1. Місце утворення хіломікронів, їх будова, структура та функція. Хіломікрони



Дата конвертації22.04.2020
Розмір0.56 Mb.
1.Місце утворення хіломікронів, їх будова, структура та функція.

Хіломікрони — складні структури, що складається з жирового компонента, білка. Такі утворення називають ліпопротеїнами від грецького «ліпосом» — жир, «протеїн» — білок. Разом з ліпопротеїдами дуже низькою, низькою, високої щільності (ЛПДНЩ, ЛПНЩ, ЛПВЩ) хиломікрони утворюють групу ліпопротеїнів крові.Ці білково-жирові комплекси мають найбільший розмір, а також щільність. Тому їх ще називають ліпопротеїдами ультра низької щільності (ЛПУНП). Діаметр молекули хиломикрон більше 120 нм. За своєю будовою ЛПУНП — жирова крапля. Її середина утворена трігліцерідамі, оболонка складається з фосфоліпідів, до якої кріпляться білкові молекули. Ще 10% маси становлять холестерин, а також похідні стеролу.



Фунції хіломікронів :

  • утворюються в стінці кишечника

  • містять 85% ТАГ дієти

  • є основними транспортними формами ТАГ з кишечника в м’язи і жирову тканину

  • з кишечника всмоктуються в лімфатичну систему, а потім попадають в кров

  • частково деградують під впливом ліпопротеїнліпази

  • ремнанти хіломікронів захоплються печінкою

  • служать субстратом для утворення ЛПДНЩ.

Життєвий цикл ЛПУНП включає три стадії:

  • зароджується хіломикрон.

  • зрілий хіломикрон.

  • залишковий хіломикрон.

Місцем утворення хіломікронів:

Велика частина харчового жиру не доставлена ​​тригліцеридами (нейтральними жирами). Їх переварювання відбувається в тонкому кишечнику. Тут під впливом жовчних кислот тригліцериди перетворюються в емульсію. У такому вигляді тригліцериди стають доступними для обробки підшлунковою ліпазою. Цей фермент розщеплює тригліцериди на моногліцериди, гліцерин, жирні кислоти.



В «розібраному» вигляді нейтральні жири проникають в клітини кишечника (ентероцити), де відбувається їх повторна збірка. Як і всі ліпіди, тригліцериди не розчинні у воді. Якби вони надходили в кров незміненими, то краплі жиру закупорювали б судини. Такий стан називається жирової емболією, яке небезпечно смертельним результатом. Щоб цього не відбувалося, молекули тригліцеридів упаковуються в захисну капсулу з фосфоліпідів, складних ефірів холестерину, аполіпопротеїнів. Так утворюється зароджується ЛПУНП. Він на 85% складається з нейтральних жирів, а основним білковим компонентом є аполіпопротеїн В 48.

2.Співвідношення ЛПВГ/ЛПНГ в нормі, метод визначення.

ЛПВГ/ЛПНГ можна розподілити за допомогою методів електрофорезу, хроматографії, ультрацентрифугування та ін.

Принцип визначення і клінічна оцінка співвідношення альфа і бета-ліпопротеїнів

Метод грунтується на електрофоретичному розділенні на фракції заздалегідь пофарбованих суданом чорним ліпопротеїнів сироватки крові з наступним визначенням оптичної густини екстрагованих фракцій і вирахуванням відсоткового співвідношення між альфа-ЛП і бета–ЛП .





3.Роль фермента ЛХАТ в утворенні ліпопротеїнів.

У плазмі крові з ЛВГ зв'язується фермент лецитин-холестерин-ацилтрансфераза (скорочено ЛХАТ). Цей фермент каталізує реакцію утворення ефірів холестерину за рахунок перенесення залишку жирної кислоти із положення С-2 холінфосфатиду (лецитину) на холестерин:





Обидва субстрати, холінфосфатид і холестерин, локалізовані поряд у зовнішній оболонці ЛВГ. Оскільки продукти реакції –ефіри холестерину –не мають гідрофільної частини, вони переміщаються із оболонки ліпопротеїну в його ядро. Внаслідок цього вміст холестерину в оболонці ліпопротеїну зменшується і звільняється місце для надходження нових порцій холестерину.

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка