1. Етапи розвитку зубо-щелепного апарату: внутрішньоутробний, постнатальний періоди



Дата конвертації22.05.2020
Розмір20.8 Kb.
Тема 1. Етапи розвитку зубо-щелепного апарату: внутрішньоутробний, постнатальний періоди.

1. Дитина народилась з масою 3200 г, зріст 53 см., 9 балів за шкалою Апгар, від першої

вагітності. Пологи перші, фізіологічні. В якому положенні має бути нижня щелепа у дитини?

A. Дистальний прикус

B. Фізіологічна прогенія

C. Центральна оклюзія

D. Пряме співвідношення

Е. Фізіологічна ретрогенія

2. Патронажна медична сестра здійснила огляд новонародженої дитини. Під час огляду:

нижня частина обличчя коротша за середню, підборіддя скошене назад, зуби відсутні,

нижня щелепа зміщена назад. Яка кількість фолікулів зубів в кожній щелепі

новонародженої дитини?

A.18

B. 16


C. 14

D. 12


E. 10

3. У новорожденного отмечается прямое соотношение челюстей. Ребенок родился в срок,

здоров, находиться на естественном вскармливании. Какой прикус можно прогнозировать в данном случае?

A.Прямой


B. Мезиальный.

C. Дистальный.

D. Глубокий.

E. Открытый.

4. До якого віку у дитини зростаються дві половини нижньої щелепи?

A. До року.

B. До 3-х років.

C. До 6-ти років.

D. Після народження.

E. Внутрішньоутробно.

5. Дитині, що народилася з розщілиною піднебіння, показано виготовлення обтуратора.

Який оптимальний строк для виготовлення обтуратора при розщілинах піднебіння?

A. В родильному домі

B. 3 – 4 роки

C. 5 – 6 років

D. 1 рік

E. 6 – 12 місяців

6. У дитини 6 місяців прорізалися 71 та 81, нижня щелепа у стані ретрогенії, піднебіння

пласке з добре вираженими поперечними складками. Визначте стан порожнини рота

A. Аномальний

B. Патологічний

C. Фізіологічний

D. Субкомпенсований

E. Декомпенсований

7. У дитини 6 місяців прорізалися 71 та 81, нижня щелепа у стані ретрогенії, піднебіння

пласке з добре вираженими поперечними складками. Охарактеризуйте нормальне розташування нижньої щелепи:

A. Фізіологічне

B. Дистальне

C. Мезіальне

D. Аномальне

E. Патологічне

8. Який анатомічний утвір знаходиться з внутрішньої частини щік новонародженого?

A. Жирові подушечки

B. Складки

C. Ямки

D. Додаткові слинні залози



E. Валики

9. Грудне вигодовування дитини сприяє:

A. всі відповіді вірні

B. тренуванню жувальних та мімічних м'язів

C. тренуванню м'язів язика

D. тренуванню нижньої щелепи

E. росту верхньої щелепи

10. Яка відстань між вершинами альвеолярних відростків щелеп новонародженої дитини в

сагітальній площині?

A. 5-6 мм

B. 9-10 мм

C. 6-8 мм

D. 5-7 мм

E. 4-5 мм

11. Новонароджений і немовля може одочасно:

A. дихати і ковтати

B. ковтати та агукати

C. смоктати і ковтати

D. ковтати і жувати

E. жувати і дихати

12. Інфантильний тип ковтання є фізіологічним для:

A. немовлят

B. підлітків

C. старечого віку

D. школярів

E. дорослого

13. На якому тижні внутрішньоутробного розвитку починається закладка фолікулів

тимчасових зубів у плода:

A. на 4-тому тижні

В. на 7-му тижні

С. на 16-тому

D. на 18-тому

E. на 12-тому тижні

14. Середня частина обличчя формується із:

A. лобного відростка

B. верхньощелепних відростків

C. нижньощелепних відростків

D. лобного та верхньощелепних відростків

E. верхньо- та нижньощелепних відростків

15.Антенатальний період розвитку людини - це:

A. внутрішньоутробний

B. починається після народження дитини

C. від 1 до 18 років життя

D. після 18 років життя

E. від 12 до 14 років життя

16. Яка кількість поперечних складок налічується на піднебінні новонародженого?

A. 3-4 пари

B. 5-7 пар

C. 6-8 пар

D. 4-5 пари

E. 4-6 пар

17. Симптом "лимонної шкірки" або симптом "наперстка" виникає внаслідок напруження якого м’язу?

A. Підборідного

B. Власне жувального м'язу

C. Криловидного

D. Під'язикового м'язу

E. Двочеревцевого

18. Кут щелепи новонародженої дитини дорівнює?

A. 130-135 градусів

B. 140-150 градусів

C. 125-130 градусів

D. 115-120 градусів

E. 135-140 градусів

19. Який м'яз щелепо-лицевої ділянки новонародженого розвинутий найкраще?

A. Коловий м'яз

B. Власне жувальний м'яз

C. Під'язиковий м'яз

D. Висковий м'яз

E. Щічний м'яз

20. В який період вагітності дія шкідливих факторів на плід є найбільш небезпечною в

формуванні зубо-щелепної системи?

A. 2-3 тиждень вагітності

B. 3-7 тижні вагітності

C. 8-10 тижнів вагітності

D. 5-4 місяць

E. правильної відповіді немає


Ключі тема 1



  1. Е

  2. А

  3. В

  4. А

  5. А

  6. С

  7. В

  8. А

  9. Д

  10. Д

  11. А

  12. А

  13. В

  14. Д

  15. А

  16. Д

  17. А

  18. Е

  19. А

  20. В




Поділіться з Вашими друзьями:


База даних захищена авторським правом ©res.in.ua 2019
звернутися до адміністрації

    Головна сторінка