: E

Виберіть мікрокрокристалоскопічну реакцію для виявлення нікотину в «лужній» хлороформній витяжці

A. З п-диметиламінобензальдегідом

B. З формальдегідом в присутності конц. нітратної кислоти

C. З кобальтроданідним реактивом

D. З реактивом Бушарда

E. З йодом в діетиловому ефірі

ANSWER: E

Виберіть мікрокрокристалоскопічну реакцію для виявлення нікотину в «лужній» хлороформній витяжці

A. З п-диметиламінобензальдегідом

B. З формальдегідом в присутності конц. нітратної кислоти

C. З кобальтроданідним реактивом

D. З реактивом Бушарда

E. З сіллю Рейнеке

ANSWER: E

Виберіть мікрокрокристалоскопічну реакцію для виявлення нікотину в «лужній» хлороформній витяжці

A. З п-диметиламінобензальдегідом

B. З формальдегідом в присутності конц. нітратної кислоти

C. З кобальтроданідним реактивом

D. З реактивом Бушарда

E. З реактивом Драгендорфа

ANSWER: E

Нікотин використовують:

A. Як анестетик

B. Оскільки дуже токсичний, то його не використовують

C. Тільки для лікування нікотинової залежності

D. Тільки в сільському господарстві як пестицид

E. В сільському господарстві як пестицид, в медицині для лікування нікотинової залежності

ANSWER: E

За фізичними властивостями нікотин – це:

A. Кристалічна речовина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

B. Кристалічна речовина, розчинна у воді і органічних розчинниках

C. Оліїста рідина, нерозчинна у воді, але розчинна в органічних розчинниках

D. Оліїста рідина, нерозчинна у воді і органічних розчинниках

E. Оліїста рідина, розчинна у воді і органічних розчинниках

ANSWER: E

Для виявлення яких алкалоїдів як мікрокристалоскопічний реагент використовують реактив Драгендорфа?

A. Нікотин і хінін

B. Ареколін і кокаїн

C. Анабазин і пахікарпін

D. Скополамін і атропін

E. Коніїн і ареколін

ANSWER: E

Для виявлення яких алкалоїдів як мікрокристалоскопічний реагент використовують реактив Драгендорфа?

A. Нікотин і хінін

B. Ареколін і кокаїн

C. Анабазин і пахікарпін

D. Скополамін і атропін

E. Нікотин і коніїн

ANSWER: E

Для виявлення яких алкалоїдів як мікрокристалоскопічний реагент використовують реактив Драгендорфа?

A. Нікотин і хінін

B. Ареколін і кокаїн

C. Анабазин і пахікарпін

D. Скополамін і атропін

E. Нікотин і ареколін

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду як мікрокристалоскопічний реагент не використовують реактив Драгендорфа?

A. Нікотин

B. Ареколін

C. Анабазин

D. Ефедрин

E. Атропін

ANSWER: E

Для виявлення якого алкалоїду як мікрокристалоскопічний реагент не використовують реактив Драгендорфа?

A. Нікотин

B. Ареколін

C. Анабазин

D. Ефедрин

E. Скополамін

ANSWER: E

Даний алкалоїд використовується при лікуванні бронхіальної астми і при надходженні в організм у підвищених доза може викликати отруєння. Який це алкалоїд?

A. Нікотин

B. Морфін

C. Анабазин

D. Скополамін

E. Ефедрин

ANSWER: E

Даний алкалоїд використовується в офтальмології і при надходженні в організм у підвищених доза може викликати отруєння. Який це алкалоїд?

A. Нікотин

B. Папаверин

C. Анабазин

D. Скополамін

E. Ареколін

ANSWER: E

Даний алкалоїд використовується в офтальмології і при надходженні в організм у підвищених доза може викликати отруєння. Який це алкалоїд?

A. Нікотин

B. Папаверин

C. Анабазин

D. Скополамін

E. Атропін

ANSWER: E

Даний алкалоїд використовується в офтальмології і при надходженні в організм у підвищених доза може викликати отруєння. Який це алкалоїд?

A. Нікотин

B. Папаверин

C. Анабазин

D. Скополамін

E. Ефедрин

ANSWER: E

Виберіть продукт метаболізму ефедрину в організму:

A. Не метаболізує

B. Пропіламін

C. Фенол


D. Фенілпропіламін

E. Фенілпропаноламін

ANSWER: E

Ефедрин зазнає в організмі …, при цьому утворюється …:

A. Відновлення, ефедрон

B. Окиснення, гемохінна кислота

C. Не метаболізує взагалі

D. N-деметилювання, фенілпропіламін

E. N-деметилювання, фенілпропаноламін

ANSWER: E

При надходженні в організм ефедрин частково метаболізує шляхом … (… фаза біотрансформації):

A. Відновлення, друга

B. Окиснення, перша

C. Не метаболізує взагалі

D. N-деметилювання, друга

E. N-деметилювання, перша

ANSWER: E

Метод Крамаренко відноситься до окремих методів ізолювання „лікарських” отрут. Ізолювання отрут по методу Крамаренко проводять водою, підкисленою кислотою:

A. хлоридною

B. ацетатною

C. сульфатною

D. тартратною

E. оксалатною

ANSWER: C

Відбулося отруєння хініном. Яким методом ізолюють хінін з органів трупа при направленому аналізі?

A. Валова

B. Ізотова

C. Стаса-Отто

D. Васильєвої

E. Крамаренко

ANSWER: E

Для виділення алкалоїдів з біологічного матеріалу використовується настоювання об’єктів з підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою. Який із приведених алкалоїдів ізолюється перегонкою з водяною парою?

A. Хінін

B. Кокаїн

C. Стрихнін

D. Нікотин

E. Морфін

ANSWER: D

Який з алкалоїдів не відноситься до похідних піридину й піперидину?

A. Ареколін

B. Стрихнін

C. Пахікарпін

D. Нікотин

E. Анабазин

ANSWER: B

Який гетероцикл входить у хімічну структуру хініну?

A. Пурин

B. Піридин

C. Індол

D. Ізохінолін

E. Хінолін

ANSWER: E

Реакцію Віталі-Морена використовують для виявлення атропіну, скополаміну. Вона ґрунтується на взаємодії певної речовини з нітратною кислотою з утворенням жовтого забарвлення. Що це за речовина:

A. Тропова кислота

B. Скопін

C. Скополамін

D. Тропін

E. Атропін

ANSWER: A

Відбулося отруєння кокаїном. Кокаїн - алкалоїд, похідне:

A. Піридину

B. Індолу

C. Ізохіноліну

D. Тропану

E. Хіноліну

ANSWER: D

Яким методом можна ефективно ізолювати алкалоїди з біологічного матеріалу?

A. Валова

B. Карташова

C. Крамаренко

D. Стаса-Отто

E. Васильєвої

ANSWER: C

Відбулося смертельне отруєння алкалоїдами. При їх ізолюванні по методу В. Ф. Крамаренко проводиться очищення витяжки. З якою метою до витяжки додають амоній сульфат?

A. екстракції хлороформом

B. екстракції ефіром

C. центрифугування

D. настоювання

E. для висолювання

ANSWER: E

Для виділення алкалоїдів з біологічного матеріалу використовується настоювання об’єктів з підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою. Який із приведених алкалоїдів ізолюється перегонкою з водяною парою?

A. Хінін


B. Кокаїн

C. Стрихнін

D. Анабазин

E. Морфін

ANSWER: D

Якої функціональної групи немає в хімічній структурі хініну?

A. метокси-

B. Карбоксильної

C. СН2

D. вінільної



E. гідроксильної

ANSWER: B

Який з алкалоїдів у своїй хімічній структурі не містить кратних (подвійних) зв'язків?

A. Резерпін

B. Кокаїн

C. Пахікарпін

D. Анабазин

E. Кофеїн

ANSWER: C

Біля потерпілого було виявлено таблетки «Натрій саліцилат». Виберіть метод хімічний метод кількісного аналізу даних таблеток на вміст натрій саліцилату.

A. метод Фаянса-Фішера-Ходакова

B. комплексонометрія

C. перманганатометрія

D. аргентометрія

E. Броматометрія

ANSWER: E

Біля потерпілого було виявлено таблетки «Натрій саліцилат». Виберіть метод хімічний метод кількісного аналізу даних таблеток на вміст натрій саліцилату.

A. метод Фаянса-Фішера-Ходакова

B. комплексонометрія

C. перманганатометрія

D. аргентометрія

E. Нейтралізація

ANSWER: E

Яку реакцію використовують для виявлення ацетилсаліцилової кислоти у витяжці?

A. осаджувальні реакції

B. етерифікацію

C. гідроліз

D. гідроліз із наступною етерифікацією

E. гідроліз із наступною еcтерифікацією

ANSWER: E

Попередньою реакцією виявлення саліцилової кислоти у «кислій» хлороформній витяжці є реакція з?

A. реактивом Шейблера

B. реактивом Драгендорфа

C. утворення метилсаліцилату

D. ферум (ІІІ) хлоридом

E. бромною водою

ANSWER: E

При надходженні в організм саліцилова кислота метаболізує шляхом … (… фаза метаболізму):

A. окиснення (друга)

B. кон’югація з глюкуроновою кислотою (друга)

C. кон’югація з гліцином (перша)

D. гідроксилювання (друга)

E. гідролізу (перша)

ANSWER: B

Підтверджуючий етап дослідження отрути у витяжці методом ТШХ-скринінгу дозволяє:

A. віднести отруту до певної хімічної групи речовин

B. провести кількісний аналіз отрути

C. ідентифікувати конкретну речовину

D. провести якісний і кількісний аналіз отрути

E. тільки очистити витяжку

ANSWER: D

Загальною системою розчинників для виявлення речовин кислого, нейтрального і слабкоосновного характеру є суміш:

A. етилацетат-бензол-етанол-аміак

B. хлороформ-діоксан-ацетон-аміак

C. хлороформ-бутанол-аміак

D. ацетон-хлороформ

E. ацетон-циклогексан

ANSWER: D

Яку окрему систему розчинників для виявлення похідних барбітурової кислоти використовують суміш:

A. етилацетат-бензол-етанол-аміак

B. хлороформ-діоксан-ацетон-аміак

C. хлороформ-бутанол-аміак

D. ацетон-хлороформ

E. ацетон-циклогексан

ANSWER: C

Попередній етап дослідження отрути у витяжці методом ТШХ-скринінгу дозволяє:

A. тільки очистити витяжку

B. провести якісний і кількісний аналіз отрути

C. провести кількісний аналіз отрути

D. віднести отруту до певної хімічної групи речовин

E. ідентифікувати конкретну речовину

ANSWER: D

Від чого залежить величина коефіцієнту рухливості речовини?

A. від всіх вище перерахованих факторів

B. від системи розчинників

C. від ступеня висушування пластинки

D. від насичення камери парами розчинників

E. від природи самої речовини

ANSWER: A

Пластинки з яким сорбентом використовують на підтверджуючому етапі для виявлення барбітуратів:

A. поліамід

B. силікагелем

C. основним оксидом алюмінію

D. оксидом алюмінію

E. силікагель КСК, забуферений розчином борної кислоти

ANSWER: E

Як окрему систему розчинників для виявлення похідних саліцилової кислоти використовують суміш:

A. етилацетат-бензол-етанол-аміак

B. хлороформ-діоксан-ацетон-аміак

C. хлороформ-бутанол-аміак

D. ацетон-хлороформ

E. ацетон-циклогексан

ANSWER: E

Відбулося смертельне отруєння омнопоном. Які речовини можна виявити у витяжці?

A. тільки морфін, кодеїн, наркотин

B. тільки морфін, наркотин

C. морфін, кодеїн, промедол, тебаїн, наркотин

D. морфін, кодеїн, папаверин, тебаїн, меконін

E. морфін, кодеїн, папаверин, тебаїн, наркотин

ANSWER: E

Відбулося смертельне отруєння омнопоном. Виявленням яких речовин у витяжці можна це довести?

A. спочатку наркотин, а потім меконову кислоту

B. спочатку меконін, а потім морфін і кодеїн

C. спочатку морфін і кодеїн, а потім меконін

D. спочатку наркотин, а потім морфін і кодеїн

E. спочатку морфін і кодеїн, а потім наркотин

ANSWER: E

При дії на наркотин слабких відновників утворюється:

A. кофеїн

B. морфін

C. гноскапін

D. папаверин

E. Меконін

ANSWER: E

Виберіть метод ізолювання меконової кислоти з біологічного матеріалу?

A. метод Васильєвої

B. настоювання з етиловим спиртом в присутності хлоридної кислоти з наступним додаванням магній оксиду

C. настоювання з етиловим спиртом в присутності хлоридної кислоти з наступною екстракцією бензолом

D. настоювання з етиловим спиртом в присутності сульфатної кислоти з наступною екстракцією ефіром

E. настоювання з етиловим спиртом в присутності сульфатної кислоти з наступною екстракцією бензолом

ANSWER: B

Виберіть метод ізолювання меконіну з біологічного матеріалу?

A. метод Васильєвої

B. настоювання з етиловим спиртом в присутності хлоридної кислоти з наступним додаванням магній оксиду

C. настоювання з етиловим спиртом в присутності хлоридної кислоти з наступною екстракцією бензолом

D. настоювання з етиловим спиртом в присутності сульфатної кислоти з наступною екстракцією ефіром

E. настоювання з етиловим спиртом в присутності сульфатної кислоти з наступною екстракцією бензолом

ANSWER: E

Який аналітичний ефект спостерігаємо при аналізі витяжки на наркотин з реактивом Ердмана?

A. червоний осад

B. червоне забарвлення, яке переходить у фіолетово-червоне

C. синьо-зелене, яке при нагріванні переходить у вишнево-червоне

D. фіолетове забарвлення, яке переходить у зелене, а потім жовте

E. червоне забарвлення, яке переходить у буре, а потім у фіолетове

ANSWER: B

Який аналітичний ефект спостерігаємо при аналізі витяжки на наркотин з реактивом Фреде?

A. червоний осад

B. червоне забарвлення, яке переходить у фіолетово-червоне

C. синьо-зелене, яке при нагріванні переходить у вишнево-червоне

D. фіолетове забарвлення, яке переходить у зелене, а потім жовте

E. червоне забарвлення, яке переходить у буре, а потім у фіолетове

ANSWER: C

Який аналітичний ефект спостерігаємо при аналізі витяжки на наркотин з реактивом Маркі?

A. червоний осад

B. червоне забарвлення, яке переходить у фіолетово-червоне

C. синьо-зелене, яке при нагріванні переходить у вишнево-червоне

D. фіолетове забарвлення, яке переходить у зелене, а потім жовте

E. червоне забарвлення, яке переходить у буре, а потім у фіолетове

ANSWER: D

Який аналітичний ефект спостерігаємо при аналізі витяжки на наркотин з реактивом Манделіна?

A. червоний осад

B. червоне забарвлення, яке переходить у фіолетово-червоне

C. синьо-зелене, яке при нагріванні переходить у вишнево-червоне

D. фіолетове забарвлення, яке переходить у зелене, а потім жовте

E. червоне забарвлення, яке переходить у буре, а потім у фіолетове

ANSWER: E

Для виявлення якої речовини не можливо використати УФ-спектроскопію:

A. коніїн

B. атропін;

C. теофілін;

D. анальгін;

E. кофеїн;

ANSWER: A

Відбулося отруєння наркотиками. На вирішення експертизи поставлено питання – чим конкретно відбулося отруєння: опієм чи омнопоном? Для цього треба провести додаткові дослідження. Вкажіть, які:

A. на тебаїн

B. на меконову кислоту та меконін

C. на папаверин

D. на морфін

E. на кодеїн

ANSWER: B

Які похідні можна проявити на хроматограмі розчином ферум (ІІІ) хлориду.

A. 1,4-бензодіазепіну, фенотіазину.

B. пурину, фенотіазину;

C. саліцилової кислоти, барбітурати;

D. саліцилової кислоти, пурину;

E. саліцилової кислоти, фенотіазіну

ANSWER: E

Який метод аналізу не застосовується в хіміко-токсикологічному дослідженні:

A. кольорові реакції

B. УФ-спектроскопія

C. імунно-хімічний

D. ВЕРХ


E. ГРХ

ANSWER: A

Одним з методів виявлення барбітуратів є ТШХ-скринінг. Виявлення даної групи речовин при ТШХ-скринінгу проводять з використанням проявників:

A. парів йоду.

B. дифенилкарбазиду і меркурій сульфату

C. натрію діетилдитіокарбамінату;

D. дифеніламіну;

E. реактиву Драгендорфа;

ANSWER: B

Група похідних яких сполук змінює максимум поглинання в УФ-области спектра зі зміною рН середовища?

A. фенотіазіну.

B. тропана;

C. кислоти п-амінобензойної;

D. 1,4-бензодіазепіну;

E. кислоти барбітурової

ANSWER: E

Яку речовину не можливо проявити на хроматограмі розчином ферум (ІІІ) хлориду:

A. саліцилову кислоту

B. аміназин

C. кофеїн

D. антипірин

E. анальгін

ANSWER: C

Відбулося отруєння алкалоїдами опію. Як хімічно довести, що отруєння спричинено опієм, а не морфіном? Провести реакцію на:

A. Меконову кислоту

B. Оцтову кислоту

C. Саліцилову кислоту

D. Тропову кислоту

E. Хлоридну кислоту

ANSWER: A

В судово – токсикологічному аналізі використовують метод хроматографії в тонкому шарі сорбенту (ТШХ). Величину Rf у цьому методі використовують для:

A. Характеристики тонкого шару сорбенту.

B. Характеристики системи розчинників

C. Визначення чистоти речовини.

D. Попереднього кількісного визначення.

E. Попередньої ідентифікації речовини

ANSWER: E

Судово-медичному токсикологу необхідно визначити «слідові» кількості отрути. Самий чутливий метод визначення отрут:

A. ТШХ.

B. імуноферментний

C. фотометричний;

D. спектрофотометрія в УФ-області;

E. ГРХ;

ANSWER: B

В процесі виділення “лікарських” отрут отримуємо хлороформну витяжку з кислого середовища. В ній за допомогою реакції з розчином заліза (ІІІ) хлориду можна виявити:

A. Теофілін.

B. Діазепам.

C. Кофеїн.

D. Барбітал.

E. Меконову кислоту

ANSWER: E

Відбулося отруєння отрутою з групи речовин, які ізолюються з біологічного матеріалу підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою. Які похідні проявляються на хроматограмах розчином меркурий сульфату та дифенілкарбазоном?

A. пурину.

B. фенотіазіну;

C. барбітурової кислоти

D. саліцилової кислоти;

E. 1,4-бензодіазепіну;

ANSWER: C

Для виявлення якої речовини не можливо використати УФ-спектроскопію:

A. пахікарпін

B. атропін;

C. теофілін;

D. анальгін;

E. кофеїн;

ANSWER: A

Який з методів аналізу нераціонально використовувати при дослідженні отрут у біологічних рідинах на рівні терапевтичних доз?

A. ВЕРХ.

B. імунохімічний;

C. ГРХ;

D. хімічний

E. спектральний;

ANSWER: D

Відбулося отруєння отрутою з групи речовин, які ізолюються з біологічного матеріалу підкисленим етиловим спиртом або підкисленою водою. Які похідні проявляються на хроматограмах розчином ферум (III) хлориду?

A. пурину.

B. фенотіазіну

C. хіноліну;

D. індолу;

E. 1,4-бензодіазепіну;

ANSWER: B

При проведенні реакції „кислої” хлороформної витяжки із натрій нітритом в присутності сульфатної кислоти, спочатку спостерігали появу фіолетового забарвлення, а при надлишку реактиву з’явилося зелене забарвлення. Чим спричинене отруєння:

A. амідопірином

B. анальгін

C. антипірином

D. амідопірином і антипірином

E. амідопірином і анальгіном

ANSWER: D

Сеча потерпілого забарвлена в червоно-бурий колір. Чим було спричинене отруєння:

A. амідопірином

B. теоброміном

C. кофеїном

D. антипірином

E. анальгіном

ANSWER: A

Відбулося отруєння похідними піразолону. Дайте хіміко-токсикологічну оцінку реакції з ферум (III) хлоридом на похідні піразолону.

A. чутлива, але неспецифічна

B. неспецифічна і нечутлива;

C. підтверджуюча, але малочутлива;

D. підтверджуюча, високочутлива;

E. специфічна і чутлива;

ANSWER: A

Яка отруйна речовина дає лігнінову пробу:

A. теофілін

B. теобромін

C. кофеїн

D. антипірин

E. анальгін

ANSWER: E

Які похідні не попадають в кислу хлороформну витяжку при ізолюванні методом Васильєвої?

A. піразолону.

B. хіноліну

C. кислоти барбітурової;

D. фенотіазіну;

E. 1,4-бензодиазепина;

ANSWER: B

Ізолювання отрут по методу Васильєвої проводять:

A. нейтральним ацетонітрилом.

B. підкисленим ацетонітрилом;

C. підкисленим ацетоном;

D. підкисленим етанолом;

E. підкисленою водою

ANSWER: E

Якою реакцією можна відрізнити теобромін від теофіліну:

A. реактивом Шейблера

B. реактивом Зонненштейна

C. діазотованою сульфаніловою кислотою

D. реактивом Драгендорфа

E. мурексидною пробою

ANSWER: C

Яка з речовин не дає мурексидної реакції

A. фенобарбітал

B. барбаміл

C. теобромін

D. анальгін

E. кофеїн

ANSWER: D

Яка з речовин не дає реакції з розчином ферум (ІІІ) хлориду:

A. анальгін

B. антипірин

C. кофеїн

D. саліцилова кислота

E. амідопірин

ANSWER: C

Якої реакції не дає теофілін на відміну від теоброміну і кофеїну:

A. мурексидну пробу

B. з реактивом Несслера

C. з реактивом Шейблера

D. з реактивом Зонненштейна

E. з реактивом Драгендорфа

ANSWER: B

Який з алкалоїдів пурину найбільш токсичний:

A. теофілін

B. однакові за токсичністю

C. кофеїн і теобромін

D. кофеїн

E. теобромін

ANSWER: A

Основний напрямок метаболізму кофеїну є:

A. відновлення.

B. N-метилування

C. S-деметилування.

D. О-деметилування.

E. N-деметилування

ANSWER: E

Поокремою системою розчинників при ТШХ-скринінгу „кислої” хлороформної витяжки на наявність кофеїну є система:

A. Етилацетат-бензол-етанол-аміак

B. Хлороформ-етанол-аміак

C. Хлороформ-бутанол-аміак

D. Ацетон-циклогексанол

E. Ацетон-циклогексан

ANSWER: E

Поокремою системою розчинників при ТШХ-скринінгу „кислої” хлороформної витяжки на наявність алкалоїдів є система:

A. Етилацетат-бензол-етанол-аміак

B. Хлороформ-етанол-аміак

C. Хлороформ-бутанол-аміак

D. Ацетон-циклогексанол

E. Ацетон-циклогексан



ANSWER: E

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка