32. Вуглеводи харчових продуктів, добова потреба, місце їх травлення, роль ферментів



Сторінка1/19
Дата конвертації08.09.2021
Розмір26.4 Kb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19

32. Вуглеводи харчових продуктів, добова потреба, місце їх травлення, роль ферментів.

В живому організмі вуглеводи є основним та єдиним анаеробним енергетичним матеріалом. Ентеральний обмін вуглеводів, тобто їх перетравлення, розпочинається в ротовій порожнині, де під впливом ферментів слини альфа-амілази та 1,6-глюкозидази з полісахаридів утворюються олігосахариди (декстрини з крохмалю). У шлунку немає ферментів які перетравлюють вуглеводи, крім того рН шлункового соку інгібує дію амілази і на поверхні харчового комка відбувається слабкий кислотний гідроліз. Головні процеси травлення вуглеводів відбуваються в тонкому кишечнику. У 12-палій кишці бікарбонати нейтралізують хлоридну кислоту шлункового соку, а панкреатичні амілази - розщеплюють олігосахариди до дисахаридів.

Останній етап травлення вуглеводів - пристінкове перетравлення. Воно здійснюється ферментами,що розташовані безпосередньо на мікроворсинках слизової тонкого кишечника (мальтаза,лактаза,сахараза). Сахараза гідролізує сахарозу до глюкози і фруктозиЛактаза гідролізує лактозу до глюкози і галактозиМальтаза гідролізує мальтозу до двох глюкоз .Значення пристінкового травлення полягає в тому,що кінцевий продукт недоступний для мікроорганізмів та надходить до крові безпосередньо. Утворені моносахариди всмоктуються до крові. Найбільш активно всмоктуються глюкоза, фруктоза, галактоза.

Серед вуглеводів їжі найбільшу біологічну цінність, тобто здатність засвоюватися організмом людини, мають полісахариди – крохмаль (амілоза й амілопектин), глікоген; дисахариди– сахароза, лактоза, мальтоза. Лише невелика частка вуглеводів їжі припадає на моносахариди (глюкоза, фруктоза, пентози).

Добова потреба дорослої людини у вуглеводах становить 400–500 г.



Поділіться з Вашими друзьями:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   19


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка