Білки використовуються в організмі, в першу чергу, як пластичний матеріал. У 100 г білка міститься 16 г азоту, тому виділення організмом 1 г азоту відповідає розпаду 6,25 г білка



Скачати 11.93 Kb.
Дата конвертації08.06.2020
Розмір11.93 Kb.
Білки використовуються в організмі, в першу чергу, як пластичний матеріал. У 100 г білка міститься 16 г азоту, тому виділення організмом 1 г азоту відповідає розпаду 6,25 г білка. За добу з організму дорослої людини виділяється близько 3,7 г азоту, тобто маса розкладеного білка становить , або (0,028 – 0,075) г азоту на 1кг маси тіла на добу – коефіцієнт зношування Рубнера – витрати білка при нульовому його надходженні, але достатній калорійності їжі. Якщо кількість азоту, що надходить в організм з їжею, дорівнює кількості азоту, виведеного з організму, тоді організм знаходиться у стані азотистої рівноваги. Якщо в організм надходить азоту більше, ніж виділяється, – це свідчить про позитивний азотистий баланс (ретенцію азоту); стан, при якому кількість виведеного з організму азоту перевищує його надходження, називають негативним азотистим балансом. Рекомендується споживати не менше 0,75 г білка на 1 кг маси тіла на добу, що для дорослої здорової людини масою 70 кг становить не менше 52,5 г повноцінного білка (білковий мінімум). Для надійної стабільності азотистого балансу рекомендується споживати з їжею 85 – 100 г білка на добу (білковий оптимум), у дітей, вагітних ці норми вищі.

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка