Наявність живих і мертвих шкідників



Сторінка1/7
Дата конвертації10.05.2016
Розмір0.81 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7

1.

Під час пакування і транспортування сировини частково подрібнюється, перетирання. Надто велика подрібненість псує зовнішній вигляд і знижує якість сировини. Вкажіть за допомогою чого здійснюються відокремлення подрібнених часток:


A. *

Наявність живих і мертвих шкідників


B.

Наявність недопустимих шкідників


C.

Наявність піску


D.

Наявність скла


E.

Наявність допустимих шкідників


2.

Як слід поступити з партією плодів чорниці, в ході товарознавчого аналізу встановлено І ступень зараження сировини амбарними шкідниками?


A.

Забракувати сировину


B.

Повернути постачальнику


C. *

Досушити сировину


D.

Відправити на склад


E.

Відправити на завод


3.

Після аналізу плодів шипшини встановлена підвищена вологість. Провізор має зробити наступне:


A.

Метод біологічної стандартизації


B.

Титриметричним


C.

Спектрофотометричним


D. *

Гравіметричним


E.

Хроматографічним


4.

Одним з числових показників, що характеризують якість ЛРС, є вміст екстрактивних речовин, який визначається методом:


A.

1:10


B.

1:20


C.

1:25


D. *

1:50


E.

1:100


5.

Як вчинити з лікарською рослинною сировиною, що має затхлий запах, не зникаючий при провітрюванні.


A.

Очистити механічно і використати


B.

Обробити інсектицидами і просіяти


C.

Використати в галуновому виробництві


D. *

Забракувати


E.

Знищити


6.

Як слід чинити ЛРС, що має ураження амбарними шкідниками ІІІ ступеня.


A. *

В аналітичній пробі


B.

В середній пробі


C.

У вибірці


D.

Одразу після загального огляду всіх одиниць продукції партії ЛРС


E.

Виїмці


7.

Товарознавчий аналіз регламентує вміст золи та діючих речовин в лікарській рослинній сировині визначати:


A. *

Невідповідність лікарської рослинної сировини


B.

Домішки інших рослин


C.

Почорнілі, побурілі частини рослини


D.

Камінці, частини ґрунту


E.

Подрібнені частини


8.

При наявності яких домішок сировина не може бути допущена до медичного використання?


A.

На початку проведення аналізу


B.

Після визначення вологості


C.

Після визначення екстрактивних речовин


D.

Після визначення зольності сировини


E. *

По закінченню роботи


9.

При проведенні товарознавчого аналізу провізор повинен визначити органолептично смак рослинної сировини:


A.

Середній пробі


B. *

Окремій наважці ЛРС, взятої з об’єднаної проби


C.

Першій аналітичній пробі


D.

Будь-якій одиниці партії


E.

Третій аналітичній пробі


10.

При проведенні товарознавчого аналізу визначення ступеня зараженості амбарними шкідниками проводять в:


A. *

У першій аналітичній пробі


B.

У другій аналітичній пробі


C.

У третій аналітичній пробі


D.

У середній пробі


E.

У об’єднаній пробі


11.

Якість ЛРС характеризується втратою в масі при висушуванні, визначення якої проводиться:


A.

При наявності інших частин рослинної сировини


B.

Наявність в ЛРС мінеральних домішок


C. *

Наявність отруйної лікарської рослинної сировини


D.

Наявність в лікарській рослинній сировині органічних домішок


E.

Втрата маси при висушуванні перевищує норми МКЯ


12.

При проведенні товарознавчого аналізу провізор повинен бракувати ЛРС при умов наявності у нійі:


A.

Насіння строфанта


B. *

Корені беладони


C.

Трава горицвіту весняного


D.

Кора дуба


E.

Кореневище з коренями валеріани


13.

Лікарська рослинна сировина в аптечних установах зберігається за різними групами у відповідних умовах. Вкажіть сировину, що відноситься до загальної групи зберігання ЛРС:


A.



14.

Макроскопічний аналіз є основним методом встановлення тотожності ЛРС:


A. *

цілої


B.

подрібненої


C.

порошкованої


D.

у вигляді брикетів


E.

у вигляді гранул


15.

Найкращою просвітлювальною рідиною при мікродіагностиці ЛРС є:


A.

вода


B. *

розчин хлоралгідрату


C.

фенол


D.

розчин калію гідроксиду


E.

розчин гліцерину (1:1)


16.

Який реактив використовують для гістохімічного виявлення крохмалю:


A. *

розчин Люголя


B.

розчин метиленового синього


C.

розчин судану ІІІ


D.

розчин хлор-цинк-йоду


E.

концентровану хлоридну кислоту


17.

Який реактив використовують для гістохімічного виявлення слизу:


A.

розчин Люголя


B. *

розчин метиленового синього


C.

розчин судану ІІІ


D.

розчин хлор-цинк-йоду


E.

концентровану хлоридну кислоту


18.

Який реактив використовують для гістохімічного виявлення інуліну:


A. *

20 % спиртовий розчин альфа-нафтолу і концентровану сульфатну кислоту


B.

розчин метиленового синього


C.

розчин судану ІІІ


D.

розчин хлор-цинк-йоду


E.

концентровану хлоридну кислоту


19.

Зріз поміщають на предметне скло в краплину 5 % спиртового розчину натрію гідроксиду і додають 1 краплю гліцерину.Спостерігають червоне забарвлення тканин. Про наявність яких БАР свідчить дана гістохімічна реакція.


A. *

антраценпохідних


B.

клітковини


C.

крохмалю


D.

дубильних речовин


E.

ефірних олій


20.

Зріз поміщають на предметне скло в краплину 1 % розчину залізоамонійних галунів. Спостерігають забарвлення тканин у чорно-синій колір. Про наявність яких БАР свідчить дана гістохімічна реакція.


A.

антраценпохідних


B.

клітковини


C.

крохмалю


D. *

дубильних речовин


E.

ефірних олій


21.

На поперечний зріз наносять 2-3 краплі 20 % спиртового розчину альфа-нафтолу і 1 краплю концентрованої сульфатної кислоти. З’являється фіолетово-рожеве забарвлення, що свідчить про наявність:


A. *

інуліну


B.

клітковини


C.

крохмалю


D.

дубильних речовин


E.

жирних олій


22.

Домішки бувають допустимі і недопустимі. До допустимих домішок відносять:


A. *

сировину, яка втратила колір, притаманний даному видові


B.

металеві предмети


C.

отруйні рослини


D.

послід гризунів


E.

скло


23.

Домішки бувають допустимі і недопустимі. До недопустимих домішок відносять:


A.

сировину, яка втратила колір, притаманний даному видові


B. *

металеві предмети


C.

камінці


D.

пісок


E.

солому


24.

Домішки бувають допустимі і недопустимі. До недопустимих домішок відносять:


A.

сировину, яка втратила колір, притаманний даному видові


B. *

пташиний послід


C.

камінці


D.

пісок


E.

солома


25.

Залишок, одержаний після обробки загальної золи 10 % розчином хлоридної кислоти, називають золою, нерозчинною у хлорид ній кислоті. Він складається з:


A. *

солей кремнію


B.

солей кальцію


C.

солей магнію


D.

солей барію


E.

солей свинцю


26.

Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. І ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:


A. *

не більше 20 кліщів


B.

більше 20 кліщів


C.

більше 50 кліщів


D.

не більше 6-10 кліщів


E.

багато кліщів, які утворюють суцільні повстяні маси


27.

Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. ІІ ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:


A.

не більше 20 кліщів


B. *

більше 20 кліщів


C.

більше 50 кліщів


D.

не більше 6-10 кліщів


E.

багато кліщів, які утворюють суцільні повстяні маси


28.

Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. І ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:


A.

не більше 20 хлібних точильників


B. *

не більше 5 хлібних точильників


C.

більше 50 хлібних точильників


D.

не більше 6-10 хлібних точильників


E.

більше 10 хлібних точильників


29.

Кількість знайдених шкідників та їх личинок у 1 кг ЛРС визначає ступінь її ураження. ІІІ ступінь ураження сировини спостерігається, коли в 1 кг сировини є:


  1   2   3   4   5   6   7


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка