Сес уточнила, як буде контролювати якість харчових продуктів



Скачати 178.86 Kb.
Дата конвертації15.12.2016
Розмір178.86 Kb.
www.vobu.com.ua

02.02.2010

СЕС уточнила, як буде контролювати якість харчових продуктів


Державна санітарно-епідеміологічна служба в постанові “Про реалізацію статей 6, 44 та 46 Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" від 24.12.09 р. № 37 деталізувала контрольні функції СЕС.
У постанові, зокрема, визначено перелік харчових продуктів, які звичайно представляють високий та низький ризик для здоров'я людей та критерії для складання програми вибіркового санітарного контролю харчових продуктів. Тут також встановлено відсоток імпортних вантажів, які підлягають обов'язковому розширеному санітарному контролю, та порядок звітування за результатами проведених перевірок.



agribusiness.kiev.ua

02.02.2010

В 2009 році зріс дефіцит молочної сировини, але збільшились поставки на переробку від товарних господарств


В 2009 році обсяги надходження молока на переробку знизились в порівнянні з 2008 роком на 700 тис. тонн або на 13%. Про це повідомили в асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" (УКАБ), посилаючись на дані Держкомстату.

При цьому, від сільгосппідприємств надійшло по результатам 2009 року на переробку майже на 9% більше молока, ніж попереднього року. Разом з тим, в господарствах населення закуплено було лише 2550 тис. т, що на 23,6% менше, ніж у 2008 році.

«Беззаперечно, такий значний брак сировини  не міг не позначитися на формуванні як закупівельної ціни на молоко, так і споживчих цін на молочні продукти, особливо в другій половині 2009 року. З іншого боку, це створює певні шанси для нарощування виробництва молока саме в товарних господарствах. Як засвідчили дані минулого року, саме вони, завдяки оптимізації виробництва, підвищенню продуктивності худоби змогли збільшити виробництво молока на 8%. – коментує експерт аграрних ринків УКАБ Інна Ільєнко. – При цьому, зростає частка сільгосппідприємств в загальних поставках молока на переробку. За результатами 2009 року вона була на рівні 40%.»

При цьому, відзначають в УКАБ, брак молочної сировини вніс певні зміни і у формування закупівельних цін. Так, якщо у 2008 році середньорічна різниця у ціні на молоко від с.-г. підприємств та господарств населення становила близько 52%, то у 2009 році вона скоротилася до 40%, в першу чергу за рахунок зростання середньої ціни для господарств населення.

Про те, яких змін очікувати в молочному секторі, та зокрема про перспективи нарощування виробництва молока в товарних господарствах йтиметься в доповіді голови спостережної ради компанії «УкрМілкІнвест» Михайла Корилкевича на Голландсько-українському форумі аграрного бізнесу "Якість продуктів харчування – ключ до успіху в аграрному секторі".

Довідка УКАБ: Голландсько-український форум аграрного бізнесу "Якість продуктів харчування – ключ до успіху в аграрному секторі" відбудеться 3 лютого 2010 року на виставці "Інтергаро - 2010".

Прес-служба УКАБ
02.02.2010

Всеукраїнська конференція з питань безпеки харчування


27-28  березня 2010 року, Проект реалізується за підтримки Міністерства освіти і науки України.

Навіщо потрібна конференція?

Залучити увагу широких кіл суспільства до питань якості та безпеки харчування населення України.



Хто організатор?

ВМГО «Європейська молодь України» та Студентська Рада НТУУ «КПІ».



Науковий куратор проекту− д.м.н., завідуюча лабораторією гігієни харчування при Інституті гігієни та медичної екології ім. О.М.Марзеєва АМН України Гуліч Марія Павлівна.

Координатор проекту− голова Національного комітету з пропаганди здорового способу життя ВМГО «Європейська молодь України» Колесник Марія Михайлівна.

Хто буде приймати участь в конференції?

Представники науки, політики, бізнесу та засобів масової інформації, які фахово і у різних аспектах досліджують та висвітлюють актуальні питання безпеки харчування.



Гості заходу, фактичні наукові партнери:

Міністерство освіти і науки України  Національний університет харчових технологій Київський національний торговельно-економічний університет Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» Науково-дослідний центр незалежних споживацьких експертиз «ТЕСТ» Академія медичних наук України ДУ «Інститут гігієни та медичної екології ім.О.М.Марзеєва»  Українська академія аграрних наук «Технологічний інститут молока та м'яса» НДІ держави і права ім. КорецькогоНДІ колоїдної хімії і хімії води ім. Думанського Центральна санeпiдемстанцiя Мiнздравy України Наукове товариство студентів та аспірантів КНТЕУ



Потенційні партнери проекту:

Заклади, установи, організації, особи, НДІ,  діяльність яких пов'язана зі сферою харчування та інші зацікавлені суб’єкти, що можуть надати допомогу  в організації конференції, зокрема:

Державний комітет з питань охорони здоров'я Міністерство аграрної політики України Міністерство охорони навколишнього природного середовищаУкраїниУкраїнська асоціація споживачів Організації по стандартизації Національний аграрний університет Науково-дослідницькі інститути та лабораторії Керівники підприємств, що є виробниками продуктів харчування Представники мас-медіа Наукові товариства студентів та аспірантів. 

Особливий гість конференції - Костянтин Грубич – ведучий програми «Знак якості».

Який формат конференції?

Напрями конференції:

- доповіді учасників, що пройшли конкурсний відбір;

- представлення результатів соціологічного дослідження на тему: «Фактори, які визначають якість життя» та лабораторних досліджень, що визначатимуть якість та безпеку продуктів харчування;

- круглий стіл на тему: «Проблеми і перспективи, а також системний підхід у вирішенні питання про пункт громадського харчування у ВУЗах України»;

- дегустація нових видів харчових продуктів, що є альтернативою  fast-food;

- проведення показових досліджень, що спрямовані на виявлення фальсифікації харчових продуктів за допомогою експрес-методів;

- консультації з питань захисту прав споживачів

- виставка картин художниці Софії Шевченко.

Місце проведення: зала Вченої Ради НТУУ «КПІ».

УВАГА!!!

Кількість місць обмежена, у зв’язку з чим здійснюватиметься конкурсний відбір учасників конференції, збір організаційних внесків не проводитиметься!

Кінцевий термін прийому заявок на участь у конференції та тез доповідей 15 лютого 2010р.

Надсилання 2-го інформаційного листа та додаткової інформації на електронні адреси відібраних учасників –   25-28 лютого 2010 р.

Повна програма буде викладена на сайті 5 березня 2010.

Корисні контакти:

Заступник з питань науково-організаційної роботи – Лобченко Анна 8(093)18-75-139, www.anet.net.com.ua@gmail.com

Заступник з питань PR-технологій, прес-служби– Мажарова Наталя 8050217935,  sonich@i.ua

Голова координаційного комітету – Колесник Марія 8(093) 37-15-444,  8(050)66-24-364, kolesnykmaria@gmail.com



www.rbc.ua

02.02.2010

Кабмін вніс зміни до плану заходів щодо адаптації економіки до вимог СОТ


Кабмін України вніс зміни до плану заходів щодо адаптації економіки до вимог Світової організації торгівлі (СОТ). Про це йдеться у розпорядженні Кабміну України № 141-р від 27 січня 2010 р. Зокрема, передбачене створення системи моніторингу цін на вугільну продукцію на внутрішньому та світовому ринку у IV кварталі 2010 р.
У 2010 р. передбачається створення вертикально інтегрованих структур із залученням підприємств сировинної галузі, переробних підприємств та виробників готової продукції.
Кабмін планує у 2010 р. сприяти прийняттю закону України про внесення змін до деяких законів України (щодо регулювання діяльності банків) з метою більш детальної регламентації процедури повідомлення про структуру власності і реальних власників банку.
У I кварталі 2010 р. планується приведення у відповідність із законами України про безпечність та якість харчових продуктів і про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції переліку продукції, що підлягає обов'язковій сертифікації в Україні, затвердженого наказом Держспоживстандарту в частині виключення харчової продукції із зазначеного переліку.
У 2010 р. планується розроблення проекту розроблення технологій просування вітчизняних товарів та послуг на світові ринки з використанням інформаційно-комунікаційних мереж.
До 2012 р. планується забезпечення виконання Державної цільової економічної програми розвитку внутрішнього ринку.
До 2015 р. планується створення ефективної системи охорони та раціонального використання земель сільськогосподарського призначення, забезпечення удосконалення інфраструктури аграрного ринку, створення сучасної селекційної бази аграрного виробництва, розвитку виробництва альтернативних видів палива, та ін.
gazeta.ua

02.02.2010
За два місяці в Україні харчові продукти повинні маркувати на наявність генетично модифікованих організмів. Відповідний закон наприкінці грудня підписав президент Віктор Ющенко. Доцент кафедри розведення й генетики тварин Національного університету біоресурсів та природокористування Світлана Костенко, 42 роки, відповідає за сертифікацією українських лабораторій генномодифікованих організмів. Вважає, що позначок "ГМО" на продуктах ми так і не побачимо.

В яких продуктах найвищий вміст ГМО?

- Найбільше - в сої та в кукурудзі. Далі йдуть м'ясні продукти - пельмені, котлети, сосиски, ковбаса. Є і в крабових паличках, комбікормі, продуктах, що містять крохмаль. Можуть бути навіть у цукерках. Також є китайські продукти із трансгенними конструкціями. Їх неможливо перевірити експертизою - треба досліджувати в інституті. Зокрема, маємо підозри щодо їхньої томатної пасти. Але цим ніхто не займається.



Наскільки буде дієвим закон про маркування?

- Виходить, що треба досліджувати кожну цукерку. А експертизу оплачує виробник, і коштує це 500 гривень. І не можна просто прийти і щось перевірити. Обов'язково треба попереджати за два тижні, що саме і коли перевірятимеш. Немає системи держконтролю, коли ревізор може прийти в будь-який час у будь-який супермаркет і проаналізувати за державний кошт продукти.



Як покращити якість наших продуктів?

- Передусім треба перевіряти не готову продукцію, а сировину. Кожну партію. Бо виробник може й не знати про наявність ГМО. Чомусь скасували обов'язкову сертифікацію продукції, а фальсифікату в нас на ринку - море. Минулої осені в Білій Церкві виявили, що в сосисках, молочних та "лікарській" ковбасах м'яса було 0,5 відсотка, а має бути понад 60. А спред із домішками рослинних олій у нас видають за масло.












У сосисках і ковбасах м'яса було 0,5 процента, а має бути понад 60







У зв'язку зі впровадженням маркування зростуть ціни на продукти?

- Не думаю. У США, до речі, звичайні і ГМО-сосиски відрізняються в ціні удесятеро. Але там покупець знає, що перед ним. На відміну від нашого.



Чи знайдуть виробники способи обійти закон?

- Жоден виробник не погодиться ставити маркування "ГМО" на свій товар! Вони виготовлять спеціальну партію продукції без ГМО, яка й піде на експертизу. Так уже роблять із маслом. І ніякі штрафи їх не злякають, треба просто забирати в таких ліцензії.



Ви переживаєте щодо вмісту ГМО в улюблених продуктах?

- Чесно кажучи, я про це не думаю, Хоча намагаюся не вживати, наприклад, продукцію Nectle, що містить ГМО.

economics.unian

02.02.2010

РФ оцінюватиме продбезпеку за часткою вітчизняних продуктів на ринку


Доктрина продовольчої безпеки РФ, затверджена президентом Дмитром МЕДВЕДЄВИМ, визначає порогові значення питомої ваги вітчизняної сільськогосподарської, рибної продукції і продовольства в загальному обсягу товарних ресурсів внутрішнього ринку. Порогові значення для зерна становлять не менш як 95%, цукру - 80%, олії - 80%, м`яса і м`ясопродуктів (у перерахунку на м`ясо) - 85%, молока і молокопродуктів (у перерахунку на молоко) - 90%, рибної продукції - 80%, картоплі - 95%, харчової солі - 85%. Про це зазначається у тексті доктрини, передає РІА Новини.

У документі йдеться про необхідність "виключити безконтрольне розповсюдження харчової продукції, одержаної з генетично модифікованих рослин, а також з використанням генетично модифікованих мікроорганізмів”. Стратегічною метою продовольчої безпеки доктрина визначає "забезпечення населення країни безпечною сільськогосподарською продукцією, рибною продукцією та іншою продукцією з водних біоресурсів і продовольством".

Документ розроблено відповідно до положень Стратегії національної безпеки РФ до 2020 року. У доктрині визначено поняття "продовольча незалежність", "продовольча безпека", її показники і критерії, а також поняття економічної і фізичної доступності продовольства, раціональної норми споживання. Для оцінки стану продбезпеки використовуватиметься система показників у сферах споживання, виробництва і управління. Зокрема, враховуватимуться ресурси домашніх господарств за групами населення; забезпеченість площами для торгівлі та організації харчування з розрахунку на 1 тис. людей; споживання продуктів з розрахунку на душу населення; обсяги адресної допомоги населенню; добова калорійність харчування людини та його структура за кількістю білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, макро- і мікроелементів; індекс споживчих цін на харчові продукти. Показниками у сфері виробництва і національної конкурентоспроможності, відповідно до доктрини, є обсяги виробництва сільськогосподарської і рибної продукції, сировини і продовольства; їх імпорт; бюджетна підтримка виробників продукції; продуктивність сільгоспземель; обсяги реалізації продуктів. У сфері організації управління враховуватимуться обсяги продовольства державного матеріального резерву, сформованого відповідно до нормативних правових актів Росії, а також запаси сільськогосподарської і рибної продукції, сировини і продовольства. Найбільш значущими ризиками для продовольчої безпеки доктрина вважає макроекономічні ризики, зумовлені зниженням інвестиційної привабливості вітчизняного реального сектора економіки і конкурентоспроможності вітчизняної продукції; технологічні ризики, викликані відставанням від розвинених країн; агроекологічні ризики, зумовлені несприятливими кліматичними змінами, а також наслідками природних і техногенних надзвичайних ситуацій; зовнішньоторговельні ризики, спричинені коливаннями ринкової кон`юнктури і застосуванням заходів державної підтримки у зарубіжних країнах. У документі зазначається, що стійкість розвитку економіки країни вимагає реалізації заходів державного регулювання для подолання низького рівня платоспроможного попиту населення на харчові продукти; недостатнього рівня розвитку інфраструктури внутрішнього ринку.

Доктрина націлена на подолання цінових диспропорцій на ринках сільськогосподарської і рибної продукції, сировини і продовольства, з одного боку, і матеріально-технічних ресурсів - з іншого. "Реалізація положень цієї Доктрини дозволить забезпечити продовольчу безпеку як найважливішу складову частину національної безпеки, прогнозувати і запобігати загрозам і ризикам для економіки країни, що виникають; підвищувати її стійкість, створювати умови для динамічного розвитку агропромислового і рибогосподарського комплексів, поліпшення добробуту населення", - йдеться у документі.




poglyad.com

02.02.2010

Цікаві факти — Вже скоро курці знатимуть, що міститься в сигаретах


Вже з червня 2010 року курці будуть знати, що міститься в сигаретах та інших тютюнових виробах. Таке рішення прийнято Федеральним Управлінням з контролю за якістю продовольства та медикаментів.

"Тютюнові вироби - єдиний тип продуктів, які споживає людина, не знаючи при цьому майже нічого про їх склад", - повідомив Лоуренс Дейтон, лікар і директор Центру Управляння з питань тютюнової продукції. Тепер американські тютюнові компанії будуть зобов’язані інформувати курців про речовини, які потрапляють в їхній організм при палінні.


Американські вчені планують розробити норми виробництва тютюнових виробів. Фото взяте з сайту ksl.com

До цього часу тютюнові компанії могли вільно маніпулювали своєю продукцією з метою підвищення рівнів продажу, не турбуючись про наслідки. Однак, вже скоро вони будуть змушені надсилати в управління звіти про проведені дослідження щодо впливу на організм людини речовин, які містяться в сигаретах. Американські вчені аналізуватимуть отримані дані, щоб з’ясувати, які складники тютюнових виробів завдають найбільше шкоди здоров'ю людей.

Більш того, на основі цієї інформації будуть розроблені норми виробництва тютюнових виробів, внаслідок чого, цілком ймовірно буде заборонено використання деяких речовин або їх сполук. Перелік потенційно небезпечних для здоров'я інгредієнтів тютюнової продукції планується опублікувати до 2011 року. За словами виробників тютюнових виробів, до складу сигарет входять тютюн, вода, цукор, а також смакові та ароматичні добавки, такі як какао, кава, ментол. Крім того, до сигарет додають і такі хімікати, як гідрат амонію та діамоній фосфату (останній – додають для покращення процесів горіння). Крім того, ці хімікати можуть сприяти більш легкому засвоєнню організмом людини активного компоненту тютюну - нікотину.

А представники Американського онкологічного товариства, повідомляють, що в сигаретах і димі від них може міститися понад 4000 хімічних речовин, у тому числі понад 60 видів сполук, що провокують розвиток онкологічних захворювань.



ukrinform.ua

02.02.2010

Масло Яготинського маслозаводу на 100% зроблене з натуральних вершків без барвників, стабілізаторів і антибіотиків як консервантів. А ще тут пишаються натуральністю свого молока, термін реалізації якого - всього три дні. Про це інформує головний технолог підприємства Світлана Васюта, повідомляє УКРІНФОРМ.

Однак президент науково-дослідного центру незалежних експертиз "Тест" Валентин Безрукий вважає, що короткі терміни реалізації, зазначені на упаковці, - ще не гарантія якості. Хоч лабораторія не знайшла у вищезазначеному молоці антибіотиків, але виявилася інша халепа. "В Яготинському молоці ми знайшли кишкову паличку, - розповідає він. - А в молоці "Лукавиця" Обухівського молокозаводу, у якого термін придатності також три дні, виявили антибіотики". На яготинському підприємстві з обвинуваченнями "Тесту" не погоджуються. "Не варто вірити подібним даним. Швидше всього, вони вигідні нашим конкурентам, - говорить С.Васюта. - Але спростовувати подібну інформацію ми не будемо. Плануємо боротися за споживача якістю своєї продукції".

Втім, перевіряючі не залишили без уваги і конкурентів по молочній сфері. Причому стосується це не вітчизняних держорганів, а Єврокомісії з питань охороні здоров'я і захисту прав споживачів Євросоюзу (SANCO). За результатами її перевірок (дані Держспоживстандарту), Канівський маслосирзавод корпорації "Клуб сиру", Роменський і Менський сирзаводи використовують молоко з бактеріальним осеменінням вище допустимих в ЄС норм.

"Деякі виробники додають антибіотик хлорамфенікол (левоміцетин), що заборонено українським законодавством", - пояснює голова Держкомітету ветмедицини Петро Вербицький.

За словами експертів з Укрметртестстандарту, з 70 зразків масла й сиру, перевірених ними в липні минулого року, в 44 фахівці виявили консерванти і штучні барвники, яких згідно з нормативами і рецептурою бути не повинно. "Вершкове масло "Щодня" компанії Rainford і "Прилуцьке" компанії "Фаворит" містили близько 30% рослинного жиру, а "Дві корівки" компанії "Галичина" - 25% пальмової олії (яких у складі цих продуктів взагалі не повинно бути).




euro2012.ukrinform.ua

02.02.2010

На українські стадіони чекає європейська сертифікація

Не тільки арени приймаючих міст Євро-2012, але й усі стадіони України мають відповідати високим нормам УЄФА – з 1-го липня 2010-го року усі спортивні споруди різних ліг нашої країни мають пройти сертифікацію за новими правилами.

Сьогодні Виконком ФФУ ухвалив нову редакцію «Регламенту інфраструктури стадіонів і заходів безпеки проведення змагань з футболу».

Як повідомив перший віце-президент ФФУ Сергій Стороженко, у І розділі Регламенту закріплені вимоги до проведення матчів національного та міжнародного рівня на стадіонах України. У ІІ розділі описаний механізм виконання вимог.

Нова редакція Регламенту має кілька ноу-хау в сфері безпеки на стадіонах. Вперше вітчизняний нормативний документ містить роз’яснення щодо заборони відвідування футбольних матчів для певних категорій вболівальників. Регламент визначає організацію діяльності диспетчерських пунктів. В них будуть працювати спеціалісти структури, що забезпечуватиме проведення матчу.

Додатки до Регламенту містять чіткі процедури втілення положень документу в життя. Зокрема це стосується сертифікації спортивних споруд. Нова система була розроблена на основі документів, які надали ФФУ колеги з Італії, Іспанії та Франції, а також керівництво клубів «Манчестер Юнайтед», «Челсі» та «Ліверпуль», які представляють Англійську Прем’єр-Лігу.

В основу додатку з сертифікації покладено вимоги компаній-партнерів УЄФА, тож тепер в разі проходження сертифікації на українському рівні, наші стадіони відповідатимуть європейським стандартам.

«Сертифікація – це складний процес для ліг та клубів. Я сподіваюсь, що вивчення цього документу підвищить рівень проведення матчів в Україні», - підсумував Сергій Стороженко.

Нова редакція Регламенту набере чинності з 1-го липня 2010-го року. Ця дата стане відправною точкою проходження основних етапів ліцензування стадіонів України.


press.unian.net

02.02.2010

Бюро Верітас Сертіфікейшн» одержало акредитацію на право проведення сертифікації OHSAS 18001:2007

Київ. 1 лютого. УНІАН. Національне агентство з акредитації України акредитувало «Бюро Верітас Сертіфікейшн» на право проведення сертифікації OHSAS 18001:2007.

Про це сьогодні на прес-конференції в УНІАН повідомив директор з питань маркетингу і розвитку «Бюро Верітас» Чорноморського регіону Арутюнян АШОТ.

За словами А.АШОТА, близько 70 українських підприємств вже сертифіковано за міжнародними стандартами. «Загалом споживачів можна розділити на дві групи: це іноземні компанії, де йде вимога зверху корпоративно від акціонерів, друга – просто великі компанії з високим травматизмом», – відзначив він.

За його даними, після сертифікації підприємств гірничо-металургійного комплексу досягається 40-процентне зниження травматизму. «Цей стандарт прогресивними керівниками сприймається як елемент управління для зниження витрат», – відзначив А.АШОТ.

Сьогодні «Бюро Верітас» очікує привернути другу групу клієнтів – великі підприємства – з метою знизити травматизм на виробництві.

Акредитація по OHSAS 18000 стала 57-ою міжнародною акредитацією групи «Бюро Верітас» у світі.

Бюро акредитувалося в Україні за трьома стандартами: ISO 9001 (стандарт з управління процесами, спрямований на підвищення результативності й ефективності, що відповідає концепції стійкого розвитку), ISO 14000 і за OHSAS.

Довідка УНІАН. Національне агентство з акредитації України (НААУ) працює з 2002 року відповідно до Закону «Про акредитацію органів з оцінення відповідності».

Завдання НААУ – акредитація органів з оцінення відповідності з подальшим контролем за їх відповідністю умовам акредитації.

Міжнародне технічне товариство «Бюро Верітас» засноване в 1828 році і є світовим лідером у наданні послуг із сертифікації, інспекції, управління ризиками, консалтингу і навчання.

«Бюро Верітас Сертіфікейшн» є провідним сертифікаційним органом, що має 44 національних акредитації, видав 110 тисяч сертифікатів у світі і більш як 900, – в Україні. Загалом за час роботи бюро сертифікувало 965 систем менеджменту, з них 133 – в 2009 році.

OHSAS 18000 – це комплекс міжнародних стандартів з розробки Системи управління охороною здоров`я і безпекою персоналу.

Сертифікація проводиться за одним із стандартів, що входять у цей комплекс: за стандартом OHSAS 18001 (один з основних міжнародних стандартів з безпеки та гігієни праці, впроваджений у 1999 році). Остання версія OHSAS 18001 – OHSAS 18001-2007.



Стандарти були спеціально розроблені на додаток до стандартів ISO 9000 і ISO 14000 для поліпшення інтеграції систем менеджменту.

 


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка