Тема 8 «Особливості підготовки порожнини рота до протезування залежо від вибору конструкції протеза.»



Скачати 18.48 Kb.
Дата конвертації31.05.2020
Розмір18.48 Kb.
Тема 8 «Особливості підготовки порожнини рота до протезування залежо від вибору конструкції протеза.»

1. Хворому 31 рік. Ортогнатичний прикус. При обстеженні стану оклю- зії отримані контакти на мезіально-щічних скатах піднебінних горбів на молярах та премолярах верхньої щелепи та на дистальних язикових скатах щічних горбів нижньої щелепи. Про що це свідчить?

А.Про нормальне міжгорбикове співвідношення зубів

Б.Про наявність травматичної оклюзії

В.Про передчасні контакти зубів при центральному співвідношенні щелеп

Г.Про підвищене стирання зубів

Д.-

2. Хвора 62-х років, скаржиться на наявність болісної виразки в порожнині рота, яку лікує самостійно. Виразка виникла 2 тижні тому, поступово збільшується в розмірах. Об’єктивно: на нижній щелепі знімний протез, на верхній - поодинокий 16 зуб. На слизовій щоки праворуч в проекції 16 є глибокий дефект слизової розміром 1,5х2 см. Краї виразки м’які, трохи болісні під час пальпації. Дно вкрите нальотом, який легко знімається. Слизова навколо виразки блідо-рожевого кольору, набрякла. Регіонарні лімфовузли збільшені, ледь болісні. Встановлено діагноз травматичної виразки. Які першочергові дії лікаря?



А.Видалення 16, наступне протезування

Б.Призначення антисептичних препаратів для полоскання

В.Кріодеструкція виразки

Г.Призначення ферментних засобів місцево

Д.Призначення ферментів та антисептичних засобів місцево

3. Хвора звернулася до клініки з метою виготовлення повних знімних протезів. На клінічному етапі перевірки конструкції протезів після введення воскових базисів з зубами в ротову порожнину лікар виявив такі зовнішні ознаки: западання верхньої губи, опущення кутів рота, скорочення нижньої третини обличчя; при розмовній пробі зубів не видно. Яку помилку допущено?

А.Занижена висота центральної оклюзії

Б.Завищена висота центральної оклюзії

В.Поставлено короткі штучні зуби

Г.Невірно сформована вестибулярна зубна дуга

Д.Визначена передня оклюзія

4. Хворий 56 років звернувся з приводу протезування зубів. Об-но: на жувальній поверхні

17 зуба цементна пломба. Планується покриття його повною металевою

штампованою коронкою. На яку товщину необхідно зішліфувати жувальну поверхню

даного зуба?

A 0,42-0,47 мм

Б 0,31-0,4 мм

В 0,41-0,44 мм

Г 0,27-0,3 мм

Д 0,48-0,5 мм

5. Пацієнту 38-ми років планується виготовити суцільнолитий мостопо-дібний протез з опорою на 35, 27 зуби. Яка необхідна товщина тканин, що препаруються, у цьому випадку на жувальній поверхні опірних зубів?

А.Не менш 0,2-0,3 мм, не менш 1,0-1,5 мм

Б.Не менш 2,0 мм, не менш 2,5 мм

В.Не менш 0,01 мм

Г.Не менш 0,05 мм

Д.Не менш 0,5 мм

6. Хворий 31-го року, ортогнати-чний прикус. При обстеженні стану оклюзії отримані контакти на мезіально-щічних скатах піднебінних горбів, на молярах та премолярах верхньої щелепи та на дистальних язикових скатах щічних горбів нижньої щелепи. Про що це свідчить?

А.Про передчасні контакти зубів при центральному співвідношенні щелеп

Б.Про нормальне міжгорбкове співвідношення зубів

В.Про наявність травматичної оклю-зії

Г.Про підвищене стирання зубів

Д.-


7. У пацієнта 58-ми років встановлено діагноз: генералізоване патологічне стирання зубів на 1/2 висоти коронки зуба. Нижній відділ обличчя зменшений, прикус знижений. Який метод лікування найбільш раціональний?

А.Відновлення анатомічної форми зубів пломбувальними матеріалами

Б.Відновлення висоти прикусу ортопедичним лікуванням

В.Відновлення висоти прикусу за допомогою внутрішньоканальних анкерів з подальшим пломбуванням

Г.Відновлення коронок зубів пара-пульпарними штифтами та композитними матеріалами

Д.Лікування не потребує

8. Хворій В. на одному з клінічних етапів проводиться визначення центральної оклюзії. З даних об'єктивного обстеження відомо, що в ротовій порожнині є чотири пари антагоністів, які розміщені в різних ділянках зубного ряду. Який із методів потрібно застосувати для визначення центральної оклюзії:

A. Водсворта—Уайта

Б. анатомо-функціональний

В. моделі можуть бути співставлені у положенні центральної оклюзії без застосування будь-яких допоміжних засобів

Г. застосування воскових шаблонів з оклюзійними валиками на місці відсутніх зубів

Д. визначення циркулем Герингера «золотого перетину»

9.Показання до зубного протезування:

А. Наявність довідки про санацію

Б. Порушення функції жування

В. Бажання хворого

Г. За направленням

10.До спеціальної терапевтичної підготовки порожнини рота перед протезування відносять:

А.Санацію

Б.видалення рухомих зубів III ступеню

В. Депульпування інтактних зубів

Г. Пластику присінка порожнини рота

Д. Лікування захворювань тканин пародонта

11. До спеціальної хірургічної підготовки порожнини рота перед протезуванням відносять:

А. Санацію

Б. Видалення рухомих зубів III ступеню

В. Депульпування інтактних зубів

Г. Пластику присінка порожнини рота

Д. Лікування захворювань тканин пародонта

12. До спеціальної ортопедичної підготовки порожнини рота перед протезуванням відносять:

А. Санацію

Б. Видалення рухомих зубів III ступеню

В. Апаратурне вирівнювання оклюзійної поверхні зубного ряду

Г. Пластику присінка порожнини рота

Д. Лікування захворювань тканин пародонта

13. Метою спеціальної підготовки порожнини рота перед протезуванням є:

А. Створення оптимальних умов для раціонального протезування

Б. Санація порожнини рота

В. Оздоровлення порожнини рота

Г. Покращення оклюзій них взаємовідношень

14. В яких випадках показане видалення екзостозів перед протезуванням

знімним пластинковим протезом?

А. Екзостоз має розмір середньої сливи.

В. При пальпації екзостоза хворий відчуває біль.

Г. Екзостоз не заважає накладанню протеза.

Д. Екзостоз гострокінцевий і покритий стоншеною слизовою

оболонкою.

Е. При пальпації екзостоза хворий не відчуває біль.

15. Які дії лікаря при обробці опорних зубів перед фіксацією мостоподібного

протеза?


А. Ефіром.

Б. Спиртом, ефіром.

В. Перекисом водню, спиртом.

Г. Перекисом водню, спиртом, висушити теплим повітрям.

Д. Перекисом водню, спиртом, ефіром.

16. До спеціальної ортопедичної підготовки до протезування відносяться:

А. Усунення аномалій і деформацій прикуса і оклюзійної поверхні

зубних рядів.

Б. Депульпування зубів.

В. Видалення екзостозів.

Г. Видалення тяжів слизової оболонки.

Д. Підрізання вуздечки верхньої губи

17. . Які методики не відносяться до оперативних втручань, що пропонує

Вассмунд з метою поліпшення умов для фіксації протезів:

А. Поглиблення присінку рота.

Б. Перенесення місць прикріплення м'язів.

В. Утворення необхідного склепіння.

Г. Видалення основи виличного відростка.

Д. Видалення зубів.

18. До спеціальної хірургічної підготовки хворих до протезування відносяться:

А. Видалення екзостозів, тяжів слизової оболонки.

Б. Депульпування зубів.

В. Усунення аномалій і деформації прикуса.

Г. Видалення зубних відкладень.

Д. Лікування хворих зубів.

19. Які дії лікаря при протезуванні знімним протезом хворого, що має

«поднутрение» на беззубому альвеолярному відростку глибиною від 2 до 5

мм:


А. Ізолювати кісткові виступи на робочій моделі перед виготовленням

базису протеза.

Б. Видалити кісткові виступи.

В. Заповнити «поднутрение» на робочій моделі цементом перед

пакуванням пластмаси.

Г. Виявити на альвеолярному відростку робочої моделі межеву лінію і

перед пакуванням пластмаси заповнити «поднутрение» гіпсом.

Д. Заповнити «поднутрение» на робочій моделі лаваксом перед

пакуванням пластмаси.

20. До якого виду підготовки порожнини рота до протезування відноситься

пластика альвеолярного гребня?

А. Загальнооздоровча терапевтична.

Б. Загальнооздоровча хірургічна.

В. Спеціальна ортодонтична.

Г. Спеціальна хірургічна.

Д. Спеціальна ортопедична



Відповіді

  1. В

  2. А

  3. А

  4. Г

  5. Д

  6. А

  7. Б

  8. В

  9. Б

  10. В

  11. Г

  12. В

  13. А

  14. Д

  15. Г

  16. А

  17. Д

  18. А

  19. Г

  20. Г

.

Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка