1. Які причини постренальної анурії? A. Перев’язка сечоводів, камені сечоводів



Скачати 130.5 Kb.
Дата конвертації27.04.2020
Розмір130.5 Kb.
1. Які причини постренальної анурії?

A. Перев’язка сечоводів, камені сечоводів.

B. Переливання несумісної крові.

C. Шок і колапс.

D. Емболія ниркових артерій.

E. Вживання токсичних речовин.

ANSWER:A

2. Що таке полакіурія?

A. Збільшення добового діурезу.

B. Почащене сечовипускання.

C. Зменшення добового діурезу.

D. Зменшення частоти сечовипускання.

E. Різі при сечовипусканні.

ANSWER:B


3. Де локалізується патологічний процес, якщо гематурія тотальна?

A. Сечовий міхур, сечовід, нирки.

B. Сечовий міхур, уретра.

C. Уретра, сечовий міхур.

D. Шийка сечового міхура, простатична частина уретри.

E. Сечовий міхур, сечовід.

ANSWER:A

4. Де локалізується патологічний процес, якщо гематурія ініціальна?

A Сечовому міхурі.

B. Шийці сечового міхура.

C. Сечоводі.

D. Нирці.

E. В уретрі.

ANSWER:E


5. Про що свідчать болі в проекції нирки при сечопуску?

А. Анурія.

В. Затримка сечі.

С. Міхуровосечовідний рефлюкс.

D. Парадоксальна ішурія.

Е. Странгурія.

ANSWER:C

6. Олігакіурія – це?

А. Рідке сечовипускання.

В. Парадоксальна ішурія.

С. Затруднене болюче сечовипускання.

D. Нічне нетримання сечі.

Е. Залишкова сеча після сечопуску.

ANSWER:A


7. Нетримання сечі при затримці сечопуску – це?

А. Справжнє нетримання сечі.

В. Дизурія.

С. Парадоксальна ішурія.

D. Олігурія.

Е. Поліурія.

ANSWER:C

8. Які умови необхідні для проведення цистоскопії?

А. Наявність цистоскопа і хворого.

В. Стерильність інструментів, знеболення уретри, ємкість сечового міхура не менше 100 мл.

С. Знеболення уретри, відсутність запальних процесів нижніх сечових шляхів, задовільний стан хворого.

D. Прозорість середовища в наповненому сечовому міхурі, прохідність уретри, ємкість сечового міхура не менше 80-100 мл.

Е. Прохідність уретри, стерильність інструментів, знеболення уретри, задовільний стан хворого.

ANSWER:D


9. Для якого дослідження використовується індигокармін?

А. Хромоцистоскопії.

В. Фістулографії.

С. Екскреторної урографії.

D. Ретроградної пієлографії.

Е. Цистоскопії.

ANSWER:A

10. Який препарат використовується для проведення хромоцистоскопії?

А. Тіосульфат натрію

В. Препарати хрому.

С. Кардіотраст.

D. Верографін.

Е. Індигокармін.

ANSWER:E


11. Чим відрізняється жіночий катетер від чоловічого?

А. Коротший і має меншу кривизну дзьоба.

В. Коротший і тонший.

С. Коротший і товстіший.

D. Коротший і прямий.

Е. Має Б-подібну форму.

ANSWER:A

12. При рентгенонегативних каменях сечового міхура використовують?

А. Оглядову цистографію.

В. Пневмоцистографію.

С. Осадову цистографію.

D. Ретроградну цистографію.

Е. Поліцистографію.

ANSWER:B


13. Для якого обстеження використовується верографін?

А. Екскреторної урографії.

В. Хромоцистосокпії.

С. Ізотопної ренографії.

D. Визначення клубочкової фільтрації і канальцевої реабсорбції.

Е. Цистоскопії.

ANSWER:A

14. Види екскреторної урографії?

А. Інфузійна; компресійна; ортостатична.

В. Внутрішньовенним введенням контрасту; інфузійна.

С. Інфузійна; компресійна.

D. внутрішньоартеріальним введенням контрасту; інфузійна.

Е. Ортостатична; інфузійна.

ANSWER:A


15. Скільки контрасту необхідно вводити при виконанні ретроградної пієлоуретерографії?

А. 2-3 мл.

В. 5-7 мл.

С. 10-15 мл.

D. До відчуття болю в ділянці нирки.

Е. До відчуття легкого розпирання в проекції нирки.

ANSWER:E

16. Причинами пієлонефриту вагітних є:

А. Порушення харчуання вагітних.

В. Механічний тиск вагітної матки на сечоводи, асимптоматична бактеріурія.

С. Нейрогуморальні зрушення, вроджені аномалії.

D. Механічний тиск вагітної матки на сечоводи, нейрогуморальні зрушення, асимптоматична бактеріурія.

Е. Вроджені аномалії, асимптоматична бактеріурія.

ANSWER:D


17. У випадку порушення відтоку сечі при пієлонефриті вагітних слід виконати:

А. Катетеризацію нирки на стороні ураження.

В. Пієлоскопію.

С. Ретроградну пієлографію.

D. Перкутанну пієлостомію.

Е. Уретростомію.

ANSWER:A

18. Лікування апостематозного пієлонефриту заключається в:

А. Призначення масивної антибактеріальноє терапії.

В. Катетеризації нирки.

С.Декапсуляції і нефростомії.

D. Перкутанній пієлостомії.

Е. Постановці стента.

ANSWER:C


19. На оглядовій урограмі при карбункулі нирки можна побачити:

А. Випуклість контура нирки і нечіткість поперекового м’яза.

В. Зменшення розміру нирки.

С. Звапнення нирки.

D. Випуклість контура нирки.

Е. Збільшення розміру нирки.

ANSWER:A

20. При лікуванні карбункула нирки потрібно:

А. Призначити масивну антибактеріальну терапію

В. Виконати планову операцію.

С. Виконати ургентно операцію.

D. Призначити дезінтоксикаційну терапію.

Е. Закатетеризувати нирку.

ANSWER:C


21. Частіше всього зустрічається паранефрит:

А. Задній.

В. Передній.

С. Верхній.

D. Нижній.

Е. Тотальний.

ANSWER:A

22. При паранефриті роблять екскреторну урографію:

А. У вертикальному положенні.

В. У горизонтальному положенні.

С. На вдосі і видосі.

D. У горизонтальному і вертикальному положенні.

Е. На вдосі.

ANSWER:C


23. Для піонефрозу характерна:

А. Інтенсивна піурія.

В. Інтенсивна гематурія.

С. Бактеріурія.

D. Періодична піурія.

Е. Асептична піурія.

ANSWER:A

24. Ендовезикальною ознакою для піонефрозу є:

А. Виділення крові з вічка сечоводу.

В. Зяюче вічко на стороні ураження.

С. Виділення гною з вічка сечоводу.

D. Гіперемія навколо вічка.

Е. Втягнуте віко на строні ураження.

ANSWER:C


25. Незаперечні ознаки (рентгенологічні) туберкульозу нирок.

А. Симптом ампутації чашечок, каверни.

В. Деформації чашечок, стріктура сечовода.

С. Звапніла нирки, кальцефіковані вогнища, каверни, стріктура сечоводів.

D. Симптом “зів’ялої квітки”, кальцефіковані вогнища.

Е. Симптом “левової пащі”, деформація чашечок, каверни.

ANSWER:C

26. На оглядовій урограмі ознакою туберкульозу нирки є:

А. Кальцифікати в нирковій паренхімі.

В. Деформація контура нирки.

С. Зглаженість поперекового м’язу.

D. Збільшення розмірів нирки.

Е. Бактеріурія.

ANSWER:A


27. Достовірною ознакою туберкульозу нирок є:

А. Піурія.

В. Оксалатурія.

С. Виявлення мікобактерій в сечі.

D. Гематурія.

Е. Бактеріурія.

ANSWER:C

28. Ендовезикальними ознаками туберкульозу є:

А. Туберкульозні горбики, виразки мікроцист, зяюче і втягнуте вічко сечовода.

В. Туберкульозні горбики, зяюче і втягнуте вічко сечовода.

С. Дивертикул, “симптом фіранки”, туберкульозні горбики.

D. Гіперемія навколо вічка, зяюче вічко сечовода, ивразки.

Е. Виразки, туберкульозні горбики, втягнуте вічко сечовода.

ANSWER:A


29. В пізніх стадіях туберкульозу частіше цистоскопію неможливо зробити із-за:

А. Стріктури уретри.

В. Вираженої піурії.

С. Малої ємкості сечового міхура.

D. Диверикулів сечового міхура.

E. Наявності гематурії.

ANSWER:C

30. Місцеві симптоми характерні для пухлин нирок?

А. Болі в попереку, гематурія, пальпація пухлино подібного утвору.

В. Проимацування пухлини, болі, гіперемія шкіри в проекції нирки.

С. Болі, гематурія, місцевий ціаноз.

D. Болі, гематурія, позитивний с-м Пастернацького.

Е. Гематурія, гіпертермія.

ANSWER:A


31. Куди найбільш частіше метастазує пухлина нирки?

А. В лімфатичні вузли, печінку.

В. Легені, кістки, печінку, головний мозок.

С. Сечовий міхур, печінку, суглоби.

D. Легені, шлунок, лімфатичні вузли брижі.

Е. Головний мозок, сечовий міхур, кістки тазу.

ANSWER:В

32. Ведучим методом обстеження при пухлині сечового міхура є:

A. Бімануальне обстеження.

B. Цистоскопія.

C. Радіоізотопна ренографія.

D. УЗД.


E. Оглядова цистографія.

ANSWER:B


33. Для визначення виду патологічного процесу в сечовому міхурі треба використати:

A. Комп’ютерну томографію.

B. УЗД.

C. УЗД з доплерографією судин сечового міхура.



D. Ендовезікальну біопсію.

E. Цитологію сечі.

ANSWER:D

34. На підставі яких тестів ставиться стадія доброякісної гіперплазії простати?

A. Розлади сечопуску.

B. Розлади сечопуску і функціональний стан нирок.

C. Кількісні і якісні зміни сечі.

D. Розлади сечопуску і якісні зміни сечі.

E. Рентгенологічне обстеження.

ANSWER:B


35. Друга стадія доброякісної гіперплазії простати ставиться на основі:

A. Ніктурії.

B. Гострої затримки сечі.

C. Хронічної затримки сечі.

D. Хронічної ниркової недостатності.

E. Олігоурії.

ANSWER:C

36. Радикальним методом лікування доброякісної гіперплазії простати є:

A. Простатектомія.

B. Трансуретральна електрорезекція.

C. Вакоризація залози.

D. Надлобкова цистостомія.

E. Резекція шийки сечового міхура.

ANSWER:A


37. Для покращання сечопуску при доброякісної гіперплазії простати призначають:

A. β-адреноблокатори.

B. Спазмолітики.

C. α-адреноблокатори.

D. α-адреноміметики.

E. М-холіноміметики.

ANSWER:C

38. Для якого захворювання характерна побільшена, щільна, асиметрична, неболюча. з нечіткими контурами простата?

A. Рак передміхурової залози.

B. Доброякісна гіперплазія простати.

C. Гострий простатит.

D. Хронічний простатит.

E. Камені простати.

ANSWER:A


39. В початкових стадіях раку простати інформативними методами є:

A. Визначення рівня PSA і ректальне обстеження.

B. Цистоскопія.

C. Цистоскопія і ретроградна цистографія.

D. Визначення рівня PSA.

E. Оглядова цистографія і ректальне обстеження.

ANSWER:A

40. Для підтвердження діагнозу “рак простати” треба використати:

A. УЗД.

B. Пункцію в ділянці шийки сечового міхура.



C. Комп’ютерну томографію.

D. Пункцію простати.

E. Комбіновану цистограіфію.

ANSWER:D


41. При раку простати в стадії Т1 показана:

A. Трансуретральна резекція простати.

B. Надлобкова цистостомія.

C. Орхіектомія.

D. Радикальна простатектомія.

E. Гіпертермія простати.

ANSWER:D

42. Найчастіше причиною розвитку хронічного пієлонефриту є:

A. Ентерокок

B. Стрептокок

C. Кишкова паличка

D. Стафілокок

E. Протей

ANSWER:C


43. Нехарактерним для гострого пієлонефриту є:

A. Лейкоцитурія

B. Протеїнурія

C. Набряки

D. Лейкоцитоз

E. Збільшення швидкості осідання еритроцитів.

ANSWER:C

44. Яке найчастіше ураження нирок при вагітності?

A. Сечокам’яна хвороба

B. Амілоїдоз

C. Нефропатія

D. Туберкульоз нирок

E. Пієлонефрит

ANSWER:E


45.Найбільш інформативний метод діагностики карбункула нирки:

A. Оглядова урографія

B. Ретроградна пієлографія

C. Дослідження клубочкової фільтрації

D. Екскреторна урографія

E. УЗД нирок

ANSWER:E

46.Що відіграє основну роль у поширенні інфекції при уриногенному (висхідному) пієлонефриті?

A. Адгезія бактерій

B. Міхурно-сечовідний рефлюкс

C. Порушення кровообігу

D. Гіпертонус сечових шляхів

E. Порушення інервації

ANSWER:B


47.З якого міроприємства починається лікування вторинного гострого пієлонефриту?

A. Спазмолітична терапія

B. Ліквідація порушень пасажу сечі

C. Антибактеріальна терапія

D. Дієтотерапія

E. Детоксикаційне лікування

ANSWER:B

48. Які камінці утворююються в лужному середовищі?

А. Фосфати.

В. Оксалати.

С. Урати.

D. Цистинові.

Е. Карбонати.

ANSWER:A


49. Серед основних симптомів сечокам’яної хвороби є:

А. Біль в попереку.

В. Біль в попереку, дизурія, гематурія, відходження конкрементів.

С. Біль в попереку, гематурія, піурія, дизурія, самостійне відходження конкрементів.

D. Гематурія, ніктурія, піурія.

Е.Олігурія, біль в попереку, дизурія.

ANSWER:C

50. Якщо конкремент розміром 96 мм знаходиться в нижній третині сечовода, то який метод операційного втручання найбільш вірогідніше запропонувати хворому?

А. Уретеростомію.

В. Пієлолітостомію.

С. Нефролітостомію.

Уретеролітотомію.

*Е.Петлеву екстракцію конкремента.

ANSWER:E


51. Для діагностики рентгеннегативних конкрементів сечового міхура виконують:

А. Оглядову цистографію.

В. Ретроградну пневмоцистографію.

С. Поліцистографію

D. Осадову цистографію.

Е. Мікційну цистографію.

ANSWER:B

52. Характерною ознакою травми нирки при цистоскопії є:

А. Виділення крові з вічка сечовода.

В. Виділення гною з вічка сечовода.

С. Втягнуте вічко сечовода.

D. Зяюче вічко сечовода.

E. Гіперемія навколо вічка сечовода.

ANSWER:A


53. Найбільш інформативним методом діагностики травми нирки є:

А. Оглядова урограма.

В. Екскреторна урографія.

С. Ретроградна пневмопієлографія.

D. Ретропневмоперитонеум.

Е. Радіоізотопна ренографія.

ANSWER:B

54. Екскреторну урографію при травмі нирки виконують, коли систолічний тиск є:

А. Менший 80 мм.рт.ст.

В. Більший 60-80 мм.рт.ст.

С. Не більший за 80 мм.рт.ст.

D. Більший за 120 мм.рт.ст.

Е. Більший за 80-100 мм.рт.ст.

ANSWER:E


55. Розчавлення нирки є показом до:

А. Нефростомії.

В. Нефруретеректомії.

С. Нефротомії

D. Резекції нижнього полюса.

Е. Нефректомії.

ANSWER:E

56. При пошкодженні яких органів використовується епіцистостомія?

А. Розрив сечового міхура і уретри.

В. Розрив нирки і уретри.

С. Розрив сечовода і міхура.

D. Розрив нирки і міхура.

Е. Розрив сечовода і уретри.

ANSWER:A


57. Яку патологію можна діагностувати пробою Зильдовича?

А. Розрив ниркової миски.

В. Розрив уретри.

С. Розрив нирки.

D. Розрив сечовода.

Е. Розрив сечового міхура.

ANSWER:E

58. Який основний метод діагностки розривів сечового міхура?

А. Ретроградна цистографія.

В. Нисхідна цистографія.

С. Цистоскопія.

D. Хромоцистоскопія.

Е. Уретрографія.

ANSWER:A


59. При підозрі на розрив сечового міхура слід виконати:

А. Цистосокпію.

В. Хромоцистоскопію.

С. Поліцистографію.

D. Ретроградну цистографію.

Е. Оглядову цистографію.

ANSWER:D

60. Що неможливо виконати при розриві сечового міхура?

А. Катетеризацію сечового міхура.

В. Цистоскопію.

С. Ретроградну уретрографію

D. Ретроградну цистографію.

Е. Оглядову урографію.

ANSWER:B


61. Якщо на вдосі пальпується нижній полюс нирки, який на видосі заходить в підребер’я, то у хворого є:

А. Нефроптоз ІІ стадії.

В. Нефроптоз І стадії.

С. Поперекова дистонія.

D. Нефроптоз ІІІ стадії.

Е. Тазова дистопія.

ANSWER:B

62. Найбільш інформативним методом діагностики при нефроптозі є:

А. Ортостатична екскреторна урографія.

В. Оглядова урографія.

С. Ретроградна пієлографія.

D. Інфузійна екскреторна урографія.

Е. Компресійна екскреторна урографія.

ANSWER:A


63. Для диференціації нефроптозу від дистопії використовують:

А. Комп’ютерну томографію.

В. Екскреторну (ортостатичну) урографію, ретроградну пієлографію, аортографію.

С. Оглядову, екскреторну урографію.

D. УЗД, оглядову урографію.

Е. УЗД, радіоізотопну ренографію, ретроградну пієлографію.

ANSWER:B

64. Оперативне лікування нефроптозу полягає в:

А. Нефротомії.

В. Нефректомії.

С. Нефростомії.

D. Нефропексії.

Е. Нефруретеректомії.

ANSWER:D


65. Гідронефроз І стадії ставлять, коли:

А. Нирка зменшена в розмірах.

В. Розширена тільки лоханка.

С. Різка атрофія паренхіми з розширенням лоханки і чашечок.

D. Розширена не тільки лоханка, а й чашечки.

Е. Деформовані контури нирки.

ANSWER:B

66. Коли на екскреторній урограмі лоханка і чашечка розширені, а функція нирки і товщина паренхіми незначно знижені, то у хворого має місце:

А. Туберкульоз нирки.

В. Нефроптоз ІІ степені.

С. Гідронефроз І степені.

D. Гідронефроз ІІІ степені.

Е. Гідронефроз ІІ степені.

ANSWER:E


67. Найбільш чітко гідронефроз діагностується при:

А. Екскреторній урограмі і ретроградній пієлографії.

В. Оглядовій і ретроградній пієлографії.

С. Ретропневмоперитонеумі.

D. Екскреторній урограмі і радіоізотопній ренографії.

Е. Радіоізотопній ренографії і скенуванні нирок.

ANSWER:A

68. Характерним проявом ГНН є:

А. Олігоанурія, гіперазотемія, гематурія, протеїнурія.

В. Гіпоізостенурія, олігурія, аміноацидурія, ацидоз.

С. Зменшення виділення сечі (аж до анурії), гіперазотемія, порушення водно-електролітного балансу, кислотно-лужної рівноваги тощо.

D. Анурія, ацидоз, хілурія, гіперкаліємія.

Е. Зменшення діурезу (аж до анурії), гіперазотемія, гіперкапнія, гіперкаліємія.

ANSWER:C


69. Причини ГНН поділяються на:

А. Преренальні, ренальні, екстраренальні та аренальні.

В. Ренальні, преренальні, інтраренальні, аренальні.

С. Преренальні, екстраренальні, постренальні, аренальні.

D. Постренальні, ренальні і преренальні.

Е. Преренальні, інтраренальні, ренальні.

ANSWER:D

70. У перебігу ГНН розрізняють такі стадії:

А. Шокову, компенсаторну, олігоануричну, поліуричні.

В. Початкову, субкомпенсації, уремії, поліурії.

С. Початкову, олігоануричну, відновлення діурезу, видужування.

D. Шокову, олігоануричну, уремічну, видужування.

Е. Початкову, олігоануричну, полакіуричну, видужування.

ANSWER:C


71. Стадія олігоанурії клінчно проявляється:

А. Зниженням діурезу, сухістю шкіри і слизової рота, нудотою, блюванням, набряками, тахікардією, аритмією.

В. Зниженням діурезу, набряками, сухітсю в роті, тахікардією, артріальною гіпертензією.

С. Зниженням діурезу, спрагою, набряком легень, ексікозом, свербінням і сухістю шкіри, тахікардією, гіподинамією.

D. Зниженням діурезу, спрагою, набряками, свербінням і сухістю шкіри, почащеним диханням, тахікардією, нестабільністю АТ, гіперрефлексією.

Е. Зниженням діурезу, спрагою, ексікозом, тахікардією, почащеним диханням.

ANSWER:D

72. Для стадії відновлення діурезу характерні:

А. Поліурія, гіпостенурія, гіпеазотемія, гіперкаліємія, гіпернатріємія, ексідоз, гіподинамія.

В. Поліурія, гіпостенурія, нормалізація рівня азоту в крові, гіперкаліємія, ексікоз, гіподинамія, гіпорефлексія.

С. Поліурія, гіпоізостенурія, гіперазотемія, гіперкаліємія, гіпорефлексія.

D. Поліурія, гіпостенурія, ексікоз, гіпокаліємія, гіпотонія, нормалізація рівня азотемії, гіпернатріємія, анемія, гіпоальбумінемія.

Е. Поліурія, гіпоізостенурія, ексікоз, гіпокаліємія, гіпертонія, нормалізація рівня азотемії, гіпонатріємія, анемія, гіпоальбумінемія.

ANSWER:D


73. Найчутливішими тестами недостатності нирок є:

А. Рівень азотемії.

В. Рівень креатинемії.

С. Концентрація калію в плазмі крові.

D. Концентрація натрію в плазмі крові.

Е. Протеїнурія та ацидоз.

ANSWER:B

74. Найнебезпечнішими для життя хворого на стадії відновлення діурезу є:

А. Підвищення рівня азотемії.

В. Анемія і протеїнемія.

С. Гіпокаліємія.

D. Гіпонатріємія.

Е. Ацидоз.

ANSWER:C


75. Запалення додатка яєчка називається:

А. Везикуліт.

В. Каверніт.

С. Епідідіміт.

D. Орхіт.

Е. Орхоепідідіміт.

ANSWER:C

76. Характерними симптомами гострого епідідіміту є:

А. Дизурія, збільшення додатка в розмірах.

В. Гематурія, дизурія, збільшення додатка в розмірах.

С. Підвищення температури тіла до 38-39, озноб, збільшення і різкі болі в додатку.

D. Підвищення температури тіла до 38-39 С, болі в додатку, дизурія.

Е. Збільшення і різкі болі в додатку,дизурія, гематурія.

ANSWER:C


77. При гострому гнійному епідідіміті показана:

А. Пункція додатка і консервативне лікування.

В. Строгий ліжковий режим, холод на калитку.

С. Масивна антибактеріальна терапія.

D. Антибактеріальна і дезінтоксикаційна терапія.

Е. Оперативне лікування.

ANSWER:E

78. Орхіт – це:

А. Запалення сім’явиносячого канатика.

В. Запалення яєчка.

С. Перекрут яєчка.

D. Запалення додатка яєчка.

Е. Запалення сім’яного пухирця.

ANSWER:B


79. Для того щоб віддиференціювати орхіт від водянки оболонок яєчка слід виконати:

А. Цистостоскопію.

В. Хромоцистоскопію.

С. Діафаноскопію.

D. Пункцію яєчка.

Е. Везикулографію.

ANSWER:C

80. Перекрут яєчка частіше буває після:

А. Активних фізичних ігор.

В. Закритої травми калитки.

С. Перенесеного паротиту.

D. Бужування уретри.

Е. Грипу, бруцельозу, ревматичного поліартриту.

ANSWER:A


81. При перекруті яєчка показано:

А. Строгий ліжковий режим.

В. Планова операція.

С. Масивна антибактеріальна терапія.

D. Ургентна операція.

Е. Призначення анальгетиків та антибіотиків.

ANSWER:D

82. Які причини постренальної анурії?

А Вживання токсичних речовин

В. Переливання несумісної крові.

С. Шок, колапс.

D. Емболія ниркових артерій.

Е. Перев’язка сечоводів, камені сечоводів.

ANSWER:E


83. Як віддіференціювати гостру затримку сечі від анурії?

А. Провівши катетеризацію сечового міхура.

В. Шляхом цистосстомії.

С. Хромоцистоскопією.

D. Надлобковою пункцією сечового міхура.

Е. Цистоскопією.

ANSWER:A

84. Яку патологію можна діагностувати пробою Зильдовича?

А. Розрив сечового міхура.

В. Розрив уретри.

С. Розрив нирки.

D. Розрив сечовода.

Е. Розрив ниркової миски.

ANSWER:A


85. Характерною ознакою травми нирки при цистосокпії є:

А. Виділення гною з вічка сечовода.

В. Втягнуте вічко сечовода.

С. Зяюче вічко сечовода.

D. Виділення крові з вічка сечовода.

Е. Гіперемія навколо вічка сечовода.

ANSWER:D

86. Що означає термін “гостра затримка сечі”?

A. Неможливість самостійного сечовипускання при відсутності сечі в сечовому міхурі

B. Наявність затримки сечовипускання до 24 годин

C. Наявність залишкової сечі в сечовому міхурі після сечовипускання

D. Неможливість самостійного сечовипускання при наявності сечі в сечовому міхурі

E. Затруднене сечовипускання, що супроводжується різкими болями над лоном

ANSWER:D
87. Яким цифрам годинникового циферблату відповідає розташування в сечовому міхурі вічок (отворів) сечоводів?

А8 праве і 4 ліве

В. 5 праве і 7 ліве.

С. 9 праве і 3 ліве.

D. 11 ліве і 1 праве.

Е. 7 праве і 5 ліве.

ANSWER:E


88. Час появи індигокарміну в сечовому міхурі при в/в його введенні?

А. 5-7 хв.

В. 9-12 хв.

С. 7-9 хв.

D. 3-5 хв

Е. 2-3 хв.

ANSWER:D

89. Оглядова цистографія використовується для діагностики:

А. Каменя сечового міхура.

В. Пухлини сечового міхура.

С. Травми сечового міхура.

D. Хронічного циститу.

Е. Туберкульозу сечового міхура.

ANSWER:A


91. Ознакою паранефриту при рентгеноскопії грудної клітки є:

А. Підняття куполу діафрагми.

В. Обмеження екскурсії діафрагми на стороні ураження.

С. Петрифікати в легенях.

D. Плеврит на стороні ураження.

Е. Зміщення середостіння.

ANSWER:B

92. При паранефриті роблять екскреторну урографію:

А. У вертикальному положенні.

В. У горизонтальному положенні.

С. На вдосі і видосі.

D. У горизонтальному і вертикальному положенні.

Е. На вдосі.

ANSWER:C


93. При гнійному паранефриті показана:

А. Масивна антибактеріальна терапія.

В. Катетеризація нирки з антибактеріальною терапією.

С. Нефросттомія з антибактеріальною терапією.

D. Люмботомія, розкриття паранефрального абсцесу з його дренуванням.

Е. Декапсуляція нирки з нефростомією.

ANSWER:D

94. На ретроградній пієлограмі при піонефрозі видно:

А. Каверни в нирці.

В. Розширення порожнистої системи з нерівними контурами.

С. Пієлоектазію.

D. Симптом “зів’ялої квітки”.

Е. Медіальне відхилення сечовода

ANSWER:B


95. Який по хімічному складу конкремент, якщо він жовто-цегляного кольору з гладкою поверхнею і твердої консистенції?

А. Фосфат.

В. Оксалат.

С. Карбонат.

D. Урат.

Е. Цистиновий.

ANSWER:D

96. Якщо рентгеннегативний конкремент знаходиться в мисці нирки, то найбільш інформативним методом його діагностики є:

А. Оглядова урограма.

В. Ретроградна пієлографія.

С. Інфузійна урографія.

D. Ретроградна пневмопієлографія.

Е. Ортостатична екскреторна урографія.

ANSWER:D


97. Якщо конкремент розміром 96 мм знаходиться в нижній третині сечовода, то який метод операційного втручання найбільш вірогідніше запропонувати хворому?

А. Уретеростомію.

В. Пієлолітостомію.

С. Нефролітостомію.

D. Уретеролітотомію.

Е.Петлеву екстракцію конкремента.

ANSWER:E

98. Заочеревинну гематому при травмі нирки на оглядовій урограмі можна запідозрити по слідуючих ознаках:

А. Стертість або відсутність поперекового м’яза.

В. Збільшення розмірів нирки.

С. Зміна контура нирки.

D. Перелом ХІІ ребра.

Е. Викривлення хребта.

ANSWER:A


99. При позаочеревинному розриві сечового міхура на ретроградній цистографії характерним є:

А. Симптом “фіранки”.

В. Симптом “зів’ялої квітки”.

С. Симптом “променів”.

D. Симптом Шевасю.

Е. Симптом”львиної пащі”.

ANSWER:C

100. Що неможливо виконати при розриві сечового міхура?

А. Катетеризацію сечового міхура.

В. Цистоскопію.

С. Ретроградну уретрографію

D. Ретроградну цистографію.



Е. Оглядову орографію

ANSWER:B

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка