Івано-Франківський базовий медичний коледж



Дата конвертації10.09.2020
Розмір0.61 Mb.
ТипПротокол
Івано-Франківський базовий медичний коледж

Обговорено і затверджено


на засіданні П(Ц)МК гуманітарних
та соціально-економічних дисциплін

Протокол №_____________________
«____»________________ 20____ р.
Голова П(Ц)МК___________________
підпис прізвище та ініціали

Завдання для підсумкового


контролю знань студентів

Дисципліна (предмет) англійська мова (за професійним спрямуванням)


Спеціальність 5.12010101 «Лікувальна справа»

Варіант № 1


Підготувала викладач
Смицнюк Л.Ф.

м. Івано-Франківськ



Choose the correct answer

В-1

1. The bones are connected together by:

a) limbs

b) extremities

c) ligaments

d) joints

e) muscles


2. The trunk consists of:

a) the spine, the chest, the head

b) the chest, the spine, the pelvis

c) the skull

d) the pelvic bones

e) the spine, the chest , the limbs


3. A surgical instrument for cutting or dividing bone :

a) osteoporosis

b)osteotome

c)sequestrum

d)pharmacodynamics

e)analgetic


4. Condition which ban (forbid) the use of a drug:

  1. indication

  2. contraindication

  3. pharmacognosy

  4. intramuscular

  5. pharmacopea


5. There are ... thorasic vertebrae in the spine:

a) 7


b) 5

c) 12


d) 10

e) 6


6.How many chambers are there in the heart?

a) 2


b) 3

c) 4


d) 5

e) 6



7.The right heart consists of…

a) an upper chamber and atrium

b) an upper chamber and lower chamber

c) a lower chamber and ventricle

d) a lower chamber

e) ventricle


8. High blood pressure affecting the heart and blood vessels:

a) deoxygenation

b) hypertention

c) phlebitis

d) atherosclerosis

e) hypotention


9. A steroid compound derived from the venom of toads:

a) ramipril

b) bufalin

c) trinitrolong

d) nitroglycerine

e) anturane


10. What artery distributes the blood to the entire body?

a) superior vena cava

b) the vein

c) the aorta

d) the left heart

e) inferior vena cava


11. The small intestine is:

  1. 7 meters long;

  2. 6 meters long;

  3. 5 meters long;

  4. 2 meters long.

  5. 0.5 meters long


12. Salivary glands:

a) open into the mouth;

b) open into the organism;

c) open into the liver;

d) open into the stomach.

e) open into small intestine




13. A passageway for air from the nasal cavity to the larynx:

a) tongue;

b) mouth;

c) esophagus;

d) pharynx

e) nose


14. The roof of the mouth:

a) enzymes;

b) hard palate;

c) lips;


d) oral cavity

e) tongue


15. It conveys food from the pharynx to the stomach:

a) duodenum;

b) esophagus;

c) liver;

d) rectum

e) stomach



16.Air enters the body through:

a) the tonsils and the adenoids

b) lungs

c) the nose and the nasal cavities

d) mucous membrane

e) eyes


17. Mucous membrane and cilia of the nasal cavities:

a) nourish

b) contract blood vessels

c) help in exchange of gases

d) filter out foreign bodies

e) influence the growth of bones



18. A thin outer layer of the heart wall:

a) pericardium

b) epicardium

c) myocardium

d) endocardium

e) mucous membrane



19. Inflammation of joints:

a) synarthrosis

b) arthritis

с) osteoarthritis

d) arthralgia

e) osteoma


20.A pulmonary infection leading to the formation of small nodes in the lung:

a) epistaxis

b) alveolar cell carcinoma

c) tuberculosis

d) pneumonia

e) pleurisy


21.Elevations in the cerebral cortex:

a) sulci


b) ventricle

c) gyri


d) axon

e) acetylcholine


22.The size and form of neuron depends on:

a) coordination of human activities

b) length and a number of dendrites

c) transmission of nerve impulses

d) the histological structure

e) colour of axon


23.The organ of chewing and tasting:

a) mouth


b) teeth

c) tongue

d) nasal passage

e) heart



24.A thickening and loss of elasticity of the walls of the arteries as in old age:

  1. phlebitis

  2. cardiology

  3. atherosclerosis

  4. arteriosclerosis

  5. stupor


25.The function of hypothalamus is:

a) secrete fluid

b) regulate sleep, appetite and temperature

c) recognize the stimuli

d) control vision and hearing

e)influence the growth of sex organs


26.Adrenal gland:

a) яєчник

b) яєчка

c) шишковидна залоза

d) надниркова залоза

e) слізна залоза


27.Pineal gland:

a) підгрудна залоза

b) придаток мозку

c) гонади

d) шишковидна залоза

e) підшлункова залоза


28.Parathyroid glands are located:

a) in the middle of brain

b) behind the stomach

c) on the dorsal side of the thyroid gland

d) on top of each kidney

e) on the limb


29.The function of the thymus gland is:

a) obscure

b) uncertain

c) regulate sleep

d) stimulate metabolism

e) behind the sternum


30.Thyroid gland is located:

a) at the base of the brain

b) on either side of trachea

c) below the thyroid cartilage

d) behind the stomach

e) in the mediastrinum



31.The main function of the urinary system is:

a)to reproduce

b) to maintain the circulation of blood

c) to excrete nitrogen-containing products of protein metabolism

d) to move the joints

e) to transmit impulses


32.The function of the urinary bladder is:

a) temporary collection of urine

b) to discharge urine

c) to control volume of blood

d) to excrete pigments

e) to produce erythrocytes


33.The organ for containing food and digestion of it:

a) esophagus

b) stomach

c) ceаcum

d) colon

e) rectum



34.The process of oxygenation takes place in:

a) the lungs

b) the blood

c) the head

d) the heart

e) the brain



35.Inflammation of a kidney pelvis

a) pyelitis

b) hydronephrosis

c) hypernephroma

d) gout

e) glomerulonephritis



36.Ova are produced by:

a) stomach

b) ovary

c) fallopian tube

d) vagina

e) uterus


37.The female reproductive system consists of:

a) ova, the ovary, the fallopian tubes

b) the ovary, the fallopian tubes, the uterus

c) the vagina, the uterus, the ovarles, the fallopian tubes

d) the placenta, the ovary, the uterus

e)
38. The organ of communication between the mother and the



embryo:

a) vagina

b) oocyte

c) foreskin

d) placenta

e) blood
39. Congenital opening of the male urethra on the undersurface



of the penis:

a) hypospadia

b) fibroids

c) hydrocele

d) cryptorchidism

e) phimosis


40. Rupture of uterus:

a) salpingitis

b) oligomenorrhea

c) hysterorrhexis

d) pseudocyesis

e) oligomenorrhea


41. The doctor had … the examination of the patients when we came there :

а) finished;

b) finish;

c) finishes;

d) finishing;

e) has finished


42. What … these students waiting for?

a) has;


b) is;

c) are;


d) am;

e) was ;
43.The doctor … the morning round, the nurses began to fulfill his prescriptions :

a) having made;

b) having make;

c) is made;

d) are made;

e) is making;
44. The case being urgent, the doctor … some directions to the nurse :

a) give;


b) given;

c) gave;


d) giving;

e) gives;


45. The students … the article without translating it :

a) understands;

b) is understood ;

c) understanding;

d) understood;

e) to understand;


46. They … on calling the doctor :

a) insisting;

b) insisted;

c) is insisted;

d) has insisted;

e)to insist



47. I know her to … a very skilled :

a) be;


b) was;

c) were;


d) been;

e) is
48.We believe him to have … his scientific work :

a) finished;

b) finishing;

c) finishes;

d) finish;

e) is finishing;
49. On Friday Prof. Smirnov … a lecture on the structure of the muscles :

a) have delivered;

b) is delivering ;

c) delivered;

d) deliver;

e) delivers;


50. Vascular surgery … made great progress:

a) having;

b) had;

c) have;


d) has;

e) is;


KEYS
1. D 26. D
2. B 27. D

3. B 28. C

4. B 29 B

5. C 30. B

6. C 31. C

7. B 32. B

8. B 33. B

9. B 34. A

10. C 35. A

11. A 36. B

12. A 37. C

13. D 38. D

14. B 39. D

15. B 40. C

16. C 41. A

17. D 42. C

18. B 43. A

19. B 44. C

20. C 45. D

21. C 46. B

22. B 47. A

23. A 48. A

24. C 49. C

25. B 50. D

Івано-Франківський базовий медичний коледж

Обговорено і затверджено ЗАТВЕРДЖУЮ


на засіданні П(Ц)МК гуманітарних заступник директора
та соціально-економічних дисциплін з навчально-методичної роботи
та післядипломної освіти
Протокол №_____________________ «____» ________________ 20__ р.
«____»________________ 20____ р.
Голова П(Ц)МК___________________ __________________ Воєвода О.Д.
підпис прізвище та ініціали

Завдання для підсумкового


контролю знань студентів

Дисципліна (предмет) англійська мова (за професійним спрямуванням)


Спеціальність 5.12010101 «Лікувальна справа»

Варіант № 2


Підготувала викладач
Смицнюк Л.Ф.

м. Івано-Франківськ



Choose the correct answer or answers

В-2

1. Abnormal condition of pus in a joint:

a) diarthrosis

b) arthritis

c) arthropyosis

d) synarthrosis

e) osteoma


2. “Cartilage inducting factor’’ is :

  1. protein

  2. carbohydrate

  3. deozyribonucleic acid

  4. pus

  5. fat


3. The teeth and a tongue are located in:

a) the mouth

b) the thorax

c) the joint

d) the muscle

e) the lungs


4. The muscles form about … of the body weight:

  1. 40 percent

  2. 80 per cent

  3. 20 per cent

  4. 0.5 per cent

  5. 10 per cent

5. Pertaining to against pain:

a) pharmacognosy

b) analgetic

c) intramuscular

d) osteoma

e) dance


6. The atherosclerosis patients should… at least 7-8 hours:

a) eat


b) drink

c) sleep


d) walk

e) dance
7. A thickening and loss of elasticity of the walls of the arteries in old age:

a) atherosclerosis

b) arteriosclerosis

c) hypertention

d) endocarditis

e) cirrhosis
8.What is there between two chambers of the heart?

a) one-way valve

b) two- way valve

c) atrium

d) mitral valve

e) septum


9.The left heart has…

  1. two similar chambers

b) the tricuspid valve

c) an atrium and a ventricle

d) two similar valves

e) tricuspid and mitral valves


10.The right heart pumps the blood into:

a) the arteries

b) the lungs

c) the aorta

d) the veins

e) the tissues


11. An inflammation of the stomach lining:

a) gastritis;

b) gastrotomy

c) gastroptosis;

d) gastrolith

e) gastroectomy


12. By the movements of the … and cheeks the food is turned about and chewed:

a) pancreas;

b) esophagus;

c) antrum;

d) tongue

e) lips


13. The liver secrets:

a) blood;

b) gastric juice;

c) bile;


d)Saliva

e) sweat
14. Stomach is situated:

a) in the upper abdomen;

b) in the lower abdomen;

c) in the mouth;

d) in the head

e) in the brain
15.Glycogenetic function is fulfilled by:

a) stomach;

b) liver;

c) esophagus;

d) caecum

e) gallbladder


16.The head consists of two parts :

a) skull and cheeks

b)forehead and temples

c) cranial and facial parts

d) jaws and mouth

e) tongue and mouth


17.Food passes in peristaltic waves to the:

a) colon


b) jejunum

c) ileum


d) stomach

e) rectum


18.The adenoids and the tonsils are located in:

a) the abdominal cavity

b) the thoracic cavity

c) the pharynx

d) the lungs

e) the brain


19.Blood absorbs the oxygen from:

a) the lungs

b) the alveoli

c) the bronchus

d) larynx

e) bronchioles


20.Serious contagious diseases are:

a) alveolar cell carcinoma

b) whooping-cough

c) rales


d) sputum

e) pneumonia


21.Inflammation of meninges, especially, as a result of infection by bacteria or viruses:

a) meningitis

b) myasthenia gravis

c) astrocytoma

d) hemorrhage

e) stupor


22.Inflammation of the pleura:

a) pneumonia

b) pleurisy

c) tuberculosis

d) laryngitis

e) croup


23.Meninges surround:

a) the brain and the spinal cord

b) receptive branching fibers

c) nerves

d) cell nucleus

e)axons
24.Thalamus is the important part of:

a) oral cavity

b) peripheral nerves

c) the lungs

d) the brain

e) cerebral cortex

25.The lumber puncture is done for:

a) diagnosis

b) coordination of body activities

c) dinreasing the pressure on the brain

d) stimulation of heart action

e)transmition of impulses


26.Adrenal gland is located:

a) at the base of the brain

b) on the dorsal side of the thyroid gland

c) on top of each kidney

d) in the middle of the brain

e) in the mouth


27.Pancreas is located:

a) below the thyroid cartilage

b) behind the stomach

c) on either side of trachea

d) at the base of the brain

e) in the mediastinum


28.Sweat gland:

а) потова залоза

b) слинна залоза

c) молочна залоза

d) слизова залоза

e)надниркова залоза


29.Oxidative processes:

а) окислювальні процеси

b) загартування тіла

c) спричиняти щось

d) збільшувати щось

e) процес живлення


30.Growth hormone:

а) thyroxine

b) ACTH

c) somatotropin

d) thyrotropin

e)glucocorticoids


31.Dead bone tissue:

a) osteomyelitis

b) sequestrum

c) diskinaesthesis

d) osteoma

e) osteodystrophy


32.A thickening of and loss of elasticity in the inner walls of arteries accompanied by the formation of the deposition of fatty compounds:

a) atherosclerosis

b) arteriosclerosis

c) phlebitis

d) hypertension

e) cardiosclerosis


33.The ureters are

a) kidneys

b) urethra

c) renal ducts

d) blood stream

e) vein


34.The urethra is

a) a tube

b) an opening

c) a tumor

d) a body

e) fluid



35.Necrosis of the cortex region in both kidneys

a) oliguria

b) renal ectopia

c) bilateral cortical renal necrosis

d) dialysis

e) polyuria



36. A method of abortion:

a) vasoligation

b) menopause

c) suction method

d) dystocia

e) castration


37. Any method used to prevent fertilization of an egg:

a) abortion

b) contraception

c) menstruation

d) pseudocyesis

e) hypospoadia


38Menopause:

a) end of the fertile period

b) fertile period

c) act of giving birth

d) menstrual period

e) menarche


39.Fertilization is:

a) secretion of hormones

b) union of male and female sex cells

c) maternal endometrium

d) rupture of follicle

e) release of ovum from the graafian follicle


40. Ectopic pregnancy:

a) which is not in the uterus

b) which is in the uterus

c) benign tumour

d) collections of fluid in the ovary

e) pseudocyesis


41. Did the doctor … exact diagnose of the illness?

a) making;

b) made;

c) make;


d) has made;

e) is making;


42. They … this question at 6 o’clock yesterday:

a) discuss;

b) discussed;

c) was discussing;

d) were discussing;

e) discussing;


43. We … them to read many books:

a) know;


b) known;

c) to know;

d) knows;

e) has known;


44. He thinks them to be ... from the hospital:

a) discharging ;

b) discharged;

c) discharge ;

d) discharges;

e) has discharged;


45. We … the nurse in bandaging the patients:

a) assisted;

b) assisting;

c) had assisting;

d) is assisting ;

e) assistes;


46. The course of treatment … fulfilled, the patient’s condition became better:

a) having been;

b) have been;

c) has been;

d) had been;

e) to be;


47. Having made the morning round, the doctor … to fill in the patients’ case histories:

a) to begin;

b) begun;

c) begin;

d) began;

e) has begun;


48. Examining the patients, the doctor …

a) are attentive;

b) was attentive;

c) have been attentive;

d) were attentive;

e) to be attentive;


49. We … him to be ill:

a) think;

b) thinks;

c) thinking;

d) were thinking;

e) to be thinking;


50. During the operation the surgeon … an artificial metal joint:

a) introducing;

b) introduce ;

c) introduced;

d) introduces ;

e) to introduce;



KEYS
1. C 26. C
2. A 27. B

3. A 28. A

4. A 29. A

5. B 30. C

6. C 31. B

7. A 32. A

8. A 33. C

9. C 34. A

10. C 35. C

11. A 36. C

12. D 37. B

13. C 38. A

14. A 39. B

15. B 40. A

16. C 41. C

17. B 42. D

18. C 43. A

19. B 44. B

20. B 45. A

21. A 46. A

22. B 47. D

23. A 48. B

24. D 49. A

25. A 50. C

Івано-Франківський базовий медичний коледж

Обговорено і затверджено ЗАТВЕРДЖУЮ


на засіданні П(Ц)МК гуманітарних заступник директора
та соціально-економічних дисциплін з навчально-методичної роботи
та післядипломної освіти
Протокол №_____________________ «____» ________________ 20__ р.
«____»________________ 20____ р.
Голова П(Ц)МК___________________ __________________ Воєвода О.Д.
підпис прізвище та ініціали

Завдання для підсумкового


контролю знань студентів

Дисципліна (предмет) англійська мова (за професійним спрямуванням)


Спеціальність 5.12010101 «Лікувальна справа»

Варіант № 3


Підготувала викладач
Смицнюк Л.Ф.

м. Івано-Франківськ



Choose the correct answer

В-3

1. Bone abscess is:

a) pus collection

b) dead bone tissue

c) synovial fluid

d) congenital weakness

e) inflammation


2. Doctors are attempting to repair severe breaks with:

a) bone taken from the patient’s body

b) implant of new synthetic substances

c) percussion

d) ginseng tonic capsulese

e) drugs
3. An inflammation of the bone and bone marrow:

a)osteomyelitis

b) podiatry

c) dysmelia

d) dizziness

e) arthritis
4. A piece of dead bone tissue

a) diskinaesthesis

b) sequestrum

c) osteoporosis

d) acromegalia

e) diarthrosis



5. A tumour composed of bony tissue:

a) osteoma

b) osteopathy

c) osteoporosis

d) dysmelia

e) synarthrosis


6.The valve that separates chambers in the left heart:

a) tricuspid valve

b) septum

c) atrium

d) mitral valve

e) pericardium


7.The valve in the right heart:

a) tricuspid valve

b) mitral valve

c) valve


d) auricle

e) cups


8. The right heart pumps blood into the lungs by means of:

a) the lesser circulatory system

b) the greater circulatory system

c) capillaries

d) leukocytes

e) aorta
9. There are several groups of leukocytes:

a) granulocytes and neutrophils

b) platelets and thrombocytes

c) leukocytes and agranulocytes

d) granulocytes and agranulocytes

e) neutrophils and erythrocytes
10.The right heart receives blood from...

a) the veins

b) the aorta

c) vessels

d) lungs

e) the capillaries



11. The retaining and mixing reservoir for food:

a) liver;

b) duodenum;

c) caecum;

d) stomach

e) gallbladder


12. The external and internal secretion is formed by:

a) pancreas;

b) liver;

c) ileum;

d) gallbladder

e) sweat glands


13. The alimentary canal ends in:

a) gullet;

b) cecum;

c) anus;


d) sigmoid colon

e) stomach


14. Collection of bile which is formed in the gallbladder and bile

ducts:

a) gallstones;

b) ulcer;

c) pancreatitis;

d) achlorhydria

e) aphasic


15. Сосочок язика:

a) cecum;

b) bile;

c) papilla;

d) gullet;

e) sweat;



16.What process takes place in the lungs:

a) micturition

b) exchange of gases

c) phagocytosis

d) secretion

e) telepathy


17.The pleura:

a) binds the skin

b) separates the lungs

c) envelopes the lungs

d) divides into 2 parts

e) oxygenate blood


18.Indications of DPT Vaccine Adsorbed:

a) congenital weakness

b) flu

c) diphtheria, tetanus and whooping cough



d) ulcer

e) mumps



19.A surgical instrument for cutting or dividing bone:

a) osteoporosis

b) osteoma

c) osteotom

d) sequestrum

e) indication


20.Inflammation or infection of the alveoli of the lungs:

a) laryngitis

b) atelectasis

c) pneumonia

d) hemothorax

e) uremia




21.Internal receptors are in:

a) the brain

b) muscles and blood vessels

c) nerve cells

d) myelin sheath

e) bones
22.The activities of the body are controlled by:

a) the brain

b) the spinal cord

c) the digestive system

d) the nervous impulse wave

e) the respiratory system
23.Growth of brain tissue and meninges of abnormal character:

a) coma


b) tumour of brain

c) Parkinson’s disease

d) multiple sclerosis

e) glioblastoma


24.A state of deep and prolonged unconsciousness caused by injury or disease; a condition of stupor and lethargy:

a) apoplexy

b) epilepsy

c) coma


d) goiter

e) hysteria


25.Nerve cells perform the function of:

a) coordination of human activities

b) transmition of impulses

c) covering the space between neurons

d) protection of the brain from shock

e) filtration of blood



26.Mammary gland:

а) слизова залоза

b) молочна залоза

c) слинa залоза

d) слізна залоза

e) потова залоза


27.Lacrymal gland:

а) яєчник

b) гонади

c) слізна залоза

d) молочна залоза

e) потова залоза


28.Mineralocorticoids regulate:

a) growth of adrenal cortex

b) appetite

c) energy metabolism

d) amount of mineral salts

e) formation of renal calculi


29.Luteotropic hormone stimulates:

a) expenditure of proteins

b) production of milk

c) calcium level in the blood

d) metabolism of sugars

e) oxidative process


30.Parathyroid hormone regulates:

a) sleep


b) heart beat

c) calcium lever in the blood

d) metabolism of sugars

e) metabolism of starches




31.The process of filtration of blood takes place in

a) the renal ducts

b) the bloodstream

c) the tubules of kidney

d) the heart

e) the lungs


32.They are quite dangerous if they accumulate in the body:

a) kidneys

b) urine

c) keton bodies

d) urea

e) oocytes



33.The formation of fluid-filled sacs upon and within the kidney:

a) glomerulonephritis

b) gout

c) pyelitis



d) polycystic kidney

e) hypernephroma


34. Stones in kidney(s):

a) uremia

b) caliectasis

c) calculi

d) necrosis

e) pyuria


35.A protein found in the urine:

a) albuminuria

b) urinalysis

c) acetonuria

d) ketone bodies

e) oliguria




36.Vulva includes:

a) vaginal lips, clitoris and vaginal and urethral orifices

b) vaginal lips, clitoris, ovaries

c) vaginal lips, fallopian tubes and breast

d) perineum

e) chorion, amnion


37.False pregnancy is called:

a) salpingitis

b) pseudocyesis

c) hysterorrhexis

d) oocyte

e) hysterorrhexis


38. An operation as a result of which a man or a woman is

incapable to reproduce:

a) sterilization

b) oocyte

c) salpingitis

d) hysterorrhexis

e) oophorectomy


39. Benign tumour in the uterus:

a) phimosis

b) fibroids

c) lumpectomy

d) hydrocele

e) endocervicitis



40. A membrane which surrounds the developing embryo:

a) placenta

b) uterus

c) foreskin

d) oocyte

e) vagina



41. They will be … at the surgical department from 9 till 12 o’clock tomorrow:

a) works ;

b) working;

c) worked;

d) work;

e) have worked;


42. This institute … unique methods for the treatment of this disease:

a) develop;

b) developed;

c) developing;

d) is developed;

e) to develope;


43.This doctor … her to complain of heart trouble:

a) know;


b) knows;

c) knowing;

d) known;

e) has known;



44.They considered us to … our research work

a) have completed;

b) has completed;

c) had completed;

d) shall complete;

e) completed;



45.They … different methods of teaching foreign languages:

a) discussing;

b) to discuss;

c) discusses;

d) discussed;

e) is discussing;




46.The date of my leaving for the country… :

a) uncertain;

b) are uncertain;

c) is uncertain;

d) were uncertain;

e) to be uncertain;


47. At present he … performing an operation:

a) has;


b) are;

c) is;


d) had;

e) was;
48. Have you ever … this methods for the treatment of the disease:

a) used;

b) use;


c) using;

d) used;


e) to use;
49.My father suffering from the pain , I … my doctor:
a) called;

b) call;


c) calling;

d) have callied;

e) am calling;

50.In the first term medical students … taught basic theoretical subjects:

a) is;


b) had been;

c) has been;

d) are;

e) have;


KEYS
1. A 26. B
2. B 27. C

3. A 28. D

4. B 29. B

5. A 30. C

6. D 31. C

7. A 32. C

8. A 33. D

9. C 34. C

10. A 35. A

11. D 36. A

12. A 37. B

13. C 38. A

14. A 39. B

15. C 40. A

16. B 41. B

17. C 42. B

18. C 43. B

19. C 44. A

20. B 45. D

21. B 46. C

22. A 47. C

23. B 48. A

24. C 49. A

25. B 50. B

Івано-Франківський базовий медичний коледж

Обговорено і затверджено ЗАТВЕРДЖУЮ


на засіданні П(Ц)МК гуманітарних заступник директора
та соціально-економічних дисциплін з навчально-методичної роботи
та післядипломної освіти
Протокол №_____________________ «____» ________________ 20__ р.
«____»________________ 20____ р.
Голова П(Ц)МК___________________ __________________ Воєвода О.Д.
підпис прізвище та ініціали

Завдання для підсумкового


контролю знань студентів

Дисципліна (предмет) англійська мова (за професійним спрямуванням)


Спеціальність 5.12010101 «Лікувальна справа»

Варіант № 4


Підготувала викладач
Смицнюк Л.Ф.

м. Івано-Франківськ



Choose the correct answer or answers

В-4


1. The ears are located in ...

a) the jaw – bone

b) the head

c) the cell

d) the heart

e) the limb


2. Inflammation of joints:

a) osteoarthritis

b) arthritis

c) analgesic

d) arthropyosis

e) osteoporosis


3. The upper limb is divided into the shoulder, the upper arm, the

... and the hand:

a) finger

b) elbow

c) forearm

d) thumb

e) arm
4. We chew our food with ...

a) bones

b) mouth


c) teeth

d) extremities

e) palate

5. Ginseng tonic capsules promote:

a) methods

b) health

c) work


d) arthritis

e) care
6. The blood is:

a) red fluid

b) colorless fluid

c) chemical substance

d) solution

e) nourishment
7 Hemoglobin is:

a) red fluid

b) leukocyte

c) oxygen

d) protein

e) serum
8.The blood is supplied with oxygen:

a) in the tissues

b) in the digestive system

c) in the lungs

d) in the heart

e) in the mouth

9.The well-oxygenated blood moves:

a) into the tissues

b) into the lungs

c) into the right heart

d ) into the left heart

e) into the aorta



10. The blood is returned to the heart by means of...

a) the artery

b) the capillaries

c) the aorta

d) the veins

e) tubes


11. Жовч:

a) bile;


b) tongue;

c) gallbladder;

d) antrum

e) protein


12. Esophagus:

a) язик;


b) стравохід;

c) складка, зморшка;

d) ворсинка

e) шлунок


13. Insulin is secreted by:

a) colon;

b) ileum;

c) liver;

d) pancreas

e) gallbladder


14. The large intestine is:

a) 2 meters long;

b) 1.5 meters long;

c) 3 meters long;

d) 2.5 meters long

e) 0.5 meter long




15. Товста кишка:

a) caecum;

b) jejunum;

c) ileum;

d) colon

e) stomach


16.Water and air in the pleural cavity:

a) abscess

b) empyema

c) hydropneumothorax

d) edema

e) inflamation


17.Inflammation of the lungs:

a) laryngitis

b) atelectasis

c) pneumonia

d) hemothorax

e) flu


18.The pleura:

a) binds the skin

b) separates the lungs

c) envelopes the lungs

d) divides into 2 parts

e) oxygenate blood


19. A thin outer layer of the heart wall:

a) pericardium

b) epicardium

c) myocardium

d) endocardium

e) pleura




20.What process takes place in the lungs:

a) micturition

b) exchange of gases

c) phagocytosis

d) secretion

e) oxygenation


21.Branching fibers that transmit impulses are called:

a) gyri


b) sulci

c) dendrites

d) nerves

e) axons


22.Posterior part of the brain is:

a) ganglion

b) cerebellum

c) medulla oblongata

d) hypothalamus

e) cerebral cortex


23.The sense organ of vision is:

a) nervous cell

b) eye

c) ear


d) axon

e) head
24.Astrocytes are:

a) star-like

b) bean-shaped

c) round

d) bright

e) square

25.Meninges consist of :

a) muscular tissue

b) three layers of connective tissue

c) two layers of connective tissue

d) individual nerve cells

e) synapse


26.Adrenocorticotropic hormones stimulate:

a) growth of adrenal cortex

b) activate hormone synthesis in adrenal cortex

c) development of corpus luteum

d) metabolism of starches

e) transmit nervous impulses


27.Thyroxine stimulates:

a) oxidative process

b) growth of eggs

c) development of corpus luteum

d) energy metabolism

e) protein metabolism


28.Pituitary gland is located:

a) on the dorsal side of the thyroid gland

b) on top of each kidney

c) at the base of the brain

d) in the middle of the brain

e) in the mouth


29.Thymus gland is located:

a) in the middle of the brain

b) in the mediastrinum

c) below the thyroid cartilage

d) behind the stomach

e) on top of each kidney




30.Somatotropin stimulates

a) protein synthesis

b) growth of adrenal cortex

c) production of milk

d) oxidative process

e) growth of ovaries


31.Abnormal (small amount) condition of urine flow

a) caliectasis

b) oliguria

c) uremia

d) albuminuria

e) peyuria


32.Tube for giving and withdrawing fluids:

a) dialysis

b) catheter

c) pyuria

d) endoscope

e) syringe


33.The volume of urine discharged depends on:

a) sugar


b) urinalysis

c) colour of the urine

d) water balance

e) energy metabolism


34.The kidneys are

a) bean-shaped

b) oval

c) round


d) star-like

e) square




35. Two small round glands on either side of the vaginal orifice

which lubricate the vagina:

a) Bartholin’s glands

b) bulbourethral glands

c) mammary glands

d) adrenal glands

e) sweat glands


36. Glands which are located at the base of the bladder:

a) breast

b) orifice

c) seminal vesicles

d) lacrimal glands

e) sweat gland


37.Labia majora and labia minora:

a) fallopian tubes

b) areola

c) two sets of vaginal lips

d) lactation period

e) gland


38. Seminiferous tubules manufacture:

a) spermatozoa

b) ova

c) sweat


d) milk

e) tears


39. The penis is composed of:

a) erectile tissue

b) seminal vesicles

c) connective tissue

d) muscular tissue

e) cardiac tissue



40. Stones in kidney(s):

a) uremia

b) caliectasis

c) calculi

d) necrosis

e) cell


41. Vascular surgery … made great progress:

a) having;

b) had;

c) have;


d) has;

e) to have ;


42.Does this doctor … at your hospital?

a) worked;

b) works;

c) working;

d) work;

e) to work;


43.The doctor the morning round, the nurses began to fulfill his prescriptions:

a) having made;

b) having make;

c) is made;

d) are made;

e) makes;


44.The date of my leaving for the country … .

a) was uncertain;

b) are uncertain;

c) is uncertain;

d) were uncertain;

e) to be uncertain;



45.Having had an acute stage of the disease for several days, …an extremely difficult problem

a) they presents

b) they present

c) they presented

d) they presenting

e) they are presenting


46.The operations being over, the doctor … the nurse to use the heart apparatus:

a) asking;

b) asks;

c) ask;


d) asked;

e) have asked ;



47.Before leaving France I … my brother:

a) called;

b) call;

c) calling;

d) have calling;

e) has called;


48. I thought of going … whole summer:

a) to saw;

b) to see;

c) to seen;

d) to sea

e) to the sea



49.The professor … our students to pass the exams successfully:

a) considering;

b) consider;

c) considers;

d) had considered;

e) to consider


50.The chest … by the breastbone into two parts on each side of which there are seven ribs:

a) is divide;

b) are divide;

c) are divided;

d) is divided ;

e) to divide;



KEYS

  1. B 45. C

  2. B 46. D

  3. C 47. A

  4. C 48. E

  5. B 49. C

  6. A 50. D

  7. D

  8. C

  9. C

  10. D

  11. A

  12. B

  13. D

  14. B

  15. D

  16. C

  17. C

  18. C

  19. B

  20. B

  21. C

  22. C

  23. B

  24. A

  25. B

  26. A

  27. A

  28. A

  29. B

  30. A

  31. B

  32. B

  33. D

  34. A

  35. A

  36. C

  37. C

  38. A

  39. A

  40. C

  41. D

  42. D

  43. A

  44. C


Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка