Тема. Культура поведінки мета



Скачати 99.74 Kb.
Дата конвертації05.05.2016
Розмір99.74 Kb.

Виховна година

Тема. КУЛЬТУРА ПОВЕДІНКИ


Мета. Ознайомити школярів з термінами «етика», «етикет», збагатити знання школярів з етики і правил етикету.

— Здрастуйте!

Вклонившись, ми сказали один одному.

Здрастуйте!

Просто здрастуйте, більш нічого не сказали.

Через що на краплинку щастя добавилось у світі?

Через що на краплинку радісніше зробилось життя?

Цими словами Володимир Солоухін чудово показав, наскільки звичайні формули привітання зв'язують нас один з одним, зміцнюють контакти, наближують нас до радості людського спілкування. Так і дотримання правил етики допомагає відчувати себе максимально вільно, не завдавати неприємності іншим. Взагалі, етика у звичайному розумінні — це те саме, що мораль, моральність, нрави. В свою чергу мораль — це система поглядів і уявлень, норм і оцінок, що регулюють поведінку людей.

Тема, на якій ми сьогодні зупинимось, нескінченно велика і охопити її всю ми не зможемо, а торкнемося лише деяких сторін.

Не вичерпався потік, що крижанить душу, історій про невихованих чудовиськ, які з'являються


в джинсових шортах серед декольтованих дам; які поливають смокінги жирними соусами; прогучноголосно регочущих дикунів. Але щоб не стати героями подібної історії, треба всього лише дотримуватись нехитрих правил. Нетямущим етикет уявляється громіздким зведенням неписаних законів, придуманих, щоб життя медом не здавалось. А насправді це загальноприйнята мова, яка дозволяє найкращим образом висловити благорозміщення до оточуючих. До того ж сьогодні основні правила незрівнянно більш простіші і природніші, ніж раніше, і йти за ними зовсім не так складно, як може здатися на перший погляд.

Давайте визначимось з поняттям етикет. Як ви розумієте цей термін? Слово «етикет» запозичено із французької мови і означає ярлик, етикетка, напис. Під етикетом розуміють сукупність правил поведінки, що стосуються зовнішнього прояву відношення до людей: поведінка з оточуючими, форми звертання і привітань, поведінка в громадських місцях, манери і одяг.

Так, у США існує інститут етики імені Поуст Емілії. Книжки цієї популярної в Америці письменниці присвячені культурі спілкування. Вони видавались більш як 100 разів і завжди миттєво розпродувались. Як ви думаєте, чому? Люди часто не знають, як себе поводити в тому чи іншому випадку. Вони хочуть виглядати пристойно в очах оточуючих. А тому завжди існувала і буде існувати потреба у знанні етики.

З давніх часів існував етикет і історія етикету знає багато потішних випадків. Так при дворі


іспанського монарха Пилипа II стався такий випадок. Королева захотіла показати придворному панству, що вона відмінна наїздниця, і сіла на андалузького скакуна, який виявився дуже непокірний.
Відчувши вершницю, кінь став на дибки, королева впала. На біду, її нога застряла в стремені. Кінь помчав, волочачи королеву за собою. Це трапилось під стінами палацу, площа перед ним була заповнена але ніхто не відважився допомогти нещасливій вешниці, тому що доторкнутися до її величності не можна було нікому. Вкінець, двоє придворних все таки відважились. Їх мужність для оточуючих полягала не в тому, що вони хотіли зупинити скачущого коня, а в намірі порушити правила етикету. Витягнувши з-під коня напівмертву королеву, вони раптово вскочили на своїх коней і поскакали, щоб сховатися від королівського гніву.

Ось що значить сліпе наслідування нормам етикету. Можливо саме це мав на думці Вольтер, коли писав, що етикет — розум для тих, хто його не має.

Давайте перевіримо, чи вміємо ми поводитися тій чи іншій ситуації.
Будьмо знайомії

У неформальній молодіжній компаній достатньо сказати «привіт», посміхнутися і всі навколо -


нуть друзями. Але у більш офіційній обстановці необхідно або бути відрекомендованим, або правильно відрекомендувати самого себе.

Давайте розглянемо одну із можливих ситуацій. Допустимо, що до вас зайшов однокласник і його треба познайомити з мамою. Знайомити можна по-різному. Який із наступних варіантів здається більш підходящим?

1. Проходь, Миколо. Мамо, це Микола, ми сидимо за однією партою. Маму Наталією Іванівною звуть (Миколі).

2. Проходь, Миколо. Це моя мати, Наталя Іванівна. Ми з Миколою за однією партою сидимо. (Матері).

Сказано наче одно й те ж, і все-таки ці вар висловлювань нерівноцінні. Вся справа в тому рекомендують нового знайомого. Загальне правило, яке діє сьогодні, полягає в тому, що «нижчого" рекомендують «вищому» і тільки потім (і не завжди) «вищого» називають «нижчому». Як: не просто повідомляєте матері, кого ведете пгдо себе в кімнату, не просто інформуєте М
про те, що вам попадається на шляху («Тут
книжки, це мій акваріум, це моя матір, там д;

балконі...»), а знайомите їх, хочете зробити ї:'


омими, то з наведених варіантів, безумовно
вибрати перший. Другий неввічливий по від;

ню до матері.

Однак при знайомстві необхідно пам'яте
жінка ні в якому випадку не відрекомендс
першою (якщо він — не Президент)! І краш;

сити кого-небудь із присутніх відрекомендур


ніж питати: «Як вас звуть?». Назвати ім'я і:

мому чоловікові можна тільки після того, я;-


відрекомендується. Але це не відноситься д
ділових зустрічей.
Привітання — один із самих важливих знаків
мовного етикету. За його допомогою установ-
люється контакт між людьми. Тому не володіти фор-
мами привітання — це означає бути всім чужим, не
вміти спілкуватися.

Ввічлива людина повинна була не просто


відповісти на привітання, але й використати у
відповіді спеціальну для кожного випадку етикетну
формулу. Рибалку вітали: «Улов на рибу!», «Навар-
ка на юшку» — відповідав він. Жінці, що місить
хліб, бажали: «Вдачі в діжу!»

За допомогою мовних формул етикету ми вира-


жаємо відношення при зустрічі і прощанні, коли ко-
му-небудь дякуємо або приносимо вибачення, у си-
туації знайомства і багатьох інших випадках.

Давайте спробуємо скласти список відомих вам


формул прощання, а поруч запишемо короткі відо-
мості про те, коли ці формули вживаються.
Сучасні російські формули прощання.
(за А. А. Акішиною і Н. І. Формановською).

формули


Вживання формул


До побачення!


У будь-якій ситуації


Всього доброго!


У будь-якій ситуації
з відтінком побажання.


До зустрічі!


Замість до побачення,
коли передбачається
установлена зустріч.


Прощайте!


При прощанні
на довгий час
або назавжди.


Спокійної ночі!


Доброї ночі!
Прощання на ніч.


Щасливо
Всього!


Невимушене, дружнє.
Дружнє з відтінком
фаміл'ярності.




Вживається добре
знайомими, близькими
людьми, частіше
серед молоді.


Привіт!
Пока!
Бувай!


Грубовато-понижене,
не літературне.


Будь!
Дозвольте
попрощатися!


Офіційне


Дозвольте
відкланятись!


Офіційне, вживають
люди старшого
покоління


Треба відзначити, що відмова від етикетних
знаків, коли ситуація вимагає їх застосування, це
повідомлення часто надзвичайної важливості.

Ти


Ви

Звертання до незнайо-


мої або малознайомої

людини.
Звертання до рівної або

старшої за віком, по-
садою людини.
За офіційних обставин

спілкування.


Звертання стримане, з

підкресленою

ввічливістю.
Звертання до близької,
добре знайомої люди-
ни.

При дружньому, фаміл'яр-


ному, інтимному став-
ленні до людини.

За неофіційних обставин


спілкування.

Звертання до рівної або


молодшої за віком,
посадою людини.

Історична довідка.

Ще у 1717 р. сподвижниками Петра І було


вперше видано посібник для навчання і вихован-
ня дітей дворян. Називався він «Юности честное
зерцало или показание к житейскому обхожде-
нию...».

У ньому були зібрані правила поведінки на всі


випадки життя. Є і правила доброго тону для гостей.

«Коли прийдеться тобі з іншими за столом


сидіти, то дотримуй себе у порядку по цьому прави-
лу:

По-перше, обріж собі нігті, да не з'явитися,


ніби інші оксамитом обшиті. Помий руки і сідай
благочинно, сиди прямо, не хапай першим блюдо,
не жери, як свиня, і не дуй у вушне, щоб скрізь
бризкало, не сопи, коли їсиш... Перший не пий,
будь витриманим і бігай п'янства; пий і їж,
скільки тобі потрібно, у блюді будь останнім. Ко-
ли що тобі запропонують, то візьми частину того,
залишок віддай іншому і подякуй йому. Не лижи
пальців і не гризи кісток, але обріж ножем. Зубів
ножем не чисть, а зубочисткою і однією рукою
прикрий рота. Їж, що лежить перед тобою, а інше
не хапай. Часто чхати, сякати і кашляти не го-
диться. Коли перестанеш їсти подякуй Богові; по-
мий руки і обличчя».

Конкурс між командами на знання правил

етикету
Перша команда.

1. Чим їдять птицю і дичину?



(Ножем і виделкою)

2. Що робити з юшкою, що залишилася на
тарілці?

(Залишити юшку недоїденою)

3. Як бути з маслом і джемом, які подали для то-


го, щоб їх намазати на хліб?

(Їх спочатку кладуть на хлібну тарілку, а потім
набирають ножем)

4. Чи можна дути на юшку?



(Ні)

5. Як їсти фрукти за столом?



(За допомогою столових наборів)

6. Як їдять дрібні дині?



(Їх розрізають навпіл, а потім їдять ложкою)

7. Як їдять апельсин?

(Апельсин кладуть на тарілку, надрізають
шкірку вертикально, акуратно знімають її, ділять
плід на частини і їдять руками)

8. Що робити, якщо під стіл упали ніж або видел-


ка?

(Не метушитися, а спокійно попросити заміни-
ти їх)


9. Як їдять яблука і груші?

(Яблука і груші розрізають на тарілці на чоти-
ри-вісім частин, потім, вирізавши з кожної серце-
вину, беруть руками)
Друга команда.

1. Як їдять рибу?



(Спеціальним рибним ножем)

2. Як їдять бутерброди, що подаються до столу?
(За допомогою ножа і виделки)

3. При сервіруванні столу куди кладуть хліб?


(На спеціальну маленьку тарілочку, що знахо-
диться зліва від основної тарілки)

4. Де місце полотняної серветки?



(Тільки на колінах)

5. Чи можна висунути тарілку, якщо закінчили їст
(Не можна. Можна покласти на неї ніж і вщ
ку паралельно одна від оді

6. Що робити, коли ви ще не закінчили їсти,


показати, що тарілку приймати ще рано?

(Покласти ніж і виделку навхрест, і вс
тарілку не приберу.


7. Як вийняти плодову кісточку (вишні або с
ви) з рота?

(Плодові кісточки дістаються ложечкою і к
дуть на край таріл

8. Як їдять великі дині і кавуни?



(Великі дині і кавуни перед подачею на сі
розрізають на шматки, які їдять виделкою і '.


Жі

9. Як їдять полуниці?


(Полуниця свіжа, прямо з грядки, подається :

зом з плодоніжками на тарілочках, на край доб.
ляються збиті вершки, їдять, звичайно, ложечкс


Історична довідка

У нашій країні виделки, тарілки і серветки з'я;

лися тільки в кінці XVII століття. Але подавали їх
всім, а тільки поважним, почесним гостям. Виде •
були не схожі на ті, якими користуємося ми з ва-
У них були два зубці і короткий держачок з шип:

кою на кінці. Вони нагадували камертон. Як


один багатий англієць привіз таку виделку з Ітс-
Вирішив похвастатись перед своїми друзями, він
просив їх до себе на обід. Коли всі сіли за стіл, е
няв з кишені виделку і став за її допомогою :

м'ясо. Всім захотілося роздивитися такий незвкг-:

ний інструмент. Виделка переходила з рук до ;:

Нарешті, всі прийшли до висновку, що їсти нею


зручно. А дехто здивовано запитував: «Невже
мало десяти пальців, даних природою, і ми пов;

додавати до них ще два штучних?».

Кажуть, що виделки були винайдені тоді, у
увійшли у моду великі накрохмалені коміри
ни підпирали підборіддя, не давали нахилити
лову і дуже заважали їсти. У такому комірі,
чайно, було зручно їсти виделкою, а не рук-
Це звичайно, видумка, але кожен з нас сьог
не уявляє, як би ми обходились без виделк;

столом.


Ось і закінчується сьогодні наш невеликий
курс у велику і цікаву країну «Культура поведін
мені хочеться сподіватися, що наша сьогоді:

бесіда допоможе нам стати більш уважним


відношенню до себе і оточуючих, заставить зо.

ТИСЬ Над ТИМ, ЯК МИ ПОВОДИМО Себе у ПОВСЯКДС!

житті, можливо згодиться при спілкуванні з ін
людьми, навчить бачити у спілкуванні не тіль-
що лежить на поверхні, точніше оцінювати си—
і діяння людей.

Нас дивує безмежність всесвіту, зах


безкінечність тайни мікросвіту, захоплюють і
досягнення техніки, цікавить багато чого і;

Але саме цікаве для людства — це люди, їх


шення, думки і почуття.


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка