Наказ Мінагрополітики України 2008 № порядок



Сторінка1/26
Дата конвертації08.05.2016
Розмір3.36 Mb.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26








ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Мінагрополітики України

_____________ 2008 № ____

ПОРЯДОК


ОБЛІКУ СИРОВИНИ, МАТЕРІАЛІВ ТА
ГОТОВОЇ ПРОДУКЦІЇ НА ПІДПРИЄМСТВАХ

ОЛІЙНО-ЖИРОВОЇ ГАЛУЗІ


  1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

  2. Порядок обліку сировини, матеріалів та готової продукції на підприємствах олійно-жирової галузі ( далі – Порядок) встановлює порядок ведення первинного обліку олійно-жировими підприємствами, їх структурними підрозділами, іншими виробництвами незалежно від форм власності і господарювання, що здійснюють переробку олійної і жирової сировини та виробляють олію, маргаринову продукцію, майонез та соуси з використанням олій, миловарну продукцію та інші види олійно-жирової продукції.

    1. Запровадження Порядку зумовлено потребою забезпечити одноманітність у первинному обліку олійно-жирових виробництв з урахуванням вимог чинного законодавства, галузевих особливостей, практичного досвіду та змін у господарському механізмі підприємств.

    2. Первинний облік олійно-жирових виробництв здійснюється відповідно до Законів України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" від 16.07.99 р. №996-ХIV, "Про зерно та ринок зерна в Україні" від 4 липня 2002 р. №37-IV, Постанови Верховної Ради України від 12.09.91 N 1545 "Про порядок тимчасової дії на території України окремих актів законодавства Союзу РСР", положень (стандартів) бухгалтерського обліку, затверджених наказами Міністерства фінансів України, типових форм первинних облікових документів, затверджених наказом Міністерства статистики України від 21.06.1996 р. № 193 «Про застосування типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів», інших діючих нормативно-правових актів та цієї Порядку.

    3. Первинний облік на олійно-жирових підприємствах ґрунтується на даних зважування сировини, матеріалів, готової продукції, попутної продукції і відходів виробництва, з урахуванням їх якості.

    4. Первинний облік у виробничих цехах, складах і лабораторіях відображається в спеціальних книгах обліку, лабораторних і технологічних журналах встановленої форми, записи в яких здійснюються тільки темним кольором чорнилами або пастою кулькових ручок.


В книгах обліку підчистки та не зумовлені виправлення не допускаються. Виправлення помилкових записів робиться темними чорнилами або пастою кулькових ручок коректурним способом, тобто невірний текст або цифра закреслюються і над закресленим надписується правильний текст або цифра. Закреслення роблять однією рискою, щоб можна було прочитати виправлене. Виправлення помилки обумовлюється надписом "виправлено" і підтверджується підписами осіб, які зробили виправлення, із зазначенням дати виправлення.

Сторінки в книгах цехового та складського обліку сировини і готової продукції нумеруються, із зазначенням кількості сторінок в кінці книги. Книги - прошнуровуються і скріплюються підписом головного бухгалтера та печаткою підприємства.


    1. Всі сторінки технологічних і лабораторних журналів перед видачею повинні бути пронумеровані із зазначенням кількості сторінок в кінці журналів. Журнали прошнуровуються, підписуються уповноваженою особою і скріпляються печаткою підприємства.

    2. Правильність і своєчасність записів, а також виведення залишку в складських та цехових книгах обліку, картках перевіряються систематично, але не менш одного разу на тиждень, працівниками бухгалтерії в присутності осіб, відповідальних за облік у складах, цехах, тощо. Факт перевірки, наявність усіх сторінок у книзі і зауваження з ведення обліку зазначаються в книгах за підписом особи, яка здійснила перевірку та вказується дата проведення перевірки, посада, прізвище, ініціали особи, яка здійснила перевірку.

  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2016
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка