2. Косметичні засоби по догляду за шкірою м’якої консистенції. Креми емульсійні



Скачати 27.12 Kb.
Дата конвертації08.04.2020
Розмір27.12 Kb.
#9029
емульгатори
емульгатори
Тема 2. Косметичні засоби по догляду за шкірою м’якої консистенції. Креми емульсійні.

  1. Назвіть емульгатори які використовуються у виробництві емульсійних кремів. Яка їх роль у складі косметичного засобу?

Для підвищення стійкості емульсійних косметичних засобів використовуються емульгатори.


Емульгатори, застосовувані в косметиці, повинні відповідати наступним вимогам:
1) забезпечувати формування стабільної емульсії;
2) бути хімічно індиферентними;
3) не виявляти токсичної дії, у тому числі не викликати подразнення шкіри;
4) не мати неприємного запаху.
Як емульгатори використовуються ПАР функціональні особливості яких багато в чому визначаються їхньою природою. ПАР класифікують на іоногенні (аніонні, катіонні), амфолітні (амфотерні), і неіоногенні.

Емульгатори І роду:

-Гліцерил стеарат

- Цетет-2

- Стеарет-2

- Цетеариловий спирт

- Полісорбат-60

- Полісорбат-80

- Цетеарет-12

-ПЕГ-25 гідрогенізати рицинової олії

- Лаурет- 3

- Лаурет- 8

- Монтанов L

- Olive-еmuls

-Prolipid

-Емульсійний віск Polawax


Емульгатори ІІ роду:

- Лаурет-2

- Цетолет-2

-Полігліцерил-2 диполігідроксистеарат

- ПЕГ-30 диполігідроксистеарат

- ПЕГ -4 стеарат

- Сорбітан сесквіолеат

- Сорбітан олеат

- Лецетин

- Сорбітан оліват

- Сорбітан стеарат

- Сорбітан ізостеарат

- Олет-2

- Сахарози дистеарат .

У вітчизняному косметичному виробництві застосовуються наступні види емульгаторів і їхніх сумішей: пентол, пентол модифікований, сорбітанолеат, емульгатор ВНІІЖа, янтол, янта, емульсійний віск, стеарат ПЕГ-400, олеат ПЕГ-400, оксиетильований ланолін 60, моностеарат гліцерину, моногліцериди дистильовані й інші.
Щоб забезпечити стійкість емульсії, застосовуються - емульгатори. Від них залежать стабільність, однорідність і консистенція кремів. Молекула емульгатора має витягнуту форму, один її полюс зв'язує воду, а інший - жири. Від характеру застосовуваного емульгатора залежить тип одержуваної емульсії («вода в маслі» або «масло у воді»).
2. Описати функціональне призначення кожного компонента який входить до складу косметичного засобу:
Ingredients:

Water (вода) – розчинник. один з постійних компонентів у рецептурах більшості косметичних виробів. Забезпечує їм необхідну прозорість, в'язкість, концентрацію, колір.


Vegetable Oil (Olus Oil) (овочева олія) – багата ненасиченими жирними кислотами, має пом’якшуючу дію на шкіру, гарно зволожує, робить шкіру гладенькою і ніжною. Використовується як основа кремів.
Cetyl Ethylhexanoate (цетиловий етилгексаноат) - синтетичний замінник спермацету, емолент, покращує консистенцію. Зменшує сухість шкіри і покращує її зовнішній вигляд.

Butyrospermum Parkii (Shea Butter) Олія каріте (ши) – олія ши, активізує синтез колагену, володіє гарною захисною і регенеруючою діями, в тому числі захист від УФ-випромінювання. має пом'якшуючу дію при подразненнях та тріщинах на шкірі. Володіє зволожуючими та протизапальними властивостями. Поліпшує вивільнення полярних активних інгредієнтів.


Glycerin(гліцерин)- трьохатомний спирт, безколірна в’язка рідина без запаху. В складі косметичних засобів знижує випаровування води, має пом’якшуючу і зволожуючу дію
Squalane (сквалан) - це високоякісний емульгатор, пом'якшувач і носій поживних речовин, володіє потужною антиоксидантною і зволожуючою дією.
Glyceryl Stearate(гліцерил стеарат) – є емульгатором, емолентом, згущувачем, покращує розподіл речовин в засобах.
Hydrogenated Palm Oil (гідрогенізована пальмова олія) - активізує ліпідний обмін в шкірі, має пом’якшуючу дію на шкіру. Є антиоксидантом.

 

Stearyl Dimethicone (стеарин диметікон) - кремнійорганічний полімер, силікон. В’язка масляниста рідина. Використовується в косметичних засобах як компонент, що покращує структуру і взаємодію різних інгредієнтів в рецептурі. Чинить м’яку захисну дію на шкіру.


Commiphora Myrrha Oil(ефірна олія мірри) – освіжає, підтягує шкіру, розгладжує зморшки. Відновлює свіжий, гомогенний тон шкіри і матову, ніжну текстуру. Надає протизапальну, розсмоктуючи дію.
Castanea Sativa (Chestnut) Seed Extract (екстракт насіння каштану їстівного)- надає тонізуючу та протизапальну дію, покращує мікроциркуляцію, зміцнює стінки судин і регулює проникність кровоносних судин.
Polyacrylamide(поліакриламід) – використовується в основному як загусник та гелеутворювач, має емульгуючи і пом’якшуючі властивості. Не токсичний, не подразнює шкіру. Використовується у продуктах для дітей і в захисних кремах.
Cetearyl Alcohol (цетеариловий спирт) – регулятор консистенції, стабілізатор, емульгатор. Не володіє яскраво вираженими емульгуючими властивостями, підвищує в'язкість емульсійних систем типу о/в, тим самим стабілізуючи їх незалежно від значення рН.
Propylene Glycol  (пропіленгліколь) - безбарвна густа рідина без запаху зі слабким солодким смаком. Розчинник і екстрагент, має консервуючі, стерилізуючі, бактерицидні, стабілізуючі, масткі властивості.

Xanthan Gum (ксантанова камедь) - використовується як загусник, стабілізатор консистенції. Збільшує в'язкість, володіє желюючими властивостями. Забезпечує зволоження шкіри, робить її еластичною і пружною, створює захисну плівку, яка володіє певним ліфтінговим ефектом, скорочує пори і надає в'яжучий ефект.


Rosa Centifolia Flower Wax(віск троянди) – квітковий віск троянди володіє зволожуючою і пом'якшувальною дією, потужний антиоксидант, заспокоює і лікує подразнену, пошкоджену шкіру, має захисні властивості, омолоджує, бореться із зморшками
Tocopheryl Acetate (токоферил ацетат) – жовта кристалічна речовина. Антиоксидант, запобігає окисленню ненасичених ліпідів і вводиться з цією метою в косметичні засоби по догляду за шкірою
Laureth-7(лауреат-7) - полімер, похідне лауринової кислоти, яка у вигляді гліцеридів міститься в кокосовому і лавровому  маслах, використовують в якості пластифікатора.
Sorbitol(сорбітол) – шестиатомний спирт, білий порошок, солодкого смаку, використовується як зволожуючий компонент. Впливає на текстуру засобів,надаючи їм особливу м'якість, пластичність і бархатистість. У рецептурах успішно замінює гліцерин та гліколі.
Citronellol (цитранеллол) - рідина з сильним свіжим ароматом цитрусових, меліси, цітронелли. Використовується зазвичай для ароматизації косметичних засобів. Є біологічно безпечним репелентом.
Скачати 27.12 Kb.

Поділіться з Вашими друзьями:




База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2022
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка