Підрозділами інженерних військ, до якладу яких входять представники медичної служби(санітарно-епідеміологічної) та хімічної служби



Скачати 23.24 Kb.
Дата конвертації24.02.2021
Розмір23.24 Kb.
ТипЗадача

Задача 8

Командир механізованої бригади для організації забезпечення водою механізованого батальйону на БМП з чисельністю особового складу - 532 особи, що мав розташуватися в польовому таборі, наказав начальнику штабу бригади відрядити розвідку для обстеження джерел води в районі табору.

Розвідка на його території виявила обладнаний колодязь. Діаметр бетонних циліндрів зрубу (кадубу) колодязя – 95 см. Після відкачування води колодязь наповнюється на висоту зрубу до 1,2 м за 4 години.
1. Представники яких служб повинні проводити розвідку джерел водопостачання у польових умовах?

В польових умовах розвідка джерел водопостачання здійснюється підрозділами інженерних військ, до якладу яких входять представники медичної служби(санітарно-епідеміологічної) та хімічної служби (служби РХБ захисту). Безпосередніми організаторами розвідки джерел води є начальник інженерної служби з’єднання (частини), а в районах розміщення тилових частин – заступник командира з тилу.


2. Яким шляхом медична служба визначає якість вододжерела? Дайте визначення поняттю «Епізоотія».

Визначення якості води джерела медичною службою здійснюється шляхом обстеження вододжерела:

- санітарно-епідеміологічного обстеження населеного пункту, району розвідки вододжерела (наявність інфекційних захворювань серед населення,

насамперед кишкових інфекцій, а також епізоотій серед гризунів та домашніх

тварин);

- санітарно-топографічне обстеження вододжерела (наявність джерел

фекально-господарського забруднення ґрунту та водоймищ, забруднення

атмосферними витоками, забруднеість території РР та ОР);

- санітарно-технічне обстеження вододжерела, його наповненість,

технічний стан, розміри вододжерела, кількість води в ньому.



Епізоотія — широке вибухоподібне поширення інфекційної хвороби

тварин, що значно перевищує звичайний рівень захворюваності на цю

хворобу на даній території
3. Визначте дебіт (потужність) криниці за 1 годину

1.Для визначення дебіту , спочатку необхідно визначити об’єм води на який відновлює колодязь за 4 год (наповнюється на висоту зрубу до 1,2 м за 4 год):

V = π R2хh,

де: V – кількість води в колодязі, м3;

π – 3,14;

R – радіус кільця цямрини, м;

h – товщина шару води, м.

R=1/2d=47,5см=0,475 м.


V=3,14х(0,475м)2х1,2м=0,85 м3=850 л.

2. Визначаємо дебіт криниці за 1 годину :

D=Vх60/t

D – дебіт колодязя, л/годину;

V – об’єм відкачаної води, л;

t – час, за який відновиться рівень води та термін відкачування води, хвилини.

D=850лх60хв/240хв=212,5 л/годину.
4. Скільки води може бути добуто з цієї криниці упродовж доби?

Впродовж доби з цієї криниці може бути добуто 5100 л або 5,1 м3.

212,5 л/год х 24 год = 5100 л =5,1 м3.
5. Яку кількість осіб можна забезпечити водою з цієї криниці при нормі 10 л для одного військовослужбовця на добу (клімат помірний)?

Водою з цієї криниці можна забезпечити 510 військовослужбовців.

5100 л: 10л/особу= 510 осіб.
6. Скільки тон води необхідно ще привозити автоводовозками для забезпечення водою всього особового складу в таборі?

Оскільки особовий склад складається з 532 осіб, то одержаної води не вистачатиме для забезпечення особового складу в повній мірі. Потрібно довезти ще 220 л або 0,22 т води.



22 х10л =220л=0,22 т.
7. Які є санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води?

Є такі санітарно-хімічні показники безпечності та якості питної води: -органолептичні (запах ,смак, кольоровість, каламутність,температура),



-фізико-хімічні (водневий показник, загальна жорсткість, діоксид вуглецю, залізо загальне, загальна лужність, кальцій, марганець , сульфати, хлориди, сухий залишок і т.д.),

-санітарно-токсикологічні (мишяк , амоній,ртуть, нітрити, нітрати, свинець і т.д.).
8. Що відносять до органолептичних показників якості питної води, які їх одиниці виміру і гігієнічні нормативи?

До органолептичних показників якості питної води відносять :



  • Запах (при t = 20 °C , при t = 60 °C):

Одиниця вимірювання: бали

Нормативи для питної води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10

-водопровідної води : ≤2;

-з колодязів і каптажів, джерел: ≤3;

-фасованої, з пунктів розливу та бюветів: при t = 20 °C - ≤0 ,

при t = 60 °C - ≤1 .



  • Кольоровість:

Одиниця вимірювання: градуси

Нормативи для питної води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10

-водопровідної води : ≤20 ;

-з колодязів і каптажів, джерел: ≤35;

-фасованої, з пунктів розливу та бюветів: ≤10.


  • Каламутність:

Одиниця вимірювання: нефелометрична одиниця мутності (1 НЬОМУ = 0,58 мг/дм3) ;

Нормативи для питної води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10

-водопровідної води : ≤1,0,

≤2,6 — для підземного джерела

-з колодязів і каптажів, джерел: ≤3,5;

-фасованої, з пунктів розливу та бюветів: ≤0,5.



  • Смак і присмак:

Одиниця вимірювання: бали

Нормативи для питної води згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10

-водопровідної води : ≤2;

-з колодязів і каптажів, джерел: ≤3;

-фасованої, з пунктів розливу та бюветів: ≤0 .


  • Температура:

Одиниця вимірювання: градуси.

-за міжнародним стандартом температура питної води повинна бути : ≤25.



-оптимальна: 12-15 (в залежності від потреб)
Оцінка за тести в системі MOODLE: 12 балів.

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка