Назва наукового напрямку (модуля): Семестр: 12



Сторінка1/18
Дата конвертації05.05.2016
Розмір2.02 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18

Назва наукового напрямку (модуля):

Семестр:

12

Тести КРОК

Опис:

6 курс мед

Перелік питань:

1.

В ході обстеження санітарного стану харчоблоку лікар СЕС заборонив реалізацію страв, мотивуючи це високою вірогідністю виникнення харчового отруєння. Які з перерахованих нижче страв заборонено реалізовувати в організованих колективах?


A. *

Студні та заливні страви


B.

Борщі та супи на м'ясному бульйоні


C.

Каші молочні


D.

М'ясні та рибні консерви


E.

Копчені ковбаси


2.

В результаті аварії на АЕС, яка супроводжувалась викидом радіаційного палива в атмосферу, відбулося забруднення великої території радіонуклідами, що призвело до підвищення фону іонізуючого випромінювання. Збільшення яких захворювань унаселення цих територій слід очікувати у майбутньому?


A. *

Новоутворення злоякісні


B.

Захворювання шлунково-кишкового тракту


C.

Серцево-судинні захворювання


D.

ЛОР захворювання


E.

Очні хвороби


3.

Хворий І., переніс двосторонню пневмонію, отримував інтенсивну антибактеріальну терапію, в результаті чого у нього виник дисбактеріоз кишок. Порекомендуйте, які зміни доцільно внести до раціону харчування хворого.


A. *

Збільшити у харчовому раціоні кількість кисломолочних продуктів (кефір, ацидофілін, йогурт)


B.

Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на клітковину


C.

Збільшити у харчовому раціоні кількість м'ясних продуктів


D.

Збільшити у харчовому раціоні кількість продуктів, багатих на жири


E.

Збільшити у харчовому раціоні кількість рослинних олій


4.

В результаті ветеринарного обстеження тварин на молочнотоварній фермі виявлено 20 корів з позитивною реакцією на туберкульоз. Дайте оцінку щодо можливості використання молока від таких тварин для харчування.


A. *

Використовувати для харчування після пастеризації на місці при температурі 85°С протягом 30 хвилин


B.

Використання для харчування без попередньої обробки без обмежень


C.

Використання для годування телят


D.

Технічна утилізація


E.

Знищення


5.

В бактеріальній лабораторії працюють з холерним вібріоном за умов дотримання всіх необхідних профілактичних заходів. До якого класу слід віднести умови праці лаборантів?


A. *

4 клас - небезпечні


B.

3 клас - шкідливі


C.

2 клас - допустимі


D.

1 клас - оптимальні


E.

5 клас - великі та напружені


6.

У сталеварів, що працюють у приміщенні біля киснево-конверторного цеху, де діє потужний компресор, відмічаються астено-вегетативні ознаки, порушення дихання, закладання та тиск у вухах, головний біль, тремор рук, відчуття загальної втоми. Які чинники виробничого середовища у першу чергу підлягають корекції для профілактики вказаних явищ?





A. *

Інфразвук


B.

Електромагнітні поля


C.

Дискомфортний мікроклімат нагрівного типу


D.

Пил


E.

Підвищена загазованість повітря окисом вуглецю


7.

Біженці з району стихійного лиха, що розташований у південному регіоні України в 11 годин ранку розпочали пересування до місця, передбаченого для їх розміщення. Погодні умови літнього дня (6 липня) характеризувались такими показниками: температура повітря - 32°С, відносна вологість повітря - 42 %, швидкість руху повітря - 0,6 м/с. Через 2 години у 15 % осіб від загальної кількості людей з'явились симптоми запаморочення, нудоти та загальної слабкості. Через годину 3 % постраждалих втратили свідомість. Назвіть причину виявлених зрушень.


A. *

Інфрачервона радіація


B.

Погодні умови


C.

Рівень вологості повітря


D.

Ультрафіолетова радіація


E.

Швидкість руху повітря


8.

У спеціальному фотарії проводять профілактичне опромінення з використанням ультрафіолетових променів. Розрахуйте профілактичну дозу ультрафіолетової радіації для 5-річного хлопчика, якщо біологічна доза, що визначена за допомогою біодозиметра Горбачова-Дальфельда, складає 5 хвилин.


A. *

30 с


B.

1 хв


C.

3 хв


D.

5 хв


E.

6 хв


9.

Визначить необхідну кількість хлорного вапна (25 % активного хлору), що необхідно для проведення знезараження 1000 л води методом перехлорування.


A. *

40 г


B.

5 г


C.

10 г


D.

100 г


E.

20 г


10.

У хворого М. діагностовано порушення пуринового обміну, що проявилось гострим артритом першого метатарзофалангового суглобу. Обґрунтуйте найбільш доцільні рекомендації для хворого щодо його раціону харчування.


A. *

Обмежити вживання м'ясних та бобових продуктів


B.

Обмежити вживання молочних продуктів


C.

Обмежити вживання вільної рідини


D.

Обмежити вживання хлібобулочних та макаронних виробів


E.

Обмежити вживання овочів та фруктів


11.

Під час весняної повені у передгір'ях Карпат виникла нагальна потреба у проведенні санації шахтних криниць, розташованих у селищі Н. Які показники повинні свідчити про надійність проведеного знезараження води у випадку використання методу перехлорування?


A. *

3алишковий хлор - 0,5 мг/дм3, колі-титр - 100, колі-індекс - 10


B.

Окислюваність - 4 мг/дм3, мікробне число - 100


C.

Мікробне число - 100, колі-індекс - 10


D.

Мікробне число - 100, колі-титр - 100


E.

Залишковий хлор - 0,3 мг/дм3, колі-титр - 100





12.

При фізіологічному дослідженні стану серцево-судинної системи під час роботи муляра на будівництві багатоповерхової споруди встановлено зростання хвилинного об'єму крові до 9 літрів на хвилину наприкінці роботи в порівнянні з до робочим - 4 літри на хвилину. Прийом їжі було здійснено за 40 хвилин до другого дослідження. Яка головна причина зростання підсумкового показника діяльності серцево-судинної системи - хвилинного об'єму крові при роботі?


A. *

Результат судинно-розширювальної дії продуктів м'язового скорочення (молочної кислоти)


B.

Зниження насиченості артеріальної крові киснем


C.

За рахунок зростання частоти пульсу


D.

Емоційне напруження при роботі на висоті


E.

Як результат прийому їжі за 40 хвилин до дослідження


13.

Після проведеного поглибленого медичного огляду учнів молодших класів у школах міста отримані дані їх фізичного розвитку. На основі якого мінімального переліку показників можливо оцінювати рівень фізичного розвитку дітей та підлітків?


A. *

Довжина та маса тіла


B.

Маса тіла, наявність вторинних статевих ознак


C.

Маса тіла, наявність постійних зубів


D.

Маса тіла та окружність грудної клітки


E.

Маса тіла, окружність грудної клітки, а також наявність вторинних статевих ознак


F. *

Кальциферол


G.

Токоферол


H.

Аскорбінова кислота


I.

Бета-каротин


J.

Селен


14.

До приймального відділення районної лікарні поступив малюк 5-ти років з симптомами: сильне потовиділення, слиновиділення, сльозотеча, профузний пронос, мозкові явища, запаморочення, сплутаність свідомості, збудливість, марення, галюцинації, хода сп'янілої людини. Встановлено, що малюк разом з батьками напередодні збирав гриби у лісі. Споживання яких грибів чи рослин викликало харчове отруєння?


A. *

Мухоморів


B.

Строчків


C.

Несправжніх опеньок


D.

Беладони


E.

Блідої поганки


15.

Через 1 годину після годування немовляти молочною сумішшю у дитини виникли наступні симптоми захворювання: ціаноз губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя, потім приєдналася нудота, посилене слиновиділення, біль у надчеревній ділянці, блювання, пронос. Викликаний педіатр відмітив у дитини явища легенево-серцевої недостатності. В процесі розслідування встановлено, що молочна суміш приготована на воді, взятій із колодязя. Який діагноз встановив лікар?


A. *

Нітратно-нітритна інтоксикація


B.

Харчова токсикоінфекція


C.

Стафілококовий токсикоз


D.

Харчове отруєння хлорорганічними пестицидами


E.

Харчове отруєння важкими металами


16.

Для визначення шкільної зрілості у 6-7-річних дітей проведена оцінка рівня психічного розвитку з використанням морфофункціональних психофізіологічних критеріїв. Які показники свідчать про рівень психічного розвитку дітей?


A. *

Показники тесту Керна-Ірасека


B.

Показники біологічного віку





C.

Показники стану центральної нервової системи


D.

Показники стану здоров'я


E.

Показники взаємовідношення процесів збудження та гальмування в КГМ


17.

Міждобові коливання температури повітря складали 20С, барометричного тиску - 7 мб, швидкість руху повітря в момент спостереження - 6 м/с. Який тип погоди характеризують такі показники?


A. *

Подразлива


B.

Оптимальна


C.

Гостра


D.

Гіпотензивна


E.

Гіпоксична


18.

Робітник цвяхового цеху 35 років, стаж у даному виробництві 10 років, працює в умовах високочастотного інтенсивного шуму, на черговому періодичному огляді виставлено діагноз: "Професійна туговухість". Що є підставою для такого діагнозу?


A. *

Дані аудіометрії


B.

Стаж роботи у даному виробництві


C.

Характеристика шуму у даному виробництві


D.

Результати дослідження показників ЦНС


E.

Результати дослідження стану внутрішнього вуха


19.

Проектом реконструкції центральної районної лікарні передбачається будівництво шкірно-венерологічного та онкологічного відділень. Яка система видалення відходів буде відповідати гігієнічним вимогам?


A. *

Збирання у герметичні ємності з наступним спалюванням у спеціальній установці на території лікарні


B.

Роздільний вивіз спеціальним транспортом на полігон побутових відходів


C.

Утилізація на сміттєспалювальному заводі


D.

Попереднє знезаражування 5 % розчином хлорного вапна та поховання на полігоні побутових відходів (звалищі)


E.

Сумісне видалення з загальнолікарняними твердими відходами


20.

В учбовій кімнаті на 5-му уроці виявили такі параметри мікроклімату: температура 25 0С, відносна вологість 79 %, швидкість руху повітря 0,1м/с. За якими фізіологічними показниками виявляється несприятливий вплив мікроклімату на функціональний стан нервової системи школярів?


A. *

Показники працездатності і хронорефлексометрії


B.

Пульс, частота дихання, життєва ємність легень

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   18


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка