Назва підприємства



Скачати 29.38 Kb.
Дата конвертації28.08.2020
Розмір29.38 Kb.
(НАЗВА ПІДПРИЄМСТВА)

ЗАТВЕРДЖено

Наказ


директора _____________

(посада керівника

підприємства)

___________________________________

від 22.03.2020 № ______

(число, місяць, рік)

ІНСТРУКЦІЯ

З ОХОРОНИ ПРАЦІ № _______

під час роботи на підприємстві в умовах карантину
1. Загальні положення

1.1. Дія інструкції поширюється на всі підрозділи Підприємства.

1.2. Дія цієї інструкції не поширюється на працівників, які виконують дистанційну (надомну роботу). Такі працівники зобов’язані виконувати вимоги Інструкції з охорони праці під час дистанційної (надомної) роботи в умовах карантину.

1.3. Ця інструкція розроблена відповідно до Рекомендацій для підприємств та роботодавців для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 (додаток до листа МОЗ України на виконання доручення Прем’єр-міністра України від 23.03.2020 № 11814/1/1-20).

1.4. Вимоги цієї інструкції є обов’язковими для виконання усіма працівниками Підприємства, які після пом’якшення карантинних обмежень повернулися на свої робочі місця (далі – працівники). Невиконання зазначених вимог є порушенням трудової дисципліни, за яке до порушника застосовують заходи впливу відповідно до законодавства.

1.5. Небезпечний чинник, який впливає на працівників в умовах пандемії COVID-19, – коронавірус SARS-CoV-2. Він передається переважно контактним шляхом: потрапляє на слизові оболонки носа, очей та рота через руки чи інші предмети.

Більший ризик важкого перебігу хвороби COVID-19 можливий для осіб літнього віку, людей із захворюваннями серця й органів дихання та хворих на цукровий діабет.

1.6. Працівник повинен бути забезпечений спецодягом та іншими засобами індивідуального захисту відповідно до чинних норм.

У санвузлах завжди повинні бути в наявності мило, одноразові рушники, дезінфікуючі засоби для рук із вмістом спирту не менше 60 %. Ці дезінфікуючі засоби (антисептики) та одноразові серветки для протирання робочих поверхонь повинні бути також розташовані на Підприємстві на видних місцях.

Особа, яка транспортує хворого працівника додому або до лікувального закладу, повинна використовувати респіратор, окуляри, гумові рукавички. Під час транспортування хворий повинен бути у захисній масці.

1.7. Смітники повинні бути влаштовані так, щоб до них не треба було торкатися руками (наприклад, смітники з педаллю). Для утилізації одноразових масок (фільтрів для масок), рукавичок мають бути передбачені окремі спеціальні урни.

1.8. Працівник зобов’язаний:

- у разі користування особистим транспортом дезінфікувати поверхню салону;

- виконувати тільки ту роботу, яка доручена керівником, і не передоручати свою роботу будь-кому іншому;

- бути уважним, не відволікатися від роботи самому і не відволікати інших;

- не допускати в робочу зону сторонніх осіб;

- працювати на устаткуванні, виданому йому та закріпленому за ним, і не передавати його іншим особам;

- працювати у спецодязі з застосуванням захисних засобів;

- утримувати своє робоче місце в чистоті, а інструмент та обладнання – у справному стані у спеціально відведеному для цього місці;

- не захаращувати робоче місце та проходи;

- дотримуватися правил особистої гігієни, Правил внутрішнього трудового розпорядку та трудової дисципліни;

- уникати контакту з особами, які мають симптоми гострих респіраторних захворювань (ГРЗ).

1.9. Не допускаються до роботи працівники:

- у стані алкогольного, наркотичного або медикаментозного сп’яніння, у хворобливому або стомленому стані;

- які мають температуру тіла вище 37 ºС;

- які мають ознаки ГРЗ: кашель, задишка, лихоманка.

1.10. Крім вимог даної Інструкції, працівник дотримуватися також вимог інструкцій з безпечної експлуатації обладнання підприємства-виробника, інструкцій з охорони праці для своєї професії та видів робіт, що входять до кола обов’язків працівника.

1.11. За порушення вимог даної Інструкції працівник притягується до відповідальності згідно з чинним законодавством.


2. Вимоги безпеки перед початком роботи

2.1. Перед початком робочого дня пройти температурний скринінг.

2.2. Оглянути робоче місце, проходи та прибрати речі, які не стосуються виконуваної роботи.

2.3. Надягти спецодяг, інші засоби індивідуального захисту, переконатися у їх справному стані.

2.4. Продезінфікувати робочі поверхні та поверхні, яких часто торкаються, – дверні ручки, вимикачі, поручні, столи, телефони, клавіатура, обладнання тощо.

2.5. Провітрити приміщення.

2.6. Ретельно помити руки з милом протягом не менше ніж 20 с та висушити їх рушником.

2.7. Перевірити відповідність робочого місця, інструменту, обладнання вимогам безпеки.

2.8. Підготувати робоче місце до виконання робіт: розташувати у зручному та безпечному для користування порядку необхідні інструменти, пристосування, обладнання, сировину, напівфабрикати. Колючі, ріжучі інструменти слід розташовувати так, щоб виключити можливість випадкового поранення.

2.9. При виявленні будь-яких несправностей та недоліків, зокрема у разі незабезпечення вимог безпеки відповідно до пп. 1.6 – 1.7 цієї інструкції, роботу не розпочинати, повідомити про це керівника. Розпочати роботу можна лише після усунення всіх недоліків.

2.10. Працівники, які відбувають у відрядження, перед початком подорожі повинні перевірити себе на наявність симптомів ГРЗ, а у разі їх виявлення – повідомити про це керівника та залишитися вдома. У разі необхідності – негайно звернутись за консультацією до сімейного лікаря.
3. Вимоги безпеки під час виконання роботи

3.1. Дотримуватися відстані між людьми, що перебувають на Підприємстві (працівники, відвідувачі, підрядники та замовники (клієнти)), не менш ніж 1,5 м.

3.2. Не палити і не вживати їжу на робочому місці. Палити можна лише у спеціально відведених місцях для паління, затверджених наказом по Підприємству. Вживати їжу можна лише під час встановлених перерв у спеціально відведених для цього місцях.

3.3. Регулярно дезінфікувати робочі поверхні та поверхні, яких часто торкаються.

3.4. Провітрювати приміщення щогодини протягом не менше ніж 10 хвилин.

3.5. Не торкатися немитими руками очей, носа та рота, за потреби використовувати одноразові серветки.

3.6. Під час кашлю чи чхання прикривати рот і ніс серветкою. Викинути використану серветку у окремий смітник. Після цього слід вимити руки з милом протягом не менше ніж 20 с або обробити їх антисептиком.

3.7. Використані одноразові маски (фільтри для масок), рукавички необхідно викидати лише до окремих смітників (урн), спеціально передбачених для утилізації цих засобів.

3.8. Забороняється користуватися посудом, рушниками та іншими предметами індивідуального використання спільно з іншими людьми.
4. Вимоги безпеки після закінчення роботи

4.1. Вимкнути обладнання відповідно до вказівок експлуатаційної документації.

4.2. Прибрати робоче місце.

4.3. Привести до ладу обладнання, інструмент, пристосування, прибрати їх до призначеного для їх зберігання місця.

4.4. Зняти засоби індивідуального захисту, упорядкувати їх та покласти до відведеного для них місця. Виконати п. 3.7 цієї інструкції.

4.5. Вимити руки з милом протягом не менше ніж 20 с або обробити їх антисептиком, при можливості – прийняти душ.

4.6. Доповісти керівнику про всі несправності та недоліки, які мали місце під час роботи.

4.7. Повернувшись з роботи додому, продезінфікувати мобільні засоби зв’язку та вимити руки з милом протягом не менше ніж 20 с. Ретельно висушити руки.


5. Вимоги безпеки в аварійних ситуаціях

5.1. При виникненні аварійної або надзвичайної ситуації працівник зобов’язаний вжити заходів щодо усунення джерела небезпеки (забезпечивши і свою особисту безпеку) та негайно повідомити про те, що сталося, свого безпосереднього керівника, а за його відсутності – керівника, вищого за посадою. Так само необхідно повідомити свого керівника про всі зауваження або порушення вимог охорони праці, які можуть становити небезпеку для людей. Якщо є потерпілі, необхідно надати їм домедичну допомогу згідно з інструкцією з надання домедичної допомоги, що діє на Підприємстві.

5.2. Якщо у працівника після прибуття на роботу або протягом дня виявляються симптоми ГРЗ (кашель, підвищення температури тіла до 37,1 ºС і більше), такий працівник повинен негайно припинити роботу, повідомити свого керівника та прямувати додому. Вдома повідомити сімейного лікаря про свій стан і виконувати його рекомендації.

5.3. Якщо у працівника після прибуття на роботу або протягом дня підвищилася температура тіла понад 38 ºС або розвився невідкладний стан (задишка, стійкий біль у грудній клітці), такий працівник повинен негайно звернутися за екстреною медичною допомогою за телефоном 103.

5.4. У разі виявлення COVID-19 у працівника або члена його сім’ї працівник зобов’язаний повідомити про це роботодавця, щоб запобігти поширенню хвороби.

5.5. Якщо працівник контактував з особами, у яких було виявлено COVID-19, він повинен повідомити свого керівника, залишитися вдома у самоізоляції, повідомити сімейного лікаря і виконувати його рекомендації щодо дій у самоізоляції.


Рішення про припинення самоізоляції приймається у кожному випадку окремо, після консультації з медичними працівниками відповідно до правил, встановлених місцевими органами охорони здоров’я.

Керівник структурного підрозділу Денисенко Ю. В. Денисенко_

(підпис) (ініціали та прізвище)
Погоджено:

Начальник відділу охорони праці Ляшенко О. О. Ляшенко



(підпис) (ініціали та прізвище)

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка