Охарактеризуйте фармакологічні групи (Механізм дії, фармакологічні ефекти, показання, протипоказання, побічні дії )



Скачати 67.05 Kb.
Сторінка1/15
Дата конвертації10.01.2022
Розмір67.05 Kb.
#21567
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15
фармбл 25-28
Lto 2018 1-2 42, 20121219-091741

25 билет

Охарактеризуйте фармакологічні групи (Механізм дії, фармакологічні ефекти, показання, протипоказання, побічні дії ):

1). Водорозчинні вітамінні лікарські засоби.

Вітамінні препарати - це препарати вітамінів, їх синтетичних замінників та ізоме-

рів (вітамерів), а також готові кофактори ферментних систем. Вітамінні препарати

регулюють процеси тканинного метаболізму й застосовуються переважно для ліку-

вання та профілактики вітамінної недостатності в організмі.
Препарати водорозчинних вітамінів:

Вітаміни групи В:



  1. Тіаміну хлорид, тіаміну бромід – В1

  2. Рибофлавін – В2

  3. Кальцію пантотенат – В5

  4. Піридоксину гідрохлорид – В6

  5. Ціанокобаламін – В12

  6. Кальцію пангамат – В15

  7. Кислота фолієва – В9

Також:

  1. Кислота аскорбінова - препарат вітаміну С.

  2. Кислота нікотинова - препарат вітаміну РР.

  3. Рутин - препарат вітаміну Р




Назва

Роль

Джерела і стійкість

Симптоми нестачі

Симптоми крайнього надлишку

B1 (тіамін, антиневритний)

Попередник коферменту (ТПФ), що використовується для відщеплення CO2 від органічних сполук. Бере участь клітинному диханні, синтезі пентоз і ацетилхоліну, окисненні алкоголю.

Нежирне м'ясо, зернові, бобові, риба, печінка, яйця, зелень, чорний хліб.

Швидко руйнується при нагріванні.



Бері-бері (розлад нервової системи, порушення зору, нестійкість під час ходьби, розгубленість, втрата пам'яті, виснаження, втрата апетиту, анемія, збільшення серця, тахікардія).

Невідомі.

B2 (рибофлавін, вітамін росту)

Попередник двох коферментів — ФАД і ФМН, що слугують акцепторами атомів гідрогену, також компонент оксидаз амінокислот.

Молочні продукти, також наявний в м'ясі, рибі, зернових, овочах, печінці, яєчному білку, бобових.

Розкладається під впливом ультрафіолетового і видимого світла, внаслідок дії лугів.



Дерматити, тріскання губ у куточках, губи і язик стають пурпурово-червоними і блискучими. Проблеми з очима: підвищена світлочутливість, розмитість зору. Один з найпоширеніших гіповітамінозів.

Невідомі.

B3 (ніацин, нікотинамід, антипелагричний)

Попередник коферментів НАД і НАДФ, що є переносниками електронів і беруть участь у гліколізі, окисному фосфорилюванні, окисненні жирів, репарації ДНК, регуляції транскрипції тощо.

Дієта з достатнім вмістом білків зазвичай задовольняє потребу в ніацині, оскільки амінокислота триптофан може легко в нього перетворюватись. Джерелами самого вітаміну є м'ясо і риба, менше його печінці, дріжджах, картоплі, арахісі, зелені.

Стійкий до дії кислот, лугів, високої температури, світла, окиснення.



Пелагра (наступає після кількох місяців нестачі), ранні ознаки: млявість, головний біль, втрата апетиту, пізніше: сухість в роті, нудота, блювання, діарея, суха шкіра з виразками, неврологічні симптоми. Три основні симптоми пізніх стадій (3Д) діарея, деменція і дерматит. Тривалий дефіцит вітаміну може призводити до смерті.

Величезні дози можуть призводити до гіперглікемії, розширення кровоносних судин, ураження печінки, подагри.

B5 (пантотенова кислота, антидерматитний)

Попередник коферменту А, що бере участь у реакціях перенесення ацетильної групи, зокрема у клітинному диханні, синтезі й окисненні жирних кислот тощо, також задіяний у синтезі стероїдів і гему гемоглобіну.

(«Пантотенова кислота» з грец. пантос — всюди). Це свідчить про значне розповсюдження цієї речовини. Міститься в продуктах тваринного походження: м'ясі, печінці, яєчному жовтку, молоці тощо, також у цілому зерні, бобових, деяка кількість продукується кишковою мікрофлорою.

Відносно стабільний, втрати під час приготування їжі незначні, крім випадків, коли варіння відбувається у кислих або лужних розчинах.



Дефіцит рідкісний, проявляється втратою апетиту, болем у животі, руках і ногах, депресією, спазмами, нейро-м'язовою дегенерацією (нейропатію в алкоголіків пов'язують з нестачею вітаміну B5).

Невідомі.

B6 (піридоксин, антидерматитний)

Попередник кількох коферментів, зокрема піридоксальфосфату, що беруть участь в обміні амінокислот. Потрібний для перетворення триптофану в ніацин, глікогенолізу, формування антитіл і гемоглобіну, руйнування гомоцистеїну.

Зернові, овочі, м'ясо, риба, банани, менш важливі джерела: картопля, помідори, шпинат.

Стійкий до нагрівання, дії кислот, руйнується світлом і лугами.



У дітей: дратівливість, конвульсії, анемія, блювання, слабкість, біль у животі.

У дорослих: себорейні ушкодження навколо очей і рота, підвищена ймовірність серцевих захворювань.



Пригнічення глибинних сухожильних рефлексів, заніміння кінцівок, труднощі при ходьбі, ушкодження нервів.

B9 (Bc, фолієва кислота, антианемічний)

Попередник коферментів, що беруть участь у метаболізмі амінокислот і нуклеїнових кислот, холіну. Необхідний для формування еритроцитів і нормального розвитку нервової трубки зародка, допомагає у розкладі гомоцистеїну.

Темно-зелені овочі, горіхи, бобові, дріжджі, печінка, апельсиновий сік, телятина, яйця, зернові, синтезується кишковою мікрофлорою.

Макроцитарна або мегалобластна анемія, розлади шлунково-кишкового тракту, діарея. У новонароджених: підвищений ризик розщеплення хребта і неврологічних розладів.

Невідомі

B12 (ціанкобаламін, антианемічний)

Кофермент, потрібний для синтезу нуклеїнових кислот. Особливо важливий у травній і нервовій системах і червоному кістковому мозку. Необхідний для дозрівання червоних кров'яних тілець, за його нестачі попередники еритроцитів не діляться але продовжують рости. Також бере участь у синтезі метіоніну і холіну.

Печінка, м'ясо, риба, молочні продукти крім масла, яйця. Немає у рослинній їжі.

Стійкий до нагрівання, руйнується світлом і сильними кислотами та лугами. Може зберігатись у печінці в кількості 2—3 мг, що достатньо для задоволення потреб організму впродовж 3—5 років.



Перніціозна анемія, що проявляється блідістю, анорексією, втратою ваги, задишкою; неврологічні розлади, у більшості випадків виникає внаслідок поганого всмоктування, а не власне дефіциту в дієті.

Невідомі.

Вітамін H (біотин, антисеборейний)

Кофермент у реакціях метаболізму амінокислот і жирів, зокрема необхідний для проходження циклу Кребса, формування пуринів, замінних амінокислот, використання амінокислот як джерела енергії.

Бобові та інші овочі, печінка, яєчний жовток, горіхи, у достатній кількості синтезується мікрофлорою кишківника.

Стійкий до дії світла, тепла, кислот.



Сухість шкіри, біль у м'язах, блідість, анорексія, нудота, стомливість, збільшений вміст холестеролу в крові.

Невідомі

Вітамін C (аскорбінова кислота, антискорбутний)

Антиоксидант, необхідний для синтезу колагену, перетворення триптофану у серотонін і холестеролу у жовчні кислоти, покращує всмоктування іонів заліза, потрібний для активації фолієвої кислоти.

Овочі і фрукти, особливо цитрусові, ягоди, полуниці, помідори, молода картопля, зелень.

Руйнується під впливом світла, нагрівання, лугів.



Цинга: порушення формування міжклітинного матриксу, болі в суглобах, хвороби зубів, порушення росту кісток, загоєння ран, кровоточивість ясен, анемія, схильність до інфекційних захворювань, втрата ваги, дегенерація м'язів і хрящів.

Великі дози (у 10 і більше разів вищі за рекомендовані) призводять до діареї, підвищеної мобілізації мінеральних речовин кісткової тканини, посилене зсідання крові, формування ниркових каменів

2). Блокатори рецепторів ангіотензину-ІІ.

Блокатори рецепторів ангіотензину-ІІ блокують рецептори ангіотензину-ІІ І типу

у гладеньких м’язах стінки кровоносних судин, надниркових залозах, нервовій тка-

нині. Препарати блокаторів рецепторів ангіотензину-ІІ в більшому ступені, ніж ін-

гібітори АПФ, попереджають дію ангіотензину-ІІ на серцево-судинну систему, тому

що ангіотензин-ІІ менше утворюється не тільки в судинах під впливом АПФ, але і в

тканинах під впливом інших ферментів. Блокатори рецепторів ангіотензину-ІІ по-

діляють за хімічною будовою:
1) біфенілтетразоли (лозартан та його похідні - ірбесартан, кандесарган та ін.);

2) небіфенілові тетразоли (епрозартан, телмісартан та ін.);

3) негетероциклічні сполуки (валсартан та ін.).
Механізм антпгіпертензивного ефекту блокаторів рецепторів ангіотензину-ІІ

(типу АТ-II) пов’язують із зниженням загального периферичного судинного опору.

Від інгібіторів ангіотензин перетворюючого ферменту блокатори рецепторів АТ-ІІ

відрізняються:


1) відсутністю побічної дії, зумовленої підвищенням вмісту брадикіиіиу і речови-

ни Р (кашель, апгіоневротичипй набряк, артеріальна гіпотензія);

2) більшою селективністю до рецепторів - усуванням усіх ефектів ангіотензину-

II незалежно від механізму продукції його у тканинах;

3) м’якшим впливом на ниркову гемодинаміку, без впливу на внутрішньопиркову

кіпінову систему;

4) посилеиим впливом ангіотензипу-ІІ на АТ-ІІ-рецептори II типу, т о забезпечує

регуляцію процесів репарації та інші лікувальні ефекти.



Скачати 67.05 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   15




База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка